Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν την μητρική γλώσσα τους προτού καν γεννηθούν


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Μωρά που έχουν γεννηθεί πριν από λίγες μόνο ώρες, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους ήχους της μητρικής γλώσσας τους από τους ήχους μιας ξένης γλώσσας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στην μήτρα, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Μουν του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής "Acta Paediatrica", μελέτησαν 40 νήπια, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας περίπου 30 ωρών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Σουηδία. Τα μωρά, ενόσω βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική γλώσσα τους, όσο και σε άλλες ξένες γλώσσες.

Οι επιστήμονες αξιολογούσαν το ενδιαφέρον και την εξοικείωση των νηπίων με τους ήχους ανάλογα με το πόση ώρα αυτά ρουφούσαν την πιπίλα τους, η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα υπολογιστή που κατέγραφε τις αντιδράσεις των μωρών. Η χρονική διάρκεια βυζάγματος της πιπίλας αποτελούσε το μέτρο που έδειχνε σε ποιό βαθμό ένα νήπιο είχε ήδη έρθει σε επαφή ή όχι, ήδη από τη μήτρα, με τις διάφορες γλώσσες. Αν προτιμούσε να ακούει κάποιες φωνές, αντί να ρουφά την πιπίλα του, αυτό εκλαμβανόταν ως ενδιαφέρον και εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σουηδία, αποδείχτηκε ότι τα νήπια αμέσως μετά τη γέννησή τους θήλαζαν την πιπίλα τους περισσότερη ώρα, όταν άκουγαν ξένες γλώσσες, πέρα από τα αμερικανικά ή τα σουηδικά αντίστοιχα.

Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου για την ακοή αναπτύσσονται κατά την 30ή εβδομάδα της κύησης και η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αγέννητα μωρά ακούνε την ομιλία της μητέρας τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου δέκα εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Έτσι, μόλις γεννιούνται, δείχνουν (με τον τρόπο τους!) τι έχουν ήδη μάθει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια ακούνε κυρίως τα φωνήεντα και με αυτά εξοικειώνονται περισσότερο.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι τα νεογέννητα είναι έτοιμα να μάθουν και αρχίζουν να διακρίνουν την μητρική τους γλώσσα από τις υπόλοιπες κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ξεκινάει ήδη από τη μήτρα, κάτι που η νέα μελέτη υποδηλώνει.

«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής γλώσσας. Έτσι, η μελέτη μας μετατοπίζει την μετρήσιμη αναγνώριση των ήχων της γλώσσας από τους έξι περίπου μήνες της ζωής του μωρού στο προγεννητικό στάδιο», δήλωσε η Μουν.


Διαβάστε περισσότερα...

«Οι γιατροί σκίζουν τα πτυχία τους με την περίπτωσή μου»


Η Πέγκυ Τρικαλιώτη μιλά για το θαύμα της ζωής της.

Εδώ και πέντε μήνες είναι μαμά μιας γλυκύτατης κορούλας, αλλά πέρασε από μεγάλη μπόρα για να φθάσει ως τη μητρότητα.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο περιοδικό People, ότι λίγο πριν μείνει έγκυος οι γιατροί της είχαν ανακοινώσει ότι... δεν μπορούσε να κάνει παιδιά!

«Από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας μας με τον Θανάση (σ.σ. σύντροφός της) δρομολογήσαμε το παιδί και ήταν τότε που ανακάλυψα ότι κάτι τέτοιο φάνταζε για μένα ανέφικτο.

Ακόμη και σήμερα οι γιατροί σκίζουν τα χαρτιά τους με ό,τι συνέβη. Να φανταστείς ότι ένα μήνα προτού μείνω έγκυος είχα πάρει ένα έγγραφο από το Λονδίνο που επιβεβαίωνε ότι δεν μπορώ να κάνω παιδί.

Και ήταν τότε που έπαθα κατάθλιψη, αλλά ευτυχώς για λίγο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχα μείνει έγκυος. Πρόκειται για απίστευτη συγκυρία και ακόμη πιο απίστευτο το γεγονός ότι την Παρασκευή ξεκινούσα πρόβες για το "Δεν μ'αγαπάς" και την Δευτέρα μου είπαν ότι ήμουν έγκυος», λέει η ηθοποιός.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους γονατίζει το νέο φορολογικό


Περισσότερους φόρους στους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες με παιδιά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

1 Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

2 Καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές: Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

3 Αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων: Υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματος θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ. Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Επίσης αυξάνεται από 10% σε 22% το πέναλτι φόρου που θα καλείται να πληρώσει κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος ο οποίος δεν θα καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

4 Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

5 Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Ειδικότερα:

• Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%.

• Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

6 Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β ' κατηγορίας). Ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ΄ κατηγορίας) το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.

7 Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

8 Αυξάνεται έως 100% το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι φορείς όπου δεν θα ισχύσει πάγωμα προσλήψεων


Δείτε αναλυτικά ποιες κατηγορίες εξαιρεί η σχετική υπουργική πράξη.

Το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι καθηγητές πανεπιστημίων, οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, οι δημοσιογράφοι στα γραφεία Τύπου των υπουργείων, συμπεριλαμβάνονται στις επαγγελματικές κατηγορίες που εξαιρούνται της διάταξης που προβλέπει πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Με πράξη υπουργικού συμβουλίου (40/2012) που δημοσιεύτηκε την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακοινώθηκε η αναστολή μέχρι το τέλος του 2013 διορισμών και προσλήψεων του πάσης φύσεως προσωπικού "στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Πρόκειται για επέκταση της ισχύος πράξης υπουργικού συμβουλίου του 2006, η οποία ορίζει ότι οποιαδήποτε έγκριση για προσλήψεις θα περνά από την Επιτροπή του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 και περιγράφει συγκεκριμένα τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις. Σύμφωνα δε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η εν λόγω απόφαση ανταποκρίνεται στην «ανάγκη περιστολής, λόγω δημοσιονομικών συνθηκών, των δαπανών στο Δημόσιο».

