Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Διακόπτονται έως τις 22 Ιανουαρίου οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης


Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής ανακοινώσε ότι, στο πλαίσιο της προσαρμογής του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στα νέα δεδομένα, λόγω πολλών και σημαντικών αλλαγών στη διαδικασία εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, θα διακοπεί η λειτουργία του συστήματος αυτού τουλάχιστον έως και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013.

Ως εκ τούτου, προκειμένου και οι υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής να υλοποιήσουν απρόσκοπτα και χωρίς ταλαιπωρία των εμπλεκομένων τις απαιτούμενες ενέργειες μετάπτωσης από το υφιστάμενο στο νέο καθεστώς, ορίζεται ότι τη Δευτέρα 21.01.2013 και την Τρίτη 22.01.2013 δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων για τις περιοχές ευθύνης των υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η τροπολογία με την οποία δίνεται ως κίνητρο τακτοποίησης ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές (ή αλλαγές χρήσης), έκπτωση 10%, υπό τον όρο να έχει αποπληρωθεί το 30% του συνολικού προστίμου αυθαιρέτων μέχρι την 31η Μαΐου.

Με τον ίδιο όρο τα εν λόγω ακίνητα εξαιρούνται από την απαγόρευση εμπράγματων δικαιοπραξιών.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, ορίζεται πως μέχρι την αποπεράτωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα (Βοτανικό), είναι δυνατή η διατήρηση και χρήση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας - και σε κάθε περίπτωση, όχι για περισσότερο από πέντε χρόνια. Η άδεια από την άλλη, λειτουργίας του νέου γηπέδου, δεν πρόκειται να δοθεί εάν πρώτα δεν κατεδαφιστεί το παλαιό γήπεδο.

Τρίτη τροπολογία αφορά τις αρμοδιότητες της νεοπαγούς Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, στην οποία ανατίθεται πλέον και η διαμόρφωση της πολιτικής τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος - και ορίζεται πως η κάλυψη των αναγκών της σε προσωπικό (καθώς και των Διευθύνσεων Υδάτων των Περιφερειών) γίνεται με αποσπάσεις ή μετατάξεις προσωπικού που υπηρετεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος, τροπολογία που προστίθεται στο νομοσχέδιο για τις επείγουσες ανάγκες του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου του 2014 η αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαίτερες συνθήκες διαμόρφωσης των γεωγραφικών τους ορίων. Επίσης, παρατείνεται μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας, η νομιμοποίηση των δαπανών των νοσοκομείων «Αρεταίειο», «Αιγινίτειο», «Παπαγεωργίου» και «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου», η οποία είχε λήξει τον Μάρτιο του 2012 που προέκυπταν από προμήθειες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανέμει φθηνά προϊόντα ο δήμος Σαρωνικού


Συνεχίζει το έργο που άρχισε τον περασμένο χειμώνα.

Σε νέα διανομή φθηνών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες θα προχωρήσει ο Δήμος Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει διανομή προϊόντων (πατάτες Νευροκοπίου, αλεύρι Καρδίτσας, ρύζι Ανθήλης, μέλι συνεταιρισμού Κερατέας και Λευκάδος, σταφίδες-πετιμέζι-γλυκά κουταλιού από Άσσο Κορινθίας) και θα δώσει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στους πολίτες να προμηθευτούν απευθείας από τους παραγωγούς τα παραπάνω προϊόντα σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή.

Η συλλογή των αιτήσεων και των παραγγελιών έχει αρχίσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-26 ετών από την Ε.Ε.


Θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Την πρωτοβουλία «Eu-Starter» του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κατέθεσαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Φρεντερίκ Βαλιέ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στον υπ. Εργασίας Ι. Βρούτση.

Η απόφαση για την ανάληψη της πρωτοβουλίας λήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Σύνοδο της Ολομέλειας του CERM, όπου παρουσιάσθηκε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τις πρωτοβουλίες για την Ελλάδα παρουσίασε η ΚΕΔΕ. Η πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης μέτρων, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Πλέον αναμένεται η έγκρισή της από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών- μελών, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Το πρόγραμμα «Eu-Starter» απευθύνεται σε άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 26 ετών. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτείται η απασχόληση νέων σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές όπως παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κα. Σκοπός είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι νέοι δεν θα αντικαταστήσουν το υπάρχον προσωπικό, αλλά θα παράσχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Στόχος είναι να υποστηριχτούν ένα εκατ. νέοι στην ΕΕ. Στη χώρα μας από το πρόγραμμα μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη στα ποσοστά ανεργίας των νέων που ανέρχονται σε 57% και συνεχίζουν να αυξάνονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή ρυζιού σε άπορους στα Τρίκαλα


Συνεχίζεται το πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίστηκε και σήμερα η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συλλόγους και φορείς των Τρικάλων. Στις αποθήκες πολυτέκνων στη Νέα Ζωαγορά δόθηκαν 24.808 κιλά ρυζιού για τον Σύλλογο Πολυτέκνων και άλλα 24.240 κιλά ρυζιού σε μεγάλο αριθμό φορέων.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού Τρικάλων, υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Τρικάλων έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων αφορά άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτεκνη οικογένεια χωρίς ρεύμα


Για τουλάχιστον 8 μήνες μια πολύτεκνη οικογένεια στην Ξάνθη, ζει στο σκοτάδι. Κι αυτό γιατί εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, αδυνατεί να αποπληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να έχει προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης η οποία ζήτησε την επανασύνδεση του ρεύματος .

«Η διακοπείσα εδώ και οκτώ μήνες παροχή σε πενταμελή οικογένεια με παρόμοια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την οποία προηγούμενη προσπάθεια από την Λαϊκή Επιτροπή δεν είχε βρει ανταπόκριση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Βόρειας Ελλάδας της ΔΕΗ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ενώ παράλληλα γίνεται σαφές πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ώστε άμεσα να επανέλθει το ρεύμα στην πολύτεκνη οικογένεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κoινωνικό παντοπωλείο: 1280 άτομα εξυπηρετούνται κάθε μήνα


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του «Κοινωνικού Παντοπωλείου - Μ.Α.Ζ.Ι.», το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2012 και προμηθεύει πλέον με τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης περισσότερα από 1280 άτομα κάθε μήνα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «M.A.Z.I. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα» θα κάνουν τον απολογισμό του «Μ.Α.Ζ.Ι.» και του έως σήμερα έργου της εταιρείας και θα θέσουν τον προγραμματισμό δράσεων για τη νέα χρονιά, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τον Οκτώβριο του 2011, μία ομάδα εθελοντών, ευαισθητοποιημένων πολιτών της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενη σε μια μεγάλη ανάγκη της σημερινής κοινωνίας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ίδρυσε την αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Μ.Α.Ζ.Ι. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα», με έδρα την Θεσσαλονίκη.



Πρωταρχικός σκοπός της Μ.Α.Ζ.Ι. είναι η ουσιαστική συμβολή της στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που συναντούν, καθημερινά πλέον, συνάνθρωποι μας. Ως κύριο μέσο για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού ορίστηκε η ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετεί συνανθρώπους μας που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση. Άτομα και οικογένειες που δοκιμάζονται από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία καλύπτουν πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσής τους, προμηθευόμενα εντελώς δωρεάν, είδη διατροφής και ρουχισμού από το Κοινωνικό Παντοπωλείο – M.A.Z.I.



Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στην ευγενική προσφορά επιχειρήσεων, οργανισμών και εθελοντών και δεν στηρίζεται σε καμία κρατική επιχορήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει από την αρχή θερμά αυτή την προσπάθεια και πολλοί συμπολίτες μας αλλά και επιχειρήσεις σπεύδουν να βοηθήσουν προσφέροντας είδη διατροφής (ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, παιδικές τροφές, κονσέρβες, γάλα μακράς διαρκείας κλπ), είδη καθαριότητος (σαπούνι, σαμπουάν, χαρτί τουαλέτας, πάνες, απορρυπαντικά κλπ), είδη ρουχισμού αλλά και έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, βιβλία, γραφική ύλη και γενικά ο,τιδήποτε είτε είναι καινούριο είτε βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Με τη δύναμη της ψυχής


Πολλές φορές η δύναμη της ψυχής μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Ο 17χρονος Κόρνελ Χρίσκα, έχασε και τα δυο του χέρια κάτω από τους αγκώνες, σε ατύχημα με το μηχανάκι του. Μέχρι τότε λάτρευε να παίζει ντραμς. Με τη βοήθεια από φίλους και τους ειδικευμένους επιστήμονες, κατάφερε να ξεπεράσει την αναπηρία του και να επιστρέψει σε αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

Στο "τραπέζι" το εφάπαξ των αστυνομικών


Με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη ανησυχία και την αντίθεση της στον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος βάσει της υπουργικής απόφασης τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2014, ωθεί στην έξοδο ένα πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών και αποδυναμώνει τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, τινάζοντας στον αέρα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Στον κ. Υπουργό εκθέσαμε τις θέσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία, που έχουν γίνει από τον κ. καθηγητή και εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους αιτούμαστε την εξαίρεσή μας από την επίμαχη υπουργική απόφαση. Τονίσαμε δε ότι πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουμε ως κλάδος, το Ταμείο μας έχει λάβει μέτρα αυτορρύθμισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, η οποία καταλήγει:

«Ο κ. Υπουργός απέφυγε να πάρει θέση και μας γνωστοποίησε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και θα μας ενημερώσει σε επόμενη συνάντηση».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι μουσουλμάνοι μαθητές


Διαρκώς αυξητική είναι η συμμετοχή των μουσουλμάνων μαθητών της Θράκης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή των κοριτσιών, τη μείωση της διαρροής από το σχολείο και την αύξηση εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η εντυπωσιακή αυτή αλλαγή καταγράφεται με ταχύτατους ρυθμούς στην περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια, με την υλοποίηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων στη Θράκη.

