Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Οι 5 πιο συνηθισμένοι φόβοι ενός πατέρα


Φόβο και αγωνία αισθάνονται οι εγκυμονούσες κατά την διάρκεια της κύησης, για την μεγάλη αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη ζωή τους. Την αγωνία για το μωράκι που θα έρθει στον κόσμο μοιράζονται σύμφωνα με έρευνες και οι μπαμπάδες. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι φόβοι κάθε μέλλοντα μπαμπά:

Τοκετός

Η διαδικασία του τοκετού φοβίζει και αγχώνει κάθε άντρα, καθώς πρόκειται για κάτι τελείως ξένο για αυτόν, στο οποίο μπορεί να έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο.

Χρήματα

Από τη στιγμή που ένας άντρας γίνεται πατέρας το άγχος του σχετικά με τα χρήματα μεγαλώνει. Όλοι οι άντρες νιώθουν μια μεγαλύτερη πίεση σχετικά με το αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις νέες απαιτήσεις της οικογένειας τους.

Σχέση με την σύντροφο

Οι περισσότεροι άντρες δεν είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που φέρνει ένα μωρό στη σχέση του ζευγαριού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα στην καρδιά και στις προτεραιότητες της γυναικάς τους.

Αλλαγές στην ζωή του

Η γέννηση και το μεγάλωμα ενός παιδιού αλλάζει τα πάντα στη ζωή κάθε γονιού, από μικρές αλλαγές της καθημερινότητας του μέχρι την ίδια την κοσμοθεωρία του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ζωή.

Καλός πατέρας

Η μεγαλύτερη αγωνία κάθε νέου μπαμπά είναι αν θα είναι καλός στον καινούριο του ρόλο, αν δηλαδή θα μπορέσει να το μεγαλώσει με αγάπη και φροντίδα και να αποτελέσει το καλύτερο πρότυπο για εκείνο.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνουν τα δόντια σου για την κατάσταση της καρδιάς σου!


Δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου αποτελούν οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα, που οδηγούν σε μάτωμα των ούλων και σε απώλεια των δοντιών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, όσο περισσότερο κρατούν τα δόντια τους οι άνθρωποι, τόσο μικρότεροι θεωρούνται οι κίνδυνοι για την καρδιά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλα Βέντιν του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», μελέτησαν στοιχεία για 15.828 άτομα με καρδιολογικά προβλήματα από 39 χώρες, συσχετίζοντας την υγεία των δοντιών με την κατάσταση της καρδιάς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια. Αντίθετα, η καλύτερη υγεία των δοντιών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου, «κακής» χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερο σωματικό βάρος). Επίσης ο διαβήτης και το κάπνισμα (άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πονάει το στομάχι μου. Τι μπορεί να συμβαίνει;


Ο στόμαχος είναι όργανο το οποίο παρουσιάζει ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία όμως πολλές φορές ομοιάζουν με παθήσεις άλλων οργάνων ή και με διαφορετικές παθήσεις του ιδίου του στομάχου και συνεπώς είναι δυσδιάκριτη η διαφοροδιάγνωση, απαιτώντας αρκετές εξετάσεις προκειμένου να τεθεί η τελική διάγνωση.

Ωστόσο τα σημαντικότερα συμπτώματα και οι πιθανές παθήσεις είναι τα εξής:

Α. Κοιλιακό άλγος: πρέπει να γίνεται διάκριση σε οξύ και χρόνιο και να ελέγχεται η προέλευση του πόνου, που μπορεί να είναι ενδοκοιλιακή ή εξωκοιλιακή(πνεύμονες, καρδιά κ.ά.). Το ιστορικό αφορά στον τρόπο έναρξης, την ποιότητα και την ακτινοβολία του, την πορεία της νόσου και τυχόν συνοδά συμπτώματα(πυρετός, ναυτία, έμετοι,διαταραχές κενώσεων, αιμορραγία). Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εντερικών ήχων, την αναζήτηση ευαισθησίας στην κοιλιακή χώρα και τη διαπίστωση μαζών. Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική αίματος και τις βιοχημικές εξετάσεις που συμπληρώνονται από υπέρηχο, αξονική τομογραφία και ενδοσκόπηση. Οι σημαντικότερες παθήσεις του στομάχου με κοιλιακό άλγος είναι το πεπτικό έλκος, η γαστρίτιδα και η λειτουργική δυσπεψία.

B. Αιμορραγία ανώτερου πεπτικού: ο ασθενής προσέρχεται αναφέροντας αιματέμεση ή μέλαινα ή αιματοχεσία(οξεία αιμορραγία) ή γενικότερα συμπτώματα όπως καταβολή, δύσπνοια, στηθάγχη. Η άμεση φροντίδα των ασθενών περιλαμβάνει την επιβεβαίωση της αιμορραγίας, την καταγραφή των ζωτικών σημείων (ΑΠ, σφύξεις, ΗΚΓ) και τη διενέργεια επειγόντως εξετάσεων όπως γενική αίματος, ουρία, χρόνο προθρομβίνης, ομάδα αίματος και διασταύρωση. Αναζητάται η εστία της αιμορραγίας με ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού.

Γ. Δυσπεψία: ο ασθενής συνήθως παραπονείται για δυσφορία στο επιγάστριο, πόνο περιοδικό ή επίμονο με ναυτία, εμέτους, πρώιμο κορεσμό ή και συμπτώματα από το κατώτερο πεπτικό. Η προσέγγιση τους ασθενούς ξεκινάει με τη διάκριση σε οργανική ή λειτουργική. Η διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος, τον καρκίνο στομάχου, πόνο από τα χοληφόρα, σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, την αεροφαγία και τη λήψη φαρμάκων. Όπως αναφέρθηκε και στα άλλα συμπτώματα θα γίνει εργαστηριακός έλεγχος και ενδοσκόπηση.

Δ. Πεπτικό έλκος: ο ασθενής προσέρχεται με άλγος στο επιγάστριο, το οποίο περιγράφει σαν κάψιμο ή σφίξιμο, τον αφυπνίζει και ανακουφίζεται με τη λήψη τροφής ή αντιόξινων σκευασμάτων. Πιο σπάνια είναι κάποια επιπλοκή όπως αιμορραγία, διάτρηση ή πυλωρική στένωση. Η διάγνωση τίθεται άμεσα με γαστροσκόπηση. Απαραίτητη η λήψη βιοψίας προς αναζήτηση του ελικοβακτηριδίου.

Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε ότι συμπτώματα όπως επιγαστραλγία, ναυτία, έμετοι, δυσπεψία, αιμορραγία είναι κοινά για διαφορετικά όργανα και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη διερεύνηση με εξετάσεις όπως κυρίως η ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού αλλά και ο εργαστηριακός έλεγχος, ο υπέρηχος και η αξονική τομογραφία.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ροδάκινα μπλοκάρουν τον καρκίνο του μαστού


Η πρόληψη του καρκίνου φαίνεται ότι βρίσκεται κυρίως στη διατροφή. Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τρία ροδάκινα τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.

Επιστήμονες από τα εργαστήρια AgriLife Research στο Τέξας ανακάλυψαν ότι μία από τις φαινόλες που υπάρχουν στα ροδάκινα λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού μπλοκάρει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά και τη μετάστασή του.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία οι επιστήμονες είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα κύτταρα από μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, που συνήθως κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.

Ωστόσο, διαπίστωσαν πως όταν χορηγούσαν στα ποντίκια εκχύλισμα από ροδάκινα, η δράση του γονιδίου που ευθύνεται για τη μετάσταση στον πνεύμονα αναστέλλεται.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Διατροφικής Βιοχημείας (Journal of Nutritional Biochemistry), υπολογίζεται ότι η αντίστοιχη ποσότητα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, είναι τρία ροδάκινα τη μέρα.

«Η σημασία των ευρημάτων αυτών είναι πραγματικά μεγάλη, διότι δείχνουν άμεσα την επίδραση των φυσικών συστατικών ενάντια στον καρκίνο του μαστού και τη μετάσταση που προκαλεί», ανέφερε ο δρ Luis Cisneros – Zevallos. «Μάλιστα, δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να προσθέσει ένα όπλο για την καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας που επηρεάζει τόσο πολλούς ανθρώπους».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι τα ροδάκινα περιέχουν συστατικά που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα φυσιολογικά, επισήμανε δε ότι για να υπάρχουν τα ευεργετικά αποτελέσματα πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο και όχι μόνο ο χυμός του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συχνοί εφιάλτες «καμπανάκι» για προβλήματα υγείας


Τα άσχημα όνειρα μας κάνουν να πεταγόμαστε ιδρωμένοι από το κρεβάτι μέσα στη νύχτα, αλλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό ώστε να χρειάζεται να το αναφέρουμε στον γιατρό μας. 'Η μήπως όχι;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελούν σημαντική ένδειξη σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων υγείας - ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους -, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Σύνδεση με ψυχικές διαταραχές στα παιδιά

Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τακτικοί εφιάλτες στην παιδική ηλικία ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο «Sleep» και βασίστηκε σε παρακολούθηση 6.800 παιδιών, όσα εξ αυτών είχαν συχνά εφιάλτες (δύο-τρεις φορές την εβδομάδα) στις ηλικίες δύο ως επτά ετών αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο, όπως το να έχουν παραισθήσεις ή να ακούνε φωνές, κατά την εφηβεία.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι συχνοί εφιάλτες στα παιδιά μπορεί να μαρτυρούν ένα συναισθηματικό τραύμα. Πιθανόν, δηλαδή, το παιδί κατά την... ξυπνητή ζωή του να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (bullying) ή βίας στο σπίτι του. Προσέθεσαν επίσης ότι η ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια πριν από την ώρα του ύπνου μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε... όνειρα κακά για τα παιδιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πάτρικ Μακ Ναμάρα, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι εφιάλτες μπορεί να μαρτυρούν ένα (ακόμη και πολύ σοβαρό) πρόβλημα σωματικής υγείας και στους ενηλίκους.

Ονειρευόμαστε μόνο σε ένα πολύ ελαφρύ στάδιο του ύπνου που ονομάζεται REM (Rapid Eye Movement) - βιώνουμε αυτό το στάδιο περί τις τέσσερις ως πέντε φορές κάθε νύχτα (ο REM εμφανίζεται για πρώτη φορά γύρω στα 90 λεπτά από την ώρα που πρωτοκοιμόμαστε).

Πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να ξυπνήσει κάποιος κατά τη φάση REM του ύπνου και να θυμάται ότι είδε εφιάλτη, σημειώνει από την πλευρά του ο δρ Νίκολας Οσκροφτ, ερευνητής στο πεδίο του ύπνου και καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Παπγουόρθ στο Κέιμπριτζ.

