Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Eurostat: Σταθερή στο 25,8% η ανεργία στην Ελλάδα


Σταθερή στο 25,8% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2014, σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2015 το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 11,2% (από 11,3% τον Δεκέμβριο του 2014), καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην «ΕΕ των 28», η ανεργία μειώθηκε στο 9,8% από 9,9% το Δεκέμβριο του 2014. Ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία στην ΕΕ ήταν 10,6%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Συνολικά τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφονται 23,8 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,06 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (25,8% το Νοέμβριο), στην Ισπανία (23,4%) και στην Κύπρο (16,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,7%) και στην Αυστρία (4,8%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων το Νοέμβριο του 2014 μειώθηκε στα 1,23 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23% και στις γυναίκες στο 29,3%.

Σταθερό στο 50,6% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα το Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Τα υψηλότερα ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ για τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφονται στην Ισπανία (50,9%) και ακολουθούν η Ελλάδα (49,8% το Νοέμβριο, η Κροατία (44,1%) και η Ιταλία (41,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,1%), στην Αυστρία (8,2%) και στη Δανία (10,8%).

Τον Ιανουάριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 22,9% (έναντι 23,1% το Δεκέμβριο του 2014) και στην ΕΕ στο 21,2% (έναντι 21,3% το Δεκέμβριο του 2014).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στη χρήση δακρυγόνων βάζει ο Γ. Πανούσης


Προαναγγέλλει «αυτοκάθαρση της αστυνομίας».

Τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τα νέα ήθη και κανόνες για τη «συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας», αναλύει σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Από τις πρώτες ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες ο κ. Πανούσης είναι η μείωση των προστίμων της Τροχαίας, αλλά και η «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες. Ταυτόχρονα, μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου είναι η «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και καλεί κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, «να πιστέψουμε σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Ο κ. Πανούσης τονίζει ότι η Αστυνομία «οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», και κάνει λόγο για «ήπια χρήση της νόμιμης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης», ενώ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί αναγκαία την καταστολή σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά ως «έσχατη λύση».

Γενικώς, ο κ. Πανούσης επισημαίνει:

-Πρέπει να υπάρχει αυτοκάθαρση στην Αστυνομία και σε περιπτώσεις παραβατικότητας αλλά και «περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση "δικούς τους κανόνες" ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας».

-Να αποφεύγεται η χρήση χημικών και η βία στις διαδηλώσεις, εκτός από περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών και κινδύνου ζωής «και περιουσιών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση».

-Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανούσης θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών οπλοφορίας, των αδειών δακτυλίου και των ελέγχων του παράνομου τζόγου, και να αντικατασταθεί και βελτιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου στην άσκηση της δουλειάς τους.

Ως προς την Τροχαία, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ως αναγκαία τα εξής:

-Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.

-Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης.

-Την «εκκαθάριση» των δρόμων και των πεζοδρομίων και εξασφάλιση διόδων του Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και αύξηση, σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρεια, της αστυνόμευσης των επικίνδυνων δρόμων.

Τέλος, ο κ. Πανουσης, σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσει μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν είσοδος τις Πέμπτες στο Μουσείο Μπενάκη


Μια προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η δωρεάν είσοδος σε όλα τα κτίρια και τις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη, κάθε Πέμπτη, επαναλαμβάνεται από τις 5 Μαρτίου και για έναν χρόνο, χάρη στην ευγενική προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Είναι η δεύτερη χρονιά που το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου, κάθε Πέμπτη, στα κεντρικά κτίρια και παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη, στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του.

Πρώτη φορά και με επιτυχία εφαρμόστηκε από τις 15/7/2013 έως τις 15/7/2014, ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα του Μουσείου Μπενάκη, αυτές τις ημέρες, σε ποσοστό 26% από 16% που ήταν πριν την εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή, περίπου 700 επισκέπτες κάθε Πέμπτη σε όλα τα κτίρια του Μουσείου, σε σύνολο 34.000 επισκεπτών τη συγκεκριμένη ημέρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η συγκεκριμένη προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου Μπενάκη κάθε Πέμπτη και αποτελεί το ένα τρίτο της δωρεάς του Ιδρύματος προς το Μουσείο. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη, Αιμιλία Γερουλάνου και τον διευθυντή ανάπτυξης και εξεύρεσης πόρων του Μουσείου, Νίκο Τριβουλίδη.

Όπως ανακοινώθηκε, η ενίσχυση του Μουσείου από το Ίδρυμα θα επεκταθεί με χρηματικό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Μουσείου Μπενάκη, υπό την προϋπόθεση αυτό θα συγκεντρώσει ένα αντίστοιχο ποσό από δωρεές και χορηγίες τρίτων (matching gift).

Αυτές οι ισόποσες δωρεές- χορηγίες θα προορίζονται για το έργο και του σκοπούς του Μουσείου. «Είναι ένας τρόπος που μας κινητοποιεί, που ενισχύει τις δυνάμεις μας και τις προοπτικές μας, για να μπορούμε εμείς οι ίδιοι με μεγαλύτερη σιγουριά να προχωρούμε» τόνισε η κ. Γερουλάνου.

Ήδη, για εφέτος έχει καλυφθεί το 78% του ποσού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με ισόποσες δωρεές που προέρχονται από 51 δωρητές, οι οποίοι σε ποσοστό 56% προέρχονται από το εξωτερικό.

Η ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εντάσσεται στο κοινωφελές τριετές πρόγραμμα έχει αναπτύξει το Ίδρυμα από το 2012, ολοκληρώνοντας μία πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Αγουρίδης, έχει ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα, ύψους επίσης 100 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκρηκτική η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Πύργο


Λύση από το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά ο δήμαρχος Γαβριήλ Λιατσής.

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχαν το πρωί ο δήμαρχος Πύργου Γαβριήλ Λιατσής, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι βουλευτές Ηλείας Εύη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων του Πύργου, αλλά και ευρύτερα της περιοχής της Ηλείας. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πύργου προσήλθε στη συνάντηση προκειμένου να ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην πόλη, ο κ. Λιατσής σημείωσε ότι έχει τεθεί 13 φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο ίδιος, όπως είπε, είναι λίγους μήνες δήμαρχος, αλλά στο παρελθόν δεν είχε γίνει τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στον Πύργο και σημείωσε ότι η πόλη απειλείται από μολυσματικές ασθένειες. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη σχεδίου δημιουργίας εργοστασίου με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) στην περιοχή Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας, που όμως αντιτίθεται στη λογική του κόμματός της, και ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν στη συζήτηση ζητώντας βοήθεια για τον προγραμματισμό διαχείρισης των απορριμμάτων με κύριους άξονες την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, έκανε λόγο για δεματοποίηση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι ο δήμος Πύργου έχει ήδη προχωρήσει σε προκήρυξη προκειμένου να βρεθεί χώρος εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκουρλέτης: Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού


«Οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές».

