Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Νέο «χαράτσι» φέρνει η ηλεκτρονική ταυτότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Προσωπικό» μηχανικό θα πρέπει να έχουν σύντομα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν και να ανανεώνουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων. Το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμάται ότι μέσα στο 2014 (μετά από μία 3ετή καθυστέρηση) θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας εντός μιας δεκαετίας.

Έτσι, το κράτος θα γνωρίζει μέχρι το 2024 και θα έχει «φακελώσει» ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ένα νέο «χαράτσι» καθώς θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου αλλά και για κάθε αναθεώρηση που θα πρέπει να γίνεται. Η αμοιβή του μηχανικού θα είναι προφανώς αντικείμενο διαπραγματεύσεων αλλά εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεπερνά τα 150-200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα και θα αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και τον έλεγχο που απαιτείται.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποτελέσει τη μήτρα απύθμενης γραφειοκρατίας και θεσμοθετημένης διαφθοράς επειδή το «πιστοποιητικό πληρότητας», δηλαδή η ηλεκτρονική ταυτότητα, θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Όσα κτίρια ή παρεμβάσεις δεν δηλωθούν, θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες. Σκοπός του μέτρου είναι να το κράτος να γνωρίζει κάθε στιγμή τι αλλαγές έχουν γίνει σε κάθε κτίριο, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή άλλες παράνομες πολεοδομικές παρεμβάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.