Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αρκάς: Μπορούν μερικά σκίτσα να γίνουν αιτία απειλών; Υπάρχει ελευθερία του λόγου;


Επίθεση και απειλές στον Αρκά για σκίτσο για την κυβέρνηση

Οι διαχειριστές διέκοψαν την ανάρτηση σκίτσων.
Ένα σκίτσο που αφορά στην κυβέρνηση και που ανέβηκε στο Facebook στην σελίδα Arkas-The Original Page έγινε αφορμή για να ακολουθήσει επίθεση κατά της σελίδας με σχόλια αλλά και με απειλές από κάποιους που καταλογίζουν στον γνωστό σκιτσογράφο ότι πολεμά την κυβέρνηση και χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα.

Στο επίμαχο σκίτσο εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα». Επίσης υπάρχει και δεύτερο σκίτσο που αναφέρει ότι ηγέτες είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε.





Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν τόσο επιθετικές που η σελίδα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γράφοντας: «Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής».

Μάλιστα στη συνέχεια ανέβηκε το σχετικό κείμενο: «Στο κλίμα τής πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις και έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν σε σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε. Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απολυτά έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB».



-------------------

Ο Αρκάς απαντά στις κατηγορίες με νέο σκίτσο

Επανήλθε η λειτουργία της σελίδας του στο facebook.
Με νέο σκίτσο επανήλθε στην επίσημη σελίδα του στο facebook ο Αρκάς, μετά την επίθεση που δέχτηκε για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση.

«Σ’ αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους… όποιοι κι αν είναι αυτοί», είναι το μήνυμα που στέλνει ο γνωστός σκιτσογράφος.

Όπως ανακοίνωσαν οι διαχειριστές της σελίδας, «επαναφέρουμε τη λειτουργία της, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης απ’ όλες τις πλευρές. Ζούμε σε άγριους, τρελούς και επικίνδυνους καιρούς...».



Στο σκίτσο που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις εμφανιζόταν ένας άνδρας να λέει: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα». Ένα δεύτερο σκίτσο ανέφερε ότι «ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατέθεσε η Παλαιστίνη στο ΔΠΔ


Με διεθνή απομόνωση κινδυνεύει το Ισραήλ αν δεν συνεργαστεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε σήμερα στην πρώτη υποβολή στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλει ότι διέπραξε το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις ωμότητες που διεπράχθησαν κατά τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.

Η κίνηση αυτή θέτει το Ισραήλ προ διλήμματος: πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την έρευνα του ΔΠΔ ή θα απομονωθεί καθώς θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον διεθνή θεσμό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γάζα το 2014 και κατηγορεί τη Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας για εγκλήματα πολέμου, επικαλούμενη το ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες με στόχο αστικά κέντρα στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι, έπειτα από την συνάντηση του με την εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου Φατού Μπενσουντά, δήλωσε έξω από το ΔΠΔ ότι υπέβαλε φακέλους για τον πόλεμο στη Γάζα, για τους ισραηλινούς οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη και την μεταχείριση των Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

«Η Παλαιστίνη αποτελεί δοκιμασία για την αξιοπιστία των διεθνών μηχανισμών... μια δοκιμασία στην οποία ο κόσμος δεν έχει περιθώριο να αποτύχει», δήλωσε ο Μαλίκι.

«Η κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια χειραγώγησης του ΔΠΔ και ελπίζουμε πως η εισαγγελέας δεν θα πέσει στην παγίδα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η εκεχειρία που κηρύχθηκε τον Αύγουστο τερμάτισε τις μάχες των 50 ημερών μεταξύ των μαχητών στη Γάζα και των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των οποίων υγειονομικοί δήλωσαν πως περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν. Οι αρχές του Ισραήλ αναφέρουν πως 67 στρατιώτες και 6 άμαχοι σκοτώθηκαν στη δική του πλευρά.

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών είχαν δηλώσει τη Δευτέρα πως τόσο το Ισραήλ όσο και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Γάζα συγκέντρωσε «πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις», όπως αναφέρεται στην έκθεση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το ΔΠΔ, με έδρα την Χάγη, το οποίο δεν διαθέτει αστυνομικό σώμα ή δυνατότητες επιβολής του νόμου αφ' εαυτού, ερευνά τα εγκλήματα που έχει καταγγελθεί πως διέπραξαν και τα δύο μέρη. Δεν μπορεί όμως να επιβάλει στο Ισραήλ να του δώσει πληροφορίες.

Προκαταρκτική έρευνα του ΔΠΔ

Η Παλαιστίνη έγινε επισήμως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Απρίλιο και η Φατού Μπενσουντά άρχισε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Αλλά το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των ερευνών του ΔΠΔ, καθώς η πρόσβαση για τους αξιωματούχους του Δικαστηρίου στα σημεία όπου έχει καταγγελθεί ότι διαπράχθηκαν ακρότητες, στη Γάζα και στους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εξαρτάται από τις ισραηλινές αρχές.

Ο Μαλίκι δήλωσε πως συμφώνησε με τους εισαγγελείς για την ημερομηνία επίσκεψης τους στα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς όμως να την διευκρινίσει. «Εξαρτάται από την δυνατότητα τους να εισέλθουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη απρόσκοπτα», δήλωσε. Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα πως στοχεύουν να κάνουν επιτόπιες έρευνες στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ, όμως δεν έχουν ακόμη ζητήσει επισήμως άδεια από τις ισραηλινές αρχές.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε ότι διέπραξε το παραμικρό έγκλημα πολέμου στη Γάζα και απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς την "μεροληπτική", την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις του τήρησαν τα «αυστηρότερα διεθνή πρότυπα». Η Χαμάς από τη δική της πλευρά αγνόησε τις καταγγελίες εναντίον της και ζήτησε τις διώξεις των ηγετών του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, ως χώρα-μη μέλος του ΔΠΔ, δεν έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί με το Δικαστήριο, ανεξάρτητα από τη διεθνή πίεση να το πράξει. Αλλά εάν αποκλείσει τους εισαγγελείς το Ισραήλ ίσως βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ακόμη και η Ρωσία, η οποία επικρίνει έντονα το ΔΠΔ, συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς του στο πλαίσιο της έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που είχαν καταγγελθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας - Γεωργίας το 2008 καθώς και για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ανατροπής του Ουκρανού φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επίσης επικρίνει το ΔΠΔ, τονίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και δεν θα έπρεπε να είχε εγκριθεί το αίτημά της να ενταχθεί ως μέλος σε αυτό.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πως η έρευνα του ΔΠΔ θα κάνει πιο δύσκολη την προσέγγιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Οι συζητήσεις για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή που το Ισραήλ κατέκτησε στο πόλεμο του 1967, κατέρρευσαν τον περασμένο χρόνο και δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική επανέναρξής τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας αποτυχημένος σύζυγος


