Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την ανεμπόδιστη διακίνηση των ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.03.11


Την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, που αφορούν στους επιβάτες αεροπλάνων, πλοίων, τρένων και εσχάτων λεωφορείων για μεγάλες αποστάσεις, ζητά με επιστολή της προς το υπουργείο Μεταφορών και τον αρμόδιο υφυπουργό Σπύρο Βούγια η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Συνομοσπονδία αρθρώνει την διαπίστωση ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του πρώτου από τους Κανονισμούς (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006 σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς), είναι αρνητική όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία στο σύνολο σχεδόν των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Την ίδια ώρα οι λοιποί Κανονισμοί είναι άγνωστο πότε και πως θα εφαρμοστούν στα ελληνικά τρένα ή/και λεωφορεία και πούλμαν, τα οποία ως γνωστό διαθέτουν ελάχιστες έως καμία προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες, αδυναμία προσφοράς προσβάσιμης ενημέρωσης, μη εκπαιδευμένο προσωπικό κ.λπ., καθιστώντας τα ελληνικά μεταφορικά συστήματα από τα πλέον απρόσβατα της Ευρώπης.

Έτσι η Συνομοσπονδία απευθύνει στο υπουργείο πρόσκληση συνεργασίας από κοινού με τους συναρμόδιους Φορείς (ΥΠΑ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, ΟΑΣΑ κ.λπ.), με στόχο την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου για την προσαρμογή των υποδομών και υπηρεσιών, που αυτοί προσφέρουν, στις απαιτήσεις των προαναφερόμενων ευρωπαϊκών κανονισμών σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών με αναπηρία.

Για να διασφαλιστεί επιτέλους η ανεμπόδιστη διακίνηση των πολιτών με αναπηρία.

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. επισυνάπτεται. 
Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερήσεις στα επιδόματα ατόμων με αναπηρία


Ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό Υγείας

Καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες έχει σημειωθεί στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες, που αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους. Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν επίσης στην πληρωμή φυσιοθεραπειών, εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κ.λ.π., που αγγίζουν το δεκάμηνο, όπως και εγκρίσεις για αγορά αμαξιδίων, ορθοστατών κ.λ.π. που καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο.

Με βάση την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΟΠΑΔ καταργείται το δικαίωμα των ασφαλισμένων να εισπράττουν τα 20 ευρώ της ιατρικής επίσκεψης από το Ταμείο τους και τροποποιείται η συμβολή με τους προμηθευτές υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δομημένες σε μηνιαία βάση φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, μένουν εκκρεμείς για άγνωστο διάστημα, και ενδεχομένως να ανατραπούν πλήρως, διότι οι μέχρι σήμερα και επί χρόνια θεραπευτές, μπορεί να μην κάνουν σύμβαση με το δημόσιο, λόγω καθυστέρησης πληρωμών. Πληρωμές που ήδη είναι καθυστερημένες τουλάχιστον για έξι μήνες προς τους δικαιούχους .

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτάει τον υπουργείο Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες, αν θα δοθούν άμεσα τα επιδόματα που έχουν καθυστερήσει και αν θα ρυθμιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα έγκρισης και πληρωμής του αναγκαίου εξοπλισμού και των απαιτούμενων θεραπειών των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr


Δείτε επίσης: 

Παπακωνσταντίνου: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα των ΑμεΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με πετυχημένους ανθρώπους


Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε

Εάν δεν θέλετε να ταλαιπωρείτε διαρκώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σκέφτεστε μόνο άτομα που είναι σε δυσμενέστερη θέση από τη δική σας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Concordia κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που συγκρίνουν τους εαυτούς τους με πετυχημένους φίλους ή συγγενείς κρυολογούν περισσότερες φορές από εκείνους που κάνουν συγκρίσεις με άτομα σε χειρότερη μοίρα.