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, ομότιμη καθηγήτρια κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άννα Φραγκουδάκη, είναι ενδεικτικό ότι το 2000 το ποσοστό διαρροής των μουσουλμάνων μαθητών στο γυμνάσιο έφτανε το 65%, το 2007 μειώθηκε στο 30%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο. Σημαντική είναι και η αύξηση τόσο των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και ο αριθμός των αποφοίτων από πανεπιστήμια, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια διαπιστώνεται ότι οι μουσουλμάνοι φοιτητές δεν εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 εισήχθησαν σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ περίπου 500 μουσουλμανόπαιδα, έναντι των περίπου 60 που υπολογίζονταν πριν περίπου μία δεκαετία, παρ' όλο που δεν άλλαξε κάτι στο νόμο της ποσόστωσης, που δημιουργήθηκε το 1996 και δίνει το δικαίωμα στους μαθητές της μειονότητας της Θράκης να εισαχθούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα με χαμηλότερη βαθμολογία σε ειδικά θεσμοθετημένες θέσεις που προβλέπονται για την κατηγορία αυτή.
Όταν ξεκίνησε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων της Θράκης (το 1996) η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας χαρακτηρίζονταν κάκιστη, αφού τελείωναν το δημοτικό με ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας, που εμπόδιζε την συνέχιση της φοίτησής τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Παλαιότερες έρευνες του Προγράμματος έδειξαν ότι πάνω από 65% του συνόλου αυτών των παιδιών δεν ολοκλήρωναν το εννιάχρονο υποχρεωτικό σχολείο.
Μέχρι το 2010, οπότε αποτυπώθηκαν τα αριθμητικά στοιχεία των μουσουλμάνων μαθητών, διαπιστώνεται ότι η σχολική διαρροή από την υποχρεωτική εκπαίδευση μειώθηκε τουλάχιστον στο μισό, ενώ σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες η συμμετοχή των παιδιών της μειονότητας αυξήθηκε θεαματικά. Συγκεκριμένα, στο γυμνάσιο υπερδιπλασιάστηκε, αφού το 1997 φοιτούσαν 1500 μαθητές και το 2010 έφτασαν τους 3950. Για το ίδιο διάστημα, η συμμετοχή των κοριτσιών αυξήθηκε κατά 15%, "αγγίζοντας" το 43,4%. Στο λύκειο, η συμμετοχή των μαθητών πενταπλασιάστηκε, καθώς από τους 550 το 1997 έφτασαν τους 2.750 το 2010. Για τα κορίτσια η αύξηση αντιστοιχεί στο 8,3%. Αντίστοιχα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επταπλασιάστηκε, αφού το 1997 οι εισακτέοι ήταν 68 και το 2011 είναι 482.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αυστηρές ποινές για "φακελάκια"


Πιο αυστηρές ποινές σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού ή κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χρήματος, προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στη Βουλή.

Αφορμή αποτέλεσε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, που τόνισε ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος, προκειμένου σε κραυγαλέες περιπτώσεις όχι μόνο να μην έχουν δικαίωμα αναστολής της ποινής αλλά να δημεύεται και η περιουσία τους.

«Η γενική δήμευση απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Επιτρέπεται όμως η μερική δήμευση σε σειρά εγκληματικών ενεργειών. Ακόμα και με πράξη ανακριτή προβλέπεται να κατάσχεται ή να δεσμεύεται με πράξη στο υποθηκοφυλάκιο ώστε να μην μπορεί να γίνει η μεταβίβαση» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, είπε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές μέχρι και του πενταπλάσιου του κέρδους, για όσους συλληφθούν για «φακελάκι».

Τόνισε ακόμα ότι οι ποινές αυτές θα προβλέπονται όχι μόνο για τα διοικητικά συμβούλια ή τους γενικούς γραμματείς αλλά και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ιδιώτες όπως γιατρούς και μηχανικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχος στο κέντρο ημέρας «Λόγος-Νους»


Η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη έδωσε εντολή για έλεγχο του κέντρου ημέρας «Λόγος- Νους», από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας.

Η υφυπουργός που είναι και αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, μόλις ενημερώθηκε για καταγγελία των εργαζομένων του Κέντρου, περί οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών, έδωσε εντολή να διερευνηθεί το θέμα.

Η καταγγελία, αφορούσε πλαστά τιμολόγια, ψεύτικος αριθμός παιδιών, εικονικές προσλήψεις καθώς και απόκρυψη των εισφορών που κατέβαλαν οι γονείς για την παροχή υπηρεσιών από το κέντρο ημέρας.

Ο φάκελος έχει σταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με τον χαρακτήρα του εξαιρετικά επείγοντος, προκειμένου να διενεργηθεί ενδελεχής διοικητικός και διαχειριστικός έλεγχος του φορέα, από συστάσεώς του.

«Τα θέματα Ψυχικής Υγείας αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας. Αφενός για την αντιμετώπιση προβλημάτων συναφών προς την κρίση που διέρχεται η χώρα, αφετέρου γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από το βάδισμα


Ευεργετικό το περπάτημα για την υγεία.

Ποιο είναι το σπουδαίο με την άσκηση; Κάνει το καρδιοαγγειακό σας σύστημα δυνατότερο και πιο αποτελεσματικό. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος, στο επίπεδο του ζάχαρου, και στο σωματικό βάρος. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της άσκησης.

Μπορεί να μην σας αρέσει η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή να απεχθάνεστε την ιδέα του γυμναστηρίου, αλλά υπάρχει μια μορφή άσκησης που σχεδόν όλοι απολαμβάνουν και ωφελούνται από αυτή — το βάδισμα.

Ιδανικά, θα έπρεπε να ασκείστε το λιγότερο για μισή ώρα κάθε ημέρα. Στην πραγματικότητα, το κανονικό είναι μια ώρα την ημέρα. Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος να πετύχετε αυτό τον στόχο. Ένας γρήγορο βάδισμα βοηθά στη κατανάλωση ενέργειας περίπου όση και με ένα ελαφρύ τρέξιμο με παρόμοια επίσης οφέλη για την υγεία. Ακόμα και ένα βάδισμα με μικρότερο ρυθμό βοηθά την υγεία σας.

Ποια είναι τα οφέλη αν περπατάτε τακτικά; Δείτε μερικά από αυτά...

Μείωση του σωματικού λίπους: Αυτό περιλαμβάνει απώλεια του κοιλιακού λίπους, το όποιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς

Οφέλη καρδιάς: Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματός σας και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL

Έλεγχος πίεσης αίματος: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει την πίεση αίματος

Ανύψωση του ηθικού σας: Ακόμη και μικρό περίπατοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση

Πνευματική διαύγεια: Το βάδισμα μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Δυνατότερα οστά: Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση που συνδυάζει κίνηση και άρση βάρους (του σώματός σας) , που μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε ή να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας

Αποφυγή του διαβήτη: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση και το περπάτημα βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράση και πέρα από τα οστά για τη βιταμίνη D


Τι προκαλεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Η βιταμίνη D δρα μέσω των ειδικών υποδοχέων, οι οποίοι εκφράζονται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπινων οργάνων (εγκέφαλο, καρδιά, δέρμα, γονάδες, προστάτη, μαστό κ.α.) καθώς και στα κύτταρα του αίματος. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων στο έντερο, τα οστά, τους νεφρούς και τους παραθυροειδείς αδένες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου και του φωσφόρου του ορού, προλαμβάνοντας την υπασβεστιαιμία και προάγοντας την αύξηση και αναδιαμόρφωση των οστών.

