Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο υποσιτισμός στην εφηβεία οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Η εξαντλητική δίαιτα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία απέδειξε ότι ο υποσιτισμός στην παιδική αλλά και την εφηβική ηλικία πολλών γυναικών, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες αυτές, όταν φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία.

Κορίτσια ηλικίας 10 έως 17 ετών, τα οποία υποσιτίστηκαν κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην Ολλανδία λόγω της πείνας, είχαν κατά 38% αυξημένο κίνδυνο και εμφάνισαν συχνότερα κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό νόσημα σε προχωρημένη ηλικία.

Η έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, απέδειξε ότι όσες νέες γυναίκες «έπεσαν» από τις 1.400 θερμίδες ημερησίως στις 400 με 800, λόγω της πείνας που εντάθηκε από το Δεκέμβριο του 1944 έως και τον Απρίλιο του 1945, εμφάνισαν πιο συχνά, μετά τα 60 ή τα 70, σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας, τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «φυσικό ιατρικό πείραμα» που δίνει μία μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν στο μέλλον τις συμπεριφορές αρκετών κοριτσιών, που υποσιτίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όχι λόγω πείνας αλλά επιλεκτικής πείνας, προκειμένου να ακολουθήσουν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς.

Ίσως, εκτιμούν οι επιστήμονες, η εξαντλητική δίαιτα στη νεαρή ηλικία θα πρέπει πλέον να μπει για ακόμη ένα λόγο στο μικροσκόπιο και αυτός θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει μελλοντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα συνολικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.