Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τα πολυτελή «ροζ μοτέλ» της Βραζιλίας πέρασαν σε νέα εποχή


Προσφέρουν πολλές παροχές σε ανάλογες τιμές - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η νέα γενιά των πολυτελών μοτέλ «ημιδιαμονής» στη Βραζιλία προσφέρουν ένα εντυπωσιακό πακέτο παροχών στα ζευγάρια που αναζητούν λίγες στιγμές ιδιωτικότητας μακριά από τα συνήθως γεμάτα κόσμο σπίτια τους.

Η εικόνα τους ήταν κάποτε κακή, ήταν φτηνά και σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν και τα μοτέλ αυτά απευθύνονται και στην ελίτ της χώρας που είναι πρόθυμη να ξοδέψει πολλά για να απολαύσει σεξουαλικές εμπειρίες.

Στο Σάο Πάολο τα μοτέλ προσφέρουν στα ζευγάρια πτήση με ελικόπτερο πάνω από την πόλη και βόλτα με λιμουζίνα και σαμπάνια πριν μπουν στο δωμάτιό τους.

Τα δε δωμάτια διαθέτουν από… νεροτσουλήθρα που καταλήγει σε τζακούζι μέχρι τζουκμποξ, ρινγκ του μποξ, αίθουσες σινεμά ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσωπικού… DJ.

Ασφαλώς τέτοιες πολυτέλειες δεν είναι φτηνές και μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 ευρώ- καμία σχέση με τα 7 ευρώ την ώρα που κόστιζαν τα ελεεινά μοτέλ του παρελθόντος.

Τα «ροζ μοτέλ» της Βραζιλίας εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’60 και απευθύνονταν στα ζευγάρια που είχαν χαμηλό εισόδημα και δεν είχαν ιδιωτικό χώρο στα σπίτια τους, όπου ζούσαν πολλά μέλη των οικογενειών τους. Πελάτες τους ήταν επίσης και άνδρες που περνούσαν στα δωμάτια τους χρόνο με εκδιδόμενες γυναίκες ή με τις ερωμένες τους.

Σήμερα το κοινό είναι πολύ διαφορετικό. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι ζευγάρια που γιορτάζουν πχ κάποια επέτειο ή κάποιο ξεχωριστό γεγονός. Είναι άνθρωποι που θέλουν μια εμπειρία που θα θυμούνται κι όχι μόνο ένα κρεβάτι και σεξ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης ενός από τα μοτέλ αυτά.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου


Δέχονται τους περισσότερους επιβάτες - Δείτε τις φωτογραφίες τους.

Εκτιμάται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, ότι 222 εκατομμύρια επιβάτες θα πετάξουν με τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007. Μεταξύ αυτών των επιβατών, θα είναι και 31 εκατομμύρια άνθρωποι από διεθνείς πτήσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Παρακάτω, δείτε τα οκτώ πολυσύχναστα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο αναφορικά με την συνολική κίνηση επιβατών, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων. Όλα μαζί, εξυπηρέτησαν πάνω από 603 εκατομμύρια άτομα το 2014.

Αεροδρόμιο Charles de Gaulle - Γαλλία

Αριθμός επιβατών: 63,8 εκατομμύρια



O'Hare International Airport - Σικάγο, ΗΠΑ

Αριθμός επιβατών: 69,9 εκατομμύρια



Dubai International Airport - Ντουμπάι

Αριθμός επιβατών: 70,4 εκατομμύρια



Los Angeles International Airport - Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Αριθμός επιβατών: 70,6 εκατομμύρια



Haneda International Airport - Τόκιο, Ιαπωνία

Αριθμός επιβατών: 72,8 εκατομμύρια



London Heathrow Airport - Λονδίνο, Βρετανία

Αριθμός επιβατών: 73,4 εκατομμύρια



Beijing Capital International Airport - Πεκίνο, Κίνα

Αριθμός επιβατών: 86,1 εκατομμύρια



Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport - Ατλάντα, ΗΠΑ


Αριθμός επιβατών: 96,1 εκατομμύρια




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο iPad mini 4 θα υποστηρίζει Split View multitasking


Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός προγραμματιστή.