Πηγές βιταμίνης D

Ποσοστό >90% της βιταμίνης D προκύπτει από τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λαμβάνεται από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Σε ορισμένες χώρες, βασικές τροφές, όπως το γάλα, το αλεύρι και η μαργαρίνη εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

Ηλιακή ακτινοβολία Ηλιακή έκθεση ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τις μεσημβρινές ώρες της άνοιξης, καλοκαιριού και φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαιτητική πρόσληψη:

Εάν κάποιος έχει μηδενική ή ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, οι ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λάβει από τη διατροφή είναι:

Παιδιά 0-12 μηνών: 400 i.u. ανά ημέρα
Για τις ηλικίες 1-70 ετών: 600 i.u. ανά ημέρα
>70 ετών: 800 i.u. ανά ημέρα
Έγκυες/ θηλάζουσες γυναίκες: 600 i.u. ανά ημέρα

Διατροφικές φυσικές πηγές:

Λιπαρά ψάρια: 100 γρ. αντιστοιχούν σε 250-400 i.u.
1 ολόκληρο αυγό (60γρ.) αντιστοιχούν σε 20 i.u.
100γρ. μαγειρεμένου μοσχαρίσιου συκωτιού αντιστοιχούν σε 15 i.u.
15 ml μουρουνέλαιο αντιστοιχούν σε 1360 i.u.
100γρ. μανιτάρια (η μόνη φυτική πηγή) αντιστοιχούν σε 14 i.u., ενώ αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο σε 500 i.u.

Επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία:

Υγεία των οστών. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, προωθεί την αποδόμηση του οστού από οστεοκλάστες, διατηρεί την ομοιοστασία ασβεστίου και φωσφόρου για τη δημιουργία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη, μειωμένη ημερήσια λήψη βιταμίνης D αύξανει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Ανοσολογικό σύστημα. Η βιταμίνη D ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού και φαίνεται να παίζει ρόλο και στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων . Στην πολλαπλή σκλήρυνση βρέθηκε ότι η βιταμίνη D απαιτείται για την ενεργοποίηση του υπεύθυνου γονιδίου και την εμφάνιση της νόσου.
Λοιμώξεις. Σε έλλειψή της βρέθηκε αυξημένο ποσοστό εμφάνισης γρίπης το χειμώνα.
Καρκίνος. Υποδοχείς της βιταμίνης D εκφράζονται σε καρκινικά κύτταρα. Μελέτη του 2006 σε >4000000 καρκινοπαθείς έδειξε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια. Επιπλέον μειωμένες τιμές βιταμίνης D σχετίστηκαν με καρκίνο μαστού και οστικές μεταστάσεις αυτού. Η ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, καρκίνου μαστού και ωοθηκών κατά 30% και καρκίνου παγκρέατος κατά 43%. Το 2007 οι Καναδοί συνέστησαν ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D για την περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα. Παρατήρησαν ότι καρκινοπαθείς που χειρουργούνταν καλοκαίρι ή λάμβαναν θεραπεία τότε, είχαν καλύτερη πρόγνωση.
Καρδιαγγειακά νοσήματα. Μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον βρέθηκε αρνητική συσχέτιση με την ολική χοληστερόλη. Από παρατηρήσεις σε κηπουρούς βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης το καλοκαίρι.
Θνητότητα. Τόσο η αυξημένη όσο και η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού της γης εμφανίζουν κάποιου βαθμού ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη και/ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο, σε ανωμαλίες που περιορίζουν την απορρόφηση της και σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μετατροπή της βιταμίνης στους ενεργούς μεταβολίτες της, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας.

H ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί:

Ραχίτιδα στα παιδιά με παραμόρφωση και μη ανάπτυξη των μακρών οστών. Σήμερα συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής με χαμηλό εισόδημα.

Η αποχή από το κρέας είναι παράγοντας κινδύνου. Όσα παιδιά έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο και λαμβάνουν κρέας, ψάρι, αυγά δεν εμφανίζουν ραχίτιδα.

Τα νεογνά που τρέφονται με μητρικό γάλα, που είναι φτωχό σε βιταμίνη D και δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία αναπτύσσουν ραχίτιδα σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ σε ηλιόλουστες χώρες εμφανίζεται στα μεγαλύτερα παιδιά όταν δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Οστεομαλακία εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και εύθρυπτα οστά.

Οστεοπόρωση

Όσον αφορά τη χρήση αντιηλιακών, αυτή γενικά είναι επιβεβλημένη, αφού δεν παρεμποδίζεται η σύνθεση της βιταμίνης D, για την οποία αρκεί έκθεση στον ήλιο λίγα λεπτά της ημέρας. Η μηδενική έκθεση στον ήλιο είναι μόνο θεωρητική.

Υπερδοσολογία:

Σε υγιή άτομα, η υπερβολική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D προκαλεί τοξικότητα μετά από πολλούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν πρέπει να λάβουν συμπληρώματα. Σε υπερδοσολογία ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας με εκδηλώσεις, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετοι, πολυουρία, πολυδιψία, νευρικότητα, κνησμός και αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Τότε απαιτείται άμεση διακοπή του συμπληρώματος και μείωση της πρόσληψης ασβεστίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από βιταμίνη D και αυτό γιατί 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε ανοιχτόχρωμους και 3-6 φορές μεγαλύτερης διάρκειας σε σκουρόχρωμους, αυξάνει τη συγκέντρωση της βιταμίνης D μέχρι μίας οριακής τιμής και στη συνέχεια η υπόλοιπη αποδομείται.

Συνεπώς, τοξικότητα επέρχεται μόνο με τη χρήση συμπληρωμάτων από το στόμα.

Διόρθωση χαμηλών τιμών βιταμίνης D:

Μία συγκεκριμένη δόση βιταμίνης D, μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες είναι ασφαλής για να προστατέψει και να διορθώσει την έλλειψη της βιταμίνης όταν δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόχειρο φαγητό συνδέεται με άσθμα και έκζεμα


Η κατανάλωση άφθονων φρούτων είναι προστατευτική σύμφωνα με την έρευνα.

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού 3 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε άσθμα και έκζεμα, στα παιδιά, δήλωσαν ερευνητές που εξέτασαν παγκόσμιες τάσεις νόσου και διατροφής.

Στοιχεία 500.000 παιδιών από 50 χώρες, υποδεικνύουν ότι η φτωχή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα των παθήσεων που συνδέονται με αλλεργίες.

Όσοι κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό κινδύνευαν να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα, έκζεμα και φαγούρα στα μάτια.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων φαίνεται να είναι προστατευτική, αναφέρει το περιοδικό «Thorax». Το πρόχειρο φαγητό συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό πως επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ωφέλιμες ουσίες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Στην έρευνα, παιδιά στην εφηβεία που κατανάλωναν 2-3 μερίδες πρόχειρου φαγητού την εβδομάδα είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό άσθμα. Παιδιά 6 και 7 ετών είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο.

Η κατανάλωση 3 και άνω μερίδων φρούτων την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας κατά 11 έως 14%.

Οι ερευνητές Innes Asher, από το University of Auckland στη Νέα Ζηλανδία και Hywel Williams, από το University of Nottingham στη Βρετανία, δήλωσαν ότι αν η σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και της εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος, ρινοεπιπεφυκίτιδας και εκζέματος είναι αιτιατή τότε τα ευρήματα έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία λόγω της αύξησης της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού παγκοσμίως.

Γενικά, άνθρωποι με άσθμα δεν χρειάζεται να ακολουθούν ειδική διατροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες τροφές, όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και ορισμένα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Ο Malayka Rahman, του Asthma UK, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχει ωφέλιμη επίδραση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Να προσλάβετε καθηγητές»


Την έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΕΠΑΛ Μούδρου καταγγέλλουν σύλλογοι του νησιού.

Την έλλειψη καθηγητών στο ΕΠΑΛ Μούδρου στη Λήμνου καταγγέλλει σε επιστολή της η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων. «Θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη εκπαιδευτικών ενώ εκπνέει το πρώτο τετράμηνο. Το γεγονός αυτό γίνεται τραγικό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να μην διδάσκονται στην Τρίτη τάξη του ΕΠΑΛ μαθήματα ειδικότητας στα οποία οι μαθητές θα εξεταστούν σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαΐου - Ιουνίου», αναφέρουν στην καταγγελία τους.

Και τονίζουν ότι υπάρχουν κενά εκπαιδευτικά στην ειδικότητα των ψυκτικών (2 καθηγητές ΠΕΙ7 και 1 καθηγητής ΠΕ18 (συνολικά 76 ώρες την εβδομάδα). Στην ειδικότητα των ηλεκτρολόγων 1 καθηγητής ΠΕ17 (19 ώρες την εβδομάδα) που σημαίνει 95 ώρες την εβδομάδα!».

