Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τροχαίο με θύμα ένα ζαρκάδι στην Καστοριά


Το άτυχο ζώο έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα.

Τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα ζαρκάδι σημειώθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, στην επαρχιακή οδό από Καστοριά προς Γαύρο - Κορέστεια και κοντά σε σημείο όπου έχει τοποθετηθεί προειδοποιητική πινακίδα από το έργο LIFE ARCΤΟS KASTORIA για την συχνή διέλευση άγριων ζώων.

Κλιμάκιο του Δασαρχείου Καστοριάς συνέλεξε το ζώο και το παρέδωσε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και φύση «Καλλιστώ», στην Καστοριά, η οποία μαζί με την ιδιώτη κτηνίατρο Ολυμπία Τελιγιορίδου έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο ζώο.

Το τραυματισμένο ζώο μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο εκτροφείο θηραμάτων Γρεβενών, όπου παραμένει σε σταθερή κατάσταση αλλά με σοβαρά κατάγματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

AltcineAction! για σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια


Το διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ξεκινά σήμερα.

Ανανεωμένο, γεμάτο εκπλήξεις, μεγάλα βραβεία και μοναδικές ευκαιρίες για ταξίδια, γνώση και συνεργασίες, επιστρέφει για τέταρτη διαδοχική χρονιά το Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για Σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια «altcineAction!» που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου. Οι διαδικτυακές προβολές θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Με την υποστήριξη του Creative Europe - MEDIA Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Πολιτισμού, το «altcineAction!» καλεί σκηνοθέτες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, προσκαλεί όλους τους σινεφίλ του πλανήτη να ανακαλύψουν, να κρίνουν και να ψηφίσουν τις διαγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ.

AltcineAction! για σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια

Ειδικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανεβάσουν τη μικρού μήκους ταινία τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ (http://www.altcineaction.com/), με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί στο διάστημα Ιανουάριος 2013-Δεκέμβριος 2015, η διάρκεια της να μην ξεπερνάει τα 15 λεπτά, να έχει αγγλικούς υπότιτλους και ο δημιουργός της να μην έχει σκηνοθετήσει πάνω από μία ταινία μεγάλου μήκους. Η διαδικασία υποβολής θα γίνεται βάση προτεραιότητας, έως ότου συμπληρωθεί ο διαθέσιμος χρόνος του φεστιβάλ που παραμένει στα 480 λεπτά. Ήδη στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το «altcineAction!» απαριθμεί πάνω από 6.200 εγγεγραμμένους χρήστες και 145 ταινίες από 13 βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι Βαλκάνιοι σκηνοθέτες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συναντηθούν με μεγάλες εταιρίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν να δουλεύουν σε συνθήκες συμπαραγωγής. Μάλιστα φέτος, διακεκριμένοι επαγγελματίες όπως ο Ζαν-Μισέλ Φροντόν (πρώην διευθυντής των cahiers du cinema) και η διευθύντρια φωτογραφίας των πολυβραβευμένων ταινιών «Στρέλλα» και «Miss Violence», μεταξύ άλλων, Ολυμπία Μυτιληναίου, θα δώσουν masterclass για τη γραφή, την κριτική και την ανάγνωση του οπτικοακουστικού έργου.

Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθεί μια πολυβραβευμένη βαλκανική ταινία μεγάλου μήκους και θα ακολουθήσει ανάλυση και συζήτηση με θεωρητικούς, κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Τα τρία μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ, που βασίζονται αποκλειστικά στην ψήφο και στις κριτικές του κοινού, καθώς και το βραβείο «Αλίντα Δημητρίου», που αποτελεί την επιλογή της ομάδας του altcine, καλύπτουν μέρος της επόμενης παραγωγής των νικητών. Η ψηφοφορία θα κλείσει στις 12 Ιανουαρίου και είναι ανοικτή σε όλους τους χρήστες του Ίντερνετ, από όποια χώρα και αν προέρχονται, καθ' όλη τη διάρκειά της διοργάνωσης. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αλλά και να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία που συνοδεύουν τις ταινίες και να γράψουν σχόλια και κριτικές. Δύο επιπλέον ειδικά βραβεία για τη φωτογραφία και το μοντάζ, απονέμονται από ειδικές κριτικές επιτροπές και προσφέρουν επαγγελματικά λογισμικά.

Όμως πέρα από τους σκηνοθέτες, μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσουν και οι θεατές, καθώς με τις κριτικές που θα γράψουν για τις διαγωνιζόμενες ταινίες θα μπουν αυτόματα στην κούρσα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Κριτή». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «5C project» -ενός εκπαιδευτικού και ταξιδιωτικού προγράμματος που αποσκοπεί στον κινηματογραφικό αλφαβητισμό των νέων και επίδοξων κριτικών κινηματογράφου και που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ανωτέρω προγράμματος Creative Europe- MEDIA Programme- πέντε ανερχόμενοι κριτικοί θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο, σε τέσσερεις βαλκανικές πόλεις (Αθήνα/Ελλάδα, Σπλιτ /Κροατία, Τσετάτε/Ρουμανία, Τίρανα/Αλβανία) προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιλογές τους στο εκάστοτε κοινό, ενώ παράλληλα θα τελειοποιήσουν τη γραφή τους, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών.

Μια διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικούς ακαδημαϊκούς του χώρου θα διαβάσει όλες τις κριτικές που θα κατατεθούν στο φετινό διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για Βαλκάνιους σκηνοθέτες και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι πέντε πρώτοι ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο «5C project». Κάθε θεατής μεταξύ 18-35 ετών που γράψει κριτική (έως 200 λέξεις) για 5 τουλάχιστον ταινίες, θεωρείται αυτόματα υποψήφιος για το Βραβείο του «The 5C Project».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS


Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης. Η ομάδα της Θεοδώρα Χατζηιωάννου κατάφερε για πρώτη φορά να μολύνει μαϊμούδες με τον ιό HIV.

Ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS

Γεννήθηκε στη Ρόδο, ενώ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και έκανε μεταπτυχιακά στο Imperial College του Λονδίνου. Πήρε το διδακτορικό της το 1999 από το Πανεπιστήμιο Κλοντ-Μπερνάρ στη Λυόν της Γαλλίας και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Colymbia και Rockefeller. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάζεται Ερευνητικό Κέντρο για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.

