Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δύο στη φυλακή για το σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς στο Κιλκίς


Συνολικές ποινές που φτάνουν την 14ετή κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κιλκίς, υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης.

Δύο εκ των κατηγορουμένων πήραν το δρόμο για τις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η υπόθεση αφορά έλλειμμα ύψους 700.000 ευρώ που διαπιστώθηκε κατά την χρονική περίοδο 2007-2010 στα ταμεία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Το δικαστήριο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία καταδίκασε την τότε διευθύντρια και τον τότε πρόεδρο του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών, τον καθένα, αφού πρώτα τους έκρινε ένοχους -μεταξύ άλλων- για υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Αποφασίστηκε δε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα να πάρουν την άγουσα για τις φυλακές.

Ο πρώην δήμαρχος κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών, ποινή η οποία μετατράπηκε προς 5 ευρώ την ημέρα. Με κάθειρξη 5 ετών τιμωρήθηκε ένας ακόμη -πρώην- πρόεδρος των παιδικών σταθμών, που αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Ακόμη, ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με 3ετή αναστολή, επιβλήθηκε σε υπάλληλο-δημοτικό ταμία, ενώ ο 6ος κατηγορούμενος -αντιπρόεδρος τότε των παιδικών σταθμών- αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφει μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες με επίκεντρο το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών, όπως πληρωμές χωρίς νόμιμα παραστατικά, εισπράξεις χωρίς έκδοση νόμιμων παραστατικών, πληρωμές όπου δεν αποδίδονταν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, μη τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων διαχείρισης ούτε πρακτικών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Απολογούμενοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες, ενώ ο πρώην δήμαρχος δεν απολογήθηκε και δεν παρέστη στην απόφαση του δικαστηρίου, λόγω προβλήματος υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στη ΜΟΔ προανήγγειλε ο Χαρίτσης


Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

Προσλήψεις για τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Ο υφυπουργός, που είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, πρόσθεσε ότι, η διαδικασία των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και υπογράμμισε, πως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ΜΟΔ με νέα στελέχη, δεδομένου του ότι είχαν να γίνουν προσλήψεις εδώ και δέκα χρόνια.

Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι, στόχος είναι να υπάρξει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προσωπικού για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας επισήμανε ότι, με το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει δραστική μείωση των ενδιάμεσων φορέων, οι οποίοι μειώνονται από 60 σε πέντε, ενώ οι επιτελικές δομές θα είναι ανάλογες με τις επιτελικές δομές των υπουργείων.

Από την πλευρά της η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι για τα προβλήματα των αρτοποιιών θα υπάρξει χωριστή νομοθετική παρέμβαση, για την τροποποίηση της αρτοποιητικής δραστηριότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελευθερία Ρήγου: Κάποια στιγμή ξύπνησα 107 κιλά


«Κάποια στιγμή ο γιος μου εξερράγη. Μου είπε “Δεν αντέχω άλλο μαζί σου!».

Για την δύσκολη περίοδο της ζωής της μίλησε η Ελευθερία Ρήγου. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στη μάχη με την κατάθλιψη καθώς και στον συνεχή αγώνα να χάσει τα κιλά που έχει πάρει.

Ελευθερία Ρήγου: Κάποια στιγμή ξύπνησα 107 κιλά

«Κάποια στιγμή ξύπνησα 107 κιλά. Και λέω “τώρα τι γίνεται”; Σηκώνουμε τα μανίκια και κάνουμε τον αγώνα μας. Πάρα πολύ άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, δεν το παραδέχονται καν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η ηθοποιός δύναμη γα να βγει από αυτή την κατάσταση της έδωσε ο γιος της, ενώ καθοριστικά ήταν λόγια του για να πάρει την απόφαση να παλέψει. «Κάποια στιγμή ο γιος μου εξερράγη. Μου είπε "Δεν αντέχω άλλο μαζί σου! Ή αλλάζεις ή φεύγω από το σπίτι". Τώρα μου λέει "Μπράβο ρε μάνα, σε χαίρομαι"!», τόνισε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανός ηθοποιός αποκαλύπτει: Ήθελα πολύ να είμαι κορίτσι


"Ήθελα πολύ να είμαι κορίτσι. Δόξα τω Θεώ που ο κόσμος τότε δεν είναι όπως τώρα, γιατί θα έμπαινα στη διαδικασία της ορμονοθεραπείας για να γίνω γυναίκα. Όταν όμως έγινα 15 χρόνων μου πέρασε και δεν θέλησα ποτέ ξανά να γίνω γυναίκα" δήλωσε στο περιοδικό "Sunday Times" ο ηθοποιός Ρούπερτ Έβερετ, o οποίος αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στη σειρά του BBC1 «Οι σωματοφύλακες».



Ο ηθοποιός μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν για τα παιδιά που έχουν διαταραχή ταυτότητας φύλου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, ώστε οι γονείς να δουν το θέμα της «αμφιθυμίας» του φύλου τους, πριν καταφύγουν σε ιατρικές διαδικασίες.

Ο 57χρονος ηθοποιός, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, αποκάλυψε ότι όταν ήταν παιδί ντυνόταν κοριτσίστικα και ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει κορίτσι και έφερε ως παράδειγμα την Κέιτλιν Τζένερ, που είναι ο πρώην Ολυμπιονίκης Μπρους Τζένερ, για το λάθος που έκανε να μπει στη διαδικασία αλλαγής φύλου χωρίς να έχει ιδέα πόσο δύσκολο είναι να ζεις ως διαφυλικός.

Πιστεύει ακόμα ότι είναι τρομακτικό που οι γονείς ζητούν ιατρική βοήθεια λέγοντας πως «είναι ωραίο που αφήνουν τα παιδιά τους να εκφράζουν αυτό που νιώθουν, αλλά η ορμονοθεραπεία σε μικρή ηλικία είναι ένα δύσκολο βήμα. Νομίζω ότι πολλά παιδιά έχουν μία αμφιθυμία για το φύλο τους όταν είναι πολύ μικρά και για τα συναισθήματά τους προς τους άλλους. Θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να αγκαλιάζεται αυτό το συναίσθημα».

Ο ηθοποιός μίλησε ακόμα και για την σχέση του με την Γαλλίδα ηθοποιό Μπεατρίς Νταλ και πώς θα ήταν αν αυτή είχε γεννούσε το παιδί του. «Μιλάμε συχνά για το πώς θα ήταν η ζωής μας αν είχαμε ένα παιδί. Και θα ήθελα πάρα πολύ να είχα ένα παιδί. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σε κέντρο αποτοξίνωσης από τώρα».

