Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Έβαλαν πορτραίτο παιδιού στο σημείο που πέφτουν βόμβες


Συγκινητική πρωτοβουλία από Πακιστανούς καλλιτέχνες.

Μια έξυπνη και συγκινητική πρωτοβουλία Πακιστανών καλλιτεχνών έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό στο Kίπερ Πακτούγια του Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, με θύματα πολλούς αμάχους.

Ντόπιοι καλλιτέχνες πήγαν στο σημείο και έβαλαν ένα τεράστιο πορτραίτο ενός παιδιού, το οποίο έχασε γονείς και αδέλφια από τις αμερικάνικες επιθέσεις.

Στόχος των καλλιτεχνών είναι, την επόμενη φορά που οι Αμερικανοί πιλότοι των μαχητικών επιτεθούν στην περιοχή να δουν από ψηλά τους πραγματικούς στόχους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις πάνω από 200 παιδιά.




Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακίστηκαν 6 σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας


Εντάλματα προσωρινής κράτησης σε έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας εξέδωσε η ανακρίτρια Σερρών μετά την απολογία οκτώ εσωτερικών φρουρών σήμερα. Συμφώνα με πληροφορίες του enikos.gr ανάμεσα στους προφυλακισμένους υπαλλήλους είναι και ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών αλλά και ο αρχιφύλακας που ήταν βάρδια, την ημέρα που έφτασε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ο Αλβανός βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι. Δύο από τους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και στον έναν από τους δύο η εγγύηση των 5.000 ευρώ. Και οι 6 σωφρονιστικοί θα κρατηθούν στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και αύριο αναμένεται η μεταγωγή τους σε φυλακές που θα αποφασίσει ο εισαγγελέας. 



Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις καταδίκες ομοφυλόφιλων στην Αίγυπτο


Απογοητευτική απόφαση λέει οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για «ομοφυλοφιλικές πράξεις».
Οι τέσσερις άνδρες κατηγορούνταν πως οργάνωναν και συμμετείχαν σε «sex party», πως ντύνονταν με γυναικεία ρούχα και μακιγιάρονταν.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία, σημειώνει το BBC, δεν απαγορεύει επακριβώς την ομοφυλοφιλία αλλά συχνά γίνεται επίκληση των νόμων περί ακολασίας σε δίκες ομοφυλόφιλων.

Ένας από τους καταδικασθέντες καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων και καταναγκαστικά έργα ενώ η οργάνωση Human Rights First χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο έχει αυξηθεί ο αριθμός των συλλήψεων ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. 



Διαβάστε περισσότερα...

Για τη μοιραία νύχτα κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πιστόριους


Εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς τα προσθετικά πόδια.

Ο Όσκαρ Πιστόριους κατέθεσε σήμερα για δεύτερη ημέρα, ως ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας στον φόνο της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

Ο διάσημος παραολυμπιονίκης αθλητής περιέγραψε «τη στιγμή που όλα άλλαξαν» - την στιγμή δηλαδή που πυροβόλησε και σκότωσε την άτυχη κοπέλα του.

Για τη μοιραία νύχτα κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πιστόριους

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, στη μέση της νύχτας άκουσε θορύβους και, φοβούμενος ότι κάποιος διαρρήκτης μπήκε στο μπάνιο του, άρπαξε το όπλο του δίπλα από το κομοδίνο για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.

«Πριν το καταλάβω, πυροβόλησα τέσσερις φορές στην πόρτα», είπε ο κατηγορούμενος.
Νωρίτερα, το δικαστήριο άκουσε για πρώτη φορά ότι ο αθλητής είχε μιλήσει στην Στέενκαμπ, όταν ξύπνησε για να φέρει από το μπαλκόνι έναν ανεμιστήρα και η κοπέλα τον ρώτησε αν έχει αϋπνίες.

Επέστρεψε στο δωμάτιο, ξανακοιμήθηκαν και τότε ο Πιστόριους άκουσε του θορύβους από το μπάνιο.

Σύμφωνα με την κατάθεση του, ψιθύρισε στη Ρίβα να πιάσει το τηλέφωνο και να καλέσει την αστυνομία και ο ίδιος πυροβόλησε στην πόρτα. Ωστόσο, η κοπέλα δεν απάντησε ποτέ, καθώς δεν βρισκόταν δίπλα του στο κρεβάτι- όπως νόμιζε ο Πιστόριους- αλλά μέσα στο κλειστό μπάνιο.

Στο τέλος της κατάθεσης του, ενώ περιέγραφε την σκηνή που έσκυψε πάνω από την Ρίβα και έμεινε εκεί πολύ ώρα όταν κατάλαβε ότι η κοπέλα δεν ενέπνεε, ο Πιστόριους ξέσπασε σε λυγμούς.