Και γι’ αυτό ρωτούν σε ποια ύλη θα εξεταστούν τα παιδιά και εάν θα συναγωνιστούν με ίσους όρους τους μαθητές τους των άλλων σχολείων. Ρωτούν ακόμη πως θα εκδώσει το σχολείο απολυτήρια στο τέλος της σχολικής χρονιάς, χωρίς καθηγητές άρα χωρίς βαθμούς, σε βασικά μαθήματα. Θέλουν να μάθουν εάν υπάρχει τρόπος να καλυφθεί η ύλη τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος και γι’ αυτό διεκδικούν την κάλυψη των κενών θέσεων των καθηγητών που λείπουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών


Τέλος μπαίνει στα δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) που θα είναι θεωρημένα από την εφορία. Ο Νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων φέρνει σημαντικές αλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Με το νέο Κώδικα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών. Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Αναλυτικά:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες. Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Λογιστές επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20% ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ. Επίσης όσοι εκδίδουν μηχανογραφικά, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τιμολόγιά τους, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα υποβάλουν σε σήμανση με ειδικούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).

-Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.

-Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

-Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

-Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με την τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.

-Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων – εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το Μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.

-Θεωρημένα θα πρέπει να είναι τα πρώην πρόσθετα βιβλία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα αζήτητα τα κονδύλια για την ανεργία


Πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων που φτάνει στα 439 εκατ. ευρώ και προοριζόταν από το 2009 να θωρακίσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις απέναντι στην κρίση παραμένει σήμερα στα αζήτητα με ποσοστό απορρόφησης (Νοέμβριος του 2012) που δεν φτάνει ούτε στο 9%.

Από το συνολικό πακέτο των 439 εκατ. ευρώ, που είχαν δεσμευτεί το 2009 για να στηρίξουν την προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων στις σκληρές συνθήκες της επερχόμενης κρίσης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 είχαν αξιοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό μόλις 35,9 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό απορρόφησης, δηλαδή, με βάση τις τελικές πληρωμές που έγινε έφτασε στο 8,2%. Το 92% του προγράμματος παραμένει αναξιοποίητο και τα υπόλοιπα 403,6 εκατ. ευρώ παραμένουν ανέγγιχτα, ενώ θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί εν ριπή οφθαλμού, από τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει στο 26,8% και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολύουν εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γκάφα με ανέργους!


Έναν ακόμη συνδυασμό παράλογων -και ουσιαστικά ανεφάρμοστων- ρυθμίσεων συμπεριέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο, διαπράττοντας άλλη μία γκάφα.

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που δεν λαμβάνουν καν επίδομα ανεργίας, να δηλώσουν εισοδήματα της τάξεως των 3.000 έως και 10.000 ευρώ προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογηθούν γι' αυτά ως μισθωτοί.

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι οι συγκεκριμένοι άνεργοι θα πρέπει φέτος να μαζέψουν αποδείξεις για καταναλωτικές δαπάνες αξίας ίσης με το 25% επί του 25% των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προκύψουν γι' αυτούς βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσταση κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου


Νέες δράσεις για τους πολίτες ετοιμάζει ο δήμος Σαρωνικού.

Στη σύσταση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου αποφάσισε να προχωρήσει ομάδα εθελοντών με τη στήριξη του δήμου Σαρωνικού και της Κίνησης Αλληλεγγύης της περιοχής, η οποία από κοινού με τη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων διαχειρίζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί στο δήμο.

Στο κάλεσμα για μια πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ανταποκρίθηκαν πολλοί γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες ιατρικών ή παραϊατρικών επαγγελμάτων από όλες τις περιοχές του δήμου και έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πληττόμενες από την κρίση κοινωνικές ομάδες τόσο ιατρικά όσο και φαρμακευτικά, αλλά και με ποιο τρόπο μπορούν να προσφερθούν είδη ιατρικής παροχής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους βασικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε πρώτη φάση, ώστε να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία η πρωτοβουλία αυτή που είναι να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης χώρων του Κέντρου Υγείας Καλυβίων, να αξιοποιηθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φώκαιας, της Σαρωνίδας και του Κουβαρά, να γίνει με την αρωγή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μια καταγραφή των πολιτών που έχουν άμεση ανάγκη και οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από την παραπάνω εθελοντική προσπάθεια και μέσω της οργανωτικής επιτροπής εθελοντών που συστήθηκε σε αυτήν την πρώτη συγκέντρωση, θα υπάρξει μια επαφή – επικοινωνία με άλλους δήμους στους οποίους ήδη λειτουργούν κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία για ανταλλαγή εμπειριών.

Στη συνέχεια, η επιτροπή αυτή θα εξετάσει με προσοχή όλα τα επιμέρους πρακτικά ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν προκειμένου να οργανωθεί το όλο εγχείρημα και θα προχωρήσει σε νέα συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμένη η είσοδος του Ινστ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής


Οι φοιτητές θέλουν να βγουν από την «ομηρεία» και να πάρουν την πιστοποίησή τους.

Την επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών της Επιστήμης της Αγωγής και της Εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την υπογραφή του προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας ζητούν 150 προπτυχιακοί φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι φοιτητές σήμερα απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του Ινστιτούτου ζητώντας να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» τους -η οποία για τους μισούς από αυτούς κρατάει εδώ και δύο χρόνια- ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για το διορισμό τους στην εκπαίδευση.

Όπως τόνισαν, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι φοιτητές, το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και είναι μονοετές, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, εξαιτίας της αλλαγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που είχε εγκρίνει το πρόγραμμα σε Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα πρέπει να λάβει εκ νέου έγκριση και να λάβει την υπογραφή από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να πάρουν την απαραίτητη πιστοποίηση.

Σημειώνεται ότι, στο εν λόγω πρόγραμμα, έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής ακόμη 700 τελειόφοιτοι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές για το κοινωνικό τιμολόγιο


«Εχουν πάρει φωτιά» τα τηλέφωνα της ΔΕΗ από ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της επιχείρησης, μετά την ανακοίνωση των αυξημένων τιμών για το πρώτο τετράμηνο του 2013 που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 38%.

Πηγές από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι από την περασμένη Δευτέρα που έγιναν γνωστές οι νέες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, η επιχείρηση δέχεται περισσότερες από 5.000 κλήσεις ημερησίως, προκειμένου οι ενδιαφεόμενοι να πληροφορηθούν εάν μπορούν και υπό ποιες προϋποθέσεις να ενταχθούν στο ΚΟΤ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περίπου 300.000 δικαιούχοι, ενώ ύστερα από την ανακοίνωση διεύρυνσης του μέτρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 400.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μείωση στα φάρμακα;


Καθ’ οδόν βρίσκονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ισως μάλιστα το αναθεωρημένο δελτίο τιμών να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη μείωση της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν πλέον τη βάση της συνταγογράφησης.

Βάσει όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση 10% στα φάρμακα που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ, ενώ το αναθεωρημένο δελτίο τιμών, το οποίο θα καθοριστεί με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, μέσα στο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά νέα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα υποκαταστήσουν στη συνταγογράφηση τα μέχρι τώρα- κατά κανόνα ακριβότερα- πρωτότυπα, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον εξοικονόμηση.

Η αγορά του φαρμάκου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες, ακόμη πιο εκτεταμένες ελλείψεις (οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αισθητές μετά από την έκδοση του προηγούμενου δελτίου τιμών), καθώς οι εταιρείες του φαρμάκου, όπως προβλέπουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.

Να σημειώσουμε πως το «ταβάνι» των δαπανών για το φάρμακο έχει οριστεί για την παρούσα χρονιά στα 2,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δηλαδή 480 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2012, όπου η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα έπρεπε να υπερβεί τα 2,88 δισ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς υποσιτίζονται στα νοσοκομεία


Μετά το Θεραπευτήριο της Λέρου, όπου οι ψυχικά πάσχοντες έμειναν για μεγάλο διάστημα χωρίς τρόφιμα και το Ελπίς που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα και το Σισμανόγλειο της Αθήνας παρουσιάζει δραματική μείωση τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από το μενού των αρρώστων λείπουν βασικά είδη διατροφής, όπως λάδι, ζυμαρικά και ρύζι, καθώς οι περικοπές στην παραγγελία των τροφίμων αγγίζουν το 60%-70%, ενώ σταδιακά οι αποθήκες αδειάζουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων, το νοσοκομείο δανείζεται πρώτες ύλες από γειτονικά νοσοκομεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγειρεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές νηστικοί στα θρανία


Περισσότεροι από εκατό μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας πηγαίνουν στο μάθημα νηστικοί χωρίς να έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι να φάνε, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Καλαμάτας, που συγκέντρωσε στοιχεία από διευθυντές σχολείων

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Ευάγγελος Σιδερέας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ (Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου) Γιώργο Γκούμα. Ζήτησε τη βοήθεια των επαγγελματιών της Καλαμάτας που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσφέρεται σε αυτά τα παιδιά δωρεάν δεκατιανό.