Σημάδι υπνικής άπνοιας

Οι συχνοί εφιάλτες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποτελούν σημάδι υπνικής άπνοιας - κατάσταση στην οποία η αναπνοή σταματά παροδικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς μπλοκάρονται οι αεραγωγοί. Ασθενείς με υπνική άπνοια αναφέρουν ότι έχουν τακτικά εφιάλτες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Σουόνσι που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Sleep Medicine» το 2011 και περιελάμβανε 47 άνδρες με υπνική άπνοια έδειξε ότι οι εθελοντές που εμφάνιζαν τα πιο σοβαρά συμπτώματα άπνοιας κατά τον ύπνο δήλωναν πως είχαν και τα πιο αρνητικώς φορτισμένα συναισθηματικά και δυσάρεστα όνειρα.

Από άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο επιστημονικό έντυπο «Sleep Medicine» προέκυψε ότι, όταν ασθενείς έλαβαν θεραπεία για την υπνική άπνοια (μέσω της χρήσης μάσκας κατά τον ύπνο η οποία έστελνε περισσότερο αέρα στους αεραγωγούς), το 91% εξ αυτών σταμάτησε να έχει εφιάλτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Αχμέντ ΜπαΧαμάμ, ειδικό στο πεδίο του ύπνου στο Πανεπιστήμιο King Saud της Σαουδικής Αραβίας, η μείωση της ροής οξυγόνου προς τον εγκέφαλο στα άτομα με υπνική άπνοια μπορεί να «γεννήσει»... εφιαλτικές βραδιές.

Σχέση με καρδιολογικά προβλήματα

Επιπλέον τα άσχημα όνειρα μπορεί να συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα, λέει ο δρ Οσκροφτ. Ατομα με συχνούς εφιάλτες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με μελέτη περισσότερων από 6.000 ενηλίκων που δημοσιεύθηκε στο «Netherlands Journal of Medicine» πριν από μία δεκαετία.

Συγχρόνως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνους στο στέρνο είχαν τα άτομα που έβλεπαν τακτικά εφιάλτες. Μια θεωρία, όπως εξηγεί ο δρ Οσκροφτ, είναι ότι τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα - κυρίως όσα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια - παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα τη νύχτα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, γεγονός που δυσχεραίνει την αναπνοή, ιδίως κατά τη φάση REM του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι μύες μας παραλύουν στη φάση REM έτσι ώστε να μη βιώνουμε στην πραγματικότητα μέσω κινήσεων τα όνειρά μας.

Ωστόσο αυτό μπορεί να έχει επίδραση στους μυς της αναπνοής και να κάνει το άτομο να ξυπνήσει στη φάση REM, με αποτέλεσμα να είναι πιθανότερο να θυμάται τα άσχημα όνειρα που είδε.

Και με φλεγμονές

Περισσότερες πιθανότητες να δουν εφιάλτες έχουν και τα άτομα με οποιουδήποτε είδους μόλυνση ή φλεγμονή, από σοβαρή γρίπη ως φλεγμονή των νεφρών, κατά τον δρα Μακ Ναμάρα.

Εκτός από τη φάση REM υπάρχει και η φάση non-REM του ύπνου. Η τελευταία χαρακτηρίζεται από τον ύπνο βραδέων κυμάτων κατά τη διάρκεια του οποίου το ανοσοποιητικό μας σύστημα «αυτοεπιδιορθώνεται» και ενισχύεται.

«Οταν έχουμε μια λοίμωξη, ακόμη και αν δεν εμφανίζουμε πυρετό, το σώμα χρειάζεται περισσότερο ύπνο βραδέων κυμάτων ώστε να καταφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον ανεπιθύμητο "εισβολέα".

Ωστόσο η διαδικασία αυτή "πλήττει" τον ύπνο REM καθυστερώντας τη στιγμή που εισερχόμαστε στον ύπνο των ονείρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονα, "ζωντανά" όνειρα ή σε εφιάλτες» λέει ο δρ Μακ Ναμάρα και συμπληρώνει πως καθώς κατά τον ύπνο REM επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας είναι πιθανόν να συσσωρευθούν αρνητικά συναισθήματα τα οποία θα εκδηλωθούν ως εφιάλτες.

Προειδοποίηση για τη νόσο Πάρκινσον

Οι συχνοί βίαιοι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν και πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον - αρκετές φορές προηγούνται των συμπτωμάτων ως και κατά μία δεκαετία -, σημειώνει o δρ Ρόμπερτ Μπρένερ, νευρολόγος από το Νοσοκομείο Spire Bushey στο Γουότφορντ της Βρετανίας.

Ο ειδικός αναφέρει ότι το μοτίβο των εφιαλτών σε πολλούς από τους ασθενείς με Πάρκινσον είναι το ίδιο. «Κάποιος τους κυνηγά ή τους επιτίθεται και συχνά, ενώ βλέπουν τον εφιάλτη, τον "ζουν" ρίχνοντας γροθιές ή κλωτσώντας». Αυτό συμβαίνει επειδή το 15% των ατόμων που αργότερα στη ζωή τους εμφανίζουν Πάρκινσον παρουσιάζουν διαταραχή κατά τον ύπνο REM - οι μύες τους δεν παραλύουν σε αυτή τη φάση του ύπνου όπως θα έπρεπε και έτσι κινούνται όσο διαρκεί ο εφιάλτης.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Neurology» είχε δείξει ότι το 38% των ατόμων με συχνούς εφιάλτες εξαιτίας διαταραχής στον ύπνο REM ανέπτυξε Πάρκινσον μέσα σε διάστημα 12,7 ετών κατά μέσον όρο.

Ημικρανίες, εμμηνόπαυση

Αλλά και των ημικρανιών προηγούνται σε κάποιες περιπτώσεις δυσάρεστα όνειρα στα οποία κυριαρχούν ο θυμός και η επιθετικότητα, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Psychotherapy and Psychosomatics».

Ενας στους τέσσερις πάσχοντες από ημικρανία εμφανίζει ημικρανία με αύρα - βλέπει φώτα που αναβοσβήνουν ή κάνουν ζιγκ ζαγκ. Ο καθηγητής Μακ Ναμάρα εξηγεί ότι κάποιες φορές η αύρα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM λαμβάνοντας τη μορφή εφιάλτη ή πολύ έντονου ονείρου στο οποίο ένα φως τυφλώνει το άτομο.

Παράλληλα πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν εφιάλτες στην εμμηνόπαυση. Και αυτό διότι, όπως λέει ο δρ Τόνι Μπόρετ, γυναικολόγος από το Νοσοκομείο Spire Bushey, ως και μία δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν σημαντικά, γεγονός που επηρεάζει και τα επίπεδα της σεροτονίνης, του χημικού του εγκεφάλου που συνδέεται με εξάψεις, μεταβολές της διάθεσης, νυχτερινές εφιδρώσεις αλλά και με διαταραχές του ύπνου στο 15% των γυναικών.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας έδειξε ότι οι εφιάλτες πιθανώς συνδέονται με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος που εμφανίζονται σε ορισμένες φάσεις του κύκλου των γυναικών.

Η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης που καταγράφεται πριν από την περίοδο της γυναίκας ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που έχει συνδεθεί με αϋπνίες, νυχτερινή εφίδρωση, εξάψεις και έντονα όνειρα αλλά και εφιάλτες.

Ελλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελεί άλλη μια αιτία για εφιάλτες. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μακ Ναμάρα, ακόμη και μία-δύο λιγότερες ώρες ύπνου τη νύχτα είναι πιθανόν να μεταφραστούν σε εφιάλτες όταν το άτομο τελικώς κοιμηθεί αρκετά.

Και αυτό διότι όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς συνήθως χάνουμε τον ύπνο REM, τον οποίον όμως ο εγκέφαλος χρειάζεται απαραίτητα ώστε να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, τις αναμνήσεις και τις γνώσεις της ημέρας. Ετσι όταν τελικώς κοιμηθούμε κανονικά ο εγκέφαλος αποζητεί περισσότερο REM ύπνο έχοντας συσσωρεύσει ανεπεξέργαστα συναισθήματα. Και αυτό μπορεί να γεννήσει εφιάλτες.

Καμιά φορά οι εφιάλτες μας αντικατοπτρίζουν προβλήματα υγείας που εμφανίζουμε στη ζωή μας. Ατομα με αναπνευστικά προβλήματα αναφέρουν συχνά ότι βλέπουν όνειρα στα οποία πνίγονται.

«Κατά τον ύπνο REM ο εγκέφαλος προσπαθεί να επεξεργαστεί έντονα συναισθήματα, πράγματα που μας απασχολούν ή ό,τι δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια. Αυτό το κάνει μέσω των εικόνων που βλέπουμε στα όνειρά μας» καταλήγει ο καθηγητής Μακ Ναμάρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετος με την ταξιδιωτική οδηγία για τον Έμπολα ο Ομπάμα


Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι αυτοί οι περιορισμοί επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς να αποφύγουν το να καταληφθούν από υστερία όσον αφορά την επιδημία του ιού Έμπολα, ενώ τάχθηκε εναντίον της ιδέας να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή, εξηγώντας πως οι περιορισμοί αυτού του είδους θα επιδείνωναν την κατάσταση.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τον Ομπάμα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών προερχόμενων από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του απάντησε ότι δεν είναι κάθετα αντίθετος στην επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων γενικά, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν κλίνει προς μια τέτοια απόφαση.

«Δεν μπορούμε απλώς να αποκοπούμε από τη δυτική Αφρική», δήλωσε ο Ομπάμα και εξήγησε ότι σε περίπτωση επιβολής απαγορεύσεων θα γινόταν αφενός πολύ πιο δύσκολο να μεταφέρονται γιατροί, νοσηλευτές και προμήθειες στην περιοχή, ενώ από την άλλη θα δινόταν κίνητρο στους κατοίκους των χωρών αυτών να φύγουν και να αποφύγουν να εξεταστούν, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό κρουσμάτων.