Από την αναστολή της πράξης εξαιρούνται αναλυτικά οι εξής:

α) το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Ελλήνων,

β) οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι ιατροδικαστές,

γ) το προσωπικό του άρθρου 16 παρ. 6 του Συντάγματος,

δ) οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι μόνο για το διορισμό τους στους οικείους Συλλόγους για την άσκηση του επαγγέλματός τους, καθώς και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και οι άμισθοι δικαστικοί επιμελητές, όπως και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων,

ε) οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες που εξομοιώνονται από άποψη συνεπειών με μετακλητούς υπαλλήλους και των οποίων οι θέσεις προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και το προσωπικό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του ν. 2190/1994,

στ) οι δημοσιογράφοι στα γραφεία Τύπου των Υπουργείων που προβλέπονται από το άρθρο 67 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α΄ 50),

ζ) οι Γραμματείς Κοινοτήτων που διορίζονται σε μοναδικές οργανικές θέσεις,

η) η ανάθεση έργου για διερμηνεία σε συνέδρια, ημερίδες, επιτροπές, συζητήσεις με εκπροσώπους ξένων χωρών ή οργανισμών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικώς σε κάθε περίπτωση που απαιτείται διερμηνεία, καθώς και για κατά περίπτωση μεταφράσεις κειμένων (εγγράφων, κωδίκων, υπηρεσιακών φυλλαδίων κ.λπ.),

θ) οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, έργου ή ωριαίας αποζημίωσης του διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και των Μονάδων Εκπαίδευσης ή Σχολών Επιμόρφωσης των Υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου,

ι) οι ερευνητές, το τεχνικό και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι συμβάσεις ανάθεσης έργου, για τις ανάγκες ερευνητικών προγραμμάτων από τα Ιδρύματα αυτά, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των ΤΕΙ,

ια) οι διοριζόμενοι ή προσλαμβανόμενοι σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων,

ιβ) το προσωπικό ειδικών κατηγοριών, εφόσον ο διορισμός / αναδιορισμός ή η πρόσληψη ή επαναπρόσληψή του επιβάλλεται από ρητή διάταξη νόμου, χωρίς να καταλείπεται στάδιο διακριτικής εκτίμησης στις αρμόδιες διοικητικές αρχές,

ιγ) οι ιατροί, υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (ν.δ. 67/1968, ΦΕΚ Α΄ 303), οι ειδικευόμενοι ιατροί (ν.δ. 123/1975, άρθρο 1, ΦΕΚ Α΄ 172) που προσλαμβάνονται σε θέσεις ισάριθμες με εκείνες που κενώνονται με την αποχώρηση ιατρών αντίστοιχων κατηγοριών και οι υπόχρεοι ετήσιας υπηρεσίας κτηνίατροι, γεωπόνοι και πτυχιούχοι σχολών που προβλέπονται για τον κλάδο ΠΕ4 Ιχθυολόγων (ν. 2538/1997, άρθρα 4 και 4α, ΦΕΚ Α΄ 242),

ιδ) οι συμβάσεις έργου διάρκειας έως ενός έτους του πάσης φύσεως καλλιτεχνικού προσωπικού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. καθώς και η απασχόληση καλλιτεχνικού, τεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένοι, χρόνου ή έργου σε κρατικά θέατρα και ορχήστρες, τη Λυρική Σκηνή καθώς και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. για συγκεκριμένες παραστάσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα,

ιε) το προσωπικό των ανωνύμων εταιρειών, για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3429/2005,

ιστ) το προσωπικό των εταιρειών του Δημοσίου ή άλλων φορέων του δημοσίου τομέα που εκτελούν οι ίδιες έργα εθνικής ή περιφερειακής κλίμακας, τα οποία χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ιζ) Τα μονομελή και συλλογικά όργανα διοίκησης,

ιη) Το προσωπικό που προσλαμβάνεται για μερική απασχόληση τους Ο.ΤΑ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3250/2004,

ιθ) το προσωπικό που έχει εξαιρεθεί ρητά με ειδική διάταξη νόμου από την διαδικασία της ΠΥΣ 55/1998 ή της ΠΥΣ 236/1994 και

κ) οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικηγόρος έδωσε το σπίτι του σε άστεγη οικογένεια


Η κίνηση αγάπης που έχει συγκινήσει τις ΗΠΑ.

Ένας επιτυχημένος δικηγόρος από το Λος Άντζελες είναι ο πρώτος «ήρωας» της νέας χρονιάς για τους Αμερικανούς, καθώς αποφάσισε να παραχωρήσει το σπίτι του, για έναν ολόκληρο χρόνο και εντελώς δωρεάν, σε μία άστεγη οικογένεια.

Όπως λέει ο ίδιος, τον παρακίνησε ο πατέρας του, ο οποίος είναι πλέον βαριά άρρωστος. «Σε όλη του τη ζωή μου δίδασκε να είμαι γενναιόδωρος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τόσο πλούσιος όσο ο Μπιλ Γκέιτς για να κάνει μία κίνηση φιλανθρωπίας».

Ο Τόνι Τόλμπερτ θέλησε να κάνει μία κίνηση αγάπης για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο ίδιος ζει μόνος του σε ένα μεγάλο σπίτι και θεώρησε ότι ήταν ώρα να το «μοιραστεί» με μια οικογένεια που δεν έχει σπίτι. Επισκέφθηκε ένα καταφύγιο αστέγων και συμπάθησε αμέσως την οικογένεια της Φελίσια Ντιούκς. Η γυναίκα ζει εδώ και χρόνια σε καταφύγια αστέγων μαζί με τα τέσσερα παιδιά της.

Ο Τόλμπερτ την ανακοίνωσε την απόφασή του την Πρωτοχρονιά και ήδη, η Φελίσια και τα παιδιά της έχουν μετακομίσει στην πολυτελή μονοκατοικία.

Όσο για τον Τόλμπερτ, θα μείνει για ένα χρόνο στο πατρικό του σπίτι. Σε αυτό το διάστημα ελπίζει να δώσει την ευκαιρία στην οικογένεια Ντιουκς να σταθεί στα πόδια της και να βελτιώσει τις προοπτικές της για το μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν κουβέρτες και ρούχα σε άστεγους


Σε μια κίνηση ανθρωπιάς προχώρησαν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του ομίλου «Οι φίλοι του δάσους».

Αναγνώστης του enikos.gr μας έστειλε φωτογραφία που δείχνει τα μέλη του ομίλου να μοιράζουν σε άστεγους της Αθήνας χθες βράδυ κουβέρτες και ρούχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση να δείξουν ανθρωπιά από ΑμεΑ


Αναγνώστρια του enikos.gr καταγγέλλει ότι εδώ και επτά χρόνια έχει εκδοθεί γνωμάτευση από το ΙΚΑ σύμφωνα με την το ποσοστό αναπηρίας της είναι 80% λαμβάνοντας την αντίστοιχη σύνταξη. Όμως μετά την τελευταία εξέταση της από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στα τέλη του 2012 βγήκε η απόφαση ότι το ποσοστό αναπηρίας της είναι πλέον 45%. Η 37χρονη γυναίκα έχει υποβληθεί σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις σε μαστό και θυρεοειδή λόγω καρκίνου. Διαβάστε το μήνυμα της.

