Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Νονά σε παιδί ομοφυλόφυλων έγινε η πρόεδρος της Αργεντινής


Ήθελαν να την ευχαριστήσουν για το σεβασμό στα δικαιώματα των γκέι.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, έγινε το Σάββατο νονά σε ένα βρέφος γονείς του οποίου είναι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, η οποία τάσσεται εναντίον του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Η Αργεντινή υπήρξε πρωτοπόρος στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ιδιαίτερα από το 2010 οπότε και η Φερνάντεζ νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο πάπας Φραγκίσκος, αργεντίνικης καταγωγής και τότε αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, είχε ταχθεί ενάντια σε αυτόν τον νόμο. Το Βατικανό ορίζει ότι το μυστήριο του γάμου αφορά αυστηρά σε ετερόφυλα ζευγάρια και προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν γεννηθεί από έναν τέτοιο γάμο μπορούν να βαπτιστούν.

Ο ιερέας Κάρλος Βάρας βάπτισε το Σάββατο την δυόμισι μηνών Ούμα στον Καθεδρικό Ναό της Κόρδοβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, υπό το βλέμμα των γονιών της, της Καρίνα Βιλαροέλ και της Σολιντάντ Ορτίζ.

«Ο πατέρας Βάρας μας είπε ότι περίμενε ένα τέτοιο ζευγάρι σαν κι εμάς, ομοφυλόφιλο και έτσι ήρθαμε και μας αποδέχτηκε», δήλωσε το Σάββατο η Βιλαροέλ. «Πραγματικά φαίνεται πως σημειώνεται κοινωνική αλλαγή στον Καθολικισμό ώστε ο πάτερ να αποδεχτεί να βαφτίσει το μωρό ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού».

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά μπορούν να βαπτιστούν, ωστόσο η επίσημη θέση της Εκκλησίας δεν έχει αλλάξει. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν έχει γίνει σαφές εάν το Βατικανό είχε δώσει την έγκριση για τη συγκεκριμένη βάπτιση.

«Παρόλο που η σύζυγός μου και εγώ δεν είμαστε Καθολικοί, πιστεύουμε ότι άξιζε στην κόρη μας να βαπτιστεί», δήλωσε η Βιλαροέλ στην τοπική εφημερίδα La Nacion. «Ζητήσαμε από την πρόεδρο να γίνει η νονά της Ούμα, επειδή αυτός είναι ένας τρόπος να ευχαριστήσουμε τόσο αυτή όσο και τον πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ για αυτή τη νομοθεσία που έδωσε δικαιώματα σε όλα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Η Φερνάντεζ δεν παρέστη αυτοπροσώπως στην τελετή, αντ’ αυτού έστειλε ένα εκπρόσωπό της.



Διαβάστε περισσότερα...

Η έξυπνη "απόδραση" της γάτας


Μία πραγματικά έξυπνη γάτα βρήκε τον τρόπο να αποδράσει από το κλουβί που ήταν «φυλακισμένη» αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο ευφυή μπορούν να γίνουν τα ζώα όταν πρόκειται για την ελευθερία τους.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα εντυπωσιακά σπίτια με τη θέα που κόβει την ανάσα από κάθε δωμάτιο


Δείτε τα πιο ενδεικτικά από όσα δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος.

Τα βραβεία «architizer A +» μας παρουσιάζουν τα μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα από ολόκληρο τον κόσμο που είναι κατηγοριοποιημένα σε περισσότερες από 60 κατηγορίες.

Οι φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού, για τις μεγάλες οικογενειακές μονοκατοικίες, είναι πραγματικά εντυπωσιακές δημιουργίες, που έχουν χτιστεί από την παραλία της Καλιφόρνια μέχρι το καταφύγιο σε βουνό της Βραζιλίας.

Το κοινό μπορεί να ψηφίσει για ένα από τους πέντε φιναλίστ της κατηγορίας από σήμερα και μέχρι τις 21 Μαρτίου.







Η πρώτη μονοκατοικία είναι η «The Cresta» που μοιάζει να επιπλέει χάρη στο ντιζάιν της πισίνας που το περικλύει και στην οποία αντανακλάται.

Πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι σχεδόν 500 τετραγωνικών μέτρων στη La Jolla της Καλιφόρνιας που σχεδιάστηκε από το «Jonathan Segel Architects» σε ένα μικρό χώρο που όμως δείχνει ευρύχωρος και φωτεινός.







Το επίσης εντυπωσιακό «The Muna» δημιουργήθηκε για να συνυπάρχει με την μοναδική του θέση στο Άσπεν του Κολοράντο.

Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο σπίτι, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου «Oppenheim Architecture and Design».

Το ενεργειακό σπίτι χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια που δέχεται από τα τεράστια γυάλινα πάνελ που τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα ενός κουμπιού και έχει θέα στα βουνά και τα λιβάδια που το περικυκλώνουν.







Το «The Vault» είναι η μονοκατοικία που μοιάζει με τετράγωνο κουτί που στηρίζεται σε αψίδες οι οποίες και του παρέχουν τη δυνατότητα να έχει μια πανοραμική θέα στη θάλασσα και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Το λευκό σπίτι είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου «Johnston Marklee» με τη θέα στη θάλασσα να δεσπόζει ακόμα και στα εσωτερικά δωμάτιά του.







Το «JN House» είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο που βρίσκεται στην Βραζιλία και σε απόσταση μισής ώρας από το Ρίο.

Είναι κυκλωμένο από καταπράσινα λιβάδια και τα βουνά της Petropolis και πρόκειται για μια δημιουργία του «Bernardes + Jacobsen Arquitetura» που κατάφερε να ενσωματώσει το σπίτι στο περιβάλλον.







Τέλος το «Villa Kugelhof» είναι φτιαγμένο από δυο «κουτιά» με το ένα να μοιάζει να επιπλέει στην επιφάνεια της γης και το δεύτερο να βρίσκεται υπόγεια.

Είναι δημιούργημα του «Paul de Ruiter Architects» που κατασκεύασε ένα απόλυτα αυτόνομο σπίτι που δημιουργεί την ενέργεια που χρειάζεται, ζεσταίνει το νερό και κομποστοποιεί τα σκουπίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψαν εξωγήινο… ωκεανό


Θάλασσες υδρογονανθράκων με κύματα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Οπότε η ωκεανογραφία μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται πλέον μία αποκλειστικά γήινη επιστήμη. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον εντοπισμό των πρώτων εξωγήινων κυμάτων. Όπως πάντως είπαν οι επιστήμονες, «μην ετοιμάζεστε να κάνετε σέρφινγκ στον Τιτάνα», γιατί τα κυματάκια πιθανώς δεν ξεπερνούν τα μερικά εκατοστά σε ύψος.

