Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κάναμε τα αντιβιοτικά... καραμέλες



Γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικά τα φάρμακα.

Όλο και πιο αναποτελεσματικά γίνονται τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με την επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χαν, ενώ σε λίγο καιρό ακόμη και απλές ασθένειες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και έτσι μπορεί να καταλήγουν θανατηφόρες. Μιλώντας σε συνέδριο του οργανισμού σχετικό με το θέμα, η κυρία Χαν προειδοποίησε ότι η διευρυμένη χρήση αντιβιοτικών κάνει ολοένα και περισσότερους ιούς ανθεκτικούς κι έτσι καταργείται το βασικό όπλο που διαθέτει η δυτική ιατρική.

«Ασθένειες τόσο απλές όσο ο πονόλαιμος ή μια εκδορά στο πόδι ενός παιδιού μπορεί σύντομα να είναι θανατηφόρες, όπως ήταν στο παρελθόν. Η αντιμικροβιακή αντίσταση αυξάνει στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Χάνουμε σταδιακά τα αντιμικροβιακά πρώτης γραμμής. Σε ασθενείς που μολύνθηκαν με ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα, η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 50%. Μία μετα-αντιβιοτική εποχή σημαίνει στην ουσία το τέλος της μοντέρνας ιατρικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε, μάλιστα, πρόσφατα ένα σχετικό βιβλίο, στο οποίο εξηγεί ότι η συγκεκριμένη κρίση δημιουργείται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες και γι’ αυτόν τον λόγο πολλές από τις απλές ασθένειες είναι πλέον δύσκολο να θεραπευτούν. Σύμφωνα με τον οργανισμό, δυνατά φάρμακα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία ασθενειών όπως η φυματίωση, η ελονοσία, η γρίπη αλλά και πολλές βακτηριακές μολύνσεις θα είναι σύντομα αναποτελεσματικά, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με έρευνα, εξάλλου, που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο British Columbia, η ευρεία χρήση αντιβιοτικών μπορεί σύντομα να οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων αλλεργικού άσματος στα παιδιά. «Υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό ότι τα παιδιά που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα αντιβιοτικά, δηλαδή τα παιδιά που ζουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι πιο επιρρεπή στο άσθμα. Η έρευνά μας όχι μόνο είναι η πρώτη απόδειξη αυτής της υπόθεσης, αλλά καταδεικνύει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει» σχολίασε η μικροβιολόγος Μπρετ Φίνλεϊ, επικεφαλής της νέας έρευνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πήρα πίσω το πρόσωπό μου»



Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση η γυναίκα που είχε παραμορφωθεί από πίθηκο.

Η επίθεση ενός χιμπαντζή παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Τελικά, επέζησε, αλλά είχε χάσει περισσότερο από το μισό πρόσωπό της.

Η Κάρλα Νας δέχθηκε την επίθεση του ζώου, όταν επισκέφθηκε το σπίτι της ιδιοκτήτριάς του, στο Κονέκτικατ το 2009. Ο χιμπαντζής μάλλον ζήλεψε και όρμηξε στην άτυχη γυναίκα, προκαλώντας της τρομακτικά τραύματα.

Πριν από έξι μήνες η 58χρονη Κάρλα υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου και τώρα πια αρχίζει να αισθάνεται το νέο δέρμα της.

«Είναι σαν το δικό μου πρόσωπο», λέει, «απλώς δεν το αισθάνομαι πλήρως. Οι γιατροί λένε ότι με τον καιρό θα νιώθω όλο και καλύτερα».

Η Κάρλα γνώριζε τον χιμπαντζή Τράβις, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να της καταστρέψει το πρόσωπο.
Τώρα η γυναίκα διεκδικεί αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων, από την πολιτεία του Κονέκτικατ, επειδή δεν έκανε κάτι για να περιορίσει το επικίνδυνο ζώο.



Διαβάστε περισσότερα...

Φως στη θεραπεία της φαλάκρας



Βρέθηκε πρωτεΐνη που μπορεί απαλλάξει τους άντρες από το πρόβλημα.

Μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή δερματολογίας Γιώργο Κωτσαρέλλη, εντόπισε για πρώτη φορά ένα άγνωστο μέχρι σήμερα βιολογικό μηχανισμό που προκαλεί φαλάκρα.

Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα εμποδίζουν τις τρίχες να πέφτουν από το κεφάλι των ανδρών, ενώ θα μπορούσαν ίσως ακόμα και να επαναφέρουν τα πεσμένα μαλλιά στη θέση τους. Ήδη άρχισαν να μελετώνται σχετικά φάρμακα και κρέμες που βρίσκονται κιόλας σε φάση κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή εντοπίστηκε μία πρωτεΐνη που θα αποτελέσει στόχο για την θεραπεία της φαλάκρας. Το επόμενο βήμα, όπως είπε, θα είναι να βρεθούν ουσίες που επηρεάζουν αυτή την πρωτεΐνη, ώστε να εμποδιστεί η απώλεια των τριχών ή και να αναστραφεί. Μια τέτοια μελέτη όμως, όπως ανέφερε, θα πάρει κάποιο χρόνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα νέα φάρμακα που μελετώνται κατά της φαλάκρας, όπως επεσήμανε ο Κωτσαρέλλης, έχουν θεραπευτική δράση στις αλλεργικές ασθένειες, όπως το άσθμα. Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, είναι ασαφές ακόμα αν η ανακάλυψη για το ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχει εφαρμογή και στην πιο σπάνια περίπτωση των γυναικών που χάνουν τα μαλλιά τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται, όταν οι άνδρες αρχίζουν να μένουν φαλακροί. Βρήκαν, έτσι, ότι το επίπεδο μιας πρωτεΐνης-κλειδί, της προσταγλανδίνης D συνθάσης (PGD2), αυξάνεται μόνο στα κύτταρα των θυλακίων που βρίσκονται στις περιοχές του κεφαλιού χωρίς τρίχες. Τα πειραματόζωα που, μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης, είχαν υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, έμειναν τελείως φαλακρά, ενώ οι μεταφυτευμένες σε αυτά ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να μεγαλώνουν, όταν η εν λόγω πρωτεΐνη ήταν αυξημένη.

