Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση τροχοκαθίσματος



Οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος

Μια πανευρωπαϊκή έρευνα με τη χρήση αναπηρικού τροχοκαθίσματος έχει οργανωθεί για την 16η Ιουνίου από τους Ευρωπαίους Πρασίνους, ώστε να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους.


Στόχος των Οικολόγων είναι, σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Marije Cornelissen, να βεβαιωθούν ότι ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ψωνίσει, να εργάζεται, να βγαίνει και να κάνει όλα τα πράγματα που μια πλήρης ζωή έχει να προσφέρει, ανεξάρτητα από τη φυσική του ικανότητα. Η κοινωνική ένταξη όλων των μελών μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, καθώς και βασική προϋπόθεση για μια ελεύθερη, συμμετοχική, ειρηνική αλλά και καινοτόμο και δυναμική κοινωνία.

Με αυτήν την έρευνα οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος. Πάνω από 15 πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν φέτος σε αυτήν την καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Κίνηση Δικαιωμάτων των Πεζών και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς φραγμούς, όπου η κινητικότητα δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την διεξαγωγή της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως η πρόσβαση σε ένα σχολείο ή στον χώρο εργασίας, τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και εκπαίδευσης ανεβάζουν το ποσοστό φτώχιας για τα άτομα με αναπηρία περίπου στο 70% πιο πάνω από τον μέσο όρο.

Το πεδίο της έρευνας των Πρασίνων είναι διπλό. Στο τοπικό επίπεδο οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές Αρχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη, η οποία θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης της ζωής τους, δηλαδή να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή μέσα από την πολυμορφία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και να επωφελούνται από μια ενεργό κοινωνική πολιτική και προστασία. Οι στόχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικολογικούς και οικονομικούς στόχους: η κοινωνική πρόνοια είναι διαχρονική αξία και όχι οικονομικό γραμμάτιο με προθεσμία λήξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κολύμβηση Αθλητών με Αναπηρία: Παγκόσμιο ρεκόρ ο Κωστάκης


Το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης αθλητών με αναπηρία πέτυχε ο Γιάννης Κωστάκης.

Μετά την κορυφαία επίδοση στον κόσμο από τον Ταϊγανίδη στην πρώτη μέρα των αγώνων, ήρθε σήμερα η σειρά του Γιάννη Κωστάκη να πετύχει νέο ρεκόρ στα 200μ. μικτή ατομική ανδρών (κατηγορία SM3). Στην αυλαία της διοργάνωσης ο αθλητής των Αετών έκανε 4.36.26, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος εδώ και ένα χρόνο, πάλι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (4.43.34).


Διαβάστε περισσότερα...

Φθιώτιδα: η κρίση μειώνει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των ΑμεΑ



Εν μέσω οικονομικής κρίσης τα υποστηρικτικά Κέντρα ΑμεΑ (για τις πλέον βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας), τα οποία λειτουργούν με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, κινδυνεύουν να κλείσουν επιφέροντας τραγικά προβλήματα στα άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους.

Ήδη το υποστηρικτικό Κέντρο ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας, όπως και άλλα Κέντρα που παρέχουν πολύτιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες, βρίσκεται ένα βήμα προ του κλεισίματος του με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των 60 ατόμων που παρέχει τις υπηρεσίες του και των οικογενειών τους. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φθιώτιδας έστειλε κραυγή αγωνίας και ακολουθούν και άλλοι. Τα Κέντρα αυτά όπως αναφέρει ο Σύλλογος στο σχετικό έγγραφό του δεν μπορούν να απαιτήσουν την καταβολή των πληρωμών μέσω εκβιαστικών χειρισμών.

Η κατάσταση αυτή είναι γενικευμένη και αφορά όλα τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούν μέσω αιματηρών θυσιών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον κ. Μ. Bουδούρη, πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να πάρει θέση ανοιχτά και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι τα Κέντρα Υποστήριξης των ατόμων με βαριές αναπηρίες θα παραμείνουν ανοιχτά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


Διαβάστε περισσότερα...

7 μετάλλια και ένα ρεκόρ Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑμεΑ



Τρία χρυσά, δύο ασημένια, δύο χάλκινα μετάλλια καθώς και ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ ήταν ο ελληνικός απολογισμός στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΑμεΑ που φιλοξενείται στην πόλη Σταντσκανάλ της Ολλανδίας.

Οι κυρίες της εθνικής ομάδας είχαν την τιμητική τους αφού κατέκτησαν και τα τρία χρυσά μετάλλια, ενώ συνολικά πήραν τα τέσσερα από τα επτά μετάλλια της Ελλάδας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Η Ανθή Καραγιάννη στο μήκος (13)… φύλαξε την καλή προσπάθεια στο τέλος. Στο έκτο άλμα είχε επίδοση 4 μέτρα 96 εκατοστά και βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των νικητριών, την ίδια στιγμή που η Αλεξάνδρα Δήμογλου πρώτευσε στην κούρσα των 400μ. με επίδοση 58.47. Να θυμίσουμε ότι οι δύο αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει ονομαστικές προσκλήσεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στην κορίνα η Μαρία Σταματουλά σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ. Μετά το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος, επί ολλανδικού εδάφους κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης στην κορίνα κατηγορίας 32. Στην πρώτη κιόλας προσπάθεια είχε επίδοση 17.43, συντρίβοντας το προ… 12ετίας (5/7/90) ρεκόρ της Βρετανίδας Αν Βόφιντεν με 17.26 στο Άσεν της Ολλανδίας.

Η τέταρτη κυρία της… παρέας, η Παρασκευή Κανζά, ήταν δεύτερη στην κούρσα των 100 μέτρων κατηγορίας 11 με 13.52.
Όσον αφορά τους άνδρες, η σφαίρα ήταν αυτή που χάρισε στην Ελλάδα τρία μετάλλια. Ο Ευστράτιος Νικολαίδης ήταν δεύτερος στην κατηγορία 20 με 13.01μ., ενώ στην ίδια κατηγορία ο Κώστας Ντιμπίδης κατετάγη τρίτος με 12.53μ. Στην κατηγορία 54, ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε την τρίτη θέση με 8 μέτρα 37 εκατοστά, επίδοση που σημείωσε στην τέταρτη προσπάθεια.

Αναλυτικά η ελληνική παρουσία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας:

Μήκος F13 (Γ)
1.Ανθή Καραγιάννη 4.96μ.
(4.61, 4.04, 4.85, 4.85, 4.69, 4.96)

Σφαίρα F20 (Α)
2.Ευστράτιος Νικολαίδης 13.01μ.
(12.44, 12.73, Χ, 12.53, 13.01, Χ)
3.Κώστας Ντιμπίδης 12.53μ.
(Χ, 12.17, 11.21, 12.50, 12.53, Χ)
11.Χρήστος Τραπεζανίδης 10.03
(9.49, Χ, 10.03)

Σφαίρα F54 (A)
3. Μανώλης Στεφανουδάκης 8.37μ.
(7.70, 8.05, 8.11, 8.37, 7.72, 8.01)

400μ. Τ13 (Γ)
1.Αλεξάνδρα Δήμογλου 58.47

Κορίνα F31/32/51 (Γ)
1.Μαρία Σταματουλά 17.43μ.
(17.43, 15.47, 16.62, 14.83, 14.54, 12.21)

100μ. T36 (Α)
Τελικός
7. Αναστάσιος Πετρόπουλος 13.67
Ημιτελικά
3. Αναστάσιος Πετρόπουλος 13.52 προκρίθηκε

100μ. Τ11 (Γ)
2.Παρασκευή Καντζά 13.52


Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση του καπνίσματος με την αρτηριακή πίεση



Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι καπνίζουν και έχουν υπέρταση.