«Το να προσπαθήσουμε να σφραγίσουμε μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου —ακόμη κι αν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο— στην πραγματικότητα θα έκανε την κατάσταση χειρότερη», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμη ο Ομπάμα τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστεί η επιδημία και προειδοποίησε πως «πριν όλο αυτό τελειώσει, μπορεί να δούμε κι άλλα μεμονωμένα κρούσματα εδώ στην Αμερική».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα καθησυχαστικός, υπενθυμίζοντας στους πολίτες της χώρας ότι μόλις τρία κρούσματα έχουν διαγνωσθεί στις ΗΠΑ και ότι δεν είναι εύκολο να προσβληθεί κάποιος.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα δεν συνιστά ένα ‘ξέσπασμα’ ούτε μια ‘επιδημία’ του Έμπολα στην Αμερική», είπε. «Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια αλλά δεν μπορούμε να καταληφθούμε από υστερία ή φόβο», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Αλτσχάιμερ απειλεί όσους δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους


Συναγερμό σήμαναν οι επιστήμονες στη Βρετανία, σε όσους δεν προσέχουν τα δόντια τους, διότι η κακή στοματική υγιεινή έχει άμεση σχέση με το Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασαϊρ διαπίστωσαν ότι όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά και με προσοχή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και από άλλες μορφές άνοιας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν δείγματα από τον εγκέφαλο ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους και στα τελευταία χρόνια της είχαν προσβληθεί από άνοια.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, σε όλα τα δείγματα που εξέτασαν υπήρχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του Porphyromonas gingivalis, ενός βακτηρίου που κατοικεί στο στόμα, προκαλεί ασθένεια των ούλων και περνά στο αίμα με τη μάσηση των τροφών.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι από τη στιγμή που το συγκεκριμένο βακτήριο περνά στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι πολύ πιθανό να φτάνει και στον εγκέφαλο.

Η φλεγμονή που προκαλείται στον εγκέφαλο από βακτήρια όπως το παραπάνω έχει συνδεθεί σε αρκετές έρευνες με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά νοσήματα και το εγκεφαλικό.

Όταν τα βακτήρια αυτά φτάνουν στον εγκέφαλο, προκαλούν την παραγωγή χημικών ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση.

Ανάλογα αποτελέσματα εξήχθησαν και από παλαιότερη αμερικανική έρευνα, η οποία είχε δείξει ότι όλα αυτά τα συμπεράσματα ισχύουν ακόμη και για τα άτομα που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους έστω μία φορά τη μέρα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδείξουν ξεκάθαρα ότι η κακή υγεία των δοντιών μπορεί να προκαλέσει άνοια. Η παραμέληση των δοντιών μπορεί, πάντως, να αποτελεί ενδεχομένως αρχικό σημάδι ευαισθησίας στην άνοια.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώω για να ρίξω χοληστερόλη - τριγλυκερίδια;


Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, ανασκοπώντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ανανέωσαν πολύ πρόσφατα τις διατροφικές οδηγίες για τη διαχείριση των δυσλιπιδαιμιών.

Το μήνυμα κλειδί που προκύπτει και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η «κακή» χοληστερίνη, η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει επίσης η απώλεια σωματικού βάρους και η μείωση της κοιλιακής συγκέντρωσης λίπους μέσω μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Το γενικότερο πλαίσιο των οδηγίων ενθαρρύνει την κατανάλωση ποικιλίας τροφών με βάση τις προσωπικές επιλογές αλλά και πολιτισμικούς ή γεωγραφικούς παράγοντες. Ανεξαρτήτως κριτηρίου πάντως οι διατροφικές επιλογές προέχει να είναι υγιείς και να διασφαλίζουν τέτοια ενεργειακή πρόσληψη ώστε να επιτυγχάνεται η αποφυγή του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Συνίσταται επίσης η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και ψαριών (ειδικότερα λιπαρών). Η πρόσληψη αλατιού είναι καλό να περιορίζεται στα 5 γρ./ημέρα τη στιγμή που ένας μέσος Καυκάσιος καταναλώνει περίπου 10-11 γρ./ημερα. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή του αλατιού κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, κατά τη διαδικασία του γεύματος στο τραπέζι, με την αποφυγή των «παστών» και γενικότερα των αλατισμένων τροφίμων (π.χ. αλμυρό ψωμί, αλατισμένοι ξηροί καρποί ή αλατισμένα τυριά ή αλμυρές ελιές). Προτείνεται επίσης η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. αλλαντικά) καθώς πολλές φορές σε αυτά το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ στα άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια συνίσταται η αποχή από αυτό. Επίσης συνίσταται η αποφυγή της κατανάλωσης αναψυκτικών ή τροφίμων με πριστιθέμενα σάκχαρα. Τέλος δεν πρέπει να λησμονείται η φυσική δραστηριότητα για την οποία οι οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως.

Το πνεύμα των οδηγίων μείωσης της ολικής χοληστερίνης και της «κακής» χοληστερίνης ενθαρρύνει τον ασθενή να προτιμά συγκεκριμένες επιλογές έναντι άλλων τις οποίες θα πρέπει να επιλέγει με μέτρια συχνότητα ενώ υπάρχουν και επιλογές που θα να προτιμώνται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες. Οι τριών ειδών επιλογές χωρίζονται στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων ώστε το μήνυμα προς τους ασθενείς να είναι πιο εύληπτο. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γλυκά και τις γλυκαντικές ουσίες, το κρέας και τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά ρποϊόντα και τα αβγά, τα μαγειρικά λίπη και τις συνοδευτικές σάλτσες (dressings), τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς και τέλος τις διαδικασίες μαγειρέματος.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δημητριακών να προτιμώνται τα ολικής άλεσης, ενώ το «άσπρο» ψωμί, το «άσπρο» ρύζι και τα μακαρόνια, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και τα μπισκότα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα προϊόντα σφολιάτας, τα κρουασάν, οι πίτες από σφολιάτα και λίπη αμφιβόλου ποιότητας να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των λαχανικών να προτιμώνται τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά ενώ αυτά που έχουν μαγειρευτεί με κράμα γάλακτος ή βούτυρο να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των οσπρίων να προτιμώνται όλα και δεν υπάρχει περιορισμός για μέτρια κατανάλωση ή για σπάνιες επιλογές και σε ορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των φρούτων να προτιμώνται τα φρέσκα ή κατεψυγμένα, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα, οι μαρμελάδες, τα ζελέ, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα σορμπέ και οι γρανίτες να καταναλώνονται με μέτρο.

Στην κατηγορία των γλυκών και των γλυκαντικών ουσιών να προτιμώνται οι μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, ενώ το οι σοκολάτες, τα γλυκά, το μέλι, η ζάχαρη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη να προτιμώνται με μέτρο. Περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες να καταναλώνονται τα παγωτά και τα κέικς.

Στην κατηγορία του κρέατος και των ψαριών να προτιμώνται τα πουλερικά χωρίς την πέτσα, τα άπαχα ψάρια αλλά και τα λιπαρά ψάρια. Τα θαλασινά και τα οστρακόδερμα να καταναλώνται με μέτρο. Μέτρια κατανάλωση επίσης συστήνεται για τα άπαχα μέρη του αρνιού, του μοσχαριού, του βοδινού και του χοιρινού κρέατος, ενώ το σαλάμι, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα χοτ ντογκ, τα παϊδάκια και τα εντόσθια συστήνεται να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αβγών οι οδηγίες παροτρύνουν να προτιμώνται το εντελώς άπαχο γάλα και γιαούρτι και το ασπράδι των αβγών. Σε μέτρια κατανάλωση βρίσκονται τα γάλα και τα τυριά χαμηλών λιπαρών, ενώ τα πλήρη γάλατα και γιαούρτια, τα πλήρη και τα κίτρινα τυριά συστήνεται να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των μαγειρικών ελαίων και των συνοδευτικών σαλτσών καλό είναι να προτιμώνται το ξύδι, η μουστάρδα και η σάλτσα κέτσαπ, ενώ τα φυτικά λίπη, οι μαλακές μαργαρίνες, η μαγιονέζα και οι συνοδευτικές σάλτσες των σαλατών (salad dressings) πρέπει να επιλέγονται με μέτρο. Το βούτυρο, οι σκληρές μαργαρίνες, τα τρανς λιπαρά και τα έλαια που τα περιέχουν, το καρυδέλαιο, το λαρδί, το λίπος από μπέικον και οι συνοδευτικές σάλτσες σαλατών που παρασκευάζονται με κρόκους αβγών θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών οι οδηγίες συνιστούν να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ μόνο η καρύδα θα πρέπει να προτιμάται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των διαδικασιών μαγειρέματος τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι πρέπει να προτιμώνται οι διαδικασίες του ελαφρού ψησίματος, του βρασίματος και του μαγειρέματος στον ατμό, ενώ το ελαφρό τηγάνισμα και το έντονο ψήσιμο θα πρέπει να προτιμώνται με μέτρο ως διαδικασίες μαγειρέματος. Το κανονικό τηγάνισμα θα πρέπει να προτιμάται περιστασιακά.

Τέλος, οι διατροφικές οδηγίες εξέτασαν τα λειτουργικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν διαθέσιμα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Στην κατηγορία των φυτοστερολών ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500 mgr/ημέρα ενώ για να επιτευχθεί η μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης κατά 7% - 10% σε ανθρώπους απαιτούνται περίπου 2000 mgr/ημέρα, δηλαδή η τετραπλάσια ποσότητα. Φυσικά οι φυτοστερόλες δεν έχουν καμία επίδραση στα τριγλυκερίδια και δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως η μέιωση της χοληστερίνης μέσω των φυτοστερολών προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Αναμένονται επίσης επιστημονικά δεδομένα που να εγγυώνται την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της καθημερινής χρήσης των προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες. Η κατανάλωση σόγιας έχει μικρή επίδραση στη μείωση της χοληστερίνης, περίπου 3% - 5%. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες που προέρχονται από τις νιφάδες της βρώμης, από τη β-γλυκάνη και το ψύλλιο φαίνεται να δρουν ευεργετικά στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης. Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών φτάνει τα 5 – 15 γρ./ημέρα. Η συμπληρωματική χορήγηση ιχθυελαίων σε δόση 2-3 γρ./ημέρα φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μέχρι και 25% - 30%. Η κόκκινη μαγιά ανεπτυγμένη σε ρύζι, ένα αρχαίο κινέζικο φάρμακο για την καρδιά, περιέχει τις μονακολίνες ως βιοενεργές ουσίες. Η κόκκινη μαγιά παρουσιάζει ένα μηχανισμό δράσης παρόμοιο με αυτό των στατινών που την κάνει να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της κακής χοληστερίνης. Η μακροπρόθεσμη ασφαλής χρήση αυτών των προϊόντων όμως ακόμη δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί και συνίσταται η συμβουλή από τον ειδικό για την πιθανή χρήση τους.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τίγρης κοιμήθηκε στην οροφή αυτοκινήτου


Μια τίγρης ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου και φάνηκε να το απολαμβάνει πάρα πολύ, σε βαθμό που ηρέμησε τόσο που την πήρε ο ύπνος.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερκεράτωση και Λευκοπλακία φωνητικών χορδών


Η υπερκεράτωση είναι η αλλαγή στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών λόγω χρόνιου ερεθισμού ενώ η λευκοπλακία είναι η ύπαρξη μιας λεπτής, άσπρης μεμβράνης στις φωνητικές χορδές πάλι εξαιτίας χρόνιου ερεθισμού.

