Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τι γίνεται τελικά με τα προνοιακά επιδόματα;





Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μήνας αυτός τελειώνει. Πάει λοιπόν και ο Μάρτης, ο μήνας δηλαδή που γύρω στο μέσο του καταβάλλεται το ποσό του πρώτου διμήνου για τα προνοιακά επιδόματα. Τελειώνει λοιπόν ο μήνας και εικόνα που έχουμε από όλη την χώρα και τους κατά τόπους νέους Καλλικρατικούς δήμους είναι μπερδεμένοι. Σε άλλους ξεκίνησε η καταβολή ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα 21/3. Σε άλλους η καταβολή ξεκίνησε μόλις σήμερα, δηλαδή την 28/3. Σε άλλους δε δήμους φτάνουν αυτές οι μέρες οι επιταγές και θα αρχίσει η καταβολή από την επόμενη Δευτέρα, δηλαδή από 4/4.


Αναμενόμενα ή μη όλα αυτά είναι η αλήθεια. Σε προηγούμενο άρθρο (Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων) είχε γίνει και αναφορά για τους λόγους καθυστέρησης αλλά και για τις αυξήσεις που τελικά είδαν ή θα δουν οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων για το 2011. Στους δικαιούχους επιδομάτων μερικών δήμων που δεν δόθηκε, μέσα στις επιταγές του πρώτου διμήνου, η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά η διαφορά με τις επιταγές του δεύτερου διμήνου.


Δυστυχώς όμως υπάρχουν και δήμοι που ακόμα και αυτήν την στιγμή (που γράφω αυτές τις γραμμές) δεν ξέρουν τι θα γίνει με το νέο πρόβλημα που προέκυψε. Σε διάφορες περιοχές τις χώρας (βλέπε παράδειγμα στο ακόλουθο άρθρο: Ανήκουστο: Ζητούν 5.300 νέες γνωματεύσεις αναπηρίας) λοιπόν οι επίτροποι λόγω ενδιασμών αλλά και μη γνώσης του αντικειμένου γιατί υπογράφουν τέτοιες αποφάσεις για πρώτη φορά και φοβούνται τις ευθύνες, δεν δέχονται να υπογράψουν την απόφαση καταβολής των επιδομάτων. Σε αντίθεση δηλαδή με ότι έγινε με όλους τους άλλους δήμους της χώρας που ήδη ξεκίνησε η καταβολή, σε όσους δήμους οι δικαιούχοι δεν δίνουν τις ακόλουθες μέρες να φτάνει επιταγή θα ξέρουν πλέον πως κάποιος επίτροπος έβαλε το χέρι του. Ή μάλλον καλύτερα να λέμε δεν το έβαλε παρέα με την υπογραφή του, κάνοντας χρήση ενός στυλό που σίγουρα θα είχε κάπου στο γραφείο του. Γιατί ότι είχε να κάνει η πρόνοια το έχει κάνει. Οι επιταγές είναι έτοιμες και περιμένουν την υπογραφή για να φτάσουν στα ΕΛΤΑ και μετά μέσω αυτών στα χέρια των δικαιούχων. Γι' αυτό και δεν τις ταχυδρόμησαν ακόμα.


Όπως κάνουν γνωστό οι υπηρεσίες Πρόνοιας αυτών των δήμων, γίνονται πιέσεις στους αντίστοιχους επιτρόπους από τους διευθυντές τους, πιέζουν ώστε να γίνει κανονικά η καταβολή και να μην υπάρξει πρόβλημα. Αν τελικά δεν καμφθεί η αντίσταση των επιτρόπων οι δικαιούχοι οδηγούνται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων με επιτροπές και επανεξετάσεις σε έναν ρευστό εντελώς χώρο, ειδικά επειδή ο χώρος αυτός βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης (βλέπε άρθρο: Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;). 
Αν πράγματι οδηγηθούμε στο φαινόμενο μαζικής επανεξέτασης όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναλογικά με τον αριθμό των νομαρχιακών Α.Υ.Ε., θα καταλήξουμε Δεκέμβρη μήνα (ειδικά στους μεγάλους δήμους) χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα δίμηνο στα άτομα αυτά. Πράγμα σίγουρα που κανείς δεν θα ήθελε.


Υπάρχει όμως και έναν τελευταίο ας πούμε πρόβλημα αν και ασήμαντο σχετικά για τους δικαιούχους. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν δημιουργήσει (συστήσει) ακόμα, διευθύνσεις πρόνοιας με αποτέλεσμα την όλη διαδικασία επιδομάτων και παροχών να την έχουν ακόμα οι διευθύνσεις πρόνοιας των πρώην νομαρχιών. Βέβαια οι διευθ/σεις Πρόνοιας όλων των δήμων τις χώρας (και αυτών που έχουν αλλά και αυτόν που θα δημιουργήσουν), τον καιρό που θα ακολουθήσει σίγουρα θα υπολειτουργούν σε έναν βαθμό, γιατί είτε δεν θα έχουν στελεχωθεί επαρκώς, είτε τα άτομα θα εργαστούν εκεί δεν θα έχουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο. Εξαιρέσεις είναι οι διευθύνσεις πρόνοιας που εδρέυουν στους δήμους που ήταν πρωτεύουσες των πρώην νομών γιατί ήδη γνωρίζουν το αντικείμενο καλά.


Ας ελπίσουμε λοιπόν όλα να πάνε καλά και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα (που όπως φαίνεται βρέθηκε: Βρέθηκε λύση για τα προνοιακά επιδόματα!).




Νότης


Τελικά όλα θέλουν μόνο χρόνο για να επιβεβαιωθούν... δυστυχώς!
Δείτε στα ακόλουθα άρθρα:

Περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας!


Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;


Την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας και την έκδοση νέου ΚΕΒΑ (Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας), καθώς και τις σοβαρές συνέπειές των ανωτέρω στα άτομα με αναπηρία, κάνει γνωστά η Ε.Σ.Α.μεΑ., με επείγουσα επιστολή που απευθύνει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνη, από τον οποίο ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με την επιστολή, δεν έχει καταρτιστεί ο πίνακας του Ειδικού Σώματος Ιατρών που θα συμμετέχουν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί από την Διεύθυνση Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. τα Προγράμματα Ειδικής Εκπαίδευσης, δεν έχει συγκροτηθεί η επταμελής Επιτροπή αξιολόγησης της εκπαίδευσης των ιατρών Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕΠΑ στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ., ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κατάρτιση του Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ, όπως και η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα καθορίζονταν ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 ο νέος Κανονισμός θα είχε καταρτιστεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία ψήφισής του, δηλαδή από τις 15-7-2010. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί επί του νέου ΚΕΒΑ, στην οποία συμμετέχει και η Ε.Σ.ΑμεΑ., δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά έως και σήμερα, παρόλο που έχει ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ο ορισμός εκπροσώπου της σε αυτήν.