«Καλησπέρα και καλή χρονιά σας εύχομαι. Αν και για μένα δεν μπήκε καλά. Το 2005 χειρουργήθηκα από καρκίνο μαστού, το 2009 από καρκίνο θυρεοειδή, από το 2005 έπαιρνα σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ με ποσοστό 80%, όλα καλά μέχρι εδώ. Τον προηγούμενο μήνα πέρασα από ΚΕΠΑ, σήμερα πήρα την απόφαση αναπηρία 45%. Ξαφνικά, φύτρωσε το στήθος, ξαφνικά εμφανίστηκαν οι λεμφαδένες μου, βγήκε ο θυρεοειδής μου; Είμαι μόνο 37 χρόνων και πολύ άτυχη και τυχερή μαζί. Δεν ξέρω τι να κάνω" γράφει ανάμεσα σε άλλα η γυναίκα που συμπληρώνει : "Ο άντρας μου είναι άνεργος και έχω ένα κοριτσάκι 10 χρόνων. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;».


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Στον ΟΠΑΔ μου έκαναν τον γύρο της Αθήνας


Μια απίστευτη ταλαιπωρία περιγράφει αναγνώστης του enikos.gr στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΔ στην Αθήνα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι του δημοσίου περίμεναν στην ουρά για αρκετές ώρες ώστε να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους όμως στον Οργανισμό δεν είχε φτάσει η εγκύκλιος. Διαβάστε την καταγγελία του κύριου Ευάγγελου:

«Πήγα στον ΟΠΑΔ Πειραιά να θεωρήσω τα βιβλιάρια υγείας των προστατευόμενων μελών της οικογένειας μου όπως κάνω κάθε χρόνο ίδια μέρα. Ώρα 07:30 κλειστό το γκισέ και ο υπάλληλος μας έστελνε στην Αθήνα οδός Ηπείρου 38 (κεντρικά ), γιατί όλοι οι περιφερειακοί ΟΠΑΔ έκλεισαν. Ναι έκλεισαν. Πάω Αθήνα σταθμό Βικτώριας βρίσκω την υπηρεσία και μου δίνουν το νούμερο 640 με αναμονή 63 λεπτά.


Ο κόσμος τίγκα και όλοι με νεύρα και ύβρεις για το χάλι. Περιμέναμε να πάει εννέα ανοίξουν. Μια υπάλληλος να εξυπηρετήσει πάνω από 1000 άτομα. Μόλις μπαίνουμε μέσα μας ανακοινώνουν ότι δεν πήγε ακόμα η εγκύκλιος κι ότι έπρεπε να φύγουμε. Καταλαβαίνετε το τι έγινε μόνο ξύλο που δεν έπεσε.

Γιατί δεν ανακοινώνετε στον κόσμο όλα αυτά στα όποια το υποβάλλετε να υπομένει άδικα;
Πουθενά δεν υπήρχε γραπτή ανακοίνωση που να λέει το παραμικρό. Ένας φουκαράς σεκιούριτι, ο κύριος Ηλίας, την πλήρωσε άδικα που μοίραζε τους αριθμούς χωρίς να ξέρει τίποτα και αυτός ανημέρωτος ο καψερός.

Καλώ όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουμε προσφυγή στη δικαιοσύνη και μομφή στο πρόσωπο του Υπουργού Υγείας. Άμεσα καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν άμεσα θέση όπως και οι επιφανείς δημοσιογράφοι στα μέσα ενημέρωσης.
Η κοροϊδία πια πρέπει να τελειώσει.

Μας έκαναν απογραφή ξέρουν τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας από τις υπηρεσίες μας κι ακόμα μας ταλαιπωρούν. Αν είναι ανίκανοι να κάνουν διασταυρώσεις μεταξύ των υπηρεσιών δεν φταίμε εμείς να τραβάμε τόση ταλαιπωρία, με περιττή γραφειοκρατία.

Οι ΟΠΑΔ περιφερειών διαλυμένοι. Το προσωπικό απολυμένο και οι ασφαλισμένοι στο έλεος του Θεού. Κάθε μήνα όμως παίρνουν από τους μισθούς μας τα χρήματα για μια ανύπαρκτη ασφάλεια».


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Να δώσει ο ΕΟΠΥΥ τα δεδουλευμένα



Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απαιτώντας από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), εάν έχει χρήματα να τα μοιράσει ισότιμα και με σεβασμό προς τον κάθε γιατρό που παρείχε τις υπηρεσίες του στον Οργανισμό, ενώ αν δεν έχει χρήματα, τότε να μην πληρωθεί κανείς.

«Δεν πάει άλλο αυτή η αδικία» σημειώνει ο ΙΣΑ, αναφέροντας ότι είναι αδιανόητο κάποιοι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και των Μονάδων του να πληρώνονται στις 14 και στις 29 κάθε μήνα, και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι να εργάζονται 3 χρόνια απλήρωτοι. «Γιατροί δύο ταχυτήτων δεν υπάρχουν στον ΙΣΑ», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί κάθε γιατρό μέλος του μέχρι την καθολική αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων 2009-2012.

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ, στους 13 μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν έχει γίνει καμία σύμβαση σε κανέναν εργαζόμενο γιατρό του, επί 8 μήνες ο Οργανισμός έχει απλήρωτους τους συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες και για 2 χρόνια έχει απλήρωτους χιλιάδες κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς από τα πρότερα ταμεία του.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγωνία των μελών του για την επικείμενη παραγραφή των ληξιπρόθεσμων χρεών, και ήδη, από τον Ιούνιο του 2012 είχε προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με αποτέλεσμα χιλιάδες γιατροί μέλη του να έχουν ήδη εξάμηνη αναστολή της επικείμενης παραγραφής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να ορισθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων μέσα από μία ισότιμη διαδικασία προς όλους τους παρόχους του, και επανασύσταση του ΕΟΠΥΥ μέσα σ' ένα οργανωμένο πλαίσιο χρηματοροής και λειτουργίας καθώς και τον επανασχεδιασμό του με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τιμόνι θέλει καθαρό μυαλό


Το 13% των ατυχημάτων οφείλεται σε ανησυχίες και «ενοχλητικές» σκέψεις.

