Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εγκρίθηκε η δημιουργία συστημάτων πρόσβασης στις παραλίες της Θεσσαλονίκης για τα ΑΜΕΑ



Με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα και ομόφωνη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για... την εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης στις παραλίες της Θεσσαλονίκης για τα ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η προμήθεια δύο συστημάτων τα οποία επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και τα οποία εγκαθίστανται στην παραλία και επιτρέπουν με ένα χειριστήριο στους χρήστες να εισέλθουν μόνοι τους μέσα στη θάλασσα και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής στην εισήγηση του κ. Τζιτζικώστα ήταν ομόφωνα θετική και μετά την έγκρισή της, θα προχωρήσει άμεσα η σύναψη της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προμήθεια των δύο συστημάτων.

«Η απόφαση να προχωρήσουμε στην προμήθεια των συστημάτων αυτών, που θα επιτρέπουν στους πολίτες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς να απαιτείται η βοήθεια των συνοδών τους, έρχεται να διορθώσει μια χρόνια, απάνθρωπη αβλεψία του κράτους, το οποίο δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας.

Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να περικόψουμε χρήματα από άλλες δράσεις μας και να προχωρήσουμε στην προμήθεια αυτών των συστημάτων, για δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παραλίες του νομού μας και να κάνουν τις διακοπές τους όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Μετά τη σημερινή απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, θα τρέξουμε υπηρεσιακά το θέμα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια το συντομότερο δυνατό και να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτά στις παραλίες» τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Απορρίφθηκε, λόγω παραγραφής, η προσφυγή ενός Γερμανού που ζητούσε αποζημίωση επειδή γεννήθηκε με αναπηρία



Δικαστήριο του Βερολίνου έβαλε στο αρχείο την αγωγή ενός Γερμανού που υποστήριζε ότι γεννήθηκε ανάπηρος εξαιτίας ενός σκευάσματος της εταιρείας Bayer Schering, του Duogynon, που την δεκαετία του 1970 το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες ως τεστ εγκυμοσύνης.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αντρέ Ζόμερ για καταβολή αποζημίωσης με το αιτιολογικό ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί αφού έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 1975 η μητέρα του Ζόμερ έλαβε το σκεύασμα που της είχε γράψει ο γιατρός της.
Το παιδί της γεννήθηκε με δυσμορφία στο ουρογεννητικό σύστημα και σήμερα υποστηρίζει ότι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ευθύνεται το σκεύασμα του εργαστηρίου Schering, το οποίο έχει πλέον εξαγοραστεί από την Bayer.

Ζητούσε να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.
Ο Ζόμερ είχε προσφύγει και πέρσι στα δικαστήρια, ζητώντας να υποχρεωθεί η Bayer Schering να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αφορούν το Duogynon (το οποίο σε άλλες χώρες κυκλοφορούσε με τις εμπορικές ονομασίες Primodos και Cumorit).
Και τότε όμως η δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα γιατί το αδίκημα είχε παραγραφεί.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χιλιάδες άνθρωποι γεννήθηκαν με δυσμορφίες εξαιτίας του σκευάσματος που χορηγήθηκε στις μητέρες τους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση για τις υποθέσεις αυτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαμία: Τροχαίο με λεωφορείο ΑμεΑ



Εφιαλτικές στιγμές έζησαν, πριν λίγες μέρες τις πρώτες πρωινές ώρες, στη Λαμία δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε λεωφορείο ΑμεΑ.

Ξαφνικά και χωρίς κανείς να καταλάβει τι έχει συμβεί ένα αυτοκίνητο αφού παραβίασε στοπ συγκρούστηκε με το λεωφορείο, το οποίο στη συνέχεια έκανε «σβούρες», με αποτέλεσμα να «καρφωθεί» στο πεζοδρόμιο.

Από το τροχαίο δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ενώ ευτυχώς την ώρα του τροχαίου δεν επέβαιναν στο λεωφορείο παιδιά με ειδικές ανάγκες, παρά μόνο ο οδηγός και η συνοδός, οι οποίοι είχαν την τύχη με το μέρος τους.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το Lamiareport.gr σημειώθηκε στη γνωστή διασταύρωση, στη συμβολή των οδών Λ. Ελευθερίας και Αμφικτυόνων.









Διαβάστε περισσότερα...

Το στίγμα της παχυσαρκίας



Θύματα διακρίσεων πέφτουν συχνά τα υπέρβαρα άτομα.

Η δημόσια ανησυχία για το θέμα της παχυσαρκίας έχει αλλάξει σημαντικά. Στις αρχές του 2000, μόνο το 2-3% του πληθυσμού θεωρούσε την παχυσαρκία ως το πιο σημαντικό θέμα υγείας, ενώ στις μέρες μας η πλειοψηφία αναγνωρίζει τη σημασία του προβλήματος.

Παρά την αύξηση της ανησυχίας και της αποδοχής της παχυσαρκίας ως μια χρόνια κατάσταση κλινικής σημασίας, τα παχύσαρκα άτομα υπόκεινται σε ένα υψηλό επίπεδο στιγματισμού που οδηγεί σε διακρίσεις.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τα παχύσαρκα άτομα σε πολλούς τομείς, όπως στην εργασία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων. Συνήθως, οι πεποιθήσεις για τις αιτίες της παχυσαρκίας και για την ελεγξιμότητα της κατάστασης οδηγούν σε συμπεριφορές στιγματισμού, οδηγώντας σε αντίστοιχες συνέπειες σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Οι αρνητικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την απόδοση αρνητικών χαρακτηριστικών σε παχύσαρκα άτομα, όπως ότι είναι τεμπέληδες, μειωμένης ευφυΐας και με έλλειψη κινήτρων. Όμως ο στιγματισμός μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη λήψη μέτρων πρόληψης και παρέμβασης σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, η έρευνα των Puhl και Heuer (2010) δείχνει ότι το στίγμα του βάρους και οι διακρίσεις, έχουν ισχυρά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των υπέρβαρων ατόμων. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν υψηλότερες πιθανότητες να επιδείξουν μη υγιείς διατροφικές συμπεριφορές.

Επίσης, η διάκριση λόγω βάρους επηρεάζει αρνητικά κάθε προσπάθεια των υπέρβαρων ατόμων να μειώσουν το σωματικό τους βάρος ή να αναζητήσουν βοήθεια για τον έλεγχο του βάρους τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί παρέχουν βάση για μια περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας.

Επιπρόσθετα, οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να μην μπορέσουν ποτέ να αποδράσουν από το στίγμα της παχυσαρκίας, ακόμα κι αν απολέσουν βάρος, δείχνει η νέα έρευνα. Οι λεπτές γυναίκες αντιμετωπίζονταν διαφορετικά, ανάλογα με το ιστορικό του βάρους τους. Αυτές που ήταν παχύσαρκες στο παρελθόν γίνονταν αντιληπτές ως λιγότερο ελκυστικές, σε σχέση με όσες ήταν πάντοτε λεπτές.

