Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Yoga γέλιου: Δες πόσες παθήσεις θεραπεύει η χαρά!


Yoga Γέλιου: H xαρά μας κάνει ανθεκτικούς στις ασθένειες.

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τη Γιόγκα του Γέλιου...

Από την ψυχολόγο Αγγελική Μενιδιάτου και την επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης, ΜΑΖΙ

Το παγκόσμιο κίνημα της Γιόγκας του Γέλιου έχει έρθει στη χώρα μας από το 2008. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σε μια συνάντηση Γιόγκας του Γέλιου και πόσο ωφέλιμο είναι τελικά το γέλιο για την υγεία μας.Τι συμβαίνει σε μια συνάντηση γέλιου;

Γελάμε κάνοντας Γιόγκα του Γέλιου, μια πρωτοποριακή τεχνική που μας έρχεται από την Ινδία. Ξεκίνησε το 1995, από το Δρ. Μαντάν Κατάρια, ιατρό-παθολόγο, και τη σύζυγό του Μαντούρι, δασκάλα της γιόγκα.

Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε μια συνάντηση Γιόγκας του Γέλιου, και αυτό γιατί το γέλιο δεν προκαλείται από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, όπως κωμωδία, ή ανέκδοτα. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες ξεκινούν γελώντας προσποιητά, σαν άσκηση. Μέσα από τη διατήρηση της οπτικής επαφής, σύντομα τα μέλη της ομάδας ξεσπούν σε αυθόρμητο, μεταδοτικό γέλιο.

Το γέλιο σαν άσκηση ίσως μας ακούγεται περίεργο, κι όμως, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σώμα μας δε μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα σε προσποιητό κι αυθόρμητο γέλιο. Αυτό σημαίνει ότι είτε προσποιούμαστε το γέλιο, είτε γελάμε αυθόρμητα, απολαμβάνουμε τα ίδια οφέλη στο σώμα και το νου μας.

Τα οφέλη του γέλιου

Μερικά από τα πιο σημαντικά, ιατρικά αποδεδειγμένα οφέλη του γέλιου είναι τα παρακάτω:

- Το γέλιο είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος! Κι αυτό γιατί όταν γελάμε το σώμα μας παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας (ενδορφίνες), που εξουδετερώνουν τις ορμόνες του άγχους (κορτιζόλη, επινεφρίνη). Το 80% των ασθενειών στις μέρες μας οφείλεται στο άγχος, γιʼαυτό και η λαϊκή ρήση ʽΤο γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακοʼ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι ενδορφίνες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο, αφού αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του σώματος

- Το γέλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.

- Το γέλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες.

- Αντίθετα με ότι ακούγεται, το γέλιο είναι αντιγηραντικό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την αιμάτωση των κυττάρων και μας κάνει να λάμπουμε!

- Το γέλιο είμαι μια καλή, ανέξοδη, αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση. Βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την έκκριση των στρεσσογόνων ορμονών.

- Το γέλιο μας αλλάζει από μέσα προς τα έξω: αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλάζουμε την αντιμετώπισή μας στα καθημερινά προβλήματα και απελευθερώνουμε τα συναισθήματα που μπορεί να μας βαραίνουν για χρόνια, με έναν υγιή και ήπιο τρόπο.

Γιατί ονομάζεται Γιόγκα του Γέλιου;

Η μέθοδος του Δρ. Κατάρια συνδυάζει απλές ασκήσεις γέλιου με ασκήσεις βαθιών, διαφραγματικών αναπνοών (Πραναγιάμα) από την παράδοση της γιόγκα. Σε μια συνάντηση γέλιου, οι ασκήσεις γέλιου και οι αναπνοές εναλλάσσονται με ρυθμικό τραγούδι, χειροκρότημα και θετικές δηλώσεις, που ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειας και αναζωογονούν.

Το πρώτο Κλαμπ Γέλιου ξεκίνησε σε ένα πάρκο της Βομβάης, στην Ινδία, το Μάρτιο του 1995, με μόλις 5 μέλη. Μέσα σε 16 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο κίνημα, σε πάνω από 65χώρες, με 7.000 Κλαμπ Γέλιου, που αριθμούν πάνω από 300.000 μέλη! Στόχος του κινήματος είναι η προώθηση της Παγκόσμιας Ειρήνης μέσα από το γέλιο, με τη λογική ότι οι υγιείς, ευτυχισμένοι, γεμάτοι αγάπη και συμπόνια άνθρωποι, εκπέμπουν την εσωτερική τους ειρήνη προς τα έξω και δημιουργούν έναν πλανήτη, όπου ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή. Γιʼ αυτό το λόγο οι συναντήσεις των Κλαμπ Γέλιου ανά τον κόσμο είναι ανοιχτές και δωρεάν, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, και να αποτελέσουν οι ίδιοι ένα φάρο ελπίδας και ειρήνης.

Info: Το πρώτο Κλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα ιδρύθηκε στην Αίγινα, τον Οκτώβριο του 2008 από την Ελένη και τη Βασιλική Σκρέκου, τις πρώτες δασκάλες της Γιόγκας του Γέλιου στην Ελλάδα, ενώ το Κλαμπ Γέλιου Αθήνας ακολούθησε το Μάιο του 2010. Στην προσπάθεια διάδοσης του γέλιου και της χαράς σε ολόκληρη τη χώρα, οι δύο αδελφές έχουν ιδρύσει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ʽΧαρούμενος Πλανήτηςʼ, στα πλαίσια της δράσης της οποίας πραγματοποιούν συναντήσεις γέλιου κι εκπαιδευτικά σεμινάρια.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνεις δίαιτα, παίρνεις αύξηση


Οικονομικά μπόνους ή μειωμένες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία υπόσχονται σε εργαζόμενους που θα μειώσουν το βάρος τους εταιρείες από τις ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 27% των εργοδοτών στις ΗΠΑ δίνουν κίνητρα στους παχύσαρκους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 να αδυνατίσουν, με συχνότερο κίνητρο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, το 12% των εργοδοτών επιβάλλει κυρώσεις, δηλαδή επιπλέον φορολόγηση του εργαζομένου με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», εξηγεί ο ειδικός παθολόγος - διατροφολόγος, Γιώργος Πανοτόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής.

Η νέα μορφή ρατσισμού που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να διασχίσει τον Ατλαντικό και να έρθει στη «γηραιά ήπειρο», στρέφεται ενάντια στους παχύσαρκους εργαζόμενους τους οποίους υποχρεώνει να πληρώσουν φόρο πάχους.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοφωτιζόμενοι οι δρόμοι στο μέλλον


Νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στους οδηγούς να γνωρίζουν πού τους πάει ο δρόμος.

Με μια ειδική χημική επίστρωση, οι δρόμοι θα μεταβάλλονται σε «μπαταρίες» φωτός. Και τη νύχτα θα το εκπέμπουν, για να βλέπουν καλύτερα οι οδηγοί πού... το πάει ο δρόμος!

Επιστημονική φαντασία; Ίσως. Πάντως η φίρμα Pro-Tec που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά.

Στους αυτοκινητόδρομους η νυχτερινή οδήγηση δεν είναι, συνήθως, πρόβλημα για τον οδηγό. Γιατί κατά κανόνα (όχι στην Ελλάδα της κρίσης πάντως) είναι φωτισμένοι, φέρουν ορατή διαγράμμιση, προσφέρουν άπλετο χώρο για διόρθωση τυχόν λάθους και είναι χαραγμένοι είτε σε ευθείες είτε σε ανοιχτές, σταθερές καμπές, ώστε να μην προκύπτουν άσχημες εκπλήξεις για τον οδηγό.

