Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ξυλοδαρμός Αφρικανού από Κύπριους αστυνομικούς


Δείτε το βίντεο από τον άγριο και αναίτιο ξυλοδαρμού, άντρα Αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος διαμένει νόμιμα στην Κύπρο, τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ από το 2009 είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχει αποκτήσει μαζί της και ένα παιδί τεσσάρων ετών.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, αποδεικνύεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η απρόκλητη και υπέρμετρη βία που ασκήθηκε στον άντρα , ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος και σφαδάζει από τους πόνους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κακό» για την κοινωνία οι γυναίκες οδηγοί


Η απαγόρευση στοχεύει στην προστασία των πολιτών, λέει ο μουφτής της Σ. Αραβίας.

Ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε πως η απαγόρευση που επιβάλλεται στις γυναίκες να οδηγούν έχει στόχο «να προστατεύσει την κοινωνία από το κακό», αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του σαουδαραβικού Τύπου.

Ο σεΐχης Αμπντέλ Αζίζ αλ-Σέιχ ζήτησε, σε διάλεξη που έδωσε χθες, Τετάρτη, στη Μεδίνα, την ιερή πόλη στη δυτική Σαουδική Αραβία, να μην γίνει το ζήτημα ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ο μουφτής συνέστησε «να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό από την άποψη της προστασίας της κοινωνίας από το κακό» που θα προέκυπτε, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χορήγηση στις Σαουδαράβισσες της άδειας να οδηγούν.

Ωστόσο ακτιβίστριες στη Σαουδική Αραβία είχαν δηλώσει χθες πως έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν βρίσκεται υπό εξέταση.

Η Αζίζα αλ-Γιούσεφ, η οποία πήρε μέρος στην εκστρατεία της 26ης Οκτωβρίου για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν, δήλωσε πως επισκέφθηκε την Τρίτη τον υπουργό συνοδεία μιας άλλης ακτιβίστριας, της Χάλα αλ-Ντοσάρι. «Ο υπουργός μας είπε ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν βρίσκεται στο τραπέζι και μας είπε πως ελπίζει σε μια θετική έκβαση», πρόσθεσε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο συγχρωτισμός ανδρών και γυναικών απαγορεύεται στο υπερσυντηρητικό αυτό βασίλειο, που είναι η μοναδική χώρα του κόσμου όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν.

«Ο πρίγκιπας Νάγεφ μας είπε, "το ζήτημα θα αποφασισθεί από τα νομοθετικά όργανα και εμείς είμαστε ένα εκτελεστικό όργανο"» πρόσθεσε η Αζίζα αλ-Γιούσεφ.

Οι δύο ακτιβίστριες είπαν πως ελπίζουν συνεπώς να εκδοθεί «ένα βασιλικό διάταγμα που θα δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν», καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι ο κύριος νομοθέτης, αφού το συμβούλιο της Σούρα είναι ένα όργανο με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν την απομάκρυνση των σκουπιδιών στον Πύργο


Τεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει έξω από το διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας.

Την απομάκρυνση των κάδων από τις εισόδους του διοικητηρίου της Ηλείας, ζήτησε για δεύτερη φορά με έγγραφό του από τον δήμο Πύργου, ο σύλλογος υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας.

Ειδικότερα τώρα με την μη αποκομιδή των απορριμμάτων, η είσοδος του κτηρίου της ΠΕ Ηλείας σχεδόν δεν φαίνεται από τους όγκους των σκουπιδιών που έχουν πλημμυρίσει όλο το πεζοδρόμιο.

Έτσι, ο σύλλογος υπαλλήλων αποφάσισε να παρέμβει ξανά, αφού πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2012, που δεν είχε προκύψει και τόσο μεγάλο θέμα με την μη αποκομιδή των απορριμμάτων, είχε ζητήσει από τον δήμο την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από τις εισόδους του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας διατηρώντας μόνο δύο κάδους επί της οδού Μανωλοπούλου (ένα για οργανικά και ένα για ανακυκλώσιμα) και ένα κάδο ανακυκλώσιμων επί της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στο νέο έγγραφό του: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια και ούτε μας έχετε ενημερώσει όπως έχετε υποχρέωση από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Η αυθαίρετη δυσανάλογη συγκέντρωση των κάδων απορριμμάτων έμπροσθεν του Διοικητηρίου χωρίς να αποτελεί αποτέλεσμα εγκεκριμένης μελέτης κατανομής, εκτός της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, περιορίζει τις θέσεις στάθμευσης, εμποδίζει τη διέλευση στη ράμπα ΑΜΕΑ και το κυριότερο, όταν παρουσιάζεται από την πλευρά σας αδυναμία αποκομιδής των απορριμμάτων συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες δημιουργώντας επικίνδυνες εστίες μολύνσεων και δυσοσμίες που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κάνουν ανυπόφορες τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε το από 10-10-2012 αίτημά μας για την άμεση απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από τις εισόδους του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας διατηρώντας μόνο δύο κάδους επί της οδού Μανωλοπούλου (ένα για οργανικά και ένα για ανακυκλώσιμα) και ένα κάδο ανακυκλώσιμων επί της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Επίσης θεωρούμε ότι οι παραμένοντες κάδοι θα πρέπει να μεταφερθούν στην άκρη του οικοδομικού τετραγώνου».
Το παραπάνω έγγραφο υπογράφει ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Μικέλης και ο γραμματέας Ανδρέας Ασημακόπουλος.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο σκοτάδι πολυκατοικίες στην Ξάνθη


Αδυνατούν να πληρώνουν τα κοινόχρηστα οι πολίτες.

Στο σκοτάδι βυθίζονται διαμερίσματα στην Ξάνθη γιατί ένοικοι και ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές προς τη ΔΕΗ και να τους κόβεται το ρεύμα.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, αλλά είναι υπαρκτό ήδη από πέρυσι, με τον κ. Αθανάσιο Κεχαγίογλου, ιδιοκτήτη διαχειριστικής εταιρίας στην Ξάνθη να τονίζει πως «το πρόβλημα αυτό δυστυχώς συνεχίζεται και φέτος σε κάποιες οικοδομές και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα χρήματα. Το ποσοστό των οικοδομών αυτών παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Όπως σημειώνει, αυτό που συμβαίνει συνήθως στις πολυκατοικίες είναι είτε ότι υπάρχει ένας ένοικος ο οποίος έχει συσσωρευμένες μεγάλες οφειλές τις οποίες δεν καταβάλλει και ακολουθείται είτε κάποιος διακανονισμός είτε ακόμη και η δικαστική οδός, είτε παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ένοικοι να μην μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. «Το πρόβλημα είναι όταν έχουμε πολλούς ενοίκους να χρωστούν από 200 και 300 ευρώ και εκεί είναι πολλά τα μέτωπα και δεν ξέρεις τι να κλείσεις» εξηγεί ο κ. Κεχαγιόγλου.

Την ίδια στιγμή... δειλά δειλά, ήδη κάποια διαμερίσματα στην περιοχή προχωρούν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης ενόψει και του χειμώνα, με τον κ. Κεχαγιόγλου να εξηγεί πως «η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε είναι ότι τα ποσοστά αυτών που προμηθεύονται πετρέλαιο παραμένουν σχεδόν ίδια με πέρυσι. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των φετινών αλλαγών στη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης», για να προσθέσει ωστόσο πως «οι παραγγελίες πλέον είναι χαμηλότερες. Ο κόσμος προσπαθεί να θερμανθεί τους πολύ κρύους μήνες του χειμώνα και τους υπόλοιπους έχουν άλλα μέσα στα διαμερίσματα, όπως το κλιματιστικό».


