Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Προπονητής μπάσκετ... κουτούλησε διαιτητή


Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση σε σχολικό αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ, μεταξύ των λυκείων Neshaminy High School και Pennsbury High School. Ο προπονητής του Neshaminy High School, Τζέιν Ντέβιν, κουτούλησε τον διαιτητή μετά και τη δεύτερη τεχνική ποινή που δέχθηκε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφονική επίθεση με ματσέτα στη Βραζιλία


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με τη δολοφονική επίθεση ενός άντρα με ματσέτα εναντίον ενός ατόμου που κάθεται αμέριμνο έξω από ένα μαγαζί. Ο δράστης εμφανίζεται ξαφνικά από την πόρτα και χτυπάει τέσσερις φορές το θύμα, το οποίο τρέχει για να σωθεί κάτι που τελικά ευτυχώς κατάφερε. Τη γλίτωσε με αρκετά τραύματα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χόρεψαν στο «ταψί» του λούνα παρκ και της έπεσε το παντελόνι


Απρόβλεπτη εξελίχτηκε σε ένα νεαρό ζευγάρι στην Κόστα Ρίκα η βόλτα στο λούνα παρκ.

Το παντελόνι της κοπέλας άρχισε να... γλιστρά επικίνδυνα και να πέφτει όταν ανέβηκε μαζί με τον σύντροφό της στο "ταψί".

Η κοπέλα δεν φορούσε εσώρουχο και εκείνος έκανε τα πάντα για να την προστατέψει.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Νέα προσφορά αγάπης σε ΑμεΑ στον Πύργο - Οικογένεια αγόρασε αμαξίδιο


Ο κύκλος της προσφοράς και της αλληλεγγύης διευρύνεται για το Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας. Μετά την δωρεά επαγγελματία από τον Πύργο προς ένα παλικάρι με αναπηρία, ενός αμαξιδίου για τις μετακινήσεις του, μια οικογένεια ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα και προσέφερε επίσης ένα αμαξίδιο αρκετά μεγάλης αξίας, σε έναν άλλο νέο του Πύργου με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ηλεία: Νέα προσφορά αγάπης σε ΑμεΑ στον Πύργο - Οικογένεια αγόρασε αμαξίδιο Ιδιώτες κάνουν αυτό που δυσκολεύεται να κάνει το κράτος

Η παράδοση έγινε το πρωί της Δευτέρας στο κατάστημα Health Way, όπου είχε παραγγελθεί και τα μέλη του συλλόγου δεν έκρυψαν την ικανοποίηση και τη συγκίνησή τους για την ανταπόκριση που υπάρχει στις προσπάθειές τους.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Παντελής Παπαναγιώτου, «αυτή η προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, με συγκινεί γιατί μας δείχνει πως η προσπάθεια που γίνεται έχει «ριζώσει» σε τοπικό επίπεδο. Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ένα ακόμα μέλος του συλλόγου μας.

Αποδεδειγμένα του προσφέρουμε μια ανάσα ζωής μέσα από την αγάπη και την προσφορά μελών της κοινωνίας μας. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και είναι σα να έχουμε δεχθεί εμείς αυτό το «δώρο». Ένα παιδί θα αποκτήσει επικοινωνία με το περιβάλλον, κάτι που έχει τόσο πολύ ανάγκη και θα αλλάξει η ποιότητα ζωής του. Ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

Ο σπόρος που φυτέψαμε έχει ανθίσει στις καρδιές των ανθρώπων. Τέτοιες ενέργειες φωτίζουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας και δίνουν δύναμη και ελπίδα σε εμάς να συνεχίσουμε το έργο μας. Εμείς συνεχίζουμε τις δράσεις μας όπως αυτή με τη συλλογή με τα καπάκια μαζί με τους Ηλειοτέχνες».

Παράλληλα ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλουν τα μέλη του συλλόγου και ευχήθηκε να έχει υγεία ο κόσμος ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για τέτοιες προσφορές. «Βλέπουμε όμως πως τα πράγματα χειροτερεύουν και πρέπει όλοι μαζί στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο» σχολίασε.
Ο γραμματέας του συλλόγου Γιώργος Παπανικολόπουλος, τόνισε πως πολύ γρήγορα βρέθηκε δεύτερος χορηγός για τις ανάγκες του συλλόγου, μια συμπολίτισσά μας με το σύζυγό της. «Πήραν στο Νίκο ένα πανάκριβο λόγω των αναγκών του αμαξίδιο, καθώς ο ίδιος με το επίδομα της Πρόνοιας δεν μπορεί να το αγοράσει, ούτε έχει τέτοιες παροχές. Όταν χάλασε το δικό του αμαξίδιο, αναγκάστηκε να παραμείνει μέσα στο σπίτι του. Με την κίνηση της συμπολίτισσας, θα καταφέρει να βγει και πάλι έξω…»