Διαβάστε περισσότερα...

Το γλέντι της βάπτισης μετατράπηκε σε τραγωδία - Σφραγίστηκε το εστιατόριο - Τι λένε μάρτυρας και ο ιδιοκτήτης της


Το γλέντι της βάπτισης μετατράπηκε σε τραγωδία – 1 νεκρός και 25 καλεσμένοι στο νοσοκομείο


Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετέβη σήμερα στην περιοχή Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, μετά την καταγραφή 45 κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος που σημειώθηκε σε εστιατόριο στις 18 Ιουνίου.

Συνολικά νοσηλεύθηκαν 25 ασθενείς, εκ των οποίων εννέα παραμένουν στο νοσοκομείο. Για τον άτυχο άνδρα που απεβίωσε, διερευνώνται τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται κατά την επόμενη χρονική περίοδο, την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής στο χειρισμό και στη μεταφορά των τροφίμων.

Δείτε το βίντεο του ALPHA.



----------

Τι λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας για το "τραπέζι θανάτου" στη Βοιωτία


«Είμαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση», αναφέρει ο Κλεομένης Μπαλωμένος, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου στήθηκε το «τραπέζι θανάτου».

«Λυπάμαι γι’ αυτό που έγινε, ήταν κακή στιγμή. Δεν μπορώ να ξέρω», λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας σχολιάζοντας στην κάμερα του STAR την τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε έναν 57χρονο και έστειλε στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση 45 άτομα, τα οποία συγκαταλέγονταν στη λίστα με τους καλεσμένους της βάπτισης.

Δείτε το βίντεο από το STAR:



----------

Σοκάρει η περιγραφή του πατέρα ενός 8χρονου που έφαγε στο "μοιραίο" εστιατόριο


Σοκάρει η περιγραφή του πατέρα ενός οκτάχρονου που κινδύνευσε από τροφική δηλητηρίαση, καθώς έφαγε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του στο ίδιο εστιατόριο στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας όπου και έγινε το τραπέζι της μοιραίας βάπτισης.

Την ίδια ώρα που οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν που κρυβόταν το φονικό μικρόβιο της σαλμονέλας, που σκότωσε έναν άνθρωπο και έστειλε 45 άτομα στο νοσοκομείο, ένας πατέρας περιγράφει στο lamiareport.gr, τις δραματικές στιγμές που έζησε, αφού είχε την ατυχία να φάει Σάββατο και Κυριακή στο εστιατόριο που έγινε το γλέντι της βάπτισης .

«Άκουσα μέσα στο φαρμακείο για τη σαλμονέλα και μου κόπηκαν τα πόδια. Έτρεξα στο Κ.Υ. Διστόμου και από εκεί στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, για να καταλήξω μέσα σε ένα πανικό στην Αθήνα με το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο να ψήνεται στον πυρετό, με εμέτους και διάρροια », λέει ο πατέρας του οκτάχρονου.

Ακούστε όσα είπε εδώ:



----------

Σφραγίστηκε το εστιατόριο με το "μενού του θανάτου" στα Άσπρα Σπίτια


Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, έπειτα από το περιστατικό μαζικής τροφικής δηλητηρίασης του περασμένου Σαββάτου, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Έπειτα από απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, οι επόπτες της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας συνέλεξαν δείγματα προϊόντων του εστιατορίου αλλά και προμηθευτών αυτού, στο πλαίσιο του υγειονομικού ελέγχου, τα οποία στάλθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, το κατάστημα σφραγίστηκε με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά μέχρι να εξαχθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο - σοκ: Διευθυντής χτυπάει επί σκηνής τους υπαλλήλους του για παραδειγματισμό


Σοκάρει την κοινή γνώμη το βίντεο στο οποίο διευθυντής κινεζικής τράπεζας τιμωρεί με δημόσιο εξευτελισμό τους υπαλλήλους τους, επειδή «δεν κατάφεραν να υπερβούν τον εαυτό τους».

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της «Rural Commercial Bank» ανέβασε στη σκηνή οκτώ υπαλλήλους, άνδρες και γυναίκες, και άρχισε να τους χτυπά με χάρακα στα οπίσθια για παραδειγματισμό.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο και ανέβηκε στο Facebook στη σελίδα , της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, People's Daily.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο φτώχειας το 35,7% του πληθυσμού της χώρας


Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 860.117.
Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ ) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) έτους 2015, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2014.

Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2015, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,7% του πληθυσμού της χώρας , παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά .


  • Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (39,4%).
  • Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για τους Έλληνες σε 37,4% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 64,3%
  • Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε χώρα εκτός Ελλάδος σε 63,4%
  • Το ποσοστό του πληθυσμού, που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,4%.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού, που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, και διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,8% .
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 7,0%. Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και κατώφλι κινδύνου φτώχειας
  • Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
  • Το έτος 2015, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της Χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας όταν το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου εισοδήματος του νοικοκυριού. Ο παραπάνω δείκτης που κατά το 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αύξηση κατά το 2011 και το 2012 (στο 21,4% και 23,4% αντίστοιχα), ενώ άρχισε να μειώνεται από το 2013. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 8.796 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 17.182 ευρώ.
  • Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 860.117 σε σύνολο 4.195.840 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 2.293.172 στο σύνολο των 10.723.089 ατόμων του πληθυσμού της Χώρας. Βασικές διαπιστώσεις
  • Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0 ─ 17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,6% σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014, ενώ είναι υψηλότερος κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
  • Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 13,7% παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2014. • Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.111.300 άτομα ή σε 18,7% του πληθυσμού ηλικίας 18 - 59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2014) ανερχόταν σε 1.165.800 άτομα.


