Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

800 δάσκαλοι σε «ερωτικό πάρτι»


Σκάνδαλο ξέσπασε στην Παραγουάη μετά την αποκάλυψη πως εκατοντάδες καθηγητές κατηγορούνται για χορό με στρίπερς κατά τη διάρκεια μιας επίσημης εκδήλωσης.

Η ανώτατη αξιωματούχος σε θέματα εκπαίδευσης δήλωσε πως θα προχωρήσει σε έρευνα μετά από τη δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης της Παραγουάης, ενός βίντεο από κινητό τηλέφωνο που δείχνει τους καθηγητές να χορεύουν με στρίπερς, σε ένα γεγονός που περιέγραφαν ως «ερωτικό πάρτι».

Οι δάσκαλοι είχαν την άδεια να σταματήσουν για λίγο τη διδασκαλία και να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες σε ένα καταφύγιο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Ασουνσιόν. Σύμφωνα όμως με την έρευνα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δεν συζήτησαν μόνο για τα μαθήματα ή τη διδασκαλία.

Το βίντεο από το κινητό τηλέφωνο που δημοσίευσε το CNN δείχνει ημίγυμνους άνδρες στρίπερς να χορεύουν με καθηγήτριες ενώ οι θεατές χειροκροτούσαν.

Περίπου 800 καθηγητές παραβρίσκονταν στην εκδήλωση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Η ανησυχία μας είναι πως η εκπαίδευση είναι μια βασική υπηρεσία. Ποια είναι λοιπόν τα κίνητρα για να αφήσουν τα μαθήματα και τους μαθητές τους; Προφανώς με την άδεια του σωματείου τους» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μάρτα Λαφουέντε.

Το υπουργείο Παιδείας ερευνά 79 διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα ράντσο 25 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους των σχολείων, η παρουσία των στρίπερς δεν ήταν προγραμματισμένη και συνέβη χωρίς τη συγκατάθεση των διοργανωτών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών του Δημοσίου περιέγραψε το γεγονός ως ανήθικο και ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων.

Καταρχήν οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα πρέπει να τιμωρηθούν, δήλωσε ο διευθυντής του σωματείου Μιγκέλ Μαρέκος. Οι αξιωματούχοι όμως θα προχωρήσουν κι ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά στην τιμωρία.

«Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν θα πάρουν μέρος σε μια πνευματική εκδήλωση» δήλωσε « για να τους μιλήσει κάποιος για τις αξίες».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πάγωσε" την ανακρίτρια η 18χρονη


Πολύωρη κατάθεση που «πάγωσε» ακόμη και τη δικαστική Αρχή του νησιού έδωσε χθες στην ανακρίτρια Ρόδου η 18χρονη, η οποία κατήγγειλε ότι επί τέσσερα χρόνια βιαζόταν από τον 51χρονο εραστή της 40χρονης μητέρας της, με την προτροπή της και μπροστά στα μάτια της.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα στο δικαστικό μέγαρο νωρίς χθες το πρωί και η κατάθεσή της, ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Παρών στη διαδικασία ήταν μόνο ο δικηγόρος ης 18χρονης, Δημήτρης Ράπτης.

«Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όμως η ανακρίτρια ως γυναίκα έδειξε περίσσια κατανόηση και προσπάθησε να την ηρεμήσει» είπε στη «δημοκρατία» ο κ.Ράπτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις απαντήσεις που έδωσε στην ανακρίτρια η 18χρονη «δεν άφηνε περιθώριο ότι μπορεί να έχει γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς θυμόταν απίστευτες λεπτομέρειες».

Μεταξύ άλλων, η κοπέλα είπε ότι τόσο ο 51χρονος (φορτηγατζής,πατέρας τριών παιδιών από προηγούμενο γάμο του) όσο και η ίδια η μητέρα της χρησιμοποιούσαν αντικείμενα στα σεξουαλικά όργια που έστηναν και ότι ο 51χρονος, που κατά περιόδους τη βίαζε σχεδόν καθημερινά, είχε προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να έθει σε παρά φύσιν επαφή μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε ότι την προέτρεπε να πάει κάνναβη για να τη χαλαρώσει ώστε να μην αντιστέκεται στις αρρωστημένες φαντασιώσεις του. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ.Ράπτη, ο 51χρονος έβαζε το κορίτσι να βλέπει ταινίες πορνό για να την εξοικειώσει με τις εν λόγω συμπεριφορές.

Από την κατάθεση της κοπέλας προκύπτει επίσης ότι βίωνε ένα ιδιότυπο «Κωσταλέξι», καθώς δεν της επέτρεπαν να έχει κοινωνική ζωή και να βγαίνει έξω, παρά μόνο όταν πήγαινε σχολείο.

Προβληματισμό προκαλεί η δήλωση της κοπέλας ότι ο 51χρονος διατηρούσε σχέσεις με αστυνομικούς, τους οποίους καλούσε στο σπίτι συχνά- για ασήμαντους λόγους-, αλλά σε εκείνην τους παρουσίαζε ως «συμμάχους» του που θα την τιμωρούσαν, αν έλυνε η σιωπή της! Η 18χρονη βρίσκεται σε ασφαλή χώρο και της παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη. Σήμερα θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομά «αδειάζουν» γερμανικά ΜΜΕ


«Αρθρογραφία με ρατσιστικά πρότυπα» καταλογίζει στα γερμανικά ΜΜΕ το Κεντρικό Συμβούλιο Γερμανών Ρoμά, σύμφωνα με το οποίο τα εμπαθή δημοσιογραφικά σχόλια οδηγούν σε «στιγματισμό» της μειονότητας.

Ένα ξανθό κοριτσάκι ανακαλύπτεται από την αστυνομία σε έναν καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα και αμέσως αρχές και μέσα ενημέρωσης οσφραίνονται απαγωγή, εμπόριο παιδιών και οργάνων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστικό γάμο. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν ευσταθεί. Αλλά το γεγονός ότι διατυπώνονται αυτές οι κατηγορίες χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως κάποια στοιχειώδης έρευνα από την αστυνομία και την εισαγγελία καταδεικνύει τα «ρατσιστικά πρότυπα» από τα οποία εξακολουθούν να διακατέχονται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκτιμά ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά.



Εμπαθής αρθρογραφία

Η εμπαθής αρθρογραφία της πλειοψηφίας του γερμανικού τύπου έχει προκαλέσει ένα «νέο στιγματισμό» της μειονότητας των Ρομά, τονίζει ο κ. Ρόζε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με αφορμή την αντιμετώπιση της υπόθεσης της μικρής Μαρίας από την πλειοψηφία των μίντια στη Γερμανία. Με αυτή την ευκαιρία ο Ρομάνι Ρόζε υπενθυμίζει σε όλους τα αυτονόητα:

«Το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται μόνον εκκλήσεις αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί η ευθύνη του καθενός απέναντι στο κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να το προσέξουν και τα μίντια: στο κράτος δικαίου την ευθύνη για παραβατικές πράξεις την αναλαμβάνει το μεμονωμένο άτομο. Και αυτή η χρέωση δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την πολιτισμική του ταυτότητα».