Όταν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι «πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Όταν γίνει – και θα γίνει σύντομα – η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του στον Βήμα FM.

«Έχει κοντά ποδάρια αυτό, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και μιλώντας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια σημαντική αλλαγή διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το νέο καθεστώς δίνει όπλα, φωνή στους εργαζομένους. Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ (οι ατομικές συμβάσεις), όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς».

Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Η λογική μας είναι – και πολύ σύντομα θα μπορώ να σας το πω με συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα – να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Στο μεσοδιάστημα, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για τις συντάξεις & τα εισοδήματα των συνταξιούχων ΑμεΑ και γονέων/κηδεμόνων ατόμων με βαριές αναπηρίες


Δελτίο Τύπου 03.03.2015

Αρ. Πρωτ.: 423

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., γνωρίζοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, κατέθεσε σήμερα ένα σχέδιο προτάσεων με σκοπό την εισοδηματική ενίσχυση και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη. Οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζονται στις αναλλοίωτες θεμελιώδεις αρχές της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, όπως αυτή εκφράζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπεγράφη μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο και ακολούθως κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τη ψήφιση του ν. 4074/2012. Επισημαίνουμε ότι η ανωτέρω Σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό νομικό κείμενο, την οποία η χώρα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα στο σύνολό της.

Στα άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι εντάσσονται περιληπτικά τα εξής:

  • Επαναφορά των συντάξεων κύριων και επικουρικών που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε άτομο που έχει στη φροντίδα του άτομο με βαριά αναπηρία, ανεξαρτήτως του θεσμικού πλαισίου με το οποίο έχει συνταξιοδοτηθεί.
  • Επαναχορήγηση δώρων και εορτών αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας/γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα
  • Επαναφορά της χορήγησης του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία
  • Θέματα καταβολής εφάπαξ: Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και γονέων ή συζύγων ατόμων που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες, από τις περικοπές που έχουν σημειωθεί
  • Προτεραιότητα στην καταβολή του εφάπαξ για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Άμεση προτεραιότητα και ταχύτατη απόδοση των συντάξεων σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους
  • Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου.

Αναλυτικότερα τα αιτήματα και οι προτάσεις στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.04 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Κότες με πράσινα αυγά


Έχουν πράσινο ανοιχτό χρώμα, αλλά δεν διαφέρουν σε σχήμα ή σε γεύση από τα συνηθισμένα αυγά.

Αρχικά, βέβαια, η κάτοικος του χωριού Διομήδεια της Ξάνθης, όταν πήγε στο κοτέτσι που διατηρεί και αντίκρισε ανάμεσα στα αυγά και μερικά ανοιχτού πράσινου χρώματος έμεινε έκπληκτη.





Σύμφωνα, όμως, με το thrakitoday.gr, το ιδιαίτερο αυτό θέαμα δεν κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή του στην περιοχή της Ξάνθης και ευρύτερα της Θράκης.



Τα αυγά διαφέρουν αισθητά σε σχέση με τα συνηθισμένα χωριάτικα αυγά στο χρώμα, όχι όμως στο σχήμα ή τη γεύση η οποία είναι ακριβώς η ίδια! Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το που οφείλεται η διαφορά στο χρώμα του αυγού, το οποίο σίγουρα ωστόσο εντυπωσιάζει.



Αντίστοιχου χρώματος αυγά έχουν εντοπιστεί πριν από μερικά χρόνια και στη Ροδόπη και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λοφάριο Σαπών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δημόσια νοσοκομεία απειλούνται με κατάρρευση


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από το υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσει άμεσα την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Δημόσιων νοσοκομείων τα οποία λειτουργούν οριακά και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών τους αναγκών και κάθε περαιτέρω περικοπή απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας. H εξάντληση των αποθεματικών των νοσοκομείων για τις πληρωμές του Μαρτίου δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυτό το μήνα πρόβλημα στην εξόφληση των προμηθευτών, ενώ οι ελλείψεις στα απαραίτητα υλικά αυξάνονται καθημερινά καθιστώντας αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα παραμένουν απλήρωτες οι τακτικές εφημερίες, από το Δεκέμβριο του 2014, οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση, το ιατρικό προσωπικό που σηκώνει το βάρος και στηρίζει αυτή την δύσκολη περίοδο το σύστημα.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία, να διασφαλίσει άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια, για να πληρωθούν οι εφημερίες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων νοσοκομείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξονυχιστικές έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση διεξάγεται στην περιοχή του παραλιμνίου στα Ιωάννινα για τον εντοπισμό του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έχει εξαφανιστεί από τις 6 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, με φουσκωτή λέμβο οι άνδρες της ΕΜΑΚ ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή, τάφρους, κρυφά σημεία με πυκνή βλάστηση και καλαμιώνες, ενώ η έρευνα συνεχίστηκε εκ νέου και μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, χωρίς δυστυχώς να προκύψει κάποιο νέο στοιχείο.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδόφιλων που "ψάρευε" παιδιά στο διαδίκτυο - Το βαν της φρίκης


Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από τη δράση του κυκλώματος παιδόφιλων που εντόπιζε τα θύματά του στο διαδίκτυο, όπως προέκυψαν από πολύμηνη έρευνα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με την κωδική ονομασία «Chat Scanning» που πραγματοποιήθηκε με άδειες των δικαστικών αρχών, βάσει των οποίων αστυνομικοί παρουσιάζονταν στον κυβερνοχώρο ως ανήλικοι.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίσθηκαν έξι παιδόφιλοι, εκ των οποίων ένας 40χρονος από το Περιστέρι ο οποίος είχε παρασύρει ένα 13χρονο αγόρι με σκοπό να ασελγήσει επάνω του και συνελήφθη την ώρα που το παρέσερνε σε ειδικά διαμορφωμένο βανάκι.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας 33χρονος από τη Θεσσαλονίκη, που εμφανιζόταν ως ατζέντης μοντέλων, πρότεινε σε ανήλικα κορίτσια να γυρίζουν βίντεο με άσεμνες σκηνές, τα οποία έλεγε ότι θα προωθήσει σε πρακτορεία μοντέλων στο εξωτερικό.

Πριν από τέσσερις μήνες εις βάρος του 40χρονου είχε σχηματισθεί δικογραφία για βιασμό 14χρονης, ωστόσο, ο δράστης εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Από την έρευνα προέκυψε ένας ολόκληρος κώδικας με τον οποίο επικοινωνούσαν οι παιδόφιλοι, που κυκλοφορούσε σε εγχειρίδιο στο διαδίκτυο και παρείχε οδηγίες για το πώς να πλησιάζουν οι παιδόφιλοι τα ανήλικα θύματά τους.

