Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τα παιδιά συναντούν τον «βασιλιά λύκο»



Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο.

Σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα «Ο βασιλιάς λύκος» καλούν τα παιδιά από τεσσάρων ετών, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πώς θα διαλέξουν οι λύκοι τον βασιλιά τους; Θα κάτσει στον θρόνο ο πιο δυνατός; Ο πιο διάσημος; Ο πιο χοντρός, ο πιο ψηλός; Ο πιο παλιός ή ο πιο κακός; Ή μήπως πρέπει να σκεφτούν κάτι… καινούριο εντελώς, για ν’ αρέσει σε όλους αυτός ο αρχηγός;

Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο ενώ σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα δοθούν δωράκια.

Το βιβλίο ανήκει στη νέα σειρά παιδικών βιβλίων με τίτλο «Μικρές καληνύχτες» που περιλαμβάνει ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά για τη δύσκολη, γλυκιά ώρα της καληνύχτας. Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη!

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ, καθώς και σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού. Το διήγημά της «Η γιαγιά κυρία Ελισάβετ» κέρδισε στον διαγωνισμό diavasame.gr και εκδόθηκε από τον Ελευθερουδάκη σε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο 19 Νέα βήματα. Το παραμύθι Το δέντρο μου κέρδισε έπαινο στον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο, Η Μελίνα ντετέκτιβ, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Επίσης κυκλοφορεί και το βιβλίο της Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.


Διαβάστε περισσότερα...

Γέμισαν οι παιδικοί δημοτικοί σταθμοί



Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των παιδιών κατά 19%.

Κατά 19% έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με τους δήμους να προχωρούν σε διαδικασίες-εξπρές για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται από τους δήμους προκειμένου να ενισχυθούν οι σταθμοί με εργαζομένους και να εξυπηρετήσουν τα 57.534 παιδιά που έγιναν τελικώς δεκτά έναντι 42.000 που αρχικώς καλύπτονταν από τα προϋπολογισθέντα κονδύλια, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη φιλοξενία και άλλων 3.500-4.000 παιδιών μετά τη δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που έγινε από το Ίδρυμα Νιάρχου για την ενίσχυση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού και τη δωρεά, οι θέσεις υπολείπονται των αιτήσεων που κατατέθηκαν για την φετινή χρονιά και ανήλθαν σε 96.130, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,81% σε σχέση με το 2011.

Η αυξητική αυτή τάση κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» ότι το 2010 οι αιτήσεις ήταν 30.846 και το 2011 υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας στις 67.311.

Σε ό,τι αφορά το οικογενειακό εισόδημα όσων κατέθεσαν αίτηση για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους σταθμούς, για το 42,6% κυμαινόταν ετησίως σε 12-26.000 ευρώ, για το 20,8% ήταν 26.000-40.000 ευρώ, ενώ το 17,2% δήλωσε εισόδημα έως 6.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης




Νέα σύσκεψη συγκαλείται στο Υπουργείο Οικονομικών για να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίον θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ MEGA



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν ανθρώπινο μυ από γουρούνι



Μία επαναστατική χειρουργική μέθοδος, η οποία μετέτρεψε την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού σε ανθρώπινο τετρακέφαλο μηριαίο μυ, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε Αμερικανό πεζοναύτη, ο οποίος είχε χάσει μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού του ποδιού του από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο Αφγανιστάν.

Το επίτευγμα αυτό της αναγεννητικής ιατρικής ανοίγει δρόμο για την αποκατάσταση της λειτουργίας ανθρώπινων ιστών που έχουν υποστεί βλάβες, αλλά και να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση, με ευρεία εφαρμογή σε πλειάδα περιπτώσεων παγκοσμίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύτηκε μόνος του από τον καρκίνο!



Ανακάλυψε θαυματουργή δίαιτα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Άλαν Τέηλορ δεν είχε καμία επιθυμία να πεθάνει και πως βρισκόταν σε μια κατάσταση που θα προσπαθούσε να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το αναπόφευκτο.

Τον περασμένο Απρίλιο οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο στον Τέηλορ και του ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει καμία μέθοδος για να γιατρευτεί. Ο καρκίνος τον είχε χτυπήσει στο παχύ έντερο και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Ο Τέηλορ που ήταν μηχανικός σε πετρελαϊκή εταιρία στη Μεγάλη Βρετανία, δεν παραδόθηκε στην μοίρα του και άρχισε να ψάχνει τα πάντα για την αρρώστια μέσω του ίντερνετ.

Η δίαιτα

Αυτό που ξεκίνησε άμεσα ήταν να αλλάξει το διαιτολόγιό του αρχίζοντας μια δραστική δίαιτα που δεν περιλάμβανε καθόλου κρέας και οποιοδήποτε φρέσκο προϊόν αλλά αντίθετα ξεκίνησε να καταναλώνει δέκα μερίδες φυτικές τροφές και μερικά δισκία σελήνιο την μέρα.

Ο καρκίνος εξαφανίστηκε

Στις 6 Αυγούστου το νοσοκομείο του έδωσε την πιο ευχάριστη ανακοίνωση της ζωής του: Ο καρκίνος δεν υπήρχε πια!

Δεν υπάρχει αμφιβολία στην αρχική διάγνωση, όχι μόνο γιατί στο νοσοκομείο είχε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά και για ένα άλλο λόγο. Στο παρελθόν είχε υποστεί εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικών όγκων και των μεταστάσεών τους.

Πρόκειται για μια ίαση θαύμα και για μια θαυματουργή τακτική που όμοιά της δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στα ιατρικά χρονικά

Οι γιατροί μελετούν το φαινόμενο για να εξαγάγουν επιστημονικά συμπεράσματα πριν αναγνωρίσουν την θαυματουργή «δίαιτα Τέηλορ».


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία αγάπης και προσφοράς


Φιλανθρωπική συναυλία με τη γνωστή τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου, διοργανώνει αύριο το βράδυ ο δήμος Λάρνακας. Πρωτοτυπία της συναυλίας είναι ότι το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει την συναυλία, αντί για το αντίτιμο του εισιτηρίου, θα πρέπει να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας και των άπορων οικογενειών τις οποίες στηρίζει, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, δήλωσε ότι με τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου δήμου Λάρνακας, σκοπός είναι η έμπρακτη στήριξη, συμπαράσταση και η βοήθεια στα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες της πόλης. Τα έξοδα της συναυλίας έχουν καλυφθεί από χορηγούς, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος Λάρνακας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αθλητισμός


Σάλος έχει ξεσπάσει στον ελληνικό αθλητισμό υπό τον φόβο της οριστικής παύσης των κρατικών επιχορηγήσεων ακόμα και της συγχώνευσης ή κατάργησης των αθλητικών ομοσπονδιών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών είναι ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για όσα σχεδιάζονται για τον αθλητισμό.

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου, όταν με σχετική εγκύκλιο ζητήθηκε απο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ,ΔΕΚΟ, ομοσπονδίες κλπ. να καταθέσουν 12 στοιχεία διαχείρισης στην ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση. Η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών (τριμηνιαίοι απολογισμού, υπηρεσιακοί απολογισμοί κλπ) έληγε στις 10/9. Αιφνιδιαστικά λοιπόν στις 7 Σεπτεμβρίου (κι ενώ οι Ομοσπονδίες ήταν έτοιμες να καταθέσουν τα έγγραφα) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΕΟΕ) και Ομοσπονδίες τέθηκαν εκτός ορίων γενικής διακυβέρνησης, ήτοι μένουν χωρίς άμεση επιχορήγηση.