Οι λευκοί άνδρες συνήθως αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στη μέση ηλικία και το 80% περίπου έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη φαλάκρα έως τα 70 τους. Για την απώλεια των μαλλιών μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως γενετικοί ή το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης, όμως αρκετά άλλα αίτια της φαλάκρας είναι μάλλον άγνωστα. Σε κάθε περίπτωση, τα θυλάκια των τριχών συρρικνώνονται και τελικά γίνονται τόσο μικρά που είναι πια αόρατα, οπότε και οι τρίχες γίνονται μικροσκοπικές, με συνέπεια να κάνει την εμφάνισή της κάποια στιγμή η φαλάκρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πολλή δουλειά στέλνει τις γυναίκες στο ψυγείο

Η πολλή δουλειά στέλνει τις γυναίκες στο ψυγείο 

Παρηγοριά στο φαγητό ψάχνουν όσες νιώθουν επαγγελματικά εξουθενωμένες.

Σύμφωνα με μία νέα φινλανδική μελέτη, οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν παρηγοριά στο φαγητό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι γυναίκες εκείνες που ανέφεραν ότι νιώθουν επαγγελματικά εξουθενωμένες είναι πιθανότερο να καταφεύγουν στο πολύ φαγητό όταν έχουν άγχος ή είναι πεσμένες ψυχολογικά αντί απλώς να ικανοποιούν την πείνα τους. Επιπλέον, ήταν πιο επιρρεπείς στο να τρώνε «ανεξέλεγκτα»- η αίσθηση ότι πεινάς διαρκώς ή δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως αν δεν εξαντληθεί το φαγητό.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 230 γυναικών, ηλικίας από 30 ως 55 ετών, οι οποίες συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή που εξέταζε τον τρόπο ζωής. ‘Ολες εργάζονταν και στην αρχή του πειράματος συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κόπωση στη δουλειά τους και για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, το 22% των γυναικών ανέφεραν κάποιο βαθμό κούρασης από την εργασία. Οι γυναίκες που δεν ήταν εξουθενωμένες από τη δουλειά τους κατά την έναρξη της έρευνας είχαν την τάση να μειώνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού σε διάρκεια ενός χρόνου. Αλλά, κατά μέσο όρο, όσες ένιωθαν εξουθενωμένες επαγγελματικά δεν πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται οι πυρετικοί σπασμοί



Συμβουλές για τους γονείς.

Εκτιμάται ότι το 5% των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 6 ετών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή πυρετικούς σπασμούς. Είναι η κατάσταση κατά την οποία ενώ το παιδί έχει πυρετό και είναι υποτονικό, ξαφνικά μελανιάζει, παρουσιάζει συσπάσεις σε όλο του το κορμί και τα μάτια του είτε στριφογυρίζουν είτε μένουν παγωμένα. Μπορεί η εικόνα να είναι τρομακτική αλλά πρόκειται για ένα απλό περιστατικό πυρετικών σπασμών.

Οι πυρετικοί σπασμοί διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό (αν και στους γονείς φαίνεται αιώνας) και αμέσως μετά το παιδί επανέρχεται. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πυρετικοί σπασμοί δεν προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και δεν ευθύνονται για προβλήματα στο νευρολογικό σύστημα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς;

α. Να τοποθετείται το παιδί σε ασφαλές σημείο ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει.
β. Να απομακρύνονται από το παιδί αιχμηρά αντικείμενα που μπορούν να το τραυματίσουν.
γ. Το κεφαλάκι θα πρέπει να είναι στο πλάι ώστε να διευκολύνεται η έξοδος των σάλιων ή ενδεχομένως και του εμετού.
δ. Να κληθεί ο παιδίατρος και να εξεταστεί το παιδί προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι επρόκειτο για περιστατικό πυρετικών σπασμών.
Δυστυχώς πρόληψη για τους πυρετικούς σπασμούς δεν υπάρχει. Γι’ αυτό το λόγο οι παιδίατροι συνιστούν την ίδια αντιπυρετική αγωγή που χορηγούν και στα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα επεισόδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το λευκό ρύζι συνδέεται με το διαβήτη



Πιο ωφέλιμο το καφέ ρύζι.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε εκείνες τις χώρες, ιδίως στην Ασία, όπου το ρύζι αποτελεί παραδοσιακή τροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διατροφολόγο Τσι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνισαν ότι δεν αρκεί ο περιορισμός του ρυζιού για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη, αλλά η διατροφή πρέπει γενικότερα να είναι προσεγμένη και να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και λίπη.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τέσσερις ήδη δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και αφορούσαν συνολικά 350.000 άτομα για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως 22 ετών. Από αυτούς, πάνω από 13.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη.

Η κινεζική και η ιαπωνική μελέτη έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το πιο πολύ ρύζι, είχαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο ρύζι. Στην αμερικανική και αυστραλιανή έρευνα, όπου γενικότερα -όπως και στην Ευρώπη- η κατανάλωση ρυζιού από τον πληθυσμό είναι αρκετά μικρότερη, η αύξηση του κινδύνου από το πολύ ρύζι ήταν κατά μέσο όρο 12%. Στις ασιατικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε τρεις έως τέσσερις μερίδες ρύζι τη μέρα, ενώ στις δυτικές χώρες μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

Το άσπρο ρύζι είναι η κυριότερη μορφή ρυζιού που καταναλώνεται διεθνώς. Έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία και αποφλοίωση και ό,τι απομένει, είναι κυρίως άμυλο. Το καφέ ρύζι, αντίθετα, διατηρεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο το φλοιό του, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες, καθώς και χαμηλότερο «γλυκαιμικό δείκτη», δηλαδή περιέχει λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με το άσπρο ρύζι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στη σχέση ρυζιού και διαβήτη, από τον οποίο πάσχουν περίπου 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύπλοκη πάθηση που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή. Εμφανίζεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή η ορμόνη ινσουλίνη δεν αρκεί για να το διασπάσει. Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιδημία εξελίσσεται η νόσος του Αλτσχάιμερ



Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά.

Το Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 35.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία, συνήθως εκδηλώνεται από 65 ετών και άνω, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι ούτε 50 ετών!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά της νόσου για τους παρακάτω λόγους:

Α. Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες.
Β. Ευαισθητοποίηση των συγγενών
Γ. Αναγνώριση της νόσου από τους γιατρούς.

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ είναι ήπια (ο ασθενής ξεχνά πρόσφατα γεγονότα ενώ θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει και τελικά ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει μόνος του και να φροντίσει τον εαυτό του αλλά εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς για τους οποίους αποτελεί τεράστιο φορτίο τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια οι αναπτυγμένες χώρες δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

Παράλληλα, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα για τις αιτίες και τη θεραπεία της νόσου. Κι αυτό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση του αλτσχάιμερ- και γενικότερα όλων των μορφών άνοιας- έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή και για το οικογενειακό περιβάλλον του καθώς δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.

Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά βήματα για την στήριξη των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους, αν και τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση των Κέντρων Ημέρας που κινδυνεύουν με «λουκέτο».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή



Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα 30 μας χρόνια.

Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Οι περισσότεροι έχουν ακμή σε κάποιο βαθμό και περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας γιατροσόφια και τρόπους περιορισμού ή αισθητικής κάλυψης του προβλήματος. Αλλοι κάνουν περίεργες δίαιτες πιστεύοντας ότι έτσι θα περιορίσουν το πρόβλημα. Διάφορα περιοδικά δημοσιεύουν τακτικά άρθρα και κάποιων άσχετων με τη Δερματολογία, με αποτέλεσμα να επιτείνουν τη σύγχυση και πολλές φορές να περιπλέκουν τα πράγματα.

Η ακμή όμως δεν απασχολεί μόνο τους εφήβους αλλά και αρκετούς ενήλικες που με μεγάλη αναστάτωση βλέπουν ότι η εφηβική τους ακμή ουδέποτε τους εγκατέλειψε ή ότι ξαφνικά στα 30 τους εμφανίζουν σπυράκια στο πρόσωπο.
Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το θέμα δίνοντας διευκρινίσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις που γίνονται συχνότερα.

Συχνότητα ακμής


Σχεδόν όλοι οι έφηβοι θα έχουν σε κάποια στιγμή από ένα έως πολλά σπυράκια. Το 85% έχει αυτό που λέμε φυσιολογική κοινή ακμή. Ενα όμως 15% έχει πιο ενοχλητική ακμή, που θα χρειαστεί τη γνώμη ενός δερματολόγου. Οι γυναίκες προσβάλλονται εξ ίσου με τους άνδρες, η ακμή τους όμως αρχίζει νωρίτερα, πολλές φορές από 9-10 ετών. Μετά την ηλικία των 19 ετών η ακμή αρχίζει να υποχωρεί, πολλοί όμως έχουν προβλήματα που απαιτούν θεραπεία πολλές φορές και μέχρι τα 35 τους χρόνια. Στις ηλικίες πάνω από 40, το 1% των ανδρών και το 5% των γυναικών χρειάζονται θεραπεία.

Αιτιολογία


Η ακμή είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου (καναλιού) μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους (που λέγεται σμήγμα) διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, ράχη και στήθος. Επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, τα άτομα που πάσχουν από ακμή παραπονούνται συχνά για λιπαρότητα.

Κλινική εικόνα


Αναγνωρίζουμε διάφορους τύπους σπυριών : οι φαγέσωρες (τα «μπιμπίκια») μπορεί να είναι άσπρα ή μαύρα, οι βλατίδες (τα κόκκινα), οι φλύκταινες (κόκκινα με πύον) και τα οζίδια ή κύστεις. Οι δύο τελευταίες βλάβες όταν υπάρχουν αφήνουν συνήθως σημάδια ή ουλές. Το ίδιο θα γίνει αν ο ασθενής ενοχλημένος από τα σπυράκια, τα πειράξει.

Μερικοί ασθενείς με σκούρο δέρμα, αναπτύσσουν μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση σαν αποτέλεσμα της ακμής τους. Στην περίπτωση αυτή καθώς και στην ύπαρξη σημαδιών, ο δερματολόγος μπορεί να αποφασίσει να κάνει peeling, μιας και δεν υπάρχει άλλη καταλληλότερη θεραπεία.

Τι επιδεινώνει την ακμή;


- Ορισμένοι φυσιολογικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.
- Μια έξαρση της ακμής πριν από την περίοδο δεν είναι σπάνια.
- Η κύηση δεν έχει σταθερή επίδραση : άλλοτε την επιδεινώνει και άλλοτε την βελτιώνει.
- Ο ήλιος το καλοκαίρι συνήθως κάνει καλό.
- Η δίαιτα δεν παίζει ρόλο στην ακμή. Παλαιότερες δοξασίες, για την βλαβερή επίδραση της σοκολάτας κλπ, σήμερα δεν γίνονται αποδεκτές.
- Η προσωπική υγιεινή του προσώπου (καθαριότητα) δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην βαρύτητα της ακμής.
- Σε μεγαλύτερες γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά που είναι λιπαρά, η ακμή επιδεινώνεται και συνήθως παίρνει την μορφή με τα άσπρα σπυράκια. Ακμή μπορούν να προκαλέσουν και οι αντηλιακές κρέμες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολλά φίλτρα που τις κάνουν λιπαρές. Το μακιγιάζ όταν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα παίζει επίσης αρνητικό ρόλο.
- Μερικά φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.
- Το επάγγελμα μερικές φορές παίζει κάποιο ρόλο, π.χ. εργασία σε υγρό και θερμό περιβάλλον όπως η τροφοδοσία (catering), κουζίνα ή πλυντήριο.
- Τα αντισυλληπτικά δεν επιδρούν στην ακμή. Σε μεγαλύτερες γυναίκες και όταν όλες οι άλλες θεραπείες αποτύχουν, καλά αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός αντισυλληπτικού και αντιανδρογόνου.
- Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σεξουαλική πράξη βελτιώνει την ακμή.
- Τα νεύρα και το άγχος, δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εφηβική ακμή, μπορεί όμως να προκαλούν ακμή σε μεγαλύτερες αγχώδεις γυναίκες και τότε τα σπυράκια εντοπίζονται κυρίως γύρω από το στόμα.
- Ακμή επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία της Ακμής


Μεγάλη σημασία έχει να γίνει κατανοητό ότι η ακμή διαρκεί κατά μέσο όρο 8 χρόνια και ότι θα περάσει από μόνη της. Εκείνο που μπορεί να προσφέρει ο δερματολόγος είναι να κρατά υπό έλεγχο τα σπυράκια και το πρόσωπο σε αισθητικώς αποδεκτά επίπεδα, ώστε ο ασθενής να νοιώθει άνετα. Όσοι γονείς δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα πρέπει να το κατανοήσουν, ότι δηλαδή το παιδί τους αισθάνεται πολύ άσχημα με την εμφάνιση του προσώπου του. Αυτό μάλιστα πολλές φορές δεν έχει σχέση με τη βαρύτητα της ακμής. Ένας έφηβος, μπορεί να έχει ελάχιστα σπυράκια και να αισθάνεται πολύ άσχημα ψυχολογικά. Πολλοί γονείς το διακωμωδούν αυτό (σιγά το πρόβλημα! Όλοι είχαμε σπυράκια!) τη στιγμή που το παιδί συνεχίζει να υποφέρει.