Από τη μία πλευρά, αύξηση σημείωσε το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια, ως προς το σύνολο του πληθυσμού, στη περίπτωση των:

- Εργαζομένων γυναικών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (11,0%). Η αύξηση αφορά κυρίως στις περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων γυναικών (1,8 ποσοστιαίες μονάδες) και λιγότερο στη περίπτωση όσων εργάζονται σε μισθωτές εργασίες (0,4 ποσοστιαίες μονάδες)

- Μονογονεϊκών νοικοκυριών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες (32,2%)

- Νοικοκυριών με έναν ενήλικα κάτω των 65 ετών κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες (27,8%) aπό την άλλη πλευρά, μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια στην περίπτωση των:

- Μη εργαζομένων γυναικών κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες (24,0%)

- Λοιπών μη οικονομικά ενεργών γυναικών (εκτός συνταξιούχων) κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες (25,6%)

- Νοικοκυριών με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες (18,9%) - Νοικοκυριών αποτελούμενων από τρείς ή περισσότερους ενήλικες κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (18,6%)

- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.828.500 άτομα ή σε 35,7% του συνόλου του πληθυσμού, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (κατά το έτος 2014 ήταν 3.884.700 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 36,0% του πληθυσμού)

- Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, υπολογιζόμενος με κατώφλια διάφορα του 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, ανέρχεται σε:

-9,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 40% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος,

- 14,1%, αν το κατώφλι οριστεί στο 50% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και 26,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 70% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, αντίστοιχα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς τα videogames σώζουν τον κόσμο!


Οι ανατρεπτικοί τρόποι με τους οποίους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας.

Είναι γεγονός πως οι gamers ακούν πολλά και διάφορα, αφού όταν δεν τους κατηγορούν πώς τα παιχνίδια θα τους μετατρέψουν σε ψυχοπαθείς φονιάδες, τους μέμφονται πως χάνουν τον καιρό τους με παιδιάστικα καμώματα.

Έλα όμως που αποδεικνύεται πως τίποτα δεν είναι πιο ψευδές από τις κατηγορίες που περιστρέφονται γύρω από τα videogames, αφού συχνά πυκνά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όχι μόνο κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε πολλούς τομείς ανθρώπινης δράσης, αλλά και αποδεικνύουν ότι είναι ικανά να κάνουν τον κόσμο μας σαφώς καλύτερο.

Η ηλεκτρονική ψυχαγωγία στο παρασκήνιο λοιπόν της κοινωνίας για ένα σωρό ευεργετικά αποτελέσματα…


Το online gaming ανανεώνει την οικονομία



Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια, όπως το «World of Warcraft» και το «Second Life», βασίζονται σε δικές τους σοφιστικέ οικονομίες, καθώς οι παίκτες αμείβονται με ηλεκτρονικά λεφτά για τις αποστολές που κάνουν, τα οποία ξοδεύουν στα αντίστοιχα μαγαζιά των παιχνιδιών. Κι επειδή ακριβώς αποκτάς λεφτά ολοκληρώνοντας δύσκολους στόχους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ξοδεύεις το ηλεκτρονικό χρήμα πολύ προσεκτικά, καθώς αντιπροσωπεύει κόπο και χρόνο. Γι’ αυτό και οι οικονομολόγοι λατρεύουν τις διαδικτυακές κοινότητες των παικτών!

Τέτοια παιχνίδια λειτουργούν ιδανικά ως πρότυπα για τον έλεγχο οικονομικών μοντέλων και θεωριών, καθώς είναι γεμάτες από πραγματικούς ανθρώπους που ξοδεύουν λεφτά που απέκτησαν με μόχθο, πολύ κοντά δηλαδή στις πραγματικές συνθήκες. Και βέβαια εδώ δεν υπάρχουν αληθινές συνέπειες αν το οικονομικό πείραμα αποτύχει!

Ο κόσμος του online gaming χαρακτηρίστηκε ιδανικός για τη δοκιμασία επαναστατικών οικονομικών υποθέσεων ήδη από τις πρώτες στιγμές που έγινε δυνατός, καθώς η μαζικότητά του και η έλλειψη αληθινών συνεπειών τον έκαναν να φαντάζει τέλειο για έλεγχο θεωριών που παραήταν ριψοκίνδυνες για να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα. Πάμπολλοι οικονομολόγοι στράφηκαν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να προσομοιώσουν τα μοντέλα τους, να τα παραλλάξουν και να τα ραφινάρουν τελικά, επιδρώντας έτσι στα βαλτωμένα νερά της παγκόσμιας οικονομικής, που έχει να δει τομή από τη δεκαετία του 1960. Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές videogames, οι δημιουργίες των οποίων αφορούν σε εκατομμύρια χρήστες, προσλαμβάνουν εδώ και χρόνια οικονομολόγους για να σκαρώσουν τους τρόπους αμοιβής και σπατάλης των ηλεκτρονικών νομισμάτων.

Τραπεζική κρίση μάλιστα στο παιχνίδι «Second Life» το καλοκαίρι του 2007 έφερε τα πάνω κάτω στην επικράτεια του online παιχνιδιού και είχε πολλά κοινά με την πραγματικότατη κρίση που θα έπληττε τις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά! Αν λοιπόν η τράπεζά σας δεν καταρρεύσει σε 20 χρόνια, έχετε μερικά εκατομμύρια gamers να ευχαριστείτε γι’ αυτό…

Τα multiplayer games εκπαιδεύουν τους ηγέτες του αύριο



Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά πλάσματα και απολαμβάνουν την ανθρώπινη επαφή, κάτι που φανερώνεται εξάλλου από την απίστευτη απήχηση των online multiplayer games, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να μαζευτούν διαδικτυακά και να μοιραστούν το αγαπημένο τους χόμπι. Ταυτοχρόνως βέβαια οι άνθρωποι χρειάζονται ηγέτες να ενώσουν τις ομάδες και να καταπραΰνουν τα μίση, σαν πολιτικοί άντρες ή στελέχη επιχειρήσεων δηλαδή.

Με αυτά υπόψη, είτε πρόκειται για συντεχνία του «World of Warcraft» είτε για ηλεκτρονική εταιρία του «EVE Online», χρειάζεται έναν ικανό παίκτη να τραβήξει μπροστά και να συντονίσει τη δράση χιλιάδων παικτών, να τακτοποιήσει τις μικροδιαφορές και να διασφαλίσει ότι όλοι θα πάρουν τα οφειλόμενα. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτές οι ανάγκες δεν διαφέρουν παρασάγγας από τις αντίστοιχες του πραγματικού κόσμου.