Επίσης, όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει ενημερώσει την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Υποστήριξης Μαρία Οικονομάκου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σαράντο Μαρινάκη, οι οποίοι ετοιμάζουν παρέμβαση για τη φροντίδα των μαθητών που υποσιτίζονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν μαθητές τα ιδιωτικά σχολεία


Οι γονείς στρέφονται στη δημόσια εκπαίδευση λόγω κρίσης.

Στροφή προς τα δημόσια σχολεία κάνουν πολλοί γονείς, που έως τώρα έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, από έρευνα της ιστοσελίδας eduadvisor, όπου έλαβαν μέρος 952 γονείς με παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, ένας στους τρεις ότι θα αναγκαστεί τελικά να διακόψει το παιδί του από τη φοίτηση σε ιδιωτικό και να το στείλει σε δημόσιο σχολείο.

Ως αιτία αναφέρουν τις μειωμένες αποδοχές και το αυξημένο κόστος ζωής. Ήδη, συνεχίζει το δημοσίευμα, πολλοί γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα και σε κάποια σχολεία το ποσοστό αυτών που δεν πληρώνουν φτάνει το 30% .

Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 33% των γονέων δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει σχολείο στο παιδί του και από αυτούς το 29% είπε ότι θα κόψει άλλα έξοδα. Μόνο το 4,1% δήλωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από την κρίση.

Οι ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τα περισσότερα σχολεία παρουσίασαν μείωση εγγραφών από 3%-6%, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που η μείωση έφτασε στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ιδιωτικά σχολεία φοιτούν φέτος περίπου 67.000 μαθητές, από 73.700 που ήταν την περσινή χρονιά.

Τα δίδακτρα στην περιφέρεια κυμαίνονται από 1.160 ευρώ για δημοτικά έως 10.000 ευρώ για Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ στην Αττική ξεκινάνε από 2.200 ευρώ για νηπιαγωγεία έως 11.350 ευρώ για Δημοτικά, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια οι τιμές είναι χαμηλότερες, αναφέρει το δημοσίευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Που θα λειτουργήσουν τα νέα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων


Ξεκινούν τη λειτουργία τους 99 Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Δήμους που καταργήθηκαν εφορίες και συγχωνεύθηκαν με άλλες που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται από τη συγχώνευση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σε όλη τη χώρα.

Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.), που λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, στεγάζονται σε χώρους των ΟΤΑ και λειτουργούν κατ' αντιστοιχία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Ειδικότερα οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν πλέον στα ΓΕΦ τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:

1. Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους
2. Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως τα ακόλουθα:
α. φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους
β. δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών
γ. δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων
δ. αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες
ε. δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων

3. Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες
4.Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων
5.Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα
6.Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.

Επισημαίνεται ότι:
1. Η πλειονότητα των πληρωμών διενεργούνται πλέον και στις Τράπεζες
2. Σημαντικός αριθμός εργασιών υλοποιούνται πλέον και στα Κ.Ε.Π.
3.Μεγάλος αριθμός εργασιών υλοποιούνται πλέον μέσω διαδικτύου - TAXISnet

Που θα βρίσκονται τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων
Νησιά
1. Άνδρος
2. Κέα
3. Αίγινα
4. Πόρος
5. Μήλος
6. Ύδρα
7. Σαλαμίνα
8. Σπέτσες
9. Κάρπαθος
10. Κάλυμνος
11. Λέρος
12. Σαμοθράκη
13. Σκύρος
14. Θάσος
15. Παξοί
16. Ιθάκη
17. Πάρος
18. Θήρα
19. Μύκονος
20. Τήνος
21. Κύθηρα
22. Λήμνος
23. Σκιάθος
24. Σκόπελος
25. Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Ορεινές περιοχές
26. Δημητσάνα
27. Καλάβρυτα
28. Δεσκάτη
29. Νευροκόπι
30. Φιλιάτες
31. Κόνιτσα
32. Δελβινάκι
33. Νεστόριο
34. Ελασσόνα
35. Αριδαία
36. Δομοκός
37. Αμφίκλεια
38. Αμύνταιο
39. Αρναία

Εθνικής - στρατηγικής σημασίας σε παραμεθόρια περιοχή
40. Σουφλί
41. Διδυμότειχο
42. Σάππες
43. Σιδηρόκαστρο


Εξυπηρέτηση ορεινών περιοχών
44. Ναύπακτος
45. Αμφιλοχία
46. Βόνιτσα
47. Κρανίδι
48. Λεωνίδιο
49. Παράλιο Άστρος
50. Μεγαλόπολη
51. Ιστιαία
52. Κύμη
53. Λίμνη
54. Κάρυστος
55. Κρέστενα
56. Λεχαινά
57. Ζαχάρω
58. Αμαλιάδα
59. Νάουσα
60. Αλεξάνδρεια
61. Μοίρες
62. Ελευθερούπολη
63. Χρυσούπολη
64. Αρκαλοχώρι
65. Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης
66. Μολάοι
67. Κιάτο
68. Ξυλόκαστρο
69. Γύθειο
70. Σκάλα
71. Αγιά
72. Σητεία
73. Ιεράπετρα
74. Καλλονή Λέσβου
75. Κυπαρισσία
76. Μουζάκι
77. Σοφάδες
78. Γουμένισσα
79. Νιγρίτα
80. Νέα Ζίχνη
81. Ηράκλεια
82. Καλαμπάκα
83. Φανάρι
84. Φιλιππιάδα
85. Πύλος
86. Αίγιο
87. Κάτω Αχαϊά
88. Μακρακώμη
89. Αταλάντη
90. Κίσσαμος

Εξυπηρέτηση περιοχών μεγάλης έκτασης:
91. Λαύριο
92. Μέγαρα
93. Άγιος Στέφανος
94. Άγιος Αθανάσιος
95. Λιμένα Χερσονήσου
96. Φάρσαλα
97. Τύρναβος
98. Αλμυρός
99. Μεσσήνη
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φόροι εκτοξεύουν τις οφειλές


Νάρκη στις προοπτικές ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέτωπο των πιθανών νέων μέτρων που θα απαιτήσει σε αυτή την περίπτωση η τρόικα, βάζει η εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα 56,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 13,2 δισ. ευρώ «γεννήθηκαν» το 2012, καθώς υπό το βάρος της υπερφορολόγησης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και άλλοι τόσοι από «πεποίθηση» προχώρησαν σε στάση πληρωμών.

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, η συσσώρευση χρεών όχι μόνο δεν ανακόπτεται συν τω χρόνω αλλά αντίθετα, αυξάνει. Αυτό έγινε και το Δεκέμβριο, μήνα που χιλιάδες συνταξιούχοι και μισθωτοί εισέπραξαν για τελευταία φορά το - έστω και κουτσουρεμένο - δώρο και η οικονομία «ανακουφίστηκε» από την εκταμίευση της δόσης.

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων ανείσπρακτων οφειλών. Στα τέλη του 2010 ήταν 39 δισ. ευρώ. Τότε το κράτος ήταν απλώς ανίκανο να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονταν και συσσωρεύονταν μέχρι να φιλοτιμηθεί ο μπαταχτσής να δώσει κάτι στην εφορία, στο πλαίσιο μιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μιας περαίωσης, ενός συμβιβασμού που διαρκούσε τόσο μέχρι να εκδοθεί η φορολογική ενημερότητα. Μετά πάλι, ο ανίκανος εισπρακτικός μηχανισμός επεδείκνυε τον καλύτερό του εαυτό και οι πολιτικές ηγεσίες την έλλειψη βούλησης να τα βάλουν με τους φοροφυγάδες.

Από το 2011, τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα έκαναν την εμφάνισή τους. Τα ληξιπρόθεσμα στη διάρκεια 12 μηνών ψήλωσαν περίπου 6 δισ. ευρώ (από τα 39 δισ. ευρώ έφτασαν τα 44,891 δισ. ευρώ). Είχαν αρχίσει τα μεγάλα ζόρια με αυξήσεις φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων και μέτρα που έπεφταν βροχή στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων…

Η πάταξη της φοροδιαφυγής παρέμενε ο ανεμόμυλος του σύγχρονου Δον Κιχώτη των κυβερνώντων και όσο τα έσοδα έπεφταν έξω τόσο έρχονταν και άλλα μέτρα.

Κάπως έτσι, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο των φόρων. Μπαίνουν «έξτρα» φόροι για να καλύψουν τις τρύπες, οι φορολογούμενοι αρχίζουν να μην πληρώνουν, η φοροδιαφυγή γίνεται ακόμα πιο συμφέρουσα όσο αυξάνονται οι συντελεστές, τα έσοδα πέφτουν έξω, έρχονται νέοι φόροι και η… ζωή συνεχίζεται.