Αν σε αυτό το βίντεο δείτε τον εαυτό σας τότε θα πρέπει να ανησυχείτε. Οι συνήθειες του άνδρα είναι η μία χειρότερη από την άλλη με συνέπεια να προκαλεί δικαιολογημένα τον εκνευρισμό της γυναίκας του. Είναι ο ορισμός του αποτυχημένου συζύγου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονική καραμπόλα εννέα αυτοκινήτων στις ΗΠΑ


Τουλάχιστον έξι οι νεκροί.

Έξι νεκροί και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από καραμπόλα εννέα οχημάτων που σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο του Τενεσί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι Αρχές λένε πως τουλάχιστον 15 άνθρωποι και εννέα οχήματα ενεπλάκησαν στο δυστύχημα που συνέβη στην Chattanooga.

Εννέα άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρητικός βουλευτής δίνει το μισό βουλευτικό μισθό επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι προεκλογικές υποσχέσεις


«Θέλω να πληρώσω κι εγώ τον λογαριασμό, όχι μόνο πολιτικό κόστος».

Είναι ένας σχετικά νεοεισερχόμενος στη Βουλή βουλευτής, αφού κατάφερε με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του να λάβει το βουλευτικό αξίωμα το 2014, με το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Ο Κώστας Δαμαβολίτης, βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΛ, αποφάσισε να δίνει την μισή βουλευτική του αποζημίωση σε διαφορετικές κάθε μήνα κοινωνικές δομές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λειτουργία τους λόγω υποχρηματοδότησης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, είναι ένας τρόπος να πει συγγνώμη στους συμπολίτες του που δεν έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές υποσχέσεις για ελάφρυνση των βαρών για τους ασθενέστερους αλλά και ένας τρόπος να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του βουλευτή και των πολιτών.

Από τις 25 Ιανουαρίου που είμαστε κυβέρνηση, έχουμε άλλη ευθύνη. Ο πολιτικός που είναι στην αντιπολίτευση έχει άλλο βάρος. Από τις 25 Ιανουαρίου, μετέχω σε κυβερνητικό σχήμα που έδωσε ένα πλέγμα υποσχέσεων και δεσμεύσεων για καλύτερη ποιότητα ζωής στους συμπολίτες μας. Μετά από πέντε μήνες προσπάθειας της κυβέρνησης, δεν έχουμε ανάλογο αποτέλεσμα, αντ' αυτού έχουμε μέτρα τα οποία θα έχουν οδύνη για την ελληνική κοινωνία. Μέρος λοιπόν της ευθύνης για αυτό το αποτέλεσμα το έχω και εγώ.

Είναι μια έμμεση συγγνώμη για αυτό το οποίο δεν κατάφερα να κάνω και πρέπει οπωσδήποτε από τη στιγμή που δεν κατάφερα να το κάνω να συμπάσχω με την ελληνική κοινωνία, τους συμπολίτες μου.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαμαβολίτης, η συγκεκριμένη πράξη γίνεται σε μια φάση που χρειάζεται εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και πολιτικού, προσθέτοντας οτι δεν μπορεί να πληρώνει μια ζωή ο πολίτης την αποτυχία της εκάστοτε πολιτικής επιλογής.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε αυτά τα χρόνια ότι ο πολιτικός αναλαμβάνει μόνο το πολιτικό κόστος. Πάντα μετά από μια κυβερνητική προσπάθεια που έχει απόκλιση, ο συνήθης ύποπτος (εννοεί οι πολίτες) πληρώνουν τον λογαριασμό. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω και εγώ να πληρώσω τον λογαριασμό. Να έχω ουσιαστικό κόστος και όχι μόνο πολιτικό».


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις Δευτέρα και Τρίτη


Νέες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις, διαβεβαιώνει ακόμα μία φορά το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι «στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1η Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ».

Το υπουργείο αναφέρει ακόμα «ότι οι τράπεζες που πιστώνουν ήδη από σήμερα 26/6/2015 τους λογαριασμούς συνταξιούχων πελατών τους μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διενέργεια των σχετικών πιστώσεων στις 21.00 το βράδυ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαράντα εκατ. ευρώ για πληρωμές του προσωπικού των νοσοκομείων κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ


Με εντολή του υπουργείου Υγείας.

Στην πληρωμή νοσηλίων ύψους 40 εκατ. ευρώ προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ με εντολή του υπουργού Υγείας Π.Κουρουμπλή, με τα οποία θα πληρωθεί κατά κύριο λόγο, το επικουρικό - ιατρικό και νοσηλευτικό - προσωπικό.

Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της 2ης ΥΠΕ, θα μοιραστούν 9,678 εκατ. ευρώ και 10,834 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως. Στην 3η ΥΠΕ καταβλήθηκαν 3,025 εκατ. ευρώ, στην 4η ΥΠΕ 5,550 εκατ. ευρώ, στην 5η ΥΠΕ 2,096 εκατ. ευρώ, στην 6η ΥΠΕ 6,613 εκατ. ευρώ, στην 7η ΥΠΕ 1,504 εκατ. ευρώ .

Στην AEMY A.E. η οποία διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας - Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, καταβλήθηκε το ποσό των 700.000 ευρώ. Μ.Κ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομιμοποιήθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων


Για «ένα μεγάλο βήμα» προς την ισότητα έκανε λόγο ο Ομπάμα.

