Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Βρέθηκε μία από τις μαθήτριες που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ


Η κοπέλα που εντοπίστηκε είχε αποκτήσει παιδί.

Πολλοί εκπρόσωποι των γονέων των κοριτσιών που είχαν απαχθεί από το σχολείο τους στο Τσίμπο της βορειοανατολικής Νιγηρίας πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά και αξιωματούχοι της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι μία από τις νεαρές μαθήτριες βρέθηκε ζωντανή και φέρεται ότι απέκτησε παιδί κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Ο Λάουαν Ζάνα, ο γραμματέας της ένωσης των γονέων των μαθητριών, είπε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ότι το κορίτσι ονομάζεται Αμίνα Άλι και εντοπίστηκε την Τρίτη κοντά στο δάσος Σαμπίσα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε η Αμίνα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Η περιοχή του δάσους Σαμπίσα ελέγχεται ακόμη και σήμερα από την Μπόκο Χαράμ.

Η Αμίνα Άλι είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής από τις 219 μαθήτριες που σώθηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους υπεύθυνους του κινήματος "Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας" ανέφερε ότι η Αμίνα εντοπίστηκε από πολιτοφύλακες οι οποίοι βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι άνδρες αυτοί την μετέφεραν αρχικά στο χωριό της, το Μπαλάλα, κοντά στο Τσίμποκ.

«Συναντήθηκε με τους γονείς της, οι οποίοι την αναγνώρισαν, και κατόπιν οδηγήθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη Νταμπόα», εξήγησε ο Αγιούμπα Αλάμσον Τσίμποκ, ένας από τους ηγέτες της κοινότητας του Τσίμποκ. «Ο πατέρας της ονομάζεται Άλι και η ίδια Αμίνα. Τους γνωρίζω καλά επειδή συνεργάστηκα μαζί τους ως εκπρόσωπος των οικογενειών των κοριτσιών του Τσίμποκ», πρόσθεσε.

Ο Γιακούμπου Νκέκι, ο επικεφαλής της οργάνωσης των γονέων των απαχθέντων κοριτσιών, επιβεβαίωσε και αυτός το όνομα της κοπέλας. Όπως είπε, η Αμίνα ήταν 17 ετών όταν την απήγαγαν, στις 14 Απριλίου 2014. «Είναι κόρη του γείτονά μου, την έφεραν στο σπίτι μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα και με τους τρεις άνδρες, η κοπέλα φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της γέννησε ένα παιδί. «Κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό, αλλά δεν ξέρω αν είναι αγόρι ή κορίτσι», είπε ο Λάουαν Ζάνα.

Και οι τρεις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι στο δάσος της Σαμπίσα βρίσκονται και άλλα κορίτσια από το Τσίμποκ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπόρνο Κάσιμ Σετίμα δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι έχει πληροφορηθεί την απελευθέρωση της Αμίνα, αλλά δεν έχει μιλήσει μαζί της ακόμη. Πρόσθεσε όμως ότι το κορίτσι πρόκειται να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Μαϊντουγκούρι.

Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 κορίτσια από το σχολείο τους στο Τσίμποκ τον Απρίλιο του 2014. Πενήντα επτά από τις μαθήτριες αυτές δραπέτευσαν λίγες ώρες μετά την αρπαγή τους, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Από το 2009 η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000. Από τις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και του στρατού έχουν εκτοπιστεί 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Νιγηρία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης»


Συνάντηση Αρναουτάκη με τον γ.γ του Υπουργείου Μεταφορών.

Το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί προτεραιότητα και βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων στρατηγικών έργων της Κυβέρνησης για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το «πακέτο Γιούνγκερ» ανέφερε σήμερα από το Ηράκλειο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γιώργος Δέδες κατά τη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για το έργο του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας χωρίς διόδια. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει σχετικό αίτημα απευθείας στο Πρωθυπουργό για χρηματοδότηση-κατασκευή του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας δίχως διόδια.

«Ο ΒΟΑΚ είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες μας και μάλιστα μέσα στις προτεραιότητες των έργων τα οποία προτείναμε για να ενταχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ». Έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο το σύνολο των υπολειπόμενων τμημάτων του ΒΟΑΚ προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυο λιμανιών της Κρήτης της Σούδας και του Ηρακλείου να υπαχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Παράλληλα επεσήμανε ότι: «Ήδη στη Σύνοδο της Λιουμπλιάνα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Υπουργείο μας κατέθεσε τις 25 προτάσεις για έργα που προτείνονται να ενταχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ». Μέσα στα πρώτα 8 από αυτά ως αξιολόγηση είναι και η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά, χρειάζεται ωστόσο πάρα πολύ δουλειά ακόμα, να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που η πρόταση μας θα ενισχυθεί, ισχυροποιηθεί και θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την Επιτροπή «Γιούνγκερ». Με τα στελέχη του ΒΟΑΚ συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα, την ολοκλήρωση όλων εκείνων των μελετών και κυρίως του στρατηγικού σχεδίου αλλά και των μελετών που θα μπορέσουν αυτή την πρόταση να την ισχυροποιήσουμε να την τεκμηριώσουμε και να τύχει της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Το έργο του ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει, επαναλαμβάνουμε, με ρήτρα διαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι θα πληρώνει κάθε χρόνο το Κράτος το ποσοστό που θα ορίζεται στον ανάδοχο που θα πάρει το έργο».