Το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο αποτρέψιμο παράγοντα για καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Αυτά που θα διαβάσετε στη συνέχεια μπορεί να σας παραξενέψουν, αλλά το μήνυμα που εξ' αρχής πρέπει να λάβετε, είναι απλό. Δεν πρέπει να καπνίζετε, διότι το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια (πχ έμφραγμα, εγκεφαλικό) καθώς και με καρκίνο.

Τι σχέση έχει το κάπνισμα με την «πίεση»;

Σχετικά με την αρτηριακή πίεση, έχει βρεθεί με επιδημιολογικές μελέτες πως το χρόνιο κάπνισμα σχετίζεται με μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης και ότι η επίπτωση της υπέρτασης είναι μικρότερη στους χρόνιους καπνιστές. Αυτό έχει μερικώς αποδοθεί στην παρατήρηση πως οι καπνιστές έχουν συνήθως μικρότερο BMI (δείκτη μάζας σώματος), σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Το οξύ κάπνισμα, παρ΄όλα αυτά, σχετίζεται με αύξηση της πίεσης της τάξης περίπου των 10mmHg Συστολικής και 7mmHg Διαστολικής σε υπερτασικά άτομα 15 λεπτά μετά το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου! Σε καπνιστές με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου, μπορεί να ανεβάσει την πίεσή τους κατά 20mmHg!

Με τη βοήθεια της 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης (ABPM), έχει φανεί πως οι καπνιστές με ήπια υπέρταση, έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα πίεσης από ότι οι μη καπνιστές.

Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι καπνίζουν και έχουν υπέρταση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπέρταση στους καπνιστές είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί από ότι στους μη καπνιστές. Οι υπερτασικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφραγγειακή υπέρταση καθώς και κακοήθη υπέρταση. Και ορισμένες κατηγορίες αντι-υπερτασικών φαρμάκων είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους καπνιστές.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διακοπή του καπνίσματος;

Το κάπνισμα ανεβάζει την πίεση οξέως (δηλαδή για την περίοδο που καπνίζουμε). Αν διακόψουμε το κάπνισμα, η πίεσή μας συνήθως επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, εκτός και αν έχουν προκύψει μόνιμες βλάβες στα αγγεία ή στα ζωτικά όργανα. Στους χρόνιους καπνιστές έχει παρατηρηθεί μία πολύ μικρή μείωση της πίεσης, αλλά με το κόστος αυξημένων επεισοδίων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια και καρκίνο.

Οπότε, αν καπνίζετε, διακόψτε το κάπνισμα άμεσα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Με την κατάλληλη υποστήριξη από το σπίτι, το κοινωνικό σας περιβάλλον και το γιατρό σας, μπορείτε να το πετύχετε.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Προκήρυξη προσλήψεων εκπαιδευτικών για εφήβους με ειδικές ανάγκες



Ειδικό επιστημονικό προσωπικό και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2012- 2013 προσλαμβάνει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας επαγγελματικής κατάρτισης εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (νοητική ανεπάρκεια και μαθησιακές δυσκολίες), στα πλαίσια του προγράμματος της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας Λακκιάς Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ επισημαίνει, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού πλαισίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις ειδικότητες η εμπειρία ή εξειδίκευση σε ΑμεΑ. (νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες).

Οι ειδικότητες είναι οι εξής:

ΠΕ Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εμπειρία ή εξειδίκευση σε ΑμεΑ ( ΑΕΙ - ΤΕΙ )

- ΠΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ δάσκαλοι - ειδικοί παιδαγωγοί νηπιαγωγοί)

- ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)

- ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)

- ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ)

- ΠΕ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ(ΦΠΨ) με εξειδίκευση στην ψυχολογία)

- ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ)

- ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ)

- ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ ή ΠΕ με μεταπτυχιακό στους Η/Υ)

- ΠΕ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΩΝ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)

ΤΕ - Πτυχιούχοι ΤΕΛ , ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου με εμπειρία σε ΑΜΕΑ

- ΤΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)

- ΤΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΤΕΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)

- ΤΕ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)

- ΤΕ ΚΟΠΤΙΚΗΣ - ΡΑΠΤΙΚΗΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)

- TE MOYΣΙΚΟΙ ( με αναγνωρισμένο τίτλο κρατικού ωδείου )

ΔΕ - Πτυχιούχοι ΙΕΚ με πιστοποίηση, Πτυχιούχοι ΤΕΕ Α΄ Κύκλου, εμπειροτεχνίτες απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ν. 1566/85 με εμπειρία σε ΑΜΕΑ

- ΔΕ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ - ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΟΙ (εμπειροτεχνίτες)

- ΔΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΤΕΣ (εμπειροτεχνίτες)

- ΔΕ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ (εμπειροτεχνίτες)

- ΔΕ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ (εμπειροτεχνίτες)

- ΔΕ ΨΥΧΑΓΩΓΟΙ (με διδακτική εμπειρία σε ΑΜΕΑ )

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν από 29-6-2012 έως 06-07-2012 από 8.00 έως 14.00 αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στην Γραμματεία της Σχολής. Η αποστολή των αιτήσεων δύναται να γίνει και ταχυδρομικώς ( συστημένο ή με κούριερ).

Πληροφορίες για τις ζητούμενες ειδικότητες, την υποβολή αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπ. αριθμ 6622/383/2010 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 707 τεύχος Β/25-05-2010) καθώς και τα πρόσθετα δικαιολογητικά που ζητούνται από την Προκήρυξη, δίνονται στην ΠΒΜ ΟΑΕΔ Λακκιάς (πληρ:Δ/νση: 570 06 Λακκιά Βασιλικών, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2396023201 - 22720) και στην ιστοσελίδα www.oaed.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γέννηση ενός μωρού σε μαγνητικό τομογράφο




Γιατροί κατάφεραν να τραβήξουν για πρώτη φορά τέτοιο βίντεο.

Ομάδα γιατρών από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου επικεφαλής της οποίας ήταν η Dr Christian Bamberg, τράβηξαν για πρώτη φορά βίντεο σε μαγνητικό τομογράφο τη γέννηση ενός μωρού!

Η ιατρική αυτή επανάσταση συνέβη το Νοέμβρη του 2010 αλλά τότε είχαν δημοσιευτεί μόνο φωτογραφίες.

