Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο «ύπουλος» ρόλος της σειράς των φαγητών στο μπουφέ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τοποθέτηση των τροφίμων καθορίζει τις προσλαμβάνουσες θερμίδες.

Πόσες φορές έχουμε βιώσει το ίδιο σκηνικό; Κόσμος στην ουρά μπροστά σε ένα μπουφέ να ξεκινάει με άδειο πιάτο και να καταλήγει με ένα βουνό λιχουδιές, τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα παχυντικές. Η πληθώρα επιλογών που υπάρχει σε ένα μπουφέ είναι αρκετή να παρασύρει και τον πιο αποφασισμένο να ξεκινήσει δίαιτα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, βρήκαν τρόπο να σταματήσουν αυτήν την κακή συνήθεια, αλλάζοντας απλώς τη σειρά που παρουσιάζονται τα πιάτα, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές Brian Wansink και Andrew Hanks από το πανεπιστήμιο Cornell, οι άνθρωποι τείνουν να γεμίζουν έως και τα 2/3 του πιάτου τους με τα φαγητά που συναντούν πρώτα στη σειρά.

Έπειτα από πειράματα, οι ειδικοί βρήκαν ότι η τοποθέτηση υγιεινών τροφών, όπως φρούτα και γιαούρτι, στην αρχή ενός μπουφέ μπορούσε να παρασύρει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν αυτά, αντί για τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά, που ακολουθούσαν, καταναλώνοντας έτσι λιγότερες θερμίδες. Αντίθετα όταν στην αρχή του μπουφέ υπήρχε «πρόχειρο» φαγητό, τότε οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 31% μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στη διάρκεια του γεύματος.

Επιπλέον, τα νούμερα έδειξαν ότι το 86,4% των ατόμων πήρε φρούτα, όταν αυτά προσφέρθηκαν πρώτα, ενώ μόνο το 54,8% πήρε φρούτα όταν προσφέρθηκαν τελευταία. Στο ίδιο πνεύμα, 75,4% των ατόμων επέλεξε τηγανιτά αυγά, όταν βρίσκονταν στην αρχή του μπουφέ και μόλις το 28,8% τα επέλεξε όταν ήταν τελευταία.

«Τα τρία πρώτα πιάτα που συναντά κάποιος σε ένα μπουφέ αποτελούν συνήθως το 66% του πιάτου τους, ανεξάρτητα από τη θερμιδική τους αξία», δήλωσε ο Wansink.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.