Και οι δυο καταστάσεις αποτελούν προκαρκινικές εκδηλώσεις, δηλαδή καρκίνου στη γένεσή του. Αν δεν σταματήσουν να ερεθίζονται οι χορδές, η λευκοπλακία σύντομα θα εξελιχθεί σε καρκίνο σε 1 στα 4 άτομα.

Η λευκοπλακία είναι μια μεβράνη πάνω στη μια ή και στις δυο φωνητικές χορδές

Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος αιτιολογικός παράγοντας για την υπερκεράτωση, τη λευκοπλακία και τον καρκίνο των φωνητικών χορδών, ενώ η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η κατανάλωση αλκοόλ και η εργασία σε ερεθιστικό περιβάλλον μπορούν να παίξουν επιπλέον επιβαρυντικό ρόλο.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Απλά θα μειώσω το κάπνισμα, θα φύγει η λευκοπλακία και θα γίνω καλά».

Η Αλήθεια

Οι καπνιστές που παρουσιάζουν λευκοπλακία των φωνητικών χορδών, πρέπει να σταματήσουν άμεσα το κάπνισμα. Μαχαίρι! Η λευκοπλακία μικρού βάθους και έκτασης συνήθως υποστρέφει αν διακοπεί το κάπνισμα. Αν όμως δεν υποστρέψει μέσα σε 10-15 μέρες από τη διακοπή του καπνίσματος η λευκοπλακία αφαιρείται με μικροχειρουργική επέμβαση και αποστέλλεται για βιοψία.

Αν έχετε λευκοπλακία, πρέπει να κόψετε το τσιγάρο και το αλκοόλ αμέσως και οριστικά!

Τι να κάνετε

Αν είστε καπνιστής και αλλάξει η χροιά της φωνής σας χωρίς να έχετε κρυολογήσει, επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι να μην κάνετε

ΜΗΝ συνεχίσετε να καπνίζετε. Η υπερκεράτωση και η λευκοπλακία μπορούν να γίνουν καλά με τη διακοπή του καπνίσματος και να μην χρειαστεί ούτε φάρμακα να πάρετε. Αν όμως γίνουν καρκίνος, θα χρειαστεί χειρουργείο και ακτινοβολία. Είναι στο χέρι σας να μην συμβεί αυτό!

Τι κάνουμε εμείς

Η διάγνωση της υπερκεράτωσης και της λευκοπλακίας γίνεται με την έμμεση λαρυγγοσκόπηση και με το οπτικό ενδοσκόπιο, οπότε και δείχνουμε τη βλάβη στον ασθενή στο monitor. Ο ασθενής διακόπτει το κάπνισμα και αν η βλάβη δεν φύγει μέσα σε 10-15 μέρες, προχωράμε σε μικρο-λαρυγγοσκόπιση για αφαίρεση της βλάβης και ιστολογική της εκτίμηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος ότι το διαδίκτυο κάνει κακό στα παιδιά


Ένας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς και επιστημονικούς μύθους - πως δηλαδή τα παιδιά πρέπει να απέχουν μέχρι μία ηλικία από το διαδίκτυο, για να μην πέσουν στις e-παγίδες του, καταρρίπτει μία νέα ελληνική μελέτη.

Πρόκειται για την πανερωπαϊκή έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», σχετικά με την εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης στο Διαδίκτυο από παιδιά και εφήβους, που διεξάγεται στο πλαίσιο του δικτύου «EU NET ADB» και παρουσιάζει αποκλειστικά ο Ελεύθερος Τύπος.

Η μελέτη που συντόνισε η επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, συγκρίνει τα διαπολιτισμικά δεδομένα επτά ευρωπαϊκών χωρών από τον εύπορο Βορρά και το φτωχό Νότο, φανερώνοντας πως όσο νωρίτερα έρχονται σε επαφή οι λιλιπούτειοι με το Διαδίκτυο τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των e-κινδύνων, με τα παιδιά των βόρειων χωρών να εμφανίζουν διαδικτυακή εξάρτηση σε ποσοστό 1% και τα παιδιά του ευρωπαϊκού Νότου σε ποσοστό έως και 18%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρώμε τοξικά φρούτα και λαχανικά


Σύμφωνα με επιστημονικές αρχές διεθνούς κύρους, εισάγουμε στη διατροφή μας χημικά που προκαλούν ή που θεωρούνται ύποπτα για καρκίνους, εγκεφαλοπάθειες και αναστολή της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει προειδοποιήσει τους γονείς για τη σύνδεση της έκθεσης σε παρασιτοκτόνα με υψηλότερα επίπεδα παιδικού καρκίνου, τις μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο Στήβεν Ράουτς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βρετανικής Κολομβίας μελέτησε 300 μητέρες που είχαν εκτεθεί σε οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μωρά τους γεννήθηκαν πρόωρα με χαμηλότερο βάρος συγκριτικά με άλλα νεογνά.

Παρακάτω θα διαβάσετε ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της φετινής λίστας του Environmental Working Group αναφορικά με τα παρασιτοκτόνα, τα μυκητιοκτόνα και άλλα επικίνδυνα χημικά που εισάγουν στον οργανισμό μας (όταν δεν είναι προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας)

1. Μήλα

Τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του EWG εξαιτίας της χημικής ουσίας διφαινυλαμίνης (DPA) , με την οποία οι καλλιεργητές επικαλύπτουν τα μήλα για να αποτρέψουν το “μαύρισμα” της φλούδας κατά την αποθήκευση σε ψυγεία. Έρευνες του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων (USDA), το 80% των μήλων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν “θετικά” σε DPA. Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε την ουσία λόγω φόβων ότι σε συνδυασμό με το άζωτο θα παρήγε νιτροζαμίνες, ένα πολύ ισχυρό καρκινογόνο. Φέτος την άνοιξη, η Κομισιόν περιόρισε τις ποσότητες DPA στα εισαγόμενα φρούτα στα 0,1 μέρη ανά εκατομμύριο.

2. Φράουλες

Στις φράουλες οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν καπνογόνα, όπως το βρωμιούχο μεθύλιο, η χλωροπικρίνης και το Telone. Οι ουσίες αυτές συνδέονται με αναπτυξιακά προβλήματα, καρκίνους, και διαταραχές ορμονών στα παιδιά σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ κατά των παρασιτοκτόνων Pesticide Action Network North America. Ακόμα χειρότερο είναι το καπνογόνο ιωδιούχο μεθύλιο.

3. Σταφύλια

Μπορείτε να πιστέψετε ότι μια ρώγα σταφυλιού μπορεί να περιέχει έως 15 διαφορετικά παρασιτοκτόνα; Το πιο επικίνδυνο ίσως είναι το Χλωρπυριφός, ένα εντομοκτόνο γνωστό για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί στους αγρότες και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών. Η άμεση έκθεση στο Χλωρπυριφός προκαλεί βήχα, δύσπνοια, κεφαλαλγίες, ναυτία, ζάλη και αποπροσανατολισμό. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μακρά έκθεση είναι τοξική για τον εγκέφαλο και ειδικά για τα παιδιά. Το Chlorpyrifos ψεκάζεται ευρέως επίσης στα εσπεριδοειδή και τους ξηρούς καρπούς.

4. Σέλερυ

Αυτό το φαινομενικά αβλαβές λαχανικό περιέχει υψηλές ποσότητες dicloran και acephate, δύο ύποπτα καρκινογόνα μαζί με μια μακρά λίστα παρασιτοκτόνων και μυκητοκτόνων.

5. Ροδάκινα και νεκταρίνια

Εάν δείτε ποτέ αράντιστο ροδάκινο θα παρατηρήσετε ότι τα φύλλα του είναι κυρτά και έχουν πάρει φαιό χρώμα λόγω των διαφόρων ασθενειών και παρασίτων που πλήττουν αυτά τα δέντρα. Για αυτό και χρησιμοποιούνται πολλά παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα. Αμερικανικά στοιχεία δείχνουν ότι το 96% των ροδάκινων και το 100% των εισαγόμενων νεκταρινιών βρέθηκαν θετικά σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

6. Σπανάκι

Μεταξύ των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στα σπανάκια και στα λάχανα είναι τα φυτοφάρμακα acetamiprid και imidacloprid, από την οικογένεια των νεονικοτινοειδών, που είναι γνωστές νευροτοξίνες.

Τα νεονικοτινοειδή που έχουν περιοριστεί στην Ευρώπη εξαιτίας των επιπτώσεών τους στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών υπάρχουν ακόμα στο σέλερυ, τα σταφύλια, τα μήλα, τα μαρούλια και τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα κουνουπίδια, τα λάχανα και τα μπρόκολα.

7. Πιπεριές

Περισσότερα από 15 παρασιτοκτόνα βρίσκονται στις πιπεριές, μεταξύ των οποίων νευροτοξικά νεονικοτινοειδή που βλάπτουν τις μέλισσες και τους ανθρώπους.

8. Αγγούρια

Μεταξύ των 86 παρασιτοκτόνων που βρίσκονται στα αγγούρια είναι και οι νευροτοξίνες, ύποπτες χημικές ουσίες για ορμονικές διαταραχές και πιθανόν καρκινογόνες. Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η ουσία Carbendazim που βρίσκεται ακόμα στον χυμό πορτοκάλι και άλλα τρόφιμα.

9. Ντοματίνια

Μεταξύ των παρασιτοκτόνων και μυκητοκτόνων που χρησιμοποιούνται στις ντομάτες είναι τα εντομοκτόνα γνωστά ως ενδοσουλφάν που θέτουν σε κίνδυνο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

10. Κάλε, παραπούλια και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Παρότι οι συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων σε αυτά τα λαχανικά δεν είναι τόσο υψηλές βρέθηκαν οι επικίνδυνες ουσίες acephate, χλωροπυρφός και oxamyl.

Για να μάθετε τι ουσίες υπάρχουν στην τροφή σας μπορείτε να ανατρέξετε στη βάση δεδομένων της ΜΚΟ Pesticide Action Network.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πάψει το μικρό σας να φοβάται τα εμβόλια;


Είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε μικρού παιδιού και το μαρτύριο όλων το γονέων!