Με μια ιστορική απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε σήμερα παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, κάτι που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα» προς την ισότητα.

Το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε, με 5 ψήφους έναντι 4, ότι οι εγγυήσεις του Συντάγματος περί ίσης προστασίας έναντι του νόμου σημαίνουν πως οι Πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύουν τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Με την απόφαση, οι γάμοι αυτοί καθίστανται νόμιμοι και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Άντονι Κένεντι, γράφοντας εξ ονόματος του δικαστηρίου, αναφέρει πως «το δικαίωμα στο γάμο είναι θεμελιώδες» και πως οι γκέι «ζητούν ίση αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου. Το Σύνταγμα τους δίνει αυτό το δικαίωμα».

Ο Κένεντι, ένας συντηρητικός ο οποίος συχνά έχει την αποφασιστική ψήφο σε υποθέσεις στις οποίες η πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι αμφίρροπη, τάχθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση με το μέρος των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών.

Ο συντηρητικός δικαστής Αντονίν Σκάλια διατύπωσε μια διαφωνούσα άποψη στην οποία υποστηρίζει πως η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως συνιστά μια «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Η απόφαση «λέει πως ο κυβερνήτης μου και ο κυβερνήτης των 320 εκατ. Αμερικανών από τη μια ακτή μέχρι την άλλη είναι μια πλειοψηφία εννέα νομικών στο Ανώτατο Δικαστήριο», υποστήριξε ο Σκάλια.

Αυτή τη στιγμή ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου απαγορεύεται σε 13 Πολιτείες, ενώ άλλη μία Πολιτεία, η Αλαμπάμα, έχει εφεσιβάλει μια δικαστική απόφαση η οποία ήρε την απαγόρευση εκεί.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μας προς την ισότητα», έγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Twitter. «Τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια έχουν τώρα το δικαίωμα να παντρεύονται, όπως ακριβώς οποιαδήποτε άλλα. #LoveWins».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών


Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής.

Από 29 Ιουνίου μέχρι και 3 Ιουλίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν αιτήσεις για απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης την ίδια χρονική περίοδο καλούνται οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας να καταθέσουν αιτήσεις και οι οποίοι επιθυμούν να αποσπασθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γενική Γραμματεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και να προσφέρουν υπηρεσία κατά το σχολικό έτος 2015- 2016, να υποβάλουν αίτηση από 29-06-2015 μέχρι 03-07-2015
Ποιοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσους:

α) διορίστηκαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Ν.3328/2005 (ΦΕΚ 80/1-4-2005 τ.Α’),

β) είναι εκπαιδευτικοί μουσικής παιδείας οι οποίοι έχουν διοριστεί και τοποθετηθεί αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία από το 2006 και μετέπειτα, βάσει συγκεκριμένων ΦΕΚ διορισμού. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία και τους φορείς.

γ) είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θητεία τους λήγει μετά τις 31-08-2015, δ) υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά τις 31-08-2015 ή

ε) υπηρετούν με θητεία στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Αιτήσεις απόσπασης που τυχόν υποβάλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων δεν θα γίνονται δεκτές.
Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόσπασης σε φορείς

Δικαίωμα υποβολής αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης για απόσπαση έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

α) διορίστηκαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Ν.3328/2005 (ΦΕΚ 80/1-4-2005 τ.Α’),

β) είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θητεία τους λήγει μετά τις 31-08-2015,

γ) υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά τις 31-08-2015 ή

δ) υπηρετούν με θητεία στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Αιτήσεις απόσπασης που τυχόν υποβάλλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων δεν θα γίνονται δεκτές.
Αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 της τριτοβάθμιας που θα μετατεθούν

Επειδή οι διαδικασίες μεταθέσεων των εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί –λόγω της εκκρεμότητας των υποχρεωτικών μετατάξεων- και προκειμένου οι αποσπάσεις να πραγματοποιηθούν έγκαιρα πριν την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων αυτών θα ισχύσουν τα κάτωθι:

Μετά την έκδοση των αποφάσεων μετάθεσης των κλάδων αυτών θα δοθεί η δυνατότητα μόνο σε όσους εξ αυτών μετατεθούν να υποβάλουν αίτηση ανάκλησης της αίτησης απόσπασης ή αίτηση τροποποίησης των προτιμήσεων τους εντός τριών (3) ημερών από την έκδοση των αποφάσεων.

Επισημαίνεται όμως ότι: η αίτηση τροποποίησης αφορά μόνο στις προτιμήσεις των ΠΥΣΠΕ και ΟΧΙ στην επιλογή υπηρεσίας ή φορέα απόσπασης, η αίτηση αυτή θα μπορεί να γίνει δεκτή ΜΟΝΟ στην Δ/νση Εκπαίδευσης που υποβλήθηκε η αρχική αίτηση απόσπασης και αυτονόητο είναι ότι, εάν έχει συμπεριληφθεί στις προτιμήσεις απόσπασης η περιοχή στην οποία θα μετατεθεί ο/η εκπαιδευτικός, η συγκεκριμένη προτίμηση θα διαγράφεται από την αίτηση απόσπασης. Εάν η υπηρεσιακή τους κατάσταση δεν αλλάξει, οι αιτήσεις τους θα τύχουν μηχανογραφικής επεξεργασίας, με τα δεδομένα που θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά.

ΑΔΑ: 7Υ56465ΦΘ3-Ν95 - Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, Μουσικά,Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το διδακτικό έτος 2015-2016

ΑΔΑ: Ψ1ΤΡ465ΦΘ3-Τ2Μ - Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2015-2016

ΑΔΑ: ΩΑ4Ξ465ΦΘ3-ΠΩΞ - Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων απόσπασης από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, για το διδακτικό έτος 2015-2016


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομες αποκλειστικές σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων


Συνελήφθησαν επτά γυναίκες.

Στοχευμένος έλεγχος πραγματοποιήθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουνίου, σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων, για τον εντοπισμό αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, κλιμάκιο αστυνομικών από κοινού με Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π) του Υπουργείου Υγείας διενήργησε έλεγχο σε Νοσοκομείο των Βορείων Προαστίων, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι επτά αλλοδαπές γυναίκες (τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο Γεωργίας, μία Ουκρανίας και μία Βουλγαρίας) εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής, βιβλιάρια Υγείας και δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο (λίστα) αποκλειστικών νοσοκόμων του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ


Οκτάμηνες συμβάσεις για 42 εργαζομένους.

Mε 8μηνες συμβάσεις, θα προσληφθούν οι 42 εργαζόμενοι στα επτά Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, τα οποία κινδύνευαν με παύση της λειτουργίας τους, καθώς μέσα Ιουλίου λήγει η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Η διαδικασία για την προκήρυξη των 42 θέσεων έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και τις επόμενες μέρες αναμένεται η συνυπογραφή των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι θα καλύψουν τις ανάγκες των επτά Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης και ψυχιατρικής νοσηρότητας (διπλή διάγνωση). Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός, πριν τη δημιουργία αυτών των κέντρων, δεν είχε άλλη δυνατότητα θεραπευτικής φροντίδας, ειδικά στην περιφέρεια.

Το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τη λύση «προσωρινή» που δίνει «πίστωση χρόνου προκειμένου να εξασφαλιστούν προσλήψεις αορίστου χρόνου για το ΚΕΘΕΑ ,έτσι ώστε, τα ψυχοδιαγνωστικά κέντρα να ενταχθούν στο δίκτυο των σταθερά επιχορηγούμενων δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων δομών αλλά και η λειτουργική διασύνδεσή τους, έτσι ώστε, οι θεραπευόμενοι να λαμβάνουν ποιοτική και έγκαιρη φροντίδα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα οδυνηρό άλμα από την αποβάθρα του τρένου


Θαρραλέος ή απλά ανόητος; - Δείτε το βίντεο.

Αυτός ο άντρας είναι θαρραλέος ή απλά ανόητος; Σίγουρα, πάντως, πονάει πολύ μετά από αυτό το πήδημα...

Ο νεαρός άντρας άφησε άφωνους τους επιβάτες αυτής της αποβάθρας του μετρό. Το βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που ο νεαρός εμφανίστηκε από το πουθενά και προσπάθησε να πηδήξει από τη μία πλευρά της αποβάθρας στην άλλη.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, στην αρχή περπατάει στην πλατφόρμα, πάει στην άκρη και επιχειρεί το άλμα και στη συνέχεια βρίσκεται στον αέρα.

Και εκεί που φαίνεται ότι θα τα καταφέρει, δυστυχώς για τον ίδιο, δεν προσγειώνεται πάνω στην πλατφόρμα, αλλά πέφτει στο πλάι, με έναν τρόπο που προκαλεί γέλιο σε όσους τον βλέπουν και σίγουρα πολύ πόνο στον ίδιο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεξάρτητη από το έργο των Συμβουλίων Ιδρυμάτων η απόφαση για κατάργησή τους


Επιστολή του Υπ. Παιδείας στα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Επιστολή προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας απέστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς. «Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της, εξήγγειλε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος” σημειώνει ο Υπουργός και παραθέτει ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τοποθέτηση είναι «ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας.

Στην συνέχεια ο Αριστείδης Μπαλτάς υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ. Ι. τα ανήγαγε σε «εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό. Υπό αυτή τη συνθήκη, η λειτουργία των Σ. Ι. δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση». Αυτά τα ζητήματα εν πολλοίς όπως συνεχίζει «εμπόδισαν τα Σ. Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς την στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων ιδρυμάτων και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της».

Επίσης η εκ του νόμου απορρέουσα υποχρέωση των Σ. Ι. είναι να «προεπιλέγουν τους αντίστοιχους πρυτάνεις και κοσμήτορες εγείρει «ζητήματα ουσιαστικής, αν όχι και τυπικής, δημοκρατικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εν τοις πράγμασι μεγάλες εντάσεις και οξείες αντιπαραθέσεις εντός των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας».

Αναφορικά για το Πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης υπογραμμίζει ότι «επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική, πλατειά και σε βάθος συζήτηση που θα αφορά ολόκληρο το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Ακόμα ο Yπουργός δηλώνει προκαταβολικά ότι «Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μας φαίνονται αναγκαία. Όπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, αυτή η επιστολή ως έναυσμα για να ξεκινήσει η αντίστοιχη αναγκαία και εις βάθος συζήτηση».

Κλείνοντας την επιστολή τα μέλη των Συμβουλίων υπογραμμίζει ότι η ήδη «εκφρασμένη, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες διαθεσιμότητα σας να υπηρετήσετε ανιδιοτελώς την υπόθεση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τη μακροχρόνια προσωπική πορεία και πολιτεία σας, με καθιστά βέβαιο ότι θα θελήσετε να συνδράμετε και αυτή τη νέα προσπάθεια που θέλει να ξεκινήσει με ακαδημαϊκά σαφέστερους και λιγότερο προβληματικούς όρους. Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται. »


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται έλεγχοι στα σημεία διακίνησης οπωροκηπευτικών


Στόχος η καταπολέμηση του φαινομένου των ψευτοπαραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Αυστηρούς ελέγχους που θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα σημεία όπου διακινούνται οπωροκηπευτικά προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων με αντικείμενο το παρεμπόριο, τις προοπτικές και το μέλλον των Κεντρικών και Δημοτικών αγορών και την ένταξη των επιχειρήσεων των λαχαναγορών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων επεσήμανε στο γενικό γραμματέα ότι, γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, σε λειτουργούντα πρακτορεία μεταφοράς προϊόντων, αλλά και σε διάφορα σημεία της Αττικής (Καματερό, Περιστέρι, διάφοροι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων) διενεργούνται παράνομες μεταφορτώσεις μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών από διάφορους, που εμφανίζονται ως παραγωγοί, χωρίς τα προϊόντα να φέρουν την απαιτούμενη σήμανση που διασφαλίζουν την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων και χωρίς να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία.

Τα ίδια διαπιστώνονται, όπως είπαν οι ίδιοι, και στις αγορές «χωρίς μεσάζοντες», στις οποίες επιχειρούν διάφοροι επιτήδειοι, εμφανιζόμενοι ως «παραγωγοί», ενώ στη πραγματικότητα αγοράζουν τα προϊόντα, χωρίς να εκδίδονται τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε δε, ότι ορισμένοι πωλούν βιομηχανικά και εισαγόμενα προϊόντα. (απορρυπαντικά, ρύζι Κίνας και όσπρια Τουρκίας).

«Το φαινόμενο των ψευτοπαραγωγών στις λαϊκές αγορές και στις αγορές χωρίς μεσάζοντες ενισχύει το παραεμπόριο, αφού οι ίδιοι πρέπει να εμφανίσουν ξένα προϊόντα σαν δικά τους, άρα χωρίς παραστατικά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς και στις νόμιμες επιχειρήσεις, εντός και εκτός της Κ.Α.Α ενώ αυτή η συμπεριφορά έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, την προμήθεια του καταναλωτή με ακριβά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς σήμανση και συσκευασία και τον αθέμιτο ενώ υπενθυμίζεται ότι με εκτίμηση του ΕΒΕΠ ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου στα οπωροκηπευτικά ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ», όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα του κλάδου προς τον γενικό γραμματέα.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι νωπών αγροτικών προϊόντων είναι η λειτουργία των εκτός αγοράς επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών, όπως αναφέρθηκε, ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δηλαδή δεν εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις Κεντρικές και Δημοτικές Αγορές, καρπούνται παρανόμως τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, όπως τη λειτουργία τις Κυριακές και τις αργίες. Επιπλέον δε, δεν διαθέτουν άδεια για την άσκηση χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών προϊόντων και φρούτων από τους κατά τόπους αρμόδιους δήμους.

Προτάθηκε η ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π) για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους «ψευτοπαραγωγούς» στις λαϊκές αγορές εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου για τη λειτουργία τους, να πραγματοποιηθεί παρέμβαση σε όλες τις μεταφορικές εταιρείες που ασκούν παρανόμως εμπόριο οπωροκηπευτικών, να υπάρξουν εντατικότεροι και συχνότεροι έλεγχοι στις εκτός Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών επιχειρήσεις και να ενισχυθεί ο ρόλος των κεντρικών αγορών στην εμπορία των οπωροκηπευτικών προϊόντων και φρούτων.

Τέλος, ένα άλλο θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών. Για το λόγο αυτό ζήτησαν την ένταξη των επιχειρήσεων των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εμπόρων της Κ.Α.Α. έχει υποβάλλει στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες επεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της αγοράς, την κατασκευή συσκευαστηρίου αγροτικών προϊόντων και κεντρικών ψυκτικών θαλάμων. Ο κ. Παπαδεράκης διαβεβαίωσε τα μέλη της ομοσπονδίας ότι τα θέματα θα εξεταστούν στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων και θα προτείνει λύσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Τι αναφέρει η απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης.

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) απαγορεύονται αύριο οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις - συγκεντρώσεις ή πορείες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η απαγόρευση ελήφθη για λόγους ασφαλείας και αποτροπής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της πόλης, ενώ ισχύει για το διάστημα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 7 το απόγευμα, αύριο, η Χρυσή Αυγή είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε εκδήλωση που τιτλοφορείται «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική», στο 'Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Τρεις ώρες νωρίτερα συλλογικότητες από τον αναρχικό χώρο καλούσαν σε αντιφασιστική αντι-συγκέντρωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κοντά στο Λευκό Πύργο (πάρκο συμβολής οδών Εθν. Αμύνης και Παύλου Μελά).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, η απόφαση ισχύει για το σύνολο του κέντρου της πόλης και ειδικότερα την περιοχή που οριοθετείται από τους εξής δρόμους: Τσιμισκή - Λεωφ. Στρατού - Μπιζανίου - Λεωφ. Νίκης - Παύλου Μελά - Νικ. Φωκά, όπως επίσης στην Πλατεία ΧΑΝΘ, στο πάρκο Τσιρογιάννη, στην πλατεία-μνημείο Λευκού Πύργου και την εφαπτόμενη σ' αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τους δρόμους Λεωφ. Νίκης - Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου (έως του σημείου που η τελευταία τέμνεται με την οδό 3ης Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τους παραπάνω δρόμους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στο υπ. Παιδείας η ειδική Εκπαίδευση ξεχάστηκε


Δελτίο Τύπου 26.06.2015

Αρ. Πρωτ.: 1795

Αδιανόητο και απαράδεκτο, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σε 84 σελίδες, μέσα σε 78 άρθρα που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα εκρηκτικά ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Τα σχολεία ανοίγουν σε μόλις δύο μήνες από τώρα και δεν έχουν διευθετηθεί άμεσα και κατεπείγοντα θέματα, ώστε το νέο σχολικό έτος στις σχολικές δομές της ειδικής εκπαίδευσης να ξεκινήσει χωρίς τα συνήθη προβλήματα !

Κατά τα λοιπά, οι βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση κατά καιρούς είχαν στηρίξει με ιδιαίτερη επιμονή και ζήλο τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τα εκπαιδευτικά θέματα.

Στα άρθρα που αφορούν στο διορισμό των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευτικών που είναι άτομα με αναπηρία, ούτε για τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι το προηγούμενο σχολικό έτος παρέμειναν άνεργοι.

Στο παρόν τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ένα ημιτελές άρθρο σχετικό με τη λειτουργία Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης και Τμημάτων Ένταξης - το οποίο συμπεριλαμβάνονταν σε προηγούμενο άτυπο πολυνομοσχέδιο - και επί του οποίου η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το είχε καταθέσει τις προτάσεις της.

Στο παρόν κείμενο έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ουδεμία διάταξη δεν προβλέπει εξειδικευμένα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, όπως και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών τους, παρόλο που στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται ελάχιστες διατάξεις αναφορικά με τους φοιτητές με αναπηρία ή και τους εργαζόμενους με αναπηρία (διοικητικό προσωπικό - Μέλη ΔΕΠ κ.λπ.) στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Το σημαντικότατο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών με αναπηρία βρίσκεται στον αέρα. Και σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ουδεμία πρόνοια για το αυτό, παρόλο που εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με αναπηρία όπως και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με αναπηρία, το προηγούμενο σχολικό έτος παρέμειναν άνεργοι.

Η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου. Επισημαίνεται πάντως ότι τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων ικανών να αποτρέψουν την εμφάνιση διαχρονικών προβλημάτων στη σχολική ζωή των ατόμων με αναπηρία λιγοστεύουν ημέρα με την ημέρα.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.62 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσμα ακτοπλόων στην ΠΝΟ για συνάντηση


Έχει κηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη.

Κάλεσμα για συνάντηση απηύθυνε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ για την Τρίτη 30 Ιουνίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης

Ο ΣΕΕΝ κάλεσε τη διοίκηση της ΠΝΟ για συνάντηση προκειμένου να υπογραφούν οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ναυτικών, η οποία όμως με σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της απεργίας και με την προϋπόθεση να είναι ουσιαστική και βασική με κύρια επιδίωξη την εξέταση και επίλυση όλων των προβλημάτων.

Η ΠΝΟ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες της οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης της Τρίτης, ζητά την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εφαρμογή των ήδη υφισταμένων, που όπως αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται, αντιμετώπισης της ανεργίας και της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, ενώ κάνει λόγο για υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών.

«Η απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 30 Ιουνίου πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε ναυτικού γιατί αφορά την ύπαρξη και επιβίωσή μας ως Ελλήνων εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και μιλά για επερχόμενη χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων και πολιτικών από τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Εφοπλιστές και κυβέρνηση επιδιώκουν να υπονομεύσουν την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 30 Ιούνη, που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, τονίζουν από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ) .

Η απεργία των ναυτικών, θα ξεκινήσει από τις 00:01 της Τρίτης 30 Ιουνίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα τη ίδιας ημέρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένεση 45 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας


Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις συμμετοχής.

Δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού «απλώνει» η Περιφέρεια Αττικής, επωφελούμενη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για Απόρους» συνολικού προϋπολογισμού 330.555.921 ευρώ (2014-2020).

Από την 1η Ιουλίου, οι ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στους κατά τόπου δήμους και τα ΚΕΠ. Για το 2015 και το 2016 έχουν διατεθεί από 45 εκατ. ευρω για κάθε έτος και στους δικαιούχους θα διανεμηθεί υλική βοήθεια σε αγαθά σίτισης και ένδυσης. Επίσης, θα παρέχονται συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης από ερευνητικές και επιστημονικές ομάδες, είτε σε επίπεδο διατροφής, είτε σε επίπεδο ψυχολογικής-κοινωνικής ιατρικής φροντίδας.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), την οποία εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, χθες το βράδυ. Επίσης, εγκρίθηκαν και οι απαιτούμενες κοινωνικές συμπράξεις με τους δήμους και τους φορείς υλοποίησης του σχεδίου αρωγής.

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συβουλίου, για το θέμα των συμπράξεων, η κ. Θανοπούλου υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί απαραίτητη την τακτική συνεργασία ΟΤΑ, Α' και Β' βαθμού, στη βάση της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου, μέσω της χάραξης ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. «Η μέγιστη δυνατή στήριξη της περιφερειακής Αρχής στις πολλές και σοβαρότατες δράσεις που ήδη διενεργούν οι δήμοι, είναι στις μέρες μας πιο αναγκαία από ποτέ» ανέφερε η κ. Θανοπούλου. «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η Περιφέρεια θέτει ως προτεραιότητα τα μέτρα αντιμετώπισης φτώχειας και στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι οι έως τώρα διαμορφούμενες κοινωνικές συμπράξεις που εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι οι επτά περιφερειακές ενότητες με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ως επικεφαλής εταίρο, και μέλη τους δήμους, τις μητροπόλεις ή μεγάλους ναούς καθώς και τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής και Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ.

Οι εταίροι, ανάλογα με τις δράσεις, τις οποίες αναλαμβάνουν, έχουν την ευθύνη για:

- Την ενημέρωση των ωφελούμενων για τα είδη υλικής συνδρομής, τα διαθέσιμα συνοδευτικά μέτρα και τον εταίρο από τον οποίο θα εξυπηρετούνται.

- Τη διανομή των τροφίμων και της βασικής υλικής συνδρομής, απευθείας στους ωφελούμενους ή σε χώρους που διαθέτουν.

- Την παροχή συνοδευτικών μέτρων.

- Τη συνεργασία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρωτόκολλο συνεργασίας.

- Την παροχή στον επικεφαλής εταίρο όλων των απαραίτητων στοιχείων για την οικονομική και φυσική πρόοδο, την αξιολόγηση και παρακολούθηση της δράσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο σοκ: Δουλέμποροι εγκατέλειψαν στα βράχια άτομα με ειδικές ανάγκες


Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από βραχώδη παραλία της Σύμης, όπου δουλέμποροι εγκατέλειψαν μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα και ένα αγόρι με νοητική στέρηση.

Συγκίνηση έχουν προκαλέσει και η ιστορία μιας 8χρονης από το Ιράκ, η οποία έφθασε στον Έβρο και με μία ζωγραφιά αποτύπωσε τη φρίκη που έζησε όταν τζιχαντιστές μαχαίρωσαν μπροστά της τον πατέρα της και τον σκότωσε.

Οι ιστορίες με μετανάστες – θύματα δουλεμπόρων δεν έχουν τέλος, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι δεν συγκινούνται, καθώς, σημαντικός αριθμός χωρών αρνείται να υποδεχθεί κάποιους έστω από του 40.000 πρόσφυγες που θα φθάσουν φέτος και του χρόνου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ


Τα «έργα και τις ημέρες» πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ Βορείου Ελλάδος ερευνούν οι «αδιάφθοροι» του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από σχετική εντολή που έδωσε ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος. Ο τελευταίος -μάλιστα- ζήτησε να διερευνηθούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο στέλεχος φέρεται ως ιδιοκτήτης off shore εταιρίας στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήδη οι διωκτικές Αρχές -κατόπιν παλιότερων καταγγελιών περί χρηματισμού του- πέρασαν από «κόσκινο» τις τραπεζικές καταθέσεις του παραπάνω προσώπου, ενώ εντόπισαν χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι «αδικαιολόγητες» τραπεζικές καταθέσεις φτάνουν το ύψος των 550.000 ευρώ και αφορούν το διάστημα από το 1999 έως το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίμαχη περίοδο κατατίθεντο ανά τακτά διαστήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ποσά από 2 έως 15 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που συνέβαινε ιδιαίτερα την περίοδο έως το 2008.

Ύστερα από τα παραπάνω, ο εισαγγελέας Εφετών Αργ. Δημόπουλος ζήτησε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών να διερευνήσει ποιοι είναι οι καταθέτες των παραπάνω χρηματικών ποσών, όπως επίσης να γίνει έλεγχος όλων των υποθέσεων που ο καταγγελλόμενος χειρίστηκε κατά το παρελθόν, όταν «χρημάτισε» Επιθεωρητής στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΠ) Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Η έρευνα θα επεκταθεί και στα πόθεν έσχες συγγενικών του προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε -επιπλέον- δικαστική συνδρομή από τις Κυπριακές διωκτικές Αρχές ώστε να διαπιστωθεί εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καταγγελίες κατά τις οποίες εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης off shore εταιρίας με έδρα τη Μεγαλόνησο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα - Πόσοι παίρνουν σύνταξη ή προνοιακό επίδομα;


Στα 665,36 ευρώ ανέρχεται η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας με την πλειοψηφία να κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ. Ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων αγγίζει τα 168,47 ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι στη χώρα υπολογίζονται σε 2.656.007. Το 25% είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% μεταξύ 71 και 80 ετών και το 38% μεταξύ 51 έως 70 ετών. Τα υψηλότερα ποσά σύνταξης τα λαμβάνουν συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, το Μάιο πληρώθηκαν συνολικά 4.551.074 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.905.118 ήταν κύριες και 1.645.956 επικουρικές, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 2.352.881.886 ευρώ.

Νέες συντάξεις

Το Μάιο, προστέθηκαν 15.573 νέες συντάξεις, για την πληρωμή των οποίων απαιτήθηκαν 7.462.185 ευρώ ενώ το συνολικό πληρωτέο ποσό των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους ανήλθε σε 54.207.445 ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κύριων συντάξεων εντοπίζεται στο ΙΚΑ, σε ποσοστό περίπου 50%, ενώ οι μισοί περίπου από τους νέους συνταξιούχους είναι ηλικίας 56 έως 61 ετών και 62 έως 67 ετών.

Προνοιακά επιδόματα

Ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 172.759. Το 29% αφορά σε δικαιούχους, οι οποίοι, παράλληλα, λαμβάνουν και συντάξεις. Το 20% από αυτούς είναι ηλικίας 26 εως 50 ετών, το 21% κυμαίνεται μεταξύ 66-75 ετών και το 22% μεταξύ 76-85 ετών. Αντίστοιχα, το 30% περίπου των δικαιούχων που λαμβάνουν μόνο προνοιακά επιδόματα, είναι ηλικίας έως και 25 ετών και το 36% κυμαίνεται μεταξύ 26-50 ετών. Το ποσό που καταβάλλεται σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 57.964.890 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση "βόμβα" του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους


Το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε την υπ’ αριθ. 401/2015 απόφασή του, με την οποία μεταστρέφει την έως τώρα νομολογία του σε βάρος των συμβασιούχων.

Από μεγάλη μερίδα έγκριτων δικηγόρων που ειδικεύονται στο Εργατικό, η επίμαχη απόφαση χαρακτηρίζεται σφόδρα αντεργατική που οδηγεί σε εξαθλίωση τους συμβασιούχους.

Αναλυτικότερα, ο Άρειος Πάγος, κατά πάγια νομολογία του, με εκατοντάδες έως τώρα αποφάσεις του, στις περιπτώσεις εκδίκασης αγωγών εργαζομένων του δημοσίου τομέα με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου (συμβασιούχοι), οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους, δεν προέβαινε μεν στη μονιμοποίησή των εργαζομένων, αλλά τους επιδίκαζε τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Μόνιμα, έως τώρα, ο Άρειος Πάγος επιδίκαζε τις αποδοχές του διαστήματος που οι συμβασιούχοι εργάστηκαν, χωρίς να αμειφθούν για την εργασία τους αυτή, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας (συν τους νόμιμους τόκους).

Όμως, το Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με μία σκληρή απόφασή του, έκρινε ότι, εφ’ όσον οι συμβάσεις που κατήρτιζαν οι συμβασιούχοι θεωρούνταν άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται τις αποδοχές για την εργασία που επί μήνες ή και έτη προσέφεραν.

Συγκεκριμένα, το Β1 Τμήμα, με προεδρεύοντα τον αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη και μέλη τους Νικόλαο Λεοντή, Νικόλαο Πάσσο (ήταν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου), Μιχαήλ Αυγουλέα, Χρήστο Βρυώνη (εισηγητής της υπόθεσης) και Γεώργιο Αναστασάκο, απέρριψε τις αγωγές δέκα μουσικών της φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων.

Οι δέκα μουσικοί είχαν εργαστεί στον δήμο Αθηναίων με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Οι μουσικοί υποστήριξαν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ότι κατ’ επίφαση και καταχρηστικά οι συμβάσεις τους χαρακτηριστήκαν ως συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ στην πραγματικότητα υπέκρυπταν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και όσο διάστημα εργαζόντουσαν, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με δεδομένο ότι για την εργασία τους αυτή δεν είχαν πληρωθεί από τον δήμο, ζήτησαν να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές τους, τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώθηκαν, αλλά όχι στον Άρειο Πάγο, όπου έχασαν οριστικά την δικαστική μάχη.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η αγωγή των μουσικών είναι παράνομη, γιατί προσλήφθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 103.

Έτσι, κατά τον Άρειο Πάγο απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους.

