Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

«Καλύτερα να κλείσει μια επιχείρηση που δημιουργεί ελλείμματα»


Θεοχάρης: Περίπου 50.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών.

Καλύτερα να κλείσουν επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα, παρά να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παράγουν ελλείμματα στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους τους δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εσόδων.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα περί υπερφορολόγησης, ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε πως το πόσο από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από το εισόδημα θα είναι εφέτος 2 δισ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Αναγνώρισε πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα για όσους παραλάβουν όλες τις ειδοποιήσεις για τον ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013).

«Περίπου 50.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών περασμένων ετών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε.

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, 4 εκατομμύρια έχουν εκκαθαριστεί, και απομένουν περίπου 1 εκατομμύριο έως το τέλος του μήνα, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, περίπου 130.000 φορολογούμενοι έχουν κληθεί να στείλουν περισσότερα στοιχεία στην εφορία, ενώ από αυτές περίπου 15.000 έχουν εκκαθαριστεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον ανακριτή ο 20χρονος για την δολοφονία της αεροσυνοδού


Αύριο το πρωί θα απολογηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης ο 20χρονος που ομολόγησε ότι σκότωσε την 25χρονη σύντροφό του και πέταξε το πτώμα της σε ρυάκι κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος τις εξόδου προς τους Ευζώνους.

Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα από τον ανακριτή, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με βάση το οποίο και συνελήφθη.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι επρόκειτο για έγκλημα ερωτικού πάθους, καθώς η άτυχη κοπέλα, που ήταν αεροσυνοδός, είχε ζητήσει από το δράστη να διακόψουν τη σχέση τους, γεγονός που ο νεαρός δεν μπόρεσε να αποδεχθεί.

Τα ίχνη της 25χρονης είχαν εξαφανιστεί από το περασμένο Σάββατο κι, από την πρώτη στιγμή, οι έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν στραφεί στον 20χρονο σύντροφό της, ο οποίος, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες κρυβόταν. Τελικά, παραδόθηκε στους αστυνομικούς και υπέδειξε το σημείο όπου εναπόθεσε το πτώμα της κοπέλας.

Όπως έγινε γνωστό, το έγκλημα διεπράχθη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Απαντήσεις για της συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο φόνος, αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική έρευνα.

Εξάλλου, για την ίδια υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονιών του νεαρού δράστη για το αδίκημα της ψευδορκίας.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο άκυρα και 10η θέση για τον Τσάτουμα


Μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του πλανήτη, βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο Λούης Τσάτουμας, ο οποίος συμμετείχε στον τελικό του μήκους, όπου κατέλαβε την 10η θέση.

Ο αθλητής μας, ξεκίνησε τον αγώνα του με δύο άκυρα άλματα και στην τρίτη του προσπάθεια είδε τον πίνακα να γράφει 7,98 μ., τρία μόλις εκατοστά κάτω από την όγδοη θέση, που θα του έδινε τη δυνατότητα να εκτελέσει και τα έξι άλματα. Ο Τσάτουμας φέτος προσγειώθηκε στα 8,23 μέτρα. Αυτή ήταν η τρίτη συμμετοχή του Τσάτουμα σε τελικό Παγκοσμίου, καθώς είχε προηγηθεί η στάση σε Παρίσι και Βερολίνο.




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη


Σε πέντε ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη. Πρόκειται για τέσσερεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Παθολογική Κλινική Ξάνθης, αλλά και ενός ο οποίος προσεβλήθη από τον ιό, ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, κάτοικο του δήμου Αβδήρων, έναν ηλικιωμένο κάτοικο του δήμου Τοπείρου και τρεις κατοίκους του δήμου Ξάνθης, δυο άνδρες και μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Από τα έως τώρα κρούσματα, το σοβαρότερο όλων αφορά έναν 53χρονο κάτοικο Ξάνθης, ο οποίος προσεβλήθη από τον ιό και μεταφέρθηκε από την Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης αρχικά στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λoιμωδών) Θεσσαλονίκης και, ακολούθως, στην εντατική του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και παραμένει υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10 πολίτες της Ξάνθης έχουν παρουσιαστεί στο τοπικό νοσοκομείο με τα συμπτώματα του ιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός τελικού ο Τσάκωνας


Την 17η θέση στον ημιτελικό των 200 μ. κατέλαβε ο Λυκούργος Τσάκωνας, ο οποίος ήταν πέμπτος στην 3η σειρά.