Επίσης, ο 27χρονος Πιστόριους έκλαιγε όταν περιέγραψε τα δώρα που είχαν προγραμματίσει να δώσει ο ένας τον άλλον την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σοκ από την εικόνα του Πιστόριους χωρίς τα προσθετικά πόδια

Λίγο πριν περιγράψει στο δικαστήριο πως είχε πυροβολήσει την Ρίβα, ο δικηγόρος του Πιστόριους του ζήτησε να αποδείξει το ύψος του, χωρίς τα προσθετικά πόδια του.

Ένα αμήχανο μουρμουρητό και πνιχτά επιφωνήματα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου - σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC- όταν ο Πιστόριους προσπαθούσε να συρθεί με τα ακρωτηριασμένα πόδια του μέχρι στην μακέτα της πόρτας του μπάνιου. Στην προσπάθεια του αυτή λαχάνιασε πολλές φορές.

Πολύ λίγοι άνθρωποι - μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς του- έχουν δει τον Πιστόριους στην πραγματική του κατάσταση, χωρίς τα προσθετικά του πόδια. Η σκηνή αυτή δεν κινηματογραφήθηκε και έτσι ποτέ ο κόσμος δεν θα μπορέσει να τη δει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Με το περπάτημα έχασα πενήντα κιλά»


Η 53χρονη που ανακάλυψε τα οφέλη του περπατήματος - Δείτε τις φωτογραφίες.

Πενήντα κιλά κατάφερε να χάσει η 53χρονη Sarah Liveing από τη Βρετανία, που είχε φτάσει, στα χειρότερά της, να ζυγίζει 120 κιλά. Η στιγμή που της άλλαξε τη ζωή ήταν κατά τη διάρκεια διακοπών στο Βερμόντ των ΗΠΑ όπου με δυσκολία βρήκε σωσίβιο για να κάνει ράφτινγκ με την οικογένειά της.

«Οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να μου βρουν σωσίβιο που να μου κάνει. Ένας από αυτούς φώναξε ‘θα χρειαστούμε ένα πολύ μεγάλο, είναι μια μεγαλόσωμη κυρία’. Ντράπηκα πολύ, είναι μια στιγμή που θα θυμάμαι πάντα», αφηγείται η ίδια στη Daily Mail.

Αφοσιωμένη στην ανατροφή των τριών παιδιών της, η Liveing είχε πάψει να προσέχει τον εαυτό της.

«Στην παιδική μου ηλικία τα μπισκότα και οι σοκολάτες ήταν πάντα κρυμμένα σε ένα ντουλάπι και αυτό μεγάλωνε την επιθυμία μου να τα δοκιμάσω. Αυτή η επιθυμία μα κυνηγούσε και στην ενήλικη ζωή μου», αφηγείται.

«Μεγαλώνοντας τα παιδιά μου έβρισκα διαρκώς δικαιολογίες για να τρώω, σαν ανταμοιβή για τις προσπάθειές μου. Το γεύμα μου ήταν ουσιαστικά ένα την ημέρα αλλά άρχισε το πρωί και συνεχιζόταν ασταμάτητα έως το βράδυ».
Όσο ο αριθμός στη ζυγαριά μεγάλωνε, τόσο η Liveing υπέφερε από στρες και κατάθλιψη.

Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη ντροπιαστική στιγμή στο ράφτινγκ , η Sarah αποφάσισε πως έπρεπε να αλλάξει ρότα στη ζωή της. Με την υποστήριξη του συζύγου της έκοψε το πολύ φαγητό και άρχισε τις μεγάλες βόλτες σε καθημερινή βάση.

«Σταμάτησα να τρώω τα σνακ που τόσο αγαπούσα και άρχισα να βγαίνω έξω, να περπατάω περισσότερο από μία ώρα τη μέρα. Όσο η φυσική μου κατάσταση βελτιωνόταν τόσο άντεχα να περπατάω περισσότερο. Κι όσο περισσότερο
περπατούσα τόσο καλύτερα ένιωθα. Η άσκηση με έκανε να έχω καλύτερη διάθεση», εξηγεί.

«Το περπάτημα ήταν απλό, δεν ήθελε σκέψη, ήταν δωρεάν. Τότε κατάλαβα πως μπορούσε να φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου», προσθέτει. Σε πέντε μήνες έχασε 31 κιλά και συνέχισε.

Πλέον έχει βρει νέα καριέρα και ενθαρρύνει κι άλλους ανθρώπους να την ακολουθούν στο περπάτημά της. «Θέλω κι άλλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα βάρους να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει πάντα ελπίδα. Αν εγώ τα κατάφερα, μπορούν κι εκείνοι. Τα οφέλη του περπατήματος είναι μεγάλα και άλλαξαν τη ζωή μου, αυτό θέλω να είναι το μήνυμά μου».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Liveing για μεσημεριανό περπάτημα δείτε εδώ.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη Μεγάλη Εβδομάδα


Έργα των Μότσαρτ, Παπαδιαμάντη και Θεοδωράκη θα ακουστούν στο ιστορικό θέατρο.

