Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Οι γυμνιστές, οι ηδονιστές και οι διακοπές χωρίς ρούχα


Ένας γυμνιστής μιλάει για την αγαπημένη του συνήθεια στο newsbeast.gr - Ποια είναι τα κυριότερα πέντε οργανωμένα καταλύματα για γυμνιστές στην Ελλάδα.

Στους περισσότερους ανθρώπους η θέα του γυμνού σώματος προκαλεί συστολή. Ωστόσο το κίνημα των γυμνιστών στην Ελλάδα δεν είναι νεόφερτη συνήθεια. Στη χώρα μας εμφανίζονται για πρώτη φορά γυμνιστές το 1959, όταν κάποιοι οπαδοί του κινήματος προσπάθησαν να νοικιάσουν ένα ξενοδοχείο στο Λουτράκι και να το μετατρέψουν σε οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας, αλλά συνάντησαν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των αρχών. Αρκετά χρόνια πριν -το 1903- το κίνημα του γυμνισμού είχε ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον υπόλοιπο κόσμο, αποκτώντας σταδιακά ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Εάν πάλι αναζητήσετε την ερμηνεία της λέξης γυμνισμός θα εντοπίσετε τις ρίζες της στις ξενικές λέξεις naturism ή nudism.

Για τον ιδρυτή της βιβλιοθήκης γυμνισμού και γυμνιστή, Άγγελο Μιμηκόπουλο, η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι παρά η αποδοχή του ανθρώπινου σώματος σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι η θέα του γυμνού σώματος δεν διαφθείρει, δεν υποτιμά και δεν υποτιμά την προσωπικότητα του ατόμου.

Οι γυμνιστές θεωρούν μεταξύ άλλων ότι η συνεύρεση γυμνών ανθρώπων δεν είναι ανήθικη, αλλά μία φυσιολογική κατάσταση, δεδομένου ότι όλοι μας γεννηθήκαμε γυμνοί.

«Η έναρξη του οργανωμένου γυμνισμού στην Ευρώπη ξεκινάει το 1903. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, η πρώτη χρονολογία κατά την οποία εμφανίζεται, είναι το 1959. Τότε κάποιοι γυμνιστές προσπάθησαν να νοικιάσουν ένα ξενοδοχείο στο Λουτράκι, αλλά τους κυνήγησαν. Το 1983 όμως μπορεί να θεωρηθεί η επίσημη ημερομηνία καθιέρωσης του γυμνισμού στην Ελλάδα με την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων», λέει ο Άγγελος Μιμηκόπουλος.
Ο γυμνισμός στην Ελλάδα

Περιγράφοντας το καθεστώς που επικρατεί αναφορικά με το γυμνισμό στην Ελλάδα, σημειώνει ότι υπάρχει διευρυμένη ανοχή σε σχέση με το παρελθόν.

«Ωστόσο ο αριθμός των συνειδητοποιημένων γυμνιστών είναι περιορισμένος, διότι μερικοί συνδυάζουν το σεξ και την αναζήτηση συντρόφου με την παραλία των γυμνιστών. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται κατά καιρούς κωμικοτραγικές καταστάσεις με διωγμούς ή διαπληκτισμούς μεταξύ λουομένων. Παρόλ’ αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό να διώκονται κατά καιρούς, όσοι συνδυάζουν τον γυμνισμό με την ερωτική συνεύρεση, διότι ποτέ δεν υπήρξε ολοκληρωμένη ενημέρωση στην Ελλάδα για το τι σημαίνει γυμνισμός. Πλέον όμως οι συνήθειες έχουν αλλάξει. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό κλείνουν τα κέντρα γυμνιστών, τα οποία μετατρέπονται σε κέντρα ηδονιστών. Εκεί οι θαμώνες κάνουν γυμνισμό το πρωί, ενώ το βράδυ ανταλλάσσουν συντρόφους ή φροντίζουν να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανησυχίες», λέει ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης γυμνισμού.

Ο κύριος Μιμηκόπουλος υποστηρίζει ότι ο γυμνισμός στην Ελλάδα είχε ένα αδύναμο σημείο. Επισημαίνει ότι το κίνημα στη χώρα μας επιδίωξε να μην ενσωματώσει το σεξ στην καθημερινότητά των γυμνιστών.

«Μέλημά του κινήματος στη χώρα μας ήταν να παρουσιάζει τους γυμνιστές ως πρόσωπα τα οποία τοποθετούνται υπεράνω των σεξουαλικών τους επιθυμιών. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε στο άλλο άκρο. Έτσι, εμφανίστηκαν οι Έλληνες γυμνιστές ως ασεξουαλικοί. Στην πραγματικότητα όμως οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν γυμνισμό σήμερα -ηλικίας 18 έως 45 ετών- έχουν κάποιες ανάγκες. Εάν τους δοθεί η ευκαιρία να τις ικανοποιήσουν στην παραλία, θα το κάνουν. Αυτή άλλωστε είναι η επικρατούσα τάση στο εξωτερικό, όπου συναντά αρκετές αντιδράσεις. Για παράδειγμα στην Αμερική κλείνουν παραλίες με την αιτιολογία ότι συμβαίνουν σεξουαλικά όργια. Τα όργια όμως δεν είναι σημερινό φαινόμενο, υπήρχαν πάντοτε. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κλείνουν παραλίες επειδή κάποιος αγόρασε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο, και επικαλείται το γεγονός ότι χάνει την αξία του εξαιτίας των γυμνιστών».
Όταν οι γυμνιστές δεν έτρωγαν κρέας και αποτελούσαν βορά ολοκληρωτικών καθεστώτων

Αναφέρεται επίσης στις διαφορές που εμφανίζει ιστορικά η συμπεριφορά και οι συνήθειες των γυμνιστών, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τα οποία όπως λέει, εκμεταλλεύτηκαν το κίνημα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους.

«Κατά τα πρώτα χρόνια οι γυμνιστές δεν έτρωγαν κρέας. Επίσης, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να τον οικειοποιηθούν διάφορα ολοκληρωτικά καθεστώτα, για να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου», εξηγεί ο Άγγελος Μιμηκόπουλος.

Μιλάει για την εμπειρία του ως γυμνιστής, ενώ κάνει λόγο για ορισμένες «ατυχείς στιγμές» στο Αγκίστρι. «Η νοοτροπία των ντόπιων ήταν αντίθετη με τη ‘’διαφήμιση’’ του γυμνισμού στην περιοχή τους. Πλέον όμως άλλαξαν οι συνήθειες. Δεν κάνει τόση εντύπωση εάν κάποιος εμφανιστεί γυμνός στην παραλία, εκτός και αν βγει γυμνός στο δρόμο και γίνει πρωτοσέλιδο. Πλέον διώκονται οι γυμνιστές, ενώ το ενδιαφέρον είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένο».
«Ξεκίνησα να κάνω γυμνισμό από περιέργεια, κατάλαβα ότι ήταν τρόπος ζωής»

«Ξεκίνησα το 1972 από περιέργεια. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα ότι είναι τρόπος ζωής. Αυτό ακριβώς ήταν εκείνη την εποχή ο γυμνισμός: τρόπος ζωής. Δέχτηκα το σώμα μου, αισθάνθηκα ότι απενοχοποιούμαι από το γυμνό. Ως μαθητής της 5ης γυμνασίου είχα αρκετές ανησυχίες και έψαχνα να βρω έναν προορισμό στη ζωή μου. Αργότερα ταξίδεψα στο εξωτερικό, πήγα σε κέντρα γυμνιστών, και έζησα σε οργανωμένα κάμπινγκ. Εκεί είδα τις ανθρώπινες σχέσεις και πώς εξελίσσονται. Στη συνέχεια το φιλοσόφησα και αποφάσισα να μάθω τι ακριβώς ήταν ‘’αυτός’’ ο γυμνισμός. Έως τότε άκουγα ‘’γυμνισμός’’ και δεν ήξερα τι είναι. Η πρώτη και πραγματική ονομασία του κινήματος στα ελληνικά είναι γυμνοκρατία, η οποία όμως δεν επικράτησε. Αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από την ξενόγλωσση ονομασία γυμνισμός, με ρίζες στη λέξη nudism. Σήμερα όμως δεν είναι απαραίτητο να πάει κάποιος σε μία παραλία για να κάνει γυμνισμό. Μπορεί να κάνει γυμνή ποδηλασία στο βουνό, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν μονοπάτια για γυμνή πεζοπορία. Ουσιαστικά οι άνθρωποι μπορεί να είναι γυμνοί χωρίς να έχουν κατ’ ανάγκη την ετικέτα του γυμνιστή».
Η… πτώση του γυμνισμού στην Ελλάδα