Στους επαρχιακούς δρόμους όμως τα πράγματα δυσκολεύουν τη νύχτα. Χωρίς σταθερή χάραξη και προβλέψιμες στροφές, χωρίς ορατότητα στις καμπές, χωρίς φωτισμό και συχνά χωρίς ορατή διαγράμμιση, οι δρόμοι αυτοί αποτελούν «πρόσκληση σε ατύχημα».

Ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο στις στροφές, όταν η κλίση της μοτοσυκλέτας μειώνει την αποτελεσματικότητα των φώτων και τα όρια του δρόμου -άρα και τα σημεία αναφοράς- χάνονται. Είναι σαν να πλέεις στο σκοτάδι, στο διάστημα, χωρίς ούτε ένα σημείο αναφοράς.

Όλα αυτά υπόσχεται να διορθώσει, εφόσον περάσει με επιτυχία τα τεστ, μια χημική σύνθεση της εταιρείας Pro-Tec. Το υλικό ψεκάζεται πάνω στον ασφαλτοτάπητα, όπου μετά από 4 ώρες σκληραίνει, σχηματίζοντας μια διαφανή επίστρωση. Το εξαιρετικό είναι πως η επίστρωση αυτή έχει μια μοναδική ιδιότητα: απορροφά το ηλιακό φως κατά την ημέρα και το εκπέμπει πάλι κατά τις βραδινές ώρες.

Δηλαδή, αφού καλυφθεί ένας δρόμος με αυτήν, γίνεται το βράδυ ορατός από μόνος του, όχι βέβαια ότι θα χρειάζεται να φοράτε γυαλιά ηλίου. Έτσι οι εποχούμενοι θα μπορούν να διακρίνουν πού και πώς εξελίσσεται ο δρόμος πέρα από την ακτίνα δράσης των φώτων.

Η επικάλυψη παρότι την μέρα είναι διαφανής, τη νύχτα μπορεί να ακτινοβολεί χρωματισμένο φως, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ασφάλεια της οδήγησης. Για παράδειγμα η κόκκινη επικάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει επικίνδυνες στροφές, προειδοποιώντας τον οδηγό έγκαιρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία και ταιριάζει μια χαρά σε χώρες όπου λόγω οικονομικής στενότητας έχει διακοπεί ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, ενώ διαθέτουν σχεδόν διαρκώς ηλιοφάνεια...




Διαβάστε περισσότερα...

Αν θέλετε αύξηση, ευχηθείτε το αφεντικό σας να κάνει... κόρη


Οι άντρες με κόρες είναι πιο ευαίσθητοι.

Οι άντρες που έχουν αποκτήσει κόρες είναι πιο γενναιόδωροι στο χώρο εργασίας τους και δίνουν μεγαλύτερους μισθούς στους υφισταμένους τους.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας σε συνεργασία με τα Maryland και Columbia Business School στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η παρουσία μιας κόρης στη ζωή ενός άντρα –ανεξάρτητα από την ηλικία της- «του βγάζει» ένα πιο ευαίσθητο εαυτό. Ενώ, όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Michael Dahl, παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στους μισθούς που έδιναν τα αφεντικά στους εργαζομένους τους, ανάλογα με το φύλο του παιδιού είχαν αποκτήσει τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι οι μισθοί έπεφταν όταν κάποιος έκανε γιο, ενώ δε συνέβαινε το ίδιο όταν έκαναν κόρη. Υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άντρες γίνονται πιο ευαίσθητοι όταν στην οικογένειά τους υπάρχουν κορίτσια.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι εκπτώσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου βοήθησαν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες»


Τι κατέγραψε η έρευνα της ΕΣΕΕ για την πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.

Αύξηση πωλήσεων σε ορισμένες περιοχές αλλά και μείωση πωλήσεων μέχρι 20% σε άλλες περιοχές καταγράφουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, φέτος, στην περίπτωση της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά δεν συμπεριφέρθηκε ομοιόμορφα. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Υπόλοιπη Ελλάδα και μεταξύ του κέντρου και των αλυσίδων και όλων των άλλων περιοχών.

Προηγήθηκε ένας «άνομβρος Οκτώβρης» σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας και της αναμονής του Δεκαημέρου. Οι καταναλωτές όπως ήταν αναμενόμενο μετέφεραν τις αγορές τους σε εκείνο το μήνα που τους «συνέφερε» περισσότερο ενώ , υπάρχει σε όλους ένας διάχυτος φόβος μήπως ο υπόλοιπος Νοέμβριος απορροφήθηκε από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και το δεκαήμερο των εκπτώσεων.

Ακόμη, από σήμερα όλοι οι καταναλωτές που μπαίνουν στα καταστήματα συνεχίζουν και ζητούν εκπτώσεις και ιδιαίτερα στα μικρά, όπου η επαφή είναι προσωπική, η άρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην ΑΤΤΙΚΗ καταγράφονται τρεις ταχύτητες στην εμπορική κίνηση:

Α) Η «ΕΡΜΟΥ» και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κατέγραψαν αυξημένη κίνηση τόσο την Κυριακή 3 Νοεμβρίου όσο και σε όλη την εκπτωτική εβδομάδα

Β) Ο Πειραιάς παρουσίασε κίνηση σε κεντρικά καταστήματα και αλυσίδες την Κυριακή και ελαφρά καλύτερη εικόνα το Δεκαήμερο σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιόδους.

Γ) Οι περιοχές Κηφισιά, Γλυφάδα πού κίνηση την Κυριακή ήταν μεγάλη όλη η εκπτωτική εβδομάδα ήταν πεσμένη.

Δ) Οι Περιφερικές αγορές παρουσίασαν υποτονική κίνηση την Κυριακή και λίγο καλύτερα την εκπτωτική εβδομάδα –όπως πάντα των πρώτη του Νοέμβρη- χωρίς όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε συνολικά ικανοποιητική κίνηση και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και το Δεκαήμερο των εκπτώσεων.

Το ερώτημα είναι εάν η κίνηση της εκπτωτικής βδομάδας θα απορροφήσει την υπόλοιπη κίνηση του Νοεμβρίου. Τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμάνθηκαν στο 25%

Η υπόλοιπη Ελλάδα

Το γενικότερο κλίμα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν αρνητικό σε σχέση με το μέτρο των εκπτώσεων τα καταστήματα κινήθηκαν γενικά σε χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων οι όποιες έγιναν σε επιλεγμένα είδη (προώθηση του στοκ) τα καινούργια είδη δεν τα προώθησαν καθόλου η τα προώθησαν με πολύ μικρή έκπτωση της τάξης του 10% που θα έκαναν έτσι και αλλιώς στου πελάτες και εκτός εκπτωτικής περιόδου.

Λόγω της αναμονής των εκπτώσεων του Νοέμβριου ο Οκτώβρης παρουσίασε μεγάλη πτώση πωλήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις γι αυτό και στο ερωτηματολόγιο αρκετοί απάντησαν ότι υπήρξε μικρή αύξηση του τζίρου κατά το συγκεκριμένο δεκαήμερο αλλά στη ουσία ήταν πλασματική.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, η γενικότερη εικόνα είναι ότι οι εκπτώσεις το συγκεκριμένο δεκαήμερο βοήθησαν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες που το πελατολόγιο είναι απρόσωπο ενώ στις μικρές επιχειρήσεις δημιούργησε σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε ο διευθυντής ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας


Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ποινή κάθειρξης 10 χρόνων για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών στον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, για τον θάνατο ασθενούς το 2002.

Ο γιατρός θα οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς η δίκη γινόταν σε δεύτερο βαθμό. Πρωτόδικα, ο γιατρός είχε αθωωθεί, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών Πάτρας είχε ασκήσει έφεση επί της απόφασης. Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου και την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών.