Επικεφαλής Ομοσπονδιών εκτιμούν ότι πιθανώς να δίνεται ένα ποσόν από τα περισσεύματα του υπουργείου οικονομικών στη γενική γραμματεία αθλητισμού κι από εκεί να μοιράζεται στις Ομοσπονδίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρήματα προφανώς δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη κι ενδεχομένως θα χρειαστεί ένας νέος αθλητικός χάρτης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ομοσπονδιών. Ήτοι πάμπολλες δυσλειτουργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο η Ελληνική γυμναστική Ομοσπονδία θα κοινοποιήσει επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς με την οποία θα ζητά απαντήσεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε έναν στοιχειώδη προγραμματισμό τετραετίας. Την ΕΓΟ θα ακολουθήσουν σύμφωνα με τις πληροφορίες όλες οι Ομοσπονδίες, ενώ άμεσα θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να υπάρξει κοινό σχέδιο δράσης για την επιβίωση ενός απολύτως απαραίτητου κομματιού του κοινωνικού ιστού, του αθλητισμού.

Άπαντες αντιλαμβάνονται τις δυσχερείς συνθήκες, αλλά θα απαιτήσουν άμεσα σχέδιο δράσης για να μην αποδομηθεί ο αθλητισμός. Δεν είναι λίγοι αυτοί (παράγοντες και αθλητές) που σκέφτονται σοβαρά ,εάν δεν υπάρξει ένας κάποιος προγραμματισμός , να εγκαταλείψουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρωσε τα φάρμακα με τη βέρα της



Απίστευτες καταστάσεις στα φαρμακεία λόγω της διακοπής πίστωσης.

Αυξάνονται συνεχώς οι πράξεις απελπισίας των ασφαλισμένων, την ίδια στιγμή που κάποιοι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση με την διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Μπροστά σ' ένα απίστευτο δράμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες φαρμακοποιός από το Λασίθι.

Η ηλικιωμένη καλοντυμένη γυναίκα μπήκε στο φαρμακείο, ενώ οι κινητοποιήσεις βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, κρατώντας το χαρτάκι με τα φάρμακα τα δικά της και του συζύγου της, με απελπισία στα μάτια.

Πλησίασε στον πάγκο και απευθυνόμενη στο φαρμακοποιό τόνισε πως δεν έχει χρήματα, ενώ ταυτόχρονα εναπόθεσε πάνω στον πάγκο τη … βέρα της προκειμένου να πληρώσει τα φάρμακα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φαρμακοποιός αρνήθηκε να πάρει τη βέρα κι έβγαλε χρήματα από την τσέπη του και τα έβαλε στο ταμείο του φαρμακείου, πληρώνοντας ο ίδιος τα φάρμακα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.



Η πιο πρόσφατη από τις εκθέσεις για την επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει την συνηθισμένη ζοφερή εικόνα: το 35,7% των ενηλίκων και το 16,9% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 19 ετών είναι υπέρβαρο...

Για πρώτη φορά όμως η μελέτη του Ταμείου για την Υγεία στην Αμερική και του Ιδρύματος Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον (η 9η που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα) χρησιμοποιεί ένα είδος "χρονομηχανής" για να ερμηνεύσει τα στοιχεία. Με βάση πληθυσμιακά και άλλα στοιχεία, η έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2030, αν δεν αλλάξει τίποτα, οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί θα είναι παχύσαρκοι (44% ανά πολιτεία κατά μέσο όρο, ενώ σε 13 Πολιτείες θα ξεπεράσει το 60%).

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι χρόνιες καρδιοπάθειες ενδέχεται να φτάσουν τα 6,8 εκατομμύρια κρούσματα από 1,3 εκατομμύρια σήμερα. Το ιατρικό κόστος για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα αυξηθεί κατά 66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 147 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος βοηθάει τη δίαιτα


Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες αδυνατίσματος όταν κάποιος κάνει δίαιτα. Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου φαίνεται ότι εντείνει τα μηνύματα της πείνας στον εγκέφαλο και αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που διεγείρουν την πείνα, ωθώντας μας να τρώμε περισσότερο.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ) επιστήμονες από το Οντάριο και το Κεμπέκ, για να αδυνατίσουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν αρκεί να βελτιώσουν τη διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους. Πρέπει να βελτιώσουν και τις συνήθειες ύπνου τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία που πρέπει να δουν στο Υπ.Υγείας



Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» δεν υπάρχουν φάρμακα για την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία των καρκινοπαθών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ποτήρι γάλα για κάθε παιδί



Η Ε.ΡΑ. Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τις Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας διοργανώνει Ραδιομαραθώνιο με τίτλο «Ένα ποτήρι γάλα για κάθε παιδί» την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών που έχουν ανάγκη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στόχος του Ραδιομαραθωνίου είναι η συλλογή γάλακτος (μακράς διαρκείας) και συμπληρωματικών προϊόντων πρωινού (χυμοί, συσκευασμένα μπισκότα κ.λ.π.).

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε μαθητές, παιδιά απόρων οικογενειών, καλύπτοντας μέρος των καθημερινών αναγκών τους και ενισχύοντας την προσπάθεια του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συλλογή των προϊόντων θα πραγματοποιείται καθ’ όλη την ερχόμενη εβδομάδα, στα κατά τόπους Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας, στα γραφεία της ΕΡΑ Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 161-Ηράκλειο), καθώς και έξω από το Δημαρχείο της πόλης, από το πρωί έως το βράδυ της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για τη βιώσιμη μετακίνηση στην Πάτρα



Προτεραιότητα οι πεζοί, οι ποδηλάτες και τα ΜΜΜ.

Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τη βιώσιμη μετακίνηση που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα.

Στόχος της συγκεκριμένης εβδομάδας, που διοργανώνεται από το ECOCITY και συντονίζεται από το δήμο Πατρέων, είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για μια εβδομάδα η Πάτρα θα εξετάζει μια άλλη στρατηγική μετακίνησης στην πόλη και νέες εφαρμογές στην κυκλοφορία, ενώ οι φορείς έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν πιλοτικές εφαρμογές, που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μαθητές νηπιαγωγείων της πόλης θα επισκέπτονται τον υπαίθριο χώρο του «Έσπερου» στην πλατεία Γεωργίου, όπου παραμυθάδες θα τους λένε το παραμύθι της μετακίνησης στη πόλη. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα ζωγραφίζουν το παραμύθι, ενώ οι ζωγραφιές τους θα τοποθετηθούν στο χώρο και οι πολίτες θα διαλέξουν τις καλύτερες εμπνεύσεις των νηπίων.

Επίσης, κάθε πρωί, η μετακίνηση των μαθητών δημοτικού στο σχολείο γίνεται περπατώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά της πόλης, ενώ μαθητές γυμνασίων και λυκείων συμμετέχουν εθελοντικά μέσα από δράσεις, για πιο καθαρό αέρα και πιο όμορφη πόλη. Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών φροντίζουν πάρκα και πλατείες και θα παρεμβαίνουν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, για να διατηρούν το πράσινο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμα τη λειτουργία ειδικής διαδρομής για την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και πεζών. Η διαδρομή θα διέρχεται από το κέντρο της πόλης και θα είναι προστατευόμενη περιοχή από τα αυτοκίνητα, καθώς και από την κατάληψη χώρων από εμπορικές χρήσεις.

Ακόμη, στο πλαίσιο συμμετοχής της Πάτρας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό βιώσιμης μετακίνησης, το εμπορικό κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνεται εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση ποδηλατάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρωτάτε αν έχουμε να ζήσουμε... χωρίς τα προνοιακά επιδόματα;



Αναγνώστης του enikos.gr μας έστειλε το παρακάτω κείμενο με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε:

"Είμαι άτομο με αναπηρία και το μόνο εισόδημα που έχω είναι η σύνταξη που λαμβάνω από την πρόνοια, γιατί είμαι ανασφάλιστος. Η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης πρέπει να γίνει εντός αυτού του μήνα, σε επικοινωνία μου όμως με το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκα ότι δεν θα λάβουν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων τα χρήματα, πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Μας ρώτησε ο κύριος Στυλιανίδης αν έχουμε ως τότε να ζήσουμε;"



Διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτα» στα θρανία των σχολείων ειδικής αγωγής



Τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής άνοιξαν μόνο για αγιασμό…


Έκτοτε, λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, παραμένουν κλειστά, καταγγέλλουν οι δάσκαλοι. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αξιώνει την άμεση διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους που περιμένουν δάσκαλο «παράλληλης στήριξης», αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανείς εκπαιδευτικός για τον σκοπό αυτόν. Τα ειδικά σχολεία, στα οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα τελευταία χρόνια αντί να αναβαθμιστούν, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών και των μνημονίων, οδηγούνται σε λουκέτο».

