Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ξαναβγήκε ο κροκόδειλος


Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει σήμερα το πρωί τον κροκόδειλο που τις τελευταίες μέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Κρητικών και όχι μόνο. Κολυμπά αμέριμνος στον υδροβιότοπο του Ρεθύμνου μέχρι τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι τον παρακολουθούν. Βουτά στο νερό και εξαφανίζεται.

Δείτε το βίντεο από το ALPHA
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουλή των Εφήβων: Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στον Λοβέρδο


Με απόλυτη επιτυχία και με σημαντικές καινοτομίες ολοκληρώθηκε η ΙΘ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων. Το φετινό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 13.087 μαθητές από 1.004 σχολεία, κορυφώθηκε με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των 300 Εφήβων Βουλευτών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, τις εργασίες των οποίων παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Για πρώτη φορά Βουλή των Εφήβων ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αίτημα να θεσπιστεί. Πρόκειται για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, ο οποίος παραμένει ίδιος εδώ και τριάντα χρόνια περίπου και που με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Παιδιού και την επεξεργασία που προηγήθηκε στις Επιτροπές της Βουλής των Εφήβων προτείνεται να τροποποιηθεί με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα ενισχύει τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου.

Για πρώτη φορά, επίσης, η Βουλή των Εφήβων είχε δικαίωμα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε σε έξι επίκαιρες ερωτήσεις που του έθεσαν έφηβοι βουλευτές. Πρόκειται για επίκαιρες ερωτήσεις για τις οποίες υπήρξε προετοιμασία στις Επιτροπές και ψηφοφορία από τους Εφήβους Βουλευτές για αυτές που θα έπρεπε να προκριθούν στη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση.Τη δέσμευση ότι οι καινοτομίες του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Κηρύσσοντας την έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίασης ο κ. Μεϊμαράκης καλωσόρισε τους μαθητές στη Βουλή των Ελλήνων και προσδιόρισε το μήνυμα της ΙΘ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

«Η σύνθεση και η σύγκλιση απόψεων είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο. Απαιτεί συνεχή διάλογο. Απαιτεί κατανόηση των συνθηκών πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρα μας και οι πολίτες στο σύνολό τους σχεδόν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στην προεργασία που έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους μαθητές να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που επιχειρούν να μετατρέψουν τη σημερινή οικονομική κρίση, σε κρίση της Δημοκρατίας ή σε κρίση θεσμών.

«Δεν πρέπει να το επιτρέψετε αυτό, κανείς σας και κανένας σας, για κανένα λόγο. Κάποια συνθήματα μπορεί να ακούγονται ωραία, μπορεί να σας εξεγείρουν, μπορεί τη νεανική σας ορμή να την αυξάνουν αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείτε από την προσπάθεια απαξίωσης του ελληνικού κοινοβουλίου. Αντιθέτως, θα πρότεινα αυτή τη νεανική σας ορμή να την μετατρέψετε σε κινητήρια δύναμη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων

Το νομοσχέδιο για τις μαθητικές κοινότητες που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων με τροποποιήσεις που έγιναν και στο σύνολο εισάγει σαφέστερο πλαίσιο αρχών, δικαιωμάτων και ευθυνών των μαθητών και αντιπροσωπευτικότερο σύστημα στην εκπροσώπηση των τάξεων στα 15μελή συμβούλια. Στόχος των προτεινόμενων διατάξεων είναι τα μαθητικά συμβούλια να εκλέγονται πλέον όχι απλώς οι πιο δημοφιλείς μαθητές και οι πιο ικανοί καθώς καθιερώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημόσιας γενικής συνέλευσης ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να παρουσιάζει στη μαθητική κοινότητα τους επιδιωκόμενους στόχους για τη θητεία του. Προβλέπεται, επίσης, διαδικασία ανάκλησης μελών και διαδικασία λογοδοσίας και σαφέστερη διαδικασία απολογισμού έργου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι Έφηβοι βουλευτές είχαν έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως ένα νομοσχέδιο περνάει από τη Βουλή των Ελλήνων, πως τροποποιείται κατά τη φάση της επεξεργασίας του και τελικά πως ψηφίζεται για να γίνει νόμος του κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αλλά και μέσα από τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων, για πρώτη φορά η Βουλή των Εφήβων μετεξελίσσεται σε ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου με την κυβέρνηση. Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης έξι Έφηβοι Βουλευτές απευθύνθηκαν στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο για τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία και τους συμμαθητές τους. Ο Έφηβος Βουλευτής Κυριάκος Καλαϊτζίδης από την Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη ζήτησε μέριμνα για την αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σχολείων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημέρωσε τον κ. Καλαϊτζίδη ότι μέσα στο Σεπτέμβριο ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ειδικά σχολεία και ότι μέσα στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους της συγκεκριμένης σχολής να συνεχίσουν σε σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Από το Σουδάν, ο Αναστάσιος Γεωργιάδης ζήτησε να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία στα σχολεία της ομογένειας. Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν και η επίκαιρη ερώτηση του Έφηβου Βουλευτή από σχολείο των ΗΠΑ Δημήτρη Μαρούτσου. Και οι δύο Έφηβοι έλαβαν τη δέσμευση από τον υπουργό Παιδείας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα καλεί τους συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού να καταθέσουν εκθέσεις για τις ελλείψεις στα σχολεία της Ομογένειας και ταυτόχρονα θα ζητήσει και τη συνδρομή της Εκκλησίας προκειμένου να συνδράμει όπου το κράτος δυσκολεύεται.

Το εκπαιδευτικό σύστημα που εστιάζει στις επιφανειακές γνώσεις και την προετοιμασία για τα ΑΕΙ ήταν το αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης της εφήβου βουλευτού Νικολέτας Μπακόλα και ο υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων αλλά ότι θα προχωρήσει παρεμβάσεις διορθωτικές. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πληθώρα της ύλης, τον καταιγισμό πληροφοριών και όχι γνώσεων που είναι πολύ μεγάλος και αδυσώπητος και δεν προλαβαίνει να τα διδάξει όλα η εγκύκλιος ύλη. «Αν εφαρμοστεί σωστά η τράπεζα θεμάτων δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και υπάρχει μια απόπειρα εξίσωσης προς τα πάνω», είπε ο υπουργός. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας στην Έφηβη Βουλευτή Μαρία Καστρή που κατήγγειλε το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων ως ένα σύστημα που κρίνει ένα μαθητή σε τρεις ώρες και επιβραβεύει την παπαγαλία.

