Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Οργή της ΕΣΑμεΑ εναντίον της γενικής γραμματέος κοινωνικών ασφαλίσεων

«Επιχειρείτε την συλλήβδην ενοχοποίηση του αναπηρικού κινήματος».
Την οργή πυροδότησαν δηλώσεις της Α. Δρέττα που χρέωσε στο αναπηρικό κίνημα μερίδιο ευθυνών για τους λεγόμενους ανάπηρους - μαϊμούδες.





Τη δημόσια συγγνώμη της γενικής γραμματέος κοινωνικών ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα απαιτεί η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ εγκαλώντας την για απόπειρα ενοχοποίησης του αναπηρικού κινήματος μέσω συνέντευξής της σε οικονομική εφημερίδα.

Η φράση που πυροδότησε την αντίδραση της συνομοσπονδίας περιλαμβάνεται σε απάντηση της Α. Δρέττα σε ερώτημα της εφημερίδας “Κόσμος του Επενδυτή” σχετικό με την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και αυτολεξεί έχει ως εξής : “Θα υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος, διαφάνεια, και κυρίως θα απομακρυνθεί το όνειδος των αναπήρων μαϊμού που καλύπτεται από το πολιτικό σύστημα κυρίως και το αναπηρικό κίνημα δευτερευόντως”.

Οπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ απευθυνόμενη στην Α. Δρέττα “η απάντησή σας ήταν δημόσια και για αυτό οφείλετε να καταθέσετε αποδεικτικά στοιχεία δημόσια. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλετε να εκφράσετε τη δημόσια συγνώμη σας απέναντι στο αναπηρικό κίνημα, που με περισσή ευθύνη έχει ζητήσει την ουσιαστική αναμόρφωση ενός συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο όχι μόνο γεννούσε και έτρεφε το όνειδος των αναπήρων μαϊμού αλλά σε πάμπολλες περιπτώσεις εξευτέλιζε τους ιδίους τους αναπήρους”.

To “διά ταύτα” της επιστολής – αξίωσης της συνομοσπονδίας : “Κάποτε χρησιμοποιούνταν οι ανάπηροι - μαϊμού για να καλυφθούν οι ελλιπείς κοινωνικές πολιτικές. Τώρα εσείς ενοχοποιείτε ολόκληρο τα αναπηρικό κίνημα. Αναμένουμε την άμεση και δημόσια συγνώμη σας”.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο άδωρο ο Κοινωνικός Συντελεστής για τα αυθαίρετα των ΑμεΑ

Έντονα διαμαρτυρόμενη η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ αξιώνει σημαντική αύξηση των εισοδηματικών ορίων.




ΕΣΑμεΑ προς Γ. Παπακωνσταντίνου: Αγνοείτε το επιπρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας κύριε υπουργέΕΣΑμεΑ προς Γ. Παπακωνσταντίνου: Αγνοείτε το επιπρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας κύριε υπουργέ


Ο λεγόμενος Κοινωνικός Συντελεστής για τα αυθαίρετα των ατόμων με αναπηρία συνιστά “δώρο άδωρο” δίχως τον επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να συνάδουν με την πραγματική οικονομική κατάσταση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Με επιστολή της προς τον υπουργό περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ επισημαίνει ότι “μπορεί μεν να λάβατε υπόψη την πρόταση της Συνομοσπονδίας μας για τη μείωση στο 50% των προστίμων των ατόμων με αναπηρία που έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο κτίσμα, όμως δεν λάβατε υπόψη ότι το χαμηλό εισοδηματικό όριο που καθορίστηκε στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση ήτοι για ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ είναι αναντίστοιχο με τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές”. Όπως τονίζεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας “το εισοδηματικό όριο που προτείνατε στην Βουλή δηλ. των 8.000 και αντίστοιχα των 12.000 ευρώ είναι όριο αποκλεισμού και μιζέριας και καθιστά την προτεινόμενη ευνοϊκή ρύθμιση ουσιαστικά ανεφάρμοστη και χωρίς καμία διευκόλυνση για τα άτομα με αναπηρία”.

Εξηγώντας ότι είναι αδιανόητο να μην προσμετράται το επιπρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας η ΕΣΑμεΑ ζητά “να επανακαθοριστεί το εισοδηματικό όριο με σημαντική αύξηση”. Σε συγκεκριμένους αριθμούς η συνομοσπονδία αναφέρεται σε όριο ατομικού εισοδήματος έως 24.000 ευρώ και οικογενειακού εισοδήματος έως 30.000 ευρώ.