Οι δάσκαλοι ζητούν επιπλέον να προσληφθούν αμέσως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά στις Μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα, ζητούν και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Δείτε επίσης: 

Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας προς τον Σαμαρά



Οι ενδεχόμενες περικοπές των φοροαπαλλαγών προκάλεσε την οργή των ατόμων με αναπηρία.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), απάντησε στο επικείμενο «ψαλίδι» με επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

«Η διαρκής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και αποκατάστασης και η αδυναμία της Πολιτείας να προσφέρει επαρκείς υποστηρικτικές υπηρεσίες αποτελεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς υποβάθμισης είναι η αύξηση τουκόστους του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία του το οποίο επιβαρύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό του τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους», τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

(…)

«Υπό αυτές τις δραματικά οικονομικές συνθήκες, η οποιαδήποτε σκέψη περί κατάργησης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους δεν θα οδηγήσει απλά στην εξαθλίωσή τους, αλλά θα οδηγήσει με βεβαιότητα στον πλήρη αφανισμό τους.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν αντέχουν πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Στην παρούσα περίοδο κατά την οποία το Κράτος αδυνατεί να παρέχει έστω και στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξής τους, σε αυτή την περίοδο η Ε.Σ.Α.μεΑ. σας καλεί να λάβετε συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα προστασίας τους.

Οποιοδήποτε σενάριο κατάργησης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους οδηγεί στον Καιάδα την ευπαθή ομάδα των ΑμεΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους εφιαλτικά σενάρια δεν θα πραγματοποιηθούν μέσω της δικής σας συντονισμένης παρέμβασης».


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμοσχεύτηκε μήτρα από μητέρα σε κόρη



Καλά στην υγεία τους οι γυναίκες.

Οι πρώτες στον κόσμο μεταμοσχεύσεις μήτρας από μητέρες στις κόρες τους πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σουηδία προκειμένου βοηθηθούν νεαρές γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, από τη μία γυναίκα είχε αφαιρεθεί η μήτρα μετά από τη θεραπεία καρκίνου του τραχήλου και η άλλη γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα.

«Περισσότεροι από δέκα χειρουργοί συμμετείχαν στις επεμβάσεις, οι οποίες διεξήχθησαν χωρίς επιπλοκές. Οι γυναίκες που έλαβαν τις μήτρες πάνε καλά, αλλά είναι κουρασμένες μετά την επέμβαση. Οι μητέρες που έδωσαν τη μήτρα τους είναι ήδη όρθιες και περπατούν και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε μερικές ημέρες», δήλωσε ο Ματς Μπρένστρεμ, καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής στο πανεπιστήμιο και διευθυντής της ομάδας έρευνας.

Οι λεπτομέρειες των επεμβάσεων θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί σήμερα. Η ομάδα έρευνας του καθηγητή Μπρένστρεμ, που αριθμεί 20 πρόσωπα, εργάζεται για το πρόγραμμα αυτό από το 1999. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Τουρκία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα sms των εφήβων δείχνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά τους



Το ερωτικό περιεχόμενο προάγγελος ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.

To αν κάποιος έφηβος έχει στείλει σεξουαλικό μήνυμα από το κινητό του ή φωτογραφία σεξουαλικού περιεχομένου δείχνει αν θα υιοθετήσει μια ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη που βασίζεται σε δημοσκόπηση του 2011.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics, συμπεραίνει ότι οι έφηβοι στο Λος Άντζελες που είχαν στείλει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά δραστήριοι σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν στείλει ποτέ.

«Αυτό που πραγματικά θελήσαμε να μάθουμε είναι αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην αποστολή τέτοιων μηνυμάτων και την παρακινδυνευμένη σωματική συμπεριφορά. Και η απάντηση είναι πολύ έντονα ναι», είπε ο Έρικ Ράις, ερευνητής κοινωνικών δικτύων στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και επικεφαλής της έρευνας.

Στις αρχές του καλοκαιριού μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μαθητών Γυμνασίου στο Χιούστον του Τέξας διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους είχε στείλει γυμνή του φωτογραφία με μήνυμα από το κινητό του ή με email και ότι οι μαθητές αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν ριψοκίνδυνο σεξ.

Τα πορίσματα του Ράις βασίζονται στις απαντήσεις 1.839 μαθητών σε Γυμνάσια του Λος Άντζελες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν λατινοαμερικανοί. Τα τρία τέταρτα από αυτούς είχαν κινητό το οποίο χρησιμοποιούσαν συστηματικά.
Σε έρευνα που χρηματοδότησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του 40% των εφήβων που έχουν κινητό τηλέφωνο είπαν ότι έχουν ήδη κάνει σεξ, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά.

Ο Ράις είπε ότι το ποσοστό των εφήβων που έχουν στείλει τέτοιου είδους μηνύματα ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο στο Χιούστον σε σχέση με το Λος Άντζελες λόγω των δημογραφικών διαφορών που υπάρχουν, αλλά ότι γενικώς οι δύο μελέτες συμφωνούν.

«Κάπου στη μέση προφανώς βρίσκεται η πραγματικότητα του τί συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Τζεφ Τεμπλ, ψυχολόγος και ερευνητής σε θέματα γυναικείας υγείας στο ιατρικό παράρτημα του πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα στο Χιούστον, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Από την έρευνά του προκύπτει ότι ειδικά τα κορίτσια που είχαν στείλει γυμνές φωτογραφίες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, να είχαν στο πρόσφατο παρελθόν πολλούς διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους ή να έκαναν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών πριν από το σεξ.

Εκτός όμως από την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, η αποστολή μηνυμάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου με το κινητό εγκυμονεί και έναν άλλο κίνδυνο: οι φωτογραφίες μπορεί να καταλήξουν στο Ίντερνετ και οι έφηβοι να πέσουν θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης ή εκείνοι που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να κατηγορηθούν για παιδική πορνογραφία.

Ο Τεμπλ και οι συνεργάτες του ερευνούν αυτή την εποχή τί συνήθως προηγείται, η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων ή η ίδια η σεξουαλική πράξη.

Ο Ράις δηλώνει ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ των θεμάτων γύρω από την αποστολή τέτοιου είδους περιεχομένου θα ήταν ένας καλός τρόπος για τους γονείς ή τους καθηγητές να μιλήσουν στους εφήβους για το ζήτημα αλλά και για το ίδιο το σεξ. «Θα ήταν προτιμότερο οι καθηγητές να ξεκινούν μια συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την αποστολή τέτοιου υλικού παρά να τους ανοίγουν την κουβέντα ως εξής: "Ας μιλήσουμε για το σεξ"», προτείνει.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική επιτροπή για τις αυτοκτονίες μέσω του διαδικτύου



Ανησυχητικές οι διαστάσεις του φαινομένου στην Κρήτη.

Σε 100 περιπτώσεις αυτοκτονιών (τετελεσμένες και απόπειρες) χρειάστηκε να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στην Περιφέρεια της Κρήτης από το 2009 έως τις 23 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Ερώτηση σχετική με την ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη, είχε απευθύνει στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, το 2009 σημειώθηκαν 23 περιπτώσεις αυτοκτονιών, το 2010 σημειώθηκαν 24, 31 το 2011 και 22 περιπτώσεις κατά το τρέχον έτος.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον βουλευτή ότι η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τα δύο τελευταία έτη (από 1.1.2011) έχει χειριστεί συνολικά 376 περιπτώσεις αποτροπής αυτοκτονιών.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, για το ζήτημα των αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, που απασχολεί καθημερινά την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει αποφασιστεί η σύσταση Ειδικής Επιτροπής στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της συγκρότησης.