Το ζητούμενο για εμάς είναι να μην πληρώνει ο πολίτης επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας ότι «η πρόταση που επεξεργαζόμαστε και θα υποβληθεί σύντομα από την Περιφέρεια προς τον Πρωθυπουργό είναι να αποδεχθεί το σχεδιασμό μας. 'Αλλωστε,είπε, το Υπουργείο υποστηρίζει την πρόταση μας, έχουμε μιλήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς, θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πει το τελικό «ναι» για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο για την Κρήτη. Έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη προτάσεις πως θα μπορέσουμε γρηγορότερα να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί και στο πακέτο «Γιούνγκερ» με ρήτρα διαθεσιμότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνωστοπούλου: Δυσθεώρητο για την ελληνική οικογένεια το κόστος των μεταπτυχιακών


«Δεν μπορεί ένα μεταπτυχιακό να έχει 8 και 10.000 ευρώ, δεν γίνεται».

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο με κάποια δίδακτρα μεταπτυχιακών που είναι δυσθεώρητα, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει με την κατάθεση νομοσχεδίου.

Όπως είπε η κ. Αναγνωστοπούλου το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και υπογράμμισε ότι θέση του υπουργείου είναι ότι το οποιοδήποτε κόστος για την εξασφάλιση μεταπτυχιακού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Δεν μπορεί ένα μεταπτυχιακό να έχει 8 και 10.000 ευρώ, δεν γίνεται», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «θα έχουμε και νομοσχέδιο γι αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα πριν συζητήσω με τους πρυτάνεις. Εμείς έχουμε μια άποψη».

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είπε ότι διεξάγονται με το λεγόμενο «σύστημα παπαγαλίας», αλλά επισήμανε ότι για να αντικατασταθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψηφίους.

«Το λύκειο κυρίως, το σύστημα παπαγαλίας έχει καταστρέψει την παιδεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, επισημαίνοντας ότι με το σημερινό σύστημα εισαγωγής τα ιδιωτικά φροντιστήρια καθιέρωσαν μια φόρμουλα διδασκαλίας και την επέβαλαν και στα λύκεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν δεν θα γίνουν απότομα και βίαια.

«Έχουμε πολλές εισηγήσεις για το πώς πρέπει να είναι το λύκειο και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, θέλει προσοχή όμως το τι βήμα θα κάνει κανείς», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έργο υψηλής προτεραιότητας ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης


Ένα μεγαλεπήβολο project με πολλαπλά οφέλη και στις τοπικές κοινωνίες.

Έργο υψηλής σημασίας και προτεραιότητας χαρακτηρίστηκε, για ακόμη μία φορά, ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στις εταιρείες ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH). Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους και συζήτησαν τα βήματα υλοποίησης του έργου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: «Σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους, κτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν πέρα από τον TAP που αύριο τον εγκαινιάζουμε ούτως ή άλλως».

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα δήλωσε ότι η χώρα της θέλει τον πλωτό σταθμό LNG ο οποίος θα ενισχύσει τη διασύνδεση φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η έναρξη λειτουργίας του πλωτού τερματικού σταθμού τοποθετείται στο τέλος τους 2018 και οι εργασίες του έργου συγχρονίζονται με το χρονοδιάγραμμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο αυτά έργα είναι άμεσα συναρτώμενα και συμπληρωματικά.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 6.9.1 - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει ενταχθεί και στα 27 έργα που υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. Νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η πλωτή μονάδα του θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα έως 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Ουγγαρία αλλά και η Ουκρανία.

Το έργο είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση για να τροφοδοτήσει τις χώρες των Βαλκανίων μέσω του αγωγού IGB, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του υφιστάμενου δικτύου και του αγωγού TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών ΥΦΑ όπως οι Η.Π.Α. και παραγωγών της Αν. Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ) αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, η Αλγερία κλπ.

Σε τοπικό επίπεδο, ο πλωτός σταθμός υποστηρίζεται και υποστηρίζει την τοπική κοινωνία ενισχύοντας την απασχόληση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και εστιάζοντας στην εκπαίδευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, δίνοντας ώθηση σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων και ενισχύοντας την πρόσβαση σε ανταγωνιστική ενέργεια.

Το LNG Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε με τους αυστηρότερους κανόνες και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Δεν επηρεάζει καθόλου το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, ενώ βρίσκεται μακριά από όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών που εισηγείται η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σύνολο του έργου, τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης και τον αυστηρό έλεγχο των εκπομπών και των αποβλήτων, εξασφαλίζεται ότι το LNG Αλεξανδρούπολης θα είναι ένα έργο φιλικό και αβλαβές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα για την Αποϊδρυματοποίηση - «Σχεδιασμός για ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα»


Δελτίου 18.05.2016


Αρ. Πρωτ.: 796

Στην ημερίδα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ε.Σ.Α.μεΑ., «η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας» παρευρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τετάρτη 18 Μαΐου. Στην ημερίδα παρέστησαν και μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας, η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Jan Jařab, Εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα στην κοινότητα), ο Γιώργος Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Jan Pfeiffer (Mental Health Europe, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων) κ.α.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για το αναπηρικό κίνημα το θέμα της αποϊδρυματοποίησης και της ανεξάρτητης διαβίωσης: ουσιαστικά πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην προσωπική επιλογή. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να αποφασίζει για το που και με ποιόν θα ζήσει χωρίς αυτό να του επιβάλλεται από απρόσωπες και συχνά απάνθρωπες διαδικασίες.