Ερευνητές δύο πανεπιστημίων, έκαναν δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ, και σύμφωνα με το "Nature", έβγαλαν παρεμφερή συμπεράσματά αναλύοντας στοιχεία που έχει στείλει η διαστημοσυσκευή "Cassini" της NASA.

Το "Cassini" κατέγραψε αρκετές ασυνήθιστες αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός από την επιφάνεια των ωκεανών του Τιτάνα, το 2012 και 2013. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντανακλάσεις αυτές προέρχονται από χαμηλούς κυματισμούς που «ρυτιδώνουν» την επιφάνεια των θαλασσών από υδρογονάνθρακες. Το "Cassini", που έχει περάσει αρκετές φορές κοντά από τον Τιτάνα, έχει εντοπίσει μικρές λίμνες και μεγάλες θάλασσες μεθανίου, αιθανίου και άλλων υδρογονανθράκων, οι οποίοι πέφτουν στην επιφάνεια με μορφή βροχής, δημιουργώντας ένα «εξωτικό» και πολύπλοκο κλιματολογικό σύστημα.



Μέχρι πρόσφατα οι θάλασσες του Τιτάνα φαίνονταν ακίνητες σαν γυαλί, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί να φυσούν αισθητοί άνεμοι. Όμως, νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχουν άνεμοι που δυναμώνουν περιοδικά ανάλογα με την εποχή του «τιτάνιου» έτους (το οποίο διαρκεί περίπου 29 γήινα έτη).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές περιμένουν ότι νέες ασφαλέστερες ενδείξεις για τη δημιουργία ωκεάνιων κυμάτων στον Τιτάνα θα έλθουν στο φως κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο του δορυφόρου, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες θάλασσές του.

Η αποστολή του "Cassini" στον Κρόνο και στα φεγγάρια του, θα ολοκληρωθεί το 2017 με μια προγραμματισμένη αυτοκαταστροφική «βουτιά» στον πλανήτη με τους θεαματικούς δακτύλιους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τίναζε το χαλί και έπεσε από το μπαλκόνι


Πανικός επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στην οδό Ανδρούτσου στο Βλατερό της Πάτρας. Φοιτητής που διέμενε στον πρώτο όροφο διώροφης οικίας έπεσε στο έδαφος από το μπαλκόνι στην προσπάθειά του... να τινάξει ένα χαλί.

Οι περίοικοι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Είδαν τον νεαρό άνδρα να πονά αφόρητα, να έχει γεμίσει αίματα και να βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος. Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο, διασώστες του οποίου του προσέφεραν πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο. Εκτιμάται ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κρυφό ταλέντο του Άντονι Χόπκινς


Ο Άντονι Χόπκινς, εκτός από το αστείρευτο ταλέντο στην υποκριτική έχει και έφεση στην μουσική.

Πριν από μισό αιώνα ο «Χάνιμπαλ Λέκτερ» της Σιωπής των Αμνών, είχε συνθέσει ένα βαλς. Όμως το είχε κρύψει στο συρτάρι του, φοβούμενος την απόρριψη. Πρόσφατα το εμπιστεύτηκε σε έναν μεγάλο μαέστρο και το αποτέλεσμα, όπως θα δείτε, είναι καταπληκτικό.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομελέτα που κοστίζει… 1.000 δολάρια


Πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να δώσετε για ένα καταπληκτικό πρωινό; Θα διαλέγατε την ακριβότερη ομελέτα στον κόσμο για 1.000 δολάρια; Κι όμως, το εστιατόριο «Norma» στο Μανχάταν παρασκευάζει δέκα τέτοιες ομελέτες το χρόνο, που γίνονται ανάρπαστες.

Το υψηλό κόστος της οφείλεται βέβαια στα υλικά που περιέχει, που δεν είναι μόνο αυγουλάκια. Περιλαμβάνει έναν ολόκληρο αστακό, χαβιάρι, κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο.





Ο σεφ του εστιατορίου Emile Castillo λέει για το πανάκριβο πιάτο: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο για λίγους, πεντανόστιμο και ξεχωριστό. Οι πελάτες μας το επιλέγουν ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραγγέλνουν ένα μόνο κομμάτι για 100 δολάρια. Περίπου 10 άτομα το μήνα το κάνουν αυτό, ενώ μόλις 10 το χρόνο διαλέγουν ολόκληρη την ομελέτα. Μπορεί να είναι για περιορισμένης οικονομικής επιφάνειας πελάτες, όμως έχει πέραση».

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πέτυχε 75% "κούρεμα" χρέους


"Ανάσα" έδωσε σε μια νεαρή γυναίκα από την Πρέβεζα το δικαστήριο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του PrevezaBest, η γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου τέκνου διαζευγμένη, άνεργη, πέτυχε κούρεμα χρέους 75%. 


Έτσι από το συνολικό χρέος το οποίο ήταν περίπου 140.000 ευρώ, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Πρέβεζας, θα πληρώσει 35.000 ευρώ περίπου, το οποίο ποσό καλείται να το αποπληρώσει σε 24 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

"Καταπέλτης" το κατηγορητήριο για τους σωφρονιστικούς


«Βαρύ» είναι το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών, που φέρονται ότι «πρωταγωνίστησαν» στα βασανιστήρια, κατά του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, από τα οποία επήλθε τελικά ο θάνατός του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι -15 τον αριθμό- που αναφέρονται ονομαστικά ένας προς έναν- υπέβαλαν για πάνω από δύο ώρες τον 42χρονο κρατούμενο «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια», προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπόλογοι υπάλληλοι -12 φύλακες, ένας αρχιφύλακας, ένας υπαρχιφύλακας κι ένας υπάλληλος εξωτερικής φρουράς-, όπως αναφέρεται, έριχναν ακόμη και νερό στον αλλοδαπό κρατούμενο για να είναι πιο επώδυνα τα χτυπήματά τους.

«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλί Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.

Οι δε περιγραφόμενες πράξεις βασανισμού τελέστηκαν, από τις 3.57 μ.μ. μέχρι τις 6.38 μ.μ., στον χώρο αναμονής των φυλακών Νιγρίτας -γνωστός στη γλώσσα των σωφρονιστικών υπαλλήλων ως «ψυγείο»- όπου οδηγήθηκε αρχικά ο Αλβανός βαρυποινίτης, μετά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εργασίες στο κελί όπου επρόκειτο να κρατηθεί.

