Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες οι λεπροί στις Φιλιππίνες



Αναγκαία η επιτάχυνση στον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Περισσότερους από 5.000 νέους ασθενείς πλήττει κάθε χρόνο η λέπρα στις χώρες του Δυτικού Ειρηνικού, αν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η λέπρα έχει εκλείψει στην περιοχή από το 1991.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού Σιν Γιανγκ-Σου επισημαίνει ότι οι πολίτες και οι διοικούντες δεν θα πρέπει να παραπλανώνται θεωρώντας ότι η νόσος έχει εξαλειφθεί πλήρως, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να την καταπολεμούν.

Η παρουσία της λέπρας έχει μειωθεί κατά 90% από το 1991 και στην περιοχή σημειώθηκαν μόνο 0,05 κρούσματα υπό θεραπεία ανά 10.000 κατοίκους το 2010, αρκετά λιγότερα από το όριο του 1 ανά 10.000 που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για να ορίσει την εξάλειψη. Ωστόσο με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων σε 37 χώρες, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 8.400 ανθρώπους.

Τρεις χώρες στην περιοχή -η Μικρονησία, το Κιριμπάτι και οι Νήσοι Μάρσαλ- απέτυχαν να ικανοποιήσουν τον ορισμό για την εξάλειψη της λέπρας, δήλωσε ο Σιν στη διάρκεια τριήμερης συνάντησης των διευθυντών των εθνικών προγραμμάτων για τον έλεγχο της λέπρας, στη Μανίλα. Τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων σημειώθηκαν στις Φιλιππίνες και την Κίνα, είπε ο ίδιος.

Ο Σιν είπε ακόμα ότι οι προσπάθειες εντοπισμού των κρουσμάτων θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία προτού η ασθένεια τους καταστήσει ανίκανους.


Διαβάστε περισσότερα...

Γρήγορο τεστ για τον έλεγχο μνήμης



Aπαραίτητη η λήψη της βιταμίνης Β για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν και διαπίστωσε αν χρειάζεται να τονώσεις τη μνήμη σου. Κερδίζεις ένα πόντο από κάθε θετική απάντηση.

1. Συνήθως θυμάσαι πράγματα από το μακρινό παρελθόν, όχι όμως και από το σύντομο;
2. Δυσκολεύεσαι όταν προσθέτεις, χωρίς να χρησιμοποιήσεις χαρτί και μολύβι;
3. Συγκεντρώνεσαι εύκολα ή όχι για περισσότερα από 60 λεπτά σε μία δραστηριότητα;
4. Συνηθίζεις να λησμονείς το όνομα κάποιου, παρότι δεν πέρασαν λίγα μόνο λεπτά από τη στιγμή που σου συστήθηκε;
5. Σου συμβαίνει συχνά να ξεχνάς τι μέρα είναι;

«Εάν συγκέντρωσες λιγότερους από τρεις βαθμούς, μάλλον δεν εμφανίζεις πρόβλημα μνήμης. Εάν, όμως, ξεπέρασες τις τρεις, η μνήμη σου πάσχει» υποστηρίζει η Πατρίτσια Χόλφοντ, συγγραφέας του βιβλίου «Σχέδιο για την Αποτροπή του Αλτζχάιμερ» (εκδόσεις Piatkus).

Η διατροφολόγος σε συμβουλεύει να καταναλώνεις ψάρια, αβγά και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα: ο εγκέφαλος αποτελείται από λίπος σε ποσοστό 60%, οπότε τροφοδοτώντας τον με ουσίες πλούσιες σε λιπαρά διευκολύνεις τις λειτουργίες του ανάμεσα σε αυτές και τη μνήμη. Επιπλέον, προτείνει τη λήψη βιταμίνης Β η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό



Από κόσκινο η δομή και οι διαδικασίες λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές, που προβλέπει το μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και τις διαδικασίες των ελέγχων.

Πέραν του γεγονότος ότι μπαίνουν επιπλέον όροι για την υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών στη σχετική ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών καλείται - μέσα σε λίγους μήνες- να λειτουργήσει το ελεγκτικό σύστημα σε σαφώς ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα:
Οι φορολογούμενοι, που αιτούνται την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές. Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

«Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις "επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές", θα θέσει αρχές για τη διεκπεραίωσή τους (Πρώτο Τρίμηνο του 2012) και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος κάθε μήνα».

Θα ενταθούν οι έλεγχοι επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Θα επισπευσθεί η επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Θα ενσωματωθούν επιτυχέστερα εργαλεία και μέθοδοι κατά του ξεπλύματος χρημάτων. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες, σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής (βασικοί δείκτες απόδοσης).

Η επίτευξη της ολοκλήρωσης 75 γενικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ως στόχων που τέθηκαν στο Μνημόνιο της 31ης Οκτωβρίου 2011 για το τέλος Δεκεμβρίου 2011, αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση.