Δείτε τις φωτογραφίες:









Το «εγχειρίδιο» των παιδόφιλων

Για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της χώρας παρουσιάζεται σε περίληψη το «εγχειρίδιο» των παιδόφιλων μαζί με τα σύμβολα που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν τις μεταξύ τους σεξουαλικές προτιμήσεις

Από τη διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος δίνεται στη δημοσιότητα, με σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς ανήλικων παιδιών και όχι μόνο, το «Εγχειρίδιο Παιδόφιλων», στο οποίο εμπεριέχεται «Κώδικας» της μεταξύ τους επικοινωνίας. Το εν λόγω εγχειρίδιο εντοπίστηκε στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web), ύστερα από πολύμηνες και στοχευμένες έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο, καλύπτεται σε εφτά κεφάλαια οτιδήποτε αφορά στην παιδοφιλία, από την ψυχολογία των παιδιών μέχρι και την προετοιμασία που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιήσει ο παιδόφιλος τις ασελγείς του πράξεις.

Περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους ένας παιδόφιλος μπορεί να προσεγγίσει ένα παιδί και να το αποπλανήσει, ενώ επίσης αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους ένας παιδόφιλος μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, αν τυχόν αποκαλυφθεί.

Ακολουθεί σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο κάθε κεφαλαίου:

1ο Κεφάλαιο: Παιδοφιλία (pedophilia)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει τα πάντα γύρω από την παιδοφιλία, την οποία παρουσιάζει σαν φυσικό και παρεξηγημένο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το κεφάλαιο χωρίζεται σε επτά ενότητες.

1η ενότητα: Πρόλογος (Foreword)

Απόσπασμα : Η παιδεραστία είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός στα ανθρώπινα είδη, που κάνει ώριμους ενήλικες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, να έλκονται συναισθηματικά και σεξουαλικά από ανώριμα παιδιά.

2η ενότητα: Η πηγή (The Source)

Απόσπασμα : Δυστυχώς, όμως, η πηγή της παιδοφιλίας είναι επιστημονικό μυστήριο. Κανένας επιστήμονας δεν είναι σε θέση να πει τι προκαλεί την παιδοφιλία με βεβαιότητα και δεν υπάρχει τρέχουσα θεωρία που μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. Ούτε μπορεί να μετρηθεί ή να ανιχνευθεί με οποιονδήποτε τρόπο, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε επιστημονική διαδικασία ή όργανο. Η παιδοφιλία υπάρχει μόνο σε μια μειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού, και είναι μόνο ένα από τα πολλά μυστήρια του σύμπαντος.

3η ενότητα: Γνήσιοι/προσποιητοί παιδεραστές (Genuine vs. Artificial)

Απόσπασμα : Οι προσποιητοί παιδεραστές δεν είναι λιγότερο άξιοι από τους γνήσιους παιδεραστές, καθώς κατά τη γνώμη μου, είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο οποίος είναι ένα σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά. Απλά το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά προέρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις.

4η ενότητα: Προσανατολισμοί (Orientations)

Απόσπασμα: Η νηπιοφιλία αφορά άτομα που ελκύονται από πολύ μικρές ηλικίες παιδιών, όπως βρέφη και νήπια εντός της ηλικίας των 1-3 ετών. Αυτή η κατηγορία είναι από τις σπανιότερες, καθώς δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου.

5η ενότητα: Προκλήσεις (Challenges)

Απόσπασμα : Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να χειριστείτε και να ξεπεράσετε τις πιο κοινές δυσκολίες που, κατά μέσο όρο, οι γνήσιοι παιδεραστές συναντούν στη διάρκεια της ζωής τους, έτσι ώστε να μπορείτε να οδηγήσετε τον εαυτό σας πιο εύκολα έξω από όλα τα εμπόδια που βάζει η παιδεραστία στο δρόμο μας.

6η ενότητα: Έλεγχος ορμών (Urge Control)

Απόσπασμα: Όσοι ανησυχούν πολύ για τη σεξουαλική επιθυμία και τον έλεγχό τους, θα πρέπει να αυνανίζονται περισσότερο από το μέσο όρο για να κρατήσουν το κεφάλι τους ήσυχο και τη σεξουαλικότητα τους σε έλεγχο, ειδικά όταν είναι (τακτικά) κοντά και οικεία με τα παιδιά.

7η ενότητα: Θα πρέπει να το κάνω; (Should I Do it?)

Απόσπασμα : Όλα θα αλλάξουν, πρώτα απ’ όλα γιατί ξαφνικά κάνεις κάτι που είναι αυστηρά κοινωνικά απαράδεκτο και παράνομο. Και, δεδομένου ότι θα υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος να πιαστείς, τόσο από την κοινωνία όσο και από την αστυνομία, θα έχεις ένα ορισμένο βάρος φόβου που θα κρέμεται συνεχώς πάνω από τους ώμους σου, από τώρα και στο μέλλον.

2ο Κεφάλαιο: Παιδιά (Children)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει τα πάντα για τα παιδιά, ξεκινώντας από την σεξουαλικότητα τους και καταλήγοντας στη «χημεία» ανάμεσα σε ένα παιδί και στον παιδεραστή. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

1η ενότητα: Foreword (Πρόλογος)

2η ενότητα: Sexuality (Σεξουαλικότητα)

3η ενότητα: Development (Ανάπτυξη)

4η ενότητα: Personalities (Προσωπικότητες)

5η ενότητα: Chemistry (Χημεία)

3ο Κεφάλαιο: Ασφάλεια (security)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο πραγματεύεται πως ένας παιδόφιλος μπορεί να μείνει ασφαλής και να αποφύγει δύσκολες καταστάσεις, όπως την σύλληψή του. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε εννιά ενότητες.

1η ενότητα: Foreword (Πρόλογος)

2η ενότητα: Child love levels (Επίπεδα ασφάλειας)

3η ενότητα: Secrecy (Μυστικότητα)

4η ενότητα: Evidence (Αποδείξεις)

5η ενότητα: Environment (Περιβάλλον)

6η ενότητα: Getting Caught (Σύλληψη)

7η ενότητα: Surviving Prison (Επιζώντας στην φυλακή)

8η ενότητα: Escaping Planning (Σχέδιο απόδρασης)

9η ενότητα: Child post-trauma (Μετατραυματικό στάδιο του παιδιού)

4ο Κεφάλαιο: Εντοπισμός παιδιών (Finding children)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει τρόπους με τους οποίους ένας παιδεραστής μπορεί να πλησιάσει ένα παιδί και πως μπορεί να αναπτύξει φιλία και σχέσεις μαζί του. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε επτά ενότητες.