Το επερχόμενο iPad mini 4 θα είναι πιθανώς τόσο δυνατό που θα υποστηρίζει το χαρακτηριστικό Split View multitasking στο iOS 9.Ένα resource file που ανακάλυψε στο OS X El Capitan ο προγραμματιστής Hamza Sood απεικονίζει ένα iPad mini με 2 εφαρμογές να τρέχουν δίπλα-δίπλα.

Επιπροσθέτως, ένα εργαλείο στο El Capitan επιτρέπει στους developers να τρέξουν προσομοίωση ενός iPad mini 3 το οποίο δείχνει το Safari σε Split View, ακόμα κι αν το μοντέλο δεν υποστηρίζει επίσημα το χαρακτηριστικό αυτό. Συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Apple σκοπεύει να παρουσιάσει ένα πολύ δυνατό 8 ιντσών tablet.

ipad

Μέχρι σήμερα, η μοναδική συσκευή που υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία είναι το iPad Air 2 που φοράει τον Α8Χ επεξεργαστή κι έχει 2GB RAM. Οπότε, αν σκεφτεί κανείς λογικά, εύκολα συμπεραίνει ότι το 4ης γενιάς iPad mini θα πρέπει να έχει τα ίδια ή ακόμη και καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αναμένουμε, πάντα σύμφωνα με τις φήμες, να δούμε τα αποκαλυπτήρια της νέας σειράς iPad-mini, Air και PRO, στις 9 Σεπτέμβρη όπου σε ένα διπλό event θα έχουμε παρουσίαση και των νέων iPhone.


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικό καλοκαίρι στο 37ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς


Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνεις στο Νεστόριο Καστοριάς.

Ένα εξαήμερο γεμάτο από μουσική, κόντρα στις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα ζήσουν όσοι επισκεφτούν το διάστημα από 18 έως 23 Αυγούστου το Νεστόριο της Καστοριάς για το 37ο River Party.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, φέτος το River Party, χωρίς καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου του, προσθέτει μία ακόμη μέρα καθώς ενώνεται για πρώτη φορά με το Happy People Dance Festival και φιλοξενεί κορυφαίους Djs.

Σε τέσσερις σκηνές, μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και δύο καλεσμένοι από το εξωτερικό, ο Gramatik και ο James Arthur, θα προσφέρουν περισσότερη μουσική κι ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερο ξεφάντωμα στον κόσμο που θα βρεθεί στο Νεστόριο.

Η αυλαία θα ανοίξει στις 18 Αυγούστου με Φοίβο Δεληβοριά, Gramatik, Ζωντανούς Νεκρούς και Λεωνίδα Μπαλάφα, ενώ την επομένη τη σκυτάλη παίρνουν οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παύλος Παυλίδης, Μόνικα και Μαρίζα Ρίζου.

Στις 20 Αυγούστου, στη σκηνή θα ανέβουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμος Αναστασιάδης και special guests: Θανάσης Αλευράς, Bήτα Πεις, Angelika Dusk, The Moka Band. Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, ακολουθούν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Ασλανίδου, Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης, Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα.

Το Σάββατο, 22 Αυγούστου, θα πάρουν σειρά οι James Arthur, Maraveyas Ilegal, Γιώργος Ανδρέου, Τάνια Τσανακλίδου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κορίνα Λεγάκη, Ανδριάννα Μπάμπαλη και Rous, ενώ την τελευταία μέρα, το μουσικό φεστιβάλ θα κλείσει με Γιώργο Μαζωνάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκο Πορτοκάλογλου και Γιάννα Βασιλείου.

Ο χώρος του River Party είναι ένα πάρκο αναψυχής με διάφορες δραστηριότητες δίπλα στο ποτάμι, ενώ υπάρχουν δύο κατηγορίες εισιτηρίων: το πενθήμερο που δίνει το δικαίωμα κατασκήνωσης στον χώρο και συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες, αλλά και το μονοήμερο για είσοδο στον χώρο μόνο για μία μέρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη δημοσιότητα βίντεο με τον μεγαλύτερο λευκό καρχαρία στον κόσμο


Ο εντυπωσιακός Deep Blue κολυμπά δίπλα σε ερευνητές - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Στη δημοσιότητα δόθηκε νέο οπτικό υλικό από τον μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους έξι μέτρων που έχει ονομαστεί «Deep Blue» και πιστεύεται πως είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο.