Φροντίστε την ώρα που οδηγείτε το μυαλό σας να μην «περιπλανιέται» σε διάφορα προβλήματα που σας απασχολούν. Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές το 13% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανησυχίες και «ενοχλητικές» σκέψεις.

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η χρήση κινητών τηλεφώνων, αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών και αποτελούσαν αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων. Αυτό, όμως, που δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ήταν το αν και κατά πόσο οι ενοχλητικές σκέψεις επηρέαζαν την οδήγηση.

Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ποιος είναι ο ρόλος των ενοχλητικών σκέψεων στην οδική συμπεριφορά μια ομάδα γάλλων ερευνητών πήρε συνεντεύξεις από 955 οδηγούς άνω των 18 ετών, που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων και είχαν νοσηλευτεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Μπορντό μεταξύ Απριλίου 2010 και Αυγούστου 2011.

Οι ερευνητές ενημερώθηκαν για τα επίπεδα αλκοόλ που βρέθηκαν στο αίμα τους, για το περιεχόμενο της σκέψης τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση πριν το ατύχημα.

Οι περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς (52%) ανέφεραν ότι λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση το μυαλό τους ταξίδευε σε διάφορες σκέψεις, το περιεχόμενο των οποίων σε ποσοστό 13% (αναλογεί σε 121 οδηγούς) ήταν έντονο και ενοχλητικό.

Οι ερευνητές, που έλαβαν υπόψη τους όλους εκείνους τους παράγοντες (π.χ. κυκλοφοριακές και καιρικές συνθήκες), που θα μπορούσαν να μειώσουν την ευθύνη των οδηγών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα 453 περιστατικά (47%), στα οποία οι οδηγοί κρίθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σύγκρουση, οι ενοχλητικές σκέψεις αποδείχθηκαν η κύρια αιτία των ατυχημάτων σε 78 περιπτώσεις (17%).

Αντίθετα, στα υπόλοιπα 502 ατυχήματα (53%), στα οποία οι οδηγοί δεν έφεραν ευθύνη για τη σύγκρουση, η περιπλάνηση του μυαλού αποδείχθηκε ένοχη για τα 43 περιστατικά (9%).


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική το χειμώνα


Προτάσεις άσκησης σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Χρέος μας, απέναντι στον οργανισμό μας και το σώμα μας, είναι να κινούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Ένα απλό πρόγραμμα σωματικής άσκησης βοηθά στην ελάττωση του σωματικού βάρους (σε συνδυασμό με σωστή διατροφή), ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και επιδρά θετικά σε άτομα που πάσχουν ήδη από υπέρταση. Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και ελαττώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Η άσκηση του σώματος περιλαμβάνει διάφορες μορφές, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ενόργανη γυμναστική, η γυμναστική με βάρη, το Πιλάτες, η γιόγκα, οι πολεμικές τέχνες, ο χορός.

Έχετε καταφέρει να κάνετε κάτι από τα παραπάνω κομμάτι της ζωής σας; Τότε σας αξίζουν πολλά μπράβο. Όμως τώρα που ήρθε ο χειμώνας, μην κάνετε το λάθος και τα παρατήσετε.

Σύμφωνα με πληθώρα μελετών, συνηθισμένο φαινόμενο είναι το να αφήνει κανείς τη γυμναστική, όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία. Επιλέξτε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας. Στα γυμναστήρια, χρησιμοποιήστε διαδρόμους, ποδήλατα γυμναστικής ή ομαδικές δραστηριότητες, όπως ο χορός, το πιλάτες, το acqua aerobic ή πηγαίνετε σε κάποιο εμπορικό κέντρο με ένα φίλο για έντονο περπάτημα.

Αν προτιμάτε το δικό σας περιβάλλον, δημιουργήστε ένα ωραίο χώρο μπροστά στη τηλεόρασή σας. Υπάρχουν πολλά DVD με οδηγίες για ασκήσεις και προγράμματα αεροβικής. Διαθέστε λίγα χρήματα για να αγοράσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Βάλτε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια! Θα σας βοηθήσουν να μη βαρεθείτε γρήγορα, αλλά και να βρείτε το σωστό ρυθμό.

Για εσάς που σας αρέσουν δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο σε υπαίθριους χώρους μην εγκαταλείψετε! Συνεχίστε και το χειμώνα, αρκεί να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις. Ο καθαρός αέρας αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας σε σχέση με την ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου, καθώς το σώμα προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, κάτι που είναι απαραίτητο για την αναζωογόνηση του σώματος και του εγκεφάλου.

Το ίδιο ευεργετικά είναι και τα χειμερινά σπορ, όπως το σκι και το snowboard, που βοηθούν κυρίως στην τόνωση των χεριών και των ποδιών και είναι αρκετά δημοφιλή σε όλες τις ηλικίες.

Όταν ασκούμαστε σε εξωτερικό περιβάλλον, πετυχαίνουμε περαιτέρω αύξηση των καύσεων και καλύτερη εκγύμανση των μυών, αφού το έδαφος μπορεί να είναι ανώμαλο και να έχει διάφορες κλίσεις.

Το χειμώνα, που επικρατεί κρύο, προκαλείται σχετική αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού να είναι μεγαλύτερες.

Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια με χοντρές κάλτσες, ώστε να προφυλάξετε τα πόδια σας από κρυοπαγήματα και ντυθείτε σωστά. Μην το παρακάνετε με πολλά ρούχα, γιατί θα ζεσταθείτε αρκετά και τα πολλά ρούχα θα σας δυσκολέψουν.

Αποφύγετε τα βαριά και μάλλινα υφάσματα καθώς και τα βαριά μπουφάν, αφού μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσουν. Φορέστε μια συνθετική μπλούζα, βάλτε από πάνω ένα πουλόβερ τύπου fleece και ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν κάνει πολύ κρύο μην ξεχάσετε τον σκούφο σας, αφού η μεγαλύτερη απώλεια εσωτερικής θερμοκρασίας γίνεται από το κεφάλι και φορέστε οπωσδήποτε γάντια και κασκόλ.

Αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας και ο καιρός, καλύτερα να τρέχετε τις ώρες που υπάρχει αρκετός ήλιος γιατί το σώμα θα απορροφήσει τη ζεστασιά από της ηλιακές ακτίνες και δεν θα υπάρχει τόση υγρασία όπως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η άσκηση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει τραβήγματα των μυών, οπότε μην ξεχνάτε τις διατάσεις για να αποκτήσουν ελαστικότητα οι μυς πριν και μετά την άσκηση.