Ο αθλητής μας τερμάτισε σε 20.56, σε μια κούρσα, στην οποία ξεκίνησε πολύ καλά, όμως, έκανε κοιλιά περίπου στα μισά της. Σε κάθε περίπτωση ο αθλητής μας για δεύτερη συνεχή χρονιά έδειξε πως είναι από τους 200άρηδες που θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο στίβο για πολλά χρόνια. Στον προκριματικό ο αθλητής είχε πετύχει 20.55, ενώ είχε ταξιδέψει στην Μόσχα με 20.45.

Νικητής στη σειρά του Τσάκωνα ήταν ο Βρετανός Ανταμ Τζεμίλι, με 19.98, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ του. Ο Γιουσέιν Μπολτ στην 2η σειρά ανέβασε το ρυθμό του σε σχέση με τον προκριματικό και τερμάτισε σε 20.12, κάνοντας πλάκα στον Ανασο Τζομποντβάνα, που ακολούθησε οριακά πίσω του με 20.13.. Ο Κόρτις Μίτσελ ήταν εκείνος που πέτυχε την κορυφαία επίδοση του ημιτελικού με 19.97.




Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων


Μουσικό ταξίδι στη Σύρο ως τις 24 Αυγούστου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά στη Σύρο, υπό τον τίτλο «Viva V.E.R.D.I.», έχοντας διάρκεια από τις 16 έως και τις 24 Αυγούστου 2013.

Το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860, καλώντας τους Ιταλούς σε επανάσταση και ενοποίηση υπό την αιγίδα του Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ του δεύτερου (Vittorio Emanuele Re D'Italia), και τιμώντας παράλληλα τον αγαπημένο συνθέτη των Ιταλών, Giuseppe Verdi, είναι το σύνθημα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του Verdi, το φεστιβάλ τιμά τον μεγάλο συνθέτη με ένα τριήμερο αφιέρωμα, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ (23 και 24 Αυγούστου) με τον “Rigoletto”, έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων της Σύρου το 1864. Αυτή τη φορά, το έργο θα παρουσιαστεί σε μια πρωτοποριακή σύλληψη και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης, και με κορυφαίους Έλληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81, του Antonin Dvorák (1841-1904), το Κουιντέτο για πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34, του Johannes Brahms (1833 –1897), αλλά και έργα του «επαναστάτη» του tango Αstor Piazzolla (1921 – 1992).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ναυπλίου, Γιάννης Βακαρέλης, ο σχεδόν μόνιμος πλέον συνεργάτης του φεστιβάλ και 1ος κορυφαίος στη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, Lars Bjørnkjaer, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Γύρω από το πιάνο» Αλεξάνδρα Νομίδου, τέσσερις βραζιλιάνικης καταγωγής σολίστ, ο τσελίστας Leonardo Altino, καθηγητής στο τμήμα μουσικής Rudi E. Scheidt του Πανεπιστημίου του Memphis στο Tennessee, ο βιολίστας Rafael Altino, κορυφαίος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε και καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της Νότιας Δανίας, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Ρίο, Simone Leitão, και η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Virtuosi Festival International de Musica Recife, Ana Lúcia Garcia Altino, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών κιθαριστής και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ κιθάρας Νάξου και Βελιγραδίου, Κώστας Κοτσιώλης, ο πιανίστας αυτοσχεδιαστής και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, δύο μουσικοί από το Βέλγιο, η βιολονίστα Isabelle Chardon, κορυφαία στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βελγίου, και ο Christophe Delporte, ένας από τους κορυφαίους ακορντεονίστες της Ευρώπης και καθηγητής στο Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie (I.M.E.P.) στη Ναμύρ, και ο 1ος κορυφαίος στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, εγκαινιάστηκε το 2004 σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, την «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» - όπως αποκαλούν τη Σύρο οι κάτοικοι του νησιού - από τους Φώτη Καραγιαννόπουλο, Κώστα Φωτόπουλο, Γιώργο Φουφόπουλο και τον βιολονίστα Γιάννο Μαργαζιώτη, κορυφαίο βιολονίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ.



Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων


Διαβάστε περισσότερα...

Η κυβέρνηση εξετάζει κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα


Η πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση από το 2014.

Την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει υποστεί καθίζηση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, φέρεται να προβλέπει μείωση ή ακόμα και κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου.

Αναλυτικά, η πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση του φόρου από το 2014 σε κάθε μεταβίβαση, που αφορά αγροτεμάχια, βοσκότοπους, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, οικοδομές.

Οι απώλειες φορολογικών εσόδων εκτιμώνται στα 200.000.000 ευρώ ετησίως, αλλά θα αντισταθμιστούν από αυξήσεις, είτε στους συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, είτε στους συντελεστές του ειδικού τέλους ακινήτων.

Η τρόικα όμως εκφράζει ενστάσεις για τη δυνατότητα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων και για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Το σχέδιο προετοιμάζεται για να συζητηθεί στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.

Το βασικό επιχείρημα είναι τα στοιχεία της κτηματαγοράς που δείχνουν κάθετη πτώση στις αγοροπωλησίες ακίνητων και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται στην κατοχή του ακινήτου και όχι στις μεταβιβάσεις.

Όπως όμως επισημαίνουν οι κτηματομεσίτες, το βασικό πρόβλημα για την κατολίσθηση της αγοράς ακίνητων δεν είναι τόσο η φορολόγηση στις μεταβιβάσεις, όσο η έλλειψη ρευστότητας των πολιτών, η οποία οφείλεται στην «ισοπεδωτική πολιτική του μνημονίου».

Τα στοιχεία των κτηματομεσιτών δείχνουν ότι το 2007 έγιναν 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ξεσπάσει η κρίση, τα νέα συμβόλαια δεν έφτασαν ούτε στις 75.000.

Συγκεκριμένα, το 2011, υπογράφτηκαν 42.814 συμβόλαια και μόλις 29.584 συμβόλαια το 2012. Όσο για το 2013, τα πρώτα στοιχεία τριμήνου δείχνουν ότι έγιναν μόνο με 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αντίστοιχη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Από φόρους 1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2007 από τις μεταβιβάσεις ακίνητων, τα έσοδα μειώθηκαν σε 895.600.824 ευρώ το 2008, σε 603.354.550 ευρώ το 2009, σε 554.472.047 ευρώ το 2010, σε 399.684.973 ευρώ ενώ το 2011, ενώ το 2012 οι εισπράξεις βυθίστηκαν σε 201.013.987 ευρώ.

Στην περίπτωση που αποφασισθεί η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος που θα επιβληθεί το 2014 θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ αντί των 2,7 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων


Αναλυτικά τα κριτήρια και η μοριοδότηση
.
Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στην εγκύκλιο αναλύονται τα βήματα με τα οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί η ένταξη συνολικά 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας 4.289 υπάλληλοι τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι υπάλληλοι αυτοί ποίοι θα προέρχονται απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα τεθούν συνολικά 25.000 από το σύνολο των 618.709 τακτικών υπαλλήλων, δηλαδή το 4%.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας


Αντιτίθεται οι Βορειοελλαδίτες βιοτέχνες.

Παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η ύφεση και προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων», ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους, ζητά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στη φημολογία περί σταδιακής άρσης της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μεταξύ άλλων, σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ τονίζεται πως «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η προστασία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και δεύτερο να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων».



Διαβάστε περισσότερα...

Πανευρωπαϊκή διασύνδεση των προστίμων


Ο «Μεγάλος Αδερφός» ορέγεται τις οδικές παραβάσεις.

Πριν λίγες μέρες η Ισπανία και η Γαλλία υπέγραψαν διμερή συμφωνία που τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες (δηλ. τα στοιχεία) σχετικά με τα οχήματα που «συλλαμβάνονται» να παραβαίνουν τον ΚΟΚ.

Η συμφωνία σημαίνει πως αν μένεις στη Γαλλία, αλλά συλληφθείς με υπερβολική ταχύτητα από «ραντάρ» σε ισπανικό αυτοκινητόδρομο, δεν θα γλιτώνεις πλέον την «καμπάνα». Οι ισπανικές υπηρεσίες έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα στοιχεία των γάλλων οδηγών, οπότε το «ραβασάκι» θα φτάνει πάντα στο σπίτι.

Η γαλλοϊσπανική συμφωνία απλά προλαβαίνει κατά μερικούς μήνες την πανευρωπαϊκή που τίθεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου. Μόνον η Ιρλανδία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη συγκεκριμένη νομοθεσία και φυσικά να την εφαρμόσουν.

Όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν πλέον νόμιμα να ανταλλάσσουν τα στοιχεία των οχημάτων (και των ιδιοκτητών τους βέβαια). Όνομα κατασκευαστή και μοντέλου, τύπος οχήματος, διεύθυνση ιδιοκτήτη, όλα στη διάθεση όλων - και των ξένων Αρχών.

Οπότε κάθε που θα «τρως κλήση» στους αυστηρά αστυνομευόμενους δρόμους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, θα πρέπει να βάζεις στην άκρη το αντίστοιχο ποσό, γιατί δεν θα μπορείς πλέον να αποφύγεις την πληρωμή.

Οι παραβάσεις που ενεργοποιούν την ανταλλαγή στοιχείων δεν αφορούν μόνον στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Περιλαμβάνουν και την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και τη μη πρόσδεση της ζώνης ασφαλείας. Η μόνη παράβαση που εξαιρείται είναι το παράνομο παρκάρισμα.

Ευτυχώς τουλάχιστον που δεν είναι νομικά δυνατόν (ακόμη) να σε στείλει η πατρίδα σου στο δικαστήριο για παράβαση που έκανες σε άλλη χώρα. Αυτό τουλάχιστον αποφάνθηκαν γάλλοι δικηγόροι με ειδίκευση στη σχετική νομολογία, όταν εξέτασαν τη γαλλοϊσπανική συμφωνία. Νομικά δεν στέκει, είπαν.

Δεν στέκει ακόμη λέμε εμείς. Ποιος ξέρει τι γίνεται αύριο, καθώς ο «Μεγάλος Αδερφός» θα απλώνει όλο και μακρύτερα το μαύρο του χέρι… Μέχρι την αποφράδα εκείνη μελλοντική μέρα, οι παραβάσεις σε μία ξένη χώρα δεν θα επιβαρύνουν επίσης με βαθμούς ποινής το δίπλωμα στην πατρίδα σου.

Οπότε το όλο ζήτημα καταλήγει και πάλι εισπρακτικό. Η κακοδιαχείριση από τους τρέχοντες πολιτικούς σχηματισμούς έχει αφήσει έρμαιες όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στα χρέη και τώρα αναζητούνται τρόποι να κλείσουν οι τρύπες.

Ένας από αυτούς είναι η αύξηση και επέκταση των προστίμων. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Για παράδειγμα παραθέτουμε τα στοιχεία του 2012 για τη Γαλλία. Οι αριθμοί αφορούν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας από ξένους ανά εθνικότητα.