Επιβαλλόταν στη χώρα να υπάρξει εθνικός περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός για την αποιδρυματοποίηση πολύ πριν την κρίση. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος αποϊδρυματοποίησης εδώ και μια 20ετία. Τώρα μέσα στην κρίση οφείλει το ελληνικό κράτος, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, το αναπηρικό κίνημα και άλλοι φορείς να συνεργαστούν και να αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία ένα σύγχρονο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, που από τη μια μεριά θα ανακόπτει τη ροή προς τα ιδρύματα με την ενίσχυση και διεύρυνση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης, ενώ από την άλλη μεριά, βήμα- βήμα θα προετοιμάζει τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί να ζουν σε ιδρύματα για τη σταδιακή και ομαλή τους ένταξη στην κοινότητα, στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Είναι αυτονόητο, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα συμφωνήσει ποτέ να κλείσει ένα ίδρυμα εάν δεν έχουν δημιουργηθεί πραγματικές εναλλακτικές δομές και υπηρεσίες. Δογματισμοί σε αυτό το θέμα δεν χωρούν. Σε κάθε περίπτωση όμως η αδυναμία δημιουργίας εναλλακτικών υπηρεσιών δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για ιδρυματοποίηση».

Επιβάλλεται να γίνει μία καταγραφή από την αρχή, που υπάρχουν έγκλειστοι σε ιδρύματα και πόσοι. Όλη η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί σε δομές εντός της κοινότητας, με την αξιοποίηση των κοινωνικών κέντρων των δήμων και με την ευθύνη και εποπτεία της Περιφέρειας. Το κράτος πρέπει να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο ανταποδοτικό πόρο μόνο για την χρηματοδότηση δομών αποϊδρυματοποίησης και ανεξάρτητης διαβίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει η μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους Δήμους, για να αξιοποιηθούν από τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε νησιά και παραμεθόριες και αγροτικές περιοχές. Αυτό που συμβαίνει με τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ σήμερα είναι η πλήρης απαξίωσή τους μετά την ένταξή τους στα νοσοκομεία από το 2011.

Δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη, με στόχο και πρόγραμμα πρέπει να στηριχθεί το άτομο με αναπηρία και η οικογένειά του, μέσα στην κοινότητα, με προοπτική επανένταξης, εκπαίδευσης, στήριξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό άλλωστε το επιβάλλει και το επιτάσσει και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ειδικά το άρθρο 19 για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το ΦΕΚ για το νέο ολοήμερο σχολείο


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για το ωρολόγιο πρόγραμμα του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου που θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος.

Δείτε το ΦΕΚ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική διάσωση οδηγού από φλεγόμενο όχημα


Τη δραματική διάσωση ενός οδηγού που είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του, το οποίο είχε πιάσει φωτιά, κατέγραψε η κάμερα ενός αστυνομικού οχήματος στην πόλη Άνκορατζ στην Αλάσκα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, άνδρες της αστυνομίας καθώς και διερχόμενοι οδηγοί, με κίνδυνο της ζωής τους, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έγκαιρα από το όχημα τον οδηγό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του New York Post, ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο χέρι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε αδελφές που υπηρετούν στο ίδιο αστυνομικό τμήμα


Οι αδελφές Χολμς αποτελούν την «υπέροχη πεντάδα» του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης. Οι πέντε αδελφές που μεγάλωσαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, εκτός από το DNA, μοιράζονται και μια κοινή καριέρα.



Πρόκειται για την υπαρχηγό Χουανίτα Χολμπς, την αστυνόμο Τζάνις Χολμς, τις αρχιφύλακες Εστέλα και Σελένα Χολμς καθώς και την Μπέρνις Χολμς που αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αρχιφύλακα.

Όλες οι αδελφές, ακολούθησαν τα βήματα της Μπέρνις, η οποία ήταν η πρώτη που κατατάχθηκε στην αστυνομία έπειτα από παρότρυνση φίλου.



«Χτένιζα τα μαλλιά τους, τις βοηθούσα με τα μαθήματα, μαγείρευα...» λέει η μεγαλύτερη όλων, η Χουανίτα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Good Morning America. «Ο Θεός, με προετοίμαζε για κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο», συμπληρώνει .

Η Τζάνις από την πλευρά της δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές. «Και εγώ είμαι η νικήτρια!», προσθέτει γελώντας, και επισημαίνει ότι σκοπεύει να γίνει το αφεντικό της Χουανίτα σε λίγα χρόνια.

«Πάντα είχαμε καλή σχέση μεταξύ μας, αλλά τώρα που είμαστε αστυνομικοί μπορεί να βασιστεί η μία στην άλλη...», συμπληρώνει η Εστέλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρχαρίας σκόρπισε τον τρόμο σε παραλία στην Βρετανία


Το τρόμο σκόρπισε ένας καρχαρίας τριών μέτρων σε βρετανική παραλία στην περιοχή Ντόρσετ.



Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο καρχαρίας πλησίασε αρκετά την ακτή και ο κόσμος παρακολουθούσε τη σκηνή πανικόβλητος. Σύμφωνα με τη Mirror, το είδος του καρχαρία αυτού δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο καθώς τρέφεται με πλαγκτόν.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου


Βρέθηκε επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής που είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια από τη βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.



Συγκεκριμένα, ο Κολόμβος έγραψε στις 15 Φεβρουαρίου 1493 μια επιστολή σχετικά με την ανακάλυψή του, ενώ βρισκόταν στο δρόμο της επιστροφής. Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, πολλά αντίγραφα της επιστολής απεστάλησαν σε διάφορες γλώσσες στις χώρες της Ευρώπης, για να γνωστοποιηθεί η είδηση.