Από την πλευρά του, ο γιατρός ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια, καθώς όπως ανέφερε ο ασθενής αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο γιατρό δύο ελαφρυντικά, αυτό του προτέρου εντίμου βίου και της καλής ζωής που επέδειξε από το 2002 μέχρι και την ημέρα της δίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κακουργηματικές κατηγορίες για το «καρτέλ του γάλακτος»


Καλούνται σε απολογία στελέχη έξι γαλακτοβιομηχανιών.

Για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, καλεί ο Ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς, σε απολογία στελέχη έξι μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών για το αποκαλούμενο «καρτέλ στο γάλα», που αφορά καταγγελίες κτηνοτρόφων παραγωγών, ότι τους πίεζαν να πουλούν γάλα σε χαμηλές τιμές.

Οι κλήσεις του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα αφορούν το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, που έχει απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση της απειλής βλάβης της επιχείρησης του παραγωγού και εστάλησαν σε συνολικά δέκα πρόσωπα, υπεύθυνους των επίμαχων εταιριών την περίοδο 2004-2006.

Ενώπιον του ανακριτή καλούνται να λογοδοτήσουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι και εκτελεστικά στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ και ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ.

Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής για το λεγόμενο «καρτέλ στο γάλα» αναφέρεται ότι οι εν λόγω γαλακτοβιομηχανίες φέρονται να ασκούσαν την επίμαχη περίοδο πιέσεις σε παραγωγούς γάλακτος ώστε να πωλούν σε χαμηλές τιμές. Φέρονται επίσης να απειλούσαν τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν συμμορφώνονταν στις απαιτήσεις τους δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν το γάλα τους γιατί θα αποκλείονταν από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες παραγωγών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι είχαν υποχρεωθεί να πωλούν γάλα με προκαθορισμένο πλαφόν τιμής.

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται ενώ οι εταιρείες προβάλλουν την θέση ότι οι ενέργειες τους ήταν στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και επομένως είχαν ελεύθερη πολιτική στις προμήθειες πρώτων υλών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκσυγχρονίζεται το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων στα ΜΜΜ


Εγκρίθηκε επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ.

Την επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτή τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ και θα περιλαμβάνει μετρό, τραμ και λεωφορεία. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών «έξυπνων εισιτηρίων» που θα αντικαταστήσουν τα εισιτήρια αλλά και νέο σύγχρονο εξοπλισμό για τη θεώρηση των εισιτηρίων και τη διέλευση των επιβατών.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για τους κατοίκους της Αθήνας, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα από τα προγράμματα προτεραιότητας που έχουν καθορίσει οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας, σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον "αέρα'' η εξεταστική


Εξαιρετικά αμφίβολο είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν αύριο οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα δύο μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου υιοθέτησαν την πρόταση της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία έως την προσεχή Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν και κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου από ομάδες φοιτητών που συντάσσονται με τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων.

Πάντως, πολλά θα κριθούν από την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει παράνομη την απεργία που είχαν κηρύξει οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων των δύο Ιδρυμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας 2014


Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους.

Για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας αρκεί η συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας. H πληρωμή τους μπορεί να γίνει σε τράπεζες και ταχυδρομεία ή ηλεκτρονικά μέσω web banking. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε πιστοποιημένους και μη χρήστες του Taxisnet.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εφαρμογή.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στην πορεία μετάβασης της οικονομίας»


Μίχαλος: Απαιτεί σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος.

Την εκτίμηση ότι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 ή νέο ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στην πορεία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από το χθες στο αύριο τόνισε ο Κ. Μίχαλος στο συνέδριο Capital + Vision με θέμα «Η μακρά πορεία προς την ανάπτυξη, διδάγματα από την κρίση».

Αυτό απαιτεί σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος.

«Έχω υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα μετέωρη ανάμεσα στο χθες και στο αύριο. Ανάμεσα στα ερείπια ενός μοντέλου ανάπτυξης που κατέρρευσε με δραματικές επιπτώσεις και στα θεμέλια ενός νέου, βιώσιμου υποδείγματος.

Έχουμε φθάσει στο κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει να αποφασίσουμε που θέλουμε να βαδίσουμε την επόμενη ημέρα. Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε, όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση. Και να καταφέρουμε, έστω και σταδιακά, να αποκαταστήσουμε το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Δυστυχώς, σε αυτό το θέμα -στο τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή- έχουμε χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο, κρυμμένοι πίσω από το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα και αντιμαχόμενοι επί του μνημονίου, λες και αυτό από μόνο του αποτελούσε την αιτία ή τη λύση των προβλημάτων μας.

Τώρα δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια. Το μνημόνιο θα τελειώσει με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είτε αυτό συμβεί σε 6 μήνες, είτε σε έναν ή σε ενάμιση χρόνο. Και τότε, θέλουμε δεν θέλουμε, η ευθύνη θα περάσει στα χέρια μας.

Αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο, απλώς «θα μας λύσει τα χέρια», ίσως πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα.

Γιατί στη θέση της επάρατης τρόικας θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε αποφασίσει εγκαίρως που θέλουμε να πάμε και κυρίως να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτής της πορείας.

Γι’ αυτό είναι επίσης τόσο σημαντικό, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία. Με κυριότερο, τους πόρους που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 ή νέο ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στην πορεία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από το χθες στο αύριο. Αυτό απαιτεί σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος.

Στο θέμα αυτό θα κάνω μερικά σχόλια, ξεκινώντας από το επίπεδο του σχεδιασμού, που είναι και το σημαντικότερο:
Η αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματική περιόδου θα πρέπει να στηριχθεί σε σαφή στόχευση και ιεράρχηση των αναγκών.

Μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής λιτότητας, ύφεσης, υψηλής ανεργίας και έλλειψης ρευστότητας, οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι εμφανείς παντού: για τη στήριξη επιχειρήσεων όλων ανεξαιρέτως των κλάδων, για την υλοποίηση υποδομών, για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, της υγείας, της εκπαίδευσης κτλ.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας αφενός ότι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, αν και σημαντικοί, είναι λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο της επενδυτικής προσπάθειας που χρειάζεται η χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες:
Πρώτη δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Ακόμα κι αν το θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να στηριχθούμε ξανά στο ίδιο μοντέλο, της χαμηλής παραγωγικότητας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με όχημα την κατανάλωση και τα δανεικά.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερο εθνικό πλούτο. Να καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από το δανεισμό, αλλά μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα.

Αυτή η προσπάθεια απαιτεί να συμφωνήσουμε σε ορισμένα βασικά στοιχεία:

Το ένα είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, με στόχο να κατευθυνθούν πόροι σε κλάδους και δραστηριότητες, που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές. Σε δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Το άλλο είναι ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική της χωρίς σχέδιο επιδότησης, η οποία κατέληξε συχνά να έχει τη μορφή της δικαιωματικής παροχής.

Κατέληξε να σημαίνει μια ατελείωτη γραφειοκρατία, η οποία αποθαρρύνει τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις από το να εμπλακούν σε αυτή.

Για να υπάρξουν επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, απαιτείται γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια. Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας σύγχρονα, ευέλικτα και αποτελεσματικά εργαλεία χρηματοδότησης.

Ενισχύοντας μηχανισμούς όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κτλ.

Δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στον κοινωνικό ιστό, με μέτρα για τη στήριξη ομάδων και πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σίγουρα οι ανάγκες στον τομέα αυτό είναι σήμερα εντονότερες και αρκετά διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Όμως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη.

Πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία των προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις προσχηματικά, προκειμένου να προσφέρουν ένα πρόσκαιρο επιπλέον επίδομα σε ανέργους.

Πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία κοινωνικών δομών, που δημιουργήθηκαν με κοινοτικούς πόρους, αλλά που κανείς δεν φρόντισε να καταστήσει βιώσιμες στη συνέχεια. Δομές οι οποίες φυτοζωούν, με τους εργαζομένους τους να βιώνουν διαρκώς την ανασφάλεια και την αγωνία για το αν θα δοθεί παράταση ή αν θα βρεθεί άλλο κονδύλι.

Τρίτη, η συμπλήρωση του εθνικού δικτύου υποδομών, σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Και εδώ, δυστυχώς, φαίνονται και οι αστοχίες στη διαχείριση των πόρων των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν μεγάλες και σημαντικές υποδομές.

Ωστόσο, μετά από τρεις δεκαετίες σχεδόν, συζητάμε ακόμα για την ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου. Συζητάμε για τη σύνδεση βασικών λιμένων, με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο. Τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη. Αντί γι’ αυτό, είδαμε χιλιάδες διάσπαρτα έργα, μικρής κλίμακας και τοπικής σημασίας, τα οποία δεν εντάχθηκαν ποτέ σε έναν συνολικό σχεδιασμό.

Κι επειδή βεβαίως, καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί να προχωρήσει με μια ανεπαρκή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών.

Και σε αυτό τον τομέα χάθηκαν δυστυχώς σημαντικές ευκαιρίες, κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Γι’ αυτό βρισκόμαστε ακόμη να συζητάμε π.χ. για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση κτλ.

Ένας επίσης σημαντικός τομέας, στον οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Είναι αδιανόητο να πληρώνει η χώρα τεράστια πρόστιμα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ή της κατασκευής βιολογικών καθαρισμών. Κι εδώ η ευθύνη δεν αφορά μόνο την Πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αφορά όλους μας. Αφορά τον κακώς νοούμενο τοπικισμό και τη λογική του «μακριά από την αυλή μου», που τείνει να κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Ας καταλάβουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα συλλογικό ζητούμενο. Ένα ζητούμενο, το οποίο πέρα από δικαιώματα, επιβάλλει και υποχρεώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου, έρχονται σε μια συγκυρία στην οποία η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία, έχουν άμεση ανάγκη στήριξης.

Το δυσκολότερο στοίχημα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι να συνειδητοποιήσουμε -και να συμφωνήσουμε όλοι- ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί ούτε πρέπει να λειτουργήσει στη λογική του «μοιράζουμε χρήματα».

Αυτό που καλούμαστε όλοι να κάνουμε, Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία, είναι να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Και μάλιστα το συμφέρον όχι μόνο της σημερινής γενιάς, αλλά και αυτής που θα ακολουθήσει.

Έχουμε μια ευκαιρία να αναδείξουμε το νέο ΕΣΠΑ σε καταλύτη της προσπάθειας για αναγέννηση της χώρας, μετά από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της.
Ας μην τη σπαταλήσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν 482 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιχνιδιών


Επιχείρηση-«σκούπα» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Εκτεταμένες διαδικτυακές έρευνα πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τον εντοπισμό και έλεγχο παράνομων ιστοσελίδων παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, που λειτουργούσαν μέσω του διαδικτύου στη χώρα μας.

Οι σχετικές έρευνες, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου, είχαν σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό τετρακοσίων ογδόντα δύο (482) ιστοσελίδων παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και οι χώρες, μέσω των οποίων λειτουργούσαν και στις οποίες έδρευαν οι διακομιστές τους (servers). Συγκεκριμένα, από το σύνολο των παράνομων ιστοσελίδων, όπως προέκυψε οι (5) είχαν ως έδρα τη χώρα μας και οι υπόλοιπες (477) διάφορες χώρες της αλλοδαπής.

Για τις περιπτώσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ διαπιστώθηκε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς, από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου της χώρας μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνα κινητά και άνθρωπος... μια σχέση εξάρτησης


Γιατί ελέγχουμε τις οθόνες τους σχεδόν κάθε λεπτό της ημέρας;
Πόσο εξαρτημένοι είστε από τα «έξυπνα» κινητά σας τηλέφωνα;

Κοιμάστε με το iPhone επάνω στο κομοδίνο δίπλα από το κεφάλι σας και το κινητό σας είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζετε όταν σηκώνεστε το πρωί;

Έχετε καταφέρει να διαβάσετε μια σελίδα από εκείνο το βιβλίο που είχατε ξεκινήσει πριν καιρό, χωρίς να διακόπτετε μετά από μια παράγραφο για να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, ή να σχολιάσετε κάτι στο Facebook;
Όταν βγαίνετε έξω; Μιλάτε με τους φίλους σας ή κάθε τόσο κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας;

Γιατί έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από την τεχνολογία, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται η ζωή μας και να μη δίνουμε σημασία στους ανθρώπους και τις στιγμές που περνάνε... και χάνονται;

Σύμφωνα με άρθρο του Loic Le Meur, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του LeWeb conference στο LinkedIn, παρακάτω παρατίθενται μερικοί λόγοι, που εξηγούν το φαινόμενο αυτό:

1. Ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι... σημαντικό.

2. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε σημαντικοί και ότι μας αγαπούν. Τα likes στο Facebook, τα σχόλια των φίλων μας σε κάτι που κάναμε «share», τα γραπτά μηνύματα, ο αριθμός των emails που λαμβάνουμε. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάποιος μας αγαπάει ή έστω ότι μας σκέφτονται με κάποιο τρόπο. Ακόμη κι αν είναι για κάτι εντελώς ασήμαντο.

3. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πια. Δε γίνεται να αρχίσουμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα αντί για email, επίσης δε γίνεται να γυρίσουμε στον παλιό τρόπο του παίρνω τηλέφωνο για να οργανώσουμε ένα project ή μια συνάντηση. Απλά πλέον δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

4. Είμαστε αδύναμοι. Δε μπορούμε να αντισταθούμε στην πιθανότητα κάποιος να μας έχει στείλει κάτι σημαντικό. Κι ας μην περιμένουμε κάτι...

5. Όλοι το κάνουν.

6. Θέλουμε να απαθανατίζουμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Γι΄αυτό άλλωστε υπήρχαν και οι φωτογραφικές μηχανές, προτού «εισχωρήσουν» στα κινητά τηλέφωνα. Η καλύτερη φωτογραφική είναι αυτή που έχεις διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή... στην τσέπη του παντελονιού σου, ή μέσα στην τσάντα σου.

Τι μπορεί να κάνει κανείς;

Διαλογισμό
Δεν πρόκειται για ακόμη μια τάση της εποχής. Αν ξεκινήσετε διαλογισμό δε θα θέλετε να σταματήσετε. Σας δίνει το «χώρο» και το «χρόνο» να ξεφύγετε από οτιδήποτε άλλο και να μείνετε μόνο με τις σκέψεις σας. Κι ας είναι για μόνο 20 λεπτά τη μέρα.

Πηγαίνετε σε εκδηλώσεις όπου δεν επιτρέπεται ή δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας
Δοκιμάστε το. Πηγαίνετε κάπου όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Θα σας αρέσει ο «απεγκλωβισμός» σας από αυτές.

Βάλτε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε
Μην βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη σας. Κρατηθείτε. Αντισταθείτε στην εσωτερική «φωνή» που σας παροτρύνει να κοιτάξετε την οθόνη. Εστιάστε την προσοχή σας στους φίλους σας, σε αυτούς που έχετε γύρω σας. Μιλήστε σε κάποιον άγνωστο. Θα σας εκπλήξει το πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι.

