Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Φτιάχνει προσθετικά δάχτυλα για τα μέλη μαφίας


Τα κομμένα δάχτυλα είναι «σημάδια» της εμπλοκής με τους ιάπωνες μαφιόζους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο ειδικός στην κατασκευή προσθετικών μελών Shintaro Hayashi φτιάχνει… προσθετικά δάχτυλα για τα μέλη της περιβόητης ιαπωνικής μαφίας Yakuza.

Έχοντας «χτίσει» την καριέρα του κατασκευάζοντας προσθετικά σιλικόνης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού και ανθρώπους που είχαν υποστεί ακρωτηριασμό, ο Shintaro βρήκε στον εαυτό του… νέο πελατολόγιο!

«Παρατήρησα ότι υπήρξε αύξηση στους ανθρώπους που με επισκέπτονταν ζητώντας μου να τους φτιάξω μικρά δάχτυλα» είπε ο 39χρονος Shintaro στο ABC News.

Το κομμένο μικρό δάχτυλο του χεριού αποτελεί σημάδι ότι κάποιος είτε ανήκε, είτε εξακολουθεί να ανήκει στη μαφία Yakuza.



Το «τελετουργικό» είναι γνωστό ως «yubitsume» και σημαίνει ότι τα μέλη της μαφίας «πληρώνουν» με αυτόν τον τρόπο για κάτι που έχουν κάνει, όπως για παράδειγμα να πάρουν ναρκωτικά, να εμπλακούν σε καυγάδες ή να κλέψουν.



Πρώτα «φεύγει»… το μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού και κάθε επόμενη φορά που κάποιος πέφτει σε «παράπτωμα» το μαχαίρι πηγαίνει σε… διαφορετικό σημείο της άρθρωσης.



Δεν είναι λίγα τα μέλη της μαφίας όμως που τους λείπουν πολλά δάχτυλα.

Ο Shintaro με τη δουλειά του βοηθά τα πρώην μέλη της Yakuza να «απαλλαγούν» από το παρελθόν τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «κρύψουν» το παρελθόν τους και να αυξήσουν με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα να βρουν δουλειά.



Ένα προσθετικό δάχτυλο κοστίζει 2.250 ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι οι νέοι πελάτες τους είναι πρώην μέλη που είτε ψάχνουν δουλειά εκτός των κύκλων της μαφίας, είτε θέλουν να καλύψουν την αναπηρία τους για να εμφανιστούν σε κάποιο κοινωνικό γεγονός, όπως ένα γάμος, είτε άντρες που πιέζονται από τις συντρόφους τους και οι οποίες ανησυχούν για τη «φήμη» τους που συνοδεύει αυτό το «σημάδι»-ένδειξη της σχέσης τους με τη μαφία.



Εκτιμάται ότι η Yakuza έχει πάνω από 100.000 μέλη σε όλη τη χώρα, κάνοντάς τη μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις του κόσμου.








Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του ενδομητρίου. Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο;


Μία από τις συνηθέστερες μορφές γυναικολογικού καρκίνου είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπισή του;

Τι είναι καρκίνος του ενδομητρίου;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η αύξηση των ανώμαλων κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Η επένδυση αυτή ονομάζεται το ενδομήτριο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου ονομάζεται επίσης και καρκίνος της μήτρας. Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Τα καλά νέα είναι ότι είναι συνήθως θεραπεύεται όταν διαπιστωθεί νωρίς και πως τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτός όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πριν να εξαπλωθεί έξω από τη μήτρα.

Τι προκαλεί καρκίνο του ενδομητρίου;

Η πιο κοινή αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου σε σύγκριση με την προγεστερόνη του σώματος. Αυτή η ορμονική ανισορροπία προκαλεί την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας. Εάν η επένδυση της μήτρας παραμείνει έτσι, τότε στη συνέχεια θα αρχίσουν να συσσωρεύονται και να αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα.

Οι γυναίκες που έχουν αυτή την ορμονική ανισορροπία με την πάροδο του χρόνου είναι πιο πιθανό- σε σχέση με άλλες γυναίκες- να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου μετά την ηλικία των 50 ετών. Η εν λόγω ορμονική ανισορροπία μπορεί να παρουσιαστεί σε μια γυναίκα αν:
-είναι παχύσαρκη. Τα λιποκύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα, αλλά το σώμα δεν παράγει επιπλέον προγεστερόνη για να ο ισορροπήσει.
-λαμβάνει οιστρογόνα χωρίς τη λήψη προγεστερόνης
-λάμβανε ταμοξιφαίνη
-είχε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η οποία προκαλεί ανισορροπία ορμονών.
-ξεκίνησε η περίοδος της πριν από την ηλικία 12 ή αν άρχισε η εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55.
-δεν έχει αποκτήσει παιδί
-δεν έχει θηλάσει

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν: αιμορραγία ή κολπικές εκκρίσεις που δεν σχετίζονται με την περίοδο, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή πυελικό πόνο.

Αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο μπορεί να θεραπευτεί. Η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας καθώς και του τράχηλο, των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Πρόκειται για τη λεγόμενη υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή.Είναι επίσης πιθανό να γίνει αφαίρεση πυέλου και αορτής λεμφαδένων για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, συνίστανται: ακτινοθεραπεία για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ορμονική θεραπεία για την αποφυγή περαιτέρω ανάπτυξης του καρκίνου και χημειοθεραπεία επίσης για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όχι στο λουκέτο στην ΕΡΤ!


Ανακοίνωση 11.06.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την κάθετη διαφωνία της με το κλείσιμο της ΕΡΤ! Το λουκέτο στην κρατική Ραδιοτηλεόραση αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της Ενημέρωσης! Η ΕΣΑμεΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα αγωνιστεί μαζί τους!



Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινή εμπειρία στο Παιδικό Μουσείο


«Κάθε ημέρα και μια άλλη ημέρα».

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά εβδομαδιαίο καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 5-12 χρόνων με θέμα «Κάθε ημέρα και μια άλλη ημέρα», από τις 17 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2013, καθημερινές 8.30 π.μ. – 4.30 μ.μ.

Κάθε ημέρα θα είναι αφιερωμένη και σε μια διαφορετική θεματική όπως τα ταξίδια, τα αθλήματα, το φαγητό, η μόδα, οι μάσκες, η μουσική, η παραλία, το κάμπινγκ, τα φρούτα, η χαλάρωση. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το Καλοκαίρι στην Αθήνα, με ένα διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα,

- να συνδέσουν τη θεματική της κάθε ημέρας με το Παιδικό Μουσείο και τη γειτονιά του
- να γίνουν ερευνητές και να βιώσουν με ένα διαφορετικό τρόπο καταστάσεις που σχετίζονται με το Καλοκαίρι
- να πειραματιστούν με διάφορα υλικά ώστε να έρθουν σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες
- να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν δικά τους έργα
- να συνδυάσουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε άλλα μουσεία και ευρύτερα μουσειακούς χώρους στην περιοχή της Πλάκας.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του προγράμματος έχει γίνει από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και υλοποιείται από τους ερμηνευτές του Ε.Π.Μ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τέσσερις (4) περιόδους:
1η περίοδος: Δευτέρα 17 Ιουνίου έως Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013
2η περίοδος: Τρίτη 25 Ιουνίου έως Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013
3η περίοδος: Δευτέρα 1 Ιουλίου έως Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013
4η περίοδος: Δευτέρα 8 Ιουλίου έως Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η θεματική του προγράμματος διαφοροποιείται κάθε ημέρα τις δυο πρώτες περιόδους και επαναλαμβάνεται τις δυο επόμενες ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν, εάν το επιθυμούν, σε περισσότερες από μία περιόδους.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν είτε σε μία ή περισσότερες περιόδους, είτε σε μια ή περισσότερες ημέρες που εκείνα θα επιλέξουν.

- Η οικονομική συμμετοχή για την 1η, 3η & 4η περίοδο είναι 150,00 ευρώ για κάθε παιδί και 130,00 ευρώ για τους συνδρομητές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου & για αδέλφια.
- Η οικονομική συμμετοχή για την 2η περίοδο είναι 120,00 ευρώ για κάθε παιδί και 105,00 ευρώ για τους συνδρομητές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου & για αδέλφια.
- Η οικονομική συμμετοχή για μία ημέρα είναι 30,00 ευρώ για κάθε παιδί

Στην τιμή περιλαμβάνεται δεκατιανό & ελαφρύ γεύμα.

Για πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν το τηλέφωνο 2103312995.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ψηφιοποίησης του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου


Ξεκινά άμεσα το έργο.

Η ΜΚΟ «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σε συνεργασία με τον δήμο Ναυπλιέων, ξεκινά πρόγραμμα ψηφιοποίησης του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου, με πρώτη την ψηφιοποίηση του ενετικού κτιρίου στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε πρόσφατα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ψηφιοποίηση είναι ένα βασικό εργαλείο διαχείρισης για κάθε επέμβαση στον χώρο, για κάθε οπτικοποίησή του, αλλά και για την αποτελεσματικότερη μελλοντική χρήση και λειτουργία. Για την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών στην ψηφιοποίηση η «Πρωτοβουλία», μαζί με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης, εκπονεί έρευνα στο θέμα αυτό, ενώ για τέταρτη χρονιά φέτος οργανώνει το θερινό τμήμα ψηφιοποίησης με φοιτητές και διαχειριστές από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με την εταιρεία Leica και τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αρκάνσας.

Μετά το πέρας της ψηφιοποίησης του ενετικού κτιρίου, σειρά έχει το Τελωνείο στο Ναύπλιο και το μικρό ιστορικό τζαμί της πόλης που ονομάζεται Τριανόν.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης έχει τύχει γενναίας υποστήριξης από το Ίδρυμα Κανελλοπούλου, και σταθερής υποστήριξης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το ίδρυμα Fulbright, το National Science Foundation της Αμερικής, το Ίδρυμα Λάτση, και άλλους ιδιώτες δωρητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναμένεται πτώση των βάσεων σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων


Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Για πτώση των βάσεων κάνουν λόγο οι καθηγητές που ασχολούνται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μια πτώση που διαφαίνεται μετά την μείωση του αριθμού των εισακτέων, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Φέτος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα εισαχθούν 6.806 λιγότεροι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Ιατρικές και Νομικές Σχολές των αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δεν έχουν μείωση , αλλά μικρή αύξηση.

Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά, μειώνεται κατά 8,94%. Όμως, στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494). Στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και φέτος 22.794 άτομα). Όσον αφορά την ειδική σειρά και στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός αστυνομικών, στρατιωτικών σχολών, εμπορικού ναυτικού κλπ. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 76.094 .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:

- Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων και έτσι στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, έναντι 160 πέρυσι. Και στην Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190. Στην Οδοντιατρική σχολή Αθήνας εισάγονται 90 έναντι 85 πέρυσι.

- Δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Έτσι, στο Μαθηματικό τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 250. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται 180 ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 170.

- Στις Νομικές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415. Στην Θεσσαλονίκη φέτος εισάγονται 365 (πέρυσι 350). Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρή μείωση. Έτσι, στην Θράκη, εισάγονται φέτος 400 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.

-Στα Πολυτεχνεία επίσης δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ φέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).

- Στα Παιδαγωγικά αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και η ζήτησή τους. Φέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).

- Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι εισήχθησαν 190 άτομα). Στην Στατιστική 110 άτομα (πέρυσι 70).



Διαβάστε περισσότερα...

Θερινή απόδραση στο «Νόησις»


Πενθήμερα προγράμματα για παιδιά δημοτικού.

Το ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει και φέτος τα πρωτοποριακά πενθήμερα προγράμματα της «Θερινής Απόδρασης» για τους αποφοίτους από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού, ενώ για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ΝΕΟ junior τμήμα για τους μικρότερους φίλους μας, αποφοίτους από Α΄ μέχρι Γ΄ Δημοτικού.

Τα προγράμματα έχουν επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό και προσεγγίζουν με δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο επιστημονικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την αξία της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας, και να ανιχνεύσουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους, μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας.

Περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, βιωματικά και δημιουργικά εργαστήρια, προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή, ομαδικά παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια κ.ά. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πραγματοποιούνται από ειδικευμένο προσωπικό του ΝΟΗΣΙΣ και από εξωτερικούς συνεργάτες.

Περίοδοι διεξαγωγής: 17-21/6, 24-28/6 και 1-5/7

Κόστος συμμετοχής: 150 Ευρώ.

Η πληρωμή πρέπει να γίνει το αργότερο 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της κάθε περιόδου.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους δήλωσης συμμετοχής στο www.noesis.edu.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι παιδιά των φαναριών, είναι μόνο παιδιά...


Εμπειρίες ανηλίκων-θυμάτων εκμετάλλευσης.

«Δε φοβάμαι στο δρόμο αλλά στο σπίτι, όταν με αφήνουν μόνη... Δεν είμαι μικρή! Ήμουν αλλά τώρα δεν είμαι πια. Μου έχει πει η μαμά να μην πάω πουθενά με ξένους, παρά μόνο να τους ζητήσω χρήματα.

Συνήθως πλησιάζω γυναίκες... Αυτές, δεν σου κάνουν τίποτα. Τους άνδρες φοβάμαι... Οι γυναίκες δίνουν πιο πολλά χρήματα, τις λέω ότι πεινάω και αμέσως μου δίνουν».

Τα λόγια ανήκουν στην 7χρονη Μπόνα, ένα κοριτσάκι ρομά από το Elbasan της Αλβανίας που εντοπίστηκε από ανθρώπους της «Αρσις» να επαιτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Είναι και αυτή ένα από τα εκατοντάδες ανήλικα που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους γονείς τους οι οποίοι τα προωθούν στην επαιτεία, στερώντας τους την παιδική τους ηλικία...

Σαν τον 9χρονο Βασίλη ο οποίος πουλάει λουλούδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο δρόμο προς το σπίτι, τα κρύβει γιατί δεν θέλει να τον δουν στη γειτονιά, δεν θέλει να καταλάβουν ότι πουλά λουλούδια, «είναι ντροπή» λέει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις ιστορίες και τα βιώματα των παιδιών αποτύπωσαν μέλη της «Αρσις» που πραγματοποιούν κοινωνική εργασία στον δρόμο και μίλησαν για την εμπειρία τους σε ημερίδα με θέμα «Παιδική εργασία, εκμετάλλευση και εμπορία ανηλίκων στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Για τα χαρακτηριστικά της παιδικής εργασίας στο δρόμο μίλησε η κοινωνική ερευνήτρια της οργάνωσης, Αλεξάνδρα Ματού τονίζοντας ότι υπάρχει σταθερό ωράριο, περιοχή και δραστηριότητα ενώ η ευαισθητοποίηση των περαστικών γίνεται με την εμφάνισή τους αφού είναι ξυπόλητα, βρώμικα και ελαφρά ντυμένα τον χειμώνα, κρατώντας κάποιο χαρτόνι που γράφει «πεινάω».

«Καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους οι οποίοι, δίνοντάς τους κάποια χρήματα, θεωρούν ότι βοηθάνε αλλά στην ουσία επιδοτούν την παιδική εργασία και επιβραβεύουν την απόφαση των γονιών τους που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να δουλέψουν» σχολίασε η κ.Ματού, σημειώνοντας ότι για την ομάδα της «Αρσις», δεν υπάρχουν παιδιά στο δρόμο «αλλά υπάρχει ο Γκέοργκι, η Ντενίσα, ο Αλί και πολλά άλλα παιδιά που γνωρίζουν προσωπικά» .
Για τον προϊστάμενο πάντως του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Πνευματικό, ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είναι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Σε συνεργασία με τις αρχές από τις χώρες προέλευσής τους, όταν επιλαμβανόμαστε περιστατικών παιδικής εργασίας, κινούμε όλες τις διαδικασίες ώστε το παιδί και η οικογένειά του, να επιστρέψουν στο σπίτι τους» ανέφερε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ.Πνευματικός. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά εξωθούνται στην επαιτεία από τους ίδιους τους γονείς τους ενώ δεν έχει διαπιστωθεί οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας παιδιών με σκοπό την προώθηση στην επαιτεία.
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της «Άρσις» θα συνεχιστούν και αύριο με συλλογή τροφίμων και βρεφικού γάλακτος στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά φανάρια της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει κλινικά νεκρός ο Κιλιγκαρίδης


Επιβεβαιώνει συγγενής του αθλητή στο newsbeast.gr τη λανθασμένη, αρχική, πληροφόρηση.

Για ακόμα 24 ώρες θα παραμείνει υπό μηχανική υποστήριξη ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδία κανόε καγιάκ ενημέρωσε λανθασμένα το μεσημέρι της Τρίτης, ότι ο Έλληνας «έφυγε» από την ζωή αφού αποσυνδέθηκε, όπως αναφέρει το sport-fm.gr.


Παραμένει κλινικά νεκρός ο Κιλιγκαρίδης

Εξάλλου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που είχε μεταδώσει αρχικά την είδηση του θανάτου του έλληνα πρωταθλητή, ανακάλεσε με νέο σχετικό τηλεγράφημά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρεάς Κιλιγκαρίδης διαγνώστηκε κλινικά νεκρός απ’ τους γιατρούς που τον παρακολουθούν στην Πολωνία μετά από μία εβδομάδα που βρισκόταν σε κώμα εξαιτίας οξείας λευχαιμίας.

Μετά από επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr με συγγενή του αθλητή που βρίσκεται στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται πως ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης είναι κλινικά νεκρός αλλά δεν έχει φύγει ακόμη από τη ζωή όπως γράφτηκε νωρίτερα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτο» σε 20 ακόμη ΔΟΥ και 45 σημεία ελέγχου


Οι λειτουργίες τους εντάσσονται σε μεγαλύτερες μονάδες.

Στην αναστολή 20 ακόμη Δ.Ο.Υ και 45 σημείων ελέγχου που εντάσσονται σε αντίστοιχες μεγαλύτερες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα στις 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν την 1 Σεπτεμβρίου 2013. Με τον τρόπο αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΥΟ ενώ κατά β φάση (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.

Σε ότι αφορά τις 6 ΔΟΥ των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία στις 17 Ιουνίου και αυτές στις οποίες εντάσσονται είναι οι ακόλουθες:

Η ΔΟΥ Σαλαμίνας στη ΔΟΥ Ε' Πειραιά, η ΔΟΥ Κυθήρων στη ΔΟΥ Α' Πειραιά, η ΔΟΥ Θάσου στη ΔΟΥ Καβάλας, η ΔΟΥ Παξών στη ΔΟΥ Κέρκυρας, η ΔΟΥ Ιθάκης στη ΔΟΥ Αργοστολίου και η ΔΟΥ Λέρου στη ΔΟΥ Κώ.

Η επιλογή των ΔΟΥ που κλείνουν όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών έγινε με κριτήριο τη μικρή απόσταση από τη στεριά (Σαλαμίνα και Θάσος) ή το μικρό αριθμό συναλλαγών που διενεργούν με πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.

Παράλληλα όπως διευκρινίζεται ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr). Επιπρόσθετα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός των επόμενων μηνών να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ.

Ταυτόχρονα στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην ενοποίηση των σημείων ελέγχου των ΔΟΥ ολόκληρης της χώρας. Έτσι στις 1/6/2013 υπήρχαν 103 σημεία ελέγχου, ενώ από 1/7/2013 θα προκύψουν μετά από ενοποιήσεις 65 σημεία ελέγχου σε επίπεδο χώρας. Αυτό θα επιτευχθεί με συνένωση των Γραφείων - Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές μονάδες. Διευκρινίζεται ότι η συνένωση των σημείων ελέγχου δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται και η λειτουργία της εκάστοτε ΔΟΥ, η οποία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με τα υπόλοιπα Τμήματα.