Συναυλίες και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων έχει προγραμματίσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έργα των Μότσαρτ, Παπαδιαμάντη και Θεοδωράκη θα ακουστούν στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου, μέσα στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Ειδικότερα τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, η Φιλαρµονική του δήµου Πειραιά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ιωάννη Σέργιου Μαγιάτη θα παρουσιάσει το «Ρέκβιεµ» του Βόλφγκανγκ Αµαντέους Μότσαρτ, καθώς και «Εκκλησιαστικούς Ύµνους» με τη συμμετοχή της Χορωδίας «Βυζαντινές Φωνές» στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου (Είσοδος ελεύθερη µε δελτία προτεραιότητας).

Σειρά έχει τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος θα διαβάσει έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Το μοιρολόγι της Φώκιας», το «'Έρως 'Ηρως» και η «Παιδική Πασχαλιά» είναι τα τρία κείμενα που επέλεξε να παρουσιάσει ο καταξιωμένος ηθοποιός. Μαζί του ο Κώστας (στα κρουστά και στο ούτι) και η Λουκία Κωνσταντάτου (στο κανονάκι), παρεμβαίνουν μουσικά δίνοντας κλίμα και αίσθημα στον μύθο και στη λυρικότητα των κειμένων του Σκιαθίτη λογοτέχνη. (Τιμή εισιτηρίων: γενική είσοδος 12 ευρώ , φοιτητικά 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ 8 ευρώ).

Ακολουθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, η μουσική παράσταση με τίτλο «Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη». Στο πρώτο μέρος δύο ξεχωριστοί ερμηνευτές της σύγχρονης γενιάς, η Νεκταρία Καραντζή και ο Τάσος Αποστόλου θα ερμηνεύσουν Ύμνους της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας και θρήνους από τη λαϊκή παράδοση. Στο δεύτερο, θ’ ακουστεί ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή (Τιμή εισιτηρίων: διακεκριμένη 18 ευρώ, γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, άνεργοι-ΑΜΕΑ 8 ευρώ).

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21.00.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πληκτρολόγιο που μπήκε στα ρεκόρ Guiness


Το πληκτρολόγιο της Microsoft για τα Windows Phone μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα πιο ωραία πληκτρολόγια που έχουμε δει.

Η Microsoft στα Windows Phone 8.1 που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα είδαμε να ενσωματώνει την λειτουργία swype στο πληκτρολόγιο της.

Το νέο Flow πληκτρολόγιο της εταιρείας κατάφερε να μπει στο ρεκόρ Guinness για την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Κανείς βέβαια δεν πίστευε ότι τα on screen πληκτρολόγια θα ξεπεράσουν κατά πολύ σε ταχύτητα τα φυσικά πλήκτρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάνα μόνο κατ' όνομα


Toν γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που σοκάρει με μια 19χρονη μάνα να κακοποιεί το μωρό της στην πόλη Σαμάρα στη Ρωσία. Οι σκηνές που θα δείτε είναι σκληρές, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η Zakirove Alena κατηγορείται για πολύ χειρότερα πράγματα, μεταξύ των οποίων και ότι προσπάθησε να πετάξει το παιδί της από το μπαλκόνι. Όπως είναι προφανές πρόκειται για μια ακατάλληλη μάνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μάρτυρες της απαγωγής της Θάλειας Χούντα


Αχνό φως αρχίζει να φαίνεται στην υπόθεση της απαγωγής της γνωστής δημοσιογράφου Θάλειας Χούντα, καθώς η Ασφάλεια Αττικής εξετάζει ένα πρόσωπο-κλειδί το οποίο στο παρελθόν ήταν στενά συνδεδεμένο με τον σύζυγό της, ενώ έχει στα χέρια της και δύο καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που παρακολούθησαν τη σκηνή της αρπαγής της από την οδό Υψηλάντου στο Κολωνάκι.



Ήδη οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν πάρει κατάθεση από το συγκεκριμένο πρόσωπο που συνδεόταν με τον ποινικολόγο Νικόλαο Μπούρα και μάλιστα πρόσφατα είχαν μεγάλη διαφορά, η οποία είχε φτάσει έως τα δικαστικά έδρανα. Όμως οι αξιωματικοί προτίθενται να το καλέσουν και δεύτερη, ίσως και τρίτη φορά, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν αν και σε ποιο βαθμό έχει εμπλοκή στην περίεργη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», μέσα στην εβδομάδα οι αστυνομικοί που ερευνούν την απαγωγή της Θάλειας Χούντα αναμένεται να καλέσουν εκ νέου στα γραφεία τους το πρόσωπο αυτό προκειμένου να δώσει νέες διευκρινίσεις σε ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την πορεία των ερευνών.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους δύο βασικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων από την περιοχή του Κολωνακίου, οι οποίοι είδαν τη σκηνή κατά την οποία άγνωστα άτομα απήγαγαν την παρουσιάστρια και πολιτευτή του ΛΑΟΣ. Οι μάρτυρες εντοπίστηκαν από την έρευνα που έκαναν πόρτα πόρτα οι αστυνομικοί τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να εντοπίσουν όσους είχαν δει ή ακούσει κάτι την επίμαχη ημέρα.

