Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης...


Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση και στο Ηράκλειο Κρήτης. Όλο και περισσότερες είναι οι οικογένειες που στρέφονται στα συσσίτια, ενώ πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ψάχνουν στα σκουπίδια.

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι οικογένειες του Ηράκλειου Κρήτης αναζητούν βοήθεια από τις φιλανθρωπικές κινήσεις των Ενοριών, της Αυτοδιοίκησης ή του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο ένα πιάτο φαγητό αλλά ακόμα και ένα μπουκάλι νερό.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΗ, Σωκράτη Βαρδάκη ότι ‘’σχεδόν σε καθημερινή βάση, αντικρίζουν έξω από το κτίριο που βρίσκονται τα γραφεία του Κέντρου, στην Λεωφόρο Δημοκρατίας, σε κεντρικότατο σημείο του Ηρακλείου, ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για λίγη τροφή’’.

"Η εξαθλίωση πλέον λαμβάνει νέες διαστάσεις" σημειώνει ο κ. Βαρδάκης, επισημαίνοντας ότι ‘’τώρα, εκτός από το φαγητό τους πολλοί πολίτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν και το φάρμακο που είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους’’.

Ο ίδιος τονίζει ότι ''από τις περίπου 800 οικογένειες που απευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο για βοήθεια, μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μηνιαία βάση περίπου 220''.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται έως 83% το εφάπαξ


Μειώνεται έως 83% το εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, που καταβάλουν υψηλότερες παροχές, σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Επίσης, θα υπάρξει και νέα μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος, κάτι που , όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές, μετά το 2013.

Οι μειώσεις αφορούν ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά. Δεν θα επηρεαστούν, περισσότερα από 60.000 άτομα, που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους και δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα.

Η μείωση του εφάπαξ, ξεκινά από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών ΤΕΑΠΑΣΑ και φτάνει το 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ.

Οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, είναι οι «χαμένοι» αφού οι μειώσεις τους θα είναι από 41,2% έως 63,91% .


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 21,4% των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια



Υψηλότερο το ποσοστό για παιδιά και ηλικιωμένους.

Το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας απειλείται από τη φτώχεια σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβιώσεως των Νοικοκυριών 2011 της Ελληνική Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το κατώφλι της φτώχειας ήταν το 2011 στο ποσό των 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα το 2011 ήταν 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ελλάδος 21.590,07 ευρώ.

Βάσει της έρευνας τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400, ο δε πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως άνδρες άνεργοι (48,4%), μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%), λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%), νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%), μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%) και παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%).

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3% από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.



Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές τριών ταχυτήτων στις συντάξεις



Η νέα κλίμακα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Τρεις κλίμακες για τις περικοπές στις συντάξεις, που θα σταματούν στο 15% προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που ελήφθη χθες έπειτα από νέα εισήγηση του οικονομικού επιτελείου.

Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ με πέντε κλίμακες (5%, 10%,15%, 20% και 25%), αποσύρθηκε χθες το μεσημέρι και οι περικοπές θα είναι τελικά 5%, 10% και 15%.

Έτσι, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι περικοπές που θα ισχύσουν για όλους τους συνταξιούχους διαμορφώνονται ως εξής:
- Σε άθροισμα συντάξεων (κύρια,επικουρική,μέρισμα) από 1.000,01 ως 1.500 ευρώ, μείωση 5%.
- Σε άθροισμα από 1.500,01 ευρώ ως 2.000 ευρώ, μείωση 10%.
- Σε άθροισμα συντάξεων από 2.000,01 ευρώ και άνω μείωση 15%.
Οι μειώσεις θα ισχύσουν από 1-1-2013, αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις και οι απώλειες για τους συνταξιούχους κυμαίνονται μεταξύ 800 και 7.470 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τα 165 κιλά έπεσε στα 69



Κατανάλωνε κάθε μέρα πάνω από 17.000 θερμίδες.

Όταν το καθημερινό σου διαιτολόγιο αποτελείται από τροφές που περιέχουν 17.000 θερμίδες επόμενο είναι η ζυγαριά κάποια στιγμή να μην αντέχει το βάρος σου.

Η Philippa Popham από το Stroud έφτασε να ζυγίζει 165 κιλά, όταν συντετριμμένη από το θάνατο της μητέρας της το 1996 το έριξε για παρηγοριά στο φαγητό.

Έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να περπατήσει εξαιτίας του ογκώδους σώματός της ενώ πολλοί την κορόιδευαν όταν την έβλεπαν να κυκλοφορεί στο δρόμο.



Κάποια στιγμή αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, ξεκινώντας με έντονο περπάτημα αργά τη νύχτα για να μη τη βλέπει κανείς.

Η 49χρονη Philippa κατάφερε να χάσει περίπου το 60% του βάρους της μέσα σε δύο χρόνια φροντίζοντας να μη χάσει μέρα χωρίς να κολυμπήσει και να περπατήσει.



Μάλιστα, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του έξτρα δέρματος (κοντά στα 10 κιλά) που «έμεινε» επάνω της μετά από την κατακόρυφη αυτή απώλεια κιλών.




Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν τα «μαθήματα» για τους γονείς της Πάτρας



Νέος κύκλος λειτουργίας της Σχολής Γονέων από τον Κοινωνικό Οργανισμό της πόλης.

Αρχίζει, για το έτος 2012-2013 ο νέος κύκλος λειτουργίας της Σχολής Γονέων του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.
Η Σχολή Γονέων έχει στόχο να συμβάλλει στην:

-Ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων

-Βελτίωση της επικοινωνίας γονέων-παιδιών

-Ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια.