1η ενότητα: Foreword (Πρόλογος)

2η ενότητα: Single moms (Ανύπαντρες μητέρες)

3η ενότητα: Schools (Σχολεία)

4η ενότητα: Kiddie magnets («Μαγνήτες» παιδιών)

5 η ενότητα: Babysitting and scouting (Babysitting και προκοπισμός)

6η ενότητα: Hunting season («Εποχή κυνηγιού»)

7η ενότητα: Befriending children (Ενεργώντας σαν φίλος των παιδιών)

Το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στην 6η ενότητα του 4ου κεφαλαίου (Hunting season/«Εποχή κυνηγιού»)

6ο Κεφάλαιο: Σεξουαλικές επαφές με παιδιά (Sex with kids)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει λεπτομέρειες για το πως ένας παιδόφιλος μπορεί να αποπλανήσει και να έρθει σε σεξουαλική επαφή με παιδιά. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε πέντε ενότητες.

1η ενότητα: Preparations (Προετοιμασίες)

2η ενότητα: Babies and Toddlers (Μωρά και νήπια)

3η ενότητα: Children (Παιδιά)

4η ενότητα: Adolescents (Έφηβοι)

5η ενότητα: Penetration Training (Εξάσκηση διείσδυσης)

Το 7ο κεφάλαιο αναφέρεται στην 5η ενότητα του 6ου κεφαλαίου (Penetration Training) και μαθαίνει στον παιδόφιλο πως θα πραγματοποιήσει τις ασελγείς του πράξεις.

Δείτε τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι παιδόφιλοι:

Το συγκεκριμένο σύμβολο αναφέρεται στους παιδόφιλους που προτιμούν μικρά αγόρια



Το συγκεκριμένο σύμβολο αναφέρεται στους παιδόφιλους που προτιμούν μικρά κορίτσια



Το συγκεκριμένο σύμβολο αναφέρεται γενικά στους παιδόφιλους



---------------



Αστυνομικοί σε ρόλο ανηλίκων σε chatrooms - Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Πληροφορίες για την υπόθεση-σοκ του 40χρονου παιδόφιλου που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που είχε επιβιβάσει 13χρονο σε φορτηγάκι με σκοπό να τον αποπλανήσει έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Έκανε μάλιστα λόγο και για άλλες περιπτώσεις, στην αποκάλυψη των οποίων οδήγησαν τα αποτελέσματα συντονισμένης επιχείρησης με την κωδική ονομασία Chat Scanning (Σάρωση διαδικτυακών εικονικών δωματίων επικοινωνίας) για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Εκτός από τη δράση του 40χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε εγκαίρως και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, εντοπίστηκαν διαδικτυακά και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος πέντε ατόμων, και συγκεκριμένα τεσσάρων ημεδαπών ηλικίας 33, 35, 39, 45 και ενός ακόμα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Επιχείρηση Chat Scanning

Πιο αναλυτικά, ως προς τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία της επιχείρησης Chat Scanning, η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως το χρονικό διάστημα από τις 11 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2015 εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, πραγματοποίησαν στοχευμένη διαδικτυακή έρευνα – ανακριτική διείσδυση, σε δωμάτια εικονικής διαδικτυακής επικοινωνίας (chatrooms), κατά την οποία με τη χρήση προφίλ – λογαριασμών σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνδιάλεξης «υποδύθηκαν» τους ανήλικους κάτω των 13 ετών.

Από τις στοχευμένες έρευνες – συνομιλίες προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι δράστες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τους «πλησίασαν» διαδικτυακά και κατά περίπτωση τους πρότειναν, κατόπιν έκδηλων προσβολών της γενετήσιας αξιοπρέπειας, συνάντηση μαζί τους, καθώς επίσης τους προέτρεψαν στην αποστολή γυμνών φωτογραφιών ή απέστειλαν οι ίδιοι γυμνές φωτογραφίες του εαυτού τους και τρίτων προσώπων.

Η σύλληψη του 40χρονου

Όσον αφορά στην υπόθεση του 40χρονου ημεδαπού, συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής, τη στιγμή που συνάντησε 13χρονο με σκοπό να τον αποπλανήσει.



Πιο αναλυτικά, ως προς την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του 40χρονου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική ψηφιακή καταγγελία στο επιχειρησιακό κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία υπήρχε διαδικτυακή συνομιλία του 40χρονου με τον ανήλικο για μεταξύ τους συνάντηση.

Άμεσα αξιολογήθηκε και αξιοποιήθηκε κατάλληλα η καταγγελία αυτή από εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να οργανωθεί συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και να τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση, προχθές το μεσημέρι, η περιοχή όπου θα γινόταν η μεταξύ τους συνάντηση.



Στο σημείο εντοπίστηκε ο 40χρονος κατά τη διάρκεια που είχε επιβιβάσει σε ένα κλειστό φορτηγάκι τύπου «Van», ιδιοκτησίας του, τον 13χρονο με σκοπό την ερωτική συνεύρεση μαζί του. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, ενώ παράλληλα «ελευθέρωσαν» τον ανήλικο.

Σοκολάτες, μπισκότα και παιδικά ροφήματα

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγάκι, το οποίο κατασχέθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε προβεί σε ειδική διαμόρφωσή του, ενώ μέσα σε αυτό βρέθηκαν τοποθετημένα στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια, ανεμιστήρας, αλλά και κατάλληλος φωτισμός.



Επίσης, στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίστηκαν σχετικά σύνεργα για την τέλεση ασελγών πράξεων, καθώς και πλήθος ζαχαρωδών προϊόντων (σοκολάτες, μπισκότα, παιδικά ροφήματα κ.λπ.).

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα, σε κινητό τηλέφωνο του δράστη, βρέθηκε και πρωτότυπο υλικό παιδικής πορνογραφίας με άτομο στα όρια της ανηλικότητας, του οποίου εξετάζονται η ταυτότητα και η ακριβής ηλικία.

Ακόμα, όπως προέκυψε ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση και συγκεκριμένα για αποπλάνηση και βιασμό 14χρονης.



Έταζε… μόντελινγκ σε ανήλικες

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η περίπτωση του 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος μετά από έλεγχο των διαδικτυακών συνομιλιών, προέκυψε ότι υποδυόταν τον εργαζόμενο σε πρακτορείο μοντέλων και προέτρεπε τα ανήλικα θύματα του στην ανταλλαγή παιδικού πορνογραφικού υλικού, με το πρόσχημα της αποστολής του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, έναντι υψηλής αμοιβής.

Μάλιστα είχε καταφέρει να πείσει ανήλικο κορίτσι, 12 ετών, να του αποστείλει αρχικά φωτογραφίες της με ρούχα και στη συνέχεια γυμνές, καθώς και βίντεο, όπου η ανήλικη προέβαινε σε πραγματική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα, με πρόσχημα την αποστολή του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, ώστε να της δώσει την αμοιβή των 140.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης Chat Scanning, διενεργήθηκαν έρευνες σε περιοχές των Γρεβενών, της Πάτρας και της Αττικής, κατά τη διάρκεια των οποίων ταυτοποιήθηκαν οι επίμαχες διαδικτυακές συνομιλίες των δραστών, καθώς και πλήθος συνομιλιών με έτερους χρήστες, των οποίων τα ψευδώνυμα παραπέμπουν σε ανήλικα άτομα.

Επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες SIM , καθώς και δύο συσκευές αποθήκευσης USB Sticks.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι τέσσερις ημεδαποί που ταυτοποιήθηκαν δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.



Ο 40χρονος συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, με σχετικό αίτημα, για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών του.







Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ουδεμία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό από την νέα ΣΣΕ»


Σε διευκρινίσεις μετά το σάλο προχώρησε απόψε η ΔΕΗ.

Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και δεν προκαλεί ουδεμία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρει η ΔΕΗ σε αποψινή ανακοίνωση.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει ειδικότερα για το επίδομα τροφείου ότι θα καταβάλλεται σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι θα καταβληθεί σε δόσεις , αρχής γενομένης από τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής. «Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΕΗ.

Τονίζει επίσης ότι σειρά άλλων ρυθμίσεων της ΣΣΕ είτε προβλέπονταν από δικαστικές αποφάσεις είτε θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου.

Αναλυτικότερα, για τις επιμέρους ρυθμίσεις της σύμβασης η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής:

Πρόκειται για εσωτερικές διοικητικές ρυθμίσεις που κωδικοποιούν υπάρχουσες διατάξεις του Κανονισμού Κατάστασης Κανονισμού προσωπικού ΔΕΗ - που έχει ισχύ νόμου- οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται από το 1973 και δεν συνεπάγονται καμία μισθολογική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι το Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής πλέον δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Μισθολογική εξέλιξη: Όσον αφορά την επέκταση μισθολογικών κλιμακίων όλων των Κατηγοριών κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο, πέραν του ότι αυτή συνδέεται με αυστηρή αξιολόγηση, προβλέφθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ρητά ορίζεται ότι θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Απασχολούμενοι στα καταστήματα: Χορήγηση μιας ημέρας άδειας ανά τρίμηνο στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών. Ημερήσια καταβολή Euro5 στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών η οποία όμως θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Χρόνια ασθενούντες: Για τους χρόνια ασθενούντες η καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας προβλεπόταν από τη Σύμβαση του 2012, ενώ με την παρούσα συλλογική σύμβαση επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος καταβολής στους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Προσαυξήσεις Βάρδιας: Σε συμμόρφωση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η ΔΕΗ χορηγεί την προσαύξηση βάρδιας στους δικαιούχους συνδικαλιστές. Η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει καμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση.

Εισφορά υπέρ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ: Αφορά έκτακτη εισφορά που συμφωνήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέρ της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και η ΔΕΗ όπως όλες οι επιχειρήσεις - σύμφωνα με τη νομοθεσία, διευκολύνει την απόδοση αυτής μέσω του συστήματος μισθοδοσίας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα στην Ναύπακτο στις 6 Μαρτίου


Δελτίο Τύπου 03.03.2015


Αρ. Πρωτ.: 426

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διοργανώνει Ημερίδα στη Ναύπακτο στις 6 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00-14:00 στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Αλκυόνη» (Πλαστήρα 9 Ναύπακτος, τηλ. 26340 27313).

Στην Ημερίδα θα γίνει αναφορά στη διαλεκτική σχέση της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, με εστίαση στην εκπαιδευτική δράση «Πρόγραμμα ΔΒΜ Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες».

Ακόμη και στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες που διαβιούν σε ιδρύματα ή που βρίσκονται σε απειλή απομόνωσης, η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού παρέχοντάς τους εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων και σε δραστηριότητες έκφρασης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

11:00 - 11:30: Προσέλευση - Εγγραφές

Συντονίστρια: Λάσπη Βάσω, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ.

11:30 - 12:00: Επίσημη έναρξη - Χαιρετισμοί

Χαροκόπος Αντώνης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Ελλάδας και Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Λουκόπουλος Παναγιώτης Δήμαρχος Ναυπάκτου (προς επιβεβαίωση)

12:00 - 12:20: Παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Πρόγραμμα ΔΒΜ Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες», Τσαμπουνάρη Σεβαστή, Εξωτερική Συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ.

12:20 - 12:40 Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Εργαλείο στους Γονικούς Συλλόγους για τη λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης, Παναγοπούλου Βάσω, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ».

12:40 - 13:00 Η αναγκαιότητα της Διά Βίου Μάθηση στη ζωή των ατόμων με αναπηρία, Ρισβάς Αθανάσιος, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλκυόνη

13:00 - 13:30: Εμπειρίες εκπαιδευτών/-τριών από τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική δράση «Πρόγραμμα ΔΒΜ Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες», Ευαγγελάτου Ειρήνη, Εκπαιδεύτρια - Θεατρολόγος, Θεοδωρακοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδεύτρια-Γυμνάστρια

13:30 - 14:00: Συζήτηση

14.00: Ελαφρύ Γεύμα

Στη λήξη της Ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.62 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής τραυματίστηκε από ... σφαίρα στην αυλή σχολείου!


Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του πρωτοφανούς περιστατικού.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό, που έχει θορυβήσει αρχές, γονείς και εκπαιδευτικούς σημειώθηκε σήμερα στο προαύλιο του 10ου δημοτικού σχολείου στο Ατσαλένιο.

Συγκεκριμένα, στο προαύλιο βρέθηκαν 10 σφαίρες 22 εκατοστών, 5 κάλυκες και 5 βολίδες.

Μάλιστα, με κάποιο αντικείμενο- ίσως με πέτρα- ένας μαθητής τραυματίστηκε στην πλάτη, πιθανότατα χτυπώντας ή πετώντας μία σφαίρα!

Όλοι κάνουν λόγο για ένα άνευ προηγουμένου συμβάν που χρήζει διερεύνησης.

Εξετάζεται, στη φάση αυτή, πώς βρέθηκαν οι σφαίρες στην αυλή του σχολείου αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες τραυματίστηκε ο μαθητής.

Πάντως, όλοι αναφέρονται σε έναν ηχηρό κρότο.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει το υπ. Παιδείας τα περί κατάργησης των ΤΕΙ


«Δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα τα δημοσιεύματα».

Διαψεύδει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης δημοσιεύματα που τον φέρουν να δηλώνει, ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου, η κατάργηση των ΤΕΙ.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ.Χασάπης επισημαίνει, ότι δεν έχει προβεί ποτέ σε ανάλογη δήλωση. «Στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ της περασμένης Παρασκευής, διατυπώθηκαν σκέψεις για αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων ουδέποτε περιελήφθη το ζήτημα της κατάργησης των ΤΕΙ. Τίτλοι επομένως σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στη κατάργηση των ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, είχε συνάντηση με την πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, έπειτα από πρόσκληση του νυν υπουργού και ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό πνεύμα, ενώ υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ


Θα καταβληθούν σε 36.383 δικαιούχους.

Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), σε 36.383 δικαιούχους, τα Οικογενειακά Επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) που αφορούν τροποποιητικές αιτήσεις (A21) για τα έτη 2013 και 2014.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα λάβουν οι 33.347 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2014 και 3.036 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 23.051.939 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΓΑ υπενθυμίζει, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απάντηση σε ερώτηση στον ανοιχτό διαγωνισμό "Παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποστηρικτικών διακρατικών δράσεων ανάπτυξης νέων δομών κοινωνικής οικονομίας στη Ρουμανία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία"


Ανακοίνωση 03.03.2015


Απάντηση σε ερώτηση στον ανοιχτό διαγωνισμό "Παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποστηρικτικών διακρατικών δράσεων ανάπτυξης νέων δομών κοινωνικής οικονομίας στη Ρουμανία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία"

Απαντήθηκε ερώτημα για τον ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό "Παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποστηρικτικών διακρατικών δράσεων ανάπτυξης νέων δομών κοινωνικής οικονομίας στη Ρουμανία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία» που εντάσσεται στο έργο «Βιώσιμη ανάπτυξη (Sa Evoluam Sustenabil)"


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μονοξείδιο του άνθρακα σκότωσε την 44χρονη στα Γιάννενα


Πιθανότατα υπήρχε διαρροή σε εγκατάσταση υγραερίου για τη θέρμανση.

Δηλητηρίαση από εισπνοή μεγάλης ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα, είναι η αιτία θανάτου της 44χρονης γυναίκας στην Ανατολή, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατροδικαστικής, Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος διενήργησε νεκροψία-νεκροτομή της άτυχης γυναίκας.

Η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, είναι η αιτία που και ο πατέρας της, 77 ετών, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση.

Σε αποθήκη δίπλα στο διαμέρισμα, υπάρχει εγκατάσταση υγραερίου για τη θέρμανση της πολυκατοικίας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, το μονοξείδιο του άνθρακα να προκλήθηκε από διαρροή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, νεκρή στο ίδιο διαμέρισμα είχε βρεθεί η μητέρα της 44χρονης, ο θάνατός της όμως αποδόθηκε σε προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ πιστοποιητικό θανάτου δόθηκε από ιδιώτη γιατρό, χωρίς να γίνει ιατροδικαστική εξέταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, πριν από μία βδομάδα, το ηλικιωμένο ζευγάρι, είχε μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τάσεις λιποθυμίας. Εκεί, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Προβληματική η διάταξη γιατί υποβαθμίζει τους εισαγγελείς»


Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τη συμπερίληψη στο άρθρο 10 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων κ.λπ. διατάξεις» πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία –εκτός άλλων- «ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς εντάσσουν την δράση τους στα σχέδια συντονισμένων ενεργειών, τα οποία εκπονεί η Γενική Γραμματεία, συμβάλλουν, δε, με τις ενέργειες τους, στην υλοποίηση ελεγκτικών προγραμμάτων δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής», δηλώνει τα εξής :

(α) Η προωθούμενη προς ψήφιση διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 26), καθώς -παρά το Σύνταγμα και το νόμο (άρθρο 87 § 2 Σ)- εκ προοιμίου υπαγορεύει σε δικαστικούς λειτουργούς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους, εισάγοντας κριτήρια συναρτώμενα αμιγώς με άδηλες επιλογές της διοίκησης και, πάντως, άσχετες με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου τους.

(β) Η κρίσιμη διάταξη, επιπλέον, παρά το νόμο υποβαθμίζει τους Εισαγγελείς και την Εισαγγελία ως ανεξάρτητη δικαστική υπηρεσία (24 Ν 1756/1988), καθώς υπολαμβάνει το έργο τους ως βραχίονα της δράσης της διοίκησης, παραγνωρίζει δε τη φύση τους ως ανεξάρτητων δικαστικών λειτουργών, κειμένων πέραν των επιλογών της εκτελεστικής εξουσίας ή της Διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την προωθούμενη προς ψήφιση διάταξη, της οποίας η συμφωνία με το Σύνταγμα και το νόμο παρίσταται εξόχως προβληματική.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτελικός ο ρόλος του υπ. Παιδείας στις κτιριακές υποδομές των σχολείων


Τι αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή.

Ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές της σχολικής στέγης, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ σημειώνει πως τα κτιριολογικά προγράμματα εκπονούνται από τη Διεύθυνση Κτιριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής και ισχύουν για τον ΟΣΚ και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας (πλέον Δήμους).

Η μέριμνα για τη σχολική στέγη (συντήρηση, βελτίωση, επισκευή, απόκτηση γης, ανέγερση κτιρίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων με ειδική αναφορά στα έργα επισκευής μεγάλης κλίμακας στο φέροντα οργανισμό, στις στέγες και στις εγκαταστάσεις των κτιριακών υποδομών.

Η επιχορήγηση των ΟΤΑ για επισκευές και συντηρήσεις των κτιριακών υποδομών, καθώς και των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τη νομοθεσία εξασφαλίζεται από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω παρατίθενται σε απάντηση του υπουργού Παιδείας μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαρδαλής και Γερασιμίδου για την κατάρρευση στέγης του Γυμνασίου/Λυκείου Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας στην ΠΕ Ημαθίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση μαθητών στην Τρίπολη για τα σκουπίδια


Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στην πόλη.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Τρίπολη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη και σήμερα το μεσημέρι βγήκαν στον δρόμο οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές αποχώρησαν από τα σχολεία τους κάνοντας αποχή στις 12:30 και πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού, στο κέντρο της πόλης, όπου εκπρόσωποι 15μελών συμβουλίων διάβασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο καλούν τους αρμόδιους να προβούν στην άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους και κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο Τρίπολης, όπου παρέμειναν πολλή ώρα έξω από το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «άμα δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε» και «μαζέψτε τα σκουπίδια μην πάθουμε χολέρα, θέλουμε οξυγόνο και καθαρό αέρα».

Εκπρόσωποι των μαθητών συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα και συζήτησαν μαζί του για αρκετή ώρα.

Στο μεταξύ, φορείς της Αρκαδίας συναντήθηκαν και αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας την προσεχή Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Μάλιστα, οι φορείς κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης να προκηρύξουν, την ίδια ημέρα, τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρά η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αττική


Συνάντηση Καμίνη με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση.