Η επιλογή των σημείων ελέγχου που ενοποιούνται έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων:

• Παραμένουν σημεία ελέγχου στις πόλεις όπου λειτουργούν διοικητικά δικαστήρια (π.χ. πρωτοδικεία), έτσι ώστε να εκδικάζονται εκεί οι σχετικές υποθέσεις από το Τμήμα Δικαστικού των ΔΟΥ.

• Μεταξύ 2 υποψήφιων σημείων ελέγχου επιλέγεται αυτό που έχει το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων Β' κατηγορίας, που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο ελέγχου των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ.

Αναλυτικότερα θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Α. Στην Περιφέρεια:

- Επιλέχθηκε να παραμείνει ένα σημείο ελέγχου ανά Νομό, για τους Νομούς που διατηρούσαν εν λειτουργία άνω της 1 ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται η πόλη που έχει πρωτοδικείο. Αν 2 υποψήφιες πόλεις έχουν και οι 2 πρωτοδικείο ή καμιά τους δεν έχει πρωτοδικείο, τότε επιλέγεται η πόλη που έχει τα περισσότερα βιβλία Β' κατηγορίας. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Κω στη ΔΟΥ Ρόδου της ΔΟΥ Θήβας στη ΔΟΥ Λειβαδιάς, της ΔΟΥ Γιαννιτσών στη ΔΟΥ Έδεσσας, της ΔΟΥ Μεσολογγίου στη ΔΟΥ Αγρινίου, της ΔΟΥ 'Αργους στη > ΔΟΥ Ναυπλίου, της ΔΟΥ Β' Λάρισας στη ΔΟΥ Α' Λάρισας, της ΔΟΥ Α' Ηρακλείου στη ΔΟΥ Β' Ηρακλείου.

Επιλέχθηκαν επίσης προς αναστολή λειτουργίας τα σημεία ελέγχου σε μικρές ΔΟΥ σε νησιά τα οποία δεν έχουν πρωτοδικείο. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Σάμου στη ΔΟΥ Α' Πειραιά, της ΔΟΥ Λευκάδας στη ΔΟΥ Πρέβεζας, της ΔΟΥ Αργοστολίου στη ΔΟΥ Α' Πατρών, της ΔΟΥ Ζακύνθου στη ΔΟΥ Πύργου, της ΔΟΥ Χίου στη ΔΟΥ Μυτιλήνης

Ακόμη επιλέχθηκαν προς αναστολή λειτουργίας τα σημεία ελέγχου στις 7 ΔΟΥ της χώρας που έχουν το μικρότερο αριθμό βιβλίων Β' κατηγορίας και δεν έχουν ήδη ενοποιηθεί από τα παραπάνω κριτήρια. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Καρπενησίου στη ΔΟΥ Λαμίας, της ΔΟΥ Άμφισσας στη ΔΟΥ Λειβαδιάς, της ΔΟΥ Γρεβενών στη ΔΟΥ Κοζάνης, της ΔΟΥ Φλώρινας στη ΔΟΥ Καστοριάς, της ΔΟΥ Ηγουμενίτσας στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, της ΔΟΥ Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας, της ΔΟΥ Κιλκίς στη > ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Β. Στην Αττική

- Παραμένουν σημεία ελέγχου στις ΔΟΥ οι οποίες στεγάζονται σε κτίριο του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου. Επίσης γίνεται κατανομή των σημείων ελέγχου σε περιοχές (κέντρο, βόρεια, νότια, δυτικά, ανατολικά) ενώ επιλέγεται να παραμείνει το σημείο ελέγχου, που εντός της παραπάνω περιοχής, έχει τα περισσότερα βιβλία Β' κατηγορίας. Εφόσον σε μια περιοχή θα δημιουργούταν ένα Τμήμα Ελέγχου που θα ξεπερνούσε σημαντικά το μέσο όρο του αριθμού των βιβλίων Β' κατηγορίας ανά σημείο ελέγχου (ήτοι ~30.000), τότε εξετάζεται η παραμονή και 2ου σημείου ελέγχου εντός της ίδιας περιοχής.

Με τα κριτήρια αυτά αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ ΣΤ Αθηνών στη ΔΟΥ Α Αθηνών, της ΔΟΥ IB Αθηνών στη ΔΟΥ ΙΖ Αθηνών, της ΔΟΥ ΙΔ Αθηνών στη ΔΟΥ ΙΓ Αθηνών, της ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου στη ΔΟΥ Ηλιούπολης, της ΔΟΥ Νέας Σμύρνης στη ΔΟΥ Α Καλλιθέας, της ΔΟΥ Αιγάλεω στη ΔΟΥ Ελευσίνας, της ΔΟΥ Αμαρυσίου στη ΔΟΥ Νέα Ιωνίας,, της ΔΟΥ A και Β Περιστερίου στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, της ΔΟΥ Χαλανδρίου και Ψυχικού στη ΔΟΥ Χολαργού - Αγίας Παρασκευής, της ΔΟΥ 'Ανδρου και Κεας στη ΔΟΥ Παλλήνης, της ΔΟΥ Αχαρνών στη ΔΟΥ Κηφισιάς, της ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου στη ΔΟΥ Γλυφάδας, της ΔΟΥ Νίκαιας και Δ Πειραιά στη ΔΟΥ Ε Πειραιά, και της ΔΟΥ Γ Πειραιά,και Μήλου και Σάμου στη ΔΟΥ Α Πειραιά

Στη Θεσσαλονίκη: της ΔΟΥ Ιωνίας και Κιλκίς στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων, της ΔΟΥ ΣΤ Θεσσαλονίκης -στη ΔΟΥ Δθεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Καλαμαριάς στη ΔΟΥ Ζ Θεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Α Θεσσαλονίκης στη ΔΟΥ Ε Θεσσαλονίκης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμορφωτικό σεμινάριο από σχολές γονέων


Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουνίου.

Από την Παρασκευή 31 Μαΐου και κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 15:30 διεξάγεται από το πρόγραμμα «Σχολές Γονέων» του υπουργείου Παιδείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του δεσποτικού κέντρου Χανίων επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την «ψυχοκοινωνική υποστήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου και απευθύνονται κυρίως στους εργαζόμενους του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» που υλοποιείται από τους φορείς του δήμου Χανίων- Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου- ΑμΚΕ «Ξένιος Ζευς» για την ενίσχυση των Κοινοτικών Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άλλους ενήλικες που είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από το θέμα των ευάλωτων πληθυσμών.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή πρωτιά για το διεθνή αερολιμένα Αθηνών


Κατέκτησε το βραβείο «Eco-Innovation Award 2013».

Για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του και για τη δράση του σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, βραβεύθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από το Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International - Europe), στο ετήσιο συνέδριο του Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο των 9ων «ACI Europe Best Airport Awards», η βράβευση «Eco-Innovation Award 2013» συνιστά σημαντική αναγνώριση του αεροδρομίου της Αθήνας ως πρωτοπόρου σε ένα ακόμη σημαντικό τομέα των δραστηριοτήτων του.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για το κλάδο των αερομεταφορών , η φετινή βράβευση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αντικατοπτρίζει τη διαρκή προσπάθεια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του πέρα και πάνω από τις τυπικές δεσμεύσεις που επιβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σημείωσε υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στην αποτελεσματική διαχείριση των εκπομπών άνθρακα αλλά και στην ευαισθητοποίηση και δέσμευση του συνόλου των φορέων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

Μερικές μόνο από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ΔΑΑ είναι:

α) η κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 8.05 MWp, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως,

β) η εφαρμογή σειράς μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας, που έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό του - κατά 25% έως το 2020 σε σχέση με το 2005 και

γ) η υλοποίηση δράσεων, η εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανακύκλωση υλικών και απορριμμάτων που οδήγησε στο εντυπωσιακό «άλμα» στην ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται στους χώρους του αεροδρομίου - από 3% το 2001, σε 53% το 2012.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνω για το πρήξιμο στην κοιλιά;


Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος εν γένει. Συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, αίσθημα βάρους, ερυγές και τυμπανισμό.

Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου

Ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά;

Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά είναι τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, ρύζι), ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες με φλούδα, τα πράσα και ορισμένα φρούτα (μπανάνα, πεπόνι, βερύκοκο, εσπαριδοειδή). Τα υποκατάστατα της ζάχαρης,επίσης, επειδή προκαλούν δυσκοιλιότητα, τα σκευάσματα ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά εκτός του γιαουρτιού (γάλα, παγωτό). Φυσικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις τροφές όμως ο σωστός τρόπος κατανάλωσης μπορεί να μειώσει το φούσκωμα που προκαλούν.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης των τροφών αυτών;

Συστήνεται η σωστή προετοιμασία των τροφών και το μαγείρεμα τους (σε όσπρια ή να αφαιρούνται φλούδες και σπόρια). Σημαντικό είναι η καλή και αργή μάσηση των τροφών, να προσέχουμε στη μάσηση να μην μιλάμε ή να μην τρώμε γρήγορα γιατί καταπίνοντας αέρα αυτός εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα καθώς δυσχεραίνει την πέψη. Όταν μετά από παρατήρηση καταλάβουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν θα πρέπει να τις αποφύγουμε για 2-3 ημέρες. Καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά και να μην παραλείπουμε ποτέ γεύματα γιατί απορυθμίζουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου. Αποφεύγουμε συνδυασμούς υδατανθράκων με πρωτεΐνη (κρέας με πατάτες π.χ.) ή να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που φουσκώνουν.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το πρήξιμο στην κοιλιά;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το πρήξιμο είναι να πίνουμε αρκετό νερό, που επιταχύνει και διευκολύνει την πέψη και τη προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Τα ζεστά ροφήματα χαμομηλιού βοηθούν επίσης, όπως και κάποια αντιόξινα σκευάσματα. Πρέπει, ακόμη, να αποφύγουμε την κατανάλωση των τροφών που ευθύνονται για το πρήξιμο για λίγες μέρες και το αλάτι. Συνήθειες όπως το καλό και αργό μάσημα, τα συχνά μικρά γεύματα, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση νερού, η μείωση του αλατιού και του άγχους βοηθούν στο να αποφύγουμε το φούσκωμα που οφείλεται σε κατανάλωση τροφών.