Κατανοητό θα πρέπει επίσης να γίνει ότι οι θεραπείες είναι μακρόχρονες, η βελτίωση αργή: το 92% θα εμφανίσει βελτίωση της τάξεως του 80% σε 6 μήνες και πολλοί θα χρειαστούν θεραπεία για πολλά χρόνια.

Οι θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές, και από το στόμα (συστηματικές). Ο δερματολόγος θα αποφασίσει το είδος της θεραπείας ανάλογα με την βαρύτητα της ακμής.

- Ας τονιστεί ότι η τοπική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται σε όλο το πρόσωπο και όχι τοπικά σε κάθε βλάβη. Όλες δε οι κρέμες έχουν σαν παρενέργεια κάποια απολέπιση και ερυθρότητα. Ελέγχεται όμως με μείωση της συχνότητας εφαρμογής από δύο φορές σε μία φορά την ημέρα ή ακόμα λιγότερο. Το πρόβλημα όμως αυτό είναι παροδικό και μετά από λίγο υποχωρεί.

- Οι θεραπείες από το στόμα συνήθως είναι αντιβίωση και σε πολύ βαριές ακμές με κύστεις σε πρόσωπο ή και στη ράχη / στέρνο, χορηγείται η ισοτρετινοϊνη (παράγωγο της βιταμίνης Α), το πιο δραστικό από τα φάρμακα που κυκλοφορούν.

- Κατά την εφαρμογή τοπικής θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό κάθε 1-1,5 μήνα, όταν παίρνει αντιβίωση κάθε μήνα, ενώ με την ισοτρετινοϊνη χρειάζεται συχνότερη παρακολούθηση και εργαστηριακές εξετάσεις.

- Εναλλακτική θεραπεία είναι και ο συνδυασμός οιστρογόνων με αντιανδρογόνο (χορηγούνται περίπου για 12 μήνες).

Τελειώνοντας θα αναφερθούμε και στο πρόβλημα που τυχόν υπάρχει όταν υποχωρήσει η ακμή και που συνίσταται σε σημάδια (συνήθως ερυθρά) και ουλές.

- Για τα σημάδια πολύ καλά αποτελέσματα έχει το χημικό peeling που μόνο δερματολόγος μπορεί να το κάνει και δεν έχει σχέση βέβαια με διάφορα peelings που γίνονται σε διάφορα ινστιτούτα αισθητικής. Με το peeling αυτό προκαλείται «ξεφλούδισμα» της σημαδεμένης επιδερμίδας και εμφάνιση νέας υγιέστερης. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά και τα πλήρη αποτελέσματα φαίνονται σε 10 περίπου ημέρες.

- Για τις μέτριες – βαθιές ουλές εφαρμόζεται η δερματοαπόξεση. Την εκτελούν κάτω από γενική αναισθησία οι πλαστικοί χειρουργοί και εξειδικευμένοι δερματολόγοι. Το δέρμα επιπεδώνεται για την αφαίρεση των ουλών. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 30-75%, αλλά είναι μια σοβαρή επέμβαση και συνιστάται μόνο σε ασθενείς με σοβαρά κίνητρα.

Και το Peeling αλλά και η δερματοαπόξεση δεν γίνονται το καλοκαίρι λόγω του κινδύνου ανάπτυξης μελάγχρωσης του δέρματος.

Πολύ μικρός επίσης αριθμός ατόμων με μικρές επιφανειακές ουλές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλά σε ενδοδερμικές ενέσεις κολλαγόνου.

Συμπερασματικά, η ακμή μπορεί να αποβεί μείζον αισθητικό και ψυχολογικό πρόβλημα ιδίως στη σημερινή εποχή που τόση σημασία δίνεται από όλους στην εμφάνιση, γι αυτό λοιπόν η έγκαιρη προσέλευση στον δερματολόγο μπορεί να έχει σωτήρια αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητώ εργασία στην Ναυπακτο ή στην Πάτρα

Άτομο αμεα (κωφάλαλος) 28 ετών, ονόματι Αναστάσιος, ζητεί εργασία στην Ναύπακτο ή στην Πάτρα ως σερβιτόρος, βοηθός ελαιοχρωματιστή, λαντζιέρης, καθαριστής δωματίων ξενοδοχείου, καθαριστής κήπου. Υπάρχει Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο ECDL, δίπλωμα οδήγησης επιβατικού αυτοκίνητου, προϋπηρεσία ως βοηθός ελαιοχρωματιστή επί 10 χρόνια, προϋπηρεσία σε αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Ναυπάκτου μέσω STAGE για 18 μηνες.



Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει ας καλέσει το 6957461333 και να ζητήσει την Παρασκευή που είναι η αδερφή του φίλου που ζητά εργασία.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ζεστό νερό της βρύσης ενέχει κινδύνους



Μπορεί να μεταφέρει στο ποτήρι μόλυβδο, χαλκό και σκουριά.

Όταν βιάζεσαι, πιθανόν να χρησιμοποιείς το ζεστό νερό της βρύσης για να φτιάξεις το τσάι ή τον καφέ σου, χωρίς όμως να γνωρίζεις τις επιπτώσεις.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γεμίσει το ρόφημά σου με μόλυβδο, χαλκό και σκουριά. «Το ζεστό νερό της βρύσης έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταφέρει όλα τα παραπάνω στο ποτήρι σου» αναφέρει ο Τζέιμς Μ. Σάιμονς, συγγραφέας του Plain Talk About Drinking Water, κάτι που μπορεί να σου δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.

Για να είσαι ασφαλής, προτίμησε να βράζεις κρύο νερό σε μπρίκι ή στο βραστήρα σου και να απολαμβάνεις το ρόφημά σου, χωρίς να ανησυχείς για τέτοιου είδους κινδύνους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αναλφαβητισμός στην υγεία κόβει χρόνια

Ο αναλφαβητισμός στην υγεία κόβει χρόνια 

Οι ασθενείς πρέπει να κατανοούν τις βασικές πληροφορίες για την υγεία τους.

Ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών δυσκολεύεται να καταλάβει τις βασικές πληροφορίες για την υγεία του, με επακόλουθο να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του του University College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν ένα σύντομο τεστ με τέσσερις ερωτήσεις, βασισμένες σε οδηγίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε ένα πακέτο ασπιρίνης, για να αξιολογήσουν την ικανότητα των εθελοντών τους να διαβάζουν και να κατανοούν όσα διαβάζουν.