Από τα αντίγραφα αυτά ελάχιστα διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα στη Φλωρεντία. Όμως αργότερα η συγκεκριμένη επιστολή εκλάπη από την βιβλιοθήκη Riccardiana και οι κλέφτες την αντικατέστησαν με ένα πλαστό αντίγραφο.



Μάλιστα, κανένας από το προσωπικό του μουσείου δεν είχε αντιληφθεί την κλοπή μέχρι το 2012. Έκτοτε οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό της αυθεντικής επιστολής που ανήκε στην βιβλιοθήκη Riccardiana.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή είχε κλαπεί τουλάχιστον πριν από 23 χρόνια, καθώς αγοράστηκε από ιδιώτη σε δημοπρασία το 1992 έναντι 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια την δώρισε στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον το 2004. Η επιστολή σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε δελτίο Τύπου η ιταλική αστυνομία ανέφερε ότι κατάφερε να εντοπίσει το έγγραφο χάρη στην «αποδοτική συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την παράνομη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τζον Φίλιπς, αποκάλεσε το γεγονός «συμβολικό που δείχνει το επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητρόπουλος: Παράνομη η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους


Παράνομη χαρακτήρισε την επιστροφή του ΕΚΑΣ ή τον συμψηφισμό του από την κυβέρνηση ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παραβιάζει αρχές Δικαίου, νόμους και διεθνείς συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητρόπουλος την Τρίτη, με παρέμβαση του επισήμανε ότι «το άρθρο 92 του ισχύοντος νόμου, του νέου ασφαλιστικού, προβλέπει αναδρομική περικοπή από 1/1/2016. Τα νέα κριτήρια που αποβάλλουν από το σύστημα 80.000 και πλέον συνταξιούχους με κατώτατη σύνταξη ισχύουν αναδρομικά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εγγονός του Μιρό δημοπρατεί έργα του ζωγράφου για να βοηθήσει τους πρόσφυγες


Ο εγγονός του διάσημου Καταλανού ζωγράφου και γλύπτη Ζουάν Μιρό θα βγάλει σε δημοπρασία έργα του παππού του με σκοπό να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Ο εγγονός του Μιρό δημοπρατεί έργα του ζωγράφου για να βοηθήσει τους πρόσφυγες

Ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, αποφάσισε να δώσει 28 από τους πίνακες του παππού του ώστε με τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να ενισχυθεί το έργο του Ερυθρού Σταυρού.

Μιλώντας στο AFP δήλωσε πως ο παππούς του θα ήθελε να δωρίσει τη συλλογή του, συμπληρώνοντας: «Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον εκπρόσωπο για τις επιθυμίες του και προσπαθώ να κάνω αυτό που θα ήθελε να κάνει αν ήταν ακόμα ζωντανός. Ο Μιρό ήταν ένας άνδρας που είχε υπομείνει πολλά στη ζωή του. Πείνασε και έζησε στην εξορία κατά τον εμφύλιο της Ισπανίας».

Τα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο την ερχόμενη Πέμπτη ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να συγκεντρωθούν 50.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό για τους πρόσφυγες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλικές καταστροφές στη Σρι Λάνκα - Φόβοι για 150 νεκρούς


Στους 150 υπολογίζονται οι νεκροί από τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών στην κεντρική Σρι Λάνκα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αξιωματούχων των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ανάγκασαν πάνω από 223.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σχετικά κυβερνητικά στοιχεία. Συνολικά σε όλη τη χώρα ανασύρθηκαν 17 σοροί.

Επιπλέον, πάνω από 350 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού που πήρε μέρος σε μια συνάντηση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην Αραναγιάκα δήλωσε πως φοβάται ότι ο οριστικός απολογισμός των νεκρών θα ανέλθει σε «300 ως 400».

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο ντόπινγκ ολυμπιακών διαστάσεων!


Στην προσπάθειά της να εντείνει τον αγώνα της κατά του ντόπινγκ, η ΔΟΕ αποκλείει αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Όπως ανακοίνωσε επισήμως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της, η Επιτροπή πραγματοποίησε επανέλεγχο 454 δειγμάτων ούρων που έδωσαν αθλητές, οι οποίοι μετείχαν στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Οι επαναληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν σε συνεργασία με τη WADA, εστίασαν στους αθλητές, οι οποίοι πρόκειται να αγωνιστούν και στο Ρίο και έγιναν με τις πιο πρόσφατες και εξελιγμένες επιστημονικές μεθόδους.

Ως αποτέλεσμα, 31 αθλητές από έξι αθλήματα θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πρόκειται να αρχίσουν σε μερικές εβδομάδες! Μάλιστα το εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες αποκλεισμού, αφού πρώτα ενημερωθούν οι 12 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, στις οποίες ανήκουν οι αθλητές.

Το θέμα έχει και συνέχεια. Η ΔΟΕ θα επεκτείνει τους επαναληπτικούς ελέγχους και σε άλλα 250 δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 και αν βρεθούν κι εκεί ντοπαρισμένοι αθλητές, θα αποκλειστούν επίσης από το Ρίο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στο Πεκίνο και το Λονδίνο, αλλά και στους επιλαχόντες αυτών.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θυμόμαστε - Τιμούμε - Συνεχίζουμε»


Εκδηλώσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

«Θυμόμαστε - Τιμούμε – Συνεχίζουμε». Αυτήν την παραίνεση απηχεί το μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις 17 έως τις 22 Μαΐου στην Αθήνα.