Αν κάνει πολύ κρύο μπορείτε να το καθυστερήσετε για λίγο, μέχρι να φτάσετε σπίτι σας. Μην ξεγελιέστε ότι δεν αφυδατώνεστε επειδή είναι χειμώνας. Το κρύο αναστέλλει τους μηχανισμούς της δίψας. Εφοδιαστείτε με νερό ή κάποιο ισοτονικό ποτό για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θυμηθείτε ότι το σώμα δεν χάνει νερό μόνο από την εφίδρωση, αλλά και από την αναπνοή.

Αφού επιστρέψετε σπίτι, είναι σημαντικό να ζεστάνετε το σώμα σας, όχι μόνο με ένα ζεστό μπάνιο αλλά και με ένα θρεπτικό γεύμα αναπλήρωσης, που θα σας βοηθήσει να προμηθεύσετε με καύσιμο το σώμα σας τους κρύους μήνες. Καταναλώστε ζεστά υγρά και φαγητά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση της θερμογένεσης (παραγωγή θερμότητας από την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε).

Για παράδειγμα, σούπες με κάποιο ζυμαρικό ή ρύζι και κάποια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. κοτόσουπα με ρύζι), καυτερές πιπεριές, λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, παντζάρια (είναι πιο δύσπεπτα, οπότε ο οργανισμός χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να τα αξιοποιήσει) και προσθέστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στο πιάτο σας. Η ζεστή τροφή αυξάνει την θερμογένεση και συμβάλλει έτσι στην γρήγορη αποκατάσταση.

Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους και γενικότερα αισθήματα, όπως ο θυμός, η ένταση και η σύγχυση περιορίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την άσκηση σε ένα κλειστό χώρο. Οι συμμετέχοντες αυτών των ερευνών δήλωσαν ότι αισθάνονταν περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση κάνοντας άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον και αυτό τους ωθούσε περισσότερο στο να επαναλάβουν τη δραστηριότητα περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις, θέστε τους στόχους σας και απολαύστε την άσκησή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά ο στιγμιαίος καφές


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά έγιναν αρχικά, γνωστά στο ευρύ κοινό ως «αντιγηραντικά στοιχεία». Αν και πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό γενικευμένο καθώς δεν μπορεί ένας παράγοντας από μόνος του να ευθύνεται για το γήρας, ωστόσο βασίζεται στην ιδιότητα των αντιοξειδωτικών να πολεμούν το οξειδωτικό στρες ή αλλιώς να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Και αν σας μπερδεύουν οι επιστημονικές έννοιες κρατήστε μόνο ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς αλλά τα αντιοξειδωτικά παραλαμβάνονται και εξωγενώς από την διατροφή μας! Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα ρόφημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος είναι και ο καφές!

Και αυτό διότι, ο καφές αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει, ανάλογα και με την ποικιλία του καφέ κάθε φορά, 300 – 550mg αντιοξειδωτικών συστατικών ανά 2g που είναι η συνήθης μερίδα κατανάλωσής του. Όταν πρόκειται για φραπέ τα αντιοξειδωτικά φτάνουν τα 860mg μιας και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται είναι η διπλάσια.

Πώς όμως οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Αυτή, καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προσβληθεί από τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει μορφή και μαζί με άλλα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, να επικαθίσει στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Έτσι σιγά σιγά χτίζεται μια πλάκα που στενεύει την αρτηρία οδηγώντας ίσως στην απόφραξή της, που σημαίνει, στις σοβαρές περιπτώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας, η άμυνά μας είναι σε θέση να θωρακίσει καλύτερα την χοληστερόλη από την οξείδωσή της!

Τα χλωρογενικά οξέα συνιστούν μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ. Έχει βρεθεί ότι, αυτά, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην φλεγμονή αλλά και στην θρόμβωση. Καταστάσεις οι οποίες πυροδοτούν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Αναφορικά με τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών, τόσο επιδημιολογικές όσο και κλινικές μελέτες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Σχετική έρευνα έδειξε ότι η λήψη υψηλών δόσεων καφεΐνης (περίπου 500mg) δεν αύξησε τις κοιλιακές (καρδιακές) αρρυθμίες. Σε διαφορετική έρευνα με ασθενείς, 39-79ετών, που έπασχαν ήδη από κοιλιακή ταχυκαρδία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αρρυθμίες τους, πριν και μετά τη λήψη 275mg καφεΐνης. Επίσης η καφεΐνη δε δημιούργησε σημαντική αύξηση των κατεχολαμινών (ορμονών που πιθανών να προκαλούν αρρυθμίες) και η αύξηση αυτή δε συνδέθηκε με τις αρρυθμίες. Έτσι μία μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (5-6 φλιτζάνια των 2γρ καφέ την ημέρα, περίπου 500mg καφεΐνης) θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα που δεν εμφανίζουν επιρρέπεια στις δράσεις της καφεΐνης. Για πιο συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ο καφές λοιπόν, μέσα από διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να έχει μια γενικότερη ευεργετική δράση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δράση καθώς και την ποσότητα στην οποία εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη. Έως τότε, ο καθένας μας συνεχίζει και απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ ...και η τύχη μας μπορεί να δουλεύει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξινώστε τον οργανισμό σας


Βοηθήστε στην εξισορρόπηση του pH.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό.

Ιδανικά για αυτή την περίπτωση είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιατί έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν, στην μείωση ανάπτυξης των τοξίνων, στην εξισορρόπηση του pH αλλά και την απομάκρυνση των ακαθαρσιών από τον οργανισμό µας.

Βάλτε λοιπόν στο τραπέζι σας πιο πολλές πράσινες σαλάτες και βοηθήστε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει της τοξίνες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιογενής γαστρεντερίτιδα σαρώνει την Ευρώπη


Μόνο στη Βρετανία τα κρούσματα έχουν φθάσει το 1 εκατομμύριο.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, περίπου εκατό επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στη Βαλτική και άλλοι 20 στο «Κουίν Μαίρη ΙΙ» εμφάνισαν σοβαρά σημάδια γαστρεντερίτιδας. Πριν καλά – καλά μπει ο νέος χρόνος, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει μόνο στη Βρετανία το ένα εκατομμύριο (!) και οι επιδημιολόγοι κάνουν πλέον λόγο για μια από τις πιο μεταδοτικές επιδημίες των τελευταίων ετών.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν εξάπλωση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του υπεύθυνου ιού. Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό νοροϊό (Norovirus), ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετό και διάρροια που επιμένουν.
Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν πληγεί περισσότερο από τον νοροϊό, ενώ κρούσματα εμφανίστηκαν ακόμη και στην Αυστραλία, παρά τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Ο νοροιός που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πανδημία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού ή με απευθείας μετάδοση από άτομο σε άτομο, από τα σταγονίδια που προέρχονται από έμετο.