Αποτελέσματα των πράξεων αυτών, κατά το κατηγορητήριο, ήταν να προκληθούν στον παθόντα εκτεταμένες θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν δηλωτικές του θλόντος-μέσου οργάνου, το οποίο αφήνει σπειροειδή ευρήματα επί των μαλακών μορίων του σώματος, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος.

Στη συνέχεια, οι φερόμενοι ως δράστες, περί τις 6.38 μ.μ. οδήγησαν τον Ιλί Καρέλι, υποβασταζόμενο στο διαμορφωμένο κελί -όπου παρέμεινε μόνος του- βρεγμένος και εμφανέστατα ταλαιπωρημένος, χωρίς να μεριμνήσουν να εξετασθεί από γιατρό. Κατά το κατηγορητήριο, το κάταγμα του στέρνου, σε συνδυασμό με τις πράξεις βασανισμού, «ήταν ικανό να επιφέρει, και τελικά επέφερε, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλί Καρέλι λίγες ώρες αργότερα, ήτοι μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 6.38 μ.μ. μέχρι τις 11.15 οπότε και διαπιστώθηκε ότι αυτός δεν ανέπνεε και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Ήδη για την υπόθεση κλήθηκαν σε απολογία οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσουν την ερχόμενη Τρίτη στην ανακρίτρια Σερρών. Οι υπόλοιποι επτά, από τους 15 που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, αναμένεται, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας Σερρών, να λάβουν τα επόμενα 24ωρα κλήσεις προκειμένου κι αυτοί με τη σειρά τους να απολογηθούν στην ίδια ανακρίτρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρά σκυλιά από φόλες στη Λαμία


Τραγικό θάνατο βρήκαν τρία αδέσποτα σκυλιά στις Εργατικές Κατοικίες της Νέας Μαγνησίας στη Λαμία, καθώς κάτοικοι της περιοχής έδιναν τροφή, πιθανότατα φόλες, στα άτυχα ζώα, αναφέρει το lamiastar.gr.

Τα σκυλιά άφησαν την τελευταία τους πνοή το απόγευμα του Σαββάτου, μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που τα φρόντιζαν, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία που βρέθηκε στο σημείο και πραγματοποιεί έρευνες για την υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τα social media


Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που κυκλοφορεί πλέον και με το προσωνύμιο «σουλτάνος του Βοσπόρου, μπλόκαρε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης You tube και Twitter, με τη δικαιολογία ότι αποτέλεσαν μέσο διάδοσης παράνομα μαγνητοφωνημένων συνομιλιών που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Η αρχή έγινε με το Youtube, το οποίο η κυβέρνηση του Ερντογάν μπλόκαρε ύστερα από την ανάρτηση ενός βίντεο με Τούρκους αξιωματούχους να συζητούν για πιθανό πόλεμο με τη Συρία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση μπλόκαρε το Twitter μετά την άρνηση του εν λόγω δικτύου να διαγράψει ένα λογαριασμό που κατηγορούσε ένα πρώην υπουργό για διαφθορά.

Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που προσπαθεί να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια με το να «χτυπάει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον έξι άλλες χώρες έχουν μπλοκάρει το Facebook, το Twitter και το Youtube ή έχουν προχωρήσει σε προσωρινά «μπλοκαρίσματα» τα τελευταία χρόνια.

Κίνα: Η Κίνα μπλόκαρε το 2009 το Facebook, το Twitter και το Youtube ύστερα από μία ειρηνική διαμαρτυρία μίας μουσουλμανικής μειονότητας στην επαρχία Ξινγιάνγκ η οποία κατέληξε σε σύγκρουση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και εντέλει στο θάνατο μεγάλου αριθμού διαδηλωτών.

Ιράν: Από τις προεδρικές εκλογές του 2009, όταν μπλόκαρε όλα τα πολιτικά ιστολόγια (blogs), το Ιράν συνέχισε με το μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας από τα πιο εκτενή συστήματα φιλτραρίσματος στον κόσμο.

Βιετνάμ: Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές αναφορές για «μπλοκάρισμα» της σελίδας του Facebook στο Βιετνάμ. Τα «μπλοκ» είναι γενικώς εύκολο να προσπελαστούν. Ωστόσο, το 2013 ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος απαγορεύει στους Βιετναμέζους πολίτες να δημοσιεύουν αναρτήσεις με αντικυβερνητικό περιεχόμενο.

Πακιστάν: Τον Σεπτέμβριο του 2012 το Πακιστάν μπλόκαρε τη πρόσβαση στο You Tube όταν αρνήθηκε να «κατεβάσει» ένα βίντεο με αντι-ισλαμικό περιεχόμενο το οποίο προκάλεσε αναταραχές στη χώρα. Το μπλοκ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Βόρεια Κορέα: Γενικώς η χρήση του διαδικτύου στη Β. Κορέα γίνεται υπό πολλούς περιορισμούς.

Ερυθραία: Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα το 2011 δύο από τους βασικούς παρόχους ίντερνετ της χώρας απαγόρευσαν την πρόσβαση στο You Tube. Το FreedomHouse ένας ελεγκτικός μηχανισμός για την καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών το έχει καταγγείλει σε σχετική έκθεσή του από το 2013. «Η κυβέρνηση απαιτεί όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ να χρησιμοποιούν μόνο τις διαδικτυακές υποδομές που ελέγχονται από το κράτος».

Εκτός από τα μόνιμα μπλοκ πολλές χώρες σε περιόδους κοινωνικών εξεγέρσεων εφαρμόζουν προσωρινές φραγές σε ιστοσελίδες και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τα οποία θεωρούν ότι υποδαυλίζουν τις κοινωνικές αναταραχές. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φυλάκισαν πέρυσι ένα Αμερικανό ο οποίος ανάρτησε ένα σατυρικό βίντεο στο You Tube. Στο Μπαγκλαντές απαγορεύτηκε για 4 ημέρες η πρόσβαση στο You Tube με αφορμή την ανάρτηση ενός βίντεο με τη συνάντηση αξιωματούχων του στρατού με τον Πρωθυπουργό που συζητούσαν για αναταραχές στους κόλπους του στρατού. Η Λιβύη μπλόκαρε το You Tube (καθώς και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για 574 ημέρες από το 2010 έως το 2011, όταν ανάρτησε βίντεο με τις οικογένειες φυλακισμένων που διαδήλωναν στη Βεγγάζη.


