Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γνωρίστε το... λίπος σας



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Μύθοι και πραγματικότητες που αφορούν στο λιπώδη ιστό μας και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

• Στον ανθρώπινο οργανισμό το λίπος του σώματος υφίσταται σε δύο μορφές: ως αποθηκευμένο, με βασικό σκοπό τη μόνωση και την παροχή ενέργειας σε περιόδους ανάγκης, και ως απαραίτητο, που χρησιμεύει για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς ζωτικής σημασίας.

• Παρόλο που με το πέρας των ετών τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στο σώμα μας αυξάνονται, σε γενικές γραμμές ένα ποσοστό λίπους 14-20% για τους άντρες και 1 7-24% για τις γυναίκες θεωρείται φυσιολογικό. Άτομα με χαμηλότερο λίπος σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα γενικής ατονίας, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου της εμμήνου ρύσης.

• Με μια σωστή δίαιτα αδυνατίσματος ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά. Απλούστατα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιποαποθήκες, που στις γυναίκες για παράδειγμα βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, των γλουτών και των μηρών.

• Η παχυσαρκία παρουσιάζεται είτε ως αντρικού είτε ως γυναικείου τύπου. Αντρικού τύπου (σχήμα μήλου) είναι η παχυσαρκία με κατανομή του λίπους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στο θώρακα και την κοιλιά. Αντίθετα, στη γυναικείου τύπου παχυσαρκία (σχήμα αχλαδιού) το λίπος συγκεντρώνεται περισσότερο στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στη λεκάνη. Στην ανδρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνει πολύ το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς. Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παθολογική ανοχή στη γλυκόζη και υπεριν-σουλιναιμία.

Tip
Λόγω ορμονικών διαφορών αλλά και επειδή οι γυναίκες προορίζονται για τεκνοποίηση, το απαραίτητο λίπος στο γυναικείο σώμα μπορεί να είναι έως και 4 φορές περισσότερο από των αντρών.

Διαβάστε περισσότερα...

Κεντρική Μακεδονία: Στον «αέρα» 22 ιδρύματα πρόνοιας



Εικοσιδύο ιδρύματα πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στον «αέρα» για ακόμη μια φορά, καθώς ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί η δεύτερη δόση χρηματοδότησης, ύψους 437.000 ευρώ.

Τα χρήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκταμιεύθηκαν τον Μάιο, ενώ η δεύτερη δόση ακόμα εκκρεμεί, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο, εντεταλμένη σε θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου.

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πέρυσι, για 13 ιδρύματα μόνο της Θεσσαλονίκης, τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 500 παιδιά, δόθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης σε σχέση με φέτος που για τα 22 ιδρύματα όλης της Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν μόλις 1,9 εκατομμύρια ευρώ», εξηγεί η κ. Βασιλειάδου. Όπως επεσήμανε, «η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων είναι πλέον αμφίβολη καθώς το προσωπικό είναι απλήρωτο και οι οφειλές, όπως και τα χρέη στο ΙΚΑ και τους προμηθευτές, συσσωρεύονται».

«Ήδη, βασιζόμαστε στην καλή διάθεση των εργαζομένων που προτιμούν να παραμένουν απλήρωτοι, παρά να βγουν στην ανεργία σε καιρό οικονομικής κρίσης», λέει η κ. Βασιλειάδου, διευκρινίζοντας ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα κάνουν αξιόλογο κοινωνικό έργο και τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Στη Θεσσαλονίκη, προβλήματα αντιμετωπίζουν το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων «Ελπίδα», το σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ «Σωτήρ», το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, η Μέριμνα Παιδιού, το Άσυλο Παιδιού, το ίδρυμα παίδων Τούμπας «Ελπίς», η Αγροτική Παιδική Φωλιά, ο παιδικός σταθμός «Αργώ», η Εταιρία Σπαστικών, η Σχολή Τυφλών «Ηλιος», ο σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων και το σωματείο Ειδικής Αγωγής και Προστασίας ΑΜΕΑ «Η ζωή».


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Και οι πεζοί έχουν δικαιώματα

Πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα στην πόλη – Τι αναφέρει ο ευρωπαϊκός χάρτης δικαιωμάτων για τους πεζούς.



Μοτό: Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους.



Η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων στην πόλη και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, τρίτη ηλικία, παιδιά, μητέρες με μικρά παιδιά) είναι δικαίωμα.
Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, είναι επίσης προαπαιτούμενο για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ευημερία της πόλης.


Κατά πόσο είναι εφικτό σήμερα τα Τρίκαλα, να γίνουν μια αξιοβίωτη πόλη, πόλη λειτουργική και ελκυστική για βαδιστές και ποδηλάτες, πόλη των δημόσιων συγκοινωνιών για όλους, πόλη όπου το αυτοκίνητο θα συνυπάρχει αρμονικά στο δίκτυο των μετακινήσεων με τις άλλες μορφές μετακίνησης έχοντας τη θέση που του αναλογεί;


Μάλλον είναι αρκετά δύσκολο… Ή για να είμαστε πιο κοντά στην δύσκολη πραγματικότητα, απαιτείται σκληρή δουλειά, σχεδιασμός και γενναίες αποφάσεις για να πάρει σάρκα και οστά σταδιακά το παραπάνω μοντέλο της πόλης με βιώσιμες μετακινήσεις.


Με βάση πρόσφατα στοιχεία, στη χώρα μας αναλογούν πλέον 446 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους, μόλις 58 λιγότερα από τη Γερμανία και 31 από το Βέλγιο ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι οι υποδομές των ελληνικών πόλεων υστερούν δραματικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των χωρών αυτών.

Τα Τρίκαλα
Έτσι και η πόλη των Τρικάλων βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που επισώρευσε η αλματώδης αύξηση της κυκλοφορίας αλλά και της παρουσίας του αυτοκινήτου στον πολεοδομικό τους ιστό.


Κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατάχρηση του δημόσιου χώρου, αισθητική υποβάθμιση, αύξηση των ατυχημάτων με θύματα κυρίως πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς δικύκλων.
Και φυσικά ελάχιστος ως ανύπαρκτος ο χώρος για τις μετακινήσεις των πεζών. Να σημειώσουμε ότι κάθε άνθρωπος, σε κάποια εποχή της ζωής του, κυκλοφορεί πεζός.
Οι μετακινήσεις με τα πόδια αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της κυκλοφορίας (25 έως 45%) και ότι αφορά κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους).

Δικαιώματα
Έτσι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη ο πεζός έχει κι αυτός δικαιώματα, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους μέσα σε κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική του υγεία.


Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα μειονεκτούντα άτομα, επισημαίνεται, δικαιούνται μία πόλη που να αποτελεί χώρο κοινωνικοποίησής τους και όχι χώρο επιδείνωσης της κατάστασης αδυναμίας τους.


Τα μειονεκτούντα άτομα δικαιούνται ειδικών μέτρων τα οποία θα τους εγγυώνται την όσο το 
δυνατό μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινητικότητας μέσω προσαρμογής του δημόσιου χώρου, τεχνικών συστημάτων κυκλοφορίας και δημοσίων μέσων μεταφοράς (διαχωριστικές γραμμές, προειδοποιητικές ενδείξεις, ακουστική σήμανση, πρόσβαση με ευκολία σε λεωφορεία, τραμ και τρένα).


Ο πεζός δικαιούται να έχει στην αποκλειστική του χρήση αφενός μεν αστικές ζώνες, κατά το δυνατόν εκτεταμένες, οι οποίες δεν θα αποτελούν απλώς “νησίδες πεζώv” αλλά θα εντάσσονται αρμονικά στη γενική συγκρότηση της πόλης, αφετέρου δε διασυνδεόμενες σύντομες, λογικές και ασφαλείς διαδρομές.

Δικαίωμα
Πιο αναλυτικά, ο πεζός έχει δικαίωμα στην τήρηση των προδιαγραφών που θεωρούνται αποδεκτές από επιστημονική άποψη και αφορούν τις εκπομπές θορύβου και χημικών ουσιών από τα αυτοκίνητα.


Έχει δικαίωμα στη γενικευμένη χρήση, στα δημόσια μεταφορικά μέσα, αυτοκινήτων που δεν αποτελούν πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή ηχορύπανσης, αλλά και στη δημιουργία πνευμόνων πράσινου, μεταξύ άλλων, μέσω της δενδροφύτευσης αστικών περιοχών.


Επιπλέον έχει δικαίωμα στον καθορισμό ορίων ταχύτητας και στην επανευθέτιση των οδών και των διασταυρώσεων ώστε να υπάρχουν πραγματικές εγγυήσεις για την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατών, όπως και στην απαγόρευση των διαφημίσεων που προβάλλουν την επικίνδυνη και αντικανονική χρήση του αυτοκινήτου.