Ποια παθολογικά αίτια προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά;

Τα παθολογικά αίτια που έχουν ως σύμπτωμα το πρήξιμο στην κοιλιά είναι παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα όπως είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπου ο οργανισμός δυσχεραίνει στην πέψη και απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών(πρωτεϊνών, φαρμάκων, λακτόζης, γάλακτος, βιταμινών) και με συνοδά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία, το φούσκωμα, η διάρροια. Κάποιες γυναικολογικές παθήσεις μπορεί, επίσης, να ευθύνονται για πρήξιμο στην κοιλιά όπως τα ινομυώματα που δεν έχουν διαγνωστεί ή ο όγκος της μήτρας ή των ωοθηκών.

Σε μεγαλύτερες συνήθως ηλικίες η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά όπως και σε άλλα σημεία του σώματος λόγω της κακής κυκλοφορίας και στάσης του αίματος μαζί με βήχα και εύκολη κόπωση. Όλες αυτές οι παθήσεις συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα και χρειάζονται ιατρική εξέταση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξπρές» άνοιγμα λογαριασμών


Τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων θα δώσει το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών το οποίο προσφέρεται σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο και παρέχει αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

Με βάση το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα οι εφορίες θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να προχωρούν σε κατασχέσεις για χρέη.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δια της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και ιδίως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος.

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ.&Λ.Π.), το οποίο προσφέρεται σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

Επί της ουσίας εξασφαλίζεται η άμεση συνεργασία και η απευθείας διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου με τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται στο ελάχιστο το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν το τραπεζικό και το επαγγελματικό απόρρητο. Κομβικά σημεία στη διαδικασία αυτή διατηρούν από πλευράς των φορέων του Δημοσίου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων η διατραπεζική εταιρεία «Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο την κατάσχεση καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ενώ περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις τόκων από καταθέσεις οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ σε ετήσια βάση.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί στο νηπιαγωγείο;


Συχνά μιλάμε για τη σχολική ετοιμότητα και για τις αρθρωτικές και μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί ένα παιδί να εμφανίζει περίπου στο νηπιαγωγείο. Αναφερόμαστε σε ορισμένες περιπτώσεις στην επανάληψη τάξης, στις δυσκολίες που μπορεί κάποιο παιδάκι να παρουσιάσει σε εκείνη την ηλικία και που αντιμετωπίζονται με λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ειδική αγωγή.

Αυτή τη φορά, καταγράφουμε και παρουσιάζουμε τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί λίγο πριν το νηπιαγωγείο αλλά και τι θα πρέπει να μάθει κατά τη φοίτησή του εκεί ώστε να έχει όσα περισσότερα εφόδια γίνεται για το μεγαλύτερο σχολείο (το δημοτικό) αλλά και για τη ζωή του και τις σχέσεις του γενικά!

Πόση σημασία έχουν τα γράμματα;

Τα παιδιά ξεκινούν από προ-νήπια τη γραφή και την αναγνώριση γραμμάτων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς θα τα βοηθήσει μελλοντικά στην πρώτη δημοτικού.

Είναι όμως απαραίτητο σε αυτές τις ηλικίες;

Το παιδί είναι απαραίτητο να μάθει να πιάνει σωστά το μολύβι προτού ξεκινήσει να γράφει! Πολύ συχνά ενθουσιαζόμαστε με την ικανότητα των μικρών μας να ξεχωρίσουν το /α/ και το /Α/ χωρίς να παρατηρήσουμε ότι το μολύβι μπορεί να το κρατάνε με 4 δάχτυλα, η πλάτη να καταπονείται και η φορά γραφής να είναι λάθος! Κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σοβαρή διαταραχή στη γραφή και στην ειδική παρέμβαση εργοθεραπείας.

Ο προσανατολισμός στο χαρτί είναι πολύ σημαντική δεξιότητα γραφής και μπορεί να ξεκινήσει από τον προσανατολισμό και την οργάνωση στον ευρύτερο χώρο και περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν πριν πιάσουμε τα γράμματα και τους αριθμούς να μάθουμε στα παιδιά τη σωστή σειρά και οριοθέτηση στον χώρο, τη ζωγραφική και το παιχνίδι με σκοπό να περάσουμε λίγο αργότερα ομαλά στη μικρή επιφάνεια του χαρτιού.

Οι αριθμοί και το μέτρημα

Όλοι έχουμε ακούσει παιδάκια να μετρούν από πολύ μικρή ηλικία μέχρι το 20, το 30 ή και ακόμη παραπάνω. Στη πραγματικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν «ένα ακόμη ποιηματάκι» και δεν είναι απαραίτητο πως έχουν κατανοήσει την έννοια των αριθμών και του μετρήματος.

Τι πρέπει να τα διδάξουμε πριν τους αριθμούς; Φυσικά απλές ποσοτικές έννοιες! Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πολύ και το λίγο, να ξεχωρίζουμε τόσα όσα και να φτιάχνουμε σύνολα. Να χρησιμοποιούμε με άνεση το μεγαλύτερο/μικρότερο και να μπορούμε να βάλουμε σε σειρά αντικείμενα αναγνωρίζοντας το πρώτο το τελευταίο και το μεσαίο. Να ταυτίζουμε αριθμούς με σύνολο αντικειμένων και να μπορούμε να μετράμε απλά πράγματα στον χώρο.

Η μνήμη και η οργάνωση

Γενικά, αυτό που θα πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι η προοπτική για μάθηση και για γενίκευση της πληροφορίας. Πώς μπορούμε λοιπόν «δημιουργήσουμε το έδαφος» για μάθηση;

Η μνήμη είναι αυτή που θα οδηγήσει τα μικρά μας στο να «κάνουν δική τους» μια πληροφορία και να μπορούν να την αξιοποιήσουν σε άλλα περιβάλλοντα εκτός από αυτό του σχολείου, δηλαδή να τη γενικεύσουν. Για να έχουμε όμως τη μέγιστη αξιοποίηση της δυνατότητας της μνήμης κάθε παιδιού θα πρέπει να τους έχουμε δείξει πώς να οργανώνουν και να ταξινομούν την πληροφορία ώστε να μπορούν να την ανακαλέσουν.

Για παράδειγμα, αν πετούσαμε σε ένα τεράστιο δωμάτιο βιβλία και εγκυκλοπαίδειες με πληροφορίες ακατάστατα, τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε κάθε φορά τον τίτλο που θα ψάχναμε. Αν όμως ταξινομούσαμε τα βιβλία και το υλικό σωστά, τότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά και γρήγορα όλη την πληροφορία της βιβλιοθήκης μας.

Αντίστοιχα δεν θα ήταν φρόνιμο να «βομβαρδίσουμε» τα παιδιά με πληροφορίες που δεν μπορούν να ταξινομήσουν και να οργανώσουν σωστά. Προσέχουμε να διδάξουμε λοιπόν στα παιδιά μας βασικές έννοιες, κατηγορίες, λογικό-μαθηματική και επαγωγική σκέψη, τεχνικές οργάνωσης και συμπερασματική σκέψη πριν αρχίσουμε να μιλάμε για δύσκολες θεωρίες και έννοιες που δεν αντιστοιχούν στην καθημερινότητά τους. Αν αυτό δεν γίνει φυσικά μέσα από τη σχολική διαδικασία, τότε τα παιδιά αργότερα εκπαιδεύονται με ειδικές ασκήσεις λογοθεραπείας, ειδικές τεχνικές και ειδική μάθηση.

Η άρθρωση και το λεξιλόγιο

Η καθαρή άρθρωση και το πλούσιο λεξιλόγιο είναι φυσικά ένα δυνατό όπλο για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας και των σχέσεων μεταξύ των νηπίων. Οπωσδήποτε θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να γίνονται κατανοητά στο περιβάλλον του σχολείου όταν είναι μικρά και κάποια λάθη δικαιολογούνται λόγω ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να μιλούν τόσο «καθαρά» όσο πρέπει για να καταλαβαίνουν δάσκαλοι και συμμαθητές τι θέλουν, τι χρειάζονται και τι σκέφτονται! Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τόσο καθαρότερη πρέπει να γίνεται η άρθρωση και τόσο πιο πλούσιο το λεξιλόγιό τους. Λέμε λοιπόν, ο λόγος να έχει «καθαρίσει» μέχρι το τέλος του νηπιαγωγείου ώστε το παιδί να μπορεί στο δημοτικό να ασχοληθεί μόνο με τις διαδικασίες γραφής και ανάγνωσης.

Καλό θα είναι παιδαγωγοί και γονείς να απευθύνονται από νωρίς σε ένα λογοθεραπευτή ώστε να είναι σίγουροι αν το παιδί θα χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα παρέμβασης ή όχι. Στις μέρες μας, η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η ειδική αγωγή δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιστήμες για ειδικό πληθυσμό παιδιών όπως αυτά στο φάσμα του αυτισμού ή με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές μόνο. Αυτές οι επιστήμες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μικρές δυσκολίες στα πρώτα τους σχολεία, ώστε να προχωρήσουν εύκολα και γρήγορα σε πιο σύνθετες διαδικασίες μάθησης.

Το παιχνίδι και οι κοινωνικές σχέσεις

Τέλος, όταν αναφερόμαστε σε επιδόσεις και διαδικασίες μάθησης, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό –ειδικά για τα παιδιά του νηπιαγωγείου- να μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς και φιλίες, να μπορούν να παίξουν ομαδικά, να περιμένουν τη σειρά τους, να βοηθούν και να υποστηρίζουν άλλα παιδιά. Επίσης θα πρέπει να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τσακωμούς αλλά και αποτυχίες, να ξέρουν να χάνουν και να προσπαθούν αν συμφιλιώνονται με τις δυσκολίες τους.