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012, δείχνει ότι μάλλον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας «ταμείο» για το 2012 διαπίστωσαν ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου τα 13,2 δισ. ευρώ, από 12,078 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Τα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 43,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οδηγώντας τις συνολικές οφειλές που παραμένουν ανείσπρακτες στα χαρτιά στα 56,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχασε το στόχο του Μνημονίου για είσπραξη 2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2012 από ληξιπρόθεσμα, καθώς κατάφερε να βάλει στα ταμεία του 1,4 δισ. ευρώ. Δέχθηκε μάλιστα σκληρή κριτική από την τρόικα, η οποία σε έκθεση της μίλησε για «μεγάλες αστοχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι η φορολογική μηχανή είναι διάτρητη σε ζητήματα όπως η φορολόγηση των πλούσιων και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Στην ίδια έκθεση οι δανειστές κάλεσαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων για τα ποσά ως 3.000 ευρώ (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), αλλά και να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις ΔΟΥ στο κυνήγι των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Στις προτάσεις περιλαμβάνονταν και το να στραφεί η εφορία στο κυνήγι των 5.770 οφειλετών με χρέη μεταξύ 300.000 ευρώ και 1 εκατ.

Κάθε μήνα και χειρότερα

Η εκρηκτική αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων άρχισε από το καλοκαίρι του 2012, όταν μέσω των εκκαθαριστικών από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους φορολογούμενους 6,8 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν μόνο τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ. Ήταν 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και έκαναν άλμα στα 6,781 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση φαντάζει ανεξέλεγκτη. Από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβρη τα 6,7 δισ. ευρώ έγιναν 10,1 δισ., διογκώθηκαν σε 11,025 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, άγγιξαν τα 12,078 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και χτύπησαν 13άρι το Δεκέμβριο.

Στο μεσοδιάστημα το υπουργείο Οικονομικών είχε καλλιεργήσει την προσδοκία καθιέρωσης νέας ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία όμως σκόνταψε στις ενστάσεις της τρόικας και έμεινε στο συρτάρι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές, για να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι τα χρέη τους προς την εφορία».

Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της εφορίας τους, διευκόλυνση πληρωμής της οφειλής τους σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και τις 36. Τη ρύθμιση, όμως, φαίνεται να επιστρατεύουν ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι αφήνουν απλώς τους φόρους να συσσωρεύονται.

Οικονομολόγοι θέτουν ευθέως τον προβληματισμό, που θα πάνε τα ληξιπρόθεσμα χρέη όταν φανούν στις τσέπες των πολιτών τα τελευταία μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 15%.

Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των φορολογουμένων. Εξακολουθεί να αυξάνει τους φόρους (2,4 δισ. ευρώ έσοδα προβλέπει το τελευταίο φορολογικό) και απομένει να αποδειχθεί αν τους επόμενους μήνες θα ψάχνει και πάλι μπαλώματα για τα έσοδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από κόσκινο 400.000 ειδικές συντάξεις


Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τίθενται 400.000 ειδικές συντάξεις, όπως συντάξεις χηρείας, άγαμων θυγατέρων κ.α.

Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει με έγγραφό του από όλα τα Ταμεία αναλυτικά στοιχεία για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πιστοποίηση των συντάξεων χηρείας έχει ξεκινήσει στον ΟΓΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων που έχουν στη διάθεση τους. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χορήγησης συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε έως τις 28 Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί τόσο η διαδικασία της αυτοπρόσωπης απογραφής, όσο και η πιστοποίηση όλων των συντάξεων χηρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απογραφής έχει ολοκληρωθεί και άφαντοι παραμένουν έως σήμερα περίπου 40.000 συνταξιούχοι στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς. Συγκεκριμένα αναζητούνται 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και 15.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Οι διοικήσεις και των τριών ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προχωρήσουν σε διακοπή της καταβολής της σύνταξης σε όσους δεν απογράφηκαν.

Ακόμη στο «επίκεντρο» των ελέγχων είναι και 560.000 συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων που δεν έχουν ακόμα δηλώσει ΑΦΚ ή ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης). Από αυτούς περίπου 120.000 καλύπτονται από το ΙΚΑ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια διασταύρωσης με τη γενική γραμματεία των στοιχείων.

Απευθείας παραπομπή

Σε δίκη, με απευθείας κλήση, θα παραπεμφθούν όλοι όσοι διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν παράνομα συντάξεις. Κατόπιν απόφασης του υπουργού Εργασίας έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία απαίτησης ως αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που διαπιστωμένα δόθηκαν σε μη δικαιούχους. Μάλιστα το ΙΚΑ γι’ αυτό το λόγο προχώρησε σε αύξηση των ετών αξίωσης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών από 10 έτη που ήταν σε 20 έτη. Δηλαδή για τις πράξεις καταλογισμού που εκδίδονται από 12.11.2012 και μετά και αφορούν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές εφαρμόζεται η εικοσαετής παραγραφή.

Ήδη το δρόμο τις δικαιοσύνης πήραν δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ. Πρόκειται για δύο άνδρες, οι οποίοι, έπειτα από σχετικές έρευνες του ΙΚΑ, διαπιστώθηκε ότι εισέπρατταν παράνομα, ο πρώτος σύνταξη χηρείας από την αποθανούσα σύζυγό του, ενώ είχε παντρευτεί εκ νέου και ο δεύτερος εξακολουθούσε να παίρνει τη σύνταξη της αποβιώσασας μητέρας του, αποφεύγοντας συνειδητά να δηλώσει το θάνατό της.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραντεβού για χειρουργείο το 2014


Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν ως αποτέλεσμα χειρουργεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ να προγραμματίζονται έως και για έναν χρόνο από σήμερα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της 4ης ΥΠΕ γιατροί του Νοσοκομείου Παναγία, οι οποίοι αντιδρούν στο επικείμενο κλείσιμό του, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδίατρος του ΕΣΥ και ότι υπάρχουν μαιευτικές κλινικές χωρίς μαιευτήρα και χειρουργεία χωρίς αναισθησιολόγους.

«Αν διακομιστεί κάποιος με έμφραγμα στο Νοσοκομείο Παναγία δεν υπάρχει εργαστήριο για να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Το Ιπποκράτειο δεν έχει στεφανιαιογράφο, το ΑΧΕΠΑ δεν έχει μαγνητικό τομογράφο. Η συγχώνευση των κλινικών γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι», τόνισε.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παναγία, Ελένη Μπακιρλή, ανέφερε ότι με τη μεταφορά της ουρολογικής, της νευρολογικής και της ενδοκρινολογικής κλινικής του Παναγία στο Αγιος Παύλος, μειώνεται ο αριθμός των κλινών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλό «σαφάρι» για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων


Διπλό «σαφάρι» ξεκινά από τον Φεβρουάριο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στον ρόλο του... θηράματος, σύμφωνα με τις 6 μέρες, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που είτε δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας του 2013, είτε κυκλοφορούν τα οχήματά τους ανασφάλιστα.

Ζητούμενο για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι να συνταχθεί λίστα των παραβατών, η οποία, αφού ελεγχθεί –καθώς στα αρχεία της εφορίας εξακολουθούν να υπάρχουν και ανύπαρκτα αυτοκίνητα που εμφανίζονται ως «ενεργά»- θα διοχετευτεί και στην αστυνομία. Ο λόγος; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και τα οχήματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το τέλος κυκλοφορίας έχουν αρμοδιότητα να τα κυνηγούν πλέον τόσο οι αστυνομικοί, όσο και άντρες της τροχαίας.

Οι οδηγοί που δεν κατέβαλαν τα τέλη μέχρι τις 8 Ιανουαρίου αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να χάσουν και την άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης καθώς αυτό υπαγορεύει ο καινούργιος νόμος. Η νέα αυτή ποινή αναμένεται να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς τους οδηγούς που δεν πλήρωσαν τα τέλη. Ο αριθμός εκτιμάται σε 30 χιλιάδες περίπου, αν και τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο, όταν και θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διασταυρώσεις.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει:

- Να αναζητηθεί στο μητρώο αυτοκινήτων που διατηρείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ποια είναι τα οχήματα για τα οποία δεν καταβλήθηκαν τέλη κυκλοφορίας

- Να εξαιρεθούν τα οχήματα για τα οποία έγινε κατάθεση πινακίδων, με τον αριθμό τους να εκτιμάται σε 100 χιλιάδες.

- Να αναζητηθούν οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί.

Με το που θα προκύψει η τελική λίστα, θα αποσταλεί και στην αστυνομία, ενώ οι οδηγοί θα ειδοποιηθούν με γραπτή επιστολή για την οφειλή τους. Το κίνητρο για να προσέλθει κάποιος να πληρώσει, έστω και εκπρόθεσμα, είναι ότι θα γλιτώσει τον κίνδυνο να τον σταματήσουν στον δρόμο και να χάσει άδεια και δίπλωμα. Εννοείται ότι ο παραλήπτης της επιστολής θα πληρώσει τα τέλη εις διπλούν.

