Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τι κι αν είναι 40 συμπεριφέρονται σαν παιδιά 10 ετώνΔύο αδέρφια πάσχουν από το «σύνδρομο Benjamin Button».

Οι Matthew και Michael Clark είναι 39 και 42 ετών αντίστοιχα κι όμως συμπεριφέρονται σαν να είναι μικρά παιδιά. Τα δύο αδέρφια από το Lincoln έχουν αναπτύξει μια σπάνια ασθένεια, η οποία αντιστρέφει την φυσιολογική εξέλιξη και ωρίμανσή τους και σταματά την ενηλικίωσή τους.

Και οι δύο είχαν προχωρήσει στη ζωή τους. Είχαν τη δουλειά τους και ήταν σε θέση να κάνουν σχέσεις όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, μέχρι που ξαφνικά άλλαξε η συμπεριφορά τους και έγινε περισσότερο… παιδική, όπως παρουσίασε η ταινία «Curious Case of Benjamin Button».

Αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο σπίτι των γονιών τους. Η διανοητική κατάσταση του Michael εκτιμάται ότι πλέον βρίσκεται στο «στάδιο των 10 ετών». Κι ενώ η 19χρονη κόρη του Matthew είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί, εκείνος συμπεριφέρεται σαν μωρό παιδί.

Τα αδέρφια διεγνώσθησαν με λευκοδυστροφία (leukodystrophy) πριν από ένα χρόνο. Η ασθένεια αυτή συνήθως «χτυπά» νεογέννητα και είναι τόσο σπάνια που πάσχουν μόλις 100 άτομα σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι μια νευρολογική ασθένεια, που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και το νωτιαίο μυελό.

Οι γονείς τους Anthony 63 ετών και Christine Clark, 61, δήλωσαν συντετριμμένοι από το γεγονός και πώς πρέπει να αφήσουν πίσω τους το «όνειρο» της συνταξιοδότησης στην Ισπανία επειδή πρέπει να φροντίσουν ξανά τους γιους τους.Η καθημερινότητά τους πλέον περιλαμβάνει διαφόρων ειδών παιχνίδια για την απασχόληση των «μεγάλων τους παιδιών».

«Αρέσει και στους δύο να βλέπουν καρτούν, ειδικά τα στρουμφάκια και την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Θέλουν να τρώνε τσιπς, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε το διατροφολόγιό τους.

Αφότου μετακόμισαν στην Ισπανία το 2007 όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά των γιων τους.«Στην αρχή παρατηρήσαμε μικρές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ότι δεν απαντούσαν στα μηνύματα ή στα τηλέφωνα. Μετά όσο περνούσε ο καιρός μπορεί να έκαναν και εβδομάδες μέχρι να μας μιλήσουν. Όταν τελικά επικοινώνησα με τον Michael μου είπε ότι δεν είχε καθόλου χρήματα, κι αυτό μου φάνηκε περίεργο γιατί ήταν πάντα πολύ προσεκτικός με τα οικονομικά του.

Πριν από ένα χρόνο περίπου η κόρη του Matthew επικοινώνησε μαζί μας γιατί την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της είχε απολυθεί. Ήταν τόσο μπερδεμένος για το τι έπρεπε να κάνει που καθόταν σε ένα δωμάτιο με ένα κερί, χωρίς τροφή και ηλεκτρικό επί δύο εβδομάδες, επειδή δεν ήξερε πώς να κάνει αίτηση για να πάρει το επίδομα. Ήταν αβοήθητος σαν ένα μικρό παιδί» είπε ο πατέρας τους.Οι πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί λευκοδυστροφία εξαρτώνται από τον τύπο της λευκοδυστροφίας που έχουν οι γονείς τους. Αν και οι δύο έχουν το υπολειπόμενο γονίδιο τότε η πιθανότητα αυτή είναι μία στις τέσσερις.Αν το έχει μόνο η μητέρα κάθε γιος που γεννάει θα έχει μια μορφή λευκοδυστροφίας. Υπάρχουν 37 γνωστοί «τύποι» της ασθένειας μέχρι στιγμής.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλουμε μια ωραία παιδική χαρά»Τι ζητούν τα 84 παιδιά που μένουν στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας - Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα.

«Την τέλια παιδική χαρά την φαντάζομαι να έχει κούνιες και άλλα πράγματα. Δηλαδή την φαντάζομαι ότι θα χει και μια τσουλήθρα και που να παίζουμαι με τους φίλους μου. Έναν κήπο μεγάλο με γεμάτο λουλούδια.

Επίσης, ουράνιο τόξο πάνω στον ουρανό, που να έχει και έναν ήλιο, που να λάμπει. Όμως, θα ήθελα να έχει και μια λίμνη για να κολυμπάμε δίπλα στα παππάκια. Επίσης, φαντάζομαι να έχει παιχνίδια φουσκωτά σαν το λούνα παρκ και ένα μεγάλο τραμπολίνο. Και μια κούνια να μπαίνουμε κορίτσια για να μπορούν να κάνουν κούνια όλα τα παιδιά».

Το γράμμα που δημοσιεύει σήμερα τοnewsbeast.gr ανήκει στη 10χρονη Ναταλία. Η Ναταλία είναι ένα από τα 84 παιδιά που μένουν στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ της περιοχής). Μοναδική της επιθυμία είναι να έχει ένα μέρος να παίζει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά για να μην κινούνται μόνο μέσα στους «γυμνούς» και «άψυχους» χώρους του κέντρου όπου μεγαλώνουν.

Ακριβώς, απέναντι από το ΚΑΑΠΒ της Βούλας, εκεί όπου σήμερα ζουν 84 παιδιά, υπάρχει μία παιδική χαρά. Εγκαταλελειμμένη στην κυριολεξία.Το γράμμα της 10χρονης Ναταλίας και η ζωγραφιά αποτυπώνουν τα όνειρά της

«Την παιδική χαρά την φαντάζομαι μεγάλη, οραία. Να έχει οραίο κήπο, να έχει οραία λουλούδια, να έχει κούνιες, τσουλίθρα, να είναι προσβάσιμη για τα καρότσια»… γράφει, μεταξύ άλλων, η κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη, Αμαλία. Και τα ορθογραφικά λάθη στο γράμμα της δεν μετριάζουν καθόλου το νόημα των όσων ονειρεύεται. Άλλωστε, είναι ένα ακόμη παιδί που του αξίζει να έχει αξιοπρεπή παιδική ζωή και όνειρα να θυμάται όταν μεγαλώσει.Εξίσου συγκλονιστικό είναι και το γράμμα της 13χρονης Αμαλίας

Εδώ και κάποια χρόνια η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Tandem δραστηριοποιείται και βοηθά τα παιδιά προκειμένου να μην τους λείψει τίποτα. Στόχος της οργάνωσης είναι να μαζευτούν χρήματα ώστε να φτιαχτεί η παιδική χαρά για να μπορούν να διασκεδάζουν τα παιδιά, δεδομένου ότι δεν έχουν που αλλού να πάνε.