Για την έρευνα εξετάστηκαν 104 ενήλικες σε διάφορα στάδια της ενήλικης ζωής και, όπως τονίζει μια εκ των ερευνητών, η γιατρός Isabelle Bauer «η υγεία συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές συγκρίσεις».
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση για καρκίνο του μαστού στo Ίδρυμα Αστέγων της Αθήνας


Την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 11:00, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος αστέγων (Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους 70), παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γεωργίου Καμίνη, θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός και δωρεάν κλινική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Ιδρύματος.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συντονισμένης στρατηγικής που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΥΕ), με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την πρόληψη των ασθενειών απόρων και αστέγων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η χορευτική δεινότητα εξαρτάται από ουσία στον εγκέφαλο


Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν πανεύκολα τις νέες κινήσεις ενός χορού και άλλοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Ορισμένοι χορεύουν με την πρώτη σαν τον Φρεντ Αστέρ και άλλοι σαν... ξυλάγγουρα.
Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χορευτική δεινότητα δεν είναι μόνο θέμα να έχει κανείς τον ρυθμό μέσα του, αλλά επίσης να μη διαθέτει μεγάλη ποσότητα μίας συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, αλλιώς ο χορός μετατρέπεται σε βάσανο.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Σαρλότ Σταγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», διαπίστωσαν ότι η ουσία GABA, ανάλογα με το επίπεδο που υπάρχει στα εγκεφαλικά κύτταρα, διευκολύνει ή, αντίθετα, δυσκολεύει τη ζωή των χορευτών και ιδίως όσων μαθαίνουν νέες κινήσεις, είτε με τα πόδια τους (χορός) είτε με τα δάχτυλά τους (μουσικά όργανα).

Η GABA δρα σαν αναστολέας που εμποδίζει τους νευρώνες (τα κύτταρα του εγκεφάλου) να συνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργούν νέες συνάψεις. Με τον τρόπο αυτό, προφυλάσσει τα κύτταρα από το να υπερθερμανθούν, αλλά και επιβραδύνει ή δυσκολεύει την εκμάθηση νέων πραγμάτων, η οποία προαπαιτεί τη δημιουργία νέων συνδέσμων (συνάψεων) μεταξύ των νευρώνων.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με 12 εθελοντές, στους οποίους μέτρησαν το επίπεδο της GABA στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους με τη βοήθεια ειδικής μεθόδου μαγνητικής απεικόνισης. Στη συνέχεια, μέσω διακρανιακής διέγερσης με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά το επίπεδο της GABA στους εγκεφάλους των εθελοντών. Έτσι, διαπίστωσαν ότι με μειωμένη πλέον την ποσότητα της GABA περίπου το 30% των εθελοντών αύξησε την ταχύτητα εκμάθησης κατά 70%. Η τεχνητή μείωση της GABA διήρκεσε περίπου μία ώρα, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να διαρκέσει για περισσότερο χρόνο.

Γενικά, στον εγκέφαλο όσων τα καταφέρνουν καλύτερα με τις νέες κινήσεις, η ουσία GABA αυξομειώνεται σχεδόν δραματικά (άρα η ταχεία πτώση της διευκολύνει την εκμάθηση νέων κινήσεων), σε σχέση με όσους «ζορίζονται», στους οποίους το επίπεδο της GABA παραμένει πιο σταθερό.

Η Σταγκ ανέφερε ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, όσον αφορά στην ικανότητα εκμάθησης νέων χορευτικών και άλλων κινήσεων (π.χ. των δαχτύλων σε όσους μαθαίνουν πιάνο) και εκτίμησε ότι η νέα μελέτη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες μεθόδους και στρατηγικές που θα βελτιώνουν τις δυνατότητες των…άγαρμπων. Ακόμα, όπως είπε, είναι πιθανό, νέες θεραπείες που θα ρυθμίζουν το επίπεδο της GABA να μπορούν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάνηψη ανθρώπων, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Πότε και πώς ωφελεί η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία περιλαµβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών δυσκολιών µέσω της χρήσης ψυχολογικών µεθόδων. Η εποικοδοµητική χρήση του λόγου για την ανάλυση, την επεξεργασία και την επικοινωνία µεταξύ θεραπευτή και θεραπευόµενου αποτελεί κεντρικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία. «Ψυχοθεραπείες» υπάρχουν πολλές (π.χ. γνωσιακή - συµπεριφορική, υποστηρικτική, οµαδική, ψυχοδυναµική, πελατοκεντρική, συστεµική θεραπεία) και παρέχονται από κλινικά εκπαιδευµένους ψυχολόγους ή ψυχιάτρους.