Το κίνημα του γυμνισμού ωστόσο έχει εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια, όπως παραδέχεται ο Άγγελος Μιμηκόπουλος. Εξηγεί ότι η παλαιά γενιά έχει αποσυρθεί, ενώ πολλοί από τους πρώτους γυμνιστές έχουν πεθάνει. «Οι νεότεροι, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1985, δεν αρέσκονται να διαμένουν σε κλειστά κέντρα. Προτιμούν να πάνε το πρωί στην παραλία και να γυρίσουν στο δωμάτιό τους το βράδυ ή να βγουν να διασκεδάσουν. Ο μαρασμός του γυμνισμού οφείλεται επίσης σε πολιτικοοικονομικούς λόγους, καθώς η οικονομική κρίση επηρέασε τις μετακινήσεις. Επιπλέον, διάφορες συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Ευρώπη, παρεμπόδισαν τη λειτουργία των κέντρων γυμνιστών. Επηρέασαν αρνητικά τον κόσμο, δίνοντάς του την εικόνα ενός φαινομένου, το οποίο προσβάλει την προσωπικότητα του ατόμου. Έτσι άρχισαν να εμφανίζονται συμπεριφορές διωγμού των γυμνιστών. Το παράδειγμα της Κροατίας είναι ένα από αυτά. Εκεί όπου κάποτε υπήρχαν εκατομμύρια γυμνιστές, πλέον είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού».
«Απαγορευόταν στον γυμνιστή να κρατήσει το χέρι της γυναίκας του»

Η καλύτερη εποχή του γυμνισμού ήταν κατά τη δεκαετία του 1980, όταν το κίνημα έφτασε στην κορύφωσή του, κατά τον Άγγελο Μιμηκόπουλο. «Οι τιμές ήταν καλύτερες σε ό,τι αφορά τα πακέτα διακοπών. Ο γυμνισμός γνώρισε άνθηση και κατά τη δεκαετία του ’90, ενώ από ένα σημείο και ύστερα ξεκίνησε η πτώση του. Ο κόσμος ανακάλυψε ότι δεν διέθετε εναλλακτικές διεξόδους ζωής όταν επισκεπτόταν ένα κάμπινγκ γυμνιστών. Απαγορευόταν να κρατάει κάποιος το χέρι της γυναίκας του, να τη φιλήσει, να βγάλει φωτογραφίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αρνητική στάση προς τον γυμνισμό».
Τα ξενοδοχεία γυμνιστών στην Ελλάδα απευθύνονται κυρίως σε ξένους επισκέπτες

«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ξενοδοχεία γυμνιστών ανήκουν σε ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεργάζονται με συγκεκριμένα πρακτορεία του εξωτερικού. Δέχονται και Έλληνες, σε καμία περίπτωση όμως δεν βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, γι’ αυτό και έχουν μόνιμη πελατεία. Για παράδειγμα η Ρόδος συνεργάζεται κυρίως με το Ισραήλ και την Τουρκία. Τα Ιόνια νησιά φιλοξενούν Άγγλους, Ολλανδούς και Γερμανούς. Η Κρήτη έχει αναπτύξει ευρύτατο δίκτυο και στις ανατολικές χώρες, και αποτελεί το παλαιότερο και πιο πολυσυλλεκτικό κέντρο παραθερισμού».
Η βιβλιοθήκη γυμνισμού

Ο ίδιος είχε ιδρύσει σύλλογο γυμνιστών στη δεκαετία του 1980. Δημιούργησε αργότερα και ιστοσελίδα, την οποία πρόσφατα κατάργησε λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας. Στη συνέχεια απέκτησε διάφορες σελίδες σε κοινωνικά δίκτυα, στις οποίες αναρτώνται διάφορα άρθρα σχετικά με το αντικείμενο.

«Το 1985 ίδρυσα τη βιβλιοθήκη γυμνισμού. Με την πάροδο των ετών διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, οπότε αποφάσισα να την επεκτείνω. Αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά που χρονολογούνται από το 1905 και καλύπτουν όλη την ιστορία του γυμνισμού, καθώς και ταινίες ή φωτογραφικό υλικό από το 1949 και μετά», συμπληρώνει.
Οι γυμνοκράτες - ηδονιστές

«Ήταν περίπου το 1995 όταν μία ομάδα γυμνιστών στο εξωτερικό αποχώρησε από το κίνημα. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν την υποκρισία, ότι δηλαδή ο γυμνισμός περιορίζεται μόνο στην έκθεση του γυμνού σώματος. Επρόκειτο για νέους ανθρώπους, τους οποίους ονομάζω γυμνοκράτες – ηδονιστές. Ο αριθμός τους αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ αρκετά κέντρα άρχισαν να υποδέχονται και αυτή την κατηγορία πελατών. Επιδίδονταν στον γυμνισμό το πρωί, ενώ το βράδυ προχωρούσαν σε σεξουαλικά… παιχνίδια. Κέντρα αυτής της μορφής υπάρχουν στη Γαλλία, τα Κανάρια νησιά, το Μεξικό. Τα τελευταία χρόνια ακόμα και τα παλαιά κέντρα γυμνιστών υποδέχονται και τους γυμνοκράτες – ηδονιστές, αναζητώντας την οικονομική τους επιβίωση», λέει ο κύριος Μιμηκόπουλος.
Ο ρόλος Εκκλησίας και κυβερνήσεων στην… καταπολέμηση του γυμνισμού

Στη συνέχεια αναλύει το ρόλο της Εκκλησίας, η οποία όπως λέει, είχε εξαρχής αρνητική ή έντονα κριτική στάση απέναντι στον γυμνισμό. «Κυνηγούσε τους γυμνούς στις παραλίες, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούσε τα ‘’ στραβά’’ της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο ρόλο των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, υποστηρίζει ότι αγνόησαν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας. «Ήταν υπερβολικές οι απαιτήσεις που επέβαλε ο νόμος του 1983 για τη δημιουργία οργανωμένων κέντρων. Οι νομοθέτες αντιμετώπισαν το ζήτημα μόνο από την επιχειρηματική του πλευρά, αγνόησαν όμως ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο υπόβαθρο. Η Γιουγκοσλαβία για παράδειγμα στήριξε το γυμνισμό παρέχοντας οργανωμένες πτήσεις σε Γερμανούς τουρίστες μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Εκείνοι με τη σειρά τους νοίκιαζαν βίλες στα νησιά της Αδριατικής, και όταν αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών δημιουργήθηκαν αρκετά κέντρα φιλοξενίας γυμνιστών στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιθέτως, προσπάθησε να δημιουργήσει πολυτελή κέντρα, με δεκάδες περιορισμούς, για να φιλοξενήσει τόσο ξένους όσο και Έλληνες γυμνιστές».

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας γυμνιστών. Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις παροχές καθώς και να συγκεντρώσετε βασικές πληροφορίες στην περίπτωση κατά την οποία θελήσετε να τις επισκεφθείτε.

Σε κάθε περίπτωση ο γυμνισμός και η φυσιολατρία όσων τον απολαμβάνουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Τα πέντε οργανωμένα καταλύματα για γυμνιστές στην Ελλάδα είναι:

- Vritomartis, Σφακιά



Ένα από τα πιο γνωστά θέτρετρα βρίσκεται στην Κρήτη. Πρόκειται για το Vritomartis στα Σφακιά, με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη. Παρέχει άμεση επαφή των παραθεριστών με το φυσικό περιβάλλον, ενώ σε όλους του εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται ο γυμνισμός ή η ένδυση - προαιρετικά - καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι επισκέπτες οφείλουν να κυκλοφορούν με ρούχα, πετσέτα ή παρεό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο προτείνεται και για οικογενειακές διακοπές, και παρέχει ειδικές ανέσεις για τα παιδιά.

- Vassaliki Naturist Club, Κεφαλονιά



Χώρος φιλοξενίας γυμνιστών είναι και το ξενοδοχείο Vassaliki Naturist Club, στον Βασιλικό Κεφαλονιάς, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από Αργοστόλι.

Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από την… τουριστική εισβολή.

- Naturist Angel Ρόδος



Το τρίτο στη λίστα είναι το Naturist Angel στο Παραδείσι της Ρόδου και συγκεκριμένα, στο 18ο χλμ Ρόδου-Καμείρου.

Προσφέρει εξωτικό περιβάλλον, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μέσα σε χουρμαδιές, φοινικιές, μπανανιές και πεύκα.

Η μονάδα λειτουργεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών και σύμφωνα με τον κανονισμό του ο γυμνισμός είναι υποχρεωτικός σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται στα όρια των εγκαταστάσεων του, από το πρωί έως τη δύση του ήλιου.

- Naturist Panorama Ζάκυνθος



Ένα ακόμα νησί του Ιουνίου, το οποίο φιλοξενεί μονάδα γυμνιστών είναι η Ζάκυνθος. Το ξενοδοχείο Naturist Panorama, βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα, τον Βασιλικό.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει σε Έλληνες επιχειρηματίες, διαθέτει πλούσια βλάστηση με φοινικόδεντρα, μπανανόδεντρα, λεμονιές και ποικιλόχρωμα λουλούδια σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο.