Στο βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων φαίνεται το έμβρυο την ώρα που «κατεβαίνει» στο σώμα της 24χρονης μαμάς του, η οποία δέχτηκε να συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Η ίδια έμεινε επί 45 λεπτά μέσα στο μηχάνημα, στη δεύτερη φάση του τοκετού της, δηλαδή τότε που άρχισε να «σπρώχνει» για να βγει το μωρό.

Στο βίντεο φαίνεται ότι κάθε φορά που συσπάται η μήτρα ασκείται πίεση στο μωρό, το οποίο «γλιστράει» προς τα κάτω. Οι γιατροί σταμάτησαν τη βιντεοσκόπηση τη στιγμή που το μωρό «έβγαινε έξω» για να διασφαλίσουν ότι θα εκτίθετο στο μηχάνημα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση του καρκίνου



Ανακοινώσεις από το ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Καινοτόμες στοχευμένες θεραπείες, αλλά και εξατομικευμένες θεραπείες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών, παρουσίασαν ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξήχθη πρόσφατα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δίνοντας ελπίδες στους ασθενείς και νέες πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες για την επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής για κάθε ασθενή.

Καρκίνος του μαστού
Ελπιδοφόρα είναι τα ευρήματα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ EMILIA, που παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Συνεδρίου και αφορούσε τα οφέλη ενός νέου στοχευμένου ερευνητικού φαρμάκου στην αντιμετώπιση του HER2 – θετικού καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη EMILIA κατέδειξε ότι η υπό έρευνα θεραπεία trastuzumab emtansine μείωσε κατά 35% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου των ασθενών με HER2-θετικό τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, οι οποίες έλαβαν trastuzumab emtansine ως μονοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν λαπατινίμπη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη. Οι ασθενείς είχαν υποτροπιάσει μετά από αρχική θεραπεία με τραστουζουμάμπη και χημειοθεραπεία με βάση τις ταξάνες.

Η trastuzumab emtansine είναι ένα συζευγμένο αντίσωμα - φάρμακο (ADC), το οποίο αποτελείται από το αντίσωμα τραστουζουμάμπης (trastuzumab) και το χημειοθεραπευτικό παράγοντα DM1, τα οποία έχουν προσδεθεί μαζί μέσω ενός σταθερού χημικού συνδέσμου. Η trastuzumab emtansine δεσμεύεται στα HER2-θετικά καρκινικά κύτταρα και θεωρείται ότι εμποδίζει τα εκτός ελέγχου σήματα που κάνουν τον καρκίνο να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Μόλις η trastuzumab emtansine απορροφηθεί από αυτά τα κύτταρα, είναι σχεδιασμένη να τα καταστρέφει απελευθερώνοντας το DM1.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης EMILIA, που αφορούν το προφίλ της αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και της προσφερόμενης ποιότητας ζωής στους ασθενείς, υποστηρίζουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η trastuzumab emtansine μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του HER2- θετικού μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, προγραμματίζεται μέσα στο 2012 η υποβολή φακέλου σχετικά με την έγκριση της θεραπείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Αντι-αγγειογενετικές θεραπείες
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με την αξιοποίηση της αντι-αγγειογενετικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του παχέος εντέρου, δύο από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές της νόσου παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, λοιπόν, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ AURELIA, στην οποία συμμετείχαν 361 γυναίκες με υποτροπιάζοντα ανθεκτικό στην πλατίνα επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, βάσει των οποίων η προσθήκη μπεβασιζουμάμπης στο χημειοθεραπευτικό σχήμα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο επιδείνωσης του δύσκολου στη θεραπεία υποτροπιάζοντος καρκίνου των ωοθηκών.

Η μελέτη αξιολόγησε τη θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, η νόσος των οποίων επιδεινώθηκε λόγω αντίστασης στη χημειοθεραπεία με πλατίνα. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης, που ήταν η σημαντική βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, επιτεύχθηκε και συγκεκριμένα έδειξε ότι ο κίνδυνος εξέλιξης μειώθηκε κατά 52% σε γυναίκες οι οποίες έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

«Οι περισσότερες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών θα εμφανίσουν εξέλιξη της νόσου μετά τη θεραπεία πρώτης γραμμής και σχεδόν όλες θα εμφανίσουν, σε κάποιο στάδιο της θεραπείας τους, νόσο ανθεκτική στη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, γεγονός που περιόριζε σοβαρά μέχρι τώρα τις θεραπευτικές επιλογές μας» τονίζει η επιστημονική ομάδα που ανήκει στο διεθνές δίκτυο της Ομάδας Γυναικολογικού Καρκίνου (GCIG) και στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικών Ογκολογικών Μελετών (ENGOT).

Η δεύτερη μελέτη αφορά την αξιολόγηση της συνέχισης της θεραπείας με μπεβασιζουμάμπη σε διαφορετικές γραμμές θεραπείας ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης φάσης ΙΙΙ ML18147, οι ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου και στους οποίους συνεχίζει να χορηγείται μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία δεύτερης γραμμής – μετά από αρχική θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη και χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής – ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 19%) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία. Παράλληλα παρατηρείται βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ενώ και ο ίδιος ο κίνδυνος εξέλιξης του καρκίνου τους μειώνεται κατά 32%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης ΜL18147 βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δείξει ότι η σταθερή αναστολή του VEGF πέτυχε και διατήρησε αντινεοπλασματική δράση. Ενώ η συμβατική πρακτική έγκειται στην πλήρη αλλαγή θεραπείας κατά την εμφάνιση εξέλιξης της νόσου, η συνεχιζόμενη χρήση της μπεβασιζουμάμπης με ένα νέο χημειοθεραπευτικό σχήμα σε αυτή τη μελέτη είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με τη χορήγηση ενός νέου χημειοθεραπευτικού σχήματος και μόνο.

Η μπεβασιζουμάμπη είναι μια αντι-αγγειογενετική θεραπεία, την οποία έχουν λάβει από το 2004 έως σήμερα περισσότεροι από 1 εκατ. ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες βιολογικές θεραπείες που ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Έχει την ιδιότητα να δεσμεύει ειδικά και να αναστέλλει τις βιολογικές επιδράσεις του παράγοντα VEGF (αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας), βασικού ρυθμιστή της αγγειογένεσης των όγκων (μιας θεμελιώδους διαδικασίας προκειμένου ένας όγκος να κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος). Η αναστολή του σχηματισμού αυτών των νέων αιμοφόρων αγγείων στερεί από τον όγκο το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες που γυμνάζονται έχουν καλύτερες... επιδόσεις



Τα οφέλη της άσκησης στους μεσήλικες.

Οι άντρες ηλικίας γύρω στα 50 που αρχίζουν να γυμνάζονται εκτός από τη διαφορά που παρατηρούν στο σώμα τους και τη φυσική τους κατάσταση, αποκτούν ένα ακόμη… όφελος!

Έχουν καλύτερη επίδοση στο κρεβάτι, αυξάνεται η ποσότητα σπερματοζωαρίων που παράγουν και έχουν πιο έντονους οργασμούς!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από το Δουβλίνο, οι οποίοι παρακολούθησαν 900 άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη.

