Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Έργο υψηλής προτεραιότητας ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα μεγαλεπήβολο project με πολλαπλά οφέλη και στις τοπικές κοινωνίες.

Έργο υψηλής σημασίας και προτεραιότητας χαρακτηρίστηκε, για ακόμη μία φορά, ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στις εταιρείες ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH). Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους και συζήτησαν τα βήματα υλοποίησης του έργου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: «Σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους, κτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν πέρα από τον TAP που αύριο τον εγκαινιάζουμε ούτως ή άλλως».

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα δήλωσε ότι η χώρα της θέλει τον πλωτό σταθμό LNG ο οποίος θα ενισχύσει τη διασύνδεση φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η έναρξη λειτουργίας του πλωτού τερματικού σταθμού τοποθετείται στο τέλος τους 2018 και οι εργασίες του έργου συγχρονίζονται με το χρονοδιάγραμμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο αυτά έργα είναι άμεσα συναρτώμενα και συμπληρωματικά.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 6.9.1 - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει ενταχθεί και στα 27 έργα που υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. Νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η πλωτή μονάδα του θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα έως 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Ουγγαρία αλλά και η Ουκρανία.

Το έργο είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση για να τροφοδοτήσει τις χώρες των Βαλκανίων μέσω του αγωγού IGB, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του υφιστάμενου δικτύου και του αγωγού TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών ΥΦΑ όπως οι Η.Π.Α. και παραγωγών της Αν. Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ) αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, η Αλγερία κλπ.

Σε τοπικό επίπεδο, ο πλωτός σταθμός υποστηρίζεται και υποστηρίζει την τοπική κοινωνία ενισχύοντας την απασχόληση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και εστιάζοντας στην εκπαίδευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, δίνοντας ώθηση σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων και ενισχύοντας την πρόσβαση σε ανταγωνιστική ενέργεια.

Το LNG Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε με τους αυστηρότερους κανόνες και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Δεν επηρεάζει καθόλου το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, ενώ βρίσκεται μακριά από όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών που εισηγείται η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σύνολο του έργου, τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης και τον αυστηρό έλεγχο των εκπομπών και των αποβλήτων, εξασφαλίζεται ότι το LNG Αλεξανδρούπολης θα είναι ένα έργο φιλικό και αβλαβές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.