Αρκετοί μάλιστα gamers επιδόθηκαν στις δικές τους επιχειρηματικές προσπάθειες όταν είδαν ότι τα καταφέρνουν και με το παραπάνω στην ηλεκτρονική ηγεσία (το παράδειγμα του Τρέι Ράτκλιφ είναι εδώ δηλωτικό, που από πετυχημένος gamer μετατράπηκε σε αφεντικό της δικής του φίρμας ηλεκτρονικών παιχνιδιών)! Προσφάτως δε, η έγκριτη οικονομική επιθεώρηση «Harvard Business Review» εξήρε τις ηγετικές ικανότητες των online παικτών ως «αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των επιχειρήσεων»! Μη δαγκωθείτε λοιπόν αν δείτε μια μέρα το πιτσιρίκι του γείτονα να γίνεται αφεντικό σας στη δουλειά…

Το Nintendo Wii επικουρεί τις φυσικοθεραπείες



Μια στο τόσο, όλο και κάποια εταιρία αποφασίζει ότι αυτό που θέλουν οι gamers είναι λίγη φυσική άσκηση. Και βέβαια κάνει λάθος! Παρά τις κακές πωλήσεις όμως των τίτλων που εγγυούνται σωματική δραστηριότητα, υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που επιβιώνουν από τον σύντομο αυτό κύκλο ζωής για λόγους που ξεπερνούν την εμπορική απήχηση των τίτλων τους.

Όπως το Wii δηλαδή! Όταν κυκλοφόρησε η κονσόλα που ένιωθε τις κινήσεις του παίκτη το 2006, έγινε μεν αρχικά δημοφιλής, αλλά γρήγορα ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν βολικό να παίζει παιχνίδια όρθιος, κι έτσι έμεινε πίσω από τα Xbox 360 και Playstation 3 για χρόνια. Όχι όμως και στα γραφεία των φυσικοθεραπευτών! Καθώς οι φυσικοθεραπευτές διείδαν γρήγορα ότι πίσω από τις επαναλαμβανόμενες και συχνά κουραστικές κινήσεις που επέβαλε η κονσόλα κρυβόταν ένας ιδανικός τρόπος θεραπείας για ανθρώπους που ανέκαμπταν από τραυματισμούς ή είχαν υποστεί εγκεφαλικά και κατάγματα!

Το Wii πρόσφερε ουσιαστικά τα ίδια οφέλη με τις παραδοσιακές τεχνικές φυσιοθεραπείας, μόνο που το έκανε απείρως πιο διασκεδαστικά. Οι ασθενείς δεν παραπονούνταν μάλιστα καθόλου από τη φυσική άσκηση, καθώς δεν ένιωθαν ότι υποβάλλονταν σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: οι ασθενείς ολοκλήρωναν τις θεραπείες τους γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Το Wii είχε έρθει για να μείνει, αν και όχι εκεί που το προόριζε αρχικά η Nintendo…

Το «World of Warcraft» και η επιδημιολογία



Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το φοβερό και τρομερό role-playing game το 2004, έγινε κακός χαμός. Τέτοιος χαμός που όλοι μιλούσαν για το δημοφιλέστερο -τότε- παιχνίδι όλων των εποχών! Εκατομμύρια παίκτες περιπλανιόνταν στον κόσμο του Azeroth και έστειλαν το «WoW» στην κορυφή του gaming κόσμου. Τον Σεπτέμβριο του 2005 όμως ένας κακόβουλος ιός άρχισε να εξαπλώνεται στον online πληθυσμό του παιχνιδιού.

Η πάθηση (Corrupted Blood) έπρεπε βέβαια να προσβάλει μόνο τους δυνατότερους χαρακτήρες του παιχνιδιού, στους οποίους δεν θα έκανε και τόση ζημιά, αν και ένα προγραμματιστικό λαθάκι των developers εξάπλωσε τον ιό σε όποιον βρισκόταν κοντά στον μολυσμένο παίκτη. Κι έτσι οι αδύναμοι χαρακτήρες και οι νεοεισερχόμενοι στο παιχνίδι σκοτώνονταν σχεδόν αμέσως, την ίδια ώρα που ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που το πράγμα πήρε αμέσως διαστάσεις επιδημίας! Οι παίκτες απέφευγαν τα μέρη που συνωστίζονταν ο κόσμος και πολλά σημεία τέθηκαν σε καραντίνα.

Κάποιοι βέβαια έτριβαν τα χέρια τους από την online αυτή αναποδιά και δεν ήταν παρά οι επιδημιολόγοι! Οι οποίοι όταν συνειδητοποίησαν τι γινόταν στο ανεπανάληπτο videogame, το χρησιμοποίησαν ως πρότυπο έρευνας για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων. Κι αυτό γιατί παρά τα σοφιστικέ μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζει η σύγχρονη επιδημιολογία και τα δεδικασμένα από παλιότερες επιδημίες, η πρόγνωση της εξάπλωσης μιας πανδημίας μόνο εύκολη δεν είναι.

Κι έτσι το «World of Warcraft» μετατράπηκε στο Άγιο Δισκοπότηρο της επιδημιολογίας, καθώς πολλοί γιατροί άρχισαν να εφαρμόζουν τα μοντέλα σε έναν online κόσμο χωρίς ουσιαστικούς κανόνες για πανδημίες. Ο απρόβλεπτος ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί εξάλλου να αναπαραχθεί στα παραδοσιακά μοντέλα, μπορούσε όμως και με το παραπάνω στο «WoW»: στο εικονικό εργαστήριό του, οι παίκτες που έλεγχαν τους χαρακτήρες αψηφούσαν τις καραντίνες για να βοηθήσουν φίλους, κατέφευγαν σε απαγορευμένα μέρη ή περιπλανιόνταν απλά σε μολυσμένες ζώνες από καθαρή περιέργεια.

Η online αυτή ιατρική κρίση κόμισε αποφασιστικής σημασίας δεδομένα στην επιδημιολογία και εμφανίστηκε σε πλήθος ακαδημαϊκών άρθρων, παίζοντας τον δικό της ρόλο στην πρόβλεψη της εξάπλωσης των λοιμωδών νόσων…

To Tetris και το μετατραυματικό στρες



Το κλασικό ρωσικό παιχνίδι έχει παιχτεί από εκατομμύρια κυριολεκτικά ανθρώπους και σπανίως κυκλοφορούσε τα τελευταία 30 χρόνια κάποια παιχνιδομηχανή χωρίς να το περιλαμβάνει. Το εθιστικότατο Tetris είναι όμως ανεπανάληπτο για πολλούς ακόμα λόγους, αν και δύσκολα θα περιλαμβάναμε σε αυτούς το σβήσιμο των κακών αναμνήσεων!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν λοιπόν ότι το Tetris έχει την αναπάντεχη ικανότητα να απαλύνει τα συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες. Όπως υπέθεσαν οι επιστήμονες, είναι η πνευματική προσήλωση που απαιτεί το παιχνίδι αυτή που παρεμβαίνει στην ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει μνήμες, κάνοντας τις εκδηλώσεις της αγχώδους διαταραχής όσο πιο ήπιες παίρνει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις μαμούθ από την VW για το «Dieselgate»


Η αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζεται έτοιμη να καταβάλει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

H αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο καταβολής αποζημιώσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διευθετήσει ένα μέρος των δικαστικών διαφορών σχετικά με το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ στις ΗΠΑ, γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Ο γερμανικός κολοσσός θα προτείνει να καταβάλει αποζημίωση έως και 7.000 δολάρια σε ρευστό στους ιδιοκτήτες των οχημάτων και θα συνεισφέρει επίσης σε ένα ταμείο καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισήμανε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας μιας πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης την 28η Ιουνίου.