Σύμφωνα δε με τον νόμο από την 1η Απριλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία (βάσει του νόμου) θα ήταν έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καταργούνται όλες οι εν ενεργεία Επιτροπές Πιστοποίησης της Αναπηρίας.

Αυτό το διάστημα τα άτομα με αναπηρία περνούν για επανέλεγχο των ποσοστών αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν βάσει των αρχών απαρχαιωμένου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

Η Συνομοσπονδία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, για να λάβει επιτέλους τέλος η κατάσταση αυτή των συνεχών επαναξιολογήσεων, με κριτήρια και προϋποθέσεις που αγνοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα για την αναπηρία.

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. επισυνάπτεται. 


------------------------

Παρότι έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την όπως προβλεπόταν έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας ( δείτε στο άρθρο: Νέος ενιαίος τρόπος πιστοποίησης αναπηρίας, βάσει και του Νόμου 3863 του 2010 ), υπό την αιγίδα του Ι.Κ.Α. και των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών του ακόμα δεν είδαμε να γίνει κάτι. 
Σήμερα, λίγες μέρες πριν την 1η Απριλίου, που είχε δοθεί ως νέα ημερομηνία, πληροφορήθηκα από την γραμματεία της Α.Υ.Ε κεντρικού υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, αλλά μάλλον όπως πληροφορούνται από το υπουργείο, θα ξεκινήσει σε δύο μήνες, δηλαδή από την 1η Ιουνίου.
Ελπιδοφόρο είναι ότι δεν θα υπάρξει όπως τους έχουν ενημερώσει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ποσοστό αναπηρίας και ούτε έκδοση νέου ΚΕΒΑ (Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας), και θα μείνουμε στο παλιό σύστημα υπολογισμού (δείτε τον τρόπο υπολογισμού εδώ: Μέθοδος και Κανόνες υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας).
Ένα άλλο σημαντικό νέο είναι πως η στελέχωση των νέων επιτροπών θα γίνει με τους υπαλλήλους που εργάζονται μέχρι αυτήν τότε θα εργάζονται στις νομαρχιακές Α.Υ.Ε. ή Β.Υ.Ε.

Ας ελπίσουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ενημέρωση 2/6/2011: Ύστερα από δημοσίευμα χθεσινό την εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", ενημερωθήκαμε πως τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας όχι μόνο δεν θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα όπως όλοι περίμεναν, αλλά πάει το θέμα για τον Σεπτέμβρη.
Δείτε λεπτομέρειες στο ακόλουθο θέμα: 

Καταιγίδα στις συντάξεις με 12 μέτρα - σοκ - Από 1η Σεπτέμβρη το Κέντρο Πιστοποίησης των ΑμεΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Βασιλικός πολτός: το ελιξίριο της νεότητας


Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, να νικήσετε τη γήρανση και να αποκτήσετε τέλειο δέρμα επιλέξτε τον βασιλικό πολτό.


Αποτελεί την πλουσιότερη τροφή της φύσης και η μεγάλη θρεπτική του αξία οφείλεται στη μοναδική σύνθεσή του.

Παράγεται από τις μέλισσες εργάτριες και προορίζεται για το πρώτο στάδιο ανάπτυξης όλων των μελισσών, γι’ αυτό ονομάζεται «το γάλα των μελισσών». Τονώνει, αναπληρώνει την ενέργεια, διεγείρει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, αυξάνει την αντοχή του οργανισμού σε ασθένειες, στην κόπωση. Είναι ιδανικός τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα σε περιπτώσεις κόπωσης (πνευματική ή σωματική), δυσκολία συγκέντρωσης, ή σε φάση της ανάρρωσης.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ

Υδατάνθρακες: όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη κ.λπ.
Αμινοξέα: Από αυτά 17 είναι γνωστά και 5 ανεξακρίβωτης συνθέσεως.
Μέταλλα: όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κοβάλτιο, μόλυβδο, νάτριο, μαγγάνιο.
Βιταμίνες: Σε μεγάλη περιεκτικότητα έχει Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, και Β9. σε μικρότερες ποσότητες έχει Β12.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ

Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και στην αντιγήρανση. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Ακόμη βοηθά: στην πρόληψη εποχιακών ιώσεων, στην κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, στη δυσκοιλιότητα, στα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, στην κόπωση, στην υπέρταση, στο διαβήτη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή έχει αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli), τονώνει και ενδυναμώνει το δέρμα (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει), μειώνει τις ρυτίδες, συμβάλει κατά του πονοκεφάλου, των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας, τα αρθριτικά προβλήματα, είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης, βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος, προσφέρει αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη κατά την άθληση.
ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ

Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: 1 κ.γ. το πρωί νηστικοί κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, για 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν, απόλυτα αβλαβής, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες, αλλά αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Καλό είναι να τον καταναλώσετε αφού πάρετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Χρησιμοποιώ αυτή τη συνταγή μία φορά την εβδομάδα. Ο βασιλικός πολτός, πλούσιος σε βιταμίνες, σάκχαρα και αμινοξέα, βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας μου και της προσφέρει μοναδική λάμψη και αναζωογόνηση.

Μάσκα για αναζωογόνηση

Θα χρειαστείτε:
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μέλι ανθέων
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
1/4 του φλιτζανιού κατσικίσιο γιαούρτι
2 γραμμ. βασιλικό πολτό

Οδηγίες:
Ανακατέψτε τα υλικά και απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας αφήνοντάς το να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.
Το μυστικό

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.


Πηγή: www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ



Ένας 25χρονος εργάτης που παραμορφώθηκε από ένα ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που υποβάλλεται σε ολική μεταμόσχευση προσώπου. Για την επέμβαση χρειάσθηκαν 30 γιατροί και πάνω από 15 ώρες προκειμένου ο Ντάλας Βέινς να αποκτήσει το νέο του πρόσωπο.

Οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση την προηγούμενη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Brigham and Women's, στη Βοστόνη, χαρακτήρισαν την επέμβαση επιτυχημένη. Ο Ντάλας τραυματίσθηκε το Νοέμβριο του 2008, όταν ακούμπησε το κεφάλι του σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης. Πέρασε τους επόμενους τρεις μήνες στην εντατική, διασωληνωμένος και σε καταστολή, ενώ οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε περισσότερες από 20 επεμβάσεις.

Πίστευαν ότι θα έμενε παράλυτος από το λαιμό και κάτω και ότι δεν θα μιλούσε ποτέ ξανά, δεν θα περπατούσε και δεν θα έτρωγε μόνος του, αλλά εκείνος σταδιακά συνήλθε και ανέκτησε πλήρως την κινητικότητά του. Ωστόσο, τα εγκαύματα είχαν εξαλείψει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του. Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρ Μπόνταν Πόμαχακ, τον επέλεξαν για την μεταμόσχευση τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από ειδικά τεστ που έδειξαν πως απ' όλους όσους υπήρχαν στη σχετική λίστα, εκείνος διέθετε τη μεγαλύτερη ψυχική αποφασιστικότητα.