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία των Κυπρίων αναπήρων για το ενδεχόμενο περικοπών

Με δημόσια επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τα κόμματα ζητούν διαβεβαίωση ότι τα επιδόματα δεν θα πειραχτούν.




Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς τους αρχηγούς των κομμάτων, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στις κρατικές χορηγίες, επιδόματα ή λοιπές παροχές που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία της Κύπρου και ζητά διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της ΚΥΣΟΑ “τέτοια κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή από τα άτομα με αναπηρία κρατικών χορηγιών, επιδομάτων ή παροχών, που το οργανωμένο σύνολο των ατόμων με αναπηρία με μακροχρόνιους αγώνες έχουν κατακτήσει”. Δεδομένων των παραπάνω η συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι “ δεν θα δεχτούμε επ’ ουδενί την εισαγωγή τέτοιων εισοδηματικών κριτηρίων ή περικοπές για τις κατακτήσεις του κόσμου των αναπήρων κατά τις τελευταίες δεκαετίες”. Eστιάζοντας στα της λεγόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της η ΚΥΣΟΑ τονίζει εμφατικά ότι “ακριβώς τώρα είναι η στιγμή που τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται τη στήριξη του κράτους”.

H έκδηλη ανησυχία της ΚΥΣΟΑ πηγάζει τόσο από πληροφορίες περί περικοπών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, όσο και από την επί μακρόν αγνόηση της συνομοσπονδίας στην επεξεργασία των σχετικών με τα ΑΜΕΑ πολιτικών από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών. Σε σκληρή γλώσσα η ΚΥΣΟΑ καταγγέλει ότι συστηματικά παραβιάζεται ο θεσπισμένος Ν143(Ι)/2006 σύμφωνα με τον οποίο “οποιοδήποτε όργανο ή υπηρεσία του κράτους ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα συζητεί ή ασχολείται ή πρόκειται να αποφασίσει οτιδήποτε που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τα άτομα με αναπηρία, είναι απαραίτητο να διαβουλεύεται με την Συνομοσπονδία”. Εξ’ ου και η αξίωση δημόσιων διαβεβαιώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα τα παιδιά σήμερα;



Πάσχουν από αφροδίσια νοσήματα ήδη από την ηλικία των 11.

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από αφροδίσια νοσήματα με τους ειδικούς να τονίζουν ότι όλο και μικρότερες είναι οι ηλικίες αυτών που έχουν διαγνωστεί να πάσχουν από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της ερωτικής επαφής.

Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν ότι μόνο στην Αγγλία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν νοσηλευτεί 1.000 παιδιά ηλικιών μεταξύ 11 και 16 τα οποία έπασχαν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως έρπη, χλαμύδια και γονόρροια ή βλεννόρροια.

Εντωμεταξύ έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στη Βρετανία απέδειξε ότι ο ένας στους τρεις Βρετανούς δε χρησιμοποιεί προφυλάξεις κατά την ερωτική επαφή με συντρόφους που γνωρίζει κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς για το σεξ και για τους κινδύνους πουν ενέχει η κάθε ερωτική επαφή καθώς όλο και περισσότερα είναι εκείνα τα παιδιά που πέφτουν θύματα της άγνοιάς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στον Κουβαρά



Θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.

Δίνοντας το καλό παράδειγμα η τοπική κοινότητα Κουβαρά διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 από τις 10.00 π.μ. ως τη 13.00 μ.μ.

Η ελεθοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο κοινοτικό κατάστημα Κουβαρά.

Το αίμα σώζει ζωές– Γίνε και εσύ αιμοδότης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα χάσουμε τα κιλά του καλοκαιριού



Οι καλύτεροι τρόποι απώλειας βάρους και τι πρέπει να προσέξουμε.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με πράγματα που είχαμε αναβάλει και ένα από αυτά είναι η απώλεια βάρους.

Ας δούμε πρώτα ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι απώλειας βάρους. Οποιαδήποτε διατροφή και να ακολουθήσουμε, η απώλεια βάρους είναι εφικτή με ένα και μοναδικό τρόπο: την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνουμε. Άρα μειώνουμε τις θερμίδες που τρώμε και φροντίζουμε να καίμε περισσότερες.

