Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

«Έρχεται» το τραμ στη Θεσσαλονίκη


Εναλλακτικές λύσεις μελετούν οι επιστήμονες...
Δύο εναλλακτικές λύσεις για το τραμ στη Θεσσαλονίκη θα μελετήσουν οι επιστήμονες υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη λύση για την εξυπηρέτηση όλης της συμπρωτεύουσας με το νέο μέσο σταθερής τροχιάς.

Η γραμμή στην οποία θα καταλήξουν μέχρι τον Ιούνιο του 2014 οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, θα συνδέει (και σε συνδυασμό με την ή τις γραμμές του μετρό) όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, όμως οι πρώτοι που αναμένεται να αποκτήσουν τραμ είναι οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών.

Σήμερα ήδη έχουν προκριθεί έξι εναλλακτικές οδεύσεις. Οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό με τις επεκτάσεις του και οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό αλλά χωρίς το σύνολο των επεκτάσεων.

Από κάθε τριάδα θα προκριθεί μια λύση, η οποία θα μελετηθεί, ώστε τελικά να επιλεγεί η βέλτιστη για την υλοποίηση του έργου, η οποία πάντως εξαρτάται κι από την πολιτική βούληση που θα υπάρξει. Στόχος, πάντως, είναι σε μελετητικό επίπεδο να είναι η πόλη προετοιμασμένη για να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014 - 2020).

Οπως τόνισε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, «οι δυο τελικές προτάσεις θα συγκριθούν μεταξύ τους και αναλόγως των εξελίξεων και στην κατασκευή του μετρό θα προκριθεί μία λύση. Αυτή σε επιστημονικό επίπεδο, διότι υπάρχει και το ζήτημα των πολιτικών επιλογών... Εμείς με επιστημονικά κριτήρια θα κάνουμε εμπεριστατωμένη πρόταση. Επίσης, οι δυτικές συνοικίες έχουν προφανή προτεραιότητα. Πρωτίστως, έχουμε ως δεδομένο ότι προχωρά η κατασκευή του μετρό στη βασική γραμμή και στην ανατολική επέκταση. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση δυτικά.

Επίσης, είναι πιο πρόσφορη η έναρξη κατασκευής του έργου από τη δυτική πλευρά, διότι έτσι θα αποφευχθεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης, που ήδη είναι εργοτάξιο με την κατασκευή του μετρό και ενδεχόμενα νέα εργοτάξια θα ήταν καταστροφικά. Τέλος, υπάρχει και η συγκοινωνιακή υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, που πρέπει να έχει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα».

Η μελέτη σκοπιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΣΘ προβλέπει ότι το μήκος στη δυτική πλευρά της πόλης είναι περίπου 10 χλμ., ενώ το κόστος ανά χιλιόμετρο δικτύου κυμαίνεται μεταξύ 18 - 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το τραμ να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2017, κάτι όμως που εξαρτάται κι από τα οικονομικά δεδομένα.

Ειδικά για τις δυτικές συνοικίες, η γενική κυκλοφοριακή μελέτη του 2000 προέβλεπε κάλυψη με τραμ των περιοχών Μενεμένης - Αμπελοκήπων - Συκεών, όμως έπειτα από ενδελεχή εξέταση των γεωμορφολογικών δεδομένων κατατέθηκαν ενστάσεις, διότι η γραμμή τραμ δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα σε ανηφορικά εδάφη.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: "Μου έστειλαν ληγμένο βρεφικό γάλα από τη Γερμανία"


Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει ότι τα βρεφικά γάλατα τα οποία προμηθεύτηκε από γερμανική εταιρία για τα δύο παιδάκια του ήταν ληγμένα. Το ευχάριστο είναι ότι κατάφερε να βγάλει άκρη στην υπόθεση και θα του αποσταλούν νέες συσκευασίες, όμως, σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να δημοσιοποιηθεί γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα κρούσματα.

Αναλυτικά η επιστολή του αναγνώστη μας

"Kαλημέρα σε όλους σας και συγχαρητήρια.

Να καταγγείλουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σε μια πρόσφατη συναλλαγή μας με μια γερμανική εταιρία η οποία εμπορεύεται και διαθέτει εκτός των άλλων βρεφικά γάλατα.

Παραγγείλαμε 30 κουτιά (από τα 30 τα 13 ήταν ληγμένα ή έληγαν σε 15 ημέρες) γάλατος για τα δύο παιδάκια μας ηλικίας ενός έτους και προς μεγάλη μας έκπληξη όταν τα παραλάβαμε ανακαλύψαμε ότι πολλές από τις συσκευασίες είχαν λήξει, άλλες δε ήταν πολύ κοντά στην λήξη (το οποίο επίσης θεωρούμε απαράδεκτο χωρίς προειδοποίηση) και κάποιες εξ αυτών ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση (σχισμένα κουτιά, κολλημένα πρόχειρα κ.λ.π.)

Απευθυνθήκαμε στην Γερμανική Πρεσβεία στην οποία παραδώσαμε επιστολή διαμαρτυρίας, μας ανέφεραν φυσικά ότι είναι αναρμόδιοι και έπειτα και στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο χωρίς αποτέλεσμα.

Πάντως για την ιστορία την άκρη την βρήκαμε και θα μας αποστείλουν τελικά νέες συσκευασίες.

Συνεχίστε δυναμικά και ελεύθερα, είστε απαραίτητοι τις δύσκολες αυτές εποχές".


Διαβάστε περισσότερα...

Διόρθωση του παράβολου των υποψήφιων οδηγών ζητά ο ΙΣΑ


Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Κώστα Χατζηδάκη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου, Κώστα Χατζηδάκη, ζητά τη διόρθωση του ποσού παραβόλου που καταβάλλουν οι υποψήφιοι οδηγοί για την συμμετοχή του στις σχετικές εξετάσεις.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως παρόλο που η αμοιβή τους έχει μειωθεί στα 10 ευρώ, οι υποψήφιοι οδηγοί εξακολουθούν να πληρώνουν το ποσό των 20 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Αξιότιμε κε. Υπουργέ,

Δια της παρούσης επιθυμούμε να σας θέσουμε το ζήτημα που υφίσταται με το ποσό το οποίο αναγράφεται και βεβαίως πληρώνουν οι υποψήφιοι οδηγοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις σχετικές εξετάσεις.