Ο μαθητής Τσάμπα Καπνανισβίλι έθεσε το ζήτημα της απονομής ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες μαθητές που παίρνουν την βασική παιδεία στην Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας, εξήγησε ότι με το ισχύον καθεστώς εάν ένα παιδί κάνει έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο με επιτυχία, και εφόσον οι γονείς του διαμένουν εδώ, μπορεί τρία χρόνια μετά να ζητήσει την απόκτηση ιθαγένειας. Αναφέρθηκε δε σε εγκύκλιο που ορίζει ότι οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης είναι αρμόδιοι να υπογράψουν το απαραίτητο πιστοποιητικό. Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε πάντως να απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για τυχόν καθυστερήσεις σε περιπτώσεις παιδιών που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις δεν έχουν λάβει ακόμη την ιθαγένεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι εκπτώσεις - Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 20/7


Την Δευτέρα 14 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου. Επίσης, στις 20 Ιουλίου ημέρα Κυριακή, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11πμ έως 8μμ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος με σχετική ανακοίνωση ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος την Κυριακή 20 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές.Διαβάστε περισσότερα...

2.000 ευρώ φιλοδώρημα σε σερβιτόρο στην Κω


Στην Κω βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες Άραβες κροίσοι και άφησαν με το στόμα ανοιχτό έναν σερβιτόρο όταν του έδωσαν φιλοδώρημα 2.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το kosinfo.gr, πέντε Άραβες, μαζί με τις γυναίκες τους, γευμάτισαν σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης του νησιού. Βέβαια, ενώ πήγαν παρέα, κάθισαν σε διαφορετικά τραπέζια.

Όταν τελείωσαν το γεύμα τους, ζήτησαν τον λογαριασμό, ο οποίος ήταν 230 ευρώ. Όμως, προκάλεσε έκπληξη η κίνησή τους να αφήσουν φιλοδώρημα 2.000 ευρώ, στον σερβιτόρο.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, σύμφωνα με το kosinfo.gr, πλησίασε το τραπέζι των κροίσων και τους είπε ότι μάλλον έγινε κάποιο λάθος. Όμως οι Άραβες του εξήγησαν ότι ήθελαν να αφήσουν το φιλοδώρημα στον σερβιτόρο και ότι δεν έκαναν λάθος. Ο λόγος; Μία από τις κυρίες είχε μαζί της ένα σκυλάκι. Ο σερβιτόρος το άφησε να καθίσει σε μία καρέκλα και του έδωσε νερό, γεγονός που της προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ικανότητα


Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται στο εξής, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τα προστατευόμενα μέλη τους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον Οργανισμό.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, Ν.4254/2014, με την οποία διασφαλίζεται κάλυψη από πλευράς παροχών περίθαλψης, των ανασφάλιστων πολιτών. Ο ίδιος νόμος προβλέπει, ότι δικαιούνται παροχές ασθενείας σε είδος έως 28.2.201, όσοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ διέκοψαν ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη, 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του ΟΑΕΕ, αναφέρεται, με τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με ηλεκτρονικό τρόπο, εξασφαλίζεται η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ασφάλεια των δεδομένων, η ουσιαστική παρακολούθηση της υλοποίησης του νόμου.

Επισημαίνεται επίσης, ότι είναι υποχρεωτική η εκκαθάριση της δήλωσης για εισοδήματα του 2013.

Διαβάστε περισσότερα...

Κούρεμα 50% για τα δάνεια χήρας με τρία παιδιά


Δικαστικό δίχτυ προστασίας «άπλωσε» το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας σε μια 72χρονη χήρα, μητέρα τριών παιδιών η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή της για ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και «ψαλίδισε» κατά το ήμισυ το χρέος της προς τις τράπεζες.

Η 72χρονη χήρα έχει δημιουργήσει χρέη από δάνεια στις τράπεζες που ανέρχονται στα 75.894 ευρώ, εκ των οποίων τα 23.667 αφορούν στεγαστικό δάνειο. Για τη λήψη τους υπάρχουν δύο προσημειώσεις ακινήτων ύψους 48.000 ευρώ και 14.911 ευρώ.

Σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία της δανειολήπτριας, κατέχει μια ισόγεια κατοικία 112 τ.μ. από το 1968 η οποία είναι η κύρια κατοικία της, ενώ της ανήκει το 25% εξ αδιαιρέτου ενός διαμερίσματος 50 τ.μ.. Για το τελευταίο, μάλιστα, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έκρινε ότι δεν είναι πρόσφορο προς εκποίηση, καθώς δεν πρόκειται να αποφέρει αξιόλογο τίμημα. Η σύνταξή της ανέρχεται στα 791 ευρώ μηνιαίως.

Τελικά, με την απόφαση κρίθηκε ότι οι οφειλές της 72χρονης ρυθμίζονται για τα επόμενα 4 χρόνια, για τα οποία θα καταβάλλει 200 ευρώ μηνιαίως. Μετά την πάροδο της τετραετίας και για τα επόμενα οκτώ χρόνια, η δανειολήπτρια θα καταβάλλει 310 ευρώ μηνιαίως για τη διάσωση του σπιτιού της. Συνολικά, δηλαδή, θα καταβάλλει 39.850 ευρώ και απαλλάσσεται από το υπόλοιπο χρέος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εταιρεία ελικοπτέρων ύποπτη για την κλοπή του φακέλου του Σουμάχερ


Η έρευνα για την κλοπή του ιατρικού φακέλου του Μίχαελ Σουμάχερ επικεντρώνεται πλέον σε μια ελβετική εταιρεία ελικοπτέρων στην οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε από τον άγνωστο που επικοινώνησε με διάφορα μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να πουλήσει το ιστορικό του παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλας 1 έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη γαλλική τοπική εφημερίδα Dauphiné Libéré, από την εταιρεία αυτή που εδρεύει στο καντόνι της Ζυρίχης είχε ζητηθεί να αναλάβει τη μεταφορά του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή από την Γκρενόμπλ στη Λοζάνη. Για τον λόγο αυτό είχε λάβει ένα αντίγραφο της ιατρικής έκθεσης που συντάχθηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Ο Σουμάχερ μεταφέρθηκε από την πανεπιστημιακή κλινική της Γκρενόμπλ σε νοσοκομείο της Λοζάνης στις 16 Ιουνίου προκειμένου να συνεχίσει εκεί τη θεραπεία αποκατάστασης μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη ενώ έκανε σκι, στις 29 Δεκεμβρίου 2013.

Οι εισαγγελικές αρχές της Γκρενόμπλ διευκρίνισαν ότι το βράδυ της Παρασκευής αποσύρθηκαν από την έρευνα για την υπόθεση, την οποία έχει αναλάβει πλέον η ελβετική δικαιοσύνη.