- Fig Leaf Villas, Μεσσηνία



Οι εγκαταστάσεις του Fig Leaf Villas ανήκουν σε Βρετανούς επιχειρηματίες, ενώ το συγκεκριμένο θέρετρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων έξω από την Καλαμάτα και συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Καλαμάκι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κεντρική σελίδα των καταλυμάτων, αναφέρεται:

«Είμαστε γυμνιστές πολλά χρόνια τώρα, μέλη του κινήματος των Βρετανών γυμνιστών. Ο ενθουσιασμός μας, μας οδήγησε σε μία φιλόξενη χώρα, όπου όταν είναι κανείς γυμνός μπορεί να νιώθει πολύ πιο άνετα σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο»..

Το «Φύλλο Συκής» όπως μεταφράζεται η επωνυμία του, προσφέρει διάφορες δραστηριότητες όπως ποδηλασία βουνού, ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, wind surfing και αρκετές ακόμη.
Οι επίσημα αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές

Oι μοναδικές αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές από τις τοπικές αρχές, είναι τρεις:

- Φαληράκι Ρόδου: Αναγνωρισμένη από το 1980



- Σαρακίνικο Γαύδου: Αναγνωρισμένη από το 2011



- Βελανιό Σκοπέλου: Αναγνωρισμένη από το 2012


Οι ανεπίσημες παραλίες

Στις παραλίες αυτές συχνάζουν γυμνιστές, ιδίως κατά της περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εκεί συνυπάρχουν ενδεδυμένοι παρεθεριστές αλλά και γυμνιστές.

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι:

Μυρτιώτισσα Κερκύρας, Μπανάνα Σκιάθου, Χιλιαδού Ευβοίας, Χαλικιάδα Αγκιστρίου, Ραμνούντας Αττικής, Τσαμαδού Σάμου, Super Paradise Μυκόνου, Παράγκα Μυκόνου, Super Paradise Θάσου, Μικρή Ιταλίδα Κουφονησίων, Ψαραβολάδα Μήλου, Τρυπητή Δονούσας.

Επίσης, τα Λιβαδάκια, το Καράβι, η Ψιλή Άμμος, ο Κουταλάς, η Λιά και η Συκαμιά της Σερίφου. Ο Φάρος, το Βαθύ, το Κάστρο, η Φυκιάδα και η Χερρόνησος της Σίφνου, καθώς και το Κλεισίδι, η Ρούκουνα και το Μοναστήρι της Ανάφης.
Ο νόμος και η… προσβολή της δημοσίας αιδούς

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε ισχύ σχετικό νομοθετικό πλαίσιο από το 1983, το οποίο ορίζει ότι ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται σε σημεία, μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Παραθερισμού Γυμνιστών, πάνω σε σκάφος ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής.

Ο ίδιος νόμος σημειώνει ότι η άσκηση γυμνισμού περιορίζεται αυστηρά στους χώρους και την παραλία μπροστά από το Κέντρο Παραθερισμού Γυμνιστών έως τη δύση του ηλίου, ενώ δεν επιτρέπει την είσοδο ανηλίκων οι οποίοι δεν συνοδεύονται, στα κέντρα παραθερισμού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ο γυμνισμός στη ρεσεψιόν ή τους στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων όπως εστιατόρια ή κέντρα διασκέδασης.

Αναφέρει επίσης ότι στα Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών έχουν δικαίωμα διαμονής τα μέλη αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και άλλα άτομα, τα οποία τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Παραθερισμού.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος, η ευθύνη για τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της νομοθεσίας αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Γυμνιστών βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους.
Ακόμα και φυλάκιση για τους παραβάτες

Σημαντικό είναι το άρθρο 6 του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στο άρθρο 353 του ποινικού κώδικα σχετικό με την πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστε πράξεις.

Ο νόμος για το γυμνισμό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».

Συμπερασματικά λοιπόν, εάν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκεκριμένη διάταξη, συμπεραίνει ότι όποιος πράξει το αντίθετο βρίσκεται αντιμέτωπος με το άρθρο 353 του ποινικού κώδικα, το οποίο ορίζει ότι «όποιος επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί με αυτήν σκάνδαλο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται μάλιστα ότι όποιος προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιόν του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή».

Στο ίδιο σημείο μάλιστα αναφέρεται ότι η «βάναυση προσβολή» της αιδούς γίνεται μπροστά σε ανήλικο κάτω των 15 ετών, προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση».

Σε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρεται ρητά όμως, πότε ένας γυμνιστής προσβάλει τη «δημόσια αιδώ», πότε ξεπερνάει τα όρια προσβολής της και φυσικά τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ακόλαστη πράξη με την οποία προκαλεί σκάνδαλο».

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο νόμος περιέχει σημαντικές ασάφειες και περιορισμούς.

Παρά το γεγονός ότι… τυπικά δεν επιτρέπεται ο παραθερισμός σε παραλίες εκτός από τις τρεις επίσημα αναγνωρισμένες που αναφέραμε προηγουμένως, το νομοθέτημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δεδομένα του σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η επικαιροποίησή του θα έλυνε πολλά προβλήματα και παρεξηγήσεις μεταξύ των γυμνιστών και των υπολοίπων λουομένων ή των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Προς το παρόν πάντως, η ανοχή φαίνεται ότι επικρατεί σε πολλές των περιπτώσεων, παρακάμπτοντας ευτυχώς την αρτηριοσκληρωτική διάθεση του νομοθέτη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθωρική γυναίκα φυλακίστηκε για επίθεση σε αστυνομικό με το... στήθος της!


Σε τρεισήμισι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε η Ng Lai-Ying για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το στήθος της για να σπρώξει έναν αξιωματικό σε μια πορεία διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο.

Η 30χρονη πληθωρική γυναίκα, είχε κατηγορήσει με τη σειρά της τον αστυνομικό, ότι την «ψαχούλεψε» πονηρά, φωνάζοντας τη φράση «άσεμνη επίθεση», όταν ένιωσε το χέρι του στο στήθος της.

Αλλά ο δικαστής Michael Chan, ισχυρίστηκε ότι εκείνη προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την «γυναικεία της ταυτότητα» για να βλάψει τη φήμη του αστυνομικού.

Ο ίδιος ο αστυνομικός είχε δηλώσει πως περιμένει μια αυστηρή ποινή από την κινεζική δικαιοσύνη διότι αν γίνει το αντίθετο, ο κόσμος θα θεωρήσει λανθασμένα ότι η επίθεση αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, είναι ένα ασήμαντο θέμα.



Ένα βίντεο από τη διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ, την 1η Μαρτίου, δείχνει την Lai-ying να σύρεται με αίματα στη μύτη.

Το βίντεο αυτό έχει γίνει «viral» με πάνω από 500,00 προβολές στο Facebook.




Πηγή: http://www.newmoney.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδήλωσαν διεκδικώντας το δικαίωμα στο... τόπλες


Με ένα πρωτότυπο τρόπο διαδήλωσαν δεκάδες γυναίκες στο Οντάριο, για το δικαίωμα τους να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους... τόπλες.

Αφορμή, για την συγκεκριμένη διαμαρτυρία στάθηκε το γεγονός ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, αστυνομικός σταμάτησε τρεις αδερφές επειδή έκαναν ποδήλατο χωρίς να φοράνε μπλούζα.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι συγκεντρωμένες γυναίκες, ήταν γυμνές από την μέση και πάνω και έχοντας γράψει στο κορμί τους συνθήματα υποστήριζαν στο δικαίωμα τους να κυκλοφορούν τόπλες.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να μην παρενοχλούνται». «Είναι απλά στήθος», ήταν κάποια από τα συνθήματα των γυναικών που βρίσκονταν στην εκδήλωση.

Δείτε τις φωτογραφίες


Διαβάστε περισσότερα...

Ξυδάκης: Αποτελεσματική προσέγγιση στην προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε απειλή


Προσκλητήριο συνεργασίας απηύθυνε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού.

Προσκλητήριο συνεργασίας εναντίον κάθε απειλής εις βάρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς απηύθυνε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης προς τους υπουργούς Πολιτισμού της ΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Expo στο Μιλάνο. Πρωθυπουργός Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην Expo: «O πολιτισμός έρχεται από το παρελθόν αλλά είναι δύναμη για το μέλλον».

Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως οι UNESCO και COMOS κάλεσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης τους ομολόγους του υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρέμβασή του στο πλαίσιο της Expo Μιλάνου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα: «Πολιτισμός: ένα εργαλείο διαλόγου μεταξύ των λαών». «Σκοπός αυτής τής συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, «είναι να αναπτύξουμε μια συνεκτική και αποτελεσματική στρατηγική η οποία θα επιτρέψει όχι μόνο την συντονισμένη ανταπόκριση σε επείγουσες περιπτώσεις καταστροφής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και την καταστολή αυτού τού φαινομένου και τη μείωση των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά».

Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά έπαιζε πάντοτε καθοριστικό ρόλο στη συλλογική μνήμη των εθνών και την αίσθηση τής ταυτότητας, που είναι σημαντικοί παράγοντες σε κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης μιάς ειρηνικής και ευημερούσας ζωής με την αίσθηση ενός κοινού προορισμού». Εστιάζοντας στους παράγοντες που σήμερα απειλούν την πολιτιστική μνήμη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «κάθε χρόνο οι καταστροφές που προκαλούνται από φυσικές αιτίες αλλά και από τους ανθρώπους έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες φθορές σε ιστορικά κτίρια, αστικές περιοχές, μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία, στερώντας τις κοινότητες των ανθρώπων από τα αναντικατάστατα πολιτιστικά αγαθά τους. H καταστροφή των πολιτιστικών θησαυρών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Συρία και την Υεμένη, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική, μακρόπνοη προσέγγιση στην προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε απειλή».

Μεταξύ των μέτρων με αυτή την προοπτική, τα οποία πρότεινε ο υπουργός, είναι η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, η κινητοποίηση τής κοινής γνώμης, των στελεχών των μουσείων, αλλ' ακόμα και των εμπόρων έργων τέχνης και των υπευθύνων δημοπρασιών όσον αφορά την ευθύνη απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά, η ανάπτυξη σύγχρονης, ευαίσθητης τεχνολογίας, η αξιοποίηση των προγραμμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση περιοχών με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία από τις φυσικές καταστροφές κ.α.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια γενιά ατόφιο χρυσάφι!


Είμαστε πια πρωταθλητές! Η Εθνική Εφήβων επέστρεψε από το -14 και εκθρόνισε την Τουρκία από την κορυφή της Ευρώπης με 64-61 κατακτώντας το Ευρωπαϊκό στο Βόλο! MVP ο Χαραλαμπόπουλος.

Μια γενιά ατόφιο χρυσάφι!

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Εφήβους για δεύτερη φορά στην ιστορία της, πρώτη από το 2008, στέφθηκε η Ελλάδα.

Τα χρυσά παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου, αν και κυνηγούσαν στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς επέστρεψαν από το -14 (25-39) και εκθρόνισαν μετά από μια διετία την Τουρκία νικώντας τη στον συγκλονιστικό τελικό της Νέας Ιωνίας Βόλου με 64-61.

Ηγέτης και τέρας ψυχραιμίας με 4/4 βολές στο τέλος ο Χαραλαμπόπουλος (23π., 8 ριμπ., 4 ασιστ), σκέπασε ξανά τα καλάθια ο Παπαγιάννης (12π., 15 ριμπ., 3 τάπες), φοβερή δουλειά σε άμυνα κι επίθεση ο Σκουλίδας και υπερπροσπάθεια από όλα τα παιδιά που απέδειξαν πως πέρα από πλούσιο ταλέντο, έχουν και μεγάλη ψυχή.

Ο αγώνας

Η γνώριμη πεντάδα, Λούντζης, Φλιώνης, Σκουλίδας, Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης, άρχισε τον τελικό, ωστόσο η Εθνική ήταν νευρική στην επίθεση κι ευάλωτη στην άμυνα. Τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ των Τούρκων είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεφύγουν νωρίς (5-10) και να φτάσουν ακόμη και στο +10 (9-19).

Η άμυνα των παικτών του Ντερίν είχε εγκλωβίσει τον Χαραλαμπόπουλο, δεν επέτρεπε να περάσει η μπάλα στον Παπαγιάννη και ρίσκαρε το σουτ στους Έλληνες διεθνείς με τα χαμηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει και στους έντεκα (14-25) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Η… Εθνική άμυνα έγινε πιο επιθετική, οδήγησε σε λάθη και κακές επιλογές τους αντιπάλους και σε καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο από τον Χαραλαμπόπουλο, με αποτέλεσμα να πλησιάσει στους τέσσερις (21-25). Όμως η βιασύνη και η έλλειψη καθαρού μυαλού, μαζί με τον ασταμάτητο Κορκμάζ όχι απλώς σταμάτησαν την ελληνική αντεπίθεση, αλλά οδήγησαν την Τουρκία στα αποδυτήρια και με τη μέγιστη μέχρι τότε διαφορά στο ματς (25-37).

Οι γείτονες έφτασαν και στους 14 (25-39) στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, όμως η Εθνική με πρωτεργάτη τον Σκουλίδα άρχισε να αντιδρά και με σερί 10-0 πλησίασε στα μισά της τρίτης περιόδου στο -4 (35-39), ενώ βρίσκοντας για πρώτη φορά στο ματς σκορ από τον Παπαγιάννη έφτασε και σε απόσταση τριών πόντων (38-41). Και πάλι, ωστόσο, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή και είδε τους Τούρκους να αποκαθιστούν τη διψήφια διαφορά (38-48).

Όμως και πάλι η Εθνική δεν κατέθεσε τα όπλα και με μπροστάρη τον Μιλεντίγεβιτς ισοφάρισε με άλλους δέκα αναπάντητους πόντους (48-48), ενώ με τρίποντο του ίδιου παίκτη πέρασε μπροστά με 57-54. Ο Ουλκέρ ισοφάρισε με γκολ-φάουλ, ο Παπαγιάννης ξαναέβαλε μπροστά την Ελλάδα με κάρφωμα (59-57) και οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ αστοχίας από μακριά. Ο Κορκμάζ αστόχησε ελεύθερος για τρεις, ο Χαραλαμπόπουλος δεν λάθεψε από τη γραμμή στα 17 δευτερόλεπτα (61-57), ωστόσο ο Τασκιράν μείωσε γρήγορα (61-59 στα 10 δευτερόλεπτα) και οι Τούρκοι έστειλαν στη γραμμή τον Δίπλαρο, που είχε 1/2 (62-59) στα 8,5 δευτερόλεπτα για το τέλος. Για να αποφευχθεί τρίποντο έγινε φάουλ στον Αλ, που με 2/2 έφερε την ομάδα του στον πόντο, με μόλις 5,9 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Χαραλαμπόπουλος πήγε ξανά στη γραμμή με 4,7’’ για το τέλος και με περισσή ψυχραιμία έγραψε το 64-61. Ο Κορκμάζ πήρε φάουλ και με την πρώτη άστοχη βολή του όλα τέλειωσαν με το 64-61 φέρνει την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Μιλεντίγεβιτς 8, Φλιώνης 2, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (6 ριμπ.), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6, Παπαγιάννης 12 (15 ριμπ., 3 τάπες), Χαραλαμπόπουλος 23 (8 ριμπ., 4 ασίστ).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10, Οντσέλ, Τασκιράν 12, Ουλκέρ 13, Κορκμάζ 15, Ντουρμάζ 3, Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέκυψε στα τραύματά της η 16χρονη που είχε μαχαιρωθεί στο Gay Pride της Ιερουσαλήμ


Δράστης ήταν ένας ακροδεξιός Εβραίος.

Μια Ισραηλινή έφηβη 16 ετών υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της αφού είχε μαχαιρωθεί, μαζί με ακόμη πέντε ανθρώπους, από έναν υπερορθόδοξο Εβραίο στη διάρκεια του Gay Pride στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Χάντασα όπου νοσηλευόταν.

Μετά την επίθεση η 16χρονη Σίρα Μπάνκι διακομίστηκε στο νοσοκομείο "σε κρίσιμη κατάσταση". Υπέκυψε σήμερα το απόγευμα, ενώ ο άνδρας συνελήφθη αμέσως και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο δράστης, ο Γισάι Σλίσελ, είχε αποφυλακιστεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης δέκα ετών καθώς είχε διαπράξει μια παρόμοια επίθεση κατά τη διάρκεια του Gay Pride της Ιερουσαλήμ το 2005, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η πυρπόληση ενός σπιτιού Παλαιστινίων την επομένη επίσης από υπερορθόδοξους Εβραίους, επίθεση από την οποία ένα βρέφος 18 μηνών κάηκε ζωντανό, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο Ισράηλ σχετικά με την "αμνηστία" της οποίας χαίρουν οι ακροδεξιοι Εβραίοι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κύπριος επιστήμονας ανακάλυψε νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας


Ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγείται ο Κύπριος μεταδιδάκτορας στη Μοριακή Βιολογία στο Ινστιτούτο Sanger του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ζήνων Ζήνωνος, ανακάλυψε πρόσφατα μια καινούργια θεραπεία κατά της ελονοσίας. Η επιστημονική έρευνα, που ονομάζεται "Basigin is a druggable target for host-oriented anti-malarial interventions", δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Medicine».