Τα στοιχεία που έχει αποδειχτεί ότι έχουν καλό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους είναι:

-μια διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα: άφθονα φρούτα και λαχανικά, αρκετά όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης και μέτρια κατανάλωση ψαρικών και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Περιορισμός των πολύ επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζάχαρη), των πολλών λιπαρών και των τηγανητών τροφών, καθώς και περιορισμός του κόκκινου κρέατος και των πουλερικών σε 2- 3 φορές εβδομαδιαίως. Σαν λίπος χρησιμοποιούμε μια μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου

-η κατανάλωση πρωινού

-η μείωση των θερμίδων που λαμβάνουμε και ειδικά τις θερμίδες από λίπος αλλά και απλά σάκχαρα

-η αύξηση της κίνησης που κάνουμε. Η ένταξη 30-45’ άσκησης ημερησίως στο πρόγραμμά μας συμβάλλει τόσο στην απώλεια του βάρους όσο και στη διατήρησή του

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω και την αλλαγή διατροφικών συμπεριφορών που δεν μας βοηθούν, για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνεργασία με τον διαιτολόγο και είναι απαραίτητη για να εντοπίσουμε και να αλλάξουμε τις κακές μας διατροφικές συνήθειες, έτσι ώστε το βάρος να μην επανέλθει και να ακολουθούμε μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Η πετυχημένη δίαιτα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει:

-να αφορά το συγκεκριμένο άτομο που την ακολουθεί- ένα διατροφικό σχήμα θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάση το φύλο, την ηλικία, τις βασικές καύσεις του ατόμου (βασικός μεταβολισμός) και την κίνηση που κάνει. Γι’ αυτό και δεν είναι καλό να δανειζόμαστε δίαιτες από άλλους, ούτε και να ακολουθούμε δίαιτες από περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας

-να είναι σχεδιασμένη με βάση το ημερήσιο πρόγραμμα του ατόμου αλλά και τις προτιμήσεις του, ώστε να ακολουθείται ευχάριστα

-να στοχεύει στη διόρθωση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους. Εάν δεν διορθωθούν αυτά, το βάρος είναι πιθανό να αυξηθεί μετά το τέλος της προσπάθειας
να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες, έτσι ώστε το άτομο να μη στερείται τροφές που το ευχαριστούν

-εάν το βάρος αυξήθηκε από κάποιους ψυχολογικούς παράγοντες, το άτομο θα πρέπει να βοηθηθεί. Οι ψυχολογικοί παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι οι εξής: κατανάλωση υπερβολικού φαγητού όταν το άτομο είναι αγχωμένο, στενοχωρημένο, από ανία, σαν επιβράβευση. Ακόμα, αναγκαία είναι η παρέμβαση ειδικού ψυχολόγου όταν το άτομο καταναλώνει τροφή και χάνει τον έλεγχο ή καταναλώνει τροφή καταναγκαστικά

-να υπάρχει σωστός ρυθμός απώλειας βάρους, ώστε η απώλεια να γίνεται κυρίως από τις λιπαποθήκες του ατόμου, να συνεχίζει η απώλεια βάρους μέχρι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αλλά και να μην ξανακερδίζεται το βάρος που έχει απολεσθεί.

Τέλος, καλό είναι να αποφύγουμε να κάνουμε μια δίαιτα από πηγή που δεν εμπιστευόμαστε, που να υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες και τα συμπληρώματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους (δίαιτα- αστραπή) βοηθούν μεν να χαθεί το βάρος γρήγορα, έχουν όμως σημαντικά μειονεκτήματα, όπως:

-η απώλεια βάρους γίνεται από τις αποθήκες του λίπους αλλά και τις μυϊκές ίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου πολύ απότομα και η απώλεια του βάρους να σταματάει εύκολα
όταν το άτομο τελειώνει τη δίαιτα και αρχίζει να τρώει κανονικά, το βάρος επανέρχεται με την προσθήκη κάποιων επιπλέον κιλών. Το βάρος αυτό προστίθεται κυρίως σαν λίπος και είναι πιο δύσκολο να χαθεί

-οι δίαιτες αυτές είναι πολύ στερητικές, με αποτέλεσμα όταν τελειώνουν, το άτομο να οδηγείται στην υπερφαγία επειδή έχει στερηθεί πολλές τροφές

-οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν βοηθούν το άτομο να αλλάξει τις συνήθειες της διατροφής που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους εξαρχής, οπότε είναι σε αυξημένο κίνδυνο να ξαναβάλει το βάρος.

Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, είναι μια καλυτέρευση της υγείας μας και προσφέρει σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ευαισθησία, οι θεραπευτές δε να βοηθούν το άτομο και να δημιουργείται σχέσηστήριξης και εμπιστοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε η ουσία που ενώνει σπερματοζωάρια με ωάρια



Η SLeX δίνει ελπίδα σε υπογόνιμα ζευγάρια.

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν μόριο που ενώνει τα σπερματοζωάρια με τα ωάρια, μια ανακάλυψη που αποτελεί ελπίδα για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

Η έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ, ανακάλυψε μια σημαντική ουσία στο περίβλημα του ωαρίου, που ονομάζεται SLeX, η οποία δρα ως παράγοντας συγκόλλησης για να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια και το ωάριο να συγκολληθούν.

Ο William Yeung, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει απάντηση σε βασική ερώτηση για τη γονιμοποίηση, δηλαδή πώς επικολλούνται τα σπερματοζωάρια στα ωάρια. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανακαλύψεις.

Η ανακάλυψη του SLeX θα βοηθήσει να εντοπιστούν ασθενείς των οποίων η υπογονιμότητα προκύπτει από έλλειψη της ουσίας.

Έχοντας τη συγκεκριμένη πληροφορία θα μπορέσουν στη συνέχεια να επιλέξουν μια αγωγή κατά της υπογονιμότητας γνωστή ως ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος, που εγχύει απευθείας σπέρμα στο ωάριο, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα, που άρχισε το 2009, ανακάλυψε το SLeX στο 70% των 195 μη γονιμοποιημένων ωαρίων που εξετάστηκαν. Τα ωάρια δωρίστηκαν από ασθενείς.

Οι ερευνητές περιμένουν η ανακάλυψη να τεθεί σε κλινική χρήση εντός 2 ετών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ομάδες από το Imperial College της Βρετανίας, την Academia Sinica στην Ταιβάν και το Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε το στρες και τη δουλειά, αυξήστε το γέλιο και τη... σοκολάτα



Πώς να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ο τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι τα αποτελεσματικότερα μέσα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας. Οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι συμφώνησαν πως στην υγεία της καρδιάς συμβάλλουν η μείωση του στρες και των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με την κατανάλωση σοκολάτας, το γέλιο και την έντονη ποδηλασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα είναι ο λόγος θανάτου περίπου 23,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιχειρώντας να αποδείξουν ότι το γέλιο μπορεί να επηρεάσει απευθείας τη λειτουργία των αγγείων, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα έχουν μικρότερη αίσθηση του χιούμορ. «Το συστηματικό γέλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο ενός σωστού τρόπου ζωής για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων», σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας.

Πολλά είναι τα οφέλη και από την κατανάλωση σοκολάτας. Ήδη γνωστή για τα ευεργετικά και αντιοξειδωτικά της χαρακτηριστικά, η σοκολάτα μπορεί να περιορίσει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, στο μέτρο που η σοκολάτα είναι λιπαρή και γλυκιά και η υπερβολική κατανάλωση θα ευνοούσε την πρόσληψη βάρους, τον διαβήτη και... τις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ της παρασκευής σοκολάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων έχει επίσης σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνες της Τέα Λαλούκα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι εργάζονται, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία από τους ανέργους, εκτός εάν υφίστανται υπερβολική πίεση για μακρές χρονικές περιόδους.

Για να είναι κάποιος σε καλή φόρμα χρειάζεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, και άλλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια: ποδηλασία, αλλά με έντονο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ. Συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν ήρεμα ποδήλατο, όσοι επιδίδονται σε εντατική ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον (3,9 οι γυναίκες) και όσοι ποδηλατούν με κανονικό ρυθμό κερδίζουν 2,9 χρόνια επιπλέον (2,2 οι γυναίκες).


Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο-οδηγός για τον καρκίνο του μαστού



Μπορεί να προσδιορίσει το βαθμό κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Μία μετάλλαξη του γονιδίου CHEK2 μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού καθώς συμβάλλει στον προσδιορισμό του κινδύνου που αντιμετωπίζει μία γυναίκα να εμφανίσει τη νόσο, ειδικά αν υπάρχει ήδη προηγούμενο για την ασθένεια στην οικογένειά της.