Σας είναι ήδη γνωστό, το πρόβλημα που έχει γεννηθεί δυνάμει του με αρ. πρωτ. 14537/2616/22-3-12 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύου αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ιατρών που προβαίνουν στην πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση υποψηφίων οδηγών, – όπως σας το είχαμε και εμείς επισημάνει- με σχετική επιστολή μας.

Το πρόβλημα που τίθεται στην πράξη είναι ότι ενώ η αμοιβή των ιατρών έχει μειωθεί στα 10 ευρώ (κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία της σχετικής διάταξης σύμφωνα με την άποψή μας), οι υποψήφιοι οδηγοί εξακολουθούν να πληρώνουν δυνάμει του σχετικού παραβόλου το ποσό των 90 ευρώ, ήτοι για αμοιβή των αντίστοιχων ιατρών (οφθαλμίατρου και παθολόγου) το ποσό των 20 ευρώ στον καθένα.

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε δυνάμει των ανωτέρω λεχθέντων δημιουργείται ζήτημα ανισότητας και παραπλάνησης των υποψήφιων οδηγών, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την διόρθωση του ποσού στο σχετικό παράβολο μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: 6 μήνες μαρτύριο για την σύνταξη


Από σαράντα κύματα καταγγέλλει ότι πέρασε αναγνώστρια του enikos.gr προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ώστε να κλείσει ραντεβού στην αρμόδια επιτροπή για να αποδείξει ότι η μητέρα της έχει κινητικά προβλήματα και να εξακολουθήσει να παίρνει τη σύνταξή της. Σήμερα, έξι μήνες μετά από την πρώτη αίτηση, ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

«Η μητέρα μου ασφαλισμένη και συνταξιούχος του ΤΣΑΥ (γιατροί), έπαιρνε κανονικά τη σύνταξη λόγω αναπηρίας από το ταμείο και πιστοποιούνταν για την αναπηρία (σκλήρυνση κατά πλάκας) σε τακτά χρονικά διαστήματα (λες και θεραπεύεται...) από δημόσιο νοσοκομείο. Στις αρχές του 2012 της διακόπηκε η σύνταξη και της ζητήθηκε να βγάλει εκ νέου πιστοποίηση αυτή τη φορά από το ΚΕΠΑ. Με τα πολλά, κλείνουμε ραντεβού και καταθέτουμε την αίτηση για να περάσει επιτροπή στις 25 Ιουνίου του 2012. Μας λένε ότι παίρνει περίπου 3 μήνες αν δεχτεί να περάσει επιτροπή στο χώρο του ΚΕΠΑ και 5-6 μήνες αν πρέπει η επιτροπή των γιατρών να έρθει σπίτι. Συμφωνούμε στο να πάμε εμείς στο ΚΕΠΑ Κορωπίου (ΙΚΑ) για γρηγορότερα, όπου σημειωτέον καροτσάκι δεν μπαίνει ή κινείται εύκολα, οπότε υποθέτω ότι ο όποιος έλεγχος από την επιτροπή θα πρέπει να γίνει στον διάδρομο ή στο πεζοδρόμιο...


Είναι σήμερα 18 Δεκεμβρίου, δεν μας έχουν καλέσει για να περάσει επιτροπή να πιστοποιήσει την αναπηρία, στο μεταξύ δεν καταβάλλεται η σύνταξη και θα υπάρξει σύντομα θέμα βιοπορισμού» αναφέρει αναγνώστρια του enikos.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκαν οι άστεγοι στο Ηράκλειο


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν σε οικογένειες-θύματα της οικονομικής κρίσης.

Οι εικόνες με κάποιον συνάνθρωπό μας τυλιγμένο σε μια κουβέρτα να προσπαθεί να ζεσταθεί με τα χνώτα του σε κάποιο σημείο που «απαγκιάζει» για να βγάλει εκεί τη νύχτα δεν ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2012 που βυθίζεται στα έγκατα της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα με τους σύγχρονους «άθλιους» τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Στο δήμο Ηρακλείου, όπως εκτιμάται, οι άστεγοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει επίσημη καταγραφή των συνανθρώπων μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, χωρίς ελπίδα. Σοκ όμως προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν σε οικογένειες-θύματα της οικονομικής κρίσης και έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Δέσποινα Συγγελάκη οι υπηρεσίες του δήμου έχουν δεχτεί πάνω από 40 κλήσεις από οικογένειες που είτε ζουν στο δρόμο η κινδυνεύουν να βιώσουν ,την πιο ακραία μορφή φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού .

Όπως αναφέρει το Flashnews. gr σε μια προσπάθεια να γίνει καταγραφή του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις , το επόμενο διάστημα, μεικτά συνεργεία από δημοτικούς αστυνομικούς και εθελοντές θα οργώσουν κυρίως νυχτερινές ώρες την πόλη ώστε να διαπιστώσουν πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν αναγκαστεί να κάνουν σπίτι τους , το δρόμο.

Μέχρι το τέλος του μήνα η το αργότερο στις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει τις πόρτες του για τους άστεγους το Ανοικτό κέντρο ημερησίας υποδοχής αστέγων το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο ενός δικτύου κοινωνικών δομών οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη:

- Κοινωνικό Παντοπωλείο

- Δομή παροχής Συσσιτίων

- Κοινωνικό φαρμακείο

- Δημοτικός Λαχανόκηπος

- Τράπεζα χρόνου

- Γραφεία Διαμεσολάβησης

Το Ανοικτό κέντρο ημερησίας υποδοχής αστέγων , θα στεγάζεται στο κτήριο της πρώην ΔΕΣΕ στην Νέα Αλικαρνασσό το οποίο ανακατασκευάστηκε ώστε να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία και την φροντίδα που θα παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίνονται 15.000 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενισχύει το δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Με το ποσό των 15.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Δυτικής Αχαΐας.

O Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την διάθεση του ποσού και την στήριξη μιας εξαιρετικά κρίσιμης κοινωνικής δομής.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, με τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα, προσπαθεί, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, να ενισχύσει δομές που στηρίζουν τον πολίτη και βελτιώνουν την θέση του», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι ανάλογες προγραμματικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί με τους Δήμους της Ι.Π. Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Ναυπάκτου και του Πύργου.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο από τη διάσωση της 35χρονης κωφάλαλης


Είχε αποπειραθεί να βάλει ξανά τέλος στη ζωή της - Τι υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των κωφάλαλων.