Το βίντεο τράβηξε ο ασχολούμενος με τους καρχαρίες ερευνητής Mauricio Hoyos Padilla στα ανοιχτά του Μεξικού το 2013 ωστόσο κυκλοφόρησε μόλις τώρα επειδή τώρα βρήκε ο ερευνητής το αρχείο στον υπολογιστή του.

Στο βίντεο φαίνεται ο τεράστιος θηρευτής να κολυμπά κοντά σε ερευνητές που βρίσκονται μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί- κι ενώ ένας εξ αυτών βγαίνει έξω από το προστατευτικό κλουβί.

Ο Padilla εκφράζει την ελπίδα το ενδιαφέρον για τον Deep Blue να οδηγήσει σε συγκέντρωση περισσότερων πόρων ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες για τους καρχαρίες του Ειρηνικού.

Ο «Deep Blue» πιστεύεται πως είναι τουλάχιστον 50 ετών, κάτι σπάνιο για μεγάλο λευκό καρχαρία καθώς πολύ συχνά πέφτουν θύματα των ανθρώπων.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτώση-σοκ από 30% έως 70% στον τζίρο του εμπορίου


Δυσμενή στοιχεία για την αγορά μετά τα capital control δημοσιοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Ενδεικτικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες το πρώτο δεκαήμερο του «bank holiday» των τριών εβδομάδων, ανήλθαν στο 40%, το δεύτερο στο 30% και στη συνέχεια κυμαίνονται άνω του 20%.

Ωστόσο, στις τουριστικές περιοχές, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη και επομένως, η πτώση του τζίρου, μεσοσταθμικά, κυμαίνεται μεταξύ 30% - 35%, ενώ από αγορά σε αγορά και από περιοχή σε περιοχή μπορεί να ξεπερνά και το 70%.

Έπειτα από την πάροδο 44 ημερών από την έναρξη ισχύος των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων, η κατάσταση μπορεί να εμφανίζει ψήγματα βελτίωσης, ωστόσο δεν έχει εξομαλυνθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς ενάμιση μήνα μετά, παραμένουν τα προβλήματα σε εμπόριο και βιομηχανία, που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της καλοκαιρινής αγοράς, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.

Η καλοκαιρινή μείωση του τζίρου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είχε την ίδια ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρει η μελέτη.

Συνολικά, στο λιανικό εμπόριο, εκτός καυσίμων και τροφίμων, οι πωλήσεις καταποντίστηκαν περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, στα σούπερ-μάρκετ η μείωση του κύκλου εργασιών προσέγγισε το 5%-10% και οι πωλήσεις ειδών αυτοκινήτων εμφάνισαν πτώση κατά 40% τον Ιούλιο, με την έλλειψη ανταλλακτικών να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.

Στη βιομηχανία, η ελάττωση του τζίρου είχε ευρεία διακύμανση και εξακολουθεί να είναι της τάξεως του 40% έως και 80%, με συνολικές απώλειες κατ' εκτίμηση 1,6 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο των εξαγωγών, με βάση την έρευνα, αναμένεται να εμφανιστεί συνολική πτώση της τάξεως του 10% - 12%, ενώ τα αποτελέσματα για τον Ιούλιο του 2015 θα διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί των αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Κατ’ αντιστοιχία στο πεδίο των εισαγωγών, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις ελλείψεις πρώτων υλών, χημικών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για πλοία-ξενοδοχεία-νοσοκομεία, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

Αντί της διενέργειας εισαγωγών αξίας 3,5 - 4 δισ. ευρώ (στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα), τελικά φέτος εισήχθησαν προϊόντα 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ενώ τα εγκλωβισμένα κοντέινερ στα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας κυμάνθηκαν, μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, περίπου στα 4.500.