Όλα τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το στίγμα της παχυσαρκίας επιμένει, εναντίον των ατόμων που ήταν παλιότερα παχύσαρκα, ακόμα κι αν έχουν χάσει σημαντικό βάρος. Το στίγμα της παχυσαρκίας είναι τόσο ισχυρό και διαρκές που φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από την ίδια την παχυσαρκία.

Επίσης, περιγραφές απώλειας βάρους, όπως αυτές που παρουσιάζονται στην τηλεόραση, μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά το στίγμα της παχυσαρκίας. Δημιουργείται η πεποίθηση ότι τα παχύσαρκα άτομα μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος, γεγονός που κάνει τα άτομα να κατηγορούν και να αντιπαθούν ακόμα περισσότερο τους παχύσαρκους.

Συμπερασματικά, ο στιγματισμός και οι διακρίσεις προς τα παχύσαρκα άτομα είναι διάχυτα και δημιουργούν πολυάριθμες συνέπειες για την ψυχολογική και σωματική τους υγεία. Οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία σε μεγάλο βαθμό αγνοούνται. Αντ’ αυτού, τα παχύσαρκα άτομα κατηγορούνται για το βάρος τους, με κοινή αντίληψη ότι ο στιγματισμός για το βάρος είναι δικαιολογημένος και μπορεί να παρακινήσει τα άτομα να υιοθετήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, φαίνεται ότι το στίγμα του βάρους δεν είναι ένα ευεργετικό εργαλείο δημόσιας υγείας για τη μείωση της παχυσαρκίας. Αντίθετα, ο στιγματισμός των παχύσαρκων ατόμων απειλεί την υγεία, δημιουργεί ανισότητες υγείας, και υπονομεύει κάθε προσπάθεια για αποτελεσματική παρέμβαση κατά της παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα των ερευνών υπογραμμίζουν το στίγμα του βάρους, τόσο ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, όσο και ως προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, επειδή μεγάλος αριθμός παχύσαρκων ατόμων μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά από αυτήν την προκατάληψη, η διάκριση λόγω παχυσαρκίας χρειάζεται σαφώς να μειωθεί σε επίπεδο κοινωνικής αντίληψης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών



Ανυπόστατος ο μύθος που απαγορεύει την ύπαρξη πρωτεΐνης και αμύλου στο ίδιο γεύμα.

Ακούγονται πολλά για συνδυασμούς φαγητών. Για παράδειγμα, πρέπει πάντα να τρώτε ορισμένα είδη φαγητών μαζί ή να αποφεύγετε ορισμένους συνδυασμούς, γιατί θα έχετε δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως δυσπεψία, κούραση και αύξηση βάρους.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της σκέψης. Ο πιο γνωστός μύθος είναι ο συνδυασμός της πρωτεΐνης (κρέας, κότοπουλο, ψάρι) και του αμύλου (ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, καλαμπόκι), σε ένα γεύμα. Σύμφωνα με το μύθο, δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μαζί.

Όπως τόσοι άλλοι διατροφικοί μύθοι έτσι και αυτός έχει μια πολύ απλή επιστημονική εξήγηση η οποία είναι ότι, τα αμυλούχα τρόφιμα χρειάζονται αλκαλικό περιβάλλον για την πέψη τους, ενώ οι πρωτεΐνες χρειάζονται όξινο. Όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα, το πεπτικό σύστημα τείνει προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, οπότε καθυστερεί. Το φαγητό τότε «σταματάει» στο πεπτικό σύστημά σας και αυτό που συμβαίνει πλέον είναι ο ανασχηματισμός των υδατανθράκων και η καταστροφή των πρωτεϊνών.

Όταν αυτή η θεωρία εκφράστηκε κατά τον 19ο αιώνα, δεν ήταν πλήρως κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Οπότε μπορούμε να δείξουμε κατανόηση στους εκφραστές της αν και η ίδια θεωρία είναι παράλογη για λόγους που αναλύονται παρακάτω.

Στην εποχή μας, έχουμε μια πλήρη εικόνα για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η θεωρία είναι ανυπόστατη. Το χειρότερο είναι ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε βιβλία και η αναμετάδοση αυτής της πληροφορίας, διατηρεί και ενισχύει ακόμη αυτή την παραπληροφόρηση.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η πέψη των πρωτεϊνών και υδατανθράκων γίνεται σε διαφορετικά σημεία στο πεπτικό σύστημα και διαφορετικές χρονικές στιγμές. Έτσι λοιπόν δύσκολα γίνεται κατανοητό γιατί αυτές οι θεωρίες χρησιμοποιούνται ακόμα.

Το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι απλά ικανό να χωνέψει ένα συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι και η προεπιλεγμένη ρύθμιση του οργανισμού και αν το σκεφτούμε λίγο θα διαπιστώσουμε πόσο παράλογο είναι να πιστεύουμε ότι το σώμα έχει σχεδιαστεί να χωνεύει ξεχωριστά τις πρωτεΐνες από τους υδατάνθρακες.

Μπορούμε να διαφωνούμε επ’ αόριστον για το αν ο άνθρωπος έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει πράσινα λαχανικά και χόρτα ή ζωικές πρωτεΐνες. Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι έχει σχεδιαστεί να καταναλώνει μητρικό γάλα σα νεογέννητο. Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες αλλά περιέχει και υδατάνθρακες!

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φαγητά που θα χαρακτηρίζαμε αμυλούχα περιέχουν πρωτεΐνη. Για παράδειγμα το 14% των θερμίδων των ζυμαρικών προέρχεται από πρωτεΐνη, οι πατάτες περιέχουν 8% και το ψωμί ολικής αλέσεως 16%. Και η άλλη όψη του νομίσματος: τα όσπρια που προμηθεύουν τον οργανισμό με μεγάλα ποσά φυτικής πρωτεΐνης περιέχουν ισόποσα υδατάνθρακα.

Πολέμιοι των συνδυασμών τροφών τρομοκρατούνται με την ιδέα ότι θα καταναλώσουν μπριζόλα και πατάτες στο ίδιο γεύμα, αλλά από την άλλη, εγκρίνουν μια σούπα με μαυρομάτικα φασόλια, τη στιγμή που και τα δύο γεύματα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Σε αντίθεση με όσα γράφονται παραπάνω, πολύς κόσμος ορκίζεται ότι διαχωρίζοντας τις τροφές, νιώθει καλύτερα ή μειώνει το βάρος τους, κάτι που μπορεί να ισχύει. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τελικά, καταλήγουν να τρώνε λιγότερο συνολικό φαγητό, άσχετα με το διαχωρισμό τους.

Τυπικά πιάτα εστιατορίων για παράδειγμα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, άμυλο και λαχανικά. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους ανορθόδοξους κανόνες, μέρος του γεύματος θα μείνει τελικά στο πιάτο σας. Αν από την άλλη μαγειρεύετε μόνοι σας, έρευνες δείχνουν ότι ένα πιάτο που περιέχει λιγότερα συστατικά, τείνει να έχει λιγότερες θερμίδες.

Αν αυτό σας ακούγεται περίεργο, σκεφτείτε πόσο φάγατε την τελευταία φορά που βρεθήκατε αντιμέτωποι με ένα μπουφέ. Το να μην παραγεμίζετε το στομάχι σας μπορεί με βεβαιότητα να βελτιώσει την πέψη, να μειώσει την κούραση και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Μπορείτε σίγουρα να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων σας.