Συνήθεις χώροι εμφάνισης έξαρσης κρουσμάτων αποτελούν τα εστιατόρια και οι μονάδες τροφοδοσίας, γηροκομεία, σχολεία και τουριστικές εγκαταστάσεις ή κρουαζιερόπλοια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λιποθυμία είναι ανησυχητική


Ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τα λιποθυμικά επεισόδια αποδεικνύονται πιο ανησυχητικά από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, καθώς ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός καρδιαγγειακού προβλήματος, επισημαίνουν δανοί μελετητές.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Δανίας, που αφορούσαν 37.000 ασθενείς όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οι οποίοι είχαν εισαχθεί για πρώτη φορά σε νοσοκομείο την περίοδο 2001-2009 εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου. Κατόπιν τα συνέκριναν με τα στοιχεία 185.000 ανθρώπων, που δεν είχαν λιποθυμήσει ποτέ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χάνουν τις αισθήσεις τους έχουν 74% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είναι πέντε φορές πιο πιθανό στο μέλλον να κριθεί αναγκαία η εμφύτευση ενός βηματοδότη ή απινιδωτή.

«Οι ασθενείς, οι συγγενείς και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λιποθυμία σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και ότι μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα μιας σοβαρής υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Ρόουαλντ, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων διευκρινίζει, ωστόσο, ότι τα λιποθυμικά επεισόδια δεν υποδηλώνουν πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς μπορεί να προκληθούν από στρες, έντονο πόνο, τη θέα αίματος ή την παρατεταμένη ορθοστασία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που «αγαπάει» η καρδιά


Η διατροφή που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία.

Η καρδιά μας είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος μας, γι΄ αυτό όλοι οφείλουμε να την προστατεύουμε, για να την κρατήσουμε γερή.

Διαβάστε ποια είναι τα τρόφιμα που «αγαπάει» η καρδιά...

- Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και αντιοξειδωτικά, όπως σολομός, σαρδέλα, ξηροί, καρποί, πράσινο τσάι.

- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά αφού και αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

- Λίγο κόκκινο κρασί, καθώς η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

- Λιγότερο αλάτι και λιπαρά. Αφού η κατανάλωση αλατιού βοηθά στην υπέρταση και η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών βοηθά στην αύξηση της κακής χοληστερίνης

Επιπλέον, δεν νευριάζουμε, η προσπαθούμε να επιλέξουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση ζωής γιατί κάθε φορά που νευριάζουμε αυξάνονται οι χτύποι της καρδίας και κουράζεται χωρίς λόγο.

Τέλος, δεν σταματάμε να γυμναζόμαστε, αλλά και να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα στο φιλί της ζωής βάζουν επιστήμονες


Χάσιμο χρόνο φαίνεται να είναι σύμφωνα με ιάπωνες ερευνητές.

Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν πραγματικά πως γίνεται σωστά μια προσπάθειά καρδιακής αναζωογόνησης, λ.χ. σε κάποιον που παθαίνει αναπνευστικό επεισόδιο και χάνει τις αισθήσεις του.

Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι μπερδεύουν τις ανάσες που πρέπει να εμφυσήσουν με το φιλί της ζωής, αλλά και τις μαλάξεις στο στήθος του πάσχοντα.

Ο φόβος, μάλιστα, μήπως δοθούν λάθος ανάσες, αποτρέπει τους περισσότερους από εμάς από το να επιχειρούμε να δώσουμε το φιλί της ζωής. Να όμως τώρα που έρχονται κάποιοι ιάπωνες πνευμονολόγοι να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Ξεχάστε το φιλί της ζωής, μας λένε και εξηγούν το γιατί:

Ένας ασθενής ο οποίος δέχεται μόνο μαλάξεις στο στήθος, λ.χ. μετά από καρδιακή ανακοπή, έχει δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει- και μάλιστα χωρίς να σημειωθούν και εγκεφαλικές βλάβες- απ΄ ό,τι εάν του έκαναν μαλάξεις μαζί με φιλί της ζωής!

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές από την Ιαπωνία, το σώμα, μετά από μια ανακοπή, έχει αποθέματα οξυγόνου για μερικά λεπτά της ώρας.

Μέχρι να έρθει, λοιπόν, ιατρική βοήθεια, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία του οξυγόνου που υπάρχει ακόμη μέσα στο σώμα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε στον ασθενή μαλάξεις στο στήθος. Το φιλί της ζωής, σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλλον μοιάζει με χάσιμο χρόνου.

Εν τούτοις, το φιλί της ζωής εξακολουθεί να θεωρείται σωτήριο σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή κατάποσης ξένου σώματος που φράσσει τους αεραγωγούς.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας


Η δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός, προκαλούνται συχνά από μολύνσεις (γαστρεντερίτιδα) ή από τροφικές δηλητηριάσεις. Σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια ή κάποιο χρόνιο νόσημα του πεπτικού (όπως είναι η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Chron).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες. Σε διάρκεια νόσου άνω των 5 ημερών, χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του αιτίου.

Βασικές οδηγίες

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά.

Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Η διατροφή μας πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (λαχανικά, δημητριακά πρωινού, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.) και να δώσουμε έμφαση κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η ζάχαρη. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Επίσης, φροντίζουμε για το καλό πλύσιμο χεριών κατόπιν επαφής με άτομο που πάσχει από γαστρεντερίτιδα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η γαστρεντερίτιδα, άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά και από μη εγγυημένα εστιατόρια, το μη εμφιαλωμένο νερό, τα παγάκια, καθώς και τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους.

Διατροφικές οδηγίες

Τροφές που δεν επιτρέπονται

Γάλα και γαλακτοκομικά, γλυκά, φρούτα, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς, ζαμπόν, μπέικον.

Τροφές που επιτρέπονται

Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδία μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, ψάρια (άπαχα, βραστά ή ψητά), κράκερς, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται. Επίσης επιτρέπονται φακελάκια ALMORA (3-5 ημερησίως) και ηλεκτρολυτικό διάλυμα.

Εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά.

Για τα παιδιά δίνουμε το γάλα σε διπλάσια αραίωση πυκνώνοντας το σιγά-σιγά.

Ένα χρήσιμο πρακτικό διάλυμα για χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών από το στόμα φτιάχνεται προσθέτοντας σε 1 λίτρο νερό.

4 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη,
¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι (στα παιδιά ¼ ή ½),
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (στα παιδιά ¼ ή ½ ),
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή δύο μπανάνες ή ένα ποτήρι coca-cola.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας»


Άλλοι κινδυνεύουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα επιστημονική μελέτη, που κατέληξε στη διαπίστωση ότι αν κανείς είναι πολύ παχύσαρκος και έχει βάρος αρκετά πάνω από το κανονικό, αντιμετωπίζει σημαντικά αυξημένο (σχεδόν κατά 30%) κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αν όμως είναι απλώς υπέρβαρος ή έστω ελαφρώς παχύσαρκος, δεν έχει δηλαδή υπερβολικά παραπανίσια κιλά, τότε ο κίνδυνος θανάτου είναι ελαφρώς μειωμένος (κατά περίπου 5% έως 6%), σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κατερίν Φλέγκαλ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν περίπου 100 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια ενήλικους ανθρώπους από πολλές χώρες.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), που συσχέτισε τον δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) με τη θνησιμότητα, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου. Φυσιολογικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρείται το βάρος, όταν ο δείκτης ΒΜΙ είναι μεταξύ 18,5 και 25.

Υπέρβαρος είναι κάποιος, όταν ο δείκτης είναι μεταξύ 25 έως 30, ενώ παχύσαρκος όταν ξεπερνά το 30 (δείκτης άνω του 35 δείχνει σοβαρή παχυσαρκία).

Ο δείκτης υπολογίζεται όταν διαιρέσει κανείς το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (π.χ. 75 δια 1,65Χ1,65).

Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι οι υπέρβαροι (με δείκτη σωματικής μάζας 25-30) κατά μέσο όρο έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά 6% και οι ελαφρώς παχύσαρκοι (με δείκτη 30-35) επίσης μικρότερο κίνδυνο κατά 5% σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Όμως οι σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη άνω του 35) έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 29%.

Οι επιδημιολόγοι έχουν παρατηρήσει εδώ και κάποια χρόνια αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο βάρος και το ποσοστό θνησιμότητας, μέχρι τουλάχιστον ένα επίπεδο πάχους.

Σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές και οι νεφρικές παθήσεις, οι άνθρωποι με βάρος πάνω από το φυσιολογικό έχουν συχνά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, γι' αυτό άλλωστε το πάχος τους δεν θεωρείται κατ' ανάγκη επιβαρυντικός παράγων σε αυτές τις περιπτώσεις (κάτι που όμως θα πρέπει να αξιολογήσει ο γιατρός).

Οι ερευνητές θεωρούν ως πιθανές αιτίες γι' αυτό το παράδοξο (δηλαδή οι υπέρβαροι και ελαφρώς παχύσαρκοι να κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους έχουν κανονικά κιλά) διάφορους παράγοντες, όπως την προστατευτική μεταβολική δράση του αυξημένου λίπους του οργανισμού.

Πάντως, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι επί της ουσίας δεν γνωρίζουν ακόμα τους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το εν λόγω παράδοξο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι συνήθως η αύξηση του πάχους αυξάνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, συνεπώς τα παραπανίσια κιλά μπορεί να εντάξουν κάποιον σε ομάδα κινδύνου, όσον αφορά την υγεία του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος


Αποκαλυπτική νέα έρευνα.

Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο, νιώθουν στη συνέχεια λιγότερο άγχος στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το κάπνισμα γενικά ανακουφίζει από το στρες και ότι αν το κόψει κανείς, μετά θα είναι πιο αγχωμένος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, του King's College του Λονδίνου και άλλων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «The British Journal of Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα άγχους στους 68 ανθρώπους που είχαν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο μετά από έξι μήνες προσπαθειών.

Μάλιστα η μείωση του άγχους μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων είχαν εξαρχής αγχώδεις και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, σε σχέση με όσους κάπνιζαν απλώς από ευχαρίστηση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους πρέπει να καθησυχάσει όσους καπνιστές φοβούνται πως αν το κόψουν, θα αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος στη ζωή τους.

Αντίθετα, οι επιστήμονες επισήμαναν πως μια τυχόν αποτυχημένη απόπειρα κοψίματος του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σε μέτριο βαθμό το επίπεδο του άγχους του καπνιστή. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους εκ των προτέρων είχαν αυξημένο άγχος.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό στήριγμα στο άγχος που τους κατακλύζει, είναι αυτοί που συνήθως αναζητούν να ανάψουν ένα τσιγάρο μόλις ξυπνούν το πρωί. Όταν όμως το κόβουν, τελικά νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι, σύμφωνα με την έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιυπερτασικός ο επιπλέον ύπνος


Μια ώρα επιπλέον ξεκούρασης μπορεί να ρίξει την πίεση.

Με μια επιπλέον ώρα ύπνου μπορούμε να γλιτώσουμε τα αντιυπερτασικά φάρμακα σύμφωνα με νέα έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 22 άντρες και γυναίκες που κοιμόνταν εφτά ή λιγότερες ώρες τη νύχτα και είχαν αρχίσει να έχουν οριακά υψηλή πίεση.

Διαπίστωσαν ότι οι τιμές της πίεσης κατέστη δυνατό να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα μέσα σε διάστημα έξι μηνών για εκείνους τους συμμετέχοντες που πήγαιναν για ύπνο μια ώρα νωρίτερα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν μια επιπλέον ώρα ύπνου.

Όσο για τις τιμές της πίεσής τους σημείωσαν πτώση κατά 8-14mmHg κατά μέσο όρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον δεν αποκλείεται οι γιατροί να συστήνουν τον επιπλέον ύπνο ως θεραπεία κατά της υψηλής πίεσης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καθαρίζουν τα δόντια


Τι μπορείτε να τρώτε για ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Υπάρχουν τροφές που αφήνουν λεκέδες στα δόντια και τροφές που τα καθαρίζουν και τα προστατεύουν. Φυσικά, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να αφήσετε το βούρτσισμα αλλά αναμφίβολα πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες καφέ και τσαγιού που καταναλώνετε για να μην απορήσετε εάν ξαφνικά τα δείτε να… κιτρινίζουν.

