Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Απλοποιείται η αγορανομική νομοθεσία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης η προστασία των καταναλωτών.

Σε απλοποίηση και κωδικοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι νέοι «Κανόνες Διακίνησης/ Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) τίθενται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και στις βασικές αλλαγές που προβλέπουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διακριτή αναγραφή της αξίας των προϊόντων σε ευρώ και του ΦΠΑ στις αποδείξεις λιανικής για υπηρεσίες και συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πληρώνει.

- Ειδικά για τα καυσόξυλα, η διακίνηση θα γίνεται ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρους (κιλά/ τόνοι) ώστε να αποφεύγονται κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

- Προστασία καταναλωτών σε αγορές που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή (κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων, κ.α.)

- Υποχρεωτική προεκτίμηση του κόστους παροχής υπηρεσιών (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων) προκειμένου να αποφασίσει ο καταναλωτής.

- Απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται διευκολύνεται η σύγκριση τιμών μεταξύ ομοειδών προϊόντων, μέτρο που αποσκοπεί και στη ένταση του ανταγωνισμού, ενώ διευκολύνεται επίσης η λειτουργία των επιχειρήσεων με την απλοποίηση των κανόνων που υποχρεούνται να εφαρμόζουν. Επίσης, αίρονται οι επικαλύψεις ή αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις μεταξύ των ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση των προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Σκορδάς επισήμανε τα εξής: «Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της προχωρεί στην αναμόρφωση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Όπως η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, είπε, τώρα και οι δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους. Στρεβλώσεις πρακτικές, αθέμιτες συμπεριφορές και νόθευση του ανταγωνισμού, θα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.