Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Έκαναν σεξ σε παγκάκι


Ασυγκράτητο ζευγάρι στην Ξάνθη.

Τι και αν το παγκάκι τοποθετήθηκε στην είσοδο αγροτικού ιατρείου στην Ξάνθη για την εξυπηρέτηση των ασθενών; Ένα ζευγάρι από τον οικισμό της Διομήδειας, μην μπορώντας να συγκρατήσει το πάθος του έκανε σεξ μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και παρευρισκόμενων.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω παγκάκι βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού στην ίδια κτιριακή εγκατάσταση με αυτή της τοπικής κοινότητας.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως πρόκειται για ένα σημείο το οποίο δεν φωτίζεται. Το ζευγάρι, μόλις αντιλήφθηκε ότι το είδαν, ντύθηκε με το πάσο του και αποχώρησε με Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο είχε σταθμεύσει στην κεντρική πλατεία.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εργαζόμενοι σε κοινωφελή εργασία ασφαλίζονται στο Ταμείο που ανήκουν»


Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο.

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλιση των ωφελουμένων των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από άνεργους μηχανικούς-μηχανολόγους, για τη λανθασμένη υπαγωγή τους σε ασφαλιστικό ταμείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 20 παρ.5 του Ν. 4255/2014 - ΦΕΚ Α 89/11.4.2014) εξαιρώντας γενικά από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους ωφελούμενους που υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), ενώ για τα τρέχοντα προγράμματα προβλέπει την απόδοση των εισφορών που είχαν ήδη καταβληθεί στο ΙΚΑ, στο Ταμείο που ανήκει κάθε ωφελούμενος.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης, οι διπλωματούχοι μηχανικοί εγγράφονται υποχρεωτικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), που πλέον υπάγεται στο ΕΤΑΑ.

Ωστόσο, όταν προσήλθαν στο φορέα που τους υπεδείχθη από τον ΟΑΕΔ για να παράσχουν την εργασία τους, ως ωφελούμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, κλήθηκαν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να αποδίδονται σε αυτό οι παρακρατηθείσες εισφορές από την εργασία τους.

Ο Συνήγορος με επιστολή του στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε, ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης. Μάλιστα, η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωτική για τους μηχανικούς.

Επίσης, σημείωσε, ότι στο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, προφανώς μη ηθελημένα δεν προβλέφθηκε η ασφάλιση στα ειδικά ταμεία που ασφαλίζουν υποχρεωτικά την επαγγελματική ιδιότητα και όχι τη δραστηριότητα των ασφαλισμένων τους. Περαιτέρω, επεσήμανε, ότι στη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΟΑΕΔ, οι θέσεις για τις οποίες υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής οι αναφερόμενοι αφορούσαν σε έργο μηχανικού, το οποίο υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε σεξ με ανήλικα κορίτσια και το βιντεοσκοπούσε


Η «ντίβα του πορνό» είχε δύο 18χρονους συνεργούς.

Η 19χρονη Bianca Byndloss, που αυτοαποκαλείται «ντίβα του πορνό», συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή με ανήλικα κορίτσια και μάλιστα βιντεοσκοπούσε την όλη πράξη.

Η νεαρή από το Μαϊάμι συνελήφθη από τις αρχές, μαζί με τους δυο συνεργούς της, τους 18χρονους Christian Hernandez και Bryan Yanes, όπως αναφέρει το CBS Miami.

Η Byndloss οδήγησε τρία κορίτσια, ηλικίας 12, 13 και 14 ετών, στο σπίτι του Hernandez όπου «γύρισαν» την πορνογραφική ταινία την οποία και βιντεοσκοπούσε ο Bryan Yanes.

Σύμφωνα με τη Miami Herald, η αστυνομία τούς έπιασε λίγο μετά τα γυρίσματα του βίντεο. Οι τρεις συνεργοί αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες ενώ ο δικηγόρος της 19χρονης πλήρωσε το πόσο των 37.500 δολαρίων για να μην προφυλακιστεί.


Bianca Byndloss


Christian Hernandez


Brian Yates



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας…σε ετικέτα φορέματος


«Αναγκάζομαι να δουλεύω εξουθενωτικές ώρες». Αυτό το σημείωμα ήταν ραμμένο στην ετικέτα ενός φορέματος που αγόρασε μία 25χρονη κοπέλα από κατάστημα ρούχων στο Σουόνσι.

Η κραυγή αγωνίας ήταν ραμμένη δίπλα από την ετικέτα της εταιρείας και ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν αρκετές ώρες στο εργοστάσιο παραγωγής.





Η Ρεμπέκα Γκάλαχερ που ψώνισε το φόρεμα ανέφερε στην εφημερίδα «The South Wales Evening Post»: Ακούς τόσα πολλά πράγματα για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα εργοστάσια, με έκανε να αισθανθώ ένοχη και να μην ξαναφορέσω αυτό το φόρεμα».



Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι θα ήταν ευγνώμων αν η γυναίκα επέστρεφε το φόρεμα και έτσι ερευνούσαν περαιτέρω την υπόθεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε εφοριακό για δωροδοκία


Ποινή ισόβιας και 15 χρόνων κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος πρώην προϊσταμένης σε ΔΥΟ, η οποία φέρεται ως «πρωταγωνίστρια» στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της πρώην εφοριακού φέρεται ότι την περίοδο 1999 - 2000 πήρε ως μίζα περίπου 150.000.000 δραχμές για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που δόθηκαν σε εταιρείες - φαντάσματα.

Η πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ της Α΄ ΔΟΥ, που είναι ήδη φυλακισμένη, έχει καταδικαστεί ακόμη δύο φορές σε ισόβια και σε πολλά επιπλέον χρόνια κάθειρξης για υποθέσεις παράνομων επιστροφών που ήταν εικονικές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μητέρα του βρέφους...ξεμπρόστιασε τον Ρονάλντο


Νέα δεδομένα, όχι και τόσο κολακευτικά είδαν το φως της δημοσιότητας, για την υπόθεση με το αγοράκι που ο Κριστιάνο Ρονάλντο πλήρωσε την εγχείριση του και για χάρη του έκανε ένα κούρεμα για να δείχνει την τομή στο κεφάλι του μικρού Έρικ. Η μητέρα του βρέφους έγραψε ένα μήνυμα προς όλους με το οποίο ανέτρεψε την κατάσταση.




«Γεια σας, καλησπέρα σε όλους. Έχω δει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το κούρεμα του προς τιμήν της ουλής που έχει ο Έρικ μετά την εγχείριση του και το θέμα του κουρέματος είναι αυτό. Όμως δεν είναι. Ο γιος μου δεν έχει εγχειριστεί ακόμα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μέσα στον χρόνο ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ένα μέρος από αυτή όμως ακόμα η μέρα αυτή δεν έχει έρθει». Αναμένουμε την απάντηση του CR7.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 69χρονος που αποπλάνησε 11χρονο κορίτσι


Συνέλαβαν 69χρονο από τη Λαμία για αποπλάνηση και βιασμό 11χρονης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χθες λίγο πριν τις 9:00΄ το βράδυ, κάποιος περίοικος αντιλήφθηκε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στο αλσύλλιο που βρίσκεται στην οδό Σμύρνης, δίπλα στις αποθήκες του ΟΣΕ στην πόλη της Λαμίας.