Τέλος η Χρύσα Γαλανοπούλου εκπρόσωπος του καταστήματος Healthway, ανέφερε ότι «ως επιχείρηση συνεχίζουμε και στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία. Θα είμαστε πάντα κοντά στους σε οτιδήποτε χρειαστούν».
Να σημειωθεί πως οι δράσεις με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών με σκοπό να εξασφαλιστούν χρήματα για την αγορά και άλλων αμαξιδίων για άτομα με κινητικά προβλήματα συνεχίζεται από το σύλλογο σε συνεργασία με άλλους φορείς.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρίνιο: Η ΕΕΑΣΚΠ κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της


Το Δ.Σ. της ΕΕΑΣΚΠ σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2016 του Γραφείου συντονισμού και υποστήριξης ΑμΣΚΠ Αγρινίου-Περιχώρων, σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Ν. Αιτ/νίας "Η ΕΛΠΙΔΑ", το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στις 9.00 μ. μ. στο Κέντρο «Ζαμπάκιας» οδός Ξενοπούλου 15- Αγρίνιο τηλ: 2641032676.

Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ» για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη στήριξη στα μέλη της ΕΕΑΣΚΠ.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατριχιαστικοί θάνατοι που συνδέονται με τελετουργίες του βουντού


Όταν το παράξενο θρησκευτικό κράμα περιλαμβάνει εγκλήματα και αφαίρεση ανθρώπινων ζωών.

Το βουντόν (ή βουντούν), όπως είναι η επίσημη ονομασία αυτού που ξέρουμε όλοι ως βουντού, είναι μια ιδιαίτερη θρησκευτική παράδοση που ξεπήδησε μέσα από τις φρικαλεότητες που ζούσαν οι αφρικανοί σκλάβοι που μεταφέρθηκαν με τα λευκά δουλεμπορικά στις Δυτικές Ινδίες κατά τον 16ο αιώνα.

Ο λευκός αποικιοκράτης απαγόρευε στους δούλους του να λατρεύουν τα παραδοσιακά αφρικάνικα δόγματα και τους εξανάγκασε να ασπαστούν τον χριστιανισμό, αν και από την επικίνδυνη αυτή γειτνίαση έμελλε να ξεπηδήσει κάτι μοναδικό στην ιστορία των θρησκειών, το βουντού!

Το ιδιαίτερο λατρευτικό μείγμα που έψαχνε να συμβιβάσει τον καθολικισμό και τα τοπικά αφρικανικά δόγματα αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως στην Αϊτή, γενικεύτηκε στην Καραϊβική και ενέχει δεσμούς αίματος με το βουντού των ΗΠΑ αλλά και το αντίστοιχο που εξασκείται στη Δυτική Αφρική (στη Νιγηρία κυρίως), αν και αυτό είναι απαλλαγμένο από τις χριστιανικές δοξασίες. Στο όνομά του έχουν γίνει αρκετά εγκλήματα, όπως εξάλλου και στο όνομα των περισσότερων θρησκευτικών παραδόσεων…

Η δίκη που χάρισε στο βουντού το κακό του όνομα



Ήταν το 1864 με την καταδίκη οχτώ Αϊτινών για δολοφονία και κανιβαλισμό παιδιού που θα αποκτούσε το βουντού τη μαύρη του φήμη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 1863, ο Κόνγκο Πέλε ζήτησε από την αδερφή του και ιέρεια του βουντού, Ζαν Πέλε, να τον βοηθήσει με τις πρακτικές της να αποκτήσει πλούτο και δύναμη. Εκείνη συμφώνησε και απευθύνθηκε σε δύο γκουρού του βουντού για τον ιδανικό τρόπο. Οι γεροντότεροι της είπαν ότι για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να θυσιάσουν έναν «τράγο χωρίς κέρατα», επίσης γνωστό σε μας ως άνθρωπο.

Στις 27 Δεκεμβρίου, τα δυο αδέλφια απήγαγαν τη 12χρονη ανιψιά τους και την κράτησαν κρυμμένη μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τότε είναι που έλαβε χώρα η αποτρόπαιη ιεροτελεστία, που περιλάμβανε τον στραγγαλισμό, την εκδορά, τον διαμελισμό και τον αποκεφαλισμό τελικά της κοπέλας, αν και τα δεινά της δεν τέλειωσαν εδώ, καθώς το αίμα της αποθηκεύτηκε σε βαζάκια και χρησιμοποιήθηκε κατόπιν στο μαγείρεμά της, αφού η παρέα των ιερέων τράφηκε κατόπιν με τις σάρκες της.