«Αυτό το νέο μοντέλο για τον ιό HIV-1 είναι το αποτέλεσμα ετών εξερεύνησης επιστημονικών ερωτημάτων σχετικά με το πώς ο ιός αλληλεπιδρά με τις αντι-ιικές άμυνες του ξενιστή. Αυτά τα είδη των βασικών ιδεών θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτό το μοντέλο» τονίζει η κ. Χατζηιωάννου.

Αυτή η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη και θεραπεία του AIDS και να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο. Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου. Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

«Όταν εξαντλήσαμε τα CD8 κύτταρα τους, οι μολυσμένα πίθηκοι ανέπτυξαν τη νόσο, όπως και οι άνθρωποι. Η προσέγγισή μας θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη θεραπειών και προληπτικών μέτρων για τους ασθενείς» πρόσθεσε η κ. Χατζηιωάννου.


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας των οικοδόμων της Αρκαδίας


Ζητούν τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε για μία περίπου ώρα σήμερα το μεσημέρι το Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων Αρκαδίας, στα γραφεία του Περιφερειακού καταστήματος ΙΚΑ στην Τρίπολη.

Επί της ουσίας, μικρή ομάδα οικοδόμων στις 12.00 το μεσημέρι πήγε στα γραφεία του ΙΚΑ και έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διευθύντρια στην οποία επέδωσε και ψήφισμα με τα αιτήματά τους, με πρώτο και κύριο την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο Νίκος Κοίλαρης από την διοίκηση του Συνδικάτου μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι, «το 80% των μελών μας είναι άνεργοι. Δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και ζητούμε να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας όλων χωρίς προϋποθέσεις».

Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση με προσωπικό του ΙΚΑ Τρίπολης, γιατί όπως είπε, έχουν απομείνει λίγοι υπάλληλοι οι οποίοι εποπτεύουν τρεις νομούς, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας και περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την οικοδομή, ενώ παράλληλα ανέφερε, ότι δεν μπορούν να δεχτούν αύξηση των ορίων ηλικίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «πάνω από τα 60 κανείς δεν μπορεί να ανέβει στο γιαπί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα σε δημόσιο και ΟΤΑ


Έως τα τέλη του 2016.

Παρατείνονται για ένα χρόνο οι συμβάσεις εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, με τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Με την τροπολογία, η οποία θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Η τροπολογία αφορά περίπου 4.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στην καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ καθώς και στην αποκομιδή απορριμμάτων των δήμων.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις έληγαν εντός του έτους και ανανεώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με τον «νόμο Κατρούγκαλου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι μεγαλοοφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Στοιχεία που δείχνουν ότι 270 φυσικά και νομικά πρόσωπα με ύψος οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων του Ν. 4321/2015 διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Πρόκειται για 39 φυσικά και 231 νομικά πρόσωπα που έκαναν χρήση του νόμου και το ύψος των οφειλών τους (πρόστιμα τελωνειακού κώδικα, Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων κλπ) που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ανέχεται συνολικά σε 756.508.327,79 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 275.475.023 ευρώ αφορούν οφειλές από «άμεσους φόρους-Εισόδημα», τα 41.391.147,20 ευρώ είναι οφειλές από «άμεσους φόρους-Φόροι στην περιουσία», τα 187.372.718 ευρώ είναι οφειλές από «έμμεσους φόρους-ΦΠΑ», τα 33.739.278,30 ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα του ΚΒΣ, τα 79.453.295 είναι λοιποί άμεσοι φόροι, τα 41.112.521,28 είναι λοιποί έμμεσοι φόροι, τα 97.964.344,31 είναι «λοιπές μη φορολογικές οφειλές».

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Βρούτση ο οποίος ζητούσε επίσης να ενημερωθεί για το ποσό πρόσθετων φόρων ή τελών του Ν. 2523/1997, προστίμων εκπρόθεσμης ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που διαγράφηκε ανά μεγαλοοφειλέτη. Σύμφωνα με τα απαντητικά στοιχεία, το διαγραφέν ποσό ανέρχεται σε 188.087.461,60 ευρώ (το ποσό διαγραφής αναφέρεται σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις).

Ο κ. Βρούτσης ζητούσε να ενημερωθεί πόσοι και ποιοι μεγαλοοφειλέτες έχουν απενταχθεί και πόσοι δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει ότι τη ρύθμιση τηρούν 258 μεγαλοοφειλέτες και 12 δεν την τηρούν. Ο κ. Αλεξιάδης επικαλείται τις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου καθώς και τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα που ορίζουν ότι τα στοιχεία που απορρέουν από τα τελωνειακά παραστατικά είναι απόρρητα και απαγορεύεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε τρίτο, εκτός από τη Δικαστική Αρχή, ενώ η χορήγηση πληροφοριών από παραστατικά έγγραφα τελωνείων στις δημόσιες αρχές επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που ανακύπτουν θέματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και διεκδίκησης πόρων. Επικαλείται επίσης την ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί φορολογικού απορρήτου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στη ρύθμιση των διατάξεων των άρθρων 1-17 του Ν. 4321/2013 έχει υπαχθεί μια οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα ποσού 2.113.638,61, για την οποία επήλθε απώλεια καθώς καταβλήθηκε μόνο η πρώτη δόση από τις 100 της ρύθμισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα στοιχεία για τον ιό HIV - Όταν το AIDS «χτύπησε» στον αθλητισμό


Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί, η επιδημία του HIV και του AIDS συνεχίζει να είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για τις χώρες με μέσο και χαμηλό ΑΕΠ.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το Reuters καταγράφει δέκα στοιχεία σχετικά με το AIDS το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS (UNAIDS):

1. Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
2. Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
3. Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
4. Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
5. Το AIDS είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
6. Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
7. Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
8. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
9. Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
10. Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά. (hotdoc)

------------


Παγκόσμια μέρα κατά του ΑIDS η 1/12 και το gazzetta.gr θυμάται μεγάλους αθλητές που έχουν δώσει την δική τους μάχη...

Τα νούμερα σοκάρουν. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και 26 εκατομμύρια έχουν χάσει την μάχη με ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Η πραγματικότητα, από την μέρα που ο ιός σου «χτυπάει την πόρτα», γίνεται πιο σκληρή και η πάλη με ζητήματα που προκύπτουν γίνεται βίωμα. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Πολλοί αθλητές όλα τα χρόνια δεν δίστασαν να παραδεχθούν δημόσια ότι είναι φορείς του ιού και να κάνουν γνωστό σε όλους ότι θα παλέψουν με αυτόν, δημιουργώντας κίνητρο σε όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν ή ίσως βρεθούν σε αυτήν θέση. Το gazzetta.gr θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις με την κοινή γνώμη να ακούει συγκλονισμένη τις εξομολογήσεις των ανθρώπων αυτών.