Αυξάνεται το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές (τέλος Μαρτίου 2012).

Επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού - τέλος Απριλίου 2012), με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του Δημοσίου.

Θεσπίζονται μέτρα για την άρση των εμποδίων για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση (Ιούνιος 2012), όπως αυτά του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικατάστασης διευθυντών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης.

Διακόσιες εφορίες, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012.

Δημιουργείται κατάλογος μεγαλοοφειλετών για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών αρχείων (Πρώτο Τρίμηνο του 2012).

Αναθεωρούνται οι διαδικασίες διαγραφής φορολογικών χρεών, έτσι ώστε οι διοικητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν επί ουσιαστικά συλλογικών οφειλών, μέχρι το τέλος του 2012.

Σταματούν οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες, οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε το προσωπικό των ΔΟΥ να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς
φορολογουμένους) (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012).

Δημοσίευση στο διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης για τις εφορίες (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012).

Νέο σύστημα Πληροφορικής, το οποίο διασυνδέει όλες τις εφορίες και περιλαμβάνει: την εγκατάσταση του μηχανοτεχνικού εξοπλισμός του νέου κέντρου δεδομένων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012, 20 επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 (κυρίως για φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή), σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012.

Αναμόρφωση της μονάδας οικονομικών επιθεωρήσεων, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων (Ιούνιος 2012).

Ενεργοποίηση της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων (Ιούνιος 2012).

Αίτημα προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να ελέγχει κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών (Ιούνιος 2012).

Θέσπιση διαδικασιών για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσης (Ιούνιος 2012).

Βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών, οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς (Ιούνιος 2012).

Νέο, πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς (Σεπτέμβριος του 2012).

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στη φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.

Ένταση του ελέγχου επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία.

Τοποθέτηση τεχνοκράτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων (Μάρτιος 2012).

Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012).


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι αλλαγές στους μισθούς που θα φέρει το μνημόνιο



Κύμα προσφυγών φέρνουν οι ανατροπές στα εργασιακά.

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά επιφέρει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε για τη νέα δανειακή σύμβαση πλήττοντας όλους του μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα χάνουν τη δυνατότητα υπεράσπισης των κεκτημένων τους μέσω της διαιτησίας.

Ο νέος νόμος αναμένεται να προσβληθεί από εκατοντάδες και ενδεχομένως από χιλιάδες θιγομένους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων γνωμοδότησε ήδη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του νέου μνημονίου για τα εργασιακά είναι οι εξής:

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μειώνεται κατά 22% σε σχέση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών θα είναι 32%.

Παράλληλα, οι αυξήσεις μισθών παγώνουν για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι το 2015, ενώ και οι ωριμάνσεις παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις όσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο, η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους έξι στους τρεις μήνες, ενώ η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι πλέον τα τρία έτη.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τον βασικό μισθό και τα εξής επιδόματα: αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ατομική σύμβαση.

Πολύ σημαντική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς είναι ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία καταργείται και θα απαιτείται να συναινέσουν εργοδότες και συνδικάτα, ενώ η προσφυγή θα γίνεται μόνο για τους βασικούς μισθούς.

Για τις αλλαγές στην διαιτησία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θεωρεί πως είναι αντισυνταγματική καθώς στον βαθμό που η διαιτησία είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Πλήγμα δέχονται και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ οι συμβάσεις των οποίων μετατρέπονται σε αορίστου χρόνοι από ορισμένου χρόνου και πλέον η απόλυσή τους μπορεί να γίνεται χωρίς την επίκληση του σπουδαίου λόγου ή της δικαιολογημένης αιτίας. Πλέον το μόνο όριο που παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους αυτόυς από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ



Επιβαρύνσεις χωρίς τέλος φέρνει το νέο μνημόνιο.

Στο 1,70-1,80 ευρώ θα αυξηθεί η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου του ΟΑΣΑ από τις αρχές του 2013, ενώ το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα αυξηθεί στο 1,50 ευρώ.

Με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στις αστικές συγκοινωνίες βάσει του Ν. 3920, αυτό το οποίο επιδιωκόταν ήταν η συρρίκνωση των ελλειμμάτων και των ζημιών στις δημόσιες μεταφορές, αλλά και η αύξηση των εσόδων, ωστόσο το «business plan» απέτυχε παταγωδώς κάτι που πλέον αναγνωρίζει και η τρόικα.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει πως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και τρένα κατά 25% τουλάχιστον, ενώ τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα τροποποιηθούν προκειμένου να μηδενιστούν τα ελλείμματά τους.

Έτσι, η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου του ΟΑΣΑ θα αυξηθεί από το 1,40 ευρώ στο 1,70-1,80 ευρώ, ενώ το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα αυξηθεί στο 1,50 ευρώ, από 1,20 ευρώ σήμερα.

Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, αποδεδειγμένα η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δεν οδηγεί σε βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος των Οργανισμών που νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε μείωση προσωπικού προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο που το εισιτήριο αυξήθηκε το 2011 στα μέσα σταθερής τροχιάς κατά 40%, τα έσοδα από κόμιστρα αυξήθηκαν μόλις κατά 5%, επίδοση που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του μέτρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέο χτύπημα σε εισοδήματα, ακίνητα



Η τρόικα παραγγέλνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Νέα αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα, ακίνητα, προοιωνίζεται το «προμνημόνιο», καθώς παραπέμπει σε κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, πίσω από τις γενικές αναφορές του κειμένου για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος κρύβονται επώδυνα μέτρα όπως:

Πλήρη κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς μάλιστα πλαφόν εισοδήματος. Το μέτρο που αφορά τους τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες δαπάνες θα πλήξει πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η αύξηση του φόρου θα ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων είτε μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών της αυτοτελούς φορολόγησής τους που ισχύει σήμερα είτε μέσω της ένταξής τους στη φορολογική κλίμακα.

Περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ στα 3.000 ή στα 2.000 ευρώ, η κατάργηση και αντικατάστασή του με τη χορήγηση συγκεκριμένου ποσού έκπτωσης φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα. Οι αλλαγές στο αφορολόγητο αυτόματα θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση 200 ευρώ τουλάχιστον για όλους τους φορολογούμενους.

Περιορισμός του αριθμού των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της προοδευτικότητας και συνεπώς την επιβάρυνση κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων.

Ενοποίηση όλων των φόρων και των τελών στα ακίνητα (ειδικό τέλος, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.ά.) σε έναν ενιαίο φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα προκαλέσουν εκρηκτική αύξηση της φορολογίας κυρίως στην κατοχή.

Στον τομέα των έμμεσων φόρων το προμνημόνιο σηματοδοτεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18%-21% στον οποίο θα υπαχθούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες με ορισμένες εξαιρέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το καλοκαίρι



Ούτε τα ακίνητα δεν γλύτωσαν από το νέο μνημόνιο.

Σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο το καλοκαίρι, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Οι βουλευτές υπερψήφισαν τη νύχτα, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Αυτό σημαίνει μέση αύξηση κατά 25%, η οποία δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται σε ετήσια βάση!

Επιπλέον, προβλέπονται αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που στην ουσία θα περιλαμβάνουν την ενοποίηση των περισσότερων φόρων σε έναν (όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ακόμη και τα Δημοτικά Τέλη).

Θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και άλλα προνομιακά καθεστώτα (όπως, για παράδειγμα, τα φορο-κίνητρα για εγκατάσταση των εργαζομένων σε ακριτικές περιοχές).

Θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, που σημαίνει την πλήρη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όποιων εισοδημάτων την απολαμβάνουν ακόμη.

Φορολόγηση των τόκων ως κανονικό εισόδημα. Δηλαδή, ο συντελεστής, από 10% - που είναι σήμερα – θα αυξηθεί έως και στο 45%.

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, που σημαίνει στην ουσία κατάργηση του ενδιάμεσου (13%) και του μειωμένου, που ισχύει στα νησιά.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στη δομή και στη λειτουργία του μηχανισμού ελέγχων, θα σημάνουν – σύμφωνα πάντα με το κείμενο – τη «βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων».

Μέχρι, πάντως, να γίνει αυτό, τα εισοδήματά μας θα έχουν μειωθεί περαιτέρω σε τέτοιο βαθμό, ώστε η όποια μείωση των συντελεστών δεν θα προκαλεί ελάφρυνση, αλλά απλώς θα περιορίζει ελαφρώς τις πολλαπλές επιβαρύνσεις. Αν, μάλιστα, καταργηθούν και έως τα μισά από τα φορολογικά κλιμάκια – όπως έχει προταθεί -, τότε το βάρος θα είναι ασήκωτο για το μέσο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με το κείμενο, «η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρι να κατατεθεί η μεταρρύθμιση.

Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).



Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσαν στο ξύλο τα τρία παιδιά τους



Για να τα απαλλάξουν από τις ασθένειες και τις αμαρτίες τους!

Έναν 43χρονο αυτοαποκαλούμενο πάστορα και τη σύζυγό του συνέλαβε η αστυνομία της Νότιας Κορέας μετά την ομολογία τους πως χτύπησαν τα τρία μικρά παιδιά τους μέχρι θανάτου επιχειρώντας να τα καθαρίσουν από τις ασθένειες και τις αμαρτίες τους, όπως είπαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τρία παιδιά ηλικίας πέντε, οκτώ και δέκα ετών, βρέθηκαν στο σπίτι τους με ξυρισμένα τα κεφάλια τους και τους γονείς γονατισμένους μπροστά τους όπως στην εκκλησία.