Η αστυνομία, που ενημερώθηκε τηλεφωνικά, έσπευσε στο σημείο άμεσα.

Όταν οι αστυνομικοί πήγαν πίσω από τους θάμνους, έπιασαν επ΄ αυτοφώρω τον 69χρονο να παρενοχλεί μία 11χρονη ρομά.

Η μητέρα της 11χρονης κατέθεσε μήνυση εναντίον του και ο 69χρονος από τη Λαμία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα με τις κατηγορίες της αποπλάνησης και βιασμού ανηλίκου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα των πολλών ανισοτήτων


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ για τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη χώρα μας.

Η Αθήνα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα όσον αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και την εκπαίδευση.

Η Βόρεια Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στον τομέα της ασφάλειας και της συμμετοχής στα κοινά, η Κεντρική Ελλάδα προηγείται στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης αλλά και της ασφάλειας, ενώ τα Νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη είναι μπροστά στον τομέα της υγείας.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν τις διαφορές μεταξύ περιοχών της χώρας μας.

Τα στοιχεία αφορούν τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής σε επιλεγμένες περιοχές των 34 χωρών-μελών του. Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε χθες νέο διαδραστικό ιστότοπο (http://www.oecdregionalwellbeing.org/), όπου μπορεί κανείς να δει πως διαμορφώνονται οι συγκεκριμένοι οκτώ παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στον τόπο διαμονής του επιτρέποντας τη σύγκριση και με άλλες περιοχές.

Από τους οκτώ αυτούς παράγοντες προκύπτει ο Δείκτης ποιότητας Ζωής ανά περιοχή. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, καταγράφεται το υψηλότερο εισόδημα νοικοκυριών στις τέσσερις περιοχές που εξετάζει ο ΟΟΣΑ και ανέρχεται περίπου στα 12.750 ευρώ.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χίμαιρα στο Πακιστάν προβλέπει το μέλλον


«Μισή άνθρωπος, μισή αλεπού» η χίμαιρα του ζωολογικού κήπου στο Καράτσι συναρπάζει τους επισκέπτες που συρρέουν όχι μόνο για να τη δουν αλλά για να τους δώσει λύσεις στα προβλήματά τους και να προβλέψει το μέλλον.

Δίπλα στους ελέφαντες και τα ελάφια, κρυμμένη πίσω από μία κουρτίνα είναι το σπίτι της Mumtaz Begum, του άντρα που έχει αναλάβει το ρόλο της χίμαιρας.

Το κορυφαίο αξιοθέατο του κήπου εδώ και πολλές γενιές βρίσκεται ξαπλωμένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι κι εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την εξυπνάδα και τη σοφία της, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι.

«Η ζωή είναι πολύ μικρή, θα πρέπει να την περνάμε με χαμόγελα λέει η Mumtaz Begum. «Οι άνθρωποι, οι οποίοι με επισκέπτονται φεύγουν ευχαριστημένοι. Και γνωρίζοντας ότι αισθάνονται ευτυχείς, είμαι κι εγώ ευτυχισμένη », είπε η Mumtaz στο Reuters.

Συχνά οι μαθητές στο Καράτσι επισκέπτονται τη μάντισσα-χίμαιρα για να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους ενώ κάποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν πότε οι κόρες τους θα παντρευτούν.

Πίσω από τη χίμαιρα Mumtaz κρύβεται ο 33χρονος Murad Ali. Καθημερινά για 12 ώρες ντύνεται γυναίκα και «αποκτάει» ο σώμα μιας αλεπούς. Το ρόλο της χίμαιρας «κληρονόμησε» από τον πατέρα του που πέθανε πριν από 16 χρόνια.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφάσισε 48ωρες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ


Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προχωρά η ΓΕΝΟΠ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε σημερινή ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τον όμιλο ΔΕΗ», καθώς και για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Ομοσπονδία ζητά επίσης την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλεί τη διοίκηση της επιχείρησης να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ομίλου και ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετέφεραν 1,5 τόνο ακατάλληλα όστρακα


Ένας τόνος και πεντακόσια είκοσι κιλά όστρακα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σήμερα από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, στη θαλάσσια περιοχή του Μαΐστρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, σήμερα το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης για περιστατικό παράνομης φόρτωσης και μεταφοράς οστράκων, στην περιοχή Μαΐστρου και συγκεκριμένα πλησίον του βιολογικού καθαρισμού.

Άμεσα, όργανα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής μετέβησαν στην περιοχή όπου εντόπισαν ένα φορτηγό όχημα με δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι το εγκατέλειψαν μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του περιπολικού οχήματος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επιπλέον, εντοπίστηκε Δ/Κ όχημα με οδηγό έναν 37χρονο αλλοδαπό και συνεπιβάτη έναν 36χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο φορτηγό στο οποίο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστράκων, ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, με σκοπό την πώληση και την εμπορία.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν 33 σάκοι που περιείχαν 830 κιλά όστρακα του είδους «τελλίνα», υπολειπομένων διαστάσεων και 34 σάκοι που περιείχαν 690 κιλά όστρακα του είδους «αχιβάδα», μεγάλο μέρος των οποίων ήταν επίσης υπολειπομένων διαστάσεων.

Στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, διενήργησαν έρευνα στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 55χρονος ιδιοκτήτης του φορτηγού οχήματος.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ποσότητες οστράκων, το φορτηγό όχημα Φ.Ι.Χ. και το Δ/Κ όχημα, ενώ αναζητούνται οι δύο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επιβαίνοντες στο φορτηγό,καθώς και ένας 23χρονος εμπλεκόμενος στην υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε φορείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι


Σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τοποθετούνται προσωρινά πρώην δημοτικοί αστυνομικοί μέχρι τη δημοσίευση των ατομικών πράξεων μετάταξής τους, βάσει των οριστικών πινάκων διάθεσης.


Όπως αναφέρει απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι γνωστό στις 26 Μαΐου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες διατιθέμενων πρώην δημοτικών αστυνομικών, ανά φορέα υποδοχής του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία και δόθηκε προθεσμία ενός μηνός στους υποψηφίους, για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας, οι οποίες θα εξεταστούν από τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων προέλευσης και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες.


"Όσοι εκ των ανωτέρω υπαλλήλων έχουν ήδη μεταταχθεί με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης που δημοσιεύτηκαν την 17-03-2014 στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, δύνανται με αίτησή τους να παραμείνουν στις ως άνω υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου μέχρι τη δημοσίευση των ατομικών πράξεων μετάταξης βάσει των οριστικών πινάκων διάθεσης" σημειώνεται στην απόφαση του υπουργείου.


Δείτε εδώ την απόφαση



Διαβάστε περισσότερα...

Στο 62% η χρήση παράνομου software στην Ελλάδα


Παρά τους ενδοιασμούς για θέματα ασφαλείας και κακόβουλα λογισμικά, εισβολές από χάκερ και απώλειες δεδομένων, οι χρήστες στη χώρα μας χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό στα PC τους σε ποσοστό 62%.