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τουαλέτα του μέλλοντος


Τι θα ήταν η τεχνολογία και η έρευνα αν δεν έλυναν καθημερινά ζητήματα στη ζωή του μέσου ανθρώπου; Αυτό σκέφτηκαν δύο φοιτητές του University of Huddersfield και σχεδίασαν την «Iota», μια νέα τουαλέτα με επαναστατικό σχεδιασμό για να μειώνει στο μισό την κατανάλωση του νερού και να χωρά σε μικρούς χώρους, αναφέρει το teckgear.gr

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «φάρμακα» της... κουζίνας


Πριν τρέξετε στο φαρμακείο, αναζητήστε στο ντουλάπι της κουζίνας σας κάποιες από τις τροφές που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αφήστε τα αναλγητικά στην άκρη και καταφύγετε σε πιο φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ελαιόλαδο για το έκζεμα

Το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά προϊόντα.Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το έκζεμα, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών που οδηγούν στην εμφάνιση ρυτίδων και καφέ κηλίδων.

Ζάχαρη για το λόξυγγα

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μπορεί να σταματήσει το λόξυγγα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, δηλαδή τον λόξυγγα.

Μήλο για λευκά δόντια

Τα τραγανά φρούτα και τα λαχανικά δρουν σαν μικρές οδοντόβουρτσες. Έχουν μια φυσική καθαριστική δράση που λειτουργεί στο σμάλτο των δοντιών για να αφαιρεί τους λεκέδες. Συγκεκριμένα, τα μήλα περιέχουν μηλικό οξύ που βοηθά επίσης στη διάλυση των λεκέδων.

Γιαούρτι για την κακοσμία του στόματος

Η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τα επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία, ενώ καταπολεμά επίσης την πλάκα και την ουλίτιδα.

Ελιές για τη ναυτία

Όταν αισθανόμαστε αδυναμία, ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες σάλιου, το οποίο μπορεί να μας προκαλέσει ναυτία. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις ελιές, γνωστές και ως τανίνες, στεγνώνουν το στόμα και καταπραΰνουν τις ναυτίες. Το λεμόνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Μαγειρική σόδα για λοιμώξεις του ουροποιητικού

Η μαγειρική σόδα κάνει το περιβάλλον της ουροδόχου κύστης πιο αλκαλικό, γεγονός που μειώνει την ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται. Διαλύστε ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 200 γραμμάρια νερό, μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα.

Μπαχαρικό γαρύφαλλο για τις πληγές

Πασπαλίζουμε σκόνη γαρύφαλλο σε μια πληγή για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις. Το έλαιο γαρυφάλλου είναι πλούσιο σε ευγενόλη, μία χημική ουσία με αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Παπάγια για μαλακό δέρμα

Αυτό το τροπικό φρούτο περιέχει παπαΐνη, ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που διαλύει τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία το κάνουν να φαίνεται θαμπό και τραχύ. Όταν χρησιμοποιείται δύο φορές το μήνα, αυτή η φλούδα αφήνει το δέρμα πιο μαλακό, πιο λείο και λαμπερό. Τα ένζυμα στην παπάγια είναι ήπια, γι’ αυτό είναι η ιδανικότερη θεραπεία για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό παραίτηση Σύγκλητος και Πρύτανης ΓΠΑ λόγω της αύξησης των εισακτέων


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο πρότεινε να δεχθεί 460 φοιτητές και το Υπουργείο αποφάσισε να δοθούν 800 θέσεις.

Την αγανάκτηση τους για την αύξηση του αριθμού εισακτέων εκφράζουν τόσο το Συμβούλιο του ΓΠΑ όσο και η Σύγκλητος. Το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και αύξησε τους εισακτέους κατά 34,5% σε σχέση με το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 και κατά 90,5% σε σχέση με το Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013. Για ορισμένα δε Τμήματα του ΓΠΑ η αύξηση αυτή φτάνει στο 150%.

Το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε το αίτημα του ΓΠΑ για την εισαγωγή 460 φοιτητών. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν Σύγκλητος και Συμβούλιο τονίζουν ότι η πρόταση για την εισαγωγή 460 νέων φοιτητών στηριζόταν στις πραγματικές δυνατότητές του βάσει των εκπαιδευτικών υποδομών που διαθέτει, του αριθμού των μελών ΔΕΠ (182) και του λοιπού προσωπικού, καθώς και του δραστικά μειωμένου προϋπολογισμού του (περίπου 60 % σε σχέση με το 2009) έτσι ώστε να συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε περισσότερους από 4000 ενεργούς φοιτητές.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των εκπαιδευτικών υποδομών του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, όπως εκτροφές ζώων και ιχθύων, αμπελώνες, δενδροκομείο, θερμοκήπια, πιλοτικές μονάδες παραγωγής τροφίμων, οι οποίες απαιτούν συνεχή και δαπανηρή συντήρηση. Παράλληλα, οι ασφυκτικές συνθήκες στους υπόλοιπους εργαστηριακούς χώρους των φοιτητών θα θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη αλλά κυρίως την ασφαλή - για φοιτητές και διδάσκοντες - διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων.

Η απόφαση του Υπουργείου, σε αντίθεση με τις προτάσεις του Πανεπιστημίου, στην ουσία ακυρώνει τις δηλώσεις περί αυτονομίας των ΑΕΙ. Σύγκλητος και Συμβούλιο αναφέρουν ότι «αν το Υπουργείο αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο την αυτονομία των ΑΕΙ, ας αποφασίζει πλέον χωρίς να μας συμβουλεύεται και τα ΑΕΙ θα προσποιούνται ότι παρέχουν Ανωτάτη Εκπαίδευση. Διότι ουσιαστική εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει όταν ο αριθμός των φοιτητών υπερβαίνει πέρα από κάθε μέτρο τις διαθέσιμες υποδομές και τους πόρους».

Με την πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα απόφαση του ΥΠΑΙΘ καθίσταται βέβαιο ότι δεν θα υλοποιηθούν κατά τα προβλεπόμενα τα προγράμματα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, με τις αναμενόμενες ολέθριες συνέπειες για το επίπεδο του Πανεπιστημίου μας αλλά και των αποφοίτων του.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων αποπροσανατολίζει τους υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς τους υπόσχεται σπουδές, ενώ στην πράξη η πλειονότητα των υποψηφίων δεν θα έχει καν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων.

Σύγκλητος και Συμβούλιο επισημαίνουν ότι « δεν αντιλαμβανόμαστε τη λογική να υποθάλπουμε μια λανθασμένη αντίληψη στους υποψηφίους και στις οικογένειες τους αφού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κορεσμό της αγοράς εργασίας, η υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των εισακτέων μόνον έξοδα και σπατάλη χρόνου υπόσχεται και ταυτόχρονα υποθηκεύει τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του ΓΠΑ και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των πτυχίων τους».