«Θυμόμαστε - Τιμούμε – Συνεχίζουμε»

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες με τη φωτοϊστορική έκθεση από την συλλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη που λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος θυμίζοντας το δέος και τις θυσίες τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη που έδωσε για το θέμα. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 22 Μαΐου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ανοίξει τις πύλες του στους πολίτες για να έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, από την Παρασκευή 20 Μαΐου έως την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η ιερή εικόνα θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 9:10 το πρωί της Παρασκευής όπου άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδώσει τιμές. Στην συνέχεια, η πομπή θα κινηθεί προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή της και θα εναποτεθεί μέσα στον ιερό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας στο υπουργείο για προσκύνηση.

Το κοινό θα μπορεί να προσέλθει στο υπουργείο για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά:

- Την Παρασκευή, από 14:00 - 21:00,

- Το Σάββατο, από 07:00 - 21:00,

- Την Κυριακή από 07:00 - 14:00.

Η κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου χορευτικά συγκροτήματα Ποντίων ντυμένα με παραδοσιακές στολές θα χορεύουν ποντιακά τραγούδια συνοδεία μουσικής.

Παράλληλα, συγκροτήματα Ποντίων θα χορεύουν στην άλλη "πύλη" των επισκεπτών προς τον Ιερό Βράχο οριοθετώντας το χώρο του εορτασμού, έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν στις 6 το απόγευμα, οπότε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λυράρηδες και νταουλιέρηδες θα ανοίξουν ένα διονυσιακό μουσικό διάλογο σε ποντιακά θέματα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους διερχόμενους επισκέπτες Στα καλλιτεχνικά δρώμενα θα συμμετέχουν μουσικοί με λύρες και 30 χορευτές.

Στις 8 το βράδυ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα καλοσωρίσει τους προσκεκλημένους της επίσημης εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες Ποντίων και Αρμενίων και ανάμεσα τους θα είναι ο κοσμοναύτης ποντιακής καταγωγής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος.

Στην συνέχεια θα ανεβούν στη σκηνή οι παρουσιαστές πλαισιωμένοι από 80μελή χορωδία, μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές, ανάμεσα τους ο Αντώνης Καλογιάννης.

Η επίσημη εκδήλωση διάρκειας 120 λεπτών θα περιλαμβάνει απαγγελία κειμένων, προβολή οπτικού υλικού από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Την σκηνοθεσία ανέλαβε η Σοφία Σπυράτου, την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα έγραψε ο Ηλίας Υφαντίδης και αφηγητές θα είναι οι Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου. Θα συμμετέχουν σύλλογοι από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων νότιας Ελλάδας και νησιών, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον ιδρυτή της Μιχάλη Μακρή, η Ορχήστρα Ελληνικής - Ποντιακής Μουσικής και η Ορχήστρα Αρμενικής Μουσικής του Χάικ Γιαζιτζιάν και Αρμενική Χορευτική Ομάδα.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η προεδρική φρουρά φορώντας την ποντιακή στολή.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί οι πάντες. Σ' ερώτηση σχετικά με την διαφοροποίηση στελέχους της κυβέρνησης για το θέμα της γενοκτονίας παρατήρησε πως δόθηκαν τότε διευκρινίσεις και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει την πρωτοβοθυλία για τις εκδηλώσεις και πως είναι ξεκάθαρη η ελληνική θέση.

Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σωματεία των Ποντίων και των Αρμενίων στην Ελλάδα για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καθημερινή μάχη μιας 22χρονης με την επώδυνη πάθηση στο δέρμα της


Δείχνει τα σημάδια και αποκαλύπτει πώς έμαθε να αγαπάει το σώμα της.

Η 22χρονη Emma Lawson έμεινε με μια επίστρωση από κόκκινα σημάδια σε όλο της τον κορμό, την πλάτη της, τα χέρια και το πρόσωπο της μετά από ένα ξέσπασμα της δερματικής πάθησης της ψωρίασης.

Οι κηλίδες όχι μόνο κλόνισαν την αυτοπεποίθησή της, αλλά επίσης πυροδότησαν μία μόλυνση σε όλο της το πρόσωπο από τη χρήση μιας μπατονέτας. Η νεαρή κοπέλα διαγνώστηκε για πρώτη φορά με ψωρίαση σε ηλικία 3 ετών, όταν η μητέρα της παρατήρησε κόκκινες πληγές στο κρανίο της. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε στην εφηβεία και όπως αναφέρει η ίδια δεχόταν πολλά πειράγματα και προσβολές, ενώ τη χλεύαζαν για τα σημάδια στο δέρμα της. Όταν έγινε 11 ετών, μικρές κόκκινες κηλίδες εμφανίστηκαν στα πόδια και την πλάτη της, αλλά ποτέ δεν ήταν περισσότερα από 3 τη φορά.

Ήταν μέχρι να φτάσει τα 19, οπότε η κατάστασή της επιδεινώθηκε και οι πληγές της εξαπλώθηκαν σε όλη την πλάτη, την κοιλιά, τα χέρια και το πρόσωπό της. Πλέον έχει δεκάδες κηλίδες να ξεχωρίζουν στο σώμα της και μιλάει για τη μάχη που δίνει καθημερινά με την πάθησή της. Όταν οι πληγές παλιότερα βρίσκονταν σε έξαρση, η 22χρονη κάλυπτε το δέρμα της με μακριά μανίκια και παντελόνια, ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες έφταναν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Κάποιες μέρες απέφευγε ακόμη και τους καθρέφτες και αρνιόταν να βγει έξω.