Ο δρ. Ζήνων Ζήνωνος δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει την έρευνα, «γιατί βρήκε εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι η ελονοσία παίρνει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως παιδιών, στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία ιάσιμη νόσος και ξεχασμένη στο δυτικό κόσμο». Είπε μάλιστα ότι στόχος είναι το φάρμακο να παρέχεται στους ανθρώπους, που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δωρεάν ή με το μικρότερο δυνατό αντίτιμο.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ ο δρ Ζήνωνος ανέφερε ότι η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που ονομάζεται πλασμώδιο (Plasmodium ssp.). Όταν ένα κουνούπι μολυσμένο με Plasmodium ssp., τσιμπήσει τον άνθρωπο τότε το παράσιτο της ελονοσίας εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και αρχικά προσβάλει το ήπαρ. Μετά από ορισμένες μέρες το παράσιτο εξέρχεται από το ήπαρ και αρχίζει να εισέρχεται και να μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα κύτταρα που προσδίδουν το κόκκινο χρώμα στο αίμα μας) προκαλώντας την καταστροφή τους. Όταν ένας άνθρωπος με ελονοσία τσιμπηθεί από ένα (μη μολυσμένο) κουνούπι τότε το παράσιτο της ελονοσίας μεταφέρεται στο κουνούπι το οποίο μπορεί να το μεταδώσει στη συνέχεια σε άλλους ανθρώπους.

Ο δρ . Ζήνωνος αναφέρει ότι για λόγους επιστημονικούς και κοινωνικοοικονομικούς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την ελονοσία. Αντιθέτως, αποτελεσματικά φάρμακα υπάρχουν, σημειώνει και προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου και πιθανότατα λόγω και της κακής χρήσης των φαρμάκων αυτών, το παράσιτο αναπτύσσει ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα κατά καιρούς να χρειάζεται να ανανεώνεται η γκάμα των διαθέσιμων φαρμάκων».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα για το συγκεκριμένο φάρμακο ξεκίνησε το 2011. Κατά την είσοδο του παρασίτου στο ερυθροκύτταρο, λαμβάνουν χώρα κάποιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ επιφανειακών πρωτεϊνών του παρασίτου και του ερυθροκυττάρου. Το 2011, πειράματα της ομάδας του δρ . Ζήνωνος έδειξαν ότι μια από αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχή μόλυνση του ερυθροκυττάρου από το παράσιτο: όταν μία πρωτεΐνη που ανήκει στο παράσιτο και η οποία καλείται RH5 προσδένεται σε έναν υποδοχέα στο ερυθροκύτταρο ο οποίος ονομάζεται basigin, το παράσιτο αποκτά την ικανότητα να εισέλθει στο ερυθροκύτταρο και να το καταστρέψει. Αν με κάποιο τρόπο η αλληλεπίδραση μεταξύ RH5 και basigin μπλοκαριστεί τότε το παράσιτο αυτομάτως πεθαίνει.

Όπως εξηγεί ο Κύπριος ερευνητής: «αναπτύξαμε ένα φάρμακο, το οποίο ονομάζεται Ab-1, που έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ basigin και RH5 με αποτέλεσμα το θάνατο του παρασίτου. Το σημαντικό χαρακτηριστικό στο Ab-1 που το κάνει διαφορετικό από τα κοινώς χρησιμοποιούμενα ανθελονοσιακά φάρμακα είναι ότι μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ της RH5 και του basigin με το να δρα στον basigin ο οποίος βρίσκεται στο ερυθροκύτταρο και όχι στην RH5. Πειράματα τα οποία έγιναν σε ποντίκια, που είχαν ανθρώπινο αίμα και ανοσοποιητικό σύστημα, είχαν θεαματικά αποτελέσματα και έδειξαν ότι το Ab-1 είναι πλήρως ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό κατά της ελονοσίας, αφού μέσα σε 72-96 ώρες τα πειραματόζωα είχαν ιανθεί πλήρως χωρίς καμία προφανή παρενέργεια».

Ο δρ . Ζήνωνος εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για διάθεση του Ab-1 στην αγορά, γιατί το Ab-1 βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεν έχει όμως δοκιμαστεί στον άνθρωπο ακόμα.

Ο Κύπριος επιστήμονας ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε με άριστα και πήρε υποτροφία από τα κοινωφελή ιδρύματα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και «Μποδοσάκης» για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ιδίου Τμήματος. Δύο χρόνια μετά, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιοτεχνολογία και πάλι με άριστα. Τότε άρχισε να ψάχνει για ευκαιρίες εκτός Ελλάδος. Έκανε αίτηση για διδακτορικές σπουδές και έγινε δεκτός με υποτροφία από αρκετά Πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Ευρώπη και Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Wellcome Trust Sanger Institute στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο οποίο τελικά επέλεξε να κάνω τη διδακτορική του διατριβή που κράτησε ακόμη 4 χρόνια. Μετά τον τίτλο του διδάκτορα στη Μοριακή Βιολογία, συνεχίζει από το 2013 την ερευνητική του δραστηριότητα ως μεταδιδάκτορας πλέον και πάλι στο Wellcome Trust Sanger Institute.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μεγάλος αδελφός" για τους φοροφυγάδες - Αλλάζει το πλαίσιο ελέγχου


Αλλάζει όλο το πλαίσιο του ελέγχου της μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το MEGA, το πρώτο στάδιο προβλέπει εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου.

Στο δευτερο στάδιο πιστοποιημένοι ελεγκτές –πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 100 στο κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου- θα έχουν απευθείας online πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων.

Δεν θα βλέπουν μάλιστα μόνο τα υπόλοιπα των καταθέσεων αλλά και τις κινήσεις των λογαριασμών σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με το MEGA, τεχνικά αυτό μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αύριο.

Στο τρίτο στάδιο αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα και στο τέταρτο στάδιο θα διατάζει τη δέσμευση όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι από την αρμόδια ελεγκτική αρχή.

Αυτή τη στιγμή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει 1.370.000 ΑΦΜ σε 68 CD, με φορολογούμενους που έχουν κινήσεις λογαριασμών πάνω 300.000 ευρώ σε μια χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου οι αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων


Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου 4092/2012, το Δ´ τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τον εν λόγω νόμο τέθηκε ανώτατο χρηματικό όριο 6.000 ευρώ ανά άτομο για τις αποζημιώσεις που καταβάλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε επιτόκιο 6% και αναδρομική εφαρμογή του νόμου. Τα μέτρα είχαν ληφθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου που πληρώνει κυρίως σε περιπτώσεις τροχαίων που έγιναν από αγνώστους ή από ΙΧ που έκλεισε η ασφαλιστική τους εταιρεία.

Το Δ´ Τμήμα υπό την προεδρία της νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο περιορισμός είναι αντίθετος στην αρχή της αναλογικότητας και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας καθώς σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται το ταμειακό όφελος του επικουρικού κεφαλαίου, του οποίου η βιωσιμότητα θα μπορούσε να διασφαλιστεί με ηπιότερα εναλλακτικά μέσα.

Αντιθέτως η μειοψηφία είχε την άποψη ότι ο νόμος είναι συνταγματικός γιατί το επικουρικό κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε την αδελφή του μετά από καυγά για τον λογαριασμό ρεύματος


Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στη Φλόριντα των ΗΠΑ για τον εντοπισμό ενός άντρα που κατηγορείται ότι σκότωσε την αδελφή του μετά από καυγά που είχαν για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στην πόλη Φορτ Λόντερντεϊλ και σύμφωνα με τις αρχές δράστης είναι ο 25χρονος Willie Ward τη φωτογραφία του οποίου δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν από ένα φραστικό επεισόδιο που είχε ο 25χρονος με την 29χρονη αδελφή του. Η διαμάχη τους αφορούσε στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πράγματα αγρίεψαν και ο 29χρονος γρονθοκόπησε την αδελφή του δύο φορές στο κεφάλι, με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει κα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Οι αστυνομικοί είπαν ότι ο δράστης διέφυγε με ένα αυτοκίνητο χρυσού χρώματος. Υπάρχει ενεργό ένταλμα για τη σύλληψή του για τη δολοφονία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς "προαπαιτούμενα" η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά


«Πράσινο φως» για να γίνει ευκολότερη η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, χωρίς να παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις (των ιδίων ή των γονέων τους), είναι έτοιμη να ανάψει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).