Μπορεί τα εμβόλια και οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις να προστατεύουν τα παιδιά μας από διάφορες ασθένειες και στην πραγματικότητα να μην πονάνε τόσο πολύ, η εικόνα ωστόσο ενός γιατρού με μια βελόνα στο χέρι είναι ικανή να κάνει ένα παιδί να τρέξει για να κρυφτεί! Το θέμα όμως είναι ότι μέχρι την ηλικία των 4 χρειάζονται περίπου 20 εμβολιασμοί. Εδώ είναι λοιπόν έξι χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε την επόμενη επίσκεψη μας στον γιατρό μια πιο ομαλή εμπειρία!
Πείτε την αλήθεια

Σε περίπτωση που το παιδάκι σας σας ρωτήσει τον λόγο της επίσκεψής σας στον παιδίατρο ή μικροβιολόγο και εάν θα εμβολιαστεί ή θα του πάρουν αίμα, μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την απάντηση ή το αρνηθείτε. Πείτε του απλά την αλήθεια, ότι δηλαδή το εμβόλιο είναι κάτι που το προστατεύει από τις αρρώστιες και όχι τιμωρία. Επίσης μην του πείτε ότι η ένεση δεν πονάει καθόλου, διότι το παιδί σας θα καταλάβει ότι λέτε ψέματα και θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας. Αντ’ αυτού απαντήστε απλά και με ειλικρίνεια λέγοντας, "Ναι, αλλά θα πονέσει πολύ λίγο και μόνο για λίγα δευτερόλεπτα." Όταν τελειώσετε φροντίστε να του δείξετε πόσο περήφανη είστε για εκείνο και χαμογελάστε για να καταλάβει ότι ήταν μια μικρή διαδικασία που τελείωσε.
Μην αποκαλύψετε πολλά

Μην δώσετε στο παιδί σας πάρα πολλές λεπτομέρειες πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να ξέρει μια βδομάδα πριν ότι θα πάει στον παιδίατρο για εμβόλιο γιατί θα το σκέφτεται συνέχεια, θα του καταστρέψετε την εβδομάδα και θα ανησυχεί πάρα πολύ. Αντ΄αυτού αναφέρετε τον εμβολιασμό λίγες ώρες πριν. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα: «Σήμερα θα πάμε στον γιατρό μας και μπορεί να κάνουμε ένα εμβόλιο, αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν θα το κάνουμε.» Το να είστε ασαφής συνήθως δουλεύει μια χαρά και ανακουφίζει τα παιδιά αυτή η αβεβαιότητα. Έτσι δεν θα αγχώνεται σε όλο το δρόμο για τον παιδίατρο και θα το πάρει πιο ομαλά όταν έρθει η ώρα.
Απαλύνετε τον πόνο

Κάποιοι γιατροί προτείνουν την εφαρμογή ενός αναισθητικού σε μορφή gel, κρέμας ή σπρέι στο σημείο που θα γίνει το εμβόλιο. Αυτό βοηθάει επειδή μουδιάζει λίγο την επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού προσπαθήστε επίσης να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας χαϊδεύοντας το χεράκι του, κάνοντας αστεία, εξιστορώντας μια ιστορία ή απλά τραγουδώντας το αγαπημένο του τραγούδι.
Μάθετε τα όρια

Εάν το παιδί σας είναι σε κατάσταση υστερίας, μήπως είναι καλύτερα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επιτρέψετε στη νοσοκόμα ή το γιατρό να αναλάβουν; Τα παιδιά αντιδρούν υπερβολικά με τα εμβόλια μερικές φορές επειδή γνωρίζουν ότι θα πάρουν μια απάντηση από τους γονείς τους. Εάν το παιδί σας λοιπόν έχει ένα δυνατό ξέσπασμα αφήστε το για λίγο μόνο στο δωμάτιο ώστε το προσωπικό να κάνει τη δουλεία του ή σταθείτε στη γωνία του δωματίου διατηρώντας οπτική επαφή με το παιδί σας για να συνεχίσετε να παρέχετε με τον τρόπο σας την υποστήριξή σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και να κάνει λιγότερο οδυνηρή την εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ανακουφίστε το αμέσως

Μετά τον εμβολιασμό ξεκουράστε το παιδάκι σας στην αγκαλιά σας για λίγα λεπτά και βεβαιωθείτε ότι δεν ζαλίζεται (αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος σηκώνεται πολύ γρήγορα, ειδικά μετά από ένα αγχωτικό γεγονός). Μιλήστε του τρυφερά και πείτε του πόσο περήφανη είστε για εκείνο.
Επιβραβεύστε το

Μερικές φορές ακόμη και κάτι πολύ μικρό όπως ένα γλειφιτζούρι ή ένα αυτοκόλλητο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Ή υποσχεθείτε από πριν ότι μετά τον εμβολιασμό θα ακολουθήσει κάτι ιδιαίτερο όπως μια βόλτα σε έναν παιδότοπο ή ένα παγωτό χωνάκι.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο cool μηχανοκίνητα πατίνια


Η πιο οικολογική μετακίνηση.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Acton, βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό των RocketSkates, τα μηχανοκίνητα πατίνια που λειτουργούν με μπαταρίες.

Τα RocketSkates είναι διακριτικά, σχετικά προσιτά και είναι αρκετά cool. Πώς λειτουργούν; Απλά δέστε τα στη σόλα των παπουτσιών σας, ενώ ο έλεγχος της ταχύτητας και της κατεύθυνσης, γίνεται με τη μετατόπιση του βάρους σας προς τα εμπρός και προς τα πίσω.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι μέλισσες-δολοφόνοι είναι τόσο επικίνδυνες


Ιπτάμενος κίνδυνος.

Στις αρχές Οκτωβρίου ένας 32χρονος άντρας έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, μετά από την επίθεση που δέχτηκε από ένα τεράστιο σμήνος, χιλιάδων μελισσών-δολοφόνων.

Οι αφρικανικές μέλισσες, γνωστές αλλιώς ως «μέλισσες-δολοφόνοι» περικυκλώνουν τα θύματά τους και ορμούν κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, τσιμπώντας και εκτοξεύοντας το δηλητήριό τους στο δέρμα τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC News Magazine, μπορεί ακόμη να βάλουν στόχο και τα μάτια του θύματός τους. Ή να εισβάλλουν στο στόμα, τη ρινική κοιλότητα ή τα αυτιά του.

Τα θύματα πρέπει να τρέξουν πολύ μακριά για να γλιτώσουν… αν μπορούν να δουν μπροστά τους.

Εν τω μεταξύ, η ατμόσφαιρα «γεμίζει» με μια φερομόνη, που ειδοποιεί τις μέλισσες ότι έχει έρθει η ώρα να προστατέψουν την αποικία τους.

Κάτι παρόμοιο πρέπει να συνέβη εκείνο το πρωί της Τετάρτης, στις 9 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες μέλισσες βγήκαν από τη φωλιά τους σε μια γειτονιά στο Ντάγκλας της Αριζόνα.

Το σμήνος επιτέθηκε σε μια ομάδα τεσσάρων κηπουρών, οι οποίοι κούρευαν το γρασίδι και ξεχορτάριαζαν την ιδιοκτησία ενός 90χρονου. Ένας εξ αυτών, ένας 32χρονος άντρας, έπαθε καρδιακή προσβολή, ενώ ένας συνάδελφός του νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αφού δέχτηκε τα τσιμπήματα από περισσότερες από 100 μέλισσες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πιστεύεται ότι επρόκειτο για αφρικανικές μέλισσες, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές στο νότο των ΗΠΑ από το 1990.

Το είδος αυτό έχει θεωρηθεί υπεύθυνο και για άλλα παρόμοια «δολοφονικά» περιστατικά.

Το Δεκέμβριο του 2013 ένα σμήνος 30.000 μελισσών επιτέθηκε σε ένα ζευγάρι στο Τέξας, τσιμπώντας τον ένα περίπου 200 φορές και σκοτώνοντας τα άλογα μινιατούρες που διατηρούσαν.

Λίγο καιρό πιο πριν, ένας ακόμη άντρας από το Τέξας έχασε τη ζωή του, όταν περικυκλώθηκε από ένα σμήνος 40.000 μελισσών, ενώ το Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς, δύο υπάλληλοι σε ένα πάρκο στην περιοχή Τάμπα Μπέι της Φλόριντα δέχτηκαν επίθεση από ένα σμήνος 100.000 μελισσών, όμως ευτυχώς γλίτωσαν από τα δολοφονικά κεντριά τους.

«Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές μέλισσες, αυτό το υποείδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην παρουσία των ανθρώπων» εξήγησε η Jennifer Fewell, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Δε χρειάζεται να κάνει κανείς μεγάλη προσπάθεια για να τις ενοχλήσει και να ενεργοποιήσει το φυσικό, αμυντικό τους σύστημα.

«Είναι πολύ εύκολο σε ελάχιστο χρόνο να μαζευτούν χιλιάδες αφρικανικές μέλισσες γύρω σου. Πέφτουν επάνω σου σα μια μεγάλη χιονόμπαλα. Πολύ συχνά βάζουν στόχο τα μάτια και το πρόσωπο, όμως δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για τις σκουρόχρωμες περιοχές» είπε ακόμη η ίδια.

Το δηλητήριο των αφρικανικών μελισσών δεν είναι πιο τοξικό από αυτό των «ευρωπαϊκών ξαδελφών» τους. Αυτό που τις κάνει τόσο επικίνδυνες είναι ο τεράστιος αριθμός με τον οποίο συνηθίζουν να επιτίθενται.

«Επιπλέον, είναι πιο επιθετικές και πιο ευαίσθητες στις απειλές, ενώ η φερομόνη που εκλύουν –που ειδοποιεί και τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας- μπορεί να ανιχνευτεί σε μεγάλη ακτίνα» είπε από την πλευρά της η επίκουρος καθηγήτρια Μελισσοκομίας από το τμήμα Εντομολογίας του πανεπιστημίου Texas A&M, Juliana Rangel.

Οι μέλισσες τσιμπούν όταν αμύνονται. Όμως, ενώ μόνο το 10% των ευρωπαϊκών μελισσών μπορεί να υπερασπιστεί την κυψέλη του, στις αφρικανικές μέλισσες το έργο αναλαμβάνει ολόκληρη η αποικία.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός από το να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί και όσο πιο μακριά μπορεί. Ακόμη και να πηδήξει κανείς μέσα στο νερό δε θα τον σώσει. Οι αφρικανικές μέλισσες θα περιμένουν τη στιγμή που θα βγει έξω από το νερό για να αναπνεύσει και θα εξαπολύσουν επίθεση» πρόσθεσε η Rangel.

Το συγκεκριμένο είδος προήλθε από τη Βραζιλία το 1956, όταν διασταυρώθηκαν ευρωπαϊκά και αφρικανικά υποείδη μελισσών, προκειμένου να βελτιωθεί η τροπική ανθεκτικότητά τους.