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιώσεις για την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών


Σε μικρές, αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις, προχώρησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε ότι αφορά στην επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών, προχώρησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για την αίτηση επανατοποθέτησης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα 45 στα 50 έτη. Ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Με τη βελτίωση αυτή παρέχονται περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους δημοτικούς αστυνομικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών στις νέες τους θέσεις γίνεται αποκλειστικά στη βάση των προτιμήσεων στην αίτησή τους και κατά τη σειρά που έχουν ιεραρχηθεί. Με τη βελτίωση αυτή αποκλείεται κάθε περίπτωση τοποθέτησης σε θέση που δεν έχει αιτηθεί ο δημοτικός αστυνομικός. Υπενθυμίζεται ότι για τον αριθμό των θέσεων που μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένας δημοτικός αστυνομικός δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κουράστηκα πια, δε θέλω άλλο να ζω για να βλέπω αυτή την κατάσταση»


Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Εμμανουήλ Κριαρά που γίνεται 107 ετών!

«Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι, ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν δηλώσεις, δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσωπικότητά μου.

Είναι η ηλικία μου που τους κάνει εντύπωση. Δεν επεπόθησα ξέρετε τόσο μακρύ βίο... Έγινε. Δεν θέλω πια άλλο να ζήσω. Η χαρά μου (η αγαπημένη μου σύζυγος) έφυγε. Ο έρωτας, τον οποίο η ύπαρξή της και μόνο μου ενέπνεε, ο έρωτας για τη ζωή, τη δημιουργία και την εργασία, για τη δημιουργία, δεν υπάρχει πια. Οπότε, σας ευχαριστώ για τις ευχές και τα δώρα αλλά... είναι πλέον περιττά. Και η εποχή μας δεν το θέλει το περιττό...».

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «η γηραιότερη εν ζωή προσωπικότητα της Ελλάδας» (σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες) σβήνει σήμερα 107 κεριά. Γεννήθηκε στις 15 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε) /28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά.

Με αφορμή αυτά τα 107α γενέθλια, με αιτία την απόλυτη πνευματική του διαύγεια (παραμένει παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εσχάτως, πνευματικά διαυγής), το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιχείρησε μια ακόμη συζήτηση με τον υπεραιωνόβιο καθηγητή.

Ζει πάντα στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Αγγελάκη, ανάμεσα σε βιβλία, χαρτιά, στυλό, λεξικά, φωτογραφίες (κυρίως της συζύγου του), μερικές παλιές πολυθρόνες, μια κλειστή (πάντα) τηλεόραση, λίγες εφημερίδες. «Δεν αγοράζω πια τέσσερις την ημέρα, τις μείωσα... δεν έχουν πια ειδήσεις» λέει.

Τα σημερινά του γενέθλια (τιμώνται πάντα από τους φίλους και συνεργάτες του- ή έστω όσους απ' αυτούς απέμειναν εν ζωή), «θα είναι κάτι λιτό. Απλώς θα μαζευτούμε να φάμε μαζί. Η εποχή δεν επιτρέπει πλέον τα περιττά...».

«Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή... Θυμάμαι- ξέρετε -τον κομήτη του Χάλευ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην - μικρό παιδί- σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη...» λέει χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλω πλέον να ζω. Θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου αλλά δεν μου το επιτρέπουν τα πράγματα όπως έχουν καταστεί. Και σε κοινωνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Κοινωνικά, μ' αυτή την κατάπτωση την οικονομική, αλλά όχι μόνο. Είναι πολιτικό το πρόβλημα και βεβαίως και πρόβλημα παιδείας. Ο Έλληνας έχει τον... ηρωισμό να θαυμάζει το αρχαίους- χωρίς, όμως, να τους γνωρίζει, ούτε να τους καταλαβαίνει. Έτσι, γιατί τον βολεύουν... Παράλληλα, φροντίζει για τον διορισμό του ανάξιου συνήθως παιδιού του σε βάρος του άξιου παιδιού του διπλανού, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες... γνωριμίες, φροντίζει να δουλεύει όσο το δυνατό λιγότερο, να πάει αργότερα και να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, να βάζει στην τσέπη του ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας- όχι μόνο οι πολιτικοί- απ' αυτά που δεν του ανήκουν, να μισεί και να υπονομεύει τον άλλο, να...»

- Δηλαδή «μαζί τα φάγαμε»;
Ενέχει μια μεγάλη αλήθεια αυτή η ρήση. Υπό την έννοια της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει. Λείπει η εθνική αλληλεγγύη και επικρατεί- ακόμα και σήμερα εν μέσω αυτής της ανθρωποφονικής κρίσης -το ατομικό συμφέρον.

- Ψηφίζετε; Πώς μορφοποιείται- στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα του σήμερα -το όραμά σας περί του δημοκρατικού σοσιαλισμού ως «τη μόνη λύση»;
Μέχρι πρόσφατα το έκανα. Τώρα δεν με βαστούν τα πόδια μου να πάω στο εκλογικό κέντρο. Είχα τοποθετηθεί και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μου είχε τηλεφωνήσει τότε ο κ. Πετσάλνικος για να ζητήσει την έγκρισή μου και του είχα πει- θυμάμαι -ότι αποδέχομαι, αλλά... θα ήθελα να είναι πιο σοσιαλιστικό το κόμμα... Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε... Ύστερα... όχι, όχι δεν είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εμπιστοσύνη σ' αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε το ΚΚΕ. Τον κομμουνισμό τον γνωρίσαμε στη Ρωσία έτσι όπως εφαρμόστηκε ... Ήμουν υπέρ του κ. Κουβέλη. Πίστευα πως είναι αυτός που εκφράζει μια αριστερή πολιτική, αλλά δημοκρατική. Όπως ήταν και το όνομα του κόμματός του. Είναι λυπηρό, όμως, το ότι και σ' αυτό τον πολιτικό χώρο υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες και διασπαστικές κινήσεις που οδήγησαν και στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

- Κι αν σας ρωτούσα και πάλι, τι να κάνουμε;
Πρώτον οι νέοι να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Να μάθουν να επιμένουν και να υπομένουν. Χάνουμε το αίμα μας ως έθνος με τη φυγή των νέων. Δεύτερον: να μείνουν εδώ, να δουλέψουν, να αγαπήσουν την εργασία, να μην απεργούν (εδικά οι δάσκαλοι, οι γιατροί...) Και τρίτον... εγώ να φύγω... Κουράστηκα πια. Δεν θέλω άλλο να ζω για να βλέπω αυτή την κατάσταση.

- Είναι που εξέλειπε ο έρωτας; Έτσι όπως το θέσατε προ ολίγων ετών υπό την έννοια της αέναης επιδίωξης του ιδανικού;
Επίστεψα βαθιά στον έρωτα! Αρκεί βέβαια να έχει εκδήλωση και από τις δύο πλευρές. Προσωπικά, έζησα ευτυχισμένο βίο. Η γυναίκα μου, με την οποία έζησα 65ετή κοινό ευτυχισμένο βίο, κατανοούσε, κι εγώ εκείνη. Ερωτευτήκαμε και οι δύο την εργασία, τη δημιουργία, ο ένας τον άλλο... Επίστεψα πολύ στον έρωτα... Είναι αυτός που που σε βοηθά να ζεις και να δημιουργείς. Είναι αυτό που λείπει ίσως σήμερα.

- Και η έλλειψη απογόνων; Είναι κάτι που αν μπορούσατε θα αλλάζατε;
Είναι γεμάτο το σπίτι, οι βιβλιοθήκες με... απογόνους μου (τα βιβλία του). Το πρόβλημα υγείας της συζύγου μου δεν μας επέτρεψε να αποκτήσουμε παιδιά. Είναι ένα στοίχημα η τεκνοποιία... Και αποδεικνύεται ότι είναι ευτύχημα ή δυστύχημα... Τελικώς, ευτυχώς που δεν έχω παιδιά. Τουλάχιστον -αν και τα δικά μου παιδιά θα ήταν σήμερα πολύ μεγάλα- δεν θα χρειαζόταν και θα κινδύνευαν να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα... λόγω της κρίσης.

«Τη βλέπω ξέρετε πολύ συχνά στον ύπνο μου... (τη σύζυγο του Αικατερίνη Στρυφτού- Κριαρά). Θα ήθελα και να... αναστηθεί, αλλά δεν γίνεται».

«Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχουμε συνείδηση δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της τραγικότητας της ζωής του. Εγώ- δυστυχώς -την έχω. Επιθυμία μου είναι πλέον να μη ζήσω. Είναι βάρος πια η ζωή μου» έλεγε προ επταετίας-μόλις που είχε κατακτήσει το «Αιωνόβιος».

Άλλαξε σύντομα γνώμη. Δυο-τρία χρόνια μετά, δήλωνε: «Όχι δεν φοβάμαι το θάνατο. Δεν θέλω όμως να πεθάνω αμέσως... Θέλω να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητες των κειμένων μου».

Είναι αυτές οι εκκρεμότητες που ολοκλήρωσε ήδη. Το τελευταίο βιβλίο του βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο κι έχει τον τίτλο «Απόλογος Βίου».

«Προσθέτω ό,τι ίσως παρέλειψα στις προηγούμενες εργογραφίες και βιογραφίες μου. Αυτά που σας είπα στις κατά καιρούς συζητήσεις μας. Για τη ζωή μου, τη Γυναίκα μου, τις δραστηριότητες μου», λέει.

- Κι αν σας ζητούσα μια περίληψη, έναν τίτλο αυτού του απολόγου του βίου σας;
Στη ζωή μου έκαμα αυτό που θεωρούσα καθήκον μου...



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρναν παράνομα συντάξεις χηρείας


Ακόμη τρεις περιπτώσεις ατόμων που ιδιοποιούνταν παράνομα συντάξεις χηρείας από το ΙΚΑ, εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Καβάλα και Σάμο, συνελήφθησαν δύο γυναίκες κι ένας άνδρας που φέρονται να λάμβαναν μέχρι σήμερα παράνομα σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, ενώ είχαν προχωρήσει και σε δεύτερο γάμο.

Στην Αθήνα, μια 61χρονη φέρεται να λάμβανε παράνομα σύνταξη επί 16 χρόνια, ζημιώνοντας το ΙΚΑ κατά 190.000 ευρώ, στην Καβάλα μια 64χρονη φέρεται να λάμβανε παράνομα σύνταξη για οκτώ χρόνια ζημιώνοντας τον ασφαλιστικό φορέα κατά 55.000 ευρώ, ενώ στη Σάμο, ένας 86χρονος φέρεται να εισέπραττε παράνομα σύνταξη επί μια δεκαετία ζημιώνοντας το ΙΚΑ κατά 83.000 ευρώ.

Τα τρία άτομα μαζί με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπέζας: Διακόπτονται οι συμβάσεις των ιατρών-υπαλλήλων


Τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των ιατρών-υπαλλήλων γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, «αυτό όμως που συμβαίνει με τους ιατρούς- υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ».

Ο Αντώνης Μπέζας σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει» και τόνισε ότι «έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής».

«Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Καινούρια ζωή με καινούρια… χέρια


Ο πρώτος που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων στη Λ. Αμερική.

Ο Gabriel Granados από το Μεξικό πριν από ένα περίπου ενάμιση χρόνο έγινε ο πρώτος ασθενής στη Λατινική Αμερική, που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων, καθώς είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και στα δύο του χέρια από ηλεκτροπληξία.

Στην πολύωρη επέμβαση (διήρκεσε 17 ώρες) συμμετείχαν 20 γιατροί, ανάμεσα στους οποίους πέντε πλαστικοί χειρουργοί και τρεις αναισθησιολόγοι, καθώς και πέντε νοσοκόμες.

Τα μοσχεύματα δώρισε η οικογένεια ενός 34χρονου θύματος, ο οποίος πέθανε σε συμπλοκή με πυροβολισμούς.

Ο Gabriel μίλησε για πρώτη φορά για την «νέα του ζωή» μετά την επέμβαση και δηλώνει ευγνώμων στην οικογένεια του δωρητή.



Χάρη στο εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που παρακολουθεί στο τμήμα φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου Nutrition στην πόλη του Μεξικού, έχει καταφέρει να ανακτήσει μεγάλο μέρος των κινήσεων των… καινούριων του χεριών, αναφέρει η Daily Mail.

«Είναι υπέροχο συναίσθημα. Μετά από αρκετό καιρό χωρίς χέρια, ξαφνικά έχω και πάλι άνω άκρα» είπε ο ίδιος.
Ο Gabriel είχε τραυματιστεί σοβαρά τον Ιανουάριο του 2011, όταν δέχτηκε ηλεκτρικό σοκ ενώ έδινε οδηγίες σε μια ομάδα εργατών που κατασκεύαζαν ένα φράχτη.



«Έδινα οδηγίες στους μαστόρους για το πού να τοποθετήσουν ένα φράχτη σε μια περιοχή που υπήρχαν καλώδια. Κρατούσα μια ράβδο τότε, και από την ηλεκτροπληξία κάηκαν τα χέρια, οι αρτηρίες, τα νεύρα, τα αγγεία και τα οστά μου» πρόσθεσε.

Η σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών και Διατροφής Sal
vador Zubirán.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από πού θα προκύψουν οι 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014


Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ΝΠΙΔ με πλεονάζον προσωπικό.

Οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους θα προέλθουν από την ΕΡΤ, από την ολοένα αυξανόμενη «δεξαμενή» των πειθαρχικών, από τις όποιες περικοπές προσωπικού από τις αμυντικές βιομηχανίες και από στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM».

Επίσης, για τις 11.000 απολύσεις που, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014, είπε ότι αυτές θα προέλθουν κατά ένα μέρος από τη διαθεσιμότητα, από υπαλλήλους δηλαδή που δεν θα επανατοποθετηθούν, από την επιτάχυνση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον περιορισμό σε μέγεθος Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως απόρροια αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ. «Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ΝΠΙΔ που λειτουργούν με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζεται», τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ αναφερόμενος στη διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους δήμους, ώστε να μετακινηθούν υπάλληλοι από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε δήμους όπου υπάρχουν κενά.

Για τη συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον ΟΟΣΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί μία σύνθετη άσκηση, που έχει ως στόχο τον εντοπισμό διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα απαλλάξουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ιδίως τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία από περιττά διοικητικά βάρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ


Σε κίνδυνο βρίσκεται πλέον το εξάμηνο.

Νέο αδιέξοδο διαγράφεται στην ανωτάτη εκπαίδευση μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να κηρύξουν 24ωρη απεργία για αύριο με την κάλυψη του συλλόγου τους και 48ωρη για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη με την κάλυψη της ομοσπονδίας.

Σε εξέλιξη είναι ως αυτή την ώρα η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή οδοιπορικών στους καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπείες


Από εδώ και πέρα ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει, εκτός από τις δαπάνες μετακίνησης για χημειοθεραπεία και τις δαπάνες μετακίνησης αυτής της ευαίσθητης ομάδας συμπολιτών μας που πάσχουν από καρκίνο, και των συνοδών τους, όταν υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας απαντώντας στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών μετακίνησης των ασθενών με καρκίνο.

Όπως είπε ο κ. Μπέζας, "ο Οργανισμός μέχρι σήμερα, αποζημιώνει σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ τη δαπάνη μετακίνησης ενός ασθενούς, όταν έχει εισαχθεί με βραχεία νοσηλεία, στην περίπτωση δηλαδή που γίνεται χορήγηση χημειοθεραπευτικών σχημάτων, στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας. Στην περίπτωση αυτή αποζημιώνει και τη δαπάνη μετακίνησης του συνοδού, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου υγειονομικού οργάνου του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας του".

"Όταν μάλιστα υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου, πλήρως δικαιολογημένοι με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση από τον Διευθυντή της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ, δικαιολογείται και η μετακίνηση με αεροπλάνο. Δηλαδή, ο Οργανισμός αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου. Ποιο ήταν το πρόβλημα που υπήρχε; Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ αποζημιώνονται οι μετακινήσεις για τις χημειοθεραπείες, δεν αποζημιώνονται οι μετακινήσεις για ακτινοθεραπεία, γιατί οι ακτινοθεραπείες (συνεδρίες ακτινοβολιών, x-knife, γ-knife) δεν συμπεριλαμβάνονταν στις βραχείες νοσηλείες, για τις οποίες τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα εκδίδουν εισιτήρια – εξιτήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ" επεσήμανε.

