Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι από γρίπη Η1Ν1

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ίσως είναι 15 φορές περισσότεροι απ' όσους έχει καταγράψει ο ΠΟΥ.

Η πανδημία της γρίπης του 2009 ενδέχεται να έχει προκαλέσει 15 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι είναι ως σήμερα γνωστό αποκλειστικά βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, όπως εκτιμάται σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην έγκυρη εξειδικευμένη περιοδική έκδοση The Lancet Infectious Diseases.

Ενώ ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 18.500 θανάτους ως σήμερα εξαιτίας του ιού Η1Ν1, θάνατοι οι οποίοι είχαν εξακριβωθεί από τις εξετάσεις στα ιατρικά εργαστήρια για το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2009-Αυγούστου 2010, μία νέα έκθεση, βασισμένη σε μοντέλα εκτιμήσεων, υποθέτει ότι οι νεκροί είναι από 151.700 έως 575.400 από τη γρίπη το πρώτο έτος μετά την εξάπλωσή της σε διάφορες χώρες.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκθέσεις που προσφέρουν παγκόσμιες εκτιμήσεις του αριθμού των θανάτων που προκλήθηκαν από τη γρίπη Η1Ν1 και αντίθετα από άλλες υποθέσεις, αυτή περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπου τα δεδομένα για την θνησιμότητα που σχετίζεται με τη γρίπη είναι περιορισμένα», διαπιστώνει η Φατίμα Ντάγουντ, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ατλάντα (CDC), που μαζί με άλλους επιστήμονες συνυπογράφει την έκθεση.

Αντίθετα προς την εποχιακή γρίπη, που κατά κανόνα πλήττουν τα ηλικιωμένα άτομα, η πανδημία του 2009 έπληξε ανθρώπους του ηλικιακού φάσματος κάτω των 65 ετών, που απετέλεσε το 80% των θανάτων. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική κατατάσσονται στην πρώτη θέση των πληγεισών περιοχών με 51% του συνολικού αριθμού των θανάτων που αποδίδονται στον Η1Ν1, ενώ οι δύο αυτές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, βασίζεται σε ένα περίπλοκο μοντέλο, το οποίο αντλεί πληροφορίες από 12 χώρες για δείγματα από όλο το φάσμα (υψηλά, μεσαία και χαμηλά) εισοδημάτων και τρεις ηλικιακές ομάδες (0-17 ετών, 18-64 ετών και άνω των 64). «Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε τη καθολική απάντηση απέναντι στις μελλοντικές πανδημίες και να αναπτύξουμε την παραγωγή και διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία», τονίζουν οι συντάκτες της.

Σε σχόλιό της, η Δρ Σεσίλ Βιμπούντ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Μέριλαντ, τονίζει πως οι νέες εκτιμήσεις είναι συμβατές προς εκείνες που έχουν γίνει σε αρκετές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, ή οι ΗΠΑ, αλλά είναι κατώτερες από άλλες ανεξάρτητες έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί για το Μεξικό.

«Τα αποτελέσματα θα πρέπει να τροποποιηθούν μόλις θα είναι έτοιμες οι νέες μελέτες, κυρίως αυτές που θα προέρχονται από τις Ινδίες, ή την Κίνα», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η εποχική γρίπη προκαλεί κατά μέσον όρο 250.000 με 500.000 θανάτους ετησίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.