Πολωνοί ερευνητές υπολόγισαν ότι μια γυναίκα που διαθέτει μια μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου αντιμετωπίζει, κατά μέσο όρο, κίνδυνο 34% να εμφανίσει τη νόσο αν η μητέρα της ή η αδελφή της είχαν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια περίπου 7.500 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν διέθεταν μεταλλαγμένες μορφές του γονιδίου BRCA και ανακάλυψαν ότι το 3% από αυτές είχε μια μετάλλαξη στο γονίδιο CHEK2. Οι γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο του μαστού, διέθεταν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε πολύ μικρότερο ποσοστό (1%).

Αν και το γονίδιο CHEK2 είχε συσχετιστεί με τον καρκίνο και στο παρελθόν, δεν ήταν σαφές ποιο ρόλο έπαιζε το οικογενειακό ιστορικό. Η νέα έρευνα, συμπέρανε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο ανάμεσα στις γυναίκες με αυτή την μετάλλαξη, αντιμετωπίζουν όσες έχουν στενούς συγγενείς με καρκίνο του μαστού. Μια γυναίκα με μετάλλαξη CHEK2 έχει γενικά κίνδυνο 20%, αν διαθέτει οικογενειακό ιστορικό σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή) το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται σε 34%, ενώ αν το οικογενειακό ιστορικό επεκτείνεται σε γυναίκα συγγενή δευτέρου βαθμού, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο στο 44%.

Το τεστ πρέπει στο μέλλον να γίνεται από όλες τις γυναίκες που έχουν περιστατικά καρκίνου του μαστού στο οικογενειακό περιβάλλον τους, σημείωσε ο επικεφαλής των ερευνών ενώ μέχρι στιγμής οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, ενθαρρύνονται να κάνουν ελέγχους για πιθανή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2, που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο.

Πάντως ειδικοί στις ΗΠΑ τόνισαν πως το τεστ για ανεύρεση του γονιδίου CHEK2, αν και αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο για ευρεία χρήση.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε ινομυώματα



Δίνονται ελπίδες για στοχευμένες θεραπείες.

Τα ινομυώματα της μήτρας προκαλούν σημαντικό βάρος στην υγεία μιας γυναίκας. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που εμφανίζει το 60% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 45 ετών και προκαλούν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο και δυσφορία, καθώς και αιμορραγία στα μισά περιστατικά. Τα ινομυώματα αποτελούν επίσης σημαντική αιτία υπογονιμότητας και την πιο συνήθη αιτία για υστερεκτομή.

Σχετικά λίγα ήταν γνωστά για το μηχανισμό της ογκογένεσης.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στη Φιλανδία, μελέτησε τη γενετική δομή των ινομυωμάτων, εντοπίζοντας την αλληλουχία των περισσότερων των 20.000 γονιδίων, σε σειρά 18 όγκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα και περαιτέρω επαλήθευση σε 200 ινομυώματα αποκάλυψαν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο MED12, στο 70% των όγκων που μελετήθηκαν.

Η εικόνα των μεταλλάξεων υποδεικνύει ότι η λειτουργία του MED12 διαταράσσεται με συγκεκριμένο τρόπο στην πλειοψηφία των ινομυωμάτων. Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Science».

Με βάση τα ευρήματα, υπάρχουν ελπίδες ότι στο μέλλον θα σχεδιαστούν στοχευμένες θεραπείες. Η επικεφαλής της έρευνας, Lauri Aaltonen, σχολίασε ότι πρόκειται για τεράστιο βήμα, η κατανόηση της αιτίας εμφάνισης των ινομυωμάτων, αλλά είναι νωρίς ακόμα για την εύρεση στοχευμένων θεραπειών.

Διαβάστε περισσότερα...

Έγιναν πειραματόζωα στα χέρια αμερικανών επιστημόνων



Φριχτό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 83 άνθρωποι στη Γουατεμάλα.

Τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ιατρικά και επιστημονικά πειράματα που έκαναν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 στη Γουατεμάλα, όπως αποκάλυψε σήμερα επιτροπή που ιδρύθηκε κατόπιν εντολής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Από τους περίπου 5.500 ανθρώπους που υποβλήθηκαν στα πειράματα αυτά, στα οποία περιλαμβανόταν σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πιστεύουμε ότι 83 άνθρωποι πέθαναν, δήλωσε ο Στίβεν Χάουζερ, μέλος της επιτροπής αυτής.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες μόλυναν εν γνώσει τους και εν αγνοία των ιδίων σχεδόν 1.300 ανθρώπους με τον ιό της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Από αυτούς τους 1.300, μόνον 700 έλαβαν μια κάποια θεραπεία, προσέθεσε ο Χάουζερ σε σύνοδο που έγινε για να παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επιτροπής.