Το γεγονός όμως ότι πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες των αρμόδιων αρχών εκτοξεύθηκαν κατηγορίες ενάντια στον άνδρα και τη γυναίκα που μεγάλωσαν τη μικρή Μαρία τεκμηριώνουν, αν μη τι άλλο, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις κατά τον Ρομά. Ο Ρομάνι Ρόζε κάνει λόγο για «δημόσια διαπόμπευση» της μειονότητας των Ρομά.

Σκάνδαλο η συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας

Οι Ρομά της Ελλάδας μένουν στην χώρα εδώ και αιώνες, «είναι έλληνες πολίτες και αυτό σημαίνει ότι είναι Έλληνες», τονίζει ο κ. Ρόζε. Το ελληνικό κράτος όμως δεν τους αντιμετωπίζει ως τέτοιους. Και όχι μόνο: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Και αν υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνει η αστυνομία σε γκέτο μειονότητας και κατά αυτόν τον τρόπο την ενοχοποιεί, τότε η πράξη αυτή αποτελεί για την Ευρώπη και τον πολιτισμό μας σκάνδαλο», επισημαίνει ο κ. Ρόζε.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά ανακοίνωσε ότι η οργάνωση του θα απευθυνθεί στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο για εκφράσει προς την ελληνική κυβέρνηση τη διαμαρτυρία της για αυτή τη συμπεριφορά.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο ιστορικός και πρώην διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα του Αντισημιτισμού στο Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Μπεντς ανέδειξε αναλογίες στην αντιμετώπιση Εβραίων και Ρομά. Παλαιότερα, είπε ο κ. Μπεντς, καταλόγιζαν στους Εβραίους ότι απήγαγαν χριστιανόπουλα για να τα θυσιάσουν. Σήμερα κανείς στην Ευρώπη δεν θα υποστήριζε στα σοβαρά τέτοιες κατηγορίες. Αλλά, αν γονείς Ρομά έχουν ένα ξανθό κοριτσάκι, τότε κατηγορούνται ότι το έχουν απαγάγει.

Στα μίντια, τουλάχιστον στη Γερμανία, όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν Εβραίους και είναι ανάλογες με αυτές για τη μικρή Μαρία, λειτουργούν οι «μηχανισμοί ελέγχου», δηλαδή, διεξάγονται σε βάθος έρευνες πριν δημοσιευθεί η σχετική είδηση. Το ίδιο κριτήριο θα πρέπει να ισχύει και για τη μειονότητα των Ρομά. Ο καθηγητής Μπεντς σημειώνει: «Αυτή είναι η δική μου έκκληση προς τα μίντια ως ενός ερευνητή που ασχολείται με τις προκαταλήψεις. Να δείχνετε προσοχή και επιφυλακτικότητα όταν ακούτε την αστυνομία να ανακοινώνει ότι έπρεπε να σώσει και να απελευθερώσει ένα παιδί από τα νύχια των τσιγγάνων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο... μεροκάματο παρά τα 9,5 εκ. ευρώ


Το περασμένο Σάββατο ήταν εντελώς διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα για τον Ρον Έλιοτ, καθώς κέρδισε 9,5 εκ. ευρώ. Την Κυριακή, όμως, πήγε κανονικά στη δουλειά του.



Ο 67χρονος Έλιοτ, ο οποίος ζει στο Σάρεϊ, είχε μια άκρως επιτυχημένη έμπνευση πριν από περίπου 15 ημέρες. Την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του, αποφάσισε να ρίξει ένα λόττο. Το περασμένο Σάββατο κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ του και παρακολούθησε την κλήρωση. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, ήταν πλουσιότερος κατά 9,5 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, την επομένη ξύπνησε... άγρια χαράματα και πήγε στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο οποίο και εργάζεται.

«Δεν πρόκειται να παρατήσω τη δουλειά μου. Οι άνθρωποι αυτοί με χρειάζονται και δεν θα τους προδώσω. Η μόνη διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι πλέον δεν έχω κανένα άγχος επιβίωσης», τόνισε στα βρετανικά ΜΜΕ και υποσχέθηκε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα καλύτερα για τους τρόφιμους του κέντρου, χάρη στα χρήματα που κέρδισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένο εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής


Μειωμένο εφάπαξ θα παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής που θα συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου του ΤΑΥΒ (Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής) Αθανάσιου Θεοδωρόπουλου προς τους συναδέλφους του, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη και με τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, για το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής από 1ης Ιανουαρίου 2014, θα ισχύσει μειωμένος συντελεστής αρωγής 1,8 από 2,5 που ισχύει σήμερα.

Εκτιμάται ότι με την γνωστοποίηση της σχετικής τροποποίησης, αρκετοί θα είναι οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, που θα σπεύσουν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά τους, προκειμένου να λάβουν το εφάπαξ τους πριν ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής αρωγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπ. Περιβάλλοντος: Περιορισμός των τζακιών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις


Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση των επεισοδίων της αιθαλομίχλης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών και η σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης θα αφορά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων με βάση την περσινή εμπειρία παρουσιάστηκαν μόνο 1 με 2 φορές.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι πρωτίστως θα εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτήρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών και η αποτύπωση του συγκεκριμένου μέτρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην εφαρμογή αστυνομικών μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα επίπεδα για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την υγεία των πολιτών βασίζονται σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, σε επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Υγείας.

Με την έκδοση της απόφασης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επιτυγχάνονται:

- ο καθορισμός των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών,

- ο προσδιορισμός των μέτρων που δύνανται να αποφασίζονται κατά περίπτωση (σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ),

- η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού για τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της υγείας όλων,

- και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσος ιερέας κατηγορείται για παιδεραστία στην Ελλάδα


Ο Γκλεμπ Γκροζόφσκι, 34 ετών, ιερέας και πνευματικός του γενικού διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αντρέι Αρσάβιν, καταζητείται για επιθέσεις σε βάρος δύο μικρών κοριτσιών, ηλικίας 9 και 12 ετών, τον περασμένο Ιούνιο στην Κω, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Ένας εκπρόσωπος των ρωσικών αρχών δήλωσε ότι ο Γκροζόφσκι ενδέχεται να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται ο ιερέας αφορούν τις επιθέσεις σε βάρος των δύο παιδιών σε μια παιδική κατασκήνωση μιας ορθόδοξης οργάνωσης στην Κω. Φέρεται όμως να έχει προβεί σε παρόμοιες πράξεις και στην Αγία Πετρούπολη αφού ο ιερέας συνεργαζόταν με μια οργάνωση για την προστασία των ορφανών παιδιών, πρέσβης της οποίας στη Ρωσία είναι ο Αρσάβιν.

Η ομάδα ωστόσο σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και τις δραστηριότητές της. "Όλοι ξέρουν ότι ο Γκλεμπ Γκροζόφσκι υπήρξε μαθητής στη σχολή ποδοσφαίρου της Αγίας Πετρούπολης και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ποδοσφαιριστές της Ζενίτ απευθύνονταν σ' εκείνον με την ιδιότητά του ιερέα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Λόγω της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του ο ιερέας έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ένας εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αλεξέι Μπόλτσκοφ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανεξόφλητοι μένουν οι λογαριασμοί


Θηλιά στο λαιμό χιλιάδων καταναλωτών αποτελούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι καθημερινά προστίθενται ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Και η επιχείρηση δεν προλαβαίνει να κάνει διακανονισμούς με τους πελάτες της. Την ίδια ώρα θέμα έχει δημιουργηθεί με την ομάδα ακτιβιστών που επανασυνδέουν το ρεύμα που έχει διακόψει η ΔΕΗ στους καταναλωτές που χρωστούν μεγάλα ποσά.