Η μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 8.000 ενήλικες άνω των 45 ετών και θέμα της ήταν η κατανόηση των οδηγιών χρήσεως της ασπιρίνης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 67,5% των εθελοντών είχε υψηλό επίπεδο αλφαβητισμού υγείας (απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις), το 20% είχαν μέσο επίπεδο (έκαναν ένα λάθος) και το 12,5% είχαν χαμηλό (απάντησαν σωστά το πολύ σε δύο ερωτήσεις, ενώ αρκετοί σε καμία).

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών δεν μπορούσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, ενώ στις ηλικίες κάτω των 60 ετών αδυνατούσε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις το 25%.

Μετά το τεστ, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί μία πενταετία. Στη διάρκειά της, πέθανε το 6,1% σε όσους είχαν υψηλό αλφαβητισμό υγείας, το 9% όσων είχαν μέσο και το 16% όσων είχαν χαμηλό αλφαβητισμό υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, ο αλφαβητισμός υγείας είναι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο έχει την ικανότητα να αποκτά, να επεξεργάζεται και να κατανοεί πληροφορίες για την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες προκειμένου να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις για την υγεία του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία για τους ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού

Αισιοδοξία για τους ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού

Συγκεκριμένη θεραπεία βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση της επικουρικής (μετεγχειρητικής) θεραπείας με imatinib (Glivec), στα 3 χρόνια για ενήλικες ασθενείς με στρωματικούς όγκους του γαστρεντερικού συστήματος, θετικούς στην πρωτεΐνη ΚΙΤ (KIT+), και οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής της μελέτης. Το συγκεκριμένο εκτεταμένο θεραπευτικό σχήμα αποδεικνύεται ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς υποτροπή, καθώς και της συνολικής επιβίωσης, των ασθενών, σε σχέση με αυτούς τους ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία για ένα χρόνο μετεγχειρητικά.

Οι ενήλικες με ΚΙΤ+GIST διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής κατόπιν της χειρουργικής εξαίρεσης του αρχικού όγκου. Παρά το γεγονός ότι η πλήρης χειρουργική εξαίρεση του όγκου είναι εφικτή στους περισσότερους ασθενείς με ΚΙΤ+GIST, πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν υποτροπή ή μετάσταση μετεγχειρητικά με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Στην αναθεωρημένη ένδειξη αναφέρεται ότι η θεραπεία με imatinib πέρα από τα 3 χρόνια μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την υποτροπή του όγκου, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι η επίπτωση στη συνολική επιβίωση των ασθενών δεν έχει προσδιοριστεί.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολούθησε τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και έχει ισχύ σε όλα τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Η έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα της διεθνούς, πολυκεντρικής, ανοιχτής κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 47ο Συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), τον Ιούνιο του 2011.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε διάστημα πέντε χρόνων, 66% των ασθενών με KIT+GIST που ακολουθούσαν 3ετή επικουρική θεραπεία με imatinib δεν εμφάνισαν υποτροπή, σε σύγκριση με 48% των ασθενών που ακολούθησε τη μονοετή θεραπεία. Επίσης, στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που ακολούθησαν τη 3ετή θεραπεία ήταν 92%, σε σύγκριση με το 82% των ασθενών που ακολούθησαν τη μονοετή θεραπεία.

Τα δεδομένα αυτά σηματοδοτούν ένα σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της μετεγχειρητικής θεραπείας των ΚΙΤ+GIST και αποτελούν μία ισχυρή βάση για τη χρήση της τριετούς μετεγχειρητικής θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία με imatinib είναι η μοναδική διαθέσιμη για επικουρική χορήγηση.

Οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού συστήματος (GIST) είναι μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή μορφή καρκίνου της γαστρενετερικής οδού. Συνήθως, η διάγνωσή και η θεραπεία τους είναι δύσκολη, καθώς συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Στην Ε.Ε, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από 5.000 περιστατικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι αναπνευστικές παθήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Αμερικανική Εταιρεία Παθήσεων Θώρακος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, κρούει ο αμερικανός καθηγητής παιδιατρικής Κεντ Πίνκερτον, ένας εκ των συγγραφέων έκθεσης που δημοσιεύθηκε, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, στα Proceedings της Αμερικανικής Εταιρείας Παθήσεων Θώρακος.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος» είπε ο ίδιος.

Η αύξηση, παγκοσμίως, των περιστατικών άσθματος, αλλεργιών, λοιμωδών και καρδιαγγειακών νοσημάτων θα προκύψει από μια σειρά επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη. Ο κίνδυνος θα προέλθει από την αύξηση του όζοντος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του εδάφους στα αστικά κέντρα, την αυξημένη σωματιδιακή ύλη σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και την ακτίνα των μεταδοτικών ασθενειών, η οποία επεκτείνεται σε βορειότερους γεωγραφικούς παράλληλους.

«Μιας και η έρευνά μου εστιάζει στην περιβαλλοντική ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις της στο αναπνευστικό, η μεγαλύτερη ανησυχία μου είχε, ανέκαθεν, να κάνει με ζητήματα ποιότητας της ατμόσφαιρας», λέει ο Πίνκερτον, ο οποίος διδάσκει στο UC Davis School of Medicine, στην Καλιφόρνια και είναι διευθυντής στο UC Davis Center for Health and Environment.

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν περισσότερη αιθάλη και σωματιδιακή ύλη από περισσότερες πυρκαγιές, οι οποίες είναι γνωστό ότι γίνονται συχνότερες όσο το κλίμα γίνεται πιο θερμό, καθώς και παρουσία σωματιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα από νέφη σκόνης που προκαλούνται από την ερημοποίηση", προσθέτει.

Στην έκθεση -που προέκυψε από δεκαμελή επιτροπή που συμμετείχε σε workshop και στην οποία υπήρχαν και επιστήμονες από την Ευρώπη, την Ασία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική- δίνεται, επίσης, έμφαση στη «μετανάστευση» σε βορειότερους γεωγραφικούς παράλληλους μουχλιασμένων μυκήτων, βακτηρίων και νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.

Διαπιστώνεται ότι μουχλιασμένοι μύκητες, που στο παρελθόν βρίσκονταν μόνον στην Κεντρική Αμερική, σήμερα βρίσκονται στη Βρετανική Κολομβία και μεταδοτικές ασθένειες που πριν, ήσαν συνηθισμένες στην περιοχή της Μεσογείου, τώρα ανιχνεύονται σε περιοχές, τόσο βόρεια όσο η Σκανδιναβία.