Έργο της επιτροπής αυτής θα είναι να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προτείνοντας παράλληλα, σε συντρέχουσα περίπτωση και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, στην ερώτηση που είχε καταθέσει επισήμαινε ότι τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο αριθμός των αυτοκτονιών στο Ηράκλειο, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομάδες εθελοντών προωθούν την τέχνη δωρεάν



Κοινωνικό Φροντιστήριο στις Αχαρνές.

Εθελοντές του Καλλιτεχνείου της περιοχής των Αχαρνών διοργανώνουν κοινωνικό φροντιστήριο. Η συγκεκριμένη ομάδα που δραστηριοποιείται εθελοντικά στην τέχνη, διαπιστώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές (σε εκπαίδευση, οικογένειες) προχώρησε στη δημιουργία της «Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης».

Μάλιστα, αποτελείται από εθελοντές καθηγητές και φοιτητές και έχει στόχο να στηρίξει τους μαθητές άπορων οικογενειών που διαμένουν στις Αχαρνές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα αλλά και να ενημερωθούν κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, μετά τις 18:00, στο χώρο του Καλλιτεχνείου (Καλλιτεχνικό Καφενείο των Αχαρνών) που βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Χειλίου 16, πίσω από το αρχαίο θέατρο της περιοχής. Η πρόσκληση ισχύει και για τους καθηγητές που θέλουν να συνδράμουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Περισσότερες πληροφορίες θα μάθετε επικοινωνώντας στο τηλέφωνο: 6938167393 καθώς και στο email: kallitexneio@gmail.com

Τα μαθήματα

Θα γίνονται ημερίδες πάνω σε καθημερινά ζητήματα. Θα υπάρξουν επίσης καλλιτεχνικά τμήματα με θεατρικές και λογοτεχνικές ομάδες, άτομα που ασχολούνται με τα χειροποίητα κοσμήματα, μουσικοί. Θα υπάρξουν τμήματα ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού, ραδιοφωνικές και άλλες ομάδες.

Στόχος της δημιουργίας τους είναι, όπως λένε, μια πολύπλευρη, πλουραλιστική παιδεία με ερεθίσματα από ένα χώρο που δεν προορίζεται μόνο για σχολικά μαθήματα, ο ρόλος του εθελοντισμού, του ακτιβισμού και η ερασιτεχνία. Επίσης, στοχεύουν στη συνεργασία και τη δημιουργία των ομάδων αυτών.

Το Καλλιτεχνείο των Αχαρνών θα φιλοξενεί κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (και πολλές Κυριακές) με πάντοτε ελεύθερη είσοδο, δρώμενα που αφορούν τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τα έθιμα και τις γιορτές. Οπότε, μπορείτε όλοι να τους επισκεφθείτε…


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή σχολικών ειδών στο Ναύπλιο



Αύριο και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Σχολικά είδη συγκέντρωσε το περασμένο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ο δήμος Ναυπλιέων για όσα παιδιά τα έχουν ανάγκη τη νέα σχολική χρονιά.

Αυτά τα είδη θα διανεμηθούν αύριο από τις 17:00-19:00 και η διανομή θα επαναληφθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο του Δημαρχείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ειδικών σχολείων την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου



Σας καλούμε όλους σε μία κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στην ειδική αγωγή σε όλη την χώρα. Τα χρόνια προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας: 
  • πάλι χωρίς δασκάλους και ειδικό βοηθητικό προσωπικό
  • πάλι χωρίς τα μέσα μετακίνησης των παιδιών μας και
  • πάλι χωρίς σχολεία

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από ανεξάρτητους γονείς, ομάδες γονέων και με την στήριξη του Δ.Ε.Σ. (Δίκτυο Ειδικών Σχολείων).

Τόπος συνάντησης θα είναι μπροστά στο Πλαίσιο στο Τhe Mall (δίπλα ακριβώς από το υπουργείο - Ανδρέα Παπανδρέου 35 παράπλευρος Αττικής Οδού) στις 11:00. Μία ομάδα γονέων θα επιχειρήσει να μπει στο υπουργείο μαζί με τα παιδιά τους - όσοι θέλουν και αν τα παιδιά μπορούν - με σκοπό να τα αφήσουμε στο γραφείο του υπουργού σαν ένδειξη διαμαρτυρίας που δεν έχουν σχολείο να πάνε. Ας τα προσέχουν αυτοί! Οι υπόλοιποι γονείς, παιδιά και φίλοι θα παραμείνουν κάτω, μπροστά στο υπουργείο όπου θα γίνει η διαμαρτυρία. Φέρτε μαζί σας μαρκαδόρους, κιμωλίες και ότι άλλο θέλετε για να περάσουν καλά τα παιδιά και εμείς. Θα φέρουμε ένα μεγάλο ρολό χαρτί να το στρώσουμε στο πεζοδρόμιο για να ζωγραφίσουν τα παιδιά και με τις κιμωλίες- να αφήσουμε το "σημάδι" μας παντού! Έχουμε φτιάξει συνθήματα τραγούδια - βασισμένα σε γνωστά παιδικά - να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Φτιάξτε και εσείς και θα μας τα μάθετε εκεί! Θέλουμε επίσης να φοράνε όλοι, αλλά οπωσδήποτε τα παιδιά, άσπρα καλοκαιρινά μπλουζάκια που να έχετε γράψε πάνω με χρωματιστούς μαρκαδόρους τα δικά σας αιτήματα ή παράπονα. Π.χ. «Σχολείο θέλω να πάω αλλά δεν έρχεται το σχολικό», «Η μαμά μου δίνει 40 ευρώ την ημέρα να προσέχουν εμένα και πάει στη δουλειά για να πάρει 30», «Πάλι δεν ξέρω πιο δάσκαλο θα έχω την φετινή χρονιά…». Όλοι έχετε κάτι να πείτε, αλλά παρακαλούμε όμως όχι βαριά και υβριστικά συνθήματα. 

Θα έχουμε φτιάξει και ένα κεντρικό πανό με σύνθημα:
ΕΜΕΙΝΑ…
ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ειδική Αγωγή Ελλάδας 2012

Όπως καταλαβαίνετε, θέλουμε να τους πάρουμε λίγο στο ψιλό και να έχει η κινητοποίηση αυτή ένα ύφος ανάλαφρο. Μακριά από το ‘Τα κακόμοιρα τα παιδάκια…’. Να πούμε στο υπουργείο τα προβλήματα και τα αιτήματά μας αλλά να μην μας πάρει κι από κάτω. Τα σχολεία θα ανοίξουν - το ξέρουμε. Οι μετακινήσεις θα ταχτοποιηθούν - το ξέρουμε. Και πάλι στο ίδιο σημείο θα βρεθούμε του χρόνου - και αυτό το ξέρουμε. Να ξεκινήσουμε από τώρα μια σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό να καταφέρουμε τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε τέτοια εποχή του χρόνου - τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο τους - και εμείς στις δουλειές μας.

Θα χαρούμε να σας δούμε!!
(Πληροφορίες στο: thejack@tellas.gr ή https://www.facebook.com/groups/miteresmahimesstointernet/)
Μητέρες Μάχιμες στο Ίντερνετ
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνναβη στη θεραπεία της επιληψίας



Σε πρώιμο στάδιο οι έρευνες.

Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα δοκιμάσει μία χημική ένωση που βρίσκεται στην κάνναβη, στη θεραπεία για την επιληψία, έπειτα από μία υποσχόμενη έρευνα που χρησιμοποίησε το στοιχείο αυτό σε ποντίκια.

Η εταιρεία GW Pharmaceuticals, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε πως οι ανθρώπινες κλινικές δοκιμές με τη χρήση CBDV (κανναβιβαρίνη) θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2013. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Reading ανακοίνωσαν πως η κανναβιβαρίνη, σύμφωνα με τις περιορισμένες έρευνες που είχαν γίνει, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό.

Η CBDV είναι ένα από τα πολλά μη ψυχοδραστικά στοιχεία που εντοπίζονται στην κάνναβη και δεν «φτιάχνει» τους χρήστες.