Ερωτηθέντες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε ο όμιλος ούτε οι συνήγοροί του στις ΗΠΑ ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο.

Τον Απρίλιο η VW και η αμερικανική Δικαιοσύνη είχαν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία προέβλεπε την καταβολή «σημαντικών αποζημιώσεων» για τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 480.000 οχημάτων που έφεραν κινητήρες δύο λίτρων με παράνομο λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων.

Όποιοι κι αν είναι οι όροι αυτή η συμφωνία δεν θα ισοδυναμεί με το τέλος των δικαστικών περιπετειών της Volkswagen στις ΗΠΑ όπου το σκάνδαλο του «ντιζελγκέιτ» είχε ξεσπάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παραμένει στο στόχαστρο μιας ποινικής έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αέρας αλλαγών» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Δυναμική ανανέωση του ρόλου του ΕΑΠ επιχειρεί η διοίκηση του ιδρύματος

Τη δυναμική ανανέωση του εκπαιδευτικού ρόλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, επιχειρεί να πετύχει η διοίκηση του ιδρύματος, με την προώθηση αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής, αλλά και στην κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών.

«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον τίτλο του και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους Έλληνες πολίτες που θέλουν να σπουδάσουν», τόνισε ο Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 'Αλλωστε, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο ΕΑΠ, με την κατάργηση της κλήρωσης, αποτελεί δέσμευση, όχι μόνο της παρούσας διοίκησης, αλλά και της αρμόδιας υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Καρδάσης χαρακτήρισε «αυτονόητο» το να αποτελεί στόχο και γνώμονα η κατάργηση της κλήρωσης. «Είναι πρωτάκουστο να σπουδάζει ο τυχερός», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, από τον Οκτώβριο του νέου εκπαιδευτικού έτους, στο ΕΑΠ θα λειτουργήσουν έξι νέα μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών. Πρόκειται τα προγράμματα: 1. Δημιουργική Γραφή, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, 2. Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 3. Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές, 4. Διαχείριση Γήρανσης και χρόνιων Νοσημάτων, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 5. Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία και 6. Εκμάθηση ξένων γλωσσών για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι εκτός από τα παραπάνω μεταπτυχιακά προγράμματα, «εγκαινιάζεται» από την ερχόμενη χρονιά (αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017) και ένα προπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, στις αλλαγές που δρομολογούνται, είναι και η κατάργηση των συγγραμμάτων και η αντικατάστασή τους με ψηφιακό υλικό, ο διαχωρισμός του έτους σε εξάμηνα (αντί δεκάμηνων θεματικών που ίσχυαν μέχρι σήμερα) και η δυνατότητα ψηφιακών συναντήσεων - αντί δια ζώσης - με το εκπαιδευτικό προσωπικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν τις απεργίες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης


Με απόφαση του δ.σ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

Σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, προχώρησε το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση, με επιστολή της προς την ΟΜ.Υ.Λ.Ε και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμανιών, δεσμεύτηκε ότι με νομική βεβαιότητα στη Βουλή, θα διαφυλάξει την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, και όποια αντικατάσταση θα προέλθει με την ισχύουσα νομοθεσία με συλλογική σύμβαση εργασίας η διαιτητική απόφαση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

H oμοσπονδία των υπαλλήλων, χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για την απεξάρτηση στο σωφρονιστικό σύστημα παρουσιάζει ο Παρασκευόπουλος


Την ερχόμενη Κυριακή στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θα παρουσιάσει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο σωφρονιστικό σύστημα. Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στον χώρο της Θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας.

Το σχέδιο αυτό περιέχει τη σύσταση και λειτουργία, σε κάθε φυλακή, προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης και σωματικής αποτοξίνωσης, καθώς και της ψυχικής απεξάρτησης.

Ουσιαστικά πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, για ένα αναμενόμενο από καιρό εφαρμοστικό πλαίσιο, το οποίο «θα διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στο δικαίωμά του στη θεραπεία». Με τον τρόπο αυτό «υπηρετείται η αντεγκληματική πολιτική, καθώς διευκολύνεται η επανένταξη μέσα από μια ζωή χωρίς ουσίες και χωρίς έγκλημα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση παρτίδων συμπληρωμάτων διατροφής από τον ΕΟΦ


Ανιχνεύθηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Octopamine.

Στην ανάκληση των παρτίδων 150915, 010415 και 011015 των συμπληρωμάτων διατροφής MuscleCore Myocell 5 Phase Fruit Punch και Amix Hell’ NO2, λόγω παρουσίας της μη εγκεκριμένης ουσίας Agmatine Sulphate, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής, παράγεται στην Μεγάλη Βρετανία και διανεμήθηκε από την Amix Production sro, Τσεχίας.

Επίσης, ο ΕΟΦ προχώρησε στην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης της παρτίδας 1B του προϊόντος Activlab Sport Thermogenic, λόγω ανίχνευσης της μη εγκεκριμένης ουσίας Octopamine.

Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής, είναι προέλευσης Ηνωμένων Πολιτειών και διανεμήθηκε από την Regis Spzoo, Πολωνίας.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των παρτίδων των προϊόντων στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν, άμεσα, με τους πελάτες τους, προκειμένου να τις αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενέκρινε το ΑΣΕΠ την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για 2.500 ανέργους


Αφορά απασχόληση σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ Νο 6/2016 για την απασχόληση 2.500 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, διάρκειας οκτώ μηνών, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε δήμους και σε Υπηρεσίες Α' Υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών.

Η δημόσια πρόσκληση είναι αναρτημένη στους διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ (oaed.gr) και του ΑΣΕΠ (asep.gr). Οι θέσεις αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ (Πανεπιστημιακής), ΤΕ (Τεχνολογικής), ΔΕ (Δευτεροβάθμιας) και ΥΕ (Υποχρεωτικής).

Οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, από σήμερα έως και τις 12:00 της 4ης Ιουλίου 2016, την ειδική «ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α' ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ-Α ΚΥΚΛΟΣ», η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit


Πλήγμα στις εξαγωγές, οι συνέπειες στον τουρισμό.

Αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό στην ελληνική αγορά προκαλεί η επικράτηση του Brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πτωτικά από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στη δίνη του παγκόσμιου κραχ, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 530 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα πυρά των πωλητών.

«Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία», σχολιάζει στην Handelsblatt ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», τονίζει ενώ προσθέτει: «γι' αυτό, θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά».

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά στον αντίκτυπό του στην Ελλάδα, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ καλεί τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.

Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

Πλήγμα στις εξαγωγές

Αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, διαβλέπει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει η κ. Σακελλαρίδη, η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα και η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές μας ακριβότερες. Για τον ίδιο λόγο, η Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη για τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, όσοι Έλληνες ζουν και δουλεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα, θα δουν την αξία των εμβασμάτων τους να μειώνεται. Αντίστροφα, γίνονται πιο φθηνά τα δίδακτρα για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ μειώνεται και το κόστος των εισαγωγών βρετανικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.

Επίσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ θέτει το ζήτημα της αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πρόβλημα το οποίο πολλαπλασιάζεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Το 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα που θα υποστούν σοβαρές ζημιές. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανησυχεί τόσο την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη όσο και τους Έλληνες επιχειρηματίες και, κυρίως, τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα και πλέον δεν θα θεωρούνται καταθέτες σε χώρα εντός ΕΕ. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους και τους φοιτητές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα θέματα αυτά θα διευθετηθούν στο μεταβατικό διάστημα.

Αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό «lobby» στο City του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός.

«Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος μήπως γίνουμε μάρτυρες στο «ξήλωμα του πουλόβερ». Το Brexit ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους ευρωπαϊκούς λαούς, στόχος, λοιπόν, από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και να προκαλέσουν την ανάπτυξη με απασχόληση και δικαιώματα στη γηραιά ήπειρο» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Αχαρτογράφητα νερά με απαισιόδοξες προβλέψεις

«Το Brexit ήταν αναπάντεχο καθώς την τελευταία εβδομάδα είχε φανεί ότι το κλίμα είχε αντιστραφεί. Είναι συγκεκριμένο γεγονός και μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα πολιτικά και οικονομικά νερά» δηλώνει ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) και συνεχίζει: «Πολιτικά διότι ο ευρωσκεπτικισμός θριάμβευσε και το όραμα της ενωμένης Ευρώπη δεν υπάρχει πια. οι πολιτικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν με το Brexit θα ακολουθήσουν μια σκυταλοδρομία ευρωσκεπτικισμού και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες ενώ απομακρύνεται το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Οικονομικά θα πληγούν οι ασθενέστεροι».

Όπως εκτιμά ο κ. Καραγεωργίου, οι συναλλαγές πλέον θα είναι πιο δύσκολες και πιο αυστηρές. Οι χώρες που δεν είναι οικονομικά και πολιτικά σταθερές, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα πληγούν ακόμα περισσότερο. Οι συναλλαγές θα γίνουν αυστηρότερες και θα υπάρξει ύφεση οικονομική στην Ευρώπη που θα επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται από υφεσιακά φαινόμενα τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί».

«Η Ευρώπη των λαών έγινε η Ευρώπη των μάνατζερ. Η Ευρώπη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τώρα μετά το brexit μπαίνει σε ένα ολισθηρό δρόμο όπου ο εθνικισμός των κρατών θα κερδίσει έδαφος. Η πρωτοφανής βουτιά στα διεθνή και το ελληνικό Χρηματιστήριο αποδεικνύουν ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά για τα οποία οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής αλλά είναι απαισιόδοξη» επισημαίνει ο κ. Καραγεωργίου.

Αναταράξεις στην διεθνή και την ελληνική οικονομία, συνέπεια του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, διαβλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και καλεί, παράλληλα, την ηγεσία της ΕΕ να διορθώσει τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας και την αδιαφορία για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Μίχαλος αναφέρει: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία, η οποία, δυστυχώς, παραμένει ακόμα ασθενής. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί από κοινού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες, και έτσι θα πρέπει να δούμε και την ψήφο των πολιτών του ισχυρού Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη επιτέλους στην ολοκλήρωση της, μακριά από τακτικισμούς που πληγώνουν ανεπανόρθωτα τις αξίες, τη συνοχή και την οικονομία της ευρωπαϊκής κοινότητας».

«Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς άλλωστε θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά, ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα, από το νέο status στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη, θωρακίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες επί τη βάση των οποίων δημιουργήθηκε», προσθέτει ο κ. Μίχαλος.

Οι συνέπειες του Brexit στον τουρισμό

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντοπίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος τις πιθανές συνέπειες του Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Μακροπρόθεσμη εκτίμηση των συνεπειών, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμα όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Από την πλευρά του, το μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νικόλας Κελαηδίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε» να δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Τα τελευταία χρόνια οι ελεύσεις Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει ο Μαρκογιαννάκης ότι παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη


«Ο Εισαγγελέας άσκησε αναίρεση κατά του σκέλους του Βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκα ως ηθικός αυτουργός».

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης με την οποία διαψεύδει ότι παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση του θανάτου του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Αναλυτικά σε δήλωση, που έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, επισημαίνει τα εξής:

Η είδηση που έχει κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε., περί απόρριψης της αναίρεσης που είχε ασκηθεί από τον Εισαγγελέα του Α.Π. σε υπόθεση που με αφορά και περί παραπομπής μου σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη, είναι κατά το δεύτερο σκέλος καθ’ ολοκληρίαν ψευδής και κακοήθης.

Η αλήθεια είναι ότι:

Για την ανόητη δίωξη, σχετικά με το bullying κατά του Β. Γιακουμάκη, που είχε ασκηθεί εναντίον μου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, εκδόθηκε το με αριθμό 15/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, με το οποίο απαλλάχτηκα πανηγυρικά. Το βούλευμα αυτό έχει γίνει ήδη αμετάκλητο. Η αναίρεση του Εισαγγελέα του Α.Π. αφορούσε επουσιώδες σκέλος το εν λόγω βουλεύματος, που καμία σχέση δεν έχει με τις κατηγορίες για bullying κατά του Β. Γιακουμάκη. Αφορά τιμωρία μαθητή που σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει το όνομα του χωριού του σε τοίχο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ο Εισαγγελέας του Α.Π. άσκησε αναίρεση κατά του σκέλους του Βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκα ως ηθικός αυτουργός του Διευθυντή της Σχολής και ενός ακόμη μέλους του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για την απόφαση που πήραν να επιβάλουν την ποινή της αποβολής για τρεις ημέρες του μαθητή από τα μαθήματα της Σχολής και όχι όπως έπρεπε από την εστία της Σχολής.