Λίγο αργότερα, τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες (μεταξύ των οποίων και τα φονικά αδέλφια) κατηγορήθηκαν για φόνο και αφού ομολόγησαν το μακάβριο έγκλημά τους, εκτελέστηκαν δημόσια στις 13 Φεβρουαρίου 1864. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η υπόθεση έτυχε παγκόσμιας κάλυψης και έκανε το βουντού να φαντάζει όσο πιο απάνθρωπο και ζοφερό έπαιρνε, αλλάζοντας μια για πάντα την πεποίθηση του κόσμου για τη θρησκευτική παράδοση.

Αν και σήμερα η όλη ιστορία έχει φτάσει να αμφισβητείται, καθώς λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι έγινε ό,τι έγινε, την ίδια ώρα που όλοι οι κατηγορούμενοι ξυλοκοπήθηκαν αγρίως πριν ομολογήσουν. Επίσης, την εποχή εκείνη πρόεδρος της Αϊτής ήταν ο Φαμπρ Τζεφράρ, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε σκλάβος, είχε όμως μετατραπεί σε φανατικό καθολικό και ήθελε τη χώρα του απαλλαγμένη από παλιές αφρικανικές δοξασίες. Μια τέτοια πολύκροτη δίκη θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσε βολικά τον σκοπό του, να αποδείξει κοντολογίς ότι το βουντού ήταν γεμάτο μοχθηρία και υπερφυσική κακία…

Η ιέρεια του βουντού που καλούσε σε ανθρωποθυσίες



Τον Οκτώβριο του 1910, ένας αστυνομικός διευθυντής από την Αϊτή παρέδωσε την έγγραφη κατάθεσή του για μια 24χρονη ιέρεια του βουντού, κάποια Εστέις Λιμπερίς. Στην αναφορά του είπε ότι κατά τη διάρκεια των τελετών, οι πιστοί έκαναν σπονδές σε έναν θεό με μορφή φιδιού και αν η ατυχία και η κακοδαιμονία είχε εγκαθιδρυθεί στην κοινότητα, τότε θυσίαζαν και ένα ζώο. Ο αστυνομικός ανέφερε ότι η Λιμπερίς υπαινίχθηκε κάποια στιγμή ότι μόνο η θυσία ενός παιδιού θα έφερνε τύχη και ευζωία στους πιστούς, όταν το πράγμα πήρε μια άσχημη τροπή.

Ένας πιστός του βουντού απήγαγε ένα μικρό κορίτσι, το απίθωσε κατόπιν στο ιερό, όπου και στραγγαλίστηκε. Αφού αποκεφάλισαν το άψυχο σώμα, μάζεψαν το αίμα της σε ένα κύπελλο για να το γευτούν όλοι οι παριστάμενοι στην ανθρωποθυσία. Δύο επίσης μικρά κορίτσια μαγείρεψαν κατόπιν το ακρωτηριασμένο σώμα του τραγικού παιδιού, αν και δεν το κανιβάλισαν. Η ομήγυρη φύλαξε το σώμα ως υπόμνηση της θυσίας που είχε λάβει μόλις χώρα.

Αν και αυτό δεν θα ήταν το τέλος των φονικών, καθώς τα κορίτσια είχαν διαπράξει κάποιο είδος ύβρεως με την προετοιμασία του σώματος της μικρής και τώρα έπρεπε να θυσιαστούν κι αυτά για να εξευμενιστούν οι θεοί του βουντού. Δύο μέρες μετά, άλλα δυο παιδιά θυσιάστηκαν ιεροτελεστικά. Στην αστυνομική έκθεση αναφέρεται ότι όταν οι Αρχές ερεύνησαν το σπίτι της Λιμπερίς, εντόπισαν τα απομεινάρια μιας 12χρονης μέσα σε ένα βαρέλι…

Ο αιδεσιμότατος που έχανε όποιον αγαπούσε



Ο αιδεσιμότατος Γουίλι Μάξγουελ ήταν ταυτοχρόνως ιερέας του βουντού που λειτουργούσε μυστικά σε μια εκκλησία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα διδαχθεί την τέχνη των σκοτεινών τελετών από τις ίδιες τις «Εφτά Αδερφές» του Μισισιπή, της πλέον γνωστής και τρομακτικής αίρεσης του βουντού της Λουιζιάνα. Γι’ αυτό και τα μέλη της αφρο-αμερικανικής κοινότητας τον έτρεμαν, ένας φόβος που λειτούργησε φυσικά υπέρ του, μιας και πιστεύεται ότι ο Μάξγουελ γλίτωσε την τιμωρία για μια σειρά από φόνους που διέπραξε.

Το πρώτο του θύμα φέρεται με ισχυρές ενδείξεις να είναι η ίδια του η σύζυγος το 1969. Η τραγική γυναίκα βρέθηκε στραγγαλισμένη και κακοποιημένη σωματικά στο αυτοκίνητό της. Ο αιδεσιμότατος σύρθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και παρά τα στοιχεία, αθωώθηκε μαγικά. Καθόλου μαγικά βέβαια, μιας και η στρατηγική του ήταν απλή: παντρεύτηκε τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, η οποία μέχρι να φτάσει η μέρα της δίκης είχε ήδη αλλάξει την κατάθεσή της! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ιερέας εισέπραξε και την παχυλή ασφάλεια ζωής της εκλιπούσας.