«Τα αίτια για το θάνατό τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά αλλά υποπτευόμαστε πως τα παιδιά εξέπνευσαν όσο οι γονείς τους τα είχαν κλειδωμένα και τα χτυπούσαν επειδή ήταν φιλάσθενα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν πως οι δύο συλληφθέντες κλείδωσαν τα παιδιά τους- δύο αγόρια κι ένα κορίτσι- στις 24 Ιανουαρίου όταν αρρώστησαν λόγω κρυολογήματος. Τα άφησαν νηστικά από τότε, τους ξύρισαν τα κεφάλια πιστεύοντας πως θα ανάγκαζαν τα κακά πνεύματα να φύγουν από τα παιδιά και τα χτυπούσαν με μία ζώνη 39 φορές το πρωί και 39 δορές το απόγευμα.

Όταν βρέθηκαν τα παιδιά, τα χέρια τους ήταν δεμένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άντρας που «σπάει» κάθε ζυγαριά



Ζυγίζει 368 κιλά και η ζωή του εξαρτάται από 18 ανθρώπους.

Ονομάζεται Keith Martin, ζει στο Λονδίνο και θεωρείται ο άντρας με τα περισσότερα κιλά στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ζυγίζει 368 κιλά, κάτι που τον έχει αναγκάσει να παραμένει συνεχώς καθηλωμένος σε κρεβάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ζωή του να εξαρτάται απόλυτα από ένα πολυμελές ιατρικό προσωπικό που τον παρακολουθεί και τον φροντίζει.

Οι συχνές επισκέψεις στο κοντινότερο νοσοκομείο απατούν τη συνδρομή 8 τραυματιοφορέων οι οποίοι καλούνται να τον μεταφέρουν σε ένα ειδικά τροποποιημένο ασθενοφόρο. Οι επισκέψεις αυτές μάλιστα, είναι η μοναδική του ευκαιρία να φύγει από το κρεβάτι του όπου και παραμένει καθηλωμένος τα τελευταία 10 χρόνια.

Επιπλέον, 4 νοσοκόμοι πρέπει να τον επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να τον πλύνουν αλλά και να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας του μιας και το υπερβολικό βάρος θέτει σε δοκιμασία την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.


Σύμφωνα με τους γιατρούς η χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους δεν είναι ακόμη δυνατή. Όπως λένε, ο Keith Martin πρέπει να χάσει το μισό του σχεδόν βάρος προκειμένου να τοποθετηθεί γαστρικός δακτύλιος που θα τον βοηθήσει να μειώσει περεταίρω τα κιλά του.

Ο Keith Martin έλαβε τον τίτλο του άντρα με το μεγαλύτερο βάρος παγκοσμίως μετά το θάνατο ενός Μεξικανού που ζύγιζε 571 κιλά.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστική φωτογραφία από τη χτεσινή διαδήλωση



Την αφιερώνουν σε όσους είδαν από το σπίτι τις συγκεντρώσεις.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκλονιστική φωτογραφία ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος καθισμένος στο αναπηρικό καρότσι και φορώντας μάσκα για να προστατευτεί από τα χημικά, βρίσκεται στη διαδήλωση, την ώρα που καιγόταν η Αθήνα.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, όπως και χιλιάδες ακόμη, κατέβηκε στην Αθήνα όχι για να κάνει επεισόδια ή να χτυπηθεί με τα ΜΑΤ αλλά απλά για να φωνάξει για το μέλλον του.

Η φωτογραφία, όπως αναφέρεται στα σχόλια των χρηστών, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους κάθισαν στο σπίτι τους και παρακολούθησαν από τον καναπέ τους τις συγκεντρώσεις που έγιναν χτες κόντρα στο νέο μνημόνιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος Κιλκίς



Για υπόθεση που αφορά πλαστά αναπηρικά πάσο.

Σε αργία τέθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, ο δήμαρχος Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για υπόθεση που αφορά πλαστά αναπηρικά πάσο, τα οποία είχε εκδώσει η πρώην νομαρχία Κιλκίς.Η υπόθεση σχετίζεται με την έκδοση εικονικών δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο νομό Κιλκίς τη διετία 2007 - 2008, από την οποία ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την απόφαση του γ.γ. Θ. Σώκου, ορίστηκε αναπληρωτής δήμαρχος Κιλκίς ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Κολότσιος, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του κ. Μπαλάσκα μέχρι την οριστική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικές: Πιο αυστηρό το πλαίσιο


 