Αυτά και άλλα ευρήματα που δημοσιεύονται στην Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA, υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης λογισμικού, ιδιαίτερα στο χώρο των επιχειρήσεων, όπως σημειώνει η BSA.

Η Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA διεξάγεται κάθε δύο χρόνια για την BSA από την IDC, η οποία φέτος απευθύνθηκε σε χρήστες υπολογιστών σε 34 αγορές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 22.000 ιδιωτών και εργαζομένων χρηστών PC και περισσότερων από 2.000 στελέχη πληροφορικής.

Σύμφωνα με το e-pcmag.gr, μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας αναφέρονται και τα εξής στοιχεία:

Ο ρυθμός με τον οποίο το λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση στην Ελλάδα ήταν 62% το 2013, 1% ποσοστιαία μεταβολή περισσότερο από το 2011. Η εμπορική αξία του εν λόγω παράνομου λογισμικού ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κύριος λόγος που οι χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο επιλέγουν την μη χρήση παράνομου λογισμικού είναι η αποφυγή απειλών κατά τους ασφάλειας από κακόβουλα λογισμικά. Μεταξύ των κινδύνων που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό, το 64 % των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από χάκερς ως κορυφαία ανησυχία, και 59% την απώλεια δεδομένων.

Διαχειριστές IT σε όλο τον κόσμο εκφράζουν εύλογες ανησυχίες ότι τα παράνομα λογισμικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, τους λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ότι το λογισμικό τους εταιρείας τους έχει την κατάλληλη άδεια χρήσης.

Μόνο το 35% των εταιρειών παγκοσμίως έχουν σαφή πολιτική που απαιτεί χρήση λογισμικού με κατάλληλη άδεια χρήσης.

Ο παγκόσμιος ρυθμός με τον οποίο λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση αυξήθηκε από 42 % το 2011, σε 43 % το 2013, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπου η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη πλειοψηφία των συνολικών υπολογιστών.

Η εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού PC ανήλθε σε 62.700.000.000 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νιγηρία: Τον έκλεισαν στο ψυχιατρείο επειδή είναι άθεος


Στο ψυχιατρείο κατέληξε ένας νεαρός από τη Νιγηρία επειδή είπε στους γονείς του ότι δεν πιστεύει στον Θεό, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον δικηγόρο του.

Ο χημικός μηχανικός Μουμπάρακ Μπάλα ζει στη βόρεια Νιγηρία, στη μουσουλμανική πολιτεία Κάνο που από το 2000 έχει υιοθετήσει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο (σαρία). Η οικογένεια του Μουμπάρακ τον κατηγορεί για "αποστασία" από τη μουσουλμανική πίστη, που με βάση τον ισλαμικό νόμο τιμωρείται με θάνατο.

Ο Μοχάμαντ Σέχου Μπέλο, ο δικηγόρος του 29χρονου, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο πατέρας του πελάτη του, ανησυχώντας για την ασφάλειά του, τον έκλεισε σε ψυχιατρική κλινική, παρά τη θέλησή του.

"Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ο προς το παρόν Μπάλα χρειάζεται ψυχιατρική θεραπεία. Όμως εκείνος επιμένει ότι είναι μια χαρά και ότι τα φάρμακα που του χορηγούν τον αρρωσταίνουν", πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος είπε ότι έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για να πετύχει την απελευθέρωση του Μουμπάρακ από το νοσοκομείο. Η υπόθεση αυτή εξετάζεται επίσης από τη Διεθνή Ένωση Ανθρωπιστικών Μελετών και Ηθικής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει μετακομίσει 56 φορές μέσα σε 13 χρόνια


Για τους περισσότερους η μετακόμιση είναι μία κουραστική διαδικασία την οποία αποφεύγουν όσο περνάει από το χέρι τους... Για την 54χρονη όμως Vanda James, το να αλλάζει το ένα σπίτι μετά το άλλο, αποτελεί τρόπο ζωής.



Από το 2001 που πούλησε το 6 υπνοδωματίων σπίτι της με σκοπό να πάει σε κάτι μικρότερο, η Vanda James έχει αλλάξει 56 σπίτια.

Να σημειωθεί ότι είναι μητέρα τριών παιδιών και ο λόγος που μετακομίζει συνεχώς είναι γιατί δε μένει ικανοποιημένη από κανένα σπίτι. Μία η μούχλα, μία η βρωμιά, μία οι ενοχλητικοί συγκάτοικοι, πάντα βρίσκει κάτι ενοχλητικό που την σπρώχνει στη μετακόμιση.

Καί αν νομίζετε ότι αλλάζει σπίτια στην ίδια πόλη, πέφτετε έξω! Αυτοί είναι οι χάρτες με τις πόλεις που έχει "γυρίσει" και όπως βλέπετε έχει βγει και εκτός των συνόρων της Βρετανίας.

Αυτοί έιναι οι χάρτες με τα μέρη που έχει μετακομίσει.





Και αυτά είναι κάποια από τα σπίτια... Μάλιστα έχει τύχει να μείνει σε κάποιο σπίτι μόλις 2 νύχτες!
















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά σε...γαϊδούρια


Τούρκοι αγρότες ήθελαν να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενώ βρίσκονται στα χωράφια τους. Τα προβλήματα που ανέκυψαν όμως ήταν πολλά, με κυριότερο αυτό της ενέργειας.

Η λύση που σκέφτηκαν; Τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά πάνελ στα γαϊδούρια που χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τους και έτσι μένουν online στα χωράφια τους.



Με αυτόν τον τρόπο φορτίζουν τα λάπτοπ τους και τα smartphones τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε γαϊδούρι «παράγει» 5-7 κιλοβάτ ενέργειας, η οποία είναι αρκετή για τον σκοπό που θέλουν οι Τούρκοι αγρότες.

Δείτε εδώ τους hi-tech Τούρκους αγρότες με τα φωτοβολταϊκά γαϊδουράκια τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 47χρονος που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων


Δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες, καθώς και το προφίλ που είχε δημιουργήσει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, 47χρονος, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Ιουνίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, για πορνογραφία ανηλίκων.

Πρόκειται για τον ΜΑΥΡΟΔΗΜΟ Θεμιστοκλή του Γρηγορίου και της Χριστίνας, που γεννήθηκε στις 09.06.1967 στη Λάρισα.