Εκ των πραγμάτων, η αλληλεξάρτηση του εξαγωγικού εμπορίου από τις εισαγωγές είναι άμεση, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις προμηθεύονται πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς, επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Έτσι το πρόβλημα των εισαγωγέων μετατρέπεται σε πρόβλημα των εξαγωγέων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραγγελίες και οι ξένοι ανταγωνιστές να αποκτούν προβάδισμα στις διεθνείς αγορές, ενώ εκτιμάται ότι, περίπου το 75% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εγχώρια μεταποίηση είναι εισαγόμενο.

Αναφορικά με το ζήτημα των απωλειών του ΑΕΠ, οι προβλέψεις για συρρίκνωσή του από το β' εξάμηνο του έτους και μετά (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015) κυμαίνονται στα επίπεδα του 1 έως 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, με τις σωρευτικές ετήσιες απώλειες το 2015 να ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ και μπορεί να εκτοξευτούν ακόμα και στα 18 δισ. ευρώ.

ΓΣΕΕ: Χάθηκαν 500.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στη 5ετία

Ως αποτέλεσμα του πλήγματος που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, η ύφεση για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις ευοίωνες προβλέψεις που επικαλείται η έρευνα, θα ανέλθει περίπου στο 4%.

Έτσι, η συρρίκνωση της κατανάλωσης -με την αναμενόμενη εξαίρεση κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου στα τρόφιμα και τα καύσιμα- κινείται μεταξύ 50-80%, ενώ κατά το διάστημα αυτό υπολογίζεται ότι, από αυτή τη μείωση, το ελληνικό δημόσιο έχασε σημαντικά έσοδα από έμμεσους φόρους.

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της μισθωτής απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουλίου από την ΕΡΓΑΝΗ, οι εκτιμήσεις συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί στα επίπεδα του 30% το τελευταίο τετράμηνο του 2015.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, σχολίασε ότι η περίοδος των τριών εβδομάδων της τραπεζικής αργίας μάλλον τείνει να χαρακτηριστεί ως τα «Ιουλιανά» της ελληνικής αγοράς.

«Οι διαμορφωθείσες συνθήκες, πέραν από απειλητικές, κρίνονται και ως καταδικαστικές για πληθώρα συναδέλφων, καθώς το προσεχές διάστημα, ένα νέο κύμα λουκέτων θα απειλήσει την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι η αδύναμη πλέον μικρομεσαία επιχείρηση είναι η πλέον ευπρόσβλητη σε εξωτερικές μεταπτώσεις, οικονομική μονάδα στη χώρα», ανέφερε για να προσθέσει:

«Το ζητούμενο βέβαια παραμένει να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί η κατάσταση το ίδιο αρνητικά όπως προδιαγράφεται σήμερα και να διασώσουμε τα "υγιή κύτταρα" της ελληνικής οικονομίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ντροπαλός λευκός τίγρης που αρνείται να ζευγαρώσει


Γιατί φέρεται φιλικά στα θηλυκά του είδους του.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Alipore στην Καλκούτα της Ινδίας, αδυνατούν, σύμφωνα με το BBC, να ζευγαρώσουν μια λευκή αρσενική τίγρη. Ο Vishal, είναι 10 ετών, και μέχρι στιγμής δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλα ζώα του είδους του, παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρατευτεί μέχρι και ενισχυτές της λίμπιντο προκειμένου να τον παρακινήσουν να αναλάβει δράση.

ΤΙΓΡΗΣ

Οι ειδικοί, γράφει το δημοσίευμα, αποδίδουν την απροθυμία του στην ντροπαλότητά του, που οφείλεται στο γεγονός ότι ο Vishal μεγάλωσε και εκτράφηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, προσπαθούμε να τον ζευγαρώσουμε», δήλωσε στο BBC ο κτηνίατρος Dayanarayan Banerjee. Όπως λέει ο ίδιος, ενισχύουν τη λίμπιντό του με βιταμίνες D, A και E, αλλά «είναι πολύ ντροπαλός», τονίζει. Πάντως, σύμφωνα με τον Banerjee, ένα ακόμα αρνητικό είναι και η ηλικία του Vishal: «Η κατάλληλη ηλικία για μια τίγρη να ζευγαρώσει, είναι μεταξύ των 5-6. Αλλά πάνω από την ηλικία των 10, είναι αρκετά δύσκολο».