«Αυτή η παιδική χαρά είναι η μόνη δραστηριότητά τους εκτός του χώρου όπου διαμένουν. Πρέπει να τα βοηθήσουμε», λένε μέλη της ΜΚΟ και συνεχίζουν ότι πρέπει – κάποια στιγμή- να σκεφτεί κάποιος κι αυτές τις παιδικές ψυχές που βλέπουν μόνο άδειους χώρους και μεγαλώνουν μέσα σε κρύα ντουβάρια. Άλλωστε, κάποιες φορές, τα γράμματα των παιδιών μπορούν να συγκινήσουν ακόμη και τους πιο… άκαρδους…Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κρούσματα επιδομάτων-μαϊμού στο ΗράκλειοΣτον εισαγγελέα οι φάκελοι.

Δύο νέες περιπτώσεις ατόμων που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας, χωρίς να το δικαιούνται, εντόπισε ο δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο εξυγίανσης του συστήματος παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Σε έλεγχο του αρχείου επιδομάτων τυφλότητας, βρέθηκαν δύο φάκελοι με παρατυπίες και παραλείψεις στα ιατρικά πιστοποιητικά, εκδόσεως 2008. Με απόφαση της αντιδημάρχου Δέσποινας Συγγελάκη, οι δύο επιδοματούχοι παραπέμφθηκαν για επανεξέταση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ασθένεια/αναπηρία, ενώ ανεστάλη η καταβολή του επιδόματος τυφλότητας. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο η επιβεβαίωση των στοιχείων και του περιεχομένου των ιατρικών πιστοποιητικών.

Σε απάντησή του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου ανέφερε, ότι το βιβλίο ασθενών, στα σημεία που αφορούσε τα δύο πιστοποιητικά, ήταν εμφανώς παραποιημένο, ενώ υπήρχαν παρατυπίες και αλλοιώσεις στα ιατρικά πιστοποιητικά.

Άμεσα και με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, με έγγραφη αναφορά, η αντιδήμαρχος απέστειλε όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ζητώντας τη διερεύνηση και την απόδοση, τυχόν, ποινικών ευθυνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέτυχαν τα όσα ζήτησαν οι διαβητικοί από τον ΕΟΠΥΥΜηδενική συμμετοχή των ατόμων με διαβήτη στην αγορά αναλωσίμων υλικών.

Με το νέο Κανονισμό Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΦΕΚ 1233/ΤΒ΄/11-4-2012) καθορίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηδενική συμμετοχή των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) για την αγορά αναλωσίμων υλικών, όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαρφιστήρες.

Η υιοθέτηση αυτού του σημαντικού μέτρου που ανακουφίζει οικονομικά τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη οφείλεται στις συνεχείς και αδιάλειπτες πιέσεις της Ομοσπονδίας μας σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ αλλά και στα ευήκοα ώτα των αρμοδίων της Πολιτείας.

«Η ικανοποίηση μας είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύει η χώρα μας και αποτελεί δικαίωση των αγώνων μας για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στέκεται στο πλευρό όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, γι’ αυτό και αγωνίστηκε για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στη χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων, η οποία από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4025/2011 (228 Α΄/2012) και της Υ.Α. Φ42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄497/2012- ορίζεται στο 10% αντί 25% που ίσχυε τα περασμένα χρόνια.

Η Ομοσπονδία θα βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και θα αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με ΣΔ στη χώρα μας και καλεί όλους τους πάσχοντες να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες αφού οι συνεχείς αγώνες μας δείχνουν ότι:

Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι», τονίζουν τα μέλη της.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα παιδιά γίνονται επιθετικάΤα βασικότερα αίτια που δημιουργούν επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά.

Η επιθετικότητα είναι η πιο κοινή συναισθηματική αντίδραση της παιδικής ηλικίας. Έχει ως κύριο γνώρισμά της τη σκόπιμη εχθρική διάθεση και αποσκοπεί στο να προκαλέσει πόνο, ζημιά και άγχος στους άλλους.

Ήδη το μωρό από τον 6ο μήνα της ζωής του αρχίζει να αντιδρά με θυμό που τον εκφράζει με κλάματα και ξεφωνητά σε καταστάσεις που του δημιουργούν δυσαρέσκεια.

Στο τέλος του 1ου έτους εμφανίζει εκρήξεις οργής όπως το να κλαίει έντονα, να χτυπιέται στο πάτωμα, να κρατάει την αναπνοή του και να δαγκώνει τα δάχτυλά του.

Στη νηπιακή ηλικία το παιδί αρχίζει να γίνεται επιθετικό αφού αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να στρέψει τις ενέργειές του εναντίον άλλων προσώπων και αντικειμένων, αυτών που εμποδίζουν την άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών και των σχεδίων του.

Τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο σωματική βία ( κλωτσιές, χτυπήματα, δαγκωματιές, καταστροφές αντικειμένων) ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν περισσότερο λεκτικά σχήματα όπως ύβρεις και απειλές απέναντι στους συνομηλίκους τους.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αρχική αιτία της επιθετικότητας και τους παράγοντες που την προκαλούν. Οι βασικές απόψεις είναι:

α) ότι η επιθετικότητα είναι μία ενδογενής αντίδραση του ατόμου που στηρίζεται σε βιολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα

β) ότι η επιθετικότητα εξαρτάται από διαπροσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες

γ) ότι η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης και μίμησης επιθετικών προτύπων.