Ενδεικτικά η θεματολογία (εστιασμένη στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας) έχει ως εξής:
-Επικοινωνία στην οικογένεια, Αυτοεκτίμηση, Έκφραση συναισθημάτων, -Οριοθέτηση - Υπευθυνότητα, Διαχείριση συγκρούσεων, Αντιζηλία, -Παιδικοί Φόβοι, Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση).

Οι Ομάδες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

-Ομάδα Γονέων με παιδιά στην Προσχολική Ηλικία (Τετάρτη)

-Ομάδα Γονέων με παιδιά στη Σχολική Ηλικία (Δευτέρα)

-Ομάδα Γονέων με παιδιά στην Εφηβική Ηλικία (Πέμπτη)

Οι Ομάδες θα λειτουργούν απογευματινές ώρες και όσοι γονείς επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Νοέμβριου.

Οι Υπηρεσίες της Σχολής Γονέων παρέχονται δωρεάν. Οι δράσεις της Σχολής Γονέων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, το οποίο παρέχει και τις ακόλουθες υπηρεσίες:

-Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης.

-Ατομική Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας.

-Συμβουλευτική – Υποστήριξη σε άτομα με πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στις οικογένειές τους.

-Συμβουλευτική εφήβων σε προσωπικά αδιέξοδα και αναζητήσεις.

-Ενημέρωση – παρέμβαση για θέματα ψυχικής υγείας σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κλπ.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει το «πόθεν έσχες» για όλα τα ακίνητα



Μέσω αυτού θα παρακολουθούνται οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα δρομολογεί σημαντικές απλοποιήσεις στη φορολόγηση των ενοικίων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάργηση ορισμένων εκπτώσεων δαπανών που μειώνουν τα τελικά φορολογητέα ποσά των ενοικίων, η επιβολή αυτοτελούς φόρου στα συγκεκριμένα εισοδήματα και η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Πιο αναλυτικά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος:

- Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας, θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του.

- Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση». Σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, αγρών και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

- Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές για ενεργειακά δάνεια στις τράπεζες


Κατατίθενται κάθε εβδομάδα περισσότερες από 1.500 αιτήσεις.

Υπάρχει μια κατηγορία δανείων που αυτή την περίοδο όχι μόνο έχει ζήτηση, αλλά εγκρίνεται και από τις τράπεζες. Πρόκειται για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί εργασίες, όπως τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης κλπ, έχει ιδιαίτερη απήχηση, με αποτέλεσμα να κατατίθενται κάθε εβδομάδα στις τράπεζες πάνω από 1.500 αιτήσεις υπαγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 79.126 σχετικά αιτήματα. Από αυτά, περίπου τα μισά είχαν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρώ είχαν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των εισακτέων κατά 10.000 φέρνουν οι συγχωνεύσεις



Στο «κόκκινο» μικρές πόλεις και περιφερειακά τμήματα.

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα πορεύονται οι φετινοί τελειόφοιτοι του λυκείου και υποψήφιοι συνάμα των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια σχολή θα εισαχθούν, σε ποια περιοχή της χώρας.

Οι επικείμενες συγχωνεύσεις- καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση οικονομικών και προσλήψεων, διαμορφώνουν, όπως αναφέρει ο Κόσμος του Επενδυτή, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι επιπτώσεις κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις, ξεκινώντας από τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που δεν αποκλείεται να υπερβεί τις 10.000 θέσεις, την αύξηση του ανταγωνισμού και κατ’επέκταση την άνοδο των βάσεων, αλλά και τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Συγχωνεύσεις, πενιχρές πιστώσεις και προσλήψεις που θα οδηγήσουν από την άλλη στον υπερσυγκεντρωτισμό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα και μαρασμό σε μικρές πόλεις της περιφέρειας, στην ανεργία πολλά μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και πτυχιούχους υπερκορεσμένων επαγγελμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανική εισβολή στις ξένες γλώσσες



Η πρεσβεία παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό σε όλα τα σχολεία.

Άμεσα στο αίτημα ορισμένων διευθυντών σχολείων, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθειά της για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας, φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε η γερμανική πρεσβεία.

Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, έχουν ήδη σταλεί σε ορισμένα σχολεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διδακτικά βιβλία, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και dvd με εκπαιδευτικό υλικό.

Όπως περιγράφεται στο έγγραφο που έστειλαν διευθυντές σχολείων, στόχος είναι να υποστηριχθεί η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και να γίνει πιο ελκυστική στους μαθητές και να την επιλέγει μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ως δεύτερη ξένη γλώσσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζουν με την καρδιά κάποιων άλλων


Πριν λίγες μέρες ήταν η παγκόσμια ημέρα δωρεάς οργάνων. Πολλοί συνάνθρωποί μας χρωστούν τη ζωή τους και τα όνειρά τους στη μεταμόσχευση. Η εξομολόγηση δύο νέων παιδιών συγκλονίζει. Πώς ήταν τότε, που δεν μπορούσαν να έχουν όνειρα;

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή FTHISTV





Διαβάστε περισσότερα...

"Χαράτσι" και στα... ενοίκια


Φορο-σοκ και στα εισοδήματα από ενοίκια από το πρώτο κιόλας ευρώ.





Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνονται με... ρύζι και φασόλια


Με ρύζι και φασόλια πληρώνονται από τον Φεβρουάριο οι 52 εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Μεσαράς Ηρακλείου...

Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι τους, αλλά τουλάχιστον έχουν να...φάνε, αφού στο διάστημα αυτό ζουν με προϊόντα που παίρνουν από το σούπερ μάρκετ της Ένωσης, έναντι του μισθού τους.