Η επωνυμία της εταιρείας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ούτε και το όνομα του ανθρώπου που επιχείρησε να πουλήσει τον φάκελο σε γαλλικά, γερμανικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης. Ο φάκελος αυτός είναι επί της ουσίας η σύνθεση περίπου δέκα σελίδων, γραμμένων από τον γιατρό που παρακολουθούσε τον Σουμάχερ στην Γκρενόμπλ. Δεν πρόκειται για την επίσημη, τελική έκθεση του νοσοκομείου αλλά ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα που μάλιστα παρέμεινε επί πολλές ώρες σε έναν κάδο απορριμμάτων του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στα μέσα Ιουνίου από τη γερμανική εφημερίδα Bild, όταν δημοσιογράφοι της προσεγγίστηκαν από έναν άνθρωπο που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "Καγκεμούσα", προφανώς από την ταινία του Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1980.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ενημέρωσαν την εκπρόσωπο του Σουμάχερ Ζαμπίνε Κεμ αλλά και το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ που κατέθεσε μήνυση. Από την ημέρα εισαγωγής του Σουμάχερ το νοσοκομείο είχε λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει τον ίδιο και την οικογένειά του από απρόσκλητους "εισβολείς".

Ο 45χρονος Μίχαελ Σουμάχερ παρέμεινε επί πέντε μήνες στην Γκρενόμπλ μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαριμπέλ. Μεταφέρθηκε με απόλυτη μυστικότητα σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Λοζάνη στις 16 Ιουνίου, αφού οι γιατροί τον ξύπνησαν από το τεχνητό κώμα.Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφουν 10.600 αρχαία αντικείμενα από τη Γερμανία


Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων αντικειμένων, οστράκων και εργαλείων, της νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα από τη Γερμανία, που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «υποδέχτηκε» σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ (Αγίων Ασωμάτων 33), παραβρέθηκαν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και η «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης, Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, από τη διατριβή της οποίας ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η όλη η περιπέτεια της επιστροφής.

«Μια Ελληνίδα αρχαιολόγος, μεταπτυχιακή στη Γερμανία, με άγρυπνα μάτια και άγρυπνο νου, εντοπίζει κάτι που της τραβάει την προσοχή, βρίσκει συμπαραστάτες συναδέλφους της κι ένα ινστιτούτο που αργότερα χρηματοδοτεί αυτές τις έρευνες, για να έχουμε σήμερα, πολλά χρόνια μετά, το ολοκληρωμένο σύνολο αυτής της επιστημονικής εγρήγορσης εδώ στην έδρα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Θα την έλεγα 'επιστροφή των Μυρίων', άλλων μυρίων, των 10.000 κομματιών, οστράκων και εργαλείων καθόλου ασήμαντων, γιατί σηματοδοτούν την εύφρονα παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία τη νεολιθική περίοδο, μια περίοδο που σημειώνεται πραγματική επανάσταση στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και τον συνάνθρωπό του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας.

«Είναι διπλή χαρά σήμερα να έχουμε τον επαναπατρισμό πλήθους νεολιθικών οστράκων και λίθινων εργαλείων από τη Γερμανία, καθώς σε αυτό συνεργαστήκαμε μαζί Γερμανοί, Έλληνες και Αυστριακοί αρχαιολόγοι. Μετά τα αρχαία αντικείμενα που είχαν επαναπατριστεί στο παρελθόν πριν από κάποια χρόνια, τώρα ξεκινάει μια νέα κίνηση που θεωρούμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών θα την προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Και καθώς όλοι μαζί πιστεύουμε σε αυτό, Έλληνες και Γερμανοί, θα έχουμε σίγουρα πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη.Διαβάστε περισσότερα...

Επανένταξη με ένα "κλικ" για τους αποφυλακιζόμενους


Τη δυνατότητα με ένα «κλικ» στον υπολογιστή να λάβουν πληροφορίες, που με την αποφυλάκιση τους θα τους βοηθήσουν ώστε να επανενταχθούν γρηγορότερα στην κοινωνία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες, θα έχουν σύντομα οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που παρουσιάστηκε σήμερα στα Χανιά και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων, με την παροχή -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την παρουσίαση του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργάνωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «Επάνοδος», που είναι ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το υπουργείο, και η εταιρεία πληροφορικής Profile, που είναι και ο ανάδοχος του έργου.

«Μέσα από το πρόγραμμα, οι υπό προς επανένταξη κρατούμενοι, λίγο πριν την αποφυλάκιση τους, θα ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα τους είναι χρήσιμα όταν βγουν στην κοινωνία. Παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα για όσο βρίσκονται στη φυλακή, αλλά και όταν αποφυλακιστούν, να εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα προγράμματα που θα αυξήσουν τις δεξιότητες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου από την «Επάνοδο» Γιώργος Χρήστου.

Το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα θα είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτό θα έχουν τα γραφεία της «Επανόδου», που θα είναι και ο δέκτης των αιτημάτων των κρατουμένων, και όλες οι φυλακές της χώρας, ανέφερε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της εταιρείας Profile Ανδριανός Δρούγκας.

Για την ανάπτυξη του συστήματος, προσέθεσε ο ίδιος, χρησιμοποιήθηκε ελληνική τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του προγράμματος χρονικά τοποθετείται από τον Οκτώβριο και, όπως ανέφερε ο μηχανολόγος μηχανικός πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μανώλης Ζωγραφάκης, «με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει ευκαιρίες ζωής σε ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φυλακή».

«Η επανένταξη των κρατουμένων ξεκινά μέσα από την φυλακή», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, και προσέθεσε:

«Επομένως θα έχουν κατά την διάρκεια της κράτησης τους ένα εργαλείο για να μπορούν να προετοιμάζουν με την υποστήριξη και συμπαράσταση του προσωπικού της φυλακής τη ζωή τους μετά την απόλυση τους. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία και μέσα από τη φυλακή, αλλά και μετά την απόλυση τους να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους σε διάφορα αντικείμενα».

«Στόχος των προσπαθειών μας είναι να συνδέσουμε την φυλακή με την κοινωνία και να βοηθήσομε τους κρατούμενους στην ευκολότερη επανένταξη τους» σημείωσε η διευθύντρια της «Επανόδου» Φωτεινή Μηλιώνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αλλοδαπούς κρατούμενους και για τον λόγο αυτό θα είναι σε πρώτη φάση σε 4 γλώσσες, με δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερες.Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούσε να "επιτεθεί" στο Πανεπιστήμιο


Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο facebook ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά διατύπωνε απειλές για διάπραξη βίαιων συμπεριφορών και παράνομων ενεργειών κατά προσώπων ή πραγμάτων του Πανεπιστήμιου, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πριν τρεις ημέρες (4-7-2014), οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημιού κατήγγειλαν, ότι άτομο διατύπωνε συστηματικά απειλές για διάπραξη βίαιων συμπεριφορών και παράνομων ενεργειών.