Δε χρειάζεται να ξεφορτωθούμε τις συσκευές, που πλέον έχουν γίνει απαραίτητες στη ζωή μας, αλλά να απομακρυνόμαστε από αυτές κάποιες ώρες της ημέρας και να αφοσιωνόμαστε στους ανθρώπους που έχουν περισσότερη αξία για εμάς: τους φίλους και την οικογένειά μας.





Διαβάστε περισσότερα...

«Το φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη»


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο.

«Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση με αποτέλεσμα την έξαρση των ψυχολογικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν προσφέροντας τους αγάπη».

Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Ημέρας της Χίου στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στο νησί.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους εργαζόμενους και στους επωφελούμενους της δομής αναφέρθηκε στην ανάγκη της προσφοράς που πρέπει να δίνεται λέγοντας χαρακτηριστικά: «το μεγαλύτερο φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη.». Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, λέγοντας ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει και λειτουργήσει με επιτυχία ανάλογα Κέντρα. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό για την τοπική κοινωνία το έργο που γίνεται και προέτρεψε σε στενή συνεργασία στην Ιερά Μητρόπολη.

Ο Γενικός Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρουσίασε στοιχεία με την πρόοδο του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό της δομής, το οποίο από το 2007 έως σήμερα έχει αυξήσει κατά 150% την επισκεψιμότητα του. Ακόμη ανακοίνωσε τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, με το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας, τη Σχολή Γονέων που δημιούργησε ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος καθώς και σε προνοιακά προγράμματα.

Η επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας κ. Ελένη Σιακαβέλλα στην ομιλία της τόνισε: «Είναι μία δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και χρήζουν συμβουλευτικής υποστήριξης για την αρτιότερη διαχείριση των προβλημάτων τους. Σε μηνιαία βάση ο ψυχίατρος, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούν θεραπευτικές συνεδρίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σε μηνιαία βάση πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ημέρας 300 έως 350 θεραπευτικές συνεδρίες από τον ψυχίατρο, τις ψυχολόγους και τις κοινωνικές λειτουργούς, ενώ υπάρχει συνεργασία και με το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων.

Εκτιμούμε ότι το έτος 2013,ο αριθμός των συνεδριών θα φτάσει στις 4.500. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργοθεραπευτικές ομάδες, όπως ομάδες έκφρασης, εικαστικών, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ομάδες τις οποίες συντονίζει κυρίως η εργοθεραπευτική και η νοσηλευτική υπηρεσία. Επιπλέον, πραγματοποιούνται ομάδες ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα τις οποίες συντονίζει ο ψυχίατρος του Κέντρου Ημέρας σε συνεργασία με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές».

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης.










Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που οδήγησε 2 χιλιόμετρα... όπισθεν στην εθνική οδό!


Περιστατικό από τα λίγα - Δείτε το βίντεο.

Μια αφηρημένη γυναίκα που δεν είδε την έξοδο της εθνικής οδού που ήθελε να ακολουθήσει, οδήγησε με την όπισθεν για σχεδόν δυο χιλιόμετρα σε κινεζικό αυτοκινητόδρομο!

Η γυναίκα οδήγησε το κόκκινό της σεντάν στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης πραγματοποιώντας επικίνδυνα ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμάξια και φορτηγά που κατευθύνονταν στην κανονική τους πορεία και που ως εκ θαύματος δεν συγκρούστηκαν.

Η αστυνομία ανακάλυψε την απίστευτη οδηγό που πλέον καλείται να πληρώσει μια αρκετά αλμυρή κλήση ενώ πριν ξαναπιάσει το τιμόνι θα πρέπει να ακολουθήσει επί 7 μέρες μαθήματα οδήγησης και να επαναλάβει τις εξετάσεις για να πάρει νέο δίπλωμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν 600 απολυμένοι του Δήμου Θεσσαλονίκης


Δικαιωμένοι ηθικά, αλλά όχι και πρακτικά, είναι εκατοντάδες απολυμένοι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας (τμήμα εργατικών διαφορών) που τους δικαιώνει μεν, αλλά δεν διατάσσει επαναπρόσληψή τους.

Η υπόθεση αφορά 600 απολυμένους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου στον δήμο Θεσσαλονίκης, που, κατά παρέκταση αρμοδιότητας -κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών- προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθήνας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, με βασικό επιχείρημα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι 600 αιτούντες είχαν, ήδη, δικαιωθεί όταν προσέφυγαν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και πριν λίγο καιρό εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η κύρια αγωγή τους.

Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε (αριθμός 2844/2013) δικαιώνει τους απολυμένους εργαζόμενους θεωρώντας ότι πράγματι οι αλλεπάλληλες ανανεώσεις συμβάσεών τους ουσιαστικά καταδεικνύουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Ωστόσο το δικαστήριο δεν όρισε να γίνει άμεσα εκτελεστή η απόφασή του, γεγονός που σημαίνει ότι αν και αναγνωρίζεται το δίκιο των συμβασιούχων, δεν υποχρεώνεται ο εργοδότης τους να τους επαναπροσλάβει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

UNICEF: 4 εκατ. παιδιά θύματα του τυφώνα


Καθώς ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον υπερ-Τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες έχει φθάσει τα 4 εκατομμύρια, η UNICEF εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης:

«Η UNICEF σπεύδει να στείλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης στις περιοχές των Φιλιππίνων που καταστράφηκαν από τον υπερ-Τυφώνα Χαϊγιάν στις 8 Νοεμβρίου, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν τώρα να έχουν πληγεί από την καταστροφή».

Θεραπευτικές τροφές για παιδιά , σετ υγείας, σετ για καθαρό νερό και υγιεινή, για να υποστηρίξει έως και 3.000 οικογένειες στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη αποσταλεί από τις προμήθειες που είναι διαθέσιμες εντός της χώρας, με προτεραιότητα στη διανομή τους για την περιοχή Τακλομπάν αμέσως μόλις γίνει δυνατή η πρόσβαση.

«Σπεύδουμε να προσφέρουμε κρίσιμες προμήθειες στα παιδιά που φέρουν το κύριο βάρος αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στις Φιλιππίνες Tomoo Hozumi. «Είναι πολύ δύσκολο να φθάσουμε στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, με περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα στις υποδομές και τις επικοινωνίες. Όμως εργαζόμαστε νύχτα-μέρα για να βρούμε τρόπο να στείλουμε αυτές τις προμήθειες για τα παιδιά αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.»

Η UNICEF μεταφέρει αεροπορικώς από τις αποθήκες της στην Κοπεγχάγη, πρόσθετες προμήθειες αξίας 1.300.000 δολαρίων για ακόμα 10.000 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στη Μποχόλ. Οι αποστολές περιλαμβάνουν ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, σαπούνι, ιατρικό υλικό, μουσαμάδες και διατροφικά συμπληρώματα.

Τα παιδιά που γλύτωσαν από το καταστροφικό πέρασμα του Χαϊγιάν εξακολουθούν να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να επιβιώσουν την επόμενη μέρα της καταιγίδας. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την υγεία, λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα παιδιά χρειάζονται επίσης ασφαλείς και προστατευόμενους χώρους ώστε να είναι σε θέση να παίξουν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους για όσο οι ενήλικες θα εργάζονται να ανακτήσουν τα σπίτια τους και τα μέσα βιοπορισμού τους.

«Καθώς αποκτούμε μια καλύτερη εικόνα των επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, γίνεται σαφές ότι ακόμα περισσότερα παιδιά έχουν πληγεί από όσα αρχικά νομίζαμε,» είπε ο κ. Hozumi. «Η UNICEF κάνει ότι μπορεί για να φτάσουμε σε αυτά τα παιδιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα με κρίσιμες προμήθειες, να προστατεύσουμε την υγεία τους, την ασφάλειά και της ευημερία τους, στις δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας.»