Οι δύο μαρτυρίες κρίνονται πολύ σοβαρές, καθώς φέρεται να σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά των δραστών αλλά και του αυτοκινήτου στο οποίο επιβίβασαν τη Θάλεια Χούντα προκειμένου να την κρατήσουν όμηρο και έτσι να εκβιάσουν τον σύζυγό της. Οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και αυτή την απαγωγή, όπως έχουν κάνει και κατά το παρελθόν με σοβαρότερες υποθέσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίποντο αξίας 1200 ευρώ


Ιδιαίτερα τυχερός ήταν ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο ημίχρονο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ευστόχησε από το κέντρο του γηπέδου και κέρδισε 1.200 ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ, αποθεώθηκε από τους υπόλοιπους οπαδούς που βρίσκονταν στο γήπεδο, ενώ σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος που κέρδισε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεραυνός τραυμάτισε 8 ποδοσφαιριστές


Ένα τρομακτικό γεγονός σημειώθηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα της Αυστρίας ανάμεσα στην Sillian και την Notsch. Ενώ οι παίκτες και των δύο ομάδων ήταν έτοιμοι για την αναμέτρηση και βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο ένας κεραυνός έπεσε στο γήπεδο με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να τραυματιστούν. Μάλιστα δύο από τους παίκτες της Sillian τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ για έναν από αυτούς κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Ευτυχώς όλοι οι παίκτες είναι πλέον καλά στην υγεία τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που γλυκαίνει τους Αυστραλούς


Εγκατέλειψε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και κατάφερε να κάνει χρυσές δουλειές στην Αυστραλία.

Σήμερα ο Παναγιώτης Παναγόπουλος από την Καλαμάτα θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους παραγωγούς λουκουμιών και παραδοσιακών γλυκών στην Μελβούρνη, αφού φεύγοντας δεν ξέχασε να πάρει μαζί του όλα τα γλυκά μυστικά και τις συνταγές που φύλάγε στα συρτάρια του εργαστηρίου του στη μεσσηνιακή πόλη.






Τα λουκούμια του Παναγιώτη Παναγόπουλου, εκτός από την κοινότητα των Ελλήνων, που τα προτιμούν, έχουν μεγάλη ζήτηση και από τους Αυστραλούς, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το μαλακό γλύκισμα.

"Ήξερα πως μόλις οι Έλληνες της Μελβούρνης δοκίμαζαν από τα λουκούμια μου θα ενθουσιάζονταν, αφού η γεύση τους θα τους ταξίδευε αμέσως στην πατρίδα. Δεν φανταζόμουν όμως πως θα κατάφερνα να συμπαρασύρω σε όλο αυτό το παιχνίδι των αρωμάτων και τους Αυστραλούς" αναφέρει στην "Espresso".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κτήριο για δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλία


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ.

Με μια λιτή τελετή παραδόθηκε προς χρήση το νέο κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλη, αντιδημάρχων, δασκάλων, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.




Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου είναι η λειτουργία ενός ολοήμερου δημοτικού σχολείου δυναμικότητας 255 μαθητών, με εξασφαλισμένη για τους μαθητές της περιοχής μιας ευχάριστης και σύγχρονης εκπαίδευσης αλλά και ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, με άμεσο αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο.

Αντικείμενο του έργου ήταν η προσθήκη καθ’ ύψος και κατά πλάτος αιθουσών και συνοδών εγκαταστάσεων, καθώς και η ανέγερση νέου γυμναστηρίου, στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης.

Το οικόπεδο, όπου έγινε η προσθήκη και στο οποίο εδρεύει το 1ο Δημοτικό Σχολείο, βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων. Η επιφάνεια του όλου οικοπέδου είναι 3.457 τετραγωνικά μέτρα. Οι παλιές κατασκευές καταλάμβαναν χώρο 954 τετραγωνικά μέτρα ενώ κατεδαφίστηκαν παλαιά κτίσματα 190 τετραγωνικά μέτρα.

Ειδικότερα, κατεδαφίστηκαν ένα μικρό συγκρότημα WC, ένα μικρό βοηθητικό κτήριο, το λεβητοστάσιο, το στέγαστρο γυμναστικής και η ισόγεια πτέρυγα αιθουσών που βρίσκεται σε επαφή με το παλιό διώροφο κτήριο στη νοτιοδυτική πλευρά.
Στη θέση αυτή κατασκευάστηκε διώροφο συγκρότημα αιθουσών με υπόγειο, το οποίο επικοινωνεί με το υπάρχον παλιό διώροφο κτήριο. Στη θέση του βοηθητικού κτηρίου και του παλιού WC, κατασκευάστηκε η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος, νέο κλιμακοστάσιο και κυλικείο στο ισόγειο.

Τέλος, στη θέση του παλιού στεγάστρου γυμναστικής, κατασκευάστηκε νέο Γυμναστήριο– Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και το συνδετήριο διάδρομο μεταξύ του πέτρινου ισογείου κτηρίου, του γυμναστηρίου και του νέου συγκροτήματος.