Σύμφωνα με την καταγγελία οι απειλές διατυπώνονταν δημόσια αλλά και μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, στα πρότυπα ανάλογων περιστατικών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της καταγγελίας, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν άμεσα έρευνα και προέκυψε ότι το άτομο που εκδήλωνε την πρόθεση για παραβατικές συμπεριφορές, είναι φοιτητής του συγκεκριμένου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Το ψηφιακό υλικό που συγκεντρώθηκε και η καταγγελία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία παρήγγειλε στο οικείο Τμήμα Ασφαλείας - του τόπου κατοικίας του φοιτητή - τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του φοιτητή και συλλέχθηκε προανακριτικό υλικό για την υπόθεση, το οποίο υποβλήθηκε στην παραγγέλουσα Εισαγγελική Αρχή.Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός κινδύνου ο κολυμβητής που δέχθηκε επίθεση από καρχαρία


Συνήλθε αλλά παραμένει στο νοσοκομείο ο 40χρονος ερασιτέχνης κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων που δέχτηκε την επίθεση ενός λευκού καρχαρία στη νότια Καλιφόρνια. Όπως μεταδίδουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ ο «λευκός δολοφόνος» είχε μήκος περίπου τα δύο μέτρα, και ήταν εξαγριωμένος καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τον γάντζο ενός ψαρά. Ο καρχαρίας άρπαξε τον 40χρονο από τα πλευρά, αλλά τον άφησε σχεδόν αμέσως, όπως είπε αυτόπτης μάρτυρας. Τότε ο σέρφερ που βρισκόταν κοντά του τον έπιασε και τον έβγαλε στην ακτή, μεταφέροντας τον πάνω στη σανίδα του.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπ. Οικονομικών: Δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση


Να σπεύσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καλεί το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες, καθώς, όπως διευκρινίζει, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση «μέχρι και χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 4,7 εκατ. δηλώσεις και εκτιμάται ότι εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή 450 χιλ. δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο σύστημα».

«Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την παράταση που δόθηκε, σημειώθηκε μείωση στον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων. Ο στόχος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου είναι επιτεύξιμος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει:

«Καλούμε τους Έλληνες φορολογούμενους και τους επαγγελματίες Λογιστές και Φοροτεχνικούς στο χρόνο που απομένει να σπεύσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις διότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις επισύρουν την επιβολή προστίμων».

Επίσης υπενθυμίζει ότι «οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του TAXIS ΕΊΝΑΙ:

·Μέχρι τις 9:30 το πρωί

·Από τις 14:00 μέχρι τις 17:00

·Μετά τις 21:30 το βράδυ».Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού


Στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΟΣΥΕ για την Τετάρτη, συμμετέχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Κατά την διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Την ήμερα της απεργίας στις φυλακές Κορυδαλλού, θα γίνονται κανονικά οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους (6μηνο/12μηνο), οι μεταγωγές κρατουμένων προς τα δικαστήρια όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας «το σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με ανακοίνωση της Σωματείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε


Ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας και πρώην Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του Σεβαρντνάντζε.Η Μαρίνα Νταβιτασβίλι δήλωσε πως ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε έπειτα από μακρά ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την "Επανάσταση των Ρόδων", αφήνοντας πίσω του μια χώρα φτωχή και κοντά στο χάος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα αστυνομικά τμήματα παρουσιάστηκαν δημοτικοί αστυνομικοί


Στα αστυνομικά τμήματα παρουσιάστηκαν περίπου 1.500 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έχουν προσέλθει από το πρωί στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου να συμπληρώσουν μία υπεύθυνη δήλωση και, ακολούθως, αύριο το πρωί στις 08:00 θα προσέλθουν πάλι στις αστυνομικές διευθύνσεις, για να παραλάβουν τα φύλλα πορείας για τα αστυνομικά τμήματα.

Δείτε το βίντεο από το Star:

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αλλαγές για "αναβολές", "ανυπότακτους" και "αντιρρησίες"


Διατάξεις με τις οποίες επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την αναβολή κατάταξης για λόγους σπουδών, τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις» λαμβάνεται, επίσης, μέριμνα ώστε να έχει δικαίωμα μετάταξης μεγαλύτερος αριθμός στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επανακαθορίζεται και το πλαίσιο απονομής ιδιότητας αξιωματικού των ΕΔ σε Ολυμπιονίκες.

Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζονται, επίσης, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες, αποκλειστικά για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση δικαιοπραξιών σε παραμεθόριες περιοχές, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, καθορίζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ». Η δαπάνη για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έχει εκτιμηθεί στο ποσό των 6,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Προωθείται, ακόμη, νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία φάρων, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα πολιτιστικής αξιοποίησης των φαρικών κτισμάτων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους φορείς καθώς και η αξιοποίηση αυτών με σύστημα αναδοχής. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να αναλάβουν την υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι Ανάδοχοι Φάρου αποκτούν δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου.

Τέλος, προβλέπεται πως με ΚΥΑ θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες αποκλειστικοί νοσοκόμοι και νοσοκόμες που δεν συνδέονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα νοσοκομεία των ΕΔ και το ΝΙΜΙΤΣ, θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτά (σχετική ρύθμιση ισχύει σήμερα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις ιδιωτικές κλινικές).Διαβάστε περισσότερα...

Οι περιοχές που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές


Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στο Φύλλο της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις περιοχές που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση, που όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014 και σύμφωνα με την οποία προβλέπει σε ποιές περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, είναι προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας. Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε φέτος


Δείτε πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι φέτος. Πέρσι το όριο ήταν 25% του εισοδήματος, ενώ φέτος έχει πέσει στο 10%.

Δείτε το βίντεο από το Star
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Κανονικά αύριο τα λεωφορεία


Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν σήμερα δύο στάσεις εργασίας, αναστέλλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις.

Όπως είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υφυπουργό υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλο, για να συζητηθεί το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων, που εισπράττει κάθε χρόνο ο οργανισμός από το δημόσιο, με βάση σχετική σύμβαση που υπογράφηκε το 2001.

“Η σημερινή κινητοποίηση ήταν προειδοποιητική. Αύριο τα λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους κανονικά. Μετά τη συνάντηση που θα έχουμε με τον υφυπουργό θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και θα κινηθούμε ανάλογα με το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο κ. Τσερμενίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο, το ελληνικό δημόσιο από το έτος 2010 δε συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις του από την συναφθείσα οικονομική συμφωνία, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, αλλά και της μισθοδοσίας προσωπικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» ο Ντι Στέφανο


Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών, προδομένος απ’ την καρδιά του μετά το έμφραγμα που υπέστη πριν λίγες μέρες.