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ανταποκρινόμενη στη διεθνή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας για τα παιδιά στις Φιλιππίνες έχει ανοίξει ειδική ιστοσελίδα για online προσφορές στο www.unicef.gr/programs/philippines ενώ υπάρχει και ο αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα:169/480021-48

Επίσης, όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να τηλεφωνούν από σταθερό ΟΤΕ στο 901 11 17 17 17 (χρέωση €3+ΦΠΑ).



Διαβάστε περισσότερα...

«Κληρώνει» για τα δάνεια


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κοινό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και για τα αποτελέσματα των stress tests. Το επόμενο 20ήμερο θα είναι «καυτό» καθώς:

Η BlackRock, στο τέλος Νοεμβρίου, θα καταθέσει στην Τράπεζα Ελλάδος την έκθεσή της για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν επιδείνωση σε όλες τις κατηγορίες -επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά-, με τον μέσο όρο των καθυστερήσεων συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να προσεγγίζει το 30%.

Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου η Blackrock θα υποβάλει και την έκθεσή της για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα πρέπει να υποβάλουν στην ΤτΕ τις προτάσεις τους για τις αυτόνομες διευθύνσεις που θα δημιουργήσουν και τις οποίες θα στελεχώσουν με εξειδικευμένα στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα υπαχθούν στις νέες διευθύνσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Σημειώνουμε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δημιουργήσει αυτόνομα, αναβαθμισμένα τμήματα διαχείρισης των επισφαλών απαιτήσεων και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβληματικές χορηγήσεις με τέτοιους όρους ώστε να μην τις επιβαρύνουν περαιτέρω κεφαλαιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν μια πρώτη εικόνα για το τι κατέγραψε ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεών τους και μάλιστα έχουν αναθέσει σε επενδυτικές εταιρείες να τους υποδείξουν τις ιδανικότερες λύσεις, από τις οποίες θα επιλέξουν ποιες θα εφαρμόσουν.

Μέχρι το τέλος του μήνα και η BlackRock θα παρουσιάσει στην ΤτΕ τη δική της εισήγηση με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς (best practises) για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και των «προβληματικών» χορηγήσεων (Troubled Asset Review - TAR).

Βιώσιμες ρυθμίσεις
Η BlackRock στην έκθεσή της (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 750 σελίδες) θα παρουσιάζει τις «βιώσιμες ρυθμίσεις» που θα συντελέσουν όχι μόνο να βγουν τα καθυστερούμενα δάνεια από την «επικίνδυνη ζώνη», αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρώνονται.

Η Τράπεζα Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα επιλέξουν αυτές που ταιριάζουν στο εγχώριο σύστημα.

Και θα υιοθετήσουν ενιαίους κανόνες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, και θα προσδιορίσουν επακριβώς πότε ένα δάνειο θα χαρακτηρίζεται «κόκκινο» και πώς θα ρυθμίζεται.

Πώληση των θυγατρικών

Μετά την ανακοίνωση των stress tests οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως είναι η πώληση θυγατρικών τους. Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζει χωρίς ρεύμα 9 μήνες


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ζει από το Μάρτιο ένας άνεργος άνδρας που κατοικεί στη Διομήδεια Ξάνθης.

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Θεοδωρίδη, ο οποίος είναι άνεργος και ζει μόνος στο πατρικό του σπίτι. Το περασμένο Μάρτιο οι συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπέρασαν τις 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να βυθιστεί στο σκοτάδι, αναζητώντας λύσεις, αλλά μάταια.



«Πάει ένας χρόνος που δεν έχω δουλειά. Έκανα κανένα μεροκάματο δεξιά και αριστερά» αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης, εξηγώντας πως τους καλοκαιρινούς μήνες καλλιεργούσε λαχανικά στην αυλή του, τα οποία στη συνέχεια διέθετε προς πώληση για να τα βγάλει πέρα, με πολλές ωστόσο δυσκολίες. «Μόνο η εκκλησία με βοηθάει, με τρόφιμα» συμπληρώνει, τονίζοντας πως «δεν έχω κανένα εισόδημα», ενώ περιστασιακά λαμβάνει βοήθεια, από τους συγχωριανούς του.

Ο ίδιος ανησυχεί μήπως η οφειλή προς τη ΔΕΗ, και το γεγονός ότι δεν καταβάλει το γνωστό χαράτσι, μεταφερθεί στο Δημόσιο Ταμείο και λόγω αδυναμίας χάσει ακόμη και το ίδιο του το σπίτι, το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει στην κατοχή του. «Τώρα αυτά τα 3.000 που χρωστάω θα πάνε στην εφορία και θα μου πάρουν το σπίτι;» αναρωτιέται ο ίδιος, φανερά ανήσυχος και τρομοκρατημένος.

Μέσα στο σπίτι διατηρεί μια μικρή λάμπα, η οποία λειτουργεί με μπαταρίες, και την οποία χρησιμοποιεί το βράδυ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξόφλησε τις οφειλές του ο ΕΟΠΥΥ έως το 2011


Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και το 2011, του ΕΟΠΥΥ στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Αθήνας και ήδη, οι γιατροί και οι πάροχοι υγείας εκλήθησαν και υποβάλουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες για να πληρωθούν, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η καθυστέρηση που σημειώθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη συνένωση των οποίων προήλθε ο οργανισμός, δεν είχαν έγκαιρα ολοκληρώσει την εκκαθάριση των οφειλών, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του προσωπικού τους, που έφτασε το 30% τα τρία τελευταία χρόνια.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το συντριπτικά μεγάλο μέρος των οφειλών προς τους γιατρούς και άλλους παρόχους έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ότι «η απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα από την κυβέρνηση και τον ΕΟΠΥΥ και έχει αναληφθεί η δέσμευση ότι, ως το τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερος μέρος του έργου αυτού».



Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ζεστάνετε το δωμάτιο με 3 ευρώ το μήνα


Ένας οικονομικός και διαφορετικός τρόπος να ζεσταθεί το δωμάτιο σας, γλιτώνοντας περιττά έξοδα για θέρμανση τον χειμώνα που έρχεται.

Δείτε μια πρωτότυπη κατασκευή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αυτοσχέδιο καλοριφέρ, το οποίο θα σας προσφέρει αρκετές ώρες θέρμανσης και όλα αυτά με κόστος μόνο 3 ευρώ το μήνα.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγκριση από Κομισιόν για ηλεκτρονικό εισιτήριο


Με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

Τα 29,5 εκ ευρώ που θα απελευθερωθούν από τα ταμεία της ΕΕ θα αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών «έξυπνων εισιτηρίων» που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά και περιλαμβάνει μετρό, τραμ και λεωφορεία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για τους κατοίκους της Αθήνας, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλία: Νέος νόμος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα


Στο εξής οι Ιταλοί θα μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σινεμά και εστιατόρια, ενώ η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ για τα σχολεία, αποφάσισε το ιταλικό κοινοβούλιο.

Με την απόφαση αυτή υπερισχύει η θέση ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οι περιορισμοί που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας που έχει εγκριθεί για τα άλλα προϊόντα καπνού.

Όποιος επιθυμεί από σήμερα θα μπορεί να καπνίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα με ατμό, σε καφέ μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας, κινηματογράφους και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση που είχε επιβάλει γ κεντροδεξιά υπουργός Παιδείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν, ενώ τελούν σε εφαρμογή επίσης αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά τις δυνατότητες διαφήμισης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που μόλις εγκρίθηκαν στην Ιταλία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πελοπόννησος: Ανοικτά τις Κυριακές


Εκδόθηκαν οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της Πελοποννήσου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι οποίες, όπως φαίνεται, συντάσσονται με την άποψη των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων.

