Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ενοικιαστήριο στα… Ιμαλάια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ιδέα της εκχώρησης μικρών τμημάτων της εδαφικής επικράτειας μιας χώρας έναντι ενός υψηλού, συνήθως, χρηματικού αντιτίμου δεν είναι καινούργια. Στο παρελθόν αρκετά κράτη τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση νοίκιασαν ή και πούλησαν εδάφη τους, νησιά κυρίως, σε ζάπλουτους ιδιώτες ή μεγάλες εταιρείες.

Σύντομα όμως προς ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) πρόκειται να διατεθούν και οι πανύψηλες κορυφές των Ιμαλάιων. Το ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νεπάλ, στη μικρή επικράτεια του οποίου βρίσκονται οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και περισσότερα από τριακόσια βουνά το υψόμετρο των οποίων ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.

Στόχος των Αρχών του πρώην βασιλείου που βρίσκεται στην καρδιά των Ιμαλαΐων είναι η αύξηση των ιδιαίτερα περιορισμένων εσόδων του. Παράλληλα, όμως, επιθυμούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της βασίλισσας όλων των κορυφών του κόσμου, της θεάς των ουρανών Σαγκαρμάθα - γνωστή ανά την υφήλιο με το όνομα Εβερεστ - από τους εκατοντάδες ορειβάτες που καταφτάνουν κάθε άνοιξη στην περιοχή με σκοπό να την κατακτήσουν.

Στόχος της νεοσύστατης κυβέρνησης του Νεπάλ είναι να στρέψει την προσοχή των ορειβατών όλου του κόσμου στις - εξίσου επιβλητικές - υπόλοιπες κορυφές των Ιμαλαΐων. «Εχουμε αρχίσει συζητήσεις για παραχώρηση απάτητων κορυφών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα τις αξιοποιήσουν ως ένα νέο τουριστικό προϊόν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κρίσνα Σαπκότα, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προσφορές τόσο από τοπικές όσο και ξένες εταιρείες, ποντάροντας στις καλύτερες επιχειρηματικές τους ικανότητες και γνώσεις για την παρουσίαση, την προβολή και κυρίως την πώληση ολοκληρωμένων ορειβατικών πακέτων για τις υπόλοιπες κορυφές της υψηλότερης οροσειράς της Γης.

Ο Ορειβατικός Ομιλος του Νεπάλ χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ένα πολύ θετικό βήμα». Κάποιοι, ωστόσο, μιλάνε για μια πρωτοβουλία η οποία «αντιτίθεται πλήρως στο πνεύμα του ορειβατισμού». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Τάσι Τενζίνγκ, εγγονός του Τενζίνγκ Νοργκάι, του πρώτου Σέρπα που κατέκτησε το Εβερεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.