Στα υφιστάμενα κτήρια πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες για τη σύνδεσή τους με τα νέα κτήρια όσο και οι βελτιώσεις που απαιτούνταν (όπως αντικατάσταση της παλιάς φθαρμένης στέγης με νέα, αντικατάσταση φθαρμένου και επικίνδυνου ως εκ τούτου δαπέδου, αντικατάσταση στις πόρτες και στα εξωτερικά κουφώματα κ.α.).Στο παλιό πέτρινο κτήριο έγιναν αντίστοιχες εργασίες, όπως αντικατάσταση εσωτερικών πορτών, δαπέδου κ.α.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν όλες οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να αποδοθεί το σχολικό συγκρότημα σε άριστη κατάσταση και με πλήρη δυναμικότητα λειτουργίας, καταργώντας τη λειτουργία νοικιασμένης αίθουσας και τακτοποιώντας την σημερινή έλλειψη χώρων εργαστηρίων.


Πηγή: http://www.thessalianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο πλανήτης χρειάζεται ένα σχέδιο Β για το κλίμα»


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έκθεση του ΟΗΕ.

Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα «σχέδιο Β» στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής διότι οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, τονίζει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Στην ίδια έκθεση ο Οργανισμός προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι αν υπερβούν βραχυπρόθεσμα τους στόχους εκπομπών, τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικότερες περικοπές διοξειδίου του άνθρακα το δεύτερο μισό του αιώνα μας προκειμένου η κλιματική αλλαγή να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Αν αποτύχουν ξανά, το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει αν απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα, τονίζει ο ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καύση ξύλων και τον «εγκλωβισμό» των εκπομπών CO2. Τα αέρια θα μπορούν τότε να αποθηκευτούν σε υπόγειους βράχους.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να συναντήσει την αντίσταση της κοινής γνώμης και, αν εμφανιστούν επιπλοκές, μπορεί να βλάψει τα δάση και τα οικοσυστήματα.

Όπως αναφέρει το BBC, το τελικό προσχέδιο της έκθεσης του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υιοθετεί έναν νέο ρεαλιστικό τόνο απέναντι στις επανειλημμένες αποτυχίες των κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε δράση για το θέμα.

Προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το παγκόσμιο όριο εκπομπών CO2 έως το 2030. Οι ανθρωπότητα έχει τριπλασιάσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 1970.

«Η νέα αυτή έκθεση αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι πολύ αργά, μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά μόνο αν δοθεί το πράσινο φως στις καθαρές τεχνολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί από εκπροσώπους κυβερνήσεων και ειδικούς στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή φρούτων από σήμερα στα σχολεία της Αττικής


Υλοποιείται το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ξεκινά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υλοποίηση του προγράμματος της δωρεάν διανομής φρούτων και της φρουτοσαλάτας στα σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι φέτος, σύμφωνα με την εκ περιτροπής διανομή, το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία θα υλοποιηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής και την
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ πέρυσι υλοποιήθηκε αντίστοιχα μόνο σε σχολεία της Περιφέρειας.

Η πρώτη από τις πέντε διανομές φρούτων ξεκίνησε ήδη από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος και στην Αττική.

Το πρόγραμμα προβλέπει διανομή μήλων και πορτοκαλιών ολοκληρωμένης διαχείρισης και φρουτοσαλάτας, η οποία περιλαμβάνει ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο και φυσικό χυμό σταφυλιού, σε περίπου 1.400 σχολεία και 280.600 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε μαθητή θα διανεμηθούν, σε πέντε δόσεις, συνολικά 10 φρουτοσαλάτες, 22 πορτοκάλια και 22 μήλα.

Επίσης σε κάθε μαθητή πρόκειται να διανεμηθεί και ένα τετράδιο, το οποίο θα φέρει το σχέδιο αφίσας και λογότυπου του προωθητικού κειμένου του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων που ετοίμασαν δημοτικά σχολεία της Μήλου και της Σάμου, τα οποία βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Ξεκίνησε το πρόγραμμα της κατανάλωσης φρούτων και φρουτοσαλάτας στα σχολεία, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα αλλά και από το πρόγραμμα της επιδότησης γάλακτος στα σχολεία θέλουμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά με τα εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα του τόπου μας, καθώς η κατανάλωσή τους έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγιεινή διατροφή. Ειδικά για φέτος το πρόγραμμα αυτό της υγιεινής διατροφής της παχυσαρκίας με την κατανάλωση των φρούτων και της φρουτοσαλάτας, θα υλοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στη νέα προγραμματική περίοδο (νέα ΚΑΠ) το πρόγραμμα θα είναι διευρυμένο και τροποποιημένο. Θέλουμε, λοιπόν όχι μόνο να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την κατανάλωση των φρέσκων φρούτων και του φρέσκου γάλακτος, αλλά και με την παραγωγική διαδικασία από το χωράφι μέχρι τη μεταποίηση. Έτσι, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, τα παιδιά θα επισκέπτονται φάρμες με οπωρώνες ή θα παρακολουθούν πως παράγεται το γάλα σε επιδείξιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, πως πηγαίνει το γάλα στη βιομηχανία παστερίωσης κλπ. Θέλουμε οι μαθητές να εξοικειωθούν με αυτή την παραγωγική διαδικασία, να τη γνωρίσουν να την καταλάβουν, να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που κάνει καθημερινά ο αγρότης, να εκτιμήσουν τον ιδρώτα του και να αγαπήσουν το επάγγελμα αυτό που προσφέρει στον άνθρωπο την πολύτιμη τροφή του.

Πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ θεσμοθετήσαμε το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και την Οικοτεχνία, δυο νέους θεσμούς που πέραν των άλλων ρόλων που θα παίξουν στην ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας, της παράδοσης και της γαστρονομίας του τόπου μας, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο με τη συμμετοχή τους και στην εκπαίδευση των μαθητών για την υγιεινή διατροφή και την εξοικείωση με την παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, ο τομέας των φρούτων και των λαχανικών θα στηριχθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με τη νέα Συμφωνία που επήλθε επί Ελληνικής Προεδρίας και αφορά στο σχέδιο Κανονισμού για τα μέτρα ενημέρωσης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές των τρίτων χωρών. Με το νέο αυτό Κανονισμό εκσυγχρονίζεται αφενός το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε και αφετέρου αυξάνονται σταδιακά και σημαντικά, τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία από 61,5 εκατ. € το 2013 θα ανέλθουν στα 200 εκατ. € έως το 2020».



Διαβάστε περισσότερα...

Το μοντέλο που σκότωσε τον εκατομμυριούχο πρώην αρραβωνιαστικό της


Τον πυροβόλησε στο κεφάλι και εξαφανίστηκε με το Hummer του.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο εκατομμυριούχος κοσμηματοπώλης Andrew Bush, που τον σκότωσε η πρώην αρραβωνιαστικιά του, λόγω ζήλιας επειδή χώρισαν.

Η 20χρονη Mayka Kukucova, μοντέλο από τη Σλοβακία, αναζητείται από την αστυνομία, ενώ εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος της.

Ο 48χρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός μέσα στην πολυτελή του βίλα στην Ισπανία, με δυο τραύματα από πιστόλι στο κεφάλι.

Η δολοφονία έγινε στην Estepona, όπου ο Bush βρισκόταν σε διακοπές με την καινούρια του σχέση.

Γυρίζοντας στο σπίτι, ο κοσμηματοπώλης βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την πρώην του σύντροφο, που τον περίμενε επί ώρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά από καυγά, η Kukocova τον πυροβόλησε στο κεφάλι σκοτώνοντάς τον ακαριαία και εξαφανίστηκε με το Hummer του Andrew Bush.

Οι αρχές έσπασαν την πόρτα και βρήκαν την σορό του άνδρα στο πάτωμα του σπιτιού. Το μοντέλο που εξαφανίστηκε από το Σάββατο αναζητείται και σύμφωνα με την αστυνομία ο λόγος του εγκλήματος ήταν η ζήλια.

Η Mayka Kukucova


Η βίλα όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος άνδρας




Ο Andrew Bush σε παλαιότερη φωτογραφία









Διαβάστε περισσότερα...

Πέθαναν τα σιαμαία που γεννήθηκαν στην Ινδία


Δύο κεφάλια μοιράζονταν ένα σώμα.

Τα σιαμαία κοριτσάκια που είχαν γεννηθεί πριν από 20 μέρες στην Ινδία δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο All India Institute of Medical Sciences Hospital στο Δελχί.

Τα μωρά είχαν έρθει στον κόσμο με καισαρική στις 13 Μαρτίου. Μοιράζονταν ένα σώμα με δύο κεφάλια, δύο λαιμούς, δύο σπονδυλικές στήλες καθώς και δύο οισοφάγους και τραχίες.

Είχαν όμως μόνο μία καρδιά και ένα στομάχι και είχαν από έναν πνεύμονα το κάθε ένα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η 28χρονη μητέρα τους Urmila Sharma αποφάσισε ότι δεν άντεχε να τα συναντήσει καν, καθώς οι γιατροί την είχαν ενημερώσει ότι οι πιθανότητες επιβίωσής τους ήταν πολύ μικρές.



«Το περιμέναμε να συμβεί, ωστόσο νιώσαμε μεγάλη θλίψη. Ήταν πολύ ιδιαίτερα μωρά. Παρότι οι γιατροί μας είχαν πει ότι δεν είχαν πολλές πιθανότητες επιβίωσης, εμείς ελπίζαμε ότι θα τα κατάφερναν. Ήθελα να τα μεγαλώσω και ήθελα η κόρη μας να έχει αδερφούλες, όμως ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Ακόμη και το γεγονός ότι κατάφεραν να ζήσουν για 20 μέρες ήταν ένα θαύμα» είπε ο πατέρας τους, ο 32χρονος Subhash.