Οι προκλινικές δοκιμές που έγιναν στο Reading έδειξαν πως τα πειραματόζωα στα οποία προκλήθηκαν κρίσεις και στα οποία δόθηκε η ουσία είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η CBDV βρέθηκε επίσης πως είναι αποτελεσματική σε συνδυασμό με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για τον έλεγχο της επιληψίας.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αλλά η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκληθεί από έλλειψη μικροβίων



Υπάρχουν και μικρόβια με προστατευτική δράση.

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλείται από την απώλεια της φυσιολογικής μικροβιακής βιοποικιλότητας της μύτης μετά από κάποια μόλυνση, γεγονός που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο πληθυσμός ενός κοινού βακτηρίου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το «ένοχο» βακτήριο (Corynebacterium tuberculostearicum), που είναι συνηθισμένο και πανταχού παρόν στο ανθρώπινο δέρμα και έως τώρα εθεωρείτο άκακο, εκμεταλλεύεται τη διατάραξη της ποικιλότητας των άλλων μικροοργανισμών για να αποικίσει μαζικά τα ιγμόρια της μύτης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Σούζαν Λιντς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, συνέκριναν δείγματα των μικροβιακών κοινοτήτων από τις ρινικές κοιλότητες δέκα υγιών και δέκα ασθενών με ιγμορίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς δεν διέθεταν στη μύτη τους μια σωρεία μικροβίων, που αντίθετα υπήρχαν στις μύτες των υγιών ατόμων. Από την άλλη, στις μύτες των ασθενών υπήρχαν μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου βακτηρίου Corynebacterium tuberculostearicum, το οποίο συνήθως ζει στο μέτωπο, τα μάγουλα και τα μάτια.

Ακόμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στη μύτη των υγιών ανθρώπων ένα κοινό βακτήριο (τον λακτοβάκιλλο Lactobacillus sakei) που φαίνεται πως προστατεύει από τις λοιμώξεις των ρινικών κόλπων και την ιγμορίτιδα. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που εμβολιάσθηκαν με αυτό το «καλό» μικρόβιο, εμφάνισαν αυξημένη άμυνα έναντι των ρινικών μολύνσεων.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, είναι ότι τα ιγμόρια και οι ρινικοί κόλποι φιλοξενούν μια ποικιλία μικροβίων, μερικά από τα οποία έχουν προστατευτική δράση. Αυτές οι μικροβιακές «ασπίδες» χάνονται κατά τη διάρκεια της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας και ιγμορίτιδας, γι’ αυτό η φυσική μικροβιακή οικολογία πρέπει να αποκαθίσταται στο πλαίσιο της θεραπείας, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ιγμόρια είναι δύο κοιλότητες γεμάτες αέρα στο μπροστινό μέρος του κρανίου, που συνδέονται με τις ρινικές κοιλότητες και καλύπτονται από βλεννογόνο. Καλύπτονται από κάποιο μυστήριο ακόμα, καθώς οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα βέβαια για το λόγο της ύπαρξής τους. Μια πιθανή λειτουργία τους είναι ότι θερμαίνουν τον αέρα πριν αυτός εισέλθει στο σώμα ή, όπως υποθέτουν η Σούζαν Λιντς και οι συνεργάτες της, οι εν λόγω κρανιακές κοιλότητες αποτελούν μια περιοχή μικροβιακού ελέγχου πίσω από τη μύτη, ώστε να ελέγχουν τους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Αν και η λειτουργία τους δεν είναι ξεκαθαρισμένη ακόμα, τα ιγμόρια υφίστανται συχνά φλεγμονή, οξεία ή χρόνια, και ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι γιατροί συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα μικρόβια ή, σε πιο σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις, κάνουν χειρουργική επέμβαση στα ιγμόρια.

Όμως, όπως δήλωσε ο ερευνητής χειρούργος Άντριου Γκόλντμπεργκ, η νέα μελέτη δείχνει την ανάγκη μιας διαφορετικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πάθησης. Αν όντως η πραγματική αιτία της νόσου είναι η διαταραχή του μικροβιώματος που αποικίζει τον ιστό των ιγμορίων και των ρινικών κοιλοτήτων, τότε προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των προστατευτικών βακτηρίων.

Όπως όμως διευκρίνισαν οι αμερικανοί ερευνητές, η νέα αντίληψη δεν παρέχει ακόμα μία άμεση εναλλακτική θεραπεία. Στο μέλλον θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και να ελεγχθούν για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους μέσα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρωκτικά ακούν με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα



Πείραμα στέφθηκε με επιτυχία.

Την ακοή μικρών τρωκτικών αποκατέστησαν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, εξέλιξη που θεωρείται πως μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής λόγω νευρικών βλαβών.

Η διαδικασία χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αλλά και η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της μεθόδου αλλά οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το επίτευγμα αυτό τονίζουν πως το πείραμα αποτελεί σημαντική πρόοδο στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή της εγκύου επικίνδυνη για την κόρη



Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές σε πειράματα με ποντίκια.

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνουν άφθονα λιπαρά φαγητά ενδεχομένως αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις κόρες τους, ακόμη και στις εγγονές τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgetown στην Washington πιστεύουν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής μπορεί να αλλοιώσουν μόνιμα τα κύτταρα του αγέννητου μωρού, καθώς και των επόμενων γενιών. Με άλλα λόγια, η διατροφή της εγκύου πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ή την αποσιώπηση συγκεκριμένων γονιδίων στον οργανισμό του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως επιγενετική.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτήν τη διαπίστωση με βάση πειράματα σε ποντίκια, τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που εκτρέφονταν με λιπαρά τρόφιμα έκαναν θηλυκούς απογόνους με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο στήθος, κάτι που ίσχυε και για τους απογόνους των δεύτερων, δηλαδή για τα «εγγόνια».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ φέρνει γρηγορότερα το εγκεφαλικό



Μπορεί να προκληθεί 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν πίνουν.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά τη μέρα και μάλιστα 14 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του τμήματος νευρολογίας του πανεπιστημίου της Λιλ, με επικεφαλής τη Σαρλότ Κορντονιέ μελέτησαν 540 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς το 25%- οι 137- έπιναν πολύ, τουλάχιστον τρία ποτά καθημερινά.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι γεροί πότες πάθαιναν εγκεφαλικό κατά μέσο όρο στην ηλικία των 60 ετών, γύρω στα 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την μέση ηλικία εγκεφαλικού για τους υπόλοιπους που δεν έπιναν τόσο πολύ.

Μεταξύ όσων έπαθαν εγκεφαλικό σε ηλικία κάτω των 60 ετών, όσοι έπιναν πολύ, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα μοιράσουν αλεύρι σε τιμές παραγωγού



Πρωτοβουλία του κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες.

Συγκέντρωση στην Κατερίνη πραγματοποίησαν τα μέλη του κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες, που πουλούν, ανά την Ελλάδα, διάφορα αγροτικά είδη, σε τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με το salonicanews.gr, αποφάσισαν τα είδη αυτά να φέρουν, πλέον, ετικέτα και ταυτότητα, για να πιστοποιείται η ποιότητά τους και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών. Επίσης, αποφασίστηκε, στο επόμενο χρονικό διάστημα, το εθελοντικό αυτό κίνημα να διαθέσει αλεύρι σε τιμή παραγωγού, για τους καταναλωτές.

Στη συνάντηση της Κατερίνης συμμετείχαν 40 ομάδες από την Πελοπόννησο ως και τον Έβρο. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση της Κατερίνης, μόνον στο νομό Πιερίας στον οποίο ιδρύθηκε και το κίνημα, μέσα σε έναν χρόνο, εξυπηρετήθηκαν 48.000 άτομα!


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για δωρεά οργάνων από 19χρονη που κινδυνεύει



Πάσχει από κυστική ίνωση και έχει μπει στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Η 19χρονη Holly Pereira πάσχει από κυστική ίνωση και χρειάζεται απαραίτητα μεταμόσχευση πνευμόνων για να καταφέρει να επιζήσει τα επόμενα χρόνια.