Η απώλεια βάρους μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη σε εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

Ο ερευνητής Dr Frances Hayes από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St Vincent του Δουβλίνου ανέφερε ότι: «Η απώλεια βάρους δεν ελαττώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό».


Διαβάστε περισσότερα...

Oι άνθρωποι των σπηλαίων δεν είχαν τερηδόνα



H εξέλιξη του είδους έφερε περισσότερα οδοντικά προβλήματα.

Ούτε ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, ούτε συνωστισμένα δόντια που δεν χωρούν στις σιαγόνες, ούτε οδοντικά προβλήματα γενικώς. Αυτό υποστήριξαν οι ειδικοί -εξελικτικοί βιολόγοι, ερευνητές οδοντίατροι και διαιτολόγοι- σε πρόσφατο συνέδριο στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α. με τίτλο «Η εξέλιξη των ανθρώπινων δοντιών και σαγονιών: Επιπλοκές για την Οδοντιατρική και Ορθοδοντική».

Εάν, λοιπόν, νιώθετε άσχημα για το τελευταίο σφράγισμα που μόλις κάνατε, ίσως σας παρηγορήσει η σκέψη ότι δεν φταίτε μόνο εσείς. Φταίει η εξέλιξη του είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για την ακρίβεια, «ένοχος» είναι η μετάβαση από τον άνθρωπο-κυνηγό στον γεωργό πριν από 13.000 χρόνια, γεγονός που άλλαξε και τις τροφές που κατανάλωνε. Βαθμιαία το φαγητό έγινε πιο μαλακό συγκριτικά με το κρέας και τα κόκαλα, με αποτέλεσμα, καθώς ο άνθρωπος εξελισσόταν, να μικρύνουν τα σαγόνια του. Τα δόντια όμως δεν έγιναν λιγότερα, απλώς άρχισαν να περισσεύουν - να μη χωρούν στο στόμα.

Φτάνοντας στην σημερινή εποχή, όπου το φαγητό μας κατά κανόνα είναι επεξεργασμένο, μαλακό και γεμάτο ζάχαρη, τα δόντια, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, είναι πλέον περιττά! «Όσο και αν αυτό μας σοκάρει, θα έλεγα ότι πέρα από την αναγκαιότητα των δοντιών για την εμφάνιση και την ομιλία, μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε άλλο», δήλωσε ο οδοντίατρος δρ. Nigel Carter της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας στο πλαίσιο του συνεδρίου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ριζωμένος» στον εγκέφαλο ο ρατσισμός



Συνήθως καταλαμβάνει το ασύνειδητό μας.

«Καλωδιωμένες» στον ανθρώπινο εγκέφαλο φαίνεται πως είναι οι ρατσιστικές αντιλήψεις σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι ο ρατσισμός μπορεί να λειτουργήσει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο και να «μολύνει» ακόμα και ανθρώπους που σε συνειδητό επίπεδο έχουν τις «πολιτικά ορθές» απόψεις.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί υποσυνείδητα να είναι ρατσιστικά προκατειλημμένοι χωρίς να το αντιλαμβάνονται, καθώς τα νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται για να κρίνει κανείς άλλες εθνοτικές ομάδες, επικαλύπτονται με τα κυκλώματα του εγκεφάλου που γενικότερα καθοδηγούν τις συναισθηματικές αποφάσεις ενός ανθρώπου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές από τα Τμήματα Ψυχολογίας των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Φελπς, υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τελικά λαμβάνουν αποφάσεις επηρεασμένοι από τη φυλή του άλλου. Η νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου δείχνει ότι στην επικοινωνία με ανθρώπους άλλου χρώματος και φυλής, ενεργοποιούνται συναισθηματικά κυκλώματα, τα οποία παραμένουν απολύτως εκτός του «ραντάρ» της συνείδησης του ατόμου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα δίκτυο εγκεφαλικών περιοχών, αποτελούμενο από την αμυγδαλή, τον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό και τον πρόσθιο προσαγώγιο φλοιό, είναι σημαντικό για την ασυνείδητη έκφραση αυτών των ρατσιστικών τάσεων.

Όπως δήλωσε η Φελπς, μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να μελετηθεί ο τρόπος που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά στη θέα ενός άλλου ανθρώπου διαφορετικής εθνικότητας. Η Αμερικανίδα νευροεπιστήμων, που είναι από τους πρώτους ερευνητές που ήδη από το 2000 έχουν εστιαστεί σε αυτό το πεδίο (τη λεγόμενη «νευροεπιστήμη της φυλής»), δήλωσε ότι η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, που συνδέει δηλαδή τις υποκρυπτόμενες προτιμήσεις των «κανονικών» ανθρώπων με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους, μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα της ασυνείδητης επιρροής και, έτσι, να μειώσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ρατσιστικής προκατάληψης στην κοινωνία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές του καλοκαιριού



Καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού τους ζεστούς μήνες.

Τους θερμούς, καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός έχει ανάγκη τροφές που θα προσφέρουν ενυδάτωση και προστασία από την έντονη ακτινοβολία.

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το καλοκαίρι και εντάξτε τις στην καθημερινή διατροφή σας...

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα καλύτερα ενυδατικά τρόφιμα και η ενυδάτωση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό σας κρατά δροσερούς και ενυδατωμένους. Η ίδια υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τον ήλιο.

Πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για το καλοκαίρι. Χάνετε καλίο μέσω του ιδρώτα, το οποίο σας βάζει σε κίνδυνο για μυϊκές κράμπες. Τρώγοντας πορτοκάλια αναπληρώνετε το κάλιο και κρατάτε τις μυϊκές κράμπες μακριά.

Επίσης, τα πορτοκάλια περιέχουν περίπου 80% νερό, έτσι λίγα ζουμερά κομμάτια την ημέρα θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γιαούρτι

Πλούσιο σε πρωτεΐνη, εύκολο να το πάρετε μαζί σας στην παραλία (παγώστε ένα φλιτζάνι πριν πάτε, έτσι ώστε να παραμείνει δροσερό έως ότου θελήσετε να το καταναλώσετε), το γιαούρτι αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το καλοκαίρι.

Η πρωτεΐνη ικανοποιεί το στομάχι σας, που θα σας κρατήσει μακριά από την υπερκατανάλωση αλμυρών, υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ.

Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και κατά προτίμηση ελληνικό γιαούρτι το οποίο έχει 2 φορές την πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα χαμηλών λιπαρών. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.

Σέλινο και μάραθο

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το αίσθημα του πρηξίματος όταν πηγαίνουμε στην παραλία. Το σέλινο και ο μάραθος είναι φυσικά διουρητικά, βοηθώντας σας να χάσετε το περιττό βάρος υγρών χωρίς να προκαλεί αφυδάτωση. Πώς;

Τα συστατικά στα δύο αυτά λαχανικά τονώνουν τα νεφρά σας, προκαλώντας τα να αποβάλλουν τις τοξίνες και τα επιπλέον υγρά από το σώμα σας, τα οποία κάνουν την κοιλιά να πρήζεται.