Έχει τέλος δικαίωμα, σε αποτελεσματικά συστήματα σήμανσης που να εξυπηρετούν και όσους στερούνται όρασης ή ακοής και σε ειδικά μέτρα που θα επιτρέπουν τη στάση, την πρόσβαση και τη διάβαση οδών και πεζοδρομίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το οφειλόμενο χρέος στους συμπολίτες μας

Δεν αποτελεί σπουδαία δημοσιογραφική ανακάλυψη…




Ναι, η πόλη των Τρικάλων δεν είναι φιλική στα Άτομα με Αναπηρίες. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το τόνισαν εμφαντικά και πειστικά οι εκπρόσωποί τους, στην «παρθενική» συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρικκαίων πριν από ένα περίπου μήνα. Προφανώς, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίσουν κινητικά προβλήματα. Μία κατάσταση που σε μία πόλη μικρού έως μεσαίου μεγέθους, όπως είναι τα Τρίκαλα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Όπως αποδείχθηκε από εκείνες τις διαπιστώσεις, δεν αρκούν μερικές ράμπες κατά μήκος των βασικών οδών της πόλης. Ειδικά, όταν αυτές καταλαμβάνονται από οχήματα που παρά τις πινακίδες επιμένουν να σταθμεύουν σ’ αυτές...
Προφανώς και πρέπει να επιληφθεί του θέματος η νέα δημοτική αρχή. Η πρόσβαση στην πόλη των ΑμεΑ δεν είναι μία χάρη που ίσως τους κάνουμε, αλλά μία υποχρέωση που τους οφείλουμε… Αυτό (ευτυχώς) φαίνεται να το ενστερνίζεται και ο Δήμαρχος κ. Λάππας ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να παράσχει την απαραίτητη πρόσβαση, ακόμη κι αν γίνει δυσάρεστος σε κάποιους άλλους…
Κι αυτό γιατί, η προσβασιμότητα στο δημόσιο δομημένο περιβάλλον είναι αναγκαία προϋπόθεση για την περιβόητη ενσωμάτωση. Αν δεν εξασφαλιστεί, τότε κάθε είδους κοινωνική πολιτική, πάει στράφι…
Όπως κάθε πολίτης και τα Άτομα με Αναπηρίες, έχουν ανάγκες. Να εκπαιδευτούν. Να κινηθούν στους δρόμους της πόλης. Μόνο που αυτές οι ανάγκες οι οποίες για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα θέλω της ζωής, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είναι ένας αγώνας ανηφορικός, μία κορυφή που δύσκολα κατακτάται.
Έχουμε χρέος επομένως, ως (τοπική) κοινωνία πρωτίστως, να τους παρέχουμε τα απαραίτητα μέσα για να την κατακτήσουν όπως δικαιούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Στη γραμματεία της σχολής πρέπει να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο ή από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) (ομάδα Β΄), των κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) που εισήχθησαν στα ΤΕΙ, και των εισαγομένων με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, θα γίνουν από τις 12 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και πρέπει να κατατεθούν στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος κάθε πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, είναι:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β (90% και 10%), υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των οικείων σχολών. Επισημαίνεται, ιδιαίτερα, ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε Σχολής ή Τμήματος. Όσοι δεν θα εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Όσοι από τους επιτυχόντες εισάγονται στις επιπλέον θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με τις ειδικές περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων) ή με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κατά την εγγραφή τους θα προσκομίσουν στις γραμματείες των τμημάτων, εκτός από τα δικαιολογητικά της ανωτέρω παραγράφου 1 και τα επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται για την περίπτωσή τους.

Τα δικαιολογητικά αυτά οι υποψήφιοι τα κατέχουν, ήδη, από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου και μπορούν να τα πληροφορηθούν εκ νέου, είτε από τις γραμματείες των τμημάτων είτε από τη σχετική εγκύκλιο εγγραφών, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ www.minedu.gov.gr.

Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στα πανεπιστημιακά τμήματα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας, και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄, που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλος απόλυσης Γενικού Λυκείου ή απολυτήριο ΕΠΑ.Λ- Α' ή επικυρωμένο αντίγραφό του.

-Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

-Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

-Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα, ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι, εάν πρόκειται για αποφοίτους ΓΕΛ, ή

-Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ, εάν πρόκειται για κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α.

Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαθλιώνουν τα παιδιά των δρόμων



Με συναισθήματα θλίψης αλλά και οργής πλημμύρισαν προχθές το απόγευμα χιλιάδες διερχόμενοι τουρίστες, που αντίκρισαν στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης μας (την οδό Σωκράτους στην Παλιά Πόλη) ένα μικρό παιδί με ακορντενόν να ζητιανεύει και την ίδια ώρα να το παίρνει ο ύπνος από την εξάντληση και την κόπωση!

Τα παιδιά αυτά, που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα των γνωστών αγνώστων στην περιοχή μας, υποχρεώνονται να τηρούν εξαντλητικά ωράρια επαιτείας και στήνονται από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ πολλές φορές, σε κεντρικά σημεία του νησιού μας.

Το συγκεκριμένο παιδάκι, ηλικίας μικρότερης των 6 ετών, βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στην οδό Σωκράτους και μέχρι αργά το απόγευμα.

Σε κάποιες στιγμές μάλιστα, όπως περιέγραψαν μιλώντας χθες στην «Ροδιακή» συμπολίτες μας, το παιδάκι (που εικονίζεται στην σχετική φωτογραφία) έδειχνε τόσο αποκαμωμένο που δεν άντεχε άλλο, με αποτέλεσμα να σταματά την μουσική και να… κοιμάται πάνω στο ακορντεόν στιγμιαία!

Η εικόνα αυτή, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο θλίψη, αλλά και οργή για το σύστημα πρόνοιας και αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων, από τα εντεταλμένα κρατικά μας όργανα, αφού επί της ουσίας καμία υπηρεσία δεν ασχολείται πέραν των διωκτικών αρχών που έχουν αποκλειστικά και μόνο κατασταλτικό ρόλο.

Παλιά πόλη, έξοδος λιμανιού, κεντρικές διασταυρώσεις στην Εθνικής Αντιστάσεως και βέβαια Παλιά Πόλη αποτελούν τα καίρια πόστα των επαιτών στο νησί μας.

Τα… καραβάνια των επαιτών που τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στο νησί μας, έχουν… εγκατασταθεί στα σημεία αυτά, καταγράφοντας έτσι τριτοκοσμικές εικόνες στα μάτια χιλιάδων ξένων και Ελλήνων τουριστών που βρίσκονται στη Ρόδο για τις διακοπές τους αυτή την εποχή.
Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έχουν αυξήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις συλλήψεις τα επαιτών αυτών σε πολλές από τις περιοχές του νησιού μας συλλαμβάνοντας πάρα πολλούς (μεταξύ των οποίων και ανήλικους) από διάφορα σημεία της πόλης μας, αλλά το κακό φαίνεται ότι δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο.

Στα άτομα αυτά, η κύρια πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί και έρχονται στην Ελλάδα, ειδικά τους θερινούς μήνες, υπολογίζοντας σε αντίστοιχα οφέλη από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.

Τα κυκλώματα των επαιτών, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αδίστακτα και ότι χρησιμοποιούν κυρίως ανθρώπους με κινητική αναπηρία για να επαιτούν από τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας.

Ακόμα χειρότερα, τα κυκλώματα αυτά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και παιδιά ακόμα και μικρής ηλικίας (νεογνά) τα οποία περιφέρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για να προκαλέσουν έτσι την ελεημοσύνη του κόσμου.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού οι εικόνες της ντροπής και της αθλιότητας αυτής, προσβάλλουν, εξευτελίζουν και υποβαθμίζουν την γενικότερη τουριστική εικόνα στην περιοχή μας, δίνοντας έτσι εντύπωση, τριτοκοσμικής πόλης.

Η Παλιά Πόλη επίσης, τόσο στις εισόδους της όσο και σε όλη της την έκταση, κυριεύεται τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες από διάφορους τέτοιους «επισκέπτες» οι οποίοι φθάνουν στο σημείο να εισέρχονται όχι μόνο σε καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και σε εμπορικά καταστήματα στα οποία βρίσκονται εκείνη την ώρα επισκέπτες –πελάτες, επιχειρώντας έτσι να τους πουλήσουν κάθε λίγης αντικείμενα που έχουν μαζί τους!

Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι εφοδιασμένοι με… ιατρικές γνωματεύσεις, με έγγραφα που προσδιορίζουν τις παθήσεις τους, τα οποία βέβαια φροντίζουν να επιδεικνύουν σε κάθε περίπτωση.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ούτε το περιεχόμενο, αλλά ούτε και την πάθηση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πραγματικά περιστατικά, τα οποία όμως οι ίδιοι ή κάποιοι συγγενείς τους, εκμεταλλεύονται στο έπακρο για να αποκομίσουν χρηματικά και άλλα οφέλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρέβεζα: Μπαίνει στην ψηφιακή εποχή ο Δήμος Ζήρου

Παίρνει 120.000 ευρώ για να κάνει πράξη την ηλεκτρονική δημοκρατία.

Σημαντική επιτυχία για το Δήμο Ζηρού, κατόπιν θετικής αξιολόγησης της πρότασης, η ένταξη της πράξης «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ» από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας- Ειδική Διαχείριση Επιχειρησιακού προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ». Η Δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 120.000 ευρώ και αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας.

Μέσω του προγράμματος οι πολίτες θα συμμετάσχουν στη διαχείριση των τοπικών δημόσιων υποθέσεων εκφράζοντας τις απόψεις και τις ανάγκες τους ενώ θα δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στο Δήμο να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις και το έργο του και να (αυτό)αξιολογεί τη λειτουργία του μηχανισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων και απαιτήσεων των πολιτών.

Επιπλέον, το σύστημα θα συγκεντρώνει, απεικονίζει και διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα του Δήμου που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ενώ θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, την μετακίνησή τους την αναζήτηση εργασίας αλλά και την ανάδειξη προβλημάτων της καθημερινότητάς τους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν τρισδιάστατοι ψηφιακοί χάρτες(3D) μέσω των οποίων θα παρέχονται υπηρεσίες με γεωγραφική αναφορά (παράπονα, προβλήματα κλπ) και θα απεικονίζονται γεωγραφικά οι υπάρχουσες υποδομές εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία του Δήμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Γεωργαντά για την πρόσβαση ΑμεΑ στην παραλία της Λακόπετρας


Του Βασίλη Κωστόπουλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός Υπεύθυνος της διάταξης για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.


Αναφορικά με το δημοσίευμα του κ. Γεωργαντά για τη διάταξη πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία της Λακόπετρας, και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η διάταξη για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα τοποθετήθηκε από συνεργάτες του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της κατασκευής της εν λόγω διάταξης, στις 7 Αυγούστου 2011. 
  • Η τοποθέτηση στην παραλία της Λακόπετρας έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, προκειμένου κάποιοι συνάνθρωποί μας να μπορέσουν, έστω και μέσα στον Αύγουστο, να εκμεταλλευτούν τη μοναδική δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, που παρέχει αυτή η διάταξη. (Οι λόγοι της χρονικής καθυστέρησης αφορούν γραφειοκρατικά προβλήματα υλοποίησης του ‘Καλλικράτη ΙΙ’ και είναι μακροσκελείς για να αναφερθούν εδώ). 
  • Από τις αρχές Ιουνίου 2011 λειτουργούν συνεχώς και χωρίς προβλήματα 3 αντίστοιχες διατάξεις (Αγ. Βασίλειος, Άκολη και Plage EOT), για τις οποίες βεβαίως ουδείς μπήκε στον κόπο να γράψει κάτι θετικό. 

Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η διάταξη είναι εκτός λειτουργίας.


  • Η διάταξη είναι πιλοτική. 
  • Είναι ένας μηχανισμός με ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά και μηχανικά μέρη και δεν είναι άτρωτος. Κακή χρήση, κακόβουλη χρήση, βανδαλισμός ή ακόμα και δυνατός/κακός καιρός ενδέχεται να θέσουν προσωρινά εκτός λειτουργίας τη διάταξη. Όποτε συμβεί αυτό, το Εργαστήριο είναι σε ετοιμότητα και επεμβαίνει για τη διόρθωση του όποιου προβλήματος. 
  • Την Τετάρτη 17/8 συνεργάτης του Εργαστηρίου επανέφερε τη διάταξη σε κανονική λειτουργία. 

Σε ότι αφορά την ασφάλεια της διάταξης αυτής, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή αναφέρεται στο χρήστη και στους λουόμενους που συμβιώνουν με τη διάταξη στην παραλία.

  • Και για τις δύο κατηγορίες πληθυσμού η διάταξη είναι απολύτως ασφαλής 
  • Για τους χρήστες τόσο η ταχύτητα κίνησης όσο και ο λοιπός βοηθητικός εξοπλισμός εξασφαλίζουν την απολύτως ασφαλή χρήση και μετακίνηση από την παραλία προς τη θάλασσα και πίσω. Υπάρχει ειδικός διάδρομος πρόσβασης του αμαξιδίου προς τη συσκευή, και ειδικό χειριστήριο με προβλέψεις ασφαλείας. 
  • Για τους λουόμενους, η συσκευή έχει όλες τις προβλέψεις ώστε να αποφεύγονται πιθανές εκδορές κατά την τυχαία επαφή, φέρει ειδική σήμανση και οριοθέτηση με πλωτήρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει προβλεφθεί ειδικός φωτισμός ασφαλείας. 

Είναι προφανές ότι η συσκευή δεν είναι βατήρας για βουτιές και έχει επισημανθεί ότι η χρήση της δεν επιτρέπεται σε κανέναν πλην των ΑμεΑ, και των ατόμων που χρίζουν κινητικής υποστήριξης για να εισέλθουν στη θάλασσα (υπερήλικες, ασθενείς κλπ). Η απαγόρευση προσέγγισης με χρήση κατάλληλων μέσων ή/και σήμανσης είναι θέμα των τοπικών αρχών.

Στη συγκεκριμένη συσκευή που τοποθετήθηκε στη Λακόπετρα, αφαιρέθηκαν από αγνώστους κάποια προστατευτικά καλύμματα και αυτό δημιούργησε κάποιο ελάχιστο πρόβλημα πιθανής εκδοράς, μόνο σε όποιον χρησιμοποιεί χωρίς λόγο τη συσκευή.

Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, όταν θα τοποθετηθούν τα αφαιρεθέντα καλύμματα.

Ο διάδρομος που επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι προϊόν της Γαλλικής εταιρίας DESCHAMPS (MOBI–MAT) και η προμήθεια και η τοποθέτηση του έχει γίνει από το Δήμο για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ΑμεΑ από το δρόμο μέχρι τη διάταξη.

Ο κυματισμός που εμφανίζει ο διάδρομος και αναφέρεται ως πρόβλημα, είναι κάτι που δεν αποφεύγεται, αλλά εξομαλύνεται μετά από λίγες ημέρες χρήσης, καθώς το πλαστικό χαλί παίρνει τη μορφή του υποστρώματος και ακολουθεί τις ανωμαλίες του εδάφους. Η στήριξη/κάρφωμα του διαδρόμου στο έδαφος είχε αφαιρεθεί από αγνώστους και επανατοποθετήθηκε.

Οι βάσεις στήριξης της συσκευής, που επίσης αναφέρονται ως πρόβλημα, έχουν χρησιμοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις άλλες διατάξεις που έχουν τοποθετηθεί, και ουδέν πρόβλημα παρουσίασαν, συμπεριλαμβανομένης και της Λακόπετρας.

Τέλος, το περίφημο «ηλεκτροφόρο» καλώδιο:
  • είναι καλώδιο σήματος και όχι ισχύος, δε μπορεί να βλάψει απολύτως τίποτα και κανέναν ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος κακοήθης ή κάποιο παιδί χωρίς επιτήρηση βάλει σκοπό και καταφέρει να το κόψει. 
  • η διάρκεια ζωής του καλωδίου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μια θερινή περίοδο που καλείται να φέρει εις πέρας. 

Για την ιστορία, η διάταξη αυτή αναπτύχθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τοποθετήθηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2009. Το καλοκαίρι του 2010 έγινε δοκιμαστική τοποθέτηση 5 διατάξεων. Κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο θα τοποθετηθούν συνολικά 5 συσκευές.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και της χρήσης των συσκευών αυτών από περισσότερους από 120 συμπολίτες μας, ποτέ δε δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα ασφαλείας.

Οι χρήστες με ποικίλους τρόπους, και διαδικτυακά, εκφράζουν την ευαρέσκεια τους για τη λειτουργία της συσκευής και την επίλυση ενός τεραστίου για αυτούς προβλήματος, που δεν είναι μόνο ψυχαγωγικό αλλά αποτελεί ‘αγωγή υγείας’.

Η συσκευή αποτελεί διεθνώς κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αντίστοιχο σύστημα.

Ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού μας ζήτησε και τοποθετήσαμε μια διάταξη πιλοτικά στην παραλία της πόλης της Χρυσοχούς, στην Περιφέρεια της Πάφου, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στην εγκατάσταση 3 τέτοιων διατάξεων σε παραλίες της Αττικής.

Πριν λοιπόν μιλήσει κάποιος για εμπαιγμό, καλό θα ήταν να ρωτήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, και το σημαντικότερο, τους χρήστες της διάταξης αυτής για να αντιληφθεί την κατάσταση στην ολότητά της.

Η καλόπιστη κριτική και οι παρατηρήσεις που έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια από χρήστες και ενδιαφερομένους, μας έχουν επιτρέψει να βελτιώσουμε τη συσκευή και να την κάνουμε καλύτερη, πιο φιλική στους χρήστες και πολύ πιο ασφαλή.

Όμως μας θυμώνουν τα απαξιωτικά σχόλια και ο απόλυτος αρνητισμός για κάθε ελληνική καινοτομική ιδέα.

Όταν το πρόβλημα ήταν άλυτο, και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα δεν είχαν πρόσβαση στη θάλασσα, τότε πρόβλημα δεν υπήρχε !!!!

Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι δεν φτιάξαμε ...κάτι για να μη χάσουμε τη χρηματοδότηση..., αλλά επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι οι νέες ιδέες και οι καινοτόμες πρακτικές είναι ο μόνος δρόμος για να πάει η χώρα μας μπροστά.

Εμείς θα συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης και θα αφήσουμε την ευκολία της κριτικής και το μηδενισμό στους θεατές....της προσπάθειας.

Σε σχέση με το ταμείο...., το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Νομαρχία και το Πανεπιστήμιο. Όλη η χρηματοδότηση, όταν υπάρξει, θα δοθεί προς το Πανεπιστήμιο και η διαφάνεια στη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων θα είναι εγγυημένη και προσβάσιμη στον κάθε πολίτη μέσα από το site της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.
Αυτά για να τελειώνουμε οριστικά με τη γρίνια και να γυρίσουμε στις δουλείες μας...


Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή έξοδος από τη μέγγενη της ανεργίας για 330 δημότες Κομοτηνής

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.




Εγκρίθηκαν οι θέσεις κοινωνικής εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο μεγαλύτερο ΟΤΑ του νομού Ροδόπης.

Νέες υποσχέσεις για δουλειά σε 25.000 άνεργους, αφού προωθείται δεύτερο πρόγραμμα
από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΑΕΔ, για προσλήψεις στους ΟΤΑ κατά την τριετία 2012-2015 .

Στις 110 ανέρχονται οι θέσεις στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών


Μία προσωρινή έξοδο από τη μέγγενη της ανεργίας αναμένεται να δώσει σε 330 δημότες Κομοτηνής, η προκήρυξη στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Το πρόγραμμα, όπως είναι γνωστό, είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από την πόλη μας, στη συνάντηση που είχε τότε με τοπικούς παραγωγικούς φορείς η υπουργός Λούκα Κατσέλη. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα γίνει από την Αν. Μακεδονία – Θράκη και θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πέρασαν περισσότεροι από έξι μήνες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η κατανομή των θέσεων εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού αυτοί θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος.

Γρίφος ο τρόπος επιλογής των επωφελούμενων


Για τον δήμο Κομοτηνής οι θέσεις ανέρχονται στις 330, θα είναι 5μηνης απασχόλησης, με μηνιαίες αποδοχές 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Τον αριθμό των θέσεων επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης, χωρίς όμως να μπορεί να μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής των επωφελούμενων, αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα από το υπουργείο η σχετική εγκύκλιος. Ο ίδιος βέβαια δήλωσε αισιόδοξος ότι η έναρξη των διαδικασιών θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε, «θα πρέπει να έρθει μια εγκύκλιος που θα μας διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πρόσληψη. Γνωρίζω ότι θα υπάρξει κάποια μοριοδότηση και γνωρίζω ότι οι θέσεις αυτές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους, ανέργους και σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Οι εργαζόμενοι στις θέσεις αυτές προορίζονται για την καθαριότητα αλσυλλίων, δασών, θαλάσσιων ακτών. Βέβαια θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα όταν θα έχουμε στα χέρια μας την εγκύκλιο. Θέλω να πιστεύω ότι η εργασία έστω με αυτή την μορφή, με 625 ευρώ τον μήνα και ασφάλιση, είναι μια ανάσα για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη». Οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών προσδιορίστηκαν στις 110.

Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων κοινωφελούς εργασίας


Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ αποτελούν τα εξής: Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων. Καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημόσιων και δημοτικών κτηρίων. Καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά. Καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων. Αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών. Επισκευή και συντήρηση δικτύων προσφυγικών πολυκατοικιών. Συντήρηση ραμπών για προσβασιμότητα ΑμεΑ. Συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων. Συντήρηση κήπων και αλσών. Μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια. Δημιουργία ηχοπετασμάτων και φυτικών ηχοπετασμάτων απορρόφησης του οδικού θορύβου σε σχολεία που γειτνιάζουν με οδικούς άξονες. Αποψίλωση περιαστικών ζωνών και ακάλυπτων δημόσιων χώρων. Συντήρηση οδών και ζωνών πυροπροστασίας σε περιαστικά δάση. Συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών. Συντήρηση αύλιων χώρων σχολείων και παιδικών σταθμών. Συντήρηση πεζοδρομίων. Φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων. Αναδασώσεις. Καθαρισμός δασικού δικτύου. Φυτεύσεις/συντηρήσεις/φυλάξεις αλσών και πάρκων. Υπηρεσίες ποτίσματος κοινόχρηστων κήπων/αλσών. Φυτεύσεις σε γειτονιές. Συντήρηση/καθαρισμός περιαστικού πρασίνου. Λειτουργία προγραμμάτων σίτισης. Συνοδεία ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας. Απασχόληση σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθαρισμοί παραλιών. Φύλαξη λουόμενων/ναυαγοσωστικές υπηρεσίες. Απασχόληση σε κέντρα στήριξης παράδοσης και πολιτιστικής δημιουργίας.

Ένα βήμα πιο μπροστά ο Έβρος


Πάντως οι λεπτομέρειες του προγράμματος, που ενδιαφέρει χιλιάδες άνεργους της Ροδόπης, έρχονται στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο στο νομό μας, αφού οι δικαιούχοι φορείς έχουν αφεθεί στη ραστώνη του Αυγούστου. Αντίθετα ο Έβρος και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέπτυξε συστηματικές δράσεις για την ενημέρωση των φορέων και την προετοιμασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας από τους δικαιούχους φορείς. Ειδικότερα οργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με εισηγητές εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, πραγματοποίησε συσκέψεις με κοινωνικούς, πολιτιστικούς φορείς, Δήμους κλπ (συμπράττοντες φορείς) για ενημέρωση σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας των προτάσεων, συντόνισε συναντήσεις με τους φορείς που είναι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος (φορείς υλοποίησης), στήριξε όσους φορείς απευθύνθηκαν στην Π.Ε.  στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους. Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν να προετοιμασθούν από την Π.Ε. Έβρου, τους Δήμους του νομού και τις επιχειρήσεις τους, τα Νοσοκομεία, την Εκκλησία με τα ιδρύματά της, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς προτάσεις που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας.

Η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάψε θερμίδες όλη μέρα!



Τόνωσε τον μεταβολισμό σου με έξυπνα βήματα.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις για το κάψιμο των θερμίδων...

Μύθος: Οι λεπτοί άνθρωποι έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό
Στην πραγματικότητα, ένας πιο βαρύς άνθρωπος χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες από κάποιον αδύνατο εξαιτίας της μεγαλύτερης προσπάθειας που καταβάλει για να μετακινήσει τα περισσότερα κιλά του.

Μύθος: Η αεροβική είναι ο καλύτερος τρόπος να ανεβάσεις τον ρυθμό του μεταβολισμού σου
Αν και 30 λεπτά τρέξιμο θα κάψουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι 30 λεπτά ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, αυτές είναι που κρατούν ανεβασμένο τον μεταβολισμό σου για περισσότερο χρόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχεις, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο ρυθμός του μεταβολισμού σου – θα καις περισσότερες θερμίδες ακόμα κι αν δεν κάνεις τίποτα.

Μύθος: Όσο μεγαλώνεις σε ηλικία παίρνεις και κιλά
Αν και είναι αλήθεια ότι ο μεταβολισμός σου πέφτει όσο μεγαλώνεις, η αλλαγή είναι μικρή – περίπου 4% ανά δεκαετία αν γυμνάζεσαι. Ο κύριος λόγος που οι γυναίκες παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν είναι ότι γίνονται λιγότερο ενεργητικές και χάνουν μυϊκή μάζα.

Τρεις λόγοι για τους οποίους δεν χάνεις βάρος


1. Έχεις έλλειψη σελήνιου και βιταμίνης D
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ένα από αυτά τα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του θυροειδή σου να παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Μπορείς να λαμβάνεις τη συνιστώμενη δόση των 55 μικρογραμμαρίων σελήνιου την ημέρα από τροφές όπως ο τόνος, η γαλοπούλα και το τυρί κότατζ. Χρειάζεσαι καθημερινά μια δόση 400 IU βιταμίνης D, την οποία μπορείς να λάβεις από ενισχυμένο γάλα με χαμηλά λιπαρά και σολομό.

2. Αποφεύγεις το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι
Χρειάζεται υδατάνθρακες για ενέργεια, λέει η Lakatos. Αν είσαι κουρασμένη, δεν θα πας για περίπατο ή άσκηση ούτε θα κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει αν κάψεις θερμίδες.

3. Έχεις εκτεθεί σε παρασιτοκτόνα
Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν στον οργανισμό τους τη μεγαλύτερη ποσότητα οργανοχλώριων (χημικές ουσίες που περιέχονται στα εντομοκτόνα) έκαιγαν λίπος πιο αργά από όσους είχαν στο αίμα τους μικρότερη ποσότητα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα χημικά αυτά ίσως επηρεάζουν τη λειτουργία του θυροειδή. Για να μειώσεις τον κίνδυνο, προτίμησε οργανικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνετε σύμμαχο στη μείωση της χοληστερόλης;



Προσθέστε στη διατροφή σας τη βρώμη!

Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, μια μοναδική τροφή, η βρώμη, φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτης τάξης φυσικό σύμμαχο, σε αντίθεση με άλλες τροφές που εικάζεται πως μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς όμως ισχυρά επιστημονικά στοιχεία να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο...

Έγκριτα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα, υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 γρ. β-γλυκανών (οι ευεργετικές φυτικές ίνες της βρώμης) μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των επιπέδων της LDL κακής χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά είναι τόσο ισχυρά, που ακόμα και η δύσκολη στις αποφάσεις της, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με αναφορά της τονίζει πως οι β-γλυκάνες της βρώμης έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου για στεφανιαία νόσο.

Ο εν λόγω ισχυρισμός στηρίχθηκε στην αξιολόγηση και ανασκόπηση ούτε ενός ούτε δυο, αλλά 22 επιστημονικών ερευνών (εκ των οποίων οι 3 ήταν σημαντικές μετα - αναλύσεις) υπέρ των β-γλυκανών της βρώμης.

Η ποσότητα κατανάλωσης 3 γρ. β - γλυκανών είναι ποσό που μπορεί να προσλάβει κάποιος από 2 μερίδες (45 γρ. η κάθε μια) νιφάδων βρώμης.

Υπό το πρίσμα των ερευνών για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών της, Αυστραλοί επιστήμονες με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες έδειξαν ότι ακόμα και 1,5 γρ. β - γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων! Στη μελέτη έλαβαν μέρος 87 γυναίκες και άνδρες με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.

Σε μια εποχή όπου παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Commission και την κάθετη αξιολόγηση της EFSA, οι περισσότεροι ισχυρισμοί που κατακλύζουν τον καταναλωτή παραπλανούν και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ας εμπιστευτούμε τροφές και τρόφιμα των οποίων οι επιδράσεις εδραιώνονται με σειρά επιστημονικών στοιχείων…

Διαβάστε περισσότερα...

Αϋπνία, ένα υποτιμημένο πρόβλημα




Επηρεάζει σχεδόν έναν στους τέσσερις Αμερικανούς.

Μεγάλη έκπληξη προκαλούν στους ερευνητές οι σημαντικές επιπτώσεις που διαπίστωσαν πως έχει η αϋπνία στη ζωή των Αμερικανών, όπως δείχνει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η αϋπνία επηρεάζει το 23% των Αμερικανών που εργάζονται-περισσότερο τις γυναίκες- και στοιχίζει τουλάχιστον 63 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγω της απώλειας παραγωγικότητας.

Το πρόβλημα αυτό είναι υποβαθμισμένο: οι εργαζόμενο δεν λείπουν από την δουλειά τους λόγω της αϋπνίας, αλλά εργάζονται κουρασμένοι και αυτό τους κάνει λιγότερο παραγωγικούς», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ρόναλτ Κέσλερ.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Sleep, συμμετείχαν 7.428 εργαζόμενοι από όλες τις ΗΠΑ.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους και την απόδοσή στην εργασία τους και διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως η αϋπνία είναι συχνότερη στις εργαζόμενες γυναίκες (27,1% του συνόλου) σε σχέση με τους άντρες (19,7%) ενώ η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι πολύ μικρότερη ανάμεσα στους εργαζόμενους άνω των 65 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αθλήματα για γρήγορο κάψιμο λίπους!



Για όσους βαριούνται το γυμναστήριο!

Αν ανήκετε στην ομάδα ατόμων που δεν θέλουν να βλέπουν το γυμναστήριο ούτε ζωγραφιστό και αποφεύγετε πάγκους, αλτήρες και κάθε λογής μηχανήματα, τότε σας έχουμε κακά και καλά νέα. Τα κακά είναι ότι εσείς χάνετε, τα καλά είναι ότι οι εναλλακτικές που έχετε είναι αρκετές. Σίγουρα η προπόνηση με βάρη έχει τα μέγιστα οφέλη για το σώμα και την φυσική σας κατάσταση, αλλά υπάρχουν αρκετά αθλήματα τα οποία μπορούν να εξισορροπήσουν – αν όχι να ξεπεράσουν – τις «καμένες» θερμίδες του γυμναστηρίου.

Τένις
Θερμίδες/ώρα: 600- 900


Σταμάτα. Ξεκίνα. Σταμάτα. Ξεκίνα. Σταμάτα. Ξεκίνα. Κάπως έτσι πάει ο ρυθμός του τένις. Αν θέλετε να κάψετε θερμίδες και να ενδυναμώσετε τόσο τα πόδια όσο και το πάνω μέρος του σώματος, τότε πάρτε γρήγορα μία ρακέτα. Το τένις αποτελεί ιδανική αερόβια άσκηση που μέσα από το έντονο παιχνίδι βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και άρα την φυσική σας κατάσταση, ενώ αν αποφασίσετε να παίζετε τακτικά, θα δείτε την διαφορά στον πάνω (στήθος, χέρια, ώμους) και στον κάτω (γλουτούς, τετρακέφαλους, γάμπες) κορμό από τον πρώτο κιόλας μήνα -ακόμα και αν είστε αρχάριοι.

Κολύμβηση
Θερμίδες/ ώρα: 400-500


Η άσκηση στην θάλασσα με την μορφή της κολύμβησης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνετε σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα. Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού - εκτός και αν δεν ξέρετε κολύμπι! Έχει μάλιστα την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη – κάτι που μπορεί να γίνει αν δεν έχετε σωστή τεχνική στο γυμναστήριο.

Πόλο
Θερμίδες/ώρα : 700 -800


Δεν λέμε, είναι hardcore. Αλλά και πάλι δεν χρειάζεται να παίξετε σε επαγγελματικό επίπεδο για να έχετε οφέλη στο σώμα σας από το πόλο. Το υδάτινο αυτό σπορ μπορεί να είναι σαφώς πιο απαιτητικό και δύσκολο από την κολύμβηση, μιας και το σώμα βρίσκεται διαρκώς σε πλήρη κίνηση, αλλά μπορεί να κάψει μέχρι και τις διπλάσιες θερμίδες από αυτήν δυναμώνοντας παράλληλα όλο το σώμα. Σκεφτείτε. Διαρκής κίνηση χεριών (δικέφαλοι, ώμοι, τρικέφαλοι κάνουν… πάρτυ) και ποδιών (γλουτοί, τετρακέφαλοι το ίδιο), συν την χρήση των μυών της πλάτης και των κοιλιακών για σταθεροποίηση και… voila! Ολοκληρωμένη προπόνηση για όλο το σώμα, χωρίς ίχνος μηχανήματος ή διαδρόμου.

Πολεμικές τέχνες
Θερμίδες/ώρα: 700-1.100


Ανεξαρτήτως από το αν κάνετε καράτε, τζούντο, ταε κβον ντο ή οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη ένα είναι σίγουρο: έχετε εξασφαλίσει μια πλήρη εκγύμναση για όλο το σώμα αλλά και το… μυαλό, μιας και οι περισσότερες πολεμικές τέχνες στοχεύουν περισσότερο στην σωστή χρήση της άμυνας για την αποφυγή χτυπημάτων, παρά στην επίθεση. Όπως και να έχει, οι πολεμικές τέχνες είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν σημαντικά να κάψετε θερμίδες γυμνάζοντας συνολικά όλο το σώμα, αυξάνοντας παράλληλα την ευλυγισία σας, ακόμα και αν βρίσκεστε σε επίπεδο αρχάριου. Τέλος, δεν χρειάζεται να μάθετε πολεμικές τέχνες για να μπείτε αναγκαστικά στο… ρινγκ. Το αγωνιστικό μέρος των πολεμικών τεχνών είναι καθαρά επιλογή του ασκούμενου.

Αναρρίχηση
Θερμίδες/ώρα: 700-1000


Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα που απαιτεί ευκινησία και συντονισμό κινήσεων, δύο παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, «καίγοντας» παράλληλα θερμίδες. Βασίζεται ως επί το πλείστον σε σύντομες, εκρηκτικές κινήσεις για να περάσετε από τον έναν βράχο στον επόμενο, γεγονός που την καθιστά ιδανική για αύξηση δύναμης, αντοχής και ευελιξίας. Αν η λέξη «βράχος» σας τρόμαξε πάντως, μην φοβάστε. Δεν χρειάζεται να πάρετε τα… βουνά για να ασχοληθείτε με το εν λόγω άθλημα. Αν θέλετε απλά να εξασκηθείτε σε εσωτερικό χώρο, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ειδικά εξοπλισμένο χώρο εσωτερικής αναρρίχησης The Wall στην Παλλήνη.

Κωπηλασία
Θερμίδες/ώρα: 600-800


Ένα ακόμα άθλημα στο οποίο όμως, οι θερμίδες τραβάνε κυριολεκτικά… κουπί. Η κωπηλασία βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα καθώς απαιτεί μεγάλη αντοχή, ενώ αυξάνει κατακόρυφα την καύση θερμίδων «εμπλέκοντας» παράλληλα πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Γυμνάζει κυρίως τους μύες των ώμων, των χεριών και της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους. Αν δεν θέλετε να γραφτείτε σε σχολή κωπηλασίας για να ασχοληθείτε με το εν λόγω άθλημα, μπορείτε εναλλακτικά να παραγγείλετε κωπηλατοεργόμετρο (διαβάστε για αυτό σε παλαιότερο άρθρο) και να κάνετε την ίδια ακριβώς μορφή άσκησης – ίσως και εντονότερη – στο σπίτι. Προσοχή: Απαιτεί σωστή εκμάθηση της τεχνικής προς αποφυγή τραυματισμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμες ελλείψεις του νεοσυσταθέντος Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

Όπως τις καταγράφει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ.





Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Κέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) εντόπισε και καταγράφει η Ε.Σ.ΑμεΑ., σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.

Συγκεκριμένα: Ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α. εκτιμάται ότι είναι η άναρχη και άνιση χωροταξική κατανομή των υγειονομικών επιτροπών ανά περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι σε κάποιες περιφέρειες συγκροτείται και λειτουργεί Υγειονομική Επιτροπή σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών (π.χ. Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης), ενώ υπάρχουν περιφέρειες που δεν προβλέπεται συγκρότηση επιτροπών σε καμία πόλη τους (π.χ. Αγρίνιο, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,)! Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν από την έλλειψη συγκρότησης Υγειονομικών Επιτροπών σε νησιωτικές περιοχές όπως η Σάμος ή η Χίος, η τα νησιά του Ιονίου και τα μικρότερα νησιά που βρίσκονται γύρω τους.

Επίσης, σοβαρότατο πρόβλημα θεωρείται η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τα άτομα με βαριά αναπηρία που δεν δύνανται να μετακινηθούν (κατάκοιτοι κ.λπ.) και η αγνόηση του αιτήματος για δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον υγειονομικής εξέτασης στις περιπτώσεις βαριάς και πολλαπλής αναπηρίας.

Τέλος, εκ των πολύ σημαντικών προβλημάτων αξιολογείται η εμπλοκή ιδιωτών ιατρών στην έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και εξετάσεων, αλλά και η καταβολή του ποσού των 46,14€ από μέρος των αιτούντων ΑμεΑ για τον καθορισμό βαθμού αναπηρίας, ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού γνωμάτευσης. Οπως εξηγείται στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον Γ. Κουτρουμάνη “πρόκειται για μέτρο το οποίο αντιτίθεται στην ισονομία των ελλήνων πολιτών και στερείται κοινής λογικής. Στην παρούσα οικονομική περίοδο είναι ανεξήγητη, άδικη και άκρως σκληρή η οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι προσέρχονται χωρίς παραπεμπτικό του Υγειονομικού τους Φορέα στις Υγειονομικές Επιτροπές για την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας τους”.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο αναλφαβητισμός σε νούμερα



Ο αριθμός των αναλφάβητων ενηλίκων φτάνει τα 793 εκατομμύρια.

Η Unesco ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 793 εκατ. ενήλικες στον κόσμο, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες, δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε να γράφουν.

Σε έντεκα χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ενηλίκων είναι αναλφάβητο, διευκρίνισε η Unesco.
Πρόκειται για το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Μαλί, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και το Τσαντ.

«Περίπου 67 εκατ. παιδιά σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 72 εκατ. έφηβοι, που θα πρέπει να φοιτούν στον πρώτο κύκλο της δευτεροβάθμιας, δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην παιδεία», πρόσθεσε η Unesco στην ανακοίνωσή της.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική δέσμευση υπέρ της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την κινητοποίηση επαρκών πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τις κυβερνήσεις, τις διεθνείς οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να καταστήσουν την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού πολιτική προτεραιότητα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του και να μετέχει ενεργά στην δημιουργία πιο βιώσιμων, πιο δίκαιων και πιο ειρηνικών κοινωνιών» πρόσθεσε.
Σε δύο ημέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όσοι παίρνουν παράνομα συντάξεις να επιστρέψουν τα χρήματα»



Δικαιοσύνη ζητά η γγ του υπουργείου Εργασίας.

Ντροπή για το πολιτικό σύστημα χαρακτήρισε η γγ του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα το καθεστώς με τις «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πελατειακό σύστημα.

«Αν κοιτάξετε προσεκτικά και τους νομούς θα καταλάβετε ευθέως και τι εννοώ. Υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. Δήλωσε ότι όσοι παίρνουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ σημείωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε δύσκολη θέση.

«Αυτό το υπουργείο αίρει τις αμαρτίες όλης της οικονομικής κρίσης για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι να φτιάξουμε εκείνους τους θεσμούς, που με ένα μόνιμο πια τρόπο θα μας βγάζουν από αυτά τα αδιέξοδα -τα οικονομικά και τα πολιτικά- που έχουμε φτάσει σήμερα. Δηλαδή να φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα είναι διαφανής, θα τον εμπιστεύονται όλοι, θα απονέμει συντάξεις στους πραγματικά ανάπηρους και θα εξοικονομεί και μερικές δαπάνες γιατί τα νούμερα είναι τερατώδη», συμπλήρωσε η κ. Δρέττα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτάκια στα θρανία




Ποιες αλλαγές περιμένουν τα παιδιά σας;
Νέες συνήθειες, νέες γνώσεις, νέα πρόσωπα… Πόσα περιμένουν το μικρό σας περνώντας το κατώφλι του σχολείου! Οι αλλαγές πολλές, γι’ αυτό προετοιμάστε το ώστε να υποδεχτεί τη νέα σχολική χρονιά με χαμόγελο!

Αν και το δικό σας παιδί ετοιμάζεται φέτος το Σεπτέμβρη να… αφήσει πίσω του την ανεμελιά και τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού του νηπιαγωγείου για να ενσαρκώσει το ρόλο του μαθητή, σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί. Θα μάθετε όλες τις καινούριες γνώσεις που θα κατακτήσει το πρωτάκι σας αλλά και πώς θα το προετοιμάσετε καλύτερα για τη νέα ζωή που το περιμένει μετά το καλοκαίρι.

Νέες γνώσεις, μοναδικές εμπειρίες
Το δημοτικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα η Α΄ τάξη αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός είναι οι μαθητές να αναπτυχθούν πολύπλευρα μέσα από δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Την επόμενη λοιπόν σχολική χρονιά το παιδί σας, γεμάτο περηφάνια επιστρέφοντας στο σπίτι, θα σας εξιστορεί και από ένα καινούριο «κατόρθωμα».

• Μαθαίνω την αλφάβητο: Θα γνωρίσει τα γράμματα της αλφαβήτου και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα ξέρει να τα γράφει και να τα προφέρει σωστά αλλά και να τα λέει… απ’ έξω κι ανακατωτά!

• Γράφω σωστά: Θα μάθει να γράφει συλλαβές, ενώνοντας ένα σύμφωνο με ένα φωνήεν από τα γράμματα που έχει ήδη μάθει. Στη συνέχεια θα σχηματίζει μικρές λέξεις, ενώνοντας τις συλλαβές μεταξύ τους και αργότερα θα γράφει εύκολες προτάσεις. Θα καταλάβει ακόμη τη σημασία του τονισμού και της ορθογραφίας. Σιγά-σιγά λοιπόν και με αρκετή εξάσκηση θα καταφέρει να γράφει λέξεις χωρίς λάθη και τονισμένες στη σωστή συλλαβή.

• Γνωρίζω τη γραμματική: Το πρωτάκι σας θα έρθει σε επαφή με την έννοια του ρήματος και θα μάθει να κλίνει απλά ρήματα, όπως π.χ. το «είμαι» και το «έχω». Έχοντας κάποια σαν πρότυπα, θα κλίνει «πατώντας» στις ίδιες καταλήξεις και άλλα ρήματα.

• Ξεκινάω το διάβασμα: Η διαδικασία έχει ως εξής: στην αρχή θα μάθει να συλλαβίζει τις λέξεις και στη συνέχεια θα λέει όλες τις συλλαβές μαζί για να πει σωστά τη λεξούλα.

• Μαθαίνω να μετράω: Το μικρό σας θα μάθει να μετρά χρησιμοποιώντας τα χεράκια του και στη συνέχεια θα καταλάβει την έννοια αρχικά της πρόσθεσης και αργότερα της αφαίρεσης.

• Τηρώ τους κανόνες: Το παιδί θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και τους κανόνες της τάξης που έχει ορίσει η δασκάλα. Για παράδειγμα θα μάθει να μπαίνει στην τάξη όταν ακούει το κουδούνι χωρίς να καθυστερεί, να τρώει στο διάλειμμα και όχι μέσα στην τάξη, να μη μιλά με τον διπλανό του, να σηκώνει το χέρι του όποτε θέλει να πει κάτι ή όποτε θέλει να πάει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

• Γίνομαι (πιο) ώριμο: Θα αναλάβει μερικές ευθύνες όπως π.χ. ότι πρέπει να είναι στην ώρα του στο σχολείο, να έχει καθημερινά μαζί του τα σωστά βιβλία και τετράδια, την κασετίνα του, να πηγαίνει πάντα διαβασμένο κλπ. Με άλλα λόγια, θα μάθει να οργανώνει τη σκέψη του ενώ ταυτόχρονα θα καλλιεργεί τη μνήμη του.

• Ακούω και εμπιστεύομαι την κυρία: Θα μάθει πως πρέπει να σέβεται την κυρία, να την ακούει με προσοχή όταν παραδίδει το μάθημα, αλλά και πως είναι το πρόσωπο που θα απευθύνεται αν έχει κάποιο πρόβλημα ή έχει ανάγκη από κάτι (π.χ. δεν αισθάνεται καλά).

• Κάνω (κι άλλους) φίλους: Θα γνωρίσει καινούρια παιδάκια τα οποία θα κάνει φίλους, επεκτείνοντας έτσι τον κύκλο γνωριμιών του νηπιαγωγείου.

Πρώτος δάσκαλος… εσείς!
Οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα ως «μαθητής» είναι μια άριστη ευκαιρία για να το προετοιμάσετε ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του δημοτικού. Μέσα από καθημερινές, ευχάριστες δραστηριότητες μπορείτε να μάθετε στο μικρό σας σημαντικά πράγματα που θα κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή του στο καινούριο περιβάλλον.

Να κάποιες ιδέες:
• Παίζουμε… σχολείο
Ενόψει της έναρξης του σχολείου, φροντίστε να αναπτύξετε την ικανότητα του μικρού σας για συγκέντρωση και για ανάκληση της μνήμης, να βοηθήσετε τη γλωσσική του εξέλιξη, να συμβάλετε στην απόκτηση κριτικής σκέψης καθώς επίσης και να καλλιεργήσετε τη φαντασία του.
Πώς θα το βοηθήσετε: Αγοράστε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς παραμύθια, βιβλία και ιστοριούλες που πιστεύετε πως θα του αρέσουν. Τα περισσότερα παιδικά βιβλία αυτής της ηλικίας έχουν πολύχρωμες εικόνες για πιο ευχάριστη ανάγνωση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι να διαβάζετε καθημερινά μαζί με το παιδί και να συζητάτε γι’ αυτό που διαβάσατε. Μπορείτε π.χ. να ξεκινήστε μια κουβεντούλα ρωτώντας το τι πιστεύει ότι θα γίνει παρακάτω, πώς του φαίνεται η υπόθεση, ζητώντας του να σχολιάσει μια φωτογραφία, να σας πει με λίγα λόγια τι θυμάται κ.λπ. Βοηθήστε το επίσης να εξασκηθεί και στο γραπτό λόγο! Γράψτε παρέα τα γράμματα της αλφαβήτου και τους αριθμούς που έχει μάθει ήδη από το νηπιαγωγείο. Μέχρι τον αγιασμό, όσα (μέχρι τώρα) γνωρίζει θα τα ξέρει τέλεια!

• Παραδίδουμε μαθήματα (κοινωνικών) σχέσεων
Παρόλο που το παιδί έχει ήδη συναναστραφεί με άλλα παιδάκια και έχει κάνει τις πρώτες του φιλίες στη διάρκεια της χρονιάς του νηπιαγωγείου, στο δημοτικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τώρα θα έχει 20-25 συμμαθητές, ενώ στο διάλειμμα θα μοιράζεται το προαύλιο με πολλά παιδιά. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να το βοηθήσετε να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο την κοινωνικότητά του και να του διδάξετε χρήσιμους κανόνες που εξασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη.
Πώς θα το βοηθήσετε: Επιδιώκετε τη συναναστροφή του μικρού σας με άλλα παιδιά. Εξηγήστε του πως πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους, να ακούει τη γνώμη τους και να μη διακόπτει, να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, να μην παίρνει τη σειρά άλλου παιδιού, να δέχεται την ήττα του στο παιχνίδι. Κάντε σαφές πως η σωματική βία δεν είναι τρόπος για να λύσει ένα πρόβλημα που έχει με κάποιο άλλο παιδί και πως το καλύτερο είναι να ζητά τη συμβουλή ενός μεγάλου. Τέλος, μια καλή ιδέα για να εξοικειωθεί με άγνωστα πρόσωπα είναι να πηγαίνετε στην παιδική χαρά, να κάνετε μαζί τα ψώνια του σπιτιού, να βλέπετε θεατρικές παραστάσεις, να κάνετε βόλτες στη γειτονιά.

• Βάζουμε… τάξη
Τόσο η τάξη όσο και η οργάνωση είναι δύο σημαντικές έννοιες που καλό είναι να «συστήσετε» στο παιδί πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ένα παιδί που έχει γνωρίσει τη σημασία του προγράμματος στην καθημερινότητά του μπορεί να οργανώνει καλύτερα το χρόνο του, τις δραστηριότητές του, τα πράγματά του, γενικότερα τη ζωή του. Επίσης είναι δεδομένο πως το τακτικό παιδί μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα στους ρυθμούς του σχολείου, να βάζει προτεραιότητες στις υποχρεώσεις του και να τις διαχειρίζεται με επιτυχία.
Πώς θα το βοηθήσετε: Βάλτε αργά και σταθερά την οργάνωση στη ζωή του. Τι μπορείτε να κάνετε; Προμηθευτείτε ειδικά κουτιά ή καλάθια και ζητήστε από το παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του και να τα αποθηκεύει κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι. Εκτός από τα παιχνίδια μπορεί να βάζει τα πράγματα στη θέση τους (καρεκλάκια, ρούχα κλπ.) και να συγυρίζει το δωμάτιό του (να πηγαίνει στην κουζίνα το πιάτο που έτρωγε, στο μπάνιο τις λερωμένες κάλτσες κλπ.). Επιπλέον, ενθαρρύνετέ το να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα από τώρα. Μπορείτε π.χ. να τρώτε συγκεκριμένη ώρα, να διαβάζετε βιβλία και να γράφετε τις απογευματινές ώρες (όχι τα Σαββατοκύριακα), να πλένει τα δόντια πριν τον ύπνο κλπ.

• Καλλιεργούμε την αυτοπεποίθησή του
Το νέο κεφάλαιο που ξεκινά στη ζωή του παιδιού πηγαίνοντας στο δημοτικό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή σε όσα είχε συνηθίσει. Και δεν είναι λίγα τα πρωτάκια που αισθάνονται φόβο ή άγχος γι’ αυτήν την αλλαγή περιβάλλοντος και όσα θα συναντήσουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ως γονείς είναι να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του, με άλλα λόγια να το βοηθήσετε να πιστέψει πως μπορεί να τα καταφέρει, γιατί μόνο έτσι θα πιστέψει κι εκείνο στον εαυτό του.
Πώς θα το βοηθήσετε: Αρχικά, πρέπει να πούμε πως η αυτοπεποίθηση γεννιέται από την αυτονομία και την υπευθυνότητα. Ενισχύστε λοιπόν την προσπάθειά του για ανεξαρτησία και αυτοέλεγχο ενθαρρύνοντας το να κάνει πράγματα χωρίς τη δική σας βοήθεια. Αφήστε το να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του με το να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, ενώ ταυτόχρονα δίνετε του την ευκαιρία να βρίσκει μόνο του λύσεις στα «προβλήματά» του (π.χ. ποιο κομμάτι του παζλ ταιριάζει στη συγκεκριμένη θέση). Έτσι το βοηθάτε να αποκτήσει ευέλικτη σκέψη, ιδιαίτερα χρήσιμο εφόδιο για το σχολείο. Δείξτε του επίσης ότι το εμπιστεύεστε και αναθέστε του μικρές αποστολές, όπως π.χ. το στρώσιμο του τραπεζιού ή το δίπλωμα των ρούχων, επιβραβεύοντας πάντα την προσπάθειά του. Τέλος, είναι σημαντικό να παροτρύνετε το παιδί να λέει ελεύθερα αυτό που σκέφτεται ή έχει ανάγκη χωρίς να ντρέπεται.

• Δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες
Όπως είπαμε, η είσοδος του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει ξαφνικά και απότομα, αφού είναι πολύ πιθανό να τρομάξει και να νιώσει στρες ή ανασφάλεια. Αυτό λοιπόν που θέλουμε όλοι οι γονείς είναι το παιδί μας να αγαπήσει το νέο του περιβάλλον και να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά με χαρά και όρεξη για μάθηση.
Πώς θα το βοηθήσετε: Μέσα από συζητήσεις που έχουν θέμα «το σχολείο», το παιδί θα φτιάξει στο μυαλό του την εικόνα για το χώρο που θα το φιλοξενεί από το Σεπτέμβρη και θα είναι κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένο. Περιγράψτε λοιπόν το κτήριο, πείτε πως η δασκάλα θα το προσέχει και θα το αγαπά, αναφερθείτε στα καινούρια πράγματα που θα μάθει και στους φίλους που θα κάνει, στις εκπαιδευτικές εκδρομές κ.λπ. Μιλήστε του για τις υποχρεώσεις του ως μαθητή, τονίζοντας πως θα πρέπει να αφιερώνει καθημερινά λίγη ώρα στο διάβασμά του, και ενημερώστε το πως μπορεί τις ώρες που θα είναι στο σχολείο να μην είστε μαζί, αλλά μετά το σχόλασμα θα περνάτε παρέα την υπόλοιπη μέρα (όπως ακριβώς συνέβαινε όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο). Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε το δημοτικό της γειτονιάς σας και να κάνετε μια ξενάγηση στο παιδί. Κάντε μια βόλτα στο προαύλιο και δείξτε του πού θα παίζει με τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια μπείτε στο κτήριο για να του δείξετε τις αίθουσες, τις τουαλέτες, το κυλικείο και επιδιώξτε μια γνωριμία με τη δασκάλα του.

Όχι στις υπερβολές!
Αν ανήκετε στις μαμάδες που αγχώνονται για το πώς θα τα πάει το παιδάκι τους στο σχολείο, αν θα προσαρμοστεί εύκολα στο νέο καθημερινό πρόγραμμα, αν θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις κλπ., θα σας συμβουλεύαμε… να χαλαρώσετε. Δεν χρειάζεται το παιδί να κατανοήσει άψογα την πρόσθεση και την αφαίρεση ή να γράφει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου πριν τον αγιασμό! Εννοείται πως στη διάρκεια του καλοκαιριού θα το βοηθήσετε να πάρει μια γεύση για όσα το περιμένουν, αλλά μόνο μια γεύση. Κρατήστε τις ανησυχίες για τον εαυτό σας και μην τις μεταφέρετε στο παιδί (το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάρει στραβά την ιδέα του σχολείου ή ν’ αρχίσει να φοβάται και να μη θέλει να σας αποχωριστεί το Σεπτέμβρη). Μην το παρακάνετε λοιπόν με τις ασκήσεις προετοιμασίας που, εκτός από το άγχος που του μεταδίδουν, θα το κουράσουν. Θυμηθείτε: Το καλοκαίρι τον πρώτο λόγο έχει η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι!

Τα διαδικαστικά
Πόσων χρόνων πρέπει να είναι το παιδί;
Για να γραφτεί το παιδάκι σας στην Α΄ δημοτικού πρέπει να έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αυτού του έτους τα έξι (6) χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιούχοι ΕΚΑΣ: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 3996/2011

39Α. Π. Φ.80000/οικ. 18510/1227, ΑΔΑ: 4ΑΜΕΛ-ΩΣΦ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – Δ/ΝΣΗ: ΚΑΜ – ΤΜΗΜΑ: A΄
Σταδίου 29, 101 10, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δ.Πατούνα, ΤΗΛ: 2103368124, ΤELEFAX: 2103368124

ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ)
2. Ν.Α.Τ. (Εθνικής Αντιστάσεως 1, Πειραιάς, 185 31)


Παροχή οδηγιών από το Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 3996/2011, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από το τρέχον έτος και εφεξής. Το ΕΚΑΣ, για το οποίο δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ορίζεται ως μία ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή, η οποία δεν εξάγεται και προϋπόθεση για την καταβολή της αποτελεί η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

-----------------------------

Με τις διατάξεις του άρθρου 34 του νόμου 3996/2011, επανοριοθετούνται οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από το τρέχον έτος και εφεξής, ούτως ώστε να επιτευχθεί η δικαιότερη και ορθολογικότερη καταβολή του επιδόματος. Ο χαρακτήρας του εν λόγω επιδόματος, για το οποίο δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται και νομοθετικά και ορίζεται ως μία ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή, (παρ.10 της κοινοποιούμενης διάταξης), η οποία δεν εξάγεται και προϋπόθεση για την καταβολή της αποτελεί η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, με τις οποίες αντικαθίσταται το άρθρο
20 του ν. 2434/1996, όπως ισχύει, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

Παρ.1 Δικαιούχα πρόσωπα είναι:


Οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος- αναπηρίας- θανάτου- των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – πλην ΟΓΑ- και του ΝΑΤ, εφόσον – πέραν της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα – πληρούν αθροιστικά και τις εξής προϋποθέσεις ορίου ηλικίας και εισοδηματικών κριτηρίων:

Α) έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ο έτος της ηλικίας – προκειμένου για συνταξιούχους γήρατος και θανάτου. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους

Β) έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ.
Από το ανωτέρω εισόδημα, σύμφωνα με τη ρητή περιοριστική διατύπωση των κοινοποιούμενων διατάξεων, αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν:
- στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας
- στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες βάσει του άρθρου 63 του ν. 1892/90, όπως ισχύει και
- στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κατά συνέπεια, ισχύουν όλες οι προηγούμενες οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά και συνυπολογίζονται στο κριτήριο αυτό το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

Γ) έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ.

Δ) έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία Γ και Δ το στοιχείο που προστίθεται στη νέα διάταξη είναι ο συνυπολογισμός στα εισοδηματικά αυτά κριτήρια του απαλλασσόμενου ή φορολογούμενου με ειδικό τρόπο εισόδηματος.
Διευκρινίζουμε στο σημείο αυτό ότι από τα εισοδηματικά κριτήρια Γ, Δ αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν:

- στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας
- στη σύνταξη και τυχόν επιδόματα που χορηγούνται σε πολύτεκνες μητέρες
- στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Για τον έλεγχο της πλήρωσης των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή προκειμένου για το τρέχον έτος εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2010 (περιλαμβάνει εισοδήματα αποκτηθέντα το 2009).

Ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων– στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα – εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας – δεν υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.
Προκειμένου για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, για τη διαπίστωση της υπέρβασης ή όχι του ανωτέρω ορίου της μηνιαίας σύνταξης (δηλαδή των 850,00 ευρώ) λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης.

Παρ.2
Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής διευκρινίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται και στους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1.1.2011, εφόσον πληρούν αθροιστικά όλες τις προϋποθέσεις που αναλύθηκαν στην παρ.1.
Για τους δικαιούχους σύνταξης γήρατος και θανάτου που συμπληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ.1, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος την 1.1.2011 , το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ο έτος.

Παρ.3: Ποσό επιδόματος


α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ
και εξήντα έξι (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ), καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ –> ΠΟΣΟ Ε.Κ.Α.Σ.: 172,50 ευρώ
ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ –> ΠΟΣΟ Ε.Κ.Α.Σ.: 115,00 ευρώ
ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣΠΟΣΟ Ε.Κ.Α.Σ.: 57,50 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά επιδόματος χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης), το δικαιούμενο ΕΚΑΣ ισούται με 2/3 των ανωτέρω πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Εφιστούμε την προσοχή σας στο σημείο αυτό ότι σε περίπτωση συνταξιούχων αναπηρίας, η οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν επιφέρει μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εάν ένας συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό 80% – δικαιούχος ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος – επανακριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με ποσοστό αναπηρίας 67% – θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ, καθ’ όλο το τρέχον έτος και η μείωση κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού θα χωρήσει για το τυχόν δικαιούμενο ΕΚΑΣ του 2012.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου – δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Στο σημείο αυτό εφιστούμε την προσοχή σας στην ρύθμιση της παρ.2 α-γ του κοινοποιούμενου άρθρου. Με την παράγραφο αυτή χορηγείται για πρώτη φορά ΕΚΑΣ ύψους 30€ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Το συγκεκριμένο ποσό ΕΚΑΣ, το οποίο χορηγείται από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης του νόμου χορηγείται στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος-αναπηρίας και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που πληρούν αθροιστικά:

Α) τις προϋποθέσεις της μόνιμης διαμονής στη χώρα και του ηλικιακού ορίου των 60 ετών (προκειμένου για τους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου), όπως αναλύονται στην παράγραφο 1, και

Β) Τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:
αα) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα κυμαίνεται από 8.472,10 € μέχρι 9.200,00 €.

Από το ανωτέρω εισόδημα, σύμφωνα με τη ρητή περιοριστική διατύπωση των κοινοποιούμενων διατάξεων, αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν:
- στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας
- στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες βάσει του άρθρου 63 του ν. 1892/90, όπως ισχύει και
- στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ββ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.
γγ) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 13.500, 00 €, και

Γ) το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης – στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας – δεν υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.
Προκειμένου για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, για τη διαπίστωση της υπέρβασης ή όχι του ανωτέρω ορίου της μηνιαίας σύνταξης (δηλαδή των 850,00 ευρώ) λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης.
Το ποσό των 30 ευρώ μειώνεται κατά το 1/3 σε περίπτωση συνταξιούχων με μειωμένη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας , όπως αναφέρεται αναλυτικά στην παράγραφο 1 της παρούσας εγκυκλίου.
Για τον έλεγχο της πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας του προηγούμενου οικονομικού έτους. Προκειμένου δηλαδή για το τρέχον έτος (2011) θα εξετασθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2010 ( που αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκν το 2009).


Και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων ΕΚΑΣ δηλαδή τόσο για εκείνους στους
οποίους αναφέρεται η παρ.1 του άρθρου 20 του ν. 2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με τις κοινοποιούμενες διατάξεις όσο και για τους δικαιούχους της παρ. 2 α-γ του αρ. 34 (δηλαδή με τα ειδικά εισοδηματικά κριτήρια – δικαιούχοι ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ) εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

1) Τρόπος αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων (παρ.5):
Τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 20 του ν.2434/96, όπως αντικαθίσταται με τις κοινοποιούμενες διατάξεις όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ.2 μπορούν να αναπροσαρμόζονται από 1.1.2012 και σε ετήσια βάση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Ο τρόπος αναπροσαρμογής ορίζεται ρητά στην ίδια την κοινοποιούμενη διάταξη. Με την απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται και τα ποσά του ΕΚΑΣ για τις από 1.1.2012 και εφεξής χρονικές περιόδους με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

Τα ποσά του ΕΚΑΣ, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2434/1996 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.

2) Χορήγηση του ΕΚΑΣ από μία και μόνη πηγή (παρ.6)

Το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή το ΝΑΤ.
Έτσι σε περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει σύνταξη από περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, το δημόσιο ή το ΝΑΤ, το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο συνταξιούχος.
Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία καθώς σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε 6 μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμοδίου οργάνου.


3) Χρόνος ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων (παρ.6)


Η εξέταση της πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για κάθε έτος γίνεται το αργότερο μέχρι την 30η Απριλίου του αντίστοιχου έτους.
Σύμφωνα με τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη παύει από την 1η Μαϊου κάθε έτους η καταβολή του ΕΚΑΣ σε πρόσωπα μη δικαιούχα του επιδόματος.

Τέλος επισημαίνουμε ότι το ποσό του ΕΚΑΣ (παρ.8 ) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Κλάδου Ασθένειας, ούτε στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για την υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων. Για οποιοδήποτε ερώτημα ανακύψει ως προς την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων θα πρέπει να απευθύνεσθε στην καθ’ ύλη αρμόδια διεύθυνση της ΓΓΚΑ, η οποία εποπτεύει τον κάθε ασφαλιστικό φορέα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ταξί στο νέο ν/σ



Προβλέπεται δημόσια άδεια ταξί και μείωση του κομίστρου κατά 10%-20%.

Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από το Γιάννη Ραγκούση το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί και τη δημιουργία της αγοράς οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης.

Τα νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις άδεις των ταξί, οι οποίες επανακτούν το Δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται μείωση του κόμιστρου κατά 10% έως 20%, φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους απέκτησαν άδεια τα τελευταία 3 έως 7 χρόνια, υποχρεωτική πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση για τα νέα οχήματα και άλλα.

Συγκεκριμένα η άδεια παραχωρείται αποκλειστικά από το κράτος με παράβολο 15-40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5-10.000 ευρώ για Μοτοσυκλέτες (το ύψος του παραβόλου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης). Επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται για την απόκτηση πέραν του ενός οχήματος.

Επίσης, η άδεια ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια και είναι αμεταβίβαστη για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη αγορά αδειών με δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα.

Ανοίγει η αγορά της Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔ.ΜΙΣΘ.) με οχήματα έως 9 θέσεων με κράτηση μέσω τηλεφώνου ή internet χωρίς περιορισμό έδρας οχήματος και απαγόρευση επιβίβασης πελάτη από το δρόμο ή τις πιάτσες (πανελλαδική εξυπηρέτηση) αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση κομίστρου. Το άνοιγμα αυτής της αγοράς στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και διεθνώς σήμανε τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στα Ειδικής Μίσθωσης Οχήματα προβλέπεται και η λειτουργία Μοτοσυκλετών Δημοσίας Χρήσης.

Τα νέα αυτοκίνητα ταξί και τα οχήματα Ειδικής Μίσθωσης θα είναι καινούρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (πιστοποίηση 5 ευρώ κατ’ ελάχιστο) και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και Τηλεόραση.

Τα νέα ταξί θα φέρουν διακριτή φωτιζόμενη μεγαλύτερου (από τα υπάρχοντα) μεγέθους πινακίδα και λωρίδα διαφορετικού χρώματος προκειμένου να ξεχωρίζουν στο δρόμο.

Οι οδηγοί και οι κατά το νόμο υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ε.Δ.Χ. οφείλουν να πιστοποιούνται και με σεμινάρια κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αγγλικά ξενοδοχειακού επιπέδου (συνεργασία με το Υπ. Εργασίας.)

Συστήνεται επιτροπή υψηλού επιστημονικού κύρους με αντικείμενο την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου και της ροής απόδοσης των νέων αδειών, την επεξεργασία προτάσεων με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού για την αποφυγή καρτέλ με υποχρέωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι υπάρχοντες κάτοχοι αδειών ταξί και οι νυν οδηγοί ταξί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσα από πρόγραμμα ύψους 50.000.000 (εκατομμυρίων) ευρώ, με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά ΑΠΥ για αγορά νέου οχήματος και την αναβάθμιση του υπάρχοντος σε συνεργασία με το υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι σημερινοί κάτοχοι μισής άδειας ταξί αποκτούν χωρίς επιβάρυνση μία άδεια ΕΔΧ ΤΑΞΙ.

Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη μετασκευή οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης που θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Για γεωγραφικές περιοχές όπου το Σύνταγμα προβλέπει ότι χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης από το νομοθέτη θα υπάρξουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ταξί που απέκτησαν άδειες τα τελευταία 3-7 χρόνια θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα υπάρχει ειδικός χώρος με link υποχρεωτικά για όλες τις ιστοσελίδες όλων των εταιρειών καθώς και για την αποστολή καταγγελιών-παραπόνων.

Το κόμιστρο των ταξί μειώνεται κατά 10%-20%.


Το σχέδιο νόμου
Η αιτιολογική
Οι κανόνες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος


Διαβάστε περισσότερα...