Κατά την επέμβαση, αντικαταστάθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ντάλας μεταξύ αυτών η μύτη, τα χείλη, το δέρμα, οι μύες του προσώπου και τα νεύρα που τους τροφοδοτούν.

Εν τούτοις, οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να του μεταμοσχεύσουν νέα μάτια, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη του όραση. Οι γιατροί επισήμαναν πως εκτός από εμφάνιση και την ανάκτηση της ικανότητας της αίσθησης η μεταμόσχευση είναι επίσης κρίσιμη για την αναπνοή, την ομιλία, τη διατροφή και την κοινωνική επαφή. Ο Ντάλας έχει μία κόρη 3 μηνών και, όπως δήλωσε , αυτό που τώρα περιμένει είναι να αισθανθεί το φιλί της στο μάγουλό του.

Ιστορικό
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου δέκα μεταμοσχεύσεις προσώπου παγκοσμίως, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Κίνα. Η συγκεκριμένη ήταν η τρίτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η δεύτερη στο νοσοκομείο της Βοστόνης.

Το 2008 ο Κόνι Καλπ ήταν ο πρώτος Αμερικανός ο οποίος υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Κλινική του Κλίβελαντ. Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποίησαν την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου τον περασμένο Μάρτιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Μινωίτες διέθεταν... υπολογιστή!


Αστρονομικό «γκάτζετ» του μινωικού πολιτισμού εντόπισε έλληνας ερευνητής σε ξεχασμένα πλακίδια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Στα τέλη Φεβρουαρίου μια παρουσίαση βιβλίου έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Αναλύοντας εκεί το περιεχόμενο του βιβλίου του, «Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού», ο ερευνητής αιγαιακών γραφών δρ Μηνάς Τσικριτσής προέβη σε πρωτότυπες παγκοσμίως αποκαλύψεις, που αφορούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση των Μινωιτών. Αποκαλύψεις οι οποίες προέκυψαν από την ερμηνεία παραστάσεων που απεικονίζονται σε δύο πλακίδια, από το Παλαίκαστρο Σητείας.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ρωτήσαμε τον ερευνητή:

- Κύριε Τσικριτσή, πώς φθάσατε στη μελέτη αυτών των ευρημάτων;
«Τα τελευταία δύο χρόνια, ασχολούμενος με μινωικά ευρήματα που έχουν σχέση με την αστρονομία του κρητομυκηναϊκού πολιτισμού, έχω έλθει σε επαφή με πολλά ευρήματα αστρονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία περιγράφω στο πρόσφατο βιβλίο μου. Τις εικόνες της μήτρας από το Παλαίκαστρο τις βρήκα δημοσιευμένες στην“Αρχαιολογική Εφημερίδα” του 1900, αλλά και ως σκίτσα στο βιβλίο του ανασκαφέα της Κνωσού, Εβανς, “Τhe palace of Μinos, etc.”. Ο Εβανς αναφέρει ότι οι εικόνες- που βρέθηκαν χαραγμένες σε πλακίδια αργιλικού σχιστόλιθου του 15ου αι. π.Χ.- εμφανίζουν σύμβολα της Σελήνης και του Ηλίου. Επειδή οι εικόνες δεν ήταν ευκρινείς, ζήτησα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την άδεια να μελετήσω το εύρημα. Ο διευθυντής κ. Γ. Ρεθεμνιωτάκης και η αρχαιολόγος Κ. Αθανασάκη με έφεραν σε επαφή με εικόνες υψηλής ανάλυσης. Με βάση αυτές και τη συσχέτιση με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και ιστορικά και αστρονομικά στοιχεία που αφορούν μονάδες μέτρησης χρόνου και πρόβλεψη εκλείψεων Σελήνης και Ηλίου, κατέληξα σε μία ερμηνεία για τη χρήση της μοναδικής αυτής μήτρας».

- Η οποία ερμηνεία, συνοπτικά, είναι; 

«Οτι μέσω της μήτρας αυτής περιγράφεται αναλογικός υπολογιστής που μετρά χρόνο, προσδιορίζει γεωγραφικό πλάτος και προβλέπει σεληνιακές εκλείψεις!».

- Ενα τέτοιο επίτευγμα,στην εποχή των Αργοναυτών, ακούγεται αδιανόητο.Πώς οδηγηθήκατε σε μια τέτοια ερμηνεία; 

«Αρχικά μελέτησα και κατανόησα το πώς λειτουργεί ο δίσκος που αποτυπώνεται αριστερά στη μήτρα και έπειτα μελέτησα τον ακτινωτό δίσκο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της. Στο κέντρο του δίσκου εμφανίζεται ένας σταυρός- ο οποίος παγκοσμίως θεωρείται σύμβολο απεικόνισης του Ηλίου. Μεγεθύνοντας το εύρημα, απαρίθμησα 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του σταυρού και, κάτω από τον κύκλο, διέκρινα το σύμβολο της Σελήνης (με μορφή μηνίσκου) και 28 αριθμημένες στιγμές στον εξωτερικό κύκλο. Αν οι 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του Ηλίου αντιπροσωπεύουν 18 χρόνια, τότε σωστά ο δημιουργός αυτής της εικόνας τοποθέτησε 28 στιγμές γύρω από το σύμβολο της Σελήνης, καθώς το πλήθος των σεληνιακών εκλείψεων ανά 18 χρόνια και 11 ημέρες είναι 28. Το φαινόμενο της επανάληψης των σεληνιακών εκλείψεων κάθε 18 χρόνια και 11 ημέρες ήταν γνωστό στους Χαλδαίους και το αποκαλούσαν “Σάρο”». 

- Ομως...τα αρχαιότερα αρχαιολογικά
 ευρήματα αναφοράς του Σάρου από τους Χαλδαίους εντοπίζονται στο 750 π.Χ.Μια τέτοια γνώση της περιοδικότητας των εκλείψεων προϋποθέτει είτε ότι οι Μινωίτες είχαν προπορευθεί αστρονομικά ή ότι η γνώση αυτή προϋπήρχε στους Βαβυλώνιους ή τους Σουμέριους και την είχαν δανειστεί από εκεί.Επιπλέον,υπάρχει ένα deja vu: την ίδια πρόβλεψη βάσει του Σάρου την είδαμε και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων! 

«Είμαι πλέον βέβαιος ότι οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους- αν όχι οι πρώτοι- που ανακάλυψαν την έννοια του Σάρου. Οσο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ορθά επισημαίνετε τον παραλληλισμό. Θεωρώ ότι το “νέο” αυτό εύρημα δεν μειώνει την αξία του ευρήματος των Αντικυθήρων, αλλά μετατοπίζει τον χρόνο δημιουργίας 14 αιώνες πίσω. Ξαναγράφουμε έτσι το κεφάλαιο εισαγωγής στην ιστορία των επιστημών, με αρχή τον “υπολογιστή του Παλαικάστρου”, του 1500 π.Χ.».