Ο κτηνίατρος είπε ότι όταν τον έφεραν σε επαφή με την θηλυκή τίγρη, την 8χρονη Rupa, ο Vishal ήταν αρκετά φιλικός μαζί της. «Η Rupa ήταν πρόθυμη, αλλά ο Vishal ήταν διστακτικός», συμπληρώνει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινές στιγμές της φυλής Mentawai στην Ινδονησία


Διακοσμούν το σώμα τους με τατουάζ και ακονίζουν τα δόντια τους - Δείτε φωτογραφίες.

Τέσσερις ημέρες με τη φυλή Mentawai στην Ινδονησία πέρασε ο 19χρονος Muhammad Fauzy Chaniagom και είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει στο φακό του στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, το κυνήγι και την αναζήτηση τροφής.

Οι Mentawai συνηθίζουν να διακοσμούν το κορμί τους με τατουάζ και ζουν ημι-νομαδική ζωή στα ομώνυμα νησιά στη δυτική Σουμάτρα.

Η φυλή αριθμεί περίπου 64.000 άτομα που ζουν σε σπίτια κατασκευασμένα από μπαμπού, ξύλο και χόρτα, τα λεγόμενα Umas, τα οποία διακοσμούν με τα κρανία των θηραμάτων τους.

Τα μέλη της φυλής συνηθίζουν επίσης να ακονίζουν τα δόντια τους καθώς αυτό θεωρείται πως τους κάνει περισσότερο ελκυστικούς στο αντίθετο φύλο.




























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άβολες αλήθειες πίσω από το δάγκωμα του καρχαρία


Το τέρας των θαλασσών και η αδηφάγα όρεξή του!

Και μόνο η αναφορά του ονόματός του είναι αρκετή να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους περισσότερους από μας.

Και βέβαια φταίει εδώ και μάλιστα πολύ το Χόλιγουντ, που μας έχει βομβαρδίσει με ανακριβείς αναπαραστάσεις του καρχαρία δικαιολογώντας έτσι τον σχεδόν παράλογο φόβο μας με τον μέγα θηρευτή των θαλασσών.

Οι μύθοι που περιβάλλουν τον καρχαρία και πολλοί είναι και καλά ριζωμένοι στη λαϊκή συνείδηση, αφού είναι μάλλον ευκολότερο να τον παρουσιάζεις ως άσπλαχνο κτήνος που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμά του παρά να σκιαγραφείς το ακριβές πορτρέτο του, που δείχνει εξάλλου πόσο υπέροχο ζώο είναι.

Τα σπαράγματα αλήθειας που ελλοχεύουν μέσα στην τόση παραπληροφόρηση και προπαγάνδα εναντίον του είναι όμως αρκετά να φωτίσουν τη ζωή και τις συνήθειές του, έστω κι αν χάνονται κάτω από τόνους λάσπης αναξιόπιστων πληροφοριών αλλά και ηθελημένων προσπαθειών να παραμείνει το αδηφάγο τέρας των νερών.

Καλοκαιράκι είναι λοιπόν, ας δούμε μια σειρά από δεδομένα για τον καρχαρία και τις διατροφικές του συνήθειες…


Οι καρχαρίες δεν μας μπερδεύουν με φώκιες



Όπως κι εμείς δοκιμάζουμε πολλές φορές λιχουδιές πριν τις αγοράσουμε, έτσι κι ο καρχαρίας δεν δαγκώνει πάντα επειδή πεινάει. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι δεν μας μπερδεύει πάντα με θαλάσσια λιοντάρια και φώκιες, καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι το μοτίβο των δαγκωμάτων του στον άνθρωπο είναι διαφορετικό από τα θαλάσσια ζώα. Αντίθετα λοιπόν με τον βίαιο και άγριο τρόπο που επιτίθεται στις φώκιες, ο μεγάλος λευκός φαίνεται να περιορίζει την ένταση της σιαγόνας του όταν χτυπάει άνθρωπο, κάτι που υποδεικνύουν εξάλλου τα ελαφρά τραύματα που φέρουν συνήθως τα ανθρώπινα θύματά του.