Πράσινο τσάι

Αν θέλετε να πιείτε κάτι εκτός από το νερό για να σας κρατήσει ενυδατωμένους, επιλέξτε πράσινο τσαι. Το πράσινο τσάι είναι ο ιδανικός τρόπος για τη συμπλήρωση της πρόσληψης νερού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, μείωση της χοληστερόλης, και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Σαλάτες με σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αφήστε για λίγο πίσω τα λαχανικά στον ατμό και καταναλώστε άφθονο φρέσκο, ωμό σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη τα οποία είναι εδώ για να «σώσουν» το δέρμα σας.

Τα καροτενοειδή στα πορτοκαλί και σκούρα πράσινα τρόφιμα, τα οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

Με την κατανάλωση τους θα μειωθεί η ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, θα επιδιορθωθεί το ξηρό και λεπιοειδές δέρμα, και θα ενισχυθεί η άμυνα του δέρματος έναντι στις βλαβερές ακτίνες.

Προσθέστε στη σαλάτα σας και άλλα πηγές καροτενοειδών όπως καρότα, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, ντομάτες, ροζ γκρέιπφρουτ, σολομό, γάλα, κρόκους αυγών και πιπέρι καγιέν, για να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο υγιεινό γεύμα.

Φράουλες και μούρα

Τα γλυκά, ζουμερά μούρα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν ισχυρές ιδιότητες κατά των ασθενειών. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων τους, αυξάνουν τη ροή αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος, τη δομή και την υφή του.

Άλλες καλές πηγές φλαβονοειδών που ενισχύουν το δέρμα, είναι: μπανάνες, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, αγκινάρες, καρύδια, φιστίκια, άνηθος και θυμάρι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι ασφαλής η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών;



Χρήση στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό.

Οι εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες θεωρούνται ασφαλείς για χρήση σε τρόφιμα/ ροφήματα και μπορούν να καταναλωθούν απ’ όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως παιδιά, εγκύους και μητέρες που θηλάζουν. Πάντα στα πλαίσια ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και χωρίς να ξεπεραστούν τα ασφαλή όρια κατανάλωσής τους, δηλαδή η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη.

Ενδεικτικά, για την ασπαρτάμη (Ε 951), το ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη - ΑΗΠ) είναι 40 mg/ kg σωματικού βάρους/ ημέρα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 20 κουτάκια αναψυκτικό τύπου λάιτ σε ενήλικες και σε 6 κουτάκια, αντίστοιχα σε παιδιά.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (π.χ. ασπαρτάμη, γλυκοζίτες στεβιόλης, κ.α.). Οι επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην υγεία, στην αναπαραγωγή, στην γονιμότητα και στην ανάπτυξη του εμβρύου ή του παιδιού. Οι περιπτώσεις που η ασπαρτάμη πρέπει να αποφεύγεται είναι στα άτομα που πάσχουν από την σπάνια μεταβολική ασθένεια φαινυλκετονουρία (phenylketonuria, PKU). Όλες οι συσκευασίες προϊόντων με ασπαρτάμη υποχρεωτικά φέρουν την ένδειξη ότι «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης».

Η θέση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), για το δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η καθημερινή πρόσληψη αναψυκτικών με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ίσως σχετίζεται με αυξημένη επικινδυνότητα πρόωρου τοκετού, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο στοιχείο που να υποστηρίζει τα παραπάνω και ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες (όπου να εξετάζονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η πρόσληψη άλλων ουσιών μέσω της διατροφής) είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να απορρίψουν τέτοιου είδους σχέση.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες ανήκουν στις «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού και συνήθως, έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, (σε θερμίδες, σε βιταμίνες και σε ανόργανα στοιχεία), για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, εμβρύου και βρέφους αντίστοιχα. Συνήθως, ο σκοπός κατανάλωσης ροφημάτων/ τροφίμων με γλυκαντικές ύλες με μειωμένες ή μηδενικές θερμίδες είναι να βοηθήσουν, το άτομο, στη διαχείριση θερμιδικής πρόσληψης.

Οι εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η συμβουλή του διαιτολόγου - διατροφολόγου για την σωστή πρόσληψη θερμίδων και ισορροπημένης διατροφής στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, συνήθως, είναι πολύτιμη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά



Τέσσερα φλιτζάνια μειώνουν κατά 11% τον κίνδυνο καρδιακού.

Προστατευτικά για την καρδιά μπορεί να επιδράσει η καθημερινή κατανάλωση καφέ με μέτρο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέφεραν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, αλλά ο καφές δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτούς. «Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις σε μια μέρα





Σε εφαρμογή τίθεται το φιλόδοξο σχέδιο της μετατροπής του ΙΚΑ σε έναν εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό, ικανό να εκδίδει συντάξεις μέσα σε μόλις μία ημέρα καθώς και να συγκεντρώνει το σύνολο των εσόδων του μέσα από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης των εισφορών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι ωφέλιμα τα ροδάκινα



Μπορούν να προστεθούν σε κάθε δίαιτα και περιέχουν αρκετές βιταμίνες.

Τα ροδάκινα πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Κίνα, αλλά έπειτα εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες, ενώ αποτελούν σημαντικό μέρος της καλλιέργειας στις ΗΠΑ.

Τα ροδάκινα μπορούν να προστεθούν σε κάθε δίαιτα και περιέχουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, καθώς και άλλα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για μια καλή υγεία. Εάν επιθυμούμε μια απόλαυση γεμάτη οφέλη, δεν έχουμε παρά να σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα φλιτζάνι από ωμά και ζουμερά κομμάτια ροδάκινου.

Βιταμίνες: Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές βιταμίνες, με κυρίαρχη την βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C,δηλ 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει 502 IUs (διεθνείς μονάδες) σε Βιταμίνη Α,1,1mg σε Βιταμίνη Ε και 4 mg σε Βιταμίνη Κ.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζονται με τη μορφή της νιασίνης 1,2mg, φυλλικού οξέος 6,2mg και ίχνη από θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και Βιταμίνη Β6. Εάν επιθυμούμε να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας μια ποικιλία τροφίμων, μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα ροδάκινα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα των φυσικών τροφών μεταβολίζονται από τον οργανισμό καλύτερα, από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Μέταλλα: Tα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα για μια βέλτιστη υγεία όπως είναι και οι βιταμίνες. Επομένως, 1 φλιτζάνι από ροδάκινα περιέχει κάποια από αυτά.

Παρότι οι συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις (RDΙ) σε μέταλλα δεν είναι τόσο υψηλές, όπως είναι για τις βιταμίνες, η έλλειψη σε κάποιο μέταλλο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μέταλλα που περιέχονται στα ροδάκινα είναι το κάλιο,293 mg ή 8% του RDI, ο χαλκός και το μαγγάνιο 0.1 mg και τα δύο ή 5% του RDI.