Μετά από τόσους μήνες, όμως, φαίνεται ότι η υπομονή έχει φτάσει στα όρια της, αφού προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών εγκαταστάσεων της Ένωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το DNA αποκαλύπτεται… δημόσια




Όλες οι αλληλουχίες DNA στη βάση δεδομένων του "1000 Genomes Project" έγιναν δημοσίως διαθέσιμες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις γενετικές αιτίες σπάνιων και μη ασθενειών.

Το 1000 Genomes Project είναι μία διεθνής ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008 με σκοπό να καταγράψει με λεπτομέρειες τις γενετικές διαφορές μεταξύ και εντός διαφόρων πληθυσμών, οι οποίες οδηγούν σε βιολογικούς πολυμορφισμούς.

Οι αλληλουχίες DNA που δημοσιεύθηκαν ανήκουν σε παραπάνω από 1.000 ανθρώπους από 14 διαφορετικές χώρες, αποτελώντας έτσι την πιο πλήρη απογραφή των εκατομμυρίων παραλλαγών του ανθρώπινου DNA που έγινε ποτέ. Αυτή η βάση δεδομένων θα οδηγήσει στην εξήγηση πολύπλοκων γενετικών ασθενειών αλλά και θα αποτελέσει εργαλείο για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Το δείγμα των 1.092 αλληλουχιών DNA προέρχεται από ανθρώπους από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία. Το 2010 είχαν δημοσιευτεί τα πρώτα 179 δείγματα ως απόδειξη ότι η τεχνολογία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν επιτυχημένες.

Το κόστος της έρευνας κυμάνθηκε κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τη διεθνή συνεργασία επιστημονικών κέντρων, κοινωφελών ιδρυμάτων και εταιρειών. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του κόστους και του χρόνου της διαδικασίας. Το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα χαρτογραφήθηκε το 2003 μετά από μία διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια. Πλέον η ίδια διαδικασία διαρκεί μόνο μερικές ημέρες.

Χιλιάδες ερευνητές και ιατροί αναμένεται να αξιοποιήσουν τα δημοσιευμένα δείγματα. Για παράδειγμα θα συγκρίνουν DNA από χιλιάδες ασθενείς της ίδιας ασθένειας με DNA από ομάδες ελέγχουν υγιών εθελοντών. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για ασθένειες όπως η διπολική διαταραχή, η νόσος του Crohn, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις.

Η επόμενη φάση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί όταν οι επιστήμονες χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα επιπλέον 1.500 ατόμων. Σύμφωνα με το μέλος της ερευνητικής ομάδας καθηγητή ΜακΒίν, «ο στόχος του αυξημένου δείγματος δεν θα είναι να εμβαθύνει στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε ήδη δείγματα, αλλά να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου που δεν είχαμε καλύψει».

Μία από τις περιοχές που σκοπεύουν να καλύψουν περισσότερο είναι η ινδική υποήπειρος, στην οποία κατοικεί μεγάλο μέρος του ανθρωπίνου πληθυσμού, αλλά και η υποσαχάρια Αφρική.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοπιάστε πάλι για το Ε9


Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 του έτους 2012.

Υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης Ε9 για το 2012 έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα εφόσον επήλθαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2011.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, δίνεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα όχι μόνο να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012, αλλά και να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2010 και 2011 πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

Φέτος, η ηλεκτρονική υποβολή αφορά τους πάντες, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που μπορούν ναυποβάλουν τη δήλωση Ε9 χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης αυτής, χωρίς την επιβολή προστίμου αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:


α. Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Κατά τα λοιπά, με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

Σύζυγοι: Η σύζυγος η οποία δεν είναι ενεργή χρήστρια των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της. Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

Από την ημερομηνία καταχώρισης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή εν διαστάσει συζύγου για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της πρώην ή σε διάσταση, κατά περίπτωση, συζύγου.

Ανήλικα τέκνα. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε., τέκνου, υποβάλλεται από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανήλικου τέκνου. Από την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου δεν είναι δυνατή η χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του γονέα για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση όπου, με βάση τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία, δεν προκύπτει ο υπόχρεος γονέας, η δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, μετά την ενεργοποίηση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του τέκνου.

Διορθώσεις. Παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο - φυσικό πρόσωπο είτε να πραγματοποιεί διορθώσεις σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων είτε να προβεί σε έλεγχο της εικόνας της περιουσιακής του κατάστασης, των ετών 2010 και 2011, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δήλωση - εκκαθαριστικό φόρου επί της ακίνητης περιουσίας για το έτος αυτό.

Νομικά πρόσωπα. Οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων για το έτος 2012 υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012. Μετά την καταχώριση των μεταβολών της ακίνητης περιουσίας, η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του νομικού προσώπου πρέπει να ταυτίζεται με αυτήν της 1ης Ιανουαρίου 2012.

Σε περίπτωση εμφάνισης μέρους της ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου ή λανθασμένων στοιχείων επί των ακινήτων, το νομικό πρόσωπο πραγματοποιεί υποχρεωτικά τις απαραίτητες μεταβολές, ώστε να αποτυπώνεται ορθά το σύνολο της περιουσιακής κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου 2012. Νομικά πρόσωπα, στην περιουσιακή κατάσταση των οποίων δεν επήλθε μεταβολή κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2012, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους αυτού.