Το μοίρασμα και η έννοια της ομάδας κυριαρχούν από την αρχή στο σχολείο και γι’ αυτό θα πρέπει να στεκόμαστε σε παιδιά που βλέπουμε πως αργούν πολύ να συμφιλιωθούν με αυτά. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή προσαρμογή στο μεγαλύτερο σχολείο (το δημοτικό) και είναι αυτές που θα βοηθήσουν το παιδί ώστε να χτίσει το ιδανικό περιβάλλον μάθησης ανάμεσα στην ισορροπία παιχνιδιού και μελέτης!

Γενικά, είναι πολύ σημαντικό να μην περιορίζουμε τις προσδοκίες μας σε γράμματα και αριθμούς όταν πρόκειται για παιδιά περίπου στο νηπιαγωγείο. Επίσης, δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε και να έχουμε απαιτήσεις χωρίς να γνωρίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη, να τους δίνουμε χρόνο και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης στις οποίες το παιδί δεν θα φοβάται το λάθος και δεν θα διστάζει να ρωτήσει για να μάθει.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαφορές στην ανδρική και γυναικεία κατάθλιψη;


Κατάθλιψη και φύλο.
Η κατάθλιψη είναι στις μέρες μας μια πολύ συχνή -oι έρευνες δείχνουν ότι 10% του πληθυσμού παρουσιάζει τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του- αλλά και σοβαρή ψυχική διαταραχή καθώς διαταράσσει σημαντικά τη φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου, προκαλώντας του ψυχικό πόνο και αρνητικά συναισθήματα, ενώ επηρεάζει σημαντικά και τον κοινωνικό του περίγυρο.

Τι εννοούμε με τον όρο κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα αρχικά να διαταραχτεί ο ύπνος και η όρεξη, το άτομο να είναι λυπημένο, ανήσυχο, εκνευρισμένο, να σκέφτεται αρνητικά για τον εαυτό του και τον κόσμο. Στη συνέχεια μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργικότητά του. Tότε το άτομο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ασχολίες, να ξεκινήσει δραστηριότητες ή να πάρει αποφάσεις.

Καταθλιπτικά συναισθήματα μπορεί να νοιώσει ο καθένας μας σε περιόδους έντονης απογοήτευσης ή σαν αντίδραση μετά από ένα έντονα στρεσογόνο ερέθισμα, π.χ. ένα χωρισμό ή ένα θάνατο. Στην κατάθλιψη όμως όλα αυτά είναι σταθερά, επιμένουν και διαρκούν για αρκετές εβδομάδες. Το άτομο μοιάζει να έχει «βουλιάξει» στο καταθλιπτικό συναίσθημα, δηλώνει αδυναμία να προχωρήσει μπροστά και συχνά αδιαφορεί για την κατάστασή του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και άγχος, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το άτομο υποφέρει πολύ και αυτό περνά στην καθημερινότητά του. Συγκινείται εύκολα, ακόμα και με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές όμως η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω» αναφέρει.

Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν.

Τα ευχάριστα γεγονότα τα παρακάμπτει, ενώ μεγεθύνει τα δυσάρεστα. Όλα φαντάζουν μάταια, παντού αναδύονται εμπόδια και δυσκολίες.

Νοιώθει κουρασμένος, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να σκεφτεί και να αποφασίσει.

Διαρκώς αναβάλλει.

Παραμελεί την εμφάνισή του, αδιαφορεί για τη δουλειά του, απομακρύνεται από γνωστούς και φίλους.

Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άλλοτε ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ταράζεται από εφιαλτικά όνειρα ή άλλες φορές ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, νιώθοντας υπερβολικά κουρασμένος.

Η όρεξή του μειώνεται και χάνει βάρος.

Κάποιες φορές όμως, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η όρεξη αυξάνει.

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι μειωμένη ή ανύπαρκτη.

Μια υπερβολική ανησυχία για επικείμενους κινδύνους δεν τον αφήνει να ησυχάσει, ενώ ταχυκαρδίες, πόνοι, εφιδρώσεις, κεφαλαλγίες επιτείνουν αυτή την ανησυχία.

Στη σκέψη του λιμνάζουν διαρκώς οι ίδιες μελαγχολικές ιδέες.

Ανακαλώντας ασήμαντα γεγονότα και σφάλματα του παρελθόντος νοιώθει ενοχές και διακατέχεται από τύψεις, αισθάνεται άχρηστος, ανίκανος κι αποτυχημένος.

Υποτιμά τον εαυτό του, τον επικρίνει.

Έτσι οδηγείται συχνά σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Τα 2/3 των ασθενών καταλαμβάνονται από ιδέες αυτοκτονίας και το 10-15% προβαίνει σε κάποια απόπειρα.

Κάποιες φορές το σύμπτωμα «κατάθλιψη» απουσιάζει από την κλινική εικόνα και η καταθλιπτική διάθεση καλύπτεται από μια μάσκα ευφορίας. Άλλοτε η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι προφανής, αλλά αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου (παρορμητικές ενέργειες, χρήση ουσιών).

Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στα νήπια, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί αποχωρισμός από τη μητέρα, εκδηλώνεται με καθυστέρηση στη σωματική, τη νοητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Στα μικρά παιδιά με διαταραχές του ύπνου, ενούρηση ή εγκόπριση και έντονο κλάμα. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας με ενούρηση, ονυχοφαγία, ανυπακοή και σχολική φοβία. Στους εφήβους εμφανίζεται ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή επίδοση στο σχολείο. Στους ηλικιωμένους επικρατούν τα σωματικά ενοχλήματα όπως αϋπνία, κεφαλαλγία, ζάλη, ανορεξία και εύκολη κόπωση.

Η κατάθλιψη στις γυναίκες

Η κατάθλιψη στις γυναίκες είναι δυο φορές συχνότερη απ’ ό,τι στους άντρες και αυτό αποδίδεται σε ορμονικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η κατάθλιψη στη γυναίκα συχνά καλύπτεται πίσω από βουλιμική συμπεριφορά ή παχυσαρκία. Οι περίοδοι της προεμμηνόπαυσης, της εμμηνόπαυσης και της εγκυμοσύνης καθιστούν τη γυναίκα πιο ευάλωτη οργανικά και ψυχολογικά και μπορούν να πυροδοτήσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Επίσης, ισχυρό στρες αποτελεί για τη γυναίκα ο νέος ρόλος της στη σύγχρονη κοινωνία και οι αυξημένες ευθύνες στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί.

Η κατάθλιψη στους άντρες.

Στους άντρες η κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή, συνήθως πιο σοβαρή, ενώ είναι πολύ πιο συχνές οι αυτοκτονίες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Επίσης συχνά οι άντρες εκδηλώνουν την κατάθλιψη με έναν «καλυμμένο» τρόπο όπως π.χ. με τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ ή με εργασιομανία και καταφεύγουν πιο δύσκολα για βοήθεια στους ειδικούς.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;


Η ηπατίτιδα Α είναι μία από τις ευρύτερα και ευκολότερα μεταδιδόμενες ασθένειες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην κολλήσετε και γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ασθένεια, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Τι είναι η ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α είναι φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: ίκτερο, κοιλιακό άλγος, απώλεια της όρεξης, ναυτία, πυρετό, διάρροια και κούραση. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ακόμη και μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;

Ο ιός ηπατίτιδας Α βρίσκεται στα κόπρανα των ανθρώπων που πάσχουν από ηπατίτιδα Α. Εξαπλώνεται όταν έρχεστε σε επαφή με κάτι που έχει μολυνθεί από το άτομο αυτό. Ως εκ τούτου, η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται πιο συχνά μέσω του πόσιμου νερού ή μέσω τροφίμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί όταν υπάρχει κακή υγιεινή στο χώρο ή κακή ατομική υγιεινή.

Στους άλλους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας Α συγκαταλέγονται: η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ή άλλων τροφίμων που έχουν μολυνθεί, η κατανάλωση ωμών οστρακόδερμων που συγκομίζονται από μολυσμένο νερό και η κατάποση μολυσμένου νερού ή πάγου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν ηπατίτιδα Α;

Εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης ηπατίτιδας Α είναι:

-Όσοι ζουν ή έχουν σεξουαλικές επαφές με μολυσμένο άτομο
- Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Α είναι ευρέως διαδεδομένη
- Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες
-Όσοι κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών
- Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην φροντίδα των παιδιών

Θεραπεύεται η ηπατίτιδα Α;
Δεν υπάρχουν θεραπείες που να αντιμετωπίζουν την ηπατίτιδα Α. Ο θεράπων ιατρός σας θα παρακολουθεί τις εξετάσεις της ηπατικής σας λειτουργίας σας για να βεβαιώνεται ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει την ηπατίτιδα Α.

Μπορεί να προληφθεί η ηπατίτιδα Α;

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά της ηπατίτιδας Α. Επίσης, αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που πάσχει από ηπατίτιδα Α μπορείτε να λάβετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο εντός δύο εβδομάδων από την επαφή και να απομακρύνετε τον κίνδυνο. Επίσης, η σωστή υγιεινή είναι απαραίτητη. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας πριν και μετά την κατανάλωση τροφίμων, καθώς και μετά την αλλαγή πάνας.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές γνωρίζουν τον κόσμο της Formula 1


Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός «F1 In Schools Ελλάδος».

Στην τελική του φάση βρίσκεται ο φετινός διαγωνισμός «F1 In Schools Ελλάδος», ο οποίος βάζει μαθητές σχολείων της Ελλάδας σε ρόλο μηχανικών της Formula 1.

Στη φετινή διοργάνωση, συνολικά συμμετείχαν 58 ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από 39 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη τη χώρα! Από αυτές, 33 πέρασαν στην προκριματική φάση του διαγωνισμού και τελικά 28 ομάδες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τους τελικούς, που θα διενεργηθούν στις 14 και 15 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Στο «F1 in Schools» οι μαθητές αποκτούν γνώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, κατασκευάζουν τα δικά τους F1 μονοθέσια από ξύλο balsa και δουλεύουν στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της Formula 1. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις πάνω στις φυσικές επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες, της πληροφορικής, της μηχανικής και των μαθηματικών.