Ο φώσφορος, σε ποσότητα 30,8mg και το μαγνήσιο σε ποσότητα 13,9 mg ή 3% του RDI. Στη λίστα των μετάλλων προστίθενται και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το σελήνιο και το φθόριο, τα οποία καλύπτουν το 2% ή λιγότερο του RDI.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας και επομένως θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας των διατροφικών επιλογών μας. Ένα φλιτζάνι ωμά ροδάκινα περιέχει 2,3γρ φυτικών ινών ή 9% του RDI. Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι τα άτομα που τρώνε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τον Οκτώβριο του 2008 στην «Journal of the American Dietetic Association» δημοσιεύθηκε ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι ακόμη και εάν παίρνουμε συμπλήρωμα φυτικών ινών, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα ροδάκινα είναι μια τέτοια τροφή, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη φυτικών ινών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με τα γαλακτοκομικά... διατηρείτε σταθερό το βάρος σας



Όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά μειώνουν το λίπος αν καταναλώνονται σωστά.

Το γάλα είναι η πρώτη τροφή του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια ακούμε πληθώρα απόψεων όσον αφορά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη συμβολή τους στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους.

Ο συσχετισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων στην απώλεια και διατήρηση του βάρους έχει απασχολήσει κατά πολύ τους επιστήμονες, οι οποίοι με διάφορες έρευνες προσπάθησαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα αν τελικά το γάλα ή κάποιο άλλο συστατικό, βοηθά στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι θεωρούνται τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Α, φολικό οξύ και βιταμίνη D.

Από διάφορες έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι καταναλώνοντας 3 ή περισσότερες μερίδες από γαλακτοκομικά προϊόντα (κατά προτίμηση άπαχα ή με χαμηλά λιπαρά) βοηθά στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, στη διατήρηση του σωματικού βάρους και στη μείωση του λιπώδους ιστού, και έχει θετική επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον διαβήτη τύπου 2 και στο μεταβολικό σύνδρομο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον1 ½ φλιτζάνι (360ml) γάλα ημερησίως ή κατανάλωναν άλλες πηγές γαλακτοκομικών που περιείχαν 580mg ασβέστιο, έχασαν 5 ½ κιλά σε δύο χρόνια. Ενώ, τα άτομα που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή, αλλά έπιναν μόνο ½ φλιτζάνι γάλα (120ml) ημερησίως ή κατανάλωναν άλλες πηγές γαλακτοκομικών, που περιείχαν 150mg ασβεστίου, έχασαν 3 κιλά σε δύο χρόνια. Αυτή η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εκτός από απώλεια βάρους, τα άτομα είχαν βελτιώσει κατά πολύ τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η απώλεια βάρους και λιπώδης μάζας οφειλόταν στο γεγονός ότι, με την αύξηση του ασβεστίου στη διατροφή, αυξήθηκε και η αποβολή του λίπους από τα κόπρανα.

Από την ίδια έρευνα, μελετήθηκαν και τα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D. Στα παχύσαρκα άτομα, αρχικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα ήταν μειωμένα, ενώ με μια αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και την απώλεια βάρους, τα επίπεδα της βιταμίνης D σταδιακά βελτιώθηκαν.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue, που έγινε σε κοπέλες κανονικού βάρους ηλικίας 18-30 ετών έδειξε ότι σε μια περίοδο 18 μηνών, αυτές που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως έβαλαν λιγότερο ή καθόλου λίπος, από άλλες κοπέλες που κατανάλωναν λιγότερο από 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως. Επίσης, μετά από 6 μήνες, οι κοπέλες που συνέχιζαν να καταναλώνουν 3 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως, είχαν διατηρήσει το βάρος τους, σε αντίθεση με τις κοπέλες που κατανάλωναν λιγότερες από 3 μερίδες ημερησίως, που αύξησαν το βάρος και τη λιπώδη μάζα τους.

Μια άλλη έρευνα, σε παχύσαρκα άτομα με διαβήτη, έδειξε ότι καταναλώνοντας 3 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά ημερησίως, εμφάνισαν, εκτός από απώλεια βάρους, βελτίωση στην υπέρταση, στα τριγλυκερίδια αίματος, στην περιφέρεια μέσης και στην αντίσταση της ινσουλίνης.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συστηματικά στο διαιτολόγιο, υπήρχε σημαντική απώλεια βάρους, σε αντίθεση με άτομα που απλά έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, που είχαν λίγη ή καθόλου απώλεια βάρους. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που βοηθά στην απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους.

Πρέπει όμως να θυμόμαστε, ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι θαυματουργά από μόνα τους. Αν καταναλώνουμε ροφήματα που περιέχουν εκτός από γάλα, αρκετή ζάχαρη και λίπος, δε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο θα συμβεί αν καταναλώνουμε γιαούρτια με πρόσθετη ζάχαρη ή μέλι και τυριά πολύ ψηλά σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Σίγουρα, όλοι οι επιστήμονες υγείας συνιστούν 3 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, αλλά πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι από γρίπη Η1Ν1



Ίσως είναι 15 φορές περισσότεροι απ' όσους έχει καταγράψει ο ΠΟΥ.

Η πανδημία της γρίπης του 2009 ενδέχεται να έχει προκαλέσει 15 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι είναι ως σήμερα γνωστό αποκλειστικά βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, όπως εκτιμάται σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην έγκυρη εξειδικευμένη περιοδική έκδοση The Lancet Infectious Diseases.

Ενώ ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 18.500 θανάτους ως σήμερα εξαιτίας του ιού Η1Ν1, θάνατοι οι οποίοι είχαν εξακριβωθεί από τις εξετάσεις στα ιατρικά εργαστήρια για το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2009-Αυγούστου 2010, μία νέα έκθεση, βασισμένη σε μοντέλα εκτιμήσεων, υποθέτει ότι οι νεκροί είναι από 151.700 έως 575.400 από τη γρίπη το πρώτο έτος μετά την εξάπλωσή της σε διάφορες χώρες.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκθέσεις που προσφέρουν παγκόσμιες εκτιμήσεις του αριθμού των θανάτων που προκλήθηκαν από τη γρίπη Η1Ν1 και αντίθετα από άλλες υποθέσεις, αυτή περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπου τα δεδομένα για την θνησιμότητα που σχετίζεται με τη γρίπη είναι περιορισμένα», διαπιστώνει η Φατίμα Ντάγουντ, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ατλάντα (CDC), που μαζί με άλλους επιστήμονες συνυπογράφει την έκθεση.

Αντίθετα προς την εποχιακή γρίπη, που κατά κανόνα πλήττουν τα ηλικιωμένα άτομα, η πανδημία του 2009 έπληξε ανθρώπους του ηλικιακού φάσματος κάτω των 65 ετών, που απετέλεσε το 80% των θανάτων. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική κατατάσσονται στην πρώτη θέση των πληγεισών περιοχών με 51% του συνολικού αριθμού των θανάτων που αποδίδονται στον Η1Ν1, ενώ οι δύο αυτές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, βασίζεται σε ένα περίπλοκο μοντέλο, το οποίο αντλεί πληροφορίες από 12 χώρες για δείγματα από όλο το φάσμα (υψηλά, μεσαία και χαμηλά) εισοδημάτων και τρεις ηλικιακές ομάδες (0-17 ετών, 18-64 ετών και άνω των 64). «Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε τη καθολική απάντηση απέναντι στις μελλοντικές πανδημίες και να αναπτύξουμε την παραγωγή και διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία», τονίζουν οι συντάκτες της.