Γερμανοί: 450.000
Βέλγοι: 450.000
Ιταλοί: 450.000
Ισπανοί: 450.000
Ελβετοί: 200.000
Ολλανδοί: 85.000
Βρετανοί: 60.000
Πορτογάλοι: 45.000
Λουξεμβούργιοι: 10.000

Συνολικά πρόκειται για 2.200.000 παραβάσεις από μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, μεγάλο μέρος των οποίων δεν πληρώθηκε ποτέ. Και θυμηθείτε, αφορούν μόνον τη Γαλλία. Φανταστείτε τι γίνεται σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, κ.λπ.

Θυμάστε τα μάτια τους Σκρουτζ Μακ Ντακ πως έλαμπαν με το σήμα του δολαρίου μέσα τους, όποτε σκεφτόταν χρήματα; Έτσι γυαλίζουν και τα μάτια των δημάρχων και των κυβερνητικών, όταν σκέφτονται πόσα ευρώ θα πέφτουν πλέον στους κορβανάδες τους...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 580 οι εισακτέοι στις σχολές της Αστυνομίας


Η εγγραφή τους θα πραγματοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 14/8/2013 καθορίστηκε ότι ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών θα είναι 580.

Ο αριθμός αυτός θα αφορά τους φετινούς μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες καθώς όπως είναι γνωστό η εισαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Από τις θέσεις αυτές οι 500 αφορούν τη σχολή των Αστυφυλάκων και οι 80 τη σχολή Αξιωματικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εισακτέων στην Αστυνομία δεν μειώθηκε συγκριτικά με το 2012-13 άλλα παρέμεινε σταθερός σε αντίθεση με τις στρατιωτικές σχολές. Οι θέσεις κατανέμονται όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Σχολή Αστυφυλάκων



Κατηγορία
Αριθμός θέσεων
Υποψήφιοι Γενικών  Λυκείων που πήραν μέρος στις φετινές πανελλήνιες
364
Πολύτεκνοι Γενικών Λυκείων με συμμετοχή στις φετινές πανελλήνιες
42
Τρίτεκνοι Γενικών Λυκείων με συμμετοχή στις πανελλήνιες
16
Υποψήφιοι προηγούμενων ετών χωρίς νέα εξέταση
43
Πολύτεκνοι  χωρίς νέα εξέταση
4
Τρίτεκνοι  χωρίς νέα εξέταση
1
Υποψήφιο ΕΠΑΛ με εξέταση σε 4 μαθήματα
14
Πολύτεκνοι ΕΠΑΛ
1
Τρίτεκνοι  ΕΠΑΛ
-
Υποψήφιοι εξωτερικού
15
ΣΥΝΟΛΟ
500

Σχολή Αξιωματικών

Κατηγορία
Αριθμός θέσεων
Υποψήφιοι Γενικών  Λυκείων που πήραν μέρος στις φετινές πανελλήνιες
61
Πολύτεκνοι Γενικών Λυκείων με συμμετοχή στις φετινές πανελλήνιες
7
Τρίτεκνοι Γενικών Λυκείων με συμμετοχή στις πανελλήνιες
2
Υποψήφιοι προηγούμενων ετών χωρίς νέα εξέταση
8
Πολύτεκνοι  χωρίς νέα εξέταση
-
Τρίτεκνοι  χωρίς νέα εξέταση
-
Υποψήφιοι εξωτερικού
2
ΣΥΝΟΛΟ
80


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει με τον έλεγχο εισιτηρίων


Ποιοι είναι οι εθελοντές ελεγκτές.

Το περιστατικό στο Περιστέρι με το θάνατο του 19χρονου ανέδειξε αρκετά από τα ελαττώματα του συστήματος καταπολέμησης της λαθρεπιβίβασης.

Στο προσκήνιο έρχεται η σύσταση του σώματος των ελεγκτών κομίστρου.

Οι ελεγκτές, τους τελευταίους μήνες, λαμβάνουν συνέχεια εντολές για άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από τους λαθρεπιβάτες.