«Έφυγε» ο Ντι Στέφανο

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί!

Ο Αλφρέντο Ντι Στεφάνο άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 88 ετών σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες μετά από έμφραγμα το οποίο είχε υποστεί.

Τις τελευταίες ώρες, εκφράζονταν έντονοι φόβοι για την κατάσταση της υγείας του καθώς είχε παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση.

Μάλιστα, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία ήταν η επίσκεψη του Φλορεντίνο Πέρεθ, του προέδρου Ρεάλ Μαδρίτης ο οποίος είχε βρεθεί στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του επίτιμου προέδρου της ομάδας και είχε αποχωρήσει εμφανώς τεθλιμμένος αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις.

Ο Ντι Στέφανο, ήταν επίτιμος πρόεδρος της "βασίλισσας" από τον Νοέμβριο του 2000 και ο ποδοσφαιριστής ο οποίος -κατά πολλούς- άλλαξε την ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου του Αλφρέντο Ντι Στέφανο υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την Ισπανική Λίγκα η οποία εξέφραζε την βαθύτατη θλίψη της.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ζευγάρι των νεόνυμφων που θα λατρέψετε


Είναι μάλλον το πιο αστείο βίντεο που έχει γυριστεί και προβληθεί κατά την είσοδο ζευγαριού σε δεξίωση αμέσως μετά το γάμο του.

Ο Πάνος και η Αννέτα, αποφάσισαν να εκπλήξουν ευχάριστα τους καλεσμένους τους, με ένα βίντεο που έχει «χτυπήσει» ήδη κόκκινα στο youtube.

Τι συνέβη: Η ταλαιπωρία τους αμέσως μετά τον γάμο τους στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Οβρυά Πατρών, ήταν αναπόφευκτη.

Έπεσαν στη θάλασσα, αναγκάστηκαν να… στεγνώσουν σε πλυντήριο αυτοκινήτων, έφαγαν… ξύλο και έκαναν ωτοστόπ μέχρι να φθάσουν στο κέντρο που είχαν κλείσει για τη δεξίωση, και φυσικά έφθασαν στο χώρο στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος!
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερθέαμα στους αιθέρες


Φωτάκια LED, πυροτεχνήματα και ακροβατικές φιγούρες είναι κάποια από τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το υπέροχο σόου που δίνουν οι τρεις πιλότοι της ομάδας Twister Aerobatics.

Οι τρεις ακροβάτες-πιλότοι ένωσαν τις ικανότητες τους για να σχηματίσουν την πρώτη στον κόσμο ομάδα που παρουσιάζει σόου με πυροτεχνήματα στον αέρα.

Οι Πέτερ Ουέλς, Τζον Γκάουντι και Γκάι Γουέστγκεϊτ έψαχναν «κάτι διαφορετικό» για να προσφέρουν στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

e-ξενάγηση στην Ακρόπολη


Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και τα μνημεία του «έρχονται» στην οθόνη του υπολογιστή, σαν να είναι δίπλα μας.

Το νέο, ανανεωμένο πρόγραμμα της ψηφιακής, εικονικής περιήγησης, στο κορυφαίο μνημείο δεν επιτρέπει μόνο ποικιλία «πτήσεων» και «γνωριμιών». Προσφέρει και τη δυνατότητα για αυξημένη εστίαση σε λεπτομέρειες, όπως η διάβρωση των μαρμάρων.

Στα πολυεπίπεδα και ενδιαφέροντα ψηφιακά προγράμματα που «ταξιδεύουν» την Ακρόπολη και το Μουσείο της στον αχανή κόσμο του Διαδικτύου, προστίθεται ένα ακόμη. Πρόκειται για την εικονική περιήγηση με διαδραστικό τρόπο, στον Ιερό Βράχο και τα μνημεία του, όπως και στα τείχη που τα περιβάλλουν.

Το εικονικό ταξίδι ξεκινάει πληκτρολογώντας στη διεύθυνση http://acropolis-virtualtour.gr.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγηκαν 3 άνθρωποι προσπαθώντας να σώσουν έναν σκύλο


Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν σκύλο που είχε πέσει σε πηγάδι σε αγροτική περιοχή της Καμπότζης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Βλέποντας τον αγαπημένο του σκύλο να πέφτει στο πηγάδι, το περασμένο Σάββατο, ο Σάι Φάλα, ο 25χρονος ιδιοκτήτης του, χρησιμοποίησε το σκοινί του πηγαδιού για να κατεβεί και να τον σώσει, αλλά βυθίστηκε στο νερό", σύμφωνα με την Cambodia Daily.

H 64χρονη μητέρα του, που παρακολουθούσε την επιχείρηση διάσωσης, είδε ότι ο γιος της δεν εμφανιζόταν στην επιφάνεια του νερού, μπήκε στο πηγάδι για να τον βοηθήσει και πνίγηκε επίσης.

Στη συνέχεια ο 38χρονος γείτονάς τους επιχείρησε να σκαρφαλώσει στα τοιχώματα του βάθους εννέα μέτρων πηγαδιού, αλλά γλίστρησε και έπεσε στο νερό.

Πολλές ώρες μετά οι διασώστες απάντλησαν το νερό για να βρουν τα πτώματα των τριών ανθρώπων και του σκύλου στο βάθος του πηγαδιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσκαψε 6.000 σκαλοπάτια στο βουνό για μια γυναίκα


Πριν από 50 χρόνια, ο Liu ένα 19χρονο αγόρι ερωτεύτηκε την 29χρονη Xu. Εκείνη την εποχή, όμως, ήταν ανήθικο για έναν νεαρό άντρα να αγαπήσει μια μεγαλύτερη γυναίκα. Έτσι το ζευγάρι για να αποφύγει την κατακραυγή του κόσμου αποφάσισε να ζήσει σε μια σπηλιά στο βουνό, στην περιοχή Jiangjin.Στην αρχή, τα πράγματα ήταν δύσκολα καθώς δεν είχαν ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα. Έπρεπε να ζήσουν τρώγοντας ρίζες και χόρτα από το βουνό, ενώ ο Liu κατάφερε να φτιάξει μια αυτοσχέδια λάμπα κηροζίνης για να έχουν φως.

Σιγά σιγά προσαρμόστηκαν στις δυσκολίες και τα έφερναν βόλτα, έστω και δύσκολα και απέκτησαν επτά παιδιά. Ο Liu αναλάμβανε να βρει το φαγητό και η Xu μεγάλωνε τα παιδιά. Κι όλα αυτά με αγάπη και χωρίς καμία δυσφορία.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι η Xu δεν μπορούσε να κατέβει το βουνό, με αποτέλεσμα να μένει σχεδόν απομονωμένη στη σπηλιά, σε αντίθεση με τον άντρα της που είχε ευκολότερη πρόσβαση στις παρυφές του.Τότε ήταν που ο Liu αποφάσισε να διευκολύνει τη γυναίκα του, ξεκινώντας να σκάβει με το χέρι ένα ένα σκαλί στο βουνό. Για περισσότερα από 50 χρόνια σκάλιζε το… μονοπάτι που θα έκανε πιο εύκολη τη ζωή της γυναίκας του.