«Μισούσα αυτό που έβλεπα στον καθρέφτη. Ήταν απλά ειδεχθές, κόκκινο και άσχημο. Ένιωθα απαίσια για τον εαυτό μου κάθε μέρα και όλες τις ώρες. Έβλεπα τα άλλα κορίτσια να φορούν σορτς, φορέματα και μπλούζες εξώπλατες και ένιωθα λύπη, επειδή δεν μπορούσα να φοράω ό,τι ήθελα», αναφέρει η ίδια και θυμάται ότι πέρασε τα 21α της γενέθλια στο νοσοκομείο λόγω μιας έξαρσης της πάθησης.

Σήμερα μιλάει για την ιστορία της, θέλοντας να δώσει το δικό της μήνυμα, καθώς αποκαλύπτει ότι πλέον δίνει τη μάχη πιο δυνατή από ποτέ και έχει μάθει να αγαπάει τον εαυτό της όπως κι αν είναι αυτός. Αποκαλύπτει τα κόκκινα σημάδια στο σώμα της και μιλάει για όσα περνάει θέλοντας να δώσει κουράγιο σε όσους έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ξεκινά μέσα στο 2016


Θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα τους επόμενους μήνες αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και τον τουρισμό. Αυτά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο "εξοικονομώ κατ οίκον" έχει υπολογιστεί ότι θα ενταχθούν τελικά 10.000.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως για τα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ.

Επίσης αύξηση προϋπολογισμού αποφασίσθηκε και για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.

Για τη διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.

Οι δράσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν

Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 αναμένεται να ενεργοποιηθούν, το προσεχές διάστημα, στον τομέα του περιβάλλοντος, οι εξής δράσεις:

- Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)

- Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)

- Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)

- Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)

- Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)

- Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)

- Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών - παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)

- Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)

Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

- Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)

- Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)

- Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)

- Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)

- Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)

- Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ετοιμάζονται 4 δράσεις και με το υπουργείο Απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας: για την κοινωφελή εργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ, δράση για τους νέους επιστήμονες ύψους 105 εκατ. ευρώ, για παιδικούς σταθμούς 185 εκατ ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνεται επιβάρυνση δικαιούχων) -και προχωράει και ο σχεδιασμός της δράσης για την κοινωνική οικονομία ύψους 55 εκατ. ευρώ μόνο για κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του έτους-, και η δράση για τα "κέντρα κοινότητας" - κοινωνικά ΚΕΠ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα που μένουν ανεκμετάλευτα. Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, σε έκταση, περιοχών natura στην ΕΕ, οι οποίες αφορούν σε έναν ετήσιο τζίρο 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, από τα οποία η Ελλάδα είναι σχεδόν έξω, αν και τουριστική χώρα. Επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια, μπαίνουν 17,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δίκτυου natura».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε Πατρινός που καλούσε το «100» απειλώντας και βρίζοντας


Έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας στο Αστυνομικό Μέγαρο Αχαΐας.

Δικογραφία σε βάρος ενός 36χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιούσε απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής, σχημάτισε η Ασφάλεια Πατρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 36χρονος είχε τηλεφωνήσει 2 φορές στις 30 Απριλίου, στο κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής, υβρίζοντας τους αστυνομικούς και απειλώντας για τοποθέτηση βόμβας στο Αστυνομικό Μέγαρο Αχαΐας.

Μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του 36χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε χθες το πρωί στην Πάτρα, αλλά δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου.

Σε σωματική έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στον 36χρονο, βρήκαν τρία κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες τηλεφωνικές συνδέσεις, μια από τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει για να τηλεφωνήσει στο κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 36χρονου θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και αφορά τα αδικήματα της διατάραξης της ειρήνης των πολιτών, πρόκληση ανησυχίας και εξύβριση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά


Θα προταθεί στους βουλευτές των νησιών να καταθέσουν τροπολογία.

Ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας (συμπολίτευσης), σύμφωνα με την οποία θα προταθεί στους βουλευτές των νησιών να καταθέσουν τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς επίσης και τη δρομολόγηση κινητοποιήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέστησαν και εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εν αναμονή 456 διορισμών εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ


Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι διαδικασίες.

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες, αμέσως μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, οι διαδικασίες διορισμού των 456 εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν θα είναι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 2008. Οι διορισμοί θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Εξυπηρέτησης Δικηγόρων εγκαινιάζει ο ΔΣΑ


Υποστήριξη σε φορολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά θέματα.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δικηγόρων εγκαινιάζει, την προσεχή Τετάρτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, φιλοδοξώντας «να στηρίξει τον μαχόμενο δικηγόρο στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει».

Σκοπός του Κέντρου είναι η παροχή πρακτικών υπηρεσιών προς τους δικηγόρους, που περιλαμβάνουν την υποστήριξη τους σε προσωπικά τους φορολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, καθώς και σε πρακτικά δικαστηριακά θέματα.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δικηγόρων θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, από 15:00 έως 18:00, στην αίθουσα του 3ου ορόφου του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Η επικοινωνία και η υποβολή ερωτημάτων για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα στο ΚΕΔ είναι δυνατή και ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:forologika@dsa.gr και asfalistika@dsa.gr αντίστοιχα.

Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ταμείου Νομικών η κοινωνικοασφαλιστική σύμβουλος του ΚΕΔ θα βρίσκεται στο Ταμείο Νομικών (Σωκράτους 53) κάθε Δευτέρα, ώρες 11:00 με 13:00, στο Γραφείο 504, 5ος όροφος, τηλ. 210-5296292.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργασίες συντήρησης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας


Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο οδικό τμήμα με κατεύθυνση από Χαλκηδόνα προς Θεσσαλονίκη.

Εργασίες συντήρησης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας θα πραγματοποιούν αύριο και την Παρασκευή, από τις επτά το πρωί, συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα στο οδικό τμήμα με κατεύθυνση από Χαλκηδόνα προς Θεσσαλονίκη από το 21ο μέχρι το 23ο χιλιόμετρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια γιορτάζει την 75η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης


Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης,πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης αυτό το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, για τον εορτασμό της 75ης Επετείου της.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν επίσημοι καλεσμένοι και φορείς της Περιφέρειας.


μαχη κρητης αφιερωμα.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

I.ΓΕΝΙΚΑ
Από 8ης πρωινής ώρας ως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2016:
Γενικός σημαιοστολισμός.
Γενικός σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες.

II.ΕΙΔΙΚΑ

ΩΡΑ 7:00
Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

ΩΡΑ 8:00
Επίσημη Έπαρση των Σημαιών των τεσσάρων κρατών:

Ελλάδας
Μεγάλης Βρετανίας
Αυστραλίας
Νέας Ζηλανδίας, στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

ΩΡΑ 11:00

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κα. Πανακάκη Ελένη.

ΩΡΑ 11:45

Τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης

Επιμνημόσυνη δέηση.
Κατάθεση Στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
-Εκπροσώπους των Κυβερνήσεων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και
Νέας Ζηλανδίας (εφόσον παραστούν),
-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές του νομού
Ηρακλείου,
-Περιφερειάρχη Κρήτης,
-Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,
-Δήμαρχο Ηρακλείου,
-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων
Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο,
-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,
-Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης,
-Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,
-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας,
-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών,
-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου,
-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,
-Αναπηρικές Οργανώσεις,
-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις,
-Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

Ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων κρατών.
Ελλάδας
Μεγάλης Βρετανίας
Αυστραλίας
Νέας Ζηλανδίας

ΩΡΑ 19:30

Επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Παρακαλούμε όσους από τους παραπάνω καταθέσουν στεφάνι
να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση κα Χαλκιαδάκη Ευαγγελία μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στο τηλέφωνο 2813 400244,243.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν κληθεί...να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Διοικητής Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρωτοδίκες, Πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο Περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Αναπηρικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, Πρόξενοι, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης.

Δείτε την πρόσκληση:


mahi_kritis_2016.pdf

--------------

Βρετανοί βετεράνοι στην Κρήτη για την 75η επέτειο της Μάχης του νησιού

Κάμερον: Ο κόσμος μας ζει ξανά καιρούς αβέβαιους και επικίνδυνους.

H Μάχη της Κρήτης έχει μείνει στην ιστορία για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και Συμμάχων επισημαίνει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Στο μήνυμα του αναφέρει: «Πριν από 75 χρόνια, άντρες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων τους στην Ελλάδα σε μια ύστατη μάχη κατά των δυνάμεων της τυραννίας και της επιβουλής που, έχοντας περάσει από την ηπειρωτική χώρα, απειλούσαν πια την Κρήτη. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί. Η Μάχη της Κρήτης ήταν σημαντική για πολλούς λόγους: ήταν η πρώτη εισβολή νησιού από αέρος, η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε πληροφοριακό υλικό το οποίο είχε συγκεντρωθεί μέσω της συσκευής Enigma (Αίνιγμα), και η πρώτη φορά που οι Γερμανικές δυνάμεις συνάντησαν μαζική αντίσταση των κατοίκων. Η εμπειρία της Κρήτης οδήγησε τον Χίτλερ στην απόφασή του να μην επαναλάβει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις από αέρος, παρά ταύτα, ήταν καταλυτικής σημασίας για τους Συμμάχους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτού του είδους την πολεμική τακτική.

Η Μάχη της Κρήτης έχει, βεβαίως, μείνει στην ιστορία και για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανδρών των Συμμαχικών Δυνάμεων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των κατοίκων της Κρήτης - θάρρος το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβά στη συνέχεια. Τις δώδεκα ημέρες σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν τέσσερα σχεδόν χρόνια γερμανικής κατοχής κατά την οποία ο λαός της Κρήτης επέδειξε το απαράμιλλο ανεξάρτητο και ατρόμητο πνεύμα του, καθώς οι Κρητικοί συνέχισαν να στηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι δεσμοί αλληλοσεβασμού και αγάπης που αναπτύχθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια μεταξύ των Κρητικών και των Συμμάχων που βρέθηκαν στο νησί, διατηρούνται ισχυροί ως τις μέρες μας.

Για τις εκδηλώσεις μνήμης της εβδομηκοστής πέμπτης επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι με τις οικογένειές τους θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο νησί για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους συντρόφους τους. Αξίζει να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για τη υπέρτατη θυσία τους. Και σωστά βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους τότε αντιπάλους μας, και σήμερα φίλους και συμμάχους μας, για να τιμήσουμε αυτή την ιστορική μάχη. Ο κόσμος μας ζει ξανά καιρούς αβέβαιους και επικίνδυνους. Οι άντρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για να προστατεύσουν εμάς και τις δημοκρατικές μας αξίες. Είμαι βέβαιος ότι οι προκάτοχοί τους που πολέμησαν με τόση γενναιότητα και θυσίασαν τόσα πολλά εδώ στην Κρήτη πριν από 75 χρόνια, θα αναγνώριζαν το σθένος και την επιμονή τους».