Μετά από απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή, «τρίζει» η πρόσφατη εγκύκλιος που έβγαλε το υπουργείο Παιδείας στις 23 Ιανουαρίου (δύο ημέρες πριν από τις εκλογές) σχετικά με τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ενώ παράλληλα τίθεται ζήτημα νομιμότητας και για τις προγενέστερες σχετικές εγκυκλίους των προηγούμενων ετών, καθώς οδηγούσαν σε παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Στην πράξη, ανοίγει ο δρόμος για να ανατραπούν ως μη νόμιμες διάφορες εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, που έθεσαν κατά καιρούς ως προϋπόθεση για να απαλλαγεί ένας μαθητής είτε να αποκαλύπτει το θρήσκευμά του είτε να δηλώνει ρητά ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, δίνοντας παράλληλα και δικαίωμα ελέγχου της τεκμηρίωσης των λόγων απαλλαγής (άρα του θρησκεύματος). Αντίθετα, η Αρχή επισημαίνει ότι οι γονείς (ή κηδεμόνες) που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από τα Θρησκευτικά (ή οι ίδιοι οι μαθητές εφόσον είναι ενήλικοι) «πρέπει να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ' επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι». Παράλληλα η ΑΠΠΔ θέτει και ένα δεύτερο ζήτημα νομιμότητας όλων των επίμαχων εγκυκλίων, καθώς δεν φαίνεται να στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη εξουσιοδότηση νόμου, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μολονότι προβλέπουν κανόνες δικαίου (με συνέπεια, κατά νομικούς κύκλους, να μπορούν να θεωρηθούν ανυπόστατες και ανεφάρμοστες).

Εν όψει όλων αυτών των διαπιστώσεων, η ΑΠΠΔ αποφάσισε να παραπέμψει στην ολομέλειά της το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών ως «μείζονος σημασίας», προκειμένου να εκδώσει απόφαση «μπούσουλα», ώστε να προσδιοριστούν μια και καλή οι προϋποθέσεις γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα, που έχει προκαλέσει αρκετές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες στη σχολική κοινότητα αλλά και παρεμβάσεις εκκλησιαστικών, διδακτικών και άλλων κοινωνικών φορέων και παραγόντων.

Καταγγελίες γονέων
Το θέμα έφθασε στην ΑΠΠΔ, ύστερα από καταγγελίες γονέων για παράνομη και αυθαίρετη άρνηση των αρμοδίων σχολικών οργάνων να εγκρίνουν το αίτημα μαθητών για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, αλλά και κατόπιν προσφυγής που έχει υποβάλει για το ίδιο ζήτημα η Ενωση Αθέων προσβάλλοντας την τελευταία εγκύκλιο, όπως και προγενέστερες ως αντισυνταγματική και παράνομη. Κι αυτό γιατί αξιώνει την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (όπως είναι η αρνητική δήλωση θρησκεύματος) ως όρο για να χορηγηθεί η απαλλαγή. Σε σχετικές αναφορές γονέων, αλλά και της Ενωσης, καταγγέλλονται επίσης διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα και περιορισμοί του δικαιώματος προς απαλλαγή, κραυγαλέες αυθαιρεσίες των αρμοδίων, συντεχνιακά συμφέροντα των θεολόγων, καταταλαιπώρηση γονέων και μαθητών, που είδαν να ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά τους, χωρίς να έχουν θετική ή τελική απάντηση στο αίτημά τους.

Σε παλαιότερες εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας είχε τεθεί ως προϋπόθεση απαλλαγής η υποχρεωτική δήλωση του θρησκεύματος που πρεσβεύει έκαστος (γονέας ή μαθητής). Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την παρέμβαση της ΑΠΠΔ αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), που έθεσαν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και προσωπικών δεδομένων.

Η συμμόρφωση προς τις παρεμβάσεις και οδηγίες τους έγινε για ένα μικρό μόνο διάστημα και τα συνταγματικά ζητήματα παρέμειναν «ανοικτά» και μετά την αλλαγή των προϋποθέσεων περί απαλλαγής, παρόλο που και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επέκρινε τις προϋποθέσεις που οδηγούσαν σε άμεση ή έμμεση αποκάλυψη θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Στη βασική υπόθεση που απασχόλησε την ΑΠΠΔ, δύο γονείς ζήτησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α' τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Ο αρμόδιος διευθυντής του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) της περιφέρειας Β' Αθηνών απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα από μερικές εβδομάδες και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Η μητέρα προσέφυγε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ακύρωσε την απάντηση του διευθυντή λόγω έλλειψης αιτιολογίας, ξαναστέλνοντάς του την υπόθεση για νέα νόμιμη κρίση. Εκείνος επέμεινε στην απορριπτική του θέση, επικαλούμενος ότι στο απολυτήριο του γυμνασίου αναγραφόταν ως θρήσκευμα του μαθητή «Χριστιανός Ορθόδοξος» (σημειώνεται ότι η ΑΠΠΔ από το 2002 έχει κρίνει παράνομη την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την επίδοση και διαγωγή του μαθητή η αποκάλυψη των θρησκευτικών του πεποιθήσεων).

Ακολούθησε νέα ιεραρχική προσφυγή της μητέρας, που έγινε εν μέρει δεκτή, γιατί ο διευθυντής έλαβε υπόψη του την αναφορά στο απολυτήριο γυμνασίου ότι ο μαθητής είναι χριστιανός ορθόδοξος, παρά την αντίθετη νεότερη δήλωση των γονέων του. Ωστόσο, για να δοθεί η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ζητήθηκε από τη μητέρα να υποβάλει ρητή αναφορά ότι ο γιος της δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός, όπως ζητά και η νέα εγκύκλιος.

Η μητέρα προσέφυγε στην ΑΠΠΔ καταγγέλλοντας ότι η Διεύθυνση του σχολείου ζητά παρανόμως τη συλλογή ενός ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου και επιδιώκοντας να ληφθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αλλαγές πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.


Σε αλλαγές στα πρόστιμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας προσανατολίζονται τα αρμόδια υπουργεία. Μείωση του ποσού αλλά και δόσεις για την αποπληρωμή του προστίμου είναι μερικές από τις προτάσεις που θα εξεταστούν, ωστόσο θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ..

Στο τραπέζι των προτάσεων έχει πέσει μέχρι και η κοινωνική εργασία του παραβάτη αντί της πληρωμής προστίμου.

Δείτε το βίντεο του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαμάδες δένουν τις κοιλιές των παιδιών τους για να μη νιώθουν πείνα


Τραγική η κατάσταση των σύρων προσφύγων.
Στο μισό μείωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ποσότητα της βοήθειας σε τρόφιμα που μπορεί να διανείμει στους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε το ίδιο χθες.

Το ΠΕΠ είχε αναγκαστεί να αναστείλει το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για το 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή τον Δεκέμβριο, για τον ίδιο λόγο, αλλά το ξανάρχισε αφού συγκέντρωσε επαρκείς δωρεές χάρη σε μια επείγουσα εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων.

Χθες το ΠΕΠ ανέφερε ότι έλαβε μια νέα δωρεά από τις ΗΠΑ, που απέτρεψε τον κίνδυνο να αναστείλει εντελώς το πρόγραμμα εκ νέου. Όμως, τόνισε ότι θα αναγκαστεί να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που χορηγεί μέσω ηλεκτρονικών κουπονιών, τα οποία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να αγοράζουν τρόφιμα σε καταστήματα.

Οι πιο ευάλωτοι από τους 440.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εκτός των καταυλισμών προσφύγων στην Ιορδανία, θα λάβουν μόλις 14 δολάρια κατ' άτομο των Αύγουστο, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, μόλις 7 δολάρια έκαστος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΕΠ.

Στον Λίβανο, το ΠΕΠ θα διανείμει ένα ποσό ύψους 13,5 δολαρίων για τον μήνα αυτό, επίσης σχεδόν το μισό του ποσού που τους προσφέρεται, πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των προσφύγων στον Λίβανο που θα επηρεαστούν.

«Είναι συνταρακτικό να ακούς μια μητέρα να λέει ότι δένει με μαντίλια τις κοιλιές των παιδιών της ώστε να μην ξυπνούν πεινασμένα», σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Μουχάναντ Χάντι, σε μια ανακοίνωση του οργανισμού. «Αυτές οι σπαρακτικές ιστορίες θα συνεχιστούν όμως εάν η ανθρωπιστική βοήθεια σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΠ, το όριο της φτώχειας στον Λίβανο είναι ένα εισόδημα 3,84 δολαρίων κατά κεφαλήν την ημέρα.

Από το ποσό της δωρεάς των ΗΠΑ, τα 47 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για κουπόνια τροφίμων που θα χορηγούνται στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ τα υπόλοιπα 18,5 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα του ΠΕΠ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία.

Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του τεράστιου αριθμού των προσφύγων από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή το 2011. Σύμφωνα με το ΠΕΠ, οι 95.000 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς στην Ιορδανία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το πλήρες ποσό της βοήθειας που τους χορηγείται, 28 δολάρια κατ' άτομο σε μηνιαία βάση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επισήμανε ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις του στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης» και είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα ένα ποσό ύψους 168 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στο Ιράκ ως και τον Οκτώβριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής Oxfam χαρακτήρισε τις περικοπές «μια επικίνδυνη εξέλιξη χωρίς προηγούμενο».