Ο λογαριασμός «προφίλ» που είχε δημιουργήσει στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει το όνομα «themistoklis mavrodimos» με την ακόλουθη φωτογραφία:



Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας η παραγωγή του οποίου συνδέεται με την εκμετάλλευση της σωματικής δυσλειτουργίας λόγω οργανικής νόσου του ανήλικου και με την άσκηση βίας κατά ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 24210–76957 ή 24210-76959της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για τις selfies και τα status


Τα social media αποτελούν πλέον μέρος της ζωής μας. Μέσα από αυτά επικοινωνούμε με φίλους και γνωστούς, μαθαίνουμε νέα τους, ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ενώ αποτελούν ακόμη και βασικό εργαλείο πολλών επιχειρήσεων.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν μανιωδώς facebook, twitter, instagram κλπ και ποστάρουν στιγμές της καθημερινότητά τους. Selfies και status δίνουν και παίρνουν όπως και τα likes ή τα comments. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως ότι όλα αυτά κάποιες φορές δημιουργούν μία εικονική πραγματικότητα; Η ζωή που προβάλουμε στα social media είναι όντως η πραγματική μας ζωή ή αυτή που θα θέλαμε να είναι;

Το παρακάτω βίντεο είναι συγκλονιστικό και θα σας βάλει σίγουρα σε σκέψεις...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΑΣΥ: Νομοθετική ρύθμιση για τις αποφάσεις του ΣτΕ


Έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της, μέσω της οποίας ζητά «άμεσα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση να αποκαταστήσει τους μισθούς των ενστόλων εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ήδη συμμορφούμενη πράττει για τους δικαστικούς».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

«Παρήλθε ένα δεκαήμερο και πλέον από την δημοσίευση των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Ν. 4093/2012. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσφύγαμε εγκαίρως, αποφάνθηκε αμετάκλητα για την αντισυνταγματικότητα των μισθολογικών περικοπών των ενστόλων, επιβάλλοντας ουσιαστικά στο ελληνικό δημόσιο να συμμορφωθεί άμεσα με τα οριζόμενα στις αποφάσεις του, ήτοι: α) να δρομολογήσει την επιστροφή του μισθολογίου στην προτεραία κατάσταση (2012) και β) να επιστρέψει τις δικαιούμενες αναδρομικές αποζημιώσεις.

Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος είτε ενημέρωσή μας από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως έχουμε επισήμως ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των χιλιάδων Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, που υφίστανται τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή την αγωνία όλων για το αύριο, απαιτώντας σεβασμό και αξιοπρέπεια σε έναν κλάδο εργαζομένων που μάχεται καθημερινά σε συνθήκες πρωτοφανούς ανασφάλειας και εγκατάλειψης.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, άμεσα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση να αποκαταστήσει τους μισθούς των ενστόλων εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ήδη συμμορφούμενη πράττει για τους δικαστικούς.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν και τον δικό μας κλάδο και με τις ενέργειές τους να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των ενστόλων.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα τελεί σε επαγρύπνηση και εντός των προσεχών ημερών εφόσον δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα ιδίως από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα δώσει τις δικές του απαντήσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε 48ωρη οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Αεροπορίας


Στην κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, προχώρησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας απαξίωση της ΥΠΑ «απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, αεροναυτιλία- αεροδρόμια και πιθανή κατάρρευσή της».

Η ΟΣΥΠΑ, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως η ΥΠΑ χρήζει άμεσης χρηματοδότησης για έργα και συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν για τη βελτίωση υποδομών και αεροδρομίων.

Στη διάρκεια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, η ΟΣΥΠΑ θα παρέχει το παρακάτω έργο και θα εξυπηρετεί τις παρακάτω πτήσεις:

- Πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών- Μακεδονίας.

- Ελληνικών και ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις.

- Αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

- Νοσοκομειακές πτήσεις.

- Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών/ πρωθυπουργοί.

- Πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πόσες διαδικτυακές επιθέσεις συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο


Έναν on-line hacking χάρτη δημιούργησε η εταιρεία, Norse, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων.

Μέσω του χάρτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε πότε και που συμβαίνουν διαδικτυακές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι hackers προσπαθούν να διαπεράσουν την προστασία του αμερικανικού Πενταγώνου περίπου 10.000.000 φορές την ημέρα, ενώ το Facebook το 2011 δεχόταν περίπου 600.000 hacking επιθέσεις την ημέρα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή: Νέος ιός για mobile και Android


Η Kaspersky Lab έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα που χαρτογραφεί μια μαζική, διεθνή υποδομή, η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των malware εμφυτευμάτων "Remote Control System" (RCS).

Παράλληλα, εντοπίστηκαν άγνωστα μέχρι σήμερα mobile Trojans που επιτίθενται σε Android και iOS. Αυτές οι μονάδες είναι μέρος του αποκαλούμενου «νόμιμου» εργαλείου spyware RCS, γνωστού και ως Galileo, που αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία HackingTeam.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η Kaspersky Lab, σε συνεργασία με τη Citizen Lab, ο κατάλογος των θυμάτων περιλαμβάνει ακτιβιστές και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Υποδομή RCS

Η Kaspersky Lab αξιοποίησε διάφορες προσεγγίσεις ασφάλειας για να εντοπίσει τους Command & Control servers (C&C) του Galileo σε όλο τον κόσμο. Για τη διαδικασία ταυτοποίησης, οι ειδικοί της Kaspersky Lab βασίστηκαν σε ειδικούς δείκτες και δεδομένα συνδεσιμότητας που απέκτησαν από υπάρχοντα δείγματα αντίστροφης μηχανικής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές της Kaspersky Lab κατέγραψαν πάνω από 320 RCS C&C servers, σε περισσότερες από 40 χώρες. Η πλειοψηφία των servers βρισκόταν στις ΗΠΑ, στο Καζακστάν, στο Εκουαδόρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά.

Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα, ο Sergey Golovanov, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab, δήλωσε:

«Η παρουσία αυτών των servers σε μια συγκεκριμένη χώρα δεν συνεπάγεται ότι χρησιμοποιούνται από τις διωκτικές αρχές της εν λόγω χώρας. Ωστόσο, είναι λογικό για τους χρήστες του RCS να αναπτύσσουν C&C servers στις περιοχές που ελέγχουν, όπου οι κίνδυνοι διασυνοριακών νομικών ζητημάτων ή πιθανών κατασχέσεων των servers είναι μικρότεροι».

Μobile εμφυτεύματα RCS

Αν και στο παρελθόν είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη mobile Trojans για iOS και Android της HackingTeam, κανείς δεν τα είχε ταυτοποιήσει στην πραγματικότητα – ή κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ερευνούν το RCS malware τα δύο τελευταία χρόνια. Στις αρχές της χρονιάς, κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα δείγματα από mobile modules που ταίριαζαν με τις ρυθμίσεις άλλων κακόβουλων λογισμικών RCS που είχαν ήδη συλλέξει. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έρευνας, συνέλλεξαν νέες παραλλαγές δειγμάτων από τα θύματα, μέσα από το Kaspersky Security Network, το cloud-based δίκτυο της Kaspersky Lab. Επιπλέον, οι ειδικοί της εταιρείας συνεργάστηκαν στενά με τον Morgan Marquis-Boire από τη Citizen Lab, ο οποίος έχει ερευνήσει εκτενώς το malware που αναπτύσσει η HackingTeam.

Φορείς «μόλυνσης»

Οι διαχειριστές που βρίσκονται πίσω από το RCS Galileo αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο κακόβουλο εμφύτευμα για κάθε συγκεκριμένο στόχο. Μόλις ετοιμαστεί το δείγμα, ο επιτιθέμενος το μεταφέρει στη mobile συσκευή του θύματος. Στις γνωστές μεθόδους «μόλυνσης» περιλαμβάνεται το spearphishing μέσω κοινωνικής μηχανικής. Συχνά, αυτό συνδυάζεται με τη χρήση exploits, όπως τα zero-day exploits, καθώς και με τοπικές «μολύνσεις» μέσω καλωδίων USB κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγχρονισμού των φορητών συσκευών.

