Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μόλις 0,9% του πληθυσμού έχει κάρτα δωρητή οργάνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί να γίνει.

Μόλις το 0,9% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει στην κατοχή του την κάρτα του δωρητή οργάνων σώματος. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 43% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να γίνει δωρητής οργάνων, ενώ 45% ανέφερε ως λόγο για τον οποίο δεν το έκανε, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας και στο πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «Εν Αθήναις», στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», με αφορμή την πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων (1η Νοεμβρίου).

«Κανείς δεν χρειάζεται τα όργανα του για να πάει στον παράδεισο», υπογράμμισε η γιατρός Ελευθερία Κρικέλη, η οποία πήρε το 1995 τη γενναία απόφαση, να δωρίσει τα όργανα του γιού της, Γιάννη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 21 χρόνων. Επισήμανε, επιπλέον, πως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ο Έλληνας αντιστέκεται στην οικονομική κρίση, διατηρώντας τον αλτρουισμό του και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Η κ. Κρικέλη, εξιστορεί την προσωπική της περιπέτεια στο βιβλίο της «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» για το οποίο μίλησε η βουλευτής, Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας ότι με την απόφαση τους να δωρίσουν τα όργανα του γιού τους, οι γονείς του Γιάννη έδωσαν ζωή και μπόρεσαν να βρουν γαλήνη.

«Τα μοσχεύματα δεν αυξάνουν με τους νόμους και τις διατάξεις, αλλά με την ανθρωπιά», υπογράμμισε ο χειρουργός, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέρσι στη Βόρεια Ελλάδα οι δότες ανήλθαν σε 12,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση και την κατάθλιψη που συνεπάγεται.

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «Εν Αθήναις» αναγόρευσε την Ολυμπιονίκη, υπεύθυνη εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού, Βούλα Πατουλίδου, πρέσβειρα «Της δωρεάς ζωής», δεσμεύοντας την να διαδώσει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του συνδέσμου που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Με το Αριστείο του Συνδέσμου τιμήθηκαν εξάλλου, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου-Ε.Δ.Ο.Σ.Α., Θεόδωρος Δαρδαβέσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Λίτσα Αγγελίδου-Πατρίκη για τη συμβολή της στην ολοκλήρωση του ξενώνα φιλοξενίας καρκινοπαθών στην Πυλαία.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Ελευθέριου-Κορδελιού και το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.