Λίγο αργότερα, ο αδερφός του ιερωμένου βρέθηκε επίσης νεκρός από υποθερμία και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το 1973, η δεύτερη σύζυγός του, η μάρτυρας κατηγορίας στον φόνο της πρώτης του συζύγου δηλαδή, εντοπίστηκε επίσης νεκρή, με τον Μάξγουελ να εισπράττει για δεύτερη φορά ασφάλεια ζωής. Το 1976, σειρά είχε ο ανιψιός του ιερέα και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς η 16χρονη προγονή του παπά ανασύρθηκε νεκρή κάτω από ένα αυτοκίνητο. Η αστυνομία τον είχε πάντα στο στόχαστρο, αν και φαινόταν να μην μπορεί να συνδέσει τις ανθρωποκτονίες και τα περίεργα δυστυχήματα με τον Μάξγουελ.

Στην κηδεία του κοριτσιού, η αδερφή της 16χρονης ούρλιαξε στον ιερέα του βουντού: «Σκότωσες την αδερφή μου και τώρα θα το πληρώσεις». Αμέσως, ο θείος της έβγαλε ένα όπλο και τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής στο κεφάλι μπροστά σε 300 ανθρώπους. Η απίστευτη υπόθεση που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και επανέφερε με δριμύτητα τα χρονικά του βουντού στον δημόσιο λόγο έφτασε μάλιστα μέχρι και το λογοτεχνικό στόχαστρο της Χάρπερ Λι, της συγγραφέως του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», αν και δεν ολοκλήρωσε ποτέ το πόνημά της για το βουντού και τα μυστηριώδη θανατικά που κύκλωναν τον Μάξγουελ…

Η επιδημία χολέρας της Αϊτής και τα λιντσαρίσματα



Ο μισός περίπου πληθυσμός από τα 9,6 εκατομμύρια της Αϊτής πιστεύει στο βουντού και ακολουθεί τα τελετουργικά του. Η θρησκεία διατηρεί ακόμα και σήμερα ισχυρότατο λαϊκό έρεισμα και από δω ακριβώς ξεπήδησε μια φοβερή ιστορία πολύ πρόσφατα, όταν η πίστη στο βουντού και η έλλειψη επιστημονικής γνώσης γύρω από τη χολέρα δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα στην Αϊτή.

Όπως ξέρουμε, μετά το πέρασμα του φοβερού Εγκέλαδου από την ήδη εξαθλιωμένη Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010, ξέσπασε μεγάλη επιδημία χολέρας: μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τη νόσο, την ίδια ώρα που 63.500 είχαν ήδη διαμετακομιστεί στο νοσοκομείο και άλλοι 121.000 εμφάνισαν συμπτώματα. Οι ντόπιοι δεν ήξεραν τι είναι η χολέρα ούτε και πώς θα επηρέαζε τη ζωή τους, κάτι που οδήγησε σε μαζικό πανικό σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορήθηκαν οι ιερείς του βουντού για την εξάπλωση της αρρώστιας και κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου του 2010 περισσότεροι από 45 λειτουργοί της θρησκείας συνάντησαν τον μαρτυρικό θάνατο μέσω λιντσαρίσματος, λιθοβολισμού, τσεκουρώματος ή παράδοση του σώματός τους στην πυρά. Τα αγριεμένα πλήθη στράφηκαν κατά των ιερέων και βύθισαν την ήδη πληγωμένη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη θλίψη. Ο υπουργός Επικοινωνιών της Αϊτής ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ για την ενημέρωση του ντόπιου στοιχείου για τη χολέρα και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στην επιδημία του 2010, περισσότεροι από 200.000 Αϊτινοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ από το φθινόπωρο του 2015 η χολέρα έδειξε και πάλι τα απειλητικό της πρόσωπο…

Το νιγηριανό βουντού δείχνει τα δόντια του



Τον Ιούλιο του 2001, μια 13χρονη από την πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας συνελήφθη ως ύποπτη για την εξαφάνιση ενός δίχρονου αγοριού. Η Τζουμάι Χασάν είχε ήδη φάκελο στην αστυνομία, παρά το νεαρότατο της ηλικίας της, καθώς είχε κάψει παλιότερα το σπίτι ενός γείτονα και είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει μια κοπέλα. Αυτή τη φορά η Χασάν ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτώσει το παιδί και είχε πουλήσει μέλη του σώματός του σε ιερέα του βουντού, που το ήθελε διακαώς για τις τελετές του.