- Για να προβλέψουν τις σεληνιακές εκλείψεις,οι κατασκευαστές του μηχανισμού των Αντικυθήρων χρησιμοποιούσαν έναν,απίστευτο για την εποχή τους, συνδυασμό γραναζιών.Σε αυτή τη μήτρα βλέπουμε να απεικονίζεται απλά έναεγχάραγμα με κουκκίδες.Πώς καταφέρνει να επιτελεί τον υπολογισμό; 

«Είναι όντως ένα θαύμα κομψής λύσης στη μέγιστη απλότητα κατασκευής. Δείτε: Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες, 29 και 30 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με πανσέληνο. Αν, κάθε ημέρα, μετακινούμε δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο και κάθε 15 ημέρες μετακινούμε μια άλλη βελόνα αριστερόστροφα στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια, παίρνουμε την πορεία της Σελήνης ως προς την πορεία του Ηλίου».

- Και γιατί αντιστοιχίζεται αυτή η διττή πορεία με τις σεληνιακές εκλείψεις; 

«Αναλογισθείτε ότι έκλειψη σημαίνει στην πράξη “εξαφάνιση στη σκιά”. Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης και της Γης συνέπιπταν, τότε θα είχαμε κάθε μήνα μια έκλειψη Ηλίου και μια έκλειψη Σελήνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, διότι οι τροχιές Σελήνης και Γης βρίσκονται σε επίπεδα που έχουν μεταξύ τους μια κλίση 5 μοιρών. Τα σημεία όπου το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης τέμνει το επίπεδο της γήινης τροχιάς λέγονται “σεληνιακοί δεσμοί”. Οταν η Σελήνη βρίσκεται στη θέση της πανσελήνου και ο Ηλιος κοντά στη θέση ενός από τους δύο σεληνιακούς δεσμούς, τότε έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αυτά τα δύο σημεία (οι δεσμοί) ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά κάθε 18 χρόνια. Ετσι, κάθε 12 μήνες, οι κόμβοι μετακινούνται τρεις θέσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, πάντα σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές στον “υπολογιστή του Παλαικάστρου” αντιπροσωπεύει την περιστροφή των δεσμών. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου των 18,5 ετών επαναλαμβανόταν ο ίδιος κύκλος των σεληνιακών εκλείψεων. Τα στοιχεία πείθουν ότι οι κατασκευαστές της μήτρας είχαν ανακαλύψει αυτόν τον κύκλο κίνησης των δεσμών».

- Επαληθεύσατε στην πράξη ότι ο «υπολογιστής» αυτός βρίσκει σωστά τις εκλείψεις; 

«Βεβαιότατα! Υπολόγισα την πρόσφατη ολική σεληνιακή έκλειψη, που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, και έπειτα βρήκα ότι με την ίδια λογική λειτουργίας μπορούσα να προβλέψω τις εκλείψεις που θα συμβούν το 2011, όπως και άλλες που θα συμβούν τα έτη 2015, 2017 και 2018».

- Συναρπαστικό...Αλλά μιλήσατε και για υπολογισμό ωρών και γεωγραφικούπλάτους.Αυτοί οι υπολογισμοί πώς γίνονται; 

«Δείτε: Αν προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε κατεύθυνση Βορρά- Νότου και τοποθετήσουμε στο κεντρικό βαθούλωμα μια βελόνα κατακόρυφα, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο “ηλιακό ρολόι χειρός”, με ώρα που αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά- δηλαδή, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι κάθε τριγωνικός δείκτης του ακτινωτού τμήματος αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκκίδες του κάθε δείκτη τον χωρίζουν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».

- Εφόσον αυτά επαρκούν για τον υπολογισμό της ώρας,τα υπόλοιπα σύμβολα της μήτρας τι σημαίνουν; 

«Σωστά το παρατηρήσατε: στη μήτρα, πάνω από τον δίσκο, υπάρχουν τρία εργαλεία για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους. Αν ο χρήστης του δίσκου χρησιμοποιούσε ως όργανα τις δύο βελόνες και την ημικυκλική λαβίδα που υπάρχει στο αποτύπωμα της πίσω πλευράς της μήτρας, και σημείωνε ανά εβδομάδα την άκρη της σκιάς όταν μεσουρανεί ο Ηλιος, τότε μπορούσε- με τη γωνία ω που σχηματίζουν οι βελόνες- να καταγράφει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου βρίσκεται. Σε μελλοντική μετατόπισή του, δεν είχε παρά να μετρήσει τη σκιά της βελόνας στην αντίστοιχη εβδομάδα για να προσδιορίσει πόσο βόρεια κατευθύνθηκε, ώστε να μπορεί να επιστρέψει!».

- Κύριε Τσικριτσή,η ερμηνεία αυτή που δίνετε στη μήτρα πιστεύετε ότι είναι και η μοναδική; 

«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η λογική της ερμηνείας μου στέφθηκε με επιτυχείς μετρήσεις τόσο των εκλείψεων όσο και της ώρας και του γεωγραφικού πλάτους. Ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό, διότι μπορεί κάποιος άλλος να προτείνει μια άλλη χρήση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά στον πρώτο αναλογικό υπολογιστή της ανθρωπότητας- και αυτός έχει μινωική προέλευση».

- Είναι ασύλληπτο το πόσα πρέπει να γνώριζαν για να φθάσουν σε μια τέτοια πολυπυξίδα! Συνειδητοποιείτε βέβαια,κύριε Τσικριτσή,ότι αυτή η ερμηνεία σας ανατρέπει πολλά από όσα πιστεύονται ως σήμερα για τον μινωικό πολιτισμό;.. 

«Θεωρώ ότι πρέπει να απεμπλακούμε από τις αγκυλώσεις που έχουν δημιουργήσει οι έως τώρα παραδοχές ότι αυτός ο πολιτισμός οικοδομήθηκε αντλώντας στοιχεία και γνώσεις του βαβυλωνιακού και του αιγυπτιακού. Η κατανόησή του οφείλει να γίνεται με μια διαθεματική προσέγγιση στα λιγοστά καμένα ευρήματά του. Χαρακτηριστικά, θα αναφερθώ σε δύο γνωστές φωτογραφίες που εμφανίζουν μινωικά καράβια. Το πρώτο καράβι απεικονίζεται σε ένα κυκλαδικό “τηγανόσχημο” σκεύος του 2300 π.Χ., με 14 ζεύγη κουπιών, πράγμα που μας παραπέμπει σε σκάφος μήκους 32 μέτρων. Σε μια άλλη παράσταση, από την τοιχογραφία της Σαντορίνης του 1640 π.Χ., διακρίνουμε ένα μεγάλο καράβι, με 26 ζεύγη κουπιών, που κατά τον συγγραφέα Cavin Μenzies αντιστοιχεί σε σκάφος 54 μέτρων. Η ναυτική αυτή εξέλιξη ακούγεται λογική για χρονική περίοδο 700 χρόνων. Δεν είναι όμως λογικό ένας πολιτισμός που είχε αναπτύξει το θαλάσσιο εμπόριο από το 2800 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. να μην είχε αναπτύξει αντίστοιχη επιστήμη και για τις ανάγκες του. Θα έπρεπε, εκτός των άλλων, να είχε αναπτύξει τα μαθηματικά και την αστρονομία. Πράγμα που αποδεικνύουν αυτά τα ευρήματα!». 

