Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος.

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων.

Με εντολή της Εισαγγελίας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», θα συσχετιστεί με την ήδη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο αν προκύπτει -εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου- διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του. Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου.

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ τονίζει ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών. Επιρρίπτει δε την ευθύνη για αυτή την κρίση στον πρύτανη, μεταξύ άλλων γιατί «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», ότι «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές» κ.ά.

Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο Παιδείας να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του».

Την έρευνα για την υπόθεση, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, ανέλαβε να διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, με εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.