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της Kaspersky Lab αφορά στον ακριβή τρόπο με τον οποίο ένα Galileo mobile Trojan μολύνει ένα iPhone. Αυτό γίνεται μέσω του jailbreaking («σπασίματος») της συσκευής. Ωστόσο, ακόμα και τα iPhone στα οποία δεν έχει γίνει «σπάσιμο», μπορούν να γίνουν ευάλωτα. Συγκεκριμένα, ένας εισβολέας μπορεί να τρέξει ένα εργαλείο jailbreaking, όπως το “Evasi0n”, μέσω ενός ήδη μολυσμένου υπολογιστή, για να πραγματοποιήσει απομακρυσμένο jailbreaking και να «μολύνει» τη συσκευή. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μόλυνσης», οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν αρχικά να μην πραγματοποιείται jailbreaking στο iPhone από τους χρήστες, Δεύτερον, οι χρήστες πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς το λειτουργικό iOS στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Προσαρμοσμένη Κατασκοπεία

Τα mobile modules RCS έχουν αναπτυχθεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, ώστε να λειτουργούν με διακριτικό τρόπο. Για παράδειγμα, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των φορητών συσκευών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από προσεκτικά προσαρμοσμένες δυνατότητες κατασκοπείας ή μέσω ειδικών λειτουργιών ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, η διαδικασία ηχογράφησης μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν το θύμα συνδεθεί σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο Wi-Fi (όπως το δίκτυο ενός media house) ή όταν αλλάξει την κάρτα SIM ή όσο φορτίζεται η συσκευή.

Σε γενικές γραμμές, τα RCS mobile Trojans μπορούν να εκτελέσουν πολλά διαφορετικά είδη παρακολούθησης, όπως η αναφορά της θέσης του στόχου, η λήψη φωτογραφιών, η αντιγραφή σημειώσεων από το ημερολόγιο, η καταγραφή νέων καρτών SIM που εισέρχονται στη μολυσμένη συσκευή και η υποκλοπή τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων. Πέρα από τα κλασικά SMS, υποκλοπή γίνεται και σε μηνύματα που στέλνονται από συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το Viber, το WhatsApp και το Skype.

Εντοπισμός

Τα προϊόντα της Kaspersky Lab ανιχνεύουν τα RCS/DaVinci/Galileo εργαλεία spyware, τα οποία έχουν καταχωρηθεί με τις ονομασίες: Backdoor.Win32.Korablin, Backdoor.Win64.Korablin, Backdoor.Multi.Korablin, Rootkit.Win32.Korablin, Rootkit.Win64.Korablin, Rootkit.OSX.Morcut, Trojan.OSX.Morcut, Trojan.Multi.Korablin, Trojan.Win32.Agent, Trojan-Dropper.Win32.Korablin, Trojan-PSW.Win32.Agent, Trojan-Spy.AndroidOS.Mekir and Backdoor.AndroidOS.Criag.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αργεί η αύξηση των θέσεων εργασίας


«Με τον σημερινό ρυθμό και το μίγμα δημιουργίας επιχειρήσεων (περίπου 40.000 κάθε χρόνο, με μόνο 10% να επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόνο 1% να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη), η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται. Για να το πετύχει αυτό σε λιγότερο από μια δεκαετία θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και να διπλασιαστούν τα ποσοστά επιτυχίας τους. Πάνω από όλα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο επιχειρηματικό οικοσύστημα το οποίο να καλλιεργεί, να υποστηρίζει και να συνδέει ποιοτικά επιχειρηματικά εγχειρήματα».

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνονται σε μελέτη της Endeavor Greece, παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την Κοινωφελή Δράση (26-27 Ιουνίου 2014). Το ΙΣΝ αποτελεί τον αποκλειστικό δωρητή για την εκπόνηση της μελέτης.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η Ελλάδα έχασε συνολικά 1.000.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων. Πάνω από τις μισές προέρχονται από τρεις κλάδους -τις κατασκευές, το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο και τη μεταποίηση- ενώ ολόκληροι τομείς όπως το real estate πρακτικά αφανίστηκαν. Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης, τα 2/3 των χαμένων θέσεων εργασίας δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους. Τρεις μόνο κλάδοι κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση τροφίμων και ο κλάδος της τεχνολογίας.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι νέοι στην Ελλάδα επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την αύξηση της ανεργίας με περισσότερες από μισό εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά, μόνο το μισό ποσοστό της ανεργίας οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση και την ύφεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από το παραδοσιακό μειονέκτημα των νέων που βρίσκονται «εκτός αγοράς» το οποίο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ολόκληροι κλάδοι κατήργησαν θέσεις εργασίας για νέους, παρότι διατήρησαν ή ακόμη και αύξησαν τις θέσεις εργασίας των μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτοί οι κλάδοι περιλαμβάνουν τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα αλλά και τα περισσότερα επαγγέλματα- πρότυπα: γιατροί, δικηγόροι, τραπεζικοί και λογιστές. Το παραδοσιακό όνειρο της ελληνικής οικογένειας κλονίζεται, αν και παραμένει ακόμη ισχυρό.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πάνω από 200.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι νέοι και με προσόντα, έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό. Το ελληνικό ταλέντο κινείται κυρίως εντός της Ευρώπης, πρωταρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Υπό συνθήκες, το φαινόμενο αυτό, κατά πολλούς θεωρούμενο brain drain ("διαρροή ταλέντου"), θα μπορούσε να μετατραπεί σε brain circulation ("κυκλοφορία ταλέντου"), παρέχοντας στους Έλληνες τις ευκαιρίες, την εξωστρεφή αντίληψη και την εμπειρία που η εγχώρια αγορά εργασίας αδυνατεί να παρέχει.

Στην μελέτη τονίζεται ότι η τάξη μεγέθους της αλλαγής που απαιτείται είναι τεράστια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που συνήθως περιγράφεται. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ αγροτική παραγωγή/τρόφιμα, μεταποίηση, τουρισμός, logistics, τεχνολογία) όπου έχει δομικά πλεονεκτήματα πρώτης ύλης, γεωγραφικής θέσης ή ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, πέρα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση υποδομών, αυτή η μεγάλη μετατόπιση οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί χρόνο, νέες δεξιότητες και συνεπάγεται φυσική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων. Πάνω από 640.000 υπολογίζεται ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα, ενώ πάνω από 500.000 θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να αναζητήσουν εργασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας, επιπρόσθετα της εν εξελίξει φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ποιος όμως μπορεί να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας στους διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας; Όπως αναφέρεται στη μελέτη, δυστυχώς όχι η μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων επιχειρήσεων, είτε μικρών είτε μεγάλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν δομική αδυναμία να αυξήσουν σημαντικά τις θέσεις εργασίας τους. Ενδεικτικά, στο σύνολό τους οι μεγάλες επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας ακόμη και κατά τα «καλά χρόνια» προ της κρίσης. Αντίστοιχα, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αποτελούν κατά βάση επιλογή αυτοαπασχόλησης και δεν δημιουργούν καμία πρόσθετη θέση εργασίας πλην εκείνης του επιχειρηματία- ιδιοκτήτη. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα της εργασίας που προσφέρουν είναι κακή, με απουσία προγραμμάτων ανάπτυξης του προσωπικού, αναντιστοιχία ρόλων και ικανοτήτων και εξαιρετικά προβληματικούς μισθούς.