Συμπερασματικά, δεν είναι οι συνδυασμοί των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται! Άλλωστε αν είναι ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι σχεδόν οι διαιτολόγοι, αυτό είναι η ποικιλία τροφίμων στη δίαιτα μας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συχνά γεύματα, αλλά στο σπίτι...



Να σημειώνουμε σε χαρτί τι πίνουμε και τι τρώμε συνιστούν οι ειδικοί.

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, να τρώτε συχνά, να αποφεύγετε να τρώτε εκτός σπιτιού ιδίως το μεσημέρι, και να μην παραλείπετε να γράφετε αναλυτικά ό,τι τρώτε και ό,τι πίνετε, συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι τρεις συμπεριφορές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην επιτυχία του αδυνατίσματος, όσο και στην πρόληψη της ανάκτησης των χαμένων κιλών.

«Η μελέτη μας είναι ξεχωριστή, διότι εξέτασε μεγάλο αριθμό συμπεριφορών αδυνατίσματος για να εξακριβώσει τι αποδίδει και τι όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν ΜακΤίρναν, από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ.

«Μας εξέπληξε το πόσο μεγάλη διαφορά έκανε το να κρατάει κάποιος ημερολόγιο διατροφής και το να αποφεύγει να τρώει εκτός σπιτιού».

Όπως αναφέρουν τα Νέα, από τις εθελόντριες της μελέτης, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών, όσες υιοθέτησαν κάθε μία από τις τρεις συνήθειες έχασαν 2,5 έως 4 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσες δεν τις υιοθέτησαν.

Οι εθελόντριες ήταν παχύσαρκες και οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έχασαν κατά μέσον το 10,7% του σωματικού βάρους τους.

Αυτό το πέτυχαν κάνοντας συγκεκριμένη δίαιτα επί ένα μήνα και εν συνεχεία υιοθετώντας διάφορες συνήθειες που τις βοηθούσαν να χάνουν κιλά δίχως να ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Η μελέτη, λοιπόν, έδειξε τα εξής:

* Όσες κατέγραφαν με συνέπεια και αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν έχασαν κατά μέσον όρο 3 κιλά περισσότερα – και όσο πιο προσεκτικές ήταν σε αυτή την καταγραφή, τόσο μεγάλωνε η διαφορά σε σύγκριση με όσες δεν κρατούσαν ημερολόγια διατροφής.

* Όσες έτρωγαν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα, έχασαν κατά μέσον όρο 4 επιπλέον κιλά, σε σύγκριση με όσες παρέλειπαν γεύματα – πιθανώς διότι με την παράλειψη ενός γεύματος αναπτύσσεται έντονο αίσθημα πείνας που μας ωθεί να φάμε περισσότερο στο επόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

* Αντιθέτως, όσες εθελόντριες έτρωγαν το μεσημεριανό τους εκτός σπιτιού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχασαν 2,5 κιλά λιγότερα κατά μέσον όρο – πιθανώς διότι έχαναν το μέτρημα των θερμίδων τους.

Μάλιστα όσο συχνότερα γεύματα εκτός σπιτιού έκανε μια γυναίκα, ιδίως το μεσημέρι, τόσο λιγότερο αδυνάτιζε. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τα fast food, διότι μόλις το 10% των γυναικών που είπαν ότι έτρωγαν έξω, πήγαιναν σε fast food.

«Νομίζω ότι πραγματικά έχει πολύ μεγάλη σημασία να ελέγχει κάποιος πόσες θερμίδες καταναλώνει – και τον υπολογισμό αυτό δύσκολα κάνει εκτός σπιτιού, όπου δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχουν τα φαγητά που παραγγέλνει», εξήγησε η δρ ΜακΤίρναν.

Και πρόσθεσε πως μπορεί η μελέτη να διεξήχθη σε μετεμμηνοπαυσικές, παχύσαρκες γυναίκες, αλλά τα ευρήματά της ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής» (JAND).


Διαβάστε περισσότερα...

Τα Χανιά απαντούν με καμπάνια




Ο Δήμος Χανίων αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απαράδεκτη εικόνα της εγκατάλειψης αλλά και της κακοποίησης αδέσποτων ζώων που διαβιούν τόσο στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ξεκινήσει – σε συνεργασία και με τις φιλοζωικές οργανώσεις - μια σειρά πρωτοβουλιών για την αναστροφή αυτή της κατάστασης με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της υγείας των εν λόγω ζώων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ευαισθητοποίησης των πολιτών για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων καθώς και για την ενημέρωση τους για όλα τα θέματα που αφορούν την φροντίδα και την προστασία τους, ο Δήμος Χανίων προχώρησε – μεταξύ άλλων – στη δημιουργία και έκδοση μιας αφίσας με θέμα την δίψα των αδέσποτων ζώων και με διπλό στόχο: αφενός να μπορούν τα αδέσποτα ζώα να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και αφετέρου να επιτευχθεί εξοικείωση του ανθρώπου με τα αδέσποτα ζώα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση-ανάσα για απολυμένους


Πράσινο φως ακόμα και για μηδενικές καταβολές χρηματικών ποσών από υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανάβει η Δικαιοσύνη, όταν ο οφειλέτης έχει απολυθεί από τη δουλειά του και παραμένει άνεργος, καθώς και όταν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα για λόγους υγείας.

Δικαστική απόφαση παγώνει για 8 μήνες την υποχρέωση 33χρονου ανέργου (πρώην οδηγού ταξί) να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό από τις οφειλές του προς έξι πιστωτικά ιδρύματα από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που πήρε το 2004, με συνέπεια το συνολικό χρέος του να εκτοξευθεί σε 118. 300 ευρώ από τις προσαυξήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στα γεννητικά όργανα!


Απίστευτο και όμως αληθινό. Άντρας στην Ινδία, έβαλε λουκέτο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας του! Η τραγική ιστορία της γυναίκας, αποκαλύφθηκε, όταν έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί έμειναν άφωνοι, όταν την ώρα που προσπάθησαν να της κάνουν πλύση στομάχου είδαν το λουκέτο στα γεννητικά της όργανα.

Η κ. Σιταμπάι Κούχαν παραδέχτηκε ότι ο σύζυγός της την είχε ναρκώσει και με βελόνες της τρύπησε τα γεννητικά όργανα και πέρασε το λουκέτο, προκειμένου να είναι ήσυχος ότι «δεν θα παραστρατήσει».

Οι αρχές εντόπισαν τον σύζυγο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ψυχοπαθής και διεστραμμένος, ενώ η φρίκη της οικογένειας δεν τελειώνει εδώ.