- Υπάρχει κάτι,κατά την όλη μελέτη
 σας,που σας εξέπληξε προς άλλη κατεύθυνση; 

«Οντως, προέκυψε κάτι το συγκλονιστικό: Οτι υπάρχει μεγάλη σύμπτωση της μήτρας με τον μεγαλιθικό σχηματισμό του Στόουνχεντζ! Την ιδέα μού την έβαλε ο γιος μου Δημήτρης, που σπουδάζει στην Αγγλία, ο οποίος παρατήρησε ότι η μήτρα έχει τον ίδιο αριθμό οπών (29 + 30 στον εσωτερικό κύκλο και 57 στον εξωτερικό) με αυτές του Στόουνχεντζ. Εκεί, υπάρχει ο λεγόμενος “Κύκλος Ζ” από 29 οπές και γύρω από αυτόν ο “Κύκλος Υ” με 30 οπές. Ο εξωτερικός τελικός κύκλος, που περιβάλλει όλο το Στόουνχεντζ, αποτελείται από 57 οπές και ονομάζεται Κύκλος Ομπρι (Αubrey Ηoles). Επίσης, στο κέντρο του “ναού” υπάρχουν 19 πέτρες (το λεγόμενο Πέταλο από Γαλαζόπετρες), αλλά το ίδιο πλήθος μικρών οπών υπάρχει σε δύο περιοχές του εσωτερικού σταυρού της μήτρας του Παλαικάστρου».

- Aν αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση 
και πράγματι το Στόουνχεντζ ήταν μια «μεγέθυνση» της μήτρας του Παλαικάστρου,πώς αιτιολογείτε τη συσχέτιση των δύο πολιτισμών; 

«Η κατασκευή του Στόουνχεντζ είχε αποδοθεί στους αρχαίους Κέλτες και στους Δρυίδες τους, αλλά τα ανασκαφικά ευρήματα τη χρονολογούν στη 2η χιλιετία π.Χ. Την εποχή του Χαλκού, οι γνωστοί πολιτισμοί που θα μπορούσαν να σχετισθούν με τέτοιον “ναό” θα ήταν οι μεσοποτάμιοι, ο αιγυπτιακός και ο κρητομυκηναϊκός. Ωστόσο τα μόνα κυκλικά κατασκευάσματα που έχουμε σε όλους αυτούς είναι οι τύμβοι των Μυκηνών (του 16ου αι. π.Χ.)- που όμως είναι τάφοι και όχι ναοί- και το... λεγόμενο “δαχτυλίδι του Μίνωα”. Στο δαχτυλίδι αυτό διακρίνουμε ένα κυκλοτερές κτίσμα στην κορυφή ενός λόφου, που περιβάλλεται από ορθόλιθους. Αν η κατασκευή αντιπροσώπευε ένα αστρονομικό παρατηρητήριο, θα μπορούσαμε να το συσχετίσουμε με την κυκλική δομή κατασκευής του Στόουνχεντζ. Ισως, τελικά, ο μινωικός πολιτισμός να είχε σχέση με τους “Υπερβόρειους” της Βρετανίας, όπως είχε γράψει ο Διόδωρος Σικελιώτης».

Τον αποχαιρέτισα «ζαλισμένος». Στον νου μου φτερούγιζαν εικόνες από τον στρογγυλό ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το «τέμενος Απόλλωνος μεγαλοπρεπές, σφαιροειδές τω σχήματι» των Υπερβορείων, που περιέγραφε ο Διόδωρος. Μα... από εκεί δεν ήρθε ο Αβαρις ο Υπερβόρειος που έγινε φίλος του Πυθαγόρα; Και ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, που περιέπλευσε το 331 π.Χ. τη Βρετανία και «υπολόγισε το μέγεθός της»... μήπως είχε έναν μινωικό υπολογιστή για να βρίσκει τη θέση του πλοίου του στην ομίχλη; Μύρια απίστευτα κατορθώματα της ναυτικής μαεστρίας Ελλήνων και Φοινίκων θα έβρισκαν την εξήγησή τους αν μια τέτοια «πολυπυξίδα» ήταν το μυστικό των καπετάνιων από την εποχή των Αργοναυτών ως εκείνη του Αρχιμήδη (212 π.Χ.). Σίγουρα ο Αρχιμήδης και οι σοφοί της Αλεξάνδρειας και της Ρόδου βρίσκονταν πίσω από τη μετεξέλιξή της στον «μηχανισμό των Αντικυθήρων», με όλη τη μικρομηχανική τελειότητα εκείνου. Αλλά αν η γνώση είχε τον σπόρο της στους Μινωίτες, τότε... μας μένουν πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε για εκείνα που χάθηκαν στον ελληνικό Μεσαίωνα, στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, των σεισμών και των λιμών μετά τον Πόλεμο της Τροίας.

Κοίταξα στον ορίζοντα την Ακρόπολη με νέα μάτια: Αυτή η χώρα είναι τελικά ανεξάντλητη σε εκπλήξεις. Για την αποδοχή ή όχι της ερμηνείας του κ. Τσικριτσή μένει να αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα. Αν τελικά ευσταθεί, ένας νέος πρόλογος θα έχει γραφτεί για την Ιστορία των Επιστημών, με κρητική υπογραφή! 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν τρία γονίδια που προκαλούν λευχαιμία

Ελπίδες για ανάπτυξη φαρμάκων



Ελπίδες για νέες θεραπείες, προσφέρει η ανακάλυψη τριών μεταλλάξεων γονιδίων, που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία, τον καρκίνο που πλήττει τα λευκά αιμοσφαίρια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Wellcome Trust Sanger Institute με πειράματα σε ποντίκια στη Βρετανία, όπου δύο χιλιάδες διαγνώσεις οξείας μυελογενούς λευχαιμίας γίνονται κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της νόσου, ο μυελός των οστών, που παράγει τα έμμορφα στοιχεία του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) αρχίζει να παράγει ανώριμα λευκά αιμοσφαίρια, αλλάζοντας την ισορροπία του αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια δεν αναπτύσσονται σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις ενώ υπάρχουν πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του ασθενούς μέσα σε λίγες εβδομάδες αν δεν υπάρξει θεραπεία.
Η μελέτη του Ινστιτούτου επιχείρησε να εντοπίσει τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε νέες θεραπείες.

