Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Νεροκάρδαμο, σπανάκι και ραδίκια για καλή υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πράσινες «υπερτροφές».

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία και πρέπει να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Πόσο καλά είναι όμως; Και ποια είναι τα «καλύτερα» για τον οργανισμό μας;

Σύμφωνα με ένα νέο βαθμολογικό πίνακα, συντάχθηκε από ειδικούς διατροφολόγους και η οποία δείχνει τη θρεπτική πυκνότητα των διαφορετικών φρούτων και λαχανικών το νεροκάρδαμο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο William Paterson του Νιου Τζέρσεϊ δημιούργησαν μια λίστα με τα φρούτα και λαχανικά «υπερτροφές».

Εξέτασαν 47 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά για τα επίπεδα περιεκτικότητάς τους σε 17 θρεπτικά συστατικά, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας για την υγεία μας βάσει των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα εξής: κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, E και KA.

Το νεροκάρδαμο χρίστηκε «πρωταθλητής» συγκεντρώνοντας 100 βαθμούς, με το μπρόκολο να παίρνει μόλις 34,89 και τις ντομάτες 20.37.

Πιστεύεται ότι διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ-που είναι σημαντική για την υγεία των οστών - και βιταμίνη Α που κάνει καλό στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, περιέχει ενώσεις γλυκοζινόλης, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Την πρώτη οκτάδα «υπερτροφών» απαρτίζουν τα εξής λαχανικά: νεροκάρδαμο, κινέζικο λάχανο, σέσκουλα, πράσινα τεύτλα, σπανάκι, ραδίκια, φύλλα μαρουλιού, μαϊντανός.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται τα: γογγύλια, βατόμουρα, πράσα, γλυκοπατάτες και γρέιπφρουτ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έντυπο Preventing Chronic Disease.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.