"Δεν ισχύει δηλαδή, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα οδοιπορικά για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Εκείνο που ισχύει είναι ότι μέχρι σήμερα, με μία στενή ερμηνεία του ΕΚΠΥ η ακτινοθεραπεία θεωρείτο ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία νοσηλεία και επομένως δεν μπορούσαν, με βάση το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ, να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης για ακτινοθεραπεία. Αυτό το πρόβλημα οφείλαμε να το αντιμετωπίσουμε. Και το αντιμετωπίσαμε όχι με τροποποίηση του ΕΚΠΥ αλλά με ορθή ερμηνεία του", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι με την από 1610/5-11-13 απόφασή του το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και αφού έλαβε υπόψη του τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Εταιρείας, αποφάσισε ότι οι συνεδρίες της ακτινοθεραπείας πραγματοποιούνται με βραχεία νοσηλεία, όπως ακριβώς και η χορήγηση των χημειοθεραπευτικών σχημάτων στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας.

Η Διεύθυνση Παροχών του ΕΟΠΥΥ, συνέχισε, εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του Οργανισμού την ένταξη της ακτινοθεραπείας στη βραχεία νοσηλεία και το Δ.Σ. του Οργανισμού, την αμέσως επόμενη ημέρα 6-11-2013, αποφάσισε την ένταξή της στη βραχεία νοσηλεία και την αποζημίωση των μετακινήσεων σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ.

Αναμένεται επομένως η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ της απόφασης του ΔΣ του Οργανισμού, η οποία και επέχει θέση εγκυκλίου, κατέληξε ο κ. Μπέζας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υπάρχει λόγος να μισείς κάποιον επειδή είναι διαφορετικός»


Η τραγουδίστρια των Pink Martini στέλνει ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Τραγουδά σε 14 γλώσσες, ταξιδεύει συχνά σε ολόκληρο τον πλανήτη και δουλειά της είναι, όπως λέει, να δημιουργεί αδελφοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς.

«Δεν υπάρχει ποτέ λόγος να μισείς ή να πληγώνεις κάποιον, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός», αναφέρει η τραγουδίστρια των Pink Martini, Storm Large. Στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας και παρουσιάζει το δικό της «ύμνο» ενάντια στη μισαλλοδοξία: το τραγούδι «A change is gonna come» του Sam Cooke.

Πρόκειται για ένα τραγούδι-σύμβολο του αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στη δεκαετία του ’60, όπως επισημαίνει σχετικό αφιέρωμα της αμερικανικής δημόσιας ραδιοφωνίας.





Διαβάστε περισσότερα...

Γολγοθάς για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς


Γολγοθάς αναμονής για τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν ασφάλιση, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν μήνες στην ουρά για να μπουν στο χειρουργείο. Οι σύγχρονοι ανασφάλιστοι αυξάνονται δραματικά, ενώ συχνά οι ασθενείς πηγαίνουν στα χειρουργεία χωρίς συνοδεία συγγενών από φόβο μήπως τους ζητηθούν χρήματα.

Δείτε το ρεπορτάζ από τη ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση


Ένας χρήσιμος οδηγός.

Τι χρειάζεται για να δημιουργήσει κανείς τη δική του επιχείρηση; Ιδέες, χρηματοδοτικά εργαλεία και μια σειρά από βασικά βήματα για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Τη φιλοσοφία με την οποία μπορεί κανείς να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση με βάση την καινοτομία, παρουσίασε σήμερα η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε φοιτητές των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών, διοίκησης και οικονομίας.

«Γενικός κανόνας είναι ότι η καινοτομία είναι η σύλληψη μιας θεωρητικής ιδέας που μετατρέπεται σε πράξη μέσω της δημιουργίας ενός εμπορικού προϊόντος με οικονομικό όφελος για τον επιχειρηματία» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Βατάλης.

Τονίζει δε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις (τις λεγόμενες και start - up) και διευκρινίζει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που συνδέονται με υψηλή ανάπτυξη και έχουν τεχνολογικό προσανατολισμό, με ενδιαφέρον να δημιουργήσουν μια νέα αγορά ή να εξελίξουν πολύ δυναμικά μια υπάρχουσα αγορά.

«Οι επενδυτές γενικότερα έλκονται ευκολότερα σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις γιατί παρουσιάζουν χαμηλό κόστος υλοποίησης και υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας» τονίζει και υπογραμμίζει ότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτύξουν ενεργό δράση πρέπει να είναι και η εξωστρέφεια ώστε τα προϊόντα τους να "κερδίσουν έδαφος" και στο εξωτερικό.

Πού θα πρέπει να αναζητηθούν οι επιχειρηματικές ιδέες;

«Δεν θέλουμε οι νέες επιχειρήσεις να είναι ένα ακόμη καφέ, ένα ακόμη φαστ φουντ, ένα ακόμη περίπτερο" είπε με νόημα στην εν λόγω εκδήλωση, η Μηχανολόγος Μηχανικός Ελπίδα Σαμαρά και κάλεσε τους νέους, όταν αναζητούν ιδέες επιχειρηματικής δράσης, να απευθύνονται στο οικογενειακό τους περιβάλλον, στην δική τους δημιουργικότητα αλλά και στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

«Η οικονομική κρίση γεννά ανάγκες και όταν οι επίδοξοι επιχειρηματίες αναζητούν λύσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών, μπορεί να φτάσουν σε μια ιδιαίτερα πετυχημένη επιχειρηματική ιδέα» τονίζει, εκτιμώντας ότι η ίδια η κρίση μπορεί να αποτελέσει σημείο - κλειδί για την αναζήτηση μιας καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, κάθε επιχειρηματική ιδέα, για να έχει επιτυχία, πρέπει να ταιριάζει με τις δεξιότητες και τους προσωπικούς μας στόχους.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία η κ. Σαμαρά αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχουν για καινοτόμες ιδέες τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), οι επιχειρηματικοί άγγελοι και οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά του ο κ. Βατάλης αναφέρθηκε στα προγράμματα "ανταγωνιστικότητα" και "πράσινη επιχειρηματικότητα" που θα μπορούσαν να παρέχουν τα πρώτα εφόδια για να ξεκινήσει κανείς την επιχείρησή του.

Βασικά βήματα για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου

Για τα βασικά βήματα υλοποίησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου μίλησε η πολιτικός μηχανικός Παρασκευή Γκιούρκα, τονίζοντας ότι δεν είναι πάντα μια εφεύρεση το βασικό στοιχείο ώστε να δημιουργηθεί καινοτομία καθώς πολλές εφευρέσεις δεν έχουν ζήτηση από την αγορά. «Το πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί η ανάγκη στην αγορά και να αξιολογηθούν οι ευκαιρίες που παρέχει ώστε να προκύψει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία» είπε.

Στη συνέχεια απαραίτητα βήματα είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου, η αναζήτηση εργαλείων χρηματοδότησης για πιθανούς επενδυτές και η έναρξη της προσπάθειας υλοποίησης της επιχειρηματικής ιδέας.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν σε αυτή, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης των διαδικασιών παρουσίασης των δικών τους επιχειρηματικών ιδεών και χρηματοδότησής τους από επενδυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Στήνεται στη Θεσσαλονίκη δημοσιογραφικό «γραφείο»


Ανοιχτό στις 5 Δεκεμβρίου από 11:00-15:00.

Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκιτσογράφοι και γραφίστες θα μπορούν να γίνουν οι Θεσσαλονικείς στο δημοσιογραφικό γραφείο που θα στηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση με τίτλο «Εθέλοντας και γράφοντας» που διοργανώνουν η «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και το «Thess-Δίκτυο, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης».