Μετά την ομολογία, η σορός του τραγικού αγοριού ξεθάφτηκε και η Χασάν κατηγορήθηκε για τον φόνο του. Αν και η ομολογία της δεν είχε πάρει ακόμα τέλος. Είπε μετά ότι ήταν εδώ και εφτά χρόνια μέλος μιας δολοφονικής σέχτας που είχε εμπλακεί στις δολοφονίες 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του πατέρα της. Η κοπέλα θέλησε να βοηθήσει την αστυνομία να βρει τις σορούς των θυμάτων της οργάνωσης, αν και κανένα άλλο πτώμα δεν ανασύρθηκε κατά τις έρευνες.

Η ίδια ονόμασε μάλιστα εγκέφαλο της εταιρίας δολοφόνων κάποιον ανώτερο κρατικό υπάλληλο, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν όλα τα σύνεργα άσκησης του βουντού, αν και τίποτα δεν μπορούσε να τον συνδέσει με τους φόνους. Ήταν ξεκάθαρο πάντως ότι η σπείρα δεν ήταν παρά μυστικιστική σέχτα που λάτρευε μια φονική παραλλαγή του παραδοσιακά ειρηνικού βουντού…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεοφάνεια: η φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας


Οι εορτασμοί και τα σημαντικότερα έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα.

Θεοφάνεια, Επιφάνεια ή Φώτα, τρεις διαφορετικές ονομασίες για μία μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή. Η ονομασία της προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».

Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνεια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Τα Επιφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται. Ωστόσο, σίγουρα αποτελούν μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς κάνει λόγο για κάποιους αιρετικούς Γνωστικούς που από τις αρχές του 2ου αι. γιόρταζαν τη Βάπτιση του Ιησού. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον 4ο αι. τα Θεοφάνεια γιορτάζονται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας διά του Αγίου Βαπτίσματος, εξ ου και η ονομασία «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων». Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου που ξεκινά με τα Χριστούγεννα και εορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Μέγας Αγιασμός που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό είναι οι δύο κυριότερες τελετές των Θεοφανείων: ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Στην πρωτεύουσα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά, ενώ παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε έθιμα και εκδηλώσεις για την εορτή των Φώτων: αρχής γενομένης από την παραμονή της, τα κάλαντα των Φώτων ψάλλονται από τα παιδιά σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους «Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…». Επιπλέον, ο Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς, ο οποίος στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανείων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλονί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Επιπρόσθετα, έθιμο αποτελεί και το «πιάσιμο του Σταυρού» από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Γίνεται από νεαρά, κυρίως, άτομα που βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

Αλλά και τα ρουγκατσάρια, οι αράπηδες, οι καμήλες, οι μπαμπόγεροι, οι μωμόγεροι, οι φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανείων:

- Στη Θεσσαλία, ανήμερα της εορτής αναβιώνουν τα ρουγκάτσια (ρουγκατσάρια). Αποτελούνταν από ομάδες (10-15 μεταμφιεσμένων ατόμων) οι οποίες περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας την ανάλογη αμοιβή. Μερικά από τα απαραίτητα μέλη του κάθε ομίλου ήταν ο γαμπρός, η νύφη (νέος μεταμφιεσμένος), ο παπάς, ο παππούς, ο γιατρός και οι «αρκουδιάρηδες», ενώ εντυπωσιάζει ο αριθμός των τραγουδιών με τα οποία οι ρουγκατσάρηδες συνόδευαν το πέρασμά τους. - Στην Καστοριά, αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια». Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και με μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική, αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Μάλιστα, ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα.

- Το ίδιο έθιμο ζει και σε χωριά της Δράμας με την ονομασία ροκατζάρια. Οι κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες και εκκωφαντικούς θορύβους από τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

- Τα μπαμπούγερα, πάλι, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Από το πρωί της παραμονής, οι γυναίκες σκορπίζουν με το δεξί χέρι στάχτη γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και ομάδες - ομάδες ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

- Οι μωμόγεροι είναι ποντιακό έθιμο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Είναι σατιρικό και αναβιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά μερικές φορές και έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ένας τρόπος να ξεχαστούν από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

Το έθιμο είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου κατοικούν Πόντιοι. Στην εβδομάδα πριν από το νέο έτος, τα άτομα θα ντυθούν με διάφορα κοστούμια-σύμβολα του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα το παρελθόν, η νύφη το μέλλον, το άλογο την ανάπτυξη, ο γιατρός την υγεία, ο στρατιώτης την υπεράσπιση, η αίγα (κατσίκα) τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης το νέο έτος που θα φτάσει σε μερικές μέρες.

- Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής, τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό, ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

- Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής, πρωταγωνιστούν οι φούταροι. Την παραμονή των Θεοφανείων, νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Άη Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα, τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

- Αλλά και στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, στολίζεται η καμήλα μετά τον αγιασμό των υδάτων. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου στα τέλη του 19ου αι. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τουρκικό σπίτι έφτιαξε ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα, την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

- Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους ελέφαντες των Ινδών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξιστικές επιθέσεις σε γυναίκες την Πρωτοχρονιά στην Κολονία


Περίπου 90 γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα ληστείας, ότι δέχτηκαν απειλές ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά -και μία υποστηρίζει ότι την βίασαν- τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολονίας από ομάδες νεαρών, μεθυσμένων ανδρών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αστυνομικές αρχές.



Η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 1.000 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες, επιτέθηκαν σε γυναίκες στην πλατεία του καθεδρικού.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν μάλιστα ότι οι δράστες έμοιαζαν Βορειοαφρικανοί, γεγονός που υποδαύλισε έντονα αισθήματα στη Γερμανία, μια χώρα που έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τον Βόλφγκανγκ Άλμπερς, οι μάρτυρες και οι γυναίκες που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα των νεαρών, υποστηρίζουν ότι οι δράστες έμοιαζαν Άραβες ή Βορειοαφρικανοί. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας από 18 μέχρι 35 ετών, πρόσθεσε.

Η δήμαρχος της Κολονίας Χενριέτε Ρέκερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι όσοι ενεπλάκησαν στις επιθέσεις ήταν πρόσφυγες. Επίσης υπογράμμισε ότι οι πράξεις των νεαρών ήταν «παντελώς απαράδεκτες» και ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να μετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας.

Η Ρέκερ είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι και είχε τραυματιστεί σοβαρά τον Οκτώβριο, μία ημέρα μετά την εκλογή της στη δημαρχία της Κολονίας. Σύμφωνα με την αστυνομία αφορμή για την επίθεση αυτή φαίνεται ότι ήταν η υποστήριξη της νέας δημάρχου προς τους πρόσφυγες.

"Δεν θα επιτρέψουμε βδελυρές επιθέσεις σε γυναίκες. Όλοι οι δράστες πρέπει να δώσουν λόγο" ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου;


Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτικό μηχάνημα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου.

Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Η Υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και από τις δύο πλευρές του τότε «Ψυχρού πολέμου», και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.

Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.

Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.

Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ.

Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.

Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζέμλια του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.

Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ. Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέξετε στις εκπτώσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα για να βγείτε κερδισμένοι


Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Μια περίοδος που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες τους με φθηνές και καλές αγορές. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αν δεν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η περίοδος μπορεί οι καταναλωτές να βρεθούν διπλά χαμένοι.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη των χειμερινών οι συμβουλές των αρμόδιων φορέων είναι πολύτιμες.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:

- Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές – οικογενειακές τους ανάγκες.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

- Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

- Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

- Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές.

- Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

- Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο.

- Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

- Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

- Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

- Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

Τι πρέπει να ελέγχουν:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

- Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

- Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να προσέξουν τα εξής:

1) Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

2) Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

3) Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»)

4) Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 προσφορές επιτρέπονται μέχρι την παραμονή της έναρξης των επισήμων εκπτώσεων.

5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

10) Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

11) Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" η Ιταλίδα ηθοποιός Σιλβάνα Παμπανίνι


Πέθανε στην Ρώμη, σε ηλικία 90 ετών, η ηθοποιός Σιλβάνα Παμπανίνι. Από τις γνωστότερες ηθοποιούς της Ιταλίας, μαζί με την Σοφία Λόρεν, την Τζίνα Λολομπρίτζιντα και την Σιλβάνα Μάνγκανο, η Παμπανίνι είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι τον περασμένο Οκτώβριο. Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά στην συνέχεια προέκυψαν κάποιες επιπλοκές.

Έφυγε η Ιταλίδα ηθοποιός Σιλβάνα Παμπανίνι

Από τις βραβευμένες καλλονές στον διαγωνισμό Μις Ιταλία του 1946, προικισμένη τραγουδίστρια, εργάσθηκε με σκηνοθέτες όπως οι Λουίτζι Τζάμπα, Λουίτζι Κομεντσίνι, Πιέτρο Τζέρμι και Ντίνο Ρίζι. Η κριτική εκθειάζει την ερμηνεία της, με συμπρωταγωνιστή τον Βιττόριο Γκάσμαν, στο έργο Γκάουτσο, του 1964, ενώ ο Ιταλικός Τύπος επανήλθε, συχνά, στον έρωτα (ο οποίος δεν βρήκε ανταπόκριση) του κωμικού ηθοποιού Τοτό, για την σαγηνευτική αυτή ηθοποιό.

