Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ρευστότητα με συμψηφισμό ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετικές ειδήσεις με στόχο την υπέρβαση της κρίσης με την υπόθεση Μπαλτάκου αλλά και την κεφαλαιοποίηση των επιτευγμάτων στην οικονομία, προγραμματίζει η κυβέρνηση το διάστημα μέχρι και τις ευρωεκλογές.

Χθες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο σύστημα συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ, την ίδια ώρα που στο οικονομικό επιτελείο οριστικοποιούνταν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους. Αναμένεται η έξοδος στις αγορές, την οποία χαιρέτισε -εκτός από τα διεθνή ΜΜΕ- και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα δρομολογείται η πιστοποίηση, από τη Eurostat, του πλεονάσματος και η διανομή του στους δικαιούχους.

«Oλα αυτά και αρκετά ακόμα... τα είχαμε υποσχεθεί. Τώρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύγματα», επεσήμανε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ανάσα ρευστότητας την οποία η ελληνική οικονομία «τώρα που βγαίνει από την κρίση, τη χρειάζεται ακόμα περισσότερο». Ωστόσο, η προγραμματισμένη ευθύγραμμη αυτή πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες τελεί υπό την αίρεση τριών παραγόντων:

• Αφενός ενός νέου κύκλου «αποκαλύψεων» από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, παρά τη χθεσινή προειδοποίηση της Δικαιοσύνης για τη χρήση προϊόντων υποκλοπής.

• Αφετέρου από την προ ημερησίας συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το «θέμα Μπαλτάκου» που αιτήθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας. Πληροφορίες της «Κ» έφεραν το προεδρείο της Βουλής να αναζητεί ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο τόσο για πρακτικούς (απουσία προέδρου της Βουλής στο Βίλνιους, του κ. Τσίπρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά και άφιξη της κ. Μέρκελ την Παρασκευή) όσο και για πολιτικούς λόγους είναι η συζήτηση να πραγματοποιηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα και πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

• Τρίτον, από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή σε σχέση με τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου και ήδη από χθες οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει στην τελική φάση. Οι αλλαγές που θα απαιτηθούν θα κατατεθούν ως τροπολογία ή ακόμη και σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.