Υπάρχει μια μειοψηφία περίπου 3.000 υφιστάμενων επιχειρήσεων που παρουσιάζουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης (περίπου 2.900 μικρομεσαίες και 100 μεγάλες), επενδύουν στο προσωπικό τους και έχουν τις βάσεις να εξελιχθούν ταχύτατα, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μπορούν συλλογικά να δημιουργήσουν μέχρι και 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες θα απευθύνονται σε νέους.

Το υπόλοιπο των 800.000 θέσεων εργασίας πρέπει να δημιουργηθεί από νέες επιχειρήσεις. Χρειάζονται 10.000 νέες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης με την κατάλληλη εξωστρεφή και καινοτόμο νοοτροπία.

Η σημερινή ραγδαία αύξηση των startups είναι μια καλή αρχή. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, δεν αναμένουμε, όμως, τα περίπου 200 startups που ιδρύονται κάθε χρόνο, να δημιουργήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειάζονται. Ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα επικεντρώνονται σε έναν μόνο κλάδο και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους μπορεί να θεωρηθεί υψηλής ανάπτυξης.

Οι νέοι, τονίζεται, πρέπει να ηγηθούν της μεταμόρφωσης της Ελλάδας. Ως επιχειρηματίες ή εργαζόμενοι, έχουν τις βάσεις να ξεπεράσουν τη χρόνια αντίσταση της Ελλάδας στην αλλαγή. Η χώρα έχει κάνει ελάχιστα για να τους παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, ευκαιρίες εργασίας, εξωστρεφή νοοτροπία, πνεύμα συνεργασίας και έμπνευση. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι επιδεικνύουν εντυπωσιακή ευελιξία, επιχειρηματικό πνεύμα και αισιοδοξία, που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή. Περίπου το 15% των νέων δηλώνουν «τακτοποιημένοι» ή εντελώς αδιάφοροι. Το κυρίαρχο 85% είναι πρόθυμο να κυνηγήσει ευκαιρίες, όπου αυτές υπάρχουν. Το 9% είναι έτοιμοι να γίνουν οι καταλύτες της αλλαγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη πρέπει:

1. Να εντοπίσουμε και να επικεντρωθούμε στη στήριξη της μειοψηφίας των 3.000 υφιστάμενων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης και των μεμονωμένων σήμερα εκπαιδευτικών προσπαθειών.

2. Να επιταχύνουμε τη δημιουργία και εξέλιξη 10.000 νέων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης.

3. Να συνδέσουμε τους νέους με επιλεγμένους επιχειρηματίες, εργοδότες και ακαδημαϊκούς, εντός και εκτός χώρας, μέσω εργαλείων εκπαίδευσης και απασχόλησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν οι νέες ρυθμίσεις που θα προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα νόμο για τις μετεγγραφές των φοιτητών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Θα προσθέσουμε ένα άνετο οικονομικό κριτήριο. Φεύγουμε από τα φορολογικά κριτήρια και πάμε στις πραγματικές οικονομικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμενων να ζητήσουν μετεγγραφή» τόνισε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μπορεί μια οικογένεια εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη να συντηρεί ένα παιδί που σπουδάζει στην Κρήτη και ένα στην Πάτρα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι"».

Το θέμα των μετεγγραφών αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται αύριο στη Ρόδο.

«Υπάρχουν πολλά δίκια. Έχουν δίκιο οι σχολές που λένε ότι δεν αντέχουν πολλούς φοιτητές όπως και εκείνες που φοβούνται ότι θα ερημώσουν. Αλλά το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας πάντως ότι «πολύ σωστά ο νέος νόμος προβλέπει πως ο τελευταίος λόγος ανήκει στα τμήματα».

Ως προς τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο ΕΜΠ εξαιτίας των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και των καταλήψεων των φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτε ως προς αυτό. «Κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό. Τα πανεπιστήμια τα κλείνουν μόνο οι πόλεμοι» τόνισε, κάνοντας έκκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος να βοηθήσει να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε επίσης ότι προχωρά πολύ καλά στην εφαρμογή της η λύση που προκρίθηκε από την κυβέρνηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, με την προκήρυξη 600 θέσεων εργασίας στα πανεπιστήμια, οι οποίες θα καλυφθούν μετά την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων τους από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα της δημοσιοποίησης της βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις και των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Κυριαζή, οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Παράλληλα τόνισε ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των βάσεων είναι επισφαλής αφού δεν έχουν δοθεί οι βαθμολογίες και δεν έχουν κατατεθεί τα μηχανογραφικά. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης είναι η 14η Ιουλίου.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η εφαρμογή της θα συνεχιστεί και ότι θα διορθωθούν οι τυχόν αστοχίες που θα διαπιστωθούν στην πορεία. «Η Τράπεζα Θεμάτων είναι δυναμική και όχι στατική διαδικασία» ανέφερε.

Στη γενική του τοποθέτηση ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ιδίου και των υφυπουργών του δεν είναι να «προκαλέσουμε αναστάτωση με δήθεν μεταρρυθμίσεις για να μείνουμε στην Ιστορία. Υποσχόμαστε πως θα παλέψουμε για την εκπαίδευση και την παιδεία, για την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και που αποκλείει τον αιφνιδιασμό. Θα παλέψουμε για την άρση των αδικιών. Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και της άλλες εκκλησίες».

Αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται συχνά στόχος άδικων επιθέσεων. «Τα ιδρύματά μας κατατάσσονται από τις διεθνείς αξιολογήσεις σε υψηλές θέσεις» τόνισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Είναι αλήθεια ότι η εκπαίδευση χρειάζεται παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα μέτρα μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και οπωσδήποτε μετά την κατάθεση των οργανισμών τους στις 30 Ιουνίου».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμη ότι η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται διεθνοποίηση. «Ο νόμος Διαμαντοπούλου επιβάλλει την ίδρυση τμημάτων για αλλοδαπούς που θα διδάσκονται σε ξένη γλώσσα. Καλώ τα πανεπιστήμια να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες» τόνισε.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμη ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή τρία νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας (έρευνα και τεχνολογία, ειδική αγωγή, νομική προσωπικότητα των εκκλησιών). Τέλος έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις που θα αναλάβει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την προώθηση του σχολικού αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ανέφερε ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ενώ έκανε γνωστό πώς το 90% των βιβλίων έχουν προωθηθεί στις διευθύνσεις. Ανέφερε ακόμη πως στις 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των αξιολογητών για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της αξιολόγησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε νεκρός 90χρονος αγνοούμενος


Ένας 90χρονος που είχαν χαθεί τα ίχνη του από το πρωί της Δευτέρας, εντοπίστηκε σήμερα νεκρός από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ μέσα σε ρεματιά.