Το δεύτερο «χτύπημα» της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τις «6 μέρες» θα έχει να κάνει με τα ανασφάλιστα οχήματα. Από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των αρχείων που τηρεί το υπουργείο με τα αρχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών θα προκύψουν τα αυτοκίνητα που αν και έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, εμφανίζονται ως ανασφάλιστα. Οι οδηγοί θα κληθούν να ασφαλίσουν άμεσα τα Ι.Χ. τους (ενδεχομένως πληρώνοντας και κάποιο πρόστιμο) για να αποφύγουν τις αυστηρότερες συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Kόκκινα" τα δάνεια και των στρατιωτικών


Το 70% των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει λάβει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή διαθέτει πιστωτική κάρτα σε δημόσιο ή ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Από αυτούς, τουλάχιστον το 20% δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του τα δάνεια έχουν γίνει κατά το κοινώς λεγόμενο «κόκκινα», ενώ ο αριθμός των στρατιωτικών που έχει φτάσει στα όριά του και τα ξεπερνά λόγω των απανωτών μειώσεων μισθών αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε στο γραφείο του το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές λύσεις.

Η απόφαση που ελήφθη σε πρώτη φάση ήταν να συσταθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναζητήσει και θα εξειδικεύσει τρόπους ανακούφισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, από τις δηλώσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές διαφάνηκε αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να μειωθεί η καταβαλλόμενη δόση από τους δανειολήπτες, ώστε να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό των καθαρών αποδοχών τους (25-30%), να μειωθεί το επιτόκιο, να υπάρξει άτοκη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, να επεκταθούν οι ευνοϊκές δανειακές ρυθμίσεις πέρα από τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και στις πιστωτικές κάρτες.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του Πενταγώνου έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τραπεζών το αίτημα της δημιουργίας νέων τραπεζικών προϊόντων, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των ένστολων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων


Με το Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών θα συναντηθεί ο Βρούτσης.

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα έχει αύριο ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, Φρεντερίκ Βαλιέ, προκειμένου να συζητήσουν πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, που θα αφορά 50.000 νέους, ηλικίας 16 - 27 ετών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε σήμερα το βράδυ ο κ. Βαλιέ, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την κρίση, τους τρόπους που την αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις συνέπειές της και τις προτάσεις των ευρωπαϊκών φορέων για την έξοδο από την κρίση των ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαλιέ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολαντ, ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο δέσμη μέτρων, ύψους 120 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν οι περιφέρειες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση. Τα κράτη-μέλη καλούνται να υλοποιήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 Εθνικά Σχέδια για την Εργασία, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της ανεργίας, με έμφαση στην αύξηση της νεανικής απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην ΕΕΤΑΑ, ο κ. Βαλιέ υποστήριξε ότι η πολιτική της ΕΕ δημιουργεί μια «αίσθηση αποτυχίας» όσον αφορά τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό όμως, είπε, δεν είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει από τους πολιτικούς ιθύνοντες. «Υπάρχουν στην ΕΕ δυνάμεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος πρόνοιας» τόνισε και πρόσθεσε: «Έχω την άποψη ότι όταν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, τότε καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να την προασπισθεί».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, σημείωσε, «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους. Ρόλος του κράτους είναι να διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Κυρίαρχος ρόλος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ κρατών, περιφερειών και περιοχών, ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. «Πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό και να αξιοποιήσουμε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» υπογράμμισε.

Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εξαρτάται από τα κράτη, σημείωσε όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να προτείνει προγράμματα και να δει πώς θα τα αξιοποιήσει. Σ' αυτό το πλαίσιο και με το «πακέτο ανάπτυξης» των 120 δισ. ευρώ, ο κ. Βαλιέ κάλεσε τους Έλληνες συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «να δούμε πώς μπορούν αυτοί οι πόροι να διατεθούν για την Ελλάδα».

«Είναι απαραίτητο να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους» κατέληξε ο κ. Βαλιέ αναφερόμενος στο «πακέτο» των 120 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλες τιμές για τα ίδια προϊόντα πληρώνουν οι καταναλωτές


Τι δείχνει τιμοληψία που έγινε σε τέσσερα γνωστά σούπερ μάρκετ.

«Ίδια προϊόντα, στις ίδιες συσκευασίες, την ίδια ημερομηνία, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα στο ταμείο σε διαφορετικά -ανά την Ελλάδα- καταστήματα των ίδιων αλυσίδων». Αυτό είναι το συμπέρασμα τιμοληψίας, που πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στις 29 Νοεμβρίου 2012, η οποία αφορούσε ένα τυπικό καλάθι 14 βασικών ειδών, ίδιων συσκευασιών και ίδιων ετικετών, τα οποία προμηθεύονται οι καταναλωτές από 4 γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες διατηρούν καταστήματα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις τής χώρας μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τιμοληψίας, η διαφορά αξίας του ακριβότερου καλαθιού ως προς το φθηνότερο της ίδιας πάντα αλυσίδας είναι από 0,52% μέχρι 6,33%, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η οργάνωση, σε σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα τής τιμοληψίας, διατυπώνει σειρά ερωτημάτων όπως, γιατί οι καταναλωτές που εμπιστεύονται μια συγκεκριμένη αλυσίδα για την προμήθεια βασικών αγαθών πληρώνουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια προϊόντα, αναλόγως της πόλης που ζουν και ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που επιβάλλει στις αλυσίδες να καθορίζουν διαφορετικές τιμές.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής θα εντοπίζει πνευμονικές λοιμώξεις


Τι αποκάλυψε πείραμα σε ποντίκια.

Ο εντοπισμός της «μυρωδιάς» διαφορετικών ειδών βακτηρίων του πνεύμονα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απλό τεστ αναπνοής για τη διάγνωση λοιμώξεων, υπέδειξε έρευνα σε ποντικούς, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Breath Research».

Η ανάλυση της αναπνοής θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσης πνευμονικών λοιμώξεων από εβδομάδες σε λεπτά, δήλωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Vermont. Επιστήμονες έχουν ήδη διερευνήσει τεστ αναπνοής για τη διάγνωση άσθματος και καρκίνου.

Ειδικός δήλωσε ότι η ανάλυση αναπνοής είναι σημαντικός και αναδυόμενος παράγοντας.

Η διάγνωση βακτηριακών λοιμώξεων, παραδοσιακά, σημαίνει τη συλλογή δείγματος που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη βακτηρίων στο εργαστήριο. Τα βακτήρια στη συνέχεια εξετάζονται για να κατηγοριοποιηθούν και να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, που μπορεί να είναι χρονοβόρο.

Οι γιατροί θεωρούν την ανάλυση της αναπνοής, αντίθετα, ως γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης νόσων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Vermont ανέλυσαν πτητικές οργανικές ουσίες από την εκπνοή διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και από διαφορετικά στελέχη του ίδιου βακτηρίου.

Μόλυναν ποντικούς με 2 βακτήρια, Pseudomonas aeruginosa και Staphylococcus aureus , που είναι συνήθη σε λοιμώξεις του πνεύμονα και έλαβαν δείγμα από την αναπνοή τους μετά από 24 ώρες.

Οι ουσίες στην αναπνοή αναλύθηκαν με τη χρήση τεχνικής (SESI-MS), που μπορεί να εντοπίζει εξαιρετικά μικρά στοιχεία των χημικών που περιέχονται στην αναπνοή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των προβλημάτων αναπνοής στους ποντικούς που είχαν λοίμωξη από βακτήρια και σε όσους δεν είχαν επηρεαστεί. Δήλωσαν επίσης ότι κατάφεραν να ξεχωρίσουν 2 είδη βακτηρίων και 2 διαφορετικά στελέχη του ίδιου βακτηρίου (P . Aeruginosa).

Ωστόσο η ερευνήτρια Jane Hill, δήλωσε ότι ακόμα υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να υπερνικηθούν. Τώρα συνεργάζεται με συναδέλφους για τη λήψη δειγμάτων από ασθενείς, ώστε να φανεί η ισχύς και οι περιορισμοί της ανάλυσης της αναπνοής πιο ολοκληρωτικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών


Επιστήμονες παρακολούθησαν 493 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών μιας γυναίκας κατά τα δυο τρίτα περίπου, σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition. Τα συμπεράσματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη για τα οφέλη του θηλασμού που έχουν ήδη τεκμηριωθεί σε προηγούμενες έρευνες όσον αφορά λόγου χάρη την προστασία που παρέχει από τον καρκίνο του μαστού.

