Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ξαναχτίζεται το Ρολόι του Πειραιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τους δείκτες του θρυλικού Ρολογιού θα συγχρονίζονται σε λίγο καιρό οι Πειραιώτες. Το σήμα κατατεθέν του λιμανιού ξαναχτίζεται ύστερα από 45 χρόνια σε μια προσπάθεια του δήμου να βρει και πάλι η πόλη τα σύμβολά της. Έτσι, μετά το Δημοτικό Θέατρο, επόμενος στόχος είναι το ιστορικό Ρολόι, σχέδιο που ήδη εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ δημιουργήθηκε και ο λογαριασμός όπου θα συγκεντρώνονται τα χρήματα.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ανέφερε ότι για το χτίσιμο του Ρολογιού απαιτούνται περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. «Ήδη ο Δήμος Πειραιά έδωσε 250.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα βρεθούν με ταχύτητα φωτός για το Ρολόι ταυτίζεται με τα ήθη και τα έθιμά μας και το θέλουμε όλοι».

Το Ρολόι θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1869 προκειμένου να στεγαστεί εκεί Χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτιρίου, ο τότε δήμαρχος τοποθέτησε το Ωρολόγιον της Πόλεως. Τον Ιούνιο του 1873 ανατίθεται στον καλλιτέχνη Πρινόπουλο η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, ενώ στο ισόγειο εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο.

Τον Ιούνιο του 1874 ο επάνω όροφος του κτιρίου ενοικιάζεται στη Λέσχη, ενώ περίπου έξι μήνες αργότερα ο ίδιος χώρος φιλοξενεί ο Χρηματιστήριο που είχε όμως μικρό χρόνο ζωής. Μέχρι και την κατεδάφισή του από το διορισμένο δήμαρχο της δικτατορίας, Αριστείδη Σκυλίτση, το 1969, στο Ρολόι συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.