Για τους λόγους αυτούς, το Συμβούλιο Ιδρύματος και η Σύγκλητος του ΓΠΑ ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει την απόφασή της.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε τα μεν μέλη της Συγκλήτου θα θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Πρύτανη, ο δε Πρύτανης την δική του παραίτηση στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από πλευράς του, το Συμβούλιο του ΓΠΑ γνωστοποιεί ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει, με αδιάσειστα στοιχεία, το γεγονός ότι το Ίδρυμα δεν εισακούεται στη λήψη τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε οι ίδιες οι ελληνικές οικογένειες να κρίνουν αν οι ενέργειες του ΥΠΑΙΘ βοηθούν ή υπονομεύουν τελικά το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτηματικά για τον αριθμό των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα


Η ΟΛΤΕΕ ζητά να μάθει πώς χάθηκαν 156 εκπαιδευτικοί.

Σε πρόσφατη απάντησή του στη βουλή για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.786 ενώ συνολικά έχουν προκηρυχθεί 1.709 θέσεις.

Η ΟΛΤΕΕ με δελτίο τύπου της εκφράζει την έκπληξή την για τον αριθμό που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα παραθέτει μια σειρά από δημοσιευμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα 1.942 Εκπαιδευτικοί. (=1.992 - 37 - 13) Επίσης τονίζει ότι τα όποια μικρότερα νούμερα, βασίζονται μόνο σε προφορικές ανακοινώσεις... «1.875, 1.854, 1.845, 1.841 και τελευταία 1.786. Έχουμε βαρεθεί να προκαλούμε το Υπουργείο να δημοσιεύσει τα δικά του στοιχεία ».

Η ΟΛΤΕΕ σε περίπτωση που ισχύει το νούμερο 1.786, ζητά να μάθει από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως προέκυψε. «Πού «χάθηκαν» 156 εκπαιδευτικοί; Πέθαναν; Συνταξιοδοτήθηκαν; Τους κατάπιε η μαύρη τρύπα; Το ευνομούμενο Κράτος της «διαύγειας» οφείλει κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις. Αλλιώς, θα επαληθευτούν τα σενάρια που κυκλοφορούν για άγρια ρουσφέτια και «θολή» μετακίνηση «ημετέρων» σε άλλες θέσεις. «Νύχτα»…»

Στο μακροσκελές δελτίο τύπου η ΟΛΤΕΕ κάνει λόγω για θέσεις που ενώ προκηρύχθηκαν ωστόσο ο αριθμός των εκπαιδευτικών που τις κατέλαβαν είναι μικρότερος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Οι θέσεις που εμφανίζονται στους πίνακες του ΑΣΕΠ έχουν ως εξής:

– 180 θέσεις από τους Οριστικούς πίνακες Β΄ Πτυχίων

– 916 θέσεις από τους Τελικούς πίνακες των ΔΔΒΜ

– 150 θέσεις από τους Τελικούς πίνακες στα ΝΠΔΔ – ΟΤΑ

Δηλαδή συνολικά 1.246 θέσεις. Στους μεμονωμένους πίνακες…

Ωστόσο, τις θέσεις αυτές τις καταλαμβάνουν …μόνο 1.112 εκπαιδευτικοί ! Αυτό προκύπτει από τον πίνακα που παρουσιάζει η ΟΛΤΕΕ.

Στον πίνακα παρουσιάζονται τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΑΣΕΠ, ενοποιημένα και συγκεντρωμένα κατά Κλάδο. Τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων, παρά το ότι είναι αναρτημένα στους επίσημους πίνακες, εδώ παρουσιάζονται μόνο ως ακρωνύμια.

Η ΟΛΤΕΕ εκφράζει την απορρία: «Πού εξαφανίστηκαν αυτές οι 134 θέσεις (=1.246 - 1.112) οι οποίες φαίνονται μάλιστα να έχουν «καταληφθεί» από «επιτυχόντες» ;»

Επίσης η ΟΛΤΕΕ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εκπαιδευτικοί που είναι μέχρι στιγμής εκτός πινάκων ΑΣΕΠ ανέρχονται συνολικά σε 830. Ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί όταν το ΑΣΕΠ ανακοινώσει τελικούς πίνακες για τις ακόλουθες προκηρύξεις:

– για τις 111 θέσεις Β΄Πτυχίων (ΦΕΚ 479/Β΄/26-2-2014)

– για τις 70 θέσεις στις ΔΔΒΜ (ΦΕΚ 479/Β΄/26-2-2014)

– για τις 200 θέσεις στο Υπουργείο Υγείας (ΦΕΚ 662/Β΄/18-03-2014)

– για τις 20 θέσεις στο Υπουργείο Εργασίας (ΦΕΚ 680/Β΄/19-03-2014)

Δηλαδή συνολικά 401 θέσεις.

Αν οι θέσεις αυτές κατανεμηθούν α) από μία σε κάθε εκπαιδευτικό, β) ο οποίος μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση, τότε θα έχουμε (830 - 401=):429 απολυμένους εκπαιδευτικούς.

Αν (επιπλέον των προηγούμενων «εαν») αληθεύει και ο πρόσφατος ισχυρισμός του Υπουργού ΔΜΗΔ στη Βουλή, ότι οι εκπαιδευτικοί στην διαθεσιμότητα είναι 1.786, τότε θα έχουμε (1.786 - 1.112 - 401=): 273 απολυμένους εκπαιδευτικούς

Η ΟΛΤΕΕ δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι από τις 233 θέσεις της Ανακοίνωσης 6/2013 για τα β΄πτυχία, καλύφθηκαν οι 180.Επομένως χάθηκαν 53 θέσεις. Προς το παρόν. «Περιμένουμε και τα αποτελέσματα των άλλων Ανακοινώσεων, καθώς και τις τελικές επιλογές των συναδέλφων που εμφανίζονται σε περισσότερους από έναν πίνακες… Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να «εξαναγκαστούν» σε κάποια επιλογή. Επομένως, το πόσες θέσεις θα χαθούν τελικά, θα προκύψει μετά την τελική «καταμέτρηση»…

255 θέσεις που δεν προκηρύχθηκαν ποτέ

Ψηφίστηκαν αλλά δεν προκηρύχτηκαν:

– 125 διοικητικές θέσεις στις ΔΔΒΜ (Ν. 4235/2014, αρθρ. 68 παρ. 4.1)

– 130 εκπαιδευτικές θέσεις στις ΔΔΒΜ εκ των 200 συνολικά που όριζε ο Ν. 4235/2014, αρθρ. 68 παρ. 4.2 (προκηρύχθηκαν μόνο 70 θέσεις με το ΦΕΚ 479/Β΄/26-2-2014)

Δηλαδή συνολικά 255 θέσεις. Οι θέσεις αυτές δεν προβλέπεται πλέον να προκηρυχθούν ! Όχι τουλάχιστον για τους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς. Η ΟΛΤΕΕ αναρωτιέται: Τότε γιατί νομοθετήθηκαν; Τότε γιατί «παιάνιζε» ο Υπουργός ότι προοριζόταν για αυτούς;



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


Παρά τη δέσμευση Αρβανιτόπουλου για ένταξη του στο μηχανογραφικό, δε συμπεριλαμβάνεται.