Στις τροφές πάντως που τα καθαρίζουν, ανήκουν φρούτα, λαχανικά και φυτά και γενικά τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο.

Για παράδειγμα, όπως λένε οι ειδικοί, τα καρότα, τα αχλάδια, τα μήλα και τα αγγούρια συμβάλλουν στον καθαρισμό τους και δυναμώνουν τα ούλα.

Το μαρούλι δεν αφήνει τα δόντια να κιτρινίζουν. Το ίδιο και το σπανάκι. Το τυρί επίσης καθαρίζει τα δόντια επειδή περιέχει ασβέστιο και φώσφορο. Ο μαϊντανός καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή και το νερό καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα των τροφών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποφύγετε τις καούρες


Μικρά μυστικά για να εμποδίσετε την εμφάνιση προβλημάτων στο στομάχι.

Ανάμεσα στις τροφές που προκαλούν καούρες σε πολλούς ανθρώπους περιλαμβάνονται η σοκολάτα, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αποφυγή τροφίμων και ποτών που προκαλούν τα συμπτώματά σας είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα για να εμποδίσετε την εμφάνιση της καούρας:

- Αν είστε υπέρβαρος, σκεφτείτε κάποιο σχέδιο για να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας

- Μην καπνίζετε

- Μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα

- Όταν ξαπλώνετε, σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι περίπου 15 εκατοστά ψηλότερα από τα πόδια σας

- Πάρτε ένα αντιόξινο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός για υγιή γήρανση


Μεγαλώνει δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας στον πλανήτη.

Έως το έτος 2050, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με 605 εκατομμύρια το έτος 2000.

Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, η ικανότητά τους για την καταπολέμηση μολύνσεων μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσληψης σοβαρών ασθενειών που όμως μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού.

Καθώς ο πληθυσμός των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζει να αυξάνεται, η υγιής γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των ασθενειών, αποκτά αυξανόμενη σημασία για τους ενήλικες όλων των ηλικιών.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, αλλά η υγιής γήρανση αποτελεί μία δια βίου εφαρμογή προληπτικής υγιούς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και διαγνωστικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς γερνούν. Μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι, την ποιότητα ζωής.

Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρισε πνεύμονα και νεφρό στη σύζυγό του


Πρωτοφανές περιστατικό στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων.

Ένα νεφρό και ένα τμήμα του πνεύμονά του δώρισε στην 42χρονη σύζυγό του ένας 39χρονος Βρετανός, μία υπόθεση πρωτοφανής για τα ιατρικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που άνθρωπος εν ζωή δίνει δύο ζωτικά του όργανα και μάλιστα στον ίδιο δέκτη.

Η μία μεταμόσχευση από την άλλη απείχε 13 χρόνια. Η 42χρονη Κάρολαϊν πάσχει από κυστική ίνωση, μία σπάνια νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο. Η νόσος αφορά την μεταλλαγή ενός γονιδίου, το οποίο έχει ρυθμιστικό ρόλο για την παραγωγή συστατικών του ιδρώτα, των πεπτικών υγρών και της βλέννας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται κολλώδης βλέννα στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις και πεπτικά προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

SOS του Ιατρικού Συλλόγου για τις σόμπες και τα τζάκια


Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών από τα καυσόξυλα.

Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις, θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος, «στο κατώφλι του 2013, τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.

Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών και η καθ όλα αποδεκτή «κλοπή» καυσόξυλων που συμβαίνει σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, μετέτρεψαν την πηγή της ζωής, το ξύλο που είναι ο βασικός βιοάνθρακας της φύσης, να μετατραπεί για πολλούς στη φθηνότερη λύση θέρμανσης για το φετινό χειμωνα στην Ελλάδα.

Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.

Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε¬ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κα. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 br="br" m="m">
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντήζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια).

«Τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες με τα παιδιά τους, γίνονται εθελοντές μιας προσπάθειας ανθρωπιστικής διάσωσης του οξυγόνου που αναπνέουμε και κάθε Κυριακή, σε συνεργασία με τν ΣΠΑΠ και άλλους φορείς, βάζουν ένα μικρό δεντράκι σαν ανάσα ζωής, είναι λυπηρό και αποτρόπαιο να παρατηρούνται φαινόμενα αυτοκαταστροφής του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, επειδή αποτελούν την πιο φθηνή λύση», επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Για αυτό, στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία που θα μπορέσει να διαφυλαξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. «Σε αυτήν την προπάθεια, θα είμαστε αρωγοί για να διαφυλάξουμε όλοι μαζί τα δάση μας, τα παιδιά μας και την ίδια μας τη ζωή», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στην χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους


Νόμιμη υπό όρους και η καλλιέργεια.

Πρόσφατη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου τάσσεται υπέρ της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης όταν αυτές υπαγορεύονται από σοβαρούς λόγους υγείας και αποτελούν το μοναδικό κατάλληλο θεραπευτικό μέσο.

Σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Deutsche Welle, ο Μίκαελ Φ., που πάσχει από σκλήρυνση για πάνω από 20 χρόνια, ισχυρίζεται πως η χρήση μικρής ποσότητας κάνναβης τον ανακουφίζει, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι θεράποντες ιατροί του.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης είναι λίγο-πολύ αναγνωρισμένες από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, όπως ο Μίκαελ Φ. δεν μπορούν να την προμηθευτούν στη Γερμανία μέσω νόμιμων και οικονομικά πρόσφορων οδών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βαριά ασθενείς νομιμοποιούνται να καλλιεργούν κάνναβη υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Δικαστήριο έκρινε βάσει της αρχής της αναλογικότητας ότι η καλλιέργεια κάνναβης με σκοπό τη χρήση για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς είναι νόμιμη εφόσον δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο μέσο που να οδηγεί στο ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που πληρούνται οι όροι, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής άδειας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών βοηθημάτων (BfArM). Η καλλιέργεια και χρήση πάντως πρέπει γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.

«Στην περίπτωση που κάθε άλλη θεραπεία αντίστοιχων αποτελεσμάτων δεν είναι οικονομικά προσιτή στον ασθενή, τότε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της BfArM να χορηγήσει άδεια για καλλιέργεια κάνναβης κατ’οίκον», αναφέρει η απόφαση.



Διαβάστε περισσότερα...