Το πιο συνηθισμένο γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας είναι το NPM1. Η μετάλλαξή του αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση της νόσου.
Η ομάδα, αλλάζοντας αυτό το γονίδιο στα ποντίκια, κατάφερε να αποδείξει ότι αυτό αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτο-ανανεώνονται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη καρκίνου. Ωστόσο μόλις ένα στα τρία ποντίκια ανέπτυξαν λευχαιμία.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι και άλλες μεταλλάξεις θα πρέπει να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Έτσι μετάλλαξαν γονίδια σε ποντίκια και στη συνέχεια, μελετώντας όσα ποντίκια ανέπτυξαν καρκίνο, εντόπισαν ποιες μεταλλάξεις εμπλέκονταν.

Ανακάλυψαν ακόμη δύο τύπους μετάλλαξης, εκ των οποίων ο ένας επηρεάζει την διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων και ο άλλος τροποποιεί το περιβάλλον του κυττάρου.

Ο καθηγητής, Γιώργος Βασιλείου, του Ινσιτούτου, δήλωσε ότι οι ερευνητές “ανακάλυψαν κρίσιμα βήματα που γίνονται όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται. Ο προσδιορισμός των βιολογικών βημάτων σημαίνει ότι μπορούμε να αναζητήσουμε νέα φάρμακα για να εμποδίσουμε τη διαδικασία".

Επεσήμανε ότι "η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για ασθενείς ενδέχεται να πάρει δεκαετίες αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί νωρίτερα είναι να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που ήδη βρίσκονται στο ράφι με πιο στοχευμένο τρόπο".

Διαβάστε περισσότερα...

Τα καρύδια ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά


Τα καρύδια είναι οι πιο υγιεινός ξηρός καρπός, καθώς είναι πρώτα σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελούν βασικό συστατικό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τα καρύδια περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς και κατά συνέπεια βοηθούν στην προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρρώστιες.

Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις του δρ. Τζο Βινζόν από το πανεπιστήμιο του Σκράντον, μια χούφτα καρύδια περιέχει τη διπλή ποσότητα αντιοξειδωτικών από άλλα οκτώ είδη ξηρών καρπών, μεταξύ των οποίων, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τα φυστίκια Αιγίνης. Μάλιστα, τα αντιοξειδωτικά των καρυδιών ήταν υψηλότερα σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα από εκείνα των υπολοίπων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863/2010 Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. (ΦΕΚ Α 115/15.07.2010)

Νόμος υπ’ αριθ. 3863/2010: Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις

Ολόκληρος ο νόμος επίσης σε pdf εδώ.

Σχετικά με Άτομα με Αναπηρία

Ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις με το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα. Ν. Υπ’ Αριθμ. 3863/15-07-2010 (ΦΕΚ 115/ΤΑ) του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Άρθρο 6
Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
1. Από 1.1.2011 στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ δημιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
2. Στο ΚΕ.Π.Α. υπάγεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας του άρθρου 6 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄). Στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών εντάσσονται και ιατροί των λοιπών ΦΚΑ και του ΕΣΥ, μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ., οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Ο Πίνακας των συμμετεχόντων ιατρών του ΕΣΥ καταρτίζεται από τον Διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.
Οι ιατροί του Ειδικού Σώματος υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση στο έργο των Υγειονομικών Επιτροπών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄). Οι ιατροί, μετά την ειδική εκπαίδευση, αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από:
α) Τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων. β) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Υγειονομικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Απονομής Συντάξεων ΙΚΑ−ΕΤΑΜ Αθήνας. γ) Έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ−ΙΚΑ). ε) Έναν εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ), με τον αναπληρωτή του. στ) Τον προϊστάμενο του γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, με τον αναπληρωτή του από την ίδια Υπηρεσία. ζ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών είναι: α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας. β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ. γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
4. Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.
6. Καταρτίζεται μητρώο Ατόμων με Αναπηρία το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.
7. Από 1.4.2011 καταργούνται όλες οι άλλες Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους ΦΚΑ, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τις επιτροπές Απαλλαγών και τις Τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές του.

Άρθρο 7
Ενιαίος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας
Το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Δημόσιο με εκατοστιαία αναλογία σε Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που εκδίδεται εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μετά από γνώμη Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Άρθρο 8
Οριστικοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων από 1.1.1993
Η παράγραφος 3 του άρθρου 25 παρ. 3 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄) τροποποιείται ως ακολούθως:
«3. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, υφίσταται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται δε με τις ίδιες προϋποθέσεις ενώ δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις ανωτέρω επιτροπές. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, μπορεί δε να είναι οριστικές, εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά και την τελική γνωμάτευση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:
α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές. β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές».

Άρθρο 9
Προϋπάρχουσα αναπηρία
Ο ασφαλισμένος δικαιούται συντάξεως αναπηρίας έστω και αν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένιση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση εφόσον καθίσταται ανίκανος για την εργασία του λόγω ουσιώδους επιδείνωσης και πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις που αφορούν το φορέα στον οποίο ασφαλίζεται.
Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΥΚΑ (Ν. Υπ’ Αριθμ. 3868/03-08-2010 (ΦΕΚ 129/ΤΑ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, Χαιρετίζει την μετονομασία του «Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων» σε «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης» και την ένταξή του στο ΕΣΥ και αναμένουμε την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης, ως σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης. Επίσης να συγκροτηθεί άμεσα επιστημονικό συμβούλιο και Δ.Σ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη συγκρότηση των Διοικήσεων των νοσοκομείων.
Μετά από 3 ετών υποσχέσεις, δεσμεύσεις και παλινωδίες από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ, για την ένταξη του ΕΙΑΑ, ως Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ειδικό Νοσοκομείο) στο ΕΣΥ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, με την παργ. 17 του Ν. 3868/3-8-2010/ΦΕΚ 129Α (που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων), υλοποιείται η ομόφωνη απαίτηση των Αναπηρικών φορέων (με σημαιοφόρο τον Σύνδεσμό μας) των εργαζομένων του ΕΙΑΑ, της Διοίκησης του ΕΙΑΑ, του ιατρικού κόσμου και της Ελληνικής κοινωνίας, με τη μετονομασία του ΕΙΑΑ, σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και την ένταξή του πλήρως στο ΕΣΥ. Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος της μετεξέλιξής του σε σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αναπηρικό χώρο και τις οικογένειές τους.
Συγχρόνως, επαληθεύεται πλήρως η ρήση του Ηρακλείτου που λέει: «Ουδέν εκ του μη όντος γίγνεται, ουδέν εις το μη ον φθείρεται». Πράγματι, αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε η συνεχής πίεση, για την ένταξη του ΕΙΑΑ στο ΕΣΥ, ως Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης, ασφαλώς σήμερα δεν θα ζούσαμε την χαρά της μοναδικής ευχάριστης είδησης, της μοναδικής προσφοράς της πολιτείας, στον αναπηρικό χώρο και ειδικότερα το χώρο της κινητικής αναπηρίας.
Αναδημοσιεύουμε την παρ. 17 του Ν. 3868/3-8-2010/ΦΕΚ 129Α.