Ανοικτά, όλες τις Κυριακές του χρόνου -ή τουλάχιστον τις περισσότερες- θα είναι τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση για την πόλη της Καλαμάτας, τα καταστήματα θα είναι κλειστά, αν και η πόλη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό και μάλιστα με εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης, φέτος.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, ανοικτά θα είναι τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους σε Δημητσάνα, Παράλιο Άστρος, Βυτίνα, Λαγκάδια, Τυρό και Λεβίδι. Σε Τρίπολη, Άστρος, Λεωνίδιο και Μεγαλόπολη, θα είναι ανοικτά μόνο τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος, καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Στη Λακωνία, ανοικτά όλο τον χρόνο θα είναι τα καταστήματα στο Γύθειο, την Αρεόπολη και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μάνης. Στη Μονεμβασιά, θα είναι ανοικτά από 1ης Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, ενώ κλειστά θα είναι τα καταστήματα στη Σπάρτη, τους Μολάους και τη Νεάπολη.

Στην Αργολίδα, αποφασίστηκε να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, από 1ης Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, σε Ναύπλιο, Μυκήνες, Τολό, Δρέπανο, Πόρτο Χέλι, Θερμησία, Ερμιόνη, Αρχαία Επίδαυρο και Ασκληπιείο, ενώ κλειστά θα είναι στο Άργος και στον υπόλοιπο νομό Αργολίδας. Εξάλλου, η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, για τουριστικούς λόγους, να ανοίξουν τα καταστήματα σε όλη την Αργολίδα ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου, μετά από αίτημα εμπορικού συλλόγου.

Στη Μεσσηνία, ανοικτά την τελευταία Κυριακή του χρόνου θα είναι τα καταστήματα σε όλο τον νομό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς του νομού, όπως η Καλαμάτα και η Κυπαρισσία, δεν προβλέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, πλην αυτών που ο νόμος ορίζει.

Επίσης, ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους θα είναι τα καταστήματα στη Δυτική Μάνη, στη Μαραθόπολη, στο Κοπανάκι, στη Γιάλοβα, στην Οιχαλία και τη Φοινικούντα. Από 1ης Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματα στην Κορώνη. Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου και τις τρεις πρώτες του Αυγούστου, ανοικτά θα είναι στο Πεταλίδι. Από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, θα ανοίγουν τις Κυριακές τα καταστήματα στην Πύλο, ενώ στη Μεθώνη ανοικτά θα είναι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τέλος, στην Κορινθία θα είναι ανοικτά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλο τον νομό, ενώ ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου θα είναι στο ιστορικό κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου, στη Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας, Φενεού, στους Αγίους Θεοδώρους, στα Τρίκαλα, στην Καρυά και στην περιοχή Ευρωστίνης- Ροζενών.

Στο Λουτράκι, την Περαχώρα και στο Γαλατάκι, θα είναι ανοικτά τις Κυριακές από 1ης Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου έκαστου έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας


Αρνητικό ήταν τον Οκτώβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 138.408 προσλήψεις και 173.407 αποχωρήσεις, εκ των οποίων οι 41.208 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 132.199 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Βρούτσης: Το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε για το θέμα: «Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Οκτώβριο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συμβαδίζουν με τους αναμενόμενους εποχικούς παράγοντες (διαχρονικά αρνητικές ροές τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), αλλά και με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.

Ωστόσο, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2013 στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, συνιστώντας, μεταξύ άλλων, απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».



Διαβάστε περισσότερα...

Γεωργιάδης: Καμία απόλυση γιατρών


Έκτακτη συνάντηση για τους γιατρούς της Αθήνας είχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

«Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας εξηγήσεις αφενός για τα δημοσιεύματα περί απόλυσης των 1.200 γιατρών στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ της Αθήνας , αφετέρου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που καθυστερούν υπερβολικά να αποπληρωθούν στους γιατρούς της Αθήνας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δεν δίστασε να εκφράσει στον Υπουργό την ανησυχία του για τον τόσο αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ έπαψε τη σύμβαση για 4 μήνες σε 59 εκ των 87 γιατρών που κατηγορήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση και κατάχρηση στην παραπεμπτικογραφία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να απονευρώνονται κατά τέτοιο βίαιο τρόπο οι λειτουργοί Υγείας, χωρίς την τεκμηρίωση της στατιστικής με ιατρικά επιστημονικά δεδομένα.

Μετά από μια ολιγόωρη αλλά ουσιαστική συζήτηση εφ όλης της ύλης, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Πατούλη για την ισχύ των λεγόμενών του πως δε θα υπάρξει καμία απόλυση σε γιατρούς και δεσμεύτηκε ότι «το μέτρο περί απομάκρυνσης των 1200 γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ δε θα τεθεί σε ισχύ».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ θεώρησε πολύ θετικό βήμα τη δέσμευση του Υπουργού τονίζοντας ότι για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η διατήρηση των θέσεων εργασίας των γιατρών μελών του αποτελεί βασική κόκκινη γραμμή στον αγώνα του, ώστε να μην πεταχτούν 1200 γιατροί στο δρόμο και πεινάσουν οι οικογένειές τους.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα, αποφασίστηκε η από κοινού συνάντηση του Υπουργού υγείας και του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Υπουργό Εργασίας της επόμενες μέρες, για να συζητηθεί η χρηματορροή και να επισπευστεί η εκκαθάριση αι η διαδικασία αποπληρωμής στην Αθήνα. Ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι θα δοθούν μεγάλες προκαταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο διάστημα, δεσμευόμενος ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οι γιατροί της Αθήνας θα έχουν λάβει τα ληξιπρόθεσμα χρωστούμενα τους.

Σχετικά δε με τους 59 επίορκους που δεν έδωσαν επαρκείς απαντήσεις και ο Οργανισμός αποφάσισε την τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους, καθώς οι εν λόγω ιατροί είχαν υπερβεί το μέσο όρο της ειδικότητάς τους από 216% έως 2.898%, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε την παραπομπή των περιπτώσεων στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), ώστε να ελεγχθούν διεξοδικά οι πράξεις μία προς μία και να επανέλθει νωρίτερα το δικαίωμα σύμβασης σε όσους από τους 58 γιατρούς δικαιολογούνταν η υπερπαραπεμπτικογραφία. Ο κ. Πατούλης, απαντώντας στη δήλωση του Υπουργού, τόνισε ότι ο ΙΣΑ, πρώτος αγωνίζεται μέσα από τα πειθαρχικά του όργανα για την αυτοκάθαρση, όμως η αναίτια και μη τεκμηριωμένη τιμωρία κατά τέτοιο ακρωτηριαστικό τρόπο, μπορεί να βάλει άξιους επιστήμονες στο περιθώριο, αμαυρώνοντας τη φήμη τους και ταλαιπωρώντας τους ίδιους τους ασθενείς τους.

Ο κ. Πατούλης κατέληξε χαρακτηριστικά ότι ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται σε ετοιμότητα διότι δεν αντέχει άλλο και ότι το επόμενο διάστημα των παρεμβάσεων και των μέτρων που θα ισχύσουν, θα καθορίσει και το στάση του Πανυγειονομικού Μετώπου της χώρας η οποία θα είναι σφοδρή και μοναδική».



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι νέοι δεν υποβάλλουν δήλωση


Αυστηρότερα κριτήρια για την απαλλαγή από την υποβολή φορολογικής δήλωσης το 2014 των νέων ηλικίας άνω των 18 ετών θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και με την οποία στο εισοδηματικό οριο για την υποχρεωτική ή μη φορολογική δήλωση προσμετράται και το «πραγματικό ή τεκμαρτό» εισόδημα.