«Οι γονείς μου ήταν τόσο αγαπημένοι, που έζησαν απομονωμένοι πολλά χρόνια χωρίς όμως να λείψει ποτέ ο ένας από τον άλλον», λέει ο Ming Sheng Liu, ένα από τα επτά παιδιά. Κι αυτό μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Liu, 72 ετών, επιστρέφοντας από τις καθημερινές γεωργικές εργασίες του κατέρρευσε.Η Xu τον αγκάλιασε και αυτός πέθανε στην αγκαλιά της. Τώρα πια τα σκαλιά που εκείνος έσκαψε με τα χέρια του στο βουνό μένουν για να θυμίζουν τη μεγάλη του αγάπη για εκείνη… Η ιστορία τους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ιστορίες αγάπης που είναι γνωστές σήμερα στην Κίνα, ενώ η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει σε μνημείο τόσο τη σπηλιά που ζούσαν όσο και τα χειροποίητα σκαλοπάτια σαν έναν μικρό φόρο τιμής προς το αγαπημένο ζευγάρι. Για να ζήσει η ιστορία τους για πάντα…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Τράπεζα Θεμάτων θεωρείται ένας πετυχημένος θεσμός»


Κατατέθηκε η τροπολογία με τις αλλαγές στις προϋποθέσεις προαγωγής.

Πιο εύκολη γίνεται η προαγωγή των μαθητών από την Α’ στη Β’ Λυκείου μετά τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν με την κατατεθείσα τροπολογία. Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι μαθητές έγραψαν καλύτερα στις εξετάσεις της Α’ Λυκείου φέτος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος γεγονός που τονίστηκε στη Βουλή και από τον υφυπουργό Παιδείας ο οποίος ανέφερε ότι «οι μαθητές που έδωσαν πέρσι εξετάσεις, με το περσινό σύστημα, χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας κάτω από το “10” απ’ ό,τι φέτος με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων».

Βέβαια μπορεί οι μαθητές να έγραψαν καλύτερα όμως αυξήθηκαν τα ποσοστά των μαθητών που παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο γεγονός που αποδίδεται στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων της προαγωγής συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά όπου το 9,5 ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθημάτων κάτω από τη βάση έδινε την προαγωγή. Το ποσοστό των μετεξεταστέων σύμφωνα με την ΟΛΜΕ ανέρχεται σε 23,3% αριθμό που τον αποδέχεται και το Υπουργείο Παιδείας καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ποσοστό κυμαίνεται στο 20-23%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 4-6%.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μετεξεταστέων καθώς αν οι μαθητές έχουν μέσο όρο 10 στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας (3 μαθήματα) και στα Μαθηματικά ( 2 μαθήματα) θα προάγονται αν έχουν και Γενικό Βαθμό Πρόσβασης 10.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος δήλωσε από τη Βουλή ότι «η Τράπεζα Θεμάτων για εμάς θεωρείται ένας πετυχημένος θεσμός. Και όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά με βάση τα στοιχεία. Με αυτήν τη λογική η Τράπεζα Θεμάτων θα συνεχιστεί».Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται με προσωπικό οι εφορίες για τη διενέργεια ελέγχων


Επιτόπιοι έλεγχοι για φορολογικές παραβάσεις τη θερινή περίοδο.

Στην ενίσχυση των εφοριών με προσωπικό για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων τη θερινή περίοδο προχωρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο σχεδιασμός της ΓΓΔΕ προβλέπει την ενίσχυση με προσωπικό των εφοριών Σύρου, Ρόδου, Κέρκυρας, Α' Πατρών, Βόλου, Πύργου, Πρέβεζας, Πολύγυρου, Καβάλας και Χαλκίδας.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι σε αυτές τις περιοχές θα αποσκοπούν στη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.Διαβάστε περισσότερα...

Η οικογενειακή «βεντέτα» που έφερε την πρωτοπορία στο αθλητικό παπούτσι


Πώς δύο αδέλφια κατάφεραν να διχάσουν μία ολόκληρη δημιουργώντας την Adidas και Puma.

Οι καταστάσεις που αφορούν στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα στην ιστορία, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Οι Αρχαίοι Έλληνες με τον αθλητισμό κατάφεραν την ανταγωνιστικότητα και τη διάθεση για επικράτηση του ισχυρότερου μεταξύ των ανθρώπων να την μετατρέψουν από ματωμένο παιχνίδι σε αναίμακτο θέαμα με κανόνες και δάφνες για τον νικητή. Όχι όμως για όλους…

Ο βαθύς και ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών έφτιαξε ιστορίες όπως του Κάιν και Άβελ, του Ρωμύλου και Ρέμου, αλλά και των Adidas και Puma. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο από τις δυο πιο επιτυχημένες εταιρείες αθλητικών ειδών στον κόσμο, έχει ρίζες πολύ πιο βαθιές από αυτές που πιθανά θα φανταστεί κάποιος όταν φέρει στο νου του δυο αντίπαλες εταιρείες αθλητικών ειδών.Μια οικογενειακή βεντέτα που όχι μόνο έστρεψε έναν αδερφό εναντίον του άλλου αλλά διαίρεσε και τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης, θέτοντας ενδυματολογικούς και όχι μόνο, φραγμούς, που διήρκεσαν για πάρα πολλά χρόνια…

Το κοινό όνειρο

Το 1920, ο Άντι Ντάσλερ, σε ηλικία μόλις 20 ετών, κατασκεύασε στο πλυσταριό της μητέρας του το πρώτο παπούτσι για προπόνηση στο στίβο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μαζί με τον αδερφό του, Ρούντολφ ίδρυσε την Grbruder Dassler OHG, η οποία απασχολούσε 12 υπαλλήλους, κυρίως μέλη της οικογένειας, και έφτιαχνε παπούτσια για ποδόσφαιρο, τένις και τρέξιμο.Από την αρχή ο Ντάσλερ, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση και στην ασφάλεια του παπουτσιού, συλλέγοντας πληροφορίες, από γιατρούς, προπονητές και αθλητές, προκειμένου να τον βοηθήσουν να σχεδιάσει το κατάλληλο παπούτσι. Το πάθος του, ως μανιώδης λάτρης του στίβου, ήταν η κατασκευή του τέλειου αθλητικού παπουτσιού που θα προστάτευε τους αθλητές από τραυματισμούς και θα βελτίωνε τις επιδόσεις τους.