Είχε αποσυρθεί από τον κινηματογράφο, με δική της απόφαση, πριν σχεδόν πέντε δεκαετίες. Μόνη εξαίρεση, η συμμετοχή στο έργο Il Tassinaro (o Ταξιτζής) του 1983, με τον ηθοποιό Αλμπέρτο Σόρντι.

Η Σιλβάνα Παμπανίνι, όμως, έστω και μακριά από το κινηματογραφικό γίγνεσθαι, σχολίαζε μέχρι πρόσφατα με ιδιαίτερα πνευματώδη και κάποιες φορές καυστικό τρόπο, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις της χώρας της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια σε όλο τον κόσμο


Μπορεί τα έθιμα να διαφέρουν ανά τον κόσμο ωστόσο η πίστη και η προσήλωση μένει ίδια για εκατομμύρια πολίτες που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να γιορτάζουν ξεχωριστά την ημέρα των Θεοφανίων.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

Eλλάδα:



Βουλγαρία:



Iταλία:



Aυστρία:



Tσεχία:



Ρουμανία:



Παλαιστίνη:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απόφαση των Malaysia Airlines προκάλεσε σοκ στους επιβάτες της πτήσης προς την Ευρώπη


Έκπληκτοι έμειναν οι επιβάτες μίας πτήσης της Malaysia Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό την Ευρώπη, όταν τους ανακοινώθηκε η απαγόρευση της φόρτωσης των αποσκευών τους στο αεροσκάφος.

Η εταιρεία ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρότι οι αποσκευές τους έχουν περάσει τον έλεγχο δεν θα φορτωθούν στο αεροσκάφος εξαιτίας των ισχυρών αντίθετων ανέμων που πνέουν στην περιοχή και ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους αργότερα με άλλες πτήσεις.

«Οι αντίθετοι άνεμοι που πνέουν τις τέσσερις τελευταίες μέρες στην περιοχή είναι πάνω από 200 κόμβους, κάτι που οδηγεί στην περισσότερη κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 15% για αεροσκάφη τύπου B777-200» δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωση της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η αίτηση για τα οικογενειακά επιδόματα του 2015


Η προθεσμία υποβολής του εντύπου Α21 -Αίτηση για χορήγηση Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων ή/και Ειδικού Επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες- έτους 2015 λήγει στις 15/01/2016, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΓΑ.

Όσοι δικαιούχοι 2014 εισέπραξαν προκαταβολή 2015 στις 8/4/2015 υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν το έντυπο Α21 μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία.

Εφόσον δεν υποβληθεί το Α21 έτους 2015, η προκαταβολή θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα αναζητηθεί.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορούν να… χακάρουν την Barbie και να παρακολουθούν τα παιδιά


Οι ερευνητές ασφαλείας προειδοποιούν.

Η νέα Barbie με δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi μπορεί να είναι η νέα μόδα για τα κορίτσια αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέξουν οι γονείς. Η νέα κούκλα «Barbie Hello» θεωρείται η πρώτη «διαδραστική κούκλα» του κόσμου ικανή να ακούσει ένα παιδί και να ανταποκριθεί με τη φωνή της, με παρόμοιο τρόπο όπως το Siri της Apple.

Συνδέεται στο Internet μέσω Wi-Fi και διαθέτει ένα μικρόφωνο για να ηχογραφεί αυτό που λέει το παιδί και να στέλνει τις πληροφορίες σε τρίτους για επεξεργασία πριν απαντήσει στην ερώτηση που παιδιού. Ωστόσο ο ερευνητής ασφαλείας των ΗΠΑ Mat Jakubowski αναφέρει ότι όταν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi η κούκλα είναι ευάλωτη σε hacking, επιτρέποντάς σε τρίτα άτομα, μη αξιόπιστα, την εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες συστήματος της κούκλας, στα στοιχεία του λογαριασμού, στα αποθηκευμένα αρχεία ήχου και βέβαια άμεση πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Ο Jakubowski είπε στο NBC: «Μπορεί κάποιος να πάρει αυτές τις πληροφορίες και να μάθει διάφορα στοιχεία για το σπίτι ή την επιχείρηση κάποιου.» Ο ερευνητής μελέτησε τα δεδομένα που στάλθηκαν από μια κούκλα και είπε ότι οι πιθανότητες κατασκοπείας από κάποιον είναι πολλές και εμφανείς. Η κούκλα ακούει σε μια συνομιλία μόνο όταν πατηθεί ένα πλήκτρο και οι ηχογραφημένες ομιλίες κρυπτογραφούνται πριν αποσταλούν μέσω του διαδικτύου, αλλά όταν ένας χάκερ έχει τον έλεγχο της κούκλας τα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσαν εύκολα να παρακαμφθούν και να ακούσει αυτός όλες τις συνομιλίες, όπως αναφέρει ο ερευνητής. Όπως λέει επίσης αν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στην κούκλα είναι εύκολο να αποκτήσει στη συνέχεια πρόσβαση και σε άλλες συσκευές του σπιτιού που είναι συνδεδεμένες με το ίδιο Wi-Fi και να συλλέξει προσωπικά δεδομένα προκαλώντας ζημιά στον χρήστη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κούκλα γίνεται θέμα για το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ενώ επιπλέον σύμφωνα με τη Guardian πρόκειται για ένα αντικείμενο που μετακινείται συχνά μαζί με το παιδί εκτός σπιτιού κάνοντας έτσι έναν επίδοξο χάκερ κανονικό κατάσκοπο. Οι εταιρείες παραγωγής της κούκλας δεν απάντησαν σε κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο για καταιγίδες από το βράδυ