Λόγος αναίρεσης ήταν η κακή εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης, δεδομένου ότι ούτε το Π.Δ. που προβλέπει τις πειθαρχικές ποινές ατακτούντων μαθητών τεχνικών σχολών, ούτε ο κανονισμός της σχολής προβλέπει τέτοια ποινή!

Όπως πληροφορήθηκα σήμερα, το ποινικό τμήμα του Α.Π. σε συμβούλιο απέρριψε την αναίρεση. Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και ως εκ τούτου δεν την έχω στα χέρια μου. Πληροφορήθηκα όμως την αιτιολογία της από έγκυρη πηγή.

Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά των κκ Ανώτατων Δικαστών να εκδώσουν απόφαση με μία αστεία, γελοία θα έλεγα αιτιολογία. Η κατήδες θα ωχριούσαν μπροστά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι την άθλια νομική τους κατασκευή την μεθοδεύσαν, επειδή είμαι επώνυμος και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Άξιος λοιπόν ο μισθός τους. Άντε και καλή προαγωγή στις επόμενες κρίσεις. Ντροπή τους.

Να έχουν όμως υπόψη τους ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Και γι΄ αυτούς και για τους υφισταμένους των, οι οποίοι κινούμενοι με τα ίδια ελατήρια, για έναν και πλέον χρόνο πρόσβαλλαν κατ’ εξακολούθηση, με πρόθεση, την τιμή και την υπόληψή μου, ταλαιπώρησαν την οικογένειά μου και με έβλαψαν ανεπανόρθωτα, ισχύει το «ως εδώ και μη παρέκει» και η παροιμία «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Μετά την καθαρογραφή της απόφασης θα τα ξαναπούμε. Για τους άθλιους κονδυλοφόρους, τους κακοποιούς της δημοσιογραφίας και τα λογής ανθρωπάκια που βρήκαν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να χύσουν το δηλητήριό τους, έρχεται και για αυτούς η ώρα.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

τ. Βουλευτής Χανίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πολιτικών Υπαλλήλων την Τετάρτη


Διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο Ταμείο τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν για την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές και συνταξιουχικές οργανώσεις για την υπεράσπιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), έξω από τα γραφεία του Ταμείου στην οδό Λυκούργου.

Όπως υποστηρίζουν συντελείται νέα ληστεία σε βάρος των μερισματούχων του Ταμείου. «Η νέα περικοπή, άνω του 40% επί των καταβαλλόμενων, μέχρι πρότινος, μερισμάτων, δίνει τη χαριστική της βολή στο Ταμείο μας. Μετά την κατάργηση από 1/1/2015 της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επαναφέρει, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και μετά τη συνταξιοδότηση άνω των 200 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς κανένα νέο διορισμό και την επέκταση της ελαστική εργασίας, το ΜΤΠΥ αφήνεται να καταρρεύσει», αναφέρουν.

Η Επιτροπή υπεράσπισης του Ταμείου «απαιτεί»:

1. Την επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου.

2. Την ανάκληση της απόφασης για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος και την επαναφορά της μηνιαίας χορήγησής του, χωρίς νέες περικοπές.

3. Προλήψεις μόνιμου προσωπικού στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών του κράτους.

4. Ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης που δίνει την αρμοδιότητα στον πρόεδρο του Δ.Σ του ΜΤΠΥ να αποφασίζει μονομερώς για το ύψος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης.

Επίσης, καλεί το Δ.Σ. του ΜΤΠΥ να υποστηρίξει ομόφωνα την επαναφορά του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ΜΤΠΥ, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου μας να προτείνει μείωση των μερισμάτων, πολλώ δε μάλλον εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Πεκίνο βουλιάζει έως και 11 εκατοστά τον χρόνο


Το φαινόμενο αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων.

Το Πεκίνο, που είναι ήδη διάσημο για το «νέφος» ρύπανσης στην ατμόσφαιρά του, φαίνεται πως αντιμετωπίζει και μια τελείως διαφορετική απειλή, όχι εναέρια αλλά υπόγεια: βυθίζεται κατά τόπους έως 11 εκατοστά τον χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα από Κινέζους και άλλους επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Remote Sensing» (Τηλεπισκόπηση) και βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες ζωτικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας αλλά και υψηλά κτίρια, μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Η καταβύθιση του εδάφους δεν είναι ομοιόμορφη και το γεωλογικό φαινόμενο είναι πιο έντονο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο, μια μεγαλούπολη άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε μια ξηρή πεδιάδα, που όμως διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα πηγάδια γεώτρησης μέσα και γύρω από το Πεκίνο και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών. Το 2015 η Κίνα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου καναλιών και τούνελ 2.400 χιλιομέτρων, που φέρνει από μακριά περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, με στόχο να μειωθούν οι τοπικές γεωτρήσεις και να λυθεί το πρόβλημα του νερού σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη κατά πόσο αυτό το νερό που μεταφέρεται από μεγάλη απόσταση, θα επιτρέψει να αυξηθεί ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το Πεκίνο και έτσι να επιβραδυνθεί το «βούλιαγμα» της πόλης.

Και άλλες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια, αν όχι χειρότερα, προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων. Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται έως 28 εκατοστά το χρόνο, περίπου ανάλογος είναι ο ρυθμός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρίνιο: Συνελήφθη 35χρονος - Κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και των ανήλικων παιδιών του!


Στο πλαίσιο του αυτοφώρου θα δικαστεί σήμερα 35χρονος κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία στο Αγρίνιο. Ο εν λόγω συνελήφθη χθες, στις 22.10 το βράδυ, μετά από μήνυση που υπέβαλλε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγρινίου η 34χρονη σύζυγος του.

Η 34χρονη υποστήριξε πως το απόγευμα χθες στις 18.30 δέχθηκε χτυπήματα στα χέρια και τα πόδια της από τον άνδρα της. Σαν να μην έφτανε αυτό, η γυναίκα υποστήριξε πως ο σύζυγός της επιτέθηκε και χτύπησε τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους , ηλικίας 2, 4, 5 και 6 ετών.