Όπως αποκάλυψε η άτυχη γυναίκα, η οποία είναι παντρεμένη με αυτόν τον άντρα από τα 16 της, αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της, όταν εκείνος πήγε να βιάσει την μεγαλύτερη κόρη τους!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτιά για την ελληνική λίμπιντο



Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε γνωστή εταιρία προφυλακτικών, οι Έλληνες όχι μόνο δεν έχουν χάσει την ερωτική τους λίμπιντο εν μέσω κρίσης, αλλά έρχονται στην πρώτη θέση μεταξύ των πιο ενεργά σεξουαλικών λαών της υφηλίου...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Έλληνας κάνει περισσότερες φορές σεξ την εβδομάδα από κάθε άλλο λαό, καθώς κατά μέσο όρο οι επαφές του φτάνουν συνολικά τις 164 το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως οι Βραζιλιάνοι με τις αντίστοιχα 145 φορές ετησίως, έροχνται καταιδρωμένοι στη δεύτερη θέση. Στις θέσεις τρία και τέσσερα βρίσκονται οι Ρώσοι και οι Πολωνοί, ενώ τελευταίοι με μόλις 48 φορές το χρόνο έρχονται οι Ιάπωνες.

Επίσης, οι Έλληνες, όπως συμπέραναν οι ερευνητές, έχουν τις περισσότερες φαντασιώσεις από κάθε άλλο λαό και φροντίζουν μάλιστα να τις κάνουν πράξη.Τέλος, πρώτοι παραμένουμε και ό,τι αφορά την διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 21,2 λεπτά. Πριν μπούμε στο "ψητό", όπου και παραμένουμε κατά μέσο όρο για 25 λεπτά. Αυτή η επίδοση μας εξασφαλίζει την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων, ωστόσο μας φέρνει τρίτους στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους Βραζιλιάνους.

Ασημένιο όμως παίρνουμε και στο θέμα του οργασμού, αφού το 71% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι ικανοποιημένοι, αφού φτάνουν πάντα στην κορύφωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: τι και πώς



Στις περιόδους διακοπών πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Υπάρχει έντονη κοινωνική πίεση και προσωπική προσδοκία ότι στις διακοπές θα «έπρεπε» να «περνούν καλά». Στην πραγματικότητα, οι περίοδοι αυτοί συχνά υποχρεώνουν το άτομο να αντιμετωπίσει τον εαυτό του, τις κοντινές του σχέσεις και την ψυχική του κατάσταση. Εκείνο που συχνά δυσκολεύει τα πράγματα, είναι ότι ούτε το άτομο, ούτε το περιβάλλον του αναγνωρίζουν ότι πάσχει από κατάθλιψη. Έτσι, καταλήγει σε αυτό-κατάκριση, την οποία ενισχύει το περιβάλλον, όταν το κατηγορεί ως «γκρινιάρη», «μονόχνωτο», ότι «δεν προσπαθεί αρκετά»κλπ.

Κατάθλιψη είναι η δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση του ατόμου που συνοψίζεται σε μια κατάσταση παθολογικής θλίψης που συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών, ψυχοκινητικών και οργανικών διαδικασιών. Είναι µια πιο επώδυνη κατάσταση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος και ευαισθησίας. O καταθλιπτικός δεν νιώθει µόνο θλίψη ή µελαγχολία, αλλά βασανίζεται από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αισθάνεται παγιδευµένος και δεν βρίσκει νόηµα σε τίποτα. Επίσης διακατέχεται από µια µόνιµη κόπωση, µειωµένη ικανότητα συγκέντρωσης ή σκέψης, από µια γενικότερη απαξίωση των πραγµάτων γύρω του, ακόµα και από αυτοκαταστροφικές ιδέες και τάσεις. Ενίοτε µάλιστα υποφέρει και από σωµατικά ενοχλήµατα, όπως πονοκέφαλο και γαστρεντερολογικά προβλήµατα.

Το καλοκαίρι συνήθως έρχονται μεγάλες αλλαγές στις συνήθειές μας και για πολλούς αυτές οι αλλαγές προκαλούν άγχος και το άγχος γνωρίζουμε καλά ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη (τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, οι φοιτητές επιστρέφουν στο πατρικό, οι διακοπές φέρνουν αλλαγή περιβάλλοντος, οι φίλοι λείπουν, κτλ). Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και φοράμε λιγότερα ρούχα, αυτό προκαλεί για μερικούς δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς σκέφτονται διαρκώς την εικόνα του σώματός τους και ντρέπονται για αυτήν. Πολλοί είναι αυτοί που περιορίζουν το καλοκαίρι τις κοινωνικές επαφές, ιδίως όταν οι συναντήσεις γίνονται σε μέρη όπως μια παραλία, όπου θα εξέθεταν το σώμα τους περισσότερο. Οι οικονομικές δυσκολίες ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση, κάνει τα καλοκαίρια να γίνονται πολύ ακριβά, με αυξημένα έξοδα λόγω διακοπών και μειωμένα έσοδα.

Τι μπορείτε να κάνετε, αν υποφέρετε από κατάθλιψη:
Η διατροφή είναι σημαντική. Χρειάζεται ελάττωση ζάχαρης, Σημαντική είναι η ρύθμιση ζαχάρου και πίεσης σε σταθερά επίπεδα. Η κατανάλωση γλυκών σνακ προσωρινά βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, όμως μετά από λίγη ώρα το αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που υπήρχαν πριν την κατανάλωση του πλούσιου σε σακχαρόζης προϊόντος. Αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως το άγριο ρύζι και τα μακαρόνια και τα κριτσίνια ολικής άλεσης. Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν το κρέας, τα αυγά, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 100γρ λιπαρών ψαριών 2-3 φορές στην εβδομάδα συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Συμπερασματικά, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση μια μερίδα σολωμό, σαρδέλες, σκουμπρί, φρέσκο τόνο, ξιφία, γαύρο ή ρέγγες.
Η αεροβική γυμναστική, όπως τρέξιμο και κολύμβηση, είναι πολύ σημαντική. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα σας βελτιώσουν τη διάθεση.


Αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση στη θετική σκέψη. Όταν έρχονται οι αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να τις αφήνετε να περνούν, χωρίς να τις παίρνετε σοβαρά, χωρίς να τις πιστεύετε και χωρίς να νιώθετε ενοχές που τις έχετε. Θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε συντομότερα με θετικές σκέψεις. Ειδικά, οποιεσδήποτε σκέψεις αυτομομφής ή αυτό-υποτίμησης, θα πρέπει να τις σταματάτε αμέσως, χωρίς εσωτερικό «διάλογο».Περάστε χρόνο µε ανθρώπους που εµπιστεύεστε και νιώθετε άνετα.
Δημιουργείστε μια λίστα από εποικοδομητικές δραστηριότητες, μικρά πράγματα που θα σας άρεσε να κάνετε. Όταν «κολλήσετε» στην αρνητικότητα και την αυτολύπηση, κοιτάξτε τη λίστα σας και σκεφτείτε «τι από όλα αυτά θα μου άρεσε να κάνω τώρα;». Κάντε το, έστω και για πέντε λεπτά. Η λίστα δεν θα έχει το ρόλο της υποχρεωτικής ατζέντας, αλλά ενός «θησαυροφυλακίου» από χρήσιμες ιδέες.