Ορισμένες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο αναπνευστικό, θα είναι έμμεσες, επισημαίνει ο Κεντ Πίνκερτον. Για παράδειγμα, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εκτοπισμένων πληθυσμών, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας Κατρίνα ή τα τσουνάμι στην Ινδονησία και την Ιαπωνία, μπορούν να κάνουν πιο συχνές τα ξεσπάσματα μεταδοτικών επιδημιών.

«Υπάρχουν άτομα που θα είναι πολύ πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παγκοσμίως, από ό,τι τα μέλη του πληθυσμού, εν γένει», τονίζει ο Πίνκερτον. «Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, άνθρωποι με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αυτοί που είναι μεγάλοι σε ηλικία ή με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό θα έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες όταν είναι πιο κακή η ποιότητα του αέρα», υπογραμμίζει.

Οι δύο συγγραφείς της έκθεσης, ο Πίνκερτον και ο Ουίλιαμ Ρομ, καθηγητής ιατρικής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο New York University School of Medicine, κατηγοριοποίησαν τα κύρια αίτια, που οι συμμετέχοντες στο workshop θεώρησαν ότι έχουν ρόλο-κλειδί στην υγεία του αναπνευστικού.

Εκτιμούν ότι οι σχετιζόμενες με τη θερμότητα επιδημίες, που προκύπτουν από την αύξηση της συχνότητας και έντασης των κυμάτων καύσωνα είναι ο πιο σοβαρός και άμεσος κίνδυνος για την υγεία, από την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα ανεπτυγμένα αστικά κέντρα, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση όζοντος στην επιφάνεια του εδάφους, η έκθεση στο οποίο έχει συνδεθεί με την αύξηση περιστατικών με καρκίνο του πνεύμονα και με λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού.

Η έκθεση έχει στόχο να βοηθήσει τα 15.000 μέλη της Αμερικανικής Εταιρείας Παθήσεων Θώρακος να γνωρίζουν πώς θα αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές, μαζί με τους ασθενείς τους και μέσα στις κοινότητες στις οποίες ζουν και να ενώσουν τη φωνή τους στις εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία, με στόχο την αντιμετώπιση των σημερινών, αλλά και των αναμενόμενων αρνητικών επιδράσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τοξικές τροφές στην καθημερινότητά μας



Η ποσότητα κάνει τη διαφορά.

Υπάρχουν τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή που περιέχουν τοξίνες. Πρέπει βέβαια να καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να μας προκαλέσουν προβλήματα ωστόσο οι τοξίνες υπάρχουν έστω και σε μικρή ποσότητα.

Λίγα ωμά κόκκινα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό λόγω της λεκτίνης που περιέχουν. Το σωστό μούλιασμα και μαγείρεμα περιορίζουν την τοξίνη.

Τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν ραδιενεργό ράδιο σε επίπεδα χίλιες φορές υψηλότερα από ό,τι άλλες τροφές. Όχι λόγω του ραδίου που υπάρχει στο έδαφος αλλά λόγω του εκτεταμένου συστήματος των ριζών τους που μπορεί να έχει ηλικία εκατοντάδων χρόνων. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτει.

Οι περισσότερες από τις τροφές αυτές είναι απολύτως κατάλληλες για να φαγωθούν, ειδικά όταν μαγειρεύονται σωστά και καταναλώνονται με μέτρο.

Δείτε βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκε η κατάθλιψη λόγω οικονομικής κρίσης



Σήμείωσε άνοδο κατά 4,9% την τελευταία τριετία.

Η οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, επηρεάζοντας όχι μόνο το πορτοφόλι, αλλά και την ψυχική διάθεση, με την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης.

Ειδικά κατά την τελευταία τριετία, το ποσοστό επικράτησης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου για ένα μήνα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 4,9%. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό, από 3,3% που ήταν το 2008 έφτασε στο 8,2% το 2011.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εισήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνας Οικονόμου, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο «Βιοψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στην ιατρική πράξη», το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από τη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ίδια το 2011 αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας είχαν τα άτομα μικρότερης ηλικίας και οι έγγαμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού.

Από έρευνες, τις οποίες επικαλείται η κ. Οικονόμου, προκύπτει ότι ακόμη και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας της εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από την ίδια την ανεργία, καθώς το άγχος της ανεργίας μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτισμένοι μαθητές σε σχολεία του Βόλου



Μόνο σε ένα Δημοτικό του Βόλου δώδεκα κρούσματα.

Νέα στοιχεία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, τα οποία έρχονται να αποτυπώσουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι ολοένα και περισσότερο διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Οι υποδομές του Δήμου και της Πολιτείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπευθύνων, δεν επαρκούν, όπως όλα δείχνουν, για να αντισταθούν αποτελεσματικά στο τσουνάμι της ανθρώπινης δυστυχίας, που πλήττει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Είναι κάτι που πλέον δεν ελέγχεται, δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» αρμόδια πηγή του Δήμου Βόλου, σε μία έκρηξη ειλικρίνειας της έντασης των προβλημάτων που ζει από κοντά η ίδια σε καθημερινή βάση.

Την ίδια στιγμή άλλη αρμόδια πηγή του Δήμου δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Ταχυδρόμο» ότι μόνο σε ένα Δημοτικό Σχολείο του Βόλου εντοπίστηκαν δώδεκα μικροί μαθητές να υποσιτίζονται. Ο αριθμός μόνον τυχαίος δεν είναι, καθώς έγινε, όπως λέει, στο πλαίσιο αναζήτησης τέτοιων περιστατικών από ειδικούς παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών του Δήμου που περιήλθαν όλα τα Δημοτικά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και οι οποίοι σε συνεργασία με τους Διευθυντές επιχείρησαν να εντοπίσουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σημαντικό πρόβλημα με υποσιτιζόμενα παιδιά εντοπίστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και σε Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών του ΝΠΔΔ του Δήμου Βόλου αποφάσισε όπως για τα συγκεκριμένα παιδιά παρασκευάζονται επιπλέον μερίδες φαγητού για τη διατροφή τους. ανάλογες κινήσεις γίνονται και από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν αποσταλεί επιστολές σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις οποίες ζητείται από τους Διευθυντές των σχολείων να δοθούν στοιχεία για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα επαρκούς σίτισης.

Στις περιπτώσεις αυτές ζητείται από τους Διευθυντές να δοθούν στο Δήμο πρόσθετα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση των μαθητών, προκειμένου, όπου κρίνεται αναγκαίο, να προστρέξουν για βοήθεια οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με στέλεχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου, είναι και οι δύο γονείς να είναι άνεργοι ή ο ένας άνεργος και ο άλλος να αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελιές και λάδι θα προσφέρει στη Δραπετσώνα ο Γκλέτσος



Θα διαθέσει προϊόντα του δήμου Φθιώτιδας στις 2 Απριλίου.