Αντίγραφα. Σε περίπτωση όπου ο υπόχρεος χρειαστεί αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προσκομίζει εκτυπωμένη την ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 18 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), με την οποία δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θίγονται και τα 40 έτη απασχόλησης


Αυξάνεται κατά 2 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν 40 έτη απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή, από 1/1/2013 με 40 έτη απασχόλησης προαπαιτούμενη θα είναι πλέον η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας κι όχι του 60ου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα από το νέο έτος αυξάνονται κατά 2 έτη όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως το τέλος του 2012.

Το όριο των 65 γίνεται 67 (το 67ο θα ισχύει και για όσους βουλευτές θεμελιώσουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα), το 60ό αυξάνεται στα 62 για όσους συμπληρώνουν τα 40 έτη ασφάλισης. Παράλληλα το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από 1.1.2013 σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να θιγούν οι συνταξιούχοι αναπηρίας, οι γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι συνταξιούχοι χηρείας. Επίσης εξετάζεται να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε ως ανασφάλιστοι, είτε με λιγότερα από 4.500 ένσημα από το ΙΚΑ, καθώς κατά καιρούς γίνονταν ειδικές ρυθμίσεις και πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη και με λιγότερα από 2.500 ένσημα.

Παράλληλα, η μείωση των συντάξεων θα γίνει σύμφωνα με 5 κλίμακες: Για συνολική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ θα μειωθεί κατά 5%, από 1.500 ως 2.000 ευρώ 10%, από 2.000 ως 3.000 ευρώ 15% από 3.000 ως 4.000 ευρώ 20% και από 4.000 ευρώ και πάνω 25%.

Επίσης καταργούνται όλα τα δώρα στις συντάξεις κύριες και επικουρικές και στον ΟΓΑ, ενώ θα περικοπεί και κατά 30 ευρώ η σύνταξη του ΟΓΑ. Μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι έως 2.500 ευρώ το μήνα εισέπρατταν 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και άλλα 200 το επίδομα αδείας.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωροεπιταγές σε άπορους


Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ενισχύει άπορες οικογένειες συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα, μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής θα διατεθούν δωροεπιταγές για την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου.

Συγκεκριμένα μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω υπηρεσίες:

Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών

(ισόγειο δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, 2313 313151)

Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης

(2ος όροφος δημοτικού καταστήματος Νεάπολης, 2310 671100, εσωτ. 123)

Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων

(ισόγειο δημοτικού καταστήματος Πεύκων, 2313 502226)

Συμβουλευτικός Σταθμός Αγίου Παύλου

(ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Αγ. Παύλου, 2313 300206)


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούμε λιγότερο από τους άλλους


Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν οι Έλληνες από την εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, με τη χώρα μας να κατρακυλά στη 13η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης, χάνοντας την προνομιακή τρίτη θέση την οποία κατείχε το 1970.

Αυτό προκύπτει από μελέτη έγκυρου επιστημονικού περιοδικού, ενώ οι επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εικάζουν πως η κατρακύλα δεν θα σταματήσει εδώ, αφού η βασική της αιτία, δηλαδή η ανθυγιεινή διατροφή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για το ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Ξεκίνησε χθες και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για φοίτηση το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το ΕΑΠ θα προσφέρει 6 προπτυχιακά με 3.900 θέσεις και 25 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με 3.800 θέσεις συνολικά.

Στα προπτυχιακά οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:

1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες: 200

2. Πληροφορική:1000

3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 1000

4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό: 800

5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: 800

6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός: 100

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν μία και μόνο αίτηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Xάπι φρενάρει το Αλτσχάιμερ


Ενα νέο φάρμακο που σταματά την εξέλιξη των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν επιστήμονες από το Αμπερντίν της Σκωτίας, οι οποίοι μάλιστα πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, το νέο φάρμακο διαλύει τις συγκεντρώσεις της πρωτεϊνης που εξαπλώνονται στον εγκέφαλο σαν μόλυνση, εμποδίζοντας την εκ των έσω λειτουργία τους.

Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το χάπι είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικό απ' ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα, καθώς παρουσιάζει καταστροφική επίδραση στη νόσο και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της ή και να τη σταματήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρώνει την Ευρώπη η ανεργία


Νέα άνοδος της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στις χώρες της λιτότητας συνεχίστηκε η ραγδαία επιδείνωση της απασχόλησης, προκαλώντας την παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου Λάζλο Αντορ ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων κατεπειγόντως για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΡΑΦΗΜΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η κατάσταση έχει γίνει προβληματική και στις άλλες χώρες με εξαίρεση τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η χώρα μας κατέγραψε τις δύο χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. έχοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους κάτω των 25 ετών, σημειώνοντας μάλιστα νέες σημαντικές αυξήσεις. Στη συνολική ανεργία, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Λάζλο Αντορ, πρέπει να βοηθηθούν άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα που αφορούν τον Ιούλιο, η συνολική ανεργία ανήλθε στο 25,1%, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 22,3%, στις γυναίκες 29% και στους νέους κάτω των 25 ετών 55,6%. Στην ευρωζώνη η μέση συνολική ανεργία αυξήθηκε στο 11,6% του ενεργού πληθυσμού από 11,5% που ήταν τον Αύγουστο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ψαλίδι" 30% στα δάνεια


"Ψαλίδι" 30% στις δόσεις των δανείων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους είναι η λύση που προτείνουν οι τράπεζες για να μπορούν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Και ακόμα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι τα καθυστερούμενα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν τινάξει στον αέρα τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κόκκινη κάρτα" στους καπνιστές


Συνταγματικά θεμιτή κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απαγόρευση του καπνίσματος στις καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες, μπαρ κλπ. Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός αυτός της ελευθερίας (γενικά), αλλά και της επαγγελματικής ελευθερίας είναι ανεκτός από τον συνταγματικό χάρτη.