Τα πειράματα αυτά που έγιναν μεταξύ του 1946 και του 1948 χρηματοδοτήθηκαν από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Οι επιστήμονες είχαν επιλέξει για τα πειράματά τους ανθρώπους που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων άτομα με νοητική υστέρηση, και δεν τους είχαν ενημερώσει ούτε για τον σκοπό της έρευνάς τους, ούτε γι'αυτό που θα τους συνέβαινε.

Η επιτροπή συστάθηκε κατόπιν εντολής του Ομπάμα τον περσινό Νοέμβριο. Έναν μήνα νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και της υπουργού Δημόσιας Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους, είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους εκατοντάδες πολίτες της Γουατεμάλας που μολύνθηκαν σκόπιμα και εν αγνοία τους από σύφιλη και βλεννόρροια.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα με μικρή μήτρα απέκτησε υγιές μωρό



Η περίπτωση αυτή θα παρουσιαστεί στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας.

Η περίπτωση μιας νέας γυναίκας, η οποία γεννήθηκε με πολύ μικρή μήτρα και δυσπλαστικές γονάδες και πρόσφατα έγινε μητέρα υγιέστατου παιδιού θα παρουσιαστεί στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου στην Κω.

Η γυναίκα αυτή μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ακολούθησε εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικό ωάριο και το σπέρμα του συζύγού της και ακολούθησε επιτυχής εγκυμοσύνη με γέννηση ενός υγιούς νεογνού με καισαρική τομή.
Πρόκειται για σπάνια, στα διεθνή δεδομένα, περίπτωση, λόγω του ότι η έγκυος γυναίκα εμφάνιζε, πέραν της υποπλαστικής μήτρας και της γοναδικής δυσγενεσίας, παθολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο Τμήμα Παιδικής - Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Η περίπτωση αυτή μαζί με 203 περιπτώσεις κοριτσιών που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο ή και μήτρα και χειρουργήθηκαν επιτυχώς στο πρότυπο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, θα παρουσιαστούν στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας που θα διεξαχθεί στην Κω 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, από το διευθυντή της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Γεώργιο Κρεατσά.

Δύο από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων περιπτώσεων στη διεθνή βιβλιογραφία, κατόρθωσαν ύστερα από επιτυχή επέμβαση πλαστικής κόλπου και με δανεική μήτρα να τεκνοποιήσουν και να γεννήσουν υγιή νεογνά.

Όπως είπαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου, το συνέδριο, το οποίο οργανώνεται από τη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, σε συνεργασία με 7 άλλες διεθνείς εταιρείες, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την υγεία της γυναίκας με σκοπό την επίτευξη ενός καλού αναπαραγωγικού αποτελέσματος.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα για την υγεία της γυναίκας όπως τις συγγενείς και γενετικές ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος που αφορούν νέα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο ή με γονάδες άρρενος, ενώ μεγαλώνουν σαν κορίτσια.

Ο κ. Κρεατσάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συνεδρίου, θα αναπτύξει θέματα σχετικά με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, την αντιμετώπιση, τις προοπτικές, την παρένθετη μητρότητα ή τη μεταμόσχευση μήτρας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV και του προληπτικού εμβολιασμού που αφορά κυρίως νεαρές κοπέλες ηλικίας 12-26 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επί εδάφους HPV λοίμωξης αυξάνει όσο μειώνει η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Αυτό και μόνο καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού των κοριτσιών και όχι μόνο έναντι του ιού HPV, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Άλλο θέμα που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο αφορά τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ελαχιστοποίηση των δοσολογιών των ορμονών που εμπεριέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία και την αντικαταστασή τους από φυσικές ορμόνες.

Το 2011 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (1961).
Σήμερα, 80 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη των αντισυλληπτικών δισκίων που αφορούν εκτός από τον έλεγχο της γονιμότητας, την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, τη βελτίωση της ακμής, την εξομάλυνση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και τη βελτίωση του δυσμηνορροϊκού συνδρόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο υποσιτισμός στην εφηβεία οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο




Η εξαντλητική δίαιτα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία απέδειξε ότι ο υποσιτισμός στην παιδική αλλά και την εφηβική ηλικία πολλών γυναικών, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες αυτές, όταν φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία.