Κορυφαίος θηρευτής καθώς είναι, ο μεγάλος λευκός δεν φοβάται τίποτα και συχνά χώνει τη μύτη του στα πάντα από απλή περιέργεια. Και μιας και δεν έχει χέρια, το στόμα και τα δόντια του κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά. Όσο για τον βασικό λόγο που δεν περιλαμβανόμαστε στις διατροφικές του συνήθειες, είναι γιατί δεν έχουμε αρκετό λίπος…

Οι καρχαρίες προτιμούν τους άντρες



Δεν ξέρουμε τι φταίει, αλλά αυστραλιανή έρευνα που κατέγραψε τις παγκόσμιες επιθέσεις καρχαρία σε μια περίοδο 30 ετών (δημοσιεύτηκε το 2011) έδειξε ότι οι άντρες είναι οι αγαπημένοι τους: το 84% των επιθέσεων καρχαρία σε άνθρωπο αφορούν σε άντρες και άλλο ένα 89% των απωλειών ζωής από δάγκωμα καρχαρία είναι επίσης γένους αρσενικού.

Οι έρευνες για τις διατροφικές συνήθειες του καρχαρία έχουν γίνει στις μέρες μας ιδιαίτερα ακριβείς και μια σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά έχουν συλλεχθεί. Ξέρουμε από διαχρονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (που κράτησε από το 1956-2008) ότι οι περισσότερες επιθέσεις καρχαρία γίνονται σε σέρφερ με ασπρόμαυρες στολές, μέρα Κυριακή, κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης και στα ρηχά. Η πιθανότητα να δαγκωθεί το θύμα στο πόδι είναι διπλάσια από κάθε άλλο σημείο του σώματός του και πέντε φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα να του αρπάξει ο καρχαρίας το χέρι…

Κίνδυνος στα ρηχά νερά



Οι περισσότεροι αισθανόμαστε ασφαλείς όταν πατώνουμε, αν και όταν μιλάμε για καρχαρίες, πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαρία λαμβάνουν χώρα στα ρηχά, εκεί που συνωστίζονται εξάλλου οι περισσότεροι λουόμενοι. Παρά τη μεγαλύτερη συχνότητα δαγκωμάτων στα ρηχά όμως, φαίνεται ότι οι επιθέσεις στα βαθιά νερά είναι σοβαρότερες και πολλές φορές θανατηφόρες.

Από το 1907-2010, οι 201 από τις 210 επιθέσεις του μεγάλου λευκού σε άνθρωπο έλαβαν χώρα στα ρηχά (λιγότερο από 2 μέτρα βάθος), με τα ποσοστά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα μεγέθη και για τα άλλα δημοφιλή είδη καρχαρία. Ο καρχαρίας-τίγρης της Χαβάης, που τρέφεται εξάλλου στα ρηχά, επιτέθηκε εφτά φορές σε άνθρωπο μόνο το 2012. Και βέβαια παραμένει το Νο 2 σε επιθέσεις στον άνθρωπο, πίσω μόνο από τον μεγάλο λευκό, αν και αυτός πιθανότατα δεν θα σταματήσει την επίθεση όταν αντιληφθεί ότι το θύμα είναι άνθρωπος…

Οι κατά συρροή δολοφόνοι της θάλασσας



«Τα Σαγόνια του Καρχαρία» σκιαγράφησαν την εικόνα του αδηφάγου λευκού καρχαρία που καραδοκεί για ανθρώπους και χτυπά με ακρίβεια και πρόγραμμα serial killer. Αν αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους με φώκιες, τότε η κινηματογραφική περιγραφή είναι κατάφωρα αληθής και ακριβέστατη όσον αφορά στις θηρευτικές του συνήθειες. Μελέτη του 2009 ήταν αυτή που έδειξε τις στρατηγικές κατά συρροή δολοφόνου που εφαρμόζει ο μεγάλος λευκός: καραδοκεί όντως για τη λεία του σε συγκεκριμένα «βοσκοτόπια» και παραμένει αθέατος από τους περαστικούς, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για αιφνιδιαστική επίθεση.