Και… όσο κι αν ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου… ορισμένες από αυτές κατάφεραν να ξεφύγουν από το εργαστήριο ένα χρόνο μετά και μετανάστευσαν προς το βορρά.

Ανιχνεύθηκαν πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1985 και η πρώτη μόνιμη αποικία τους εντοπίστηκε στο Τέξας το 1990. Ο πληθυσμός τους εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, ενώ η προτίμησή τους για πιο ζεστά κλίματα τις «περιόρισε» στις νότιες αμερικανικές πολιτείες.

Οι εντομολόγοι ωστόσο τονίζουν, ότι οι μέλισσες δεν αναζητούν τους ανθρώπους-θύματά τους. Επιτίθενται μόνο στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις κυψέλες και τις βασίλισσές τους.

«Οι μέλισσες είναι τα πιο χρήσιμα έντομα για τον άνθρωπο. Γονιμοποιούν το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνουμε και μας δίνουν και το μέλι. Χάρη σε αυτές υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στη διατροφή μας» κατέληξε η Rangel.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές έδωσαν την αίσθηση αφής σε άτομα με προσθετικά μέλη


Σε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με ακρωτηριασμένα άκρα, προχώρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο, καθώς εμφύτευσαν ηλεκτρόδια γύρω από τα 3 βασικά νεύρα, ενώ στη συνέχεια ένας μηχανισμός στέλνει σήματα μεταξύ των ηλεκτροδίων και του προσθετικού μέλους όταν αυτό ακουμπά κάτι.

Σύμφωνα με το techblog.gr, τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι κατάφεραν να νιώσουν κάτι σαν τσίμπημα. Στη συνέχεια οι ερευνητές έμαθαν πως να ελέγχουν τα πρότυπα και τις εντάσεις των σημάτων αυτών. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα με προσθετικά μέλη που έλαβαν μέρος στην έρευνα ένιωσαν την υφή από το βαμβάκι, έπιασαν κεράσια χωρίς να τα λιώσουν ενώ νοιώθουν και τη σταγόνα του νερού που πέφτει πάνω στο προσθετικό μέλος.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, ακόμη δεν είναι σε στάδιο να βγει εκτός εργαστηρίου. Οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν πως μπορούν να χειρίζονται τα σήματα αυτά και να δημιουργήσουν ένα προσθετικό μέλος το οποίο θα αισθάνεται τα πάντα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Η σχέση παχυσαρκίας και μισθού


Όσοι στα 18 τους είναι παχύσαρκοι, βγάζουν λιγότερα χρήματα όταν μεγαλώσουν. Ακόμη και οι ελαφρώς υπέρβαροι παίρνουν χαμηλότερους μισθούς ως ενήλικοι, σύμφωνα με μια νέα σουηδική έρευνα, όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Πολ Νάιστεντ του Κέντρου Οικονομικής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Λουντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δημογραφίας "Demography", σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, δείχνει ότι τα παραπανίσια κιλά τελικά «κοστίζουν» όχι μόνο στην υγεία, αλλά και σε χαμένα εισοδήματα.

Η μελέτη στοιχείων του σουηδικού στρατού για 150.000 νέους που ήσαν παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών (έχοντας δείκτη σωματικής μάζας άνω του 30), δείχνει ότι, όταν μεγάλωσαν, έπαιρναν στη διάρκεια της ζωής τους κατά μέσο όρο 16% λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν κανονικό βάρος. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε με την ανάλυση σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συνεπώς δεν αποτελεί σουηδική ιδιαιτερότητα.

Όμως και όσοι στα 18 τους ήσαν υπέρβαροι, δηλαδή είχαν δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30, επίσης αμοίβονταν χειρότερα τα επόμενα χρόνια, όταν πια είχαν βρει δουλειά. Ο δείκτης σωματικής μάζας προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (π.χ. 75 κιλά δια 1,70Χ1,70 μέτρα). Κανονικό θεωρείται το βάρος, όταν ο δείκτης είναι κάτω από 25.

Μία μέση εισοδηματική απώλεια της τάξης του 16% ισοδυναμεί με τρία λιγότερα χρόνια σπουδών στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς είναι γνωστό ότι η ανώτερη εκπαίδευση οδηγεί συνήθως και σε υψηλότερα μελλοντικά εισοδήματα. Ακόμη και όταν η σουηδική έρευνα συνέκρινε μεταξύ τους αδέλφια, βρήκε ότι αυτά που είχαν μεγαλύτερο βάρος στην εφηβεία, έβγαζαν αργότερα λιγότερα χρήματα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η αγορά εργασίας φαίνεται πως με τον τρόπο της «τιμωρεί» όσους έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό. Ένας λόγος γι' αυτό, όπως είπαν, είναι ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν γενικά αποκτήσει λιγότερες δεξιότητες, ενώ φαίνεται να υστερούν σε κίνητρα και σε αυτοπεποίθηση, ψυχολογικοί παράγοντες που παίζουν κρίσιμο ρόλο σε μια ανταγωνιστική κοινωνία και οικονομία. Εν μέρει το πρόβλημα μπορεί να ξεκινά ήδη από το σχολείο και τις παρέες, όπου το παχύσαρκο παιδί συχνά γίνεται στόχος των συνομηλίκων του με συνέπεια τον εκφοβισμό του («μπούλινγκ»).

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, πέρα από λόγους δημόσιας υγείας, η καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας έχει και μια κοινωνικο-οικονομική διάσταση, καθώς τίθεται ζήτημα έντασης των ανισοτήτων και της φτώχειας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ταχεία αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας μπορεί να έχει συνέπειες σε βάθος χρόνου για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των κρατών», ανέφεραν οι ερευνητές και κάλεσαν τις κυβερνήσεις να πάρουν στα σοβαρά το πρόβλημα, καθώς οι ελεύθερες αγορές -και σε αυτή την περίπτωση- δημιουργούν ή ενισχύουν προϋπάρχουσες ανισότητες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πες μου το χρώμα που έχει το παιδικό δωμάτιο να σου πω τι μαμά είσαι!


Το χρώμα που έχετε επιλέξει για το παιδικό δωμάτιο είναι έντονο ροζ ή ένα πιο τολμηρό μείγμα από μπλε ναυτικό και πορτοκάλι;

Αν πάντως ακόμα δεν έχετε καταλήξει για το χρώμα που θα βάψετε το παιδικό δωμάτιο να σας πούμε ότι οι επιλογές είναι πολλές. Διαβάστε παρακάτω τι φανερώνει η επιλογή του χρώματος για την προσωπικότητα σας!
Πράσινο

Τι λέει για εσάς: Το πράσινο δείχνει ότι ψάχνετε την αρμονία στη ζωή σας. «Αν επιλέξετε το πράσινο σημαίνει ότι έχετε έντονα οικολογικά αισθήματα και είστε ένας καλός παρατηρητής και ακροατής», λέει η Μαρία Killam, διακοσμήτρια και blogger.

Πώς να το κάνετε chic: Για το παιδικό δωμάτιο είναι προτιμότερες οι πιο μαλακές αποχρώσεις του πράσινου, όπως αυτό του φασκόμηλου ή εκείνο του δάσους. Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Alessia Corpino, προτείνει μια ακόμα πιο λαμπερή απόχρωση του πράσινου, αυτήν του πράσινου μήλου!
Μπλε

Τι λέει για εσάς: Το ήρεμο μπλε είναι μια δημοφιλής επιλογή από εκείνους που δεν τους αρέσει να ρισκάρουν και προτιμούν την ασφάλεια. «Αν επιλέξετε το μπλε σημαίνει ότι είστε συντηρητική» λέει η Killam.

Πώς να το κάνετε chic: Η σύμβουλος χρωμάτων της ColorExpert.com Leatrice Eiseman θεωρεί πως το μπλε είναι η τέλεια απόχρωση για το δωμάτιο του μωρού. «Υπάρχουν πολλές ξεκούραστες αποχρώσεις του μπλε, αλλά μια κόκκινη χροιά του προσδίδει ενέργεια και δραστηριότητα», λέει χαρακτηριστικά.
Ροζ

Τι λέει για εσάς: Το ροζ συνήθως το επιλέγει μια μαμά με ήπιο χαρακτήρα. «Σημαίνει ότι είστε φιλική και προσιτή» λέει η Killam λέει. Σημαίνει επίσης ότι είστε και αρκετά παραδοσιακή καθώς το ροζ χρώμα για ένα κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο αποτελεί old time classic επιλογή.

Πώς να το κάνετε chic: «Αντί του ροζ της καραμέλας, επιλέξτε ένα πιο έντονο ροζ συνδυασμένο με γκρι αποχρώσεις για να το κάνετε λίγο πιο σοφιστικέ», λέει η Eiseman. «Δεν είναι ένα χρώμα υπερβολικό και λειτουργεί πολύ καλά με μπλε και πράσινο», συμπληρώνει.
Άσπρο

Τι λέει για εσάς: Αν επιλέξετε μια λευκή και καθαρή απόχρωση σημαίνει ότι είστε τελειομανείς και σας αρέσει η τάξη και η πειθαρχία. «Δεν σας αρέσουν οι εκπλήξεις και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας από το οποίο σπάνια ξεφεύγετε» λέει η Killam.

Πώς να κάνετε chic: Το άσπρο, αφού μιλάμε για το παιδικό δωμάτιο, πρέπει να συνδυαστεί με ένα έντονο χρώμα ώστε να τραβάει την προσοχή του μωρού. Συνδυάστε το λοιπόν με μωβ ή μανταρίνι ή με γκρι και κίτρινο!
Κίτρινο

Τι λέει για εσάς: Το λαμπερό κίτρινο είναι μια επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει καλά και για αγόρια και για. Σημαίνει ότι είστε δημιουργικές, ευτυχισμένες και σας αρέσει η διασκέδαση.

Πώς να το κάνετε chic: Σκεφτείτε το κίτρινο του βουτύρου σε συνδυασμό με μπλε άκουα ή και ουδέτερα χρώματα για να δημιουργήσετε ένα καλό και ισορροπημένο περιβάλλον.
Βιολετί

Τι λέει για εσάς: Ένα γλυκό βιολετί συνήθως το επιλέγουν οι μαμάδες που περιμένουν κορίτσια και δεν θέλουν το κλασικό ροζ για το παιδικό δωμάτιο. Σημαίνει ότι είστε πνευματώδεις και ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε το αληθινό νόημα της ζωής.