Η ψυχοθεραπεία, όχι ως πανάκεια, αλλά ως διαδικασία κατανόησης του εαυτού µας που θα συµβάλει στην αποτελεσµατικότερη διαχείριση των εσωτερικών και διαπροσωπικών προβληµάτων, προτείνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, εµµονές, ψυχαναγκασµοί, χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές

* Δυσκολίες στον ύπνο, τη λήψη τροφής, τη σεξουαλική λειτουργία, καταχρήσεις

* Προβλήµατα στην επικοινωνία µε τον σύντροφο

* Διαχείριση συµβολικών και πραγµατικών απωλειών

* Χαµηλή αυτοεκτίµηση

* Αναστολές στην εκπλήρωση των προσωπικών επιθυµιών

* Υπαρξιακά ερωτήµατα που οδηγούν σε χρόνιο αίσθηµα αδιεξόδου

* Βαθιά ριζωµένο αίσθηµα µοναξιάς και αποµόνωση

Καταλυτικό ρόλο διαδραµατίζει η ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης ανάµεσα σε θεραπευτή και θεραπευόµενο. Η δύναµη της επιθυµίας του ίδιου του ατόµου να αλλάξει αποτελεί σηµαντικό µοχλό αλλαγής.

Ερευνες αποτελεσµατικότητας βρίσκουν σηµαντική µείωση κλινικών συµπτωµάτων, όπως π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωµατικές εκδηλώσεις. Μπορεί να συµβάλει επίσης στην αλλαγή των µέχρι τώρα στάσεων και αντιλήψεων για τον εαυτό µας και σε ένα αίσθηµα «ολοκλήρωσης» του «εγώ». Την αυτονοµία και την αυτοεκτίµηση οι περισσότεροι θεραπευόµενοι αντλούν µέσα από το ταξίδι της ψυχοθεραπείας.

Η αλλαγή δυσλειτουργικών συµπεριφορών επίσης µπορεί να επιτευχθεί (π.χ. καταχρήσεις, ξεσπάσµατα θυµού, λάθος επιλογές συντρόφων) όπως και η προσαρµοστικότερη διαπροσωπική συµπεριφορά, η οποία συνήθως οδηγεί στο χτίσιµο νέωνκαι υγιέστερων σχέσεων µε τους σηµαντικούς «άλλους».

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.), myrsi@hol.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Κόπηκαν οι δωρεάν μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα αστικά ΚΤΕΛ!

Κόπηκαν οι δωρεάν μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα αστικά ΚΤΕΛ!






Στη δίνη της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών ΚΤΕΛ της χώρας και του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες στους οποίους έκοψαν τις δωρεάν μετακινήσεις. Το θέμα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα από έναν Γιαννιώτη, τον κ. Γιώργο Τατόλη, που κατήγγειλε στο newsit πως τον τελευταίο μήνα τα ΑμεΑ δεν μπορούν να μπουν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών ΚΤΕΛ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δεν κατέβαλλε στα ΚΤΕΛ τη δεύτερη δόση του 2010 για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία. Δόθηκε παράταση, προσθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, για τη δωρεάν μεταφορά τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για το 2011, όμως αν και έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ως εκ τούτου λοιπόν καλούνται άπαντα τα ΚΤΕΛ να μη δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση των κατόχων καρτών ΑΜΕΑ. «Εξαίρεση να υπάρχει μόνο για τους τυφλούς συνανθρώπους μας» τονίζεται χαρακτηριστικά στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Κατριβάνος, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα, οι οφειλές ανέρχονται σε 4 εκ. ευρώ, ωστόσο επικαλείται γραφειοκρατικά ζητήματα για την καθυστέρηση της πληρωμής. Καταλήγοντας υποσχέθηκε ότι αύριο, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθεί η διϋπουργική απόφαση και θα καλέσει τα ΚΤΕΛ για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. «Αν αρνηθούν τα αστικά ΚΤΕΛ να υπογράψουν μαζί μας τη σύμβαση, θα φωνάξω την ΕΣΑΜΕΑ να δω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.



Πηγή: http://www.proinoslogos.gr

-----------------------------

Βέβαια το πρόβλημα δημιουργήθηκε κλιμακωτά σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας, που σαν ντόμινο το ένα μετά το άλλο διέκοπταν το δικαίωμα χρήσης της κάρτας μετακίνησης των ΑμεΑ στους δικαιούχους της. Το κάθε ΚΤΕΛ εφάρμοζε δικά του κριτήρια και ημερομηνίες που θα διέκοπτε την παροχή. Κατατοπιστικό και το ακόλουθο άρθρο.

ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΑΜΕΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ «ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» ΤΟ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΑΣ!!!


Το δικαίωμα των ΑμεΑ στην δημόσια δωρεάν μετακίνηση περικόπτεται ... τμηματικά. Οι κατά τόπους διευθύνσεις των αστικών ΚΤΕΛ , η μία μετά την άλλη δηλώνουν ΟΧΙ στην δωρεάν μετακίνηση των επιβατών με αναπηρία.

Πριν ένα μήνα ήταν η κεντρική Μακεδονία και το Ηράκλειο, πριν λίγες μέρες θέμα δημιουργήθηκε στην Καβάλα, την πρώτη μέρα της Ανοιξης σειρά πήρε το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας που αφού ευχήθηκε στους ανθρώπους με αναπηρία της Αχαίας “καλό χειμώνα”, ανακοίνωσε την διακοπή των δωρεάν μετακινήσεων.

Οπως ενημερωνόμαστε από το γραφείο της βουλευτού (ΣΥΝ) νομού Λάρισας Ηρούς Διώτη, αντίστοιχα "όχι" έχουν διατυπωθεί και σε άλλους νομούς της χώρας, συλλέγουμε στοιχεία ώστε σύντομα νε έχουμε την συνολική εικόνα. Η επιχειρηματολογία όλων των αρνητών της δωρεάν μετακίνησης είναι κοινή: Η πολιτεία δεν καταβάλλει τα χρωστούμενα στα αστικά ΚΤΕΛ για τις κάρτες δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνησης ΑμεΑ, δεν έχει υπογράψει ακόμη την σχετική σύμβαση για το 2011, άρα τα αστικά ΚΤΕΛ της χώρας δεν δέχονται τις δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακινήσεις. Για το θέμα η κυρία Διώτη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.


Υπαίτιος του προβλήματος είναι το αρμόδιο για την υπογραφή της σύμβασης και για την καταβολή των χρωστούμενων υπουργείο υγείας. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι αποστολές εγγράφων του ... αναρμόδιου υπουργείου μεταφορών προς τις ανά την χώρα περιφέρειες δια των οποίων προτρέπονταν να σφραγίζουν ως ισχύουσες τις περσινές κάρτες και οι διαβεβαιώσεις (σε επερώτηση βουλευτών της Δημ. Αρ.) ότι “ουδέν πρόβλημα”,  ήταν κενές περιεχομένου. Η σελίδα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει (ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο) θέτοντας το ερώτημα “γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;”    

Η ουσία είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες χωρίς το υπουργείο υγείας να καταβάλει τα χρωστούμενα και να υπογράφει νέα σύμβαση για το 2011, το ΟΧΙ στην δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ θα επεκτείνεται σε όλη την χώρα με ολοένα ταχύτερο ρυθμό. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γραμματέας της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων Π. Δεληγιάννης “οι μόνοι ζημιωμένοι θα είναι οι άνθρωποι με αναπηρία που βιώνουν θυμωμένοι την βασανιστική εκποίηση ενός ακόμα κεκτημένου τους δικαιώματος”...  



-----------------------------

Προάγγελος όλων αυτών ήταν το ακόλουθο άρθρο, 

Τέλος η δωρεάν μεταφορά των ΑΜΕΑ, από το νέο έτος! 

, που καιρό πριν εμφάνιζε το πρόβλημα που θα υπήρχε. Σημαντικό ήταν ότι παρουσιάζεται και το ποσό που δίνεται στα Αστικά ΚΤΕΛ κάθε μήνα για κάθε κάρτα. 100 ευρώ για το 2010 μετά την μείωση (σημαντική όπως λένε τα ΚΤΕΛ) από τα 125 που λάμβαναν το 2011. Αυτά τα 100 ευρώ, με ένα μέσο εισιτήριο των 90 λεπτών αναλογούν σε 4 διαδρομές ανά ημέρα. Αβέβαιο και αδιάφορο για κάποιους, αν κάθε ΑμεΑ δικαιούχος της κάρτας, κάνει χρήση κάθε μέρα αυτές τις 4 φορές. Εξ' ίσου αδιάφορο είναι για τους ιδιοκτήτες και οδηγούς των Αστικών ΚΤΕΛ σε όλη των χώρα, το ότι  το μεγαλύτερο ποσοστό του στόλου των λεωφορείων δεν είναι προσβάσιμα για τα αναπηρικά αμαξίδια (άρα δεν τα χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι) και όσοι δεν είναι με αμαξίδιο και κάνουν χρήση, αναγκάζονται να "επαιτούν" για ένα κάθισμα αν αυτό είναι αναγκαίο για λόγους υγείας.


Δείτε επίσης: 

Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέφος μας κόβει 13 μήνες ζωής!


Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη.

Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες από 12 έως 22 μήνες . Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.

«Ειδικά, σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να ζούμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανά για αντίστοιχα ή υψηλότερα ποσοστά άλλων συνηθισμένων χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των εξήντα πέντε, όπως η στεφανιαία νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom.



Διαβάστε περισσότερα...

Μην ξεχνάτε τα αµύγδαλα


Τα αµύγδαλα προστατεύουν από καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστηµίου του Νιου Τζέρσεϊ, κατά την οποία επιστρατεύτηκαν 65 πάσχοντες από προδιαβήτη.

Σύµφωνα µε τη µελέτη, όσοι έτρωγαν καθηµερινά λίγα αµύγδαλα παρουσίασαν σηµαντική αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και σηµαντική µείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίµα τους.

Η τελευταία είναι εξάλλου η κύρια υπεύθυνη για την καρδιοπάθεια, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ατόµων µε διαβήτη.

Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλσαμο» για τους αθλητές η κρυοθεραπεία




«Βάλσαμο» για πολλούς αθλητές, που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αποδεικνύεται συχνά η κρυοθεραπεία, η οποία εφαρμόζεται την αμέσως επόμενη στιγμή της κάκωσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με το ψυκτικό, που βλέπουμε να βάζουν οι ποδοσφαιριστές σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εντούτοις αυτό δεν είναι αληθές. Το ψυκτικό δεν αποτελεί μέθοδο κρυοθεραπείας, καθώς είναι τοπικό αναισθητικό και έχει σκοπό να απενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής ή γενικότερα ο αθλητής να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.

Σύμφωνα με έρευνες, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ψυκτικού ως μέθοδος κρυοθεραπείας, καθώς μπορεί να καλύπτει μεν σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη, όμως ο αγωνιζόμενος μπορεί να οδηγηθεί σε κάποιο μεγαλύτερο ή σοβαρότερο τραυματισμό.

Η χρήση της κρυοθεραπείας στην οξεία φάση των αθλητικών κακώσεων, αλλά και κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος εν γένει, είναι γνωστή σ' όλους τους αθλητές, επαγγελματίες ή μη. Ο βασικός λόγος για τη χρήση του κρύου στον οξύ τραυματισμό είναι για να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή που έχει τραυματιστεί, αδρανοποιώντας, σε μεγάλο βαθμό, το μεταβολικό ρυθμό, με μία αντίστοιχη μείωση της μεταβολικής θερμότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της εξάπλωσης του αιματώματος, ενώ περιορίζεται και ο περαιτέρω τραυματισμός του ιστού.

Έρευνες, που έχουν γίνει σε αθλητές, οι οποίοι είχαν μεγάλου βαθμού κάκωση, έδειξαν ότι αν υπάρξει, επιπλέον, επιμέρους επίδεση- και μάλιστα αρκετά πιεστική- τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, καθώς ελαττώνεται, σε μεγάλο βαθμό, ο μεταβολισμός. Με την άμεση χρήση στον τραυματισμό προκαλείται τοπική αγγειοσυστολή, προλαμβάνοντας την αιμορραγία και το αποκαλούμενο οίδημα. Η κρυοθεραπεία, στα πρώτα στάδια της κάκωσης, χρησιμοποιείται για να μειώσει τον πόνο και τον αντανακλαστικό μυϊκό σπασμό, έχοντας αναλγητική δράση.

Κατά τη διάρκεια της κάκωσης ή χτυπήματος, ο αθλητής οφείλει να βάλει αμέσως πάγο. Αυτός μπορεί να τοποθετηθεί είτε μέσω μιας παγοκύστης, είτε ενός μεγάλου κομματιού πάγου, τυλιγμένου σε μια πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται ο πάγος να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Κατόπιν, με τον πάγο γίνεται μαλακή μάλαξη, με ήπιες κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα. Ο πάγος εφαρμόζεται για περίπου 10-15 λεπτά και σε καμιά περίπτωση κάτω από 7 λεπτά. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το βάθος του τραυματισμού, την αρχική θερμοκρασία του σώματος και το ποσοστό του υποδόριου λίπους. Αν ο πάγος εφαρμοστεί για μικρότερο χρονικό διάστημα από τα 7 λεπτά, δεν προλαβαίνει να επιτελέσει τις φυσιολογικές του ιδιότητες, άρα είναι σαν να μην έχουμε εφαρμόσει τη μορφή κρυοθεραπείας στο καταπονημένο σημείο.

Κατά τη χρήση της κρυοθεραπείας, ο αθλητής έχει -αρχικά- μια αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος, κατόπιν μια αίσθηση πόνου και τελικά επέρχεται το μούδιασμα. Μ’ αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε τη μείωση του κυτταρικού μεταβολισμού, την αγγειοσυστολή των τριχοφόρων αγγείων, τη μείωση της ροής του αίματος, της ταχύτητας της νευρικής αγωγιμότητας, της μεταφοράς των φαγοκυττάρων, της φλεβικής και λεμφικής παροχέτευσης, καθώς και των σπασμών του μυός.

Η χρήση της κρυοθεραπείας είναι επιτακτική για τα πρώτα στάδια του τραυματισμού και κυρίως για τις πρώτες 48 ώρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί η κρυοθεραπεία και για 72 ώρες. Η επανάληψη εστιάζεται ανά 2-3 ώρες, αν και η χρήση κάθε μισή ώρα, που ορισμένοι αναφέρουν, όχι μόνο θεωρείται υπερβολική, αλλά μάλλον είναι και αναποτελεσματική. Καλό είναι, η τραυματισμένη περιοχή να τοποθετείται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Επίσης, ο αθλητής που υπέστη κάκωση πρέπει να ξεκουράζεται για να αποφύγει την επιπλέον φόρτιση και την επέκταση της βλάβης σε περισσότερους ιστούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον οργανισμό για να ξεκινήσει τη διαδικασία της επούλωσης.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας αθλητής, όταν τραυματιστεί, είναι να βάλει πάγο στη τραυματισμένη περιοχή, να τη δέσει καλά και σφιχτά, να την τοποθετήσει ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να την ξεκουράσει στο μέτρο του δυνατού.

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τον ορθοπεδικό, που πρέπει να επιληφθεί αμέσως του θέματος για να κάνει σαφή διάγνωση και σαφές προγραμματισμό, βάζοντας στόχους στην προπόνηση που πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητής, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κρυοθεραπεία δεν περιορίζεται μόνο σε επώδυνες τραυματικές καταστάσεις, αλλά δρα και ως μέσο χαλάρωσης και ξεκούρασης, ύστερα από μια προπόνηση. Αρκετά προγράμματα αποβλέπουν σ’ ένα είδος κρυοθεραπείας με παγωμένο νερό (χαβούζα), έπειτα από παραμονή σε ζεστό μέρος (σάουνα ή χαμάμ), έχοντας ως στόχο την πλήρη αναζωογόνηση του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική ενίσχυση για προνοιακά επιδόματα


Το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει τους δήμους και τις Περιφέρειες

Με το ποσό των 155.736.486 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

Όπως επισημαίνει στην απόφασή του ο κ. Ντόλιος, οι συγκεκριμένες πιστώσεις, «αφορούν την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών».

Επίσης, με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Ντόλιος, ενισχύονται Περιφέρειες της χώρας με 3.319.678 ευρώ, για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες πιστώσεις, «αφορούν την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτού». Όσον αφορά το χρόνο καταβολής του εν λόγω επιδόματος, εφαρμόζεται αναλόγως η ίδια διαδικασία που ακολουθείτο από τις τέως υπόχρεες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Όλες οι προαναφερόμενες πιστώσεις αφορούν τις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα αποδοθούν στις λοιπές Περιφέρειες της χώρας οι αναλογούσες πιστώσεις, ευθύς ως αποσταλούν στο υπουργείο τα ζητηθέντα στοιχεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση εχθρός του καρκίνου του εντέρου


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στις Η.Π.Α., μόνο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30%.

Οι ειδικοί, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», ανέλυσαν στοιχεία 20 προηγούμενων μελετών και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά εμφανίζουν κατά 16% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεγάλους πολύποδες του εντέρου και 30% χαμηλότερο κίνδυνο αυτοί να μετατραπούν σε καρκίνο.

Αντιθέτως, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

«Η σωματική άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση των φλεγμονών του εντέρου και ο περιορισμός των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Καθλίν Γουόλιν.