Με τη νέα ρύθμιση οι νέοι άνω των 18 ετών, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα ή εκείνο που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ξεπερνά ετησίως τα 3.000 ευρώ.

Με το προηγούμενο καθεστώς για τα παραπάνω εισοδηματικά όρια λαμβανόταν υπόψη μόνο το φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα και όχι το πραγματικό ή το τεκμαρτό.

Παράδειγμα
Αυτό σημαίνει ότι προστατευόμενο τέκνο που το 2013 είχε στην κατοχή του για παράδειγμα ένα ΙΧ αυτοκίνητο με τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ, ακόμα και αν το εισόδημά του ήταν μηδενικό, θα υποχρεωθεί να εκδώσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να υποβάλει δήλωση το 2014. Επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαλλάσσονται τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο και στα οποία περιλαμβάνονται:

α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.

β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά για τα τέκνα, αυτά καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.

στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.

ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.

η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όλα τα παραπάνω πρόσωπα, με εξαίρεση την περίπτωση των συζύγων, «θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάτωση από νεαρούς τοξικομανείς στο Ρίο


Εισβάλλουν σε σπίτια και οι κάτοικοι ζητούν αστυνόμευση.

Χθες το απόγευμα νεαρός που πιθανολογείται ότι είναι τοξικομανής, εισέβαλε σε σπίτι στην περιοχή του Ρίου αναστατώνοντας τους ενοίκους αλλά και τους γείτονες που άκουσαν τις φωνές. Ο δράστης φαίνεται ότι κατάφερε να αποσπάσει κάποια χρήματα και το έβαλε στα πόδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως λένε οι κάτοικοι, που έχουν απειληθεί από αγνώστους οι οποίοι αδιαφορώντας αν είναι μέσα στα σπίτια τους ή όχι, ή αν είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ, εισβάλλουν στο εσωτερικό τους, προκαλώντας πανικό.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ντόπινγκ υπάρχει από την αρχαία Ελλάδα...»


Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο Λανς Άρμστρονγκ.

Ο Λανς Άρμστρονγκ Αμερικανός ποδηλάτης, που έχασε τους τίτλους και τις διακρίσεις του μετά την ομολογία πως έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών επί σειρά ετών, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως ντόπινγκ υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ μίλησε για άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά στην αντιμετώπιση που είχαν οι παραβάτες του κώδικα ντόπινγκ από τις αρμόδιες αρχές.



«Βοηθήματα για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών υπήρχαν από την αρχαία Ελλάδα και πάντα θα υπάρχει αυτό στον αθλητισμό. Η WADA έχει πολύ δύσκολο έργο λόγω της εξέλιξης της επιστήμης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τεξανός αθλητής.

«Το παράπονό μου είναι πως ενώ άλλοι πήραν συγχωροχάρτι, άλλοι, όπως εγώ δεχτήκαμε θανατική ποινή. Να δεχτώ μία τέτοια ποινή, αν όλοι με ανάλογα παραπτώματα δεχτούν. Αλλά κι αν όλοι έχουν συγχωροχάρτι, τότε κι εγώ να έχω συγχωροχάρτι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του. «Είναι δύσκολα, πραγματικά δύσκολα. Πλήρωσα ακριβά ό,τι συνέβη με τη θέση μου μέσα στο άθλημα. Υπήρχαν συνέπειες για το όνομά μου, αλλά και οικονομικές γιατί οι μηνύσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη. Είχα πολλές απώλειες σε προσωπικό επίπεδο, έχασα μεγάλο μέρος της περιουσίας μου, ενώ άλλοι κερδοσκόπησαν πάνω σε αυτή την ιστορία».

Ερωτηθείς αν μετάνιωσε που έδωσε τη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, όπου ομολόγησε τα πάντα: «Θα έπρεπε να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις ούτως ή άλλως».

Τέλος, για το αν οι αποκαλύψεις που έγιναν τελικά βοήθησαν το άθλημα της ποδηλασίας ή όχι, είπε: «Δεν πιστεύω πως το άθλημά μας βοηθήθηκε ξεθάβοντας υποθέσεις τόσων ετών. Κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Κι αν πάμε πίσω σε υποθέσεις 15 ετών, γιατί να μην πάμε και σε άλλες 30 χρόνια πίσω».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερούν οι αποδείξεις πληρωμής του ΟΑΕΕ


Αιτία τα τεχνικά προβλήματα.

Για λίγες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, θα καθυστερήσει η αποστολή αποδείξεων πληρωμής του 5ου διμήνου 2013.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, διευκρινίζει ο ο ΟΑΕΕ.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως 21/11/2013, με προτεραιότητα σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Καλούμε τους ασφαλισμένους που θα λάβουν τις αποδείξεις με λίγες μέρες καθυστέρηση να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και εξασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινόχρηστα ποδήλατα από τις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα


Χίλια ποδήλατα στη διάθεση των Αθηναίων και των επισκεπτών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα - δηλαδή όπως αυτό που λειτουργεί με επιτυχία στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις - άρχισε: τον Δεκέμβριο θα γίνει η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του συστήματος έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπως ενημερώνει με ανάρτηση στη Διαύγεια ο Δήμος Αθηναίων, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, «για τη δεκαετή εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης 70 κοινόχρηστων χώρων εγκατάστασης ισάριθμων σταθμών Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ), με κατώτατο όριο πρώτης προσφοράς το ποσό των 500 ευρώ ανά κοινόχρηστο χώρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων θα διαθέτει συνολικά 1.000 ποδήλατα. Η πρόβλεψη είναι να υπάρχουν ποδήλατα στα πιο ελκυστικά και πολυσύχναστα σημεία για ντόπιους και τουρίστες. Σταθμοί θα υπάρχουν σε πλατείες, δίπλα σε σταθμούς μετρό, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον δημοσίων υπηρεσιών.

Στόχος του δήμου είναι το σύστημα να είναι χρηστικό και εύκολα προσβάσιμο τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το σύστημα ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραβάσεις φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας έδειξαν οι έλεγχοι


Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφερε αποτελέσματα.

Παραβάσεις διαπιστώθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο των ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις της Αττικής.

Οι διαπιστωμένες παραβάσεις είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η ανασφάλιστη εργασία κ.ά. ενώ παράλληλα με τους ελέγχους ενημερώνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Δήμοι κ.λπ.) προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων ή της σφράγισης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν μεγάλο αριθμό ελέγχων στην Καλλιθέα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, τη Νέα Ερυθραία, την Πετρούπολη και το Περιστέρι, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής, εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας ως ακολούθως:

  • Σε κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.
  • Σε κέντρο διασκέδασης στη Νέα Ερυθραία, διαπιστώθηκε η μη καταχώρηση τριών (3) υπαλλήλων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.).
  • Σε ψητοπωλείο στο Κερατσίνι, μη επίδειξη βιβλιαρίου συντήρησης της ταμειακής μηχανής.
  • Σε ψητοπωλείο στη Νίκαια, μη έκδοση δύο (2) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
  • Σε επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή ποτών, στο Κερατσίνι, δεν επεδείχθη κατά τον έλεγχο το Ε.Β.Κ.Ν.Π., ενώ στο χώρο βρέθηκαν να εργάζονται δεκαεφτά γυναίκες ως σερβιτόρες και ένας άντρας ως DJ.Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΣΕΠΕ για την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr, προκειμένου να ενημερώσουν για οποιαδήποτε επίμεμπτη ενέργεια, που αφορά φορολογικές ή άλλες παραβάσεις κατά τη διάρκεια πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.



Διαβάστε περισσότερα...