Σε σχόλιό της, η Δρ Σεσίλ Βιμπούντ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Μέριλαντ, τονίζει πως οι νέες εκτιμήσεις είναι συμβατές προς εκείνες που έχουν γίνει σε αρκετές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, ή οι ΗΠΑ, αλλά είναι κατώτερες από άλλες ανεξάρτητες έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί για το Μεξικό.

«Τα αποτελέσματα θα πρέπει να τροποποιηθούν μόλις θα είναι έτοιμες οι νέες μελέτες, κυρίως αυτές που θα προέρχονται από τις Ινδίες, ή την Κίνα», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η εποχική γρίπη προκαλεί κατά μέσον όρο 250.000 με 500.000 θανάτους ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρύβει κινδύνους η εξωσωματική γονιμοποίηση;



Τι δείχνει νέα έρευνα για τις θεραπείες υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με έρευνα από την Αυστραλία οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μικρή ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν υποβάλλονται σε αντίστοιχες θεραπείες. Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη 21.025 γυναικών και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δεκαέξι χρόνια 21.025 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών που έκαναν θεραπείες υπογονιμότητας μεταξύ του 1983 και του 2002. Συνολικά τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού εκείνων που έκαναν θεραπείες υπογονιμότητας (συνήθως φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών), καθώς και όσων έκαναν τη σχετική θεραπεία σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση κυμαίνονταν στο 1,7% και 2% αντίστοιχα.

Όταν όμως οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία τους με βάση την ηλικία των γυναικών διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν εξωσωματική κοντά στην ηλικία των 24 ετών είχαν κατά 56% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά δεν προχώρησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος για τις γυναίκες κοντά στα 40 είτε είχαν κάνει εξωσωματική είτε όχι. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου που θα πρέπει να προκαλέσει πανικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Louise Stewart από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ένα συσχετισμό ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες (ηλικία της γυναίκας και εξωσωματική) και οι γιατροί καλό είναι να το λάβουν υπόψη τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπανάκι για δυνατούς μύες!





Κάτι ήξερε ο Ποπάι!
Τις ευεργετικές ιδιότητες του σπανακιού ανέδειξαν ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, αποδεικνύοντας ότι ο Ποπάι κάτι ήξερε που το έτρωγε μανιωδώς!


Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία διατρέφονταν με νιτρικά άλατα -βασικό συστατικό του σπανακιού κι ορισμένων άλλων λαχανικών-, τα οποία ήταν διαλυμένα στο νερό που έπιναν επί μία εβδομάδα.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εν λόγω πειραματόζωα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα ανέπτυξαν ισχυρότερους μυς σε σχέση με μία δεύτερη ομάδα ποντικιών που, για λόγους σύγκρισης, δεν κατανάλωναν νιτρικά άλατα, αναφέρει το ΑΜΠΕ.


Η ποσότητα νιτρικών αλάτων που δόθηκε στα πειραματόζωα, ήταν ισοδύναμη με την κατανάλωση περίπου 200 - 250 γραμμαρίων σπανακιού την ημέρα από ένα άνθρωπο, άρα σχεδόν μία μερίδα. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μυϊκή βελτίωση δεν αφορά τόσο τις ομάδες μυών που χρησιμοποιούνται για μέτρια άσκηση κι αντοχή, όσο αυτές που εμπλέκονται στη δύναμη και τις πιο έντονες ασκήσεις.


Όσον αφορά τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νιτρικά άλατα αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν εκ φύσεως στους μυς και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και απελευθέρωση ασβεστίου, ενός χημικού στοιχείου που είναι ζωτικό για τη σύσπαση των μυών.


Όσο αυξάνουν οι εν λόγω πρωτεΐνες, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται μέσα στους μυς και, κατά συνέπεια, αυτοί μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη για την άρση βαρών ή το σπριντ σ’ ένα αγώνα ταχύτητας. Παράλληλα, όμως αυξάνει και η μυϊκή αντοχή, γιατί όταν οι μύες είναι ισχυρότεροι, δεν χρειάζεται να συσπώνται με την ίδια συχνότητα και άρα κουράζονται λιγότερο.


Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το σπανάκι και τα άλλα λαχανικά που περιέχουν νιτρικά άλατα, μπορεί να είναι ωφέλιμα όχι μόνο σε όσους αθλούνται ή γυμνάζονται εντατικά, αλλά σε κάθε άνθρωπο που έχει μυϊκή αδυναμία, πάσχει από μυϊκές ασθένειες ή από μυϊκή εξασθένηση λόγω γήρατος. Σύντομα, οι ερευνητές θα αρχίσουν ανάλογες έρευνες και σε ανθρώπους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο τύπου: Καταβολή προνοιακών επιδομάτων – Μάρτιος/Απρίλιος 2012



Ανακοίνωση 28.06.12

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σχετικά με τις διαδικασίες των αρμοδίων φορέων ως προς την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους. Οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών αφορούν στους δήμους Λέσβου, Κοζάνης, Έδεσσας, Χανίων, Καρδίτσας, Αρταίων, Σύρου - Ερμούπολης, Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Φλώρινας, Δελφών και Καστοριάς.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 120 KB)
Απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 139 KB)
Απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 129 KB)
Απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 132 KB)
πίνακας σε ηλεκτρονική μορφή (application/vnd.ms-excel, 46 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr


--------------------------------------------------

Για την καλύτερη διευκόλυνσή σας μετέφερα σε αυτό το θέμα ολόκληρο τον πίνακα που περιγράφει σε ποια φάση βρίσκεται ο κάθε δήμος ή ΠΕ στο θέμα της ταυτοποίησης των απογραφθέντων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Οι δήμοι ή ΠΕ που βρίσκονται στο 100% κατέβαλαν ή θα καταβάλουν λογικά τις επόμενες μέρες τα επιδόματα στους δικαιούχους τους.