Σύμφωνα με το LamiaReport, ο 90χρονος είχε φύγει από το σπίτι του στα Βάγια Βοιωτίας όπου διέμενε και δεν επέστρεψε.

Ένας ξάδελφος του άτυχου ηλικιωμένου δήλωσε την εξαφάνιση στην αστυνομία και ζήτησε βοήθεια για να τον αναζητήσουν στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επιχείρηση αναζήτησης που οργανώθηκε σήμερα το πρωί τον εντόπισαν άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ μέσα στη ρεματιά στη θέση "Ελαιώνες", κοντά στα Βάγια.

Στο σημείο κλήθηκαν και αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενεργείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα νέα κρούσματα του Έμπολα στη Λιβερία


Δέκα νέα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα επιβεβαιώθηκαν στη Λιβερία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμών των κρουσμάτων σε 29, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας Τόλμπερτ Νίενσγουιθ.

Επίσης έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Επιπλέον, καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι από την ασθένεια, εξαιτίας της οποίας έχουν πεθάνει συνολικά 30 άνθρωποι στη Λιβερία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 21 έχουν εντοπιστεί στη βόρεια περιοχή Λόφα, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ στην πρωτεύουσα Μονρόβια, επεσήμανε ο Νίενσγουιθ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές για οποιονδήποτε θάνατο σημειώνεται σε σπίτια ή αυτοσχέδιες κλινικές προτού ταφεί ο νεκρός.
Ο ιός Έμπολα, που έχει ποσοστό θνησιμότητας 90%, είναι μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες που είναι γνωστές. Τον Μάρτιο ο ιός εξαπλώθηκε από τη γειτονική Γουινέα στη Λιβερία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τις σχολάζουσες κληρονομιές καταγράφει το ΥΠΟΙΚ


Με "τσουχτερά" πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι διαχειριστές κοινωφελών περιουσιών και οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών που δεν υποβάλουν μέχρι τις 11 Αυγούστου τα στοιχεία για την κατάρτιση των φακέλων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πανελλαδική καταγραφή των περιουσιών που καταλείπονται στο δημόσιο και των σχολαζουσών κληρονομιών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ

ΑΡΘΡΩΝ 15 ΚΑΙ 64 Ν. 4182/2013

Με το ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προβλέπεται η συγκρότηση δύο (2) ενιαίων Πανελλαδικών Μητρώων:

α) Κοινωφελών Περιουσιών (Μητρώο Εθνικών Κληροδοτημάτων) και

β) Σχολαζουσών Κληρονομιών,

με στόχο την καταγραφή πανελλαδικά του συνόλου των περιουσιών που καταλείπονται στο Δημόσιο ή για κοινωφελείς σκοπούς και των σχολαζουσών κληρονομιών καθώς και τη διευκόλυνση της εποπτείας και ελέγχου των περιουσιών αυτών.

Εξάλλου σε εφαρμογή των άρθρων 15 παρ. 1 και 64 παρ. 2 του ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α΄) όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 171 ν.4261/2014 (ΦΕΚ 107 Α΄), οι διοικητές και διαχειριστές (εκκαθαριστές, εκτελεστές, Ιεροί Ναοί, σύλλογοι, σωματεία, Ο.Τ.Α. κλπ.) κοινωφελών περιουσιών και οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών υποχρεούνται, μετά την αναγγελία των εν λόγω περιουσιών, να υποβάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία για τη κατάρτιση των φακέλων των παραπάνω Μητρώων έως 11-8-2014.

Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή των παραπάνω στοιχείων επιφέρει στους υπόχρεους πρόστιμο μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000 €) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 71 παρ. 2 του ίδιου νόμου.

Για την ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων η αναγγελία θα γίνει με την συμπλήρωση του αντίστοιχου κατά περίπτωση ψηφιακού αρχείου, την αντιγραφή αυτού και των συνημμένων σαρωμένων εγγράφων ή διαγραμμάτων σε ένα αποθηκευτικό μέσο (cd ή dvd) και την υποβολή του τελευταίου ταχυδρομικά στην αρμόδια αρχή.

Λεπτομέρειες αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (www.gspp.gr, Ενότητα: Νέα).



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγές για διακρίσεις σε βάρος πολιτών τρίτων χωρών κατέθεσαν 500 άτομα


Σε επτά πόλεις της Ελλάδας λειτουργούν «Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών».

Οι περιπτώσεις που αφορούν διακρίσεις σε βάρος πολιτών τρίτων χωρών, ανέρχονται στις 500 και απασχόλησαν από τις 27 Μαΐου έως σήμερα τα «Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών» που λειτουργούν με τη συνεργασία πέντε οργανώσεων, οι τέσσερις από τις οποίες μη κυβερνητικές, σε επτά πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για τις ΜΚΟ PRAKSIS, ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ, ΚΕΑΝ, CIVIL PLUS και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, που στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, ξεκίνησαν τη λειτουργία ειδικών γραφείων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, που αποτελούν τις έδρες των Ενιαίων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έφτασαν στα ειδικά γραφεία, σύμφωνα με τη Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγο από την PRAKSIS, ήταν περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας όπου πολίτης από τρίτη χώρα δέχθηκε τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικού και με την προτροπή συναδέλφου του αστυνομικού απευθύνθηκε για βοήθεια στην PRAKSIS, όπου ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του και αποφάσισε να κινηθεί νομικά.
Άλλες περιπτώσεις αφορούσαν πολίτη από τρίτη χώρα που σε πόλη της περιφέρειας «δεν του έδιναν γλυκό στο συσσίτιο με τη δικαιολογία ότι ήταν μετανάστης και τα γλυκά ήταν για τους Έλληνες» ενώ υπάρχουν περιστατικά βίας στην εργασία, όπου τα θύματα δεν αντιδρούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους και συνεπώς την άδεια εργασίας και παραμονής τους.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου αλλά, όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, οι πέντε οργανώσεις είναι «αποφασισμένες να συνεχίσουν τη λειτουργία των γραφείων ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις».

Στα γραφεία αυτά προσφέρεται εξατομικευμένη διοικητική υποστήριξη- πληροφόρηση, συμβουλευτική και καθοδήγηση των πολιτών τρίτων χωρών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για τις δυνατότητες αντιμετώπισης φαινομένων διακρίσεων σε βάρος τους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου, πραγματοποιούνται από τις πέντε οργανώσεις και ομαδικές ενημερώσεις σε μεταναστευτικούς συλλόγους και σε φορείς, ενώ διεξάγεται ενημερωτική εκστρατεία και σε πόλεις πέρα από αυτές που λειτουργούν τα γραφεία. Επίσης, σεμινάρια με συγκεκριμένες θεματικές σχετικά με ζητήματα διακρίσεων θα υλοποιηθούν σε πόλεις με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών.
Παράλληλα, αυτόματα ηλεκτρονικά ενημερωτικά περίπτερα θα υπάρχουν στην είσοδο κάθε γραφείου, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος «Οδηγός για ζητήματα διακρίσεων» για τους πολίτες τρίτων χωρών που θα διανέμεται στα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Ο Οδηγός θα έχει 36 σελίδες, τα περιεχόμενό του θα είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά και τα ρωσικά και θα κυκλοφορήσει σε 15.000 αντίτυπα. Με κεντρικά μηνύματα «Ισότητα, Δικαίωμα, Ενημέρωση, Αποδοχή», έχει δημιουργηθεί και σχετικό τηλεοπτικό σποτ.