Υπενθυμίζουμε την ύπαρξη της Γραμμής Βοήθειας για την Κατάθλιψη, μια εμπιστευτική πανελλαδική υπηρεσία, που λειτουργεί στο πρόγραμμα ''Αντιστίγμα'' του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-18.00 στο τηλέφωνο 210 6515600.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΙΝΑΠ για τις συντάξεις


Τη δική της απάντηση έστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά(ΕΙΝΑΠ) για το πλαφόν στις συντάξεις, αναφέροντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε διευθετήσεις που έχουν την λογική των οριζόντιων μέτρων.

" Μετά από πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πλαφόν στις συντάξεις, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε διευθετήσεις που έχουν την λογική των οριζόντιων μέτρων. Οι γιατροί του ΕΣΥ τόσα χρόνια πληρώνουν εισφορές σε δύο ασφαλιστικούς φορείς (ΤΣΑΥ, Δημόσιο), και απαιτούν από την πολιτεία να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση.
Τα ισοδύναμα μέτρα δεν μπορούν να είναι ισοπεδωτικά και άδικα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Αμφισβητούν την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο



Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ενημέρωση για το βαθμό υλοποίησης των νόμων που αφορούν μισθολογικές περικοπές στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ ζητά με επιστολή του σε όλα τα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει δύο υπουργεία και τα υπόλοιπα αναμένονται εντός της εβδομάδας, ώστε να αποδειχθεί εάν ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες ότι πάνω από τις μισές ΔΕΚΟ και φορείς που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.

Ωστόσο, οι διοικήσεις πολλών Νομικών Πρόσωπων Ιδιωτικού Δικαίου που ακόμη δεν έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή έχουν λάβει γνωμοδοτήσεις από καθηγητές του Εργατικού Δικαίου προκειμένου να αποδείξουν πως κακώς υπάχθηκαν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και παρατύπως τους επιβάλλεται.

Οι φορείς αυτοί δεν αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις των Ν. 4024/2011, Ν. 2362/1995, Ν.3429/2005 και ο Ν.3899/2010, υποστηρίζοντας πως δεν χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό, δεν τον επηρεάζουν, και είναι εκ του νόμου διοικητικά αυτόνομοι.

Σημειώνεται πως βάσει της μεθοδολογίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εάν οι πωλήσεις του ΝΠΙΔ υπερβαίνουν το 50% του κόστους παραγωγής (μισθοί, ενδιάμεση κατανάλωση και απόσβεση) δεν περιλαμβάνεται στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ενώ εάν οι πωλήσεις του φορέα είναι λιγότερες συγκαταλέγεται σε αυτούς. Στους πρώτους δεν επιβάλλεται εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο, ενώ στους δεύτερους επιβάλλεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Απάτη με συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών



Δήλωναν ανακριβή στοιχεία.

Περισσότερους από 1.000 συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών, που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, εντόπισαν οι έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων -που έγιναν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών- προέκυψε, ότι 1.070 ασφαλισμένοι (ποσοστό 5,66%) του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που ασφαλίζονται οι δικηγόροι, δεν είχαν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ 642 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση, παρότι υποχρεούνταν, εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Ακόμη 1.186 ασφαλισμένοι (ποσοστό 6,64%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο, ενώ οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία είναι 1.696, (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%). Τέλος, από τους 18.951 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,17% (32 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Ταμείο Νομικών είναι αντίστοιχα με εκείνα των Ταμείων των Υγειονομικών και των μηχανικών που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες

«Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό - πολύ μεγαλύτερο του 10% - στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου, εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ξεκινούμε άμεσα εστιασμένους ελέγχους, σε κάθε ταμείο, για το συγκεκριμένο δείγμα με στόχο να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από έκνομες συμπεριφορές φτάνει στο τέλος της».


Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για δωρεάν σίτιση φοιτητών το 2012-13



Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που φοιτούν, πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν να σιτίζονται από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13.

Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Για να παραλάβουν την ειδική ταυτότητα σίτισης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. 'Αγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45000) ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δυο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ εφόσον ο αδερφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδερφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθέναν από αυτούς .

β. Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

γ. 'Αγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

δ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδερφών του από κάθε πηγή.

Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.

ε. Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Πατρέων.

στ. Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν ο ίδιος ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος εισπράττει επίδομα ανεργίας.

ζ. Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγος του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (Α75) περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης.

Δικαιολογητικά για τη λήψη και ανανέωση της ειδικής ταυτότητας:

α. Απλή αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)

β. Δυο φωτογραφίες του φοιτητή.

γ. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

δ. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φοιτητή θεωρημένο για την γνησιότητά του από Δημόσια Αρχή.

ε. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.

στ. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (βάσει υποδείγματος που είναι αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας)

ζ. Βεβαίωση Σπουδών του Ιδρύματός μας

η. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ 2012

θ. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας (όπου απαιτείται)

ι) Πιστοποιητικό Πολυτεκνίας (όπου απαιτείται)

κ) Βεβαίωση Σπουδών αδερφού φοιτητή(όπου απαιτείται)

Οι φοιτητές /τριες των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι θα υποβάλουν :

α) Εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Δ.Ο.Υ. με το εισόδημα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα του φοιτητή,

β) Διαζευκτήριο και απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την επιμέλεια καθώς και ιδιωτικό συμφωνητικό, εάν υπάρχει, και αναφέρει την επιμέλεια και τα έξοδα του φοιτητή και

γ) Πρόσφατη υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι έχει τα αποκλειστικά έξοδα του φοιτητή, θεωρημένη από Αστυνομικό Τμήμα για το γνήσιο της υπογραφής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «τεμπέλες» οι γυναίκες από τους άντρες



Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Περισσότερο τεμπέλες από τους άνδρες περιγράφει τις γυναίκες νέα μελέτη που έγινε σε 122 χώρες. Τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet έδειξαν ότι το 34% των γυναικών τεμπελιάζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 28%.

Παγκοσμίως το 31% των ενηλίκων κατατάσσονται ως... τεμπέληδες αφού δραστηριοποιούνται σωματικά λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα κάθε μέρα ή λιγότερο από 20 λεπτά έντονης δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα.

Πάντως μόνο το 4,7% των πολιτών του Μπαγκλαντές έχουν βαθμολογηθεί ως τεμπέληδες, ενώ την πρωτιά κατέχει η Μάλτα με 72%.


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάσκεψη για το AIDS στην Ουάσινγκτον



Υπολογίζεται ότι 35 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Περίπου 25.000 άτομα συμμετέχουν από σήμερα στην Ουάσινγκτον στην 19η διεθνή διάσκεψη για το AIDS, με στόχο μια νέα κινητοποίηση για να δοθεί ένα τέλος στην πανδημία αυτή.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που η διάσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία, φιλοξενείται στις ΗΠΑ, χώρα η οποία είχε απαγορεύσει το 1990 την είσοδο οροθετικών, ένα μέτρο που καταργήθηκε το 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο.

Ερευνητές εκτιμούν ότι οι θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το τέλος της καταστροφικής αυτής επιδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο-το 97% των οποίων προέρχεται από χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα-έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται τα επιδόματα εκτός από ΕΚΑΣ και ανεργίας



Δραστικές μειώσεις στους δικαιούχους άνω των 20.000 ευρώ.