Δωρεάν διανομή λαδιού και ελιάς προγραμματίζει για τις 2 Απριλίου στην Δραπετσώνα στην Αθήνα ο δήμος Στυλίδας.

Μάλιστα, ο Απόστολος Γκλέτσος διαφήμισε την ποιότητα του προϊόντος αλλά και τις ομορφιές της Ανατολικής Φθιώτιδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία ασπιρίνη την ημέρα, τον καρκίνο κάνει πέρα



Αραιώνει το αίμα και μειώνει την πιθανότητα θρόμβωσης.

Κατά ένα τέταρτο μπορεί να μειώσει η καθημερινή λήψη ασπιρίνης τον κίνδυνο του καρκίνου, αρκεί να λαμβάνεται για διάστημα μόνο τριών ετών, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι μελέτες, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής νευρολογίας Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επιβεβαιώνουν ότι η ασπιρίνη αποτελεί ισχυρό, αν και παραγνωρισμένο, όπλο κατά του καρκίνου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση ασπιρίνης, για περίπου δέκα χρόνια, μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, ιδίως του εντέρου, αλλά είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες από την τόσο μακρόχρονη κατανάλωση ασπιρίνης (π.χ. αιμορραγία στομάχου ή του εγκεφάλου).

Όμως, οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η ευεργετική δράση της ασπιρίνης ισχύει τόσο για μικρές δόσεις (75 έως 300 mg), όσο και για πολύ μικρότερο διάστημα, μόλις τριών ετών. Συγκεκριμένα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τρία χρόνια φάνηκε να μειώνει κατά μέσο όρο κατά 23% τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες και κατά 25% στις γυναίκες.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά 15%, ενώ αν η καθημερινή λήψη της ασπιρίνης γίνεται για πάνω από πέντε χρόνια, τότε η μείωση του κινδύνου θανάτου είναι αρκετά μεγαλύτερη (37%). Ο κίνδυνος μειώνεται κι άλλο, αν η δόση της ασπιρίνης αυξηθεί.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από 51 δοκιμές σε πάνω από 77.000 ανθρώπους που κινδύνευαν από εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Η ασπιρίνη δρα ευεργετικά αραιώνοντας το αίμα και μειώνοντας την πιθανότητα θρόμβωσης στην κυκλοφορία του. Η έρευνα έδειξε ότι πιο μεγάλη είναι η προληπτική δράση της στον καρκίνο του οισοφάγου (μείωση 75%) και του εντέρου (μείωση έως 50%).

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η ασπιρίνη όχι μόνο δρα προληπτικά, αλλά επίσης κατασταλτικά, αφού φαίνεται να παρεμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου, δηλαδή τις μεταστάσεις σε άλλα όργανα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Η ασπιρίνη, σε ένα μέσο διάστημα 6,5 ετών, φάνηκε να μειώνει έως 48% το ποσοστό των καρκίνων που κάνουν μεταστάσεις, αντί να παραμένουν τοπικοί. Για τους ασθενείς που αρχικά είχαν διαγνωστεί με τοπικό καρκίνο, ο κίνδυνος κατοπινής μετάστασης μειώθηκε κατά 55% χάρη στην ασπιρίνη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δυνατότητα της ασπιρίνης να παρεμποδίζει την μετάσταση είναι μοναδική και πολύ χρήσιμη στη θεραπευτική αγωγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές επιδράσεις της ασπιρίνης



Μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος σε ασθενείς με καρδιακά νοσήματα.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που την ώρα που πάθαιναν έμφραγμα γλίτωσαν τη ζωή τους με μια ασπιρίνη;

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως δεν πρόκειται για μύθο.

Μάλιστα, όταν ένας ασθενής διακομιστεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος, οι γιατροί του χορηγούν ασπιρίνη ταχείας δράσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της ασπιρίνης και τους τρόπους που το φάρμακο μπορεί να αξιοποιηθεί στον τομέα της πρόληψης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ασπιρίνη όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος στους ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο αλλά μπορεί να δρα προληπτικά για τους άνδρες άνω των 45 ετών και τις γυναίκες άνω των 55 ετών που έχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Βεβαίως, την απόφαση για συστηματική χορήγηση ασπιρίνης πρέπει να την παίρνει πάντα ο γιατρός καθώς είναι απαραίτητο να συνεκτιμούνται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα καθώς και το ιστορικό άλλου νοσήματος που σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο έντερο, στο στομάχι και στον εγκέφαλο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι κάτω των 45 και των 55 ετών αντίστοιχα, δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για πρόληψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς άνω των 80 ετών καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως η συστηματική χορήγηση του φαρμάκου έχει ευεργετικές επιδράσεις ή αντιθέτως κρύβει κινδύνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Tο μυστικό για να πετύχει η εξωσωματική γονιμοποίηση



Σημαντική η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η προσπάθεια.

Για την επιστήμη όλα είναι δυνατά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι πιθανά. Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι καταφεύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση και έρχεται αντιμέτωπο με επανειλημμένες προσπάθειες που δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Υπάρχουν μυστικά επιτυχίας;

Ο τομέας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η αιχμή του δόρατος της σύγχρονης Γυναικολογίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γονιμότητας. Μόνο αν απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο και έμπειρο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, που έχει μετεκπαιδευτεί σ’ αυτόν τον τομέα θα εξασφαλίσετε την βέλτιστη καθοδήγηση. Ο γυναικολόγος αυτός θα πρέπει να πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και να χρησιμοποιεί την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσετε την προσπάθεια της εξωσωματικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις μας δείχνουν πότε μία γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει μία προσπάθεια με τις καλύτερες προϋποθέσεις και πότε θα πρέπει να περιμένει. Ένας εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα ως ξεχωριστή περίπτωση και θα επιλέξει τα φάρμακα εκείνα που θα την βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Αν η γυναίκα έχει προσπαθήσει στο παρελθόν, ο Γυναικολόγος θα χρησιμοποιήσει την γνώση που αποκόμισε, προκειμένου να τροποποιήσει την αγωγή της προς το καλύτερο εκμεταλλευόμενος την γνώση που του παρείχε η προηγούμενη προσπάθεια και δεν θα μείνει στην στείρα επανάληψη του ίδιου πρωτοκόλλου φαρμάκων.