Οι κυριότερες αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στην επιθετικότητα με την πάροδο της ηλικίας είναι οι εξής:

στα παιδιά νηπιακής ηλικίας η επιθετικότητα είναι περισσότερο συντελεστικής μορφής, αποσκοπεί δηλαδή στη απόκτηση ή στη διατήρηση κάποιου αντικειμένου ή δικαιώματος. Στα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας η επιθετικότητα είναι κυρίως εχθρικής μορφής και συνοδεύεται από εκδικητική διάθεση

η συχνότητα και η ένταση της επιθετικής συμπεριφοράς μειώνονται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Η επιθετικότητα κορυφώνεται στο 2ο έτος της ηλικίας ενώ παρουσιάζεται σημαντική μείωση τα επόμενα χρόνια

τα αγόρια παρουσιάζουν περισσότερη επιθετικότητα από τα κορίτσια. Η διαφορά αυτή γίνεται μεγαλύτερη με την πάροδο της ηλικίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο σε βιοχημικούς παράγοντες (ανδρογόνος ορμόνη ) όσο και σε κοινωνικούς παράγοντες (διαφορετικός τρόπος ανατροφής των δύο φύλων)

η ένταση της επιθετικής συμπεριφοράς στα αγόρια παραμένει με την πάροδο της ηλικίας συγκριτικώς σταθερή .Έτσι το αγόρι που στην προσχολική ηλικία έχει μεγάλο βαθμό επιθετικότητας θα συνεχίσει να είναι το ίδιο επιθετικό ως έφηβος αλλά και ως ενήλικας

Τα βασικότερα αίτια που επηρεάζουν τα παιδιά και τους δημιουργούν μία πιο επιθετική συμπεριφορά είναι τα εξής:

α) συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ γονέων και παιδιού για θέματα καθημερινής φροντίδας (το παιδί αρνείται επίμονα να φάει, να πλυθεί, να κοιμηθεί)
β) συγκρούσεις που προκαλούνται από τις απαγορεύσεις των γονέων προς το παιδί να εκτελέσει μία δραστηριότητα ή να σταματήσει κάποια ενέργεια
γ) συγκρούσεις που είναι αποτέλεσμα δυσκολιών στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ παιδιού και γονέων όπως 1) το παιδί πιστεύει ότι δεν το προσέχουν οι γονείς του όσο αυτό θέλει 2) το παιδί νιώθει παραμελημένο με την άφιξη του καινούριου μωρού στην οικογένεια ή 3) το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει εύκολα τις επιθυμίες του
Επίσης οι πιο συνήθεις χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες «πυροδοτείται» η επιθετικότητα των παιδιών είναι:
α) κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κυρίως πριν το φαγητό αλλά και πριν τον ύπνο, προφανώς λόγω κόπωσης του παιδιού
β) περίοδοι αδιαθεσίας του παιδιού (κρυολογήματα, πυρετός)
γ) συμμετοχή του παιδιού σε ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες (επισκέπτες στο σπίτι ή γιορτές)

Συνήθως, οι γονείς που τα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν επιθετικά είναι:

1) Όσοι χρησιμοποιούν αυστηρές τιμωρίες. Αυτό συμβαίνει γιατί η τιμωρία προκαλεί έντονη θυμική αναστάτωση στο παιδί με αποτέλεσμα να του προκαλείται μεγαλύτερη επιθυμία για επιθετική συμπεριφορά.

2) Όσοι είναι οι ίδιοι επιθετικοί γονείς αφού αποτελούν πρότυπο για μίμηση. Το παιδί εκδηλώνει περισσότερη επιθετικότητα μιμούμενο τις επιθετικές ενέργειες του γονέα.

3) Όσοι δείχνουν τεράστια ανοχή στην επιθετικότητα του παιδιού με το να το αφήνουν τελείως ελεύθερο να εκδηλώνει τις επιθετικές του ενέργειες. Οι γονείς θα πρέπει να αποτρέπουν τη δημιουργία εκρηκτικών καταστάσεων και να προσπαθούν να καθησυχάσουν και να επαναφέρουν το παιδί τους γρήγορα στην τάξη και στην ηρεμία.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών παρά μόνο κάποιες στρατηγικές οι οποίες πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ευέλικτες και να εμπεριέχουν εφευρετικότητα και δημιουργική κατανόηση των βαθύτερων αιτιών που κάνουν το παιδί ευερέθιστο και επιθετικό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περπατήστε, κάνει θαύματαΤι πρέπει να ξέρετε για το δυναμικό περπάτημα.

Γιατροί και γυμναστές συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν, όμως στην πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν. Παρακάτω θα ανακαλύψετε γιατί πρέπει να περπατάει κανείς και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει το δυναμικό περπάτημα στην υγεία ενός ανθρώπου. Τι είναι το δυναμικό περπάτημα;

Ως τέτοιο περιγράφεται το γρήγορο και αθλητικό βάδισμα, κατά το οποίο και τα δύο πόδια έχουν επαφή με το έδαφος (σε αντίθεση με το τρέξιμο, κατά το οποίο το ένα πόδι βρίσκεται στον αέρα), καθώς και οι διάφορες παραλλαγές του, όπως το περπάτημα Nordic που γίνεται με μπαστούνια και είναι δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την υγεία;
Σύμφωνα με ειδικούς, το περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από συχνές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, προβλήματα του κυκλοφορικού, ακόμη και από τον διαβήτη. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και την άνοια. Σύμφωνα με ειδικούς, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την αποτροπή της παχυσαρκίας.

Ποια είναι η διαφορά του από την περιήγηση;
Η καθοριστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους είναι η ταχύτητα. Το περπάτημα γίνεται πιο γρήγορα, είτε στην άσφαλτο είτε σε χωματόδρομο. Ως άσκηση, συνήθως διαρκεί από μία έως δύο ώρες, ενώ η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα.

Πόσες θερμίδες μπορεί να κάψει κανείς περπατώντας;
Με μία ώρα περπάτημα μπορεί κανείς να καταναλώσει 600 θερμίδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μία πλάκα σοκολάτας!

Τι πρέπει να προτιμά κανείς, την άσφαλτο ή τους χωματόδρομους;
Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού κατά το περπάτημα;
Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι, όμως όποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα… παραπατήσει, μπορεί να συμβουλευτεί έναν ειδικό που θα του εξηγήσει τι πρέπει να προσέξει στην τεχνική.

Πώς γίνεται το περπάτημα ως γυμναστική;
Με γρήγορο βάδισμα, αλλά και τη βοήθεια των χεριών, τα οποία πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα, σφιγμένα σε γροθιές και να κινούνται μέχρι το ύψος του σαγονιού χωρίς να απομακρύνονται από το πάνω μέρος του σώματος. Αυτή η κίνηση των χεριών είναι απαραίτητη κατά το περπάτημα, επειδή με τη βοήθειά της ενισχύεται το μυϊκό σύστημα του κορμού.