Το πρόγραμμα, μάλιστα υλοποιείται για πρώτη χρονιά και στην Κύπρο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι δύο πρωταθλήτριες ομάδες μαθητών από Ελλάδα και Κύπρο θα μπορούν να συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «F1 in Schools». Αυτό θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2013 στο Austin του Texas στις ΗΠΑ, πάλι στο περιθώριο του GP της F1.



Δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχουν και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η και 3η θέση στους δύο τελικούς, σχηματίζοντας ομάδες συνεργασίας με τις αντίστοιχες δευτεραθλήτριες και τριταθλήτριες ομάδες άλλων χωρών στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα «F1 in Schools».

Εν αναμονή του τελικού, μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από τους προκριματικούς στο βίντεο που ακολουθεί…






Διαβάστε περισσότερα...

Σε έξαρση η κλοπή φρούτων στη Θεσσαλονίκη


Επιτήδειοι τα παίρνουν από τα δέντρα ακόμα και αν είναι φρεσκοραντισμένα.

«Μάστιγα» έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη η κλοπή φρούτων κατά τη διάρκεια της νύχτας από επιτήδειους που την επόμενη μέρα τα πωλούν στις λαϊκές αγορές, ακόμη κι αν αυτά είναι φρεσκοραντισμένα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, «αισχροκερδούν με τα προϊόντα ανθρώπων που κοπιάζουν για να τα καλλιεργήσουν» καταγγέλλει ο παραγωγός από το νομό Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος, περιγράφοντας το φαινόμενο της κλοπής φρούτων, που την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε έξαρση.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λιολιόπουλος «δεν πρόκειται για πεινασμένους συμπολίτες μας - ελέω κρίσης - αλλά για επιτήδειους που δεν διστάζουν να κλέψουν τα φρούτα ακόμη κι αν έχουν ραντιστεί μόλις την προηγούμενη μέρα» λέει.

«Αν το χωράφι, όμως, είναι ραντισμένο, θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να απορροφηθούν πλήρως τα υπολείμματα των φαρμάκων» λένε παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους «ακόμη και να πλένουν οι νοικοκυρές τα φρούτα ή τα λαχανικά, αυτό δεν αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση».

Η κλοπή παραγωγής φρούτων είναι μια πρακτική που μετρά χρόνια στη χώρα μας, αλλά την τελευταία πενταετία παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί. Με την πρακτική τους αυτή, οι επιτήδειοι «περιορίζουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει κοπιάζοντας σημαντικά με τους καταναλωτές» τονίζει ο παραγωγός από το νομό Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλα τα χωριά της Λάρισας και στον Τύρναβο, με τους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι και να αναγκασμένοι να περιφρουρούν μόνοι τους τις περιουσίες τους, αφού αν κι έχουν ενημερώσει την αστυνομία, δεν βλέπουν, όπως υποστηρίζουν, κάποια εξέλιξη.

«Κάποτε έβλεπες μια υπέροχη ροδακινιά και δίσταζες να απλώσεις το χέρι σου και να κόψεις ένα φρούτο να το φας, από ντροπή μην σε δει κάποιος και σε επιπλήξει» επισημαίνει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Φαντσίνης από το νομό Πέλλας. «Οι εποχές - προσθέτει - άλλαξαν [...] πολλοί είναι αυτοί που αρπάζουν, σήμερα, τον κόπο των άλλων για να συνεχίσουν την άνετη ζωή τους».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι κλέφτες μπαίνουν με αγροτικά στα χωράφια και προκαλώντας διάφορες ζημιές στις υποδομές - η επιδιόρθωση των οποίων κοστίζει, ακριβά - «πιάνουν δουλειά» καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ πέντε και έξι το πρωί, αποχωρούν σαν ... κύριοι.

Η δράση των ανθρώπων αυτών επεκτείνεται σε διάφορα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και προκειμένου οι παραγωγοί να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις ήδη μειωμένες καλλιέργειες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, κάνουν σκοπιές - άλλοι μόνοι και άλλοι μέσω των φυλάκων που έχουν προσλάβει και τους οποίους κάθε σπίτι πληρώνει δέκα ευρώ προκειμένου να κάνουν περιπολίες από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί.

«Στην Κουλούρα Ημαθίας δεν είναι λίγες οι φορές που απομάκρυναν επιτήδειους κλέφτες από χωράφια, είτε με καλό είτε με άσχημο τρόπο» επισημαίνει ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το δυναμικό της αστυνομίας δεν επαρκεί για να κάνει τη δουλειά».

Η περιφρούρηση των χωραφιών είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, είτε από φύλακες που έχουν προσληφθεί «άτυπα» είναι μια πραγματικότητα που έχει επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υποστηρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεσε όρχι βάρους 45 κιλών!


Ζωή-βασανιστήριο για έναν 48χρονο.

Σε μία επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο Wesley Warren από τις ΗΠΑ διεκδικώντας την υγεία αλλά και το σώμα του. Ο 48χρονος αφαίρεσε τον ένα όρχι του, ο οποίος όμως ζύγιζε… περισσότερο από 45 κιλά!

Ο Warren πρωταγωνιστεί σε εκπομπή που καταγράφει τη δύσκολη καθημερινότητά του και την πορεία του μέχρι το χειρουργείο. Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετώπιζε, ήταν αναγκασμένος να φορά φούτερ με κουκούλα για… εσώρουχα και να ουρεί πάνω του.





Η εκπομπή παρακολουθεί την εξέλιξη του Warren, τι σήμαινε γι’ αυτόν να κουβαλά αυτό το τεράστιο βάρος αλλά και τον πόνο που αντιμετώπισε ξαπλωμένος επί 13 ώρες στο χειρουργικό τραπέζι.

Η ασθένεια του 48χρονου, που ονομάζεται λεμφοίδημα οσχέου, είχε ως αποτέλεσμα ο όρχις να γιγαντωθεί μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Πλέον ο Wesley αναρρώνει και είναι ευγνώμων για την απαλλαγή του από ένα τέτοιο βάρος. «Το σώμα μου εγκλιματίζεται, δεν μπορώ να πω αρκετά για όσους με βοήθησαν», δηλώνει. «Ακόμα δεν μπορώ να μετακινηθώ πολύ, να οδηγήσω, να βγω για φαγητό. Αλλά σκοπεύω να αναπληρώσω το χαμένο χρόνο, να προσφέρω στον εαυτό μου ένα υπέροχο γεύμα και να απολαύσω ξεκούραση για λίγες ημέρες».





Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στην ΕΡΤ


Κεδίκογλου: Τελειώνει σήμερα το βράδυ.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης», ενώ οι εργαζόμενοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.

Σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας». «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Όλα αυτά τελειώνουν σήμερα και τελειώνουν οριστικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «θα δημιουργηθεί σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης, κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις», ενώ έκανε λόγο για διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το αρχείο θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. «Σκοπός να υπάρξει δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας. Ο νέος οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε, μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι έχει «τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.



Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισαν να απαντήσουν στις εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».



Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες»


Καλλιεργούνται 480 στρέμματα όσπρια και κρεμμύδια στην Πιερία.

Φέτος το φθινόπωρο η Πιερία θα καταφέρει να αποκτήσει την αυτονομία της στην παραγωγή οσπρίων χάρη στις πρωτοβουλίες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του νομού.

Αυτό το διάστημα καλλιεργούνται 480 στρέμματα όσπρια και κρεμμύδια στην Πιερία και 50 στρέμματα πατάτες, πιλοτικά, στο νομό Σερρών τα οποία θα διατεθούν «Χωρίς Μεσάζοντες» απευθείας στους καταναλωτές.

Το γεγονός αυτό έφερε τους Ολλανδούς δημοσιογράφους στην Κατερίνη, οι οποίοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για να φτάσουν εδώ προκειμένου να δουν πως οργανώνονται οι πολίτες.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρυμμένα μυστικά για την πληροφορική - Χιλιάδες εισακτέοι για ένα επάγγελμα με προοπτικές


Επαγγελματική πορεία αποφοίτων τμήματος.

Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013 οι μαθητές θα βρουν πληθώρα τμημάτων πληροφορικής που είναι κατανεμημένα στο 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.

Η κατανομή τους αυτή κάνει αμέσως αντιληπτό ότι μαθητές της τεχνολογικής, της θετικής άλλα και της θεωρητικής κατεύθυνσης μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα της πληροφορικής. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε κάποια τμήματα πληροφορικής που αξίζουν την προσοχή των μαθητών.

Α. Θεωρητική κατεύθυνση και πληροφορική

Όσο και αν φαντάζει ασυμβίβαστο οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν επαγγελματικά με την πληροφορική εάν επιλέξουν στο μηχανογραφικό δυο τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια. Πρόκειται για τα τμήματα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη και το Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο.

Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Οι φοιτητές του τμήματος διδάσκονται μαθήματα τόσο των ανθρωπιστικών επιστημών όπως η Ιστορία, Λαϊκός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ιστορία Κινηματογράφου, Ιστορία της Τέχνης όσο και μαθήματα πληροφορικής όπως Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Βάσεις Δεδομένων, Δομημένος Προγραμματισμός, Οπτικός Προγραμματισμός κ.α.