Κάθε ένας και κάθε μία θα μπορεί να επισκεφτεί το ιδιότυπο αυτό γραφείο στην Αριστοτέλους και να δώσει ένα άρθρο, μια φωτογραφία, ένα σκίτσο, μια γελοιογραφία, μια ιστορία ή ένα σχόλιο του, αρκεί να αφορούν τον εθελοντισμό. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες που θα συγκεντρωθούν, θα φιλοξενηθούν σε μια ξεχωριστή έντυπη έκδοση, η οποία θα μοιραστεί την επόμενη ημέρα στην πόλη.

Από το 1985 ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντισμός στο δήμο Σαρωνικού


Στόχος η ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.

Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, σύλλογοι του δήμου Σαρωνικού, η Ένωση Γονέων, η ΚΑΣ (Κίνηση Αλληλεγγύης Σαρωνικού), τοπικοί φορείς και εθελοντές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που είναι στις 5 Δεκεμβρίου, διοργανώνουν ολοήμερη εκδήλωση στο δημαρχιακό μέγαρο της περιοχής, σύμφωνα με το dimoi-news.gr.

Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν θεατρικά, χορευτικά, μουσικά δρώμενα, bazaar και ομιλίες. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων, θα απονεμηθούν βραβεία εθελοντισμού σε συλλόγους γονέων και μαθητές που ανέπτυξαν εθελοντική δράση.

Η εκδήλωση πέρα από την ευκαιρία για δημιουργία και ψυχαγωγία που θα προσφέρει, αποσκοπεί στην ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζονται τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων


Στόχος να καλύπτουν το διοικητικό κενό που έχουν αφήσει πίσω τους οι καταργηθείσες εφορίες.

Στην αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) που έχουν δημιουργηθεί σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές της χώρας αντί των Εφοριών που έχουν συγχωνευθεί προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα ΓΕΦ να αποκτήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που θα καλύπτουν το διοικητικό κενό που έχουν αφήσει πίσω τους οι καταργηθείσες εφορίες στις απομονωμένες αυτές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν στα ΓΕΦ τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:

- Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους.

- Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες.

- Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

- Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα.

- Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις ΔΟΥ στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.

- Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως τα ακόλουθα:

α. φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους.

β. δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών.

γ. δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

δ. αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες.

ε. δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευθανασία και σε ανηλίκους εξετάζει το Βέλγιο


«Γίνεται ήδη αλλά εν κρυπτώ», λέει Βέλγος παιδίατρος.

Απελπισμένη, αδύναμη και ανίκανη να βοηθήσει η Linda van Roy παρακολουθούσε τη δέκα μηνών κόρη της Ella-Louise να σβήνει, το σωματάκι της διαλυμένο από τον πόνο και η μαμά της να είναι απλός θεατής. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να ανακουφίσει την άρρωστη κόρη της στις τελευταίες ώρες της ζωής της.

«Σε εκείνη τη φάση σού λένε πως είναι καλύτερο να μην δίνεις καθόλου υγρά γιατί τα βρέφη επιβιώνουν και μόνο με λίγες σταγόνες. Έτσι σταματήσαμε να την ταΐζουμε, στο τέλος είχαν μείνει μόνο δέρμα και κόκκαλα, και καθόλου μωρό…», λέει στο CNN.

Η Ella-Louise έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια πάσχοντας από τη νόσο του Krabbe, μια σπάνια ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα.

Στις τελευταίες μέρες της ζωής της, κι ενώ ήταν σχεδόν σε καταστολή, η Βελγίδα van Roy λέει πως μπορούσε ακόμα να δει τους μορφασμούς του πόνου στο πρόσωπο του παιδιού της.

«Πέθανε την Τρίτη, τη Δευτέρα βλέπαμε στο πρόσωπό της πως ακόμα πονούσε. Τότε θυμώνεις γιατί ξέρεις πως δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μπορείς να της δώσεις για να ανακουφίσεις τον πόνο», λέει και εύχεται να μπορούσε να της δώσει μια μοιραία δόση του φαρμάκου για να κάνει τη μικρή βασανισμένη ζωή της να τελειώσει πιο γρήγορα.

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 202 για περιπτώσεις «συνεχούς και αβάσταχτου σωματικού ή ψυχικού πόνου που δεν μπορεί να ανακουφιστεί». Η αρχική πρόταση περιλάμβανε και ανηλίκους αλλά τελικά εξαιρέθηκαν από την τελική νομοθεσία.

Τώρα στο κοινοβούλιο της χώρας συζητείται νομοσχέδιο που θα επεκτείνει «το δικαίωμα στο θάνατο» και σε άτομα κάτω των 18 που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ασθένειας και σε αβάσταχτο πόνο. Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει από ποια ηλικία θα μπορεί να γίνεται ευθανασία και αν θα χρειάζεται ή όχι η γονική συναίνεση.

Επειδή η Ella-Louise ήταν μωρό, δεν θα επιτρεπόταν στην περίπτωσή της ευθανασία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί ο ίδιος να διατυπώσει ένα επαναλαμβανόμενο αίτημα για ευθανασία, υποφέροντας από αβάσταχτο πόνο και χωρίς να υπάρχει προοπτική βελτίωσης.

Αλλά η van Roy πιστεύει πως τα παιδιά και οι γονείς άρρωστων μωρών θα πρέπει να έχουν και αυτή την επιλογή, του θανάτου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με τη θέση αυτή συμφωνεί και η πλειονότητα των Βέλγων ενώ σε ανοιχτή επιστολή τους προς τα μέσα ενημέρωσης 16 παιδίατροι απαίτησαν την επέκταση αυτής της πρακτικής.

«Οι γιατροί τερματίζουν τις ζωές παιδιών όπως και ενηλίκων απλώς αυτό γίνεται σήμερα σε μία γκρίζα ζώνη ή στο σκοτάδι επειδή είναι παράνομο», τόνισε ένας εξ αυτών, ο Gerlant van Berlaer από το Free University Brussels.

Ο Van Berlaer επισημαίνει πως μόνο πολύ λίγα παιδιά θα επέλεγαν να τερματίσουν έτσι τη ζωή τους, παιδιά με καρκίνο για παράδειγμα, που έχουν αντίληψη της κατάστασής τους και υποφέρουν από τον πόνο.

Προηγούμενη εμπειρία υπάρχει από την Ολλανδία, όπου οι ασθενείς άνω των 12 ετών μπορούν να ζητήσουν την ευθανασία με γονική συναίνεση. Σύμφωνα με το CNN μόνο πέντε παιδιά επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους με ευθανασία από το 2002 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος.

Οι επικριτές της άποψης αυτής λένε πως τα παιδιά δεν μπορούν τεκμηριωμένα να αποφασίσουν αν θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους.

Η νοσηλεύτρια Sonja Develter, που εξειδικεύεται στη φροντίδα παιδιών στο τελευταίο στάδιο ασθενειών, λέει πως από τα 200 παιδιά που φρόντισε μέχρι το θάνατό τους, ποτέ κανένα δεν ζήτησε να φύγει από τη ζωή νωρίτερα.
«Το πιο δύσκολο για τα παιδιά αφορά τις οικογένειές τους», λέει, «είναι δύσκολο για ένα παιδί γιατί νιώθει πως φεύγει αλλά δεν μπορεί να το πει στους γονείς του γιατί δεν μπορούν και δεν θέλουν να το ακούσουν». «Τα παιδιά μου λένε "δεν είναι δύσκολο να πεθάνω, αλλά σε παρακαλώ φρόντισε τους γονείς μου"», προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησαν σπίτι οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη


Το υπνωτήριο θα αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο μήνα.