Η γιατρός Shikha Malik, η οποία ξεγέννησε τη νεαρή γυναίκα, στην περιοχή Sonipat της βόρειας Ινδίας, είπε ότι ενώ το ένα μωρό έκλαιγε, το άλλο... όλως περιέργως... κοιμόταν!



«Προς το τέλος η καρδιά τους ήταν πολύ αδύναμη. Υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα και η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευε μέρα με τη μέρα. Η καρδιά τους τελικά δεν άντεξε και πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια» είπε ο χειρουργός-παιδίατρος Dr Minu Bajpai.



«Η γυναίκα μου εξακολουθεί να προσπαθεί να αποδεχτεί το χαμό τους. Δε μπορούσε να τα πάρει αγκαλιά και να τα χαϊδέψει όσο ήταν ζωντανά. Είχε αποδεχτεί τη μοίρα τους, όμως όντας μητέρα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί το θάνατό τους. Είναι πολύ ευσυγκίνητη και κλαίει συνέχεια. Ήθελε πολύ να ζήσουν και τώρα που έφυγαν από τη ζωή νιώθει χαμένη» είπε ακόμη ο νεαρός πατέρας.



«Ήταν πολύ οδυνηρό και για τους δυο μας να τα βλέπουμε να παλεύουν για τη ζωή τους. Όμως τώρα πιστεύω ότι απελευθερώθηκε η ψυχή τους. Τα κήδεψα σύμφωνα με τις ινδουιστικές παραδόσεις, όμως η γυναίκα μου δε μπορούσε να παρευρεθεί» συνέχισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αποστολή» στηρίζει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες


Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα, της «Αποστολής», για την στήριξη των παραπληγικών παρουσίασε, σήμερα το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ σε επίσκεψη του στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, υποδέχθηκε στα Κάτω Πατήσια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Βίγλας και δεκάδες παραπληγικοί οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του έκανε λόγο για «επανάσταση αξιοπρέπειας» των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και για μήνυμα θάρρους και ελπίδας που στέλνουν καθημερινά με τη φράση «δεν τον βάζουμε κάτω» και πρόσθεσε: « δίνετε παράδειγμα και δύναμη, σε ολόκληρο το λαό μας να παλέψει και εκείνος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες».

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε , επίσης, ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται από τις δυνατότητες που δίνει, στα άτομα με αναπηρία, για να αναδείξουν τις αρετές τους , τις δυνάμεις τους, την επιμονή τους για ζωή και δράση, να κερδίσουν τα δικά τους όνειρα.

Σε διάλογο που είχε με τα μέλη του Συλλόγου ο Αρχιεπίσκοπος είπε, ότι ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» θα σταθεί δίπλα σε εκείνους που έχει «ακουμπήσει» η οικονομική κρίση διαθέτοντας, κάθε μήνα, δέματα τροφίμων στις οικογένειες τους και ζεστό φαγητό, καθημερινά, στον ξενώνα των απόρων παραπληγικών. Ακόμη η «Αποστολή» θα στηρίξει την ομάδα μπάσκετ του συλλόγου καλύπτοντας τα έξοδα του προπονητή και ανακοίνωσε ότι στις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής θα μπορούν να φιλοξενηθούν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Ακόμη εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργηθεί ειδικός χώρος στο πρότυπο κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή Βαρνάβα.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών κ. Αθανάσιος Βίγλας χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου στον πρώτο σύλλογο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αντικείμενο τις βαριές κινητικές αναπηρίες και που σήμερα αριθμεί 5500 μέλη.

«Δίνουμε», είπε ο κ. Βίγλας, «μια καθημερινή μοναχική μάχη επιβίωσης με συμπαραστάτη την Εκκλησία και σκοπό την κοινωνική ένταξη, την αλληλοαποδοχή από την κοινωνία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας».






Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σεΐχης του Ντουμπάι ψάχνει 60 γυναίκες για να τον συνοδεύουν στα ταξίδια του


Όσες πάρουν την δουλειά θα κερδίζουν 100 ευρώ την ημέρα και θα βοηθούν την οικογένειά του στα ψώνια.

Όσες κυρίες έχετε το styl στο DNA σας τότε στείλτε το βιογραφικό σας στον Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.Ο σεΐχης του Ντουμπάι ψάχνει 60 γυναίκες που θα ταξιδεύουν μαζί με την βασιλική οικογένεια και θα μπορούν να κάνουν ψώνια πολυτελείας.

Ο Σεΐχης του Ντουμπάι ψάχνει 60 γυναίκες για να τον συνοδεύουν στα ταξίδια του

Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ -ηγέτης του Ντουμπάι, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- δεν ζητά πολλά στην «αγγελία» του. Οι υποψήφιες πρέπει να είναι νέες, ελκυστικές, με στυλ, ηλικίας 18-28 ετών, να μιλούν αγγλικά -τα γαλλικά και τα αραβικά επίσης θα εκτιμηθούν- και κυρίως, να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στα ψώνια.