Για ποιους είναι κατάλληλο το περπάτημα;
Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στο τζόκιν. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι;
Καλό θα είναι να ξεκινήσουν σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ταχύτερος από ό,τι στο καθημερινό περπάτημα και η ένταση να ανεβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά και στη συνέχεια έπειτα από κάθε πέντε. Η ταχύτητα δεν πρέπει να προκαλεί λαχάνιασμα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική αναπνοή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η μητρότητα είναι καλύτερη από το να κερδίζεις τζακ ποτ»Η βρετανίδα νικήτρια που «κολυμπούσε» στα χρήματα, περιμένει δίδυμα.

Μπορεί να σπατάλησε τις 1,9 εκατ. λίρες, περίπου 2,35 εκατ. ευρώ, που κέρδισε στο τζακ ποτ, σε ναρκωτικά και σε είδη πολυτελείας, όμως τώρα φαίνεται πως αποφάσισε να «σοβαρευτεί».

Ο λόγος για την Callie Rogers, που σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε η νεότερη νικητής του βρετανικού τζακ ποτ. Ο πρώτος αριθμός του λαχείου τής χάρισε χρήματα και μία ζωή ονειρεμένη αφού είχε ό,τι τραβούσε η ψυχή της.

Μάλιστα, δεν δίστασε να πληρώσει 11.500 λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από 14.000 ευρώ, σε εμφυτεύματα στήθους για να ποζάρει γυμνή σε περιοδικό, καλύπτοντας τα επίμαχα σημεία μόνο με χαρτονομίσματα.Τώρα περιμένει δίδυμα και όπως λέει ότι αυτό δεν το αλλάζει με τίποτα. Σε συνέντευξη της σε περιοδικό είπε: «Η μητρότητα είναι είναι καλύτερη από τα να κερδίσεις το τζακπότ».

Όπως λέει τον επόμενο μήνα θα γίνει μαμά, και πέρασαν αρκετά χρόνια για να καταλάβει ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία.
Διαβάστε περισσότερα...

Η 20χρονη που γλίτωσε από της... ανορεξίας τα δόντιαΤώρα τα βάζει με τα περιοδικά lifestyle.

Πριν τρία χρόνια, η Rachael Johnston κινδύνεψε να πεθάνει καθώς έπασχε από νευρική ανορεξία. Από την ηλικία των 13 ετών είχε εμμονή με τις φωτογραφίες των μοντέλων που κοσμούσαν τα περιοδικά lifestyle και είχε βάλει σκοπό ζωής να τους μοιάσει.

Έτσι σταμάτησε να τρώει προκειμένου να γίνει σαν εκείνες. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ένα αφυδατωμένο πλάσμα που κινδύνευε να πεθάνει.

Τώρα στην ηλικία των 20 ετών, έχει αφήσει πίσω της αυτόν τον γολγοθά και έχει βάλει στόχο ζωής να μην περάσουν άλλα κορίτσια το δικό της μαρτύριο.

Έτσι συλλέγοντας υπογραφές μέσω διαδικτύου, απαιτεί να μην δημοσιεύονται επεξεργασμένες με photoshop φωτογραφίες σε περιοδικά που τα διαβάζουν και παιδιά γιατί παίρνουν λάθος πρότυπα.

Στον δικό της αγώνα, συνοδοιπόρος είναι η μητέρα της. Οι δυο τους καλούν την κυβέρνηση να βάζει μία προειδοποίηση όταν υπάρχουν «πειραγμένες» φωτογραφίες, αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων.Η 20χρονη κοπέλα, έπαθε νευρική ανορεξία σε ηλικία 13 ετών. Σταμάτησε να τρώει, έκανε συνέχεια εμετούς και έχανε συνεχώς κιλά. Μάλιστα, όπως λέει, άντεξε δέκα ολόκληρες μέρες χωρίς φαγητό και νερό.Οι γιατροί την γλίτωσαν από του «χάρου τα δόντια». Τώρα, ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Υποφέρει από οστεοπόρωση στην πλάτη και στα γόνατα αλλά πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

Με τον τρόπο αυτό στέλνει το δικό της μήνυμα στις νέες κοπέλες και τις συμβουλεύει να αγαπάνε τον εαυτό τους και να μην ακολουθούν λάθος πρότυπα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο το νέο ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗΘα ισχύει από τις 23:00-7:00.

Συνεχόμενο θα είναι από αύριο το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που θα ισχύει από τις 23:00-7:00. Έως σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει τμηματικά από τις 15.30 - 17.30 και 02.00 - 08.00.

Όσοι καταναλωτές θέλουν να ενημερωθούν για να μπορούν να επωφεληθούν από το μειωμένο τιμολόγιο, μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και έγγραφα από τη ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Το συνεχόμενο νυχτερινό τιμολόγιο θα ισχύσει έως τις 31 Οκτωβρίου.Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ΕΟΠΥΥ ο κλάδος Υγείας των πλεονασματικών ταμείωνΚουτρουμάνης: Οι απώλειες εσόδων από τις αρχές του έτους είναι στο 12%.

Την άποψη πως τα ταμεία υγειονομικής ασφάλισης που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν να μην υπάγονται στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε πως τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας που είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα μπορούν να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ για όσο διάστημα δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, όπως ισχύει και με τα πλεονασματικά επικουρικά ταμεία.

Αναφερόμενος στην επιστολή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματίας Μορς προς τον ίδιο και τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για το εν λόγω θέμα είπε πως θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι απώλειες εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τις αρχές του έτους είναι στο 12%, ενώ 1,2 δισ. ευρώ έχουν εξοικονομηθεί από τις δαπάνες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στα αδήλωτα ακίνηταΈλεγχοι για παραβάσεις και φοροδιαφυγή.

Να «μπλοκάρει» αδήλωτα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πλέγμα διασταυρώσεων στοιχείων από τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9.

Στοχεύει στην αποκάλυψη «κρυφών» τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους... αμελούν να τα δηλώσουν στην εφορία.

Κι αν μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η συνεργασία της ΓΓΠΣ με τη ΔΕΗ και έχει υπάρξει δοκιμή των σχετικών αλγόριθμων για τις διασταυρώσεις σε ορισμένους δήμους, το Κτηματολόγιο δεν έχει πει το «ναι» στην αποστολή στοιχείων.