Όπως περιέγραψε ο κ. Αντύπας στόχος της λειτουργίας των γραφείων δεν είναι μόνο να βοηθηθούν οι πολίτες τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν διακρίσεις αλλά να συγκεντρωθούν στοιχεία και μαρτυρίες, να γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και να δοθούν λύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πόλη που πληρώνει εγκληματίες για να μην εγκληματούν


Ένα αμφιλεγόμενο πείραμα που λαμβάνει χώρα σε μια αμερικανική πόλη.

Για κάποιους η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «τρελή». Ορισμένοι πιστεύουν ότι δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι βλέπουν θετικά το γεγονός ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας σημείωσαν σημαντική πτώση, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εντελώς τυχαίο.

Η πόλη που πληρώνει εγκληματίες για να μην εγκληματούν

Ό,τι κι αν ισχύει, ένα είναι σίγουρο. Ότι στο Richmond της Καλιφόρνια οι ιθύνοντες πήραν την απόφαση να δοκιμάσουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι που ξεφεύγει κατά πολύ από τα… καθιερωμένα.

Επί πολλά χρόνια η περιοχή διατηρούσε μια θλιβερή πρωτιά. Η πόλη είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ και παρότι δαπανούνταν εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυτά δεν έφερναν κανένα αποτέλεσμα.

Ένας γερουσιαστής είχε συγκρίνει μάλιστα την περιοχή με πόλεις όπως το Ιράκ, ως προς τα ποσοστά εγκληματικότητας ενώ ένας άλλος είχε προτείνει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Σεπτέμβριο του 2006 ένας άντρας δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός εφήβου που είχε σκοτωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Τότε, κάποιοι κληρικοί της περιοχής αποφάσισαν να πιέσουν τους τοπικούς άρχοντες να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό… «τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση».

«Είχε έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι διαφορετικό» δήλωσε στο motherjones.com ο 56χρονος βαπτιστής ιερέας, Andre Shumake, ο γιος του οποίου δέχτηκε έξι σφαίρες την ώρα που έκανε ποδήλατο.

Οι ιθύνοντες της περιοχής προσέλαβαν συμβούλους, για να προτείνουν ιδέες, οι οποίοι με τη σειρά τους προσέγγισαν τον DeVone Boggan.

Ήταν εμφανές πια ότι τακτικές όπως οι αστυνομικές επιδρομές δεν αποτελούσαν καμία λύση.

Ο Boggan αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν οι πιο πιθανοί δράστες πληρώνονταν για να μην προκαλούν προβλήματα.

Κατέθεσε την πρότασή του και οι τοπικοί αξιωματούχοι απάντησαν θετικά για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.

Στα τέλη του 2007, ιδρύθηκε το γραφείο «Office of Neighborhood Safety», ένα πειραματικό μοντέλο δημόσιας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της βίας στους δρόμους, που ονομάστηκε «Richmond model».

Τέσσερις φορές το χρόνο, μια ομάδα ελέγχει τα αρχεία της αστυνομίας και αυτά που έχει συγκεντρώσει η ίδια για να διαπιστώσει ποιοι κάτοικοι της πόλης είναι οι 50 πιο πιθανοί να διαπράξουν κάποιο έγκλημα (να πυροβολήσουν κάποιον, ή να πέσουν οι ίδιοι θύματα).

Το ONS πλησιάζει τους πιο «επικίνδυνους» προσφέροντάς τους μια θέση στο πρόγραμμα, μαζί με ένα μισθό προκειμένου να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους.

Παρότι το πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από το κράτος, δε μοιράζεται στοιχεία και πληροφορίες με την αστυνομία.

Το 2007, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το Richmond ήταν η 9η πιο επικίνδυνη πόλη στις ΗΠΑ με 47 δολοφονίες ανά 106.000 κατοίκους.

Το 2013 σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στα τελευταία 33 χρόνια: 15 ανά 100.000 κατοίκους, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Μια ομάδα επτά ατόμων (φρουροί της γειτονιάς) περιπολούν στους δρόμους σαν αστυνομικοί, παρακολουθώντας τα 50 άτομα υψηλού κινδύνου. Οι συντονιστές του προγράμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πρώην κατάδικοι, ελέγχουν τα πάντα με τις πηγές και τους πληροφοριοδότες τους και αναφέρουν τι έχουν καταφέρει να μάθουν.

Όταν χτιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και των «στόχων» κανονίζεται μια συνάντηση.

Ως αντάλλαγμα για τη «μη εγκληματική συμπεριφορά τους», το ONS δίνει μισθό στα άτομα αυτά που κυμαίνεται από 300-1000 δολάρια το μήνα, ανάλογα με την πρόοδό τους σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο.

Αν κάποιος συμφωνήσει με μια «αντίπαλη συμμορία» να σταματήσει ο κύκλος της βίας μεταξύ τους, τότε μπορούν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα (ωστόσο, αυτό κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί).

Τα μέλη του ONS μπορούν να λάβουν μισθό για τους 9 από τους 18 μήνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι αντίθετες φωνές

Παρά τη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, που δε συμφωνούν με αυτήν την πρακτική.

«Όσοι υποστηρίζουν την επιβολή του νόμου δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ιδέα ότι οι άνθρωποι που προσπαθούμε να αλλάξουμε, είναι αυτοί που έχουν διαπράξει τα εγκλήματα» λέει ο Boggan.

«Δεν γίνεται κάποια αξιολόγηση, όπως θα έπρεπε. Δε φέρνουμε αντικειμενικούς ανθρώπους για να το εξετάσουν» ανέφερε από την πλευρά του ο Barry Krisberg, εγκληματολόγος από το UC-Berkeley.

Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο για την Εγκληματικότητα και την Παραβατικότητα, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ίδρυμα Walton Family Foundation, μελετά την εφαρμογή του προγράμματος. «Κανείς δεν έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο» υποστηρίζει η Angela Wolf, ψυχολόγος.

Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν το πείραμα του Richmond θα πετύχει μακροπρόθεσμα.

Όταν όμως το 1972, το υπουργείο Εργασίας παρείχε οικονομική βοήθεια σε αποφυλακισμένους στη Βαλτιμόρη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πληρώνοντας τους πρώην κρατουμένους να κρατούν αποστάσεις από τα προβλήματα, ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των υποτροπών. Το πρόγραμμα δεν επαναλήφθηκε ποτέ με επιτυχία, καταλήγει το δημοσίευμα.



Διαβάστε περισσότερα...