Όσες πάρουν τη δουλειά θα κερδίζουν 100 ευρώ την ημέρα, αλλά πάνω από όλα θα συνοδεύσουν τον σεΐχη στην ευρωπαϊκή περιοδεία του τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρευρεθούν σε δείπνα κορυφής και άλλες εκδηλώσεις, θα μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και θα ταξιδεύουν αποκλειστικά με το ιδιωτικό τζετ του. Θα περάσουν από τη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, την Ιμπιζα, το Μιλάνο και τη Βενετία, ενώ η δουλειά τους θα είναι σε αυτά τα ταξίδια να βοηθούν τις συζύγους και τις κόρες του σεΐχη στα ψώνια τους.

Προτεραιότητα έχουν οι Ιταλίδες, καθώς ο σεΐχης εκτιμά το καλό τους γούστο. Ήδη, σύμφωνα με τον Guardian, πάνω από 100 γυναίκες έχουν περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης, που γίνεται από ένα πάνελ που περιλαμβάνει σύμβουλο εικόνας, προσωπική βοηθό αγορών και δικηγόρο, καθώς όσες επιλεγούν θα υπογράψουν συμβόλαιο με το σεΐχη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος εξαφάνισης των νησιών Μάρσαλ


Τα νησιά Μάρσαλ στον Βόρειο Ειρηνικό, αποτελούνται από 29 κοραλλιογενείς ατόλες, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από την κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι μεγάλες παλίρροιες και τα τεράστια κύματα του Ειρηνικού ωκεανού έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, το οποίο σταδιακά χάνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.


Κίνδυνος εξαφάνισης των νησιών Μάρσαλ

«Εάν ο κόσμος συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο, συνεχίσει να έχει την ίδια νοοτροπία και να μολύνει το περιβάλλον, θα αντιμετωπίσουμε εδώ μια κατάσταση που δεν θα λάβει χώρα σε 100 χρόνια από σήμερα. Μιλάμε για κάτι που συμβαίνει ήδη σήμερα» ανέφερε ο Τόνι Ντε Μπρουν, υπουργός παρά τω προέδρω των Νησιών Μάρσαλ.

Στη διαδρομή προς την Λάουρα, όπου βρίσκεται ένα θαλάσσιο πάρκο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μαζούρο, ο δρόμος έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει από τα νερά που υπερβαίνουν τους κυματοθραύστες που έχουν τοποθετηθεί.

Η διάβρωση του εδάφους είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής, που παλεύει για τη φυσική αλλά και την οικονομική της σωτηρία.

«Είμαστε τα καναρίνια που πεθαίνουμε στο ορυχείο, που λένε στους εργάτες: βγείτε έξω, θα πεθάνετε κι εσείς. Εάν η ζημιά φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε αυτά τα νησιά, τότε θα είναι πολύ αργά για τον υπόλοιπο κόσμο για να πετύχει τη δική του σωτηρία» επισήμανε ο Τόνι Ντε Μπρουν.

Μια ομάδα εργασίας από το Διακυβερνητικό Γκρουπ Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία για να εκδώσει την τελική της αναφορά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες κοινωνίες και έθνη του κόσμου.

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε από την τεράστια εμπειρία που έχουμε, είναι ότι ακόμη και μια μικρή άνοδος της στάθμης του νερού, όταν συνδυάζεται με ένα από αυτά τα ακραία φαινόμενα, την τεράστια παλίρροια ή τα τεράστια κύματα, μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές και να οδηγήσει αυτά τα νησιά να μην είναι κατοικήσιμα» τόνισε ο Δρ. Κρις Φιλντ, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Διακυβερνητικού Γκρουπ Κλιματικής Αλλαγής.

Τα νησιά Μάρσαλ πρωτοστατούν στο κίνημα αλλαγής της συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και έχουν προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Μαζί με κατοίκους γειτονικών κρατιδίων προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε να πάρει τα αναγκαία μέτρα, πριν είναι πολύ αργά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινήσεις για την ύλη βιολογίας, φυσικής και χημείας


Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για την Α' Λυκείου.

Διευκρινίσεις για τα εξεταζόμενα μαθήματα της βιολογίας, φυσικής και χημείας της Α' τάξης ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων εσπερινού γενικού λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014 απέστειλε το υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 09/17-02-2014 του Δ.Σ.).

Βιολογία

Στην εξεταστέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:

Α) Τα ένθετα-παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, σε θέματα που αναδεικνύουν τη σχέση της επιστήμης της βιολογίας και των εφαρμογών της με όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Β) Οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο.

Χημεία

Στην εξεταστέα ύλη δεν περιλαμβάνονται τα παραρτήματα «Γνωρίζεις ότι…» που βρίσκονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Φυσική

Στην εξεταστέα ύλη δεν περιλαμβάνονται τα ένθετα του βιβλίου.



Διαβάστε περισσότερα...