Κατά συνέπεια, με το σκεπτικό αυτό απέρριψε τις προσφυγές του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης» και 150 επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα.

Οι επιχειρηματίες ζητούσαν να ακυρωθεί η, από 25.8.2010, υπουργική απόφαση, που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Ο Σύνδεσμος και οι επιχειρηματίες υποστήριξαν ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης κλπ είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στη συνταγματική προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών. Η απαγόρευση του καπνίσματος, η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των αλκοολούχων ποτών, έχει ως συνέπεια να επέρχεται προσβολή της οικονομικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας και υπόστασης, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, αφού χάνουν το 70%- 90% της πελατείας τους.

Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σειρά αποφάσεών τους αναφέρουν, κατ' αρχάς, ότι «συνιστά σημαντικό περιορισμό» η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος που επιβλήθηκε, σύμφωνα με τη νομοθεσία σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πλην των καζίνο και των κέντρων διασκέδασης άνω των 300 τμ με ζωντανή μουσική.

Και αυτό γιατί «συνιστά σημαντικό περιορισμό αφ' ενός μεν στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν (ανεξάρτητα του ότι το δικαίωμα στο κάπνισμα δεν περιλαμβάνεται στις εκφάνσεις της ιδιωτικής ζωής που τυγχάνουν συνταγματικής προστασίας) αφ' ετέρου δε στην ελευθερία ασκήσεως του επαγγέλματος των ιδιοκτητών των επίμαχων καταστημάτων, υπό την έννοια ότι αυτοί στερούνται της δυνατότητος να επιτρέπουν σε όσους πελάτες τους το επιθυμούν να καπνίζουν εντός των καταστημάτων τους, με συνέπεια να υφίστανται διαρροή της πελατείας τους, κατά το μέρος που αυτή αποτελείται από καπνιστές».

Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το μέτρο αυτό «στηριζόμενο στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος, από την οποία γεννάται ευθεία υποχρέωση του Κράτους με τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθόσον συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας εν γένει και της επαγγελματικής ελευθερίας των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικότερα, η φύση δε αυτού δεν καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή την άσκηση της σχετικής επαγγελματικής δραστηριότητος».

Και αυτό, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, γιατί «επιβάλλεται κατά τρόπο γενικό και αντικειμενικό, τελεί δε σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρυθμίσεως και τον επιδιωκόμενο με αυτή σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία τους, τόσο των καπνιζόντων, όσο, και κυρίως, εκείνων που υφίστανται τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος φορολογικός κώδικας


Εντός του μήνα θα κατατεθεί από την κυβέρνηση ο νέος φορολογικός κώδικας στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Aυτό απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη αναφορικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν' αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος», είπε ο υφυπουργός.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια


Άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα από Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πραγματοποιείται στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην οδό Μοναστηρίου.

Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, εξακολουθεί να εφαρμόζεται καθημερινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας από 15 έως 26 ετών.

Επίσης, σε συνεργασία με τα εθελοντή οφθαλμίατρο, κάθε Τετάρτη, διενεργούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ-Στο 23,7% η παιδική φτώχεια


Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθώς δείχνουν ότι ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται ανά άτομο ανέρχεται στο ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 21.590,07 ευρώ.

- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.

- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.

- Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος (2010) ανερχόταν σε 544.800 άτομα.

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:

- Άνδρες άνεργοι (48,4%)
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
- Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%)
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις


Μεταξύ 5% και 15% θα κλιμακώνονται οι περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τον υπολογισμό τους θα συνυπολογίζεται τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη. Οι μειώσεις ξεκινούν από το πρώτο ευρώ.

Μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και κατάργηση των δώρων σε όλα τα Ταμεία προβλέπει το τελικό πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η νέα εισφορά στις συντάξεις τελικά θα κυμαίνεται από 5% έως 15% (και όχι μέχρι 25% όπως αρχικά είχε υπολογιστεί), ενώ πρόσθετες ρυθμίσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες, ανασφάλιστοι υπερήλικες).


Διαβάστε περισσότερα...

10ήμερο προσφορών στον Πειραιά


Δεκαήμερο προσφορών από 5 έως 15 Νοεμβρίου, προωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, «δημιουργώντας μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα, σε μια συμφέρουσα και ελκυστική για τους καταναλωτές αγορά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια προσφορών θα πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σύμφωνα με την οποία:

«Για προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα συνεχόμενες ημέρες, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν 60 ημέρες από την προηγούμενη".



Διαβάστε περισσότερα...

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα


Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, η εξασφάλιση 3 δισ. ευρώ μέσω του νέου φόρου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2013 και θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και το ΦΑΠ.

Χθες, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με στελέχη που εκπροσωπούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στην οποία εξετάστηκαν διάφορα σενάρια, χωρίς ωστόσο να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Φαίνεται πάντως ότι προκρίνεται κλίμακα για το νέο τέλος που θα έχει οκτώ κλιμάκια χωρίς αφορολόγητο και συντελεστές από 0,1% έως 3%, ενώ υπό εξέταση είναι η δυνατότητα εξαίρεσης ευπαθών ομάδων.

Σε ότι αφορά τα αγροτεμάχια, θα υπαχθούν στο ενιαίο τέλος και η αξία θα υπολογίζεται με τις αξίες γης, εκεί όπου δεν θα προλάβει να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται αύξηση του ισχύοντος συντελεστή 0,6%, ενώ με το ίδιο καθεστώς θα φορολογηθούν τα εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας. Υπό εξέταση παραμένει και η εξαίρεση ακινήτων για κοινωφελείς σκοπούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική η αποστολή εκκαθαριστικών το 2013



Η εκτύπωσή τους κοστίζει 15.000.000 ευρώ
.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να αποσταλούν ηλεκτρονικά στους χρήστες του Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2013.