Η νεαρή κοπέλα παίρνοντας βαθιές ανάσες, που όσο περνάει ο καιρός και δε βρίσκεται ο συμβατός δότης θα παίρνει με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία όπως λέει η ίδια, στέκεται μπροστά από μια κάμερα και κάνει έκκληση σε όσους την ακούν να γίνουν δωρητές οργάνων!

«Δεν μπορώ να κάνω τίποτε παραπάνω από το να ελπίζω ότι το πολυπόθητο τηλεφώνημα θα γίνει. Όμως ξέρω ότι πολλές φορές το τηλέφωνο χτυπάει όταν είναι ήδη πολύ αργά…» λέει στο βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο, κίνηση στην οποία έχουν προβεί στο παρελθόν κι άλλοι ασθενείς, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

«Η κυστική ίνωση επηρεάζει τα πνευμόνια και το πεπτικό σύστημα. Κάνει ακόμη και τα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως το περπάτημα, το να ανεβαίνεις σκάλες ή να κάνεις ντους τόσο δύσκολα. Το γεγονός ότι το όνομά μου βρίσκεται στη λίστα σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης που έχω είναι στην καλύτερη περίπτωση μερικά χρόνια» πρόσθεσε.
Οι πνεύμονες της Holly λειτουργούν σε ποσοστό 20% και η νεαρή κοπέλα κλείνει το βίντεο προτρέποντας όσους την ακούν να υπογράψουν τη σχετική αίτηση, για να χαρίσουν «το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν σε κάποιον».

Η ίδια έχει υπογράψει το έντυπο δωρεάς οργάνων έτσι ώστε να μπορέσει να χαρίσει τη ζωή στους συνανθρώπους της «όταν πια θα φτάσω στο σημείο που δε θα χρειάζομαι άλλο τα όργανά μου».

«Αν καταφέρω να πείσω μερικούς να γίνουν δωρητές, ακόμη κι αν είναι πια αργά για μένα, θα είναι κάτι υπέροχο» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής στο Ηράκλειο



Αργεί ακόμη ο αγιασμός σε σχολεία της Κρήτης, λόγω οικονομικής κρίσης.

Παρ’ ότι έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από το πρώτο κουδούνι στην εκπαίδευση, μία κατηγορία παιδιών που η ζωή στάθηκε μαζί τους σκληρή, ακόμη δεν έχουν μπει στις αίθουσες.

Ο λόγος για τους μαθητές των σχολείων ειδικής αγωγής που στη σκιά της κρίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην εκπαίδευσή τους.

Τα σχολεία ειδικής αγωγής δεν έχουν ανοίξει ακόμα στο Ηράκλειο, οδηγώντας σε νευρική κρίση τους γονείς που δυσανασχετούν για την αντιμετώπιση των παιδιών τους.

Μέχρι στιγμής η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ειδικής αγωγής παραμένει στον αέρα ελλείψει δασκάλων, ενώ σε τρία σχολεία (ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου, ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Πόμπιας και το δημοτικό Τυμπακίου για παιδιά με προβλήματα ακοής) δεν έχει γίνει ακόμα αγιασμός.

Τα προβλήματα δεν λείπουν όμως και από τα σχολεία στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα η εφετινή χρονιά να είναι η χειρότερη όλων.

Δάσκαλοι και καθηγητές δεν υπάρχουν και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές.

«Αντιμετωπίζουν αυτούς τους μαθητές σαν παιδιά τρίτης κατηγορίας», επισημαίνει στο prismanews.gr ο πρόεδρος των δασκάλων του Ηρακλείου, Κώστας Πλουμής.

Ο ίδιος, δάσκαλος σε ειδικό σχολείο, αναφέρεται στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως οι μαθητές της ειδικής αγωγής, τονίζοντας πως «μπορεί σήμερα να έγινε στα σχολεία του Ηρακλείου κανονικά ο αγιασμός, ωστόσο οι σημαντικές ελλείψεις που εντοπίζονται σε όλα τα μέτωπα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόλογη εκπαίδευση».


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολεία στη Βρετανία θα διδάσκουν τους κινδύνους του διαδικτύου



Μαθαίνουν στα παιδιά τα δικαιώματά τους σχετικά με όσα κοινοποιούν.

Ο Επίτροπος Πληροφορικής της Μεγάλης Βρετανίας, Cristopher Graham, ανακοίνωσε πως το γραφείο του ελπίζει στο άμεσο μέλλον να αναπτύξει ένα νέο ενημερωτικό πρόγραμμα για τους μαθητές. Σκοπός της επιτροπής είναι από το επόμενο σχολικό έτος να παρέχεται ενημέρωση στους μαθητές για τους κινδύνους του Facebook, των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα των δεδομένων που μοιράζονται τα παιδιά στο internet.

Σκοπός του νέου προγράμματος θα είναι ακόμα η ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία σύμφωνα με τον επίτροπο θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν για αυτά οι εταιρείες του διαδικτύου ενώ θα μπορούν να απαιτούν την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από τις ανάλογες ιστοσελίδες. Αναφερόμενος μάλιστα στις εταιρείες αυτές, ο Graham δήλωσε πως «θα πρέπει να αρχίσουν να φέρονται στους πελάτες τους ως ενήλικες».

Ο Επίτροπος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή την δημοσίευση μιας έρευνας της Deimos με όνομα The Data Dialogue. Σύμφωνα με αυτή, ένας στους πέντε ενήλικες δεν νοιώθει άνετα με τα δεδομένα που θα κληθεί να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο μέσα την επόμενη δεκαετία, ενώ μόνο το 27% των ενηλίκων αναγνωρίζουν πλεονεκτήματα στην παροχή προσωπικών δεδομένων σε supermarkets.

Παράλληλα ο Ronan Dunne, γενικός διευθυντής της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας O2, η οποία και χρηματοδότησε την έρευνα, είπε πως «οι εταιρείες έχουν αποτύχει να αποδείξουν στους καταναλωτές πως υπάρχει χρησιμότητα στην κοινοποίηση των δεδομένων τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους



Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 7.000-8.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, παράλληλα με την κατάργησή του στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ είτε με κλίμακα είτε με ενιαίο φορολογικό συντελεστή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο που μελετάται είναι η αύξηση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ και τρεις αντί οκτώ κλίμακες που ισχύουν σήμερα: 15% συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, 30% για τα εισοδήματα από 25.000 ως 50.000 ευρώ και 50% για τα εισοδήματα πάνω από τις 50.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της κυβέρνηση είναι κατάργηση-μείωση των φοραοαπαλλαγών καθώς και η παροχή κινήτρων για αποδείξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Απλοποιείται η αγορανομική νομοθεσία



Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης η προστασία των καταναλωτών.

Σε απλοποίηση και κωδικοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι νέοι «Κανόνες Διακίνησης/ Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) τίθενται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και στις βασικές αλλαγές που προβλέπουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διακριτή αναγραφή της αξίας των προϊόντων σε ευρώ και του ΦΠΑ στις αποδείξεις λιανικής για υπηρεσίες και συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πληρώνει.

- Ειδικά για τα καυσόξυλα, η διακίνηση θα γίνεται ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρους (κιλά/ τόνοι) ώστε να αποφεύγονται κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

- Προστασία καταναλωτών σε αγορές που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή (κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων, κ.α.)

- Υποχρεωτική προεκτίμηση του κόστους παροχής υπηρεσιών (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων) προκειμένου να αποφασίσει ο καταναλωτής.

- Απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται διευκολύνεται η σύγκριση τιμών μεταξύ ομοειδών προϊόντων, μέτρο που αποσκοπεί και στη ένταση του ανταγωνισμού, ενώ διευκολύνεται επίσης η λειτουργία των επιχειρήσεων με την απλοποίηση των κανόνων που υποχρεούνται να εφαρμόζουν. Επίσης, αίρονται οι επικαλύψεις ή αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις μεταξύ των ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση των προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Σκορδάς επισήμανε τα εξής: «Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της προχωρεί στην αναμόρφωση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Όπως η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, είπε, τώρα και οι δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους. Στρεβλώσεις πρακτικές, αθέμιτες συμπεριφορές και νόθευση του ανταγωνισμού, θα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης



Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Επίδομα με τη μορφή φόρου, που θα καταβάλλεται με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, μόνο σε όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση των κατοικιών τους προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνεται μέσω ενός γραφειοκρατικού συστήματος.

Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβή τιμή. Στη συνέχεια για να λάβουν μέρος της επιστροφής των έξτρα φορο-επιβαρύνσεων, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ήφαιστος» είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η επιστροφή φόρου θα γίνει σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ, αντίθετα, δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση όσοι θερμαίνουν τα σπίτια τους με άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο ή ξύλα.
Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης, που αποτελούν τεκμήρια.

Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι:

Γεωγραφικά: Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τη μέγιστη κατανάλωση, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο, επί της οποίας θα γίνονται επιστροφές φόρου. Στην πρώτη ζώνη, θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5 - 3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη 1 τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου.

Εισοδηματικά: Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν μπαίνει στα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Περιουσιακά: Τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τετραγωνικά προκειμένου για τετραμελή οικογένεια. Για παράδειγμα μια οικογένεια, με πρώτη κατοικία 200 τ.μ. αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ θα λάβει την επιστροφή φόρου γιατί η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν του έκοψε τα φτερά



Ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη υπαλλήλου της Πολεμικής Αεροπορίας, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο.

Βαθιά ανάσα σ' έναν πολύτεκνο πατέρα από τα Χανιά έδωσε η απόφαση του Ειρηνοδικείου, που προχώρησε στην ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που είχε σε 4 τράπεζες.

Με σχετική απόφαση του δικαίωσε τον πολύτεκνο υπάλληλο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες στις οποίες χρωστούσε αρνήθηκαν τις προτάσεις του στην εξωδικαστική διαδικασία.

O δανειολήπτης είναι έγγαμος, πατέρας τεσσάρων ενηλίκων τέκνων, εκ των οποίων τα δύο είναι άνεργα , ενώ εκείνος εργάζεται ως υπάλληλος στην Πολεμική Αεροπορία.

Το ετήσιο εισόδημά του βάσει εκκαθαριστικού για το οικονομικό έτος 2010 ανερχόταν στις 30.623,40 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά του τον Αύγουστο 2011 ανερχόταν σε 1.549,31 Ευρώ μεικτά.

Η σύζυγος του εργάζεται στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ και οι δύο σύζυγοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το χρέος του ήταν σε τέσσερις Τράπεζες συνολικού ύψους 93.058 Ευρώ.

Το ενδιαφέρον σ' αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο δανειολήπτης είχε πάρει δάνειο και συνάψει πιστωτική κάρτα από συγκεκριμένη Τράπεζα, η οποία στην πορεία εκχώρησε το δικαίωμα απαίτησης σε θυγατρική της εταιρεία, η οποία κατάφερε να παρέμβει στην δίκη και να αιτήσει από το δικαστήριο να συμπεριληφθεί και η δικιά της απαίτηση, στην ρύθμιση του χρέους και πράγμα το οποίο πέτυχε.

Ο δανειολήπτης ζήτησε ρύθμιση του χρέους του αναλογικά με το εισόδημα του, αλλά και διάσωση της μοναδικής του κατοικίας, η οποία βρίσκεται σε περιοχή της πόλης των Χανίων.

Το δικαστήριο με την τόσο σημαντική απόφασή του αποφάσισε:

1) Να ρυθμίσει τα χρέη του δανειολήπτη, όπως ο ίδιος αιτούσε καλώντας τον να καταβάλλει προς τις πιστώτριες Τράπεζες, κατά αντιστοιχία και σε μηνιαίες καταβολές επί μία τετραετία 500 Ευρώ και να πληρώσει συν. ποσού 24.000 Ευρώ την τετραετία.

2) Του χορηγήθηκε περίοδος Χάριτος τεσσάρων ετών για την καταβολή δόσεων για να εξασφαλίσει την διάσωση της κατοικίας του.

3) Εκλήθη στην καταβολή 120 δόσεων (δεκαετίας) των 532 Ευρώ, η καταβολή των οποίων θα αρχίσει μετά την πάροδο της τετραετίας.

4) Διεγράφη χρέος 5.218 Ευρώ.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, χαρακτηρίζει την απόφαση λογικότατη και ισορροπημένη καθώς επιβεβαιώνει την έκκληση της προς τις Τράπεζες, που δεν είναι άλλη από την ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Έτσι θα σωθεί ο ΕΟΠΥΥ



Το σχέδιο σωτηρίας του ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας προτείνει μέσω ανακοίνωσής του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Παράλληλα καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και από τα οικονομικά στοιχεία που μας προσκομίστηκαν μετά από αίτημα του ΙΣΑ σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο αν θα πληρωθούν κάποιες ιατρικές επισκέψεις ενός ή δύο μηνών σε κάποιο σημείο της χώρας, αλλά αν η χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ μπορεί να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη Φαρμακευτική Δαπάνη και τη Νοσοκομειακή και Ιδιωτική Υγεία.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αγγίξει τα 2.5 δις ευρώ στο τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, ασθενείς με καρκίνο αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, λόγω της διαμάχης των προμηθευτών και του κράτους που δεν πληρώνει, ενώ παράλληλα δυσβάσταχτο είναι και το ποσοστό που πρέπει να πληρώσουν στις πανάκριβες αυτές χρόνιες αγωγές, μετά την κατάργηση της 0%κής συμμετοχής.

Την ύστατη αυτή στιγμή, καλούμε σε έναν υγιή, ουσιαστικό διάλογο σωτηρίας τον αρμόδιο Αν Υπουργό Υγείας, κο Μ.Σαλμά και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κο Γ.Βουδούρη όπως αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες. Ήδη έχει ξεκινήσει το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας με Παρόχους και Χρήστες Υγείας, και οφείλουν οι υπεύθυνοι του ΥΥΚΑ να ενώσουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, ώστε να υπάρξει μια πραγματική Ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των εχόντων αλλά και των αδύναμων, φτωχών Ελλήνων.

Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται, μέρα με την ημέρα, δυσκολότερη για τους ασφαλισμένους, όταν η ανυποληψία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τα πολυέξοδα ραδιοτηλεοπτικά σποτ των τηλεφωνικών ραντεβού βυθίζει ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους σε οικονομικό αδιέξοδο διότι υποχρεώνονται να πληρώσουν και την κλήση, αλλά ουσιαστικά και τον καταιγισμό των διαφημίσεων, για το ραντεβού με το γιατρό τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει την άποψη ότι ο πολίτης με 10.000-15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δε μπορεί να πληρώνει 25%συμμετοχή στο φάρμακο και 15%συμμετοχή στις εξετάσεις του, σε αντίθεση με κάποιον που το εισόδημά του είναι 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Θα πρέπει να συζητηθούν από κοινού και να θεσμοθετηθούν άμεσα, προτάσεις όπως η προαναφερόμενη αλλά και άλλες, ως ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – ΕΟΠΥΥ, προτού φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζονται και οι ασφαλισμένοι όπως οι ανασφάλιστοι και οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες, μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία που πολλαπλασιάζονται, μέρα με την ημέρα, σε όλη τη χώρα.

Οφείλουμε όλοι μαζί, Χρήστες, Πάροχοι, Ηγεσία του ΥΥΚΑ, Διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο σύμπνοιας και συνεννόησης, να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, εξαντλώντας η κάθε μεριά τα όριά της υπερ των ασφαλισμένων πολιτών.

Εμείς ήδη το πράττουμε μέσα από το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας. Καλούμε τους υπευθύνους της πολιτικής ηγεσίας για τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα πριν η επικείμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές".
Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                 Στ Τσούκαλος

Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής στον Γκαλέτι από τον πατέρα του



Σε μεταμόσχευση νεφρού θα υποβληθεί σύντομα ο Λουτσιάνο Γκαλέτι στην Αργεντινή. Το δώρο ζωής στον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού, που προ διετίας υποχρεώθηκε να αποσυρθεί λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, θα δώσει ο ίδιος ο πατέρας του. Οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πως υπάρχει συμβατότητα για να γίνει η μεταμόσχευση από τον Ρουμπέν Οράσιο Γκαλέτι στον πρώην ποδοσφαιριστή.