Μια γυναίκα πριν προχωρήσει στην εξωσωματική θα πρέπει να έχει κάνει τον κύκλο τον κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν, θα μεταφερθούν σε ένα περιβάλλον με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προκειμένου η εγκυμοσύνη να συνεχιστεί και να ευοδωθεί.

Τέλος μία γυναίκα που παράγει κακής ποιότητας ωάρια θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμη να δεχθεί την λύση της δωρεάς ωαρίων γιατί αυτό μπορεί να είναι και η λύση στο πρόβλημά της. Το ζευγάρι θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή γιατί οι διαδικασίες είναι και χρονοβόρες και ψυχοφθόρες, το αποτέλεσμα όμως θα το δικαιώσει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση χρέωσης τέλους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας



Με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.

Με προσωρινή διαταγή το μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απαγορεύει στην ΔΕΗ την διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικία, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, για το λόγο ότι ο καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» προς την ΔΕΗ, που χρεώνει με τους λογαριασμούς που εκδίδει η επιχείρηση τους καταναλωτές, ενώ το τέλος έχει καταργηθεί.

Συγκεκριμένα στον επίμαχο συνολικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, για τον οποίο εκδόθηκε η διαταγή από το πρωτοδικείο, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανήρχετο στις 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Όπως επισημαίνεται από τον Δικηγορικό σύλλογο Καλαμάτας, προσωρινή διαταγή καθίσταται «απόφαση - οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές.

Υπογραμμίζεται ότι το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που εισπράττει η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς και το οποίο δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση του ρεύματος έχει καταργηθεί με το άρθρο 195 του νόμου 4001, ο οποίος δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, αλλά η επιχείρηση συνεχίζει παράνομα να το εισπράττει.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργήθηκε και κοινωνικό... ωδείο



Αντίσταση στη θλιβερή πραγματικότητα από εθελοντές δασκάλους μουσικής.

Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο. Τώρα γνωρίζουμε και το κοινωνικό ωδείο... Η αποτελεσματικότερη αντίσταση στην θλιβερή καθημερινότητα είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια και η γνώση.

Πρόκειται για εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο. Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.

«Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο. Να μεταδώσουμε αφιλοκερδώς την τέχνη μας σε όσους δεν έχουν τα χρήματα να την σπουδάσουν. Να αποδείξουμε ότι δε μας λυγίζει η κρίση, ότι η ανθρώπινη αξία δεν μετριέται σε κανένα νόμισμα. Να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την επιθυμία για μάθηση και την προσφορά», γράφουν στο site τους.

«Μέσω του Κοινωνικού Ωδείου θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μουσική παιδεία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι υπαναχωρούμε από το πάγιο και διακαές αίτημα μας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους. Με ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, με ερεθίσματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής. Είναι η άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες που μας σπρώχνει στην ανάγκη της ίδρυσης του Κοινωνικού Ωδείου».

Τα μαθήματα του Κοινωνικού Ωδείου έχουν ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου και σταδιακά ενσωματώνονται περισσότεροι μαθητές στο πρόγραμμα. Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλούμε να μας στείλετε email στο koinwniko.wdeio.students@gmail.com


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί το ειδικό εξεταστικό κέντρο Χανίων



Εξυπηρετεί παιδιά με ειδικές ανάγκες που δίνουν πανελλήνιες
.
Την επαναλειτουργία του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στο Ηράκλειο, που εξυπηρετούσε τους υποψηφίους-μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ της Κρήτης, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το Κέντρο λειτουργεί ξανά μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει με επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά και τις αντιδράσεις φορέων από όλη την Κρήτη.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «τον ορισμό ειδικού εξεταστικού κέντρου εντός της Περιφέρειας Κρήτης» χαρακτηρίζοντας παράλληλα άδικη την απόφαση για ορισμό σχολείων μόνο σε Αθήνα και Πειραιά, ως εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες.

«Το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μελέτησε τα αναφερόμενα αιτήματα σχετικά με τη δυνατότητα λειτουργίας Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ και εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης και αποφάσισε την επαναλειτουργία του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στο Ηράκλειο της Κρήτης για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία εξασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός εξεταστών και το αδιάβλητο των εξετάσεων» είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Χανίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σωσίβιο για την “Bοήθεια στο σπίτι” - Ποιοι θα πληρώνουν εισφορές σε ΟΑΕΔ και σε Οργανισμούς Εστίας και Κατοικίας



Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και καταργούνται οι εξαιρέσεις ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων.
Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παροχή της κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση εισφοράς η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 0,2% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων από εισφορές των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Δημοσίου και του ΝΑΤ.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, και των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, οι οποίοι έχουν καταργηθεί, σε κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν, ενώ για όλες τις περιπτώσεις παλαιών ασφαλισμένων για τους οποίους προβλέπεται πρόσθετη ειδική εισφορά, θεσπίζεται ενιαίο ποσοστό 7% για όλες τις κατηγορίες.

Εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ και των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας θα καταβάλουν στο εξής:

α) Οι Έλληνες υπήκοοι που εργάζονται στο εξωτερικό εκτός χωρών Ε.Ε για λογαριασμό εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα.

β) Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που κατά τη μονιμοποίησή τους επέλεξαν την πρότερή τους ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Οι Ορκωτοί εκτιμητές μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

δ) Τα μέλη αστικών συνεταιρισμών.

ε) Οι αθλητές με αμοιβή και οι επαγγελματίες αθλητές.

στ) Οι εργάτες αλιείς που απασχολούνται σε πλοία με ξένη σημαία που ασφαλίζονται κατά τις διατάξεις του ν. 800/1978.

στ) Οι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας των ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων που μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, ανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο

Καταργείται η δυνατότητα να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος του ν. 4169/1961 οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι κατά την 01.01.1998, όταν και άρχισε να λειτουργεί ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 έτη απασχόλησης σε αγροτικές ή άλλες εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ χωρίς όμως να έχουν ασφαλισθεί στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και χωρίς να έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται, ότι ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας είχαν κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα την αγροτική απασχόληση ενώ υπονομεύονταν ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της ασφάλισης στον ΟΓΑ, και ήταν άδικο για τους συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της κύριας ασφάλισης, πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους και καταλήγουν να λαμβάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο ή και μικρότερο ποσό σύνταξης.

Προβλέπεται επίσης , η υποχρεωτική υπαγωγή στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και όχι στον "Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας" (Λ.Α.Ε.) των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από 1/1/1993 και μετά, και οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Διαβάστε περισσότερα...