Πηγή: http://www.agriniopress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που σκότωσε τον 46χρονο στην Κόρινθο υποστηρίζει ότι την παρενόχλησε


Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον ανακριτή η γυναίκα που κατηγορείται ότι δολοφόνησε έναν άνδρα στην Κόρινθο, γιατί, όπως ισχυρίζεται, παρενόχλησε σεξουαλικά την ίδια και μια ανήλικη φίλη της. Η κοπέλα σύμφωνα με τον δικηγόρο της υποστηρίξε πως το θύμα την πέρασε για ιερόδουλη και της ζήτησε να συνευρεθούν ερωτικά.

Δείτε το βίντεο του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο αισχροκέρδειας - 12 ευρώ για ένα κλαμπ σάντουιτς


Όργιο αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κλαμπ σάντουιτς μπορεί να φτάσει και τα 12 ευρώ. Επίσης αν κάποιος θέλει να γευτεί ένα χοιρινό φιλέτο εισαγωγής θα πρέπει να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 24,90 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Brexit «διασπά» τη Μεγάλη Βρετανία - Συγκεντρώνουν υπογραφές για επανάληψη του δημοψηφίσματος οι Βρετανοί


Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη πυροδοτεί η απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο θύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος φαίνεται πως είναι η ίδια η Βρετανία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά διάλυσης καθώς η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία προετοιμάζονται για δημοψηφίσματα ώστε να αποσχισθούν από τη Βρετανία.

Δείτε το βίντεο του ALPHA



------------


Οι Βρετανοί που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ συγκεντρώνουν υπογραφές για να επαναληφθεί το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου καθόρισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αίτημα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 122.000 Βρετανοί έως τώρα κάτι που σημαίνει πως η βρετανική Βουλή είναι υποχρεωμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο αίτημα.

Οι υποστηρικτές του Bremain, θεωρούν πως το αίτημά τους είναι βάσιμο από τη στιγμή που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρότερη του 75%.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε στη Σεβίλη


Έπειτα από τρεις ημέρες πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό.

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα στη Σεβίλη της νότιας Ισπανίας, τρεις ημέρες μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη για τον 15ο σταθμό του περίπλου του γύρου του κόσμου έχοντας την ηλιακή ενέργεια μοναδικό καύσιμό του, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε στη Σεβίλη

«Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, είναι τόσο φανταστικό», αναφώνησε ο ελβετός πιλότος Μπερτράν Πικάρ, μιλώντας με το κέντρο ελέγχου του αεροσκάφους στο Μονακό απευθείας μέσω Διαδικτύου. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε ενώ ακούγονταν θερμά χειροκροτήματα στο αεροδρόμιο της Σεβίλης έπειτα από έναν περίπλου 6.272 χιλιομέτρων πάνω από τον ωκεανό, την πρώτη διατλαντική πτήση ενός αεροπλάνου που πετά χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια.

Το μονοθέσιο Solar Impulse 2 προσγειώθηκε λίγο μετά 07.30 τοπική ώρα στη Σεβίλη. Είχε απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι γύρω στις 02:30' τοπική ώρα της 20ης Ιουνίου. Η πτήση των 71 ωρών ήταν το 15ο σκέλος του ταξιδιού του γύρου του κόσμου με το μονοθέσιο αεροπλάνο που πιλοτάρουν εναλλάξ οι ελβετοί αεροπόροι Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ.

«Αψογα», είπε ο Πικάρ μετά την προσγείωση, ευχαριστώντας το πλήρωμα των μηχανικών του για τις προσπάθειές τους.

Οι χρήστες του Διαδικτύου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν απευθείας τη διαδρομή αυτή, χάρη σε κάμερες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη καμπίνα, πάνω στην ουρά και κάτω από τα φτερά του αεροπλάνου.

Ο 58χρονος Μπερτράν Πικάρ κατάγεται από οικογένεια επιστημόνων και εφευρετών. Ο παππούς του, ο Ογκίστ, ενέπνευσε τον Ερζέ να δημιουργήσει το πρόσωπο του καθηγητή Τουρνεσόλ.

Ο 63χρονος Αντρέ Μπόρσμπεργκ είχε πιλοτάρει προηγουμένως το αεροπλάνο στο μεγαλύτερο ταξίδι του μεταξύ της Ναγκόγια (Ιαπωνία) και του αρχιπελάγους της Χαβάης στον Ειρηνικό: 6.437 χλμ. μέσα σε πέντε ημέρες και πέντε νύχτες.

Βάρους μόλις 1,5 τόνου αλλά μεγάλο όσο ένα Μπόινγκ 747, το αεροπλάνο πετά σε μέση ταχύτητα 50 -70 χλμ. την ώρα χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια την οποία προσλαμβάνουν περίπου 17.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που είναι τοποθετημένα πάνω στα φτερά του.

Η καμπίνα των 3,8 κυβικών μέτρων είναι εξοπλισμένη με φιάλες οξυγόνου για να μπορούν οι πιλότοι να αναπνέουν.

Το ηλιακό αεροσκάφος ξεκίνησε τον περίπλου του στις 9 Μαρτίου 2015 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), έκανε σταθμό στο Μουσκάτ του Ομάν, στο Αχμενταμπάντ και στο Βαρανάσι της Ινδίας, στο Μανταλάι της Μιανμάρ, στο Τσονγκίνγκ και στο Ναντζίνγκ στην Κίνα και μετά στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Στη συνέχεια διέσχισε τον Ειρηνικό, κάνοντας έναν μη προγραμματισμένο σταθμό για τεχνικούς λόγους στη Χαβάη και μετά συνέχισε την πτήση του πάνω από τις ΗΠΑ.

«Είναι η πρώτη φορά που ηλιακό αεροσκάφος διέσχισε τον Ατλαντικό!», υπογράμμισε ο πιλότος πριν κατεβεί από το αεροπλάνο, εξαντλημένος μετά το μεγάλο ταξίδι.

«Μπράβο, ήταν υπέροχο αυτό που βλέπαμε», είπε από το Μονακό ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο οποίος πέρασε όλη τη νύχτα στο κέντρο ελέγχο. «Πρέπει να ήταν λίγο περίπλοκο με όλα τα μαχητικά αεροσκάφη γύρω (από εσένα) και την ισπανική περίπολο» (που είχε αναπτυχθεί για να συνοδεύσει το Solar Impulse 2 στο αεροδρόμιο της Σεβίλης», είπε ο Αλβέρτος του Μονακό συνομιλώντας με τον πιλότο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...