Πώς να κάνει το chic: Το βιολετί χρειάζεται μια αίσθηση απαλότητας, σύμφωνα με την Killam. Συνδυάστε το με γκρι ή λευκό.
Πορτοκαλί

Τι λέει για εσάς: Το έντονο και φωτεινό πορτοκαλί φανερώνει μια ηλιόλουστη διάθεση. Σημαίνει ότι είστε αυθόρμητες και κοιτάτε το μέλλον με αισιοδοξία. Μην φοβηθείτε ότι αυτή η τολμηρή απόχρωση μπορεί να αναστατώσει το μωρό σας.

Πώς να κάνετε chic: «Βλέπουμε ότι τα λαμπερά χρώματα χρησιμοποιούνται πλέον μαζί με τα βασικά χρώματα,» λέει η Alessia Corpino, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων στη Νέα Υόρκη. Συνδυάστε το πορτοκαλί ροζ, άσπρες ή τιρκουάζ πινελιές.
Κόκκινο

Τι λέει για εσάς: Ένα τολμηρό χρώμα όπως το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει μια ισχυρή προσωπικότητα. «Εάν αγαπάτε το κόκκινο, είστε σίγουρες για τον εαυτό σας και έχετε ένα πρωτοποριακό πνεύμα», τονίζει η Killam.

Πώς να κάνετε chic: Σε περίπτωση που επιλέξετε το κόκκινο χρώμα δεν χρειάζεται να βάψετε όλο το δωμάτιο κόκκινο αλλά συνδυάστε το με ουδέτερα χρώματα όπως το γκρι ή το κρεμ για να μαλακώσει.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 500 αρκούδες ζούνε στην Ελλάδα


Η μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στην Ευρώπη.

Σε περίπου 500 υπολογίζονται οι αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ωστόσο χαρακτηριστικό την πυκνότητα που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιοχές, αφού είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη!

«Σε περιοχές στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Αλπεις έως τη χώρα μας» αποκάλυψε ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία, όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα, οι οποίες βρίσκονται καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από εννέα χώρες» ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης. Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται, όπως εκτιμά, στις δράσεις προστασίας αλλά και στην διαφαινόμενη αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που συμβιώνουν σε ορεινά χωριά με τις αρκούδες.

«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχισθούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πεισθούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους» συμπλήρωσε, όπως αναφέρει το econews.gr.

Το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον «Αρκτούρο» και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλήθειες και ψέματα για… το φτέρνισμα


Άλλαξε ο καιρός και έχει «επισκεφθεί» απρόσκλητο το φτέρνισμα και η καταρροή; Έχετε ακούσει κι εσείς ότι όταν φτερνίζεστε σταματά η καρδιά; Διαβάστε αλήθειες και ψέματα για το ανακουφιστικό αλλά και ενοχλητικό παράλληλα, «αψού».

Οι παρακάτω μύθοι συναντώνται ακόμη και σήμερα και καλό θα ήταν να μην έρχονται να διαψεύσουν επιστημονικές ιστοσελίδες και να μας παροτρύνουν να ακολουθήσουμε τις «οδηγίες» τους, διότι το φτέρνισμα τελικά κάνει καλό.

Ψέματα

-Το φτέρνισμα ταξιδεύει με 160χλμ/ώρα

-Για αυτά τα λίγα δεύτερα, η καρδιά μας παύει να λειτουργεί

-Είναι αλλεργικός κάποιος που φτερνίζεται παραπάνω από μία φορά

-Δεν πειράζει αν κόβεται το φτέρνισμα στην μέση

Αλήθειες

-Το φτέρνισμα μετά βίας αγγίζει τα 56 χλμ/ώρα

-Δεν σταματάει η καρδιά, αλλά επιβραδύνεται ο καρδιακός παλμός

-Μην καταπιέζετε το φτέρνισμα σας, καθώς αν και σπάνια μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στις

λειτουργίες του προσώπου

-Μην ανησυχείτε επειδή φτερνίζεστε πάνω από μία φορές, είναι απολύτως φυσιολογικό.

-Μην πειραματιστείτε με το να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά κατά την διάρκεια του φτερνίσματος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο οργανισμός αντιδρά αντανακλαστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ο Μπαχ κυκλοφορούσε με μαχαίρι


Ο σπουδαίος συνθέτης και ο όχι και τόσο αγγελικός χαρακτήρας του!

Ο «ποιητής των ήχων», ο σπουδαιότερος συνθέτης όλων των εποχών, ο μουσουργός που μας χάρισε τη μουσική των αγγέλων και πολλά τέτοια εμφατικά κυκλοφορούν ακόμα για να περιγράψουν έναν από τους κορυφαίους αναμφίβολα συνθέτες όλων των εποχών.

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ήταν όμως γνωστός για δύο πράγματα: τόσο για την αξιοσημείωτη καριέρα του όσο και για τον στρυφνό του χαρακτήρα!

Κάτι που αποσιώπησαν φυσικά οι λογής βιογράφοι του «αγιοποιώντας» τη ζωή του, καθώς μόνο ένας άγιος άνθρωπος θα μπορούσε να έχει συνθέσει τέτοια ουράνια και αγγελική μουσική.

Όπως όμως μαθαίνουμε από πηγές της εποχής και μητρώα, τα πράγματα μόνο έτσι δεν ήταν, καθώς ήδη από τα σχολικά του χρόνια η ζωή του μαστιζόταν από πολέμους συμμοριών, ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις, ακόμα και σαδισμό και σοδομισμό άλλων αγοριών.

Μέσα σε ένα τέτοιο αντικοινωνικό περιβάλλον και με τον ακραίο δυναμισμό του χαρακτήρα του να έχει κάνει ουκ ολίγες ζοφερές εκδηλώσεις, ο νεαρότατος Μπαχ προσλήφθηκε λοιπόν ως διευθυντής εκκλησιαστικής χορωδίας. Με ένα τσούρμο όμως κακόφωνων παιδιών να τον περιτριγυρίζουν συνεχώς, δεν θα έπαιρνε πολύ στην ούτως ή άλλως ανυπόμονη φύση του να εξοργιστεί, καθώς όχι μόνο δεν μάθαιναν, αλλά δεν άκουγαν κιόλας τον δάσκαλό τους, που συνέβαινε να είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών!



Εγκλωβισμένος λοιπόν σε μια δουλειά που απεχθανόταν και περικυκλωμένος από επίδοξους μουσικούς που δεν τις έπαιρναν τις παρτιτούρες, έβαζε συνέχεια τις φωνές, έβριζε και καταριόταν, κάνοντας το μάθημα της χορωδίας σωστό βάσανο για όλους. Με πολλούς όμως από τους μαθητές του να είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τον συνθέτη (που ήταν τότε στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του, κάπου 25 χρονών δηλαδή) και σαφώς πιο χειροδύναμοι, δεν άργησαν να εκδηλωθούν σφοδρές αντιπαραθέσεις, ακόμα και περιστατικά χειροδικίας.

Κι έτσι ο δάσκαλος άρχισε να παρενοχλείται πια συνεχώς από τους απείθαρχους μαθητές του, ακόμα και στον δρόμο ή στην εξώπορτα της οικίας του, κάτι που τον ανάγκασε τελικά να κουβαλά μαζί του ένα μαχαίρι, ζωσμένο στη ζώνη του, μην τυχόν και ξεφύγουν τα πράγματα. Ήξερε εξάλλου πώς να το χρησιμοποιεί καθώς όπως είπαμε ως παιδί δεν ήταν ακριβώς αγγελούδι.

Ας πάρουμε ένα λεπτό να το σκεφτούμε αυτό: ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς που ευτύχησε να γνωρίσει η ανθρωπότητα ήταν τόσο κακός και ανάποδος δάσκαλος που κουβαλούσε μαχαίρι για να προστατευτεί από τη μήνη των μαθητών του! Κι ενώ δεν ξέρουμε αν αναγκάστηκε να το χρησιμοποιήσει ποτέ στα χρονικά του ως δάσκαλος χορωδίας, γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι προσπάθησε κάποια στιγμή να μαχαιρώσει έναν φαγκοτίστα.



Το περιστατικό κατέληξε μάλιστα σε γιγαντιαίο καυγά, με τον μουσικό να ξεφεύγει από την απόπειρα ξεκοιλιάσματός του και να γρονθοκοπεί τον συνθέτη, καθώς ο τελευταίος τον είχε προσβάλει για τον τρόπο που εκτελούσε τα πνευματικά του παιδιά, τις συνθέσεις του.

Ο οξύθυμος χαρακτήρας και η βίαιη προσωπικότητα του Μπαχ, που είχαν σαφώς διαμορφωθεί (και) από την πρόωρη απώλεια των γονιών του, έχουν απαθανατιστεί πια σε βιογραφίες, σαφώς πιστότερες στην πραγματική του ζωή από τις εξιδανικευμένες πρώτες απόπειρες. Από σχολική μάλιστα αναφορά έπειτα από σκασιαρχείο του νεαρού Μπαχ (μία από τις 258 κοπάνες του σε τρία σχολικά έτη!), μαθαίνουμε για τις εκπαιδευτικές του ημέρες: ως μαθητής ήταν «ατίθασος, θορυβώδης, ανατρεπτικός, τραμπούκος, μέθυσος, λάτρευε το κρασί και την μπίρα, κυνηγούσε συνεχώς τον ποδόγυρο … σπάζοντας παράθυρα και κραδαίνοντας το μαχαίρι του».



Το ‘χε λοιπόν το θέμα με τα μαχαίρια ήδη από τα μικράτα του, γι’ αυτό φαίνεται δεν τα αποχωρίστηκε ποτέ…



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκυμοσύνη: Η λίστα με τα απαραίτητα για τις μέλλουσες μανούλες


Παρόλο που η εμπειρία της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, υπάρχουν ορισμένα είδη που θα χρειαστούν σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες σε αυτό το μαγικό ταξίδι των εννέα μηνών.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν έναν mini κατάλογο με όλα αυτά που θα χρειαστείτε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.
Α’ τρίμηνο εγκυμοσύνης

Προγεννητικές βιταμίνες
Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή γενικότερα κάνει καλό στην υγεία σας, την περίοδο όμως της εγκυμοσύνης επιβάλλεται. Για τον λόγο αυτό πρέπει να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες οι οποίες θα καλύψουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να έχετε. Οι προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Το φυλλικό οξύ μάλιστα, επειδή προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, είναι απαραίτητο να το παίρνει κάθε γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος, ξεκινώντας πριν τη σύλληψη και συνεχίζοντας τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ένα καλό βιβλίο για την εγκυμοσύνη.
Χρειάζεστε ένα πραγματικά καλό βιβλίο εγκυμοσύνης το οποίο να αναφέρεται σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης αλλά και τι να περιμένετε. Προσέξετε μόνο να είναι βασισμένο πάνω σε πρόσφατες μελέτες καθώς κάποια πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει από την εποχή που γέννησε η μητέρα σας.

