Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Στα πρόθυρα διάλυσης Πολυτεχνείο και Καποδιστριακό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κλειστό εδώ και δύο εβδομάδες παραμένει το Πολυτεχνείο, μαθήματα δεν πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές του ιδρύματος.

Ομήρους κρατούν τους χιλιάδες φοιτητές του ΕΜΠ οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος και μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών που μετέχουν στην κατάληψή του. Το ίδρυμα παραμένει κλειστό εδώ και δύο εβδομάδες, μαθήματα δεν γίνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το εξάμηνο, υπηρεσίες δεν λειτουργούν, ερευνητικά προγράμματα καθυστερούν. Χθες, μάλιστα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης έως και την προσεχή Τρίτη. Εικόνα διάλυσης παρατηρείται και στις διοικητικές υπηρεσίες του Παν. Αθηνών.

Νέες συνελεύσεις

Αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων απ’ όλα τα ΑΕΙ για να κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν νέες συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Χθες, πάντως, μερίδα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ μετείχε στη συνέλευση των φοιτητών δηλώνοντάς τους ότι «δεν διατίθενται να καταθέσουν τα όπλα πριν επανατοποθετηθούν όλοι οι διαθέσιμοι».

Βέβαια, στο ΕΜΠ από μερίδα διδασκόντων υπάρχει η εκτίμηση ότι η κρίση θα εκτονωθεί από την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου. Η έναρξη των εξετάσεων έχει προγραμματισθεί για τις 15 Ιουλίου και πλέον δεν απομένει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πλειονότητα των διοικητικών θα πεισθεί να γυρίσει στα γραφεία της διότι, λόγω της αξιολόγησης που είχε γίνει στο ίδρυμα, οι διοικητικοί του ΕΜΠ έχουν προβάδισμα έναντι των διοικητικών άλλων ΑΕΙ στην επανατοποθέτηση.

Χαρακτηριστικά, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης Εργου ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου προς το ίδρυμα αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο (προχθές Δευτέρα) «ο υπουργός άκουσε προσεκτικά τις θέσεις της επιτροπής και ζήτησε στοιχεία για πληρέστερη ενημέρωση προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Διαβεβαίωσε δε την ΟΔΕ ότι σταθερή στρατηγική του παραμένει η αξιολόγηση των διοικητικών δομών των ΑΕΙ και η απαραίτητη στελέχωσή τους. Η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της και τα στοιχεία που θα καταθέσει κάθε ΑΕΙ καθώς και τα στοιχεία της προηγούμενης αξιολόγησης».

Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται λίγο πριν από τις πρυτανικές εκλογές και οι χειρισμοί για το θέμα μπορούν να ερμηνευθούν ως μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού. Χθες ο υποψήφιος Γεράσιμος Σπαθής, με επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΕΜΠ Μιχάλη Τριανταφύλλου, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνεντεύξεις των επτά υποψηφίων που θα κάνει το Συμβούλιο. «Αρνούμαι να νομιμοποιήσω με τη συμμετοχή μου σε προσωπική συνέντευξη τη διαδικασία αυτή, η οποία αποτελεί κατά τη γνώμη μου πράξη υποκατάστασης από το Σ.Ι., απόμακρο όργανο προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, της ελευθερίας της γνώμης, της διαμόρφωσης άποψης και τελικής κρίσης των μελών της που αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή των πρυτάνεων στα ΑΕΙ», ανέφερε.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.