Μάλιστα, ο 32χρονος άσος δεν αποκλείει την επιστροφή του στα γήπεδα εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με τη μεταμόσχευση και αναρρώσει. Η επέμβαση θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου σε ειδική κλινική στο Μπουένος Άιρες.

«Ο πατέρας μου ήταν αθλητής και το νεφρό του είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν όλα πάνε καλά, σε 20 μέρες θα μπορώ να αρχίσω τρέξιμο σε αργούς ρυθμούς, ενώ σε ενάμιση μήνα θα μπορώ να προπονούμαι. Οι γιατροί μού είπαν πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορώ να επιστρέψω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Γκαλέτι. «Όταν είχε διαγνωστεί το πρόβλημα υγείας μού είχαν πει ότι δεν θα μπορώ να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο, αλλά ανυπομονώ για την επέμβαση και θέλω να αγωνιστώ ξανά», πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχουν να προλάβουν τη σύνταξη


Χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου, καταθέτουν άρον - άρον τα δικαιολογητικά τους για να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη, καθώς η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανή.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

Διαβάστε περισσότερα...

Πάτησε τη σκανδάλη από...χαρά


Ένας Γάλλος κυνηγός έχασε το χέρι του, όταν έπεσε θύμα ενός απίστευτου ατυχήματος. Υπεύθυνο το νεαρό σκυλί του που πίεσε τη σκανδάλη του όπλου, θέλοντας «να κάνει...χαρές στο αφεντικό του», όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου από την τοπική χωροφυλακή.

Το θύμα συμμετείχε σε κυνήγι ζαρκαδιού κοντά στο Σαν-Μισέλ-ντε-Ντουμπλ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όταν δύο από τα κυνηγόσκυλά του χίμηξαν κατά του θηράματος. Το τρίτο από τα σκυλιά, που ο ιδιοκτήτης του εκπαίδευε για το κυνήγι, παρέμεινε κοντά του.

Κατόπιν, «όρμησε προς εμέ, θέλοντας να μου κάνει χαρές», διηγείται ο άτυχος κυνηγός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Bleu Perigord. «Ορμώντας όμως, πίεσε με την πατούσα του τη σκανδάλη της καραμπίνας και το όπλο εκπυρσοκρότησε». Βαριά τραυματισμένος στο δεξί χέρι, ο άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Μπορντό, όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό του μέλους.

Ο κυνηγός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν τρέφει κακία για τον πιστό του σύντροφο. «Το σκυλί δεν φταίει σε τίποτε. Είναι αξιαγάπητο! Εγώ έπρεπε να μην αφήσω την ασφάλεια (του όπλου), αυτό είναι όλο», τόνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Θαύμα: Οι "τυφλοί" της Ζακύνθου είδαν - 8 στους 10 έπαιρναν επίδομα παράνομα

Είδαν οι "τυφλοί" της Ζακύνθου



Μόνο 34 από τους συνολικά 388 που λάμβαναν επίδομα τυφλότητας στην Ζάκυνθο ήταν πραγματικά τυφλοί, σύμφωνα με τον επανέλεγχο που έκανε το ΙΚΑ, σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης Στέλιο Μποζίκη οι τυφλοί είναι 23, όμως, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όπως δήλωσε ο ίδιος ο γιατρός που υπέγραψε τις σχετικές γνωματεύσεις… τιμωρήθηκε με μετάθεση στον Πύργο.

Ο επανέλεγχος έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία, στις 11-13 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ





Πηγή: http://www.enikos.gr

------------

Οι 8 στους 10 τυφλούς στη Ζάκυνθο είδαν ξαφνικά το φως τους

 

Έπαιρναν το επίδομα αλλά δεν το δικαιούνταν.

Το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στον νομό Ζακύνθου δεν ήταν πραγματικά τυφλοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επανελέγχου στον οποίο προχώρησε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) κατά την περίοδο από 11/09/2012 έως 13/09/2012.

Ο επανέλεγχος των επιδοματούχων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του ΙΚΑ με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τους 388 «τυφλούς» της Ζακύνθου, που κλήθηκαν για έλεγχο από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόλις οι 34 δηλαδή το 17,6% είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα αποτελέσματα της επανάκρισης των 221 περιπτώσεων επιδοματούχων τυφλότητας που προσήλθαν έχουν ως εξής:

Τυφλοί εφ΄ όρου ζωής: 34.

Τυφλοί για ένα έτος: 5.

Όχι τυφλοί: 182.

Ποσοστό τυφλών: 17,65%.

Ποσοστό μη τυφλών: 82,35%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε (το οποίο σαφώς είναι υψηλότερο καθότι δεν προσήλθε το 37,63% των κληθέντων) επιβεβαιώνει το φαινόμενο της χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους και επιτάσσει την άμεση επανάκριση όλων των επιδοματούχων σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό επιδοματούχων τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιφυλάσσεται να προγραμματίσει επανελέγχους, μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ, αμέσως μόλις εξορθολογιστεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων που έχουν κατατεθεί προς εξέταση, συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων παραβατικότητας και εξοικονόμησης πόρων για τους πραγματικά δικαιούχους.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μην μιλάς θα σε σφάξουμε!»


Αντιμέτωπη με τρεις ληστές ήρθε το βράδυ της Κυριακής μία 85χρονη από την Αμαλιάδα, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα κι όμως έκανε τους δράστες να τραπούν σε φυγή.

Η 85χρονη Νικολίτσα Αγγελοπούλου που ζει μόνη της σε μία μονοκατοικία στην περιοχή Τραγάνι στην Αμαλιάδα ενώ κοιμόταν άκουσε κάποιον θόρυβο που την ξύπνησε. Αντίκρισε έναν άνδρα που φορούσε κουκούλα στο δωμάτιο της. Αμέσως μετά το πρώτο άτομο, στο δωμάτιο εισήλθαν άλλα δύο άτομα με κουκούλα, τα οποία την πλησίασαν και της είπαν να μην μιλάει.

Κάποια στιγμή ο ένας εκ των δραστών βρήκε ένα μαχαίρι επάνω στο τραπέζι, το πήρε στα χέρια του, πλησίασε τη γυναίκα και άρχισε να την απειλεί λέγοντάς της: «Μην μιλάς θα σε σφάξω..».

Η γυναίκα κατατρομαγμένη τους έδωσε ένα πορτοφόλι που είχε κάτω από το μαξιλάρι της, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των δέκα ευρώ, οι δράστες όμως δεν σταμάτησαν να ψάχνουν, μέχρι που βρήκαν σε ένα συρτάρι το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και σε μία βαλίτσα όλα τα χρυσαφικά της ηλικιωμένης.

Φώναξε τον γείτονα

Η γυναίκα κάποια στιγμή επεχείρησε να σηκωθεί από το κρεβάτι για να βγει έξω, όμως την έσπρωξαν και την απέτρεψαν, ωστόσο η γυναίκα δεν έχασε το θάρρος της και όταν αντιλήφθηκε ότι και οι τρεις ήταν απασχολημένοι με το να ψάχνουν το σπίτι, βγήκε αθόρυβα έξω από την πόρτα και άρχισε να καλεί σε βοήθεια τον αλλοδαπό που διαμένει δίπλα.

Οι δράστες όταν άκουσαν τις φωνές φοβήθηκαν και αμέσως τράπηκαν σε φυγή, όχι από την πόρτα αλλά από ένα μικρό παράθυρο στην κουζίνα, σπάζοντας μάλιστα και τη σίτα.

Την υπόθεση διερευνά το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τα παιδιά


Ο Στέφανος Κορκολής τραγουδά για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί".

Μαζί του η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τον μαέστρο Νίκο Τσούχλο και οι ερμηνευτές Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σόνια Θεοδωρίδου, Αντώνης Ρέμος και Ελεονώρα Ζουγανέλλη.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης ορθώνει το ανάστημα του και στέλνει το δικό του μήνυμα, όταν κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο 6000 παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...