Αν και υπήρξε δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για την κατ’ εξαίρεση ένταξη του νέου τμήματος που θα αντικαθιστούσε το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο μηχανογραφικό του 2014 παρ’ όλα αυτά το τμήμα δε συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τμημάτων που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοπεφτάτου η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι το αντίστοιχο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Καστοριά μετεξελίχθηκε σε τμήμα Ψηφιακών Μέσων και είναι ενταγμένο στο μηχανογραφικό από το 2013. Η κα Θεοπεφτάτου τονίζει ότι «για άλλη μια φορά καταγράφεται μια διάκριση απέναντι στο νησιωτικό χώρο ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η περιορισμένη έκταση, η γεωγραφική απομάκρυνση και η κοινωνική απομόνωση που επηρεάζουν την οικονομική του εξέλιξη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της ρητής δέσμευσης του Υπουργού Παιδείας αλλά και της σημασίας που έχει το τμήματα για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη ζητά να μάθει ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Αρβανιτόπουλου όσον αφορά την ένταξη του τμήματος στο μηχανογραφικό του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος από τα κορδόνια του


Προκαταρκτική εξέταση για τον 40χρονο που νοσηλευόταν το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Νεκρός βρέθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού 40χρονος υπόδικος για ανθρωποκτονία. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην αυτοκτονία αφού ο κρατούμενος, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, βρέθηκε κρεμασμένος με τα κορδόνια του.

Ήδη, για την υπόθεση διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση την οποία θα διενεργήσει εισαγγελέας.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται το «πορτοκαλί» βιβλίο για 196.695 επιχειρήσεις


«Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται περιέχονται στην "Εργάνη"» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Καταργείται με διάταξη, έπειτα από 20 χρόνια, το «πορτοκαλί» βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού για 196.695 επιχειρήσεις. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, «πλέον, κανένας εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί το συγκεκριμένο βιβλίο που για χρόνια αποτέλεσε αιτία σοβαρών δικαστικών διενέξεων και τριβών με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες μας για το διασταυρωτικό και ελεγκτικό έργο τους περιέχονται στην "Εργάνη"».

«Για άλλη μία φορά προωθούμε διατάξεις με σαφή στόχευση τη μείωση των διοικητικών βαρών, την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, με διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελεγκτικού οργάνου του ΙΚΑ, να ελέγχει όχι μόνο περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αδήλωτης. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «διευρύνουμε το πεδίο των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ στα πρότυπα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ενισχύουμε και εναρμονίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους στον διαρκή αγώνα της πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει, επίσης, ότι «με το νέο- σαφώς ευνοϊκότερο- θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία ώστε να προβαίνει σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες στην οποία, προσφάτως, προβήκαμε σαν υπουργείο, δείξαμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τους συνεπείς επιχειρηματίες και την νόμιμη και αξιοπρεπή εργασία».



Διαβάστε περισσότερα...

Η τεχνολογία που σε μετατρέπει σε Τζέιμς Μποντ


Συσκευές που θα ζήλευε ακόμα και ο πράκτορας 007!

Οι περιπέτειες του υπερκατάσκοπου έχουν μαγέψει γενιές και γενιές με τη σοφιστικέ και καινοτόμα τεχνολογία που έχει πάντα στο πλευρό του ο Τζέιμς.

Είναι τα τεχνολογικά καλούδια που του φτιάχνει διαρκώς ο Q που κάνουν τον Μποντ ανίκητο από κάθε άποψη! Εντάξει, και τα κορίτσια του...

Και καθώς ο κατάσκοπος υπάρχει στα πέριξ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, δεν είναι λίγες οι φανταστικές τεχνολογίες που έχει χρησιμοποιήσει και πια είναι απτή πραγματικότητα (ή τουλάχιστον είμαστε σήμερα αρκετά κοντά στην ανάπτυξή τους).

Και βέβαια άλλες μοιάζουν παλαιολιθικές και παλιομοδίτικες, καθώς οι καιροί τις έχουν ξεπεράσει.

Με αυτά υπόψη, ιδού οι σημερινές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μας μετατρέψουν σε αποτελεσματικούς κατασκόπους.

Φορέστε το καλό σας κοστούμι και εφοδιαστείτε με παραδάκι...

Yellow Jacket iPhone Stun Gun Case



Ο Μποντ είναι ταυτοχρόνως γνωστός για τα όπλα που βγάζει κυριολεκτικά από το μανίκι του (και δεν τα περιμένει κανείς!). Πρέπει εξάλλου πάντα να κάνεις τον εχθρό να προσπαθεί να μαντέψει την επόμενη κίνησή σου και αυτό σίγουρα δεν θα το περιμένει: τη μετατροπή του κινητού σε σύγχρονου όπλου. Και με τη θήκη Yellow Jacket iPhone Stun Gun όχι μόνο μπορείς να εξουδετερώσεις τον εχθρό με ηλεκτροσόκ στη στιγμή, αλλά μπορείς να το κάνεις και σε 5 αχτύπητα χρώματα!

Υποβρύχιο αυτοκίνητο



Αυτό είναι όσο πιο Τζέιμς Μποντ παίρνει! Ειδικά αν μιλάμε για τις δεκαετίες του '60 και του '70, ήταν το απόλυτο gadget του 007. Θα θυμάστε όλοι τη Lotus Esprit που την πήγε ο Ρότζερ Μουρ στα βάθη των βυθών; Ε, το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς πια...



Αόρατος μανδύας



Ήδη από το 2006 οι επιστήμονες προσπαθούν να αγγίξουν το όνειρο, δουλεύοντας πυρετωδώς πάνω σε υλικά που θα μας κάνουν αόρατους. Τα νέα είναι πια συγκλονιστικά: εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα από αυτό που αποκαλούν «μετα-υλικά» πάνω σε συνθετικά υφάσματα, ερευνητές κατάφεραν πρόσφατα να δημιουργήσουν έναν «μανδύα» που μπορεί να κάμψει και να διασπείρει το φως ολόγυρά του, κάνοντας το αντικείμενο που καλύπτει πρακτικά αθέατο! Κι ενώ απέχουμε πολύ ακόμα από το να το δούμε σε ράφι εμπορικού καταστήματος, ο στρατός είναι ο πρώτος που θα έχει την τιμή να το χρησιμοποιήσει. Εσύ δηλαδή, κύριε Μποντ!