Άρθρο 8, παρ. 17
Ένταξη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στο ΕΣΥ Ν. 3868/3-8-2010 (ΦΕΚ 129 Α):

«Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων μετονομάζεται σε «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης» και μετατρέπεται από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 7 και επόμενα του Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α’) χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης, ρυθμίζονται οι αναγκαίες μεταβολές λόγω της υπαγωγής στο νέο Νομοθετικό Καθεστώς, όπως ενδεικτικά, δημιουργία οργανισμού του Νοσοκομείου, μετακίνηση του προσωπικού όλων των κλάδων , ένταξη του ιατρικού προσωπικού σε θέσεις ιατρών Ε.Σ.Υ., αναγνώριση της προϋπηρεσίας του, μισθολογική του κατάταξη, προϋποθέσεις βαθμολογικής του εξέλιξης, συνέχιση εκκρεμών δικών, διεκδίκηση αξιώσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Άρθρο 16
Ρυθμίσεις για θέματα πρόνοιας
1. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του ν. 2345/1995, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 3627/2007 (ΦΕΚ 292 Α’) προστίθεται εδάφιο ως εξής:«Η χορήγηση του επιδόματος κίνησης επεκτείνεται και σε άτομα με ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξάρτητα από το αν είναι κύριοι, νομείς, κάτοχοι ή χρήστες ιδιωτικής χρήσης επιβατικού οχήματος».7. α) κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, την πρόσβαση και διαμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
ε) με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ή άλλου συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την εκπαίδευση και πιστοποίηση των σκύλων βοηθείας.
Διαβάστε περισσότερα...

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3847/2010 Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Αρθρο Μόνο.
1. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ, το ύψος τους δε καθορίζεται ως εξής:
α) Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, τετρακόσια (400) ευρώ.
β) Το επίδομα εορτών Πάσχα, διακόσια (200) ευρώ.
γ) Το επίδομα αδείας, διακόσια (200) ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης του άρθρου 1 του ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α΄), του επιδόματος ανικανότητας και της προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.
2. Από το όριο ηλικίας που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον οι τελευταίοι:
α) είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, ή
β) δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους,
γ) είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
3. Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα της παραγράφου 1 καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη.
4. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.
5.α. Τα επιδόματα της παραγράφου 1 δεν καταβάλλονται σε όσους δικαιούχους και βοηθηματούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165/Α΄), 6 παρ. 9 του ν. 2227/1994 (ΦΕΚ 129/Α΄) και 8 παρ. 14 του ν. 2592/ 1998 (ΦΕΚ 57/Α΄).
β. Εάν η καταβαλλόμενη σύνταξη με συνυπολογισμό των επιδομάτων της παραγράφου 1 υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση, υπερβαίνει κατά μήνα το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ, τα εν λόγω επιδόματα καταβάλλονται μέχρι του ορίου των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ με ανάλογη μείωσή τους.
6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (ΦΕΚ 276/Α΄).
7. Συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31.12.2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, ΦΕΚ 210/Α΄) ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
8. Όσοι από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, έχουν υποβάλλει αίτηση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης από 1.1.2010 και μετά, δύνανται να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και να επανέλθουν στην υπηρεσία.
Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, έστω και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης υπό τον όρο ότι δεν έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησης. Ο χρόνος από τη λύση της σχέσης αυτής μέχρι την επαναφορά τους στην υπηρεσία θεωρείται χρόνος πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
9. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65/Α΄) αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.»
10. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1 έως και 6 αρχίζουν από 1ης Ιουνίου 2010 και των παραγράφων 7 έως και 9 από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Aθήνα, 11 Μαΐου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 11 Μαΐου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

----------
Ο νόμος βρίσκεται επίσης σε μορφή pdf εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

«Βάσανο» της άνοιξης η αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως την εποχή της άνοιξης. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάποιο άτομο που κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο (σπανιότερα) παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας από τη μύτη όπως μπούκωμα, πταρμούς, φαγούρα και ρινόρροια.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνό νόσημα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η συχνότητά της έχει αυξηθεί τα τελευταία 10-20 χρόνια και αποδίδεται στην επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος και ιδίως αυτών που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα στις δυτικές κοινωνίες αγγίζει και το 20%. Ετσι, το νόσημα αυτό καθίσταται μία από τις 10 πιο συχνές αιτίες για να επισκεφθεί ένας ασθενής το γιατρό.

***Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα διακρίνονται αδρά σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που φταρνίζονται και στάζει η μύτη τους (ρινόρροια) και σε αυτούς που μπουκώνει η μύτη τους. Η συνηθέστερη κατηγορία είναι η πρώτη. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι η φαγούρα στο λαιμό, η ξηρότητα του φάρυγγα, η επιπεφυκίτιδα, η δακρύρροια, η φαγούρα στα μάτια, οι διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης (κυρίως ανοσμία) και αρκετές φορές οι ασθματικές κρίσεις. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές του ύπνου, εύκολη κόπωση και κακοδιαθεσία, καθώς και υπερευαισθησία και εκνευρισμός.

Θεωρείται μία ρινίτιδα αλλεργική όταν τα συμπτώματά της διαρκούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα και για πολλές ημέρες.

***Κατηγορίες και αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική, όταν τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, και σε συνεχή, όπου η συμπτωματολογία παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως κυριαρχούν τα πολλά φταρνίσματα που εκδηλώνονται κυρίως με μορφή παροξυσμών, η συνεχής υδαρής καταρροή και ο κνησμός της μύτης. Αντιθέτως, στη συνεχή αλλεργική ρινίτιδα, η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) είναι το κυρίαρχο ενόχλημα των ασθενών. Η επιπεφυκίτιδα και τα υπόλοιπα οφθαλμικά συμπτώματα είναι συνηθέστερα συμπτώματα της εποχικής και όχι τόσο της συνεχούς αλλεργικής ρινίτιδας.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε αλλεργιογόνα γύρεων (κυρίως την άνοιξη, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο) και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων και σε ακάρεα οικιακής σκόνης (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Στη χώρα μας, τα περισσότερα αλλεργιογόνα γύρεων προέρχονται από την ελιά, το φυτό περδικάκι, τη μαργαρίτα και τα αγρωστώδη.