Με βάση τα μαθήματα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε:

• Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς που εξειδικεύονται στην προβολή και διαχείριση προϊόντων, δράσεων και υπηρεσιών του πολιτισμού
• Υπουργεία και Οργανισμοί του Δημοσίου με αντικείμενο την οργάνωση, διαχείριση και ανάδειξη μουσείων και μνημείων.
• Οργανισμοί και Φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την διαμόρφωση πολιτικών για την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
• Μουσεία, Πινακοθήκες, Εκθέσεις Τέχνης και Πολιτιστικούς Οργανισμούς με έμφαση στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.
• Φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες (εκπαιδευτική τεχνολογία).
• Φορείς και Επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.
• Εταιρείες παραγωγής πολυμέσων με έμφαση στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς (3D Graphics, CD-ROM, παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο – Internet), και εταιρίες διαχείρισης (management) μουσικών, κινηματογραφικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
• Εθνικούς και διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς για την προβολή και διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
• Βιβλιοθήκες και κέντρα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης.
• Φορείς προαγωγής έρευνας (Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα), και φορείς παραγωγής στελεχών έρευνας σε τομείς πολιτισμού

Εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι σε προκήρυξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με Αρ. Πρωτ: 602/19/3926 οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο της Πληροφορικής. Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο:
Πτυχιούχοι ή Μεταπτυχιακοί των εξής Σχολών ή τμημάτων ΑΕΙ:

Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Πληροφορικής και Τηλεματικής, …ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ή Διαχείρισης Πολιτισμικού περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Μυτιλήνη

Παραπλήσιο πρόγραμμα σπουδών με το τμήμα του Αγρινίου έχει και το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος οι πτυχιούχοι, οι οποίοι ορίζονται ως πτυχιούχοι “Πολιτισμικής Πληροφορικής”, έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη Σχεδίαση και την Ανάπτυξη Λογισμικού, Εφαρμογών Πολυμέσων και Ψηφιακών Οπτικοακουστικών Προϊόντων, για την παραγωγή, προβολή, διαχείριση και εκπαιδευτική αξιοποίηση της Πολιτιστικής Πληροφορίας.

Χώροι εργασίας:

Οι Πολιτισμικοί Πληροφορικοί μπορούν να απασχοληθούν σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα:

• Στο δημόσιο τομέα ως καθηγητές πληροφορικής (ΠΕ19)
• Στον ιδιωτικό τομέα, σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή εκπαιδευτικούς φορείς
• Στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση για τη διδασκαλία αντικειμένων της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις
• Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι συνεργάτες σε θεματικές που αφορούν την πολιτιστική προβολή με τη χρήση εφαρμογών Η/Υ
• Σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάδοση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και συναφών εφαρμογών λογισμικού
• Σε διαφημιστικές εταιρείες
• Σε τμήματα μάρκετινγκ εταιρειών και οργανισμών
• Σε εταιρείες και οργανισμούς παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού
• Σε εταιρείες post-production για επεξεργασία βίντεο, παραγωγή animation, δυσδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) γραφικών
• Σε οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών εκδόσεων
• Σε οργανισμούς και ιδρύματα που διαχειρίζονται πολιτιστικά αγαθά (μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα, πολιτιστικές επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ο.κ.).
• Σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού

Επαγγελματική πορεία αποφοίτων τμήματος

Στο δικτυακό τόπο του τμήματος υπάρχει σχετικός σύνδεσμος ο οποίος και παρουσιάζει την επαγγελματική πορεία αποφοίτων του τμήματος. Αξίζει όσοι ενδιαφέρονται για το τμήμα να τον επισκεφτούν για να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τους χώρους εργασίας. Ο σύνδεσμος είναι ο ακόλουθος http://www.ct.aegean.gr/alumni/searchAlpha.php?let=zqA=.

Β. Ψηφιακών συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιά. Προβάδισμα για την απασχόληση στα δημόσια σχολεία.

Το τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά αξίζει την προσοχή των μαθητών γιατί όσοι αποφοιτήσουν έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την εργασία τους στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό τμήμα πληροφορικής που ανήκει στις καθηγητικές σχολές. Τι σημαίνει αυτό;

Στους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας για διορισμό στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προηγούνται οι έχοντες παιδαγωγική κατάρτιση. Όσοι τελειώσουν το τμήμα των Ψηφιακών Συστημάτων την έχουν αυτομάτως σε αντίθεση με τους αποφοίτους των άλλων τμημάτων πληροφορικής που για να την αποκτήσουν πρέπει να κάνουν ένα μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά ή να φοιτήσουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ, χάνοντας χρόνο και χρήμα.

Παραθέτουμε σχετικά αναφορά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων:

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που ορίζονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 44/2009 ΦΕΚ Α΄ 58/8-4-2009 «Επαγγελματική Κατοχύρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στα αντικείμενα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών»). Επιπλέον, οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αναφορικά με την απασχόλησή τους στο Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα το πτυχίο του Τμήματος συμπεριλαμβάνεται:
• Στα προσόντα διορισμού στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής φορέων του Δημοσίου όπως ορίζονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ Α΄ 315/8-4-2003).
• Στα προσόντα διορισμού στον Κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ορίζονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 268/2004, ΦΕΚ Α΄ 268/8-4-2004).
Επιπλέον, το Τμήμα ανήκει στις καθηγητικές σχολές σύμφωνα με το ΦΕΚ 156/A’/4-9-2009, Άρθρο 39, το οποίο ορίζει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ 19 Πληροφορικής.

Γ. Πληροφορική και Τηλεματική / Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική

Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013 οι μαθητές θα βρουν τμήματα πληροφορικής με πολλά υποσχόμενους τίτλους όπως τα τμήματα πληροφορικής και τηλεματικής ή πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική. Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι των πιο πάνω τμημάτων έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα με αυτούς των άλλων σχολών της πληροφορικής. Απλά τα πιο πάνω τμήματα έχουν προσανατολισμένο το πρόγραμμά τους στην τηλεματική ή τη βιοϊατρική. Με αυτούς όμως τους δυο τομείς μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά και οι απόφοιτοι των άλλων τμημάτων. Για παράδειγμα ένας πτυχιούχος πληροφορικής μπορεί να εκπονήσει μεταπτυχιακό στην «Τηλεματική» ή στην πληροφορική ιατρική. Χωρίς να απορρίπτουμε τα πιο πάνω τμήματα θα συνιστούσαμε στους μαθητές την επιλογή πιο γενικών σπουδών και την περαιτέρω εξειδίκευσή τους μέσα από ένα μεταπτυχιακό.

Ιατρική Πληροφορική μια ειδικότητα με προοπτικές

Η εξειδίκευση σε μια επιστήμη όπως είναι η πληροφορική είναι αναγκαία. Είναι φυσικά απαραίτητο οι φοιτητές να επιλέξουν μια εξειδίκευση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πτυχίο τους και περισσότερες επιλογές στην αγορά εργασίας. Ξεχωρίσαμε από την πληθώρα των μεταπτυχιακών αυτό της Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ και το «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός του πρώτου προγράμματος είναι η δημιουργία στελεχών με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης σε τομείς τεχνολογικών εφαρμογών στην Ιατρική έρευνα, τα οποία θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας ανωτέρου επιπέδου, που σήμερα είναι δυνατό να προσφερθούν μόνο στο εξωτερικό.

Το ΠΡΟ.ΜΕ.Σ.Ι.Π του Αριστοτελείου απονέμει:

α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης (ΜΔΕ) στους εξής τομείς της Ιατρικής Πληροφορικής:
i. Διαχείριση Ιατρικής Πληροφορίας
ii. Βιοϊατρική Τεχνολογία
iii. Ιατρική Τηλεματική

Το Π.Μ.Σ του Πανεπιστημίου Αθηνών απονέμει δύο τίτλους σπουδών:

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στις κατευθύνσεις:
Πληροφορική στην Ιατρική, Βιοπληροφορική
Όσοι ειδικευτούν στην ιατρική πληροφορική μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα και εξειδικευμένες εταιρίες πληροφορικής. Αυξάνουν λοιπόν τις επαγγελματικές τους επιλογές.


--------------------

Τμήματα πληροφορικής για όλα τα βαθμολογικά «βαλάντια».
Στην πλειονότητα των ερευνών για τα επαγγέλματα με προοπτικές πολλές ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής έχουν κυρίαρχη θέση.

Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θεωρούνται οι λεωφόροι του μέλλοντος και κατά κοινή ομολογία των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού θα είναι τομείς που θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση.

Στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες τμήματα πληροφορικής τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη τα τμήματα πληροφορικής περιορίζονται αριθμητικά καθώς έχουμε πολλές συγχωνεύσεις.

Τμήματα για όλα τα βαθμολογικά «βαλάντια»

Η βαθμολογική διακύμανση στη βάση εισαγωγής των τμημάτων πληροφορικής είναι τέτοια που μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν τμήματα για όλα τα βαθμολογικά «βαλάντια». Στον ακόλουθο πίνακα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και μαθητές με βαθμούς κάτω από τη βάση είχαν το 2012 τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήμα που σχετίζεται με την πληροφορική. Η υψηλότερη βάση διαμορφώθηκε στα 18914 μόρια για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο και η χαμηλότερη στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία στα Γρεβενά με βάση εισαγωγής 6892 μόρια.



    ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ
                         ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ   
                      2012 ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ
    18914
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    18314
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
    17600
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
    16829
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ(ΞΑΝΘΗ)
    16520
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    16322
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ   Η/Υ  ΚΑΙ  ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ  ΠΑΤΡΑΣ
    15719
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
    15537
    ΗΛ/ΚΩΝ  ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛ. ΠΟΛΥΤΕΧ. ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)
    15475
    ΕΦΑPΜΟΣΜΕΝΗΣ  ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
    15378
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ(ΒΟΛΟΣ)
    15151
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    15025
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
    14989
    ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
    14156
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    13927
    ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΟΖΑΝΗ)
    13644
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
    13462
    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
    13308
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    13082
    ΠΛΗP/ΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ(ΛΑΜΙΑ)
    12831
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
    12738
    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ)
    12443
    ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    12132
    ΗΛ/ΚΩΝ  ΥΠΟΛΟΓ/ΚΩΝ   ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
    11977
    ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
    11770
    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ)
    11567
    ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΛΗΡ/ΚΩΝ & ΕΠΙΚ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΑΙΓΑΙΟΥ(ΣΑΜΟΣ)
    11328
    ΔΙΑΧ.ΠΟΛΙΤ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ
    10851
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    10514
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
    10039
    ΕΠΙΧΕΙΡ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
    9939
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ  ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
    9623
    ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
    9392
    ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ(ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
    9317
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ
    9050
    ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    8292
    ΕΦΑΡ. ΠΛΗΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚ.& ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ(ΑΜΑΛΙΑΔΑ)
    8199
    ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ  ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
    7990
    ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔ.(ΚΑΣΤΟΡΙΑ)
    7876
    ΤΗΛ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ(ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ)
    7646
    ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ(ΣΠΑΡΤΗ)
    7634
    ΕΠΙΧ. ΣΧΕΔ.& ΠΛΗΡ. ΣΥΣΤΗΜ.  ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
    7532
    ΕΦΑΡ. ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚ.& ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    7423
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ)
    7203
    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ  ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
    7125
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΓΡΕΒΕΝΑ)
    7033
    ΕΦ. ΠΛΗΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚ.& ΣΤΗΝ ΟΙΚ. ΤΕΙ ΙΟΝ. ΝΗΣΩΝ(ΛΕΥΚΑΔΑ)
    7024
    ΕΦΑΡ. ΠΛΗΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚ.& ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚ.(ΓΡΕΒΕΝΑ)
    6892



Τα τμήματα πληροφορικής στο μηχανογραφικό του 2013

Στο νέο μηχανογραφικό λόγω του σχεδίου «Αθηνά» θα έχουμε αρκετές αλλαγές στα τμήματα πληροφορικής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς είναι ότι τμήματα πληροφορικής υπάρχουν στο 1ο , 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.


    ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2013
                         ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ
    4Ο
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    4Ο
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
    4Ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
    2Ο και 4ο
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ(ΞΑΝΘΗ)
    4ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    2ο και 4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ   Η/Υ  ΚΑΙ  ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ  ΠΑΤΡΑΣ
    4ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
    2ο και 4ο
    ΗΛ/ΚΩΝ  ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛ. ΠΟΛΥΤΕΧ. ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)
    4ο
    ΕΦΑPΜΟΣΜΕΝΗΣ  ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
    2ο και 4ο
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΒΟΛΟΣ
    4Ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    2ο και 4ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
    2ο και 4ο
    ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
    2ο και 4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    2Ο και 4ο
    ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΟΖΑΝΗ)
    2ο και 4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
    4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ  ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    4Ο
    ΠΛΗP/ΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ(ΛΑΜΙΑ)
    2Ο και 4Ο
    ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
    2ο και 4ο
    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    2ο και 4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    4Ο
    ΗΛ/ΚΩΝ  ΥΠΟΛΟΓ/ΚΩΝ   ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
    4Ο
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ)
    2ο και 4ο
    ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΛΗΡ/ΚΩΝ & ΕΠΙΚ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΑΙΓΑΙΟΥ(ΣΑΜΟΣ)
    2ο και 4ο
    ΔΙΑΧ.ΠΟΛΙΤ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ
    1ο και 4ο
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    1ο και 4ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ  ΛΑΡΙΣΑΣ
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ  ΣΕΡΡΩΝ
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔ.(ΚΑΣΤΟΡΙΑ)
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ(ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ)
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ(ΣΠΑΡΤΗ)
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ)
    4Ο
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
    4Ο

Πληθώρα εισακτέων. Δύσκολη η απορρόφηση στην Ελλάδα

Μπορεί η πληροφορική να αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο με προοπτική όμως ο τεράστιος αριθμός εισακτέων καθιστά δύσκολη την απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2012-2013 εισήχθησαν στα τμήματα πληροφορικής 9288 μαθητές αριθμός που αμφιβάλλουμε εάν μπορεί να απορροφηθεί από την Ελληνική αγορά.

Για το 2013 αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα της πληροφορικής.
Κατηγορία
Αριθμός θέσεων
Γενική σειρά + ειδικές κατηγορίες
6671
ΕΠΑΛ Α ομάδα Ημερ+Εσπερινά
1104
Κατηγορία 10%
1143
Εσπερινά
370
Σύνολο
9288


Ποσοστό απορρόφησης. Ευκαιρίες απασχόλησης άλλα και υψηλή ανεργία

Είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων της πληροφορικής στην αγορά εργασίας. Για να έχουν μια εικόνα μαθητές και γονείς επιλέξαμε τις πιο πρόσφατες μελέτες απορρόφησης που διενήργησαν τα γραφεία διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απορρόφηση αποφοίτων τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική

Η έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο διασύνδεσης αφορούσε τους αποφοίτους από το 2008 και έπειτα. Δηλαδή οι νέοι πτυχιούχοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η οικονομία διέρχονταν κρίση. Τα άτομα του δείγματος είχαν ηλικία 25-28 ετών και το ποσοστό ανεργίας ανέρχονταν στο 49%. 1 στους 2 απόφοιτους του τμήματος δήλωσε άνεργος. Παράλληλα υψηλή ήταν η ετεροαπασχόληση των αποφοίτων που έφθασε σε ποσοστό το 45%.

Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική
Εργαζόμενοι
Άεργοι
Άνεργοι
30%
21%
49%


Απορρόφηση αποφοίτων τμήματος Πληροφορικής Ο.Π.Αθηνών

Πρόσφατη είναι και η έρευνα που διενήργησε το γραφείο διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η έρευνα αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 2001-2011.

Το ποσοστό απορρόφησης στην αγορά εργασίας ανέρχονταν στο 71%, ενώ δεν εργάζονταν το 29%. Βέβαια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον τομέα της πληροφορικής απασχολούνταν μόνο το 4% των ερωτηθέντων όλων των τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Επίσης υψηλό ήταν το ποσοστό απασχόλησης στην εκπαίδευση γεγονός που ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι πληροφορικής μέχρι και το 2008 διορίζονταν μαζικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας συγκριτικά με το τμήμα της Λαμίας μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι πληροφορικής του ΟΠΑ έχουν και το επαγγελματικό δικαίωμα του λογιστή ενώ η έρευνα περιελάμβανε και αποφοίτους πριν από το 2008.

Πληροφορική ΟΠΑ
Εργάζονται
Δεν εργάζονται
71%
29%

Άλλα προβλήματα του κλάδου

Οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων, των ΙΕΚ, των Κολεγίων, των Επαγγελματικών Λυκείων καθώς και των Επαγγελματικών Σχολών. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στους 9000 περίπου εισαχθέντες θα πρέπει να προστεθούν ακόμα μερικές χιλιάδες υποψήφιοι για μια θέση στην αγορά εργασίας.

Αριθμός αποφοίτων πληροφορικής που αναμένουν διορισμό στα δημόσια σχολεία

Κατά το παρελθόν οι απόφοιτοι πληροφορικής διορίζονταν μαζικά στην εκπαίδευση. Μάλιστα ήταν τόσες πολλές οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς που διοργανώθηκαν σεμινάρια πληροφορικής για να καλυφθούν θέσεις εργασίας και από αποφοίτους άλλων πανεπιστημιακών σχολών. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Οι διορισμοί είναι σχεδόν μηδενικοί ενώ οι αναμένοντες μια θέση εργασίας στα δημόσια σχολεία αυξάνονται γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στην ανεργία στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα 4252 απόφοιτοι πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ συνωστίζονται για μια θέση εργασίας ως συμβασιούχοι στην εκπαίδευση.

Αριθμός καθηγητών πληροφορικής στους πίνακες αναπληρωτών
Με προϋπηρεσία
Χωρίς Προϋπηρεσία
1451
2801
Σύνολο:4252


Αριθμός συμβασιούχων καθηγητών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Για να έχουν οι γονείς και οι μαθητές μια εικόνα για την απορρόφηση των αποφοίτων της πληροφορικής στην εκπαίδευση, με το καθεστώς του αναπληρωτή, θεωρήσαμε σκόπιμο να παραθέσουμε μερικά στοιχεία.

Αριθμός αναπληρωτών στην Αθμια 2012-2013
Ποσοστό απορρόφησης
Ποσοστό μη προσληφθέντων
425
9,9%
90,1%


Από τα πιο πάνω στοιχεία που παραθέτουμε γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος της πληροφορικής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Είναι αναγκαίο όσοι επιλέξουν την πληροφορική να το κάνουν συνειδητά έχοντας γνώση των δυσκολιών.

Απαραίτητη θεωρείται και η εξειδίκευση καθώς η πληροφορική είναι μια επιστήμη με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων όπως η ιατρική πληροφορική, ασφάλεια δικτύων, προηγμένα πληροφοριακά συστήματα κ.α. Ακολούθως παραθέτουμε τμήμα παρουσίασης για την πληροφορική από τον κ. Σουρά, τεχνικό διευθυντή εταιρείας πληροφορικής με ηγετική θέση στο χώρο.

Μύθοι και αλήθειες για την πληροφορική

Μύθος: η αγορά πληροφορικής έχει λεφτά.
Μύθος: η αγορά πληροφορικής έχει αναγνώριση.
Αλήθεια: η αγορά πληρώνει τον εξαιρετικό
Αλήθεια: η αγορά πληροφορικής παράγει σοβαρό αποτέλεσµα αλλά δεν
αναγνωρίζεται
Μύθος: αν σπουδάσω πληροφορική, δουλεύω στη πληροφορική.
Αλήθεια: αν σπουδάσω πληροφορική, µπορώ να δουλέψω σχεδόν παντού.
Μύθος: Οι Έλληνες είναι καλοί στη πληροφορική
Αλήθεια: Οι Έλληνες είµαστε καλοί να κανιβαλίζουµε τη πληροφορική.
Μύθος: Η Πληροφορική είναι το επάγγελµα του µέλλοντος.
Αλήθεια: Η Πληροφορική είναι το επάγγελµα που θα υπάρχει και στο µέλλον.
Μύθος: Η πληροφορική έχει ενδιαφέρον
Αλήθεια: Η πληροφορική έχει ενδιαφέρον µόνο αν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτή..
Μύθος: Η πληροφορική είναι γένους… αρσενικού
Αλήθεια: Οι γυναίκες ήταν και είναι στην πληροφορική.



Διαβάστε περισσότερα...