Συστάσεις προς του πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι :

-βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

-ενισχυμένοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη τα 9 μποφόρ

-χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από τα 900 μέτρα).

Πιο συγκεκριμένα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν, και σημαντική επιδείνωση του καιρού από αργά το απόγευμα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με ισχυρές καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους, περιμένουμε σήμερα.

Από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας. Κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 5 έως 15 στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 17 στην Ήπειρο, από 12 έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 12 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 15 έως 20 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στα βόρεια πελάγη σχεδόν ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά τοπικά σε θυελλώδεις 8 μποφόρ, και στα υπόλοιπα πελάγη μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και από το βράδυ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και πιθανόν τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν δίνοντας τοπικές βροχές τις βραδινές κυρίως ώρες, περιμένουμε στην Αττική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη θα εκδηλωθούν καταιγίδες με μεγάλη πιθανότητα για ισχυρά φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στο Νότιο Ευβοϊκό σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τις βραδινές κυρίως ώρες και περιορισμένη ορατότητα το πρωί, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ των Θεοφανίων μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 7 - 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη 9 μποφόρ. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά,

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους,

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων,

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα,

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια), και

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου,

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα,

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους,

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν,

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων,

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας, και

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «είσαι μια τρελοκαμπέρω»


Οι δύο εκδοχές για την προέλευση της γνωστής έκφρασης.

«Τρελοκαμπέρες» λέμε τις απερίσκεπτες γυναίκες που κάνουν τρέλες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υποστηρίζεται ότι ο γνωστός χαρακτηρισμός προήλθε από το κύριο όνομα ενός πραγματικού προσώπου και μάλιστα σπουδαίου.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Καμπέρο, έναν από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

Γεννημένος το 1883, ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ένας από τους έξι έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911 στο κέντρο του Henri Farman. Στις 13 Μαΐου 1912 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό μετά έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα, έχοντας μετατρέψει το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο.

Απέκτησε φήμη για τις παράτολμες επιδείξεις του και για τις ριψοκίνδυνες αποστολές του με αποτέλεσμα να του μείνει το παρατσούκλι «τρελοκαμπέρος» από το οποίο και προέκυψε και ο γνωστός χαρακτηρισμός.

Διαφορετική ερμηνεία ωστόσο δίνει το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από το τουρκικό «kamber», που σημαίνει «αχώριστος σύντροφος, ταίρι», πιθανώς με την ειρωνική σημασία «αυτή που δεν μπορεί να λείπει».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέροχες πόρτες πραγματικά έργα τέχνης


Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές;

Τι μπορεί να κρύβει μια πόρτα; Το εσωτερικό ενός μυστηριακού χώρου, μιας ζεστής θαλπωρής, ενός φιλικού δωματίου με μοναχικά ή πολυμελή οικογενειακά χαμόγελα. Η κύρια είσοδος κάθε κτίσματος, οφείλει φυσικά να διαθέτει και από μια πόρτα, που μόνο οι μη συνηθισμένες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.

Παρακάτω, δείτε μερικές που σίγουρα αποτελούν έργα τέχνης και που βρίσκονται διάσπαρτες σε περιοχές ανά τον κόσμο. Πριν ο καλεσμένος διαβεί το κατώφλι της εκάστοτε πόρτας, σίγουρα θα σταθεί να θαυμάσει το περίτεχνο αυτό αντικείμενο.

Μονμάρτη, Παρίσι, Γαλλία

Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ

Ραμπάτ, Μαρόκο

Valloria, Ιταλία

Χιλή

Σαγκάη, Κίνα

Σαρδηνία, Ιταλία

Φουντσάλ, Μαδέρα, Πορτογαλία

Τζαϊπούρ, Ινδία

Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς

Μπαλί, Ινδονησία

Πεκίνο, Κίνα

Northumberland, Βρετανία

Φουντσάλ, Μαδέρα, Πορτογαλία

Γερμανικές Άλπεις

Μεξικό

Πόρτα του καλλιτέχνη Victor Klassen
Διαβάστε περισσότερα...