Στις Οδικές Συγκοινωνίες, την εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των λεωφορείων με τα τρόλεϊ, απασχολούνται ως μόνιμοι ελεγκτές μόλις τριάντα άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Το σώμα των ελεγκτών συνεπικουρείται από άλλα 200 άτομα, οι οποίοι είναι οι λεγόμενοι «εθελοντές ελεγκτές».

Ως κίνητρο στα συγκεκριμένα άτομα, έχει θεσμοθετηθεί η είσπραξη του 50% επί των προστίμων που πληρώθηκαν, ήτοι από 100 έως και 300 ευρώ μηνιαίως για όσους «το κυνηγάνε».

Μηνιαίως, κόβονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από 6.000 έως 8.000 πρόστιμα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι ελεγκτές των Οδικών Συγκοινωνιών, σύμφωνα με εργαζομένους, έχουν δυσκολότερο έργο, σε σχέση με τους αντίστοιχους των Σταθερών Συγκοινωνιών (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός). Στο μετρό και τον ηλεκτρικό το σύστημα είναι "κλειστό" εξαιτίας της ύπαρξης αποβαθρών, ενώ επίσης τα μέσα των Σταθερών Συγκοινωνιών αστυνομεύονται περισσότερο.

Σε μια προσπάθεια πάταξης του φαινομένου της λαθρεπιβίβασης, το υπουργείο Μεταφορών διπλασίασε τους ελεγκτές κομίστρου. Έτσι, οι ελεγκτές έφτασαν τα 85-90 άτομα συνολικά, έναντι 58 πριν μερικούς μήνες στις Σταθερές Συγκοινωνίες και τα 230 άτομα στις Οδικές Συγκοινωνίες.

Πάταξη του φαινομένου αναμένεται με την τοποθέτηση μπαρών, έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου. Οι πρώτες μπάρες, πάντως, θα τοποθετηθούν σε μετρό και ηλεκτρικό σε ενάμισι έτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές στα Καλάβρυτα


Τριήμερο φεστιβάλ με ποδηλατικές αναβάσεις στα μονοπάτια του Χελμού.

Ανακαλύψτε τα ποδηλατικά μονοπάτια του Χελμού στο τριήμερο φεστιβάλ Helmos Top Bikes Festival, που διοργανώνεται από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων.

Έμπειροι και μη αναβάτες από όλη την Ελλάδα θα διασχίσουν μονοπάτια μέσα στην ελληνική φύση, σε μια εμπειρία που θα ανεβάσει στα ύψη την αδρεναλίνη τους.

Το ανανεωμένο και γρήγορο μονοπάτι DOWNHILL από τη Νεραϊδόραχη μέχρι τη Βαθειά Λάκκα με 490 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και μήκος 2.100 μέτρα, αναμένεται να ενθουσιάσει τους έμπειρους αναβάτες που αποζητούν έντονες εμπειρίες.

Το μονοπάτι διατίθεται για απεριόριστες καταβάσεις με τη βοήθεια του αναβατήρα «Στύγα», που θα μεταφέρει τους αναβάτες στην κορυφή ξανά και ξανά.

Το τεράστιο μπαλόνι της FUNBAG υπόσχεται πολλές και αξέχαστες απογειώσεις σε όσους αναβάτες αναζητούν διαφορετικού τύπου αδρεναλίνη.

Φέτος για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη περιήγηση στο Χελμό, μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων, από την οποία θα αναδεικνύονται τα ωραιότερα σημεία ενδιαφέροντος του Βουνού, όπως η Μαυρολίμνη, του Πουλιού η Βρύση, το Αστεροσκοπείο Αρίσταρχος και το Καταφύγιο του Χελμού.

Για όλους τους αναβάτες θα υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν ποδήλατα που θα διατίθενται από μεγάλους εισαγωγείς και εμπόρους του χώρου.