Επιδεικνύοντας μια λογική κυνηγιού σχεδόν ανθρώπινη, ο μεγάλος λευκός δεν επιλέγει την περιοχή του απλώς και μόνο από τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει τροφή, αλλά από τον ιδανικό συνδυασμό ποσότητας τροφής και ευκολίας επίθεσης. Επίσης, η μάθηση περιλαμβάνεται στην ατζέντα του καρχαρία, καθώς μεγαλώνοντας ηλικιακά γίνεται ολοένα και περισσότερο η γνωστή μηχανή θανάτου, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στις επιθέσεις και περιορίζοντας έτσι τα όρια της περιοχής κυνηγιού του.

Κοντολογίς, οι θηρευτικές τακτικές του μεγάλου λευκού ομοιάζουν στις στρατηγικές του κατά συρροή δολοφόνου, με ομάδα εγκληματολόγων να αναγνωρίζει κοινά πρότυπα θανάσιμης συμπεριφοράς. Η διαφορά είναι φυσικά ότι ο καρχαρίας κυνηγά επειδή πεινάει και όχι για ικανοποίηση του ψυχωτικού ψυχισμού του…

Η παγκόσμια πρωτεύουσα των επιθέσεων καρχαρία



Η New Smyrna Beach της Φλόριντα είναι ένα ηλιόλουστο παραθαλάσσιο μέρος που έχει τουρισμό όλο τον χρόνο. Και όταν λέμε τουρισμό, δεν εννοούμε μόνο ανθρώπινο, καθώς λογίζεται εδώ και χρόνια η παραλία που προτιμούν οι καρχαρίες όταν θέλουν να γευτούν την ανθρώπινη σάρκα. Υπολογίζεται ότι καθένας που έχει κολυμπήσει στα νερά της έχει βρεθεί κάπου 3 μέτρα μακριά από καρχαρία, αν και παρά τα τόσα περιστατικά, απώλεια ζωής δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο θέρετρο της Φλόριντα. Κι αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί οι καρχαρίες που καραδοκούν στα ρηχά δεν είναι ο μεγάλος λευκός, αλλά μικρότερα είδη.

Και όπως είπαμε, πρόκειται σχεδόν πάντα για τσιμπολόγημα περιέργειας παρά για κανονική φονική επίθεση, αφού ο άνθρωπος δεν περιλαμβάνεται στο μενού του καρχαρία. Επιστροφή στη New Smyrna τώρα, εκεί που οι επώδυνες μεν, ακίνδυνες δε επιθέσεις καρχαρία σε άνθρωπο είναι τόσο κοινές που όταν δυο άντρες δαγκώθηκαν από καρχαρία μια Κυριακή του Οκτωβρίου του 2014, οι δημοτικές αρχές δεν μπήκαν καν στον κόπο να κλείσουν την παραλία!

Παλεύοντας με τους καρχαρίες



Οικολογικές οργανώσεις μάς έχουν βομβαρδίσει όλα αυτά τα χρόνια με στατιστικά για να μας πείσουν ότι το να δαγκωθείς από καρχαρία είναι στατιστικά αντίστοιχο με το να χτυπηθείς από κεραυνό. Κι ενώ αυτό μπορεί να είναι μαθηματικά ακριβές, για τον κεραυνό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άπαξ και σε βάλει στο μάτι, τι γίνεται όμως τον καρχαρία; Μπορείς να τον παλέψεις, στην απειροελάχιστη έστω αυτή πιθανότητα που θα θελήσει να σε κατασπαράξει;

Το να τον κοπανήσεις στη μύτη δεν είναι η καλύτερη στρατηγική, ούτε φυσικά να το παίξεις ψόφιος κοριός. Η καλύτερη κίνηση είναι να πας για τα μάτια: αυστραλός δύτης που λίγο έλειψε να χάσει το κεφάλι του από επίθεση μεγάλου λευκού βρήκε ότι όταν πήγε να του βγάλει το μάτι, το «τέρας» τον απελευθέρωσε. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφεύγετε τις ακτές τις Κυριακές, να φοράτε πολύχρωμες καταδυτικές στολές, να μην κολυμπάτε στη νέα Σελήνη και αν είστε άντρας, να αποχαιρετίσετε μια και καλή τη θάλασσα!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...