Στη συνεχή αλλεργική ρινίτιδα τα οφθαλμικά συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν και ο ασθενής αναφέρει ένα αίσθημα «μπουκώματος» της μύτης (ρινική συμφόρηση) καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με εξάρσεις και υφέσεις. Η συνεχής αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως στα ακάρεα οικιακής σκόνης, τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων.

Οι ασθενείς με συνεχή αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν περισσότερο συχνά και δευτεροπαθή ενοχλήματα, όπως στοματική αναπνοή, παρατεταμένο ροχαλητό, υπνική άπνοια, παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες), ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.

***Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση φαινομενικά «αθώα», η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βρογχικού άσθματος και σε πολλούς μάλιστα ασθενείς τα δύο αυτά νοσήματα συνυπάρχουν. Η εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας στην παιδική ηλικία δείχνει μια αλλεργική προδιάθεση του ατόμου και θεωρείται παράγων κινδύνου για την εκδήλωση άσθματος.

Συνήθως πρώτα εμφανίζεται η αλλεργική ρινίτιδα και έπεται το άσθμα, ενώ σε ποσοστό 25% τα δύο νοσήματα ξεκινούν ταυτόχρονα.





Πώς αντιμετωπίζεται


Ο ασθενής, ο οποίος υποπτεύεται την ύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας ή εμφανίζει τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, πρέπει το συντομότερο να απευθύνεται σε έναν ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο.

Εκείνος λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς (το οποίο από μόνο του ενίοτε θέτει τη διάγνωση) και εξετάζει προσεκτικά το εσωτερικό της μύτης του ασθενούς για την ανεύρεση τυχόν ανατομικών ανωμαλιών που μπορεί να συνυπάρχουν και να επιδεινώνουν την κατάσταση του ασθενούς όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η ύπαρξη πολυπόδων, κ.ά.

Κατόπιν, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων (εξετάσεις αίματος, δερματικά test, κ.ά.) ή και αξονικών τομογραφιών.

Ερεθιστικοί παράγοντες

Για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σημαντικό ρόλο παίζει κατ' αρχήν η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων με καλό καθημερινό αερισμό του οικιακού περιβάλλοντος, την απομάκρυνση των οικόσιτων ζώων αν υπάρχει αλλεργία σε αυτά, ενώ σε περιπτώσεις εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας συστήνεται η μετακίνηση του ατόμου με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, η τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα του σπιτιού και το λούσιμο των μαλλιών τόσο του ασθενούς όσο και του/της συντρόφου του πριν από τον ύπνο.

Τα φάρμακα

Ο γιατρός διαθέτει στη φαρέτρα του μία πληθώρα φαρμάκων (αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, κ.ά.) τόσο από το στόμα όσο και σε μορφή σπρέι, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Η ανοσοθεραπεία για την απευαισθητοποίηση από ορισμένα αλλεργιογόνα χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις με καλά αποτελέσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής και τον καλύτερο αερισμό και παροχέτευση των παραρρίνιων κόλπων.

Η ύπαρξη ευμεγέθων ρινικών πολυπόδων που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή αποφράσσουν τη μύτη απαιτεί την αφαίρεσή τους.

Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών συνεπάγεται επιδείνωση της ρινικής απόφραξης και απαιτεί τη σμίκρυνσή τους με διάφορες μεθόδους (αφαίρεση, ηλεκτροκαυτηρίαση, ακτίνες Laser, κ.ά.)

Η ύπαρξη ενός στραβού (σκολιωτικού) διαφράγματος, ασυμμετρίας ρωθώνων ή εξωτερικών ανωμαλιών της μύτης είναι παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν τη ρινική αναπνοή και πρέπει να διορθώνονται για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ρινός. Η αποκατάσταση αυτής με ταυτόγχρονη βελτίωση και της αισθητικής εικόνας της σε μία επέμβαση καλείται λειτουργική ρινοπλαστική και εκτελείται από τον ίδιο χειρουργό. Τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην πλαστική χειρουργική του προσώπου

και ο οποίος διορθώνει τόσο τις ανατομικές ανωμαλίες του εσωτερικού της ρινός όσο και την εξωτερική της εμφάνιση ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου. Ετσι, επιτυγχάνεται διττό αποτέλεσμα: η μύτη λειτουργεί σωστά, αναπνέει καλά, οι αεραγωγοί είναι ελεύθεροι και ταυτόχρονα η αισθητική της εμφάνιση βελτιώνεται χωρίς να γίνονται δραστικές αλλαγές που να δείχνουν ότι το άτομο έχει υποβληθεί σε επέμβαση στη μύτη. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να σημειώσουμε πως η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα σημαντικό νόσημα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και φαίνεται ότι πλέον αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας διότι :

* παρουσιάζει υψηλή συχνότητα στο γενικό πληθυσμό,

**επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών,

* επιδρά αρνητικά στην απόδοση των παιδιών που πάσχουν στο σχολείο και των ενηλίκων στην εργασία,

* σχετίζεται ή και μπορεί να προκαλέσει άσθμα και,

* έχει σοβαρές επιπλοκές.

Γι' αυτούς τους λόγους παίζει καίριο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπισή της.





Οι συχνές παραρρινοκολπίτιδες


Μία άλλη σοβαρή επιπλοκή της αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι συχνές παραρρινοκολπίτιδες που εκδηλώνονται κυρίως σε όσους πάσχουν από συνεχή αλλεργική ρινίτιδα.

Η ρινική συμφόρηση εμποδίζει τη φυσιολογική παροχέτευση των παραρρίνιων κοιλοτήτων στη μύτη με αποτέλεσμα η παραμονή των εκκρίσεων εντός των κοιλοτήτων και η επακόλουθη επιμόλυνσή τους να οδηγεί σε επανειλημμένες παραρρινοκολπίτιδες. Τα άτομα με συνεχή αλλεργική ρινίτιδα λόγω της ρινικής συμφόρησης έχουν κακή ποιότητα ζωής και διαταραχές του ύπνου

με ροχαλητά ή ακόμα και κρίσεις υπνικής άπνοιας. Εμφανίζουν συχνά και ρινικούς πολύποδες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος

και αποφράσσουν πλήρως τη ρινική κοιλότητα. Λόγω της ρινικής απόφραξης εμφανίζονται υποτροπιάζουσες ωτίτιδες με συλλογή υγρού στο αυτί καθώς

και υποτροπιάζουσες φαρυγγολαρυγγίτιδες.

Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών (μικρά οστά στο εσωτερικό της μύτης)

είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και οδηγεί

σε επιδείνωση της ρινικής απόφραξης.

Τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν διαταραχές στη φυσιολογική σύγκλειση των δοντιών καθώς επίσης και συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα...