Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Οι εχθροί και οι φίλοι της επιδερμίδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνταγή για ασφαλές μαύρισμα.

Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική λεπτή επιφανειακή προστατευτική στιβάδα του δέρματος. Στα βαθύτερα στρώματα βρίσκονται κύτταρα με χρωματική ουσία, τα μελανοκύτταρα, τα οποία, μαζί με το αίμα που κυκλοφορεί στο χόριο (μεμβράνη ελαστική και ανθεκτική που αποτελείται από συνδετικό ιστό και βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος), καθορίζουν το χρώμα του δέρματος στις διάφορες ποικιλίες του.

Οι εχθροί και οι φίλοι της επιδερμίδας μας…

Ένας από τους βασικότερους εχθρούς της επιδερμίδας μεταξύ άλλων (π.χ έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή) είναι και ο πολυπόθητος, αυτό το διάστημα, ήλιος. Η επιθυμία για ένα «σοκολατένιο κορμί» αυξάνει την ανάγκη για έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία για περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει πάνω μας η υπεριώδης ακτινοβολία (αλλοιώσεις στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και πρόκληση καρκίνου του δέρματος, πρόωρης γήρανσης, εμφάνισης ρυτίδων κτλ.).

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατέψουμε το δέρμα μας χωρίς να χάσουμε τις ευχάριστες στιγμές που μπορεί να μας προσφέρει η ηλιοθεραπεία και τα παιχνίδια της θάλασσας; Μα να ανατρέξουμε στους φίλους μας. Ποιοι είναι αυτοί: Η σωστή διατροφή και ένα αντηλιακό γαλάκτωμα υψηλής προστασίας. Και επειδή θαύματα «δεν γίνονται» και οι αλλαγές στον οργανισμό μας απαιτούν και το εύλογο χρονικό διάστημα , ας ξεκινήσουμε να τρεφόμαστε σωστά από σήμερα. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία του δέρματος; Μα η μεσογειακή διατροφή. Ο σύμμαχος μας για υγεία στο δέρμα και σε όλο το σώμα.

Το δέρμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, καροτενοειδή και λιπαρά οξέα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει βρεθεί ότι τα συστατικά αυτά αποτελούν «ενισχυντές της μελανίνης», μίας ουσίας που εκκρίνουν τα μελλανοκύταρα που βρίσκονται, όπως αναφέραμε, στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Που μπορούμε να βρούμε τα απαραίτητα συστατικά για ένα ασφαλές μαύρισμα; Μα στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής (γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά φρούτα, ελαιόλαδο. ψάρια κτλ.):

- Γαλακτοκομικά και τυριά: Πηγή βιταμινών Α και Β2 βοηθούν στο μεταβολισμό του λίπους και τη συντήρηση των ιστών του δέρματος αντίστοιχα (βεβαίως προτιμούμε πάντοτε αυτά με χαμηλά λιπαρά)
- Δημητριακά : πηγή των παραπάνω βιταμινών καθώς και σεληνίου που έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση
- Φρούτα-χυμοί φρούτων -Λαχανικά: Πηγή β καροτένιου με αντιοξειδωτική δράση και ενίσυση της ελαστικότητας του δέρματος, βιταμίνης C
- Ελαιόλαδο: Πηγή βιταμίνης Ε που βοηθάει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος
- Ψάρια: Πηγή βιταμίνης Α και σεληνίου
- Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

Καταναλώνοντας λοιπόν τις παραπάνω τροφές αλλά και άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αναψυκτικά light ή οποιοδήποτε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα)και χωρίς να ξεχνάμε το αντηλιακό μας μπορούμε να χαρούμε τον ήλιο και όσα μας προσφέρει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.