Να θυμίσουμε επίσης πως κάποιοι λόγω λαθών στην διαδικασία της απογραφής ακόμα και αν ο δήμος τους είναι στο 100% δεν θα πληρωθούν τώρα. Λεπτομέρειες θα δείτε στο ακόλουθο θέμα: 

Προνοιακά επιδόματα: Ήτανε στραβό το κλίμα... ήρθανε και οι εξελίξεις


 Ακολουθεί ο πίνακας 







Σημείο
Άτομα
Επιβεβαιώσεις Ατόμων
Ποσοστό Ατόμων
100%- 80%
80%- 60%
60%- 40%
40%- 20%
20%- 0%
Δήμος Αμφιλοχίας
385
455
100%
1




Δήμος Ξάνθης
2295
2656
100%
1




Δήμος Σάμου
631
723
100%
1




Δήμος Ναυπλίου
1270
1451
100%
1




Δήμος Λευκάδος
413
469
100%
1




Δήμος Σερρών
3217
3573
100%
1




Δήμος Βόλου
2372
2608
100%
1




Δήμος Καστοριάς
748
820
100%
1




Δήμος Ηγουμενίτσας
859
937
100%
1




Δήμος Κέρκυρας
1881
2047
100%
1




Δήμος Κοζάνης
1838
1985
100%
1




Δήμος Γρεβενών
388
417
100%
1




Δήμος Κατερίνης
2679
2871
100%
1




Δήμος Χανίων
2843
3046
100%
1




Δήμος Λέσβου
1618
1733
100%
1




Δήμος Χαλκιδέων
3296
3525
100%
1




Δήμος Αχαρνών
3532
3776
100%
1




Δήμος Καβάλας
2240
2394
100%
1




Δήμος Κεφαλονιάς
576
615
100%
1




Δήμος Δράμας
2218
2361
100%
1




Δήμος Κορινθίων
2266
2407
100%
1




Δήμος Σπάρτης
978
1036
100%
1




Δήμος Κομοτηνής
3545
3751
100%
1




Δήμος Καλαμάτας
2455
2597
100%
1




Δήμος Αρταίων
1038
1097
100%
1




Δήμος Ναυπάκτου
389
411
100%
1




Δήμος Ζακύνθου
744
783
100%
1




Δήμος Πολυγύρου
1449
1512
100%
1




Δήμος Ρόδου
2653
2761
100%
1




Δήμος Λαμιέων
1936
2013
100%
1




Δήμος Έδεσσας
2309
2397
100%
1




Δήμος Δελφών
348
360
100%
1




Δήμος Καρπενησίου
290
299
100%
1




Δήμος Αιγάλεω
10755
11083
100%
1




Δήμος Ρεθύμνης
935
962
100%
1




Δήμος Πατρέων
6079
6226
100%
1




Δήμος Αγρινίου
1690
1724
100%
1




Δήμος Τρίπολης
1070
1091
100%
1




Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
1206
1226
100%
1




Δήμος Καρδίτσας
2327
2359
100%
1




Δήμος Πύργου
2032
2055
100%
1




Δήμος Λαρισαίων
3614
3642
100%
1




Δήμος Πειραιώς
14146
14250
100%
1




Δήμος Χίου
1137
1145
100%
1




Δήμος Λεβαδέων
2200
2199
  99.95%
1




Δήμος Πρεβέζης
916
913
  99.67%
1




Δήμος Αγίας Παρασκευής
6581
6557
  99.64%
1




Δήμος Τρικκαίων
2094
2076
  99.14%
1




Δήμος Θεσσαλονίκης
20346
20089
  98.74%
1




Δήμος Κιλκίς
1473
1407
  95.52%
1




Δήμος Φλώρινας
946
900
  95.14%
1




Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσσολογγίου
988
933
  94.43%
1




Δήμος Βέροιας
2602
2450
  94.16%
1




Δήμος Ηρακλείου
4335
4068
  93.84%
1




Δήμος Ιωαννιτών
2346
2187
  93.22%
1




Δήμος Αθηναίων
15302
14186
  92.71%
1




Δήμος Παλλήνης
4319
3888
  90.02%
1




Δήμος Ελευσίνας
4826
4260
  88.27%
1




Δήμος Αλεξανδρούπολης
4027
3462
  85.97%
1




Δήμος Καλλιθέας
9135
7790
  85.28%
1




Δήμος Αγίου Νικολάου-Λασιθίου
802
452
  56.36%


1


ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΩΝ
183928
183466
99,75%
60
0
1
0
0
61
Π.Ε. Χίου
45
53
100%
1




Π.Ε. Ζακύνθου
36
41
100%
1




Π.Ε. Βοιωτίας
141
160
100%
1




Π.Ε. Αθηνών Δυτικός
619
701
100%
1




Π.Ε. Σερρών
315
350
100%
1




Π.Ε. Αθηνών Βόρειος
671
745
100%
1




Π.Ε. Ρεθύμνης
78
86
100%
1




Π.Ε. Θεσπρωτίας
50
55
100%
1




Π.Ε. Δωδεκανήσου
211
230
100%
1




Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
628
682
100%
1




Π.Ε. Αθηνών Κεντρικός
1294
1397
100%
1




Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
491
530
100%
1




Π.Ε. Φωκίδος
39
42
100%
1




Π.Ε. Ημαθίας
221
237
100%
1




Π.Ε. Εύβοιας
233
248
100%
1




Π.Ε. Κιλκίς
115
122
100%
1




Π.Ε. Κυκλάδων
73
77
100%
1




Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
221
233
100%
1




Π.Ε. Χανίων
186
195
100%
1




Π.Ε. Καρδίτσης
145
152
100%
1




Π.Ε. Νήσων Αττικής
84
88
100%
1




Π.Ε. Δυτικής Αττικής
216
226
100%
1




Π.Ε. Πιερίας
182
190
100%
1




Π.Ε. Κέρκυρας
117
122
100%
1




Π.Ε. Αργολίδος
126
131
100%
1




Π.Ε. Λαρίσης
287
297
100%
1




Π.Ε. Φθιώτιδος
190
196
100%
1




Π.Ε. Έβρου
158
162
100%
1




Π.Ε. Ιωαννίνων
162
166
100%
1




Π.Ε. Λασιθίου
93
95
100%
1




Π.Ε. Αρκαδίας
97
99
100%
1




Π.Ε. Χαλκιδικής
152
155
100%
1




Π.Ε. Πέλλης
192
195
100%
1




Π.Ε. Πρεβέζης
81
82
100%
1




Π.Ε. Δράμας
139
140
100%
1




Π.Ε. Μαγνησίας
214
215
100%
1




Π.Ε. Γρεβενών
35
35
 100.00%
1




Π.Ε. Καστοριάς
68
68
 100.00%
1




Π.Ε. Τρικάλων
145
145
 100.00%
1




Π.Ε. Ευρυτανίας
19
19
 100.00%
1




Π.Ε. Μεσσηνίας
196
196
 100.00%
1




Π.Ε. Κορινθίας
170
170
 100.00%
1




Π.Ε. Καβάλας
195
195
 100.00%
1




Π.Ε. Ξάνθης
90
90
 100.00%
1




Π.Ε. Πειραιώς
694
692
  99.71%
1




Π.Ε. Ηλείας
158
157
  99.37%
1




Π.Ε. Λακωνίας
122
121
  99.18%
1




Π.Ε. Άρτης
103
102
  99.03%
1




Π.Ε. Φλωρίνης
76
75
  98.68%
1




Π.Ε. Λέσβου
130
127
  97.69%
1




Π.Ε. Ηρακλείου
389
380
  97.69%
1




Π.Ε. Αχαΐας
375
362
  96.53%
1




Π.Ε. Ροδόπης
176
169
  96.02%
1




Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1507
1394
  92.50%
1




Π.Ε. Λευκάδος
29
25
  86.21%
1




Π.Ε. Κοζάνης
211
179
  84.83%
1




Π.Ε. Κεφαλληνίας
46
30
  65.22%

1



Π.Ε. Σάμου
45
0
   0.00%




1
ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
13281
13626
102,60%
56
1
0
0
1
58


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...