Για τους ποδηλάτες που αποζητούν περισσότερο αναψυχή, διοργανώνεται ομαδική κατάβαση από το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου μήκους 14 χιλιομέτρων. Τέλος, το βράδυ του Σαββάτου 31/08, θα γίνει πάρτι για όλους στα Καλάβρυτα με πολύ μουσική και ξεφάντωμα.




Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιχειρήσεις «ξέχασαν» να μειώσουν τον ΦΠΑ στην εστίαση


Μόλις το 15% προσάρμοσε τις τιμές προς τα κάτω.

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων εστίασης προσάρμοσε τις τιμές του προς τα κάτω, με βάση τη μείωση στο συντελεστή του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μεταξύ των 90.000 επιχειρήσεων εστίασης που λειτουργούν στην Ελλάδα, περίπου 13.000 προχώρησαν σε μειώσεις τιμών από την 1η Αυγούστου.

Οι μειώσεις των τιμών στις επιχειρήσεις αυτές κυμαίνονται μεταξύ 5% και 8%. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των επιχειρήσεων δεν προχώρησε σε αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω.

Εκτιμάται όμως ότι οι επιχειρήσεις που θα παραλάβουν το ειδικό σήμα, το οποίο πιστοποιεί ότι έχει γίνει μείωση τιμής, θα είναι 30.000!

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το στοιχείο, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις σε άλλες επιχειρήσεις.

Πάντως, ακόμη κι έτσι, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δύο στις τρεις, δε θα έχει κάνει καμία μείωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο 15χρονες παρέδωσαν 450 ευρώ στην αστυνομία


Μαθήματα ήθους από τις μαθήτριες.

Δύο 15χρονες από τις Σέρρες, η Διαμάντω Αγγελάκη και η Σταματίνα Σαμολαδά βρήκαν το ποσό των 450 ευρώ στο δρόμο και αποφάσισαν να τα παραδώσουν στην αστυνομία.

Το περιστατικό έγινε το πρωί της Τετάρτης.

Η 15χρονη Διαμάντω, διερχόμενη από το σημείο που είχαν πέσει τα χαρτονομίσματα (50 ευρώ), κοντά στην πλατεία της Νιγρίτας, είδε τα χρήματα και κατόπιν συνεννόησης με τη φίλη της, αποφάσισαν από κοινού να απευθυνθούν στις Αρχές.

Όπως δήλωσαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, οι νεαρές συνομίλησαν με τους γονείς τους οι οποίοι συμφώνησαν και τις ενθάρρυναν μάλιστα να παραδώσουν τα χρήματα, όπως και τελικά έπραξαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εργασίες αναβάθμισης του ακινήτου το 50% του προστίμου της τακτοποίησης


Ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή την ενίσχυση της στατικότητας του ακινήτου τους, θα μπορούν να δαπανούν γι' αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου της τακτοποίησης, σύμφωνα με το νέο νόμο που είναι σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η ρύθμιση ισχύει για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2003.

«Όσοι κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να συμψηφίσουν μέχρι το 50% του προστίμου με το κόστος που θα καταβάλλουν για να βελτιώσουν ενεργειακά ή στατικά το ακίνητό τους», δηλώνει στην εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή 900 μαθητών σε ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού


Πίνακες με την κατανομή των θέσεων στις διάφορες ειδικότητες.

Συνολικά 900 μαθητές θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές και στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού. Ο πιο πάνω αριθμός προβλέπεται με το υπ’ αριθμό νόμο 1966/13-8-2013 ΦΕΚ στο οποίο καθορίζεται αναλυτικά ο αριθμός των εισαχθέντων ανά σχολή.