Το PixelSense των Microsoft-Samsung



Θα θυμάστε στο «Casino Royale» ότι η MI6 χρησιμοποιούσε ένα μεγάλο τραπέζι-οθόνη αφής για να κάνει τις πρακτόρικες δουλειές της. Δεν είναι ολόιδιο με αυτό που Microsoft και Samsung συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν;



Sony Ericsson K800i



Από όλα τα γκατζετάκια της λίστας μας, το Sony Ericsson K800i είναι πράγματι το μόνο που έχει παίξει σε φιλμ του Μποντ: στο «Casino Royale» του 2006. Το smartphone διατίθεται ακόμα, οπότε το παίρνετε και μετατρέπεστε σε Ντάνιελ Κρεγκ στη στιγμή. Τόσο απλά, τόσο εύκολα...

Ανιχνευτής σήματος



Αν είναι να είσαι κατάσκοπος, δεν μπορεί, λίγη παρακολούθηση και υποκλοπή θα είναι στην καθημερινή σου ατζέντα. Αλλά κι εσύ, από την άλλη, θα αποτελείς στόχο παρακολούθησης. Κι εδώ μπαίνει το KJB RF Signal Detector, η συσκευούλα που ανιχνεύει κρυφές κάμερες και «κοριούς» στα δωμάτια των ξενοδοχείων που συνηθίζεις να διαμένεις...

Martin Jet Pack



Πανέτοιμη στην αγορά στα τέλη του 2014, η Ferrari των jet packs αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Martin Jet Pack. Το άγριο αυτό «μωρό» μπορεί να ανέβει σε ύψος 5.000 ποδών σε 6 λεπτά, ενώ η τεχνολογία θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική όταν το jet pack διατεθεί για προσωπική χρήση το 2015...



BlackPhone



Αν είναι να κάνεις σοβαρή κατασκοπευτική δουλειά, η ασφάλεια των επικοινωνιών οφείλει να είναι το πρώτο σου μέλημα. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το BlackPhone, το πρώτο smartphone του κόσμου που έχει κατασκευαστεί με το μυαλό αποκλειστικά στις υποκλοπές και το απόρρητο της επικοινωνίας. Είναι το μόνο δηλαδή που εγγυάται ότι τα δεδομένα σου θα μείνουν μακριά από αδιάκριτα μάτια (και την πανταχού παρούσα NSA φυσικά!)...



Samsung Gear 2



Η Samsung αποκάλυψε πρόσφατα την επόμενη γενιά του smartwatch της, που κυκλοφόρησε ως τμήμα κι αυτό του Samsung Galaxy εξοπλισμού. Η τελευταία εκδοχή τρέχει Android και είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σοφιστικέ smartwatches που κυκλοφόρησαν ποτέ. Goldeneye 007, κανείς;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βούβαλοι βγήκαν… βόλτα στο Σίδνεϊ


Ένα ασυνήθιστο θέαμα - Δείτε το βίντεο.

Σοκαρισμένοι οι περαστικοί σε προάστιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία έβλεπαν τους οδηγούς να προσπαθούν να αποφύγουν δύο… βούβαλους που το είχε σκάσει από το πάρκο της πόλης και περιφέρονταν σε απόσταση περίπου 800 μέτρων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δύο βούβαλοι, που το είχαν σκάσει στη διάρκεια γυρισμάτων, ήταν στρεσαρισμένοι και ταραγμένοι.

«Περίμενα το λεωφορείο, αντ’αυτού πέρασαν μπροστά από τη στάση δύο βούβαλοι», δήλωσε ένας φοιτητής που περίμενε να πάρει το λεωφορείο για να πάει στο πανεπιστήμιο.

Οι Αυστραλοί πυροσβέστες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να μαζέψουν τους δύο βούβαλους μέχρι να τους παραλάβουν οι υπεύθυνοι του γυρίσματος.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναλύοντας τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης


Πόσο παλιό είναι το Σύμπαν στο οποίο τυχαίνει να ζούμε.

Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) είναι μια κοσμολογική προσέγγιση για το πώς ξεκίνησε το Σύμπαν.

Με απλά λόγια, εξηγεί, πώς «γεννήθηκε» το Σύμπαν από μια μικρή μοναδικότητα και πώς επεκτάθηκε τα επόμενα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να γίνει το Σύμπαν, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Επειδή η τεχνολογία που διαθέτουμε δεν επιτρέπει στους αστρονόμους να «κοιτάξουν» πίσω στη στιγμή που γεννήθηκε το Σύμπαν, πολλά από όσα κατανοούν οι επιστήμονες γύρω από τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, προέρχονται από μαθηματικές θεωρίες και μοντέλα.

Οι αστρονόμοι, ωστόσο -όπως αναφέρει η Elizabeth Howell στο Space.com- μπορούν να δουν την «ηχώ» της διαστολής του Σύμπαντος χάρη σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων».

Το πρώτο δευτερόλεπτο και η γέννηση του φωτός

Στο πρώτο δευτερόλεπτο αμέσως μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ήταν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τη NASA.

Το Σύμπαν αποτελούνταν από μια μεγάλη σειρά θεμελιωδών σωματιδίων, όπως νετρόνια, ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Θα ήταν αδύνατο να δει κανείς αυτήν την «πρώιμη σούπα», επειδή το φως δε μπορούσε να περάσει στο εσωτερικό της.

«Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια θα έκαναν το φως (φωτόνια) να σκορπίσει, όπως σκορπίζουν οι ακτίνες του ήλιου από τα σταγονίδια νερού στα σύννεφα» αναφέρει η ίδια πηγή (NASA). Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια συναντήθηκαν με πυρήνες και δημιούργησαν ουδέτερα άτομα. Αυτό επέτρεψε στο φως να περάσει, περίπου 380.000 έτη φωτός μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το πρώιμο αυτό φως –μερικές φορές καλείται και ως λυκόφως της Μεγάλης Έκρηξης- είναι γνωστό ως κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων [cosmic microwave background (CMB)].

Το είχε προβλέψει πρώτος ο Ralph Alpher, μαζί με άλλους επιστήμονες, το 1948, όμως βρέθηκε τυχαία περίπου 20 χρόνια μετά.

Οι Arno Penzias και Robert Wilson, από το εργαστήριο Bell Telephone Laboratories στο Murray Hill του Νιου Τζέρσεϊ, κατασκεύαζαν σύμφωνα με τη NASA ένα ραδιοφωνικό δέκτη (κεραία) το 1965 και έπιασαν υψηλότερες θερμοκρασίες (ακτινοβολία) από αυτές που περίμεναν.