Μέχρι τότε το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να εκτυπώνει και να αποστέλλει τα εκκαθαριστικά ταχυδρομικά και «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την με κάθε πρόσφορο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζητώντας να ληφθεί πολιτική και διοικητική μέριμνα για την ηλεκτρονική αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων διότι η αποστολή τους με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 15.000.000 ευρώ (προμήθεια χαρτιού, φακέλων κλπ).


Διαβάστε περισσότερα...

Το σώμα της έχει «κλειδώσει» σε συγκεκριμένη στάση



Η «ανθρώπινη κούκλα» δεν το βάζει κάτω.

Η 19χρονη Louise Wedderburn πάσχει από μια πολύ σπάνια γενετική ασθένεια εξαιτίας της οποίας οι αρθρώσεις της «κλειδώνουν» και οι μυς της μετατρέπονται σε οστό!

Η «ανθρώπινη κούκλα» από το Aberdeenshire ωστόσο δεν το βάζει κάτω, δηλώνοντας ότι δε θα αφήσει την ασθένειά της να την εμποδίσει να ζήσει τη ζωή της όπως εκείνη θέλει.

Η ασθένειά της ονομάζεται προοδευτική οστεοποιός ινοδυσπλασία (Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP)) και προκαλεί τη «μεταμόρφωση» των μαλακών ιστών σε οστά, «παγώνοντας» το σώμα της για πάντα σε συγκεκριμένη στάση.



Υπάρχουν ακόμη 700 επιβεβαιωμένα περιστατικά της εξαιρετικά σπάνιας αυτής ασθένειας στον κόσμο, με 45 από αυτούς να βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών δεν ξεπερνά τα 41 χρόνια.



Είναι θέμα χρόνου μέχρι η Louise να «παγώσει» σε όρθια στάση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδική αναπηρική καρέκλα για να μετακινείται.

«Δε θα με σταματήσει όμως να κάνω ό,τι θέλω να κάνω» δήλωσε η 19χρονη στην τηλεοπτική εκπομπή «This Morning» του δικτύου ITV.



Διαγνώστηκε με την ασθένεια σε ηλικία 3 ετών, αλλά η κατάστασή της χειροτέρευσε όταν μπήκε στην εφηβεία. Τα δυο της χέρια είναι «κλειδωμένα» από τον αγκώνα και πάνω όπως επίσης και η σπονδυλική της στήλη.








Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας



Ηλεκτρονικά, πλέον, η διάθεσή τους.

Ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των τελών κυκλοφορίας, τα οποία θα αναρτώνται, πλέον, στην υπηρεσία του Taxisnet.

Οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να εκτυπώνουν τις ειδοποιήσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα έντυπα αυτοκόλλητα.

Τα τέλη θα βεβαιώνονται στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη οχήματος όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του Taxisnet. Εφόσον δεν εξοφληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας του τέλους.

Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που προσδοκά να εισπράξει φέτος το Δημόσιο φθάνει το 1 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρισαν το νεφρό τους σε μη συγγενικά τους πρόσωπα


Προσφορά αγάπης από δύο πολίτες στη Β. Ελλάδα.
Όλο και περισσότεροι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν μια προσφορά αγάπης ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για δωρεά οργάνων. Μάλιστα δύο πολίτες, μία μοναχή από τη Θεσσαλονίκη και ένας άντρας από το χώρο της εκκλησίας από τη Θράκη, αποφάσισαν να δωρίσουν το ένα τους νεφρό σε μη συγγενικά τους πρόσωπα.

«Είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί μέχρι τώρα οι μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζωντανό δότη γίνονταν μόνο με μόσχευμα από συγγενικά πρόσωπα» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΜ, χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Ο κ Γάκης επισήμανε ακόμη ότι μέσα στην οικονομική κρίση οι άνθρωποι δεν χάνουν την ανθρωπιά τους αλλά αντιθέτως δείχνουν την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό τους προσφέροντας τα όργανά τους.

Το ποσοστό των δοτών στην Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. «Το 2011 ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα ήταν 12,5, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αντιστοιχούσαν 7,5 δότες ανά εκατομμύριο. Από την αρχή του 2012 μέχρι σήμερα ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα είναι 9,5 αλλά μέχρι το τέλος του έτους πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 12» επισήμανε ο συντονιστής μεταμοσχεύσεων Φώτης Αντωνίου, μιλώντας το ΑΜΠΕ στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

«Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 112 μεταμοσχεύσεις νεφρού και 33 ήπατος ενώ 64 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς πραγματοποιήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ όπου λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδούς στην Ελλάδα» πρόσθεσε η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων Ευθυμία Καλλέργη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 0,9% του πληθυσμού έχει κάρτα δωρητή οργάνων



Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί να γίνει.

Μόλις το 0,9% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει στην κατοχή του την κάρτα του δωρητή οργάνων σώματος. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 43% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να γίνει δωρητής οργάνων, ενώ 45% ανέφερε ως λόγο για τον οποίο δεν το έκανε, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας και στο πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «Εν Αθήναις», στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», με αφορμή την πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων (1η Νοεμβρίου).