Νέο καθεστώς έχει τεθεί σε ισχύ για τις συντάξεις αναπηρίας στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Για πρώτη φορά το πλαίσιο είναι ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους και η αξιολόγηση -ανεξαρτήτως ταμείου- γίνεται από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Νέο καθεστώς έχει τεθεί σε ισχύ για τις συντάξεις αναπηρίας στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Για πρώτη φορά το πλαίσιο είναι ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους και η αξιολόγηση -ανεξαρτήτως ταμείου- γίνεται από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Η διαδικασία είναι αυστηρότατη, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε αναπήρους «μαϊμού». Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει από το 14% στο 9%, προκειμένου να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση μέσω επιτροπής δύο επιμέρους μερών:
Της ιατρικής αναπηρίας που αφορά την πάθηση από την οποία πάσχει ο εργαζόμενος και
Της ασφαλιστικής αναπηρίας που αφορά το κατά πόσον μπορεί ο ασφαλισμένος να ασκήσει το επάγγελμά του και να αποκομίζει εξ αυτού τα απαραίτητα για βιοπορισμό.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της ιατρικής αναπηρίας γίνεται πλέον από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που είναι ενιαία για όλους τους ασφαλισμένους και με τον νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Για τον έλεγχο και την εξαγωγή κρίσης από την Υγειονομική Επιτροπή απαιτείται ύστερα από τη σχετική παραπομπή αναλυτική ιατρική έκθεση του παραπέμποντος ιατρού με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του.

Η ιατρική αυτή έκθεση θα είναι απολύτως στοιχειοθετημένη και θα παραπέμπει σε εργαστηριακά δεδομένα μέσω εξετάσεων και γνωματεύσεων η διενέργεια των οποίων οφείλει να είναι πρόσφατη και όχι παλαιότερη του τετραμήνου. Επιπρόσθετα, για την εγκυρότητα των στοιχείων τα ακριβή στοιχεία του παραπέμποντος ιατρού πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ιατρικής έκθεσης, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ΤΣΑΥ, ΑΜΚΑ, Ιατρικός Σύλλογος, Ειδικότητα, φορέας εργασίας ιατρού.

Οι επιτροπές του ΚΕΠΑ πλέον αξιολογούν και την ασφαλιστική αναπηρία, για την οποία όμως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα λάβει ο ασφαλισμένος για ιατρικούς λόγους. Αλλωστε, το κατά πόσον δύναται να εργαστεί ή όχι ο ασφαλισμένος είναι και το γεγονός που σφραγίζει τον ασφαλιστικό κίνδυνο και ξεκλειδώνει τη δυνατότητα χορήγησης αναπηρικής σύνταξης, σε αντίθεση με το πόσο επιβαρημένη είναι η κατάσταση της υγείας ενός εργαζομένου που ναι μεν λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αποτελεί τον ουσιαστικό παράγοντα.

Χρειάζεται βεβαία σε αυτή την περίπτωση να επιβεβαιώνεται η συνεχής ύπαρξη του ασφαλιστικού κινδύνου, αφού το ποσοστό αναπηρίας δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνταξιούχος αναπηρίας πρέπει να επανεξεταστεί από επιτροπή μετά το πέρας της διετίας.

Η 35ετία και ο υπολογισμός


Οι συντάξεις για όλες τις ομάδες αναπήρων που αναφέρθηκαν υπολογίζονται με 35 έτη ασφάλισης και ανάλογα με τον τρόπο που εφαρμόζεται σε κάθε Ταμείο (συντάξιμες απο-δοχές κ.τ.λ.). Η σύνταξη δηλαδή υπολογίζεται ως να έχουν διανύσει στον φορέα 35 έτη ασφάλισης.

Το βοήθημα του ΙΚΑ και πώς παρέχεται


Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ που έγινε ανάπηρος σε ποσοστό 50% και άνω μπορεί να πάρει σύνταξη υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να έχει συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 600 ημέρες την τελευταία 5ετία που προηγείται του έτους κατά το οποίο έγινε ανάπηρος

2. Να έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης

3. Να έχει συμπληρώσει ανάλογα με την ηλικία του τον αριθμό ημερών ασφάλισης όπως καταγράφονται στον πίνακα που δημοσιεύεται σήμερα.

Σημειώνεται πως από τις προβλεπόμενες -ανάλογα με την ηλικία- ημέρες θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 300 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης μέσα στα τελευταία 5 χρόνια που προηγούνται εκείνου που έγινε ανάπηρος. Οι αναφερόμενες ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν συμπληρωθεί πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας σε κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος ηλικίας 30 ετών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 1.380 ημέρες ασφάλισης πριν συμπληρώσει το 30ό έτος. Εφόσον συμπληρωθεί το 30ό έτος, οι απαιτούμενες ημέρες αυξάνονται κατά 120 και διαμορφώνονται στις 1.500 ημέρες.

Επιπρόσθετα, ο μισθωτός δικαιούται σύνταξη αναπηρίας έστω και αν η πάθηση είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον όμως καθίσταται ανίκανος για την εργασία του λόγω ουσιώδους επιδείνωσης και πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέραμε.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανάπηρος με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας από πάθηση που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας εφόσον έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έστω και μία ημέρα, ενώ απαραιτήτως θα πρέπει το ατύχημα να έχει χαρακτηριστεί εργατικό.