Σύμφωνα με το Έθνος, έχει τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων και γι΄ αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν η Αρχή ανάψει το «πράσινο φως» και δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

Οι έρευνες θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητική κατάσταση στην παγκόσμια αγορά εργασίαςΣτα 202 εκατ. υπολογίζονται οι άνεργοι το 2012
.
Κανένα σημάδι ανάκαμψης δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά εργασίας, όπου η κατάσταση φαίνεται να είναι ανησυχητική, παρά τη λιτότητα και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Στις ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, η απασχόληση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση του 2008 μέχρι τα τέλη του 2006, δύο χρόνια αργότερα απ' όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα, ακολουθώντας και την επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής.

Στα τέλη του 2011 υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 202 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με την ετήσια «Έκθεση του Κόσμου της Εργασίας 2012».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνουν το ηθικό τους. Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου το 40% όσων βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία τους (25-49 ετών) και αναζητούν εργασία, έχουν μείνει χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ποσοστό των νέων ανέργων έχει εκτοξευτεί στα ύψη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η αγορά εργασίας στο σύνολό της έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και είναι πολύ σημαντική η επιβράδυνση που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών χωρών έχει αυξηθεί η ανεργία τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης εστιάζουν στη δημοσιονομική λιτότητα βαθαίνει την κρίση και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε άλλη μια ύφεση στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Ρέιμοντ Τόρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών.

Επιπλέον και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δεν σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση της ανεργίας. Η ανάκαμψη έχει επίσης βαλτώσει στην Ιαπωνία και έχει μείνει στάσιμη στην Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία. Πιο ανθεκτικές αποδεικνύονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό.


Στην Ισπανία η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 24% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Μάρτιο, για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας. Μόνο σε έξι ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε μετά το 2007: στην Αυστρία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Πολωνία.

Η έκθεση συστήνει στις χώρες να προωθήσουν την ποιότητα στην εργασία και να ενισχύσουν τους θεσμούς τους αντί να απελευθερώνουν την αγορά εργασίας. Προτείνεται επίσης να βελτιωθεί η χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στις ευρωπαϊκές χώρες για να τεθεί ένα όριο στην ύφεση στην Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα...

«Με ποδήλατο στη δουλειά»!Καμπάνια για... οικολογικότερες μετακινήσεις.

Πηγαίνοντας στη δουλειά με το ποδήλατο δεν «κερδίζεις» μόνο υγεία, αλλά κάνεις καλό και στην τσέπη του εργοδότη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται έρευνα που έγινε στην Ολλανδία, η οποία έδειξε ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα του εργαζόμενου.

Στην Ελλάδα, που η ποδηλατική κουλτούρα είναι ακόμα στα «σπάργανα», ξεκινάει αύριο, 1η Μαΐου, από την ιστοσελίδα www.biketowork.gr, που είναι πρωτοβουλία της ομάδας του www.podilates.gr, η καμπάνια «Με Ποδήλατο στη Δουλειά».

Στόχος της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες και να προβάλει τους εργοδότες που προωθούν το ποδήλατο.

«Η δράση αυτή προκύπτει από μία ομάδα ατόμων που λειτουργούν ως συλλογικότητα και παίρνει αποφάσεις μέσω ανοικτών συνελεύσεων μία με δυο φορές τον μήνα. Εκεί μιλάμε για τις δράσεις, αποφασίζουμε τις νέες, όπου και θέτονται νέες προτάσεις και εξετάζονται πριν πραγματοποιηθούν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικ Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, από τους www.podilates.gr.

Η καμπάνια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπνεύσει εργαζόμενους να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο. Δημιουργεί ποδηλατική κουλτούρα στους χώρους εργασίας και δίνει την ευκαιρία στους έμπειρους ποδηλάτες να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους συνεργάτες τους. «Ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος, αρκεί να πάει έστω μία φορά τον Μάιο στην δουλειά του με το ποδήλατο», υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος.

Σε ατομικό επίπεδο, κάθε ποδηλάτης που συμμετέχει καταγράφει τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κάνει για ένα μήνα προς και από τη δουλειά στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

«Η καμπάνια λειτουργεί καλύτερα σαν ομαδική προσπάθεια», επισημαίνει ο κ. Αθανασόπουλος. Όποιος οργανώσει μία ομάδα, παρακινεί τους συνεργάτες του να συμμετέχουν, ενώ όποιος οργανώσει τη συμμετοχή του εργοδότη του, διαφημίζει την καμπάνια σε όλους τους συναδέλφους του. Η κίνηση είναι πανελλαδική. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της πόλης προστίθενται στην πόλη ώστε να δημιουργείται συναγωνισμός και μεταξύ των πόλεων. Τα στατιστικά των πόλεων υπολογίζονται και καταχωρούνται σε συνάρτηση και με τον πληθυσμό τους για να μπορούν οι μικρές πόλεις να συναγωνιστούν με μεγάλες πόλεις, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπο της πρωτοβουλίας.

Για να εγγραφεί κάποιος, πρέπει να επισκεφθεί τον ιστότοπο www.biketowork.gr. Αυτό χρειάζεται να γίνει μόνο την πρώτη φορά. Μετά καταγράφει τις διαδρομές από και προς την δουλειά (ή το σχολείο) και τα χιλιόμετρα που κάνει με ποδήλατο, ενώ μπορούν να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου. Η δράση «Με Ποδήλατο στη Δουλειά» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2011 από το www.podilates.gr. Συνολικά καταχωρήθηκαν 45.000 χιλιόμετρα από 357 ποδηλάτες, οργανωμένους σε 64 ομάδες από 40 εταιρείες και οργανισμούς και εξοικονομήθηκαν σχεδόν 2.000 λίτρα βενζίνης.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως θα συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία για μετακίνηση προς την δουλειά με ποδήλατο και τα επόμενα χρόνια, ενώ η επόμενη μεγάλη δράση (που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρωτοβουλία) της ομάδας των «Ποδηλατών», είναι η «Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία» που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πέμπτη φορά, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος ταυτόχρονα, στις 13 Μαΐου.Διαβάστε περισσότερα...

Μασάτε καλά για καλή πέψηΜία συνήθεια που ωφελεί.