Το υπνωτήριο των αστέγων, το οποίο οργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κτήριο στην περιοχή της Βίλκα, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Αυτή η νέα κοινωνική δομή, που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», ενώ ο χώρος παραχωρήθηκε στο δήμο της συμπρωτεύουσας από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

«Το φιλοξενείο για τους αστέγους αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, την “Άρσις”, καθώς και το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που προσέφερε δωρεά για τον εξοπλισμό της δομής. Πρόκειται για ένα δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς είναι γνωστό ότι για το δήμο Θεσσαλονίκης η αναζήτηση συνεργειών βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της ατζέντας», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου απέναντι στους αστέγους εξαντλούταν σε δύο δωμάτια ξενοδοχείου, που νοικιάζονταν κατά τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα. Σήμερα παραδίδουμε μία ολοκληρωμένη κοινωνική δομή, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας και το αποτέλεσμα της συνεργασίας με σημαντικούς φορείς», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Πολυεπίπεδη υποστήριξη
Το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε έναν χώρο 750 τ.μ., στον πρώτο όροφο ακινήτου που αγοράστηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το κτήριο θα ανοίγει τις πύλες του για τους αστέγους σε καθημερινή βάση στις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η νέα κοινωνική δομή στελεχώνεται μεταξύ άλλων από μία κοινωνική λειτουργό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα δραστηριοποιηθούν και εθελοντικές ομάδες.

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν δραστηριοποιηθήκαμε για πρώτη φορά το 1992, οι άστεγοι κοιμούνταν ακόμη και στα γραφεία ή στα σπίτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Άρσις» Νίκος Γαβαλάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεόδωρος Δαρδαβέσης επισήμανε ότι το πρόβλημα των αστέγων μεγεθύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως γνωστοποίησε, η επόμενη κοινωνική παρέμβαση που σχεδιάζεται εκ μέρους της Φιλοπτώχου αφορά την οργάνωση στην περιοχή του Δενδροποτάμου ενός κέντρου νεότητας και στέγασης παιδιών Ρομά.


Πηγή: http://www.makthes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εύθυμοι» οδηγοί στο τιμόνι


Αλκοόλ και οδήγηση συνδυάζονται επικίνδυνα στη Βρετανία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί οδηγοί οδήγησαν την περασμένη διετία έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για οδηγούς που έπιαναν το τιμόνι το επόμενο πρωί έπειτα από μια βραδιά που είχαν πιει, χωρίς να γνωρίζουν πόσες ώρες χρειάζεται το αλκοόλ για να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Όπως μεταδίδει το Skynews, χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα για να μεταβολίσει το σώμα μια ποσότητα αλκοόλ παρότι η διαδικασία εξαρτάται και από ένα σωρό άλλους παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, το βάρος του, το φύλο και ο μεταβολισμός.

Σχεδόν οι μισοί οδηγοί -46%- δεν γνώριζαν πόσο έπρεπε να περιμένουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ πριν να μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας LV.

Οι οδηγοί που πίνουν περίπου επτά ποτήρια μπύρα ή έξι ποτήρια κρασί θα πρέπει να περιμένουν περίπου 15 ώρες μέχρι το σώμα τους να «καθαρίσει» από το αλκοόλ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές που έφεραν οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας


Αφορούν σε κατατακτήριες, μεταγραφές και παθήσεις υποψηφίων του 5%.

Σειρά τροπολογιών κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας που φέρνουν αλλαγές σε κατατακτήριες, μεταγραφές, παθήσεις υποψηφίων του 5%.

Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι αυτές...

1. Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πασχόντων από σοβαρές παθήσεις

Στους μαθητές που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εισάγονται χωρίς εξετάσεις διεκδικώντας το 5% των θέσεων προστίθεται και νέες παθήσεις. Συγκεκριμένα ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα και έχουν υποβληθεί σε ολική πρωτοκολεκτομή και μόνιμη ειλεοστομία ή υφολική κολεκτομή με ειλεοπρωκτική αναστόμωση απευθείας ή με δημιουργία ειλεεικής νεοληκύθου, πάσχοντες από θρομβοπενία, από το σύνδρομο Klippel Feil.

2. Μετεγγραφές δημοσίων υπαλλήλων

Με άλλη τροπολογία το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα σε δημοσίους υπαλλήλους ή σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ή είναι μόνιμοι υπάλληλοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τη θέση της φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα του πανεπιστημίου εφόσον είναι φοιτητές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν της υπηρεσίες τους. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αντίστοιχη σχολή στον τόπο υπηρέτησης μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πλησιέστερο τμήμα της πόλης όπου υπηρετούν.

Για παράδειγμα αν ένας δημόσιος υπάλληλος είναι φοιτητής στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπηρετεί στη Λάρισα μπορεί να πάρει μεταγραφή στο Οικονομικό του Βόλου αφού είναι η πλησιέστερη πόλη στον τόπο υπηρεσίας με αντίστοιχη σχολή.

3. Μετεγγραφές και για τους τεταρτοετείς

Ο υπουργός Παιδείας διεύρυνε το δικαίωμα των μετεγγραφών και στους τεταρτοετείς καθώς στο άρθρο 34 του νόμου 4186/2013 εκτός από τους συμμετέχοντες στις πανελλήνιες το 2010-11, 2011-12, 2012-2013 προστέθηκαν και αυτοί του έτους 2009-2010. Βέβαια με την καθυστέρηση των μεταγραφών στην ουσία το δικαίωμα αυτό δεν θα αξιοποιηθεί από πολλούς.

4. Αλλαγές στο ποσοστό των κατατακτηρίων και δικαίωμα συμμετοχής σε αποφοίτους σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου

Αλλαγή έχουμε και στις κατατακτήριες εξετάσεις αφού άλλαξαν τα ποσοστά από 10% που ανέφερε ο νόμος 4186/2013 σε 12% για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και κατόχους πτυχίων ανωτέρων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών. Μάλιστα όπως αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δικαίωμα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις έχουν και οι απόφοιτοι της σχολής Αστυφυλάκων.

5. Εξεταστικές περίοδοι Φεβρουαρίου και Ιουνίου

Οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

6. Θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης

Στις τροπολογίες υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Κτιριακές αλλαγές νηπιαγωγείων

Για τα νηπιαγωγεία με δυναμικότητα μέχρι 60 νήπια και τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία εντός των παιδικών σταθμών του ίδιου ιδιοκτήτη ισχύει ελάχιστο εμβαδό αίθουσας διδασκαλίας τα 12 τ.μ και 1.2 τμ ανά εκπαιδευόμενο στις αίθουσες διδασκαλίας.

Θέματα διαφήμισης ιδιωτικών σχολείων, ΙΕΚ κλπ

Η από κοινού προβολή, αναγγελία, γνωστοποίηση, διαφήμιση ή επιγραφή των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης που αδειοδοτούνται πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τη χρήση του εκάστοτε διακριτικού τίτλου άδειας ιδιωτικού σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κολεγίου, Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ 1), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ 2), Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών για να μην προκαλείται σύγχυση ή κίνδυνος σύγχυσης ή παραπλάνηση των καταναλωτών των επιμέρους εκπαιδευτικών υπηρεσιών και το είδος, το επίπεδο και τον απονεμόμενο τίτλο σπουδών

Κτιριολογική υποδομή ιδιωτικών σχολείων κλπ

Με απόφαση του προϊσταμένου του αρμόδιου τμήματος προσαρτάται στη χορηγηθείσα άδεια ιδιωτικού σχολείου, κολεγίου, ιδιωτικού ΙΕΚ, η γνώμη του ΕΟΠΠΕΠ προς τον υπουργό Παιδείας για την καταλληλότητα της κτιριολογικής υποδομής του φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η απόφαση αυτή τροποποιείται με την ίδια διαδικασία, κατόπιν αίτησης του φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης. (περίπτωση 13, υποπαράγραφος Θ3, της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο bazaar για καλό σκοπό


Σήμερα και αύριο στο μετρό του Συντάγματος από τον σύλλογο «Νοσηλεία».

O σύλλογος «ΝΟΣΗΛΕΙΑ» διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα. Το Παζάρι διοργανώνεται σήμερα και αύριο από τις εννιά το πρωί έως τις εννιά το βράδυ.

Οι επισκέπτες θα βρουν βιολογικά προϊόντα, σπιτικές λιχουδιές, παραδοσιακά γλυκά, ποτά, είδη καθημερινής χρήσης καθώς και λύσεις για όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από στολίδια, παιχνίδια, βιβλία, αξεσουάρ, ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη και πλήθος χαριτωμένων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων σε πολύ χαμηλές τιμές!

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστός ο Σύλλογος και να ενισχυθεί έτσι ώστε να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του.