«Δύο από τις μικρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν πλέον να φιλοξενούν πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη» για τον επισιτισμό τους και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου βιοτικού επιπέδου, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν ακραία μέτρα για να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους: στέλνουν τα παιδιά τους να δουλέψουν, δανείζονται χρήματα ή κόβουν γεύματα, υπογράμμισε ακόμη η Όξφαμ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινότητα ενοικιαζόμενων δωματίων που αλλάζει τον χάρτη των διακοπών


H ιστορία της Airbnb που ξεκίνησε από ένα απλό σπίτι και σήμερα αποτιμάται στα 25,5 δισ. δολάρια.

Για πολλούς η αφορμή είναι η οικονομική κρίση, ενώ για άλλους το «απωθημένο» να ασχοληθούν με τον τουρισμό ή απλά να βγάλουν κέρδος από ανεκμετάλλευτα ακίνητα.

Όλοι αυτοί συνθέτουν το target group μιας κοινότητας που μετατρέπει την πόλη σε ένα απέραντο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου ο καθένας γίνεται οικοδεσπότης καταχωρώντας στη διαδικτυακή πλατφόρμα το σπίτι του ή το εξοχικό του και περιμένει τις κρατήσεις.

Η κοινότητα της Αirbnb.com χωρίζεται σε οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους με τους πρώτους να έχουν κέρδη από τις κρατήσεις και τους δεύτερους να επιλέγουν έναν πιο φθηνό τρόπο διακοπών από το παραδοσιακό δωμάτιο ξενοδοχείου.

Η επιλογή καταλύματος για τον ταξιδιώτη γίνεται πλέον μέσα από μια τεράστια δεξαμενή χώρων, όπως ένα δωμάτιο μέσα στο διαμέρισμα που μένει και ο ιδιοκτήτης ή μια αυτόνομη βίλα μπροστά στην θάλασσα.

Πίσω από την πλατφόρμα αυτή που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς κρύβεται η ιστορία μιας startup που κατακτά τον κόσμο σε λίγα χρόνια μέσα σε ένα θολό νομικό πλαίσιο.
Πώς ξεκίνησε η airbnb – Μια startup που γιγαντώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν οι Brian Chesky και Joe Gebbia ότι η αδυναμία τους να πληρώσουν το νοίκι τους θα ήταν η αφορμή για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα τους έκανε δισεκατομμυριούχους σε ηλικία 33 ετών.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Airbnb.com Brian και ο συνιδρυτής της εταιρείας το 2007 σκέφτηκαν να μετατρέψουν το σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο σε τουριστικό κατάλυμα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Βιομηχανικού Σχεδίου, αφού είχαν γεμίσει όλα τα δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης.

Ενίσχυσαν λοιπόν το σπίτι τους με μόλις τρία φουσκωτά στρώματα και μέσω του ιστότοπου airbedandbreakfast.com που δημιούργησαν βρήκαν τους πρώτους τους φιλοξενούμενους (δυο άντρες και μια γυναίκα που πλήρωσαν 80 δολάρια ο καθένας).

«Την ώρα που αποχαιρετούσαμε τους καλεσμένους μας κοιταχτήκαμε με τον Joe, και σκεφτήκαμε πως μια μεγαλύτερη ιδέα κρύβεται πίσω από όλο αυτό», δήλωσε μετά από χρόνια ο Chesky στην Telegraph.

Οι δύο 27χρονοι τότε Chesky και Gebbia βρήκαν και τον τρίτο της παρέας στο πρόσωπο του προγραμματιστή, Nathan Blecharczyk, για να τους φτιάξει την πλατφόρμα που σήμερα έχει αποτίμηση στα 25,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το businessinsider! Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2015 η airbnb άντλησε 1,5 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, καταφέρνοντας έναν από τους μεγαλύτερος γύρους ιδιωτικής χρηματοδότησης που έχουν γίνει ποτέ.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Brian Chesky, Nathan Blecharczyk και Joe Gebbia

Για να καταλάβετε τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας αρκεί να μάθετε ότι το τρίο Gebbia, Chesky και Blecharczyk παρουσίασε ολοκληρωμένη την πλατφόρμα του μόλις το 2008 πριν από μια ομιλία του Ομπάμα στο Ντένβερ. Η έλλειψη δωματίων ξενοδοχείων έφερε 800 καταχωρήσεις χώρων με το καλημέρα στην airbnb.

Ωστόσο, το τρίο από το Σαν Φρανσίσκο ήθελε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ιδέα του προκειμένου να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τον εκλογικό πυρετό, οι τρεις τους αποφάσισαν να πουλήσουν κουτιά με δημητριακά, όπου απέξω είχαν τυπώσει μια φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα. Η συγκεκριμένη ιδέα με τα δημητριακά «Obama’s O’S» τους απέφερε 30.000 δολάρια με το κάθε κουτί να κοστίζει 40 δολάρια.

Infographic με την πορεία της Airbnb από το 2007-2014

Τα παραπάνω γεγονότα δεν θα μπορούσαν να μην τραβήξουν την προσοχή της Y Combinator, μιας εταιρείας στη Silicon Valley, που βοηθά startups, η οποία ενέταξε το 2009 την εταιρεία ενοικίασης διαμερισμάτων Airbnb στο τριμηνιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η Airbnb μετά από συνεχείς βελτιώσεις στην ιστοσελίδα και με καταχωρήσεις όλo και περισσότερων κατοικιών έφτασε το 2014 να βραβευτεί ως η εταιρεία της χρονιάς από το Inc.com, ενώ φέτος τα έσοδά της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 850 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.



Αντιδράσεις, γραφειοκρατία και φοροδιαφυγή

Πολλές ήταν και παραμένουν οι αντιδράσεις για την κοινότητα της Airbnb ειδικότερα από ξενοδόχους που εκτιμούν ότι αλλάζουν τα δεδομένα στον τουρισμό όταν ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να μετατρέψει το σπίτι του σε τουριστικό κατάλυμα.

Πώς όμως μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα όταν σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών. Το εν λόγω θέμα πάντως αναφέρεται και στην τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς όπου απαιτούνται ενέργειες για απελευθέρωση των ενοικίων στον τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιος θέλει να καταχωρήσει τον χώρο του στην πλατφόρμα πρέπει να έχει κατανοήσει την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας. Για την αξιοποίηση οποιουδήποτε χώρου ως τουριστικό κατάλυμα στη χώρα μας απαιτείται το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, ενώ σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο φτάνει τα 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι πολλές καταχωρήσεις στην υπηρεσία αποτελούνται ήδη από μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Παράλληλα, η πρακτική της ενοικίασης σπιτιών από ιδιώτες μέσω διαδικτύου ρυθμίζεται από τον Ν. 4276/2014 «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 155/Α/30-07-2014). Οι προβλέψεις όμως ακόμα αφορούν αυτόνομες κατοικίες και όχι διαμερίσματα για τα οποία ισχύει η αστική μίσθωση άνω των 30 ημερών.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και στην Καταλονία, με τις Αρχές να επιβάλουν πρόστιμο ύψους 30.000 απευθείας στην airbnb με την κατηγορία ότι τα σπίτια που νοίκιαζε δεν είχαν ειδική άδεια.

Από την άλλη πλευρά, ένας δικαστής στη Νέα Υόρκη υποχρέωσε τον οικοδεσπότη Nigel Warren –και όχι την πλατφόρμα - που νοίκιαζε το σπίτι του να πληρώσει πρόστιμο 2.400 δολαρίων επειδή παραβίασε το νόμο της πολιτείας που απαγορεύει ενοικιάσεις διαμερισμάτων στην πόλη για λιγότερο από 30 μέρες.

Στη χώρα μας οι ξενοδόχοι ήδη επισημαίνουν ότι πρέπει να τεθούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τα τουριστικά καταλύματα που μπαίνουν ανεξέλεγκτα σε μια τέτοια κοινότητα της οικονομίας διαμοιρασμού.

Όπως είναι φυσικό τίθεται και το θέμα της φορολογίας των κερδών όσων καταχωρούν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα, αφού η παγκόσμια αυτή τάση προσφέρει σε πολλούς εύκολα κέρδη μέσω διαδικτύου τα οποία δεν δηλώνονται.


Πώς λειτουργεί

Για τους οικοδεσπότες

Οι οικοδεσπότες γίνονται μέλη της κοινότητας αφού επαληθεύσουν την ταυτότητά τους και καταχωρούν στην ιστοσελίδα με πολύ απλά βήματα το χώρο τους.

Αρχικά προσθέτουν φωτογραφίες, μια απλή περιγραφή του σπιτιού και φυσικά ορίζουν την τιμή, από την οποία παίρνει και προμήθεια 3% για κάθε κράτηση η Airbnb. Στην περιγραφή της οικίας καλούνται να προσθέσουν και τις παροχές του καταλύματος όπως Ίντερνετ, τηλεόραση, θέρμανση κ.λπ.

Φωτογράφος της εταιρείας, μερικές ημέρες μετά την καταχώρηση επισκέπτεται δωρεάν τον χώρο για καλύτερες φωτογραφίες.