Είναι κάτι που μπορεί να μη σας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα αλλά το να τρώτε σωστά και να μασάτε καλά επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού σας και τελικά την υγεία σας. Η σωστή μάσηση της τροφής είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη πέψη ενώ αποτρέπει τον κίνδυνο τραυματισμού του εντέρου από τα άπεπτα υπολείμματα τροφής και προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις και παθήσεις του πεπτικού. Την ίδια στιγμή προάγει την έκκριση σάλιου και καταπολεμά τις βουλιμικές τάσεις και την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Αποστολή του πεπτικού συστήματος είναι η πρόσληψη τροφής, νερού και διαφόρων μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Η επεξεργασία τους γίνεται κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, ξεκινώντας από το στόμα, τόσο με μηχανικές όσο και με χημικές διεργασίες, ώστε να απορροφηθούν από το έντερο στο αίμα.

Η πρόσληψη της τροφής γίνεται από το στόμα, όπου με τη λειτουργία της μάσησης και τη βοήθεια του σάλιου και της γλώσσας η τροφή τεμαχίζεται, πολτοποιείται και μετατρέπεται σε υγρή μαλακή μάζα, «το βλωμό», κατάλληλο για κατάποση. Τα δόντια είναι ιδανικά σχεδιασμένα για τη μάσηση. Τα πρόσθια (τομείς) εξασφαλίζουν μια ισχυρή ενέργεια τεμαχισμού της τροφής και τα οπίσθια (προγόμφιοι και γομφίοι) το άλεσμά της.

Η διεργασία της μάσησης γίνεται με κινήσεις εκούσιες και, εν μέρει ακούσιες. Έτσι δημιουργείται μία ρυθμική κίνηση, που συντονίζεται από νευρικά κέντρα που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου και στον υποθάλαμο.

«Η μάσηση της τροφής έχει μεγάλη σημασία για την πέψη όλων των τροφών και ακόμα μεγαλύτερη για τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά, γιατί αυτά γύρω από τα θρεπτικά τους μέρη έχουν μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες πρέπει να σπάσουν για να γίνει δυνατή η χρησιμοποίησή τους από τον οργανισμό», σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αβραάμ Κάζης.

«Η μάσηση βοηθάει επίσης στην πέψη της τροφής για τον εξής λόγο: Επειδή τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής, η ταχύτητα πέψης εξαρτάται πολύ από τη συνολική επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά εκκρίματα. Έτσι, όσο περισσότερο μασάμε την τροφή μας τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα, άρα τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνονται η πέψη και η απορρόφηση.

Επιπλέον, το άλεσμα της τροφής και η μετατροπή της σε λεπτά σωματίδια εμποδίζουν τον τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα και αυξάνουν την ευκολία με την οποία η τροφή εκκενώνεται από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλα τα επόμενα διαδοχικά τμήματα του εντέρου.»

Όσοι δε μασούν καλά την τροφή τους και τρώνε γρήγορα, δεν έχουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού, προκειμένου να χορτάσουν. Αργά ή γρήγορα τα άτομα αυτά είναι πολύ πιθανό να δουν το σωματικό τους βάρος να αυξάνεται και να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, εμφανίζοντας πολλές από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και η αθηροσκλήρωση.

Ακόμη η μη σωστή μάσηση της τροφής προδιαθέτει σε βουλιμικές τάσεις. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι όταν η μάσηση της τροφής δεν γίνετια σωστά μπορεί να προκληθούν μακροπρόθεσμα διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως το πεπτικό έλκος, οι καούρες, η δυσπεψία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Οι πεπτικές αλλεργίες μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα άπεπτα μόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες) και αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.

Η διαδικασία της μάσησης δεν εξασφαλίζει μόνο τον τεμαχισμό της τροφής σε μικρότερα κομμάτια, αλλά και την ανάμειξή της με το σάλιο. Το σάλιο έχει πολλές λειτουργίες: α) βοηθάει στην πέψη του αμύλου, καθώς περιέχει την α-αμυλάση ή πτυαλίνη, η οποία συνεχίζει τη δράση της μέχρι το στομάχι, β) περιέχει βλεννίνη που χρησιμεύει για τη λίπανση των τροφών, γ) συγκρατεί μαζί τα τεμαχισμένα κομμάτια της τροφής για καλύτερη κατάποσή τους, δ) προάγει την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών και ε) έχει αντιβακτηριακή δράση, καθώς περιέχει αντισώματα, λυσοζύμη και λακτοφερρίνη.

Με λίγα λόγια, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής είναι μία συνήθεια, που χρειάζεται να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας και ταυτόχρονα να προστατεύουμε την υγεία μας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να μην πάρετε κιλά29+1 πράγματα που πρέπει να τηρήσετε.

Αν το να χάσετε μερικά κιλάκια ήταν έτσι κι αλλιώς επίπονη διαδικασία, οι αντικρουόμενες συμβουλές που διαβάζατε εδώ κι εκεί, έκαναν την υπόθεση ακόμα πιο δύσκολη. Με κάθε «ειδικό» να έχει μία άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα διώξετε τα περιττά κιλά, είναι ακατόρθωτο μερικές φορές να ξεχωρίσετε την αλήθεια από την επιστημονική φαντασία.

Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος ή αν η δίαιτα που ακολουθείτε δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι σωστό να συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας ή τον γιατρό σας για την ενδεδειγμένη λύση. Στο μεταξύ, η λίστα που ακολουθεί με βασικά tips για τη διατροφή σας, θα σας βοηθήσει σημαντικά.

1. Προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα – ιδανικά περισσότερα από 5 τη μέρα. Αυτό θα σας εμποδίσει να λιγουρευτείτε άλλες, λιγότερο υγιεινές τροφές όπως μπισκότα ή άλλα σνακ.

2. Ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος. Έρευνα έχει αποδείξει πως το πολύ κρύο νερό είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων. Έτσι κι αλλιώς, το νερό θα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της δίαιτας σας, συνεπώς δεν θα είναι κόπος να το πίνετε λίγο πιο κρύο απ’ ότι συνήθως.

3. Τα λαχανικά περιέχουν λίγες θερμίδες, δίνουν πολλή ενέργεια και βοηθούν αποτελεσματικά στο να διατηρούμε το βάρος μας. Πολλοί αποφεύγουν να αγοράζουν λαχανικά επειδή φοβούνται πως δεν θα τα καταναλώσουν πριν χαλάσουν. Ωστόσο, ακόμα και κατεψυγμένα, τα λαχανικά παραμένουν εξαιρετική λύση, μιας και διατηρούν όλες τις θρεπτικές ιδιότητές τους αποκλειστικά για εμάς.