Κορίτσια ηλικίας 10 έως 17 ετών, τα οποία υποσιτίστηκαν κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην Ολλανδία λόγω της πείνας, είχαν κατά 38% αυξημένο κίνδυνο και εμφάνισαν συχνότερα κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό νόσημα σε προχωρημένη ηλικία.

Η έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, απέδειξε ότι όσες νέες γυναίκες «έπεσαν» από τις 1.400 θερμίδες ημερησίως στις 400 με 800, λόγω της πείνας που εντάθηκε από το Δεκέμβριο του 1944 έως και τον Απρίλιο του 1945, εμφάνισαν πιο συχνά, μετά τα 60 ή τα 70, σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας, τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «φυσικό ιατρικό πείραμα» που δίνει μία μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν στο μέλλον τις συμπεριφορές αρκετών κοριτσιών, που υποσιτίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όχι λόγω πείνας αλλά επιλεκτικής πείνας, προκειμένου να ακολουθήσουν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς.

Ίσως, εκτιμούν οι επιστήμονες, η εξαντλητική δίαιτα στη νεαρή ηλικία θα πρέπει πλέον να μπει για ακόμη ένα λόγο στο μικροσκόπιο και αυτός θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει μελλοντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα συνολικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το κάπνισμα και κερδίστε χρόνια ζωής



Σημαντικότερος ο ρόλος των συντρόφων από αυτόν του γιατρού.

Ερευνητές από το βασιλικό κολέγιο του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η βοήθεια που μπορεί να δεχτεί από τον σύντροφο ή τη σύντροφό του ένας εξαρτημένος καπνιστής, που βρίσκεται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, για να κόψει το κάπνισμα, είναι πολύ πιο σημαντική απ' ότι από τον γιατρό του.

Ακόμα και ο ρόλος της νοσοκόμας στην προσπάθειά του αυτή, μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός από αυτόν του γιατρού.

Οι ερευνητές παρουσίασαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποτελέσματα μελέτης που έγινε στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και έδειξε ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται πιο κοντά σ' έναν καπνιστή, ακόμα και αν είναι ο ίδιος καπνιστής, αλλά και οι νοσοκόμες που μπορεί να τον συναντούν για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι οι πιο αποτελεσματικοί συμπαραστάτες του στην προσπάθεια να διακόψει το κάπνισμα.

Ο καθηγητής Ν. Γουντ που παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, τόνισε ότι 90% όσων βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και ακολουθούν θεραπείες για μείωση των παραγόντων κινδύνου (υπέρταση , χοληστερόλη κ.α), εξακολουθούν να καπνίζουν.

Μάλιστα οι περισσότεροι λένε ότι ο γιατρός τους συμβούλευσε να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά δεν τους βοήθησε ουσιαστικά να το πετύχουν.

Ανησυχητικό χαρακτήρισαν οι ερευνητές το εύρημα, ότι περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν, ένα χρόνο μετά από σοβαρό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστησαν, παρότι όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ένας μέσος καπνιστής πεθαίνει, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια νεώτερος από ένα μη καπνιστή.

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον Ν. Γουντ είναι ότι, εάν κάποιος κόψει το τσιγάρο στα 50 , δεκαπέντε χρόνια μετά, είναι σα να μην έχει καπνίσει ποτέ!

Ο βρετανός ερευνητής εξήγησε ότι όσο νωρίτερα σταματά κάποιος αυτή την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερα χρόνια ζωής κερδίζει και ανέφερε ότι αν κάποιος σταματήσει να καπνίζει στα 60,50,40, 30 κερδίζει αντίστοιχα 3,6,9 και 10 επιπλέον χρόνια καλής ζωής.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε επαγρύπνηση καλεί ο ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών



Επανεμφάνιση στην Ασία.

Έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών, απηύθυνε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής.

«Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα», προσθέτει ο FAO σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικών, προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει.

Το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής κτηνίατρο του FAO, Χουάν Λούμπροθ, φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Λούμπροθ, είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων.

Άμεσα απειλείται η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και τίθεται σε κίνδυνο η Κορεατική Χερσόνησος και η Ιαπωνία.


Διαβάστε περισσότερα...