Έχει αποπειραθεί και στο παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η 35χρονη κωφάλαλη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και είναι μητέρα δύο παιδιών, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφάλαλων Ελλάδος, Κώστας Γαργάλης προκειμένου να συνεννοηθεί με τη γυναίκα, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι πυροσβέστες όμως ύστερα από επικοινωνία που είχε εκείνη στη νοηματική με τη μητέρα της αλλά και τον κύριο Γαργάλη δεν έκανε πράξη την αρχική απόφασή της. Έτσι, και σώθηκε…






Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή «κληρώνει» για το τέλος ακινήτων


Σε ισχύ το «πάγωμα» της είσπραξης μέσω ΔΕΗ.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αίτησης αναστολής, για το εάν είναι παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσαν αίτηση στον Άρειο Πάγο ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Το αίτημα συζητήθηκε σήμερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν έως την Παρασκευή.

Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της μνήμης στο αίσθημα της πείνας


Η ανάμνηση του προηγούμενου γεύματος επηρεάζει την όρεξή μας.

Νομίζετε ότι η πείνα έχει σχέση μόνο με την ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια; Αν δηλαδή καταναλώσετε μια επαρκή ποσότητα φαγητού είναι απίθανο να πεινάσετε ξανά σύντομα. Λάθος λένε επιστήμονες.

Σίγουρα έχει συμβεί σε αρκετούς, να σηκωθείς από το γεύμα σου και μια ώρα μετά να αισθανθείς ξανά το αίσθημα της πείνας αδικαιολόγητα.

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο τρώμε αλλά και πόσο συχνά πεινάμε.

Για παράδειγμα, όποιος τρώει μπροστά στην τηλεόραση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για να χορτάσει και θα πεινάσει πιο γρήγορα υποστηρίζουν μελέτες.

Ρόλο παίζουν επίσης, το χρώμα του πιάτου, ο φωτισμός, οι συνήθειες της παρέας που έχουμε στο γεύμα μας.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο στο πότε θα ξαναπεινάσουμε είναι η μνήμη που έχουμε για το γεύμα που προηγήθηκε.

Αν δηλαδή θεωρούμε ότι φάγαμε αρκετά, από ένα πιάτο γεμάτο ή ένα φαγητό με πολλές θερμίδες ανεξάρτητα με την πραγματικότητα, τότε μάλλον θα αργήσουμε να πεινάσουμε ξανά.

Βρετανοί ερευνητές έκαναν ένα πείραμα σε 100 ενήλικες. Τους έδωσαν να καταναλώσουν ένα πιάτο με ντοματόσουπα. Κάποια πιάτα είχαν μεγαλύτερη ποσότητα, κάποια λιγότερη. Την ίδια ώρα οι ερευνητές αφαιρούσαν ή προσέθεταν αντίστοιχα ποσότητα σούπας, χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν.

Δύο με τρεις ώρες αργότερα όσοι θεωρούσαν ότι είχαν φάει από το πιάτο με την μεγάλη ποσότητα σούπας δεν είχαν το αίσθημα της πείνας, ανεξάρτητα από πόση ποσότητα είχαν καταναλώσει στ’ αλήθεια.

Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol λοιπόν υποστηρίζουν ότι: «η μνήμη του προηγούμενου γεύματος επηρεάζει περισσότερο την όρεξή μας κι όχι η ποσότητα που τελικά καταναλώσαμε. Η σχέση λοιπόν μεταξύ της πείνας και της πρόσληψης τροφής είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φανταζόμαστε».

Και οι επιστήμονες καταλήγουν: «αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα στο να αποτυπώσετε τι τρώτε, σκεφτείτε αν σας φαίνεται λίγο ή πολύ και μην τρώτε παράλληλα με άλλες δραστηριότητες». Με λίγα λόγια απολαύστε το φαγητό σας και αφιερώστε του τον χρόνο και την προσοχή σας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» αντιδρά


Τα μέλη του στην Ηλεία τα βάζουν με τη φοροεπιδρομή.
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, με αναδιοργάνωση και νέες δράσεις, έδωσαν τα μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Όπως τόνισαν θα συνεχίσουν να μάχονται για το χαράτσι της ΔΕΗ και τη μη διακοπή παροχής ρεύματος στους πολίτες, για τα τέλη κυκλοφορίας και γενικότερα κάθε είδους χαράτσι και της ευρύτερης φοροεπιδρομής που υφίστανται οι πολίτες.

«Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και ο πιο δύσπιστος πλέον το αντιλαμβάνεται. Κάθε μέρα που περνάει βιώνουμε ότι χειρότερο. Είδαμε με τις αυξήσεις που υπάρχουν, με την εξίσωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο μέσα στα σπίτια μας για να ζεσταθούμε. Η κατάσταση είναι τραγική», είπαν μεταξύ άλλων μέλη του κινήματος και διαμήνυσαν ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτικό χέρι για τετραπληγικούς


Ελπίδα σε τετραπληγικούς δίνει μια ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρομποτικό χέρι το οποίο μπορεί να κινείται με νοητικές εντολές.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:






Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται για ένα χρόνο η αναστολή των πλειστηριασμών


Το υπουργείο ανάπτυξης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου απαγορεύει στις τράπεζες τη διενέργεια πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, εφόσον η τιμή αυτής δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, αλλά και για ακίνητα για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, τι ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.

Η αναστολή των πλειστηριασμών ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Τον Ιανουάριο, αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 13 θρεπτικές αξίες του ροδιού


Εκτός από το να σπάτε το ρόδι για γούρι, βάλτε το κι εσείς στη διατροφή σας και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας. Το ρόδι εκτιμάται για τη νοστιμιά του, αλλά και για την σημαντική του συμβολή στην υγεία και την ομορφιά μας.

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, το ρόδι, προσφέρει κάτι περισσότερο από απίστευτη γεύση. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, έχει θεραπευτικές υπερδυνάμεις και φυσικά είναι και… γούρικο. Πλούσιος σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αυτός ο κόκκινος καρπός, έχει επίσης λίγες θερμίδες.

1. Αντιγηραντικές ιδιότητες: τα ρόδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σε μελέτη έχει βρεθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Επίσης, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

2.Προστασία των νεφρών: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.

3. Προστασία του ήπατος: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health, έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.

4. Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.

5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.





6. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

7. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, έδειξε ότι ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

8. Προστασία από τον καρκίνο του μαστού: Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου».

9. Προστασία από τον καρκίνο του δέρματος: Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Dermatology.

10. Προστασία του DNA: Τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.




11. Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: Πρόωρη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

12. Ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function, έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

12. Κατά των λοιμώξεων: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.

Πώς να απολαύστε τα ρόδια;

Μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, για ένα νόστιμο σνακ ή επιδόρπιο ή να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους τους σε σαλάτες. Επίσης, πίνετε χυμό ροδιού για ένα δροσιστικό ποτό που καταπολεμά το σάκχαρο, είτε περιχύστε με αυτόν τις σαλάτες σας ή και τα smoothies.



Διαβάστε περισσότερα...

3.124 αυτοκτονίες και απόπειρες


Στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και σήμερα ανέρχονται σε 837, απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στάθα, Δημήτρη Στρατούλη, Κωνσταντίνου Μπάρκα, Μαρίας Μπόλαρη, Βασίλη Κυριακάκη και Χρήστου Καραγιαννίδη, οι οποίοι έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι στη χώρα μας σημειώνεται αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών, λόγω των πολιτικών των Μνημονίων, της φτώχιας και της ανεργίας.

Στην απάντησή του ο υπουργός ενημερώνει τους βουλευτές ότι έχει αποφασιστεί η σύσταση ειδικής επιτροπής στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις περιπτώσεις αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, η οποία θα έχει ως έργο να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς αλλά και να προτείνει νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Δένδιας για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι το φαινόμενο των αυτοκτονιών είναι πολυπαραγοντικό.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τα οποία προέκυπτε ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 πανελλαδικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα Ιωνία: Προσφυγή εργαζομένων στον Δήμο


Σε μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς μετά την Κοζάνη και την Ξάνθη, σειρά παίρνουν τώρα, από την Αττική, οι εργαζόμενοι στον δήμο Νέας Ιωνίας.

Σχετική δωρεάν νομική συνδρομή παρέχουν οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Και αυτό, διότι η προσωρινή διαταγή κατά της ένταξης σε διαθεσιμότητα και η δικαίωση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων έχουν ως συνέπεια να λύεται αυτομάτως το καθεστώς της διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους και να επαναφέρονται στη μισθοδοσία όσοι εξαιρέθηκαν της πληρωμής από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των συνακόλουθων εγκυκλίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι 18 εργαζόμενοι στον δήμο Νέας Ιωνίας, που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίες και την ερχόμενη- ενδεχομένως- εβδομάδα αναμένεται το αποτέλεσμα της προσφυγής.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον δήμο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Ν. Αδαμόπουλος, κύρια επιχειρήματα της προσφυγής είναι το γεγονός ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και ότι εφαρμόζεται χωρίς κριτήρια, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων. Επίσης, όπως σημειώνει, στην προσφυγή προβάλλεται η αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ωστόσο, ο κ. Αδαμόπουλος εκφράζει επιφυλάξεις για το αν, τελικά, θα γίνουν σεβαστές από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι θετικές για τους εργαζόμενους δικαστικές αποφάσεις.

Φέρνει ως παράδειγμα την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, η οποία, όπως λέει, δεν έγινε σεβαστή από τον υπουργό Οικονομικών, παρά και την παρότρυνση του Συνηγόρου του Πολίτη και θέτει, πλέον, ζήτημα σεβασμού των Νόμων και του Συντάγματος από τους κυβερνώντες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 21 Δεκεμβρίου τα δώρα και οι συντάξεις


Ποια δώρα, ποιες συντάξεις - οι τελευταίες - και πότε θα δοθούν στους δικαιούχους. Στην κάρτα του Antenna βλέπετε ότι μένουν να καταβληθούν έως τις 21 Δεκεμβρίου το δώρο των ανέργων του ΟΑΕΔ και το δώρο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απονομή Βραβείων ΕΒΕΑ σε φοιτητές και μαθητές


Διαγωνίσθηκαν στη συγγραφή έκθεσης για την οικονομική κρίση.

Απονεμήθηκαν, χτες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα βραβεία σε μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό έκθεσης και συγγραφής εργασίας που διοργανώνει το Επιμελητήριο.

Τα Βραβεία απονεμήθηκαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιο Κυριαζή.

Κατά την απονομή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΕΒΕΑ έχει καθιερώσει αυτό τον ετήσιο διαγωνισμό, που πραγματοποιείται με συνέπεια εδώ και χρόνια, με στόχο να συμβάλει στην εξοικείωση της νέας γενιάς με την έννοια και τις αξίες της επιχειρηματικότητας.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος στην προσπάθεια της χώρας μας να οδηγηθεί στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια. Είναι παράγοντας που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας παραγωγικής βάσης, αλλά κυρίως στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας όσον αφορά την ανάπτυξη, τη συλλογική και την ατομική πρόοδο.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, διακατέχονται από αγωνία και ανασφάλεια για το αύριο, η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση μπορεί να γίνει πηγή ευκαιριών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, η ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες και ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας με την ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων κλασσικών σπουδών».

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των βραβείων καθιερώθηκε από το 1995 με σκοπό να παροτρύνει τους νέους στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να προωθήσει την έννοια της επιχειρηματικότητας, γι` αυτό το ΕΒΕΑ κάθε χρόνο διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έκθεσης και Συγγραφής Εργασίας και βραβεύει τους μαθητές και φοιτητές που αριστεύουν.

Φέτος οι μαθητές της Β` και Γ` τάξης του Λυκείου διαγωνίσθηκαν στη συγγραφή έκθεσης με θέμα «Τα οξύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και οι ενδεδειγμένες λύσεις» και οι φοιτητές των Ανωτάτων και Τεχνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη συγγραφή εργασίας με θέμα «Μέτρα στήριξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης»

Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι :

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΡΟΚΑ (Γ' Τάξη - 2ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ»)
1ο Βραβείο χρηματικού ποσού 1.500 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΗΝΙΑΔΗ (Β' Τάξη – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ)
2ο Βραβείο χρηματικού ποσού 1.200 ευρώ

ΜΑΡΙΟΣ ΝΟΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Β' Τάξη – 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ)
3ο Βραβείο χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ


Οι φοιτητές που διακρίθηκαν είναι :

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΓΙΑΓΚΛΙΣΗΣ (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πάτρας)
1ο Βραβείο χρηματικού ποσού 2.000 ευρώ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Δ. ΝΤΑΝΤΑΝΗΣ (Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
2ο Βραβείο χρηματικού ποσού 1.500 ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
3ο Βραβείο χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για τη σημασία του νερού θα γράψουν οι μαθητές


Στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκθέσεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

«Γράψτε μία επιστολή στην οποία θα εξηγείτε γιατί το νερό είναι πολύτιμο». Αυτό είναι το θέμα που επελέγη για το 2013, από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Π.Τ.Ε.) και απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων της χώρας μέχρι ηλικίας 15 ετών, για να γράψουν σχετική έκθεση.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, ο θεσμός αυτών των εκθέσεων έχει μεγάλη και ξεχωριστή σημασία. Πέρσι, η Ελληνική Συμμετοχή είχε κερδίσει, για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Χρυσό Μετάλλιο με την έκθεση του μαθητή του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριου Χατζηδήμου.

Ο Μάριος, με την επιστολή που απηύθυνε στον αγαπημένο του αθλητή Ρότζερ Φέντερερ, κέρδισε τις εντυπώσεις των αξιολογητών και ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα του μέχρι τη Ντόχα του Κατάρ, όπου βραβεύτηκε, σε ειδική τελετή που έγινε κατά τη διάρκεια του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στις ειδικές οργανώσεις του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969, Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες.

Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των νέων να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσουν την οξύνοιά τους και να συμβάλουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας που είναι μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.

Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα συμπίπτει με τη διεθνή δεκαετία δράσης «Νερό για τη Ζωή» (2005-2015) και καλεί τους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία του νερού για την ανθρώπινη υγεία και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου αλλά και να προβληματιστούν με το γεγονός ότι 11% του πληθυσμού της γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές πόσιμου νερού.

Επιπλέον, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της συμμετοχής σε αυτόν το διεθνή διαγωνισμό, η νέα γενιά συνειδητοποιεί το σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες κοινωνίες, μαθαίνει να εκτιμά την τέχνη της γραφής και να αναπτύσσει την ικανότητα να συντάσσει επιστολικές εκθέσεις.

Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με ασημένιο ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, με σφραγίδα του Διεθνούς Γραφείου της Π.Τ.Ε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό εστιατόριο στην Αγ. Παρασκευή


Ο δήμος Αγίας Παρασκευής προχώρησε στην πρωτοβουλία λειτουργίας κοινωνικού εστιατορίου και ανταλλακτήριο ρούχων.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:






Διαβάστε περισσότερα...

Έως και 49% αυξήσεις στη ΔΕΗ


Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μιλά αυτή την ώρα στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής και ξεκαθαρίζει πως για τη χαμηλή κατανάλωση η αύξηση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα φτάσει μέχρι το 49%. Ο μέσος όρος της επιβάρυνσης, δηλαδή, για τα νοικοκυριά θα είναι 10 ευρώ το μήνα.

Για την κατανάλωση άνω των 800 κιλοβατωρών στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών η μεσοσταθμική αύξηση στους λογαριασμούς θα είναι 15 ευρώ για κάθε μήνα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτηρίζει σχεδόν υποχρεωτική την αύξηση λόγω Μνημονίου. Υποστήριξε δε, πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι αυτό της ρευστότητας καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα που φτάνουν σήμερα στα 1,2 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν δικαστική συνδρομή σε «υπερχρεωμένους»


Την έναρξη προγράμματος δωρεάν δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, που διαμένουν στην Αττική και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο, ανακοίνωσαν η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το Νέο ΙΝΚΑ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τη σύμπραξη των ενώσεων καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και Νέο ΙΝΚΑ και αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά την αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας, μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της», δήλωσε η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότησή του γίνεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Σκοπός της δράσης είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να επανενταχθούν στην ενεργό κοινωνική και οικονομική δράση, κάνοντας ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή τους», τόνισαν εκπρόσωποι από τις δύο καταναλωτικές ενώσεις. Υπογράμμισαν επίσης ότι, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα αρχικά θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών, που διαμένουν εντός Αττικής.

Τα κριτήρια επιλογής, όπως δήλωσαν, είναι αυστηρά προκαθορισμένα και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας. Πρόσθεσαν επίσης ότι τα κριτήρια είναι οικονομικά και κοινωνικά και ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν πρώτη κατοικία, στους άπορους, τους μακροχρόνια άνεργους, σε άτομα με εξαιρετικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, καθώς και σε «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προβλήματα υγείας, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο σημείο αυτό, η κ. Καλαποθαράκου τόνισε ότι, εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα, που ανήκουν στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο κόστος της δικαστικής διαδικασίας, με συνέπεια να αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τον εν λόγω Νόμο και να αντιμετωπίζουν τον βάσιμο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους και περιθωριοποίησης (ποσοστό, που αποτιμάται στο 30% των οφειλετών κατά προσέγγιση).

«Φιλοδοξία μας είναι αυτό το πιλοτικό έργο να γίνει μόνιμος θεσμός, με τη δημιουργία, ενδεχομένως, ενός Κοινωνικού Ταμείου Συνοχής», δήλωσε η κ. Καλαποθαράκου.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των υποθέσεων, που έχουν χειριστεί οι δύο ενώσεις καταναλωτών εξωδικαστικά, η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης, συνεπάγεται, όμως και ένα σημαντικό κόστος για τον οφειλέτη. Όπως αναφέρθηκε, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Νέο ΙΝΚΑ έχουν χειριστεί εξωδικαστικά συνολικά 13.325 υποθέσεις, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2012 (9.125 υποθέσεις η ΕΚΠΟΙΖΩ και 4.200 το Νέο ΙΝΚΑ). Από αυτές, 6.807 αφορούν καταναλωτές που διαμένουν στην Αττική (ΕΚΠΟΙΖΩ: 5.307 και Νέο ΙΝΚΑ: 1.500).

Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, καλούνται να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής, που έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της «ΕΚΠΟΙΖΩ» και του «Νέου ΙΝΚΑ», συνυποβάλλοντας ταυτόχρονα και τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για την ένταξή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΕΚ ΑΚΜΗ και Real Fm στηρίζουν άπορους-άστεγους

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ο REAL FM σε μία κοινή πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης και δράσης για την κοινωνία, συγκεντρώνουν τρόφιμα για να στηρίξουν το έργο του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, που στηρίζει καθημερινά 400 ελληνικές άπορες οικογένειες στην περιοχή της Αθήνας.

Την ερχόμενη Παρασκευή, από τις 11.00 έως τις 15.00, έξω από τις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Πατησίων 60, οι πολίτες της Αθήνας μπορούν να συνεισφέρουν φέρνοντας τα είδη πρώτης ανάγκης. Ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κουτί γάλα, ένα πακέτο ζάχαρη, ρύζι, όσπρια. Κάθε προσφορά είναι σημαντική ακόμα και η πιο μικρή συμμετοχή.

Παράλληλα, γυναίκες του Συλλόγου θα στήσουν μικρό bazaar με μικροαντικείμενα και δώρα που έχουν κατασκευαστεί από άπορες γυναίκες του Συλλόγου και από τους σπουδαστές των τομέων Art & Design και Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με την επιμέλεια της Σίσσυς Φειδά, και τα οποία διέθεσαν με την αγάπη τους στο σύλλογο για να τα πουλήσει.

Τα έσοδα από το bazzar, ο Σύλλογος θα τα διαθέσει και πάλι για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους άπορους και άστεγους. Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

«Ας στηρίζουμε όλοι τη ΔΡΑΣΗ και προσφέρουμε έμπρακτα την αγάπη μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Έλα μαζί μας!», είναι το σύνθημα της πρωτοβουλίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του REAL FM.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εφάπαξ και αποζημίωση εθελούσιας εξόδου δεν είναι εισοδήματα»


Εφορία δέχθηκε αίτημα νέας εκκαθάρισης δηλώσεων χάρη στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αποζημίωση εθελουσίας εξόδου, και εφάπαξ, δεν συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκληφθούν ως βάση επιβολής της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποφάνθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, υποχρεώνοντας εφορία να κάνει δεκτό το αίτημα πολίτη για νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2010 και 2011, χωρίς τον υπολογισμό των συγκεκριμένων ποσών.

Την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε αναφορά πολίτη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά του, η αποζημίωση εθελούσιας εξόδου που έλαβε κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, καθώς και το εφάπαξ ποσό που έλαβε το επόμενο έτος λόγω της συνταξιοδότησής του, με αποτέλεσμα το σύνολο να εκληφθεί ως βάση επιβολής της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε καταρχήν προφορικά το αίτημα για επανεκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς ως προς τα εισοδήματα που περιλάμβαναν και την αποζημίωση εθελούσιας εξόδου, επειδή η επανεκκαθάριση αυτή αφορούσε προηγούμενο οικονομικό έτος.

Επιπλέον, ο πολίτης ενημερώθηκε ότι από λάθος συνυπολογίσθηκε το εφάπαξ βοήθημα για την επιβολή της νέας έκτακτης εισφοράς, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει έγκαιρα η επανεκκαθάριση της εισφοράς αυτής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3833/2010), όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, επιβάλλεται έκτακτη εφάπαξ εισφορά επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος του φυσικού προσώπου, εφόσον αυτό είναι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και άνω.

Για την εξεύρεση, εντούτοις, του συνολικού εισοδήματος δεν προσμετρώνται συγκεκριμένα εισοδήματα που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

Επίσης, προβλέπεται (Ν. 3986/2011) ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις από το 2010.

Για την εξεύρεση, εντούτοις, του συνολικού εισοδήματος δεν προσμετρώνται και πάλι συγκεκριμένα εισοδήματα που προβλέπονται από τον ΚΦΕ.

Όπως προκύπτει, εξάλλου, από τον ΚΦΕ δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες η εφάπαξ παροχή που καταβάλλεται από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους λόγω εθελούσιας εξόδου από την υπηρεσία, κλπ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι και τα δύο αυτά ποσά εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέφθηκαν από τους αντίστοιχους νόμους, βάσει των οποίων επιβλήθηκαν οι δύο αυτές έκτακτες εισφορές.

Επίσης, πρότεινε στην αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των εν λόγω εισφορών, με έκπτωση αυτών των ποσών από τα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών.

Έτσι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια υπηρεσία έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του πολίτη για νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2010 και 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Η Κομισιόν ακυρώνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τελικά, ο φορολογικός Γολγοθάς δεν τελειώνει απλά με τη δημοσιοποίηση ενός νομοσχεδίου. Έχει και συνέχεια. Και αυτή προέρχεται από τις εκθέσεις των δανειστών μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εκτέλεσης του μνημονίου.

Παρά το γεγονός ότι το φορολογικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πρόσφατο Eurogroup, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τη φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ, λοιπόν, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα φορολογείται από την επόμενη χρονιά με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τα ποσά άνω αυτού του ορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη.

Μιλά για την «εισαγωγή ενός νέου φορολογικού καθεστώτος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες με έναν αρχικό φορολογικό συντελεστή στο 26% (μέχρι εδώ, όλα καλά), που θα αυξάνεται στο 35% μετά τα 50.000 ευρώ, και χωρίς αφορολόγητο».

Η αναφορά αυτή, πέραν της επιπλέον -κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες- επιβάρυνσης, που θα επιφέρει σε αυτά τα εισοδήματα, εγείρει ένα βασικό ερώτημα για το κατά πόσο το νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, πήρε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες ή αν θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις και... εκπλήξεις.

Κατά τα άλλα, στην έκθεση γίνεται λόγος για απλοποίηση της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων, με μείωση των κλιμακίων από τα οκτώ στα τρία, βάση της οποίας «ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο»,
μετατροπή του επιπλέον αφορολόγητου για παιδιά σε επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια, κατάργηση των εκπτώσεων φόρου από δαπάνες, αναδιάρθρωση του φόρου επιχειρήσεων με συντελεστή 26% και 10% για τα μερίσματα,
κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων για αγρότες και ναυτικούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν οι 17 εργαζόμενοι του δήμου Κοζάνης


Προσωρινή διαταγή «παγώνει» τη διαθεσιμότητα.

Προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 17 εργαζόμενοι του δήμου Κοζάνης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του σχετικού καθεστώτος. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου 2013.

Μέχρι τότε, οι προσφεύγοντες θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική.

Αντίστοιχη διαταγή εξέδωσε πριν λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για 14 δημοτικούς υπαλλήλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη ανθρωπιάς από τον Ατρόμητο


Πεντακόσιες γαλοπούλες σε ευπαθείς ομάδες.

Σε μια κίνηση που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, προχώρησε ο Ατρόμητος. Οι «κυανόλευκοι» θα χαρίσουν 500 γαλοπούλες σε ευπαθείς ομάδες της πόλης.

Πράξη ανθρωπιάς από τον Ατρόμητο

Σε μια κίνηση που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, προχώρησε ο Ατρόμητος. Οι «κυανόλευκοι» θα χαρίσουν 500 γαλοπούλες σε ευπαθείς ομάδες της πόλης, παρουσία αντιπροσωπείας της ποδοσφαιρικής ομάδας και της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου, Κάτιας Κοξένογλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μια πρωτοβουλία «από καρδιάς» η ΠΑΕ Ατρόμητος στηρίζει τους αδύναμους συμπολίτες μας τείνοντας χέρι βοήθειας και αλληλεγγύης.

Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 αντιπροσωπεία της ομάδας θα βρεθεί στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Περιστερίου «Από Καρδιάς» για να προσφέρει 500 γαλοπούλες οι οποίες θα μοιραστούν στις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας εν όψει των εορτών.

Την ΠΑΕ Ατρόμητος που είναι μόνιμη χορηγός του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» θα εκπροσωπήσει η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος Κάτια Κοξένογλου και το ποδοσφαιρικό τμήμα οι Βαγγέλης Νάστος, Τάσος Καραμάνος, Θανάσης Καραγκούνης, Σωκράτης Φυτανίδης και Κώστας Γιαννούλης.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Από καρδιάς» λειτουργεί στην οδό Ορχομενού 8 (και Αρκαδίας) στο Περιστέρι».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων στα Τρίκαλα


Συνεχίζεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πραγματοποιήθηκε χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε φορείς της περιοχής, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν σε 25.259 δικαιούχους.

Στις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων έγινε η διανομή στους Δήμους Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας συνολικά 31 τόνων ζυμαρικών.

Αύριο θα γίνει δωρεάν διανομή τροφίμων για το Δήμο Καλαμπάκας 22 τόνων ζυμαρικών. Η διανομή θα γίνει στις 9 το πρωί στις αποθήκες της ΕΑΣ Καλαμπάκας στη Σαρακίνα

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού Τρικάλων, υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Τρικάλων έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Τρικάλων.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων αφορά άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη μέρα για το χαράτσι


Νέα συζήτηση στον Άρειο Πάγο.

Μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου για προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου για το χαράτσι της ΔΕΗ, που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση επί του αιτήματος του Δημοσίου συνεχίζεται την Τρίτη.

Σήμερα, κρίνεται εάν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του δικαστηρίου έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

H προσωρινή απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος έκδοσής του. Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης.

Όμως, ο κίνδυνος αυτός, τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Φουρλάνο, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 δισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί σήμερα και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 δισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος με το πιο ελαστικό δέρμα


Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Ο Garry Turner είναι ο άνθρωπος με το πιο ελαστικό δέρμα στον κόσμο. Το δέρμα του είναι τόσο χαλαρό και ελαστικό που μπορεί να καλύψει το στόμα του με το δέρμα του λαιμού του και να τραβήξει το στομάχι του μέχρι και 15,8 εκατοστά.

Αυτό οφείλεται σε ένα σύνδρομο, το Ehlers-Danlos, μια σπάνια γενετική διαταραχή η οποία αποδυναμώνει το δέρμα του. Ο ίδιος άρχισε να καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητα του δέρματος του ήδη από την παιδική του ηλικία, όταν ήταν 3 - 4 ετών.

Ο 41χρονος έχει εργαστεί στο «Circus of Horrors» και έχει εμφανιστεί στο βρετανικό σόου «Britain's Got Talent».













Διαβάστε περισσότερα...

Παραγραφή σε 20 χρόνια για το ΙΚΑ


Με την παρέλευση 20ετίας και όχι 10ετίας θα παραγράφονται στο εξής οι αξιώσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από "αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές".

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012, οι αξιώσεις του Ιδρύματος, όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών παραγράφονται μετά εικοσαετία από την τελευταία καταβολή, ενώ κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

Η εικοσαετής παραγραφή ισχύει για πράξεις καταλογισμού, οι οποίες εκδίδονται από 12 Νοεμβρίου 2012 και μετά και αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Αντίθετα εξακολουθεί να ισχύει η δεκαετής παραγραφή για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1993 και μετά, εφόσον εκδοθεί η σχετική πράξη καταλογισμού εντός του 2012, και με πράξεις καταλογισμού που θα εκδοθούν εντός του 2013 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1994 και μετά.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε μόλις 382 γραμμάρια


Σώθηκε χάρη σε ένα... ψαλίδι.

Όταν ένα μωρό που έχει γεννηθεί πρόωρα καταφέρει να επιζήσει οι γονείς του συνήθως το βλέπουν αυτό ως «θαύμα».

Όμως η Kate και ο Renato Douse πιστεύουν ότι η κορούλα τους είναι διπλά τυχερή.

Κι αυτό γιατί η μικρή Maddalena από το Sussex είναι ένα από τα πιο μικρά πρόωρα μωράκια που κατάφεραν να επιζήσουν στη Μεγάλη Βρετανία κι αυτό χάρη σε… ένα ψαλίδι!

Η Maddalena γεννήθηκε πριν καν συμπληρώσει 6 μήνες στην κοιλιά της μαμάς της (22 εβδομάδων και έξι ημερών) και οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι αν έπρεπε να προσπαθήσουν να τη σώσουν.



Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής στη Μεγάλη Βρετανία, σε ό,τι αφορά τα πολύ πρόωρα βρέφη, μπορεί να μην παρασχεθεί φροντίδα σε όσα έχουν γεννηθεί πριν από τις 23 εβδομάδες.

Όταν όμως τη ζύγισαν είδαν ότι ζύγισε 454 γραμμάρια, το ελάχιστο βάρος για να θεωρεί ένα νεογέννητο βιώσιμο, έτσι έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή!



Αφού την έβαλαν στην ειδική θερμοκοιτίδα και αναπνευστική υποστήριξη, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε αφήσει κατά λάθος ένα ψαλίδι στη ζυγαριά και το πραγματικό βάρος της Maddalena ήταν μόλις… 382 γραμμάρια!



Έξι μηνών πια η Maddalena πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Royal Sussex Hospital και οι γιατροί εκτιμούν ότι θα μεγαλώσει όπως κάθε υγιές παιδί.




Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από καρκίνο λίγο καιρό μετά τη μεταμόσχευση


Έπασχε από κυστική ίνωση και πήρε τα πνευμόνια ενός καπνιστή.

Καθυστέρησε το γάμο της δύο χρόνια περιμένοντας να «έρθει» το σωτήριο μόσχευμα που θα την έσωζε από την κυστική ίνωση που είχε «πάρει» λίγα χρόνια νωρίτερα τη ζωή του αδερφού της.

Η μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε η Jennifer Wederell κρίθηκε επιτυχής και λίγο καιρό μετά η νεαρή γυναίκα δενόταν με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον επί τέσσερα χρόνια σύντροφό της David.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά η Jennifer πέθανε έχοντας προσβληθεί από καρκίνο.



Η οικογένειά της πιστεύει ότι για το θάνατό της ευθύνεται το γεγονός ότι τα μοσχεύματα που δέχτηκε η Jennifer ήταν ενός καπνιστή, ο οποίος κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα –κάτι που ανακάλυψαν πολύ αργά.

Ο σύζυγός της υποστηρίζει ότι η γυναίκα του, που έχασε τη μάχη με τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 27 ετών, δε θα είχε δεχτεί ποτέ να υποβληθεί σε μεταμόσχευση γνωρίζοντας ότι τα μοσχεύματα προέρχονταν από καπνιστή.



Ο 28χρονος David, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς της συζύγου του, δημοσιοποίησε την ιστορία της προκειμένου να μην περάσει άλλη οικογένεια την ίδια αγωνία, όπως λέει, και με σκοπό να ενημερώσει το κοινό και να παρακινήσει περισσότερους μη καπνιστές να γίνουν δωρητές οργάνων.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, λόγω της έλλειψης οργάνων το 40% περίπου των πνευμόνων που μεταμοσχεύονται σε ασθενείς προέρχονται από δωρητές που καπνίζουν.




Διαβάστε περισσότερα...

30.000 μερίδες φαγητό σε απόρους!


Νέα φιλανθρωπική δράση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η αρχή έγινε με τον «1ο Ετήσιο Αγώνα Αγάπης» για το Χατζηκυριάκειο και η συνέχεια δόθηκε την Δευτέρα με νέα φιλανθρωπική δράση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών της ομάδας μας και μέλη της διοίκησης, επισκέφθηκαν δύο Ιερούς Ναούς στη Νίκαια και τον Πειραιά και πρόσφεραν οικονομική -και όχι μόνο- βοήθεια, για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» πρόσφεραν 30.000 μερίδες φαγητό για τα συσσίτια των απόρων των ενοριών, δεχόμενοι τις ευχαριστίες των ιερέων, για τη σημαντική αυτή προσφορά.

Οι Τάσος Παπάζογλου, Κώστας Μανωλάς και Παναγιώτης Βλαχοδήμος, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός, κ. Κώστα Καραπαπά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Καραϊσκάκης Α.Ε., κ. Βασίλη Βασιλειάδη, βρέθηκαν αρχικά στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου («Παναγίτσα») στη Νίκαια. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πατέρας Δημήτριος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, στον οποίο παρέδωσαν μία επιταγή για την οικονομική ενίσχυση της ενορίας, η οποία με τη σειρά της βοηθάει τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Στη συνέχεια, οι τρεις ποδοσφαιριστές επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, στο λιμάνι του Πειραιά. Τους «ερυθρόλευκους» άσους υποδέχθηκαν από την Ευαγγελίστρια ο πατέρας Γεώργιος Καλαμάρης, από τον Άγιο Σπυρίδωνα ο πατέρας Βασίλειος Πόππης, από τον Ι.Ν. Ζωδόχου Πηγής ο πατέρας Νικόλαος Φίλης, από τον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου ο πατέρας Ιωάννης Γιαννίσης, από τον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου Καμινίων ο πατέρας Μαυρουδής Γκούμας, ενώ το παρών έδωσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης πατήρ Νήφων Καπογιάννης.

Ο πατέρας Καπογιάννης ευχήθηκε υγεία και δύναμη στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η βοήθεια για τον κόσμο, ο οποίος έχει ανάγκη όχι μόνο τώρα, αλλά και κάθε μέρα του χρόνου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένας μεγάλος σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός είναι κοντά μας και μας στηρίζει στο έργο που προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε, προσφέροντας βοήθεια σε όσους της χρειάζονται, όπως έκανε ο Κύριος μας. Εύχομαι να είστε πάντοτε καλά και να έχετε επιτυχίες, τις οποίες και εμείς χαιρόμαστε».

Ο κ. Καραπαπάς, από την πλευρά του, επεσήμανε: «Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε εδώ και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Είναι οι πρώτες από τις πάμπολλες φιλανθρωπικές δράσεις τις οποίες έχουμε προγραμματίσει για το άμεσο και πιο μακρινό μέλλον. Σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες και πολύ πιο οργανωμένα, αφού σύντομα θα λειτουργήσει και το Ίδρυμα του Ολυμπιακού, με στόχο την άψογη οργάνωση των φιλανθρωπικών ενεργειών της ομάδας μας στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντοτε κοντά σας και θα σας στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».


Διαβάστε περισσότερα...