4. Την επόμενη φορά που θα βγείτε για φαγητό, προσπαθήστε να φάτε το μισό απ’ όσο συνηθίζετε. Μία ικανοποιητική μερίδα μπορεί να αποτελείται από μία φέτα ψωμί και μισό πιάτο ρύζι, ζυμαρικά ή δημητριακά.

5. Το να τρώτε πατατάκια ή ξηρούς καρπούς κατευθείαν από το σακουλάκι τους μπορεί να είναι επικίνδυνο. Πιθανότατα θα φάτε περισσότερο απ’ όσο θέλετε και οι θερμίδες θα κάνουν… πάρτι. Καλό είναι λοιπόν, να βάζετε όλα αυτά τα «επικίνδυνα» σνακ σε ένα πιάτο ή μπολ ώστε να ελέγχετε πως και τι τρώτε.

6. Λίγα μπαχαρικά στα γεύματα σας προσθέτουν άρωμα και επιφέρουν ευκολότερα την αίσθηση κορεσμού (συνεπώς τρώτε λιγότερο).

7. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολλά υποκατάστατα του καθημερινού μας μενού. Μαργαρίνη αντί βουτύρου, μαργαρίνη κι άλλα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και το λάδι ή το ξύδι, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Απλώς θυμηθείτε ότι «χαμηλά λιπαρά» δεν σημαίνει πάντα λιγότερες θερμίδες, συνεπώς ρίξτε μια ματιά στην περιεκτικότητα ζάχαρης πριν βάλετε κάτι στο καλάθι σας.

8. Δοκιμάστε να… επιβιώσετε για δύο εβδομάδες χωρίς μπισκότα, σοκολάτα και άλλες τροφές με ζάχαρη και λίπη. Ίσως είναι δύσκολο αρχικά, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα θα εξαφανιστεί η ακόρεστη επιθυμία σας γι’ αυτά.

9. Πιείτε πολύ νερό. Το αντίθετο μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια βάρους, ενώ η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ρίχνει τον ρυθμό του μεταβολισμού μας κατά 3%, πράγμα που σημαίνει πως καίμε λιγότερες θερμίδες.

10. Μην προσπαθείτε να χάσετε κιλά πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να χάσετε βάρος με σε πιο αργό και σταθερό ρυθμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά μόνιμα. Και φυσικά, μην αποθαρρύνεστε αν μετά από μερικές μέρες δεν έχετε καταφέρει πολλά πράγματα. Μείνετε συνεπείς στο σχέδιό σας! Ιδανικά, θα πρέπει να χάνετε ένα ως δύο κιλά ανά εβδομάδα.

11. Ένα μικρό γεύμα πριν πάτε στο πάρτι που είστε καλεσμένοι, είναι βέβαιο πως θα σας κρατήσει λίγο πιο μακριά από τον μπουφέ. Επίσης, ένα ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι τσάι πριν την έξοδό σας, θα σας κόψει επίσης την όρεξη.

12. Όταν κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό, μην πέφτετε με τα μούτρα στο πιάτο σας. Θα πρέπει να απολαμβάνετε το γεύμα σας και να του δίνετε όλη την προσοχή σας. Θα νιώσετε πολύ πιο ικανοποιημένοι από αυτό!

13. Η λέξη “μπυροκοιλιά” δεν βγήκε τυχαία. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 200 θερμίδες, επομένως πιείτε αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά προσέξτε μην το παρακάνετε.

14. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με ότι τρώτε καθημερινά. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μαζεύονται οι θερμίδες, αλλά παράλληλα θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας εναντία στα περιττά κιλά.

15. Μάθετε να τρώτε πάντα στο ίδιο σημείο (π.χ. το τραπέζι στην κουζίνα του σπιτιού σας). Πρέπει να γίνει ρουτίνα και να αποφεύγετε τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Τροφές

16. Μιας και όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι απίστευτα υγιεινά και περιέχουν λίγες θερμίδες, προσπαθήστε να τρώτε πολλά στην αρχή του γεύματος σας. Όταν έρθει η ώρα για το κυρίως πιάτο, μάλλον θα φάτε λιγότερο!

17. Πολλές “μοδάτες” δίαιτες είναι δημοφιλείς επειδή συνήθως είναι εύκολες και έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Πολλές φορές ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επέρχεται η απώλεια βάρους δεν είναι υγιεινός, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει πως οι περισσότεροι απ’ όσους ακολουθούν τέτοιες δίαιτες ξαναπαίρνουν τα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η καλύτερη προσέγγιση όπως πάντα, είναι να τρώμε με μέτρο και να γυμναζόμαστε τακτικά.

18. Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το δείπνο θα σας κρατήσει μακριά από βραδινά τσιμπολογήματα. Αν και ένα μικρό σνακ πριν πέσετε για ύπνο ενδεχομένως να μην προσθέτει έξτρα γραμμάρια, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται ενώ κοιμόμαστε και καίει λιγότερες θερμίδες. Συνεπώς, αν θέλετε να φάτε κάτι οπωσδήποτε, προτιμήστε κάτι υγιεινό και ελαφρύ όπως ένα μήλο για παράδειγμα.

19. Βγείτε για ψώνια μόνο όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο. Έτσι δεν θα πεινάτε και συνεπώς είναι πιθανότερο να μην αγοράσετε τρόφιμα που δεν θέλετε ή δεν σας χρειάζονται.. Επιπλέον, φτιάξτε μία λίστα με τα ψώνια σας και προσπαθήστε να την ακολουθήσετε όσο πιο πιστά γίνεται.

20. Αν μπορείτε να βρείτε έναν/μία φίλο/η που επίσης θέλει να αδυνατίσει θα ήταν ιδανικό. Είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές ανθρώπων που καταφέρνουν να αντισταθούν στην όρεξή τους.

21. Μερικές μικρές αλλαγές στην κουζίνα και την καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθειά σας. Προτιμήστε ελαιόλαδο για το φαγητό σας, αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης και επιλέξτε γαλοπούλα, τόνο ή ψητό κρέας αντί για αλλαντικά. Πιείτε γάλα χωρίς λιπαρά και αποφύγετε τα αεριούχα ποτά μιας και η ζάχαρη δεν βλάπτει μόνο τη δίαιτά σας αλλά και τα δόντια σας.