Στόχος του ήταν πάντα, να κατασκευάζει και να σχεδιάζει παπούτσια για συγκεκριμένες ανάγκες, γι’ αυτό το λόγο δοκίμαζε διάφορα υλικά για να βελτιώσει την απόδοση των παπουτσιών του. Έφθασε μάλιστα σε σημείο να πειραματιστεί με δέρμα καρχαρία για τις σόλες και καγκουρό για τα πλαϊνά του παπουτσιού.Ο Άντι ήταν άλλωστε εκείνος που σχεδίαζε και κατασκεύαζε τα παπούτσια, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του Ρούντολφ, είχε αναλάβει την προώθησή τους. Τα δύο αδέρφια κατάλαβαν, από νωρίς, την αξία της συμμετοχής μεγάλων αθλητών που θα φορούσαν τα παπούτσια τους στις μεγάλες αθλητικές οργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου. Έκαναν την αρχή στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ το 1928 όπου σχεδόν οι μισοί αθλητές φορούσαν τα παπούτσια των Ντάσλερ.Ακόμα και την περίοδο που τα αδέρφια εντάχθηκαν στο ναζιστικό κόμμα, το 1933, δεν δίστασαν να προωθήσουν τα σχέδιά τους στον αφροαμερικανό αστέρα Τζέσε Όουενς. Έτσι όταν το 1936, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, ο Άντι βρέθηκε με μια βαλίτσα παπούτσια στο Βερολίνο, για να λανσάρει το νέο του προϊόν, ένα αθλητικό παπούτσι με καρφιά, κατάλληλο για δρομείς έπεισε τον Τζέσε Όουενς, να τρέξει με αυτό. Τα 4 χρυσά μετάλλια που κέρδισε σε εκείνους τους Ολυμπιακούς ο Όουενς προσέφεραν διεθνή αναγνώριση στα σχέδια της εταιρείας και εκτίναξαν τις πωλήσεις της εταιρείας, ενισχύοντας την καλή φήμη που ήδη είχαν τα παπούτσια των Ντάσλερ. Αμέτρητα γράμματα από προπονητές εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο κατέφθαναν στα γραφεία της εταιρείας ζητώντας να τους στείλουν τα παπούτσια που κατασκεύαζαν και η εταιρεία έφθασε να πουλάει 200.000 ζευγάρια το χρόνο μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η ρήξη

Ο Πόλεμος όμως μαζί με την επιτυχία της εταιρίας τους, αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στις πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών αλλά και στις σχέσεις των δύο αδερφών και των συζύγων τους. Αρκετά περιστατικά καταγράφονται πως προηγήθηκαν της οριστικής ρήξης των μεταξύ τους σχέσεων.

Ωστόσο η επικρατέστερη εκδοχή για την αφορμή του τέλους ήταν ένα περιστατικό που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι σύμμαχοι βομβάρδιζαν την πόλη Χερτζοχενάουραχ. Σύμφωνα με αυτό την ώρα που ο Άντι έμπαινε σε ένα καταφύγιο στο οποίο βρισκόταν ήδη ο Ρούντι με την οικογένεια του είπε «Ήρθαν πάλι οι βρωμομπάσταρδοι» εννοώντας τα συμμαχικά αεροπλάνα, ο Ρούντολφ όμως θεώρησε πως το είπε για εκείνον.Το γυαλί στις σχέσεις των δύο συνιδρυτών είχε ραγίσει οριστικά. Άλλωστε ο Ρούντι, όταν επιστρατεύτηκε, θεώρησε πως ήταν ο Άντι που είχε μεσολαβήσει με απώτερο σκοπό να τον αποκόψει από την εταιρεία.Η διαμάχη μιας ολόκληρης πόλης

Έτσι το 1948, οι δύο πρωτοπόροι του αθλητικού παπουτσιού χωρίζουν και επισήμως τους δρόμους τους μοιράζοντας στα δύο μέχρι και τους υπαλλήλους που εργάζονταν στην επιχείρηση. Ο Άντι ονόμασε την εταιρεία του Adidas από τα αρχικά του ονόματός του, ενώ ο Ρούντι ιδρύει αρχικά την Ruda, για την μετονομάσει μετά από λίγο σε Puma.

Οι εταιρείες χτίστηκαν στις απέναντι όχθες του ποταμού που διέσχιζε την πόλη και σύντομα έγιναν η βασική πηγή εσόδων ολόκληρου του Χερτζοχενάουραχ αφού σχεδόν όλοι οι κάτοικοι εργαζόντουσαν σε αυτές. Τα δύο αδέρφια ανταγωνιστές πια διεκδικώντας την πρωτιά στην αγορά των αθλητικών ειδών και του ρουχισμού χώρισαν ουσιαστικά την πόλη σε δύο στρατόπεδα, - κάτοικοι καταστηματάρχες και οι δύο τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες έπρεπε να διαλέξουν τίνος το μέρος θα έπαιρναν.Η ατέρμονη διαμάχη επεκτάθηκε σε ολόκληρη την πόλη, αφού υπήρχαν μαγαζιά τα οποία εξυπηρετούσαν μόνο τους υπαλλήλους της Adidas και άλλα μόνο εκείνους της Puma. Ακόμα και οι γάμοι ή τα ραντεβού ανάμεσα σε υπαλλήλους των αντίπαλων εταιρειών απαγορεύονταν, με αποτέλεσμα η πόλη να γίνει γνωστή ως «η διχοτομημένη πόλη». Άλλωστε οι κάτοικοι πριν αποφασίσουν να μιλήσουν σε κάποιον, έπρεπε να γνωρίζουν το στρατόπεδο στο οποίο άνηκε.

Η φήμη της Adidas εκτοξεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα στον τελικό του Μουντιάλ του 1954 όταν η νικήτρια ομάδα της Δυτικής Γερμανίας που επικράτησε στη λασπομαχία του Σταδίου της Βέρνης της Ουγγαρίας φορούσε παπούτσια με βιδωτές τάπες που είχε σχεδιάσει ο Άντι Ντάσλερ. Η επιτυχία αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Θαύμα της Βιέννης» και συνέβαλε στην ανύψωση του εθνικού φρονήματος των Γερμανών, αλλά και στην αύξηση του τζίρου της Adidas.Από την άλλη πλευρά, η Puma παρέμενε τα πρώτα χρόνια μία επιχείρηση στα όρια της Γερμανίας. Πάντως, και η ίδια διεκδίκησε την πατρότητα των παπουτσιών με βιδωτές τάπες, καθώς, όπως ισχυρίσθηκε, τα είχαν λανσάρει οι παίχτες της Καϊζερσλάουτερν, όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 1953.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, ο Άντι Ντάσλερ προσπάθησε και πάλι να κατατροπώσει το μισητό πλέον αντίπαλό του , την Puma, πληρώνοντας το μεγάλο Αμερικανό κολυμβητή Μαρκ Σπιτς, για να κρατήσει στη στιγμή της απονομής τα παπούτσια στα χέρια του. Ο Σπιτς βέβαια το παράκανε αφού δεν κράτησε απλά τα παπούτσια, αλλά χαιρέτησε και το κοινό με αυτά, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που τον κάλεσε σε απολογία.Ο Ρούντολφ Ντάσλερ πέθανε το 1974 ενώ σε τέσσερα χρόνια ο Άντι ένας εκ των πρωτεργατών της εμπορευματοποίησης των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων πέθανε το 1978 έχοντας κατοχυρώσει τουλάχιστον 700 πατέντες με πιο γνωστές την κατασκευή καρφιών για το στίβο και τις σόλες από νάιλον.