Στην περίπτωση που κρίνεται από τα αρμόδια όργανα του κύριου φορέα ότι η αναπηρία οφείλεται σε ατύχημα εκτός εργασίας, οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο μειώνονται στο μισό.



Απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για
τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ
Ημέρες ασφάλισης 300Ηλικία 21 ετών
Ημέρες ασφάλισης 420Ηλικία 22 ετών
Ημέρες ασφάλισης 540Ηλικία 23 ετών
Ημέρες ασφάλισης 660Ηλικία 24 ετών
Ημέρες ασφάλισης 780Ηλικία 25 ετών
Ημέρες ασφάλισης 900Ηλικία 26 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.020Ηλικία 27 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.140Ηλικία 28 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.260Ηλικία 29 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.380Ηλικία 30 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.500Ηλικία 31 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.620Ηλικία 32 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.740Ηλικία 33 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.860Ηλικία 34 ετών
Ημέρες ασφάλισης 1.980Ηλικία 35 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.100Ηλικία 36 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.220Ηλικία 37 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.340Ηλικία 38 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.460Ηλικία 39 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.580Ηλικία 40 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.700Ηλικία 41 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.820Ηλικία 42 ετών
Ημέρες ασφάλισης 2.940Ηλικία 43 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.060Ηλικία 44 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.180Ηλικία 45 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.300Ηλικία 46 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.420Ηλικία 47 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.540Ηλικία 48 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.660Ηλικία 49 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.780Ηλικία 50 ετών
Ημέρες ασφάλισης 3.900Ηλικία 51 ετών
Ημέρες ασφάλισης 4.020Ηλικία 52 ετών
Ημέρες ασφάλισης 4.140Ηλικία 53 ετών
Ημέρες ασφάλισης 4.200Ηλικία 54 ετών
Ποσοστό αναπηρίας 80%
Είδος ασθένειαςΠοσοστό αναπηρίας
Βαριές καρδιοπάθειες80% και άνω
Ανίατες μορφές καρκίνου80% και άνω
Βαριές και χρόνιες βλάβες του αναπνευστικού80% και άνω
Ακρωτηριασμοί σε άνω των 2 άκρων80% και άνω
Πολύ βαριές ψυχικές παθήσεις80% και άνω


Προϋποθέσεις για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ


Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δικαιούνται σύνταξη λόγω αναπηρίας εφόσον κριθούν ανίκανοι για την άσκηση επαγγέλματος σε ποσοστό 67% και άνω για διάστημα που υπερβαίνει τους 6 μήνες με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Με τη συμπλήρωση 5 ετών ασφάλισης από τα οποία 2 τουλάχιστον έτη την τελευταία 5ετία πριν επέλθει η αναπηρία ή πριν από τη διακοπή της ασφάλισης

2. Με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης οποτεδήποτε με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ασφαλιστεί από την ενδεχόμενη διακοπή της ασφάλισης και μέχρι την αναπηρία σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο

3. Με μία ημέρα ασφάλισης εφόσον η αναπηρία προήλθε από βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής

4. Με τη συμπλήρωση 2,5 ετών ασφάλισης από τα οποία 2 τουλάχιστον μέσα στην τελευταία 5ετία, εφόσον η αναπηρία επήλθε από βίαιο συμβάν που συνέβη εκτός εργασίας ή εξ αφορμής της εργασίας

5. Με τη συμπλήρωση 7,5 ετών ασφάλισης εφόσον η αναπηρία επήλθε από βίαιο συμβάν εκτός εργασίας ή εξ αφορμής της εργασίας και δεν ασφαλίστηκε μετά την ενδεχόμενη διακοπή της ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο.

Ειδικές κατηγορίες

Πέρα από τις γενικές κατηγορίες συντάξεων λόγω αναπηρίας τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χορηγούν συντάξεις γήρατος σε άτομα με ειδικές αναπηρίες ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι κατηγορίες των πασχόντων:

1.Τυφλοί και παραπληγικοί

2. Πάσχοντες από βήτα ομόζυγο Μεσογειακής Αναιμίας που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις

3. Πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις

4. Πάσχοντες από Αιμοφιλία τύπου Α ή Β

5. Μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας) καθώς και μεταμοσχευμένοι από μυελό των οστών που βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή

6. Πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση του νεφρού

7. Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει τετραπληγία ή παραπληγία

8. Ακρωτηριασμένοι (στα δύο άνω άκρα, στα δύο κάτω άκρα, στο ένα άνω και στο ένα κάτω άκρο.

Οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ειδικών κατηγοριών αναπήρων είναι οι εξής: Ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης ή 4.050 ημερών ασφάλισης.





Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκοψαν 110 ευρώ από σύνταξη ανάπηρου με κομμένο πόδι



Πλέον θα παίρνει 370 ευρώ. Και αυτό ύστερα από απόφαση της επιτροπής που του μείωσε το ποσοστό αναπηρίας από 67% στο 60%.


