Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η Ευρώπη επαληθεύει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για τον Έμπολα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΠΟΥ: Προσοχή να μην διαμορφωθεί εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας.

Οι φόβοι για την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Εμπολα ενισχύθηκαν χθες, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αύξηση των ελέγχων των ταξιδιωτών κατά την αναχώρησή τους από τις χώρες της Αφρικής που αποτελούν εστίες της επιδημίας.

Σε μία προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων, 15 αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη θα λάβουν αυξημένη βοήθεια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει από την πλευρά της «στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε», ανακοίνωσε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ.
Η επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, και την βελτίωση του εντοπισμού των εν δυνάμει φορέων του ιού.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή ελέγχων στα σημεία εισόδου την Ευρωπαϊκή Ενωση, ελέγχους που το Λονδίνο και το Παρίσι αποφάσισαν να εφαρμόσουν στα αεροδρόμιά τους. Τα μέτρα ελέγχου κατά την είσοδο των ταξιδιωτών θα ισχύσουν στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ από αύριο.

Πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην διαμορφωθεί ένα «εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας», «ούτε να δημιουργηθεί πνεύμα εξοστρακισμού» με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ελέγχου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εφιστώντας την προσοχή στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

«Η λήψη της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών δεν σταματά σε κάθε περίπτωση όσους δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα την ώρα που αυτοί διενεργούνται. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν μετά το πέρασμα από τους τελωνειακούς ελέγχους και την είσοδο στο έδαφος της χώρας προορισμού, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς πολλές χώρες αναφέρουν τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών στο έδαφός τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που τίθενται σε καραντίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υγειονομικές αρχές δέχονται επικρίσεις έπειτα από την προσβολή των νοσοκόμων στο Ντάλας, μετά τη νοσηλεία λιβεριανού ασθενή που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς. Ο διευθυντής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δρ Τόμας Φρίντεν υπερασπίσθηκε ενώπιον των δύσπιστων μελών του αμερικανικού Κονγκρέσου τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επιδημίας: «Ο Έμπολα δεν είναι κάτι νέο, αν και είναι καινούργιος στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε πώς να ελέγξουμε τον Εμπολα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για μία «πολύ περισσότερο επιθετική απάντηση» για την αποφυγή της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και τον περιορισμό των κινδύνων νέας μετάδοσης. Εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει εφέδρους στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη δημιουργία υποδομών κατά της επιδημίας.

Ωστόσο δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Εμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντμετώπιση της θανατηφόρας επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.

«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού», απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διορισμού ενός «τσάρου», ενός προσώπου που θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο του συνόλου των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία.

«Μπορεί να ήταν θετικός ο διορισμός κάποιου άλλου», είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του έργου της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχει προκαλέσει 4.493 καταγεγραμμένους θανάτους επί των 8.997 κρουσμάτων σε επτά χώρες, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, της Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο ΠΟΥ ανησυχεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτρων σε 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε απογοητευμένος από την βραδύτητα της αντίδρασης των πλούσιων χωρών: «Εάν αυτή η κρίση είχε πλήξει άλλη περιοχή , πιθανότατα θα την είχαμε διαχειρισθεί πολύ διαφορετικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC. «Στην πραγματικότητα αν κοιτάξετε την εξέλιξη της κρίσης θα διαπιστώσετε ότι η διεθνής κοινότητα ξύπνησε μόνον όταν η ασθένεια έφθασε στην Αμερική και την Ευρώπη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.