Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ένας 25χρονος εργάτης που παραμορφώθηκε από ένα ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που υποβάλλεται σε ολική μεταμόσχευση προσώπου. Για την επέμβαση χρειάσθηκαν 30 γιατροί και πάνω από 15 ώρες προκειμένου ο Ντάλας Βέινς να αποκτήσει το νέο του πρόσωπο.

Οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση την προηγούμενη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Brigham and Women's, στη Βοστόνη, χαρακτήρισαν την επέμβαση επιτυχημένη. Ο Ντάλας τραυματίσθηκε το Νοέμβριο του 2008, όταν ακούμπησε το κεφάλι του σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης. Πέρασε τους επόμενους τρεις μήνες στην εντατική, διασωληνωμένος και σε καταστολή, ενώ οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε περισσότερες από 20 επεμβάσεις.

Πίστευαν ότι θα έμενε παράλυτος από το λαιμό και κάτω και ότι δεν θα μιλούσε ποτέ ξανά, δεν θα περπατούσε και δεν θα έτρωγε μόνος του, αλλά εκείνος σταδιακά συνήλθε και ανέκτησε πλήρως την κινητικότητά του. Ωστόσο, τα εγκαύματα είχαν εξαλείψει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του. Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρ Μπόνταν Πόμαχακ, τον επέλεξαν για την μεταμόσχευση τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από ειδικά τεστ που έδειξαν πως απ' όλους όσους υπήρχαν στη σχετική λίστα, εκείνος διέθετε τη μεγαλύτερη ψυχική αποφασιστικότητα.

Κατά την επέμβαση, αντικαταστάθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ντάλας μεταξύ αυτών η μύτη, τα χείλη, το δέρμα, οι μύες του προσώπου και τα νεύρα που τους τροφοδοτούν.

Εν τούτοις, οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να του μεταμοσχεύσουν νέα μάτια, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη του όραση. Οι γιατροί επισήμαναν πως εκτός από εμφάνιση και την ανάκτηση της ικανότητας της αίσθησης η μεταμόσχευση είναι επίσης κρίσιμη για την αναπνοή, την ομιλία, τη διατροφή και την κοινωνική επαφή. Ο Ντάλας έχει μία κόρη 3 μηνών και, όπως δήλωσε , αυτό που τώρα περιμένει είναι να αισθανθεί το φιλί της στο μάγουλό του.

Ιστορικό
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου δέκα μεταμοσχεύσεις προσώπου παγκοσμίως, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Κίνα. Η συγκεκριμένη ήταν η τρίτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η δεύτερη στο νοσοκομείο της Βοστόνης.

Το 2008 ο Κόνι Καλπ ήταν ο πρώτος Αμερικανός ο οποίος υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Κλινική του Κλίβελαντ. Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποίησαν την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου τον περασμένο Μάρτιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.