Μάτζικ Τζόνσον: Μπάσκετ

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Τετριμμένο ναι, αλλά αυτό έγινε. Ήταν στην αρχή της δεκαετίας του 90' και συγκεκριμένα ο Τζόνσον έκανε τις καθιερωμένες εξετάσεις πριν αρχίσει η σεζόν για το ΝΒΑ. Σε αυτές τις εξετάσεις ρουτίνας ο Μάτζικ Τζόνσον, βρέθηκε θετικός στον ιό HIV. Σε συνέντευξη που έδωσε στις 7 Νοεμβρίου του 1991 παραδέχθηκε στο κοινό την ασθένεια του και μαζί και την απόσυρση του από την ενεργό δράση.

Παράλληλα δήλωσε ότι η γυναίκα του δεν έχει τον ίο όπως και το αγέννητο παιδί και έδειξε αποφασισμένος να αφιερώσει την ζωή του στην μάχη ενάντια στην ασθένεια. Την εποχή εκείνη δεν ήταν διαδεδομένο ότι μπορούν και οι ετερόφυλοι να έχουν τον ίο για αυτό και αμέσως άρχισε η φήμη στην Αμερική ότι ο Τζόνσον είναι ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ανάγκασε να το αρνηθεί άμεσα.

Η ανακοίνωση του Τζόνσον στην Αμερική το 2004 ανακηρύχθηκε από το ESPN η 7η πιο σημαντική των 25 τελευταίων ετών γεγονός που δείχνει πως αντιμετωπίζονταν η ασθένεια από την κοινή γνώμη. Μέσα στα χρόνια η πράξη αυτή άρχισε να αντιμετωπίζεται παράλληλα με σκεπτικισμό αλλά και αποθεωτικά από κάποιους άλλους, όπως ο Τζορτζ Μπους που δήλωσε ότι για εκείνον ο Τζόνσον είναι ήρωας.

Παρόλο που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, το κοινό τον διάλεξε για το All Stat Basket του 1992. Αυτό έφερε αρκετές αντιδράσεις από κάποιους παίκτες χωρίς τελικά να στέκονται δυνατές να τον αποκλείσουν από το παιχνίδι όπου τελικά ανακηρύχθηκε και MVP πετυχαίνοντας 25 πόντους, με 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Ο Τζόνσον πήρε μέρος στην Ολυμπιακή ομάδα του 1992 όπου και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Η περίπτωση του και η αντιμετώπιση στο θέμα θεωρείται έμπνευση για τους ανθρώπους που πάσχουν από τον ιό.



Γκρεγκ Λουγκάνις: Κολύμβηση

Ο σπουδαίος αυτός αθλητής έχει γράψει ιστορία στις καταδύσεις. Τα κατορθώματα του είναι μοναδικά και έχει γράψει το όνομα του στην ιστορία του αθλήματος με χρυσά γράμματα. Έχει κατακτήσει 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1988, 1984, 1984) και ένα αργυρό το 1976 στο Μόντρεαλ.

Το 1988 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αθλητή. Μετά το ατύχημα που είχε το 1988, όπου και τελικά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, χτυπώντας το κεφάλι του στην σανίδα ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο ότι είναι θετικός στον ιό HIV, μια διάγνωση που ήξερε 6 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

Οι χορηγοί τον εγκατέλειψαν και έγινε τεράστιος ντόρος για το γιατί δεν δήλωσε την ασθένεια του πριν τους αγώνες. Ο Λουγκάνις το 2015 βραβεύτηκε για την συνεισφορά του στην ενημέρωση για θέματα γύρω από την σεξουαλικό προσανατολισμό.



Τόμι Μόρισον: Πυγμαχία

Η ιστορία του πυγμάχου που συγκλονίζει. Την πρώτη του χρονιά στο άθλημα μετά από το ντεμπούτο του στην πυγμαχία το 1988 ο Τόμι Μόρισον κατείχε το ρεκόρ 19 αγώνων ανίκητος. Τον Οκτώβριο του 1991 έχασε από τον Ρέι Μέρσερ και μαζί έχασε και τον τίτλο γεγονός που του στοίχισε. Το όνειρο του ήταν να κερδίσει τον τίτλο. Τελικά το κατάφερε το 1993 όπου κέρδισε τον τίτλο του WBO.

Ο Μόρισον έγινε ευρέως γνωστός όταν είχε εμφανιστεί το 1990 στην ταινία Ρόκι V με τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Το 1996 πριν τον αγώνα με τον Άρθουρ Γουέδερς αποκαλύφθηκε ότι ο Μόρισον ήταν θετικός στον ιό HIV. Ο αθλητής είπε ότι θα σταματήσει να αγωνίζεται, ρίχνοντας την ασθένεια του στον τρόπο ζωής που είχε μέχρι τότε. Μετά όμως όλα άλλαξαν και η κριτική έπεσε πάνω του. Ο αθλητής θέλησε να επιστρέψει στα ρινγκ ισχυριζόμενος ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων ήταν εσφαλμένα.

Επανέλαβε τις εξετάσεις το 2006 και βγήκαν αρνητικές για τον ιό, αλλά πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν ψεύτικα τα αποτελέσματα απλά και μόνο για να επιστρέψει ο Μόρισον στο ρινγκ. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 ο Μόρισον πέθανε σε ηλικία 44 ετών. Παρόλο που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι ο θάνατός του οφείλεται στο AIDS υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά αυτό ήταν που στοίχισε την ζωή του του πυγμάχου.



Άρθουρ Ας: Τένις



Ο Άρθουρ Ας έχει γράψει ιστορία. Έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατάφερε και κατέκτησε το US Open το 1968, το Αυστραλιανό Όπεν το 1970 αλλά και το Γουίμπλετον το 1975. Έχει αφήσει βαριά παρακαταθήκη και στο άθλημα που επέλεξε αλλά και στην ίδια την ζωή όπου την αντιμετώπισε σαν μαχητής. Η ιστορία του και το πως κόλλησε τον ιό του AIDS είναι τραγική.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1979 αποφασίστηκε να κάνει μπαι-πας εξαιτίας προβλήματος στην καρδιά. Λίγους μήνες μετά την εγχείρηση και ενώ προσπαθούσε να κάνει την μεγάλη του επιστροφή στο τένις επανεμφανίστηκαν προβλήματα στην καρδιά. Το 1983 ο Ας μπήκε και για δεύτερη εγχείρηση για να διορθωθεί η πρώτη. Παράλληλα, προσπάθησε να ενημερώσει τον κόσμο για τα καρδιολογικά προβλήματα.

Το 1988 ο Ας θα ξαναμπεί στο νοσοκομείο με προβλήματα που δείχνουν ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV. Πιστεύετε ότι ο αθλητής έγινε φορέας του ιού από τις μεταγγίσεις αίματος που του έγιναν για τις εγχειρήσεις της καρδιάς. Μετά από ένα τεράστιο θέμα που έγινε η δημοσιοποιήσει της ασθένειας ο Ας δημιούργησε ένα ίδρυμα και πάλεψε για να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ιό όπως επίσης και για το ασφαλές σεξ.

«Θέλουμε να μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι όλοι νοιαζόμαστε και ότι κάναμε ότι μπορούσαμε, όταν έπρεπε να το κάνουμε και με ότι μέσα είχαμε». Αφιέρωσε την ζωή του στο κοινό καλό και στην ενημέρωση όλων των ανθρώπων. Ο Ας πέθανε από πνευμονία που σχετιζόταν με την ασθένεια τον Φεβρουάριο του 1993, σε ηλικία μόλις 49 ετών.



Η λίστα δεν τελειώνει εδώ φυσικά και δεν σταματάει σε αθλητές και ανθρώπους διάσημους. Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν τον αγώνα τους κόντρα στο ιό. Αυτή η ασθένεια έχει στερήσει την ζωή από εκατομμύρια ανθρώπους και η 1η Δεκεμβρίου μας δίνει την δυνατότητα να θυμόμαστε αυτούς που υποφέρουν αλλά και να εκτιμούμε την αξία της ενημέρωσης, της πρόληψης αλλά και της σωστής πληροφόρησης.


Πηγή: http://www.boro.gr και http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καλό σου ταξίδι Αλέξανδρε»


Ο Αλέξανδρος δεν υπάρχει πια στη ζωή. Πήγε στη γειτονιά των αγγέλων, εκεί όπου θα βλέπει την ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Αλέξανδρος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πριν από μερικούς μήνες (19-04-2015), στον αγώνα του Θρύλου με αντίπαλο τον Λεβαδειακό, το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα.

Είδε από κοντά τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή, τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος δεν του χάλασε το χατίρι και είχε φωτογραφηθεί μαζί του.

Δυστυχώς, αυτός ο μαχητής της ζωής «έφυγε» από κοντά μας, με τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, να γράφει ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στο fb.

«Σε ευχαριστούμε για το μάθημα ζωής. Καλό σου ταξίδι Αλέξανδρε. Και ξέρουμε ότι θα βλέπεις όλα τα ματς του Θρύλου μας ΟΡΘΙΟΣ από τη Θύρα 7 των ουρανών...», ήταν το μήνυμα του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο fb.




Πηγή: http://www.gavros.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων και Κερατέας


Δρομολογήθηκε από την πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και την περιφερειάρχη Αττικής.

Την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Μεγάρων και Κερατέας, εντός 6μήνου με συνολικό κόστος 4.620.163 ευρω, δρομολόγησε η πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου με την υπογραφή των αντίστοιχων εργολαβικών συμβάσεων.

Η πράξη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εφαρμόζει μέσω του ΕΔΣΝΑ η νέα περιφερειακή αρχή με πρωταρχικό μέλημα την συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις συνάφθηκαν στο πλαίσιο της άμεσης προώθησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Αττικής στο οποίο έχει προχωρήσει ο ΕΔΣΝΑ ήδη από τις 27 Απριλίου 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αλόννησος «αποχαιρετά» την πλαστική σακούλα


Στους κατοίκους παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών.

Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί πλέον ένα περιβαλλοντικό ορόσημο τόσο για την Αλόννησο, όσο και για όλη τη χώρα. Το πανέμορφο νησί, που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, στη Μεσόγειο, είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που μέσα από το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους του τη δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών για τη μεταφορά αγαθών, όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΜΚΟ, μαθητές των σχολείων και εθελοντές του Δήμου Αλοννήσου, ενημέρωσαν τους κατοίκους που επισκέπτονταν καταστήματα του νησιού για την πρωτοβουλία, διανέμοντάς τους, παράλληλα, φυλλάδια του προγράμματος και πάνινες τσάντες για να αντικαταστήσουν με αυτές την πλαστική σακούλα στις καθημερινές τους αγορές. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, που «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα πρώτα βήματά της, σταμάτησαν τη διάθεση πλαστικών σακουλών, παρέχοντας την εναλλακτική των αντίστοιχων επαναχρησιμοποιούμενων, ούτως ώστε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο να αποκτήσει τον πλέον καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα.

«Σε μια εποχή που η οικονομική δυσπραγία έχει καθηλώσει την προώθηση βιώσιμων προτάσεων, ένα μικρό νησί αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή του να προασπίσει το φυσικό του πλούτο και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες κοινότητες, υιοθετώντας νέες πρακτικές και μια άλλη κουλτούρα απέναντι στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Η Αλόννησος γυρνάει σελίδα, πρωτοπορεί στο -κρισιμότατο για τη βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών- πεδίο της προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού», υπογραμμίζεται από το δίκτυο των ΜΚΟ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της δράσης.

Για τα επόμενα στάδια του προγράμματος, έχει προγραμματιστεί η περαιτέρω διανομή πάνινων τσαντών και ενημερωτικού υλικού σε όλα τα νοικοκυριά του νησιού, καθώς επίσης και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές, βιωματικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, εθελοντικών καθαρισμών ακτών και εργαστηρίων διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Σημειώνεται ότι στη δράση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, οι αντιδήμαρχοι, Άγγελος Αργυρίου και Kώστας Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Τσουκανάς, δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Ναταλία Ρουμελιώτη και Ελένη Τούντα, του Ιδρύματος Thalassa που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, Ιουλία Κρικώνη. Τέλος, το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεσαν από γυναίκα 12.000 πέτρες χολής!


Ένα απίστευτα οδυνηρό ρεκόρ.

Με το στόμα ανοιχτό έμεινε ένας Ινδός γιατρός όταν αφαίρεσε από ασθενή του, περί τις 11.950 πέτρες στη χολή- που μάλλον πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Δρ. Makhan Lala Saha, Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος Επεμβατικός Ενδοσκόπος, αφαίρεσε τις πέτρες από τη χοληδόχο κύστη της 51χρονης Minati Mondal, σε μια χειρουργική επέμβαση -ορόσημο. Η γυναίκα, υπέφερε από χρόνιο κοιλιακό άλγος και παλινδρόμηση οξέος για δύο μήνες, και εισήχθη στο Νοσοκομείο Debdoot Sevayan στην Καλκούτα, στην ανατολική Ινδία, πριν από δύο εβδομάδες.

Μετά από διεξοδικές εξετάσεις και υπερήχους, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από μια σοβαρή περίπτωση χολολιθίασης. Ο Δρ. Saha, που αφαίρεσε το τεράστιο σύμπλεγμα με μια λαπαροσκοπική χειρουργική, είπε ότι προσδοκούσε έναν μεγάλο αριθμό από πέτρες, αλλά αυτό που διαπίστωσε ήταν σοκαριστικό. «Έμεινα έκπληκτος όταν είδα αυτό τον μεγάλο αριθμό λίθων που εξάγαμε από τη χοληδόχο κύστη αυτής της ασθενούς. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μια κύστη θα μπορούσε να περιέχει τόσες πολλές πέτρες», είπε σε δήλωσή του σε τοπικά πόρταλ. «Οι βοηθοί μου χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να μετρήσουν τον αριθμό των λίθων, που ήταν μεταξύ 2 και 5 χιλιοστά σε μέγεθος. Μας πήρε 50 λεπτά για να τις αφαιρέσουμε», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Makhan Lala Saha

Η 51χρονη ασθενής




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ημερομηνίες του διαγωνισμού για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης


Από 19 έως 21 Δεκεμβρίου το πρώτο στάδιο για την εισαγωγή.

Το τριήμερο 19-21 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου), θα διενεργηθεί το πρώτο στάδιο του 24ου (ΚΔ΄ εκπαιδευτική σειρά) διαγωνισμού εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Την πρώτη μέρα (Σάββατο) οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν από τις 11:00 έως τις 13:00 στο διαγνωστικό αντικείμενο Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους, την Κυριακή τις ίδιες ώρες στην Μικροοικονομική και Δημόσια Οικονομική και τη Δευτέρα από τις 19:00 έως τις έως 20:00 στις Γνώσεις και Δεξιότητες.

Οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στους χώρους των εξεταστικών κέντρων μία ώρα νωρίτερα, έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ απαγορεύεται να έχουν στις αίθουσες των εξετάσεων βιβλία, σημειώσεις, μικροϋπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και διορθωτικό.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν 1.874 άτομα που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και κατέθεσαν σχετική δήλωση συμμετοχής, ενώ οι αιτήσεις άλλων 9 ατόμων απορρίφθηκαν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την επικύρωση του σχετικού πίνακα των υποψηφίων από την ΚΕΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται εξειδικευμένο μητρώο ηλεκτρονικών καταστημάτων


Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου του GRECA.

Την πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) για την οργάνωση της τρίτης ετήσιας εβδομάδας ηλεκτρονικού εμπορίου χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος.

«Πιστεύω ότι ελπίδα και προσδοκία όλων μας είναι ο συγκεκριμένος θεσμός να συμβάλει στην ούτως ή άλλως αξιοσημείωτη δυναμική που καταγράφει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Άλλωστε, η ενίσχυση αυτής της δυναμικής αποτελεί στρατηγικό στόχο και για την Πολιτεία, η οποία θέτει υπό την αιγίδα της την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Ο κ. Παπαδεράκης σημείωσε ότι η αφετηρία εντοπίζεται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την ψηφιακή ενιαία αγορά, που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να ευνοήσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διάχυση της καινοτομίας και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής γύρω από την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέπτυξε ορισμένες σκέψεις σχετικά με τους βασικούς προσανατολισμούς των δράσεων, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από το τρίπτυχο εμπιστοσύνη-ασφάλεια-ισοτιμία πρόσβασης, λέγοντας ότι «η ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές αποτελεί μια ανάγκη που έχει καταγραφεί τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από αυτή την άποψη, η πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη ρύθμιση των ψηφιακών συμβάσεων είναι ευπρόσδεκτη.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταστήσει σαφές ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων ότι οι όποιοι νέοι κανόνες θεσπιστούν θα έπρεπε να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τρεις στόχους: Πρώτον, να διασφαλίζουν ένα επαρκές επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές, χωρίς, όμως, να τους επιβαρύνουν με υπερβολικό όγκο πληροφοριών και χωρίς να επιβάλλουν στις επιχειρήσεις απαγορευτικό κόστος συμμόρφωσης. Δεύτερον, να ρυθμίζουν θέματα σχετικά με το εμπόριο ψηφιακού περιεχομένου, όπου έχουν διαπιστωθεί τα σημαντικότερα κενά. Τρίτον, να αντιμετωπίζουν μια σειρά από οριζόντια ζητήματα, ιδίως τη σωστή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, την ανάπτυξη και ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών, την προστασία προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία».

«Πέραν, όμως, από το θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν και εθνικές δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο κ. Παπαδεράκης. Ενδεικτικά, ανέφερε την πρόθεση της ΓΓΕΠΚ να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η πιστοποίηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα πρότυπα» πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τα νομικά εμπόδια, όμως, μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στα οικονομικά. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2014, οι βασικότεροι προβληματισμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων ως προς το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο σχετίζονται με το υψηλό κόστος μεταφοράς δεμάτων και το μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής για την παράδοσή τους.

Οι σημαντικότερες επιτυχίες της ενιαίας αγοράς είχαν ως αφετηρία το κοινό συμφέρον καταναλωτών και επιχειρήσεων. Επομένως, η βελτίωση των μεταφορών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δε θα βοηθήσει μόνο χώρες που δεν ευνοούνται από τη γεωγραφία, όπως η Ελλάδα. Οι πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα θα δώσουν νέα δυναμική στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο, συνολικά.

Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις της Ελλάδας ενώπιον των οργάνων της Ε.Ε., όταν συζητείται το μέλλον της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, τονίζουν αυτή τη διάσταση. Επιπλέον, η ΓΓΕΠΚ βρίσκεται σε επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ, ώστε ο σχεδιασμός για θέματα μεταφορών να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ισότιμης πρόσβασης καταναλωτών και επιχειρήσεων απ’ όλη την Ευρώπη στην ψηφιακή ενιαία αγορά είναι η επέκταση της ευρυζωνικότητας.

Η υλοποίηση των παρεμβάσεων στα θέματα που ανέλυσα, ως τώρα, απαιτεί ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών. Προκειμένου, λοιπόν, οι δράσεις μας να είναι πραγματικά στοχευμένες, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου μητρώου ηλεκτρονικών καταστημάτων. Στόχος είναι συστηματική καταγραφή όλων των απαιτούμενων στοιχείων των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) που λειτουργούν στη χώρα, με στόχο την εξαγωγή ποσοτικών στοιχείων τα οποία θα υποστηρίζουν την πολιτική μας».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε δύο βασικές αρχές που κατευθύνουν όλες τις δράσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. «Πρώτον, απώτερος στόχος μας είναι να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα που συνδέεται με την τεχνολογία και την καινοτομία στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο πλούτος των σχετικών εγχειρημάτων, το μεράκι των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά, η δημιουργικότητα και η συλλογικότητα που τα χαρακτηρίζουν, αποτελούν στέρεα θεμέλια για τη συμμετοχή της χώρας στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Δεύτερον, η σημερινή μου παρέμβαση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις ιδέες οικονομικών και κοινωνικών φορέων, στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και ο GRECA. Ωστόσο, η σημασία της δικής σας συμμετοχής στη διαμόρφωση στρατηγικής δεν εξαντλείται σε αυτή την ομιλία. Αντιθέτως, σας καλώ να παραμείνετε ενεργοί τόσο στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που οργανώνει η Ε.Ε. όσο και εντός της ομάδας εργασίας που θα συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τη διαχείριση όλων των βασικών θεμάτων που αφορούν στην ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε, ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ, μέχρι το 2020 και η αποτελεσματική προβολή των ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προϋποθέτουν την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ισότιμη βάση. Ελπίζω, λοιπόν ότι η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου θα αποτελέσει μια ακόμα αφορμή για την ενίσχυση της συνεργασίας μας» κατέληξε ο κ. Παπαδεράκης.

Σημειώνεται ότι η εβδομάδα εορτασμού, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, θα διαρκέσει από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Κατά το διάστημα αυτό, πλήθος ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων θα παρέχει ελκυστικές προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό, προτρέποντάς το να «βιώσει» την online αγοραστική εμπειρία.

Η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιείται στα πρότυπα του αμερικανικού Cyber Monday, ενώ πολλές ακόμα χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, κ.α. οργανώνουν αντίστοιχες ημέρες. Στην εορταστική αυτή περίοδο αυξάνει σημαντικά ο online B2C τζίρος, ενώ, παράλληλα, σηματοδοτείται η έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Την προηγούμενη χρονιά, η αποδοχή από τους Έλληνες online καταναλωτές ήταν άκρως θετική και αυξημένη σε σχέση με την αρχική εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 59%, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2013 (42%), ενώ υπήρξαν και ηλεκτρονικά καταστήματα που δήλωσαν αύξηση πωλήσεων άνω του 200% (100% ήταν αντίστοιχα, το 2013).

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η ιδιαίτερα θετική αποδοχή από τους online καταναλωτές, καθώς και τα θεαματικά αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, δείχνουν ότι η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου καθιερώνεται πλέον ως θεσμός. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι αφενός η προτροπή του καταναλωτικού κοινού να ψωνίσει διαδικτυακά και αφετέρου η εκπαίδευση και ενημέρωσή του στη διαδικασία της online αγοράς και των πλεονεκτημάτων που αυτή έχει.

Ο GRECA προσκαλεί όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα (είτε είναι μέλη του είτε όχι), αλλά και συνεργαζόμενες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες προς αυτά, να δηλώσουν έμπρακτα τη συμμετοχή τους στην εορταστική εβδομάδα, παρέχοντας αξιόλογες προσφορές προς τους καταναλωτές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πιλότο» για το περιουσιολόγιο αποτελεί η δήλωση τιμαλφών και μετρητών


Εφαρμόζεται για τους υπόχρεους «πόθεν έσχες» από 1-1-2016.

Χρυσαφικά, πολύτιμους λίθους αλλά και τα χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που ενδεχομένως φυλάσσουν οι Έλληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες τραπεζών, καλούνται να δηλώσουν το επόμενο διάστημα ηλεκτρονικά όσοι εκ των φορολογούμενων είναι υπόχρεοι πόθεν έσχες.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών η οποία εξεδόθη και ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος. Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που διακρατούν εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανήλικων τέκνων. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την διευκόλυνση της συμπλήρωσης της δήλωσης θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος (E1και E9).

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή, δηλαδή η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από βουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς κ.α., αποτελεί στην ουσία πιλότο για τη δημιουργία και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι και το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια οι συνταξιούχοι


Τι δείχνει η έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτικής άποψης και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του (Pensions at a Glance 2015).

Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα. Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων.

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματά τους σε βιώσιμη πορεία. Αν και αυτές αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα είναι επαρκείς σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Η μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να σχεδιασθούν πολιτικές, που θα είναι επαρκώς ευέλικτες για να προσαρμόζονται στις αβεβαιότητες του αυριανού κόσμου της εργασίας, διασφαλίζοντας επαρκή επίπεδα διαβίωσης για τους συνταξιούχους».

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη σύνταξη στα 67 να αντικαθιστά τη σύνταξη στα 65 σε πολλές χώρες. «Αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Βρετανία - σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο στα 70», σημειώνει η έκθεση.

Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης συνέχισε να αυξάνεται σταθερά, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες από 55 έως 64 αυξήθηκαν απότομα σε πολλές χώρες: Από 45 στο 66% στη Γερμανία, για παράδειγμα, από το 31 στο 46% στην Ιταλία και από το 52 στο 57% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, παραμένουν πολύ υψηλά σε πολλές χώρες, όπως και τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους.

«Η μείωση των θέσεων απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η παράλληλη αύξηση των προσωρινών και συχνά επισφαλών θέσεων εργασίας μειώνουν, επίσης, τη συνέχεια των συνταξιοδοτικών εισφορών, τις οποίες θα μπορούν να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία. Διακοπή της εργασίας σημαίνει διακοπή του συνταξιοδοτικού συστήματος για κάποιες χώρες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν χαμηλότερες συντάξεις όταν θα συνταξιοδοτηθούν», σημειώνει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει ότι, υπό το φως αυτού του πιθανού σεναρίου, κάποιες χώρες πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τα δίχτυα ασφαλείας τους για τους συνταξιούχους που δεν έχουν αρκετές εισφορές για την ελάχιστη σύνταξη.

Οι περισσότερες χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις πρώτης βαθμίδας με βάση την εξέλιξη των τιμών με αποτέλεσμα να μειώνονται αυτές σε σχέση με τα εισοδήματα διαχρονικά, καθώς οι τιμές έχουν την τάση να αυξάνονται λιγότερο από τους μισθούς. «Η αναπροσαρμογή των συντάξεων είναι ελκυστική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά ενέχουν επίσης τον κίνδυνο να προκαλέσουν φτώχεια στους συνταξιούχους, καθώς τα δίχτυα ασφαλείας θα χάνουν την αξία τους διαχρονικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

Ο ΟΟΣΑ δίνει στοιχεία για βασικούς δείκτες των συνταξιοδοτικών συστημάτων των 34 χωρών - μελών του σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι:

- Τα εισοδήματα των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%), και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος.

- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 που ήταν φτωχοί το 2014 αντιστοιχούσε στο 7% έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (ως φτωχοί θεωρούνται αυτοί που έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 50% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών).

- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων όσων έχουν χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα ανερχόταν πέρυσι στο 66,8% στην Ελλάδα, ενώ στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 103,2%.

- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για τις μέσες αποδοχές ανερχόταν στο 54,1%, ενώ στον ΟΟΣΑ κινείται από 28,4% έως 104,8%.

- Οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανερχόταν στο 14,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 7,9% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στο 20,2% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ.

- Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων άνω των 65 αντιστοιχεί σε 19,3 χρόνια, όσο και στον ΟΟΣΑ

- Οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20.168 ευρώ έναντι 33.036 ευρώ στον ΟΟΣΑ).

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει εκπονήσει μοντέλα για τη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα το 2056 με ηλικία συνταξιοδότησης τα 62 χρόνια. Το βασικό μοντέλο έχει καταρτισθεί με τις διατάξεις που έχουν νομοθετηθεί και βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις, όπως ότι η μέση ετήσια αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα είναι 1,25%, το πραγματικό προεξοφλητικό επιτόκιο 3%, ο πληθωρισμός 2% και πραγματική απόδοση κεφαλαίων 3%. Με βάση τις παραδοχές αυτές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει το 2056 ως σύνταξη το 54,1% των αποδοχών του. Στο εναλλακτικό σενάριο, όπου το δίχτυ ασφαλείας αναφορικά με τις συντάξεις θα αναπροσαρμόζεται με βάση τους πραγματικούς μισθούς, ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει ως σύνταξη το 63,2% των αποδοχών του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Αθήνα


Δελτίο Τύπου 01.12.2015


Αρ. Πρωτ.: 2732

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Αθήνα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης ήταν η ενίσχυση της ικανότητας των στελεχών των ΕΥΔ, των επιτελικών φορέων αλλά και των δυνητικών δικαιούχων αναφορικά με:

α) τον σχεδιασμό και την ένταξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014 - 2020 στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία με σκοπό την άρση της διάκρισης σε βάρος τους (απλής ή/και πολλαπλής), τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών/υπηρεσιών (φυσικών και ηλεκτρονικών) σε αυτά, την προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους, τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από την ιδρυματική φροντίδα στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα.

β) την οριζόντια ενσωμάτωση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, στη βάση των απαιτήσεων των Κανονισμών των ΕΔΕΤ της νέας προγραμματικής περιόδου καθώς και των απαιτήσεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που συνδέονται άμεσα με την Αιρεσιμότητα 3 «Αναπηρία».

Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκ μέρους του κ. Δημήτρη Ιακωβίδη, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) η κ. Νατάσσα Ζαρκοπούλου και εκ μέρους του κ. Δημήτρη Φακίτσα, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), η κ. Εύη Κυριακίδου.

Η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας.

Η παρουσίαση των προβλέψεων για την αναπηρία στα Τομεακά Ε.Π. και στην εξειδίκευση εφαρμογής τους πραγματοποιήθηκε ως εξής: ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία»: Ευγενία Ρίγγα, Στέλεχος Μονάδας Α1 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη»: Αθανάσιος Μαντζώρος, Προϊστάμενος Μονάδας Α Ε.Υ.Δ., Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» - Τομέας Μεταφορών, ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα: Αμαλία Καψάλα, Στέλεχος Μονάδας Α2 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για τα νέα όρια συνταξιοδότησης


Ανακοίνωση 01.12.2015


Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για τα νέα όρια συνταξιοδότησης: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α).

------------

01.12.2015:Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Εγκύκλιος υπουργείου Εργασίας: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄)

Λοιπά σχετικά αρχεία:
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βραβεία της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας


Σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η απονομή τους.

Τα βραβεία της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας απονέμονται το απόγευμα στις 19:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης Ξένου Λογοτεχνικού Έργου θα απονεμηθεί στον Αριστείδη Λαυρέντζο για την έμμετρη μετάφραση του έργου του Ρακίνα «Αλέξανδρος ο Μέγας» (εκδόσεις Ταξιδευτής) και στη Σταυρούλα Αργυροπούλου για τη μετάφραση του αυτοβιογραφικού αφηγήματος του Πολ Όστερ «Ημερολόγιο του χειμώνα» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου σε Ξένη Γλώσσα θα απονεμηθεί στον Dieter Motzkus για τη μετάφραση του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα «Θάνος Βλέκας» του Παύλου Καλλιγά (εκδόσεις Αιώρα), ενώ το Βραβείο Ρήγα Βελεστινλή για την Καλύτερη Μετάφραση Έργου Βαλκανικής Λογοτεχνίας θα δοθεί στον Χρήστο Γκούβη για τη μετάφραση του συνόλου του έργου του Ίβο 'Αντριτς.

Το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης Λογοτεχνικού Έργου για Παιδιά θα λάβει η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο της Σάρα Κοέν Σκάλι «Μαξ» (εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο Ιουλίας Ιατρίδου θα απονεμηθεί στο Ελληνικό Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ως Ξένης Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, το Βραβείο Κάρολου Μητσάκη για Μετάφραση Παλαιότερων Ελληνικών Κειμένων θα απονεμηθεί στον Εύδοξο Τσολάκη για τη μετάφραση στα νέα ελληνικά του έργου του Ιωάννου Σκυλίτση «Σύνοψις ιστοριών» (εκδόσεις Κανάκη).

Η Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας θα τιμήσει ακόμα τον ιταλό εκδότη Nicola Crocetti και τη Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ για τη συμβολή τους στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, ενώ θα ανακηρύξει σε επίτιμο μέλος της την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμάστηκε να αυτοκτονήσει και έστειλε το βίντεο στη μητέρα του


Εκείνη το έλαβε έξι ώρες αργότερα, όταν ήταν πια αργά...

Συντετριμμένος από τον χωρισμό του ο 26χρονος Craig Westby, πατέρας ενός παιδιού, από τη Βρετανία βιντεοσκόπησε τον εαυτό του ενώ προετοιμαζόταν να αυτοκτονήσει. Έστειλε στη συνέχεια το βίντεο στη μητέρα του, εκείνη το έλαβε όμως έξι ώρες αργότερα- όταν για τον 26χρονο ήταν πια πολύ αργά.

Προετοιμάστηκε να αυτοκτονήσει και έστειλε το βίντεο στη μητέρα του

Η σορός του βρέθηκε στο σπίτι του στο Τσέστερτον.

Η μητέρα του, Beverley Alexander, είπε στην αστυνομία πως ο γιος της είχε στο παρελθόν μιλήσει για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

«Ήταν αναστατωμένος στις αρχές του χρόνου, όταν χώρισε με τη φίλη του. Μου έστελνε μηνύματα που ανέφεραν "η ζωή δεν είναι για μένα" και "δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω". Προσπαθούσα να του μιλήσω και να του δείξω πως τα πράγματα ήταν ΟΚ. Δεν πίστευα πως το έλεγε σοβαρά. Μιλούσε για αυτοκτονία και ανησυχούσαμε όλοι στην οικογένεια, έτσι δεν τους είπα για τα μηνύματά του».

Τρεις ημέρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του ο Craig έστειλε μήνυμα στη μητέρα του ρωτώντας ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει.

«Το αγνόησα και προσπάθησα να του μιλήσω για άλλα πράγματα και να είμαι θετική. Δεν αναγνώρισα την ερώτηση», εξηγεί η μητέρα του.

Στη 1 το πρωί της 2ας Ιουλίου, ο Craig έστειλε στη μητέρα του μια φωτογραφία και ένα βίντεο με τη μακάβρια προετοιμασία του.

Εκείνη όμως τα έλαβε στις 7 το πρωί, όταν ξύπνησε, μην μπορώντας πια να κάνει τίποτα.

«Ήθελε πολύ να τα ξαναβρεί με τη φίλη του, αυτό τον έριχνε πολύ αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα έκανε αυτό που έκανε», λέει στη Daily Mail ο πατριός του. «Η γυναίκα μου κρατούσε πολλά για τον εαυτό της σε ό,τι αφορούσε τον Craig. Μιλούσε με τη μητέρα του πιο πολύ απ’ ότι με οποιονδήποτε άλλο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάθεση 116 τόνων οπωροκηπευτικών στον Πειραιά


Πορτοκάλια και ακτινίδια στους δικαιούχους.

Το πρόγραμμα διανομής οπωροκηπευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά άρχισε, ξανά, με τη διάθεση 116 τόνων πορτοκαλιών και ακτινιδίων στους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Νίκαια-Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Κερατσίνι- Δραπετσώνα, Πέραμα και Κορυδαλλός).

Σήμερα διανεμήθηκαν 96 τόνοι πορτοκάλια στους παραπάνω δήμους, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων, ενώ 20 τόνοι ακτινίδια διατέθηκαν στο δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Οι τοπικές επιτροπές παραλαβής θα μεριμνήσουν ώστε να φθάσουν τα φρούτα στους τελικούς αποδέκτες, που είναι οι δημότες, κάτοχοι κάρτας σίτισης ανθρωπιστικής κρίσης, δικαιούχοι κοινωνικών παντοπωλείων κ.ά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά στο κοινό τρία πλοία του Στόλου


Ποιες μέρες και ώρες θα γίνονται οι επισκέψεις.

Στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσουν για να τα επισκεφτεί το κοινό η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η πυραυλάκατος «Ρούσσεν» και το υποβρύχιο «Πιπίνος» με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

Τα πλοία θα δέσουν στα στα κρηπιδώματα 11 και 12-Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ και οι ώρες του επισκεπτηρίου διαμορφώνοται ως εξής σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού:

- Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου από 15:00 έως 18:00 (Πλην Υ/Β Πιπίνος)

- Σάββατο 05 Δεκεμβρίου από 09:00 έως 18:00

- Κυριακή 06 Δεκεμβρίου, από 09:00 έως 16:00 (Πλην Φ/Γ Κουντουριώτης)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα με την ActionAid ενάντια στη φτώχεια και την αδικία


Στήριξη της δράσης της μέσω του eshop της οργάνωσης.

«Αυτά τα Χριστούγεννα δεν περιμένουμε τα θαύματα να συμβούν μόνα τους, θα τα φτιάξουμε εμείς!», τονίζει η ActionAid, καλώντας σε στήριξη της δράσης της για την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας μέσω του eshop.actionaid.gr.



Όπως σημειώνει η οργάνωση, στο eshop της ActionAid θα βρείτε όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια από παπιέ μασέ που είναι φτιαγμένα στο ορεινό Κασμίρ της Ινδίας και παράγονται από ένα συνεταιρισμό που αποτελείται από 75 οικογένειες. Τα χριστουγεννιάτικα αυτά δώρα θα προσφέρουν όχι μόνο ένα επαρκές εισόδημα στις οικογένειες αυτές, αλλά θα στηρίξουν και το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής που προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα με ειδικές ανάγκες.



Για τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας θα βρείτε την υπέροχη σειρά «T-shirt με σκοπό» όπως το νέο unisex σχέδιο σε όλα τα μεγέθη με το μήνυμα «Miracles do happen …with you» και την καινούργια ποδιά «All I want for Christmas is cook».



Σας περιμένουν, επίσης, υπέροχα παιδικά μπλουζάκια και μωρουδιακά ρούχα με ζωάκια: μια καμηλοπάρδαλη που είναι καλύτερη φίλη με ένα λιοντάρι, ένα παπάκι κι ένας ιπποπόταμος που σας χαμογελούν, αλλά και πολύ πρωτότυπα παιχνίδια, κασετίνες, κουδουνίστρες, μπάλες και παιδικά βιβλία.



Και για όσους θέλουν να κάνουν ένα δώρο στους πρόσφυγες, μπορούν να αγοράσουν ένα πακέτο που περιέχει είδη πρώτης ανάγκης για γυναίκες: οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, σερβιέτες, εσώρουχο, σαπούνι και μωρομάντηλα. Τα πακέτα αυτά διανέμονται στα κέντρα για γυναίκες και τα μωρά τους της ActionAid στη Λέσβο και περιέχουν προϊόντα που οι ίδιες οι γυναίκες ζητούν ως αναγκαία για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...