Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο χάρτης των συμφώνων συμβίωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αυτοτελή νομοθετική πρωτοβουλία -και όχι με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο- θα αντιμετωπιστεί η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, μετά μάλιστα και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της χώρας μας.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης απέκλειαν το ενδεχόμενο άμεσης προώθησης σχετικής ρύθμισης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί προς ψήφιση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι από κυβερνητικής πλευράς θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης της κατάλληλης νομοθετικής πρωτοβουλίας σε ξεχωριστό νομοσχέδιο ή σε συνδυασμό με την προώθηση άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων (π.χ. για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο κ.λπ.).

Βέβαια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που απαγορεύει τις διακρίσεις, λόγω του αποκλεισμού των ομοφύλων από το σύμφωνο συμβίωσης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμμόρφωσης και προφανώς η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέψει την ένταξή τους στις ρυθμίσεις του ν. 3719/08, όπως ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο, από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται ότι πρέπει να προηγηθεί προσεκτική μελέτη του θέματος για όλες τις πτυχές των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που δημιουργούνται, κάτι που θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Έτσι, οι ρυθμίσεις θα προωθηθούν «εν ενθέτω χρόνω», αφού η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τυχόν νέα προσφυγή θα οδηγήσει σε νέα καταδίκη και σε εντονότερες διαδικασίες συμμόρφωσης προς τη δικαστική κρίση.



Ρύθμιση
Πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα (ύστερα και από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ) είναι πιθανό να προστεθεί στο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» και ρύθμιση που θα τιμωρεί τις διακρίσεις σε βάρος προσώπων και λόγω γενετήσιου (σεξουαλικού) προσανατολισμού.

Η ρύθμιση υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο, αργότερα αφαιρέθηκε και τώρα εξετάζεται η επαναφορά της.

Προ πενταετίας, όταν θεσπίστηκε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη), ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένους φορείς.

Η αναμενόμενη ευρωκαταδίκη οδήγησε τώρα και στην υποβολή νέων προτάσεων νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας, που είναι η μόνη χώρα μαζί με τη Λιθουανία (από τα 19 συνολικά κράτη που έχουν υιοθετήσει το σύμφωνο) που δεν έχει αποδεχθεί την ένταξη των ομοφύλων, όπως επισημαίνει και η δικαστική απόφαση.

Νόμιμος και ο γάμος σε 9 χώρες

Ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, με την Ευρώπη να κρατά τα πρωτεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις των όπου γης συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, η επιχειρηματολογία περί ισονομίας αλλά και οι δικαστικές διεκδικήσεις οδηγούν αρκετές χώρες σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην Ευρώπη εννέα χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία) επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Αλλες 13 χώρες αναγνωρίζουν δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια μέσω συμφώνων συμβίωσης (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λίχτενσταϊν, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Τσεχία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία).

Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στη νομολογία τους το σύμφωνο συμβίωσης αλλά μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια είναι η Λιθουανία και η Ελλάδα...


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.