Η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο διοικητικός εξορθολογισμός στην άσκηση αρμοδιοτήτων ώστε να εκλείψουν οι επικαλύψεις, ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά τη σημερινή, πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, επρόκειτο για μια πολύ ουσιαστική συνάντηση στην οποία κυριάρχησε το κοινωνικό ζήτημα και οι προεκτάσεις του, η ανασυγκρότηση και μελλοντική μητροπολιτική διαχείριση μείζονων θεμάτων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν θεσμικά θέματα, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συνέργειες και συζήτησαν τη συμμετοχή του δήμου Αθηναίων στα προγράμματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι ο δήμος στηρίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δήλωσε ότι ο δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης την τεχνογνωσία και τις υποδομές που έχει δημιουργήσει στη σίτιση, τη στέγαση κ.α.. «Με απλές και αποφασιστικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά» σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Σε ό,τι αφορά τον διοικητικό εξορθολογισμό στην άσκηση αρμοδιοτήτων, σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ υπουργείου, περιφέρειας και δήμων ώστε να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην Αττική και ήδη μελετώνται κάποιες τοποθεσίες για τη δημιουργία του.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι η εξόφληση των δεδουλευμένων στα πληρώματα της ΝΕΛ


Συνάντηση Δρίτσα με ΠΝΟ.

Το θέμα της εξόφλησης των οφειλών δεδουλευμένων στα πληρώματα της ΝΕΛ εξετάστηκε σε νέα συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και με τη συμμετοχή ναυτικών.

Σύμφωνα την Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι το ποσόν που εκταμιεύτηκε από μισθώματα εκτέλεσης άγονων γραμμών προς την εταιρεία ήταν 287.000 ευρώ, ενώ η ΝΕΛ κατέβαλε προς τους απλήρωτους Ναυτικούς μόνο τις 120.000 ευρώ.

Επίσης, οι απλήρωτοι ναυτικοί με τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΛ Γιάννη Αβραντίνη.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταβάλει στους απλήρωτους ναυτικούς 400 περίπου ευρώ στον καθένα.

Εξάλλου, η ΝΕΛ έχει ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την άγονη γραμμή του Βόρειου Αιγαίου, από όπου είχε κηρυχτεί έκπτωτη με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ερώτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις κατέθεσε στη Βουλή ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Για σημάδια κατάρρευσης που εμφανίζει σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση σε πολλές περιοχές της χώρας έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ερώτησή του, σημειώνει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους νησιωτικών περιοχών ζωτικό συγκοινωνιακό αγαθό, που διασφαλίζει τόσο την επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα, όσο και τη δυνατότητά τους να διακινούν προϊόντα και αγαθά.

«Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η κατάσταση στην ακτοπλοΐα εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης», αναφέρει ο βουλευτής Β' Αθηνών, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότερα πλοία που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες επιδοτούνται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω επίσχεσης εργασίας των πληρωμάτων τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές περιοχές να παραμένουν, ήδη, για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένες και η επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα να δυσχεραίνεται διαρκώς», σημειώνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος η φορολογία των αγροτών


Συνάντηση Κρητικών με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου.

H φορολόγηση και το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσε πολυμελής αντιπροσωπεία αγροτών από διάφορες περιοχές της Κρήτης, με επικεφαλής τον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη, στη σημερινή τους συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Αποστόλου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Μαλλιωτάκης, οι αγρότες ζητούν την κατάργηση της φορολογίας των αγροτεμαχίων και τη μη εφαρμογή της φορολόγησης των αγροτών για το 2015, καθώς και να τεθεί σε συζήτηση ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη φορολόγησή τους, αλλά και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στην κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, οι αγρότες προτείνουν περιορισμό του φορολογικού συντελεστή στην κατώτερη τιμή σε όλα τα αγροεφόδια, επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο (τράνζιτ), μείωση στις εισφορές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, επιδοτούμενες μεταφορές και μέσα επικοινωνίας (κινητό, σταθερό, διαδίκτυο).

Τέλος, με το υπόμνημά τους ζητούν ρύθμιση στα δάνεια των αγροτών με τριετή περίοδο χάριτος, οριστική διαγραφή των τόκων, πάγωμα των πλειστηριασμών για μια τριετία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διαγραφή των αγροτών από τον «Τειρεσία», καθώς και κούρεμα 30% για δάνεια έως 200.000 ευρώ που αφορούν στην επαγγελματική δραστηριότητα των αγροτών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις»


ΠΑΣΕΓΕΣ: Να επανεξεταστεί η μεταφορά των χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Να επανεξετάσει την απόφασή της για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, καλεί την κυβέρνηση η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ).

«Η κίνηση αυτή, εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων διαφόρων προγραμμάτων στους Έλληνες αγρότες και στην ομαλή εκτέλεση τού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (2007-2013), το οποίο ήδη παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση (66% απορροφητικότητα στα σχέδια βελτίωσης και 26% απορροφητικότητα στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων)» αναφέρει η Συνομοσπονδία και προσθέτει:

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (2007-2013), προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι, και η παροχή ρευστότητας στους αγρότες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του αγροτικού τομέα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου για ένα ποδήλατο


Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το φρικτό συμβάν - Δείτε το βίντεο.

Η αστυνομία της Βρετανίας, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί ένα φρικτό περιστατικό. Όπως ξεκάθαρα φαίνονται στα καρέ, μια παρέα ποδηλατών διασχίζουν έναν πολυσύχναστο δρόμο του βόρειου Λονδίνου, τον Caledonian Road στο Ίσλινγκτον, όταν δέχονται επίθεση από τρεις δράστες.

Ο ένας από τους νεαρούς που φορά κουκούλα, δε διστάζει να μαχαιρώσει έναν από τους ποδηλάτες και να κλέψει το ποδήλατό του με το οποίο διαφεύγει.

Θύμα ήταν ο 15χρονος Alan Cartwright τον οποίο ο δράστης τραυμάτισε θανάσιμα στο στήθος με αιχμηρό αντικείμενο. Μαζί με τον δράστη, διέφυγαν και δυο συνεργοί του. Ο έφηβος, μετά τον τραυματισμό του, έκανε μερικά βήματα ώσπου κατέρρευσε στο οδόστρωμα.

 



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές Λυκείου... ερευνητές για μια μέρα


Το Τμήμα Φυσικής θα φιλοξενήσεις 120 μαθητές.

Όπως κάθε χρόνο το Μάρτιο, έτσι και φέτος το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ θα φιλοξενήσει, περίπου, 120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Οι φυσικοί χρησιμοποιούν τον LHC για να μελετήσουν τα μικρότερα γνωστά σωματίδια – τους δομικούς λίθους της ύλης. Το LHC προωθεί, και ίσως αλλάξει, την κατανόηση του σύμπαντος, από το μικροσκοπικό υποατομικό επίπεδο, έως το αχανές διάστημα. Τα πειραματικά αποτελέσματα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους φυσικούς αλλά και από το ευρύ κοινό. Η διεθνής εκδήλωση των Masterclasses επιτρέπει σε μαθητές Λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μια ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 και ώρα 9.30, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., στην Αίθουσα Α31 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Η ζήτηση για τις 120 θέσεις εργασίας υπερέβη φέτος κάθε προηγούμενο. Περισσότερα από 90 Λύκεια της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τα πιο απομακρυσμένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και την Φαρκαδόνα.