Ο σύλλογος ΝΟΣΗΛΕΙΑ προσφέρει δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι σε χρονίως πάσχοντες. Από το 2001 με εθελοντές και εργαζόμενους έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25.000 νοσηλείες στα σπίτια των ασθενών, στο λεκανοπέδιο της Αττικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν τα μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο Βόλου


Περισσότεροι από 100 μαθητές συμμετέχουν σε αυτά.

Αρχίζουν τα μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο Βόλου.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 100 μαθητές, που θα προετοιμαστούν για τα μαθήματα της τρέχουσας χρονιάς και τις εξετάσεις και οι εθελοντές εκπαιδευτικοί καλούν όποιον μπορεί να συνεισφέρει γραφική ύλη, βιβλία- βοηθήματα, λίγες ώρες μάθημα ή λίγο κολατσιό για τα παιδιά.

Βέβαια, μπορούν ακόμη κάποιοι να υποβάλουν αιτήσεις.

Η υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες θα απευθύνονται στο Στέκι σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, για την υποβολή σχετικής αίτησης, με την οποία υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης εάν χρειάζεται.
- Φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικού σημειώματος (του γονέα).
- Υπεύθυνη δήλωση για την εργασιακή κατάσταση (του γονέα) ή φωτοτυπία κάρτας ανεργίας (του γονέα).
- Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό φροντιστήριο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Στέκι εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα γνωστοποιηθεί στο κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο (τοπικό γραπτό τύπο, ηλεκτρονικό τύπο, ιστοσελίδα επιχείρησης κλπ). Εκπρόθεσμες αιτήσεις γίνονται δεκτές και αξιολογούνται από την Επιτροπή Διδακτικού Έργου.


Πηγή: http://www.magnesianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεώρηση βιβλίων-στοιχείων επιχειρήσεων με ρυθμισμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία


Εξαιρείται το ΝΑΤ.

Στην θεώρηση βιβλίων, αλλά και περιορισμένου αριθμού στοιχείων, επιχειρήσεων που έχουν «ρυθμισμένες» οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρούν οι εφορίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης παρέχοντας οδηγίες για το θέμα ξεκαθάρισε πως «στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών προσέρχονται στην αρμόδια ΔΟΥ για να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία, ενώ οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, για τις οποίες όμως έχουν προβεί στη ρύθμιση «Νέας Αρχής», την οποία τηρούν κανονικά και προσκομίζουν το σχετικό πιστοποιητικό οφειλής, για το χρονικό διάστημα ισχύος του, οι αρμόδιες ΔΟΥ θεωρούν βιβλία και περιορισμένο αριθμό στοιχείων, για την αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών και για διευκόλυνση των φορολογουμένων».



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώνει τρόφιμα το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Χρειάζεται η βοήθεια όλων για τη στήριξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών, λέει ο σύλλογος.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, συνεχίζει σταθερά το έργο του, καθημερινά και πανελλαδικά.

Μια από τις σημαντικές δράσεις του, είναι η υλική, κοινωνική, ψυχολογική και ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Το α’ εξάμηνο του 2013 στήριξε πανελλαδικά 8.910 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης.

Και για μια ακόμα χρονιά, κινητοποιεί πολίτες και φορείς, προκειμένου να συσπειρωθεί το σύνολο της κοινωνίας και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά, ενόψει Χριστουγέννων, αλλά και όλο το χρόνο.

Η πανελλαδική συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι μια πρωτοβουλία του Οργανισμού, που καλεί όλους να τη στηρίξουν, δεδομένου ότι ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους, αυξάνεται δραματικά.

Τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο» πανελλαδικά, έχουν πλέον αδειάσει, ως συνέπεια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρείες στη χώρα μας. Γι’ αυτό συγκεντρώνουν τρόφιμα για να σταθούν δίπλα στα εγκαταλελειμμένα παιδιά. 



Διαβάστε περισσότερα...

To... body piercing στην υπηρεσία της υγείας!


Μικροσκοπικός μαγνήτης στη γλώσσα μπορεί να ελέγξει αναπηρικό αμαξίδιο.

Κολοσσιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο άνθρωποι που έχουν υποστεί παράλυση πιστεύεται πως θα φέρει η χρήση body piercing για τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η κίνηση ενός μικροσκοπικού μαγνήτη τοποθετημένου στη γλώσσα ανιχνεύεται από αισθητήρες και μετατρέπεται σε εντολές με τις οποίες ελέγχεται σειρά συσκευών, εξηγεί το BBC.

Η αμερικανική επιστημονική ομάδα τόνισε πως αξιοποίησε την «εκπληκτική» επιδεξιότητα της γλώσσας.




Η δημοσίευση για το επίτευγμα αυτό φιλοξενείται στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια έκανε αυτό το εντυπωσιακό «άλμα» ακριβώς χάρη στην ευπλαστότητα της γλώσσας.

Τμήμα του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στον έλεγχο της γλώσσας λόγω του ρόλου της στην ομιλία. Επίσης η δεν επηρεάζεται από τραύματα της σπονδυλικής στήλης που μπορούν να παραλύσουν το υπόλοιπο σώμα, ακριβώς λόγω της «αντιπροσώπευσής» της στον εγκέφαλο, σημειώνει το BBC.

«Η γλώσσα είναι ένα εκπληκτικό τμήμα του σώματος», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο Dr Maysam Ghovanloo.
Ένα αντικείμενο σε μέγεθος φακής που τοποθετείται στη γλώσσα παράγει μαγνητικό πεδίο που αλλάζει καθώς η γλώσσα κινείται. Αισθητήρες στα μάγουλα μπορούν να ανιχνεύσουν την ακριβή θέση της θαυματουργής «φακής».

Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές με 34 ανθρώπους εκ των οποίων οι 11 είχαν τετραπληγία. Έξι θέσεις μέσα στο στόμα προγραμματίστηκαν να ελέγχουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή έναν υπολογιστή, όπως πχ το άγγιγμα του αριστερού μάγουλου να στρίβει την καρέκλα αριστερά.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν να ταυτίσουν μία εντολή για κάθε δόντι κι έτσι με συνδυασμούς θέσεων της γλώσσας να αναπτύξουν απεριόριστο αριθμό εντολών ούτως ώστε να είναι εφικτή η τηλεφωνική κλήση, η αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, ακόμα και η γραφή σε υπολογιστή.

Μέχρι στιγμής η συσκευή υπάρχει μόνο σε πανεπιστημιακά εργαστήρια. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να την εξελίξουν, να πάρουν έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και να βρουν τρόπο η ακριβή συσκευή να καταλήξει στα χέρια εκείνων που τη χρειάζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πληροφορίες για τα μαθήματα, το κόστος και την υποβολή αιτήσεων.

Εκτός από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπάρχει και άλλο ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές στην ελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης, κρατικό Πανεπιστήμιο και το μόνο που παρέχει αναγνωρισμένες σπουδές σε τρεις βαθμίδες (πτυχιακό επίπεδο, μάστερ και διδακτορικό), με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στη Μεγαλόνησο.

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος η διοίκηση του πανεπιστημίου προχώρησε στην προκήρυξη θέσεων εισδοχής σε 3 προπτυχιακά και 22 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών -αυτόνομα, διαπανεπιστημιακά, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα- για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κύπρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δεύτερη ευκαιρία για όσους απέτυχαν στις πανελλήνιες

Μια σημαντική πληροφορία που δεν έχει αναδειχθεί είναι το γεγονός ότι στα δύο προπτυχιακά προγράμματα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις όλοι οι απόφοιτοι λυκείου. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ένας νέος 18 χρονών που επιθυμεί να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων μπορεί να καταθέσει την αίτησή του.

Η διαφορά με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο γεγονός ότι στο ΕΑΠ προηγούνται όσοι έχουν ηλικία 23 ετών και άνω, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως μας είπαν εκπρόσωποί του. Η επιλογής όπως και στο ΕΑΠ γίνεται με κλήρωση.