«Κανείς δεν χρειάζεται τα όργανα του για να πάει στον παράδεισο», υπογράμμισε η γιατρός Ελευθερία Κρικέλη, η οποία πήρε το 1995 τη γενναία απόφαση, να δωρίσει τα όργανα του γιού της, Γιάννη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 21 χρόνων. Επισήμανε, επιπλέον, πως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ο Έλληνας αντιστέκεται στην οικονομική κρίση, διατηρώντας τον αλτρουισμό του και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Η κ. Κρικέλη, εξιστορεί την προσωπική της περιπέτεια στο βιβλίο της «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» για το οποίο μίλησε η βουλευτής, Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας ότι με την απόφαση τους να δωρίσουν τα όργανα του γιού τους, οι γονείς του Γιάννη έδωσαν ζωή και μπόρεσαν να βρουν γαλήνη.

«Τα μοσχεύματα δεν αυξάνουν με τους νόμους και τις διατάξεις, αλλά με την ανθρωπιά», υπογράμμισε ο χειρουργός, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέρσι στη Βόρεια Ελλάδα οι δότες ανήλθαν σε 12,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση και την κατάθλιψη που συνεπάγεται.

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «Εν Αθήναις» αναγόρευσε την Ολυμπιονίκη, υπεύθυνη εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού, Βούλα Πατουλίδου, πρέσβειρα «Της δωρεάς ζωής», δεσμεύοντας την να διαδώσει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του συνδέσμου που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Με το Αριστείο του Συνδέσμου τιμήθηκαν εξάλλου, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου-Ε.Δ.Ο.Σ.Α., Θεόδωρος Δαρδαβέσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Λίτσα Αγγελίδου-Πατρίκη για τη συμβολή της στην ολοκλήρωση του ξενώνα φιλοξενίας καρκινοπαθών στην Πυλαία.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Ελευθέριου-Κορδελιού και το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα «χαράτσια» που θα πληρώσουμε ως το τέλος του έτους



Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν έφτανε το χαράτσι της ΔΕΗ, που έχει πάρει πλέον μόνιμο χαρακτήρα και έχει ήδη εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ήρθε να προστεθεί και η πληρωμή φόρων από τα… παλιά.

Ο λόγος για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος δεν έχει εισπραχθεί και για το 2010 και για το 2011.
Και, δεν έχει εισπραχθεί όχι επειδή δεν έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι, αλλά γιατί το υπουργείο Οικονομικών – για τεχνικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους – ουδέποτε απέστειλε τα σχετικά εκκαθαριστικά.

Έτσι, έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο δίμηνο του 2012, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να… “απειλούνται” με την αποστολή των συγκεκριμένων σημειωμάτων.

Ποιοι, όμως, θα κληθούν να πληρώσουν και πόσα ;

Το βασικό, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι ο φόρος δεν είναι ο ίδιος και για τα δύο έτη, αφού για το 2011, ο κατώτερος συντελεστής διπλασιάστηκε και το αφορολόγητο μειώθηκε στο μισό.

Μάλιστα, η μείωση του αφορολόγητου καθιστά υπόχρεους στο συγκεκριμένο φόρο για το 2011 δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν είχαν τη σχετική υποχρέωση για την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι, ΦΑΠ για το 2010 πρέπει να καταβάλουν όσοι, την 1η Ιανουαρίου της συγκεκριμένης χρονιάς, είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εντός σχεδίου, που δεν είναι αγροτεμάχια.

Ο φόρος αποπληρώνεται εφάπαξ και υπολογίζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ               ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΑΠ
(σε ευρώ)
1 - 400.000                                               0
400.001 – 500.000                                  0,1%
500.001 – 600.000                                  0,3%
600.001 – 700.000                                  0,6%
700.001 – 800.000                                  0,9%
800.001 – 5.000.000                               1,0%
5.000.001 +                                              2,0%   

Για το 2011, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς υπόχρεοι είναι όσοι την 1η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.00 ευρώ.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ               ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΑΠ

(σε ευρώ)

1 – 200.000                                            0

200.001 – 500.000                               0,2%

500.001 – 600.000                               0,3%

600.001 – 700.000                               0,6%

700.001 – 800.000                               0,9%

800.001 – 5.000.000                           1,0%

5.000.001 +                                          2,0%



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται 3.090 θέσεις στους ΟΤΑ



Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Εσωτερικών.

Στην κατάργηση 3.090 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και των ΝΠΔΔ αυτών, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε, συνολικά, 58 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (μιας περιφέρειας, 30 δήμων και 27 ΝΠΔΔ ΟΤΑ) αναφορικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 61,67% ενώ το ποσοστό διατήρησης στο 38,33%. Το σύνολο των θέσεων που καταργούνται είναι 3.090.

Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Από την 1η Δεκεμβρίου η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του ΟΑΕΕ



Από την πρώτη Δεκεμβρίου αρχίζει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την υπ'. αρ. 50/1.11.2012 εγκύκλιό του Οργανισμού, για τη θεώρηση απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

2. Καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.

3. Θεώρηση με την αυτοκόλλητη ετικέτα. Με την ετικέτα που παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ο ΟΑΕΕ πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας (δηλ. καταβολή ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας 8/2009-8/2012 ) και με αυτήν ανανεώνεται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2013 η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα απ΄ αυτούς τέκνα, ηλικίας μέχρι 18 ετών, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Στην αυτοκόλλητη ετικέτα έχει προβλεφθεί χώρος για εκτύπωση του ονοματεπώνυμου του άμεσα ασφαλισμένου και μέχρι τεσσάρων (4) τέκνων αυτού, ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ιδιόχειρη παρέμβαση στην αυτοκόλλητη ετικέτα, τόσο από πλευράς ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ όσο και από πλευράς υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν ως προστατευόμενα μέλη συζύγους, τέκνα άνω των 18 ετών, γονείς κλπ., δηλ. μέλη που δεν περιλαμβάνονται στην αυτοκόλλητη ετικέτα, πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ) για την παράταση του δικαιώματος παροχών ασθενείας των παραπάνω προσώπων.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα (π.χ. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών κλπ.) θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συζύγους επισημαίνεται, ότι τόσο για την καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας, όσο και για την παράταση του δικαιώματός τους, απαιτείται εκτός από τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Επίσης πρέπει να τίθεται σφραγίδα σχετικά με το δικαίωμα της παράτασής τους, όπως τίθεται και για τα ενήλικα τέκνα.

4. Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο χάρτης των ευρωπαίων μεταναστών εντός της Ε.Ε.



Έρευνα δείχνει ότι διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.

Σημαντικές διαφορές, σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, την ενσωμάτωση τους στις χώρες υποδοχής και κατοικίας και τη συμμετοχή τους στα κοινά, παρουσιάζουν Ευρωπαίοι μετανάστες, που διαμένουν σε χώρες - μέλη της Ε.Ε. , ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους, την ηλικία, τις επιδιώξεις τους και τους λόγους της μετανάστευσης τους.

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα μελέτης, που εκπονήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ερευνητικό πρόγραμμα MOVEACΤ). Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την ΜΚΟ «Συμβίωση» με θέμα: «Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι Πολίτες πια!» - Μετανάστευση εντός της ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κρίση.

Τα ευρήματα αφορούσαν Βρετανούς, Γερμανούς, Πολωνούς και Ρουμάνους πολίτες, που ζουν στην Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. «Επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες εθνικοτήτων, δύο από τις παλιές και δύο από τις καινούργιες χώρες - μέλη της Ε.Ε., ως μετανάστες, και τέσσερα κράτη της Ε.Ε. ως χώρες υποδοχής, καθώς η μετανάστευση προς τις νότιες και δυτικές χώρες της Ευρώπης σχετίζεται και με άλλους λόγους εκτός των οικονομικών, όπως ποιότητας ζωής, προσωπικούς, κ.α.» τόνισε η υπεύθυνη ερευνήτρια του προγράμματος εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ, 'Αννα Τριανταφυλλίδου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος MOVEACT εξετάστηκαν οι εμπειρίες και οι απόψεις Ευρωπαίων πολιτών που μετακινήθηκαν εντός της ΕΕ , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται, με άξονες, αν είναι ενταγμένοι στις κοινότητες όπου έχουν εγκατασταθεί, αν συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, αν ενστερνίζονται την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, αν αισθάνονται «Ευρωπαίοι πολίτες», ή απλά «μετανάστες» που κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης στην Ε.Ε.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με την Ε.Ε., τέσσερις στους δέκα έχουν ελλιπή γνώση των δικαιωμάτων τους, ως πολίτες της Ε.Ε, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι είναι οι πανεπιστημιακής μόρφωσης, όπως και εκείνοι που μετανάστευσαν πριν από το 1989 (που δεν υπήρχε η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη) με τους Γερμανούς να είναι πιο ενήμεροι από τις άλλες εθνικότητες.

Οι ενδοευρωπαίοι μετανάστες ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική ζωή στη χώρα της κατοικίας τους και λιγότερο στη χώρα καταγωγής τους, με τους Γερμανούς να ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική γενικώς και τους Ρουμάνους λιγότερο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς είναι μεγαλύτερη στις νεώτερες γενιές. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ενημερώνονται περισσότερο από τα ΜΜΕ της χώρας καταγωγής τους, ενώ οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι πολύ λιγότερο.

Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες μετανάστες των συγκεκριμένων εθνικοτήτων δε συμμετείχαν σε καμιά εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, ενώ γενικά η συμμετοχή όσων άσκησαν τα εκλογικά δικαιώματα τους ήταν υψηλότερη σε τοπικές εκλογές. Ακόμα, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν υψηλότερη για τους Γερμανούς μετανάστες (45%), χαμηλότερη για τους Βρετανούς (24%) και ακόμη μικρότερη για τους Ρουμάνους (19%) και 21% για τους Πολωνούς. Μόνο οι Γερμανοί μετανάστες ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στις Ευρωεκλογές από ότι οι συμπατριώτες τους στη Γερμανία (43%), ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες συμμετείχαν σε μικρότερο ποσοστό από ότι οι συμπατριώτες τους στις χώρες καταγωγής τους (Βρετανία 36%, Ρουμανία 28%, Πολωνία 24%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Μαρτίου 2012, περιλαμβάνοντας 2000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις (125 ανά εθνικότητα ανά χώρα), μέσω διαδικτύου με καταγραφή οργανώσεων (194 στις 4 χώρες) και 48 ποιοτικές συνεντεύξεις με πολιτικά ενεργούς μετανάστες.

«Οι συνταξιούχοι μετακινούνται συνηθέστερα από Βορρά προς Νότο, ενώ αντιθέτως νεώτερα άτομα με υψηλή εξειδίκευση από το Νότο προς το Βορρά. Η κινητικότητα και ο βαθμός ένταξης των μεταναστών δεν είναι ο ίδιος, για όλους. Ενώ, οι χειρώνακτες οικονομικοί μετανάστες δυσκολεύονται περισσότερο, οι έχοντες υψηλή εξειδίκευση, ειδικές δεξιότητες, κατά κύριο λόγο γλωσσομαθείς, εντάσσονται στη χώρα υποδοχής σε καλύτερο κοινωνικό περιβάλλον και επομένως πολύ ευκολότερα», υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης.



Διαβάστε περισσότερα...