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013-2014.

Οι περικοπές θα γίνουν κλιμακωτά (κυρίως σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα) και δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των εισοδήματος που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι.

Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία περικοπή για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και στη συνέχεια οι μειώσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.

Οι περικοπές που προωθούνται, όπως αναφέρει το Έθνος, φτάνουν ακόμα και το 50% για όσους από τους δικαιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Διασώζονται μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.

Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.

Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανά δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ




Τι λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αθηνών.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το γνωστό ΕΚΑΒ, δεν έχει χρήματα ούτε για βενζίνη στα ασθενοφόρα, δεδομένου ότι χρωστάει 8.000.000 ευρώ στα πρατήρια καυσίμων, στις αντιπροσωπείες ανταλλακτικών και στα συνεργεία.

Όπως επισημαίνει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αθηνών, Ιωάννης Χούσος, στην Αττική τα περισσότερα ασθενοφόρα έχουν εγκαταλειφθεί. «Κοστίζει περισσότερο η συντήρηση των παλαιών ασθενοφόρων που έχουμε παρά η αγορά καινούργιων» λέει. Για να επισημάνει: «Ξέρετε πόσες φορές δημοσιοποιήσαμε το πρόβλημα; Μιλήσαμε με το υπουργείο Υγείας; Όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου».

Ο κ. Χούσος όμως αναφέρεται και στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω των τραγικών ελλείψεων. Στην Αττική έχουμε περίπου 60 ασθενοφόρα τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι διπλάσιος ο αριθμός αυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως συμπληρώνει, να καθυστερούν να φτάσουν στα περιστατικά εγκαίρως, όταν δέχονται κλήσεις. Και τονίζει δε ότι στην επαρχεία τα προβλήματα είναι ακόμη χειρότερα. 



Ακούστε τι μας είπε...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρχαρίας έκοψε κομμάτι από το πόδι της



Φωτογραφίες της 47χρονης Γερμανίδας που έκανε διακοπές στη Φλόριντα
.
Τις διακοπές της στη Φλόριντα η 47χρονη Γερμανίδα Karin Ulrike Stei δεν θα τις ξεχάσει ποτέ. Γιατί είναι από τύχη που ζει για να τις θυμάται. Είναι από τύχη που γλίτωσε η ζωή της από επίθεση καρχαρία και από τύχη μπορεί και πάλι να περπατήσει.

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τρομακτική «συνάντηση», η Karin Ulrike Stei αφηγείται τη στιγμή που ένιωσε να την αρπάζει κάτι που δεν μπορούσε να δει αλλά που ήταν το πιο δυνατό τράβηγμα που είχε νιώσει ποτέ. «Δεν τον είδα ποτέ», είπε για τον καρχαρία που της επιτέθηκε στις 9 Μαΐου. «Δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια. Ήταν τόσο δυνατός και τόσο μεγάλος που κατάλαβα πως έπρεπε να είναι καρχαρίας», τόνισε.

Καθώς το νερό γινόταν κόκκινο η Stei άρχισε να χτυπά πανικόβλητη το νερό και να φωνάζει «καρχαρίας» ενώ κατευθυνόταν στην ακτή.

«Ευτυχώς κάποιος με έβγαλε», θυμάται.

Η φίλη της Brigitte Schmid είχε πει στις αρχές πως δεν είχε καν καταλάβει πως η φίλη της κινδύνευε μέχρι που άκουσε τις κραυγές της. Όταν γύρισε να την κοιτάξει είδε το νερό γύρω της να βάφεται κόκκινο.

Στις εκκλήσεις της Stei για βοήθεια έτρεξαν μεταξύ άλλων ο ναυαγοσώστης Erik Toomsoo και ο τουρίστας Dave Daniels. Παρά τον πόνο- στην κλίμακα του δέκα τον τοποθετεί στο.. 15!- είχε τις αισθήσεις της και θυμάται όλα όσα έγιναν.

«Ήταν πολύ άσχημο, δεν είχα νιώσει χειρότερα στη ζωή μου», λέει. Καθώς προσπαθούσαν με πετσέτες να σταματήσουν την αιμορραγία εκείνη ένιωθε ευγνωμοσύνη για όλους όσοι ήταν δίπλα της.

Η 47χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς το δάγκωμα ήταν τόσο βαθύ που φαινόταν το κόκαλο του ποδιού της. Αλλά τα νεύρα δεν καταστράφηκαν κι έτσι ελπίζει πως με φυσιοθεραπεία θα μπορέσει να περπατήσει κάποτε χωρίς βοηθήματα.

Δείτε τις φωτογραφίες...









Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα παγωτά!



Δροσίζουν αλλά γίνονται και επικίνδυνα.

Τα παγωτά είναι η ευχαρίστηση των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Όμως, υπάρχουν φορές που μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνοι από αυτά, όπως λένε οι ειδικοί.

Γι΄αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα τυποποιημένα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Και δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο αλλά ούτε πρέπει να περιέχουν άλλα τρόφιμα εκτός από τα παγωτά.

Πότε δεν πρέπει να τα αγοράζετε

Μπορεί να θέλετε οπωσδήποτε να δροσιστείτε, αλλά υπάρχουν φορές που πρέπει να αποφεύγετε την αγορά τους.
Φέρτε στο μυαλό σας μόνο πόσες φορές έχετε δει το χαρτί της συσκευασίας των παγωτών να είναι υγρό ή κολλημένο πάνω σε αυτό.

Πολλές φορές κάποια παγωτά λιώνουν και είναι μαλακά γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους.
Όταν στα παγωτά υπάρχουν μικρά κομμάτια πάγου, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή αποψύχθηκαν και ξανακαταψύχθηκαν.

Προσοχή και στο χύμα παγωτό!

Το συγκεκριμένο παγωτό φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες που πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου.

Και φυσικά το κουτάλι με το οποίο σας σερβίρουν παγωτό, πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα διάφανο δοχείο με νερό συνεχούς ροής ή σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα ώστε να μη δημιουργούνται βακτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών



Σε διαφορετικά σημεία γίνεται η πέψη των πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Ακούγονται πολλά για συνδυασμούς φαγητών. Για παράδειγμα, πρέπει πάντα να τρώτε ορισμένα είδη φαγητών μαζί ή να αποφεύγετε ορισμένους συνδυασμούς, γιατί θα έχετε δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως δυσπεψία, κούραση και αύξηση βάρους.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της σκέψης. Ο πιο γνωστός μύθος είναι ο συνδυασμός της πρωτεΐνης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και του αμύλου (ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, καλαμπόκι), σε ένα γεύμα. Σύμφωνα με τον μύθο, δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μαζί.

Όπως τόσοι άλλοι διατροφικοί μύθοι έτσι και αυτός έχει μια πολύ απλή επιστημονική εξήγηση η οποία είναι ότι, τα αμυλούχα τρόφιμα χρειάζονται αλκαλικό περιβάλλον για την πέψη τους, ενώ οι πρωτεΐνες χρειάζονται όξινο.

Όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα, το πεπτικό σύστημα τείνει προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, οπότε καθυστερεί. Το φαγητό τότε «σταματάει» στο πεπτικό σύστημά σας και αυτό που συμβαίνει πλέον είναι ο ανασχηματισμός των υδατανθράκων και η καταστροφή των πρωτεϊνών.

Όταν αυτή η θεωρία εκφράστηκε κατά τον 19ο αιώνα, δεν ήταν πλήρως κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Οπότε μπορούμε να δείξουμε κατανόηση στους εκφραστές της αν και η ίδια θεωρία είναι παράλογη για λόγους που αναλύονται παρακάτω.

Στην εποχή μας, έχουμε μια πλήρη εικόνα για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η θεωρία είναι ανυπόστατη. Το χειρότερο είναι ότι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, σε βιβλία και η αναμετάδοση αυτής της πληροφορίας, διατηρεί και ενισχύει ακόμη αυτή την παραπληροφόρηση.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η πέψη των πρωτεϊνών και υδατανθράκων γίνεται σε διαφορετικά σημεία στο πεπτικό σύστημα και διαφορετικές χρονικές στιγμές. Έτσι λοιπόν δύσκολα γίνεται κατανοητό γιατί αυτές οι θεωρίες χρησιμοποιούνται ακόμα.

Το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι απλά ικανό να χωνέψει έναν συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι και η προεπιλεγμένη ρύθμιση του οργανισμού και αν το σκεφτούμε λίγο θα διαπιστώσουμε πόσο παράλογο είναι να πιστεύουμε ότι το σώμα έχει σχεδιαστεί να χωνεύει ξεχωριστά τις πρωτεΐνες από τους υδατάνθρακες.

Μπορούμε να διαφωνούμε επ’ αόριστον για το αν ο άνθρωπος έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει πράσινα λαχανικά και χόρτα ή ζωικές πρωτεΐνες. Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι έχει σχεδιαστεί να καταναλώνει μητρικό γάλα σαν νεογέννητο. Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες αλλά περιέχει και υδατάνθρακες!

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φαγητά που θα χαρακτηρίζαμε αμυλούχα περιέχουν πρωτεΐνη. Για παράδειγμα το 14% των θερμίδων των ζυμαρικών προέρχεται από πρωτεΐνη, οι πατάτες περιέχουν 8% και το ψωμί ολικής αλέσεως 16%. Και η άλλη όψη του νομίσματος: τα όσπρια που προμηθεύουν τον οργανισμό με μεγάλα ποσά φυτικής πρωτεΐνης περιέχουν ισόποσα υδατάνθρακα.

Πολέμιοι των συνδυασμών τροφών τρομοκρατούνται με την ιδέα ότι θα καταναλώσουν μπριζόλα και πατάτες στο ίδιο γεύμα, αλλά από την άλλη, εγκρίνουν μια σούπα με μαυρομάτικα φασόλια, την στιγμή που και τα δύο γεύματα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Σε αντίθεση με όσα γράφονται παραπάνω, πολύς κόσμος ορκίζεται ότι διαχωρίζοντας τις τροφές, νιώθει καλύτερα ή μειώνει το βάρος τους, κάτι που μπορεί να ισχύει. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τελικά, καταλήγουν να τρώνε λιγότερο συνολικό φαγητό, άσχετα με το διαχωρισμό τους.

Τυπικά πιάτα εστιατορίων για παράδειγμα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, άμυλο και λαχανικά. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους ανορθόδοξους κανόνες, μέρος του γεύματος θα μείνει τελικά στο πιάτο σας. Αν από την άλλη μαγειρεύετε μόνοι σας, έρευνες δείχνουν ότι ένα πιάτο που περιέχει λιγότερα συστατικά, τείνει να έχει λιγότερες θερμίδες.

Αν αυτό σας ακούγεται περίεργο, σκεφτείτε πόσο φάγατε την τελευταία φορά που βρεθήκατε αντιμέτωποι με έναν μπουφέ. Το να μην παραγεμίζετε το στομάχι σας μπορεί με βεβαιότητα να βελτιώσει την πέψη, να μειώσει την κούραση και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Μπορείτε σίγουρα να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ξεφορτωθείτε μια για πάντα τα περιττά κιλά



Δεν αρκεί η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων.

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος κάνοντας αυστηρή δίαιτα που περιορίζει τόσο πολύ την ποσότητα του φαγητού, ώστε η τήρησή της για επαρκές διάστημα να μοιάζει άθλος – ή ακόμη και τιμωρία; Και πόσες φορές ξαναπήρατε τα κιλά που χάσατε;

Σύμφωνα με τον Jim Hill, καθηγητή παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο ιατρικής του Κολοράντο των Η.Π.Α., η προσπάθεια να χάσουμε βάρος μόνο μέσω της μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων φαίνεται να είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στη μελέτη με τίτλο «Ενεργειακή Ισορροπία και Παχυσαρκία» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικης Καρδιολογικής Εταιρείας, ο καθηγητής εξήγησε ότι, όταν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, επικεντρωνόμαστε μόνο στη μείωση των θερμίδων, χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα, χάνουμε μεν βάρος, αλλά παράλληλα γίνονται κάποιες φυσιολογικές αλλαγές (όπως η μείωση των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών και η αύξηση της πείνας) που δυσκολεύουν τη διατήρηση του νέου μας βάρους.

Από την άλλη, εάν επιδιώξουμε παράλληλα να αυξήσουμε και τη σωματική μας δραστηριότητα, τότε καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος μειώνοντας λιγότερο τη συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, στρατηγική που ενδεχομένως είναι πιο αποτελεσματική. Μάλιστα, έχει φανεί , ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα το νέο τους βάρος είναι εκείνοι που καταφέρνουν να ασκούνται συστηματικά.

Είναι προτιμότερο να «τρώμε πολύ» αλλά να είμαστε «σωματικά δραστήριοι»

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να περιορίζουν συστηματικά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν, γεγονός που τους δυσκολεύει να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό π.χ. μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν μπορούσατε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό απολαμβάνοντας λίγο περισσότερο φαγητό;

Το κλειδί είναι η ενεργειακή ισορροπία –ή αλλιώς «ενεργειακό ισοζύγιο». Έτσι, ένας σωματικά δραστήριος άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο και υγιές σωματικό βάρος εάν προσλαμβάνει και καταναλώνει 3000 θερμίδες την ημέρα.

Ο ίδιος άνθρωπος, εάν κάνει καθιστική ζωή, πρέπει να προσλαμβάνει και να καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να διατηρήσει σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο και το ίδιο ακριβώς σωματικό βάρος με το προηγούμενο σενάριο.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε «κατασκευασμένοι» να διατηρούμε ευκολότερα το βάρος μας σταθερό όταν προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες και παράλληλα καίμε πολλές θερμίδες, και ότι το πρόβλημα στη σημερινή εποχη δημιουργείται από το γεγονός ότι η σωματική μας δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Συνεπώς, το «τρώω περισσότερο» και «καίω περισσότερο» ίσως να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης του βάρους από το να προσπαθεί κανείς να προσλαμβάνει αλλά και να καίει λιγότερες θερμίδες.

Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό αλλά και την άσκηση

Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν πρόκειται να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία εάν βασιζόμαστε μόνο στον περιορισμό του φαγητού».

Για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία χρειάζεται να αλλάξει η συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και την άσκηση. Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο να μας διευκολύνει να κάνουμε καλές διατροφικές επιλογές και να ασκούμαστε συστηματικά, αλλά και να εκπαιδευόμαστε κατάλληλα από την παιδική ηλικία προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε οι ίδιοι το βάρος μας.

Και ξεκινώντας από τα βασικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι το βάρος μας διατηρείται σταθερό όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά εξισορροπούνται από τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας, δηλαδή όταν διατηρούμε «ενεργειακό ισοζύγιο».


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποσχόταν ρύθμιση χρεών και «ξάφριζε» τους πελάτες



Απάτη με «οικονομολόγο» στα Χανιά.

Οικονομολόγος «μαϊμού» υποσχόταν ρύθμιση χρεών σε υπερχρεωμένους πολίτες, αλλά αντί να τους απαλλάξει από τα οικονομικά βάρη, τους χρέωνε ακόμη περισσότερο.

Η 45χρονη επιτήδεια από τα Χανιά, διατηρούσε γραφείο, το οποίο αναλάμβανε ρύθμιση χρεών.

Ωστόσο, αυτό που έκανε η «οικονομολόγος» ήταν να «δανείζεται» από τους πελάτες της πιστωτικές κάρτες και να τις χρησιμοποιεί ανενόχλητη.

Μάλιστα, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων είχε επιστρατεύσει και άτομα που έκαναν το "δόλωμα" και υποστήριζαν ότι είχαν επισκεφτεί το γραφείο που διατηρούσε και είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Η απάτη αποκαλυπτόταν όταν οι τράπεζες ειδοποιούσαν τους πολίτες για τις επιπλέον οφειλές τους ενώ έχουν γίνει και μηνύσεις. Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν πολίτες προχώρησαν σε καταγγελίες στην Ένωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που εγκατέλειψε την πιο γλυκιά δουλειά



Ο δοκιμαστής σοκολάτας φοβήθηκε μην πάθει έμφραγμα
.
Ο Άνγκους Κένεντι είχε μία δουλειά που θα ζήλευαν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο: τα τελευταία δύο χρόνια έβγαζε το ψωμί του δοκιμάζοντας σοκολάτες!

Ο Κένεντι έτρωγε κάθε μέρα 900 γραμμάρια σοκολάτα, διαφόρων ειδών. Στη συνέχεια έγραφε κριτικές σε περιοδικά ζαχαροπλαστικής.

Σε αυτά τα δύο χρόνια ο 38χρονος από το Κεντ της Αγγλίας, είχε πάρει 12 κιλά. Η υπερβολική κατανάλωση τον έβαλε σε σκέψεις. Άρχισε να ανησυχεί υπερβολικά για την υγεία του και υποβλήθηκε σε εξετάσεις που έδιξαν ότι η χοληστερίνη και το ζάχαρό του είχαν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Έτσι, πήρε τη μεγάλη απόφαση και παραιτήθηκε.

«Ήταν σίγουρα μια ονειρεμένη δουλειά. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τις πιο απίθανες, τρελές γεύσεις και συνδυασμούς σοκολάτας που υπάρχουν στον κόσμο! Δεν το μετανιώνω, αλλά τώρα προέχει η υγεία μου», λέει ο Κένεντι, ο οποίος έχει πέσει, πλέον, με τα μούτρα στη γυμναστική για να αναστρέψει τις επιπτώσεις που είχε η σοκολάτα στην υγεία του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα ο εθισμός στο ίντερνετ





Aνησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της εξάρτησης εφήβων από το διαδίκτυο. Τα ελληνόπουλα κατέχουν την σχετική πρωτιά σε μελέτη που έγινε μεταξύ επτά χωρών.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωσίβιο για τους δανειολήπτες



Πρόταση για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων και ιδιαίτερα στεγαστικών, έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ομάδα τραπεζών έχει υποβάλει προς το υπουργείο Ανάπτυξης μια σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Η βασική πρόταησ προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος, αλλά στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και μάλιστα με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σήμερα πληρώνει για ένα στεγαστικό δάνειο 1000 ευρώ, με τη ρύθμιση θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αριθμοί που ενδιαφέρουν

- 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία

- 50% των ρυθμισμένων δανείων ξαναδιαμαρτύρονται

- 4 στα 10 καταναλωτικά δεν αποπληρώνονται

- 14 δισ. ευρώ είναι τα "κόκκινα" στεγαστικά

- 20% είναι οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι οργανισμοί καταργούνται



255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους βρίσκονται στη "μαύρη" λίστα των φορέων που πρόκειται να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία κατάργησής τους, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς δεν κινδυνεύουν με απόλυση.

Τον κατάλογο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων των δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Οι 255 οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται

1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.

2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ.

3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).

4. Ενταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

5. Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας.

6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων».

7. Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.

8-9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ).

10-11. Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ).

12-14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας ΑΕ» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ».

15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό.

16. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου.

17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος».

18. Συγχώνευση της Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

20. Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.

22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ.

23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης.

24-39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων.

40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργή.

41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργή.

42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής.

44-108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς.

109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση.

110-202. Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας.

203. Κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.

205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων.

206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του.

209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων.

211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση).

212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ.

213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ».

214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ»

215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργή.

216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ».

217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ΑΕ».

218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ».

219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες».

220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)».

221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%).

222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways ΑΕ».

223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ».

224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ».

225-255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία.

Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων. Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του σχεδίου Λοβέρδου, με το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί εσωτερικές ανακατατάξεις, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων νοσηλείας.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας.

Το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου (14%) και τουλάχιστον 30 ακόμη, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο δρόμο 160 συμβασιούχοι



Την εκτίμηση πως δε θα ανανεωθούν συμβάσεις 160 περίπου εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων στο νομό Λάρισας, πραγματοποιεί το συνδικαλιστικό τους όργανο.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων «οι Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησής εφαρμόζοντας πλήρως τον Καλλικράτη που ψηφίσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, στέλνουν σήμερα στην ανεργία καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία τα τελευταία 8 χρόνια και αμείβονται με τα ψίχουλα των 200-400 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων από το σχολικό έτος 2012-2013 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Με αυτή την κατεύθυνση οι δήμοι παίρνουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα, προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για λογαριασμό του υπουργείου παιδείας οφείλει στους δήμους έως και το 50% των πιστώσεων της σχολικής χρόνιας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να είναι απλήρωτες 4 μήνες στο δήμο Λαρισαίων.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλαφόν στα 2.200 ευρώ



Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη είναι αρκετή.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς το όριο των 2.400 ευρώ, το οποίο φέρεται να έγινε αποδεκτό από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο, εξετάζεται περαιτέρω περικοπή του, με πλαφόν στα 2.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΚΕΠΕ πάντως αν τεθεί όριο 2.400 ευρώ στις συντάξεις, θα εξασφαλιστεί μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...