Οι μαθητές θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα, καθώς και προπτυχικούς φοιτητές του Τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να “ξανα-ανακαλύψουν” το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.

Η βασική ιδέα του προγράμματος, που ξεκίνησε πριν 8 χρόνια, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες.

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από Καθηγητές του Τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα.

Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη θα φιλοξενήσει τους «Νέους Ερευνητές» και τους Καθηγητές τους, και μετά θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις νησίδες υπολογιστών του Τμήματος, μέχρι τις 16:15 το απόγεμα. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference), με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία (http://www.physicsmasterclasses.org/index.php).

Φέτος, νέα ιδρύματα από το Μαρόκο συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η διεθνής συμμετοχή στα Masterclasses αντικατοπτρίζει τη διεθνή συνεργασία στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. Οι μαθητές θα γευτούν αυτή τη διεθνή εμπειρία με την τηλεδιάσκεψη στο τελευταίο μέρος της ημερίδας.

Στην Ελλάδα, συμμετέχουν 400 περίπου μαθητές που θα επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (26/2), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ε.Μ.Π (4/3), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (14/3), και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (16/3). Το Ε.Μ.Π. διοργανώνει και ημερίδα για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης (21/3). Συντονιστής της Ελληνικής διοργάνωσης είναι ο Νίκος Τράκας, από την Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., Έλληνας αντιπρόσωπος στην Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων, που έχει σκοπό της επιτροπής να φέρει τη φυσική των σωματιδίων πιο κοντά στο ευρύ κοινό.


Συντονιστές της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι οι κκ. Κώστας Κορδάς (Επίκουρος Καθηγητής), Δημήτριος Σαμψωνίδης (Επίκουρος Καθηγητής), Χαρά Πετρίδου (Καθηγήτρια), Δημήτριος Ηλιάδης (Διδάκτορας) και Χρήστος Ελευθεριάδης (Αναπληρωτής Καθηγητής). Οι τέσσερεις πρώτοι συμμετέχουν στο πείραμα ATLAS και ο τελευταίος στο πείραμα CAST.


Διαβάστε περισσότερα...

«Να πληρωθούν άμεσα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί»


ΑΔΕΔΥ: Χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που προσελήφθησαν από προγράμματα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «απαιτεί από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους χιλιάδες συναδέλφους μας αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρέωση της Πολιτείας η μισθοδοσία των κληρικών


Το ίδιο ισχύει και για την χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης λέει το υπ. Παιδείας.

«Η μισθοδοσία του Ορθόδοξου Κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, την οποία η ίδια διακήρυξε στα κείμενα των Επαναστατικών Εθνοσυνελεύσεων των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού (1822, 1829), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο».

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωση του ΓΓ Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή σχετικά με ερωτήσεις και δημοσιεύματα αλλοδαπών μέσων ενημέρωσης που αφορούν την φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη μισθοδοσία των Κληρικών.

Ο κ. Καλαντζής προέβη στις ακόλουθες διευκρινίσεις για την κατάσταση ως έχει σήμερα:

Α. Φορολόγηση Εκκλησίας της Ελλάδος

1. Όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου φορολογούνται για το εισόδημα, που τυχόν αποκτούν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για όλα τα νομικά πρόσωπα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4173/2014).

2. Οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία ειδική απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. (Νόμος 2859/2000).

3. Οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου πληρώνουν κύριο και συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλα τα ακίνητά τους (Νόμος 4223/2013) συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων των οποίων δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίησή τους. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο οι λατρευτικοί χώροι (Ναοί και Μοναστήρια) και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούν. Η συγκεκριμένη απαλλαγή ισχύει για όλες τις θρησκείες και δόγματα (θρησκευτικές κοινότητες) της χώρας, που διαθέτουν νόμιμα υφισταμένους λατρευτικούς χώρους ή χώρους με αντίστοιχη κοινωφελή χρήση, αλλά και για όλους τους μη κερδοσκοπικούς φορείς στην Ελλάδα για τα ακίνητά τους που εξυπηρετούν μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

4. Σχετικά με τις υποχρεώσεις παρακράτησης και απόδοσης φόρων, τελών και κρατήσεων ισχύουν για τους φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, αυτά ακριβώς που ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα γενικά.

5. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με θρησκευτικό χαρακτήρα και αυτοχρηματοδοτούμενα, δηλαδή η λειτουργία τους, η συντήρηση των κτηριακών υποδομών τους και η ευρύτατη κοινωφελής προσφορά τους βασίζεται στις εισφορές, τις δωρεές και την εθελοντική εργασία των Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς και στην αξιοποίηση τυχόν περιουσίας που διαθέτουν.

Β. Μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου

Σχετικά με τη μισθοδοσία των Ορθόδοξων Κληρικών η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εξέδωσε στις 6/9/2012 δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρονταν αναλυτικά οι αποδοχές του Ιερού Κλήρου και σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και ο Ιερός Κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν». Αξίζει να συμπληρωθεί, επίσης, και ότι δεν έκαναν καμία κίνηση δικαστικού χαρακτήρα για να εξαιρεθούν.

Η μισθοδοσία του Ορθόδοξου Κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, την οποία η ίδια διακήρυξε στα κείμενα των Επαναστατικών Εθνοσυνελεύσεων των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού (1822, 1829), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο. Η παραχώρηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά (δημιουργία δημόσιων οργανισμών εκμετάλλευσης εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη της δημόσιας Παιδείας και τη βελτίωση της κατάστασης του Κλήρου στις 13/10/1834, στις 19/11/1909 και στις 10/5/1930, αφαίρεση μοναστηριακών ακινήτων για αποκατάσταση αγροτών και προσφύγων αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, Σύμβαση παραχώρησης των 4/5 αγροτολιβαδικής περιουσίας των Μονών στις 18/9/1952, Σύμβαση παραχώρησης δασικής και αγροτολιβαδικής περιουσίας των Μονών στις 11/5/1988). Η συζήτηση περί μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου συνδέεται με την συζήτηση περί επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων με ποσά απροσδιορίστου ύψους.

Πρέπει, επίσης, να είναι σαφές ότι η καταβολή της μισθοδοσίας των Κληρικών πραγματοποιείται απευθείας από το Δημόσιο προς τους ίδιους τους Κληρικούς. Δεν μεταβιβάζονται χρήματα του Δημοσίου στις Ιερές Μητροπόλεις για τον παραπάνω σκοπό ούτε προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων του Κράτους οποιαδήποτε τακτική επιχορήγηση προς τους φορείς της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης ή των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων. Συνεπώς, οι Ιερές Μητροπόλεις δεν διαχειρίζονται «δημόσιο χρήμα».



Διαβάστε περισσότερα...