Για τους επισκέπτες

Οι επισκέπτες αφού γίνουν μέλη της κοινότητας μπορούν να επιλέξουν το κατάλληλο δωμάτιο/σπίτι για τις διακοπές τους μέσα από μια τεράστια δεξαμενή καταλυμάτων και να πραγματοποιήσουν την διαδικτυακή τους κράτηση.

Η airbnb χρεώνει τους επισκέπτες προμήθεια υπηρεσιών 6-12% κάθε φορά που κάνουν μια κράτηση (το ποσοστό μειώνεται σταθερά από το 12% ως το 6% όσο αυξάνεται το ποσό της κράτησης). Τα κυριότερα θετικά στοιχεία που δηλώνουν ότι έχουν οι επισκέπτες της κοινότητας της Airbnb είναι η χαμηλή τιμή και η εύρεση χώρου ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας για τα στατιστικά της στην Αθήνα, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, η κοινότητα της Airbnb έχει συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, 69 εκ. ευρώ στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ένας τυπικός αθηναίος οικοδεσπότης νοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ το 68% των οικοδεσποτών δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ανάψετε φωτιά με μια μπαταρία και μια... τσίχλα


Γνωρίζατε ότι με μια μπαταρία και το περιτύλιγμα μιας τσίχλας μπορείτε να ανάψετε φωτιά;

Δείτε βήμα - βήμα τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους οι Ισραηλινοί: "Σταματήστε την υποκίνηση μίσους"


Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να φωνάξουν «σταματήστε την υποκίνηση μίσους» στον απόηχο της φονικής επίθεσης που διέπραξαν εξτρεμιστές Εβραίοι εναντίον οικογένειας Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός βρέφους 18 μηνών αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.



Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατήγγειλε ένα «πογκρόμ που διέπραξαν Εβραίοι» εναντίον της οικογένειας Νταουάμπσεχ για το οποίο ζήτησε «συγγνώμη».

Μεταξύ των διαδηλωτών, ο Αμίραμ Γκόλντμπλουμ, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, κατήγγειλε τις ενέργειες των εποίκων, χαρακτηρίζοντάς τους «την πληγή του Ισραήλ».

«Πρέπει όχι μόνο να βάλουμε ένα τέλος στις βιαιοπραγίες τους αλλά να τους εκδιώξουμε από τη Δυτική Όχθη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, κυρίως στην Ιερουσαλήμ όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο σημείο όπου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ένας υπερορθόδοξος Εβραίος μαχαίρωσε 6 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Gay Pride.

«Οι φλόγες του μίσους και της βίας εξαπλώνονται στην χώρα μας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γηραιότερο μοντέλο του κόσμου φιγουράρει σε εξώφυλλο


Τι κι αν λένε ότι η καριέρα του μοντέλου έχει ημερομηνία λήξης; Τι κι αν οι κοπέλες άνω των 28 ετών θεωρούνται μεγάλες στη βιομηχανία αυτή; Η περίπτωση της Δάφνης Σέλφε -87 ετών σήμερα- αποτελεί τη πιο τρανή απόδειξη ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες, με τις ρυτίδες και τα σημάδια του χρόνου να κοσμούν το πρόσωπό τους, μπορούν όχι μόνο να δουλέψουν στο χώρο, αλλά και να είναι περιζήτητες!



Η Δάφνη είναι το γηραιότερο μοντέλο του κόσμου κι όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες της, όσο μεγαλώνει γίνεται κι ομορφότερη. Στη φωτογραφία που έβαλε για εξώφυλλο στα απομνημονεύματά της με τίτλο «The way we Wore: A life in clothes» , η Δάφνη ποζάρει αφήνοντας ελευθέρα τα γκρίζα μαλλιά της, εκπέμποντας έτσι απίστευτη γοητεία.



Η καριέρα της ξεκίνησε ανάποδα. Στα 20 και 30 της που είχε φρέσκια και δροσερή επιδερμίδα, ήταν ένα μοντέλο φασόν που διαφήμιζε δημητριακά, μπύρα, κρασί, τζιν, μπισκότα και μπέικον. Τότε είχε επίσης να θρέψει τρία παιδιά, γατάκια και σκυλάκια και σπίτι στα προάστια της πόλης και σύζυγος με μια απαιτητική δουλειά ως παραγωγός του Sunday Night At The Palladium που χρειαζόταν την υποστήριξή της στο σπίτι.

«Ποτέ δεν κουραζόμουν να είμαι νοικοκυρά και μητέρα» γράφει. «Μπορεί να έχετε ακούσει για νοικοκυρές στη δεκαετία του '50 που ένιωθαν θλιμμένες και καταπιεσμένες, αλλά εγώ δεν ήμουν τίποτα από αυτά», εκμυστηρεύεται η ίδια.

Όταν όμως έφτασε τα 70 της, κι αφού τα παιδιά της μεγάλωσαν και ο σύζυγός της είχε πεθάνει, αποφάσισε να γίνει… μοντέλο.



Η Vogue την έντυσε με Hussein Chalayan, ο οίκος Dolce & Gabbana την ζήτησε για τις διαφημίσεις του, η Marie Claire την αποθέωσε κι ύστερα η ίδια ταξίδεψε στην Κίνα, τη Χιλή, τη Νορβηγία, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία κατακτώντας τον κόσμο του μόντελιγκ!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος σε ένα διαστημικό σταθμό


Πέρα από τη Γη.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σαρκοφάγο φυτό που στήνει παγίδα σε νυχτερίδες


Τις δελεάζει να φωλιάσουν μέσα του για να τρέφεται με τα περιττώματά τους.

Ένα είδος σαρκοφάγου φυτού χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τέχνασμα για να προσελκύσει τις νυχτερίδες… μέσα του, έτσι ώστε να μπορεί να μπορεί να τρέφεται με τα περιττώματά τους.

bat

Το τροπικό φυτό χρησιμοποιεί ένα «ακουστικό ανακλαστήρα» για να επιστρέφει τα ηχοεντοπιστικά σήματα σόναρ που στέλνουν οι ίδιες οι νυχτερίδες, προκειμένου να τις προσελκύσει και να καταφέρει να κάνει δική του την ασυνήθιστη αυτή «συγκομιδή».

Σε αντάλλαγμα προσφέρει ένα δροσερό και άνετο μέρος στη νυχτερίδα για να φωλιάσει, μέσα στο ζεστό τροπικό δάσος του Βόρνεο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι το φυτό αυτό (Nepenthes hemsleyana) «τρέφεται» με τα περιττώματα των νυχτερίδων, τα οποία χρησιμοποιεί ως πηγή αζώτου.

«Η ιδιαίτερη δομή τους επιτρέπει στα φυτά να ξεχωρίζουν ακουστικά από το περιβάλλον τους, έτσι ώστε οι νυχτερίδες να μπορούν να τα εντοπίζουν εύκολα» εξήγησε ο Michael Schöner από το πανεπιστήμιο Ernst-Moritz-Arndt στο Greifswald της Γερμανίας. «Επιπλέον, οι νυχτερίδες είναι σε θέση να διακρίνουν το φυτό-σύντροφό τους, από άλλα παρόμοια φυτά, που έχουν το ίδιο σχήμα» πρόσθεσε.

Την περίεργη αυτή ανακάλυψη έκανε ο ερευνητής Ulmar Grafe από το πανεπιστήμιο Brunei Darussalam, ο οποίος εντόπισε νυχτερίδες να φωλιάζουν μέσα στα φυτά αυτά. Μαζί με τους Michael και Caroline Schöner και τον Gerald Kerth, που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν ποια οφέλη αποκομίζουν τα φυτά και οι νυχτερίδες από την ασυνήθιστη αυτή συνεργασία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου απέτρεψε το «Cyber Alert»


Πρόκειται για τις περιπτώσεις ενός 33χρονου και μιας 49χρονης.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη βοήθεια της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», απετράπησαν ακόμα δύο (2) περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για τις περιπτώσεις ενός 33χρονου και μιας 49χρονης.

Sτην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε την 30-07-2015, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», από χρήστη του διαδικτύου ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, σε ανάρτηση που έκανε, εξέφρασε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Ακολούθησε άμεσα ενδελεχής διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά η περιοχή όπου βρισκόταν ο 33χρονος και ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ο 33χρονος ημεδαπός εντοπίστηκε εγκαίρως, έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες της 31-07-2015, από διαχειριστή ιστοσελίδας ότι χρήστης αυτής, σε ανάρτηση που έκανε εξέφρασε την επιθυμία να προβεί σε αυτοκτονία.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν διαδικτυακή έρευνα και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου αντιστοιχούσαν σε 49χρονη ημεδαπή.

Άμεσα ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αστυνομικοί του οποίου εντόπισαν την 49χρονη, η οποία είχε προβεί σε κατάποση χαπιών και την μετέφεραν σε νοσοκομείο, όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε για τις δύο υποθέσεις θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...