Δείτε το βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η οργισμένη διαμαρτυρία των Ελλήνων διαβητικών


Η μη ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας μετά από γνωμοδότηση (φερόμενης ως) ειδικής επιστημονικής επιτροπής προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.). Η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας έχει ως ακολούθως:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 7 του ν. 3863/2010, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ’ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Θεωρούμε αδιανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον Υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

Η Ομοσπονδία μας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με την χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα αφήνει εύλογα ερωτηματικά για το σκοπό αυτής της παράλειψης, αφού η συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια ατόμων που πάσχουν από μη ιάσιμη χρόνια πάθηση το μόνο που επιφέρει είναι την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταβολής του ποσού των 46€!!! Και είναι γνωστό ότι τα άτομα με Σ.Δ. αγγίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που αυξάνονται καθημερινά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την ένταξη της χρόνιας νόσου Σακχαρώδης Διαβήτης στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.11.2013

Με επιστολές η ΕΣΑμεΑ παρενέβη σήμερα για ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας.

Αρχικά για την ΚΥΑ που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έρχεται να δώσει λύση στην ταλαιπωρία δύο ολόκληρων χρόνων συμπολιτών μας με αναπηρία, που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν αναπηρικά ΙΧ, γιατί δεν συμφωνούσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τις γνωματεύσεις που εξέδιδαν τα ΚΕΠΑ!

Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο εργασίας εγκύκλιο εφαρμογής της ΚΥΑ προς τα ΚΕΠΑ, ώστε οι γραμματείες τους να χορηγούν τις βεβαιώσεις προς τους δικαιούχους που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και να μην χρειάζεται να εξεταστούν ξανά και να τις καταθέτουν στις αρμόδιες αρχές τελωνισμού για την χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης.

Επόμενο σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας η υπουργική απόφαση για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις. Αφενός η ΕΣΑμεΑ ζητά να σταλεί εγκύκλιος στα ΚΕΠΑ που να αναφέρει ότι οι γραμματείες των ΚΕΠΑ θα εκδίδουν βεβαιώσεις σε άτομα με αναπηρία / χρόνια πάθηση με την ένδειξη «επ’ αόριστον», με την προσκόμιση προηγούμενων αποφάσεων είτε των ΚΕΠΑ είτε των υγειονομικών επιτροπών των Νομαρχιών είτε της ΑΣΥΕ, και να μην χρειαστεί να επανεξεταστούν οι δικαιούχοι.

Αφετέρου η Συνομοσπονδία ζητά αλλαγές σε λάθη που υπάρχουν στον Πίνακα των 43 παθήσεων και αφορούν στην Δρεπανοκυτταρική και στην Μεσογειακή Αναιμία.



Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του υπουργείου Οικονομικών για τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από ανάπηρους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ανακοίνωση 06.11.13
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του υπουργείου Οικονομικών για τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από ανάπηρους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΦΕΚ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
φεκ σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 103 KB) ή μπορείτε να το δείτε ολόκληρο σε αυτό το θέμα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι


Εντατικότερους ελέγχους με σκοπό την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ζητεί από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ η διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε έγγραφό της η διοίκηση υπογραμμίζει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση» και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενόμενης αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».

Ορίζεται ως ελάχιστος αριθμός διενεργούμενων επιτόπιων ελέγχων από το κάθε υποκατάστημα, ανά μήνα, οι 10 έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις και οι 10 έλεγχοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιείται ο προαναφερόμενος αριθμός επιτόπιων ελέγχων, οι αρμόδιοι διευθυντές θα πρέπει να αιτιολογούν σε σχετικό έγγραφο τους προς τον διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους λόγους της μη ανταπόκρισης στο συγκεκριμένο στόχο.

Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητεί από τις υπηρεσίες να προβαίνουν σε ουσιαστικό έλεγχο συσχετίζοντας τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με τα πραγματικά και να ελέγχουν την πρόσληψη και αποχώρηση των εργαζομένων την ειδικότητα, το ωράριο (πλήρες -μειωμένο), τις μηνιαίες αποδοχές, το είδος της ασφάλισης (τεκμαρτά, με σύμβαση έργου) κ.λπ..

Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, είναι η αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο καταβολής τρεχουσών εισφορών όσο και σε αυτό της είσπραξης ληξιπρόθεσμων. Η παρούσα συγκυρία είναι η «κρισιμότερη για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος», αναφέρεται.

«Από τη σύγκριση των δηλωθεισών και των πράγματι καταβληθεισών εισφορών», αναφέρει το έγγραφο, «αποδεικνύεται ότι ένας σημαντικός αριθμός εργοδοτών δεν καταβάλλει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές».

«Η απόκλιση αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση των διενεργούμενων ελέγχων, δημιουργεί προβλήματα στην διαχείριση των οικονομικών μεγεθών του Ιδρύματος και την ως εκ τούτου απρόσκοπτη καταβολή των παροχών προς τους δικαιούχους».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλι και τα πέταξαν


Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, άγνωστοι έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλι και τα πέταξαν σε αγροτικό δρόμο. Εκτεθειμένα στη βροχή όλη τη νύχτα, εντοπίστηκαν από περαστικό στο νέο περιφερειακό δρόμο της πόλης, κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία.

Ο αυτόπτης μάρτυρας τα άκουσε να κλαίνε μέσα στο τσουβάλι και ενημέρωσε την πρόεδρο του Φιλοζωικού η οποία έσπευσε στο σημείο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έχασε» 4 δάχτυλα και κρέμασε τα γάντια


Συγκλονιστική ιστορία από την Ουρουγουάη, με τον πρώην τερματοφύλακα της Πενιαρόλ, Χουάν Ομπελάρ Γκουτιέρες, να έχει σοβαρό ατύχημα και να λέει «αντίο» στο ποδόσφαιρο.

Ο 34χρονος, που στο παρελθόν είχε παίξει στην Μάραθον στις Ονδούρες και στην Μιγιονάριος στην Κολομβία, βρισκόταν στο σπίτι του και κρατούσε μία μηχανή λείανσης ξύλων όταν έγινε το μοιραίο. Ο Ομπελάρ έκανε μία παράλειψη που αποδείχθηκε μοιραία με το μηχάνημα να του κόβει τέσσερα δάχτυλα από το αριστερό χέρι.



Οι γιατροί διατηρούν ακόμα ελπίδες για το ότι μπορεί να σώσει τα δάχτυλά του, όμως ο ίδιος δεν θέλει να είναι αισιόδοξος. «Είναι το πιο φριχτό πράγμα που μου έχει συμβεί, είναι πολύ οδυνηρή στιγμή».

Στιγμή την οποία περιέγραψε ο ίδιος στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. «Εκανα κάποιες δουλειές το σπίτι και όταν το θυμήθηκα, το μηχάνημα μου είχε κόψει τέσσερα δάχτυλα. Δεν πρόκειται να ανακτήσω κανένα από αυτά, μου το είπαν, όμως θα προσπαθήσουν να τα φτιάξουν λίγο, μου έχει μείνει μόνο ο αντίχειρας».

Ο Ουρουγουανός αποχαιρέτισε κάθε ελπίδα να βρει ομάδα και επιβεβαίωσε ότι δεν θα φορέσει ποτέ ξανά τη στολή και τα γάντια του.

«Είναι μία περίεργη μέρα, που πονάει. Δυστυχώς σήμερα τελειώνει κάθε πιθανότητα που είχα για να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Ενα ατύχημα στο αριστερό μου χέρι κατέληξε σε ακρωτηριασμό σε τέσσερα δάχτυλά μου. Τώρα μόνο ο Θεός θα με βοηθήσει να είμαι δυνατός».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική παρέμβαση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ


Θα ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος.

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων.

Με εντολή της Εισαγγελίας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», θα συσχετιστεί με την ήδη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο αν προκύπτει -εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου- διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του. Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου.

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ τονίζει ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών. Επιρρίπτει δε την ευθύνη για αυτή την κρίση στον πρύτανη, μεταξύ άλλων γιατί «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», ότι «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές» κ.ά.

Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο Παιδείας να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του».

Την έρευνα για την υπόθεση, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, ανέλαβε να διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, με εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλώνει το μουστάκι της για καλό σκοπό


Η 29χρονη αντιμετωπίζει πλέον με χιούμορ την κατάσταση.

Η 29χρονη Sarah O'Neill από τη Βρετανία έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει μια κατεξοχήν ανδρική συνήθεια: ξυρίζει το πρόσωπό της καθημερινά.

Η Sarah πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο είναι ένα από τα συμπτώματά της.

Για το μήνα Νοέμβριο, ωστόσο, η Sarah θα αφήσει το μουστάκι της αξύριστο επί 30 ημέρες για καλό σκοπό. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Movember, με το οποίο συγκεντρώνονται χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι συμμετέχοντες βρίσκουν «χορηγούς» και μένουν αξύριστοι για ένα μήνα. Τα χρήματα δίνονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών.

Η 29χρονη, που διαγνώστηκε με το Σύνδρομο το 2006, θέλει να καταρρίψει το μύθο πως μόνο οι άνδρες έχουν μουστάκι. «Κάποτε με ενοχλούσε πολύ, ο αδελφός μου με αποκαλούσε με το όνομα γνωστής εταιρείας ξυραφιών», λέει στη Daily Mail.



«Κάποια στιγμή είπα ‘αρκετά’ και το πήρα απόφαση πως έτσι είμαι, είναι ένα ιατρικό ζήτημα. Τώρα συνειδητοποιώ πως δεν θα έπρεπε να ντρέπομαι. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει πως δεν προσπαθώ να γίνω άνδρας και πως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο είναι κάτι που δεν μπορώ να αποφύγω», προσθέτει.

Πριν τη διάγνωση είχε κι άλλα συμπτώματα του Συνδρόμου, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και ακανόνιστο κύκλο περιόδου. «Δεν ήξερα τι μου συνέβαινε, είχα βαρεθεί ο κόσμος να με κοιτά στο δρόμο», θυμάται.

Όταν έμαθε για το Σύνδρομο κατάλαβε ποια ήταν η αιτία πίσω από τα συμπτώματα αυτά.

Όσο για τη συμμετοχή της στο Movember, η Sarah εξηγεί: «Ο ξάδελφός μου συμμετέχει κάθε χρόνο και είπα ‘αφού έχω που έχω μουστάκι, ας το χρησιμοποιήσω για καλό σκοπό».

Δηλώνει μάλιστα πως ανυπομονεί να δει πως θα είναι τέσσερις εβδομάδες μετά καθώς δεν έχει ποτέ μείνει αξύριστη για τόσο μεγάλο διάστημα. «Μπορεί να αποκτήσω και μούσι, ποιος ξέρει!», λέει με χιούμορ.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση και το απουσιολόγιο στην εκπαίδευση


Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αντιμέτωποι με την αξιολόγηση αλλά και το απουσιολόγιο θα έρθουν δάσκαλοι και καθηγητές με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με το Έθνος, ήδη ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία για του απουσιολόγιο και είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για το Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και είναι έτοιμο είναι μετά από πολλές εμπλοκές με το ΣτΕ και το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ ανακοινώθηκε και η γενίκευση του θεσμού της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.

Σε πρώτη φάση, ενημέρωση επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων και όλων των Διευθυντών Διευθύνσεων. Θα ακολουθήσει σταδιακή ενημέρωση επιμόρφωση όλων των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας. Την ευθύνη της επιμόρφωσης θα έχουν η Επιστημονική Ομάδα του έργου της AEE με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) και τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και σε επίπεδο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να μην προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία των μονοθέσιων σχολικών μονάδων της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η επιμόρφωση των Προϊσταμένων και των Διευθυντών τους θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιεχόμενο των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει:

- Αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και των διαδικασιών υλοποίησης της Αυτοαξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα.

- Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΑΕΕ την περίοδο 2010-2012.

- Παρεμβάσεις των Διευθυντών και αξιοποίηση της εμπειρίας των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό έργο της ΑΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των επιμορφώσεων, οι Διευθυντές θα ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και θα παρέχουν ανατροφοδότηση στους Σχολικούς Συμβούλους και την Ομάδα Έργου της ΑΕΕ.

Παράλληλα, ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία το Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού, η οποία προβλέπει τα εξής:

Ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας και ο προϊστάμενος κάθε άλλης υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Παιδείας, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την καθημερινή σύνταξη και διατήρηση του «Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για την καθημερινή σύνταξη του Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού.

Στο Β.Π.Π. και το Α.Δ.Π.Π., θα αναγράφονται η ημερομηνία και η χρονολογία, το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, η ώρα άφιξης και αναχώρησης, το είδος της απουσίας (ολιγόωρη ή ολοήμερη), καθώς και οποιοδήποτε άλλο αναγκαίο στοιχείο.

Τα στοιχεία του ΒΠΠ, θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση από τον Διευθυντή ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας, σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα με απόφαση του Κώστα Αρβανιτόπουλου, ρυθμίζεται η δημιουργία του ιστοχώρου φιλοξενίας του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και όλες οι άλλες λεπτομέρειες.

Η εξάντληση των ωρών του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, πραγματοποιείται σε μία έως πέντε όμορες σχολικές μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, μπορούν να απασχολούνται μέχρι να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες σε: ενδοσχολικές δραστηριότητες όπως η ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη κτλ., αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Παιδείας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλη περιοχή πρόσληψης από αυτήν που τοποθετήθηκαν για το σχολικό έτος 2013- 2014, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι ή αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε Περιφερειακές Διευθύνσεις, δικαιούνται απόσπαση για την άσκηση διοικητικού έργου σε ΔΔΒΜ, ΣΕΚ, ΙΕΚ και ΣΔΕ εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόσπαση θα διαρκεί για έναν χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί μέχρι 3 φορές.



Διαβάστε περισσότερα...

H καλή πράξη της ημέρας


Όσο υπάρχουν άνθρωποι... θα βοηθούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όπως έναν ΑμεΑ για παράδειγμα... δείτε το σχετικό βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάπιε τα κλειδιά από τις χειροπέδες για να δραπετεύσει


«Προδόθηκε» από τις ακτινογραφίες ο κρατούμενος Mendez Fialho.

Το μηχάνημα για ακτινογραφίες που υπάρχει στις φυλακές στο Santiago Vazquez βοήθησε τις αρχές της Ουρουγουάης να αποτρέψουν μια απόδραση από τον κρατούμενο Ramon Eduardo Mendez Fialho.

Ο Fialho κατάφερε να καταπιεί τα κλειδιά από τις χειροπέδες του την ώρα της σύλληψης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει αργότερα για να τις ξεκλειδώσει.

Σύμφωνα με την El Pais ο κρατούμενος κατάπιε τα κλειδιά όταν μεταφέρθηκε στη φυλακή στο Μοντεβιδέο είτε για να τα χρησιμοποιήσει για τις δικές του χειροπέδες είτε για να τα πουλήσει σε άλλους κρατούμενους.

Αυτό που δεν υπολόγιζε όμως ο Mendez Fialho είναι ότι πρόσφατα αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός της φυλακής με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα μέσα στο σώμα των κρατουμένων. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να πάρει τα κλειδιά ο κρατούμενος.


Κατάπιε τα κλειδιά από τις χειροπέδες για να δραπετεύσει


Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο της διάσωσης ενός παιδιού που παγιδεύτηκε ανάμεσα σε 2 τοίχους


Το παιδάκι έπεσε από το παράθυρο της κατοικίας του.

Ένα παιδάκι μόλις δυο ετών στην Κίνα έπεσε από το παράθυρο της κατοικίας του και έμεινε παγιδευμένο μεταξύ δυο τοίχων.

Το τυχερό στην ατυχία του παιδάκι τραυματίστηκε κατά την πτώση του αλλά σώθηκε από βέβαιο θάνατο όταν «σφήνωσε» στο βάθους 50 μόλις εκατοστών χάσμα.

Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο απελευθέρωσαν το παιδάκι σπάζοντας τον ένα τοίχο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ζούσα παγιδευμένη σε ένα σώμα που μισούσα»


Η ψωρίαση «σημάδεψε» την 42χρονη.

Σε μια εποχή που πολυδιαφημίζεται η γυναικεία τελειότητα, η Vanessa Lawrence-French ζει από τα 18 της με μια ασθένεια που καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή της και την κάνει να νιώθει «παγιδευμένη σε ένα σώμα που μισεί».

Η 42χρονη από το Λονδίνο, μητέρα δύο παιδιών, πάσχει από ψωρίαση και μιλά στη Daily Mail για το πόσο το «σημαδεμένο» σώμα της την έκανε να κλείνεται στον εαυτό της και στο σπίτι της.

«Η κοινωνία προβάλλει την εικόνα πως οι γυναίκες πρέπει να είναι τέλειες και είναι πολύ δύσκολο όταν δεν μπορείς να είσαι έτσι», λέει στη Daily Mail, «στα 20 και τα 30 μου πάντα απέδιδα στην ψωρίαση τις σχέσεις μου που τελείωναν. Οι άνδρες δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με το ότι ήμουν μακριά από την τελειότητα».

Η ίδια πιστεύει πως εμφάνισε την ασθένεια λόγω του στρες που πέρασε όταν ένας συμμαθητής της αυτοκτόνησε.

«Όταν βρίσκεται η ασθένεια σε έξαρση καλύπτω όλο μου το σώμα γιατί δεν έχω αυτοπεποίθηση και δεν θέλω να βγαίνω έξω. Λυπάμαι που τα παιδιά μου με βλέπουν έτσι», εξομολογείται, «πονάω, έχω φαγούρα και επηρεάζει τι φοράς, αν μπορείς να κολυμπήσεις, να πας στην παραλία. Μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή σου και να νιώθεις αποστροφή για το ίδιο σου το σώμα».

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από ψωρίαση στη Βρετανία κυμαίνεται στο 2% αλλά η σοβαρότητά της ποικίλει. Για κάποιους σημαίνει έναν απλό ερεθισμό, για άλλους πλήγμα στην ποιότητα της ζωής τους.

«Μερικές φορές ξύνομαι τη νύχτα στον ύπνο μου και ξυπνάω το πρωί σε ματωμένα σεντόνια», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντησε για πρώτη φορά την online αγαπημένη του


Νέα ζωή για τον πρώην παχύτερο άνθρωπο στον κόσμο
.
Ο Paul Mason ήταν κάποτε ο παχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ζύγιζε 445 κιλά και κατανάλωνε 20.000 θερμίδες την ημέρα. Χάνοντας περίπου 305 κιλά ο 52χρονος είδε την υγεία του αλλά και την ερωτική του ζωή να βελτιώνονται.

Η Rebecca Mountain από τη Μασαχουσέτη επικοινώνησε μαζί του μέσω Facebook, όταν είδε στην τηλεόραση εκπομπή με την ιστορία του. Και χθες, έπειτα από πολλές ώρες στο Skype και πολλές συνομιλίες στο Facebook, το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά από κοντά.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Morning», η Mountain είπε πως μόλις έμαθε για τον Paul και τον αγώνα του το Βρετανικό Σύστημα Υγείας να αναλάβει τα έξοδα για να υποβληθεί σε επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν περίπου 50 κιλά (!) επιπλέον δέρματος, έσπευσε να βοηθήσει.



«Ένιωσα να συνδέομαι μαζί του, ένιωσα την ανάγκη να τον βρω και να τον βοηθήσω», τόνισε, «είναι απίθανος, ένας αυθεντικός άνθρωπος, πολύ ειλικρινής και ανοιχτός σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κάτι που βοήθησε τη σχέση μας».

«Την πρώτη φορά μιλήσαμε στο Skype για τέσσερις ώρες και ήταν σαν να μιλούσαμε ο ένας στον άλλο χρόνια», περιέγραψε ο Paul, «στο τέλος της είπα απλά ‘τι ώρα αύριο;’»

«Όταν τη συνάντησα στο αεροδρόμιο ήταν πολύ καλύτερη και από την εικόνα που έβλεπα στο Skype, σαν να βλέπεις κάποιον που είχες συναντήσει πριν δέκα χρόνια», πρόσθεσε.



Ο Paul σχεδιάζει πλέον, σύμφωνα με τη Daily Mail, να μετακομίσει στην Αμερική και να βοηθήσει τη Rebecca στη δουλειά της.

Με το γαστρικό bypass, στο οποίο υποβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, έχασε πάνω από 300 κιλά, αλλά ακόμα «παλεύει» με το περισσευούμενο δέρμα που του έμεινε από την εποχή που το βάρος του ξεπερνούσε τα 400 κιλά.

Το βρετανικό σύστημα υγείας θέτει ως προϋπόθεση για την επέμβαση αφαίρεσής του, να σταθεροποιηθεί το βάρος του. Ένας γιατρός από τη Νέα Υόρκη προσφέρθηκε να κάνει την επέμβαση δωρεάν αλλά εκκρεμεί το κόστος για τη μετεγχειρητική φροντίδα, τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική αγωγή, που εκτιμάται σε περίπου 14.000 ευρώ.



«Είναι ένα ερώτημα αν είναι η Rebecca προετοιμασμένη να μείνει μαζί μου είτε η επόμενη επέμβαση πετύχει είτε όχι και με το ενδεχόμενο να κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην υπόλοιπη ζωή μου», είπε ο 52χρονος με δάκρυα στα μάτια.

«Αυτός ο άνθρωπος είναι αυτός που αγαπώ, τι θα γίνει μετά την επέμβαση μου είναι αδιάφορο», απάντησε η Mountain, «θέλω να επιτύχει τους στόχους του, αυτό είναι το πιο σημαντικό».




Διαβάστε περισσότερα...

Το 25% των ωφελούμενων δεν αξιοποίησαν την «επιταγή εργασίας»


Τη θέση τους παίρνουν 8.919 επιλαχόντες.

Αν και το ενδιαφέρον των ανέργων έως 29 ετών για την «επιταγή εργασίας» ήταν μεγάλο καθώς είχαν υποβληθεί για τις 35.000 επιταγές 52.500 αιτήσεις για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων τελικά διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους 35.000 δικαιούχους δεν την αξιοποίησαν.

Συνολικά 4292 από τους 15.000 νέους αποφοίτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διεγράφησαν, δηλαδή ποσοστό 28.16% ενώ στους αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο συνολικός αριθμός των διαγραφέντων σε όλες τις περιφέρειες έφθασε τους 4.627, ήτοι το 23.15%.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου περίπου 1 στους 2 αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αξιοποίησε την «επιταγή εργασίας» ενώ αρκετά υψηλό ήταν το ποσοστό όσων διεγράφησαν σε Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία που ξεπέρασε τις 30 ποσοστιαίες μονάδες. Πιο χαμηλά ήταν τα ποσοστά όσων διεγράφησαν στην κατηγορία υποχρεωτικής-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα σκήπτρα να τα έχουν η Αττική με 30.47% και Στερεά Ελλάδα με 30.3%.

Το πιο πάνω γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ο θεσμός για τους αποφοίτους των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Οι συνολικά 8919 επιταγές θα δοθούν σε επιλαχόντες όπως αναφέρει το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί στο επισυναπτόμενο αρχείο τα ονόματα όσων θα ωφεληθούν.

Συγκεκριμένα οι επιλαχόντες με τους κωδικούς αριθμούς υποβολής αιτήσεων συμμετοχής (Κ.Α.Υ.Α.Σ.) όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες (1) και (2) του επισυναπτόμενου εγγράφου, δικαιούνται την «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών» σε αντικατάσταση των διαγραφέντων από το Μητρώο Ωφελουμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα κεφάλαια 2.5 και 5.1.4 της υπ’ αριθμ. 1/2013 πρόσκλησης της ΕΥΕ-ΕΚΤ.

Οι ως άνω ωφελούμενοι θα πρέπει να μεριμνήσουν και να ενεργοποιήσουν την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014 (31/1/2014). Σε περίπτωση διαγραφής των ανωτέρω ωφελουμένων από το Μητρώο Ωφελουμένων, τις θέσεις των διαγραφέντων λαμβάνουν οι επιλαχόντες με τους κωδικούς αριθμούς υποβολής αιτήσεων συμμετοχής (Κ.Α.Υ.Α.Σ.) όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες (3) και (4), σύμφωνα με τα οριζόμενα στα κεφάλαια 2.5 και 5.1.4 της υπ’ αριθμ. 1/2013 πρόσκλησης της ΕΥΕ-ΕΚΤ . Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι της υπ’ αριθμ. 1/2013 πρόσκλησης της ΕΥΕ-ΕΚΤ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών».

Τα υψηλότερα ποσοστά διαγραφέντων

Περιφέρεια
ΑΕΙ/ΑΤΕΙ
Υποχρεωτική/Δευτεροβάθμια
Κεντρικής Μακεδονίας
32.3%
26.77%
Δυτική Μακεδονία
30.4%
27.17%
Αττική
44.7%
30.47%
Στερεά Ελλάδα
38.9%
30.3%
Νότιο Αιγαίο
52.4%
25.12%
Δυτική Ελλάδα
16.6%
28%
Πελοπόννησος
15.14%
13.94%
Ιόνια Νησιά
9.22%
6.36%
Αν.Μακεδονία
13.78%
18.6%
Θεσσαλία
25.98%
19.17%
Ήπειρος
21.9%
12.74%
Κρήτη
27%
13.47%
Βόρειο Αιγαίο
16.7%
13.7%
Πότε διαγράφεται ένας ωφελούμενος

Όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης και διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων, στις παρακάτω περιπτώσεις:

i. Εάν ο ωφελούμενος δεν ενεργοποιήσει την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας

ii. Εάν από τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο ωφελούμενος στον πάροχο κατάρτισης, διαπιστωθεί ότι δεν τεκμηριώνονται τα στοιχεία που έχει δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του στη δράση. Στην περίπτωση αυτή ο πάροχος κατάρτισης ενημερώνει την ΕΥΕ – ΕΚΤ μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και ο υποψήφιος διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ωφελουμένων.

iii. Εάν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης του προγράμματος κατάρτισης.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος κατασπάραξε ανήλικη στην Αγγλία


Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Ένα ανήλικο κοριτσάκι ετών έχασε τη ζωή του όταν της επιτέθηκε ένας σκύλος στο σπίτι της στο Leicestershire.

Το θύμα, η τετράχρονη Lexi Hudson, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Queen's Medical Centre του Nottingham, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν τη ζωή της.



Η αστυνομία κλήθηκε στην περιοχή Mountsorrel, ένα χωριό ανάμεσα στο Leicester και το Loughborough, το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, όπως αναφέρει το Sky News, το σκυλί πιστεύεται ότι ήταν το κατοικίδιο της οικογένειας, το οποίο όπως δήλωσαν γείτονες της οικογένειας στην εφημερίδα Leicester Mercury ζούσε με την οικογένεια τις τελευταίες εβδομάδες.



Η αστυνομία δεν ανέφερε τι ράτσα ήταν το σκυλί, όμως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιστεύεται ότι ανήκει σε μία από τις τέσσερις ράτσες, που έχουν απαγορευτεί βάσει του Νόμου για τα επικίνδυνα σκυλιά, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το σκυλί πέθανε μετά την επίθεση, όμως οι Αρχές επίσης δεν ανέφεραν από ποια αιτία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενής έτρεξε σε Μαραθώνιο για την Ελλάδα


Συγκέντρωσε 3.100 δολάρια για την ενίσχυση του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης.

Πρωτόγνωρες και συγκινητικές στιγμές βίωσε η Πηνελόπη Κουκλάκη-Χωμενίδη, η οποία συμμετείχε στον 43ο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης για να ενισχύσει το Hellenic Relief Foundation (Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», η Πηνελόπη ήταν, αν όχι η μόνη, τουλάχιστον μια από τους ελάχιστους ομογενείς που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο για να εκφράσει την αλληλεγγύη για την Ελλάδα και συγκέντρωσε 3.100 δολάρια. Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν 50.740 δρομείς, οι οποίοι διένυσαν 26,2 μίλια.

Η διαδρομή ξεκίνησε από το Στάτεν Αϊλαντ, πέρασε από το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ και κατέληξε στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν και παντού υπήρχαν θεατές οι οποίοι έδιναν στους δρομείς κουράγιο να συνεχίσουν το δρόμο.

Ερωτηθείσα για τις πιο συγκινητικές στιγμές, η κ. Χωμενίδη είπε ότι οι θεατές τους έδιναν κουράγιο και ότι μεγαλύτερος ενθουσιασμός υπήρχε στο Μπρούκλιν και στο Χάρλεμ.

«Άνθρωποι άγνωστοι έρχονταν κοντά, μας έσφιγγαν τα χέρια και μας έκαναν να μην αισθανθούμε την κούραση και την εξάντληση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μια από τις εθελόντριες που μοίραζαν νερό, μόλις είδε την φανέλα του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης, φώναξε με ανείπωτη χαρά “Θέλεις νερό;” με πλησίασε και με αγκάλιασε όταν έμαθε ότι έτρεχα για έναν ιερό σκοπό, για την συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του ιδρύματος».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη διότι πέτυχα έναν πολύ σημαντικό στόχο και το πιο σημαντικό δίδαξα στα παιδιά μου ότι για την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία», επεσήμανε η κ. Χωμενίδη, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ερωτηθείσα τι την ώθησε να τρέξει για την Ελλάδα απάντησε: «Επισκέπτομαι συχνά την Κρήτη και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και στεναχωριέμαι όταν ακούω τους νέους να λένε: “Θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα, δεν τα καταφέρνουμε πλέον και δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Πείτε στον κόσμο ότι δεν είμαστε τεμπέληδες, δουλεύουμε σκληρά και κάνουμε περισσότερες θυσίες από κάθε άλλον λαό”. Αυτό με ώθησε να συμμετάσχω στο Μαραθώνιο και να μεταφέρω σε όλους το μήνυμα ότι ο Έλληνας έχει φιλότιμο, φιλοξενία και δημιουργικό πνεύμα».

«Είμαι ιδιαίτερα τυχερή διότι βρήκα το Hellenic Relief Foundation, ο οποίος είναι ο ενδεδειγμένος οργανισμός, που βοηθά έμπρακτα τους δεινοπαθούντες στην γενέτειρα», κατέληξε η κ. Χωμενίδη.




Διαβάστε περισσότερα...

Παράτησε το γιο του στο δρόμο για μια άγνωστη


Οι γείτονες ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα κλάματα του παιδιού.

Ένα αγοράκι επτά μόλις χρονών βρέθηκε να περιπλανιέται ξυπόλητο στο δρόμο έξω από το σπίτι της γυναίκας, που ο πατέρας του είχε πάρει νωρίτερα από το δρόμο στη διαδρομή του για το βενζινάδικο.

Ο 31χρονος πατέρας του παιδιού παράτησε το γιο του μέσα στο αυτοκίνητο όλη τη νύχτα, για να κάνει σεξ με τη γυναίκα που είχε μόλις γνωρίσει στο δρόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι γείτονες της γυναίκας άκουσαν το παιδί να κλαίει στις 6 και μισή το πρωί, αναζητώντας τον πατέρα του.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο πατέρας είχε βγει με το γιο του από το σπίτι τους στο Moreton της Μ. Βρετανίας στις 28 Σεπτεμβρίου για να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο.

Αντί για το βενζινάδικο όμως κατευθύνθηκαν προς το Birkenhead, όπου ο πατέρας του παιδιού σταμάτησε και πρόσφερε σε μια γυναίκα να την πάει στο σπίτι της, καθώς δε μπορούσε να βρει ταξί.

Όταν την πήγε σπίτι της, την ακολούθησε μέσα σε αυτό, αφήνοντας το γιο του στο αυτοκίνητο.

«Έμοιαζε φοβισμένο και η πόρτα του συνοδηγού στο αυτοκίνητο ήταν ανοιχτή. Κοίταξα στο δρόμο όμως δεν ήταν κοντά κανένας ενήλικας. Τα μάτια του ήταν κατακόκκινα από το κλάμα» κατέθεσε μια μάρτυρας, η οποία ξύπνησε από τα γοερά κλάματα του παιδιού.

Ένας άλλος γείτονας κάλεσε την αστυνομία και όταν έφτασε το περιπολικό εμφανίστηκε και ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε βγει από ένα σπίτι εκεί κοντά. Όμως δεν έδωσε σωστή διεύθυνση στους αστυνομικούς και στις επίμονες ερωτήσεις τους παραδέχτηκε ότι είχε πάρει μια γυναίκα από το δρόμο και πήγε σπίτι της «για να δουν τηλεόραση», τονίζοντας ότι «έλεγχε σε τι κατάσταση ήταν ο γιος του συχνά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η γυναίκα δεν είχε καταλάβει καν ότι μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε ένα παιδί (!).
Ο πατέρας δήλωσε ένοχος για παραμέληση ανηλίκου. Καταδικάστηκε σε 4,5 μήνες φυλάκιση και 180 ώρες κοινωνικής εργασίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μην το βάζουμε κάτω ό,τι κι να μας έχει συμβεί»


Μαθήματα ζωής από την Κατερίνα Μπλέτσα, δασκάλα ειδικής αγωγής, που μιλάει στο newsbeast.gr.

Η Κατερίνα Μπλέτσα είναι δασκάλα ειδικής αγωγής. Τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει στο τμήμα ένταξης του 2ου δημοτικού σχολείου Τρικάλων τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν θα άλλαζε, όπως αποκαλύπτει στο newsbeast.gr, τη δουλειά της με καμία άλλη στον κόσμο, γιατί αποσπά μόνο αγάπη από τους μαθητές και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Το όνομα της δασκάλας ήρθε στην επικαιρότητα από μία φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook στην οποία φαίνεται επάνω στο αναπηρικό καροτσάκι αλλά και μία ακόμη με έναν φίλο της στο προαύλιο του δημοτικού στο οποίο διδάσκει. Δεν την ενδιαφέρει η νίκη στο διαγωνισμό Ειδικών Παθήσεων. Αδιαφορεί για την πρώτη θέση, όπως λέει. Το μόνο σημαντικό για εκείνη είναι «μπας και βοηθήσω στο να εξοικειωθούν οι άνθρωποι με την εικόνα της αναπηρίας», επισημαίνει. Και τονίζει: «Δεν αξίζει να το βάζουμε κάτω για τίποτα γιατί όσο κοινότυπο και να ακούγεται, το να έχεις την υγεία σου και να είσαι καλά είναι το σημαντικότερο πράγμα».

Μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, οι φίλοι της στο Facebook έχουν χαρεί με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και την υποστηρίζουν.

«Έτσι λοιπόν εγώ είπα στη φίλη μου, φωτογράφο, Λένα Μαγκούτα, να βγάλει μία φωτογραφία. Στη φωτογραφία είμαι εγώ και ένας φίλος μου. Βγαίνουμε έξω και απλά γελάμε. Δεν κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δασκάλα ειδικής αγωγής.

Τα θετικά μηνύματα
Η Κατερίνα Μπλέτσα αναφέρει στο newsbeast.gr: «Το ευτυχές γεγονός στην υπόθεση είναι ότι μου στέλνουν πάρα πολλοί μηνύματα, άγνωστοι άνθρωποι, που πήραν θάρρος. Έχω λάβει πολλά θετικά μηνύματα γιατί μέσω εμού, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω οτιδήποτε κι αν μας έχει συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι η ψυχή του ανθρώπου δεν μεταβάλλεται», λέει.