Όσον αφορά στα προσωπικά της οικογένειας Ντάσλερ, οι διαφορές στους κόλπους της άρχισαν να γεφυρώνονται μετά τον θάνατο των δύο αδελφών Άντι και Ρούντολφ. Την αρχή έκανε ο εγγονός του Ρούντολφ, Φρανκ Ντάσλερ, ο οποίος δούλεψε και στις δύο επιχειρήσεις, ενώ ίδρυσε ένα κοινό οικογενειακό μουσείο στο Χερτζοχενάουραχ.Διαβάστε περισσότερα...

Η επιστήμη αναλύει τα... αφεντικά


Δυναμικές προσωπικότητες με αυτοπεποίθηση, αλλά και νάρκισσοι.

Αν το αφεντικό σας είναι ένας αδίστακτος, μάταιος εγωιστής χωρίς κοινωνικές δεξιότητες… δε θα έπρεπε να σας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτό.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από τη Νορβηγία, σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις υποφέρουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Ως εκ τούτου είναι γεμάτοι με αυτοπεποίθηση, είναι δυναμικοί και είναι προετοιμασμένοι να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις – κατέχουν με άλλα λόγια τις ιδιότητες που ενδέχεται να εντυπωσιάσουν σε μια συνέντευξη για την κάλυψη μιας θέσης υψηλού επιπέδου.

Η απερίσκεπτη όμως φύση τους σημαίνει ακόμη ότι ενδεχομένως να μην είναι οι καλύτεροι ηγέτες.

Προηγούμενες έρευνες υποστήριζαν ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να εκλαμβάνουν τα «ωραία αφεντικά» ως δεδομένα.

«Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ενδιαφέρονται για την κυριαρχία, την εξουσία, το status, την αναγνώριση και το θαυμασμό» εξήγησε ο ερευνητής Christian Gimso από τη σχολή BI Norwegian Business School.

«Δε θα σκεφτούν δύο φορές για να χρησιμοποιήσουν τους άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους. Οι ηγέτες που “πιάνουν” υψηλά σκορ στα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά δεν έχουν την ικανότητα να συνδέονται πραγματικά με άλλους. Έχουν το δικό τους τρόπο σκέψης, που δεν περιλαμβάνει καθόλου αυτούς που βρίσκονται γύρω τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλή απόδοση ηγεσίας» πρόσθεσε ο ίδιος στη Huffington Post.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.200 υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηγεσίας.
Οι υποψήφιοι πέρασαν από διαδικασία συνέντευξης, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αξιολογεί τη δυνητική δυνατότητα ηγεσίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έκαναν ακόμη ένα τεστ προσωπικότητας, το οποίο μετρούσε τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.
Όσοι έπιασαν υψηλά ποσοστά στο ναρκισσισμό, τα πήγαν πολύ καλά και στη διαδικασία της συνέντευξης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη θέση.

«Οι νάρκισσοι τείνουν να κυνηγούν θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν την “πείνα” τους για εξουσία και κοινωνική θέση» είπε ακόμη ο Gimso.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ακόμη την άποψη ότι οι νάρκισσοι είναι πολύ καλοί στο να καταφέρνουν να βρίσκουν για τον εαυτό τους τέτοιες θέσεις.

«Όσοι έχουν υψηλό βαθμό ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών τα πηγαίνουν καλύτερα στις συνεντεύξεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη θέση» κατέληξε.Διαβάστε περισσότερα...

Σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης πολλά είδη πιθήκων


Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες καταστρέφουν τα ενδιαιτήματά τους.

Η ταχεία και μη βιώσιμη εκμετάλλευση των πρωτογενών φυσικών πόρων της Γης έχει γίνει μια σημαντική απειλή για τους πιθήκους στην Αφρική και την Ασία, ανέφεραν ειδικοί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Οικολόγοι ανέφεραν ότι η ανάπτυξη των υποδομών και η εκτεταμένη χρήση των φυσικών πόρων -ξυλεία, μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο- έχουν καταστρέψει τα ενδιαιτήματα των πιθήκων και έχουν οδηγήσει χιμπατζήδες, γορίλες, μπονόμπο, ουραγκοτάγκους και άλλα πρωτεύοντα πιο κοντά στην εξαφάνιση.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι οι εξορυκτικές βιομηχανίες επηρεάζουν σοβαρά τους πιθήκους και τα ενδιαιτήματά τους» δήλωσε η Helga Rainer, διευθύντρια του προγράμματος διατήρησης ανθρωποειδών πιθήκων του ιδρύματος Arcus Foundation στον Guardian.

«Μόλις πέντε από τα 27 ενδιαιτήματα πιθήκων δεν έχουν κάποιο σχέδιο εξόρυξης εντός της εμβέλειας του ενδιαιτήματός τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις έμμεσεις επιπτώσεις σε που συνδέονται με την ανάπτυξη των υποδομών, όπως δρόμοι και σιδηρόδρομοι» πρόσθεσε η ίδια.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2030 η ανθρώπινη ανάπτυξη θα έχει επηρεάσει το 90% των οικοτόπων των πιθήκων στην Αφρική και το 99% στην Ασία.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών συμπεριλαμβάνονται σε μια νέα έκθεση με τίτλο «State of the Apes: Extractive Industries and Ape Conservation».

Όλα τα είδη των πιθήκων αναφέρονται ως απειλούμενα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), μερικά σε κρίσιμο βαθμό.

Υπάρχουν περίπου 880 γορίλες των βουνών σε όλη την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι Cross River γορίλες στο Καμερούν και τη Νιγηρία θεωρείται ότι δεν υπερβαίνουν τους 250.

Στην Ασία, ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων της Σουμάτρας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 50% από το 1992, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός γίββωνων (Hainan black-crested gibbons) στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 21 μέλη.Διαβάστε περισσότερα...