Πιο αναλυτικά στις ΕΠΑΣ θα προσφερθούν θέσεις για τις ειδικότητες μαγειρικής τέχνης , ξενοδοχειακών και επισιτιστικών υπηρεσιών και ζαχαροπλαστικής (ΕΠΑΣ Μακεδονίας, ΕΠΑΣ Ρόδου). Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:


ΕΠΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
50
50
-
ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
25
25
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
25
50
-
ΘΡΑΚΗΣ
25
25
-
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
50
25
-
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
25
50
25
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
50
-
-
ΡΟΔΟΥ
25
25
25
ΣΥΝΟΛΟ
275
250
50

Όσον αφορά τα ΙΕΚ που εποπτεύονται από το υπουργείο Τουρισμού θα προσφερθούν οι ακόλουθες τέσσερις ειδικότητες: τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ειδικός ξενοδοχειακών υπηρεσιών και τροφοδοσίας, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, ειδικός θαλασσοθεραπείας.


ΙΕΚ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΑΘΗΝΑΣ
25
-
25
-
ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
25
25
-
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
50
-
-
-
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
25
-
-
-
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25
25
-
-
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
50
-
-
-
ΡΟΔΟΥ
25
-
-
25
ΣΥΝΟΛΟ
225
50
25
25


Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων ειδικοτήτων προσφέρεται και αυτή του ειδικού θαλασσοθεραπείας. Για όσους ενδιαφέρονται για την εν λόγω ειδικότητα παραθέτουμε τη συνοπτική περιγραφή του επαγγέλματος όπως παρουσιάζεται από τον ΕΟΠΠΕΠ.:

Ο Κάτοχος Διπλώματος Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Ειδικός Θαλασσοθεραπείας - SPA» έχει πιστοποιημένη κατάρτιση, θεωρητική και τεχνική, που τον καθιστά ικανό και υπεύθυνο στην εφαρμογή προγράμματος θαλασσοθεραπείας - SPA για κάθε λουόμενο ή ομάδα λουομένων. Ειδικότερα:

- Μεριμνά για την πλήρη κατανόηση στα θαλασσοθεραπευτήρια - SPA, αλλά και στα λουτροθεραπευτήρια - SPA και στην ικανοποίηση των αναγκών της θαλασσολουτρικής πελατείας τουρισμού Υγείας ή διακοπών Υγείας.

- Έρχεται σε επαφή με τον πελάτη - λουόμενο, εξηγεί και καθοδηγεί τη διαδικασία της θαλασσοθεραπείας.

- Συμβάλλει στην υλοποίηση του προγράμματος της θαλασσοθεραπείας αλλά και της συνδυασμένης λουτροθεραπείας.

- Αξιολογεί την ποιότητα και αναφέρει εκτέλεση του προγράμματος θαλασσοθεραπείας.

- Παρακολουθεί τη θαλασσοθεραπεία και συνδυασμένη λουτροθεραπεία του εκάστου ατόμου και αναφέρει πιθανά προβλήματα που εμφανίζονται στη διάρκεια της λούσης στον υπεύθυνο ιατρό. Σε περίπτωση ανάγκης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και προσφέρει τις αναγκαίες βοήθειες.

- Ελέγχει τις απαραίτητες παραμέτρους (θερμοκρασία νερού, κλιματισμό, καθαριότητα, κλπ) πριν τη χρήση του θαλασσοθεραπευτικού και του λουτροθεραπευτικού εξοπλισμού (λουτήρες, κλπ) από το λουόμενο.

- Ρυθμίζει το θαλασσοθεραπευτικό και λουτροθεραπευτικό εξοπλισμό και χρησιμοποιεί τα υλικά σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπεύθυνου ιατρού της μονάδας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η ειδικότητα αυτή δεν δίνει το δικαίωμα στον απόφοιτο να ανοίξει το δικό του SPA. Όσοι αποφοιτήσουν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως λουτρονόμοι σε κέντρα θαλασσοθεραπείας (Υπ.Απ.9833/2009 (ΦΕΚ 1055/Β/2-06-2009). Οι υπόλοιπες ειδικότητες των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού δεν οδηγούν σε επαγγελματική άδεια.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα ΙΕΚ του ΟΤΕΚ μπορούν να ανατρέξουν στον επίσημο ιστότοπο



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...