Προσθέτει μάλιστα ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει στήριξη. «Θεωρώ ότι αν έχεις την αγάπη και την στήριξη των γύρω σου, όλα μπορούν να είναι σε ένα “φυσιολογικό πλαίσιο”. Για εμένα δεν υπάρχει φυσιολογικό. Απλά υπάρχει το συνηθισμένο και το μη συνηθισμένο. Απλά εγώ δεν ανήκω στα πρότυπα του φυσιολογικού από την άποψη ότι έχω μια ασθένεια και κάποια προβλήματα λόγω της ασθένειάς μου. Εγώ δε νιώθω κάτι το ιδιαίτερο».

Η δασκάλα ειδικής αγωγής αναφέρεται στο πρόβλημα της υγείας της. Τη νευροπάθεια που αντιμετωπίζει και μιλά ακόμη και για το πώς αποφάσισε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επαγγελματικό μονοπάτι.

«Και οι δύο γονείς μου είναι φιλόλογοι. Πάντα προωθούσαν και την αδερφή μου και εμένα στα εκπαιδευτικά επαγγέλματα, αλλά, εγώ, ούτε καν είχα στο μυαλό μου ότι θα με ενδιέφερε ποτέ να γίνω δασκάλα ειδικής αγωγής. Ούτε είχα ακούσει ότι υπάρχει αντίστοιχο επαγγελματικό κομμάτι», λέει. Και παραδέχεται ότι μέχρι την ενηλικίωσή της κανείς δεν της είχε μιλήσει για την αναπηρία.

«Όταν ήμουν περίπου 19 ενώ περπατούσα έξω από την πόλη, ήμουν μόνη μου, με σταμάτησε μία κυρία που επέβαινε σε αναπηρικό σκούτερ. Εγώ δεν ήξερα ότι ήταν ανάπηρη. Η κυρία εκείνη μου είπε ότι υπάρχει στα Τρίκαλα ένας σύλλογος για άτομα με κινητική αναπηρία. Πήγα σπίτι μου και έκλαιγα. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έλεγε ότι είμαι ανάπηρη και έπαθα σοκ. Δεν είχα ακούσει ποτέ μου τη λέξη ανάπηρη για τον εαυτό μου. Πήγα σπίτι μου, πήρα την κολλητή μου και έκλαιγα λέγοντάς της πώς έχουν τα πράγματα», αναφέρει. Και προσθέτει: «Είχα ήδη αρχίσει να πηγαίνω σε γιατρούς και να ψάχνω από τι δημιουργείται αυτή η αστάθεια που είχα».

Η κολύμβηση και τα μετάλλια στη ζωή της
Η Κατερίνα Μπλέτσα μετά τις συμβουλές μιας άγνωστης, πήγε στο συγκεκριμένο σύλλογο στα Τρίκαλα και άρχισε να προπονείται στην κολύμβηση. «Θυμάμαι, μέσα σε ένα δίωρο, είχα ήδη πάρει τηλέφωνο στο κολυμβητήριο και είχα ψάξει για το σύλλογο. Είχα πάει μόνη μου, χωρίς να έχω πει τίποτα ούτε στους γονείς μου ούτε σε κάποιον άλλο. Πήγα και γράφτηκα στην ομάδα και άρχισα να κολυμπάω μαζί με άλλα άτομα με κινητικές αναπηρίες. Είχα υπάρξει και πρωταθλήτρια στην κολύμβηση για άτομα με κινητικές αναπηρίες», αναφέρει. Και θυμάται: «Το 2001 μου είχε πει η προπονήτριά μου ότι τα πηγαίνω πολύ καλά και κατεβήκαμε στους πανελλήνιους αγώνες για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Πήρα χρυσά μετάλλια και νίκησα.



Χαίρομαι πολύ περισσότερο γιατί ο αθλητισμός μας βοηθά. Ο αθλητισμός με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Νιώθω κι εγώ ό,τι μπορώ να καταφέρνω διάφορα πράγματα. Κατάλαβα ότι δεν με εμποδίζει η πάθηση και ότι μπορώ να τα καταφέρω εξίσου καλά. Ήμουν αθλήτρια με κινητική αναπηρία και δεν με αντιμετώπισε κάποιος σαν ανάπηρη».

Η δασκάλα ειδικής αγωγής μιλά και για την περιπέτεια υγείας της. «Συνέχισα τον αθλητισμό τα επόμενα χρόνια αλλά σταμάτησα επειδή δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στην καρδιά μου, ο γιατρός της Εθνικής ομάδας κολύμβησης θεώρησε ότι θα έπρεπε να σταματήσω να κολυμπάω σε αγωνιστικό επίπεδο», λέει, προσθέτοντας όμως ότι: «Συνεχίζω να κολυμπάω ακόμη και τώρα για τον εαυτό μου γιατί μου αρέσει και με βοηθά αλλά όχι σε αγωνιστικό κομμάτι».

Η αγάπη της για τη διδασκαλία
Η Κατερίνα Μπλέτσα γνωρίστηκε στους αγώνες με πάρα πολλά άτομα και διαπίστωσε ότι της άρεσε πάρα πολύ η κώφωση. «Μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ήθελα να μάθω νοηματική», λέει.

Και αναφέρεται στο επαγγελματικό κομμάτι. «Δεν υπήρχε περίπτωση όμως να μην σπουδάσω είτε είχα είτε δεν είχα αναπηρία. Θεωρώ ότι οι σπουδές ανοίγουν ορίζοντες και ήθελα να το κάνω. Έτσι, αποφάσισα να πάω στο πανεπιστήμιο του Βόλου και να σπουδάσω ειδική αγωγή γιατί αυτό μου άρεσε. Στην αρχή βέβαια, ήθελα να μάθω νοηματική και να ασχοληθούν με τα άτομα με κώφωση», λέει.

Σήμερα, εργάζεται στο 2ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων έχοντας το τμήμα ένταξης. «Αυτό σημαίνει ότι έχω τους μαθητές του σχολείου που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες, όπως είναι η δυσλεξία, ο αυτισμός, κ.ά.», αναφέρει. Και μιλά με καμάρι για τους μαθητές της. «Η γενικότερη αντιμετώπιση από τους μαθητές είναι η καλύτερη. Δηλαδή, με το που με βλέπουν, σπρώχνονται κυριολεκτικά για το ποιος θα με βοηθήσει να ανέβω στη ράμπα. Μόλις χτυπάει το κουδούνι, έρχονται διάφορα παιδιά να με φιλήσουν ή να με χαιρετήσουν. Με ρωτούν διαρκώς αν χρειάζομαι κάτι. Θεωρώ ότι αν έκανα άλλο επάγγελμα, δεν θα εισέπραττα την ίδια αγάπη. Είναι απερίγραπτο αυτό που μου προσφέρουν οι μαθητές μου».

Στέκεται όμως και στο κράτος, το οποίο, όπως αναφέρει, δεν φροντίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Το κράτος δεν μεριμνά για εμάς. Δεν μεριμνά για κανέναν. Στο εξωτερικό δεν συμβαίνει αυτό. Στο εξωτερικό νοιάζονται για εσένα, δεν σε πετούν», καταλήγει.

Δείτε στο Facebook το διαγωνισμό στον οποίο έλαβε μέρος η Κατερίνα Μπλέτσα.



Διαβάστε περισσότερα...