Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Το φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο.

«Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση με αποτέλεσμα την έξαρση των ψυχολογικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν προσφέροντας τους αγάπη».

Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Ημέρας της Χίου στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στο νησί.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους εργαζόμενους και στους επωφελούμενους της δομής αναφέρθηκε στην ανάγκη της προσφοράς που πρέπει να δίνεται λέγοντας χαρακτηριστικά: «το μεγαλύτερο φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη.». Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, λέγοντας ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει και λειτουργήσει με επιτυχία ανάλογα Κέντρα. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό για την τοπική κοινωνία το έργο που γίνεται και προέτρεψε σε στενή συνεργασία στην Ιερά Μητρόπολη.

Ο Γενικός Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρουσίασε στοιχεία με την πρόοδο του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό της δομής, το οποίο από το 2007 έως σήμερα έχει αυξήσει κατά 150% την επισκεψιμότητα του. Ακόμη ανακοίνωσε τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, με το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας, τη Σχολή Γονέων που δημιούργησε ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος καθώς και σε προνοιακά προγράμματα.

Η επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας κ. Ελένη Σιακαβέλλα στην ομιλία της τόνισε: «Είναι μία δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και χρήζουν συμβουλευτικής υποστήριξης για την αρτιότερη διαχείριση των προβλημάτων τους. Σε μηνιαία βάση ο ψυχίατρος, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούν θεραπευτικές συνεδρίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σε μηνιαία βάση πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ημέρας 300 έως 350 θεραπευτικές συνεδρίες από τον ψυχίατρο, τις ψυχολόγους και τις κοινωνικές λειτουργούς, ενώ υπάρχει συνεργασία και με το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων.

Εκτιμούμε ότι το έτος 2013,ο αριθμός των συνεδριών θα φτάσει στις 4.500. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργοθεραπευτικές ομάδες, όπως ομάδες έκφρασης, εικαστικών, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ομάδες τις οποίες συντονίζει κυρίως η εργοθεραπευτική και η νοσηλευτική υπηρεσία. Επιπλέον, πραγματοποιούνται ομάδες ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα τις οποίες συντονίζει ο ψυχίατρος του Κέντρου Ημέρας σε συνεργασία με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές».

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.