Στην τρέχουσα έρευνα οι επιστήμονες παρακολούθησαν 493 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών και τις σύγκριναν με 472 υγιείς γυναίκες ίδιας ηλικίας. Κάθε γυναίκα ερωτήθηκε πόσα παιδιά είχε και για πόσο χρονικό διάστημα είχε θηλάσει το καθένα από αυτά. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 13 μήνες ήταν 63% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν έναν όγκο στις ωοθήκες σε σχέση με εκείνες που είχαν θηλάσει για λιγότερο από εφτά μήνες.

Όσο περισσότερα τα παιδιά που είχε μια γυναίκα και όσο μεγαλύτερο το συνολικό χρονικό διάστημα του θηλασμού τόσο μεγαλύτερη η προστασία της σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι μητέρες με τρία παιδιά που είχαν θηλάσει συνολικά 31 μήνες ή περισσότερο μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά 91% συγκριτικά με εκείνες που είχαν θηλάσει λιγότερο από δέκα μήνες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλές πράξεις αυξάνουν την ευτυχία των παιδιών


Παράλληλα ενισχύουν την αποδοχή από τους συνομηλίκους τους.

Νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στον Καναδά, ανακάλυψε ότι οι πράξεις ευγένειας όχι μόνο ενισχύουν την ευτυχία και ευεξία των παιδιών αλλά τα κάνουν πιο δημοφιλή.

Η Kimberly Schonert-Reichl, του University of British Columbia και η Kristin Layous, από το University of California, Riverside, εξέτασαν το κατά πόσον οι καλές πράξεις αυξάνουν την ευεξία των παιδιών. Επιλέχτηκαν περισσότερα από 400 παιδιά, ηλικίας 9 έως 12 ετών, από 19 τάξεις στο Βανκούβερ, τα οποία χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Τα παιδιά στην πρώτη ομάδα έπρεπε να εκτελέσουν 3 πράξεις ευγένειας κάθε εβδομάδα για ένα μήνα. Στις πράξεις περιλαμβάνονταν το να αγκαλιάσουν τη μαμά όταν ήταν στρεσαρισμένη ή να σκουπίσουν το πάτωμα στο σπίτι.

Τα παιδιά στη δεύτερη ομάδα έπρεπε να επισκεφτούν 3 ευχάριστα μέρη κάθε εβδομάδα για ένα μήνα, είτε ένα γήπεδο είτε το σπίτι των παππούδων.

Πριν και μετά την περίοδο της έρευνας, οι μαθητές ανέφεραν την ικανοποίηση από τη ζωή τους, την ευτυχία και το θετικό συναίσθημα. Τους δόθηκε επίσης μια λίστα με τους συμμαθητές τους και τους ζητήθηκε να κυκλώσουν τα ονόματα συμμαθητών με τους οποίους θα ήθελαν να μοιράζονται εξωσχολικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά και στις 2 ομάδες δήλωσαν ότι ήταν πιο ευτυχισμένα μετά από 4 εβδομάδες, αλλά παιδιά που πραγματοποίησαν πράξεις ευγένειας επέλεξαν περισσότερα παιδιά για να μοιραστούν εξωσχολικές δραστηριότητες κερδίζοντας 1,5 φίλους κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό «Plos One» ότι η έρευνά τους υποδεικνύει ότι οι καλές πράξεις ωφελούν αυτούς που τις κάνουν, οι οποίοι κερδίζουν όχι μόνο βελτιωμένη ευεξία αλλά και δημοφιλία.

Οι ερευνητές επίσης υπέδειξαν ότι η ενίσχυση της αποδοχής από τους συνομηλίκους όχι μόνο αυξάνει την αίσθηση ευεξίας των παιδιών αλλά μειώνει και την πιθανότητα να πέσουν θύμα πειραγμάτων. Πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ευτυχισμένα τα παιδιά, που στη συνέχεια θα είναι λιγότερο πιθανό να εναντιωθούν στους συνομηλίκους.

Επίσης οι συμμαθητές επιθυμούσαν να μοιραστούν δραστηριότητες με παιδιά που έκαναν καλές πράξεις, το οποίο επίσης φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες να γίνουν θύματα πειραγμάτων.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι σε τάξεις όπου κάθε παιδί συμπαθιέται το ίδιο με τους συνομηλίκους του υπάρχει καλύτερη ψυχική υγεία κατά μέσον όρο, σε σχέση με τάξεις στις οποίες υπάρχουν αγαπητά παιδιά και περιθωριοποιημένα.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας και αυτών που είναι γνωστά για τα οφέλη της αποδοχής από τους συνομηλίκους, οι ερευνητές υποδεικνύουν να ενθαρρύνονται τα παιδιά να βοηθούν τακτικά τους άλλους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση βοηθά στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου


Ευεργετική η σωματική δραστηριότητα σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου είναι πολύ περισσότερο πιθανό να πεθάνουν αν είναι υπέρβαρες και δεν ασκούνται, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν πώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος και τα επίπεδα δραστηριότητας συνδέονταν με την επιβίωση σε 1.400 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου.

Ασθενείς με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας εντός 5 ετών από τη διάγνωση σε σχέση με ασθενείς με υγιή ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9. Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 84% υψηλότερος για γυναίκες με ΔΜΣ 30 έως 34,9 και 135% σε όσες είχαν ΔΜΣ 35 και άνω.

Ωστόσο ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, γυναίκες που ασκούνταν μέτρια έως έντονα περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα πριν διαγνωστούν με καρκίνο του ενδομητρίου είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 5 ετών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ασκούνταν ή ασκούνταν σπάνια.

Οι ερευνητές του Yale School of Public Health, δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς το βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν την επιβίωση αλλά οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του όγκου μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη, των επιπέδων των ορμονών και της φλεγμονής.

Η ερευνήτρια Hannah Arem, του U.S. National Cancer Institute, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι ένας υγιής ΔΜΣ και υψηλότερη σωματική δραστηριότητα συνδέονται με καλύτερη επιβίωση στον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η Arem πρόσθεσε ότι ενώ όλες οι γυναίκες ενθαρρύνονται να κρατούν υγιές σωματικό βάρος και να ασκούνται, γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου μπορεί να κινητοποιηθούν ιδιαίτερα από τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Journal of the National Cancer Institute». Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της σωματικής δραστηριότητας σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινες» ταράτσες στην πόλη


Ασπίδα προστασίας από το θερμό κλίμα της Γης
.
Μπορούν ν' απορροφήσουν τόνους βροχόνερο. Μετριάζουν την αφόρητη ζέστη. Είναι ανθεκτικές. Οι πράσινες στέγες είναι μια απλή αλλά ιδιοφυής ιδέα και μπορεί να αποδειχτούν η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας των πόλεων από το κλίμα της Γης που γίνεται όλο και θερμότερο.

Όσο προχωρά η υπερθέρμανση του πλανήτη, μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων τα οποία απειλούν ιδιαίτερα τις μεγάλες πόλεις της Γης που δεν έχουν φυτά ούτε χώμα που να απορροφά το νερό της βροχής.

Για το λόγο αυτό οι σχεδιαστές πόλεων ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τα μέσα της ίδιας της φύσης και κατασκευάζουν μικρά οικοσυστήματα στις στέγες των κτιρίων των πόλεων έτσι ώστε να ελαττώσουν την επίδραση της μανίας της φύσης.

Φυσικά τα φυτά στις στέγες δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις πλημμύρες στους δρόμους της πόλης και στο αποχετευτικό δίκτυο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η πράσινη στέγη λειτουργεί σαν σφουγγάρι κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων και ταυτόχρονα έχει και άλλες λειτουργίες. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Επίσης, στη διάρκεια των θερμών καλοκαιριών τα φυτά δροσίζουν τα κτίρια και τον περιβάλλοντα αέρα μέσω της διαφυγής υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά "ιδρώνουν" αποβάλλοντας νερό, κι έτσι καταναλώνεται θερμότητα και ψυχραίνει ο αέρας.

Τέλος, η πράσινη στέγη απορροφά πολύ λιγότερη θερμότητα απ' όση απορροφά η στρωμένη με πίσσα μαύρη στέγη που υπήρχε παλιότερα και βοηθά στην ψύχρανση του κτιρίου στη διάρκεια των καλοκαιριών που όσο περνά ο καιρός είναι όλο και θερμότερα. Έτσι μειώνεται η ανάγκη χρήσης κλιματιστικών.

Στο μέλλον, στο Τόκιο όλα τα δημόσια κτίρια με στέγη άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων θα έχουν φυτά στο ένα πέμπτο τουλάχιστον της έκτασης αυτής. Το 2010 οι αρχές του Τορόντο στον Καναδά αποφάσισαν ότι όλα τα νέα κτίρια που έχουν μεγάλη επιφάνεια στέγης θα καλυφθούν από βλάστηση.

Σήμερα στο Σικάγο, πρωτοπόρο στον τομέα αυτό στις ΗΠΑ, η βλάστηση καλύπτει πάνω από 185.000 τετραγωνικά μέτρα στις στέγες των κτιρίων της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...