Αρχικά, πίστεψαν ότι αυτή η ανωμαλία οφειλόταν στα περιστέρια και τις κουτσουλιές που άφηναν πίσω τους, όμως παρότι καθάρισαν και… εξαφάνισαν τα περιστέρια που είχαν φωλιάσει μέσα στην κεραία, η «ανωμαλία» αυτή επέμενε.

Την ίδια περίοδο, μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Πρίνστον, με επικεφαλής τον Robert Dicke, προσπαθούσε να βρει αποδείξεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν, ότι αυτό που έψαχναν το είχαν ανακαλύψει οι Penzias και Wilson.

Και οι δύο ομάδες δημοσίευσαν τις μελέτες τους στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal το 1965.

Προσδιορίζοντας την ηλικία του Σύμπαντος

Το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων έχει παρατηρηθεί από πολλές αποστολές. Μία από τις πιο γνωστές ήταν με τη βοήθεια του δορυφόρου Cosmic Background Explorer (COBE) της NASA, ο οποίος χαρτογράφησε τον ουρανό τη δεκαετία του 1990.

Τα βήματα του COBE ακολούθησαν πολλές άλλες αποστολές, όπως το πείραμα BOOMERanG (Balloon Observations of Millimetric Extragalactic Radiation and Geophysics), το Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) της NASA και ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency) Planck.

Οι παρατηρήσεις του European Space Agency, που δημοσιεύτηκαν το 2013, χαρτογράφησαν το φόντο με τόσο πρωτοφανείς λεπτομέρειες, που αποκάλυψαν ότι το Σύμπαν ήταν πιο παλιό απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες πριν (ήταν ηλικίας 13,82 δισεκατομμυρίων ετών αντί 13,7 δισεκατομμυρίων ετών).

Οι χάρτες αυτοί όμως άνοιξαν το δρόμο για νέα «μυστήρια», όπως το γιατί το Νότιο Ημισφαίριο εμφανίζεται ελαφρώς πιο κόκκινο (πιο θερμό) απ’ ό,τι το Βόρειο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου θα είναι πάνω κάτω η ίδια, ανεξάρτητα από το πού κοιτάζει κανείς.

Η μελέτη του κοσμικού υποβάθρου μικροκυμάτων παρέχει, ακόμη, στους αστρονόμους στοιχεία γύρω από τη σύνθεση του Σύμπαντος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποτελείται από ύλη και ενέργεια, που δε μπορεί να γίνει «αισθητή» με συμβατικά μέσα, και ως εκ τούτου έχουμε ονομασίες όπως «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια».

Μόλις το 5% του Σύμπαντος αποτελείται από ύλη, όπως αυτή των πλανητών, των άστρων και των γαλαξιών.

Εντοπίστηκαν βαρυτικά κύματα;

Ενώ οι αστρονόμοι μπορούσαν να «δουν» την απαρχή του Σύμπαντος, αναζητούσαν αποδείξεις από την ταχεία διαστολή του.

Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν, ότι το πρώτο δευτερόλεπτο μετά τη γέννηση του Σύμπαντος ο κόσμος «φούσκωσε» γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Αυτό, δεν παραβιάζει το όριο ταχύτητας του Αϊνστάιν, ο οποίος είπε ότι το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα από οτιδήποτε στο Σύμπαν. Αυτό δεν ίσχυε στη διαστολή του Σύμπαντος.



Πριν από λίγες ημέρες αστρονόμοι ανέφεραν ότι βρήκαν αποδείξεις από τα πρώτα βαρυτικά κύματα που εμφανίστηκαν στο Σύμπαν, γνωστά ως «αρχέγονα» βαρυτικά κύματα, με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου στην Ανταρκτική, που ονομάζεται Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization, ή εν συντομία BICEP2.

Τα ευρήματά τους πρέπει να ελεγχθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, όμως, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες στο Space.com, είναι σίγουροι ότι θα επιβεβαιωθούν.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα σήματα που βλέπουμε είναι πραγματικά και βρίσκονται στον ουρανό» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας John Kovac από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Ταχύτερη διαστολή, πολυσύμπαντα και χαρτογράφηση της απαρχής

Το Σύμπαν όχι μόνο επεκτείνεται, αλλά αυτό συμβαίνει ακόμη πιο γρήγορα καθώς διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει, ότι εν καιρώ, κανείς δε θα είναι σε θέση να εντοπίσει άλλους γαλαξίες από τη Γη, ή από οποιοδήποτε άλλο πλεονεκτικό σημείο μέσα στο γαλαξία μας.

«Θα δούμε μακρινούς γαλαξίες να απομακρύνονται από εμάς, ενώ η ταχύτητά τους αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου» είχε υποστηρίξει σε πρόσφατο άρθρο του ο αστρονόμος του Χάρβαρντ Avi Loeb. «Επομένως, αν περιμένει κανείς αρκετά, τελικά κάποιος μακρινός γαλαξίας θα φτάσει την ταχύτητα του φωτός. Αυτό σημαίνει, ότι ούτε το φως δε θα είναι σε θέση να γεφυρώσει αυτό το χάσμα που θα έχει ανοιχτεί ανάμεσα σε εκείνον το γαλαξία και εμάς. Δεν υπάρχει περίπτωση οι εξωγήινοι σε εκείνον τον γαλαξία να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να στείλουν οποιοδήποτε σήμα που θα μπορέσει να φτάσει σε εμάς, από τη στιγμή που ο γαλαξίας τους θα κινείται πιο γρήγορα από το φως που είναι γνωστό σε εμάς».

Ορισμένοι φυσικοί υποστηρίζουν, ότι το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν.

Στο μοντέλο του «πολυσύμπαντος», τα διαφορετικά σύμπαντα συνυπάρχουν σαν φούσκες, το ένα δίπλα στο άλλο. Η θεωρία αυτή υπονοεί ότι κατά την πρώτη διαστολή, διαφορετικά τμήματα στο Διάστημα, μεγάλωσαν με διαφορετικό ρυθμό. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη «χάραξη» διαφορετικών τομέων –διαφορετικά σύμπαντα- με δυνητικά διαφορετικούς νόμους φυσικής.

Ενώ μπορούμε να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν, όπως το γνωρίζουμε σήμερα –καταλήγει η αρθρογράφος- είναι πιθανό η Μεγάλη Έκρηξη να μην ήταν η πρώτη περίοδος διαστολής που βίωσε αυτό.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι ζούμε σε έναν κόσμο (σύμπαν) που περνά από διάφορες φάσεις διαστολής και συστολής και ότι απλά τυχαίνει να ζούμε σε κάποια από αυτές τις φάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...