Παράλληλα, το Β1 Τμήμα με την επίμαχη απόφασή του, επικαλείται τις διατάξεις των νόμων 2190/1994 και 2527/1997, που προβλέπουν ότι οι δήμοι, κ.λπ. με τη λήξη της πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου πρέπει να σταματήσουν να καταβάλλουν τις αποδοχές.

Εάν δεν συμμορφωθούν προς το γράμμα του νόμου οι αποδοχές που θα χορηγούνται στους συμβασιούχους θα καταλογίζονται στους δημάρχους, ενώ παράλληλα θα διώκονται οι τελευταίοι για παράβαση καθήκοντος.

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι, εφόσον ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, «δεν είναι δυνατός» ο χαρακτηρισμός τους ως έγκυρης ή άκυρης σύμβασης εργασίας.

Και αυτό γιατί δεν δυνατόν «η ίδια έννομη σχέση να χαρακτηρίζεται αναγκαίως (κατά νομοθετική επιταγή) ως σύμβαση μισθώσεως έργου και παράλληλα να θεωρείται ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας».

Μετά από αυτά ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η εργασία που προσφέρεται κατά παράβαση νομοθετικών διατάξεων «απαγορεύεται απόλυτα από το νόμο και τέτοια δεν δημιουργεί καμία αξίωση αμοιβής, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι έγκυρη και ειδικότερα δεν δημιουργεί αξίωση ούτε από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού τέτοιος πλουτισμός δεν προκύπτει για τον εργοδότη». Δηλαδή, κρίθηκε ότι η εργασία μπορεί να παραμένει απλήρωτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν τα 150 εκατ. για τις συντάξεις - Στις 21.00 η πίστωση των λογαριασμών των συνταξιούχων του ΙΚΑ


Από το Κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα μεταφερθούν τελικά τα 150 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου του ΙΚΑ, μετά την αρνητική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Alpha Bank για μεταφορά από λογαριασμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στα ATMs των τραπεζών σήμερα το βράδυ μετά τις 21.00.

--------------

«Ενημερώνουμε τους συνταξιούχους ότι όλες οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος και στην ώρα τους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1η Ιούλη θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Οι τράπεζες που πιστώνουν ήδη από σήμερα 26/6/2015 τους λογαριασμούς συνταξιούχων πελατών τους μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διενέργεια των σχετικών πιστώσεων στις 21.00 το βράδυ».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το δωρεάν ρεύμα, το επίδομα ενοικίου και σίτισης


Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ειδικότερα:

Α. Για τη δωρεάν επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος:
• Εάν ο δικαιούχος έχει διακοπή ρεύματος ή δεν έχει αριθμό παροχής στο όνομά του θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο κατάστημα του παρόχου του ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ ή άλλον), έχοντας μαζί του την εκτύπωση της σελίδας με την έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα προκειμένου να δρομολογηθεί, είτε η διαδικασία επανασύνδεσης και παροχής δωρεάν ρεύματος, είτε η διαδικασία αλλαγής του ονόματος στον μετρητή.

• Εάν δεν έχει διακοπεί η παροχή και ο μετρητής είναι στο όνομα του δικαιούχου, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια εκ μέρους του. Ο αρμόδιος φορέας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει την κατάσταση με όσους δικαιούνται την παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος και θα ενημερώσει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ξεκινήσει, κατά την έκδοση των λογαριασμών που θα γίνει από δω και στο εξής, η πίστωση της δωρεάν ποσότητας ρεύματος.

Β. Για το επίδομα ενοικίου:
• Εάν οι δικαιούχοι διαμένουν ήδη σε ενοικιαζόμενη κατοικία θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιοκτήτη τους (εκμισθωτή) και να του ζητήσουν να κάνει ανανέωση ή τροποποίηση της ισχύουσας μίσθωσης στην ειδική για τις μισθώσεις εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους.
Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην ίδια εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.

• Εάν οι δικαιούχοι επιθυμούν να προβούν σε νέα μίσθωση θα πρέπει να φροντίσουν να βρουν την κατοικία που θα μισθώσουν και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης τους (εκμισθωτής) να δηλώσει τη μίσθωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους.
Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.

Γ. Για την επιδότηση σίτισης

Με νεότερη ανακοίνωση, οι δικαιούχοι θα πληροφορηθούν την ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να παραλαμβάνουν την «κάρτα αλληλεγγύης» από τα ΚΕΠ τα οποία είχαν δηλώσει στην αίτησή τους ως «ΚΕΠ διεκπεραίωσης». Συγχρόνως θα αποσταλεί με ταχυδρομείο στη διεύθυνση αλληλογραφίας που έχει δηλώσει ο κάθε δικαιούχος στην αίτησή του ο αριθμός ΡΙΝ που είναι απαραίτητος για τη χρήση της κάρτας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρες αγωνίας για κολυμβητή που αγνοείται


Με όλα τα μέσα αναζητούν οι αρχές ένας κολυμβητή που εξαφανίστηκε από χθες το μεσημέρι στην Κατερίνη.

Τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με το thestival.gr, στην έρευνα συμμετέχουν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο περιπολικά οχήματα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ιδιώτες δύτες και πεζοπόρο τμήμα του Στρατού.

Για την εξαφάνιση του κολυμβητή, ενημερώθηκε το Λιμενικό της Σκάλας Κατερίνης, το οποίο και διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεραυνός χτυπάει Boeing της Korean Air Lines


Δραματικές στιγμές έζησαν οι επιβάτες πτήσης της αεροπορικής εταιρείας Korean Air Lines. Το Boeing 777-300 απογειώθηκε από την Σιγκαπούρη με προορισμό τη Νότια Κορέα όμως έπεσε σε τροπική καταιγίδα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κατέγραψε επιβάτης που δείχνει έναν κεραυνό να χτυπά το φτερό του αεροπλάνου.





Αρχικά όλοι φοβήθηκαν, όμως ο κεραυνός δεν προκάλεσε το παραμικρό πρόβλημα και οι πιλότοι προσγείωσαν το αεροπλάνο με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ιντσόν της Νοτίου Κορέας επτά λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη άφιξη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...