Κόστος σπουδών

Προπτυχιακά προγράμματα

Όσον αφορά το κόστος σπουδών, που συνήθως απασχολεί τους περισσότερους υποψηφίους, ανάλογα με το προπτυχιακό πρόγραμμα κυμαίνεται από 315 ευρώ ανά εξάμηνη θεματική ενότητα έως και 630 ευρώ. Το συνολικό κόστος και για τα δύο προπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι έλληνες πολίτες διαμορφώνεται στα 7.560 ευρώ.

Για παράδειγμα στο προπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων το κόστος ανά θεματική ενότητα μετά τη μείωση κατά 10% διαμορφώνεται στα 315 ευρώ. Για να ολοκληρώσει απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 24 θεματικών ενοτήτων. Άρα το συνολικό κόστος διαμορφώνεται ως εξής:

24 θεματικές ενότητες Χ 315 ευρώ = 7.560 ευρώ

Στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» το κόστος ανά θεματική ενότητα αναμένεται να διαμορφωθεί, έπειτα και τη μείωση κατά 10%, στα 630 ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 12 θεματικών ενοτήτων. Το συνολικό κόστος διαμορφώνεται ως εξής:

12 θεματικές ενότητες Χ 630 ευρώ = 7.560 ευρώ

Προϋποθέσεις εισαγωγής σε προπτυχιακά προγράμματα

- Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

1. Λυκείου ή ισότιμος τίτλος.
2. Καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, ιταλικής ή γερμανικής).
3. Καλή γνώση χρήσης Η/Υ.

Ο φοιτητής πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η καλή γνώση της ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

- Διοίκηση επιχειρήσεων

Για εισαγωγή στο πτυχιακό πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και βασική γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, e-mail και διαδικτύου. Η γνώση της Αγγλικής είναι επιθυμητή.

Κόστος μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει 22 μεταπτυχιακά προγράμματα εκ των οποίων 17 στην ελληνική γλώσσα και 5 στην αγγλική. Όσον αφορά το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στο κόστος της κάθε θεματικής ενότητας με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των μεταπτυχιακών να κυμαίνεται από 8.640 ευρώ έως και 4.860 ευρώ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα προγράμματα το κόστος ανέρχεται στα 4.860 ευρώ.

Ακολούθως παρουσιάζουμε το πώς διαμορφώνεται το συνολικό κόστος κάθε προγράμματος μετά και τη μείωση κατά 10% που ανακοίνωσε η διοίκηση του πανεπιστημίου...

1. Διοίκηση Επιχειρήσεων: 7.875 ευρώ. Κόστος ανά θεματική ενότητα 1.575 ευρώ
2. Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 6.480 ευρώ. Κόστος ανά ενότητα: 810 ευρώ
3. Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος: 4.860 ευρώ. Κόστος ανά ενότητα:1.215ευρώ
4. Διοίκηση Μονάδων Υγείας: 4.860 ευρώ: Κόστος ανά ενότητα: .1215 ευρώ
5. Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα: 4.860 ευρώ
6. Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία:4.860 ευρώ
7. Επικοινωνία και Δημοσιογραφία: 4.860 ευρώ
8. Επιστήμες της Αγωγής: 4.860
9. Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική: 8.640
10. Θεατρικές Σπουδές: 4.860
11. Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα: 4.860 ευρώ
12. Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα: 4.860 ευρώ
13. Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας: 4.860 ευρώ
14. Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη: 4.860 ευρώ
15. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση: 4.860 ευρώ
16. Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας: 4.860 ευρώ
17. Τραπεζική και Χρηματοοικονομική: 7.875 ευρώ

Τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 διαμορφώνονται ως εξής:

Σε προπτυχιακό επίπεδο:

- Αστυνομικές Σπουδές: Προσοχή το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τους Έλληνες!
- Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην ελληνική γλώσσα:

- Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος
- Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)
- Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
- Διοίκηση Μονάδων Υγείας
- Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα (σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management)
- Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
- Επικοινωνία και Δημοσιογραφία
- Επιστήμες της Αγωγής
- Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική
- Θεατρικές Σπουδές
- Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα
- Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα
- Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας
- Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη
- Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση
- Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας
- Τραπεζική και Χρηματοοικονομική

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην αγγλική γλώσσα:

- Applied Health Informatics
- Educational Leadership (σε συνεργασία με το Saint Louis University, ΗΠΑ)
- Master of Business Administration (MBA)
- Social Information Systems
- Wireless Communication Systems

Όλα τα προγράμματα σπουδών, με πληροφορίες για τις διδακτορικές θέσεις που προσφέρονται,παρουσιάζονται εδώ.

Μικρότερης διάρκειας προγράμματα

Στοχεύοντας στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και στην παροχή ευκαιριών (επανα)κατάρτισης του ενδιαφερόμενου κοινού, πέραν των ολοκληρωμένων προγραμμάτων σπουδών του, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει τα πιο κάτω, μικρότερης διάρκειας προγράμματα κατάρτισης, σε αντικείμενα αιχμής:

- Διαδικτυακά Σεμινάρια στα Social Media
- Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη Μονάδων Υγείας

Ανεξάρτητα, προσφέρονται και οι θεματικές ενότητες του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Η ευέλικτη πρόταση παρακολούθησης αυτοτελών Θεματικών Ενοτήτων αφορά όλους όσοι έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και επιθυμούν να μελετήσουν ειδικές και μεμονωμένες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες:http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/elp/aftoteleis

Εξετάσεις σε Κύπρο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν τόσο συναντήσεις όσο και εξετάσεις με φοιτητές του ΑΠΚ εκτός από τη Λευκωσία όπου είναι η έδρα του πανεπιστημίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπότε δεν ήταν υποχρεωμένοι οι έλληνες φοιτητές να μεταβούν στην Κύπρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί το πιο πάνω είναι να υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως μας δήλωσαν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου.

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω του ιστοχώρου του πανεπιστημίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://portal.ouc.ac.cy/%5Capplicants.aspx

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 27η Ιανουαρίου 2014.

Οι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πανεπιστημίου ενώ υπάρχει και σύνδεσμος για συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Για περισσότερη υποστήριξη μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΠΚΥ στο +357 22411600 ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο admissions@ouc.ac.cy.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα από το ΚΕΠΚΑ


Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Συμβουλές για Χριστούγεννα με ασφάλεια δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών υπογραμμίζοντας ότι τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να μη βάζουν σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή των πολιτών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επιπλέον, δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να μην πετάμε τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, στα σκουπίδια αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς, να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Επιπλέον, τα κεριά πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις και σε απόσταση, από κουρτίνες και τα κλαδιά του δέντρου δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργίας συνέχεια και για το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Κίνδυνος για το εξάμηνο.

Τον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ, ακολούθησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών κηρύσσοντας τρεις 24ωρες απεργίες για αύριο Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η γενική συνέλευση των υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με την απεργιακή επιτροπή να ζητά να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία των υπαλλήλων που θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Με τη σημερινή τους απόφαση οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν επίσης να αποσυρθεί η κοινή υπουργική απόφαση περί διαθεσιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη. Αν πάντως δεν ανοίξουν τα δύο Ιδρύματα την ερχόμενη εβδομάδα, το εξάμηνο θα χαθεί οριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ


Για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει και σε οφειλές έως 10.000 ευρώ το ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων που ισχύει ΟΑΕΕ για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενημέρωσε σήμερα τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στην απόφαση οδηγείται το υπουργείο με δεδομένο το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα).

Όπως λοιπόν έκανε γνωστό σήμερα ο Β. Κεγκέρογλου, αποτελεί πολιτική απόφαση να παύσει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές έως 10.000 ευρώ και οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ να επεκταθούν και στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί όμως αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών.

Ειδικότερα, εξετάζεται η αντιμετώπιση, με προτεραιότητα για ανθρώπους που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, για ανίατες ασθένειες ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. «Αλλά δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει "δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη". Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία επισήμανε στην κυβέρνηση ότι ο ΟΑΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη την πραγματική οικονομική κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...