Ενυδατική κρέμα
Μια καλή ενυδατική κρέμα θα σας ανακουφίσει από το ξηρό δέρμα καθώς και από τη φαγούρα. Είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιήσετε από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να αποφύγετε και τις ραγάδες. Επιλέξτε μια παχύρευστη κρέμα που θα κρατήσει το δέρμα σας ελαστικό όσο η κοιλίτσα σας θα μεγαλώνει.
Β’ τρίμηνο εγκυμοσύνης

Υποστηρικτική ζώνη εγκυμοσύνης
Αυτά τα παχιά και ελαστικά λουριά που έχει μια ζώνη εγκυμοσύνης προσφέρουν επιπλέον στήριξη και μπορεί να σας ανακουφίσουν από τους πόνους στην πλάτη. Μπορείτε να τη φορέσετε είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά.

Άνετα παπούτσια
Μπορεί τα τακούνια να είναι της μόδας, αλλά δεν είναι καλό να φοράτε παπούτσια με μεγάλο τακούνι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό επειδή το βάρος σας κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται όπως επίσης και το κέντρο βάρους σας. Τα πόδια σας δηλαδή δεν είναι το ίδιο σταθερά. Οι αρθρώσεις σας είναι πιο ευάλωτες, ο τρόπος που περπατάτε αλλάζει και μπορείτε πιο εύκολα να πέσετε και να τραυματιστείτε. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οπότε για να εξασφαλίσετε την άνεση των ποδιών σας επιλέξτε άνετα, χαμηλοτάκουνα παπούτσια, φτιαγμένα από καλό υλικό για να αναπνέει το δέρμα.

Καινούργια σουτιέν
Θα χρειαστεί επίσης να αγοράσετε καινούργια σουτιέν καθώς το στήθος θα μεγαλώσει και θα θέλει μεγαλύτερη «στήριξη». Τα ειδικά σουτιέν εγκυμοσύνης είναι φτιαγμένα για να μπορούν να στηρίζουν την αύξηση του στήθους, την ανάπτυξη του θώρακα και των μυών του στήθους. Αν σκοπεύετε και να θηλάσετε το στήθος σας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά ένα επιπλέον νούμερο.

Ρούχα εγκυμοσύνης
Τα άνετα και σε φαρδιά γραμμή ρούχα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δώστε προτεραιότητα στην άνεση όμως και όχι τόσο στις τάσεις της μόδας. Προτιμήστε παντελόνια με λάστιχο περιμετρικά στη μέση, μακριές μπλούζες που θα είναι άνετες στο στήθος και στα μπράτσα αλλά και τα εφαρμοστά βαμβακερά φορέματα που θα αναδείξουν τις καμπύλες σας.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης
Από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης συνήθως ξεκινάνε τα προβλήματα ύπνου για τις εγκύους που δεν ξέρουν πώς να βολευτούν ή φοβούνται πως πιέζουν το μωρό όταν κοιμούνται. Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν από νωρίς είναι να προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης αφού ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του μωρού.

Αντιόξινα
Εάν υποφέρετε έντονα από καούρες συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε κάποια αντιόξινα χάπια. Η καούρα εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης, που προκαλεί χαλάρωση στους μύες (άρα και του οισοφαγικού σφιγκτήρα) και έτσι επιτρέπει τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο και εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στα εσωτερικά όργανα. Ο γιατρός σας γνωρίζοντας το ιστορικό και την κατάστασή σας θα σας συμβουλέψει για το καλύτερο.
Γ΄τρίμηνο εγκυμοσύνης

Κάθισμα αυτοκινήτου
Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για το μωρό καθώς είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις της οικογένειας και την εξασφάλιση της προστασίας του μωρού μέσα στο αμάξι. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Είναι βέβαια ένα από τα πιο ακριβά αξεσουάρ του βρεφικού εξοπλισμού, όμως μην κάνετε τσιγκουνιές, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού σας.

Κούνια
Η κούνια του μωρού είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό έπιπλο που θα αναζητήσετε για το παιδικό δωμάτιο. Ακόμα κι αν δεν βιάζεστε να ετοιμάσετε ολόκληρο το παιδικό δωμάτιο μπορείτε τον πρώτο καιρό να την τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιό σας.

Μωρουδιακά ρούχα
Εμείς προτείνουμε να τα αγοράσετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είμαστε όμως σίγουροι ότι έχετε ξεκινήσει τα ψώνια από τη στιγμή που μάθατε ότι είστε έγκυος! Κι αυτό βέβαια επειδή δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα υπέροχα και μικροσκοπικά ρουχαλάκια. Πάντως τα απαραίτητα για τις πρώτες ημέρες του μωρού στο σπίτι είναι τουλάχιστον 6 φορμάκια και φανελάκια, μερικές κάλτσες, μια δυο ζακέτες, ένα δυο ζευγάρια γάντια (αν έχει μακριά νύχια και γρατζουνιέται) και μπλουζάκια με σούστες (απαραίτητα για να μην καθυστερείτε στο αλλάγματα). Θα σας χρησιμεύσει επίσης μια εξάδα τετράγωνων βαμβακερών πανιών που θα γλιτώσουν τα ρούχα σας απ’ τις γουλίτσες και τα σάλια του μωρού σας.

Μπουκάλια, αντλίες
Εάν πρόκειται να θηλάσετε, μπορεί να χρειαστεί μια αντλία μαστού και επιπλέον μπουκάλια για να αποθηκεύετε το γάλα. Μια αντλία μαστού θα σας χαρίσει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εάν χρειαστεί να αφήσετε το μωράκι σας με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή με μία babysitter.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλήθειες για το γυναικείο στήθος


Τι πρέπει να γνωρίζουμε.
Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο στη μάχη αυτή δεν είναι άλλο από την πρόληψη. Αυτοεξέταση και τακτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία, είναι απαραίτητες για την διατήρηση της καλής υγείας των μαστών σου. Πάρε τα μέτρα σου και προφύλαξε την καλή σου υγεία. Και με αφορμή την αυριανή ημέρα (1η Οκτωβρίου) συγκεντρώσαμε 10 αλήθειες περί μαστών που ίσως να αγνοείς.

Οι 10 αλήθειες για το στήθος κάθε γυναίκας:
1. Στήθος με στήθος διαφέρει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σχήμα και μέγεθος. Το ίδιο και οι θηλές. Κάποιες είναι εισέξουσες άλλες εξέχουσες.
2. Και η θηλαία είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα. Έχει την τάση μάλιστα να σκουραίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3. Τα στήθη αλλάζουν όταν διεγείρονται ενώ ένα ποσοστό γυναικών βιώνει οργασμό μέσω της διέγερσης του στήθους και μόνο.
4. Η ύπαρξη του στηθόδεσμου χρονολογείται ήδη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων...
5. Αρκετές γυναίκες θεωρούν τη μαστογραφία επικίνδυνη.
6. Κατά μέσο όρο η μέση δυτική γυναίκα έχει εννέα σουτιέν.
7. Το πιο κοινό μέγεθος στηθόδεσμου και πρώτο σε πωλήσεις είναι το cup B.
8. Το 80% των γυναικών φορούν λάθος μέγεθος σουτιέν.
9. Το παράξενο της φύσης: Ο ένας μαστός συνήθως είναι μεγαλύτερος από τον άλλο.
10. Πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν πώς γίνεται η αυτοεξέταση του στήθους.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρεψε χταπόδι... με εννέα πόδια


Ένα χταπόδι με εννέα πόδια ψάρεψε στον Πατραϊκό κόλπο ένας ερασιτέχνης ψαράς.

Στο βίντεο που ακολουθεί με φωτογραφίες από αυτό το θαύμα της φύσης, φαίνεται ξεκάθαρα πως το ένα από τα οκτώ πλοκάμια του είναι διπλό και, κατά συνέπεια, το σπάνιο αυτό χταπόδι έχει εννέα και όχι οκτώ πόδια.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε... στο κινητό μας


Τον τρόπο αξιοποίησης της φωνητικής αναζήτησης αποκαλύπτει έρευνα.

Τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση οι χρήστες smartphones προσπάθησε να εξακριβώσει η Google, μέσω έρευνας. Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός ενδιαφέρθηκε για τις διαφορές στον τρόπο αναζήτησης, μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων ηλικιακά χρηστών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 55% των νέων ηλικίας από 13 έως 17, χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήστες άνω των 18 είναι 41%.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν με τη βοήθεια της φωνητικής αναζήτησης, η κλήση κάποιου είναι η πιο συχνή χρήση μεταξύ των νέων. Αντίθετα, οι ενήλικοι χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση πιο συχνάγια να λάβουν οδηγίες προσανατολισμού.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής χρήση της υπηρεσίας από ενήλικους είναι η υπαγόρευση κειμένου, κάτι που φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει τους νεότερους οι οποίοι αντίθετα προτιμούν να ζητούν βοήθεια για τις σχολικές εργασίες καθώς και να ρωτούν τη συσκευή τους... τι ώρα είναι.

«Βρήκαμε ότι για τους νεαρούς, η φωνητική αναζήτηση είναι τόσο φυσική, όσο είναι και ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων και φαίνονται ιδιαίτερα δημιουργικοί για το πώς και πότε να την χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο Scott Huffman, στέλεχος της Google.

Την έρευνα διεξήγαγε η Northstar Research κατόπιν παραγγελίας της Google και στο πλαίσιο αυτής συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.400 Αμερικανούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων που προτιμούν οι... κλέφτες


Πρώτο στη λίστα το Honda Accord.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επιχείρηση εντοπισμού κλεμμένων οχημάτων LoJack για το 2013, η μάρκα που προτιμούν περισσότερο οι κλέφτες είναι το Honda Accord.

Τα στοιχεία φυσικά αφορούν στις ΗΠΑ εκεί όπου το Ford F150 είναι το καλύτερη σε πωλήσεις φορτηγό στην Αμερική, ενώ ο μεγαλύτερος «αδελφός» του, το F350, είναι η μάρκα που την… επιλέγουν συχνότερα οι κακοποιοί.

Ιδού η λίστα της LoJack:

1. Honda Accord
2. Honda Civic
3. Toyota Camry
4. Toyota Corolla
5. Chevrolet Silverado
6. Acura Integra
7. Cadillac Escalade
8. Ford F350
9. Nissan Altima
10. Chevrolet Tahoe



Διαβάστε περισσότερα...