Πηγή: http://www.ekriti.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκε γάτα στο Ελληνικό


Η οικογένεια ψάχνει την Τάζυ και παρακαλεί όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει.

Η γάτα της φωτογραφίας χάθηκε και η οικογένειά της την αναζητεί εναγωνίως. Η Τάζυ χάθηκε σήμερα το πρωί από την περιοχή του Ελληνικού.

Το όνομά της είναι Τάζυ, είναι εμβολιασμένη, στειρωμένη και πολύ φιλική με τους ανθρώπους.

Τελευταία φορά την είδαν στο πάρκο κοντά στην οδό Αφροδίτης.

Η οικογένεια προσφέρει αμοιβή σε όποιον τη βρει και παρακαλεί όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα:
  • 210 - 9650506
  • 6955928591




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστήριο με την 23χρονη ψυχολόγο που βρέθηκε νεκρή μετά από «ακραία ερωτικά παιχνίδια»


Τι ισχυρίζεται ο άνδρας που ήταν μαζί της.

Ένας 32χρονος δημοσιογράφος με το όνομα Juan Javier Jonathan Ruiz Torres ανακρίνεται ως κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της 23χρονης ψυχολόγου Tania Trinidad Paredes.

Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του 32χρονου στο Μεξικό και τα όσα έχει υποστηρίξει δημιουργούν ένα μυστήριο και απορίες στην αστυνομία σχετικά με το θάνατό της. Ο Ruiz Torres είπε στις αστυνομικές αρχές ότι η Tania του ζήτησε να της περάσει γύρω από το λαιμό ένα καλώδιο και να τη χτυπήσει κατά τη διάρκεια ακραίων ερωτικών παιχνιδιών καθώς ήθελε να τη σφίξει στο λαιμό. Ο ύποπτος ισχυρίζεται ότι εκείνος και η κοπέλα είχαν βγει μαζί έξω με ακόμη έναν φίλο του πριν επιστρέψουν στο διαμέρισμά του. Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες και των δύο ανδρών, η 23χρονη ζήτησε να προχωρήσουν σεξουαλικά και οι τρεις μαζί και τότε ο φίλος του 32χρονου αρνήθηκε και πήγε να κοιμηθεί.



Η βραδιά συνεχίστηκε με το ζευγάρι που έμεινε μόνο του και κατέληξε σε τραγωδία. «Κατά τη διάρκεια της πράξης, μου ζήτησε να σφίξω το λαιμό της και να τη χαστουκίσω επειδή της άρεσε το βίαιο σεξ» δήλωσε στην αστυνομία ο 32χρονος και πρόσθεσε ότι χρησιμοποίησε ένα καλώδιο που βρήκε δίπλα στο κρεβάτι και την στραγγάλισε κατά λάθος όταν το έσφιξε πολύ δυνατά. Οι γιατροί μετά την νεκροψία ανέφεραν ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία και ότι τα οστά στο λαιμό της είχαν σπάσει. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών μέσων, αρχικά ο 32χρονος δήλωνε άγνοια και υποστήριζε ότι ήταν αθώος πριν ομολογήσει ότι τη σκότωσε χωρίς να το θέλει κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών παιχνιδιών. Η αστυνομία που εξετάζει βέβαια αυτό ως το πιο πιθανό σενάριο, θέλει να δει την τυχόν εμπλοκή κάποιου άλλου στη δολοφονία και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Στον καφέ θα υπάρξει μια επιβάρυνση 1-2 λεπτά στην καφετέρια


«Θα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι φόροι, πάρα πολύ καλοί».

Δεν θα είναι μεγάλες οι επιβαρύνσεις σε καφέ και μπίρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Μιλώντας στον Βήμα FM, σημείωσε ότι θα υπάρχουν αυξήσεις σε ορισμένα είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές, η μπίρα και η συνδρομητική τηλεόραση «και θα υπάρχουν μειώσεις σε κάποιους άλλους φόρους και θα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι φόροι, πάρα πολύ καλοί, που θα έπρεπε να τους έχουμε φέρει εδώ και πολύ καιρό».

Ειδικότερα, ανέφερε πως η εικόνα που έχει είναι ότι στον καφέ θα υπάρξει μια επιβάρυνση 1-2 λεπτά στην καφετέρια και στην μπίρα πολύ λίγα λεπτά στις ακριβές μάρκες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ικανοποιημένο από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, «αλλά θα κάνουμε περισσότερα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι φαίνεται πως το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κατατεθεί σήμερα χωρίς τον λεγόμενο δημοσιονομικό κόφτη.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, «όλο αυτό που θα έλθει τώρα στη Βουλή, δεν είναι κάτι που μια μέρα η κυβέρνηση ξύπνησε και είπε "πάμε να φέρουμε αυτά τα πρόσθετα μέτρα". Είναι αυτό που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, σε μια συμφωνία που ψηφίστηκε και από άλλα κόμματα – Ν.Δ., ΠΑΣΟΚκαι Ποτάμι – για το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για το πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Αυτό συμφωνήσαμε τότε. Και ήρθαμε τότε, μετά από μια μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, και το υλοποιούμε».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...