Σε πραγματικό «σφαγείο» αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναδεικνύεται καθημερινά ο ρόλος των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, που πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση ότι θα βάλουν τέλος στην αναμονή και τη γραφειοκρατία για τα άτομα με αναπηρία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κώστα Ρούπα, ο οποίος πέρασε από επιτροπή του ΚΕΠΑ πριν από μερικές μέρες και το ποσοστό αναπηρίας του μειώθηκε «ως διά μαγείας» από 67% στο 60%.

Ο Κ. Ρούπας το 2003 είχε ένα τροχαίο ατύχημα, από το οποίο προκλήθηκαν τα εξής: Ακρωτηριασμός αριστερού ποδιού κάτωθεν του γόνατος, ρήξη θωρακικής αορτής, συντριπτικό κάταγμα ισχίου δεξιού άκρου και κάταγμα λεκάνης. Ολα αυτά τα χρόνια περνούσε από τις επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ ανά δύο χρόνια και έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας 67%.

«Τον Οκτώβρη του 2011 πήγα στο ΚΕΠΑ να με εξετάσουν για να ανανεωθεί το ποσοστό αναπηρίας μου. Χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή, καμία βελτίωση, πριν από μια βδομάδα μου ανακοίνωσαν πως το ποσοστό αναπηρίας μου κατέβηκε στο 60%. Αντίστοιχα και η σύνταξη που παίρνω θα μειωθεί από τα 480 ευρώ το μήνα περίπου στα 370 ευρώ».

Στο μεταξύ, από τον Απρίλη του 2011 μέχρι και τον Γενάρη του 2012 που βγήκε η απόφαση του ΚΕΠΑ, έχει σταματήσει η καταβολή κι αυτής της πενιχρής σύνταξης. Την ίδια ώρα, επειδή το 67% αποτελεί τη βάση για μια σειρά κοινωνικές και προνοιακές παροχές, είναι πολύ πιθανό πως θα χάσει ελαφρύνσεις όπως φοροαπαλλαγές, μόρια διορισμού, μικρή συμμετοχή στα φάρμακα, δικαίωμα σε άλλο προνοιακό επίδομα κ.ά.

Είναι προφανές πως και τα ΚΕΠΑ αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των δραματικών περικοπών στις παροχές Υγείας - Πρόνοιας ακόμη και από ανήμπορους ανθρώπους που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Η βαρβαρότητα αυτή αποτυπώνεται και στον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, κύριο «μέλημα» του οποίου είναι να κατεβάσει ολόκληρες κατηγορίες αναπήρων και χρόνια πασχόντων κάτω από το 67%, ώστε να χάσουν το «δικαίωμα» και σε αυτά τα ψίχουλα που παίρνουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως” για τις νέες εγκαταστάσεις του ΟΔΑΖ



Αίσιο τέλος φαίνεται ότι έχει το ζήτημα με τη δημοπράτηση της δεύτερης πτέρυγας του ΟΔΑΖ, αφού όπως έγινε γνωστό ο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, υπέγραψε την προέγκριση δημοπράτησης του έργου που απασχολούσε τη Διοίκηση του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια και το οποίο παρέμενε στον προγραμματισμό του από πολλά χρόνια πριν.
Η χρήση του νέου κτιρίου αφορά την κάλυψη των αναγκών στέγασης των Ατόμων με Αναπηρία που φιλοξενεί ο Οργανισμός και πλέον είναι στο χέρι της ΔΕΠΑΝΟΜ ως αναδόχου του έργου, η οποία έχει ήδη στείλει στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τη διακήρυξη της δημοπρασίας, να προχωρήσει στην προκήρυξή του.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο κ. Μπετίνης, σε επιστολή του, την οποία απέστειλε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, ανέλυε την αναγκαιότητα της άμεσης προώθησης της κατασκευής των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ΟΔΑΖ, αφενός, γιατί οι υφιστάμενες είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες και, αφετέρου, έχουν κατασκευαστεί από αμιαντοτσιμέντο, το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στο Ίδρυμα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κατάδυση και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»



Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης με θέμα «Κατάδυση και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».

Ο ομιλητής Μάνθος Μαρράς, εκπαιδευτής καταδύσεων της σχολής Aquateam, παρουσίασε αναλυτικά και απλουστευμένα το θέμα, παραθέτοντας στοιχεία από την προσέγγιση του διεθνούς οργανισμού καταδύσεων για ΑμεΑ DDI και την προσωπική του εμπειρία ενασχόλησης με ΑμεΑ. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησαν τοποθετήσεις από το ακροατήριο καθώς και ερωτήσεις από εκπαιδευτές αλλά και δυνητικούς αυτοδύτες. Στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκε ενημερωτικό βίντεο από τη διαδικασία της εκπαίδευσης που αφορούσε στην κατάδυση ατόμων με αναπηρία, ενώ προτάθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει αφετηρία μιας προσπάθειας προώθησης της κατάδυσης σε ΑμεΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από ογδόντα άτομα.