22. Ελαττώστε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας. Τα φαγητά με πολύ αλάτι δεν φέρνουν μόνο δίψα αλλά ανοίγουν και την όρεξη.

23. Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί, αλλά σύντομα θα ξαναπεινάσετε. Οι πρωτεΐνες όμως σας χορταίνουν για πολλές ώρες. Δοκιμάστε ένα πρωινό με φυστικοβούτυρο ή αυγά κι ένα βραδινό πιάτο με ψάρι και λαχανικά.

24. Δεν είναι υποχρεωτικό να κόψετε εντελώς όλα όσα σας αρέσουν για χάρη της δίαιτας σας. Αν τρελαίνεστε για σοκολάτα, απλώς ελαττώστε την ποσότητα που τρώτε ή προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα η οποία όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά.

25. Φτιάξτε στο σπίτι το κολατσιό της δουλειάς. Είναι πιο οικονομικό, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε το μέγεθος της μερίδας, θα ελέγξετε τις θερμίδες και τα λίπη και θα βάλετε θρεπτικά συστατικά που δύσκολα βρίσκονται σε έτοιμα φαγητά. Ενδεικτική λύση είναι μια μεγάλη σαλάτα με λίγο ψάρι ή άπαχο κρέας.

26. Ένα καλό πρωινό, αντί για ένα μεγάλο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές. Το πλούσιο πρωινό μπορεί να ωθήσει τον μεταβολισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ παράλληλα δίνει χρόνο στο σώμα σας για να το «κάψει».

27. Τρώτε αργά και απολαύστε κάθε μπουκιά από το γεύμα σας. Όταν τρώτε γρήγορα, βάζετε στο στομάχι σας περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεστε πραγματικά. Όσο πιο αργά τρώτε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να σας πέσει βαρύ το φαγητό ή να νιώσετε καούρες.

28. Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Πολλές φορές απλώς πρέπει να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας, μασώντας κάτι χωρίς ουσιαστικά να τρώμε.

29. Το φρέσκο σπανάκι μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό σε πίτες, σάντουιτς, σούπες, ζυμαρικά και φυσικά ως σαλάτα. Το σπανάκι είναι μία πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Α και Β, καθώς και Σιδήρου. Περιέχει συστατικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα προστατεύει κι από τον καρκίνο, άρα προσπαθήστε να το περιλαμβάνετε στη διατροφή σας, όσο το δυνατόν συχνότερα.

30. Αν συνηθίζετε να τρώτε το βράδυ για να ηρεμήσετε ή να καλύψετε ένα κενό, θα πρέπει να εστιάσετε στο πρόβλημα και να το καταπολεμήσετε χωρίς φαγητό. Ένας περίπατος ή λίγο ελαφρύ τρέξιμο είναι εξαιρετικά για να αποβάλλεται το άγχος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καλός ύπνος κάνει καλό στη... σχέσηΜελέτη αποδεικνύει ότι η συντροφικότητα σχετίζεται με τον ύπνο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του ερευνητή Μπραντ Χάσλερ του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, η ποιότητα μιας σχέσης επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου των δύο συντρόφων και αντίστροφα η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την σχέση. Η μελέτη του Χάσλερ έγινε σε ζευγάρια χωρίς παιδιά για διάστημα μιας εβδομάδας, χρησιμοποιώντας ημερολόγιο.

Παρόλο που και οι δύο επηρεάζονται από αυτή την αμφίδρομη σχέση, υπάρχουν διαφορές στην επιρροή του παράγοντα που επηρεάζει περισσότερο ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, οι άνδρες αν έχουν καλό ύπνο, έχουν και βελτίωση στη σχέση τους, ενώ αντίθετα οι γυναίκες κάνουν πιο άστατο ύπνο όταν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση την ημέρα.

Γι’αυτό το λόγο ο επικεφαλής της έρευνας συμβουλεύει τα ζευγάρια να πέφτουν για ύπνο, έχοντας πρώτα λύσει τις διαφορές τους και ακόμα να αποφεύγουν να μπλέκονται σε αντιπαραθέσεις, όταν ένας από τους δύο – ή και οι δύο- δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η έρευνα κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός «φαύλου κύκλου», όπου ο κακός ύπνος χειροτερεύει τη σχέση και στη συνέχεια η προβληματική σχέση επιδρά αρνητικά στον ύπνο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρέει η δικαιολογία... «έχω πονοκέφαλο»To σεξ διώχνει τον πονοκέφαλο σύμφωνα με έρευνα.

Οι γυναίκες θέλοντας να αποφύγουν το σεξ χρησιμοποιούν μια πολύ γνωστή δικαιολογία, η οποία είναι ο πονοκέφαλος. Δυστυχώς όμως για αυτές, ιταλική έρευνα έδειξε πως το σεξ είναι φάρμακο για τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες, γι’αυτό μάλλον θα πρέπει να βρουν μια καινούργια δικαιολογία για να λένε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα η μελέτη αυτή έδειξε πως αυτό που πολλοί πίστευαν μέχρι τώρα, δηλαδή πως ο πονοκέφαλος μειώνει την σεξουαλική διάθεση δεν είναι αλήθεια, αντιθέτως μάλιστα ο ενοχλητικός αυτός πόνος αυξάνει την επιθυμία για σεξ, και αυτό διότι το σεξ αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που επιδρούν στη συναισθηματική διάθεση.

Η έρευνα αυτή που έγινε από Ιταλούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας, έδειξε πως το 45% του δείγματος έκανε κανονικότατα σεξ ακόμα και με πονοκέφαλο, ενώ το 13% αυτών απαλλάχθηκε από τον πόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την πράξη.

Το στρες, το οποίο συνοδεύεται από την έκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες του πονοκεφάλου, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι ορμόνες αυτές προκαλούν μεταξύ άλλων αύξηση του ρυθμού της καρδιάς (ταχυκαρδία), των αναπνοών (ταχύπνοια), αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής τάσης.

Σκεπτόμενοι λοιπόν όλα αυτά και έχοντας δει την εξέλιξη των μεθόδων για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, μία εκ των οποίων είναι και το τσιρότο που ανακαλύφθηκε πριν μερικές εβδομάδες, βλέπουμε πως η εποχή που τα χάπια μας θεράπευαν από τον πόνο αυτό έφτασε στο τέλος της.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...