«Ελπίζουμε τα αποτελέσματα αυτά να ενθαρρύνουν περισσότερο κόσμο να υιοθετήσει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, με τα οφέλη που συνεπάγεται αυτός για την υγεία» καταλήγει η ειδικός.



Διαβάστε περισσότερα...

8 βήματα για περισσότερη ενέργεια

Γράφει: Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής




Καθημερινά, κάθε στιγμή χρειαζόμαστε ενέργεια για να ζούμε, να αναπνέουμε, να περπατάμε, να διαβάζουμε ακόμα και να κοιμόμαστε.


Μερικές φορές, χωρίς να έχει σημασία τι κάνουμε, νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης και δυσκινησίας. Εάν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε επισκεφτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, αλλιώς ακολουθείστε μερικές συμβουλές και εφαρμόστε τη δική σας στρατηγική που θα σας δώσει ώθηση και μεγαλύτερη ενέργεια:

  • Να κοιμάστε αρκετά: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου για να αναλάβουν μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς και δραστηριοτήτων.
  • Πίνετε άφθονο νερό: Η αφυδάτωση μας κουράζει και μας κάνει περισσότερο ευερέθιστους με πολλούς πονοκεφάλους. Το πόσιμο νερό είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κρατήσετε την ενέργειά σας. Το νερό είναι το φυσικό σας ‘ντοπάρισμα’.
  • Γυμναστείτε: Η φυσική άσκηση βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει, ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο κ.λ.π θα βελτιώσουν την αντοχή σας και θα δυναμώσουν την καρδιά σας. Εάν προσθέσετε και μερικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μαζί με διατατικές ασκήσεις ή γιόγκα τότε το προπονητικό σας πρόγραμμα θα είναι πλέον ολοκληρωμένο. Κάντε το 2-3 φορές την εβδομάδα… αρκούν.
  • Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα: για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας καθ΄ όλη την ημέρα, χρειάζεστε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο. Στο γραφείο σας έχετε μόνο υγιεινά σνακ: φρούτα, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι, ή ένα κουλουράκι ολικής άλεσης.
  • Μη βασίζεστε στην καφεΐνη: Είναι δελεαστικό ένα φλιτζάνι καφέ, όταν είστε κουρασμένοι, αλλά προσοχή στις επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα σας. Η καφεΐνη θα σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά λίγο αργότερα θα αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν.
  • Μην καπνίζετε: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καπνιστές έχουν συνήθως μικρότερη ενέργεια από τους μη καπνιστές. Για παράδειγμα, ο οργανισμός πρέπει να συνδυάζει τη γλυκόζη με το οξυγόνο για να παράγει ενέργεια, αλλά το μονοξείδιο του άνθρακα του καπνού του τσιγάρου μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα; Είστε περισσότερο κουρασμένοι…!
  • Αξιολογήστε τον τρόπο ζωής σας: Μελέτες δείχνουν ότι το 50-80% των περιπτώσεων κούρασης οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές για την καριέρα ή τα επαγγελματικά σας ζητήματα, την οικογένεια, ή για κάτι που σας ρίχνει τη διάθεση...
  • Διασκεδάστε : Το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές της ενέργειας!



Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος «απειλεί» τους διαβητικούς


Είναι γνωστό ότι οι διαβητικοί εμφανίζουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τώρα, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι πάσχοντες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία από 97 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνολικά αφορούσαν σε περισσότερους από 820.000 ανθρώπους διεθνώς.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί έχουν 25% κατά μέσο όρο μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο (κυρίως του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου και του πνεύμονα), ενώ αναλογικά αυξημένος είναι ο αντίστοιχος κίνδυνος και για θάνατο από μολύνσεις, πνευμονία ή πάθηση του ήπατος. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά μόνο σε όσα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους σωστά (π.χ. όταν έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα τους, ακόμα και μετά από νηστεία).

«Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη καταπολέμησης του διαβήτη και καλύτερης κατανόησής του, καθώς ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά συνδέεται και με άλλες παθήσεις» δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Cambridge Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο.

Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cambridge της Βρετανίας, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο διαβήτης δεν διαγιγνώσκεται ούτε θεραπεύεται σωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων να πεθάνουν πρόωρα ή να πάθουν διάφορες άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση ή νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας 50χρονος με διαβήτη πεθαίνει, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με έναν συνομήλικό του χωρίς διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...