Παρακολουθήστε το video όπου ΑμεΑ κάνουν καταδύσεις







Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανασύνδεση παροχής ρεύματος σε οικία άνεργης με αναπηρία που χρωστούσε στη ΔΕΗ



Επανασυνδέθηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία μιας άνεργης γυναίκας με αναπηρία, που αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς τής ΔΕΗ, ύστερα από παρέμβαση μελών της «Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς», σήμερα το πρωί, στην τοπική εφορία και στη ΔΕΗ Καλαμαριάς.

Συνεργεία διακοπής ηλεκτροδότησης είχαν κόψει το ρεύμα, από τις 10 Σεπτεμβρίου 2011, στο σπίτι της, στη συνοικία του Φοίνικα, καθώς χρωστούσε από τον προηγούμενο χρόνο λογαριασμούς κατανάλωσης ύψους 700 ευρώ.

Η 48χρονη Μ.Ξ. έχει καταθέσει τα χαρτιά της για σύνταξη αναπηρίας από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, με αποτέλεσμα η ίδια και ο επίσης άνεργος γιος της να μην μπορούν να εξασφαλίσουν χρήματα για να εξοφλήσουν τα τιμολόγια του ρεύματος.

Τα μέλη της «Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς» έκαναν έρανο και σήμερα μετά από παρέμβασή τους στην εφορία και στη ΔΕΗ Καλαμαριάς, αφού κατέβαλαν ένα συμβολικό ποσό (100 ευρώ), σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, κατάφεραν να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι της.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα απέναντι στη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς».



Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές



Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανήκει η πρωτοβουλία.

Η λέξη «αλληλεγγύη» φαίνεται ότι προστίθεται στο λεξιλόγιο όλο και περισσότερων Ελλήνων πολιτών. Αυτή τη φορά η ιδέα για παροχή βοήθειας σε μαθητές που το έχουν ανάγκη γεννήθηκε από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποδεικνύοντας πως οι εθελοντικές δράσεις δεν έχουν ηλικία.

Ομάδα φοιτητών του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ιδρύματος προσφέρουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σχολείων της Αθήνας, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έξοδο αυτό.

Πριν από ένα μήνα, οι φοιτητές του συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα με στόχο να αναζητήσουν μεθόδους παρέμβασης στην κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παροχής βοήθειας προς τους πολίτες που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη Γενική Συνέλευση των φοιτητών ήταν δυο: να βοηθηθούν οι πολίτες που δεν θα έχουν ρεύμα καθώς δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το φόρο των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φροντιστήρια τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που μας ζεσταίνουν το χειμώνα



Εξοπλίστε τον οργανισμό σας απέναντι στο κρύο!
Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και άλλες ασθένειες, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταπονείται. Γεμίζοντας το πιάτο μας με συγκεκριμένα τρόφιμα θα γεμίσουμε ενέργεια και θα προστατευτούμε.

Ρόδι


Πλεονεκτήματα
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας….
ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.

Μειονέκτημα
Είναι ο μόνος καρπός απ’ όπου δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μπορούμε όμως να πιούμε το χυμό του.

Θερμίδες
Ένα μέτριο ρόδι περιέχει 105 θερμίδες.

Μανιτάρια


Πλεονεκτήματα
Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.

Μειονέκτημα
Λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα από τη γη, το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φορείς βαρέων μετάλλων. Έτσι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να αποφεύγετε να τα μαζεύετε μόνες, σε περίπτωση που οι γνώσεις σας δεν επαρκούν.

Θερμίδες
20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Μπρόκολο


Πλεονεκτήματα
Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μειονέκτημα
Η γεύση του δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο. Αν δεν σας αρέσει βραστό, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μια λευκή σάλτσα για ζυμαρικά.

Θερμίδες
35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Ξηροί καρποί


Πλεονεκτήματα
Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.

Μειονέκτημα
Επειδή έχουν πολλές θερμίδες, χρειάζεται μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία χούφτα ημερησίως.

Θερμίδες
560 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (ένα καρύδι είναι περίπου 5 γραμμάρια)

Φακές


Πλεονεκτήματα
Χορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γραμμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.

Μειονέκτημα
Μπορεί σε κάποιους να προκαλούν φούσκωμα και δυσανεξία.

Θερμίδες
90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (μαγειρεμένες).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομέτρηση για καπνιστές



Στις 22 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σε καπνιστές θα γίνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη ...του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων, που διενεργεί δωρεάν σπιρομετρήσεις για καπνιστές και πρώην καπνιστές άνω των 40 ετών. Στόχος της ενέργειας είναι η έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι σπιρομετρήσεις θα γίνουν στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος), από τις 14.00 έως τις 19.00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ. 2310.509.053 και 2310.509.020.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...